Presedintele Rusiei – Vladimir Putin – a anuntat noua doctrina navala cu ocazia Zilei Marinei, pe 26 Iulie.
Actuala doctrina navala o succede pe cea lansata in 2001 si potrivit lui Dimitry Rogozin doua au fost motivele pentru care s-a simtit nevoia unei noi doctrine: schimbare situatiei internationale si imbunatatirea starii Marinei Ruse din 2001 incoace.
Astfel in noua doctrina navala avem mai multe puncte de interes, dupa cum urmeaza:
Cele sase regiuni
Marina Rusa se va concentra pe sase regiuni importante: Atlantic, Oceanul Arctic, Marea Caspica, Oceanul Indian, Oceanul Pacific si zona Antarctica. Ciudat, Marea Neagra nu este mentionata. In toate cele sase regiuni Marina trebuie sa asigure: capacitate operationala, cercetare stiintifica, transport si resurse naturale. In mod ciudat din cele sase regiuni cele mai importante sunt considerate zona arctica si cea antarcica. De stai si te intrebi ce-au rusii cu sudul planetei?
Rogozin ne explica ca Atlanicul este deja o “marea nostrum” pentru NATO si astfel Rusia trebuie sa echilibreze cumva balanta, iar pe zona de nord interesele sunt enorme. Nu ne explica insa ce-au rusii cu zona de sud…
Insa aici e mult de discutat. Varianta scurta suna cam asa – in ultimii ani strategia Moscovei in privinta zonelor inghetate din nordul si sudul planetei are la baza prognoze conform carora in urmatorii 20-30 de ani incalzirea climei va schimba cu totul situatia si astfel zonele respective vor deveni navigabile si eligibile pentru exploatarea resurselor, iar in Antarctica chiar pentru baze permanente.
Constructia de nave
Seful Staului Major al Marinei Ruse, amiralul Victor Chirkov, ne explica ca prioritatea numarul unu consta in constructia si livrarea catre Marina de nave si echipamente noi si performante, avand in vedere in primul rand recuperarea decalajelor survenite in ultimii 25 de ani.
Marina Rusa are in intentie eliminarea acestor decalaje si obtinerea suprematiei tehnologice pe anumite segmente. Se au in vedere imbunatatirea sistemelor de comanda si control (C2) si dezvoltarea capacitatii de sustinerea a flotei, inclusiv prin inlocuirea stocului de tehnica de lupta, piese de schimp, etc.
Bineinteles ca prioritatea numarul 1 a amiralui Chirkov este flota de submarine nucleare, atat cele lansatoare de rachete (SSBN) cat si cele de atac cu propulsie nucleara (SSN). Amiralul rus are in vedere nu doar constructia de noi unitati ci si imbunatatirea sistemului de suport pentru aceste nave.
Dupa submarine se are in vedere constructia unei forte navale multirol, dotate cu sisteme de arme de mare precizie si raza lunga si foarte lunga, astfel incat Rusia sa-si poata proiecta forta militara pe mare rapid si eficient, oricand ar avea nevoie.
Amiralul Victor Chirkov are un plan de dotare si restructurare a flotei care se intinde pana la orizontul anului 2050, in functie bineinteles si de fondurile alocate.
Fortele nucleare strategice
Aici lucrurile sunt mai simple. Pana in 2020 Marina se va concentra pe operationalizarea noilor sale submarine din clasa Borei si pe mentinerea in stare de functionalitate a mai vechilor boomere din clasa Delta III/IV.
Dupa 2020 se va trece la dezvoltarea unei noi clase de submarine strategice lansatoare de SLBM, clasa care sa inlocuiasca submarinele din clasa Delta. Daca totul merge bine, dupa 2030 ar trebui sa inceapa constructia de seria pentru noul submarine strategic.
Forte navale multiol
Aici rusii au in vedere dezvoltarea unei flote de submarine de atac clasice – SSK- si a unor submarine cu propulsie nuclaera SSN. Pe termen mediu Rusia va folosi submarine din clasa Yasen (SSN) si Oscar (SSGN). Dupa anul 2020 se va trece la dezvoltarea si construirea de noi clase de nave (SSN) si modernizare navelor aflate in dotare.
Pentru rusii aceste submarine sunt considerate un fel de unitate mobile de soc, aceste nave putand ajunge oriunde in lume intr-un timp scurt si pot oferi Rusiei suficinta putere de foc.
Flota de suprafata
Nici o surpriza majora la acest capitol, rusii vad in continuare flota de suprafata ca avand doar un rol tactic in sprijinul trupelor terestre. Astfel nucleul flotei ruse de suprafata va fi format din nave usoare, fregatele din clasa Admiral Gorshkov si corvetele Steregushchy plus derivatele lor vor fi baza flotei ruse de suprafata.
Pe zona navelor oceanice mari viitorul pare a fi o noua clasa de distrugatoare (am scris si noi despre ea), nave multirol pe model Type 45, Horizon-class sau Arleigh Burke. Se discuta si despre o noua clasa de portavioane dupa anul 2020, cu intrarea in dotare dupa 2030, despre o noua clasa de nave de asalt amfibiu, etc.
Aviatia navala
Aici prima urgenta este dezvoltare si lansare a unui nou avion de patrulare maritima (2020), inlocuirea elicopterului ambarcat Ka-27 si achizitionarea elicopterului Ka52K pentru uzul pe navele de lupta. Se are in vedere de asemenea dezvoltarea unui nou avion dotata cu sistem de supraveghere radar.
Apararea de coasta
Aici rusi isi pun in continuare nadejdea in baterii de rachete anti-nava de coasta, o infanterie marina capabila sa fie rapid dislocata oriunde in lume si dotata pentru a putea desfasura operatiuni in orice tip de climat, dar mai ales in zonele polare 🙂 . Au ivanii ce-au cu regiunile polare…
Concluzii
Pe termen lung Rusia are in vedere dezvoltare de noi clase de submarine, noi nave de suprafata rapide si multirol, noi distrugatoare si portavioane, folosirea masiva a vehiculelor aeriene si submarine fara pilot plus dotarea apararii de coasta cu noi rachete capabile sa distruga atat tinte maritime cat si aeriene.
La sfarsit cateva semne de intrebare
In primul rand aceasta noua strategie este opera amiralului Victor Chirkov, un ofiter foarte serios si respectabil, asadar putem sa credem ca a fost gandita serios si nu schitata pe genunchi. Este insa uimitor ca Rusia nu a trecut Marea Neagra si Mediterana in noua sa strategie desi Rogozin a spus ceva despre Mediterana, in conditiile in care in Marea Neagra Rusia are destule probelme si destule interese, nemaivorbind aici de Mediterana. Ciudat…
A doua chestia care sare in ochi este interesul Moscovei pentru Antarctica (continental sudic plus marile inconjuratoare) in conditiile in care rusii nu prea s-au dat in vant dupa sudul planetei. Este departe de ei. Iar aici nu putem sa nu ne amintim de cele doua nave Mistral, nave a caror comanda a nedumerit pe multi dintre noi. In Oceanul Arctic (de nord) Rusia nu are neaaparat nevoie de port-elicoptere pentru ca zona arctica se afla practic in “fata casei”, rusii avand mii de kilometrii de tarm la Oceanul Arctic si putand sa-l acopere cu Flota Nordului, Flota Pacificului si cu aviatia de pe tarm, lucru pe care se si pregatesc sa-l faca, prin modernizarea si redeschiderea unor baze militare in zona de nord.
Dar in zona de sud rusii nu au baze de nici un fel, nu au aliati, si astfel necesitatea navelor de tip Mistral ar putea fi de fapt tocmai pe Antarctica. Ce-i mana pe rusi spre sud este pentru mine o mare enigma dar in mod clar ii mana bine daca au simtit nevoia sa declare public acest lucru…
GeorgeGMT
Daca o tine tot asa economia rusa nu il vad pe putin la carma pana in 2020
Daca au banii …..
Insa rusii au cevainterese in Nord. Ai vazut harta Rusiei? Mai priveste-o !
Daca incaalzirea continua ?(nu chiar mult sau este sufient doar o ica modificare a curentilor de aer) … se deschide pasajul de Nord! Cauata zeci de ani cu ceva victime. Cum scrii intereselear putea fi enorme … A se tine cont si de exsitenat unor gigantice fluvuiu care se varsa in Nord …INcazul in care nu maiingheata biocana catevaluni pe an .. va dati seama ce sansa opentru trabnsportul produselor de „volum”?
Si derja Birdul inghetata eradestul deinteresanta .. destul incat rusii si apoi sovietcicii sa isi faca spargatoare de gheata….
A .. titusi exuita un titusi. Solul depe acolo numit permafrost. Sub 0 grade ingheata … e ca piatara. Da cum se incazeste .. de obicei malsin se cheama. Incaz de incalzire vaste DA VASTE – suprafaete vor deveni o unica si imensa mlastina naiaba stioe cat de adanca si plina de tantari ….
SI ANtratica..
V Tratatul Antarticii. Ala nu este chiar o cestie serioasa. Ci doar un armistitiu sui generis. Fiindca in epoca aia nu se putea face mai nimic (deact sa insal;ezi o staiune stiintifica ) au aceptata sa il semneze. Lasand „deschis”
viitorul.
Insa se pare ca de acum exista unele pozibilitati tehnice de a face si ceva lucrativ. Unii si-at arata interesul (mi se pare ca Chile s-a grabit. Acu nuciondamanatuida fiind mic su parpadit s-a grabit sa semnaliozeze ca ar avea unele interese. oate il aude careva)
Rusia(ex URSS) care nu si-a ascuns nicodata interesul „ca la o adica” si care ar avea capacitatea de a exploata ecoonimic zona isi reafirma pretenetiile. Adica daca se da startul ptr un Oklahoma strip antarctic RUsia va fi prezenta ..gata sa fure startudl (alaturi de SUA , Frnata , Anglia, Japonia si China ).
Si am imprsia ca ne apropiem de momentulincare vor fi puse la opunct ubnele tehnologii care sa asigure functionarea chiar sin inconditiile iernii antactice (-80 grade, frutina de 100 km /h)
Da nu cred ca Mistyralu ar fi fots prea util …
Insa esteintresanat cum se „uita” MArea Neagra… Nu prea crez ca pur si simplu o „abdaoneaza” cum ar fi cazzul . Prin abandonintelegand pastrarea unui status quo echivelent cu un prietenos „da sa va mai ia si dracu ca noi nu va mai vrem nici sa ne rugati in genunchi!” copmpletat „daca vreti cu ot dinadinsu gaze scoatei bistarii” …. Nu indraznesc sa sper la o astfel de reorinetare politica – desi ar fi normala, rationala findca Rusia are multe priobpeme in late parti mai interesante. Insa iar repete ” o fi omul sapiens da este ratyional numa intermitent. Si intermitentele alea sunt cam rare!!!
Rusia nu a trecut nimic special despre balta neagra in strategie pentru ca o considera deja lac rusesc, ei discuta acum de Mediterana.
Oricum dotarea flotei MN cu submarine Kilo+ si fregate noi se desfasoara conform planului, iar noi nu suntem in stare sa inarmam copaile type22.
Exact la asta ma gandeam si eu. Nici Baikalul sau Ladoga nu apar pe lista :))
nu imi dau seama de ce nu a fost trecuta si Marea Neagra in strategia lor.
macar impreuna cu Mediterana.
poate din curtoazie pentru dl. Erdogan??
in ceea ce priveste Antarctica, intr-adevar este departe si nu prea au ce sa faca cu ea, dat sa nu uitam faptul ca au prieteni si aliati interesati – China – si care vor deveni in curind interesati – India – de resursele eventuale din zona.
pe de alta parte, Africa de Sud este parte din BRICS, si e „la fata locului” ca sa zic asa.
deci interesul exista.
oricum, de urmarit.
in ceea ce priveste Mistral, le-ar fi trebuit pentru a crea un coridor de trecere de la ei de acasa si pina in Africa de Sud.
nu i-ar fi ajutat sa debarce in Antarctica, nici macar vara
dar cum ruta cea mai probabila trecea pe linga unele teritorii de peste mari ale Frantei, ruperea contractului era previzibila.
E..e intimp ce destui deprin Romania se agita canu vor refuigiatai se oare ca ncii refuguiatii din Levabt nu vor in Romania : „E o ţară săracă, nu are bani!”!!!!
Nu am niciun motiv să aleg să merg în România. Este o ţară săracă, nu are bani. Vrem să ajungem într-o ţară care să ne poată ajuta. Am auzit despre România şi ştiu în ce situaţie grea se află”. Hm … se pare noi nu prea stim..
”N-ar fi corect să fim repartizaţi forţat într-o anumită ţară. Poate că cineva nu vrea să meargă în România. Nu e corect ca unii refugiaţi să ajungă în Germania, iar alţii în România. Am vrea să ajungem într-o ţară la fel ca Germania, nu într-o ţară săracă. Nu ştiu prea multe despre România, dar nu văd ce le-ar putea oferi această ţară refugiaţilor. Dacă ne vor trata precum Ungaria, nu e bine. Avem nevoie să găsim locuri de muncă acolo unde ajungem”Mda ..cate milionmae pirin Ityalia si Spania ? AM fi fopts si in Jemanika da nemtiuioprefera anatolieni.
”Eu vin dintr-o ţară călduroasă, ce să caut în România? Vreau să mă stabilesc într-o ţară caldă Asta vara viitoare merita sa fie invitata (cu fotta dfaca este cazul!) sa stea vreo 10 zile caniculare prin Bucuresti. In zilel alea in careafricanii transoira si se plagg ca e ca in Somalia! (Zimbabwe , Kenia, Tanzania au o cloma mai placuta (Ctaiva ani in urma o pustoaica siriana imi explica ca bunicii ei satu undeva ope la 1500 metrui latituidine asa ca varara merge la bunici inBucuresti doar scolala. Cca 13 ani dezghetata si genu ala semitic de ti se lipeste de suflet ca mraca de scriosare ..Sper ptr ea ca este pe aici ..chiae daca s-a copt ca in Somlia ” vara asta. Scuze da uneori unii copii cum sa va zic mi se lipessc de suflet)
De unde rezulta ca aia din vest ar ttrebui sa fie atenti,. Nu de alta da peste vreo 5 ani sa nu se pornesca in masa 4000-500 mii spre vestcke ..in frunte cu refugiatii care ar avea timpu s0a invete lb romana atat cat sa poa sa stroge :Roamni veniti cu noi ca nu sunteti oi!
Una este sa vrei, alta sa fie repartizat in Romania ( „Cine imparte parte isi face”; imparte poate fi cateodata citit selecteaza, pe asta este bataia acum).
//
Interesant ce se incearca unii in R Moldova…
https://www.youtube.com/watch?v=be5wSnLAi3Y
http://bn24.ro/video-ultimul-interviu-cu-sorin-oprescu-chiar-inainte-de-a-fi-retinut-de-dna-ce-ma-sperie-pe-mine-e-justitia-asta/
Cred ca deocamdata Mediterana implicit Syria e pe primul plan in noua strategie .
http://adevarul.ro/international/statele-unite/tot-mai-multe-indicii-rusia-implica-militar-siria-statele-unite-ingrijorate-1_55ec209ff5eaafab2c50d132/index.html
https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/t31.0-8/11891400_953621578017469_2009114613433691040_o.jpg nava Filicenko in Tartus dupa unii .
Interesant de miorlaie americanii cu prostii de si bla bla uri dupa ce ei si altii si au facut de cap si s au tot pus info prin care au sprijinit pornirea circului in acea zona . Eh , hotul striga hotii .
Tratatul antarctic interzice activitatile militare in Antarctica.
https://en.wikipedia.org/wiki/Antarctic_Treaty_System#South_Africa
Exista si Protocolul privind protectia mediului in Antarctica
https://en.wikipedia.org/wiki/Protocol_on_Environmental_Protection_to_the_Antarctic_Treaty
Rusia a semnat si ratificat si tratatul si protocolul. Sa intelegem ca Rusia nu mai vrea sa respecte ceea ce a semnat ?
La momnetu X cei mari vor anunta decizia lor.
Si decizia va depinde si de putirinta (czf bancului .. un mosneag catre una bin a rau : ce ####toar trebui tii.. Ea privindupl cu mila : da si tie mosule!!!
Sau bvariatioune pe aceiasi tema : ce au in comunsi ce nu au in comunun nmos si o topa biuuna?
-ca nu au o #### buna. Foerenta este ca tipa o va primi!)
Ruisa vrea doar sa se asigure ca o va primi …
Australia vrea si ea fregate noi, care sa inlocuiasca clasa Anzac.
In cadrul programului Sea 5000 vor fi analizate mai multe proiecte, iar din 2020 vor incepe constructia a 8 fregate in santierele navale australiene.
Ce proiecte au in vedere australienii:
1.BAE Systems Type 26 Global Command Ship
2.ThyssenKrupp Marine systems: Meko 600-class Escort Frigate si clasa F125 Baden-Württemberg
3.Francezii si italienii cu FREMM (posibil FREMM-ER). Aici francezii au un avantaj si anume „silentiozitatea navelor” (zgomot mic produs de nava), australienii punand un accent foarte important pe ASW.
4.Danezii cu Iver Huitfeld, o fregata cu un design excelent si un pret mic.
Dupa cum se vede, „la crème de la crème” 🙂
http://defencetechnologyreview.realviewdigital.com/#folio=8
http://www.aspistrategist.org.au/sea-state-future-frigate-contenders/
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20405075-video-imagini-impresionante-portavionul-uss-dwidght-eisenhower-facand-manevre-viteza-peste-50-ora.htm
aici barca serioasa.