O filmare cu un test de tragere C-RAM a sistemului Oerlikon Skyshield (evoluat intre timp la denumirea Skynex):
Noi cu GDF-003, parca am vrea sa le modernizam similar, potrivit unor declaratii de intentie de acum mai bine de un an.
Bazat pe lectiile razboiului din Ucraina, pana la a ne gandi la un sistem mai scump bazat pe rachete, cum e cazul Iron Dome (fara a lua inca in calcul Iron Beam), baza ar trebui sa fie sistemele artileristice, adica minim Oerlikon GDF 35mm si SPAAG Gepard, daca sistemele A436 de calibrul 30x173mm sunt retrase in loc sa fie aduse la un standard A436M Viforul (sau similar ZUR 23-2 KG, cu rachete GROM integrate/Pilica) cu munitie programabila.
In fine, ZUR 23 ar fi fost mai degraba compatibil cu sistemele ZPU2/4 de 14,5mm, din care ZU-23 este derivat. Intre timp noi am inceput sa introducem si calibrul 20x102mm (tunul GIAT de pe Puma SOCAT) precum si cel Oerlikon 25mm (instalat pe MLI-84M), fabricand deja si munitia aferenta in tara.
si… A436M Viforul
De reamintit ca fabricam deja si munitia cu fragmentatie si cea de antrenament pentru 35x228mm, ramanand de asimilat cea programabila si cea perforanta:
https://upsdragomiresti.ro/artillery-ammunition/
Insa concretizarea se lasa tot mai mult asteptata… 2022 pare un an pierdut pe toate palierele armatei romane, desi e anul reizbucnirii conflictului din Ucraina.
Marius Zgureanu
Citeste si:
Oerlikon GDF-35 la lucru… variante
O noua abordare pentru gap-filler?
Polonia-vrea-sa-achizitioneze-sisteme-aa-cu-raza-scurta-poprad
Solutii-autopropulsate-pentru-sistemele-aa-viforul
Alegerea-corecta-sistemul-antiaerian-marksman-versus-ghepard
S-60/ 57mm loveste din nou
Artileria autopropulsata – cea antiaeriana
M53/59 Praha
Oto Melara cal.76mm va inlocui cal. 57mm in flota americana?
Turele usoare – calibre medii
Tun cal.20mm suficient pe elicopterele de atac?
Noul tun CTA calibrul 40mm intra in productie
EAPS-ID cal.50mm
Modernizari ale armamentului existent, solutii stop gap
Modernizari ale armamentului existent, solutii stop gap (II)
.
cehii (si divizia slovaca) de la EVPU: https://www.evpu.sk/en/production/defense-systems/modular-components-for-modernization-of-anti-aircraft-gun-systems
https://www.armedconflicts.com/CZE-SVK-ZU-23-2-M2-modernizace-t94983
Eu nu reusesc sa inteleg de ce nu putem face nimic cu tevile AA pe care le avem deja, de la mitraliere de 14.5 pana la tunurile AA grele. Radare putem cumpara fara probleme si in rest e doar o problema de software, asa cum ne-au aratat ucrainenii. pe partea de software chiar exista competente si tot ce ne trebuie la nivel intern.
Pentru ca MAPN si ai nostri guvernanti nu inteleg ca sunt concurenti pe piata muncii. Cat de patriot sau prost ar trebui sa fiu sa renunt la 55$/h in privat ca sa vin sa fac software pentru 7.3$/h( adica de 6000lei pe luna) la MAPN?
Nu e nevoie sa angejeze MAPN nici un programator. Nu au nici un fel de competente de IT si nici nu da competenta pe dinafara pe acolo. Ce trebuie sa cumpere ei sunt servicii, nu sa iti dea tie un purcoi de bani pe salariu full time 🙂
Tu și auzit de comandamentul cyber? E clar că nu cunoști.
Sunt uzate multe. Țevile nu țin la nesfârșit, unele se decalibreaza, ruginesc sau nu mai au munitie
pare foarte ok acest Oerlikon C-RAM ca point defence. Nu ar avea sens macar in anumite puncte cheie? Gen aeroporturi, porturi?
Noi avem AZP S60 la bazele aeriene, 7 suflete langa o teava care poate trage 60-70 de proiectile pe minut cu munitie din 1950 toamna, fara radar (cele vechi in banda de 10 cm, au fost dezafectate cand au cumparat vodafonii orangii si telekomii licentele 4g, cu o parte din banii aia s-au platit F16-le portugheze cred). Doamne fereste sa ii treaca cuiva prin cap sa „modernizeze” asa ceva, in loc de sisteme gen oerlikon de asta, automate, eficiente si contra proiectilelor de mortier, rachete gen katiusa
Eu as fi fericit sa modernizeze ceva, sa cumpere ceva sau sa faca dracului ceva, cat mai repede. Uite cum zboara dronele ucigase pe campul de lupta din Ucraina si ce deranj fac. Noi ce facem, dam cu pliciul dupa ele?
vezi la sfarsitul articolului de aici:
https://www.rumaniamilitary.ro/oerlikon-gdf-35-la-lucru
asta ar fi ideal pt noi, e mura in gura pt prostii care nu sunt in stare sa gandeasca in perspectiva si se trezesc ca le pica Shahedul in cap. Ideal pt toate vechiturile AA de la noi din ograda
„The system integrates several sensors, including target acquisition and fire control radar systems, including the ELM-2106 Advanced Tactical Air-Defense Radar (ATAR). This 4th Generation 3D is optimized to detect targets with low radar cross-section, such as low-velocity UAVs and ultralights that can be detected from 40-60 km. The ATAR radar can detect helicopters at 40 km, and classify such targets by type, according to the radar signature returned from the rotor blade returns. A solid-state L-Band medium-range radar. This radar combines rotation in azimuth with electronic scanning in elevation.
The system also combines an electro-optical (EO) payload for passive track and target identification. System. For the Sky Capture solution ATAR is associated with a separate fire control radar providing effective target engagement with continuous search and tracking of multiple targets. The solution provides accurate target data for the weapons associated with the system and manages to fire parameters to ensure the highest probability of target kill, according to the target type.”
P.S. avm deja 4 radare din alea
Interesant Sky Capture, foarte interesant! Nu e ieftin, dar cred ca indienii au integrat foarte multe guri de foc
poti sa integrezi in el S-60M cu A436M (cu conditia sa poti automatiza macar partial alimentarea cu munitie si avea pozitionare si ghidare electrica, la distanta, a tragerii) si daca vrei adaugi si GDF-uri 🙂
Apropos, avem deja 4 radare ATAR ELM-2106, radar care e integrat si cu Spyder SHORAD
https://www.rumaniamilitary.ro/o-solutie-romaneasca-pentru-modernizarea-rachetelor-hawk
Cred ca merg integrate și tunurile AA de 30 mm, nu? Și avem ceva cantitate, cam 300 și facem și muniția.
era varianta M Viforul, dar nu stiu ce ar mai putea fi facut acum. Musai ar fi fost alimentare automata si orientare automata.
da, indienii au fost multumiti si de mig27, A10-le sovietic cu tunul cu 6 tevi montat pe mig23, cred ca le poti vinde orice
chestia e ca poti integra ce tunuri ai cu radarul ala care ghideza de fapt SHORAD Spyder. Mai simplu de atat nu se poate. Mai scump si complicat da, cum e cazul Oerlikon, dar care e foarte bun pe nisa lui.
Normal ei au inventat curent la manivela ???
1. Dar cu pulberile în ce stadiu mai suntem ?
2. Pe mijloacele AA , se poate adapta ca protecție individuală, sistemul Trophy ?Ar fi scump ?
Și niște ingineri in echipă cu niste servanti de AA, ar putea face chestia asta ?
Vă dați seama, ce protecție antidronă, rachete aer-sol și proiectile ar avea aceste mijloace AA ( Ghepard, MLI 84 M1, Viforul, GDF 003, etc) ?
Cele mobile pt sustinerea manevrei, iar cele fixe, pt protecția AA apropiată a obiectivelor.
Trophy nu prea merge pe atacuri in ax vertical, deocamdata… deja sunt multumit ca a aparut varianta navala.
I-mi pare bine ca tunul calibru 57 mm nu si-a spus inca ultimul cuvant mai ales pe nave militare, dar se pare ca revine in forta si la tehnica de lupta terestra.Nici tunul de 40 mm cum il au francezii nu este de ignorat.Se cam pare ca se maresc calibrele la tunurile automate ajungandu-se la calibrul 76 mm si chiar 85 mm sau 90 mm. USAmericanii au iesit pe piata cu tunul automat calibrul 50 mm. Asistate de radre supe performante, systeme la fel de conducere a focului, senzori si integrare/asistare prin satelit un tun automat face treaba excelenta impotriva dronelor, elicopterelor si rechetelor cu raza mica si medie. Un proiectil de tun automat este mai ieftin decat o racheta. ArmRo ar trebui sa nu renunte la tunurile S-60 calibrul 57 mm si sa-l modernizeze in consecinta!
Varianta GDF-009 e noua sau e un upgrade al 005? Ca daca da, se pune intrebarea, daca tot dam un ban, de ce nu direct upgrade de la 003 la 009?!
GDF-003: Minor enhancements including protective covers and automatic weapon lubrication.
GDF-005: Introduced in 1985. Fitted with Gunking 3D computer-controlled sight with a laser range finder and digital fire control system. Integrated power supply and diagnostics. 280 rounds on the gun and an automatic re-loading system.
GDF-006: GDF-001/002/003 upgraded with AHEAD system.
GDF-007: GDF-005 upgraded with AHEAD system.
GDF-009: Unveiled at IDEF 2015, held in May 2015 in Istanbul. To date, its exterior significantly changed, although the installation has retained the design of the original serial versions of the systems. Unlike other variants, this one relies on an internal power source. The GDF-009 model is based on a four-wheeled carriage, and is raised off the ground by three stabilisers when deployed in the firing position. It also features an automatic levelling system that can compensate for a maximum tilt angle of up to 7°.Mounted on the forward part of the carriage is the integrated battery, which functions as the gun’s power supply unit and can be recharged from an external source if required
https://www.rumaniamilitary.ro/oerlikon-skynex
Skyshield si mai nou Skynex sunt evolutii, cu platforme cu cate un singur tun/platforma
https://www.rumaniamilitary.ro/oerlikon-gdf-35-la-lucru
multumesc! oricum, cum spune articolul fara nista surubareala si upgradare de la 003 la… mai bine, nu se poate. riscam sa cam ramanem un urma. asta e valabul, evident si ptr. Gepard.
A436 sunt 30×210 mmB
Parerea mea…
https://www.agerpres.ro/social/2022/11/08/intalnire-intre-ministrii-apararii-si-economiei-pe-tema-industriei-nationale-de-aparare–1010145
A avut loc o intilnire foarte importanta. Stati linistiti se lucreaza la problema.
Pai aveam un proiect AHEAD pe 76 mm.Se mai stie ceva de el? M-as mira sa nu putem fabrica si de 25 mm https://www.rumaniamilitary.ro/modernizari-ale-armamentului-existent-solutii-stop-gap-ii#prettyPhoto%5B38450%5D/14/
a ramas in stadiul ala de prototip, ce sa se mai stie de el?!
Viitorul sint tunurile automate, fara servanti fizici, care sa „caute” tinta ochiometric…
Radar + baterie AA, aia e.
Faine tunurile astea. Ar merge si varinata navala….parerea mea.
Sint fan Phalanx si mai noul SeaRAM pentru naval – sau combinate, cite 2 (1+1) pe fiecare bord.Plus rachete AA si AN, tot la naval.
in plus, pentru Land, aceste radare si tunuri automate sint beton pentru AA defence, pentru obiectivele strategice. Tare bune ar fi, ne-ar prinde bine niste chestii din astea, pe linga aeroporturi si baze aero/navale.
A trecut vremea operatorilor umani, care sa stea pe scaun si sa „caute” tinta prin vizorul de ochire … Rachetele nu mai pot fi doborite asa.
De aia e bine sa pui de la inceput pe blindate/camion sau nave direct sistemele de care ai nevoie, nu sa le adaptezi dupa … parerea mea.
Si un link comparativ pentru naval al acestor sisteme:
https://navalpost.com/searam-ram-vs-phalanx-goalkeeper/
Dupa cum se vede, US navy inlocuiesc Goalkeeper cu Phalanx si mai nou cu SeaRAM, or fi stiind ei de ce.
Oricum faine aceste tunuri automate, ne-ar trebui si noua citeva zeci de sisteme de genul.
Dronele nu sunt asa usor de detectat la raze de 5-10 km.