Obsesia zilei de ieri şi a ultimelor săptămâni a fost câţi români merg la vot. Este bine, democraţia este necesară. Dar mai bine era dacă aceeaşi intensitate a obsesiei o aveau administratorii acestei ţări – fie ei de opt ani sau doar de două luni în funcţie – pentru numărul de salariaţi din România.
Ziarul Financiar a cerut de la Registrul Comerţului topul primilor angajatori din fiecare judeţ, iar situaţia este dramatică.
Brăila – cel mai mare angajator este şantierul naval STX, cu 1.815 angajaţi. Pe locul cinci, Cerealcom, 142 de angajaţi. În total primii cinci angajatori au sub 3.000 de salariaţi.
Sălaj – cel mai mare angajator este Silcotub, cu 1.348 de oameni, pe locul cinci Energobit Prod, 155 de salariaţi. Total top 5, la fel, sub 3.000.
Buzău – Ductil Steel pe primul loc, cu 1.507 angajaţi, Aromet pe locul cinci, cu 187. Total primii cinci, sub 3.000.
Sălaj are peste 250.000 de locuitori, iar Brăila şi Buzău sunt judeţe cu o populaţie de peste 400.000 de oameni. În aceste judeţe, doar unul din zece locuitori are o slujbă sau chiar mai puţin. La nivelul ţării, pentru că în Bucureşti şi alte judeţe precum Cluj, Timiş sau Constanţa rata angajărilor este mai bună, 20% din populaţie este salariată. Adică 4,3 milioane de salariaţi la 21 de milioane de locuitori.
În Ungaria, Cehia sau Polonia însă, jumătate din populaţie este salariată. Veniţi la vot, au spus unii. Nu veniţi la vot, au spus alţii. Dar de ce nu aţi spus: veniţi la servici, iată noi am atras zece investitori care au creat 10.000 de slujbe.
Lipsa de orizont a tinerilor din micile oraşe de provincie care nu văd altă soluţie decât plecarea în străinătate este certificată astfel de statistici.
Când în judeţe cu 4-500.000 de locuitori al cincilea angajator abia are 100 de salariaţi, ce capacitate de absorbţie a tinerelor generaţii care apar anual pe piaţa forţei de muncă să existe?
Şi pe primele locuri cine sunt? În fiecare din cele trei judeţe, luate la întâmplare, este vorba de întreprinderi create înainte de ’89, preluate între timp de străini. Totuşi, au trecut 23 de ani de la Revoluţie. Ce vine din urmă, ce a apărut nou sau măcar ce a fost pus în loc?
Energo Bit Prod din Sălaj şi Aromet din Buzău, aflate pe locul cinci, sunt companii cu capital local, apărute după Revoluţie. Dar diferenţa faţă de marile firme este vizibilă. Nu au forţă să angajeze mii de oameni.
Energo Bit este creată de foşti ingineri de la Electrica care au început cu vânzarea de contoare electrice şi acum au ajuns să producă transformatoare şi să aibă afaceri de 166 milioane de euro. Aromet produce stingătoare de incendiu şi face parte dintr-un grup dezvoltat după 1989 de un fost inginer metalurgist care a început afacerile cu confecţionarea de căruţe. A fost vreodată un prim-ministru al acestei ţări să-i întrebe pe foştii ingineri de la Electrica sau pe fostul inginer metalurgist care vindea în anii ’90 căruţe în Buzău, iar acum fabrică stingătoare de incendiu şi instalaţii de irigat ce au nevoie ca să se dezvolte?
Au trecut pe la ei prin fabrică sau măcar au auzit de ei Petre Roman, Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase, Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur isărescu, Călin Popescu-Tăriceanu, Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu sau Victor Ponta?
Nu, nu au trecut. Acum ei pleacă din Bucureşti doar ca să taie panglici la autostrăzi pe jumătate terminate pentru care au plătit câte 10-15 milioane de euro pe kilometru, iar soldul datoriei publice creşte lună de lună.
Parcă ar fi un văl pe care şi l-au tras pe faţă premierii şi miniştrii economiei acestei ţări. Dacă îi întrebi cine sunt cei mai mare angajatori din România, cine a creat cele mai multe locuri de muncă în 2012 sau cine a desfiinţat, nu au idee.
Cineva le-a spus că nu e treaba lor, ci e treaba investitorilor, de parcă aceştia ar ateriza din cer.
Dar măcar de s-ar uita cum lucrează alţii şi ce obsesie este pentru liderii unei ţări crearea şi menţinerea locurilor de muncă.
În Franţa, noul guvern, care a creat un post de „ministru al redresării producţiei”, i-a chemat recent pe operatorii telecom pentru a discuta găsirea unui „model de afaceri care să creeze mai multe locuri de muncă şi investiţii”, după cum scrie ziarul francez Les Echos. Care este problema? Pe piaţă a apărut un nou operator cu tarife mult mai mici care i-a determinat pe jucătorii mari să taie din joburile din call-centere sau să le mute din Franţa.
Ce spune Frederik Reinfeldt, premierul Suediei? „Ca să ţii economia pe plus, trebuie să ai grijă de joburi – să le creezi, să le menţii. Şi nu poţi face asta din Stockholm”, este citat Reinfeldt într-un articol din Wall Street Journal care încearcă să explice „miracolul” menţinerii creşterii economice din Suedia (plus 4,5% în 2011) când Occidentul este pe minus.
Reinfeldt merge cel puţin o dată pe săptămână la o companie din ţară să afle ce are nevoie ca să se dezvolte şi să creeeze locuri de muncă. În total, 180 de călătorii la întreprinderi din toate colţurile ţării de când este premier.
„Vizite de lucru”, veţi spune? Vrei să ne întorci în timp? Cu asta dezvolţi o ţară? Dar cu ce, dacă nu cunoscând viaţa oamenilor, a întreprinderilor şi colectivităţilor locale, pentru ca întors la centru să pui la un loc resursele ţării pentru a le sprijini dezvoltarea celor care pot duce România mai departe. Fiţi obsedaţi de crearea de locuri de muncă, demonstraţi că vă pasă şi cea mai mare companie cu capital străin, şi de micile firme cu capital local care ar trebui să împânzească oraşele. Şi atunci veţi avea şi votanţi.
Articol Ziarul Financiar
Mi-a plăcut soluția franceză de creere de locuri de muncă. Au mai înființat un minister!
@Stefan
Pai veni la putere Alesu’ lui Partidu’ lu’ Socialistii… Socialismul ultima salvare de la foame…
Si au inceput cu chestii de genul Peugeot de ce vrea sa dea niste oameni afara atunci cand are profit, trebuie sa tina pe toti.
Deci esti firma profitabila si nu poti sa mai scapi de niste oameni chiar daca nu prea ai ce face cu ei…daca firma nu are pierderi, trebuie sa-i tii pe toti acolo sa le plateasti salariile…
In general cand politicul isi baga coada, redardati si idioti si atehnici si aeconomici si inculti si tupeisti si grobieni si fara legatura cu alta realitate decat cu mancatoriile lor de partid, nu prea iese bine.
Politicul trebuie sa se rezume la a crea facilitati si a atrage investitori, restul e treaba firmelor cati oameni angajeaza, cati dau afara si de ce, cat produc si unde vand etc
Exact la asta mă refeream și eu. În Franța comunismul e în floare.
George, eu prefer mii de firme mici si mijlocii in locul uneia singure mari, corporatiste si straine. In plus, cum ai remarcat, cele mici sunt majoritar cu capital romanesc.
Noi pe acestea trebuie sa le incurajam in primul rand, altfel ramanem dependenti, ca si in perioada interbelica, si santajabili de catre capitalul si interesele straine. Ideal este sa avem si firme mari, cat mai multe, dar ele sa nu detina monopolul pe un domeniu si nici sa nu reprezinte majoritatea capitalului. Germania este puternica nu prim firmele mari, care dau brandul, ci prin puzderia de firme mici si asociatii de familie, orientate catre angajat si nu catre profitul pe piata bursiera.
Și mare dreptate ai. În programul la care meditez apare chestiunea încurajării formării de capital în forma micilor companii – care să ajungă medii în timp – prin stimulente fiscale și administrative (timp de aprobare/înființare/schimbare la RECOM).
Argumente îs tare multe pro, contra nu prea (doar că treaba e pe termen lung), pe termen scurt companiile mici nu pot asigura locuri de muncă.
Revenind la avantajele lor:
– se dezvoltă organic
– nu există șansă să îți fugă firma – a la Nokia pentru că baza lor de clienți e aici, deci nu au motiv și nu au forța financiară necesară
– sunt mult mai dinamice în context pozitiv (creștere economică bună), la fel în vremuri rele + că atunci când se închide una nu lasă crater insurmontabil pe piață
– RETENȚIA CAPITALULUI și stimularea economiei agregate (își cheltuie banii aici, cu efect multiplicator).
– își plătesc taxele.. multinaționalele au departamente specializate pt fentarea fiscului, în mod legal dacă se poate
Acestea ar fi doar câteva, dar în genere e o idee la care țin
Plus ca daca unele falimenteaza, impactul este repede absorbit de cele existente si de catre cele nou infiintate, in functie de dinamica si de legislatiea ce reglementeaza infiintarea. Nu exista risul oraselor monoindustriale d.p.d.v. al pietei muncii. Si mai este si faptul ca know-how ramane si se dezvolta in tara, daca vorbim de domeniul tehnologic.
Am si eu o lista mai complexa si as vrea sa v-o trimit, poate prin intermediul lui George, ca sa nu divulgam mail-ul personal aici. Am o versiune draft si sper ca pana in toamna o actualizez si re-prelucrez, insa majoritatea ideilor mele sunt acolo deja.
Daca va intereseaza…
Mă intere tare, Marius. Având în vedere proximitatea spațială (sunt transilvănean din Cluj), poate ne și vedem la o discuție, preț de o bere sau mai multe.
Și eu mă gândeam că prin George se poate, îl transformăm în Bursa de Valori Românești 😉
Receptionat!
Il mai citesc odata diseara sa nu fi lasat ceva in coada de peste si il trimit lui George care va oficia si binecuvanta transferul 🙂
Mai Clujene ( si eu sunt ) in ce cartier stai ? 🙂
În regulă, Marius.
Gabi – povestim la o bere, dacă ești în zonă.
Imi pare rau pentru bere si discutie, care ar putea fi interesanta, dar locuiesc in Timisoara… Insa exista Skype, MOC, Netmeeting, etc.
Berea poate candva cand oi veni in vizita la rudele din Cluj, sau va fi o ocazie de vizita in Timisoara 🙂
Flogger – sunt din zona , cand avem chef sa punem tara la cale ne putem intalnii la o bere
Pentru „Flogger”.
Am trimis prin George dar sper sa nu se fi intamplat faza de deunazi cu cei de pe Resboiu si adresa de mail schimbata…
Zic si eu, de confirmare a receptiei, desi subiectul e mai vast si nu chiar o strategie economica. Ma rog, asta aveam, si am zis ca nu strica sa-l aibe si altii…
la ultimul paragraf as spune ca e exact invers. Firmele mici inseala intotdeauna si fenteaza statul cu procente bune din profit, sunt foarte multe firme mici care in realitate au profit bun (zeci de mii de euro pe luna) in schimb in acte sunt aproape de faliment, au profit o mie de euro sau unele chiar pe pierdere :))
Si tot cu fentarea statului, doar la firmele mici vezi oameni fara carte de munca (unele firme au oficial 1-2 angajati iar la sediu gasesti 20), iar toti cei care au carte de munca au un salariu pe ea si total altul in realitate, de obicei salariul net real e dublu fata de cel din acte. Daca toate firmele din Romania ar pune salariul real pe cartea de munca, ar pusca brutul de la 2200 sau cat e acum la peste 3500 iar netul de la 1500 la 2000 si ceva…
Marile companii (Auchan, Carrefour, Dacia, Vodafone, etc etc etc) nu au procente bune din angajati fara carte de munca (la unele dintre firmele mici procentul urca la 50%) si nici nu dau un salariu in acte si altul in realitate 🙂
sorin-
Parțial, doar parțial, ai dreptate. Fentează aia micii, dar e de înțeles – a nu se înțelege că e acceptabil, doar că legislația are hîbe.
Cei mari evită să angajeze la negru pt că fură mai deștept decât cei mici care nu pot fura decât cum spui.
DAR, după cum spuneam, aia mari, mai ales multinaționalele au departamante specializate sau apelează la alții (vezi Deloitte, KPMG,…) să ascundă profit și să micșoreze impozit. Ce să mai spun că acești măreți investitori nu prea plătesc efectiv – au contracte cu municipalitățile și cu Sinisterul de Fînațe ca să nu plătească X ani dacă vin, dacă angajează x tineri…
Întrebați vă rog pe cine lucrează și știe cum firmele mari fac să nu plătească, și fac asta legal.
Sunt de acord. Si in Germania majoritatea angajatilor sunt in firme mici, cu maximum 10 lucratori, dar aceste IMM-uri sunt ca ramurile unui copac, trunchiul este insa o mare intreprindere corporatista.
@ Marius eu am lucrat in Germania la un IMM si in Romania la o multinationala si la un IMM. IMM-urile aici fenteaza statul cum pot din cauza fiscalitatii excesive. Multinationalele sunt o buna scoala pentru inginerii tineri romani (ma refer la cele care au tangenta cu industria). Inginerii astia tineri pe viitor o sa isi faca ei proprile lor IMM-uri pe baza cunostintelor acumulate in multinationale. Si eu cu niste amici la asta lucram acuma pe baza experientiei si cunostintelor acumulate in timp. Dar deocamdata avem nevoie de multinationale ca de aer pentru contribuie foarte mult la balanta de exporturi si aduc know-how in tara pe care noi in anumite domenii nu le aveam. p.s. si eu sunt ardelean cu facultatea facuta la cluj 😀
Barny, si eu am lucrat in strainatate si acum in Timisoara la o multinationala. Vezi si raspunsul meu mai jos – n-am spus ca n-avem nevoie de mari corporatii insa este foarte important sa contrabalansam astea cu firme mici si mijlocii si cu credite si reduceri fiscale prin banii luati de la multinationale. Sunt 2 fronturi paralele 🙂
Cat despre fentat statul, problema e legislatia si taxarea, si abia apoi si educatia, bineinteles… dar aici e de lucru ani buni.
stiu ,dar patronii astia de IMM-uri au inca mentalitatea ceausista si nu investesc in firmele lor numa in masini si case. Poate generatia noastra o sa scoata tara din situatia asta.. Din pacate la patronul roman poti sa ii dai cate reduceri fiscale vrei ca tot o sa fure. Noi sa fim sanatosi si in politicieni sa dea gonoreea si sifilisul 😀
-George,
1. Energobit e companie clujeană cu mult mai mulți angajați, aceea e doar o subsidiară.
2. Modelul francez e împuțit, a nu cumva să fie alăturat celui suedez
3. Aș zice că premierul merge degeaba, dacă în schimb merg secretarii de stat în economie, finanțe, industrie – care oricum raportează sinistrului, dar au și puterea și cunoștința de a pune lucruri în mișcare.
@Marius Z
Marius , am impresia ca esti din Cluj si eu la fel
Nu vreu sa te contrazic imi spun doar parerea :
Daca e sa vorbim teoretic e asa cum spui tu , daca e sa vorbim practic pornind de la realitate treburile stau putin diferit , nu o sa putem porni fara investii majore straine in fabrici mari pentru ca :
-firmele mici nu angajeaza tineri fara experienta ( ex : o firma cu 50 ang nu va angaja 5 tineri adica 10% de pe bancile scolii , pentru ca nu isi permit sa ii invete , lor le trebuie oameni care sa produca din prima zi ….. asta in special la cei cu studii superioare ) , pe cand firmele mari isi permit sa mai scape tineri …. intre 20 de oameni pe linie poti baga si 2-3 fara experienta , plus ca la o fabrica mare sunt mai multi „experimentati” care supravegeaza , plus un director tehnic ……adica sunt mai multi care ii pot supraveghea si coordona ……
-firmele mici nu isi permit sa-si tina oameni la 2-3 mii de euro net , adica oameni care sa fie buni si sa nu plece dincolo , firmele mari mai tin si cativa cu salari de genul asta si unii chiar cu salarii mai mari
-firmele mici nu prea fac cercetare …..
– firmele mici nu prea fac export, la export trebuie sa prezinti garantii mai mari si sa poti furniza cantitati destul de mari si constant
Exemplu la cluj : printre altele am avut tangenta cu doua firme Hanna si Emerson ( o sa vorbesc din prisma perioadei in care am avut tangenta cu ele ) Hanna era o gluma , salarii mici ….patron ….. pe vand Emersonul e altceva ( nicidecum ceva de vis , dar e altceva ) sunt un manunchi de ingineri care iau ceva bani , sunt multi sutudenti care au pornit de acolo, au un parc logistic foarte frumos si curat , … se face conexiuni la nivel mondial , multi merg in delegatii si au tangenta si participa la proiecte in diverse tari …..
– plus ca din nefericire momentul de fata grosul mediului de business de la noi este format din fosti „bisnitari” sau fosti membri de partid sau copii lor , nu sunt oameni de afaceri , nu toti dar majoritatea asta sunt , din pacate .
Eu cred ca solutia , vorbind concret si ce este acum , nu ce ar putea fi daca …., ar putea fi una destul de simpla ( o sa iau un exemplu ipotetic Ford – ca au pornit mai recent productia la Craiova ) :
15-20 de fabrici gen Ford in urmatorii 4-5 ani ( NU Nokia care importa masiv din China componente…. ) cu o mica participatie romaneasca ( adica se ne iasa si noua ceva din profit pe langa salarii taxe si impozite …. si sa avem acces la „decizii” sa vedem cum iau decizii si cum conduc cei care stiu sa faca afaceri) si sa subcontracteze piese de la firme romanesti in anumit procent acceptabil , nu poti face tu regulile chiar cum vrei ( astea pot fi cu 100 % romanesc , oricum controlul calitatii si consultanta va veni si din partea Ford – adica firma mare )
Astfel o investitie de genul asta aduce avantaje imense ( pe care firmele mici sub 500-600
angajati nu le pot furniza cel putin pe termen scurt si mediu) :
-6000-7000 angajati la ei , inca 5-6 firme subcontractoare cu cate 200-300 angajati rezulta un total de 7000-9000 de angajati
– Ingineri care sa ramana in tara si sa profesese
– Manageri buni care sa primeasca salarii competitive
– Ford va avea alte posobilitati la nivel mondial , AVANTAJUL ROMANIEI VA FI URIAS SA VAND IN LUME MASINI FORD PE CARE SA SCRIE „MADE IN ROMANIA”
-Firmele mici vor invata ce inseaman sa livrezi calitate si respectand graficul si vor putea incepe sa produca si pentru alte firme chiar si in afara LAUDANDU-SE ca produc pentru FORD Romania ( toata lumea site de Ford si in afara ) si asa incep si cei mici sa creasca, sa exporte si sa se imbogateasca „CAPITALUL ROMANESC”
O SOLUTIE USOARA SI LA INDEMANA PENTRU 15-20 DE FIRME DE GENUL ASTA E OFFSETUL !!! ADICA ANCORA !!! DAR NU SE VREA !!! E IMPORTANT SA PROSTESTI PENSIONARII SI ASISTATII SOCIALI CA LE DAI MAI MULT NEPORDUCAND NIMIC IN TARA ASTA !!!
Se pot face investitii in sectoare sau proiecte ca : camioane Roman, autobuze, Aro , tractoare, masini agricole , transport feroviar , electrocasnice , de ce nu si blindate si tancuri , combinate , energie verde , proiecte gen AGRI ……………………..n posibilitati din care cei ce investesc nu doar ca vin aici ca efect al offsetului CI FAC PROFIT PE TERMEN LUNG
Un alt exemplu de la Cluj : industria ce e in floare IT , majoritatea firmelor sunt un parteneriat cu cei din afara ( la unele sunt investitii din afara si au dat mici participatii la cativa manageri de aici sa fie intresati in performanta ) si e forte bine pentru ca ei aduc proiecte din afara : Endava, ISDC …………..
si PARTEA BUNA e ca facandu-si un nume ca e un centru de asa ceva LA CLUJ AU INCEPUT SA APARA FIRME ROMANESTI CARE EVENTUAL DAU ELE MICI PARTICIPATII LA CEI DE AFARA SA FIE INTERESATI IN A DEZVOLTA BUSINESSUL IN TARILE LOR !
SI AICI VORBIM DOAR DE O PARTE , MAI EXISTA : AGRICULTURA, TURISM , PORT LA MAREA NEAGRA , ……………………
Gabi, eu sunt din Cluj dar locuiesc in Timisoara, unde am si crescut.
Si eu sustin investitiile straine si offset, dupa cum poti vedea in articolele scrise de mine pe acest blog.
Insa din taxele incasate de la corporatii trebuie, ca stat, sa-ti creezi spatiu de miscare pentru a oferi facilitati IMM-urilor precum si sa creezi incubatoare de afaceri. Asta si pentru ca in timp, know-how-ul celor care actualmente lucreaza la standard international in corporatii si care vor sa-si infiinteze propria afacere sa fie reutilizat in firmele cu capital autohton.
Industria orizontala creata de o corporatie se poate prabusi de azi pe maine daca aceasta decide o relocare intr-o alta tara.
Dar in mare, da, asta este planul, investitii straine de anvergura in paralel cu facilitati pt. IMM-uri.
Stiu ce zici , dar adevarul e ca noi suntem intr-o b…da cum bine stim toti ….. si cautam o solutie de disperare sa miscam ceva cat mai repede.
O investitie de gen Ford poate produce urmatoarele sume ( estimate grosier ) :
100.000 maisni /an x 10.000 euro masina = 1 mld euro Cifra afaceri / an
TVA 24 % rezulta 24 % din 1 mld euro = 240 mil euro
10.000 angajati ( rotund e mai usor de urmarit calculul ) la un salar mediu net de 500 euro rezulta
500x 10.000 = 5.000.000 euro luna net x 12 luni = 60.000.000 euro net ( fondul de salarii e undeva cu 80% mai mult decat netul – si partea ta si a firmei – dar tot la stat merg ambele )
60 mil * 1,8 = 108 mil euro ( se intorc aproape toti in economie pentru ca taxele merg direct si netul se regasete in consum …. )
Sa zicem ca se realizeaza un profit de 100 mil
O paritcipatie a ta la firma sa zicem 25 % rezulta 25 mil
La un profit impozabil de 75 mil ( 100-partea ta 25 mil astia sunt toti ai tai nu mai conteaza cate impozit si cat e altceva … ) 75 mil * 16 % = 12 mil
…………………………
La o privire scurta din investiti stat roman ( sa ducem totul la extrem si sa zicem ca investim noi 50 % si restu ei …. ) la Ford se estimeaza 700-800 mil euro ,dar sa zicem ca mai trebuie infrastrucutra …. 400 partea noastra + 600 mil infrastructura ( de care beneficeaza intreaga comunitate nu doar fabrica ! ) 1 mld euro
La investitie de 1 mld euro tu bagi in buget an de an = 240 TVA +108 Taxe salarii + 25 divident + 12 impozit profit = 385 mil euro / an
adica aproape cat investitia direct in fabrica
E simplu !!!! probabil ca nefiind capitolul spagi nici nu vor fi luate in calcul asemenea estimari si directii.
E absurd si revoltator
Off Topic
Baieti,stiu ca nu se aseamana articolele,dar poate imi puteti explica,pt ce folosesc ochelarii de pe castile soldatilor romani,si daca te proetejeaza balistic,atunci cand ti le pui?Tot timpul serviciului, doar cand esti atacat sau nu esti obligat sa ti le pui sau se folosesc pt altceva?Mersi,uitati aici o poza.Multumesc! http://www.mapn.ro/fotodb/albums/20120717/Ruxandra_Dragomir_saluta_parteneriatul_cu_MApN.jpg
Sunt ochelari gen schior, nu au protectie antibalistica.
Protectie la praf si eventual alte dude aruncate in ochi de catre un om de bine.
Sunt si colorati deci merg si ca ochelari de soare.
Ai poarta si baietii de la antitero la interventii, le ofera un grad de protectie si
confort psihologic.
De exemplu trebuie sa intri intr-o camera sa neutralizezi un bizon,
si ala iti arunca in ochi diverse(nisip, apa fiarta, acid sulfuric, venin – use your imagination).
Vizorul antibalistic e altceva, e din antiballistic glass destul de groasa, ala ofera o oarecare protectie gen 9mmPara. Google ‘anti ballistic face visors’ si switch to images.
Intr-adevar, protejeaza si impotriva luminii puternice ca orice ochelari de soare, dar nu numai din cauza soarelui (care la latitudinea Afganistanului e mai apropiat de Pamant si deci mai puternic), dar e vorba si de reflexia nisipului. Se poate face o comparatie cu ochelarii purtati in zone cu zapada multa, care are acelasi efect de orbire pronuntat. Eschimosii nu degeaba poarta si acum pe langa ochelari de soare moderni si traditionalii „ochelari” din os cu fanta: http://www.canadacool.com/COOLFACTS/QUEBEC/Gatineau-OttawaSunglasses.html
ochelarismele de pe casca sunt antisoare si antipraf…de protectie balistica sunt ochelarii purtati de baiatul din stinga pozei…wiley x sg-1 . ochelarii astia stiu ca in 2006, pe Kandahar, au salvat vederea unui genist canadian care s-a bagat in seama cu o mina antipersonal descoperita prin zona…si-a pierdut degetele de la mina dreapta, si-a tras niste zgarieturi pe fatza, dar ochii nu au avut nimic de suferit…uite un link catre ei…
http://www.wileyx.com/EcommSuite/ProductDetail.aspx?ActivityCode=TACTICAL&SeriesCode=175&ProductLine=200,SG1&ItemCode=71
Mersi mult inca odata,mereu ma ajutati si ma lamuriti.
Scriam acum cateva zile de interesul Rusiei de a mentine o stare instabila in Romania (un exemplu fiind „Vocea Rusiei”). Iata ce declara tov Putin:
„Rusia va trata cu respect alegerea poporului Transnistriei”
http://www.newsmoldova.md/politics/20120731/191874502.html
Dupa ce a declarat ani in sir ca Romania vrea sa destabilizeze Rep Moldova, ca Rusia garanteaza integritatea teritoriala a Rep Moldova, Maica Rusie da cartile pe fata si afirma fara jena ca sustine dezintegrarea Rep Moldova.
Cred ca trebuie sa ne pregatim sa recunoastem si noi, spre exemplu, Cecenia.
Cum te-ai simti Ivane ?
Hmmm … nici nu ar fi rea ideea. Ia să vedem cum ar funcționa jucăria asta?
Dimitri Rogozi a spus foarte clar: oferim Moldova Romaniei in schimbul Transnistriei! Asadar ce sa mai asteptam de la Moscova?!
Nu vad de ce nu am acceptat, si asa fara macel nu am fi putut lua RM…
Lasa sa ia ei transnistria, toate la timpu´ lor…
Rusia e in criza de timp si stie ca daca mai asteapta ..e posibil ca trasnistria si moldova sa se uneasca cu romania,… ei vor sa castige ceva sa nu piarda tot , sa lasa un nou kalingrad la granita cu NATO si mai ales cu romania….voi va intrebati cum se poate sa se intample asta, pai dupa cum vedeti RM se indreapta catre europa si NATO iar tansnistria incepe sa nu mai asculte de Putin , , romania poate ajuta RM si mai ales poate accelera unirea prin ajutarea RM cu tehnica noua ca sa aiba baietii cu ce sa intre peste rusii ( armata 14 ) atunci rusia nu mai poate interveni pentruca automat intervine si NATO….deci tre sa incepem sa schimbam mentalitatea celor din RM , la scoala sa se predea in romana si mai important sa se predea istoria romana , iar ei sa inceapa sa se considere romani si dupa moldovenii…. lucrurile merg incet dar e important ca se misca…..iar ca rusia sa nu aiba motive ar fi bn ca si RM sa cumpere ceva tehnica ca dupa prea bate la ochi si pt asta au nevoie de banii pe care nu ii au, de ex se putea face in locul fabricii dacia din maroc una in RM , in loc de cele 100 milioane date de romania , le construia o fabrica ….si isi mareau PIB-ul , dar ca unirea sa aiba loc , in primul si in primul rand romania tre sa fie puternica patat pe plan militar cat si pe cel economic, ca sigur rusii nu vor sta si se vor
uita…..
Ps: Imi cer scuze daca am facut unele greseli gramaticale….
Calm, Calm… Rusia nu prea stie sa faca afaceri proaste cand vine vorba de teren in Europa. Cautati va rog viciul ascuns :D.
Am speranța că domnul G. glumește grav.
Serios acum, asta de la Moskva e provocare și se știe. Odată ce te bagi în joc în termenii lor, deja ai pierdut… e fază a la Sun Tzu. Nu comentez mai multe că e prea grav.
Daaaa glumesc de-mi dau lacrimile. Uite aici…oferta:
http://rumaniamilitary.wordpress.com/2012/04/01/un-nou-kaliningrad-pe-nistru/
http://rumaniamilitary.wordpress.com/2012/04/23/dimitri-rogozin-si-transnistria-sau-rusia-vinde-basarabia-si-cumpara-transnistriava-cumpara-bucurestiul/
Si aici cu tot cu reducere. Daca gasim in alta parte mai ieftin, recte prin UE, ne dau rusii de zece ori diferenta direct dupa ceafa. Practic se pare ca ivanii vor sa ne convinga ca sunt …distribuitori unici pe Moldova!
Iar daca cineva crede ca glumesc, rusii n.a, uitati-va la scandalul de la Bucuresti. Doar nu credeti ca totul este asa o coincidenta nefericita?!Pentru ca as fi foparte dezamagit de voi… 🙂
Astept de la Moscova, in schimbul Transnistriei, sudul Basarabiei, Nordul Bucovinei si Tinutul Hertei. Se aude tov Rogozin ? Altfel, mergem pe ideea intrarii Rep Moldova, in intregul ei, in UE.
Da si daca vrem asta ar trebui sa ne grabim , daca ucraina intra in UE sau intra in gratiile UE putem sa ne luam adio de la romania aproape mare:)) nu putem lua si cadrilaterul:)) si tre sa lucreze astia de sus in privinta asta ca ucraina si rusia sa nu se mia inteleaga,…..
Ucraina in UE?! Atata timp cat Rusia este vie?! Pai ce anume din Ucraina sa mai intre in UE?! Adica ce a mai ramas nerusificat in asa-zisa tara Ucraina?!
Gandeste-te ca asta ar fi o startegie a rusiei ca romania sa nu poata recupera teritoriile pierdute…sa vezi atunci cum intra ucraina….impinsa de rusia…
Nu cred ca o sa faca Rusia schimbul asta , Ucraina e un teritoriu de x ori mai mare decat Bugeacul, Transnistria si o mica parte din Tinutul Hertz , nu cred ca va vrea schimbul asta e prea dezechilibrat .
Uite cazul nostru , au lut o pe aratura comunistii de la noi si repede a fost trasi de urechi …. asa si al ucrainieni daca intra in UE nu mai fac chiar ce vor si cand vor ……
Este o prostie mare cat casa si dovedeste incompetenta si incultura. Rusia se declara o „FEDERATIE”, adica recunoaste drepturile tuturor membrilor ei ( inclusiv autonomia administrativa) prin asta. Moldova nu e si ca si Romania se declara stat „UNITAR” adica nu recunoaste anumite drepturi subiectilor minoritari cum ar fi autonomia administrativa. La Groznai este parlament si presedinte local ales de ceceni, RECUNOSCUT de Moscova. La Tiraspol e parlament si presedinte local NERECUNOSCUT de Chisinau. Nu poti recunoaste Cecenia caci incalci drepturile ei la autonomie si Cecenia nu se compara cu Moldova. Pentru foarte multi Cecenia e ceva aparte. Nu e. Cecenia e chiar Rusia! E ca si cum ai vrea sa recunoastem Texas si sa nu-i zicem SUA. E absurd. SUA e o federatie de state ca si Rusia sau confederatie daca vrei cum e Germania. Bavariei nu vrei sa-i recunoastem independenta? Confunzi organizarea si dreptul unei federatii cu cel al statului unitar si cel al unei „uniuni’. Dar Uniunea Sovietica nu mai exista.
Pe urma dpdv istoric, dupa toate principiile si cutumele posibile in jurisprudenta statelor lumii privind succesiunea, Cecenia a intrat in componenta Rusiei ABSOLUT FIRESC! Ivan cel Groaznic s-a casatorit cu o printesa cecena care a venit cu zestrea asta si a mostenit tot teritoriul (domeniul) la moartea ei. Cazuri din astea despre succesiune la tron sunt cu sutele in istoria evului mediu, cand dreptul suveran al monarhului se extindea si asupra drepturilor sotului consort. Pe urma Groznai e un oras rusesc, nu cecen, ( cecenii nu traiau in orase, nu stiau aceasta forma moderna de organizare a societatii cum e orasul, burg-ul, sau Kremlin-ul, caci ei erau pastori de triburi nomade si nu traiau in cetati). Groznai a fost ridicat de insasi Ivan IV ( cel groaznic..in ruseste, Groznai = groaznic) pentru a apara provincia de turci si mongoli. Conform istoriei, rusii se revendica de la greci si Constantinopol. Macedon ctitorea o GROAZA (sic) de „Alexandrii” prin lume. Ivan care se credea un fel de „Macedon” slav ctitorea orase cu numele propriu. Din acest punct de vedere el este un inaintas al lui Petru cel Mare care a ridicat Sankt Petersburg.
Si da, oricat ar parea de anormal Rusia recunoaste independenta R Moldova. De ce? Pentru ca o recunoaste ca stat la ONU. In schimb tu vrei sa recunoastem Cecenia adica sa nu recunoastem Rusia! Ce-ai zice daca in cazul asta Rusia n-ar mai recunoaste deloc R Moldova la ONU?
Subventie de stat echivalenta cu valoarea salariilor in primii 2 ani, pentru firmele care creaza cel putin 200 de locuri de munca si le mentin mai mult de 5ani:
http://www.zf.ro/business-hi-tech/guvernul-a-aprobat-schema-de-ajutor-de-stat-de-100-de-milioane-de-euro-pentru-firmele-it-care-creeaza-peste-200-de-joburi-noi-9915588
Sa vedem si ce efect va avea, in afara de atragerea IBM…