Se tot speculeaza in presa noastra ca si in restul lumii cum ca Rusia si China, alaturi de alte entitati statale sau non-statale incearca sa rastoarne ordinea mondiala instaurata dupa 1945 si sa impuna alta, una multi-polara, sustin ele, dar de fapt una a lor, una in care Rusia si China sa aiba prioritate in politica mondiala. Pentru ca, stim cu totii, nimeni nu doreste o democratie a cateilor ci doar una a dulailor, una in care actuala “conducere” sa fie inlocuita de una noua…
Si sunt destui cei care sunt chiar ingrijorati ca o astfel de situatia s-ar putea produce. Oare?! Este binomul Rusia-China capabil sa obtina o astfel de rasturnare de situatie? Dar in alianta cu alte state sau organizatii?!
Realitatea insa este foarte diferita si imi aduce aminte de o discutie publica similara, cu destui ani in urma, in care tarile membre BRIC erau considerate viitorul, in care Rusia si China isi doreau ca dolarul (dar si euro) sa fie inlocuit in comertul mondial cu rubla si yuanul. Am scris si atunci, scriu si acum, ca o astfel de dorinta poate avea doar valente hazlii si observam astazi si de ce. Lasand la o parte ca practic o astfel de schimbare nu este posibila, dar nu intram astazi intr-o argumentatie tehnica.
Rubla s-a dus dracului de tot odata cu credibiliattea Rusiei dpdv militar si economic. A doua “superputere” mondiala se chinuie ingrozitor in fata unei tari din lumea a treia: Ucraina si abia daca reuseste sa se apere de mai bine de un an de zile, desi Rusia este mobilizata, economic si militar, face tot ce poate si desi are in fata o tara care inainte de februarie 2022 avea un PIB demn de o tara africana nu reuseste prea multe.
Ajutorul occidental pentru Ucraina este, evident, important, dar pentru cei care inca mai cred ca Rusia este o tara demna de luat in calcul, trebuie sa le amintim – se vede treaba ca au uitat ce sustineau chiar ei inainte de invazia Ucrainei cum ca Moscova ar sterge pe jos cu NATO fara America. Mai crede cineva asta astazi?
Rusia se chinuie sa faca fata razboiului din Ucraina, isi pierde influenta in zona asiatica in favoarea Chinei si cam atat, este incapabila sa faca mai mult. Adio rubla, adio Rusia ca putere determinanta economic si militar la nivel mondial.
China isi da aere, sa fim absolut corecti, inca incearca sa ne mai pacaleasca cu economia ei enorma, dar semnele decaderii economice si sociale in China sunt astazi vizibile cu ochiul liber de la mare distanta.
Cu o economie falsa, cu investitii doar de dragul realizarii planului cincinal la investitii (un astfel de plan chiar exista), cu enorme companii de stat cu totul nerestructurate si care traiesc de fapt pe seama subventiilor guvernamentale sau acumuland pierderi monstruoase, cu o prabusire a natalitatii demne de un film de groaza (cee ace se intampla in UE cu natalitatea este parfum pe langa China), viitorul Chinei nu mai pare chiar atat de amenintator pentru economiile vestice decat dpdv al unei eventuale prabusiri sau stagnari de lunga durata.
Zeci de mii de blocuri, orase intregi gata construite si ramase goale, fara vreo persectiva reala sa fie cumparate de cineva vreodata, cu banci ramase cu sute, poate mii de miliarde de dolori in suspensie sub forma de credite pe care nimeni nu vede cum si le-ar mai recupera vreodata, cu o datorie guvernamentala si locala enorma, economia Chinei nu prea mai are unde sa se duca pana cand aceste pierderi nu vor fii absorbite in vreun fel. In ce fel s-ar putea asana economia Beijingului?! Nimeni nu are un raspuns serios si nimeni nu indrazneste sa-si inchipuie cum o va face, dar istoria ne arata ca astfel de probleme sunt rezolvate doar printr-o criza economica de proportii, scadere economica, somaj, restructurare dura in toate sectoarele…
Dar intr-un final Biejingul va trebui sa ia taurul de coarne, sau taurul va lua Beijingul in coarne.
In asa numita economie locala, statul este omnipotent, detinand direct, sau indirect companii enorme sau avand un cuvant de spus, unul mult prea puternic intr-o economie care se doreste una de piata.
O singura companie din domeniul metalurgiei din China are peste 100 de mii de angajati, nu detine o tehnologie foarte avansata, n-are nicio treaba cu protectia mediului si evident ca produce in pierdere, doar de dragul exportului si doar de frica de somaj. O compania similara, ca nivel de productie, din America sau UE, are cateva mii de angajati si cu toate acestea statul chinez o tine in viata cu pierderile, care se tot acumuleaza, de rigoare.
Si astfel de exemple sunt banale in China chiar si in domeniul asa-zis privat, acolo unde guvernul face de fapt ce vrea cu compania ta.
Daca sumarizam, situatia economica a Chinei este una una disperata, fara solutii viabile, fara macar vointa ca lucrurile sa se schimbe poate si pentru ca de fapt nu prea se poate face nimic. Si atunci de unde credinta unora ca yuanul chinezesc va fi candva folosit in locul dolarului? Care dintre voi v-ati baza pe moneda falsa si la cheremul unui guvern dictatorial?!
Puterea militara a Chinei este si ea una nu foarte de speriat, desi tot vedem in presa cum ca numarul de nave de lupta chinezesti este mai mare decat cel al US Navy. Vai de capul nostru, ni se predica de tot soiul de “analisti”, chiar daunazi la TV unul ne informa cum ca China are de gand sa detina candva noua portavioane. Ce ne facem noi atunci?
Ei bine, astazi marina militara chineza are nave multe dar majoritatea lor sunt nave de patrulare marina, destinate sa opereze in apropierea coastelor propri nu a coastelor americane sau europene. De fapt, pentru chinezi ar fi foarte greu sa disloce o forta navala reala in Atlantic, Mediterana sau estul Pacificului macar pe motive ca nu detine baze navale in aceste zone si atunci cum sa-si sustina navele in astfel de croaziere extravagante?
Submarinele chinezesti sunt in continuare clone ale celor sovietice (desi aici s-au inregistrat progrese mai mari decat in aviatie), avioanele la fel iar in cazul portavioanelor, au doua mai mici – pe model sovietic – si abia acum se pregatesc pentru unul clasic, ceva mai mare (Type 003, dar caruia intre timp i-au aparut crapaturi pe punte!!!), dar pana la o comparatie cu US Navy cred ca ar fi mai utila o comparatie cu Marina Imperiala Japoneza care desi cam nebagata in seama de analistii militari ar cam avea sanse bune sa dea de pamant cu chinezii, iar daca adaugam aici si Coreea de Sud, Australia si doar o parte a US Navy lucrurile s-au cam terminat in sange pentru chinezi, mult inainte sa inceapa la modul real.
Pe de alta parte, China este la cutite cu totii vecinii sai, exceptie fiind Thailanda, in rest absolut toti cei care au granita comuna cu Beijingul, pe mare sau pe uscat, se inarmeaza serios, cauta aliante cu Vestul, ori in acest context care sa fie de fapt spaima de China?
Si evident, terminam en fanfare, cu tarile BRICS, organizatie care este pentru mine o colectie de tari care ar fi putut sa fie foarte bogate si dezvoltate economic dar care sunt de fapt niste ruine sociale si economice.
Brazilia, cea mai cea dintre toate, este o tara macinata de coruptie cum rar se poate vedea si pe langa acest flagel, diviziunea sociala face din Brazilia o natiune care se urasete pe sine insasi si care se uneste doar cand nationala lor de fotbal joaca. In rest, insecuritatea in Brazilia atinge cote inimaginabile pentru un european, saracia este extrema, lipsa infrastructurii macar pentru traiul de zi cu zi este cronica, inflatia gigantica sanse zero pentru vreo influenta la scara mondiala.
Argentina saraca (nu este membra BRICS), de peste 30 de ani, merge din faliment in faliment, diviziune sociala, saracie lucie, coruptie generalizata, lipsa infrastructurii, inflatie in rand cu alte tari BRICS.
Africa de Sud. Ei bine, aici sa nu ma numiti rasist, dar de cand tara a trecut in mainile majoritatii de culoare s-a dus fix dracului. S-a ajuns pana intra-colo incat nu mai au energie electrica pentru toata lumea, au ramas fara apa, iar industria sclipitoare pe care o detinea tara la inceputul anilor “90 s-a dus la vesnica odihna, albii pleaca din tara, iar coruptia este dincolo de imaginatie, rata criminalitatii enorma. Despre vreo influenta la nivel mondial nici nu are rost sa discutam, atat timp cat milioane de sud-fricani nu stiu ce vor manca a doua zi…
India, cea mai mare tara aproape de democratie din lume, cu economie de piata din totdeauna n-a rupt gura targului, nu a reusit o dezvoltare demna de locul ei in lume din varii motive: clima tropicala, populatie prea mare, lipsa infrastructurii sociale, sistemul hindus de caste, coruptie de numa-numa, etc.
Si atunci cum vedeti voi noua ordine mondiala, cand din actuala ordine fac parte: UE, SUA, Canada, Australia, Japonia, Coreea de Sud si cand doar Coreea cea din Sud are o economie la fel de mare ca cea rusa?
Problemele insa exista dar nu din partea “concurentei” ci, poate mult mai grav, din interior: migratia fara limite – vezi cazul Suediei care vrea sa scoata armata pe strazi de frica bandelor de cartier, toate formate din imigranti, schimbarea fortata a structurii sociale din Europa, diluarea culturala, divizarea sociala extrema in cazul americanilor – la care se adauga si nebunia “gender” care efectiv te lasa cu gura cascata, democratia inversata in care minoritatile au mai multe drepturi decat majoritatea etc.
Dar din pacate daca actuala ordine mondiala va fi sa cada, acest lucru se va produce din interior datorita lipsei barbatiei celor care conduc aceste tari si datorita minciunii ajunse la nivel de adevar suprem. Dar daca va fi, atunci nu vom avea ce pune in loc si haosul va domni pe planeta, faramitarea regionala si rasaritul unei ere a razboaielor regionale perpetue.
Nu trebuie sa ne temem de Rusia, China, Brazila sau Africa de Sud ci de noi insine, de propria noastra slabiciune, de faptul ca in Canada un tanar licean a fost arestat pentru ca a sustinut in public un lucru simplu: femeile si barbatii sunt diferiti. Sau de faptul ca europenii nu au dreptul sa spuna ca nu mai vor imigranti in tara lor, ca s-au saturat de musulmani si africani, de faptul ca UE nu ia masuri dure pentru a bloca cu totul migratia “cu de-a sila”…
Astfel de probleme ne pot aduce sfarsitul, ne pot diviza din interior, pot aduce la putere forte politice radicale, in privinta BRICS, mii de ani daca actuala civilizatie o va mai duce nu vor fi probleme…
GeorgeGMT
Salut. Adevar ai grait Nea George, exemplu cel mai elocvent e Africa del Sud.
„Moscova ar sterge pe jos cu NATO fara America.”
Cum, mă, fără America? Păi Rusia dacă se încoardă, spală parchetul cu tot cu americani. Ajunge la Atlantic în două săptămâni, aţi uitat? Ia uitaţi-vă pe hartă, vedeţi, mă, cât e Rusia de mare??? Dacă Putin vrea, rezolvă Ucraina într-o săptămână. Faceţi pe şmecherii şi întrebaţi de ce n-a făcut-o încă? Pentru că ştie el de ce, d-aia! Ştiţi şahul ăla pentru oameni deştepţi, în trei dimensiuni? E, Putin îl joacă în patru şi gândeşte în cinci, atât de tare e!
Lăsând propaganda/glumele la o parte, pericolul pentru Occident vine din interior: demoralizarea şi autoflagelarea. N-ai nicio şansă împotriva Rusiei; americanii or să ne abandoneze imediat; singura soluţie e să ne grăbim să-i cerem iertare lui Putin; AUR a şi câştigat alegerile; nu ne rămâne decât să fugim din ţară; ai grijă ce zici sau scrii pe net, că nu ştii ce păţeşti, aşa că taci şi lasă-i pe ăia care trebuie să vorbească etc.
Ştiţi povestea, nu?
Iar pentru ăia din Vest, când îşi amintesc că la un moment dat dominau cea mai mare parte a planetei, să se gândească numai la ce prostii au făcut pe acolo. Nu la faptul că AU PUTUT să domine cea mai mare parte a planetei.
Şi atunci normal că discută despre cum Ucraina i-a obligat pe ruşi să-i atace, Israelul e singurul vinovat, şi proiectează pe pereţii unei universităţi americane cu litere ceauşiste GLORY TO OUR MARTYRS! OUR martyrs, da?
De fapt si de drept tovarasii vor sa oblige SUA sa-si puna centura in joc – centura de lider, nu sa conduca lumea impreuna.
Bine conceput, George. Ar fi interesant sa vad locul
romanilor in aceasta ordine in care incet, incet
Romania e invadata de forta de munca straina compusa din lucratori de afara, asta in lipsa de
lucratori locali pe care ei insasi ii poti gasi in alte tari.
@Dov, Romania nu este ‘invadata’. Prezenta acestora se datoreaza lipsei fortei de munca si datorita faptului ca sunt mai ieftini. Aceeasi situatie ca in Vest. Din ce stiu sunt permise de munca. In nici 15 ani de exportat forta de munca acum importam. Am intrat in acelasi trend ca si Vestul. Si nu suntem singuri. Nationalistul Orban, gardianul valorilor crestinesti maghiare permite cam 200-300 de mii de permise de munca pt straini:) adica frate ca frate, dar branza i pe bani:). Exista un potential pericol generat de acesti oameni? Sigur, dar momentan cred ca este infim si depinde cum este gestionata situatia. Daca vrem oameni in tara, trebuie stimulata natalitatea, insa in acelasi timp trebuie sa fii pregatit sa ii platesti la nivelul RO/UE, altfel ii faci pt altii si in acelasi timp sa platesti mai mult pt produse/servicii sau firmele sa isi diminueze profitul. Pana aici m a dus gandul, daca exista alta pareri – go ahead.
George puncteaza foarte bine, si in cazul nostru, pericolul a fost si este din interior. Daca nu goneau oamenii nostri, nu era nevoie de emigranti… si continua sa goneasca valorile. Si asta inseamna ca sunt multumiti de ce au realizat. Mai rau, sustin actualele trenduri, doresc o astfel de schimbare a societatii. Sa dea Dumnezeu mintea romanului de pe urma.
Vedem cu totii ca motoarele schimbarii duduie la maxim, alimentate din lumea libera. Mai mult, daca este sa fim sinceri pana la capat, lumea libera mobilizeaza celalalt pol, il forteaza catre aceasta shimbare (ii inmaneaza foaia de parcurs). Dar atunci, trebuie sa recunoastem existenta unui plan amplu, intru implinirea caruia sunt implicate forte si resurse gigantice…
E surprinzatoare parerea asta Dov, atata timp cat si la voi sunt o gramada de muncitori straini care nu au nimic de-a face cu statul Israel sau cu civilizatia pe care o reprezinta el, sunt tot atat de straini de voi, cat sunt nepalezii de noi. E migratie care acopera necesarul de forta de munca.
La noi necesarul e provocat de migratia noastra si de natalitatea scazuta, la voi aveti o parte a populatiei care nu prea face nimic, economic vorbind. Sti la ce grup ma refer si procentual e in crestere.
Chiar si la romanii plecati in afara, cam toti se gandesc sa vina inapoi in cele din urma, de asta isi cumpara tot aici case, terenuri si tot felul de acareturi. Natalitatea scazuta reprezinta insa o problema.
prea puțini se întorc…se vor întoarce cei plecati printre primii și cu varsta de pensionare cumuland drepturile castigate acolo cu resturile de aici.copiii si urmasii lor crescuti afara nu mai invata nici limba romana .
nici un vecin-prieten-cunoscut plecat nu s-a intors in romania iar planuri nu exista…nici macar in concediu nu mai vin atata timp cat parintii lor au plecat la cei drepti.
@psycho
Câtă dreptate ai…
Numai la mine in familie știu 4 familii, cu copii mici sau preadolescenți… ăștia nu se mai întorc….se întorc cei ce sunt în vârstă,au casă aici și ies la pensie și din RO, și din UE…
Adulți tineri, cu familii întemeiate în UE, nu….
Marius, wishful thinking. Populatia ultra religioasa la
care probabil te referi are procentaj negligibil. Publicului
nu i place sustinerea lor prin alocatii de bugete prin
santaj de coalitie. „Galagia” pe care probabil te bazezi nu
arata marimea populatiei lor, ci santajul politic.
Chiar daca toti ar lucra, ar lucra munca teoretica sau de birou
si asta nu putea sa schimbe un muncitor la constructii
ori la agricultura.
Bottom line: Avem nevoie de munca straina dar cu acestia
ai problema de asezare fortata clandestina a lor duoa termenul
din contract. Asta i problema peste tot.
Nu stiu daca as considera un procentaj de 13% din populatie ca fiind unul neglijabil, nici o crestere de la 9% in 2009 si pana acum. Acum e de adaugat si ajutorul financiar pe care il primesc.
Dar inseamna si asta libertatea religiei. Nu e o critica, e doar o cauza a nevoii de aduce muncitori straini. Nevoia de forta de munca o privesc global si inseamna un deficit de cel putin 10%
„de asta isi cumpara tot aici case”…isi cumpara fiindca unde sunt nu isi permit la ce preturi sunt in Occident. Si se vor intoarce batrani. Copiii lor nu vor mai avea nimic in comun cu Romania in afara de nume.
Eu nu, si am 33 de ani. Majoritatea pe care ii cunosc nu vor asta, dar noi suntem realizati aici. Se vor into intoarce cei care nu se pot integra, exact ca si in pandemie. 1 milion din n milioane. Oare de ce?
Locul Romaniei e influentat negativ de PSD si cei care voteaza cu ei . Mai e si grupul infractional organizat din PNL.Tara de hoti din care pleaca romanii normali.
Dar nu cred sa fie o tara fara probleme pe acest pamant.
Momentan coruptia este cea care ne tine in jos. Cum de altfel a facut-o de la ’89 incoace. Si da, PSD, PNL – aceeasi Marie cu alta palarie.
Dar deja se vede influenta din ce in ce mai mare (si mai nefasta) a AUR. Aceiasi extremisti care au divizat America (Repubicans), au scos Marea Britanie din UE, dar in frunte cu un Orban mioritic… care ne vrea afara din UE si NATO.
Sudul global nu va învinge nordul global George.Daca ai biblia citește cartea Daniel capitolul 11 de la versetul 40.Ce vedem acum se împlinește ce scrie acolo.Multumesc.
Biblia folosită drept unealtă de predicții geopolitice are aceeași valoare ca și catrenele lui Nostradamus, de exemplu. Fiecare vede în ea ce vrea și trage la subiect cum are chef.
Cât despre „sudul global”, deocamdată are un singur avantaj: rata natalității mai bună.
A spus o si Jeremia 1: 14
Dinspre nord va izbucni dezastrul peste toţi cei ce locuiesc în ţară, mi-a zis Domnul.
Intrebarea e cine a zis o primul ?
Probabil Babilonienii.
Putem discuta pe WhatsApp mult mai multe.Aici pe forum este limitat.Pot sa ți dau nr. de telefon.
Și pentru Dov la fel.Daca ești interesat putem discuta pe mail sau pe WhatsApp.
O K transmite prin George la mail si ti raspund
P. M.
Nu e bine pe watsapp. Nu are aceeași anvergură. Faci frumos un grup pe FB sau X. Mai ușor pe FB, nu știu de ce dar X mi se pare greoi. Și RoMil are pagină pe FB. Ce e nasol, e că aici adminii mai dau cartonașe roșii unora, pe când la FB un algoritm cacacios te poate bloca că ai fost raportat ca fiind rasist, amenințător, fals etâcî etâcî
@PM
Uite, fac si eu o incercare: in urmatorul veac se vor produce schimbari demne de luat in seama cauzate de evenimente noi in mijlocul carora se vor afla figuri marcante.
Cam asa suna si predictiile tale de Biblie scrisa de oameni care nu stiau unde se duce Soarele noaptea.
Pot Daniel sa ți spun mai multe dar nu aici pe forum.Daca vrei îți dau nr. de telefon și vorbim , scriem pe WhatsApp.
Nu, multumesc.
Din varii motive in prezent traversam cea mai riscanta si periculoasa perioada de la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial incoace. Este evident ca inca vestul este mai dezvoltat decat estul … DAR nu trebuie sa ne culcam pe o ureche , pe laurii victoriilor trecute. De ce s-a prabusit imperiul roman in trecut ? Pentru ca desi ajuns la un nivel de civilizatie si bunastare mult superior vecinilor „barbari” …populatia s-a dedulcit la trai bun si a uitat ce i-a facut mari pe stramosii lor …in timp ce ‘barbarii” plini de invidie si ura visau cu ochii deschisi la distrugerea „ordinii mondiale” de atunci si la jefuirea romanilor bogati si decazuti . Ar trebui toti sa intelegem ca lumea de dupa ’89 s-a incheiat …ca acum trebuie sa ne reconstruim industria de aparare , sa regandim o strategie a rezilientei nationale , o strategie a pregatirii populatiei pentru situatii de razboi total , intre civilizatii , o strategie de constructie de adaposturi pentru populatia civila (ca in Israel unde sunt buncare peste tot) . Nu trebuie sa uitam un dicton important „Si vis pacem para belum” – „Daca vrem pace trebuie sa fim pregatiti in orice moment de razboi” . Trebuie sa strangem randurile cu aliatii nostri sinceri si tarile care au aceleasi interese ca si noi (SUA, Polonia, Israel, Coreea de Sud, Japonia, Italia, UK, posibil si Ucraina), sa le cerem ajutorul in accelerarea dezvoltarii si intaririi Romaniei …pentru ca este foarte posibil sa fim nevoiti sa devenim noi „cainele de paza” al valorilor noastre in acest colt de lume . Trebuie discutat in comun si elaborat planuri strategice pentru un posibil viitor confrontational sau razboi in lume intre blocuri militare adverse. Vremea dezvoltarii haotice a trecut dupa parerea mea. Este de asemeni imperios as zice cresterea substantiala a bugetului apararii si dotarea rapida cu armament moderm .
Caderea Imperiului Roman de Apus a avut mult mai mult de-a face cu cauze interne, coruptia morala dusa la extrem si un lung sir de imparati retardati mintal, decat cu cauzele externe – barbarii. De bagat bine la cap…
China imperiala a cazut tot din cauze interne, coruptioe, o adminstratie din ce in ce mai mare etc.
@Geroge GMT – „Coruptie, imparati(conducatori) retardati ….” – oare exista vreo asemanare stranie cu vremurile de acum ?!?
Plus niste cataclisme biologice incepute de pe vremea lui Marcus Aurelius care au macinat populatia imperiului si au rrdus drastic bazinul de recrutare pentru legiuni si trupele suxiliare. Astfel patrund in imperiu si armata „barbarii”.
Au avut si probleme legate de clima, dar calitatea majoritatii imparatilor romani a fost pur si simplu execrabila.
Pai? Nu si-a facut Caligula calul senator?
*Petru Groza mai sinistru si-a facut boul ministru ….
[toate doctoratele si averile la control …:-))))]
** Daca occidentul intra in „soc petrolier” se poate sa se schimbe ordinea
[problema astora care vor sa o schimbe este ca nu pot inova in ritmul actual al occidentul]
Da, dar imparatii au fost simptomul, nu cauza.
Plus cel putin doua epidemii care au diminuat populatia si forta armata:
165 – 180 variola / pojar, cu cca 10% din populatie pierduta, in special din orase si din armata.
249 – 262 variola/pojar/febra hemoragica, cu pierderi foarte mari care au generat Criza secolului III.
Si niste „climate change”…
Crisis of the Third Century
_____
*editat- acum vazui comentariul Eroului Bula si unul de-al tau (nu stiu de ce nu aparura prima data, pe smartphone uneori e o latenta a comentariilor)
Ok. Schimbarea ordinii mondiale sa fie. Dar, care e oferta? Ce pui in loc? Oamenii voteaza cu picioarele si cu portofelul. Nu vad migratie masiva spre acesti noi posibili poli ai lumii: China, Rusia, BRICS. Bun, dar care e oferta totusi? Coruptie endemica, extremism religios, conditii de trai reduse, revizionism, razboaie regionale ( exact cum apare in text). De la vointa la putina e cale lunga. Multi trambiteaza de ani de zile caderea Occidentului – prinde bine la propriul public, tik tok si youtube shorts. Avem Occidentul decadent care are o multime de probleme, departe de a fi perfect. Insa are o calitate extrem de importanta, aceea de a fi perfectibil.
Occidentul este perfectibil atat timp cat este relativ omogen, odata infectat cu multiculturalism va ceda.
Perfect de acord. Multiculturalismul exista deja si e vizibil. Inca nu a atins un punct critic. Sper sa nici nu atinga vreodata. Valorile comune sunt esentiale pentru pt o societate. Cu variatii, nuante, dar in esenta aceleasi.
„Multiculturalismul” a atins deja punctul critic atat timp cat tu ca localnic nu ai dreptul sa spui ca nu-ti place respectivul migrant, ca nu mai vrei alti etc… Minoritatea a pus deja pumnul in gura majoritatii.
Ce valori comune sa fie intre Occident, musulmani si hindusi? Care sa fie alea comune care ne vor face sa trecem peste diferentele culturale si ne vom integra cu totii intr-o noua societate?
Americanii au destule probleme cu latinos desi aia sunt crestini ca si noi, daraminte cu musulmanii, hindusii etc?!
Nu. Nu a atins. Il va atinge cand lumea se va opune acestor idei prin vot, proteste etc.
Sa ne fereasca Dumnezeu cand localnicii se vor opune prin vot si proteste pt ca atunci s-a ajuns dja la punctul de rupere si la extremisti la putere. Atunci, lucrurile s-au cam terminat…
pm britanic-hindus practicant. mi-am luat ban pe reddit cand am zis ceva de adoratorii cobrei. scotia, irlanda, londra, vaz ca si in us e un catindat indy. pe de alta parte, microsoft, nokia si cati or mai fi au / avut ceos indieni. c’est la vie
Indienii sa zicem ca sunt ok. Musulmanii si negrii extremisti sunt problema!
Acum nu vreau sa fiu Gica Contra dar imi aduc aminte cand a iesit Biden spunand ca rubla ruseasca a ajuns mai ieftina ca hartia igienica iar Rusia va sucomba in curand, in prezent Rusia rezista.
Defineste „a sucomba” si „rezista” din punct de vedere economic.
Rusia este una dintre putinele tari din lume, care izolata total de restul lumii s-ar descurca, dar toate au un pret si acesta este platit de populatie. O tara moare incet, foarte incet.
PS Iar faptul ca Rusia „rezista” arata cat de slaba este de fapt, cand la resursele ei, la ce ne asteptam cu totii sa fie, la pretentiile avute, Rusia ar fi trebuit sa defileze prin Ucraina, nu sa reziste schelalaind la ajutor din partea Iranului si a Coreei de Nord.
Numai ca Rusia e specialista in revolutii. Ei se inneaca
acuma din punct de vedere economic si eu vad o
revolutie curand. Motivul principal e ca oligarhii incep sa
piarda bani.
Asa…si? Ce spui tu e ceva care sustine o noua ordine mondiala? Doar pt rusia rezista? Sau e doar o observatie? Ca nu inteleg.
Si rubla nu e mai ieftina decat hartia igienica acum? Oricum, comparatia e nepotrivita. Rusii nu stiu ce e aia hartie igienica.
Cand moneda eroilor valoreaza mai putin de un cent, nu prea ai cu ce te lauda sau sa poti spune „vezi, Rusia nu s-a prabusit chiar de tot”.
BRICS are atu-ul resurselor , resurse pe care „vestul” nu le are. Aici e marea problema.
Si BRICSul are nevoie de toate cele fabricate/dezvoltate de Vest. Ce face Africa de Sud cu imensele sale resurse? Poporul este muritor de foame. Ce face Argentina cu resursele sale? Da faliment, dupa faliment etc….
Ei sunt obisnuiti cu apa paie si bataie . Boicotul resurselor este o arma pe care o pot folosi. De aia isi baga Rusia nasul prin tarile africane .
De fapt chiar asta e cea mai importanta „resursa” a BRICS. Lantul din jurul gatului, multe lucruri sau valori ce ar fi pentru vestic de neacceptat, la ei este daily business, multumesc Doamne si mai da-mi!
pe care vestul nu vrea sa le exploreze si sa le exploateze pt ca se distruge mediu in care vesticul traieste
@nicu_4
europa chiar nu are cine stie ce resurse naturale
https://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=590
Muntii nostrii aur poarta ,dar mai ai munti si paduri dupa ce ai scos aurul?, vezi ca si noi suntem vestul
Si cum vor valorifica BRICS acele resurse fara utilajele vestice? Vezi exemplul Venezuelei, care moare de foame cu cele mai mari rezerve de petrol din lume pentru ca nu are cum sa-l extraga cum trebuie.
Venezuelan Oil Sector: Biden ridica sanctiunile: https://www.youtube.com/watch?v=lNulBQC4tfs
Putini cine pot prelucra petrolul viscos din Venezuela…
Cei mai importanți cumpărători de obligațiuni americane sunt China și Japonia care au un interes major în finanțarea economiei americane, pentru ca propriile exporturi să nu fie afectate de o eventuală intrare în recesiune a economiei Statelor Unite. Iar americanii au o datorie publică de aproape 33.000 de miliarde de dolari…
Ordinea mondială e pentru politicieni. Pentru mediul de afaceri business is business…
Cei mai mari detinatori de titluri de stat americane sunt americanii insisi, bancile, coproratiile si Federal Reserve, China nu are, in aceasta ecuatie, o cantitate importanta de dolari.
Si oricum cum ar putea China sa-si foloseasca dolarii impotriva SUA?! Am mai auzit iddea asta si niciodata nu am gasit un raspuns, pt ca logica datoriilor suverane este diferita de ce a celor personale. Un stat nu poate fi executat silit, pe de alta parte rezerva chinezeasca de dolari este necesara tocmai pentru a garanta creditorilor ca Beijingul isi poate plati ratele la imprumuturi. Nimeni nu ofera imprumuturi in dolari si sa accepte yuani.
Mai tineti minte cum Rusia a incercat sa-si platesca datoriile internationale in ruble, dupa 24 februarie 2022? Si nu s-a prea inghesuit nimeni sa accepte?
China detine cam 10 % din datorie ( e pe locul trei, după Fondul de securitate socială și Federal Reserve). O fi mult… o fi puțin… time will tell.
Nu-mi dau seama nici eu cum ar putea China sa-si foloseasca dolarii impotriva SUA. Mai cunosc un caz în Europa, unde o țară și-a trimis tezaurul la Moscova deși Rusia e dușmanul ei natural !
Datorie publica a USA, in esenta o consider fairy dust. They have a big aas stick, that says – we will pay it, someday, somehow. Fairy dust.
China detine mai putin ca Japonia:
https://www.thebalancemoney.com/who-owns-the-u-s-national-debt-3306124
si oricum, ce-ar putea face? cam ce zice George adica mai nimic.
Tarile din BRICS chiar nu conteaza ca forta politica si militara majora. Chiar facand abstractie de divergentele adanci dintre ele, nu ar putea supravietui economic fara relatiile cu blocul vestic. S-ar prabusi economic, ce comert fac intre ele pur si simplu nu e suficient.
China si flexarea muschilor poate la fel de bine sa fie indreptata impotriva Indiei cu care au probleme teritoriale rezolvate cu bata destul de recent sau pregatirea pt o varianta in care Rusia pierde controlul teritoriilor furate odinioara de la mult iubitul lor aliat.
Pare mai mult o clica a unor regimuri dictatoriale si/sau corupte decat o alianta viabila pe termen lung.
Cat priveste vesticii, pericolul vine de la ridicarea tendintelor extremiste, accentuate si ele de problema migratiei. Nu sunt de acord cu oprirea migratiei dar nici nu trebuie scapata de sub control, am vazut suficiente orase in Anglia unde nu mai vedeai picior de englez. Dar nevoie de forta de munca este si va fi in continuare.
La noi, cred ca cel mai mare pericol o reprezinta proprii nostri politicieni. Sau mai bine zis absenta unei clase politice demne de a purta acest nume. Bafta noastra cel putin deocamdata, e ca si potentialii nostri dusmani au si ei aceeasi problema.
Ce fac acesti BRICS este doar sa devina o banda de bullies care sa isi pazeasca spatele in timp ce isi violeaza vecinii pentru impliniri teritoriale sau energetice. (unii pot argumenta ca si gasca SUA a facut si face asta)
Asta ii poate arunca pe vecini in aliante cu Vestul.
Atat ca Vestul le impune tot felul de rahaturi cum este Woke Culture si 1000 genders si tot felul de ineptii. Totul cu o aroganta si o superioritate de desuportat pentru vechile colonii sau tarile mai slabe (pe sistemul ori accepti sa fi violat de gasca BRICS, ori ne accepti noua ineptiile ideologice si aroganta).
Vestul trebuie sa isi lase aroganta si ineptiile ideologice date de prea multa viata buna si sa se puna pe treaba.
Bun articol, l-am citit de doua ori deoarece opiniile autorului coincid cu ale mele. BRICS tocmai si-a tăiat craca de sub picioare la reuniunea din Africa de Sud unde au acceptat sa li se alăture noi nestemate ale prosperității și democrației… Metre a amintit Argentina cu o economie praf. Sa nu uitam de Etiopia, cu un PIB de 100 de md. USD la o populație de 120 de milioane. Sau Egipt. Ori Iran, o teocratie ce finanțează terorismul. Sau regimul saudit. Oricum, asta este doar începutul. Sunt vreo 40 de state interesate sa devina membre. Dacă asta va fi noul imperiu chinez nu-i vad bine, n-o sa-i poată duce pe toți în spate. Și au propriile lor probleme menționate în articol, colosale ca și țara însăși.
Sper sa nu se supere Dov, dar în opinia mea va fi o noua ordine mondiala abia când israelienii îi vor lăsa din brațe pe americani și vor depune cerere de intrare în BRICS?
nu prea ai dreptate.momentan pe astia din BRICS ii intereseaza resursele.pe pariu ca in curand vor primi si Venezuela(alt stat falimentar dupa parerea ta)? geaba ai tehnologie klingoniana /romulana daca nu ai resurse sa o produci.
Mari resure naturale au avut de-a lungul timpului englezii, germanii sau francezii…
@Strumpf Cand eram mic citisem cartea „Copiii capitanului Grant”. Acolo geograful francez Paganel ii explica unui baiat ca nu tara aurului e bogata ci cea a fierului. Ca prima creeaza oameni lenesi iar a doua exploratori duri care merg peste aia cu aur sa le ia averea (si femeile dar Jules Verne era prea diplomat si domn ca sa vorbeasca asa). Al. Dumas ar fi fost mai cinic.
In zilele noastre e un paradox / blestem https://en.wikipedia.org/wiki/Resource_curse
Nu. Nici o data n am sa ne lasam de americani din
cauza ca suntem singurii in Orientul Mijlociu pe care
ei se pot baza in mod serios si vice versa. Restul aici sunt numai din interese
Analiza bunicica dar nu in totalitate.Tarile BRICS nu vor sa inlocuiasca $ cu rubla sau yuan !! Asta este o aberatie total imposibila rostogolita aiuristic de niste „analisti”. Brics ul vrea sa se revina la etalonul gold ca inainte de 1945.Pentru ca nu prea e corect ca la orice criza economica declansata in SUA(vezi cazul 2006) sa plateasca toata planeta. Ei scapa relativ usor pornind tiparnita(cu impunerea $ ca etalon asta si au dorit,sa nu se mai repete crahul financiar interbelic) .Cat despre razboi ,sa fim seriosi, dupa experienta WW2 nu cred ca rusia+china+iran
+ kim cel gras isi inchipuie ca pot invinge nordul bogat si super industrializat.Pe bune ?? din alea 2 trilioane $ cheltuite anul trecut pe „fieratanii militare” partea nato + japonia si coreea de sud este de 1,35 trilioane (DOUA TREIMI !!).Nu mai vorbesc ca practic USA nu poate fi invinsa cu atat mai putin ocupata.Despre ce vorbim?? De la razboiul de secesiune american incoace au invins cei care au tehnologie dar si resurse.In WW1+WW2 Puterile Centrale si Axa erau TOTAL dependente de resursele altora si desi tehnologic erau egali sau chiar mai buni ca inamicii si au luat o in freza.In acest moment astia de s au dezvoltat in timpul globalizarii vor si ei sa stea la masa cu G7 nu doar sa adune firimiturile de pe jos .Never forever China nu isi va putea impune sistemul comunisto capitalist in Europa,America de nord sau chiar in cea de sud. Asa cum nici Rusia nu va putea sa ocupe Europa.Sunt sigur ca nici Xi nu vrea sa ocupe Taiwanul(si ar toca armata inutil sa tina dupa aia in mana un cartof super fierbinte).Cat despre USA singurul mod in care pot fi invinsi este pe modelul Imperiului Roman.Adica sa se distruga singuri din interior.Si de cativa ani,progresistii americani lucra cu spor la asta.
Criza economica n-are legatura cu moneda, Marea Criza din 1927 era pe cand etalonul aur stralucea dar n-a contat. In alta ordine de idei nu ai cum sa reintroduci astazi aurul ca etalon din varii motive, primul ar fi ca exista prea putin aur in lume…
Stimate Strumf, poate ai uitat ca americanii au fost ultimii care au renunțat la etalonul aur în 1971.
În altă ordine de idei, dacă nu îl știi, îți sugerez să cauți pe net folosind numele unui conațional: Anghel Rugină și să îi citești propunerile de reformă monetară, cred că ți-ar place?
Intr-o zi tu trebuie sa ne spui tuturor ce ai patit in SUA sau ce ti-a facut un American. De unde atata durere si remuscare. Esti intre prieteni. Te putem ajuta.
Nu-mi place sa zic dar nu sunt asa optimist:
1. ordinea actuala se bazeaza pe resursele axei raului, cum spunea cineva. N-o avea Rusia cine-stie-ce economie dar are uriase resurse energetice, are uriase zacaminte de metale rare iar pe deasupra are un teritoriu mai mare decat un continent. China la fel.
2. prapastia dintre civilizatia occidentala si cea ruso-chineza poate genera un razboi total, mult mai dur decat cele doua razboiae mondiale ale sec.XX (palestinienii nu revendica decat extinctia totala a evreilor, mai rau decat o faceau nazistii).
3. subscriu la concluziile lui @George, trebuie sa ne focalizam pe propriile slabiciuni, insa avem nevoie de o noua generatie de politicieni, capabili sa inteleaga toate aceste lucruri si sa ia deciziile care se impun.
Puteti, cu conditia ca reusiti sa reatrageti acesti
4 milioane de romani in tara dar pentru asta trebuie
sa schimbati modul de gandire.
@Dov – nu este nevoie sa ii reatragem in tara! Cei 4 milioane de romani care constituie diaspora sunt ambasadorul nostru in lume , cureaua de transmisie care asigura modernizarea mai rapida a tarii , acceptarea mai usoara a progreselor societatii occidentale la noi… Ne vom dezvolta mai bine atragand aici muncitori straini din tarile sarace si noi muncind in occident in tari mai avansate decat noi. Ce are nevoie UE pentru a face totul sa functioneze echitabil este implementarea stricta a restrangerii libertatii de circulatie a celor care au obtinut o viza in urma unui contract de munca intr-un a din tarile membre si anularea dreptului de sedere in UE daca se anuleaza acel contract si obligarea imigrantului de a solicita din nou procedura de obtinere a unei vize daca vrea sa se mute in alta tara din UE . Asta ar fixa totul si ar permite fiecarei tari sa de dezvolte folosind si forta de munca mai ieftina din tari sarace …asa cum face si occidentul de fapt .
„Cei 4 milioane de romani care constituie diaspora sunt ambasadorul nostru in lume , cureaua de transmisie care asigura modernizarea mai rapida a tarii , acceptarea mai usoara a progreselor societatii occidentale la noi…”
nu prea vor mai fi, se instraineaza odata cu obtinerea cetateniei, a creditului ipotecar si a copilului nascut acolo. E papa, i-ai cam pierdut!
Ambasadorul cui ? Cei mai calificati oameni
au plecat nu pt ca sa fie ambasadori, ei au plecat
fc conditiile de trai in Romania erau/sunt rele.
Acum e nevoie sa va straduiti sa i reatrageti pt
dezvoltarea tarii. Aproape tot potentialul inteligentei
inalte v a dat chiul. Trebuie sa faceti tot ce i posibil sa i
intoarceti acasa ca altfel dati faliment, nu rad.
Dov ala nu este chiul. A chiuli are o conotatie negativa dar aia care au plecat in general sunt oameni muncitori (indiferent de domeniul in care lucreaza). Mie mi-a tencuit casa un ul care se intorsese din Italia. Pai le-a dat clasa altora de pe la noi care se bateau cu pumnul in piept de departe. Sa nu mai zic ca el lucra mecanizat nu la mana cum se ofereau unii pe la noi ca ce faci cu mana este sfant.
Astia n-au plecat din tara ca n-au vrut sa munceasca sau sa invete ci au plecat pentru mediul din jurul lor (servicii publice, ghertoi pe strada etc)
este deja faliment Dov, e in faliment moral. 10 ani am pierdut cu un dulap irelevant! 10 ani de crestere economica s-au dus pe copca, au fost irositi de un slugoi al castei de speciali, un gretos, o combinatie jalnica de lasitate+infumurare+ignoranta+prostie in forma bruta. Si colac peste pupuza, cu o nevasta ce-i ridica la patrat aceste calitati…
Idolul specialilor, politrucilor si interlopilor, adulatorul de „liniste si stabilitate” pfoai … cata greata ma apuca.
Romania se arabeste (climatic, comportamental, leadership, polarizare, etc chiar si culinar). Citeste si reciteste replica Dorelului de mai sus: „au plecat din cauza mediului din jurul lor”. Degeaba s-a lucrat la salarii si la reteaua de net. Nu s-a lucrat deloc la fundatie, la baza de valori, la dezvoltare durabila
Ai perfecta dreptate! Eu am plecat in 2014. Castigam lunar la 24 de ani chiar si cate 2000€ lunar. Am plecat de scarba…
Problema v a fii in interior spre exemplu Turcia care isi arata adevarata fata zilele astea si nu e numai sultanu asa gandesc toti ar trebui eleminata din Nato cat mai repede.Din punctul meu de vedere o curva mai mare decat Kebab nu exista a stat zeci de ani la adapostu nato ca sa se dezvolte si acuma au pretentii de otomani si auzi u razboi semiluna si cruce,??Asta au avut in cap de la inceput afara cu ei din europa??
Turcia vrea sa ia fata Iranului in sustinerea cauzei palestiniene. Cam ce a facut si Arabia Saudita cand a marsat pe extremismul religios, care sa combata Iranul si influenta sa dupa revolutia islamista. Deci tot la interes:)
https://www.diploweb.com/Carte-Armenie-un-reseau-de-communication-peu-developpe-ne-facilitant-pas-les-echanges-avec-l-Iran.html
Corect.
Partea buna e ca frustrarile Turciei (nu neaparat ale lui Erdogan personal, cum zice Gagu) intaresc cooperarea de conjunctura a Frantei cu SUA, care se reflecta masiv in Romania.
Legat strict de axa Rusia-Armenia-Iran e alternativa la macelul din Ucraina, o alternativa al naibii de stresanta pentru Israel. Poate de aia avem parte de atata atentie din partea agentilor lor – ca alinierea politica inca se joaca la Bucuresti.
Din punctul meu de vedere, cu cat dureaza status-quo-ul asta mai mult si cu cat avem interesele franceze si americane impreuna in tara, cu atat mai stralucite sunt perspectivele de emancipare culturala, sociala si economica ale Romaniei.
… asa ca mai lejer cu balele dupa tehnologii militare din orient – gen Turcia-Israel, pe care ii favorizeaza traditional sleahta securistilor social-democrati, Ponta inclusiv – si mai mult catre intarirea cooperarii cu Franta si SUA, fara alti intermediari.
Cu Franta? Stiu ca Franta are ceva influenta pe aici, dar noi trebuie sa cooperam cu anglosaxonii, nu cu unii mai comunisti decat rusii. I-as inlocui oricand pe francezi cu britanicii, ANZC (fara Africa de sud…) si scandinavii.
Vremuri extrem de deprimante. Mă întreb în ce lume va crește copilul meu. În țară, o kakistoctatie cu epoleți, în vest dai numai peste idioți care își distrug popoarele importand musulmani, africani, rase care se înmulțesc necontrolat. Chinezii, au demonstrat de multe ori că au un rasism crunt, bazat poate pe conștiința unei istorii scrise de câteva mii de ani. Nu aș subestima BRICS, că e o adunătură de golani violenți care își vor tăia gâturile cu prima ocazie.
Ordinea mondială va fi alta, invariabil… Care, încă nu știm, dar putem presupune, însă de schimbat se schimbă sub ochii noștri.
Lipsa de resurse a Occidentului, începând de la cele demografice și continuând cu cele minerale este reală și constituie un dezavantaj semnificativ. Aflate sub presiune demografică, o mare parte din economiile emergente au interes de expansiune, în timp ce Occidentul este în recul geostrategic, deocamdată.
Vom vedea… Nu este însă cazul să sărbătorim victorii care încă nu le avem și nici să abandonăm datorită unor înfrângeri care încă nu au fost concretizate.
Pe de altă parte, pluralismul (de idei, de rase, de opțiuni etc…) a devenit una dintre bazele civilizației occidentale, astfel că idea de autarhism este o tâmpenie monumentală, care, în perspectivă poate face numai rău. Poate fi adoptată, temporar, ca soluție de criză în absența altei soluții viabile, dar pe timp lung reprezintă moartea căprioarei.
Imigrația, calul de bătaie, este în acest moment o resursă benefică majoră pentru dezvoltare. Ceea ce ar trebui poate, să fie făcut este o reglementare mai bună a ei, de exemplu un imigrant să fie obligat să acceseze o loterie și unde-l duce loteria să fie obligat 10 ani minim să stea și să contribuie la prosperitatea economică a acelui stat. Nu abureli gen PIS sau Orban… sau făcutul că plouă prin care țări ca Italia sau Spania sunt lăsate singure în fața valului migrator, în timp ce țări precum Ungaria zbiară că sunt invadate.
Pe de altă parte, schimbarea structurii sociale este și ea inevitabilă, pentru că, vrem sau nu, acesta este un efect al oricărei tranziții socio-economice, iar acum își intră în pâine societatea digitală și roboții. E o naivitate să visezi că vor mai exista vremuri care au fost și că va mai fi cum a fost.
Diluarea culturală este o altă schimbare înțeleasă eronat… deoarece vorbim despre ceva viu care se schimbă oricum de-a lungul istoriei, mai repede sau mai încet. Trebuie să fii neinstruit sau să fi lipsit de la școală prea mult timp, ca să nu-ți dai seama că fondul cultural se schimbă permanent, pe măsura evoluției societății. În loc de a plânge ceva care oricum dispare mai devreme sau mai târziu, mai bine deschizi ochii și îți asumi evoluția.
În rest, diviziunea socială extremă și excesele politice ale stângii sunt probleme reale și cu potențialitate mare de efect destructurarant, dar, pe de altă parte să ne trezim un pic și să cercetăm ce s-a întâmplat în cele 4 decenii care au urmat WWII, decenii pline de probleme și de manifestarea unor excese, care, totuși, nu au înmormântat civilizația occidentală și i-au permis totuși să ajungă în anii 1990 în pole-position.
În rest de acord, ar trebui să ne temem de propria noastră slăbiciune, dar ar trebui totuși să ne temem și de ceilalți, care, au atuuri reale. Îmi doresc totuși, să ne speculăm mai bine propriile noastre atuuri decât ceilalți pe ale lor. Doamne ajută!
BTW, eu vreau imigranți în țara mea, nu de alta, dar vreau să-mi poată cineva plăti pensia și vreau să văd în continuare copii pe stradă, dacă românii nu vor fi în stare. Nu am chef să mă sinucid, numai fiindcă așa vor unii dintre voi.
No problem, imigranții ajunși în număr critic îți vor tăia capul că te uiți urât la femeia lor învelită din cap pana în picioare, sau că mirosi un pic a țuică. Nu o să mai papi pensie, că banii se vor duce pe ajutorarea și integrarea urâților ăștia. Fără imigranți in România!
BTW, până una alta cunosc arabi din România care muncesc de le iese fum iaici și plătesc taxe statului român en gros și en detail, în timp ce știu prea bine destui asistați sociali români get-beget, care trag la fit. Ca fapt divers…
Sa mori tu cunosti si arabi, in Ferentari ai stat, romani albi care s-au purtat oribil cu nevasta ai vazut, romani asistati social care nu muncesc ai vazut. Nu ti se pare nimic suspect in textele tale?
Nu mi se pare absolut de loc. Am doar experiență suficientă, validată de un profil profesional care favorizează contactul cu o astfel de problematică, ceea ce, no offence, dar nu pare a fi absolut de loc apanajul dv. Nu simt nevoia să dau detalii și nici să mă justific, serios…
În rest nu am absolut nici o considerație pentru chestii precum rasism sau/și extrema dreaptă, pe care le consider adevărate boli ale societății.
P.S. BTW, ceea ce aș putea considera suspect eu, de exemplu, ar putea fi pretenția că experiențele absolut limitate ale cuiva îl pot îndreptăți să emită pretenții că deține adevărul. Asta, în mod normal e o boală în general curabilă, avansarea în vârstă fiind leacul.
Serios? Si ale cui experiente limitate sunt prezentate aici ca adevaruri generale? Cumva un ins careva stat 3 ani in Ferentari si a cunoscut cativa arabi harnici?
„Am doar experiență suficientă, validată de un profil profesional care favorizează contactul cu o astfel de problematică, ceea ce, no offence, dar nu pare a fi absolut de loc apanajul dv. Nu simt nevoia să dau detalii și nici să mă justific, serios…”
No shit, inca unul cu ” bai tu stii cine sunt eu”? Dar mai cu perdea. La fel de sincer nu-mi pasa. Deocamdata nimic din ce debitezi pe aici nu te recomanda. Doar pretentii si dincolo de ele nimic.
Vrei emigranti in tara sau lucratori straini cu permise de munca care sa se mai si intoarca pe la casele lor de aiurea? Adica avem colea in vest niste exemple nu tocmai incurajatoare. Daca tu vrei emigranti ca sa-ti plateasca pensia si sa aduca cu ei liota de probleme pe care le creeaza in tarile care au inceput mai devreme cu asta. ei bine eu nu vreu.
Ar cam trebui pe subiectul asta sa ne facem putin ca ploua. Pana una alta Romania se incadreaza la tara de emigranti …
Și românii au adus cu ei „liota de probleme” când s-au dus în Străinezia… Am senzația că mulți dintre voi fac parte din generații care au pretenție să fie totul perfect și băgat la normă de la bun început, ca să nu trebuiească, Doamne ferește cumva să se implice și să doară capul pe cineva. Respectivii au pretenția să le fie servit totul perfect, de la bun început pe tavă, fără ca ei să miște vreun pic sau fără ca ei să aibă de-a face cu ceva …
Ei, viața nu e așa, dar așa-i în tenis, din motive diverse mare parte dintre cei care se simt în formă după 2005 au pretenția ca totul să le vină la nas și să fie perfecțiunea întruchipată.
Mulți ar vrea să fim „europeni” dar să nu ne asumăm chestiuni precum toleranța față de celălalt, incluzivitatea, efortul de a-l educa pe celălalt conform propriilor valori. Ghinion, nu merge!
„Pentru toleranță există case speciale..” Jean d”Ormesson
Când ai de-a face cu o cultură în care toleranța este percepută ca semn de slăbiciune este cel puțin prostesc să continui în direcția asta. Islamul știe doar de forță și se raportează doar la forță.
De acord, asta e o bază de discuție pe care se poate avansa.
Da si aia de pe unde au ajuns romanii cu problemele dupa ei nu mai puteau de incantare. Si, dupa tine, acum noi trebuie sa inghitim orice fara sa cracnim ca au cauzat niste unii probleme pe acolo. Din cate stiu romanii nu au migrat in masa spre tati arabe, India, Pakistan, Afganistan sau cine stie ce bantustan din Africa. Cand vor emigra la noi spanioli, francezi, italieni sau englezi(vorbesc de autohtoni nu de ocazie) ii voi primi cu bratele deschise. Altfel nu merci.
Iar aprecierile si recomandarile privind generatia si durerile de cap tine-le pentru tine. Sa stii ca aici chiar avem anumite dureri de cap. Daca tu nu le ai si-ti trebuie neaparat unele poti incerca sportul asta in alta parte.
E deranjant când altcineva nu găvărește din aceeași bulă și nu ne aprobă propria opinie, neh? Noroc că suntem într-o democrație și rezultatul ponderat al opiniilor este ceea ce contează.
Tu numesti recitarea insailata de strofe din manualul bunului multiculturalist opinie?
Bun articol, bună analiză.
Evident că nu e nici o nouă ordine mondială, iar binomul Rusia-China există doar în mintea celor de la Moscova. În realitate Rusia a devenit o unealtă a politicii externe chinezești și care s-a dovedit a fi de o calitatea mai proastă decât o ”chinezărie” ordinară.
Eu totuși aș propune să schimbăm puțin punctul de vedere și în loc să folosim vocabularul iubitorilor de conspirații – să privim ce se întâmplă acum în lume ca o luptă între două sisteme care se exclud reciproc – democrații vs dictaturi (prin dictaturi se are în vedere tot spectrul de sisteme autoritare). Un fel de încăierare Cro-magnon vs Omul de Neanderthal de unde va ieși învingător doar unul singur.
În momentul de față rușii au fost lăsați să adune toate scursurile în jurul său – Belarus, Coreea de Nord, HAMAS, talibani, Iran, Africa etc, iar China face ochi mari, clipește mirată și se preface că nu-și dă seama ce se petrece în jurul său. Însă asta nu se poate lungi la infinit. La un moment dat China va fi nevoită să ia o poziție foarte clară – ori își dă masca jos și își ia locul în fruntea jegurilor ca cel mai mare sistem autoritar din lume sau revine la ideele lui Deng Xiaoping. Aici depinde mult și de unitatea taberei noastre – dacă vom tolera tot felul de lepre alde Orban sau Fico în loc să-i ardem cu fier închis – riscăm să-i facem pe chinezi să creadă că suntem suficient de slabi ca să merite un all-in din partea lor.
Din acest punct de vedere WW3 deja a început. E diferit de ce ni s-a tot zis ani de zile, dar cum se întâmplă de obicei – realitatea bate filmul.
Nici rușii nu s-au născut ieri.
La „excesele politice ale stângii sunt probleme reale și cu potențialitate mare de efect destructurarant ” am ceva de adaugat.
Sunt , daca nu v-ati dat seama din comentariile mele mai liberal de felul meu. Si prima data cand am dat cu capul de chestia asta a fost in cel mai neasteptat si absurd mod posibil.
Eram la o banca in Anglia sa-mi fac primul card acolo, la cateva zile de la sosire. De fapt prima mea iesire in vest. HSBC, banca mare si respectabila. A trebuit sa fac un efort absolut inuman sa nu am o reactie care sa poata fi considerata nepotrivita, chiar si cat de putin nepotrivita. Am stat la birou cred ca cel putin 20 de min, interogatoriu de parca vroiam sa iau credit si nu sa fac un amarat de card pt salariu.
Imaginati-va un tip de vreo 100 kg, negricios, destul de scund, rujat dar nu si fardat si imbracat in o rochie rosie.
Prima tendinta a fost sa ma uit in jur sa ma asigur ca nu se pregatesc de o petrecere sau ceva. Dar nu era nimic, omul era gay si era sub protectia minoritatilor sexuale.
Si v-am zis, sunt liberal, dar sincer nu cred ca suntem pregatiti pt absurditatea in care s-a ajuns pe la case mai mari.
Eu urmaresc fenomenul asta tampit de ceva vreme. A fermentat multa vreme in spatiul universitar occidental. Si eu am inclinatii liberale in unele directii si mai conservatoare in altele. Insa tot ce se promoveaza acum imi pare de domneiul absurdului. Dar, am speranta ca se va atenua si o sa devina ceva trend, sub/sub cultura. Si toate sunt mixate si au devenit un fel de religie: drepturile minoritatikor, clima ( nu este zi fara articole apocaliptice din partea oamenilor de stiinta – mai ceva ca si apocalipticii religiosi), vegtarianismul, veganisnul etc.
Nu chiar. Sunt complet pt drepturile minoritatilor, problema apare cand o idee buna e impinsa prea departe si se ajunge in situatie in care o minoritate are mai multe drepturi decat majoritatea. Tot un dezechilibru este.
Si cu incalzirea globala, mai bine spus ar fi schimbarea climei, daca ai deja o varsta si iti poti aminti iernile de acum 30-40 de ani, asta e suficient ca sa realizezi ca e reala.
Problema acolo e ca deja lupta e pierduta, decenii intregi s-a irosit timpul, acum nu ne mai ramane decat sa invatam sa traim cu efectele. Vorba aia..prea putin si prea tarziu.
Cu regret vă anunț că ordinea minorităților e deja impusă: tu cetățean hetero, dacă nu respecți regulile sociale impuse de alții (să lași copilul să facă ce vrea el) , copilul îți va fi luat și dat, fără că tu să știi vreodată familiilor de gay, care devin iată, etalon de exemplu social corect!
Este fix greseala ta ca ai acceptat. Eu dupa 2 minute ma ridicam si mergeam vis-a-vis. Nu ma intelege gresit, nu o spun cu rautate dar banuiesc ca muncesti pentru banii aia la fel ca noi toti. Pai si atunci de ce plm ai accepta sa te trateze primul maimutoi cu aere in halul asta.
Am lucrat si eu in Londra o perioada dar la o corporatie. N-am avut parte de nici o experienta nasoala, nu stiu insa daca in alte orase situatie este diferita.
Eram la banca sa-mi fac un card si chiar aveam nevoie de el, dupa cum sti e jale la comisioanele pt incasat cecuri.
Nu a avut o atitudine ciudata. Greu a fost cand se mai ridica din scaun sa faca cate o copie sau sa mai aduca un formular sa nu ma pufneasca rasul si sa sa trezesc dat afara ). Doar modul in care era imbracat.
Urmatoarea chestie a fost la munca, in momentul in care am aflat ca avem o camera de rugaciune unde mergeau colegii cu covorasul dupa ei, in timpul programului.
Sunt chestii care deja nu mai tin de egalitatea de sanse.
Da, bine punctat. O nouă ordine mondială nu cred că vor impune, dar vedem că fac o nouă dezordine mondială. Asta le iese bine.
Dar nu cred că pot mai mult. Rusia a demonstrat, de unde amenințau că în două zile sunt la Varșovia, în trei la Berlin, acum cer ajutorul Coreii de Nord. Și acum economia lor, care oricum nu era de speriat, se decuplează de vest. Mă rog, nu mai sunt relațiile dinainte de război.
India în nici un caz, nu poate susține China, pentru că ar pierde. Iar relația lor militară cu Rusia vedem că parcă înclină către occident acum.
Iranul pare că acționează doar prin proxy, nu cred că are tupeu să se implice direct, ar lua-o pe coajă, părerea mea. Și cred că e și părerea lor, dacă ar fi putut nu ar fi stat pe gânduri.
Rămâne doar China, și ambițiile ei declarate. Întrebarea e dacă să acționeze acum, sau să aștepte. Pe de o parte, eu zic că a învățat ceva din aventura Rusiei, și nu prea ar avea motive de optimism. Pe de altă parte, poate chiar degradarea situației economice să o împingă la acțiune? Adică nu știu ce ar astepta de aici încolo, mai ales că de-acum și occidentul a început să se înarmeze, iar un conflict ar muta atenția populației.
Oricum, cum zicea și d-l George, depinde în primul rând de noi. Pare că până acum vestul a fost unit, cu câteva mici excepții (Ungaria, Austria). Și cu una mai mare, Turcia.
Așteptăm alegerile din state, parcă văd că câștigă Trump, și se alătură BRICS-uli. Glumă.
Bun articolul, potrivit contextului.
Ultimile „evenimente” din Daghestan par sa confirme si mai mult teza lui Huntington legata de clash-ul civilizatiilor.
Interesant cum marile puteri exploateaza datele problemei: unele prin „realpolitik” altele prin…drepturile omului.
In aceasta configuratie se furiseaza un factor care mi se pare foarte ingrijorator. Este vorba despre atitudinea/viziunea/crezul in fata mortii al unor procente semnificative din
populatiile care par sa se indrepte spre confruntare. In mare, civilizatia occidentala pare sa privilegieze existenta reala si pune pret pe viata individuala ; scaderea accentuata a
sentimentului religios, relevata de diferitele sondaje, pare sa confirme lipsa de interes pentru…viata de apoi.
De cealalta parte islamul a dezvoltat, banuiesc datorita infrangerilor militare, pierderilor teritoriale, disparitiei califatului, arierarii tehnologice, dar si al conflictului din Orientul Mijlociu un curent sa-i zic mistic al martirilor. Jihadul la indemana si pe scurtatura: nu mai e timp de elevatie spirituala ci de mers la hurii direct prin asasinarea non musulmanilor. Accentul se pune, deci, pentru un numar tot mai mare de” credinciosi” (multi analfabeti), pe viata…de dupa moarte. In aceste conditii si daca trendul se respecta, ne putem astepta la o accentuare a incidentelor, conflictelor, razboaielor, pana la o noua schimbare de paradigma…
https://www.der-postillon.com/2017/11/islamwissenschaftler-warnen.html
cica Alah intra la apa cu cate 2cm per atentat. Daca se aplica si la celelalte religii s-a cam zbarcit povestea cu viata de apoi pentru astia conectati la cracii lu’ doame-doamne 😛
Mi-ar place sa fie adevarat ! Poate „studiul” sa fie pertinent in AS unde a fost realizat. Pentru populatiile din ce in ce mai numeroase, care nu mai au dupa ce sa bea apa (si aia pe sponci), cred ca mirajul afterlife este din ce in ce mai pronuntat…
Pentru cei care clameaza resursele BRICS si asociatii, aveti aici o harta cu depozitele cunoscute de elemente rare: https://web.mit.edu/12.000/www/m2016/finalwebsite/solutions/assets/deposits-1.jpg
Dupa cum se vede, sunt departe de a fi monopolul BRICS, e vorba doar de disponibilitatea de a mina si procesa minereul, procese destul de poluante si respinse in general de populatiile tarilor dezvoltate. Daca va ajunge cutitul la os, solutii exista. Ca o paranteza, aruncati un ochi pe zona Ucrainei, poate devine mai clar de ce la apucat pe Putin dorinta unei Rusii Mari.
Pentru cine are rabdare, pun aici si linkul cu articolul de unde este luata harta, este mai lung dar relevant pe subiect: https://web.mit.edu/12.000/www/m2016/finalwebsite/solutions/deposits.html
Cat despre problemele occidentalilor semnalate de George, subscriu din toata inima, si din pacate nu vad semne ca ne-am trezi; fereasca sfantul sa zici ceva de negrii, musulmani, LGBTXYZ… masini electrice sau alte subiecte la moda. E in regula in schimb sa injuri crestinismul, albi si orice traditie europeana in general. Acum mai bine de trei ani, tot pe RoMil, postam asta: https://www.rumaniamilitary.ro/reporteri-fara-frontiere-daca-presa-chineza-era-libera-covid-19-poate-nu-ar-fi-devenit-pandemie#comment-387340 . Ca sa va scutesc de un click, repostez aici partea relevanta:
„Cat despre UE trebuie sa se refomreze sau sa moara. Sunt atat de imbibati de corectitudine politica si stangism, incat daca li se caca cineva in farfurie, in loc sa ii dea una in fata respectivului, vor crea cel putine doua comitete si 5 grupuri de lucru ca sa determine daca ce e in fafurie chiar e cacat, are culoarea mirousl si gustul in concordanta cu normele europene in vigoare, si apoi, cand evidenta cacatului ii loveste in fata, vor face alte comitete si comitii care sa stabileasca daca in tara cacasiosului nu cumva e o traditie sa te caci in fafuria altuia, si poate cacatul ar trebui acceptat in spiritul in care a fost oferit, in numele multiculturalismului.
PS imi cer scuze pentru folosirea multipla a cuvantului „cacat” dar deja mi se pare ca la nivelul Bruxelles-ului s-a ajuns la o rupere de realitate incredibila. Oamenii aia sunt pur si simplu pe alta lume. Nu sunt anti-european, din contra, cred ca numai iimpreuna avem o sansa decenta la dezvoltare, dar am impresia ca in numele unor principii bune si frumoase, ne indreptam spre groapa cu zambetul pe buze si in apluze furtunoase.”
Din 2020 si pana acum, din pacate nu vad nici un semn ca ne-am trezi la realitate, ba din contra.
Superb articol! Felicitari domnule George!
Si ar mai fi de adaugat un lucru, istoric vorbind, cand vechea ordine cade, haosul devine stapan. Asa s-a intamplat in Europa cand Imperiul Roman s-a prabusit, iar mai apoi a urmat mileniul intunecat.
Cand o anumita ordine mondiala se prabuseste si nu este nimic similar ca forta militara si economica care sa-i preia locul (americanii in 1945 la schimb cu Franta si UK), nu vrei sa traiesti in acei ani…
Pe de alta parte, tot din perspectiva istorica, in perioada Greciei Antice, a Imperiul Roman, chiar mai tarziu, in Evul Mediu, era suficient ca la conducere sa ajunga un capabil, cu viziune si lucrurile se redresau rapid, astazi, in democratie, un singur om nu are ce face, iar un grup de oameni se numeste partid politic, iar partidele sunt dupa cum bate vantul, dar mai ales corupte, moral macar.
Pentru ca si democratia a functionat atat timp cat a existat un calapod moral, o anumita educatie, existau elite sociale, cand democratia a devenit cu adevarat democratica a inceput domnia prostilor, incompetentilor, a celor cu gura mare si creier mic, sosocii au devenit vedete si cretine ca olivia steer experte in sanatate publica, iar oamenii considera ca este normal ca orice imbecil sa-si dea cu parerea, cand de fapt ar trebui sa fie infractiune penala ca un dobitoc sa-si sustina public opinia intr-o chestiune strict tehnica pentru care el nu este sub nici o forma calificat…
George tocmai ai descris democratia populara de care credeam ca am scapat in 1989.Diferenta intre acum si atunci consta in faptul ca doar se vorbea desprea ea in scripte dar nu aveau curajul sa o transforme in fapt. Asemanarea sta in evidenta ca si atunci si acum tot niste prosti erau infipti la putere.
Aici greșești. Este absolut normal ca orice imbecil sa-și dea cu părerea in public. Dacă restul nu sunt la fel de imbecili aberațiile sale nu vor avea niciun efect. Însă când ești nevoit sa limitezi șoșocii pentru ca încep sa adune prea mulți partizani – e primul semn ca cei de bun botul in cel mai bun caz sunt la fel de măgari ca cel ce debitează bălării.
Democrația a facilitat domnia proștilor in 2 cazuri – când s-a făcut rabat de la standarde pentru a integra “sărmanii” (cum e acum in US) și în tari precum România unde toți așteaptă maturitate politica și responsabilitate de la indivizi care nu sunt capabili sa înțeleagă ca statu și instituțiile de stat sunt organizații și persoane care sunt plătite din proprii săi bani pentru a oferi serviciile pe care trebuie sa le oferă. Și nu e nevoie sa mergi sa-i dai doctorului o găina pentru ca deja ii plătești salariu.
Nu cred sa gresesc, dar realitatea este dura: majoritatea oamenilor sunt cam imbecili social vorbind si foarte usor de influentat. Pana la urma suntem animale de turma care tanjim dupa un lider caruia sa-i preluam ideile. Neplacut, dar foarte adevarat. „Imparatul mustelor” cred ca ar trebui sa devina lectura obligatorie…
Nu am nici o iluzie în privința inteligenței oamenilor nici despre efectul de turmă, dar atât timp cât există țări precum Norvegia e cam greu să mă convingi că libertatea de exprimare ar trebui limitată by default.
Orice om poate deveni victimă a manipulării sau a dezinformării. Problema României însă e că cea mai avansata metodă de manipulare pe care trebuie să o folosești aici e punga de orez și o sticlă de ulei.
Prima conditie a vulnerabilitatii la manipulare e lipsa de integritate.
Cand demontezi propaganda religioasa trebuie sa compensezi vidul de valori ramas in urma prin educatie umanista. Chestia asta ar fi functionat nemaipomenit in Franta si in Olanda daca ar fi fost consecventi. Poate iese in Moldova si ne contaminam si noi in Romania.
Cei care au valorile coerent structurate sunt datori sa deschida gura.
„Cand demontezi propaganda religioasa trebuie sa compensezi vidul de valori ramas in urma…”
Cand regii/imparatii vremii (si ma refer la cei ai Europei) au adoptat crestinismul la nivel national, au facut-o pentru potentialul imens de conditionare morala, control asupra individului. Nu au existat alte motive (ici-colo cate o exceptie).
Au trecut milenii si tehnologia de supraveghere de azi, combinata cu moneda electronica si controlul asupra proprietatii, hranei si medicinei ofera un nivel de control al individului dincolo de crestinismul care pretindea moralitate atat supusului, cat si clasei conducatoare, in egala masura. Acum aceasta moralitate pur si simplu nu mai este necesara , atat de eficient va fi controlul in noua societate aflata in constructie pe repede inainte. Nu va inselati, tot ce vor pune in loc le va sluji interesele. Din partea populatiei vor pretinde doar supunere totala. Nu le inventez eu si nici nu este nevoie sa apelez la Cuvantul lui Dumnezeu, e suficient sa asculti „aberatiile” WEF-ului si compania. Interesant este ca astazi lucrurile sunt mai transparente ca oricand, nu este nevoie de un efort prea mare sa intelegi incotro se indreapta lucrurile. Cati dintre cei care iau la misto chestiile astea nadajduiesc de fapt la o pozitie privilegiata in societatea de maine? Cati dintre ei sunt cu adevarat in stare sa-si securizeze o astfel de pozitie? Au idee cat de limitate sunt locurile? Secretul este ca nu mai este nici unul disponibil.
Vorbesc desigur de orinduirea instalata la sfarsitul procesului de resetare.
iar resetare tataeeee 😀 ? iar stii matale din surse mujice, strict secrete 😀 ? resetare shoshonare
Pentru ultima parte m am ridicat în picioare sa aplaud
Parte din problema aici tine de lipsa unei democratii informate. Mediul politic, mai ales la noi, a inteles ca daca ai controlul asupra presei in buna masura atunci controlezi narativul; treaba asta este impotriva statului de drept, situatie unde Romania este codasa foarte rau. Democratia e ok, cu conditia ca totate „piesele” ce o formeaza sa fie functionale. Idioti sunt si o sa fie mereu, Sosoci si adepti pamant plat si etc, dar intr-o societate macar relativ educata si o presa libera nu sunt relevanti.
Ungurii si au ales tabara, spera si ei la noua ordine in care sa aiba un locusor, stim cu totii ce ar insemna pentru Romania daca vestul va ceda, ramanem cu speranta ca Rusia se va macina incet dar sigur iar atentia SUA nu va fi distrasa de estul Europei.
We Hungarians don’t like conventions 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=OOvNkoO-xDE
Africa de Sud avea o economie de invidiat, arma nucleara, o infrastructura impresionanta. Practic era America Africii. Acum pare ca totul s-a dis de rapa, iti este frica sa mergi noaptea pe strada si sa scapi doar jefuit, dar in viata. Pacat!
Totul posibil datorita pumnului de fier. Acum vedem diferenta de valoare. Sistemul de valori, educatia, etc. Ce a ramas este Africa de Sud goala, despuiata de elementul european (cu tot ce presupune el). Adio Africa de Sud!
Tot am auzit de BRICS contra lumii dezvoltate. Încep prin a face o comparație: NATO e o alianță militara, BRICS e un forum de discutii.
China și India au dispute, inclusiv teritoriale, China tânjește, chiar dacă nu recunoaște la resursele siberiene, gestionate azi de Rusia, Rusia încearcă sa folosească BRICS pentru promovarea intereselor sale geostrategice (fără prea mare succes) Brazilia mai degrabă si-ar dori sa fie parte a grupului tarilor dezvoltate decât a BRICS, de Africa de Sud no comment.
Pericolul schimbării „ordinii mondiale” e mai degrabă reprezentat de cei doi jucători, Rusia și China, sunt gata sa folosească vechea metoda a forței militare pentru a-și atinge obiectivele.
Despre problemele interne ce potxduce la prăbușirea imperiului, Imperiul Roman, ulterior Bizantin si-a început declinul în secolul 3 (238 anul celor 6 împărați, urmat de aproape 50 de ani de instabilitate și razboaie civile) și la terminat în 1204, când Constantinopolul a fost jefuitxsivocupat de… cruciați. Confortabili 900 de ani de declin. Dacă ii crezi pe turci, din contra, imperiul is continua existenta ne întrerupta, având capitala la Ankara.
Cam asa este. Incepand cu secolul III d. H romanii s-au batut mai mult intre ei decat cu inamici din afara.
Oficial Imperiul Otoman dispare dupa Sevres si pana atunci n-a avut niciodata capitala la Ankara. Ultimele doua au fost Adrianopol(Edirne) si Constantinopol.
https://dilemaveche.ro/galerie/barburisme-634895.html
Felicitari pentru articol
„In 2024, Kyiv to Spend Everything on Defense – Budget Committee Chair – Ukraine’s parliament, the Verkhovna Rada, passed the first draft budget last week, which included Hr.1.69 trillion ($42.3 billion) for defense – about 21.6 percent of Ukraine’s GDP.
But that figure could increase to Hr.2 trillion ($54.8 billion), Pidlasa said. https://www.kyivpost.com/post/23441”
Pentru a nu ajunge aici (sa trebuiasca sa cheltui tot bugetul pentru aparare ), oare nu ar trebui serios sa ne gandim sa cheltuim la anu sa zicem 5% pentru aparare – sa comandam sa zicem 100 de f35 si sa ne bazam apararea pe superioritate aeriana daca cu numarul personalului militar stam prost ?!?
Problema e, primesti efectiv acele F-35, ca e usor sa ti se ia banii…
Nu am nimic impotriva, dar neaparat mai trebuie o sursa paralela pentru un avion potent. Motoare puternice (Britanice? Franceze?), nu americane, alonja lunga. Sunt alte solutii?
Oameni buni, uitati-va la implicarea SUA in o mie si una de fronturi… care va fi ordinea prioritatilor, capacitatea de productie, etc (si nu desconsiderati intentiile SUA pentru ca aveti deja o multime de indicii despre care ar fi alea)? Si apoi, Europa trebuie neaparat sa mai pluteasca o vreme pentru a avea timp Romania sa se pregateasca pentru ce va veni. De ce sa nu se duca parte din bani acolo?
https://www.youtube.com/watch?v=gmIMKCyIVqw
un secret de secret de secret de secret, studiaza de la min 7 mai incolo daca n-ai rabdare, unii dintre voi aveti impresia ca astia au de gand sa bata cu pietre inamicii
Nicu, daca-ti spun ca SUA pregateste terenul pentru a se putea retrage din rolul de putere mondiala numarul unu, te superi pe mine. Cu alte cuvinte, nu au de gand sa bata inamicii… la cat au investit in imaginea de America slaba, vulnerabila, si la cat au bagat si in alte directii, prosti ar fi sa se saboteze singuri.
Putini comentatori aveti imaginea de ansamblu…
Vor fi surprize uriase.
da da speranta moare ultima
„America slaba” e SUA cu viziune pe termen lung.
Imaginea de slabiciune face parte dintr-o strategie de stimulare a inovatiei in lumea aliata. E un soi de descentralizare a cercetarii si stimulare a competitiei intre polii de cercetare, in perfect acord cu doctrina liberala de la temelia vestului. Curentele de stanga sunt doar un instrument al liberalismului, pentru ca regulile le fac cei care controleaza capitalul.
Pe termen mediu strategia asta va eroda monopolurile tehnologice ale marilor producatori de armament si concerne IT din SUA, care au acumulat mai multa putere decat poate gestiona in mod rezonabil democratia americana (vezi Tesla, intarzierile nesfarsite si cresterile incredibile de costuri ale dezvoltarii noilor arme, scandalurile Facefoock etc). Nisa creata e o oportunitate pentru restul lumii civilizate, in care capacitatea de inovare si banii de investitii inca exista.
Tind sa cred ca Romania ar avea si ea un loc in paradigma asta, daca avem „bulan” sa nu ajunga Ciolacu sau Ciuca presedinte. Simpla existenta a scandalurilor doctoratelor frauduloase sunt semn ca primim sprijin sa ne adaptam.
Nota 9!
Va acordam10, dar ati uitat sa pomeniti ca :ceea ce a permis Rusiei si Chinei sa submineze ordinea mondiala, a fost, este PROGRESISMUL rupt de realitatile cotidiene !
Rusia si China nu va reusi sa schimbe ordinea mondiala dar ” progresismul imbecil” o va face!
Atentie ce spune ideologul ” elitelor” occidentale Y .N .Harari: „omul va trebui sa aleaga intre a fi EXPLOATAT si a devenii IRELEVANT”…”Ce vom face cu atatia oamenii”
„Pana acum ,a exista o supraveghere din exterior a persoanelor, acum, o vom face din INTERIORUL corpului fiecarei persoane”….
Dupa al doilea ww2 ,liderii tarilor libere ,au luptat cu succes, pana in 89 ,impotriva oricarei forme de cenzura , control exacerbat de sorginte totalitarista. Libera exprimare ….” sa am dreptul sa nu fiu de acord cu tine.”
Tarile occidentale au fost subminate din interior si progresismul satanist s-a impus , din aceasta cauza China , Rusia, Islamul a iesit la atac.
Aberatiile NEWAGE sant inaceptable!
Veti vedea,vor folosii razboaiele, tragediile, calamitatile pt a-s impune aberatiile satanice.
Foti atenti la Biblie si veti observa ceea ce urmaresc astia!
Pe altarul comoditatii vom pierde enorm….
O lume apostata ,nu intelege ceea ce se intampla in jurul sau, care este miza, ce n-i se cere ( sufletul)….vom plati scump !
Bucurati-va de ineptiile astora:
https://youtu.be/AfvGr14h4P4?si=Ci4zxxObmeYKPPvR
Ma gandesc cum pot distruge imigranții societatea care ii gazduieste. Ce este interesant cu imigranții din Europa și SUA, este faptul ca cei smart si cu carte, care pot ajunge sa conducă aceste societăți, se integrează foarte bine și contribuie din plin la dezvoltarea societății respective. Cei care rămân la periferia societății cu greu ar putea schimba ceva. Pot face rasmerite, pot face dezordine sociala, dar niciodată nu vor putea schimba societatea respectiva.
Un exemplul pe care l-as putea da este Munchen. În primavara am fost pentru prima data acolo, am îmbinat utilul cu plăcutul… am luat cazare în centru, Schiller Strase. Când am ajuns, am crezut ca sunt în Beirut, Istanbul. Erau în jurul Schiller Strase cam trei străzi mari pline cu imigranți. Dar dacă ieșeai din acele străzi, revenea imaginea de oraș german. Iar pe străzile cu imigranți era la politie pe metrul pătrat… pffff.
Eu va sugerez sa locuiti acolo pt cel putin 6 luni, sa vorbiti cu ei , sa vedeti ce se afla in spatele aparentelor…
In special sfatuiesc pe politicieni, cei din servicii cu functii de raspundere…
Acum inca se mai poate respira, dar peste 20 de ani ,situatia se va schimba dramatic ,vezi demografía!
Adevarul este ca ai ce invata si de la musulmani , lucruri pozitive….ex:Trebuie sa ai niste valori interne ,puternice, ca sa iti doresti o familie numeroasa ,avand un singur salariu in casa….
Ps.Ne va rezolva pe toti ” progresisti”…
De ce nemții ar vrea să aloce atâtea resurse adică poliție pentru imigranții aceia? Aduc ei atâta valoare?
Un punct de vedere: ,,De ce susține stânga occidentală mișcarea islamo-fascistă Hamas?”
https://www.g4media.ro/de-ce-sustine-stanga-occidentala-miscarea-islamo-fascista-hamas.html
Un excelent articol !
https://m.ziuanews.ro/editorial/da-s-a-sf-r-it-1579450
Mă uit pe Romania Military și brusc văd o mulțime de discuții despre cum imigranții distrug Occidentul… Chestia asta exploatează de fapt treaba cu conflictul israelo-palestinian, apelând atât la frica de imigrație masivă precum în 2015 din Siria, cât și la ideea „dușmanului de lângă noi”, legat de arabii care se află în societatea noastră și care, eventual, protestează. La urma urmei și ce dacă protestează, e foarte bine că se pot exprima liber într-o societate democratică. Faptul că au o altă opinie și că susțin Palestina nu e musai un lucru rău, ci dimpotrivă!
E drept că nu se aliniază discursului oficial, dar faptul că pot să fie imigranți și să facă și asta e un semn al unui lucru în fundamentul lui bun. Din păcate însă, sunt prea mulți care nu văd asta.
Nu pricep, care e treaba? Hai, pe aici o trageți cu pericolul islamic sau cu pericolul adus de emigranți, la modul general, dar câți aveți cel puțin 1 copil pe cap de părinte furajat? Nu de alta, dar măcar să dovediți că ați fost în stare să vă reproduceți la paritate și să vă asumați tot ce decurge din asta, că de dat din tastă despre pericolele alterității văd că puteți.
Habar n-ai ce-ti doresti. Inca nu te-a fugarit unu’ cu maceta pe strada strigand Allah’u Ackbar si vrei sa experimentezi senzatia? Sau ai impresia ca nu se platesc destule ajutoare sociale in Romania pentru tot felul de puturosi si vrei sa le maresti numarul?
Nu il va fugarii nici un arab ! Arabul va platii niste romani flamanzi si niste militieni la pensie , astia vor face treaba murdara ! Arabi cica verificatii de „profesionistii ” din securiate au adus bani din tarile de origine au mituit in stanga in dreapta …au facut facultati „grele” si prin mita au exploatat din plin tarele societatii romanesti …
[arabi care vocifereaza in occident ,au fost adusi pentru selectie ca intr-o situatie favorabila sa fie teleportati in tara de origine .. ..vezi comunitatea turca infestata/intesata de ofiteri de informatii mai putin germani si mai mult turci ]
Profesionisti….ha,ha,ha!
Specialisti da marca ii sfatuiesc sa se mute cu familia intre ” pacifisti” educati in occident.
Sa-si trimita copilul la scoala …sa simta cu adevarat realitatea si care sant consecintele.
Acum, daca se imbraca in unoforma si vine cu girofarul sa-i intrebe….”v-ati integrat?. Daaaa….”
Sper ca ati sesizat ca am vorbit de cei ” educati” nu de proaspatii veniti…..acolo deja ….
Cei de care vorbesti sunt niste „elite” reduse numeric si culmea care participa la viata economica si sociala. Prin coruptie din pacate fac tot un fel de integrare pentru ca un corupt roman este la fel de nociv ca unul strain. Vorbesc despre mase mari de populatie care sa transforme cartiere din orasele noastre in replici ale vagaunilor de unde vin. Un Ferentari nu ne ajunge. Vrem si diversificare?
Mda, ce ‘șto e să vorbești de Ferentari dar să nu nu ai habar cum e de fapt acolo. BTW, ca fapt divers, eu am stat, o perioadă de vreo 3 ani acolo… Tot ca fapt divers, când nevastă-mea era gravidă i se făcea de fiecare dată loc pe scaun în mijloacele de transport în comun, în timp ce „albii” din Dumul Taberei (în mod aproape regulat) și de prin alte părți „spălate” ale Bucureștiului (cam 50-60% din timp) o țineau în picioare. Ba o „albă stilată” din Drumul Taberei i-a spus ceva de genul că „dacă a vrut să fie gravidă, nu are decât să suporte consecințele”. Ar mai fi și alte povești, dar nu e rostul să le mai spun, a fost doar un exemplu de ce înseamnă să preiei ca papagalul chestii pe care nu le-ai văzut/trăit live.
P.S. Faza cu „mase mari de populație” care să nu se ghetoizeze poate fi evitată într-o bună măsură printr-o politică de imigrație echilibrată și făcută cu cap, nu gândind nediscriminativ precum ne predă tov Simion de la AUR.
Ce clisee specifice noii extreme de stanga bagi. Daca ai vietuit 3 ani pe acolo cum zici si nu ai patit nimic norocul tau. Nu transforma asta in exemplu general.Daca nu bagai si antiteza cu „albii” din celelalte cartiere care se purtau urat aproape ca te credeam. Orice legenda pleaca de la un sambure de adevar, si oricat te-ai screme nu-i doar o legenda. Sunt niste probleme serioase cu cartierele de genul asta, degeaba bagi tu porcusorul Dosia la inaintare sa le speli imaginea.
Despre politica de. migratie facuta cu cap ma faci sa rad. Tu chiar crezi asta? Esti comic. Tu chiar o cauti cu lumanarea. Totusi fa-o singur fara sa mai bagi si pe altii in fanteziile tale.
Ce e cumva trist e că fazele sunt absolut reale. Ceea ce m-a lăsat mască la vremea respectivă a fost diferența dintre folclorul urban și realitate, calată pe pretențiile altora de extra-superioritate, deși în realitate luați respectivii la bani mărunți, definițiile care se puteau aplica lor erau altele.
Serios că pun ceea ce scrieți pe seama unei experiențe personale limitate pe care o aveți (motivul principal fiind ușurința și aparenta siguranță cu care chestionați anumite lucruri), chit că afirmația asta bat pariu că nu o să vă pice bine. Mă rog, subiectul topicului nu e Ferentariul, așa că închei aici.
Din partea mea puteți să aveți ce opinie doriți, dar țineți minte că lumea e mult mai largă, mai diversă, mai interesantă și mai fascinantă decât ne închipuim fiecare.
P.S. De obieci nu depun mult efort să mă contrazic cu astfel de lucruri, dar mi-a plăcut cum ilustrați unele opinii, până acum și am zis că merită un pic să vă prezint și o altă fațetă a problemelor, chit căî nu o să vă convină. À bon entendeur, salut!
Ferentari, nu-s chiar, n-or fi doar ca renumele ala nu-i „castigat” aiurea. Felul cum minimalizezi problemele din astfel de zone indica fie ca minti, fie ca ti-ai petrecut cei trei ani doar pe traseul casa-microbuz fie ca….. te cheama Duminica.
Intr-o zi diversitatea idealizata de matale iti va bubui in fata si nici atunci n-ai pricepe.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ferentari#:~:text=The%20word%20%22Ferentari%22%20comes%20from,in%20the%20old%20pedestrian%20army%22.
Tu-mi dai trimiteri la Wikipedia cand eu ma cert aici cu nenea Wikipedia.
Pai ca sa inchidem bucla si sa nu mai vorbesti rau de Ferentari ?
calea ferentari pana la salaj a fost cam intotdeauna frecventabila insa cand intri mai adanc te cam mananca lupu chiar credeti ca melodia aia a lu mafia e scrisa aiurea ,si rahova e frumoasa la sosea dar cand ajungi pe la muntii carpati ramai in fundu gol langa sectia 19 si dau aia din umeri, bine inteles ca eu zic de acu ceva ani poate sa schimbat ceva dar nu cred, cu toate ca sau mai schimbat proprietarii si poate din aia vechi au mai plecat in strainatate sau au mai murit si poate sau mai civilizat,numai comit infractiuni la vedere cu violenta ca inainte, sa cam dus din generatia de infractori scoliti ca in vestul salbatic al anilor 90-2000 care lucrau cu sisu sabia pistolul si pusca
Eu am copilărit acolo, un cartier un pic cam violent. Sunt niște confuzii de nume: e Cartierul Ferentari, este Bulevardul Ferentari care e frecventabil, cum zice Nicu_4, mai sus de Sălaj, de fapt de ”Blocuri”, așa le zicea, că în rest în jur erau numai case prăpădite, dar Show-ul adevărat vine după Piața Ferentari, adică Prelungirea Ferentari, acolo-i miezul, la un moment dat încep blocuri cu 4 etaje, de o parte și de alta.. Dacă el a stat în zona blocurilor din Sălaj n-are săracul de unde să știe care-i treaba (împuțită) în Prelungire, deși mai în fundul Sălajului stăteau Cămătarii.
Și cine cauzează problemele în Ferentari alții decât ”nomazii” aterizați aici ca venetici, veniți din Orient?. Cartierul Rahova e parfum pe lângă Z-urile din Ferentari, acolo e ghetoul, zona de interdicție, nu vrei să intri dacă ești normal la cap. Plus, dacă vă vine să credeți, foștii nomazi încă se ocupă cu vrăjitorii demne de basmele cu Baba Cloanța Cotoroanța, cu ceaune și descântece, se strângeau Merțanele și BMW-urile coadă la vrăjitoarea aia celebră Omida, asta era în Rahova pe undeva spre Antieriană, pe acolo sunt câteva unități militare și un centru NATO, iar vizavi era un Centru Voodoo. Lumea nu crede, dar chestiile astea de lumea a treia sunt reale, în mod halucinant, ăla e nivelul lor, că așa de la distanță par oameni normali la cap, dar nu sunt. La fel și restul de prăvăliți din jungle spre Europa, au și mentalități pe măsură. Crezi că o poți da la pace cu ei, și de multe ori chiar îți merge, dar undeva cândva tot explodează contextul. Nu e nicio discriminare, realizezi că oricâtă bunăvoință ai, n-ai cum să conviețuiești cu ceaunele, descântecele, violența și fărădelegea, că ăsta-i naturelul lor, iar de subcultura manelelor nu mai zic. Mergi cu autobuzul (139, 323, 141) ? Vai de capul meu. Urci în autobuz, îl vezi pe unul cu berea în mână, o bea cu gâgâituri până la fund, deschide geamul și din mersul autobuzului aruncă sticla goală pe șosea, pe contrasens, nu contează că pe acolo circulă mașini. Asta-i Ferentariul, trebuie să zici mersi că nu ți-a aruncat-o ție în cap, și atunci îți dai seama cât de norocos ești, iar când șoferul deschide ușa nu ști cum să cobori mai repede, însă odată țâșnit din autobuz simți cum îți bate în obraz aerul de libertate: ai scăpat ieftin, de data asta.
Scuze, dar n-are nimic de-a face Islamul cu Ferrentariul….
Nu intelegi pt ca nici macar n-ai rasfoit” cartile islamului” , apoi sa-l intelegi…ai sanse sa-l intelegi traind , lucrand in mijlocul lor…
Ex: Unul din Ferrentari ,prin mijloace propii , talent, maneaua….devine milionar…nu-l mai distingii de ” altii”…
Cu un musulman nu va functiona pt ca are „stalpul „, valorile lui interne…pe cate isi construieste viata ….in bine sau rau …nu-i un om superficial! Are convingeri puternice care nu si le v-a schimba datorita banilor….
Nu treci de un anumit prag….punct!
aoleo ce manglă obosită,la inceputul anilor 2000 umbla libera pe strazi in grupurile de antifa-anarhoSocilaisti-freePalestine …imi erau prieteni si nu prea le bagam in seama ,ne uneau alte “preocupari”.vino cu ceva nou fratie.
toti au plecat afara in occidentul decadent si văd de la sursă ce inseamna migratia fara reglementari si minoritatile “integrate”…cei putini care s-au intors au devenit extremisti de-a dreptul,cei ramasi acolo se feresc ca dracul de tamai de orice contact cu minoritatile non europene.
inca nu suntem in schengen asa ca avem un control a imigrantilor acceptabil
Ce facem cu arsenalul nuclear? A devenit el atât de insignifiant?
E inutilizabil. Nu vrea nimeni sa stea 100 de ani intr-un buncar uitandu-se la pereti.
Care noua ordine mondiala ?
Nici una din țările doritoare de supremație planetara NU reușește să îndeplinească cele 3 condiții fundamentale.
Respectiv:
A – puterea economică.
B – puterea financiara.
C – puterea militară.
Condiția A :
Rusia oferă planetei doar materii prime.
China face asamblaj de aparate, scule, bunuri de larg consum.
Lipsește cu desăvârșire productia de înalt nivel tehnologic. Exemplu clasic, microprocesoarele la 2- 3 nanometri.
Basca nu au universități de nivelul celor americane.
Condiția B:
cine ar cumpăra ruble, yuan când respectivele țări sunt dictaturi care pot naționaliza când vor banii oricui ?
NU exista un sistem bancar planetar bazat pe aceste două monede. E imposibil deoarece nu au monede ” de încredere” iar dolarul american îl cunoaște/accepta oricare om pe planeta. Inclus eschimoșii și aia leșinați de foame din Kenya.
Incercati sa le oferiți acestora ruble sau yuan. ?
Condiția C:
Rusia a rămas doar o putere nucleară și atât. Conventional , produce blindate depășite și care ajung tot mai greu sa le vanda cuiva. ( după „victoriile” din Ucraina, trebuie sa fi total idiot sa cumperi un tanc, un transportor, un obuzier, avion, elicopter rusesc.)
China are o armata cantitativă.
Multi, foarte multi.
De aici și pina la calitativă, strada e extrem de lunga.
Și aceasta stradă nu a trecut, nu trece și nu va trece veci prin dictaturi comuniste. ( Rusia e tot o dictatura comunistă. Cosmetizata și atât.)
Vânzarea tehnicii chineze e exclusiv rezervată țărilor din lumea a treia sau ” țărilor pretine” . ?
Deci cum sa schimbi orinduirea mondială când nu reușești să obții supremația în nici unu din cele trei domenii fundamentale?
De adus aminte, aceste condiții nu sunt scoate din burta.
Istoria învață.
De la imperiul grec, roman și pună azi , aceste condiții au fost fundamentale.
Pierderea unuia din ele a provocat prăbușirea respectivelor imperii.
Inclusiv imperiul britanic care cindva controla marile și oceanele lumii, a avut prăbușirea lui.
PS.
USA NU e un imperiu. E evident. Dar economic, financiar și militar , domina planeta.
Succes tuturor care visează la noua ordine mondiala bazată pe ruși, chinezi cu statul lor de drept bazat pe AK și bătut din călcâiele bocancilor.
????
Interesante vremuri!
Domne, la noi e important ca au aparut cotele de gen pentru alegerile de anul viitor si limitarea platilor cash pentru cetateni prin supermarketuri, ca astea ne ardeau pe noi cel mai tare in momentele astea!
Avem tara plina de autostrazi, armata e foarte bine inarmata si pregatita, nivelul de trai e super ridicat , patriotismul e la cote apoape maxime iar pamantul extrem de roditor mai ales pe la dabuleni …
Ca sa va mai descretiti fruntile si sa mai radeti nitel https://www.youtube.com/watch?v=PGXHiSUR7zE :))
Intre barbarii din orientul mijlociu(o parte) si retardatii din Vest (tot o anumita parte) ia si alege modelul de urmat …
De la @strumph citire:
„pe pariu ca in curand vor primi si Venezuela(alt stat falimentar dupa parerea ta)?” in replica lui George GMT
Rata de schimb
1 US Dollar = 3,507,274.44 Venezuelan Bolívares
Sa scriu de inflatie? Sau de exodul populatiei?
Cum se termina culesul de pepeni, cum o iei pe miriste 🙂
https://adevarul.ro/economie/autoritatile-resping-in-masa-acordarea-vizelor-2312182.html
Opinia genera(t)la pe forum e ca multikulti „e rahat” (Dov, 2023).
Al naibii de visatori si de romantici mai sunteti baieti. Am impresia ca din Oltenia pana la Cluj nu se mai asculta decat Liszt si Rachmaninov 😉
Migratia e un fenomen firesc, accentuat de evolutia tehnologica si de schimbarea climei, la fel de firesti si ele. Oprirea migratiei e o idee la fel de absurda ca readucerea zapezilor de 3 m de Craciun in Bucuresti, inlocuirea Videoconferintelor cu scrisorele parfumate trimise cu postalionul prin paduri pline de bursuci si de haiduci sau „repatrierea” rromilor si a secuilor. Nu conteaza cine are „datorii istorice” si cine nu. Oricum datoriile se regleaza in curtile internationale de arbitraj.
Sarmanii lumii dau navala in cazurile cele mai fericite acolo unde afla de pe internet ca se traieste mai bine, asa cum de-a lungul istoriei vlahii din sudul Dunarii si-au incercat norocul mai spre Carpati, romanii din Transilvania au fugit de fiscalitatea austriaca pe unde-au putut (Soveja a aparut ca sat de imigranti transilvaneni), SUA s-a umplut de romani flamanzi si harnici la sf. sec. XIX iar vestul Europei a primit dupa ’90 cu bratele deschise bandele de proxeneti si de hoti de masini care in timp au deschis robinetul „exodului creierelor”. Exemple mult mai multe se pot gasi despre evrei, daca o vrea vre-un colaborator mai in tema sa dezvolte, calcadu-si pe orgoliu.
Sunt insa si cazurile nefericite, in care exista o responsabilitate clara a tarilor in care imigrantii ajunsi la noi sunt tratati ca sub-oameni sau striviti de tectonica politicii interne sau a conflictelor dintre tari. Sirieni, eritreeni, afgani, sudanezi, somalezi, chiar si irakieni sau persi, ucraineni sau rusi. Sigur ca fruntasi sunt palestinienii care au avut noroc sa scape de tirania Israelului de dupa razboiul de 6 zile.
Toti astia sunt oameni, cu bune si cu rele, ca oricare dintre popoarele in care ajung. De cele mai multe ori nu e vina lor ca ne atarna la frontiera, dar nu la umanitate si la compasiune vreau sa ajung, ci la faptul ca oamenii sunt in orice societate civilizata o resursa, nu o plaga.
Palestinienii si algerienii – caci cu ei a inceput exodul masiv al musulmanilor spre Europa in epoca asta – au fost transformati intr-o plaga de catre politicienii care au fost si in mare masura continua sa fie prea obtuzi sa ii gestioneze ca pe o resursa si nu ca pe grupuri de asistati social si focare de infectie pentru restul societatii. Urbanismul lipsit de viziune al anilor ’60 pe de o parte, refuzul recunoasterii dreptului la munca si la autonomie economica individuala ca drepturi umane fundamentale, coruptia si incompetenta politicienilor si a mediului de afaceri care au refuzat sa vada potentialul economic pe termen lung al acestor mase de oameni, toate au construit pas cu pas modelul care in Romania ne ofera in fiecare zi succesuri fara numar. Din fericire tiganii nostri sunt versiunea light a ceea ce merge rau in vest, unde aversiunea fata de normele sociale se transpune ocazional in radicalizare religioasa sub nasul autoritatilor locale, cu sustinerea unor competitori statali straini (state musulmane care mulg vaca Europei prin gard, mituind vamesii).
Daca fara imigratie nu se poate, atunci trebuie sa traiesti cu ea, sa faci un efort de gandire si sa te adaptezi.
Pentru imigrantii aflati deja in curtea noastra, solutiile Romaniei cu integrarea tiganilor nu sunt tocmai proaste la nivel teoretic. Practic insa apar tot timpul cretini care isi imagineaza ca fac un mare bine comunitatii construind garduri in jurul saracilor sau economisind fonduri de la asistenta sociala in situatiile in care copiii trebuie indepartati din mediul evident toxic al familiilor de origine.
Fertilitatea fulminanta a minoritarilor din est si din vest e o consecinta a respingerii sociale, o adaptare la perceptia amenintarii fata de grup. Acceptarea sociala si educatia pot regla in decurs de putine generatii decalajul de fertilitate dintre majoritari si minoritari.
In paralel, impunera autoritati statului si monitorizarea discreta dar stricta de catre politie e esentiala. Ca sa poti primi taxe, sa valorifici creativitatea si productivitatea alohtonilor, trebuie sa investesti in siguranta publica, in educatie, in asistenta sociala, in sanatate publica (imigrantii vin cu setul lor de boale, chiar daca e vb de probleme psihice) si nu in ultimul rand in cultura. Cam greu de procesat o asemenea complexitate de elemente pentru politicieni-marioneta ai epoletilor din est si din vest. Nu mai zic de Israel, chit ca acolo numai alohtoni nu se pot chema 😉
Reglarea sistemelor socio-economice ca raspuns la nevoia de integrare a minoritatilor implica niste costuri cuantificabile. Limitarea migratiei nu poate avea alt argument rational decat depasirea unui plafon de sustenabilitate al costurilor de integrare. Plafonul asta trebuie calculat si demonstrat – ceea ce din pacate nu am vazut la nimeni pana acum, probabil o consecinta a democratiilor in care votantii sunt abordati sistematic drept prostii sistemului. Tind sa cred insa ca cel putin unele tari au inceput sa socoteasca. Germania spre exemplu a incheiat de curand un acord cu Marocul, prin care se deschide robinetul migratiei controlate (regulate, cum ii zic astia in mod ironic) in paralel cu restrangerea cailor de traversare frauduloasa a frontierelor (evident de catre migranti mai putin regulati).
Filtrarea migrantilor fie la frontiera fie in interiorul granitelor e doar un element al solutiei. De baza ramane nevoia de adaptare a societatilor-gazda, incepand cu recuperarea votantilor spalati pe creier de ideologii conservatoare, nationalism fara baza tehnica, muzichie romantica si propaganda competitorilor economici si politici ai Europei.
As muri de rusine sa aud vre-odata ca Romania adopta in cazul migrantilor o politica dupa modelul Letoniei:
https://www.voltairenet.org/article218246.html
Cred sincer ca inca nu s-a scurs chiar tot creieru din tara.
Prietene, superbă postare! Respect!
Sau cand cantam dupa ureche partituri socio-storice.
Bun articol, o singură „critică” : sperietoarea asta cu „ascensiunea extremismului” este doar o marotă popularizată de media stângista. Singurul factor care mai poate salva occidentul este fix revenirea la „extremism”, în fapt doar un banal instinct de conservare. Iar orizontul de timp pentru a face asta și a obține și rezultatele scontate se îngustează rapid. Noile generații demonstrează clar cât de spălate pe creier sunt, lipindu-și mâinile de tablouri și mai nou susținând terorismul islamic.
Ceva drastic trebuie să se întâmple în maxim cinci ani ca să mai poată fi salvat ce în Europa!
Dacă nu, EuroPA, a fost interesant cât a durat, Trăiască_Califatul Eurabiei și Eurafricii! 😀
Stimate George, articolul dvs. seamana cam prea mult cu arricolele propagandistice din Scanteia. Am prins si vremela lui nea Nicu si presa de atunci si pot sa compar cu presa de azi. Daca in ceea ce priveste Rusia sunteti in tema, in schimb cu China o dati in bara. Si chiar rau de tot. Zugraviti China asa cum presa comunista ne arata dspre SUA numai imagini si articole cu drogati care dormeau in cartoane si cu impuscaturi, desi era doar un aspect al SUA, nu realitatea in ansamblu. China vine tare din urma si nu are nici pe departe imaginea pe care vreti sa ne-o livrati. Am vazut un documentar FACUT DE AMERICANI, care, printre altele descrie cum un submarin chinezesc a iesit NEDETECTAT in mijlocul grupului de lupta al portavionului Kitty Hawk in 2006, punand intr-o situatie jenanta USA. Submarinul a fost detectat din intamplare de un avion, care i-a zarit periscopul. Cum e cu submarinele proaste ale Chinei? China are rachete hipersonice operative, avioane de generatie noua si un numar de focoase nucleare in crestere. Sa nu uitam si stația spatiala proprie. Articolul pe care l-ati scris este atat de propagandistic NATO si superficial despre China, incat arata ca nu intelegeti deloc aceasta tara si mentalitatea unui popor de a se ridica cat mai sus, dupa ce a fost greu incercat in istorie. Nu neg ca au si ei problemele lor, la cati sunt si felul autocratic in care sunt condusi, dar sa ii subestimati in felul in care o facteti denota amatorism. Si, o parere strict personala, din pupincurism la adresa amerlocilor ne-am distrus relatia foarte importanta cu China, care intotdeauna a prețuit relatia cu Romania. Aveam un parteneriat strategic cu China, semnat dupa revolutie, de care s-a ales praful la ordinele amerlocilor. Iar SUA piere pe limba ei, caci a facut prea mult rau pe unde a invadat si si-a facut prea multi dusmani. Lumea multipolara va veni, fie ca aduceti osanale sua si ridiculizati China, fie ca nu. Lumea s-a saturat de falsele valori aduse de sua si bagate pe gat popoarelor invadate: LGBT, transexualism, teoria critica a rasei si corectitudinea politica extremă. Plus guvernele-marioneta instalate de sua in favoarea strict a multinationalelor americane. Lumea multipolara deja nu e numai despre Rusia, China si / sau Brazilia, asta nu intelegeti. O sa vedeti cum China cucereste Taiwanul si sua o sa fluiere a paguba!
Ca unul care are de-a face zilnic cu americanii iar la cateva zile si cu chinezii cand vad persoane care le canta prohodul americanilor ma tin cu mana de burta de atata ras.
Eu nu contest ca baietii din China au evoluat foarte mult. Dar cred ca vor mai trece 100 de ani pana sa-i prinda din urma pe americani. O sa dau doar 1 exemplu sa va dati seama de diferenta.
Echipa mea ofera suport pentru o solutie pentru tot mapamondul. Avem si americani si chinezi si europeni. Vine momentul upgrade-ului, apare o noua recomandare in termen de baseline, prezint motivul, pasii care trebuie facuti pentru implementare, verificarile care trebuiesc facute dupa.
Inginerul de la americani ma intreaba care e fereastra de timp in care trebuie sa implementeze, imi cere procedura in scris si se apuca de treaba.
Chinezul cheama pe alt chinez, care la randul lui cheama pe alt chine si uita asa pana eram 1 roman, 1 portughez, 1 american si 10 chinezi in conferinta aia. De ce ? Nici unul nu vroia/nu putea sa ia o decizie banala care nu avea nici un fel de impact din punct de vedere functional.
Au mai trebuit 2 conferinte cu chinezii pentru a trece la implementare. Pana s-au apucat ei americanii terminasera deja.
Daca la o modificare banala au probleme de genul asta cum crezi tu ca o sa ia ei decizii importante care afecteaza viitorul a sute de milioane de oameni?
Si acum daca majoritatea chinezilor au blocaje de genul asta in mod curent cam care este viteza la care ei se vor adapta la moduri noi de lucru ?
Au si americanii problemele lor, asta e clar dar inca au suficiente resurse (bani, inteligenta, tehnologie) astfel incat sa treaca peste ele
Cand o sa vad ca se muta banii de la bursa din New York la aia din China atunci o sa cred ca vine sfarsitul Americii. Deocamdata trendul este fix pe dos, dinspre China spre America
Eu nu am sustinut ca China = America. Am sustinut ca imaginea unei Chine slabe, este falsă. Referitor la faza cu chinezii, ca se misca lent, ce sa mai zici cand intr-o noapte 6000 de chinezi ridica o gara cu tot cu liniile de manevra? Sau ca ridica un spital in 10 zile? V-ati uitat pe youtube la viteza cu care ridica un mare baraj in China? Ceea ce am subliniat este ca China, scuzati cacofonia, vine tare din urma, lucru confirmat de un prieten medic, al carui tată a stat niste ani in China, si care mi-a povestit multe lucruri care nu se vad la TV despre China. Doi la mana, SUA este in declin datorita tensiunilor interne. Uitati-va ce se intampla in universitatile americane, uitati-va la avansul Stângii si la Cancel Culture, feminism radical, etc. Toate acestea divizeaza America si ii submineaza coeziunea sociala. Ați citit cartea scrisa de jurnalistul francez Eduard Behr, numita „O America infricosatoare”? V-o recomand, la vremea cand a fost scrisa nu se daramau inca statui, iar eu pur si simplu nu puteam crede ce scria francezul acolo. Se intampla azi, cu varf si indesat predictiile pe care le facea jurnalistul. „Valorile” Americii nu mai sunt agreate de mulți, citeam despre o fată evadata din Coreea de Nord care s-a declarat șocată de cenzura si limbajul de lemn de la Harvard, pe care le-a asemuit cu ceea ce a trait ea in Coreeea comunista. Cam acolo se duce America. Chiar nu vedeti ca la nivel mondial este o miscare de respingere a politicii sua si „valorilor” ei? Miscarile de dreapta nationaliste se cam ridica in multe parti ale lumii, mai putin la noi care avem conducatori slugi, care asteapta „mantuirea”, adica cetatenia americana, si pe care o primesc, daca slujesc cu zel maxim interesele sua. Asta e, ghinion! P.S. – Personal nu agreez SUA de cand a bombardat Serbia si a ucis civili nevinovati. Serbia nu a atacat SUA si consider atacul criminal si ilegitim. Si nu o agreez ca a recunoscut Kosovo (leaganul Serbiei) ca stat independent albanez. Si nu o agreez pentru Abu Graib si toate crimele asupra unor cetățeni din țări indepartate care nu le-au facut nimic. Peste tot unde au invadat dupa 1990 au lasat haos și distrugere, dictatorii gen Saddam macar ii tineau pe extremisti in frâu. Cautați un nume pe internet: Srdja Popovic si vedeti cum acest individ, sponsorizat de Departamentul de Stat SUA a generat si sprijinit „revolutiile portocalii” din Nordul Africii, care au lăsat țările respective in haos. De aia zic ca lumea s-a saturat de sua si hegemonia lor. Sa dea Dumnezeu sa mai traim si veți vedea in cativa ani ca SUA isi va pierde rolul de Jandarm Planetar! Vine lumea multipolara!
Asta cu Sadam e tare, fără cuvinte! Ce contează că și-a făcut muci propriul popor….?!
Sună cinic, dar conteaza ca era stabilitate in zona. Nu tolera rivali si nu era prea religios. Era un despot care voia liniste in tara, fara islamisti care sa ii ia locul sau opozanți. Țara era intreaga, si nu focar de instabilitate, crime si terorism. Uitati-va ce Irak exista acum dupa invazia SUA care a mințit in legatura cu armele chimice ale Irakului. Ganditi-va la distrugeri si numărul uriaș de morti nevinovati, din cauza ca l-au dat pe Saddam jos. Sau din punctul dvs. de vedere a meritat pulverizarea unei țări doar pentru a da jos un dictator?
@George
Asta cu Irak care sub Saddam nu era focar de instabilitate si terorism e geniala…
1. Saddam a declansat doua razboaie in regiune. Halal factor de stabilitate.
2. Omul recompensa cu zeci de mii de dolari familiile teroristilor palestinieni.
3. Cauta sa se inarmeze cat mai bine conventional dar avea si programe nucleare/chimice.
4. A lansat rachete balistice impotriva Israelului.
Deci intre un Saddam care „tine extremistii in frau” dar se inarmeaza conventional+neconventional si extremistii vai mama lor care duc jihad cu Toyota si masini capcana… de preferat ultimii. Sunt extremisti, sunt periculosi, sunt neplacuti, dar amenintarea la nivel strategic e mai mica. Intelegi sau iti fac un desen?
@George
Vai vai vai, dar nu mai plangeti atat dupa tarile lasate in haos de USA, ca se stie dupa ce plangeti de fapt.
Saddam, Milosevici, Gaddafi, Asad si alti dictatori de tinichea care „tineau extremistii in frau” ar fi fost acum in putere si aliatii lui Putinel in lupta cea mare pentru „lumea multipolara”…
Asa Putinel trebuie sa se multumeasca doar cu un Kim, un Ayatolah, un Lukashenko si un Asad mult slabit… vai vai vai ce trist…
Nu ati inteles nimic. Daca ceea ce au lasat sua in urma, anume țari in ruina, sute de mii de morti si focare de terorism islamist e ok doar ca sa nu aiba Putin un aliat, ce mai e de zis? E de noaptea minții! Țarile alea „eliberate” de sua au ajuns sa se intoarca impotriva lor acum, e bine asa? A meritat efortul de razboi al SUA in Irak? Dar in Afghanistan? La ăia nu merge decat cu dictatura, altfel, „democracy” e pentru islam echivalentul haosului. Asa ca acest tip de argument simplist si reductionist ca totul se reduce la Putin este una din cele mai grave forme de ignoranta. Aia e, atat se poate!
Tu te faci ca nu intelegi ca nu e treaba USA sa repare niste tari care ii sunt inamice!
Sigur, USA i-ar fi lasat pe aia cum a lasat si Japonia dupa 1945, dar aia nu au vrut!
In rest, plangi in pumni ca Putinel are aliati mai putini!
Totuși „imperiul milenar” este China nu US….
Ai dreptate G, prezentarea e superficiala. Pe de alta parte valorile civilizatiei chineze sunt incompatibile cu ale noastre. Vestul avanseaza pe baza de competitie si de descentralizare, pe baza de initiativa si autonomie individuala. Ceea ce radiaza din China e fix pe dos. Avansul lor tehnologic sectorial a aparut dupa ce au facut economie preluand rezultatele cercetarii occidentale si au pastrat propriile progrese in cerc inchis. Cand isi organizeaza conferintele stiintifice, limba chineza e de multe ori singurul canal acceptat de comunicare, cu toate ca engleza stiu cu totii.
E irelevant pentru noi astia micii care-i al mai tare din parcare. Scopul e sa ne putem perpetua identitatea ca sistem socio-cultural. Avem mare noroc cu SUA si Franta ca ne ajuta sa nu ne faultam singuri, asa cum o apucaseram creanga alaturi de sarbi pe vremea lui Ponta si a lui Dragnea.
Corect, ma bucur ca ați inteles mesajul. Nu incercam decat sa scot in evidenta niste aspecte practice ale problemei chinezesti. Nu tânjesc dupa comunism, mi-a ajuns. Nu vreau sa copiem modelul chinezesc. Dar puteam avea relatii cordiale cu China, care intotdeauna ne-a apreciat ca popor. Sa nu uitam, de exemplu, implicarea de partea noastra cand a fost treaba cu invazia Cehoslovaciei, cand chinezii ( evident si Nixon al sua) le-au spus rusilor sa nu invadeze Romania. In fond, chinezii ne-au invadat doar cu magazinele, nu cu pușca, si nu sunt trupe de ocupatie. Nu trebuie decat sa fim diplomati si sa ne vedem interesul economic, care ar fi putut fi fructificat fara interventia sua. Uitati-va ca in Vest colaboreaza destule țari cu chinezii si nu mai e problema. La noi in colonie, e o problema. Si zic colonie pentru ca nu poti numi altfel situatia in care cetățenii americani nu au nevoie de viza să vina in Romania ( scrie pe site-ul MAE), pe cand romanii au nevoie de viza ca sa mearga in SUA, stând umili la mila unui functionar care se crede mic Dumnezeu. Asta ca sa nu mai zic riscul ca sa fii trimis inapoi cu primul avion daca i se pare nu-stiu-ce unui functionar ca vrei tu sa faci in sua. M-ati putea crede anti-american, nu as fi, daca prin America s-ar intelege acea țară tânjită de multi, care a fost ok pana prin anii 2000. Vorbim acum de o cu totul alta America, o țară care a devenit de nerecunoscut față de cea a lui Ronald Regan, de exemplu. De aia si dint convins ca, din cauza multor contradictii interne, va suferi o transformare in rau, care o va duce jos de pe locul I de pe podium. Doar o America care se intoarce la ce a fost bun si a functionat poate sa ramana pe locul I. Ma indoiesc ca se mai poate.
Din pacate induci lumea in eroare cu discursul despre China cea pasnica. Sincer, ma intreb daca postarea nu e generata de AI pe undeva pe la ambasada din Aviatiei.
China comunista paraziteaza tarile in care isi lasa amprenta fara exceptie. Intelegerile comerciale au elemente de suprafata si functii ascunse care genereaza externalitati pentru parteneri. Aia cu care semneaza contractele sunt ori prosti facuti gramada ori corupti ori santajati de catre serviciile lor, dealtfel extrem de active la Bucuresti (vezi scandalul cu restaurantul Burebista sau mai nou povestea cu sectiile de politie extrateritoriale).
Italia a constatat de curand ca „invazia” de chinezarii i-a dat peste cap deficitul comercial. Asta e o lovitura strategica, din care Italia are din fericire resurse sa isi revina. Romania in locul ei avea deja teritorii preluate de chinezi in contul datoriilor si baze militare pline de „barci de pescuit” chinezesti pe tot litoralul.
Conform doctrinei lui Xi, economia e doar un instrument al puterii, la fel cum sunt armata si diplomatia. Prin centralism China are o capacitate superioara occidentalilor sa-si coordoneze ofensivele in toate domeniile in paralel.
Cu cat ne tinem mai departe de ei, cu atat mai bine – Romania e deocamdata un stat prea slab pentru vulpoii de talia astora.
” Si zic colonie pentru ca nu poti numi altfel situatia in care cetățenii americani nu au nevoie de viza să vina in Romania ( scrie pe site-ul MAE), pe cand romanii au nevoie de viza ca sa mearga in SUA, stând umili la mila unui functionar care se crede mic Dumnezeu. Asta ca sa nu mai zic riscul ca sa fii trimis inapoi cu primul avion daca i se pare nu-stiu-ce unui functionar ca vrei tu sa faci in sua.”
Direct din Dex: COLONÍE1, colonii, s. f. Teritoriu ocupat și administrat de o națiune străină și care este dependent de aceasta pe plan politic, economic, cultural etc.
Alt mahnit care habar nu are ce inseamna colonie. Fraiere sa calatoresti in SUA este un privilegiu nu un drept.
În tot cazul, narativele care exploatează frica de migranți și imigranți sunt promovate intens de Kremlin și compania, iar est-europenii pică lesne în plasă, pentru că narativele respective se potrivesc precum mănușile, problemelor imaginarului lor colectiv.. Mi se pare absolut simptomatic faptul că brambureala asta a erupt din nou pe internet odată cu războiul dintre israelienei și palestinieni și bat pariu cu oricine că, noua „erupție” a genului ăsta de narative pe Internet a fost zgândărită de prietenii de la răsărit, cât cuprinde.
Nu de alta, dar dușmănirea aproapelui folosește de minune Kremlinului, săpând la bazele fundamentale ale Uniunii Europene. E de-ajuns să cercetezi un pic ce circulă, de când circulă și cum circulă și realizezi imediat sursa originală.
Acum nu învinuiesc pe autorul articolului, dar mi-aș fi dorit să fie mai precaut în afirmații și să nu preia pe nemestecate diverse…, ca să fiu delicat. Doar atât….
E suficient să pui mâna pe clasicii discursului de extremă dreaptă, izolaționist,naționalist extremist, anti-american și pro-putinist și să vezi câte dintre clișee reluate spre finalul articolului lui George GMT se regăsesc, punct cu punct, în acest tip de discurs.
Anyway, e ok să ne punem diverse probleme și să avem îngrijorări. Important însă este și să distingem ceea ce gândim noi cu capul nostru de ceea ce preluăm, pe nemestecate, de la alții. Sorry George GMT, asta e….
Este un pic altfel. Kremlinul incurajeaza deplasarea maselor de emigranti spre UE pentru ca au un mare potential destabilizator. In acelasi timp discursul anti emigratie foloseste aceasta destabilizare pentru a-si prezenta regimul in antiteza cu dezordinea si nesiguranta din vest si in acelasi timp ca benzina electorala pentru miscarile si liderii extremisti sau neliberali care se inspira de la est. Faptul ca rusii au un anumit discurs nu inseamna venirea unor mase de emigranti islamici este un lucru bun.
Multi, probabil ca sunt in asentimentul acestui articol. Si desi putem fi taxati drept irelevanti pentru marile jocuri de putere, o Romanie mai bine administrata, poate juca intr-o liga si cu mize net superioare. Primul pas va fi schimbarea paradigmei factorului politic, incepand cu 2024. Apoi totul va incepe sa curga (constructiv) de la sine, ca sa spunem asa…