Obuziere pentru India

BAE_Systems_gave_India_option_for_local_production_of_the_M777_155mm_howitzer_640_001

M777 155mm Light Towed Howitzer

BAE Systems a oferit Indiei si posibilitatea de a fabrica obuzierele la nivel local, daca compania americano-europeana ar castiga competitia pentru dotarea trupelor alpine indiene cu obuziere.

Programul indian cere 450 de bucati numai pentru dotarea trupelor alpine aflate pe granita cu China. In acest moment armata indiana a pus pe masa o achizitie intr-o prima faza (si urgenta) de 145 de obuziere dar totalul necesar se ridica la 450 de bucati.

Fata de pret, oferta initiala a BAE pentru 145 de piese de artilerie a fost in 2013 de 697 milioane de dolari, care actualizata ar duce la o crestere cuprinsa intre 6 si 8 procente.

Avantajul obuzierului M777 155mm Light Towed Howitzer consta in faptul ca are o mobilitate foarte buna putand fi folosit atat de trupele terestre in mod clasic, dar se preteaza si pentru uzul trupele de munte, infanteriei marine sau chiar pentru parasutisti, obuzierul fiind destul de compact si usor. Pana acum peste 1000 de M 777 au fost deja achizitionate de diferite tari tocmai datorita versatilitatii acestei piese de artilerie.

M777A2 – ultima versiune – poate folosi proiectile ghidate de tip Excalibur (raza maxima 40km, precizia la tinta 10 metri) si este deja „in campul muncii” cu americanii prin Afgansitan, US Army achizitionand acest obuzier inca din anul 2000.

Cu o masa totala de doar 3.745 kg M777 poate fi transportat usor cu elicopterul sau avionul,  poate fi tractat de un vehicul normal 4×4 de tip Humvee sau Vamtac, poate fi usor si rapid pus in pozitie de lupta sau retras.

GeorgeGMT

50 de comentarii:

  1. e un obuzier foarte bun, cel mai potrivit pentru Romania…fiti pe faza ca o sa luam si noi 6 🙂 ca zicea tipul ala ceva de 12, jumatate de 155 jumatate de 105…acum nu stiu daca bae o sa poata sa onoreze o comanda atat de mare 🙂 🙂

    • la noi era vorba de 6+6 obuziere autopropulsate, de 2 calibre, 105 si 155

    • „e un obuzier foarte bun, cel mai potrivit pentru Romania”
      nu-s bani, si altele-s mult mai urgente, ca obuziere avem destule.
      era bine daca aveam autopropulsate, dar deh.

      dupa aia e problema schimbarii calibrului, respectiv a stocului de munitie.
      de 152 probabil au gramezi, ca s-au adunat in timpul anilor, de 155 or sa cumpere putina munitie si de fabricat tot asa, pana se aduna un stoc mai consistent…

      ca sa schimbi calibrul merita numai daca achizitionezi piese de artilerie in numar mare, altfel cel mai simplu, pt ce ai deja, e sa modernizezi munitia.
      exista GPS guidance fuse kits pt 155 si daca se pot insuruba in capu’la 155 se pot si la 152, gen Silver Bullet sau Topgun.

  2. Probabil ca pentru misiuni internationale va trebui sa luam 1-2 baterii de 155mm, de preferat M777.
    Schimbarea generala a calibrului la 155mm nu inseamna doar burlanele ci si linii de productie pentru munitie. Pentru urmatorii 10-15 ani nu cred ca ar fi principala urgenta.
    Mai degraba ar trebui sa gasim o solutie sa punem tunul-obuzier de 152mm M1985 pe sasiu de TR-85 pentru a-i creste manevrabilitatea. Avem suficiente (si tunuri si TR-uri) ca sa dotam toate batalioanele de artilerie.
    Am ras noi de Catapultul indienilor dar, ca echipaj necesar, mobilitate si speranta de viata pentru echipaj, nici nu se compara cu o piesa tractata.

    • Bre, ce oti fi dand cu „pentru misiuni internationale va trebui sa luam 1-2 baterii de 155mm” 🙂

      Eroule, unde merem noi sa dam cu tunul la international, poate la Campionatul Mondial de Fotbal sa le dam in stadioane, asa, ca nu noi ne mai calificam fireati ai dreacu 🙂

      Altii mai musculosi si mai jmecheri dau cu tunurile, noi o sa merem cu soldatzeii.

      Acuma vrei sa mutzi tunul de pe Saur pe sasiu de TR. Pt mobilitate. De ce, ca e senilat si merge mai bine pe noroaie?

      Pt survivabilitate, adica sa traga si sa fuga mai repede, poti sa te mai scoti si cu proiectile ghidate si cu bataie mai mare.

      Adica in loc sa o freci cu cateva salve de aproape tragi doua proiectile ghidate de la distanta mai mare, ai luat tunul de acolo si te-ai carat. Iar pt ghidare nu trebuie decat sa cumperi (sau sa fabrici local daca esti in stare) chestia aia de se insurubeaza in capu’la proiectilul pe care-l ai deja in dotare.

      • Una n-o exclude pe cealalta.
        Am vazut si eu Silver Bullet, Top Gun si altele asemenea care ar merge la fel de bine pe 152mm cum merg pe 155mm.
        In privinta mobilitatii si ratei de supravietuire nu cred ca se compara tunul tractat cu unul pus pe sasiu de TR.
        Tunul cantareste 8 tone, ii dai jos treul de rulare si falcelele si le inlocuieste cu un sistem de sprijin de tipul celui folosit la Catapult si iesi tot pe acolo ca masa. Daca nu vrei sa te complici cu un sistem de blocare a suspensiei, vii cu o placa de sprijin, sub burta tancului, si o cobori hidraulic pe sol cand trebuie sa tragi. Probabil ar reduce garda la sol de la 42cm la 35-37cm dar nu ar fi mare pierdere (poti s-o privesti si ca pe un kit de protectie antimina 🙂 ))) )

        • Economia de masa (cca 15to turela tanc vs 8-9 to cu M1985) ti-ar face masina mai sprintena decat TR-ul original, un 65-67km/h.
          M1985 este similar, ca performante, cu MSTA-urile vecinilor de la est iar ca mobilitate iesi ceva mai bine, cu el pe TR.

  3. Cum ar fi daca initial Romania ar bate palma cu americanii si europenii pentru a fabrica la noi in tara obuzierul M777 iar dupa aia, dupa ce incepe productia, sa se vanda actualele obuziere cu munitia aferenta la un pret corect?Poate si Ucraina ar fi interesata de jucariile noastre scoase la vanzare.Pana la urma tot va trebui sa renuntam la tehnica de provenienta sovietica.

    • Stii care-i problema cu M777 ? E scump rau: undeva la 4,8 – 5 milioane$. De banii astia iti iei Archer sau alta scula autopropulsata cu incarcare automata.
      Noroc ca noi n-avem bani.
      Il iei pentru misiuni internationale (1-2 baterii) si cam atat. Asta cel putin pana-i mai scade pretul.

      • Si daca ar fi fabricat de industria noastra de aparare in Romania?Cu siguranta ca ar costa mai putin.

        • Cred ca-ti dai seama ca, aproape sigur, nu avem capacitati pentru turnarea pieselor din titan. Am putea produce burlanul, sa importam restul pieselor si sa asamblam obuzierul. Nu stiu cat ar insemna ca reducere de pret, probabil vreo jumatate de milion de $.

          • Daca nu avem, pt cine stie ce numar mare de obuziere comandate, hai sa zicem 13 🙂 🙂 , se pot cumpara si alea. Sau se poate folosi alta tehnologie, fara titane, chiar daca ne ies mai grele. Or fi importante teava, inchizatorul si afetul dar mie mi se pare mare important ce iese pe teava. De aia ajungi ca la burlane vechi sa obtii rezultate spectaculoase cu munitie ghidata si cu bataie extinsa.

            • Aici sunt de acord cu tine. De asta am zis ca nu se merita sa luam mai mult de 1-2 baterii de 155 pentru misiuni internationale.
              Stocul de burlane de 152mm este mare, avem capacitati de productie pentru munitii. M1985 sunt chiar bune plus ca au resursa berechet pentru ca nu s-au prea facut trageri cu ele. Munitie inteligenta, urcate pe sasiu de TR, drone si pentru 15 ani stai linistit pe zona asta si cheltui banii in alte zone unde chiar suntem in cacat: aparare antiaeriana in primul rand.

      • Bre, tot nu ma lamurisi la ce pana lu’ misiuni internationale se duc astia cu 6 obuziere.

        Ca sa nu zica ca n-au apucat si ei sa traga o salva inainte sa se termine WWIII-ul lui buzu?

        Mie mi-e teama ca iau 6-6 poarta’n casa si alea sunt toate. Like … forever 🙂
        In plus, la 6-6 intra doi generali, cate unul per 6 bucati.

        Si unde vezi matale ca le scade pretul ca mie mi se pare ca preturile se duc tot in sus si tot in sus, de la un fiscal year la altul. Urmareste preturile la armamentoasele americane si o sa vezi ca le creste pretul constant. Intrucat ei tiparesc valuta aia care se tot devalorizeaza si mai f@ck si Quantitative easing, pt ei conteaza mai putin ca numerele alea tot cresc, ca le creste si bugetul si cantitatea dea bani existenta pe la ei pe acolo.

        Dar pt niste looseri care vor sa cumpere de la ei si nu tiparesc valuta lor pretul ala se va duce tot in sus…

        Asa ca daca acuma or fi 4.5-5 milioane, in fiscal year 2020 posibil sa fie 6-7 milioane 🙂

        Deci singura optiune: ori cumperi 6 bucati acuma ori de banii aia cumperi 3 bucati in 2020, ca daca vrei mai multe atunci cam trebuie sa ti le cam fabrici singurel in valuta lu matale in economia foarte nationala.

      • Eroule de unde scoti preturile astea? Un M777A2 costa $2,3 milioane.

        • Depinde cine-l cumpara. Daca e pentru US Army sau USMC pretul poate sa coboare chiar sub 2 milioane $.
          Daca e pentru straini, altii decat UK, Australia, Israel, pretul se duce in sus. Pentru India, de ex, pentru un contract de 145 piese, pretul ar putea varia intre 4,5 si 6,1 milioane $.
          Detalii aici:
          http://www.rediff.com/news/report/slide-show-1-why-us-made-howitzers-will-cost-india-90-more/20130821.htm#1

          • Ești isteț Eroule. Bagi botul la ce scriu toți prostovanii, imparti suma totala stipulatala numărul de obuziere și presto ai prețul nu? Poți sa fiii sigur ca dacă este un contract FMS or sa plătească cam la fel ca restul musteriilor care l-au achiziționat pana acum.

            • In primul rand, este foarte simplu de verificat daca prostovanii spun adevarul sau nu:
              „On August 7, the US department of defense (Pentagon) re-notified the US Congress of the sale to India of 145 BAE Systems M777 towed 155 mm/39-calibre ultra-light howitzers (ULHs) for up to $885 million (Rs 5,664 crore). This has superseded the earlier notification of January 26, 2010, which had stated a maximum cost of US $647 million (Rs 4,141 crore).”
              Pur si simplu trebuie verificat daca exista notificarea respectiva.
              In al doilea rand nu vorbim de o livrare catre US Army, USMC sau armatele unor tari care utilizeaza deja calibrul 155 si produc si munitie de acest calibru.
              Indienii sunt in plin proces de trecere la 155mm asta insemnand ca, pe langa livrarea pieselor, vor trebui sa le asigure si trainingul si ce mai este necesar pentru utilizarea lor in parametrii optimi.
              Romania s-ar afla in aceeasi situatie daca ar achizitiona asa ceva.
              Poate ca nu le-am achizitiona cu cat le iau indienii (pe motiv de parteneriat strategic) dar oricum vor costa mai mult decat ce spui tu (as paria pe un 4 milioane $ piesa mai ales ca va fi vorba de cantitati simbolice: 1-2 baterii). Ramane sa vedem cine a avut dreptate.

              • Barosane, cumperi prin FMS. Asta inseamna ca o sa cumperi la acelasi pret ca si US Army, USMC, cine vrei tu. Pretul o sa fie cam acelasi. Uite aici cele 2 comunicate de presa:

                http://www.dsca.mil/major-arms-sales/india-m777-155mm-light-weight-towed-howitzers\

                http://www.dsca.mil/major-arms-sales/india-m777-155mm-light-weight-towed-howitzers-0

                Nu mai imparti valoarea totala a contractului la numarul de obuziere care este stipulat pentru ca asta nu iti da pretul obuzierului. Nu stii ce Contract Line Items (CLINs) sunt stipulate in scrisoarea de acceptare (letter of acceptance) care de obicei tin de sustinearea obuzierelor respective si nu au nimic de a face cu achizitia si pretul de achizitie. Nu mai mai amesteca costurile de achizitie cu costurile de sustinere care se pot extinde pe 5, 10, 15 ani, etc. pentru ca incerci sa compari merele cu perele.

                • Oricum, asta e probabil un pret total pe care Romania l-ar putea plati pentru achizitia si exploatarea unor astfel de sisteme, daca ar fi ca cineva sa cumpere prin FMS si sa le exploateze similar cu India. Macar iti faci o idee.

                • Eu inteleg ce spui tu dar tu nu intelegi ce spun eu.
                  Pretul pe care-l sustii este pretul „de raft” pentru o piesa. Ok, sunt US Army, am tot lantul logistic asigurat pentru obuzierele respective, am servanti si personal de intretinere instruit pentru ele, nu trebuie sa cumpar decat piesa/piesele doar cu garantia si, poate, un kit minimal de piese de schimb.
                  In cazul asta e normal sa le iau cu cat zici tu.
                  Cand sunt Romania, nu am lant logistic, nu am servanti instruiti, nu am personal pentru suport tehnic, nu am aia, nu am aia, iau obuzierele cu tot cu pachetul mentionat pentru indieni in cele doua comunicari.
                  Indiferent cat as vrea sa iau in calcul separat celelalte servicii valoarea programului se va raporta la numarul de piese achizitionate.
                  Daca, mai tarziu, cand voi dispune de lantul logistic si personal instruit pentru M777, voi decide sa mai iau un numar de obuziere abia atunci le voi putea cumpara cu pret de „raft”, doar cu garantie si kit minimal de piese de schimb.
                  Chiar si australienii, pentru prima comanda de 57 piese, in 2008, au pregatit cca 248 milioane $, chiar daca folosesc calibrul 155.

                  Daca ne vom decide sa luam M777, avand in vedere ca trebuie luat tot pachetul (similar indienilor), ar trebui sa punem deoparte un 55-60 milioane $ pentru 12 piese.
                  Ulterior, cand vom avea bani sa mai luam, am putea achizitiona la pretul „de raft” (cca 3.5 milioane $ bucata, tinand cont ca asta se va intampla, cel mai devreme, peste alti 5-6 ani iar preturile mai cresc).

                  • Eroule bati campii. Ti-am explicat. Costul de achizitie este un lucru, costul de sustinere este altceva, iar nimeni nu iti plateste „up front” costuri de sustinere care decurg pe ani intregi. Oricum vrei tu sa-l scoti obuzierul asta nu valoreaza 5 bulioane. El nu valoreaza 3 bulioane cu tot lantul tau logistic pe care il inisiri aici. Daca ei in vedere o viata operationala de hai sa zicem 20 de ani atunci s-ar putea sa ai un cost a ciclului de viata pe undeva pe a 5 bulioane. Hai inapoi la coversia rablelor in ambulante.

      • ATROM-ul de 155 mm gata a murit definitiv? iar gura de foc de 105 mm o vad decat ca tun de tanc pe T-55 modernizate si tun autopropulsat pe diverse shasiuri cu roti SAUR, TBT 8×8, sau senilate mli-ifv gen Andres-polonez , Tulpar, Puma, etc. buna idea cu folosirea in continuare a M-1985 si M-1981 de 152 mm+dc nu s-ar face un obuzier modern de 122 mm cum este pe M-1989 autopropulsatul senilat similar 2S1 Gvozdika.

  4. Indienii:
    -Paki!…Lunea, miercurea si vinerea dam noi cu obuzele, voi aveti martea, joia si sambata! Duminica ne odihnim sau ne batem cu bulgari de zapada!

    Pakistanezii:
    -S-a facut boratilor, dar cine aduce ceaiul? Al nostru e mai bun!

  5. Munite ghidata? Evident: Precision Guidance Kit (PGK) pt. „mase” luata licenta. Interesant de „studiat” ar fi si „Kvіtnik” de la ucrainienii cal. 152mm.

    Tr85 +ceva blindaj il vad mai mult ca IFV/APC greu poate fi mai nesimtitor din fire.
    T55 ar putea el modificat pt. a purta un tun de 152mm.

    Rus+pro 203mm 2s7 Piony in Makiivka:
    https://www.youtube.com/watch?v=LARtj2fEtLE&feature=youtu.be

  6. io zic ca la fel cu proiectu rusesc de 203 s-ar putea realiza pe sasiurile de t 55 din rezerva un tun de 105 cu o teava cat mai lunga, probabil si un proiectil mai lung…;
    daca imi amintesc bine au exista ceva proiecte in trecut pt. 105 cu o teava mai lunga cu utilizare navala;

    nu ne opreste nimeni, daca suntem intr`adevar capabili sa construim un tun modern de 152;
    fiecare tara intrucatva suverana isi face politica si strategie de inzestrare conform propriilor interese (vezi exemplele cehe, suedeze, poloneze, etc);
    cei mai slabi fac doar politica de vasalitate

  7. Scuze pentru off-topic, dar a apàrut premisa unei tranzactii ciudate, dar plauzibilà.

    Sissi ar vrea ca la re-inaugurarea canalului de Suez în august, viteaza armatà egipteanà sà defileze cu 3 Rafale si o fregatà FREMM.

    Negocierile foarte rapide se îndreaptà spre o închiriere de 3 Rafale.
    E o solutie interesantà, decât negocierile lui peste, pilotii testeazà cu sârg aparatele si dacà este OK, se face contractul principal.

    http://www.ttu.fr/crash-programme-trois-rafale-et-une-fremm-pour-legypte

  8. Cum au rezolvat problema tovarasii lui Castro folosind sasiuri de BTR-60,BMD-1 si T-54/55
    https://www.youtube.com/watch?v=OTTEc6POeEE
    …daca ei pot,noi ce avem????

    • Am vazut acolo si sasiuri de T-34.
      Ce avem noi !? Pai noi suntem boieri si nu facem ca amaratii aia de indieni sau cubanezi, Doamne Fereste !
      Stam cu tunuri tractate pana vom avea bani de PZH2000, adica peste vreo 25 de ani.

  9. Indienii au nevoie de acest obuzier scump si usor (ca greutate) pentru a fi mai usor de transportat prin Himalaya. Noi nu avem nevoie de asa ceva, am iesi mult mai convenabil cu K-9 coreean.

    • Daca luam asa ceva, ar trebui s-o facem pentru misiuni internationale (1-2 baterii) si cam atat, in acest moment.
      Pentru zona montana mortierul de 120mm plus ceva Grad (varianta normala si cea scurta) ar acoperi aproape toate necesitatile.
      In privinta K-9, nu reuseasc sa gasesc sursa dar se vorbeste de 1 lovitura pe minut (tragere sustinuta) si 3 lovituri / 15 secunde pentru MRSI.
      Ar trebui sa vedem daca nu iese mai bine Krab-ul polonez.

      • La Krab tragi 3 lovituri in 10 secunde sau 18 lovituri in 3 minute (foc sustinut) ceea ce arata mult mai bine decat la K-9. Probabil ca asta este si motivul pentru care au achizitionat doar sasiurile de K-9.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *