Noutati de la MESKO

Polonezii de la Mesko au fost si ei la Eurosatory 2024 in cadrul standului standul Polish Armaments Group unde au expus sistemele portabile Piorun si Jack-S – varianta de export a ATGM Pirat – precum si munitie de calibru mic si mediu.

Eurosatory 2024: Jack-S (versiune de export a ATGM Pirat) – sus – si ATGM Piorun – jos – Foto: Dawid Kozdra

Sistemele Piorun (Fulger) au deja clienti de export, dincolo de clientul intern – armata poloneza: SUA, Norvegia, Estonia si Letonia, existand informatii legate de achizitia de catre Georgia, semnata in ianuarie anul acesta (Georgia cumparand deja in 2007 in jur de 30 de lansatoare si 100 de rachete GROM), Aceste rachete au fost deja folosite in lupta in Ucraina, unde par sa fi fost eficace, potrivit rapoartelor.

Livrarile de sisteme Piorun catre armata poloneza (totalizand 420 de lansatoare si 1300 de rachete) au fost intarziate  cu 2 ani, din 2017 pana in 2019, din cauza unor probleme la motorul rachetelor.

Piorun NG langa predecesorul sau (sursa Janes.com)

Pornind de la constatarile in folosirea sa, Mesko dezvolta o versiune ameliorata – Piorun 2 / NG – folosind o noua racheta cu modificari la capul  de ghidaj pentru a ii cvadrupla sensibilitatea, modificari ale sistemului de ghidaj precum si noi algoritmi de analiza in timp real ai sistemului ambarcat. Astfel, refolosind tehnologia Piorun, producatorul dezvolta o versiune mai grea si cu raza de actiune extinsa, in cadrul programului Grzmot (Tunet).

De mentionat, vis-a-vis de interesul Romaniei pentru achizitia la comun in cadrul unui program european al rachetei Mistral3, polonezii si lituanienii au demarat si ei procedura de inscriere a Piorun in cadrul unui program comun european de achizitie, sub egida EDIRPA.

Si inca un lucru de subliniat (vezi si articolul de pe Tehnomil): in competitia slovaca de MANPADS, Piorun a iesit pe locul doi prin prisma pretului pe durata de viata versus performanta (25% respectiv 35%, evaluat la limita superior lui Mistral3), ca si contribuitori principali in clasamentul achizitiei (al 3-lea contribuitor, cu 15%, a fost timpul de livrare catre beneficiar). Desi RBS-70NG a fost castigatorul detasat la punctaj, iar Chiron s-a clasat al 4-lea, contractul a fost castigat pana la urma de polonezi, care au oferit un numar triplu de lansatoare fata de primul clasat.

Cat despre Pirat/Jack-S, acest sistem de racheta usoara antitanc se afla in faza de testare in fabrica pentru trageri la distante de pana la 2,4km, existand deja interes de la mai multi potentiali clienti externi.

Jack-S

Derivat din Pirat, Jack-S in calibrul 107mm are o lungime de 1,215 metri, masa de 15,5 kg, putand penetra pana la 500mm echivalent otel omogen laminat (RHA). Printre elementele evolutive in raport cu Pirat, ar fi un nou mod de declansare a focosului ambarcat.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Poland is developing the next generation Piorun MANPADS • Mezha.Media

Latest Piorun MANPADS brings new seeker, computing systems (janes.com)

Eurosatory 2024: propozycja Mesko – Altair Agencja Lotnicza

Mesko Jack-S is the new incarnation of PIRAT – MILMAG

 

 

 

 

10 comentarii:

  1. Când te gândești că acum 40 de ani era doar o mana de state care puteau produce MANPADS. Și fiecare era luată la creion pentru că nici unu sa nu fi folosit la un teract. Interesant cum stau treburile cu acestea acum. Cât gunoi ar putea face acestea în apropierea unui aeroport.

    5
  2. Două arme care ar trebui luate în seamă la achiziții. Aproape de noi. Poate și cu un transfer de tehnologie sau măcar cu asamblarea pe linii locale.

    4
  3. Multe tari produc armament.
    Doua tari se toaca cu acel armament.
    Multe tari prospera din fabricatia si vanzarea de armament.
    Multi oameni mor zilnic rapusi de acel armament.
    Si totusi … pana cand ?

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *