Noul tun CTA calibrul 40mm intra in productie

Ministerul apararii britanic a semnat un contract de 211mil. Euro (150 mil. Lire sterline) pentru 515 tunuri cu munitie telescopica cal. 40mm destinate echiparii parcului de blindate de recunoastere Scout SV si Warrior. Tunurile vor fi livrate catre armata britanica pe o perioada de 7 ani, primele livrari fiind prevazute pentru mijlocul lui 2016.

Tot britanicii au decis in septembrie 2014 lansarea in productie a Scout SV, derivat al platformei ASCOD2, printr-o comanda de 3.5mld. £  (5.56mld $) pentru 589 de vehicule in 6 variante. Dintre cele 589 de vehicule Scout SV, 245 sunt varianta cu turela si arma CTA, in 3 variante, restul fiind 6 variante ale versiunii « Protected Mobility Reconnaissance Support (PMRS) ». 380 de vehicule Warrior sunt incluse in programul “Warrior Capability Sustainment (CSP)”, dintre care doar 245 sunt configurate in vehicule d elupta a infanteriei (IFV), restul fiind destinate unor misiuni colaterale: sprijin de artilerie, sprijin genisti.

 

Cele 515 tunuri CTA au fost impartite in 2 loturi de 245 de bucati pentru cele 2 variante de vehicule, plus un lot de 25 de tunuri pentru probe, certificarea munitiei si antrenament. Alaturi de Scout SV si Warrior, CTA va fi folosit si pentru gama de vehicule frantuzesti EBRC Jaguar.

1

CTA_ammo40mm

Tunul CT-40mm si munitia aferenta

Proiectul tunului CT de 40mm este gestionat in comun de Anglia si Franta prin intermediul unui memorandum de intelegere si aranjament tehnic, semnat in 2009, costurile de dezvoltare fiind impartite in transe egale intre parti, firmele asociate fiind BAE Systems si Nexter Systems. Munitia telescopica permite spatiu de stocare mai redus iar mecanismul de incarcare a tunului este mai simplu (cu incarcare prin rotire), mai robust si ocupa mai putin spatiu, sistemul putand fi montat in turele mai compacte si la vehicule de talie mai redusa.

Varianta perforanta de proiectil cal.40mm

Specific munitiei telescopice este faptul ca pulberea propulsiva inconjoara proiectilul, aceasta fiind mai compacta decat cea actuala echivalenta pentru cal.30mm dar si cu putere si viteze superioare. Proiectilul penetrant cu sabot cal. 40mm (CTAAPFSDS-T) este capabil sa strapunga 140mm RHA la distante mici, ceea ce inseamna blindaj echivalent al MLI-urilor actuale sau al unor tancuri de generatie mai veche. Insa cea mai interesanta se pare ca va fi noua munitie air-burst programabila, impotriva infanteriei si a tintelor aeriene.

2

                                                                                        Sistemul CTA

Prezentare video Eurosatory 2014:

 

Marius Zgureanu

 

Surse :

https://www.gov.uk/government/news/150m-cannon-cannon-contract-signed-for-uk-armoured-fighting-vehicles

http://www.janes.com/article/52685/uk-orders-ctas-40-mm-cannons-for-new-armoured-vehicles

http://www.cta-international.com/ammunition-d-99.html

http://www.deagel.com/news/UK-MoD-Orders-515-40mm-CT-Cannons-for-Warrior-and-Scout-SV-Armored-Vehicles_n000014243.aspx

 

Citeste si:

http://www.rumaniamilitary.ro/grifon-si-jaguar-in-programul-de-dotare-al-armatei-franceze

http://www.rumaniamilitary.ro/turele-si-arme-calibru-mediu-pentru-masini-de-lupta

18 comentarii:

  1. sigur nu este si cu tub consumabil?

    • Te referi la „caseless ammunition”?

    • Noi suntem asa de inapoiati ca nici traduceri la jucariile astea noi nu avem.

      • Eh na, voiam sa fiu sigur ce voia sa zica Lucian 🙂

        traducere ad-literam: )
        „munitie telescopica intubata” / „neintubata”

      • 🙂
        „Caseless ammo” inseamna ca nu exista cartus (metalic sau plastic), pur si simplu „praful de pusca” e solidificat in forma unui cilindru ce inconjoara glontul, iar sistemul armei e de fapt bazat pe o „camera de ardere” ce trebuie aliniata (exista mai multe variante) cu teava…ceva de genul asta:

        Avantajul e ca nu ai nevoie de ejector (castigand si spatiu pentru munitie), dezavantajul e ca teava are nevoie de o mentenanta sporita.

        • din punct de vedere tehnologic mai trebuie sa treaca ceva timp deoarece rasinile si celelalte elemente care fac incarcatura sa stea teapana in jurul glontului nu are si avantajele tubului.
          Elementele suplimentare duc la aparitia depunerilor pe teava. As zice ca astia cam devin obligati sa cromeze teava.

      • faptul ca noi avem sau nu o denumire in limba romana este fix pix.
        Avem o caruta de neologisme iar unele dintre ele sunt niste adaptari pudibondice pur si simplu comice de genul niple=niplu. Te las sa traduci.

        Suntem inaoiati ca si ce?

  2. Ca și in cazul cravată – gatlegău sunt preferabile neologismele…

    On topic – deci un T55/TR nemodernizat ar avea mari probleme daca ar fi „scărpinat” din spate sau laterale de tunul ăsta, cu muniție subcalibru…

  3. misto jucaria!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *