O noua axa Bucuresti-Ankara?!

  Abdullah Gull, presedintele Turciei si Traian Basescu

In contextul unor tensiuni din ce in ce mai crescute in Orientul Mijlociu si mai ales in aceasta perioada in care Turcia are ceva de impartit, practic, cu toti vecinii sai, (cu Israelul a intrerupt toate relatiile, mai putin cele diplomatice, cu Siria este pe picior de invazie, Rusia isi trimite sumbarinele pentru a proteja Cipru de o eventuala escaladare a conflictului, etc) tocmai acum  Bucurestiul si Ankara s-au hotarat sa semneze in sfarsit mult discutatul Parteneriat Strategic.

Astfel luni 12 decembrie s-a semnat la Ankara, de catre presedintii celor doua state, Declaratia pentru Parteneriat Strategic intre cele doua tari. „Declaraţia pentru parteneriatul strategic ne va conduce către o dezvoltare în fapt a relaţiilor şi colaborării noastre, nu numai o dezvoltare a lor exprimată în vorbe„, spune preşedintele Turciei, Abdullah Gul. Acesta a mai declarat: „Romania este un aliat al nostru”, iar „relaţiile dintre noi sunt deosebit de apropiate”.

La randul sau Traian Basescu spune ca acest parteneriat: „fixează toate domeniile de maximum interes în relaţia bilaterală. Am stabilit prin acest parteneriat cooperarea în politica externă, cooperarea în politica de securitate şi în mod deosebit în lupta antiteroristă, am stabilit consolidarea cooperării economice, lucru extrem de important, mai ales în această perioadă„.

De ce s-a simtit nevoia sa se semneze acum acest parteneriat?! Practic Turcia este intr-un fel destul de izolata, si aici trebuie amintit faptul ca Congresul SUA a luat in dicutie o recunoastere oficiala a genocidului asupra armenilor, savarsit de armata turca in anii ”20, iar acest lucru este un semnal foarte prost prin prisma relatilor SUA-Turcia.

Daca mai adaugam si foarte proastele relatii dintre Isreal si otomani, iar pe de alta parte foarte bunele relatii dintre Bucuresti si Ierusalim, inclusiv la nivel de sedinte comune de guvern, probabil ca aceasta noua apropiere intre noi si turci are si veleitati politice regionale.

Nu trebuie uitat ca cele doua tari sunt foarte apropiate de foarte mult timp, si desi Turcia nu este foarte incantata de ambitile romanesti la Marea Neagra, se pare ca lagaturile sunt mult mai puternice dacat unele mici asperitati. Romania a declarat in toate ocazile ca sustine cu toata puterea integrarea Turciei in UE, iar colaborarile economice sunt foarte stranse si solide.

In context mai trebuie spus ca UE s-a declarat foarte ingrijorata de anuntul Ankarei care a declarat ca  incepand cu 2012, va analiza relatile cu statele Uniunii, datorita faptului ca de la  1 ianuarie 2012, presedentia semestriala a UE revine Ciprului…

Dupa parteneriatele strategice incheiate de Romania cu SUA, Franta si Polonia, cel cu vecinii de mare pare logic si poate aduce beneficii nebanuite. Continutul dicutilor si ce inteleg cele doua tari exact sa faca in acest nou cadru, este deocamdata un mister, insa: „Strâmtorile„-spunea Nicolae Titulescu la Conferinţa de la Montreaux din 1936-„sunt inima Turciei, ele sunt în acelaşi timp plămânii României. Când o regiune reprezintă inima unei naţiuni şi plămânii alteia, logica cea mai elementară comandă celor două ţări să se unească, să se alieze„.

Nu cred ca mai putem adauga ceva…

 

 

Sursa: m.rfi.ro

 

 

 

11 comentarii:

  1. Cred ca ar mai fi ceva de adaugat in relatia Romania-Turcia: F-16 ?

  2. Poate si MBT/Altay sau TBT-ul… Sau chiar IAR 99, ca poate le trebuie si lor un trainer in curand. Si nici cu elicopterul AT nu stiu daca s-au hotarat – poate colaboram si la punctul asta…

    • Se pare ca au peste 200 de trainere vechi in serviciu – ce tare ar fi si o comanda de 100 de bucati, sau macar sa le producem in asociere!
      Si lucreaza si la TFX – un nou fighter – tocmai au demarat proiectul si am putea sa intram si noi, daca am fi destepti:
      ” Defence Industry Executive Committee (SSIK) decided to build national fighter jet on 15 December 2010.[62] USD 20 millions were allocated for 2-year conceptual design phase that will be performed by TUSAŞ. „

      • Daca adaugam la asta si capacitatea Israelului, am putea lucra la un pachet comun fighter-trainer derivat din tehnologia Lockheed, customizat pentru fiecare din cele 3 tari, la care se adauga alte tari din Balcani si poate si Polonia!

  3. Virgiliu Culiceanu

    Parteneriatul Strategic Romania Turcia

    Probabil, undeva foarte sus, s-a reamintit de exceptionalele servicii de mediere ale Romaniei intre Israel si tarile arabe, si s-a hotarat ca si Turcia are nevoie acum de acestea, avand in vedere situatia foarte complicata si dezavantajoasa in care s-a bagat in ultimul timp.
    Apoi, Turcia mai are nevoie de Romania pentru a tempera agresivitatea Rusiei la Marea Neagra si Marea Caspica, Romania fiind deja desemnata aproape oficial vectorul UE, NATO si SUA in regiune.
    Si nu in ultimul rand, Turcia poate fi ajutata in mod real de Romania sa intre in UE, vocea Romaniei fiind din ce in ce mai ascultata, incepand cu invazia Rusiei in Georgia, si terminand cu recenta includere a statelor non-euro in Pactul Fiscal, unde initiativa Romaniei a avut greutatea necesara.
    In ceea ce priveste Romania, acest parteneriat strategic cu Turcia intareste parteneriatele strategice cu Polonia si SUA. De asemenea, creste puterea sa de cordon sanitar intre Franta – Germania si Rusia, ale caror relatii stranse devin din ce in ce mai nocve pentru Europa de Est, Romania si SUA.

    • Adevarat domnule Culiceanu!
      In plus, putem media si intre Turcia si Israel, incercand sa refacem „cordonul sanitar estic”: Polonia-Romania-Turcia-Israel. Aceasta este constructia la care Romania „lucreaza” sporadic incepand cu mijlocul anilor ’90!

    • Intru totul de acord…Probabil ca ambele tari au nevoie una de alta in aceste vremuri…extrem de intersane. Iar chinezii au un proverb: „Sa te fereasca zeii sa traiesti vremuri interesante!” Pe noi nu ne-au ferit.

  4. Foarte interesant citatul lui Titulescu. Se pare ca e de ajuns sa urmam sfaturile predecesorilor ca sa ne redefinim ca natiune care are un cuvant de spus in Europa. Bineinteles si multa munca si eficienta.
    Avand in vederea evolutia si tensionarea situatiilor in peninsula araba s-ar putea ca americanii sa ne dea gratis avioane si rachete numai sa punem pilotii nostri in ele.

  5. Cred ca este o intelegere in beneficiul ambelor parti si mai cred ca actuala intelegere arata intr-o oarecare masura ca Turcia nu a alunecat spre fundamentalism asa cum ne temem si probabil nici ca o vor face deoarece este mult mai profitabil si pentru ei si pentru noi sa continue alaturi de statele din NATO+UE.

  6. 1. Fapt istoric : In 1940 Turcia si-a luat angajamentul de a lupta impotriva Bulgariei daca aceasta
    ne-ar fi atacat
    2. De cand Romania a mediat intre Egipt si Israel s-au schimbat si presedintele si diplomatia .
    3. La Camp David , totusi , au uitat sa ne mai invite .
    4. O colaborare in domeniul tehnicii militare trebuie condusa cu mana ferma, sa nu patim ca si cu RN-94 , cu care i-am invatat sa produca transportoare blindate .Acum Turcia exporta in Georgia ( Gruzia ) transportoare blindate la care schema cinematica seamana mult cu a acestuia, fara sa-si mai aduca aminte de noi ( drept e ca nici noi nu l-am mai lansat in productie de serie ) .Avem un conducator care sa poata face asta ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *