O nouă ţinută pentru militarii Armatei României!

tinuta uniforma camuflaj MApN 1

PROTOTIPUL NOULUI COSTUM PENTRU INSTRUCŢIE

Armata României intenţionează ca începând cu anul 2017 să introducă în serviciu un nou model al costumului pentru instrucţie.

SSMG  – General Nicolae Ionel Ciucă: ”Începând cu anul 2017 intenționăm, la nivelul conducerii Statului Major General, să schimbăm costumul pentru instrucție al militarilor Armatei României. Va fi o perioadă de testare, vor fi făcute ajustările necesare, dacă va fi cazul, și după finalizarea testelor, vom trece la echiparea militarilor. Datorită compoziției cromatice, noul model de ținută de instrucție unică va fi folosit pentru toate zonele în care militarii Armatei României vor desfășura misiuni, înlocuind astfel cele două ținute în culoare mozaic de pădure și deșert.”

tinuta uniforma camuflaj MApN 2

Principalele elemente de noutate ale prototipului noului costum pentru instrucţie sunt coloristica (desenul mozaic fiind format din cinci culori – kaki-bej, verde, maro închis, maro deschis şi bej deschis), croiala, ajustarea în talie şi dublarea zonelor cu solicitare maximă.

Materialul de bază are o nouă compoziţie fibroasă, respectiv 50% bumbac şi 50% poliamidă, prezintă o reţea filamentară ripstop, ceea ce măreşte rezistenţa mecanică şi cea coloristică, asigurând un confort termic superior indiferent de anotimp.

Noul model de ţinută de instrucţie, cu pastelizare unică va fi folosit pentru toate zonele în care militarii Armatei României vor desfăşura misiuni.

tinuta uniforma camuflaj MApN 3

Primele 250 de ţinute de instrucţie, cu pixelizare unică, vor fi confecţionate prin modulul „croitorie” din subordinea Comandamentului Logistic Întrunit şi vor fi testate de soldaţi-gradaţi profesionişti din unităţi militare din compunerea categoriilor de forţe. Perioada testării se face până la finalul trimestrului III al acestui an.

Ulterior perioadei de testare vor fi întocmite specificaţiile tehnice finale pentru noul model de ţinută de instrucţie, proces urmat de demararea şi desfăşurarea procedurilor de achiziţie conform specificaţiilor tehnice finale avizate şi aprobate.

Achiziţionarea şi distribuţia articolelor din compunerea noii ţinute de instrucţie în vederea echipării efectivelor Armatei României se va realiza începând cu trimestrul I din 2017.

tinuta uniforma camuflaj MApN 4

Articolele din compunerea ţinutei de instrucţie, cu pixelizare unică, pentru toate zonele în care militarii Armatei României desfăşoară misiuni vor fi folosite de militarii români atât în ţară, cât şi în misiunile desfăşurate în afara teritoriului naţional, respectiv în zonele temperate şi zonele calde (deşertice).

tinuta uniforma camuflaj MApN 5

Vesta multifuncţională cu buzunare modulare este un produs destinat transportului muniţiei şi materialelor.

Are posibilitatea de ajustare în părţile laterale şi la umeri, cu structura de bază din urzeală tip fagure pe care sunt fixate chingi transversale ce permit fixarea şi repoziţionarea buzunarelor.

Buzunarele au dimensiuni şi forme diferite, cu destinaţie stabilită (încărcătoare, staţie radio, tomfă, baionetă), iar poziţionarea acestora este aleasă în funcţie de opţiunea luptătorului şi de specificul misiunii.

Se sprijină pe umerii luptătorului, are un sistem de ajustare a lungimii şi un sistem de prindere prin chingi, la bază, în faţă se închide cu fermoar, iar în lateral ajustarea se face cu un şnur trecut prin capse.

Vesta are în regiunea omoplaţilor un mâner de recuperare, folosit pentru apucarea şi tragerea luptătorului în misiunile de salvare.

Sursa: Armata României

RumaniaMilitary vă recomandă să citiți și: http://www.rumaniamilitary.ro/tinuta-de-lupta-multiprotectoare-costumul-de-camuflaj-romanesc pentru a face o comparație.

Ținuta de luptă multiprotectoare. Costumul de camuflaj românesc

 

 

29 de comentarii:

  1. La prima vedere pare o combinatie intre MultiCam si Vegetato al italienilor, adica mai spre Vegecam/Multiland al FOS-ului lor (te pomenesti ca MApN-ul mai da tarcoale si pe aici 🙂 ), acela insa are culorile aplicate ”fade away-dissolved”. Din pacate, la noi, marginile culorilor par mai degraba ovale in stilul frunzei de stejar alb (la cel rosu varfurile lobilor sunt ascutite)…ceea ce nu e neaparat un lucru rau, parca totusi primele doua culori mai deschise le-as fi vrut ”dizolvate” una intr-alta si celelate trei peste ele. Totodata cred ca pozele sunt putin suprasaturate, s-ar putea ca respectivele culori sa fie ceva mai deschise, deoarece ce se afirma ca paleta cromatica e unica, atat pentru padure cat si desert (caracteristici mai apropiate de MultiCam si MTP-ul englezesc derivat din el).
    Si un mic plus pentru ”unicitate”, vorba lui M.C, sa avem un camo ”identitar”, numai al nostru…ma rog, frectii…

    Vad de asemenea ca au scos negrul din ecuatie (nu si la vesta), am spus de multe ori pe aici ca nu e necesar 🙂 deoarece umbrele sunt produse natural in zone impadurite si cu tufisuri, dar in camp deschis negrul mai degraba te da de gol. Parca as fi vrut si ceva ”fire de iarba” – culori aplicate pe portiuni lungi si subtiri, observati variantele coloristice si dispunerea ierbii din imaginea urmatoare (in special portiunea mea favorita e in partea dreapta-jos) si ”cum se prezinta” DPM-ul expus la asa ceva:
    http://oi67.tinypic.com/v3d74g.jpg

    • Mie imi placea mai mult ideea initiala. Adica ai un software in care bagi poze din teatrul de operatiuni si dupa scoti un camuflaj specific zonei…S-a vazut la americani ca faza cu camuflajul universal nu prea tine.
      In schimb daca se mergea pe ideea veche, aveai niste uniforme specifice reliefului tarii, dupa cand mergeai prin irak, afganistan, faceai poze, le treceai prin software si scoteai uniforma si asa mai departe.
      Intr-adevar poate era mai scump…dar nu cred ca costul nu se justifica…vorbim de vietile soldatilor pana la urma.

      • Cred ca daca facem o comparatie intre camuflajele militare si cele civile-vanatoresti-airsoft, categoric piata civila e pe drumul cel bun: literalmente ”copiaza” la milimetru ce e in natura, in loc sa ”simuleze” un sablon/pattern apropiat.
        Tehnologia a evoluat asa de mult incat ideea de a imprima exact ce in natura pare calea corecta de urmat.
        De asta am dat exemplul cu imaginea ierbii de mai sus…

        • Ideea de a pune ca si la costumele vinatoresti e buna dar trebuie sa ne gindim ca vinatorul stie exact dinainte unde pleaca sa vineze ce fel de zona e ce vegetatie etc. Si se poate echipa de acasa pentru a fi mai greu observat cu un costum specific (gasiti imagini cu vinatori cu arcul ca acolo e mai important distanta fiind mai mica). Soldatii in general trebuie sa foloseasca costume care sa faca media cu ce se gaseste intr-un areal mai mare nu ne putem gindi la un costm care merge excelent la cimpie in iarba si tufisuri dar este inutil in padure.

    • unde este vesta antiglontz ? o vor purta pe sub vesta de lupta multifunctzionala ? cotierele shi genuncherele alea de protectzie ar trebui sa fie de culoare kaki amestecat cu maron, bej shi verde, ca totshi fac parte din camuflaj.

  2. Totu’ bun si frumos, da’ prioritatea armatei asta era? Abia ce au terminat de inlocuit M199x cu varianta locala DPM (vezi spagaciunile Adina comp.) si tre’ sa mai sifoneze niste banuti (s-a marit bugetu’ej’prost), gen investim in aparare (da bine la parada), plus ca as fi curios daca nu cumva se platesc niste copyright fees (http://hyperstealth.com/copyright/index.html), sa iasa neste comisioane la jenerali ca la case nu mai are voie pa fata.

    • Nu te supara pe mine, dar esti tipicul de sta in fund pe sant la tara, scuipa seminte si stie el cum e furata tara. Esti din grupul alora de cred ca e bine sa ia de la armata si sa dea la scoli, spitale?
      A miscat armata ceva pe domeniul asta si e deja furaciune sau „asta ne trebuia?”. Ti se parea pana acum ca soldatii romani erau imbracati uniform? Ai vazut veste de asalt la romani in afara de alea capatuite de prin t.o.?
      Main sunt si o gramada de comentatori „avizati” (croitorasi)care, dupa foto, critica ei croiala si materialul…..pfff.

      • Marius,

        Nu ma supar, stai linistit, n-ai cum sa te superi pe prosti. Altfel sunt din grupul alora care vede cum putinele resurse financiare de care dispune armata sunt imprastiate pe lucruri ce nu intaresc cu nimic capacitatea de lupta- pt. veste de asalt nu trebuia uniforma noua este o diferenta, pot detalia daca nu intelegi. Tichie de margaritar. De asemenea intrebam si daca dupa ce cativa ani au lucrat la un model de uniforma/camuflaj cu identitate proprie acum au aparut brusc cu copia asta de multicam/mtp pentru care cred ca se platesc niste drepturi de autor, ti-am pus si un link sa vezi ce inseamna dar ai sarit sa dai cu bata ca esti patriot si jeneralii stie mai bine. Situatia imi aminteste oarecum de perioada interbelica cand stateam bine la uniformele de parada.

        • @marius – ca sa completez – se zice ca daca ar fi fost razboiul doar pe uniforme Carol II castiga toate bataliile ( pt. @paqp – Carol II a fost al 3-lea rege al Rromaniei)

      • Vestele de asalt „capatuite” ,de fapt au fost cumparate din banii noștri de prin P.X. din baza. La fel si bocancii. Cand au bagat ai nostri superiori cate un model nou de bocanci cica pt testare,care erau mult mai buni decat ce se purta in mod obijnuit,ii primeau cei din comandamentul batalionului sa I testeze.

  3. Ar fi foarte interesant un articol despre uniformele actuale ale armatei, nu gasesc nimic pe internet. Uniforme de instructie, de oras, ceremonie, insigne, drapele de lupta ale unitatilor etc. Sa ne delectam si cu forma armatei nostre ca la fond stam cam rau.

  4. Alta uniforma frate ? stiu ca mai acu un an prezentasera alt model ceva digital camo. Aia parea mai practica .
    http://www.rumaniamilitary.ro/tinuta-de-lupta-multiprotectoare-costumul-de-camuflaj-romanesc

    • daca agentia de cercetare inca mai functioneaza, daca produce ceva proiecte viabile, daca mai are ceva specialisti ( cat o sa-i mai aiba) de ce se merge pe importuri si copyright-uri? iezista o iesplicatie?

  5. „steagu'” de ce mai e curbat? ca doar nu mai e cusut direct pe umar sus pe maneca, nu era mai bine dreptunghiular ca la FOS daca acum e pe buzunar? (da stiu, terminologia mea va da pe spate 🙂 )

  6. a, acum vad ca e cu totu’ diferita de aia de anu’ trecut, nici macar nu mai apare in poza vesta…si nu au mai folosit modelu’ de uniforma „emerson combat suit”

  7. Avem vrun raport credibil pe testarea noii arme de asalt romanesti in t.o. Afganistan? Dar despre HK – ul G36 (K/C) utilizat de FOS… il folosesc de ceva ani si insusi Bundeswehr a raportat probleme.

  8. sa vedeti acum tunuri ce or sa fie cu asta 🙂

  9. Poate un specialist sa imi confirme/infirme impresia? Senzatia e ca actuala propunere este doar o usoara fragmentare a camuflajului clasic, ala din anii 60-70. Ca si cum in loc sa obtii un semnal digital, bagi niste sunete de imprimanta cu ace pe semnalul analogic. Adica ori specialistii nu sunt ascultati, ori se vrea in continuare sa pierdem.

  10. De la distanta parca nu ma deranjaza foarte tare . Se pierde destul de bine pt. zone de liziera .Culorile par ”imprumutate de la uniforma noua a amerlocanilor .
    Din apropiere , parca mi-ar fi placut mai multa diversitate in sensul unor pete mai lungite , pe langa altele mai scurte in special cele mult inchise cu cele deschise , pe alocuri apropiate unele de altele . Astta ar fi dat aspect de tridimensional sau de crengi . Grupajul petelor e cam prea uniform distribuit , neexistand zone de grupuri de pete , care sa-i dea senzatia de plan apropiat si departat. Din cauza asta a si pierdut paternul pixelat , uniformizarea pierzand aspectul de accidente intalnite in natura si ruperi ale formei , fiind astfel mult mai vizibila decat uniformele vanatoresti care practica tocmai aceste efecte de rupere si grupaj de elemente

    Dar nu pricep ce-I conceptia asta de ”all inclusive” pe capul lor ?… In alte parti culorile specifice zonei sunt diferite de culorile de aici . Si asa o sa le iasa o strutocamila care nu va avea un grad acceptabil de camuflare nici aici , nici acolo daca nu e zona cu verdeturi . E o conceptie absurda pt. zone specifice de conflict , buna pt. unitati din spatele frontului in general , care nu participa la lupte .Chiar si asa se poate pune in pericol viata unui combatant in schimbul ”amortizarii ” pretului de productie .

  11. nu-mi place noua uniforma, arata mai bine aia din celalalt articol.
    de ce nu se inspira de la altii , UF PRO spre exemplu
    https://www.youtube.com/watch?v=NcGWmrzRN_k
    https://www.youtube.com/watch?v=W8uJDTriHiw

  12. Alți bani altă distracție și comisioane luate pe spinarea militarilor.
    Abia terminasem de achitat vechea uniformă de camuflaj și hop … nu mai este bună.
    Să vă i-a dracccu cu ideile voastre că se pare că atunci când ajungeți sus vi se strică și ultimul neuron din cap.
    Tot ce lipsea era uniforma, nicidecum dotarea tehnică după câte se pare.
    Halal planificare.

  13. Si iata ca in fiecare an exista cite un model nou, rezultat al unei initiative noi. Ceea ce ma enerveaza este ca nu exista un progres intr-o directie, ci de fiecare data un inceput nou, fara argumentatie. Nimeni nu pare a duce la final ceva. Daca aceste initiative ar fi ale unui SRL ar fi dat faliment de multa vreme.
    Dar aici este permis pentru ca, nu-i asa, criteriile de performanta sint inexistente sau trecute in categoria sctrict secret.

    In primul rind, modelul. Nu am vazut pina acum (si sint aproape sigur ca nu va fi public niciodata) nici un raport referitor la testele efectuate cu modelele de camuflaj si cum a fost ales acesta. Pina va fi publicat, pot doar sa imi dau cu parerea. Imaginile sint mult prea saturate pentru a ma gindi la eficienta culorilor. Din punct de vedere al aspectului, la o prima vedere este o combinatie de Multicam (OEF-CP) si Vegetato. Am observat insa in declaratie ceva care m-a intristat – MApN nu poate invata de la altii: ‘… va fi folosit pentru toate zonele în care militarii Armatei României vor desfășura misiuni, înlocuind astfel cele două ținute în culoare mozaic de pădure și deșert.’. US Army a avut UCP – care s-a dorit universal – si au ajuns citiva ani mai tirziu la cocluzia ca nu era bun in nici o situatie. USMC are MARPAT desert, Woodland si o varianta de iarna; US Navy are Type II si Type II; Bundeswehr au Flecktarn si Tropentarn. In plus, o intrebare esentiala: trebuie platite drepturi pentru acest pattern sau nu?

    In al doilea rind, ce ofera uniforma. Din nou, nicaieri nici urma de specificatii, cerinte, raport cu feedback al soldatilor dupa intoarcerea din misiuni pentru uniformele actuale, pe baza caruia sa se fundamenteze deciziile. Pot doar sa imi spun parerea referitor la ceea ce este prezentat in imagini:
    – gulerul nu ajuta la vreme rece (sa poata fi ridicat)
    – nu este suficient velcro (unde se pun patch-ul cu grupa sanguina sau cel cu identificarea IR?)
    – buzunarele sint cu velcro sau nasturi?
    – buzunarele pantalonilor nu par a avea prea mult spatiu
    – este un lucru bun folosirea ripstop
    – exista si zone ranforsate cu cordura (sau alt material echivalent)? daca da, unde si cu ce material?
    – exista zone elastice? daca da, care sint acestea si ce materiale folosesc?
    – cum se face ventilatia/aerisierea?
    – cum se comporta la iluminarea in spectrul infrarosu pe teren?
    – vesta este de un verde monoton care face inutil restul camuflajului (da, vor exista buzunare, dar ochiul va putea vedea acel verde uniform).
    – bocancii. serios, in 2015 MApN pare preocupat in continuare de cit de tare stralucesc bocancii, nu cit de mult il ajuta pe cel care ii poarta la temperaturi intre -5 si 45 de grade celsius.
    – care vor fi marimile si cum se vor adresa diferentelor fizice care exista intre cei care le poarta.
    – integrarea uniformei cu arma. o uniforma cu orice model de camuflaj va avea o eficienta redusa daca arma este neagra sau negru + lemn.
    – se ia in calcul extinderea acestui model si catre alte arme? aceasta poate aduce costuri mai scazute, folosindu-se in procesul de fabricatie aceleasi tipare.

    In al treilea rind, restul componentelor tinutei. ceea ce a fost prezentat aici este doar o parte a echipamentului. Enumar, fara a incerca sa le organizez sau sa consider ca sunt toate elementele:
    – tinuta pentru izolatie termica (bluza si pantaloni). cine le fabrica, ce caracteristici au, cum se integreaza in intreaga tinuta?
    – tinuta pentru ploaie (jacheta si pantaloni). cine le fabrica, ce caracteristici au, cum se integreaza in intreaga tinuta?
    – tinuta pentru vreme rece (jacheta si pantaloni). cine le fabrica, ce caracteristici au, cum se integreaza in intreaga tinuta?
    – tricoul/bluza
    – incaltaminte pentru vreme rece (bocanci). cine le fabrica, ce caracteristici au?
    – caciula si fular pentru vreme rece. cine le fabrica, ce caracteristici au?
    – poncho
    – genunchere/cotiere. daca sint negre scad eficienta camuflajului.
    – rucsaci. a facut cineva un studiu pentru modalitatea de transport a sau alegerea fireasca este ‘ranita model 1916 cu imbunatatiri 2016’?
    – vesta de protectie. se va folosi? cine o fabrica si ce caracteristici are? un raport de testare va exista?
    – sistem pentru dormit. cum va dormi cineva la temperaturi intre -30 si 40 de grade celsius in conditii de umiditate de 10 – 90%? ce model de camuflaj va avea? cine il va fabrica? ce caracteristici va avea?
    – combinezon. ce caracteristici va avea, cine il va realiza?

    In al patrulea rind, cum se va asigura necesarul pentru efectivele curente si pentru rezervisti? Ce plan de recuperare partiala a investitiei exista daca se decide trecerea la un nou model si exista 1000000 de tinute? Se vor vinde ca surplus? Se vor vinde catre o alta tara?

    In al cincilea rind, cum vor fi cheltuiti banii mei, platiti ca taxe si impozite. Imi doresc un proces transparent, cu criterii clare pentru selectia celor care vor furniza echipamentele, nu o noua ‘afacere’, asa cum au fost Skoda, Motorola, Puma si altele nepublice. Considerind cifrele actuale, cu un pret estimat de 1000 de eur pentru o tinuta completa (cu tot ceea ce am scris mai sus), ar fi un total de 45 de milioane de euro. Daca luam in calcul doar combatantii, probabil 10 milioane de euro.
    De asemenea, imi doresc un sistem de parteneriat cu mediul privat, in care angajatii MApN sa isi poata achizitiona uniforme, protectii, orice accesorii din mediul privat in cazul in care fabricantul respecta standardele si cerintele publicate de MApN. Sa fim seriosi, purtam in 1998 jacheta cu
    GoreTex iar la MApN nu am vazut nimic care sa vorbeasca de acest gen de protectie pina acum. Se pare ca au descoperit, totusi ripstop. Ura!

    Ceea ce am vazut pina acum este o declaratie si 5 fotografii, la un an dupa o alt adeclaratie si alte 8 fotografii. Nimic mai mult – nici un plan pe durata medie cel putin, nici o lista de actiuni, nimic public. Pentru ca, nu-i asa, informatiile acestea pun in pericol siguranta nationala iar criteriile de performanta sint, de asemenea, strict secret. Asta daca exista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *