O nouă navă de desant pentru Flota Rusiei

Pe şantierul naval „Iantar” a fost construită o nouă navă de desant numită „Ivan Gren”. Nava numită în cinstea amiralului sovietic face parte din proiectul 11711 şi este prima nava din clasa sa. Navele din acest proiect, alături de noile nave de asalt Mistral, trebuie să reprezinte baza trupelor de desant ale Forţelor Navale Ruseşti din următorii ani.

Ivan Gren

La ora actuală, trupele de desant ale Forţelor Nave deţin 18 nave de desant. Baza acestei flote o reprezintă 15 nave din proiectul 775 şi trei nave din proiectul 1171 Tapir de construcţie sovietică din anii 1960.

Nava „Ivan Gren” s-a construit un timp destul de îndelungat: din 2004 până în 2012. Ea va intra în dotarea flotei doar în 2013. Construcţia îndelungată a fost provocată de caracterul nedeterminat al rolului forţelor de desant în structura flotei. A doua cauză rămâne actuală şi în prezent: înainte de face comandă mare, flota intenţionează să testeze „Ivan Gren” şi să stabilească ce echipamente şi armament va folosi pe această navă. În prezent, în stadiu incipient de construcţie se află a doua navă din cadrul proiectului 11711. S-a început să se lucreze la ea în 2010, însă ele nu vor avansa prea mult până în 2013-2014, până când nu se va face bilanţul testărilor primei nave.

Foto: navyrecognition.com

În medie, dacă ţinem cont de cele patru nave Mistral achiziţionate, fiecare dintre ele ar putea înlocui câte două nave de desant, flota are nevoie de 9-10 nave din proiectul 11711. Programul de stat de înarmare pe anii 2011-2020 prevede construirea a şase astfel de nave, celelalte probabil vor fi construite după anul 2020.

Pentru trupe de desant puternice nu sunt suficiente doar navele. Flota Rusiei are nevoie şi de tehnică blindată nouă, de cutere de desant, atât obişnuite, cât şi cu pernă de aer, care pot fi folosite de la bordul navelor de desant sau de sine-stătător.

Este foarte necesară şi înnoirea parcului de elicoptere. Această problemă urmează să fie rezolvată pe seama achiziţionării de elicoptere Ka-29 (de luptă şi transport) şi KA-52K (elicoptere pentru noile nave de asalt).

Articol preluat Vocea Rusiei

3 comentarii:

  1. Întrebare: de ce sînt preluate articolele direct fără cea mai mică intervenție asupra lor? Astfel se perpetuează tot felul de inexactități și ciudățenii. Exemple: „Nava numită în cinstea amiralului sovietic face parte din proiectul 11711 şi este nava sa amiral” sau „portavioanele de tipul Mistral”, „KA-52K (elicoptere de luptă de punte).”

    Treaba asta am văzut-o și în articolul despre Transnistria. Acolo articolul era „ciopîrțit” astfel încît nu aveai începutul sau sfîrșitul pasajelor, făcîndu-l foarte greu de citit și înțeles.

  2. Ceva date legate de dimensiuni si capacitati ( ce pote duce si face ) avem oare ?
    Merci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *