ONU a votat retragerea trupelor ruse din Transnistria

ONU a votat rezoluția privind retragerea trupelor ruse de ocupație din transnistria. Proiectul a fost prezentat de ministrul de Externe (n.r. – al Republicii Moldova), Tudor Ulianovschi.

Pentru – 64 de voturi

Împotriva – 15 voturi

Abțineri  – 83 voturi

În discursul său din Adunarea ONU, ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, a menţionat că proiectul nu trebuie calificat drept un gest neprietenesc faţă de altă ţară.

Prezenţa continuă a trupelor ruseşti şi a armamentului pe teritoriul Republicii Moldova, fără acordul său, nu e doar incompatibil cu independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralitatea sa permanentă, ci şi cu dreptul internaţional şi cu prevederile Cartei ONU”, a menţionat Tudor Ulianovschi.

Reprezenatul rușilor a spus că regretă votul Adunării ONU. În opinia lui, acesta vine într-un moment când se înregistrau mai multe progrese în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.

„Rusia este garantul păcii și stabilității în regiune”, mai spune el.

Înainte de vot, reprezentantul rușilor a cerut amânarea acestui subiect pentru sesiunea următoarea a Adunării ONU.

Detalii: Rușii cer ONU să amâne dezbaterea rezoluției privind retragerea trupelor din transnistria

„Deși această rezoluție este foarte importantă pentru noi, asta nu înseamnă că ne-am atins scopul. Vreau să le mulțumesc tututot care au votat pentru și în mod special coatorilor acestei rezoluții care au avut încredere în această inițiativă. Noi nu vom uita de susținerea Dumneavostră”, a declarat ministrul Ulianovschi după anunțarea rezultatelor votării.

Alături de Moldova, proiectul de rezoluţie a fost semnat de România, Ucraina, Georgia, Estonia, Letonia, Lituania şi Canada. În textul documentului sunt trecute în revistă angajamentele luate de Rusia în cadrul summitului OSCE de la Istanbul din 1999, cu privire la retragerea armamentului şi a trupelor dislocate în regiunea transnistreană. În proiect se subliniază că este vorba de militarii ruşi din grupul operativ şi nu de trupele ruse de menţinere a păcii.

Potrivit Constituţiei, se arată în proiect, Republica Moldova şi-a proclamat neutralitatea permanentă, iar staţionarea trupelor străine pe teritoriul naţional este interzisă. Ţările semnatare şi-au reafirmat necesitatea ca statele membre ONU să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a celorlalte state, să nu ameninţe sau să folosească forţa împotriva altui stat membru.

Deschide.md via Mihai Cristian și Constantin Codreanu

_____________________________________

Rezolutia ONU (text – pdf, limba engleză – integral, pe doua pagini), decide:

1. Expresses deep concern about the continued stationing of the Operational Group of Russian Forces and its armaments on the territory of the Republic of Moldova without the consent of that State Member of the United Nations;

2. Urges the Russian Federation to complete, unconditionally and without further delay, the orderly withdrawal of the Operational Group of Russian Forces and its armaments from the territory of the Republic of Moldova;

3. Expresses support for and further encourages the facilitation by the States participating in the Organization for Security and Cooperation in Europe of the completion of the process of withdrawal of the Russian forces and armaments from the territory of the Republic of Moldova, in accordance with the relevant decisions of the Organization for Security and Cooperation in Europe and as agreed at its summit
held in Istanbul in 1999;

4. Decides to include in the provisional agenda of its seventy-third session an item entitled “Complete withdrawal of foreign military forces from the territory of the Republic of Moldova”.

_____________________________________

Și în urmă cu 77 de ani, în această zi:

64 de comentarii:

  1. Sa vedem ce vor face rusii, nu cred ca se vor p…a pe aceasta rezolutie cum le e obiceiul.

  2. Parcă aveau drept de veto ….

  3. Rezolutia este egala cu zero daca America nu o impune cu forta.

    Rusia o sa urineze cu presiune pe rezolutie, legi si regulamente internationale. Acolo este nevoie de trupe ONU ( a se citi 95% americane ) pentru a impune rezolutia.
    Rusii cunosc doar limba fortei brute.

    • Mai exact o sa se intample asa
      -americanii se uita atent la zona asta si analizeaza, ce consecinte economice pot veni, ce consecinte militare pot veni, daca rusia sau alte tari gen iran si cine s-a mai opus au vreo manevra prin care le pot face rau la moldoveni sau lor americanilor.
      – apoi la fel de important o sa se uite la problemele militare :pana aici putem sa ajungem , pana colea pot rusii sa ajunga, armele lor bat atat , ale noastre atat, tragem linie , rezulta ca teritoriul transnistriei e sub ocupatie a noastra sau a rusilor
      – in functie de astea 2 americanii or sa zica daca se baga sau nu sa puna un picior de sprijin pentru transnistria la o adica, in caz ca trebuie ceva presiune pe rusia. Adica mai pe scurt li se arata pisica , iete ce putem sa facem noi in zonaaa…Aia vor trage si ei linie si vor constata daca se merita sau nu chestiunea.

  4. Sa vezi acum atacuri…
    Și comentarii, după ce l-ați citat pe Ion Antonescu!

    După unii un criminal nazist, după alții un mare patriot!

    Respect Antonescu! Pentru ordinul dat! Citind acest ordin, după atâta timp, am simțit emoția pe care probabil ai simtit-o și străbunicul meu acum 77 ani!

    • Chipp-ie, a fost un mare filfizon Antonescu. In timpul rascoalei de la 1907 activa in zona Galati. Cunoscut sub porecla de „cainele rosu” (probabil fiind roscovan). A impuscat cu mana lui vreo 14, dupa ce ofiteri si militari au refuzat sa apese tragaciul. A facut-o el, injurandu-i pe cei a caror constiinta i-a impiedicat sa foloseasca arma.
      Iar episodul cu „va ordon treceti Prutul” era pentru presa si propaganda – trupele romane trecusera Prutul cu cateva saptamani mai devreme.

      • Proclamatia lui Antonescu a fost data pe 22 iunie 1941, adica in ziua cand Operatiunea Barbarossa a fost declansata de catre Armata Germana si aliatii sai. Cand si unde trecusera trupele romane Prutul cu cateva saptamani mai devreme?

        1
      • Pe bune? Ai acte doveditoare? Eu i-am făcut profilul și fiind în documentare am găsit cu totul și cu totul altceva decât ceea ce susții tu.
        Așadar, dacă ai dovezi te rog insistent și respectuos să le prezinți, altfel sau să taci sau să-ți ceri scuze pentru afirmațiile făcute.

        • Mesajul meu era pentru @decebalos.

          Este regretabilă încercarea unora de a denigra prin acuzatii nefondate pe cei care nu se mai pot apăra.
          (Cunosc chiar foarte bine întreaga activitate a lui Antonescu pe perioada răscoalei de la 1907, precum și cauzele și cine se afla în spatele acelor acțiuni.)

          1
  5. Bun, nu conteaza daca Rusia ignora rezolutia, e bine, ca i se iau din parghiile de presiune, si mai ales, ca i se restrang posibilitatile de justificare, a trupelor.
    Sper sa ii vedem pe cei din R. Moldova, alaturi de noi, fara un ordin, ca cel dat de Maresal

  6. Simbolic, astăzi, la 77 de ani de la celebrul “Ostași, vă ordon, treceți Prutul!”, Adunarea Generală a ONU a votat proiectul de rezoluție privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană.

    Extrem de interesanta simbolistica. Exact astazi pe 22 iunie…

  7. Sa speram ca acum, alaturi de noii nemti de peste ocean, vom mai trece odata Prutul, si de data asta vom starpi definitiv fiara ruseasca.

    Cu D-zeu inainte !

    • Bea niste apa rece te rog, asta cu starpitu i-ai intrebat pe noii nemti daca vor si ei? Si cate vieti de romani ai sacrifica tu pt starpit, dar pe romanii astia de sacrificat i-ai intrebat daca vor si ei sa fie sacrificati pentru starpit?Apararea patriei este una starpitul altora este altceva niciodata nu se confunda.

      • Preemptive war face parte din apararea patriei ( omenirii ), si este chiar parte din doctrina americana, nu astepti ca dementii sa dezvolta arme suficient de puternice incat sa distruga intreaga viata de pe Terra, le crapi capul dementilor … rusnaci, nord-coreeni, iranieni etc. inainte sa ajunga in stadiul ala.

        • Problema fiind ca *editat Si ca, in esenta, e un razboi neprovocat. Americanii nu invadeaza de doru lelii.

        • Sa fiu al naibii preemptive strike zici tu. Eu cred ca nu realizezi ce spui. Nici o tara nu are in doctrina genocidul ( la care indemni tu) ca forma de razboi preventiv. Si nu, apararea patriei nu este tot una cu apararea omenirii. Doctrina americana atat cat stiu eu prevede altceva.

        • In procesul de la Nurenberg s-a stabilit clar ca razboiul preventiv e crima impotriva umanitatii. Singurii l-au folosit au fost nazistii (si aia germani si aia americani).

  8. Interesant , Bulgaria a votat pentru.

    • ..iar Israel „aliatu’ strategic” s-a abtinut.. oare din cauza reticientei lui Klaus in legatura cu ambasada, sau lasa loc de buna ziua Rusiei..?

      • Pai lista aia spune multe despre cine ne sunt si cine nu ne sunt prieteni. Ar trebui sa avem si o directie speciala pe la SRI sau ceva , care sa urmareasca tot felul de decizii, miscari ale oamenilor de afaceri, vizite, contracte si pacturi semnate, informari din presa etc pe plan international ca sa cream as aniste harti cu cine ce vrea.
        Inclusiv lista abtinerilor spune multe. Ar trebui sa ne interesam si cine pe unde deschide fabrici si cumpara foste uzine, magazine etc in diferite tari , asta spune multe despre expansiunea fiecaruia. SI ar trebui si niste modele computerizate pe chestia asta, cu simulari etc etc

      • Tu ce crezi?

      • @Petru
        De ce crezi ca ar fi trebuit sa voteze ‘pentru’? Romania s-a abtinut si la votul pe statalitatea Palestinei (SUA & Israel votat impotriva) si la votul de condamnare a deciziei SUA de relocare a ambasadei la Ierusalim (SUA & Israel votat impotriva) si la votul recent in privinta incidentelor de la granita cu Gaza (SUA & Israel votat impotriva).

      • @Petru,

        Evreii mereu au fost preteni cu rușii.
        Au relații fff strânse.

  9. Nu cred o iota dom’le,ne imbatam cu apa chioara de la moara.Gunoaiele astea de rusi s-au sters la fund cu atatea tratate si intelegeri in decursul istoriei ca o data in plus n-ar insemna nimic pentru ei.Nesimtirea lor este egalata doar de lipsa de scrupule si de agresivitatea genetica.Unde n-ar da Bunul Dumnezeu sa ma insel eu!Da Doamne!

  10. ONU = (Stat) Organizatie Paralele

  11. Practic se vede influenta mica a Rusiei in lume, doar 14 tari si intotdeauna partenerii traditionali, desi zic eu tari cum sunt Nicaragua si Cuba, ar fi putut vota lejer impotriva…

    Pana si un vecin important al Rusiei, Khazakhstan, a jucat impotriva ei! Iar altele care s-au abtinut cum sunt Brazilia, Argentina si Israel ar fi putut vota in favoarea noastra totusi…

  12. Dar RM nu are puterea sa isi impuna autoritatea acolo. Armata lor isi ia bataie de la Jandarmeria noastra.
    Si rusii pot sa nu fie prezenti „oficial” acolo. Dar nu e vina guvernului rus daca niste…”indivizi misteriosi”/mercenari isi fac aparitia, nu-i asa?

    • De aia tocmai in institutii gen vama, politie, jandarmerie etc trebuie sa bage moldovenii si ucrainienii banii. Si in sisteme de supraveghere. De armele mari oricum se ocupa SUA , daca nu cumva rusia nu a impus niste no fly zone-uri si zone cu acces terestru total interzis. Caz in care ne putem lua adio de la zonele alea indiferent cate plangeri si bocete am face.

  13. Cat de mare este acest grup operational de a atras atentia ONU?

  14. Interesant Israel a fost impotriva.

    • Retinerea Israelului este normala si nu are nici o legatura cu R.Moldova sau Rusia! Este doar strict legata de ei si situatia din Platoul Golan, care este ocupat militar de ei si toti dezaxatii musulmani se plang de asta si incearca sa atace mereu cu plangeri la ONU si alte organizatii! Ar fi recomandat ca in cazul unei rezolutii ONU, cu vre”o idee tampita, Romania sa inteleaga si sa se abtina asa cum au facut si ei! Votul lor e cu subinteles!

  15. Herr Von Renn Weg

    Ok… interesant! Sunt foarte curios ce o sa faca blanosii! O sa sfideze fatis ONU, o sa spuna iar ca nu ei, ci niste omuleti verzi…? Ar fi bine sa fie niste omuleti fara stapan, ca aia is mai usor de anihilat… Si oricum, cat echipament pot avea acolo? prea greu nu cred ca au pe unde sa aduca… si din cate stiu, nu exista o forta aeriana mica si verde care sa vina in completare omuletilor…

    • Fortele Speciale Romane … Vulturii + GNFOS, pot anihila dispozitivul rusesc din Transnistria in 3 ore, maxim, centre de comanda, depozite de armament, unitati administrative etc. alea cad in primele ore de la desantul Vulturilor si GNFOS.

      Problema este cum gestionam diplomatic urmarile ofensivei, tinanad cont de faptul ca articolul 5 nu ne acopera cu absolut nimic in scenariul dat !!!

      Pot Fortele Speciale Romane, tine piept contra-atacului spetsnazului rusesc ???

      • Dar tu crezi ca rusii pot survola spatiul aerian ucrainean asa….daca ar fi cazul toti conducatorii de la Kiev ar intra in beleli mari….cu acuzatii de partaj cu inamicul….ar ridica Su27 sigur plus ma tot tavali Anla’shok cu F16A de le luara ai nostri cum tavalesc Su30….deci nu ar avea cum sa ajunga in Tiraspol Spetnaz….
        BTW ce consecinte diplomatice….rusii se sterg undeva cu rezolutii samd….deci….let’s give them a taste of their own medicine…??

      • @Andrei
        Lasă GNFOS să facă ce știe el mai bine, și așa sunt puțini…..
        Și vezi că ce propui matale cred ca echivalează cu o declarație de război…
        Anihilarea centrelor de comanda cu FOS e una, controlul zonei e altă mâncare de pește …..raportul de forțe trebuie sa fie macar 3 la 1 , cu ce îi cari pe ceilalti acolo ?
        Populația din zonă o fi favorabilă acțiunii propuse de tine ?
        Zic și io….

      • Mai Andrei, tu stii ce vorbesti? La desantul rusnacilor te-ai gandit?

        • Desantul nu e ca in filme decebalos. Il arunci pe Rambo din elicoper si iti rade juma de jungla.

          Trebuie suprematie aeriana ca sa ajungi acolo si mai trebuie sa o mentii macar la un nivel in care sa nu te piseze Romanii cu IAR99 ca e jenant.

          Si mai important de atat e sa ai un plan prin care sa iti creezi o ruta de aprovizionare. Altfel trupele pe care le parasutezi nu schimba balanta cu nimic.
          Iar coridor de access in Transnistria pe unde ?
          -Aerian, peste teritoriul Ukrainei sau Romaniei (NATO) ? poate treci de cateva ori, dar pe termen lung nu ai cum. Chiar considerand Ro si Ukr pe cont propriu.
          -Debarci si ocupi Odessa pentru Tiraspol ? Daca ocupi Odesa te opresti si zici merci. Te gandesti cum o legi cu un coridor de Crimeeea nu de Transnistria.

          Insa ce-i drept problema nu se pune numai la FOS vs Spetsnaz (care nici nu se mai cheama asa).

          1) Militar pana vine Patriotu si il operationalizezi nu trimite tata Putin nici un verzuliu acolo, te piseaza cu rachete pana in Bucuresti si zona de Sud pana iti vine mintea la cap. Si nu porneste nimeni un razboi cu Rusii ca ai fost tu zurliu si ti-a ars de desanturi peste ei.
          2) Nici politic nu vrei sa escaladezi lucrurile acolo. Vrei sa ii sugrumi economic pana ajung sa faca doar agricultura de subsistenta si emigreaza toti in Rusia. Si cand Transnistria o valora 50 de copeici iar armentul de acolo va fi tot ala din anii 60 care e acum, iar economia de baza cultura cartofului o cumperi de la Rusi pe o lada de vodca.

          Cheia e razboiul economic acolo.

          Presiuni pe Modova sa puna puncte de control cu ei. Sa le impoziteze si ei tot ce exporta (doar e produs in Moldova, nu ?). Sa limiteze tranzitul de persoane din Transnistria in Moldova. Sa securizeze fontiera. Romania ar trebui sa faca lobby in NATO sa mute niste casti albastre acolo. Nu in Transnistria. Pe frontiera dintre Transnistria si Moldova.

      • @Herr Von Renn Weg
        @Andrei

        În zonă, Armata Roșie avea un centru de comandă cu buncăre antiatomice și totodată echipamente stocate și armament cu mult peste necesarul Armatei a 14-a care era responsabilă cu invazia Europei pe flancul sudic așadar,… să fim totuși realiști căci la cât armament încă se află acolo… doar ca și efective “Grupul Operațional”, din păcate depășește lejer Armata Română, și nu sunt deloc defetist.

        • De cand e armamentul ala ? Ca era in stocuri in RFG in 89 acum aproape 30 ani.
          Cat din armamentul ala mai e functional/ relevant.

          • Cu siguranta majoritatea e de dat la antichitati….problema e ca nici noi nu suntem departe….Tab 77,Ak74…Soim Pume inceput anilor 80…

    • Orice forta care necesita transporturi mari poate fi observata usor fie cu ajutorul SUA fie chiar de catre moldoveni daca nu e vreo tehnologie stealth din aia. Pe viitor in zona asta trebuie sa fim atenti la tehnologiiile stealth, pentru ca o zona de granita se va vrea mereu circulata inspre si dinspre. Pe asta se si bazeaza omuletii verzi pe faptul ca oricum cine naiba poate sa controleze tot teritoriul la sange. Ideea e daca exiista acoperire din partea SUA pentru a interveni cu armata sau ceva si curata zonele. Altfel nu se poate, si altfel oricum moldovenii ar fi coplesiti de rusii mult mai bine inarmati si numerosi.

  16. Ai idee ce logistica este necesara pt a desfasura o astfel de operatiune? Pe ce te bazezi cand spui ca in 3 ore se poate anihila dispozitivul rusesc din transnistria? Sa fim seriosi zic

    • Ar include capacitati de imbarcare, transport si instalare rapida, cu armele si echipamentele alese special pentru debarcare rapida si instalare rapida. Plus comunicatii si mobilitate in teritoriu. In nici un caz n-ar insemna echipamente grele gen tancuri , n-avem capacitate de deploy din aer sau ceva ca la americani. Cel mult parasutisti si chestii maxim pana la javelin , milan etc…

      • Exact…desant din Hercules 4 avem,7 Spartan plus cred vreo 58 Puma/Socat….plus terestru….unde pui sa dai cu Larom si Himars….

        • Tara lui Andrei

          Nu te lua dupa Wiki pentru cifrele alea… sunt mai mici un pic. 🙂

          HiMARS n-o sa avem operational decat peste vreo 2-3 ani. LAROM au raza mica.

          • 2 elicoptere si jumate Andrei….n am linie directa cu Fifor,ne certaram dupa un spritz saptamana trecuta…nu mai vb…??
            Pentagonul nu mai imi da acces la sateliti ca s in revizie…
            Rusii ii folosesc pt goal line technology….
            Am dat pe Wiki…ce sa fac…????
            Larom duce 25 mile stiu da teoretic la faza asta Romania ar fi unita cu RM …nu ,noi nu prea avem traditii expeditionare…decat pe la Budapesta..???

  17. Salut. Vestea pe fond este buna si trebuie continuata exclusiv diplomatic pentru ca e o zona sensibila pe care rusii o considera esentiala. Militar, nici nu se pune problema. Riscurile sunt prea mari si suntem golasi tare, cel putin acum. Din analiza voturilor, ministerul de externe poate trage multe concluzii. Daca Aurescu & Co. sunt lasati sa-si faca treaba desi in prezent nu reprezinta MAE ci direct pe dl. Prezident e posibil ca retragerea rusilor sa fie chiar efectiva, desi nu cred ca minunea se va intampla mai devreme de 1-2 ani. Zic de Aurescu pentru ca in afara de el si de inca vreo cativa (putini la numar) nu sunt altii care sa aiba si expertiza si recunoasterea internationala care sa le permita sa aiba rezultate in chestiunea asta. Ministrul tinde catre zero ca valoare diplomatica asa ca nu e de luat in calcul.

  18. Ca sa il parafrazez pe tatucu Stalin: ” Cate divizii de tancuri are ONU?” Si aceasta rezoluție ca multe multe altele înaintea ei vor fi apa de ploaie ca si efecte benefice pentru Republica Moldova. Astfel de țărișoare de buzunar nu contează pentru ruși. Referitor la cei care au votat pentru, unii chiar ne-o fi prieteni, dar alții sunt doar niște oportuniști interesați, gen jigodiile ucrainiene.

  19. Militar nu avem ce cauta in Transnistria. Populatie majoritar prorusa. Doar ideea / certitudinea de prosperitate ii poate face sa se razgandeasca.

    Rep. Moldova nu e pt Unire … inca. Sustinerea americanilor va fi daca se schimba statistica legata de unirea cu Romania.

    Si sa nu uitam … Trump a zis de Crimeea ca trebuie sa fie a rusilor ca se vb majoritar in limba rusa. In Transnistria ce limba se vorbeste majoritar? Parca asa am citit prin ziare

    Romania e indatorata pana in gat… cu ce sustii unirea?
    S-a gandit cineva in dupa ce ceratenii rep Moldova devin europeni se depopuleaza regiunea mai ca Siria? Cu ce bani se vor sustine pensiile si sanatatea si educatia si acolo?

    Eu doresc unirea. … Macar pentru memoria celor morti pentru Basarabia sincelor care au suferit cand au venit rusii si comunistii

    Imi doresc si o masina buna dar n-am bani …. Aveti idee cum sa-i fac?

  20. Trupele rusești nu vor părăsi Transnistria decât aruncate în Marea Neagra, cu forța.

    Doar prin război. Si… Romania nu e pregătită pentru așa ceva.
    Transnistria nu va fi parte a Moldovei 100% atâta timp cât trupele rusești sunt acolo.

    Dar de cata trupa este vorba?
    Și ce capacitate militara au inca aceste trupe? Ce mai pot înrola din Tiraspol?

  21. Nu am citit si textul rezolutiei. Au si termene date? Daca nu e fix pix. Totusi este un motiv bun de a-i tine in continuare pe rusi sub sanctiuni.

  22. E o victorie de imagine, atata tot. Nu ca e rau, dar nici nu trebuie sa ne entuziasmam prea tare.
    Deciziile Adunarii Generale ONU nu au caracter obligatoriu, doar cele Consiliului de Securitate al ONU. Tocmai de aceea marile puteri si-au rezervat drept de veto in Consiliul de Securitate, nu in Adunarea Generala.
    Sunt sute de decizii ale Adunarii Generale pe care nu le respecta nimeni; unele sunt contradictorii si le invoca fiecare pe cele care ii convin.

  23. Bulgaria si Ungaria au votat „Pentru”.
    Cautati pe tabel CUM au votat „prietenii” nostrii, Serbia !

  24. Si daca a votat O.N.U. retragerea, CE? Ii doare la basca pe rusi.

  25. O observatie 64 voturi pentru, 15 impotriva si 83 de abtineri. Pai asta-i vot mai frate? 64 din 162? Asta inseamna, 0.39 adica 40%.
    Pai, cacanarii din pulitica romaneasca au mizat pe 3.5 milioane de cretini, banditi si pomanagii din 18 milioane, plus inca vreo 1.5 milioane cam de acceasi teapa, insemnand un 33-34% din totalul votantilor. Si ei sustin cu o nesimtire tipica, cum ca reprezinta votul majoritatii…
    Cam asa sustine si O.N.U.. Cum sa nu te pishi pe o asemenea „decizie”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *