Oerlikon Skynex

MApN s-a hotarat in sfarsit sa modernizeze cele 72 sisteme de tunuri binate Oerlikon GDF-003 pentru capacitati C-RAM…

program de modernizare Oerlikon GDF-003 armata romanaOerlikon Twin Gun GDF-009 TREO – cel mai modern standard

Oerlikon tocmai a prezentat o evolutie a ultimei variante de produs, Skynex, care contine urmatoarele elemente:

  • nod de control si comanda Oerlikon Skynex, unitate multi-senzor (MSU) cu radare multimodale cu scanare electronica (AMMR) AESA: Oerlikon X-TAR 3D; 4x tunuri:  Mk3 cal. 35mm sau Oerlikon Twin Gun GDF009 TREO (cu radar de tragere integrat, alaturi de bila electro-optica); si / sau tunuri laser Oerlikon (HEL); 4x lansatoare de rachete C-PGM & C-RAM (SkyNight) cu eficacitate de pana la 6km contra tintelor cu carcasa dura respectiv 10km contra tintelor neprotejate;
  • Sisteme de bruiaj: GPS, radar, avertizor de iluminare LASER, detectoare cu emitatori pasivi;

Omitand tunurile revolver Skyshield, cate 4 pentru o baterie, si care sunt de factura mai recenta decat ale noastre (GDF-003 autohtone necesitand automatizare, capacitati AHEAD si radar de tragere), solutia de descoperire a tintelor (X-TAR3D in locul actualului X-TAR2D) si centrul de comanda sunt similare cu ce am putea obtine si noi prin modernizare, Si rachetele, cui le lasam?

O alta intrebare… daca cele 72 de sisteme artileristice GDF-003 pot fi impartite cate 3 sau 4 / baterie, rezultand un total de 18 la 24 de baterii, sunt ele suficiente pentru necesitatile noastre (facand abstractie de SPAAG Gepard mobile)?

Actualmente, sunt cate doua sisteme artileristice la un radar de descoperire + TCP Shorar.

Sau e nevoie de guri de foc suplimentare, eventual reluand ideile programului „Viforul” pentru o parte dintre gurile de foc cal. 30mm sau 57mm?

 

Marius Zgureanu

 

Articole pe tema similara:

Oerlikon GDF-35 la lucru… variante

Millenium by Lockheed Martin 

Cele zece… 

O noua abordare pentru gap-filler?

Polonia-vrea-sa-achizitioneze-sisteme-aa-cu-raza-scurta-poprad

Solutii-autopropulsate-pentru-sistemele-aa-viforul

Alegerea-corecta-sistemul-antiaerian-marksman-versus-ghepard

Integrarea-rachetelor-sol-aer-cu-bataie-apropiata-cu-tunurile-antiaeriene-de-calibru-mic-o-cale-de-crestere-a-eficacitatii

Shorad-sau-vshorad

Vshorad-shorad-vs-manpad

Noua ce ne lipseste?

145mm-un-calibru-demodat

Sosna-vs-crotale

Zsu-57-2-terminator

S-60/ 57mm loveste din nou
Artileria autopropulsata – cea antiaeriana
M53/59 Praha
Oto Melara cal.76mm va inlocui cal. 57mm in flota americana?
Turele usoare – calibre medii
Tun cal.20mm suficient pe elicopterele de atac?
Noul tun CTA calibrul 40mm intra in productie
EAPS-ID cal.50mm
Modernizari ale armamentului existent, solutii stop gap
Modernizari ale armamentului existent, solutii stop gap (II)

57mm-o-data-de-doua-ori-adjudecat

K-30-Biho-8×8

Rws-xtr-101-si-xtr-102

Skyranger pe Piranha IIIC

39 de comentarii:

  1. În ziua de azi mobilitatea e foarte importantă nu neapărat pentru atac ci mai degrabă să poți să îți schimbi poziția din cauza dronele care pot fi la fel de letale precum niște avioane dar care sunt mult mai greu de detectat. (A se vedea conflictul din NK care trebuie să fie o lecție de învățat pentru noi)

    Aș fi preferat să avem ceva pe roți care să se miște de colo colo la nevoie dar tunurile astea merită modernizate dacă tot nu vrem să dăm câteva sute de milioane de euro pe ceva ca lumea.

    Ceva cu rachete/tun/laser pe 4×4, 6×6, 8×8 probabil că reprezintă viitorul pentru că în câteva zeci de secunde ai plecat din zona unde s-a anunțat prezența unei drone. Cu astea te miști mai lent.

    Cam la ce preț ar putea să fie ale noastre toate modernizate? Câteva zeci de milioane de euro? O rachetă anti-dronă am putea să proiectăm și noi și să o integrăm în sistemul ăsta. N-o să fie mega șmecherie din prima generație dar așa se dezvoltă industria locală de apărare.

    9
    • un sistem nou, Mantis, e pe la 138 mil.euro.
      https://www.offiziere.ch/?p=32425
      Un Skyguard nou e mai ieftin: aici un contract de 256 mil.$ pentru 2 clienti – unul cu doua sisteme si posibil un altul cu inca un sistem, deci cam 85 mil.$/sistem:
      https://www.defenseworld.net/news/20013/Rheinmetall_To_Deliver__Skyguard__Air_Defense_Hardware_To_Two_Foreign_Customers#.YKH7WIdxeM8

      „The new customer country has ordered two Skyguard 3 air defence systems. This is a third-generation system optimized for protecting critical facilities and infrastructure from current and future threats at very short ranges.
      Each system consists of a Skyguard 3 fire control unit as well as two 35mm Oerlikon Twin Gun GDF009 automatic cannons. The same country is expected to place additional orders in the medium term.
      Another nation has now opted to add 35mm Skyguard 1 fire units to its inventory. The order also encompasses 35mm ammunition, simulators, related test equipment as well as training on location. Here too, follow-on orders are expected to come within the next five years.”

      Un upgrade costa sub jumatate (Spre 1/3) din suma/ sistem, pentru ca mai sus erau contracte cu toate costurile incluse. Noi avem 36 de „sisteme”.
      Depinde la ce nivel fac upgrade, ce mai adauga…

      5
    • @Patriot. Oerlikonul GDF si Viforul 30mm nu sunt piese de manevra, rolul lor e sa apere pozitii permanente sau semi-permanente (baze, aerodromuri, depozite, puncte de comanda, comunicatii, statii radar, etc.). Datorita numarului mare de piese si rezervelor de munitie, Viforul ar putea fi inca util in completarea GDF-ului daca ar fi complet automatizat, fara toata gasca aia care acompaniaza fiecare piesa, ca sa creeze saturatie in apararea unui obiectiv fix, ceva in genul aleilor Flak nemtesti in WW2.
      O unitate mobila are insa nevoie de AA de insotire la fel de mobil ca vectorul ei principal, deci SPAAG pe sasiu de MBT/MLI la unitati mecanizate, MANPADS la infanteria usoara; combinatia tun automat – rachete e indispensabila, tunul sau rachetele singure nu acopera toate scenariile de angajament. Sud Coreenii sunt (ca de multe ori) un bun exemplu in domeniu, cu K30 Biho si ZRK Chun Ma/Pegasus (senile, pe sasiu K200 modificat) si Rotem KW2 (roti, 8×8), combinand tunuri de 30mm si rachete Shin-Gung/Chiron (7km) si Crotale NG (11km).

      1
      • Tocmai, noi avem 36 de Gepard SPAAG, pentru partea mobila, care pot fi si ei modernizati la un standard apropiat, si au deja disponibile in optiune integrarile pentru rachete Stinger sau A-94M. In functie de ce luam la MANPADS, ar putea apoi sa se aplice pe ele.
        S-ar mai putea completa si cu loturi suplimentare din stocul Bundeswehr… la o adica, dar nu cred sa o faca ai nostri, ca e masina destul de scump de operat.
        Pentru acoperirea AA a restului unitatilor moblile de la FT, am putea incerca si o versiune Viforul pe vehicul blindat pe roti…

        2
      • Apropos, japonezii au turela Gepard 35mm pe un alt sasiu => Type 87

        2
        • Pana la urma, orice-am face tot bani costa, mai ales la AA. Gepard modernizat cu AHEAD si rachete si pus pe sasiu autohton (TR-85, T-55) mi se pare solutia cea mai abordabila si cost-effective pentru noi. Mai ales ca se gasesc de vanzare si la altii care le-au retras prin Europa. 36 de masini (doua batalioane) e insuficient, fiecare brigada mecanizata ar trebui sa aiba minim un batalion, completat cu un sistem-rachete cu raza mai mare pe acelasi sasiu (pe modelul Crotale NG sau MK3 VT-1, dar nu neaparat acesta). Cand au elaborat Leclercul, Francezii planuiau si un Leclerc Crotale (8 rachete) si s-a vehiculat si varianta Leclerc Flak (turela Gepard+4 Mistral).
          La Vifor necazul e ca nu exista munitie programabila in 30x210mm si nu ne vad pe noi dezvoltand-o, deci la sisteme mobile care in general sunt mai putine as prefera, pentru eficacitate maxima, 35mm cu toate modernizarile.
          Cred insa ca ne agitam degeaba si cu astea ramanem.

          3
    • de acord cu mobilitatea, iar oerlikon o sa aiba disponibil in 2025 Skynex Air Defense System cu High Energy Laser , asta va fi eficient impotriva dronelor de atitudine joasa si medie, asa e antitodul pentru povestea din NK , iar armenii daca mai exista pana atunci daca sunt inteligenti ar trebuis sa isi dezvolte local asa ceva

      1
  2. As fi preferat achizitia de sisteme Skysheld pentru apararea obiectivelor importante si ca offset modernizarea sistemelor Oerlikon GDF- 300 la C-Ram., Ma apuca nervii si rasul cand ii vad pe ai nostri in Polonia cu ghepardul nemodernizat,sisteme analogice si Viforul. Cand vezi soldatul ca se da huta in sistem si da de manivele si butoane, parca e antiaeriana din al doile razboi mondial……te ia durerea de cap. Noi nu am fost in stare sa implementam tunul de pe ghepard pe o turela ! Si e foarte important acest tun de implementat,deoarece, tot ce e pe acelasi calibru am constatat au cadenta foarte mare gen pentru aeriana si batie mica…risipa de munitie,pe un transportor nu ai nevoie de asa ceva ! Cu tunul de pe transportor, angajezi tinte vii si blindate usoare nu done sa ai rol de Phalanx. Asta care e pe Ghepard are viteza foarte mare dar cadenta e de 550 lovituri, trage cu AFPDS la 5500m, vitez proiectil 1440m/s, munitii selectabile practic daca tragi in vehicule usor blindate, serii scurte,economisesti munitie si le faci praf

    6
  3. automatizarile acestea vor aduce oportunitati noi pentru tehnica veche. interesant cum vechile biplane azere au consumat munitia armeana si au deconspirat pozitiile bateriilor. as dezvolta autoloader si pentru tunurile de 100 si 130 plus data link pentru ca la o nava de desant, fiind obligata sa se apropie de tarm, nu ii trebuie nsm ca sa ii dai cep. potentialul agresor va trebui sa aloce spetsnaz si kalibre pentru scoaterea din lupta a unor exponate de muzeu.

    10
  4. Poate nu este chiar locul dar poate sa-mi explice cineva ce inseamna „regenerarea țevilor prin procedeul numit „tubare amovibilă” ? Alta teava ? Se refoloseste teava prin reghintuire la un nou calibru ? Brosarea imi pare f greu de realizat dat fiind tratamentul termic(eventual si cromarea interiorului, poate la calibre mari nu se aplica).

    • este chiar in lucrarea „Tunurile Resitei”, din care ai extras paragraful:
      https://rft.forter.ro › download › file › fid

      „Tuburile amovibile erau ţevi de tun cu pereţi subţiri, din oţeluri superioa re reşiţene, care se introduceau cu un joc bine determinat în interiorul ţevilor tunurilor vechi – şi ele prelucrate corespunzător la interior, pentru a „primi” tubul nou. Astfel, mai multe tipuri de tunuri de calibre apropiate, deveneau cap abile, prin tubare amovibilă, să tragă un singur fel de muniţie – cea mai performantă şi, desigur, unifi cată. Mai mult, aceste tuburi amovibile erau interschimbabile. Schimbarea lor, la nevoie, se putea face chiar în cadrul şi cu mijloacele bateriilor de artiIerie, chiar în poziţia de tragere (cu condiţia ca ţevile să fi e reci, pentru a se evita serajul cauzat de dilatări). Aşa s-au regenerat diverse tunuri vechi de 75 mm (de diferite model e şi provenienţe), folosind cea mai bună muniţie – existentă în mari cantităţi -proiectilul exploziv model 1917 al tunurilor franceze de calibrul 75 mm „Schneider” şi rezolvând cât se putea problema tunurilor de câmp de 75 mm -atât de presantă, începând cu anul 1935 (anul omologării soluţiei).”

      7
  5. Orice șurubăreală este un pas înainte față de situația existentă.

    7
  6. Combinație AA fixe și cu altele mobile, e f.f. bine pt. apărarea antiaeriană.
    Pe lîngă tunuri cu tragere rapida , au nevoie de integrare cu rachete, și radare, IRST, comunicații sigure, capacitatea de a ” lucra” individual, grup , in sistem .
    Nu am habar cite ori fi necesare dar la Kogălniceanu , Câmpia Turzii și Deveselu e nevoie mare. In primis acolo.
    După , în baza capacitatii- cerințelor și în alte locuri vulnerabile. Cu ce dam jos eventuale drone , rachete ?
    Cu Patriot ?
    Kawk alea cred că sunt depășite pentru un orizont 2035.

    3
  7. Multumesc mult !

    1
  8. Programul acesta mi se pare foarte util si un exemplu din seria „artileria nu moare, se reinventeaza” prin introducerea de noi senzori si calculatoare balistice, munitii speciale si automatizare. Ar fi o parte importanta a componentei VShorad pentru apararea obiectivelor fixe (aeroporturi, porturi, cladiri etc).
    Desi lumea viseaza la laseri samd cred ca mai e pana acolo. In plus, laserul poate fi afectat negativ de conditiile meteo iar perdelele cu fum (d-ala special, nu un somoiog de carpe date prin benzina si aprinse) sunt o contramasura care exista deja.
    In plus, momentan, laserul nu poate angaja prea multe tinte, rapid.
    Pe acelasi principiu ar merita si Ghepardul actualizat si integrat cu o racheta AA cu raza scurta. O fi scumpa intretinerea dar nu cred ca-i un capat de tara.

    5
  9. Iti trebuie mobilitate mai mare si timpi mai mici de reactie. Geparzi modernizati plus cumparatea de sisteme similare noi. Ma gandesc ca daca iti ataca blindatele cu drone nu prea ai ce face cu astea. Pentru paza punctelor fixe iti faci zreaba cu de-astea, ai suficiente.

  10. De fapt nici tunurile acestea nu sut chiar fixe, se pot muta si asa au procedat sarbii ca regula generala nu le-au tinut mai mult de 4 ore in aceeasi pozite si dupa o angajare mai lunga de 5-8 minute a trupelor NATO le mutau apoi

    1
  11. Sarbii au pierdut razboiul.

    • Si asta este relevant sau nu pentru discutia despre tunuri antiaeriene? Te-ai uitat cate ore de zbor s-au cheltuit pentru distrugerea fieacarui tun in parte?

      1
  12. Modernizarea tunuletelor AA alaturi de senzori, drone, EW, artilerie, camuflaj -tinte false este unul din cele mai importante programe care va decide pierderea sau nu a unui razboi de tip modern.

    Cum pretul dronelor a scazut foarte mult (o drona tinta produsa la noi costa in jur la 3000 euro) si utilitatea acestora a crescut enorm, (avem drone de atac si kamikaze) este imposibil:
    -sa castigi in fata unui adversar care are drone si tu nu ai aparare stratificata contra lor. In Siria rusii au vazut ca nu se poate folosi numai EW (atunci cand ai ce bruia) iar cea mai eficienta arma a lor a fost tunul AA.
    In N-K peste 80 de tancuri, zeci de IFV si APC au fost distruse intr-o singura incercare de contraofensiva armeana. Au pierdut cam tot ce au concetrat pt. atac.
    -o aparare bazata numai pe rachete nu este viabila pt. ca deja se folosesc zeci de drone intrun atac/locatie. Plus deja exista asa ceva:
    Turkey adds autonomous facial recognition kamikaze drones to military portfolio
    https://www.biometricupdate.com/201911/turkey-adds-autonomous-facial-recognition-kamikaze-drones-to-military-portfolio
    Cantareste sub 10kg deci un soldat o poate duce in spate. 10 soldati atacand un convoi de aprovizionare (rusi deja se antreneaza pt. asa ceva) ai nevoie de 20 rachete numai sa poti, teoretic, distruge dronele. Cum in general sunt cam 4 rachete/masina ai nevoie de 5 masini. Numai rachetele costa 1 mil + costul masinii/sistemului iar in timpul unui conflut ai avea zeci de asftfel de convoaie. Asa ca numai pt. reaprovizionare trebuie zeci-sute de masini si rachete.
    Deja in N-K sau folosit roiuri de pana la 30 drone =>minim 60 rachete/roi si 15 masini intr-un singur punct.

    Cum ai de protejat AA (de ex. Patriot), aeroporturi, centre de comanda si control, comunicatii, poduri, industrie (daca nu o rezolva ministrul de la Insolventa, pardon Industrie) pozitii foarte importante, etc Nu se poate, tunuletele sunt deocamdata sigura modalitate.

    Mobilitatea este esentiala dar tocmai dronele au readus tractatele la viata. Ele sunt mai ieftine deci poti folosi mai multe ceea ce ajuta la dispersie, sunt mai usor de camuflat/se integreaza usor in mediu ceea ce le face mai greu/tarziu detectabilie caci nu poti tot timpul sa ingropi un camion/masina/”tanc” pe care ai AA. Daca reusesti sa reduci distanta la care drona te poate detecta la 3-4km deja o poti si tu angaja cu 30-57mm.

    Din pacate toata artileria AA care o avem astazi este insuficienta din toate punctele de vedere:
    -numeric la toate calibrele, mai ales 57mm 🙂 si cele autopropulsate. De la 14 la 57mm toate sunt necesare in functie de greuate, raza, costuri, etc ;
    -nemoderrnizata. Lipsa senzori, calculator balistic de ce nu drone/balone (sigur ca visez dar ideal ar fi sa avem fiind destul de utile in detectarea anumitor tinte. Tunulele se pot folosi si terestru);
    -este necesara realizarea unor modele pe sasiuri Roman avand cabina blindata (nu putem sa avem numai camioane de unica folosinta IVECO, Sunt de unica folosinta pt. nu producem nimic la ele, cea mai mica defectiune si avarie le face inutilizabile. Iar de piese schimb, sa fim seriori nu exista baza industriala care sa permita sustinerea unui lant logistic in timp de razboi. Un privat nu tine capacitati suplimentare de productie pt. astfel de situatii).

    Acest program va avea o influnta foarte mare asupra eficientei armatei romane in razboiul modern

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *