O situatie la zi a programelor de inzestrare ale Armatei Romane

Pe 12 august 2024 Ministerul Apararii a remis catre Camera Deputatilor o serie de raspunsuri fata de o interpelare adresata MApN de catre un membru al Camerei. Iar aceste raspunsuri sunt extrem de interesante pentru noi cu atat mai mult cu cat secretomania MApN este inca la loc de mare cinste si te obliga sa citesti printre randuri, sa faci deductii, cand o simpla comunicare cu presa ar fi suficienta.

Dar ne multumim cu ce primim si putem observa ca documentul din data de 12 august este foarte, foarte interesant, mai ales prin prisma unor contracte de achizitie si a termenelor de livrare. Si, evident, ca aflam lucruri noi. Documentul cu pricina merita citit in totalitatea sa si puteti face asta AICI, noi doar evidentiem anumite lucruri care merita o atentie speciala.

  • Drone Watchkeeper X de la Elbit, primele trei sisteme (din totalul de sapte) vor incepe sa fie livrate in 2025;
  • Dronele Bayraktar TB2, cele trei sisteme vor fi livrate in 2024-2025, primele aparate ajungand deja in tara;
  • Cele doua elicoptere Airbus H 215M destinate Fortelor Navale pentru lupta impotriva tintelor de suprafata si dotate cu rachete anti-nava Marte ER vor fi livrate in 2028;
  • Tancurile Abrams M1A2 SEPv 3, avem in sfarsit confirmarea oficiala a semnarii contractului. Suma este de 1,06 miliarde de dolari, 54 de tancuri, 12 derivate (o parte a acestora se afla deja in productie), livrarile ar trebui sa se intample in 2026-2027. Apai ii durea gura daca anuntau ca contractul este deja in derulare?;
  • Transportoarele blindate amfibii AAV-7 destinate infanteriei marine. Ei bine aici avem parte de o surpriza, noi stiam de 21 de unitati, acum MApN a cerut aprobarea parlamentului pentru 44 de vehicule, dar in documentul citat in acest articol, Ministerul Apararii scrie negru pe alb – 65 de transportoare. Perioada de livrare – 2026-2027, odata cu tancurile Abrams;
  • Sistemul Patriot. Se face referire la faptul ca contractul prevede livrarea a sapte baterii, din care patru au fost livrate. Nu se specifica un termen de livrare pentru restul de trei;
  • HIMARS, nici o surpriza aici, doua batalioane au fost livrate, cel de-al treilea urmand sa vina in 2024;
  • Sistemul de rachete anti-nava NSM cu baza la sol, este asteptat in 2025-2026;
  • Modernizarea celor sapte avioane de transport C-27J Spartan, contract semnat (G2G) cu guvernul italian – 88 de milioane de euro, termen de finalizare 2028.

Mai sunt si alte lucruri intersante la care documentul face referire, la unele intr-un mod mai direct, la altele mai pe ocolite, dar in linii mari se face un pic de lumina pe anumite contracte de inzestrare.

Cu multumiri colegului nostru de site – AlexandruP pentru semnalare.

Si bineinteles, reamintim, ca conform cu declaratiile ministrului apararii, Angel Tarvan, in 2024 ar trebui sa mai fie semnate inca cateva contracte de achizitii ca si demararea unora:

  • Modernizarea celor trei nave purtatoare de rachete – NPR;
  • O achizitie cu totul suprinzatoare, care si ea pare discutata deja: sisteme MANPADS Mistral 3 in valoare 622 milioane de euro. 231 de sisteme=231 de lansatoare?
  • Drone Switchblade 300 şi 600. Ar fi vorba despre drone tip loitering SwitchBlade 300 – 25 de sisteme cu o valoare de 176 milioane lei si un anumit numar de SwitchBlade 600;
  • Se pare un nou lot de rachete anti-tanc Javelin, pe langa cele aprobate de americani in decembrie 2023. Atunci aveam 26 de unitati de lansare LWCLU + 263 de rachete – 80 de milioane de dolari, acum se face vorbire despre 33 de sisteme – 63 de milioane de dolari. Ar fi interesanta o clarificare, daca discutam despre doua contracte diferite sau despre semnarea celui dintai, dar cu un numar mai mare de unitati de lansare;
  • Un lot nou de rachete sol-sol ATACMS;
  • Rachete aer-aer AIM-9X Sidewinder Block II – 60 de unitati (din cele 300 de rachete de acest tip aprobate de americani in mai 2024), AIM-120 C (7sau 8) AMRAAM – 66 unitati pentru 685 milioane de lei, GBU-39/B SDB – 400 bucati – 275 milioane de lei si bombe ghidate laser pentru dronele Watchkeeper XR.

Mai multe amanunte AICI.

GeorgeGMT

133 de comentarii:

  1. Nu se va mai lansa nicio licitație majoră anul acesta. se merge pe formula de anul trecut, se amână toate contractele majore până în ianuarie, că dă deficitul în clocot. Anul acesta nu s-a semnat decât contractul pentru obizierele autopropulasate și cred că așa va rămâne, iar banii vor fi luați de la MApN la rectificare, apoi dați înapoi prin ianuarie, cu țârâita, să nu sărim de 7% la deficit…o mizerie dâmbovițeană.

    29
    • Vezi că nu toate achizițiile sunt contracte majore.
      Vor mai fi, stai tu liniștit.

      8
      • eu mă refeream la contracte majore, nu la firfirei, gen drone de la Quantum Systems. Sunt bune și acestea, nu neg. Dar mă refeream la marile achiziții blocate, blindatele 4×4, sisteme de rachete antiaeriene cu bătaie medie și scurtă, mașina de luptă a infanteriei pe șenile și multe alte achiziții esențiale, puse pe hold să nu dea deficitul în clocot.

        4
        • Da, alea merg în funcție de alegeri și ce e la americani. Vechea poveste. N-am mai urmărit ce e prin macroeconomie, că probabil nu e nimic bun nici prin UE, cu atât mai puțin pe la noi.

  2. Multumesc pentru articol. E util sa ai toate informatiile astea intr-un singur loc.

    8
  3. „Transportoarele blindate amfibii AAV-7 destinate infanteriei marine. Ei bine aici avem parte de o surpriza, noi stiam de 21 de unitati, acum MApN a cerut aprobarea parlamentului pentru 44 de vehicule, dar in documentul citat in acest articol, Ministerul Apararii scrie negru pe alb – 65 de transportoare. Perioada de livrare – 2026-2027, odata cu tancurile Abrams”

    Aici e deja o aprobare si un contract pt 21. Acum se cere o aprobare pt suplimentarea contactului cu inca 44. Nu se face alt contract dar e nevoie de aprobarea parlamentului pt suma in plus. 65 de bucati cu totul.

    14
    • Transportatoarele acestea par a fi cumva un fel de stop-gap pana se muta americanii la Iveco Superav-uri si apoi om lua si noi aceeasi scula, intr-un interval de niste 10-15 ani, poate.

      Ma rog fata de ce-avem (sau n-avem), e un mare pas inainte.

      5
      • Am citit ce-ai spus alti colegi mai jos, respectiv ca scopul pare a fi Delta, Dunare & similare. Deci pare ca vom ramanem cu ele un timp bun, ceea ce nu-i problema – noi daca le folosim in Delta/Dunare nu ca US in mediu marin real.

        4
        • Delta e ceva cu totul aparte. Pt potentiale actiuni militare acolo, indiferent de anotimp si de nivelul Dunarii, nu prea au inlocuitor.
          Multi se gandesc la Prut, dar un atac rusesc e mai periculos pt noi daca vine din delta O prezenta credibila in delta e vitala . Mai ales ca acum nu prea avem.

          12
  4. Multumesc. Din punct de vedere marin ma bucura achizitia AAV 7 precum si lamurirea cu inzestrare
    cu Watchkeeper .

    11
  5. Nu vreau sa fiu grammar nazi dar este o greseala in titlu, o mica scapare. In rest, pe langa cele mentionate, sunt fcurios ce se intampla cu mli ul, blindatele 4×4, arma de asalt….

    6
  6. Eu totusi ma astept ca anul acesta sa se semneze contractul pentru F 35. Orice termen dus spre anul viitor va duce la intarxierea programului peste 2030 . De asemenea se auzea ca lansarea programului pentru MLI se va face anul asta..sa vedem
    In rest vad ca nimic . bineinteles pe parte navala, doar modernizarea NPR-urilor alea si navele venite de la englezi In continuare nu se are in vedere construirea de capabilitati noi
    Nimic pe parte de SHORD , VSHORAD . Nimic despre arma de asalt desi se zicea ca anul asta vom avea ceva rezultate . De fapt nici acum nu mi-e clar cu cine vom colabora , Beretta sau alta companie ..si multe altele..
    Probabil se asteapta rezultatul alegrilor si vom mai vedea..Alt guvern, alt parlament alt presedinte..

    8
    • Fabricare nu este in contractul de K9 e doar mentenanta si reparatii majore si astea se puteau face si in atelierele de reparatii majore ale armatei nu aveau nevoie de fabrica ,fabrica este trecuta in programul MLI ,deci daca se apuca de constructii Hanwha nu cred ca mai vorbim de competitie la programul MLI

      8
    • Da din lista mentionata in acest articol cu programele de inzestrare pt ArmRo lipsesc arma de asalt, armamentul usor si greu de infanterie calibre NATO-west. Chiar ce se mai intampla cu mult trambitzata producere sub licenta la Fabrica de arme Cugir AB a armei de asalt calibrul 5,56×45 Beretta ARX-160? Nu mai spun ca ar trebui producerea sub licenta in Romania si dotarea ArmRo cu arme de asalt, carabine, mitraliere, arme de precizie cu luneta, arme antimaterial si mitraliere calibrele 5,56×45 mm, 7,62×51 mm si 12,7×99 mm. Ar mai trebui produse in Romania si dotata ArmRo cu AGR/RPG calibre NATO-west precum MATADOR-90 mm, Alcotan-100 mm si poate Apilas-112 mm. Ar fi interesanta conceperea, proiectarea si producerea unui AGR/RPG de 107 mm cu know-how NATO-west.
      Inca nu este in derulare si nici nu se intrevede un program de inzestrare a ArmRo/FARo cu elicoptere de toate tipurile pt inlocuirea in timp a IAR-330 LM Puma/SOCAT/Naval. Erau niste RFI-uri si discutii pt AH-1 Z Viper si UH-1 Y Venom, SH-60 Black Hawk si H-145 M + H-215 M. ArmRo/FARo ar avea nevoie si de un tip de elicoper greu de transport precum CH-47 E Chinook si/sau CH-53 K King Stallion plus un tip de elicopter mediu-greu pecum SH-92 Cyclone, AW-101 sau H-225 M.
      Programele pt FNRo cu modernizarea si inarmarea celor 2 fragate Type 22 R si a celor 3 Tarantul 2 mai sunt in derulare si achizitia celor 2 submarine Sorpene? Pana la urma va trebui sa se construiasca si sa se achizioneze cele 4 corvete multifunctionale si ca celor 2 OPV-uri. S-ar mai putea transforma in OPV-uri cele 2 Tetal-2 sau dotarea lor cu rachete AN si AA moderne si performante.
      Parerea mea este ca daca nu incepea razboiul din Ucraina si partenerii din NATO nu faceau presiuni, politrucii corupti si nemernici din Romania nu mishcau un deget pt a grabi inzestrarea ArmRo cu tehnica militara moderna si de calitate pana nu-shi trageau ei shpagile si comisioanele din aceste achizitii din banul public. Chiar si asa unele achizitii sunt suspecte de a fi shpaguite : vezi articolul tot de pe rumaniamilitary despre pretzul foarte mare pt cumpararea de 32 F-35 A Lightning pt ArmRo/FARo!!!

      1
  7. Ăștia sunt complet tra la la?? 65 AAV-7? Ce dracu vor să facă cu atâtea? Italia, țară peninsulară cu nave de desant(absolut necesare ptr rățuștele astea) are 25. Grecia 59. Sau doar îi scăpăm pe americani de 65 de rapandule(care după interdicția din 2021 nu știu dacă au mai primit acceptul de utilizare in mare liberă) ca să își cumpere ei 65 ACV uri novex(5mil$/buc) ??Pencă ptr cei care visează că vor fi noi,îi anunț că Taiwanul dă 10,5 mil$ pe unul nou. Deci astea vor fi SH la 4,5 mil.

    7
    • Ce-ai tu cu italienii si grecii care le folosesc ca vehicule de debarcare?! Noi le vom folosi ca transportoare blindate pentru Delta Dunarii. Pot trece peste smarcuri si apa, iar datorita senilelor pot traversa zone cu teren moale mai usor decat un TAB cu roti. Ce-i asa de greu de priceput?!

      72
    • Sunt pentru zona lagunară din Delta Dunării, aceasta fiind misiunea principală a regimentului de infanterie marină.

      13
    • e greu sa intelegi ca alea sunt pt traversari de rauri si lacuri cu deschidere mare nu pt debarcari la rusi pt ca au pierdut utilaje la ultimele exercitii si sau orientat acu spre ce trebuie ,iar tab nou nu va fi cumparat,vor sa fie dezvoltare proprie in cooperare

      8
    • e greu sa intelegi ca alea sunt pt traversari de rauri si lacuri cu deschidere mare nu pt debarcari la rusi pt ca au pierdut utilaje la ultimele exercitii si sau orientat acu spre ce trebuie ,iar tab nou nu va fi cumparat,vor sa fie dezvoltare proprie in cooperare ce o insemna asta pt ministerul economiei numai ei stiu

      1
      • Anul trecut, parca….s-a dus un tab 4×4 pe fundul dunarii la un exercitiu. Parca si un Pirahna III era gata gata, abia l-au recuperat. Si e model mult mai nou. Sa fim seriosi, sunt TAB-Uri vechi si Delta nu o faci ce ele in caz de bubuiala. Si pana sa cumpere cu miile taburi noi concepute si produse in tara, ai nevoie de implanturi puntuale acolo unde te doare mai tare. In cazul de fata in Delta!

        7
        • Omule, am armata mai putina decât orele petrecute în avioanele de linie. Dar atâta stiu:
          1. Nu întra în conserva aia de TAB decât dacă e neapărat nevoie și dacă intrii nu pune prea multe pe tine ca tb sa ieși repede.
          2. Exclus sa stai în cutia aia cât întra în apa, întra praful pe la ușa dintre punți sau la 79 la aia din spate, nu tb sa fii un mare geniu sa înțelegi ca te duci rapid la fund.
          Asa numita „amfibie” e o gluma.

          10
    • Tu crezi ca americanii ii vor lăsa vreodată pe rusi sa ajungă în Bugeac?

      26
    • Clar nu-i vorba de Deltă, Strumpf, te aburesc oamenii. Spune-le șefilor că le pregătim pentru turism organizat în Crimeea și poate mai încolo, se merge cu grupul, cu un fel de ONT scris un pic diferit. Să măture un pic, să mai schimbe așternuturile, să mai tragă o vopsea că ar cam fi cazul.

      36
      • Nu de noi le este frica prietenilor lui Strumpf. Mai degraba le este frica, sa nu vada AAV-urile la sud de Herson pline cu marini Ukr.
        Ca daca tot vin la noi pentru pregatirea pe salupele donate de Swe, de ce nu s-ar pregati in viitor si pe AAV-uri.

        5
    • Sau le dam la ucraineni, ca sa v-o tragă vouă în Crimea. Ca asa meritați.

      5
  8. Ce inseamna 25 de sisteme Switchblade 300? Cate drone?
    Si era vorba de trei vanatoare de mine Sandown

    2
  9. la iar 99 sa ajuns din 2024 livrate toate in 2026 ,cat o costa sa inchiriezi avioane in timpu asta

    1
  10. Nimic nou, ma așteptăm la amânările astea, fiind an electoral, au ieșit toți bugetarii la greva pentru măriri de salarii, pe urma mărirea pensiilor, cheltuieli cu alegerile, ca să fi totul la pachet au venit și inundațiile, plus seceta, de unde dracu sa mai dea bani pentru achiziții? Industria și agricultura s au prăbuși ca aport la PIB, dar ma gândeam ca se face arma de asalt cum au promis, ca e cea mai mică cheltuiala din tot ce urmează a se achiziționa și din programele mari SHORAD/VSHORAD. ca important e sa stăpânim apărare antiaeriana, ca pana la lupte la sol…Mai e cale lunga în caz de ceva. Eu nu vad ruși sa ne atace terestru …… le mai trebuie min 2 ani sa treacă de Ucraina, asta prin absurd, sa ia Odesa…, dar ne pot lovi cu rachete cu raza mare de acțiune și noi astra trebuie sa prevenim.

    3
    • Au motiv sa amane arma de asalt, dat fiind ca cei de la Cugir au un model in dezvoltare. Iar cand o sa fie gata si isi fac si aia sperante, atunci transtesc un contract cu Beretta sau cine o fi si le dau cu flit alor nostri. Pana atunci au motiv sa traga de timp.

      12
  11. O lămurire.
    Transportoarele amfibii a pușcașilor marini italieni , fac exact ce fac și alea americane de la pușcașii marini.
    Debarcare. Unde e nevoie de o navă specializata de pe care respectivele scule coboară pe mare și ” merg” pina pe plaja.
    Armamentul din dotare e slăbuț pentru secolul XXI și posibil inamic rus.
    AA7 are o mitralieră de 12,7 mm in turelă și un lansator de grenade de 40 MM. Atât.
    Nava de debarcare NU avem .
    Deci la ce folosește ” scula ” asta ?
    Să patrulam in Delta, să forțăm Dunărea?
    Pai o făcea asta și taburile socialiste care și azi mai forțează Dunărea în aplicații.
    Au mitraliera de 7,62 mm in turelă plus una de 14,5 mm.
    Deci care e avantajul obținut cu cumpărarea de AA7 ?
    ( oricum marines USA
    al înlocuiesc cu alt transportor. Pe roti. IVECO Super AV. Care e și mai scund cu vreo 80 centimetri.)
    Exceptând donarea ulterioară către Ucraina, eu personal nu vad logica achiziției .
    Poate nu pricep eu prea multe.

    5
    • taburile socialiste fac desanturi peste nipru de rup gura targului ce sa mai vorbim de dunare ,so fi saturat ai nostri sa le tot faca submarine

      7
    • cară 25 de ostași, nu 8
      au șenile
      România având multe cursuri de apă, atunci când duZmanul/duszmanul forțează un curs, îl poți învălui sau să îi tai alimentarea

      și nu în ultimul rând, ai noștri merită ce e mai bun

      23
    • Eu am citi ca cele pentru Taiwan /Coreea au si tun de 25mm. Daca te gandesti ca Bradley a atacat tancuri la rusi cu acest tun nu e de colo…..sau pot pune UT30 ultrausoara, cu aluminiu stratificat cea usoara de 1T daca vor, aia se pune si pe JLTV, M113, etc

      7
    • Faza tare e că o GCE americană are/avea 48 in dotare(și vreo 27 LAV25). Și are mărimea unei divizii(14500 marinși in 16 batalioane). E drept că un batalion are in dotare o singura companie cu 3AAV uri(alta de asalt aerian vu Osprey,alta cu Zodiac uri). La noi,pe organizarea actuala ,înseamnă 54 plutoane(1AAV/pluton),adică 18 companii de foc. Adică aproape 3 brigăzi. Știam că au făcut Regimentul de inf marina nu Divizia de inf marină !!

      1
        • Așa,și eu ce spusei ?? Că dacă iei in calcul un AAV per pluton(24 suflete),la 54 (Restul până la 65 fiind medevac, comandă,engineering) Îți ies 18 companii. 9-6 batalioane.Enorm !

          • *** conservele astea au fost menite de la bun inceput pentru o sectie de infanterie USMC care pe vremea mea avea 15 insi. Deci 3 conserve per pluton; 3 plutoane de linie intr-o companie plus inca un vehicul pentru C2 si sectia de mortiere de 60mm = 10. Trei companii de linie =30. Mai adauga inca 5 conserve pentru C2 la nivel de batalion si inca 6 pentru plutonul de mortiere de 81mm = 41. Mai adauga inca in 10 pentru mentenanta si geniu = 51.

            7
          • @Strumf, esti pe langa, arata-mi si mie o tara NATO care are unitati de puscasi marini… identice. Nu exista asa ceva, fiecare are propriile „obiceiuri”.

            Regimentele la noi sunt caracterizate prin maxim 2 batalioane/divizioane „de manevra/lupta” pt. aceeasi categorie de arme (care, la brigazi, sunt „de sprijin” – artilerie /artilerie mixta / RAA), plus batalion sau companii de sprijin. Deci, depinzand de cati puscasi vor ai nostri sa bage in fiecare AAV, si cate companii (minim 3) sunt… asta e limita: maxim doua batalioane.
            Deocamdata avem unul e posibil sa mai infiinteze un al doilea, dar tinad cont de celelate categorii de arme din regiment, care sunt la batalionul de sprijin… tot la una bucata de batalion de puscasi marini suntem.

            1
    • sunt pentru mobilitate in delta si zona lagunara adiancenta, inclusiv Dunarea

      nu a existat intentia sa fie bine inarmate, ca u IFV, niciodata si nici nu am cunostinta sa existe o varianta mai bine inaramata, celelalte derivate fiind de comanda si de recuperare;

      au mitraliera si aruncator pentru lupta apropiata, la nevoie, dar ideal ar fi bine sa nu fie cazul pentru ca scopul lor e sa manevreze plutoanele de infanterie marina in zona, nu sa lupte in zona de contact ca un ifv

      7
  12. Dilema cu arma de infanterie

    Avem stocuri mari de 7,39, 5,56 nu e mai grozav, 6,8 e 12$ bucata

    Alegerea perfectă e bunăciuni la speciali și la țucălari pm63 vechi sau coafat

    5
    • „Avem stocuri mari de 7,39, 5,56 nu e mai grozav”

      Pe ce te bazezi cand faci afirmatia asta ?

      4
      • Acum vreo 3 luni era pe site la romarm scoase la vanzare vreo 4 mil de cartușe de 7.62. Toate fabricate până în 89. Au dispărut de atunci, or fii ajuns pe la ucrainieni, donație sau vândute. Sau prin Africa că pe acolo sunt la modă.

        1
    • De cand a inceput treaba in Ukr, nu cred ca mai sunt asa de mari stocurile de 7,62 si 5,45.
      5,56 inca e o solutie pentru noi, pt ca in jurul nostru nu prea gasesti veste de protectie prea capabile.
      6,8 la pretul de 12 coco este in varianta „brass only”, pe care au folosit-o in testele „civile”. Cea hibrida e nepretuita, pentru ca nu a fost si nici nu va fi prea curand la raft.

      3
  13. Spike NLOS se discuta oare? Poporul vecin si prieten de peste ocean o integrase pe Apache, Polonia are si ea etc.

    2
  14. Nimeni nu a remarcat programul de modernizare pentru cele 6 IAR-330 L-RM pe la 16 mil. euro/bucata?

    11
    • la prima vedere e doar un ak bagat intr-o cutie cu sine cand se vor hotara sa il si demonteze pe unde il prezinta poate imi voi schimba opinia

      3
  15. Strict pt cultura generala ref la mobilitate prin delta noastră, căutați cu ce tractor se exploata stuful. Că acum băgăm LVTPeul minune prin smârcuri, la pândit diversionisti sau războinici hibrizi 3.0.
    E pt debarcare pe mare, vedeți cum le folosesc italienii in DOO (doua pt cei care știu ce vb) unități, că sa aveți un punct de plecare.
    La noi sunt luate pt că „comonalitate”.
    Pt delta noastră tot roata e mai buna, nu senila.

    3
    • Despre ce „comonalitate” poate fi vorba aici?! Iar senila este superioara roti pe terenuri moi, nisipoase sau mocirloase. Recunosc ca nu stiu ce sta in spatele acestei alegeri, dar „comonalitate” nu pare a fi unul dintre motive ca n-avem cu cine sa fim pe acelasi picior.

      9
      • Sa ai tehnica de lupta și TTP-urî comune cu cine ne vine in ajutor la o adică.
        Infanteria marina la noi a fost până în 90 exclusiv pt delta, BIM-ul pt așa ceva se pregătea, era dura pregatirea comunistă.
        După 89 au apărut niste improvizații, Bg pt apărare litoral, apoi infanteriștii mecanizați transformați în inf marina, cu numele, in formula asta au avut un exercițiu cu o delegație americană, prin anii 90, la început, știu povesti de la comandanți, ca am avut marinei transferați la noi, in FT, pe vremurile alea relativ romantice, pre-2001, când am descoperit apa calda de la cei vechi, actualii „pensionari speciali” după părerea unora. Unul dintre ei cu Școala Militară începută, terminată când era Academie, știa ce vorbește, că apucase și pregătirea aia comunistă, de care fugea toată lumea, dar uneori se dovedise buna.
        Deci era mare diferență între BIM și regimentul 36. Rg 36 in divizia din Dobrogea, una mecanizata, nu de inf marina E vb de toată concepția, la noi nu e nici acum un corp de inf mare, sa ai unde avansa pe specialitate, ca infanterist marin a fost tot timpul greu pt avansare, e și vb de garnizoană și condiții etc etc etc.
        Acum are toată lumea mașină, dar nu tot timpul a fost așa. Babadag, Topraisar erau garnizoane foarte evitate. Gen Vanju Mare, altă belea făcută aiurea
        BIM-ul avea subunitate cc f interesanta și înainte de 89, am mai spus chestia asta, pt ca era mare lucru pe vremea aia, la fel tot conceptul de inf pt delta/zona lagunară de atunci plus apărarea litoralului cu tunurile alea obosite acum, dar utile atunci și instalațiile-complexe-sisteme antinava din fericire înlocuite.

        4
        • @Xv- tie de cind ti a intrat „v”ul la apa, parca a facut loc la tofelu´de nostalgii reseriste, grea mostenire, ba baiatule pe vremea aia se statea la coada pt paine mucegaita data pe cartela. Se facea foamea la propriu, RATA venea de paste si craciun, ce antrenament comunist visezi cu stomacu´lipit de sira si in cizme cu carimb de carton… oare ce mai urmeaza ca megainformatii ..capra cu trei iezi, cremenele si mersul pe jos ? arogante de apevist comunist care s´a nascut prea tarziu

          8
          • Alt fan Las Fierbinți :)).
            Daca ai fi trecut prin școala altfel decât ca gasca prin apa ai fi învățat ce industrie metalurgica, construcții mașini, construcții navale samd au făcut comuniștii aia, după ce au scăpat de planul Valev sovietic și din 64 de politrucii lor. Că până una-alta, prin anii 70 Ceaușescu era invitat la regina, in SUA, veneau și de Gaulle sau Nixon prin Romania, primeam licențe suedeze, elvețiene, franceze, engleze.
            Că minunea a ținut 3 zile, până a fugit Pacepa, e altă poveste, totuși o perioada venise mintea la cap clasei politice, așa comunista, cum era. Maurer totuși mai și gândea.
            După 89 a privatizat Iliescu tot „maldărul de fier vechi” al lui Petre Roman și aia a fost.
            Totul a pornit după 78 de la stricarea relațiilor cu SUA, refuzarea clauzei și ambiția prostească de plătire a datoriei externe, urmată de „alimentația științifică” (veganii ar fi apreciat-o,saracii), „cartelizarea” alimentelor, 2 ore program tv/zi samd.
            Și stai lejer „babaiatule”, că și când am intrat eu tot bocanci din carton erau, aia cu 2 cleme erau cei mai răspândiți prin unitati, pe lângă încă 5-6 modele comuniste mai răsărite, cu sireturi, in afara de cei noi, primiti din afara și unii „mai deosebiți” rămași din anii 40.
            Dar din day 1 am avut și tehnica și echipamt import Vest.
            Comuniștii aia dinozauri care te-au traumatizat pe tine cam trecuseră in rezervă la nivel regiment și brigada, iar aia care mai erau știau meserie, nu fuseseră la cules porumb sau la canal, cum oi fi cunoscut tu.
            Plus că erau și „maci” prin unități, de la care puteai învață, că nu-ti „picau gradele” și aveau deja experienta misiunilor externe, inclusiv prima la un război pe bune, nu cu bereta bleu.
            Am avut de la ce „dinozauri” învața, tu se pare că nu.

            2
            • Da pai pana in 78 fugeau cainii cu covrigi in coada. De colectivizare, experimentul pitesti, aiud si canal s-au ocupat extraterestrii. Din start a fost o dictatura brutala impusa de rusi. Ceasca n-a fost nimic altceva decat un analfabet tiran imputit.

              Absolut tot ce au construit comunistii a fost pe sangele romanilor. Pupai in cur cat vrei nu ai sa schimbi istoria. Iar despre „realizarile” erau toate vopsire de gard inauntru era leopardul.

              7
    • „E pt debarcare pe mare, vedeți cum le folosesc italienii in DOO (doua pt cei care știu ce vb) unități, că sa aveți un punct de plecare.”

      https://www.youtube.com/shorts/sYH5utYvFJs

      3
      • Cu cuvintele tale, fara link, poți descrie diferențele de la italieni? Nu sunt ei un caz universal, dar au niste idei poate mai coerente ținând cont de când au ei inf marina. Noi copy-paste în ultimă vreme.

        2
        • Ai facut niste afirmatii ca e luat pentru comonalitate si ca nu merge in delta ca e mai buna roata.

          Ti-am dat dovada video cum merge pe fluvii.
          Nu incerca sa muti discutia la mine sa iti dau eu explicatii ca la clasa 2. Nu mai fa pe priceputul chiar si cand esti contrazis cu video. Accepta ca ai zis o balarie si mergi mai departe, nimeni nu e perfect.

          27
          • Tu nu înțelegi ce întreb. Nu înțelegi nici ce înseamnă mobilitatea la trupe, în funcție de teren.
            Ești doar specializat in deraiat discuții prin linkuri, din moment ce nu înțelegi întrebări simple.
            Cultura utube.

            2
            • Si BVs10 ala e pe roti sau pe senile?!

              1
            • @Xv

              Deti numai informatii mistice si canti prohodul comunistilor p’aci. Tu le sti pe toate dar nu zici decat banalitati si te ascunzi dupa intrebari cand ti se zice ceva. Tactici d’astea obosite din 1900 toamna.
              Nu mai fa pe grozavul ca nu impresionezi pe nimeni. Daca ai ceva de spus spune frumos sa stea cunostintele tale pe propriile picioare nu pe proclamatii cat de superior esti.

              p.s.
              Btw domnu expert cu cat de greu era pe vremea comunistilor armata. O fi fost grea dar toti astia care ati venit in privat si n-ati avut contact cu train the trainers sau schimburi cu mericanii sunteti 0 barat pe tactic si tehnic a trebuit sa va faca companiile cursuri.

              5
          • Compara cu asta https://youtu.be/zv9b2Qj8eXs?si=elLOMNn_cY2JIFXR
            Că tot ești specialist in utube.

            2
            • Of, parca sunteti doi copii la gradinita 🙂

              Un pic despre BVs10: https://www.youtube.com/watch?v=IMv1DGYL4JM
              Si ceva mai mult despre AAV7: https://www.youtube.com/watch?v=YPvq1YbpKbM

              Dupa cum se vede, ambele se descurca in apa, pe uscat sau in medii mixte (mlastini, zone lagunare etc). Probabil ca la mobilitate geberala BvS castiga (nu prea vad namila ala de AAV7 sa se descurce prin paduri, drumuri mai inguste, pante abrupte). Dar daca achizitia se face strict pentru infanteria marina, atunci AAV-ul sa va descurca fara nici o problema prin zona lor de operatii (litoral, delta, lacurile din zona litoralului, Dobrogea in general).

              @xv: cred ca spiritele sau aprins dupa afirmatia ta potrivit careia „Pt delta noastră tot roata e mai buna, nu senila.” pe care (nu te supara) dar nu ai reusit sa o demonstrezi (BvS-ul ala dat de tine ca exemplu e tot senilat). Daca ai ceva argumente, pe mine chiar m-ar interesa.

              6
  16. si obiectivele Ministerului Economiei privind utilajele viitoare:
    „Programele la care pot participa operatorii economici de stat și cu capital privat din industria națională de apărare care dețin capacitați de producție si fabricație din domeniul blindatelor, autovehiculelor, tractoarelor pentru artilerie și rachete:
    • Fabricare ”Transportor blindat pentru trupe PIRANHA 5 (TBT 8X8)” etapa II si III;
    • Proiectare, fabricare, testare, omologare și mentenanță „Transportor blindat pentru trupe flotabil (TBT 8X8)”;
    • Fabricare, testare, omologare și mentenanță ”Autovehicul tactic blindat tip ușor – ATBTU”;
    • Modernizare și mentenanță „Mașină de luptă a infanteriei pe șenile – MLI-84M „Jderul”;
    • Fabricare, testare, omologare și mentenanță „Mașină de luptă a infanteriei pe șenile – MLI (odată cu achiziția unui nou produs);
    • Modernizare și mentenanță ”Tancul românesc TR 81 M1-Bizonul”;
    • Mentenanță ”Mașină de luptă a vânătorilor de munte – MLVM”;
    • Mentenanță ”Transportor blindat pentru trupe – TAB 77”;
    • Mentenanță ”Transportor blindat pentru trupe-cercetare – TAB-C79”;
    • Mentenanță transportor blindat de trupe 8×8 PIRANHA 3 și PIRANHA 5;
    • Testare, omologare și mentenanță „Tanc principal de luptă”, odată cu achiziționarea unui nou produs;
    • Testare, omologare și mentenanță Obuzier 155 mm autopropulsat pe șenile (după finalizarea procedurilor de achiziție);
    • Testare, omologare și mentenanță Obuzier 155 mm autopopulsat pe roți/tractat (după derularea procedurilor de achiziție) ;
    • Mentenanță șasiu tun antiaerian „GEPARD”.
    • Alte programe de interes pe care le pot dezvolta operatorii economici de stat sau cu capital privat în funcție de capacitățile de producție și fabricație din domeniul blindatelor, autovehiculelor și tractoarelor. ”

    deci e Fabricare la:
    1 Piranha 5
    2 TAB nou unde se cere si proiectare
    3 MLI nou
    4 ABTU
    restu conform ministerului logic este ca se cumpara dea gata acu creca astia au facut strategia pe genunchi si nu stie ei ce contracte a facut MAPN
    nu se are in vedere productia de tancuri
    nu se are in vedere productia de K9 si nici de multe sisteme cu transfer tehnologic visat pe aici ,deci numarul de tancuri avut in vedere va fi minim necesar adica 5 batalioane se inlocuiesc

    8
  17. Ma uit si eu , ca tot romanul care toata viata a platit impozite, la lista aceasta de armament cu care se va inzestra Romania in urmatorii ani.
    Nu cumva e o gluma, o pacaleala de 1 aprilie in septembrie ?
    Cu cine ne razboim oare, cu Albania, cu Kosovo, cu Burkina Faso ?
    Lista aceasta infioratoare e difuzata la Moscova la „ora vesela”!
    Putin, cand s-a oprit din ras, a declarat ca îi face cadou lui Iohanis casa de vacanta pe insula Serpilor.
    Pe undeva e de bine fiindca nu ne mai ameninta Rusia cu bombe nucleare.
    Si ne lasa in pace sa mancam mici si sa bem bere !

    2
  18. dezamagit la capitolul elicoptere,sunt calul de bataie intr-o armata moderna si se intinde elasticul dubios de mult.
    la fel abramsul,nu ii mai vad rostul daca s-au hotarat pe coreenii…

    3
  19. 1. AAV-urile se potrivesc pt relieful nostru. E bine că începem să organizăm o forță credibila de Infanterie Marină. Poate din regiment o facem brigada.
    2. Sa vina tancurile medii nou-nouțe + IFV-uri.
    3. Foarte slabă proiecția de viitor la elicoptere.
    4. Nimic despre fabricarea in tara a interceptoarelor Stunner.
    5. Nimic despre război electronic
    6. Nimic despre extinderea infrastructurii aeriene ( baze aeriene/ aerodromuri). Acum se baga bani doar la Câmpia Turzii, Kogălniceanu. Craiova zero, Caransebeș zero, Bacău zero, etc
    7. Nimic despre atragerea de personal

    8
  20. „6. Nimic despre extinderea infrastructurii aeriene ( baze aeriene/ aerodromuri). Acum se baga bani doar la Câmpia Turzii, Kogălniceanu. Craiova zero, Caransebeș zero, Bacău zero, etc…” – cred ca nu s-a intrebat despre lucrari. A fost o interpelare si cred ca au fost intrebari strict pe armament.

    2
  21. Arma de asalt românească dezvoltată din AKM, în stadiu de prototip:
    Arma de asalt de producție românească, în stadiul de prototip industrial: „Sunt şanse foarte mari să treacă testările” https://adevarul.ro/stiri-locale/alba-iulia/arma-de-asalt-de-productie-romaneasca-in-stadiul-2389760.html

    1
    • Care armă e aceiași din 2010, și de atunci e „aproape gata”, și în poză e proiectul celor de la Stimpex, nu cea de la Cugir.
      Dar, na, trebuie să arate și ăia că mai mișcă…
      Părerea mea, hâc…

      14
    • Își mai aduce lumea aminte de ei daca mai scriu ziariștii locali.
      Tot la licență ajungem.

      3
    • Cugirul in clipa de fatza se afla undeva prin mijlocul anilor „70 ca nivel tehnologic si nici armele alea clasice nu sunt capabili sa le produca la cel mai avansat standard.O gramada de pupincuristi cu carnet de partid prin arcul guvernamental de astazi care se prefac ca muncesc!Cit despre „prototipul industrial” ma faci sa rad,intr-o tara civilizata cu apa calda proiectantii mizeriei alea dadeau cu matura pe strada noaptea pentru tot restul vietii!

      5
    • N ar fi mai bine sa ia sub licenta si sa produca o arma testata si trecuta prin lupta ?

    • Pe 2 din ele scrie deja FNR, cel mai probabil. Sper sa fie Freedom class si nu Independence. 9 si 11 au mai putin de 6 ani in serviciu, nave noi-noute.
      Imi aduc aminte ca nici F-urile norvegiene nu au fost dorite de majoritatea de aici, dar acum ca le avem in batatura si stim mai multe, putem spune ca a fost o achizitie foarte reusita. Avem nevoie de nave noi si moderne.

      11
  22. Legat de LCS-uri, ar fi o stire aparuta la TV azi, cum ca SUA ne acorda un imprumut pentru achizitia de armament, printre care si 2 nave de supraveghere a litoralului (ce sa fie oare??) .
    Cand vad cum se intinde coarda si cu arma de asalt, in special la telenovela Beretta, unde ne asigura un ministru ca din august (ce-i drept a uitat sa precizeze anul) deja se va produce, ma doare capul. Ce se incearca la Cugir nu e decat o gluma proasta care tine in loc pe toata lumea.
    Aceeasi poveste ca la corvete de a rostogoli termenele si la auto blindate 4×4, MLI-uri, elicoptere, tancuri, etc, de parca suferim toti de amnezie. Abia se misca treaba cu F16 care vin cu taraita.

    1
  23. Despre AAV-7 nu se menționează la ce standard sunt. Ultimul este Reliability, Availability, Maintainability/Rebuilt to Standard (RAM/RS).
    Si s-a discutat foarte mult de prețul F-35 fara sa ne lămurim..iată câteva contracte și pe AAV-7 că sa rămânem tot în ceață:
    – Taiwan a comandat 30 de bucăți SH standard in 2018 pt aproape 84 mil $ (2,8 mil/buc)
    – Spania a comandat 11 bucăți SH standardul modernizat RAM/RS in 2019 pt 107 mil $ (9,7 mil/buc)
    – Grecia a comandat 76 bucăți SH standard in 2023 pt 268 mil $ (3,5 mil/buc)
    – România comanda 65 bucăți pt 290 mil $ (4,46 mil/buc)
    Contractele par asemănătoare: piese de schimb, mentenanță the usual.
    Din aceste sume ar reiesi că România a achiziționat varianta ne-modernizata și plătim mai mult decât Grecia (ceea ce e logic că Grecia are un istoric mult mai vechi de achiziții de tehnica SUA..de Taiwan ce sa mai vorbim).
    O fi mult o fi puțin?
    Dar alta e problema..SUA Marines înlocuiesc AAV-7 nu neapărat din motive doctrinare („eternul” roata vs șenilă) sau capabilități..ci din motive tehnice.. fiabilitatea lasă de dorit.
    Au un istoric că sunt periculoase..iau foc..își îneacă ocupanții.
    In 2020 a avut loc un grav accident..8 soldați și-au pierdut viața după ce un AAV-7 s-a scufundat în timpul unor antrenamente. După acest incident Armata SUA a decis să nu îl mai folosească amfibiu! Practic principala sarcină a fost eliminată. Romania evident (sa speram) că îl va folosi pe uscat și semi-amfibiu in Delta.. altfel sa ne rugam sa nu iasă precum cu MIG-urile.
    O analiză interesanta aici (nota bene! articol din 2018 care vorbea de deficientele de proiectare..cu 2 ani înainte de tragedia din 2020) despre AAV-7..

    https://www.twz.com/21650/the-usmc-is-buying-new-amphibious-vehicles-that-cant-swim-faster-than-what-they-have-now

    Și o prezentare a AAV-7 cu bune și cu rele:

    https://youtu.be/YPvq1YbpKbM?si=cTlqQsWQoD3nHWuP

    Și acum o comparație ca pret cu înlocuitorul lui AAV-7… Amphibious Combat Vehicle (ACV) bazat pe Iveco SuperAV (mențiune importanta că AAV-7 are 3+21 echipaj pe când ACV are 3+13 deci transporta mult mai puțini soldați):
    – SUA a comandat in ultimul lot de înzestrare 80 de bucăți în 2023 la suma de 468 mil $ (5,85 mil/buc)
    – Italia a comandat un prim lot de 36 de bucăți tot în 2023 la suma de 347 mil $ (9,63 mil/buc)

    Nu trebuie sa mire diferența părerea mea că SUA are o comanda mult mai mare..se așteaptă să comande 632 buc fata de 146 Italia..e logic sa plătească mult mai puțin)

    Sunt probleme și cu ACV ul dar macar sunt noi. Iar ca specs nici nu încape compară…AAV-7 fie și modernizat e din generația Vietnam..ACV are blindaj superior..autonomie dubla..viteza pe uscat mai mare (105 vs 72)..in apa AAV-7 are 13,2 vs 10 km/h dar nu semnificativ..motor mai puternic și mai economic..etc. SH nu e rău (vezi următorul comment despre MLI) dar poate ca nu in cazul amfibiilor..fie și armour-apa uzează multe materiale dure.

    Oare Armata română își va trimite reprezentanți sa verifice ce primim? Cum face Grecia..
    N-am mai apucat sa postez la articolul cu Grecia că refuza cadoul cu Bradley-uri. Am găsit articol cu starea vehiculelor..și poze ilustrative. Nu prea arata bine sa dam dreptate grecilor..

    https://mil.in.ua/en/news/media-greeks-are-dissatisfied-with-the-condition-of-bradley-infantry-fighting-vehicles-taken-from-the-us/

    Se nasc astfel mai multe întrebări:
    – Ce standard a comandat Romania? Implica vreo modernizare in SUA? Iar dacă nu..se va face vreo modernizare in Romania (pe modelul Ghepard)? Contra carei sume? Pt că poate se ajunge la o suma foarte mare..poate era mai bine sa luam și noi Iveco SuperAV din prima..le produceam o parte și in România..
    ..sau nu era mai bine sa le luam moka din Italia? (care și ea le scoate din uz) și să plătim doar recondiționarea pe modelul tot Gepard?

    – Dacă SUA nu le mai folosește pe apa..mai pot fi numite ele amfibii? Maxim semi-amfibii (plută dar nu snorquel)..

    Cu secretomania bine cunoscuta creca rămânem cu îndoiala..

    Pt cine cunoaște scorurile (ipotetice desigur) la SAUR..cum se compară cu AAV-7 second-hand?

    2
  24. Referitor la viitorul MLI..am văzut toate opțiunile pe care le susțineți..mai puțin Bradley. Dacă mă înșel scuze..

    Pe modelul Croației..care au comandat recent..modernizat.

    Armamentul american fie el și scump este Combat proven..din păcate cel mai puternic marketing pt defense ramane razboiul..câte țări pot spune despre produsele lor că au făcut față unui conflict? Și părerea mea că teatru de operațiuni de menținere a păcii nu se compara cu Full scale war k Irak… Afganistan..una sunt insurgenți/rebeli etc alta e sa ai oponent o armata de stat..organizată..cu doctrina..strategie..
    Din cate înțeleg România se oprește cu comenzile de Abrams..dar mixul de experiență (Abrams) cu noutatea/high tech ultimul răcnet (ce o fi..ca o fi Hanwha K2.. Leopard 2A8..Panther KF) este mai bun decât să te bazezi pe ceva strict nou (la risc totuși).. părerea mea..play safe gen..
    Pe lângă Ascod/Redback/Lynx/CV90 ar merge niste „bătrâne” Bradley pe care știi că te bazezi..
    Problema e că furnizorul e BAE Systems si ei oferă CV90..dar cred că dacă s a putut cu Abrams se poate și cu Bradley (a se vedea si exemplul Bulgariei care a organizat licitație pt TAB-uri la care a participat GDELS cu modele noi (parcă Pandur 2 dacă nu mă înșel..sau chiar Piranha) dar până la urmă s a înțeles tot cu General Dynamics dar pt Stryker (bazat pe Piranha dar totuși customizat de US Army) care nu fusese ofertat..
    Deci din cele 298 MLI-uri prevăzute în plan..o parte n-ar putea fi Bradley? S-ar și economisi ceva bani..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *