O noua criza a rachetelor ?

Cand vorbim despre o criza a rachetelor, automat ne duce gandul la criza rachetelor nucleare din 1962, cand SUA si URSS au fost aproape de declansarea unui razboi nuclear, pe motivul amplasarii de rachete rusesti in Cuba.

Sa nu uitam ca atunci presedintele Kennedy a declansat alerta DEFCON grad 2, adica ultimul  pas inaintea unui atac nuclear. La DEFCON 1, gradul de alerta anunta atacul nuclear ca fiind iminent.
Desi situatia de alerta acum este doar la nivel 4, asta nu inseamna ca situatia e pe  roze.

Nord coreeni isi continua cu perseverenta programul de dezvoltare a rachetelor ICBM, ultimele teste aratand ca sunt tot mai aproape de a fi capabile sa atinga tinte pe teritoriul SUA.
Testele  efectuate cu succes pe 4 iulie si apoi pe 27 iulie 2017 din provincia Chagang, au constat in lansarea unor rachete balistice  Hwasong 14, codificate NATO KN 20. care au atins o altitudine maxima de 3724 km.  Specialistii  americani estimeaza o raza maxima de 10 000 km, pe parcursul a 45 minute de zbor.

Ar fi suficient pentru a atinge Chicago sau Denver.

Au existat multe zvonuri, neconfirmate, despre un transfer ilegal de tehnologie din Ucraina catre Corea de N, acesta fiind explicatia pentru saltul brusc al razei rachetelor nord coreene.
Motorul rachetei seamana cu cel rusesc RD 250, motor  cu combustibil lichid folosit la ICBM uri.
Se pare ca este vorba de o fabrica din Dniepr, aproape de zona separatista, unde s-a produs inclusiv gigantica SS 18 Satan.
Oricum, programul rachetelor balistice coreene a facut un salt imens, depasind cu mult estimarile analistilor militari.

Traiectoriile rachetelor sunt „loftate”, estimarea fiind facuta pentru o traiectorie balistica normala.

Semnatura singurului gras nord coreean  pe ordinul de lansare

In plus, referitor la  racheta purtatoare, au aparut si informatii despre deja posibila realizare a miniaturizarii bombelor atomice nord coreene. Asta ar insemna ICBM cu focos nuclear – marele cosmar – daca sunt in mainile unui dictator paranoic.

In total, se pare ca au intre 30 si 60 de bombe nucleare.

Oricum, dupa povestile cu armele de distrugere in masa din Irak, parca suntem in bancul cu Petrica si lupul.

Pe de alta parte, chiar daca numarul nu e corect si miniaturizarea nu e sigura, testele bombelor nucleare sunt confirmate de cutremurele masurate in zona.

Teste nucleare – gradul cutremurului produs

Dupa unii experti, la testul din 2016 e posibil sa fi fost testata o bomba cu hidrogen.

De curand Coreea de Nord amenintase cu atacarea bazei din Guam, unde se afla cele mai mari depozite de munitii si combustibili  americane din zona Pacificului.

Se pare ca s-au mai linistit acum.

Cam astea sunt motivele pentru care Trump vorbea de „fire and fury”.

Intre timp, SUA  au testat cu succes  pe 30 mai sistemul de aparare al teritoriului SUA, GMD . Teoretic, este singurul sistem care poate distruge rachetele nord coreene ICBM, inainte de a lovi teritoriul american.
Multi experti afirma totusi ca testul este departe de a simula o interceptare reala. Oricum este un sistem departe de a fi un scut 100% fiabil.

Test GMD

   Sistemul THAAD a facut si el un test reusit in 30 iulie. Oricum acest sistem este de baza in apararea Coreei de Sud. Nu poate apara SUA impotriva ICBM.

O veste mai proasta, inclusiv pentru noi,  este ca testul cu SM3 Block II A, a esuat pe data de 21 iunie. Aceasta racheta dezvoltata de SUA si Japonia,  urma sa fie amplasata si la Deveselu. Lansarea a fost facuta de de pe distrugatorul USS John Paul Jones, asta dupa ce in februarie a efectuat un test reusit.

Nici sistemul Aegis din care face parte SM 3  nu este eficace contra ICBM.

 

 Se pare ca nici chinezii nu stau degeaba. Un pilot olandez de pe un B 747 cargo, a  realizat o fotografie cu un test secret, probabil reusit. de interceptare a unei rachete balistice  deasupra muntilor Himalaia pe 22 iulie.

Autoritatile chineze au refuzat sa comenteze.

 

Pe 19 iulie au testat si rusii sistemul lor A 135 , cu anti rachete balistice, destinat pentru apararea Moscovei.  Este singurul sistem care foloseste lovituri nucleare contra ICBM.

Daca unii se ocupa de teste, altii chiar folosesc rachetele din plin.
In razboiul intre rebelii Houthi din Yemen si Arabia Saudita, mai putin prezentat in media, au avut loc numeroase atacuri cu rachete.
Atacurile sunt facute cu rachete balistice cu raza scurta : Scud-BHwasong-5Hwasong-6, Sauditii  le doboara in mod frecvent cu PAC 2 si PAC 3.
Rezultatele sunt apreciate de unii ca fiind cu o rata de aproape 100% pentru Patriot, altii spunand ca unele au mai cazut pe teritoriu saudit, fara a face pagube.
Cert este ca rebelii au incercat sa atace cu rachete baze aeriene si se pare chiar Mecca in timpul pelerinajului.
Vechiul meci Patriot – Scud continua si dupa 25 de ani de la incepere.

Daca ne uitam la toate aceste evenimente, este evident ca apararea contra rachetelor balistice este esentiala in orice scenariu de razboi modern.

Coreea de Nord se pare ca a reusit treptat sa se aseze neinvitata la masa celor posesori de ICBM-uri cu incarcatura nucleara, facand foarte complicata orice interventie militara externa.
Fata de situatia din 1963, cand se confruntau SUA si URSS, disputa rezolvata pasnic  prin diverse acorduri de dezarmare, toate bazate prin paradoxalul MAD (Mutual Assured Distruction), acum situatia este complicata.

Variantele americanilor

 

Aparitia unui nou stat posesor de ICBM, care are in primul rand pretentia de a nu fi atacat, in scopul perpetuarii eterne a regimului Kim, face ca orice interventie militara sa fie dificila datorita numarului mare de posibile victime.

Daca SUA si URSS, s-au temut de distrugerea reciproca, la confruntarea cu nord coreeni acest argument nu merge.

Kim este gata sa isi sacrifice intregul popor pentru propria piele.

Situatia cred ca este oricum o criza de tip nou, in care nimeni nu intrevede deocamdata o solutie rapida, cel putin una militara.

In schimb, chiar si in Coreea de Nord, economia nu poate functiona la nesfarsit intr-un regim totalitar inchis.

Inceputul consumerismului in Coreea de Nord

Cu aproape 25 % din PIB alocat cheltuielilor militare, Coreea de Nord este pe primul loc in lume ca procent al bugetului militar.
Este evident ca nu poti functiona mult timp asa. Deja hypermarketurile deschise de chinezi si chiar de japonezi au deschis apetitul populatiei pentru consum.
Recentele sanctiuni economice hotarate de ONU si aplicate de China au inceput sa aiba efecte.
Pretul combustibilor s-a dublat si chiar daca nord coreenii nu au autoturisme, efectul este dramatic asupra tuturor preturilor.
Nu  e de asteptat o revolta populara, mai probabila fiind o lovitura a celor din nomenclatura, care, daca privesc ce s-a intamplat in fostele tari socialiste, stiu ca ar putea avea cale deschisa spre lux si imbogatire rapida. ( Este un Deja vu). Probabil, din acest motiv Kim ii mai impusca din cand in cand.

In acest moment chinezii ( paradoxal – tara comunista doctrinar), au cel mai important cuvant de spus in aceasta criza, iar americanii trebuie sa stie sa negocieze.

Este deja un complicat joc politic global.

Orice solutie politica este mai buna decat lansarea rachetelor de orice fel!

 

Grigore Leoveanu

68 de comentarii:

  1. au lalait-o cu irak ,terorismul si alte cele in timp ce nord coreeni taceau si construiau.ai acum ai o familie de scelarati cu capabilitati nucleare.
    eu aș incerca eliminarea intr-un fel sau altul a liderilor de clan(politici si/sau in uniforma).

  2. bai ce tupeu pe ruși sa vorbeasca de comportamentul provocator al americanilor vis a vis de nord coreeni cand aia au primit tehnologic tot ce au avut nevoie de la ei si chinezi.

    • Ucraineni, rusi…care-i diferenta? Juriul inca dezbate…

      • Un grup de oameni de stiinta romani ,au afirmat ca pot produce bomba nucleara in Romania

        • Cand asta, recent sau pe timpul lui Ceasca?

        • Posibil, si ce daca? De la posibilitatea teoretica la realizarea practica e cale lunga. Si chiar dupa ce ai obtinut bomba, iti trebuie si un vector de transport (racheta cu raza lunga de actiune) si n-am auzit nici un grup de savant sa spuna ca pot face si asta.

          Si mi-e greu sa imi imaginez actuala clasa politica (indifferent de partid) sufficient de responsabili incat sa gestioneze astfel de mijloace de distrugere in masa. Imagineaza-ti-l pe Daddy Dragnea devenind Nuke Daddy Dragnea…

          • Din cate stiu iti trebuie uraniu imbunatatit, chestie care atrage privirea statelor mari asupra ta ca-i restrictionata producerea de arme de distrugere in masa. Restul nu-i mare scofala atata timp cat planurile de realizare au fost „la liber”. Intrebarea e, ce faci cu ea dupa? Ca in bancul cu tiganul „da doamne sa pice si la noi in curte una din asta”.

            • Romania nu a avut NICIODATA tehnologia sa imbunatateasca uraniu la cel putin 70 % concentratie pentru a obtine macar 7 kg. necesare unei bombe .De plutoniu nici nu mai vorbesc. Sa detina vreo 5 kg. nu au reusit niciodata.
              Cel mult citeva sute de grame. Insuficient sa faci o bomba nucleara.
              Pantofarul nu avea habar nici macar de ce e aia o reactie de fuziune sau fisiune. Nici tovarasa academician nu avea habar.
              Au batut gura sa creasca pipota in romani ca strainii , rusii si americanii in special , cunosteau precis , exact de ce material nuclear avea RSR dar si de ce tehnologie ( sovietica ) era unicul reactor de la Magurele care producea izotopi pentru medicina si industrie.
              Iar reactoarele de la Cernavoda , tehnica CANDU, nu pot produce ce visa cretinul.

              • asta ne lipsea pe vremea aia,ne umflam si noi pe stomacul gol?

              • Alea cateva sute de grame le-au gasit la Pitesti, la ICN, acolo unde foloseau si inca folosesc tehnologie americana pentru cercetare nucleara. Tovarasia lui Ceasca cu Roland R ne-a adus multe avantaje, asta fiind unul din ele. Decat putere nuclear pe intuneric si stomacul gol, mai bine asa cum suntem noi acum, dar infipti bine in occidentul cel fara de grijile necesitatilor de baza!

                1
                • PS. Si da, la ICN poti produce kg alea de uraniu imbogatit, asta in yimp, dar cum sa faci asta in secret cand ai parte de controale periodice? Pe Ceasca un astfel de contril l-a dat de gol, mai precis interzicerea lui la termen. Atat i-a trebuit, ca au si intervenit ‘baietii’ pe fir si i-au bagat mintule in cap.

              • S-a gasit o mostra de plutoniu, infima cantitatea ce e drept, intr-o fiola, la Pitesti, la institutul de acolo. Neinregistrata…….
                Tehnologia nu este rocket science, iti trebuie combustibil „ars” de la un reactor in functiune. De aici si un control riguros, atunci cand se da tehnologia, asupra managementului combustibilului, pe intreg ciclu.
                Reactorul experimental de la Magurele (ex-sovietic) a fost dezafectat, prin returnare 100% in Rusia (? nu mai tin minte anul) tocmai pentru asta.

                La uraniu nu vad de ce nu am fi putut reproduce tehnologia centrifugelor.
                Cand „se cerea” se „achizitionau” multe. De la tehnologie pentru diamante sintetice, pentru Aerofina, etc…..

                Ineficienta dinainte de 89 e una, capabilitatile sunt altele…
                La fel, etica, morala, etc

                • Noi nu reusim sa punem „pe roate” un transportor blindat si se poate crede ca putem realiza o racheta cu incarcatura nucleara? Chiar daca am putea, SUA, UE si Rusia ar spune NU in secunda cu nr. 2. Castigul strategic oricum nu cred ca ar ar fi mare….ar legitima o lovitura preventiva nuclera a rusilor…( e adevarat ca si fara arma, tot pot sa trosneasca asa una preventiv…)
                  Cred ca in criza asta noua a rachetelor, complicarea este data de proximitatea cu Coreea de Sud si pagubele omenesti si mai ales materiale ( asta ii ingrijoreaza pe marii jucatori internationali, caderea burselor, piata de componente electronice…etc…) ar fi zdravana.Ca o paranteza o criza din asta economica cred ca ne-ar mai trebui noua si gata… am fi printre cei mai loviti de un razboi pornit acolo…daca nordul ar fi fost undeva intr-o zona mai izolata il capaceau de mult.
                  P.S. Acum stam oarecum linistiti…insa cum ar reactiona UE sa zica laKim Jong ca l-a suparat nu stiu ce cat a invatat prin Europa…si ca ne ia si pe noi la tinta..nacar asa demonstrativ, cum le-a facut japonezilor cu trasul rachetei peste capatanile lor.

  3. Correa de Nord are deja capabilitati de lovire a SUA.
    Nu cred ca au importat tehnologia de undeva, daca sunt muritori de foame nu inseamna ca la aia pusi sa faca rachete le tremura mana pe plansa… mai alea sa e in joc ” siguranta natioanla „.
    Dupa ani si ani in care investesti aproape tot ce ai sa faci o racheta… iese… ca nu e cea mai tare chestie. Rusii si americanii le tot fac de prin 60 deci de aproape 60 de ani.
    Analistii lu peste dupa cum vedem se insala.
    NU cred ca cineva va ataca Koreea de Nord, acum chiar este al naibii de periculos. Asa va ramane treaba acolo pe veci.

    Singura problema care o vad este ca avem si un Trump cam debil. Acum chiar si americanii isi pun problema daca e sanatos la cap( asta parca nu era clar de la inceput). Omu are clar un comportament ciudat si mai teama imi este de el.

    • exact,trump e problema…bai dar ce abil le mai crosetati.
      nu china sau ursss care au sustinut in partile esentiale programul nuclear ,poate si altii de prin europa si/sau asia,exact trump e problema.
      daca coreea devine o amenintare clara la adresa americanilor (nu este inca) totul se reseteaza acolo si apare doar USA?? in discutie nu trump,hillary,republicanii sau democrati.

    • Binenteles ca nord coreenii au imortat masiv tehnolgie din China si Rusia si a beneficiat de consultanta de specialitate din partea chinezilor si rusilor pentru asimilarea acestei tehnologii.

  4. Poate a uitat si ucraina ceva ogive prin ograda,de ce nu ar avea si ei un program secret sustinut de sua ,daca tot detin tehnologia !

  5. „Un razboi in peninsula nu poate fi decat unul nuclear, dusmanii stiu asta si nu vor indrazni ” a spus ieri Kim Jong-un,cand a vizitat Comandamentul Militar Superior, sa aprobe planurile de riposta nucleara in caz de agresiune. Viata in Phenian ca si Seoul se desfasoara acum obisnuit, nici o pregatire speciala in randul populatiei,pentru ca ambele parti stiu ca nu ar folosi la nimic in caz de razboi nuclear. Fara aprobarea Coreei de Sud ,americanii nu vor face nici o miscare impotriva Coreei de Nord pentru ca ar fi sortita esecului din start. Cel putin 100 de lovituri nucleare, gen Hiroshima, ar trebui sa traga americanii asupra Coreei de Nord ca sa ii anihileze capacitatea de raspuns cu rachete nucleare. Asta ar insemna MILIOANE de morti in randul civililor nord-coreeni si inevitabila aducere in fata justitiei a celor vinovati, mai devreme sau mai tarziu, pentru crime impotriva omenirii. Tribunalele de la Nuremberg si Tokio sunt inca proaspete in mintea administratiei americane, care stie ca daca nu a raspuns nimeni penal si pentru Hiroshima si Nagasaki s-a datorat faptului ca Japonia a ataca prima, ori daca acum SUA ataca ea prima nuclear Coreea de Nord, actuala administratie americana va raspunde ea in fata chiar a justitiei americane, unde va fi trimisa de noua administratie americana la presiunea opiniei publice mondiale. Dar mai e o problema: Coreea de Nord are in calcul posibilitatea atacarii ei nucleare de catre SUA si nu de ieri ci din 1950, cand SUA a adus in Coreea de Sud 40 arme nucleare ( retrase in 1991). In 2016 cand Coreea de Nord a facut cu succes primul ei test TERMONUCLEAR ,primul lucru pe care l-a facut a fost sa plaseze una (posibil mai multe) bombe chiar la frontiera cu Coreea de Sud,in cel mai apropiat punct de Seoul (45 km) in tunel subteran,imposibil de a fi localizate cu precizie spre a fi distruse acolo. Detonata chiar acolo in subteran, arma termonucleara face unde de soc de peste 100 ori mai puternica decat detonarile la suprafata, adica un cutremul de peste 9 grade, capabil sa culce la pamant tot Seoulul care concentreaza cu imprejurimile 25 milioane locuitori (1/2 din populatia Sudului) si 3/4 din industria Sudului. Fara Seoul, Coreea de Sud, care acum este a 10 -a putere economica a lumii, cade la nivelul Bulgariei. Chiar daca efectul cutremurului se resimte 45 km si in Coreea de Nord, acolo pagubele vor fi minore, deoarece in raza nu exista decat localitati mici, iar populatia poate fi evacuata inainte, fiind anuntata exact de momentul critic. Conducerea de la Seoul stie bine asta si ieri presedintele Coreei de Sud a declarat „Ne opunem categoric unei interventii americane in Coreea de Nord, nu exista decat calea tratativelor, cu urcusuri si coborasuri”. DECI, NU VA FI RAZBOI.
    Gheorghe Bozgan – postare Facebook, 15.08.2017

    • Si cu tsunami dupa detonare care afecteaza si restul de tari vecine,ce se intampla?Japonia n-are nici o problema pe partea de seism,joaca cladirile lor la 8-9 grade de zici ca sunt facut din gelatina(https://www.theguardian.com/world/video/2016/nov/22/japan-struck-by-74-magnitude-earthquake-video-report).Am dubii ca nu a preluat si Coreea de Sud tehnica de protectie/proiectare la seism/calamitati.
      Mai rau s-ar putea sa le fie chinezilor,care sunt deficitari la astfel de cutremure/cataclisme.

      Si un alt aspect.. presupunand ca incep sa se bata,probabil efectul de domino va reactiva si alte conflicte.. care vor fi acelea avand in vedere ca tot globul e o tabla de sah?

    • Confuzii intre Richter (scala de energie, logaritmica) si Mercali (evaluari de efecte…… https://ro.wikipedia.org/wiki/Scara_de_intensitate_Mercalli)

      Richterul peste 9 este ceva extrem de rar, de obicei nu ingaduie crusta terestra acumularea de energie, cedeaza pana atunci. Energiile la un cutremur peste 9 (Richter) sunt imense, o termonucleara, inclusiv una mare (USA sau URSS) e slaba cantitativ.

      Functie de zona, si un Richter slab (6, dar aproape de suprafata) poate fi devastator, cu efecte impresionate, dar locale. Orasul Skopje, fosta Iugoslavie a fost devastat asa prin anii ’60.
      Mercali, local, a fost doisprezece…..

      Nu prea cred ca au ajuns cu un tunel pana sub Seul……. In rest, de studiat Nevada, cat de mari au fost testele ameicane, cat e afectat la suprafata……

      Nu tine teoria asta cu apocalipsa sub Seul….
      La suprafata, bombardeament clasic, artilerie, rachete, sau nuclear, e altceva

      • Nu am precizat scara… Mercali e o scara de evaluare calitativa,iar Richter e una cantitativa(https://en.wikipedia.org/wiki/Richter_magnitude_scale … dar interesant e altceva,cam pentru o magnitudine de 8.35,ai nevoie de o explozie de aproximativ 50 megatone (210 PJ)-Tsar Bomba—Largest thermonuclear weapon ever tested. Most of the energy was dissipated in the atmosphere. The seismic shock was estimated at 5.0–5.2[23].. am dubii ca au astfel de tehnologie(daca ducem la extrem).

    • Este opinia unei persoane oarecare.
      In acest subiect conteaza opinia unor profesionisti in acest domeniu, opinie elaborata in urma analizei unor informatii la care majoritatea dintre noi nu avem acces.
      O bomba atomica detonata in peninsula coreeana afecteaza si China asa ca piticul gras porno nord comunist nu va face ce zice pentru ca a pus-o cu chinezii.

    • Ovidiu, in fata justitiei internationala raspund doar tarile marunte si invinsii.Nu este cazul superputerilor de talia SUA, China si Rusia.Niciodata cele trei tari nu vor fi invinse intro confruntare militara deschisa, pe fata pentru ca in ultima instanta acestea isi vor folosi arsenalul nuclear impotriva inamicului ceea ce va duce la disparitia vietii pe pamant.Si atunci de ce tribunal international mai vorbim?

  6. Si despre testul ratat cu SM3, se pare ca a fost „eroare umana”, cel putin cam asta se zice aici: https://www.defensenews.com/naval/2017/07/24/sailor-error-led-to-failed-us-navy-ballistic-missile-intercept-test/

  7. Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a declarat că ultima lansare de rachetă a fost „prima etapă a unei operaţiuni militare a Armatei Poporului din Coreea de Nord în Pacific şi un preludiu semnificativ” al tirului cu rachete spre insula Guam, a relatat miercuri agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, citată de Yonhap, scrie agerpres.ro.

  8. -Rachetele sovietice amplasate in Cuba aveau avantajul ca puteau lovi USA in un timp extrem de scurt . Distanta mica fata de teritoriul american anula capacitatea USA de a raspunde cu o lansare masiva de rachete fata de URSS.
    -Coreanul nu are acest avantaj. Oricum oricare racheta lansata are nevoie de 15-20 minute pentru a lovi Guam si peste 30 minute pentru a lovi America continentala.
    -Respectivul si regimul lui comunist-militarizat nu poate fi reformat .
    Unica solutie , anihilare dar asta poate venii doar din China. Nu o va face deoarece Kim e un nebun extrem de util chinejilor in politica lor fata de vecini di fata de USA si aliatii ei.
    Rusia e neimportanta in acest scenariu desi incearca sa foloseasca amenintarea Kim pentru recastigarea orgoliului international pierdut cu anexarea Crimea.

  9. Va auto-ambalati. Va fi razboi in corea de nord. Unul clasic. Nu nuclear. Greu e pana se inteleg cei direct interesati (China, Japonia, Corea de sud, SUA, urmeaza Rusia si UE). Dupa ce se vor intelege vor nimici Kim, e prea nebun nu se mai intelege nimeni cu el. Cred ca mai e mult pana vor deveni operationali vectorii nucleari ai lui Kim. De la teste pana la stare operationala e drum lung. Un lucru e clar: SUA nu va lasa corea de nord sa devina stat nuclear, de asta sunt sigur.

  10. Un eventual razboi in Peninsula Coreana se poate transforma foarte usor intr-un conflict mondial.Din pacate nici unul dintre marii experti de pe Romania Military nu se gindeste ce se poate intimpla in caz ca, Coreea de Nord lanseaza citeva rachete inspre America Continentala.In mod normal SUA ar incerca sa intercepteze rachetele nord-coreene cu Sistemul lor din Alaska,G.M.D.In acest caz se pot intimpla doua lucruri: Rusii pot interpreta ca SUA a lansat un atac nuclear contra lor si sa riposteze cu o contralovitura,sau rachetele interceptoare ori resturi ale rachetelor lansate de Coreea de Nord si interceptate sa cada pe teritoriul rusesc in Estul Indepartat,lucru care ar duce tot inspre al III-lea razboi mondial.

    1
    • Tu crezi in mod serios ca rusii sunt atat de tampiti incat sa nu faca diferenta intre un interceptor anti-balistic si o ICBM reala?! Traiectorie, viteza, etc, plus ca vad si pe sistemele lor de avertizare timpurie lansarea si traiectoria rachetei nord-coreene…

  11. „au atins o altitudine maxima de 3724 km”…

    Pe bune…?! Mai aveau un pic, si ajungeau pe Luna…! 🙂

  12. Kim-Ir-Sen al IIl-ea nu-i nebun nici prost.Va incerca sa intimideze dar nu va merge pana la capat pt. ca nu nu primeste OK de la Pekin. Pe lumea asta sunt trei jucatori, restul doar latra pe langa ei sau la ei.

  13. Chiar si cea mai mare putere militara a lumii este incapabila sa opreasca tirania nord-coreeana. Multumim SUA, URSS, China comunista si desigur Japonia (vinovatul moral) pentru dezastrul din peninsula.

  14. Tirul de acum câteva zile a fost dirijat sà treacà PRINTRE insulele japoneze.
    Nebuni, dar nu prosti, evitând ca în caz de esec sà cadà pe teritoriul Japoniei.
    Probabil un Hwasung 12 cu o razà de actiune de 6000 km.

    http://img.koreatimes.co.kr/upload/newsV2/images/K2017082900011-740.jpg

  15. singura intrebare pe care mi-o pun este cat de loiala este armata/sistemul conducatorului iubit…si de aici incolo va veni si modalitatea de debarcare folosita.

    • Incă este destul de loială . Situația se schimbă totuși rapid in timp relativ scurt . De aici și nevoia dictatorului de a provoca un conflict militar care să prevină colapsul intern.

  16. Nord coreenii detin tehnologie ruseasca inclusiv pentru ICBM-uri.
    Nord coreenii joaca la intimidarea adversarului.Scopul lor este sa ii determine pe americani sa le ridice embargoul si sa ii lase sa faca ce vor.Ma intreb daca aceasta criza declansata de dictatorul nord coreean este utila sau paguboasa pentru China fara de care anomalia Coreea de Nord ar fi disparut demult.
    Fara China si Rusia dar mai ales China, Coreea de Nord este terminata.
    Ce bine ar fi fost daca administratia Truman ar fi permis utilizarea bombelor atomice imotriva chinezilor si nord coreenilor, atunci cand generalul Mc Arthur a cerut aceasta permisiune.Azi nu ar fi existat cele doua state comuniste ci o singura Coreea de Sud si o China asemanatoare.

    • bad idea!
      MacArthur vroia vreo 20 de atacuri nucleare, inclusiv in URSS. In plus vroia sa porneasca un razboi deschis cu China.

      sigur era o idee buna?

      • Foarte buna pentru ca in acel moment URSS nu detinea bomba atomica.

        1
        • si porneai razboiul cu doua din cele mai mari tari din lume?

          • Cand doar tu detii bomba atomica, ce mai conteaza suprafata si populatia Chinei, Coreei de Nord si URSS?Din ce stiu eu, generalul McDouglas vroia sa atace doar tinte din Coreea de Nord si China, cu circa 50 bombe atomice.

      • Din cate stiu vroia 50 de bombe atomice.

        • cred ca maxim i s-au pus 9 bombe la dispozitie.
          Oricum, Eisenhower nu prea l-a inghitit pe MacArthur cand a lucrat sub el in Pacific si l-a tras rapid pe dreapta cand asta a luat-o pe ulei si declara sus (pe la ambasade) si tare (cam toti cei care trebuiau sa auda au auzit) ca se continua razboiul cu China in China.

  17. 3724km altitudine?
    Nu este cam mult cand toate celelalte ICBM-uri se ridica undeva la 1200-1300km?
    Ori este propaganda pe stilul ceausist cu 20t la hectar, ori astia au inventat un nou stil de balistica.

    • Traiectoria rachetelor a fost monitorizată de alte state. Când nu ai spațiu suficient pentru a lansa rachetele la bătaia lor maximă iar nord coreenii nu au, le lansezi pe traiectorii înalte.

      • si pentru Gagarin a fost suficient sa se ridice la 170km altitudine ca sa inconjoare pamantul.
        Eu cred ca mai degraba vor sa ajunga pe Luna ca sa o vopseasca cu portretul unui Kim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *