Britanicii sunt constanti, argentinienii pot depune marturie. In 2014, pe 21 octombrie, Londra a potolit instantaneu optimismul brazilano-argentiniano-suedez cu privire la o posibila achizitie de catre Argentina a 24 de aparate Gripen E de pe liniile de fabricatie braziliene.
Brazilenii tocmai ce semnasera contractul cu Saab si se vedeau deja exportatori de avioane multirol de generatia 4++, cand Londra a spus „NU” unui astfel de export catre Argentina. Si „Nu” a ramas si-n ziua de azi…
Argentinienii i-au catalogat pe britanici ca imperialisti plus altele mai rele dar au ramas cu catalogatul, despre Gripen nu s-a mai vorbit desi greu de inteles contextul financiar in care spera Tara Tangoului sa faca rost de o caruta atat de mare de dolari pentru 24 de Gripen E.
In fine…
Mult mai aproape de zilele noastre, pe 28 octombrie (in mod clar luna octombrie este una nu foarte buna pentru Argentina), Korea Aerospace Industries (KAI) l-a informat pe ambasadorul Argentinei în Republica Coreea că nu poate livra avioane multirol ușoare FA-50 Fighting Eagle din cauza embargoului impus de guvernul Regatului Unit. Într-o scrisoare specială, Martin Chun, senior manager și director al KAI în cadrul Departamentului pentru Strategia Internațională de Afaceri, a declarat că FA-50 conține șase componente importante pe care companiile britanice le furnizează. Într-o scrisoare aparuta pe Twitter, domnul Chun spune că problema permiselor de export cu Marea Britanie nu a fost încă rezolvată. Deși KAI nu a găsit încă o soluție, aceasta depune eforturi rezonabile pentru a aborda problema licenței de export din Regatul Unit.
Embargoul britanic a fost condamnat de ministrul apărării din Argentina, Agustin Rossi. El a fost cel care a dezvăluit o copie a scrisorii KAI. „ Am avut un dialog cu KAI cu privire la achiziționarea de FA-50. Astăzi ne spun că Marea Britanie interzice vânzarea lor în țara noastră. Un nou spectacol de aroganță imperială”, a scris el pe Twitter.
Alegerea KAI FA-50 a fost anunțată public în timpul competitiei forțelor aeriene – Fuerza Aerea Argentina în august 2019. La acea vreme s-a raportat că se purtau discuții cu coreenii cu privire la finanțarea achiziționării de avioane, echipamentele și armamentul acestora, precum și despre instruirea și piloților și a personalului de la sol. Negocierile, care au durat din 2016, au presupus livrarea primului lot de 8 până la 12 aeronave. Contractul urma să includa și un simulator modern.
Asadar, nici FA 50 nu va ajunge in America de Sud si-i pacat, un aparat frumos si versatil nu mai bun sa faca poze cu Eurofighterul britanic de zboara prin Atlanticul de Sud.
GeorgeGMT
Salut. Inseamna ca argentinienii pot merge la Nea Putin sau la aia mici si galbeni pentru zburatoare.
Sau franceze si niste Exocet, precum data trecuta… 🙂
Argentina are șanse contra britanicilor cum are Luxemburg să învingă Brazilia la fotbal.
Britanicii le-o dau doar cu rezerviștii, la o adică.
Argentina are un PIB pe cap de locuitor sub România și o industrie la ani lumină de britanici (Cu toate problemele britanicilor legate de Brexit și pandemie).
Nici la „war experience” nu stau mai strălucit. După Malvine argentinienii au mai tras doar în poligon. Britanicii au cam avut de lucru peste tot (Irak, Kosovo, A-stan…).
Nu le-au tras-o argentinienii in razboi la britishoi cu Exocetu de le-a scufundat mandrete de nava ? Cu doua avioane refacute din demolari si un pilot mustacios (care avut rolul de rade pe sub mustata dupa )…Degeaba invingi daca iti scufunda papuasii cea mai tare nava si te faci de cocofifi !
Adica noi suntem fraieri pt. ca am luat bataie la Turtucaia si nu pentru ca am castigat Primul Razboi Mondial, al carui rezultat direct a fost Marea Unire?
Si americanii au fost fraieri pentru ca au pierdut un F-117 si nu sarbii care au pierdut razboiul?
Bre…Russia stronk logic much?
____________
Iti dau un hint: in orice razboi conteaza ce ai inainte de razboi si cu ce ramai (sau castigi) dupa.
Acolo au fost o sumă „coincidente”!
In primul rand greseala de amator al unui decident britanic, care (chiar daca avea toate datele) a banalizat amenințarea și nu a solicitat acoperire aeriană. In al doilea rând, a fost ceea ce se numește „lucky shot”. Din ce am citit Excocetul a lovit norocos tăind conducta de stingere e incendiilor (cea care trăgea apa din mare pentru sistemul de stingere a incendiilor). Toți specialiștii au fost de acord că dacă nu se lovea sistemul de stingere a incendiilor și Exocetul nu lovea fix deasupra liniei de plutire, nava ar fi scăpat nescufundata.
Însă o navă scufundata nu a schimbat cu nimic datele problemei, din contra, britanicii fiind în inferioritate clara (atât aerian cat și „manpower” au câștigat destul de detașat războiul.
A fost o lovitură de maestru, cum doar britanicii (sau americanii) pot face, razboiul terestru din insule.
O mână de „speciali”, depășiți cu mult numeric, au curățat insulele de argentinieni in doar câteva zile, cu pierderi minime.
Vezi tu, războiul nu se rezuma doar la o navă scufundata sau la un avion doborat 🙂
Dacă , dacă, nu există dacă in istorie.
Daca avea bunica coajjee aveam doi bunei
Argentienii ar putea sa cumpere avioane rusești sau chinezești. SU35 ar fi potrivit pentru Argentina, inclusiv ca raza de acțiune. Rusia nu are o relație buna cu UK asa ca ar putea sa le vând în sistem Barter, SU35.
Iti urez succes la facut afaceri cu rusii
Adica nu au banu de Gripen, dar vor lua Su35. Si daca iau 6-12 Su35 nu o sa fie suficient pentru nimic sincer.
Ei au nevoie de vreo 36- 48 de aparate supersonice multirol pentru politie aeriana, la cat de mare e tara si la cat de putini bani au.
Raportat la suprafata mare a Argentinei, SU35 ar fi potrivit cu autonomia sa de zbor.
Ceva banuti ar fi avut insa britanicii s-au opus tranzactiei.
Cum am mai spus, argentinienii ar putea cumpara in sistem Barter.
Opțiuni au destule. Rușii le pot vinde niște suhoaie castrate. Paki au și ei ceva prin curte. China are ofertă exact pentru ei. Argentina din 2020 nu mai este cea din 1980. Dar na, fostul inamic, inamic rămâne pentru UK.
de ce nu la chineji \ ca chinejii vand
dar si uk sa ars cu falklands si acum sufla si in avioane
unii zic ca se dusmanesc vezi dom’le de la razboiul malvinelor,canci.eu zic că totul se trage de la Mâna lui Dumnezeu a lui Maradona?⚽️?
Asta parca a venit la 4 ani dupa Malvine, in Mexic.
stiu colegu’…
Mai stiu pe unii obsedati de catastrofe care incep cu M : Mohi, Mohacs, Mexic.
totul până la fotbal la englezoi?
Englezii gresesc ! Ii trimit in bratele rusilor sau chinezilor
Aveau varianta sa-si dea acordul numai pt 10 sau 8 bucati. Argentinienii ramaneau agatati si nu erau nici periculosi.
Dar dece nu vor F 16 ?
Sigur ar vrea F-16 dar crezi ca risca americanii sa isi strice relatiile cu UK pentru o mana de F-16 vandute argentinienilor?
Poate ca argentinienii nu mai reprezinta un pericol, dar atat timp cat Argentina inca revendica Insulele Falklands si le considera ca fiind ale lor vor avea reactia asta din partea britanicilor.
„Englezii gresesc ! Ii trimit in bratele rusilor sau chinezilor”
____________________
O fi și vreo superputere mondială, economic vorbind, Argentina asta.
Luată „om cu om” e sub România.
Noroc cu vinul și carnea de vită, că ar fi, ca standard de viață, precum Albania.
Si totusi, Argentina are un potential fantastic. Ii sta in putere sa rezolve actuala situatie in favoarea ei si, in acelasi timp, sa ramana de partea baietilor buni.
https://youtu.be/F2sepCUnENg
am fost in argentina, dpdv industrial stau muult mai bine ca noi, infrastructura e iar super dezvoltata. La ei coruptia e problema, dar cand trebuie facut ceva se face repede si bine
La microelectronica se straduiesc sa ajunga Mexicul din urma prin propriile lor mijloace.
Daca citesti la Wikipedia despre ei incepi sa plangi pentru ca e imposibil sa nu faci comparatie cu Romania.
Si daca se impaca cu Britanicii au sansa sa-si revina si sa intreaca Brazilia.
Si desigur, nu au probleme cu polimerii https://bersa.eagleimportsinc.com/bersa/firearms
Am tras cu un Bersa de 9mm, SA-DA, 15 cartușe in încărcător, parțial polimer, o armă faină.
Bersa infiintata de doi emigranti italieni care au lucrat la Beretta.
Cine merge pe „mantra” aiuristică și habarnistă gen „România nu are industrie”, poate varsă o lacrimă.
Însă nu e nici pe departe așa!
Ca un exemplu punctual, doar subsidiara orădeană a canadienilor de la Celestica a exportat în primele 7 luni din 2019 de vreo 6 miliarde de dolari (produc componente electronice pentru „amatori” gen HP, Honeywell sau Alcatel).
Și ar fi zeci de exemple, nu are sens sa le inșir pe toate că ar ieși un articol, nu comentariu 🙂
850 milioane USD lunar?
Daca pleaca Celestica, ne raman noua facilitatile?
https://www.profit.ro/stiri/exclusiv-gigantul-canadian-celestica-unul-dintre-cei-mai-mari-furnizori-it-la-nivel-global-declanseaza-un-val-de-concedieri-in-romania-19275882
ce facilitati? niste birouri pe care le vand sau poate ca doar le inchiriau?
Poate decripta cineva pasajul asta?
„The Oradea operation specializes in high-reliability, high-complexity applications for multiple markets. Its integrated operational platform includes a state-of-the art quality management system delivering the quality and reliability needed in mission-critical markets. The site also provides supply chain management and engineering services and is a global logistics partner to major customers. The operation leverages automation to drive improvements and is a leader in environmental and energy management practices.”
https://corporate.celestica.com/news-releases/news-release-details/celestica-expands-operation-oradea-romania-0
*paragraful
Am gasit ceva…
„Compania este prezentă și în România și deține o fabrică în localitatea Borș, județul Bihor, construită de la zero în 2004, în care lucrează 3.000 de oameni”
https://ro.wikipedia.org/wiki/Celestica
Cum este Argentina fata de Austria sau Ungaria, Polonia, ca și dezvoltare?
Este mai slab dezvoltată economic și industrial decât Ungaria sau Slovacia (nu vorbim de Austria, Cehia sau Polonia, care sunt deja în altă ligă). In multe sectoare sunt chiar sub noi.
Daca vrem să vorbim de o țară sud americana cu adevărat dezvoltată și care s-ar „putea lua la trântă” cu Ungaria, Slovacia, România dpdv al dezvoltării , aceea este una singură: Chile.
Și e o performanță în sine, dacă ne gândim la faptul că Chile nu a avut o Uniune Europeană care să-i tragă economia in sus.
Însă în Chile disciplina muncii și educația sunt foarte bine puse la punct. Și au beneficiat mai mereu de o relație privilegiată cu SUA.
Din cate stiu eu, relatia cu SUA e tot ce a contat. Tara-experiment. Are cablu de comunicatii marin direct cu California – exclusiv. Personalul Universitar scolit in State. Bun la afaceri, nu prea buni la protectia mediului din propria tara (crescatoriile de somon sunt un dezastru ecologic), bine echipati militar, exploateaza masiv resursele minerale, agricultura (vinuri bune), turism. Atat. Portul Valparaiso considerat perla porturilor din Pacific. Bogata, insa asta se poate schimba rapid.
Deci nu (desi este tara mea favorita din toata America de Sud). Brazilia si Argentina – self suficient countries, with real industry. Doar ele conteaza in realitate si la o adica.
Scuze, in 2019, cablul submarin inca era exclusiv. Acum vad ca au legat si Panama de el…
https://www.submarinecablemap.com/#/
Sorin, citeste despe ei in ce priveste energia atomica si cum au obtinut-o. Au oameni de stiinta foarte capabili. Au ambitia sa produca singuri cam tot ce au nevoie. O gramada de similaritati cu noi. Insa eu nu vorbesc de Romania comunista, ci de Romania care ar fi putut sa fie daca nu intrau blestematii de Rusi peste noi. O Romanie peste Argentina cu mult mai mult.
Prima mea reactie a fost ca englezii exagereaza, dar cred totusi ca stiu ei mai bine de ce.
Dependenta de subsisteme si componente este una din cele mai importante atuuri pe care tarile dezvoltate le au in acest moment. Se vede treaba ca si o tara supertehnologizata ca Coreea de Sud, nu are o independenta tehnica totala. Asta ma face sa ma gandesc la sultan care se crede mare si tare, dar este dependent tehnologic de tarile vestice. Ce sa mai zici cand aceasta dependenta se manifesta in anumite domenii chiar si in cazul Rusiei. Buna politica noastra, productia noastra de armament nu este dependenta, este chiar invizibila 🙂
Stiu ca nu are nicio treaba cu subiectul dar face mapn ceva si pentru militari? de 20 si ceva de ani si au batut joc de ei, veste prost facute si uniforme la care li se schimba culoarea de la prea mult soare, sau se implica americanii si in asta?
Da se pregatesc sa schimbe varsta de pensionare !…..
Sunt curios cat mai au de gand argentinienii sa primeasca tepe de la toti cei constransi de briti sa nu vanda catre tara lui Maradona!?
Pai daca aerau baieti destepti si cu ceva bani in posnare, caci nu prea au, apelau direct la cei ce nu sunt in alianta sau dependenti de albion, altfel o sa ajunga in 2100 si tot cu astea de le au o sa zboare/pozeze la sol.
1) Option 1….China
2) Option 2….Rusia
4) Option 3….Pakistan+China via IAR 95 in varianta asiatica. Nu de alta, dar nu le trebuie neaparat ultimul ragnet de avion!
5) Option 4….Franta si tot ce e mai vechi si obosit posibil, ca nici aia nu vor sa se ia de par cu britanicii, au obosit de la atata paruiala in istorie. Aici depinde si de Brexit si cat de obraznici sunt englezi, poate le dau francezii si motoare la ele, nu doar carcasa! :)))
Bun! Sa declare insulele ca fiind posesiune Britanica si sa refaca relatiile de prietenie si comerciale cu Regatul Unit. E pacat sa tina tara in subdezvoltare din cauza orgoliilor. Pot sa capete acces la o gramada de tehnologie si chiar au nevoie de forta de a pastra suveranitatea propriului teritoriu. Din cate stiu, multe firme Chineze au dat buzna in zona chiar in mijlocul pandemiei.
You hear me Argentina? Be wise and take the right side for your own prosperity. Pay with an already taken island.
Tu realizezi ca indiferent ce beneficii pe termen lung au din aceasta mutare, cei care o fac se sinucid politic, nu?
Gaseste tu politicieni care sa fie dispusi sa faca asa ceva.
Stiu ca asta este problema majora si ca ai nevoie de curaj nebun. In ultimele decenii, elemente din rasa asta sunt din ce in ce mai greu de gasit…
Uitați aici cât de repede se mișcă Ukraina, au și Terminat prima drona
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1715139638662251&id=100004986936655
mai degraba vor colabora cu nemtii prin prisma pasiunii trecute…si a diferendului de opinie ue-uk-brexit