Si pentru ca FNR au declarat ca vor OPV-uri produse in tara…. OPV sa fie dar asa, mai spre corvete!
Sa fie VARD 7 -125 NGOPV?
… ca tot il remarcase Nicolae intr-un articol recent : Buletin naval. Opțiuni pentru OPV-urile Forțelor Navale Române
Avand la baza clasa Vard 7, aceasta varianta (Vard-115 usor extins pentru VLS-uri printre altele) cu lungime de 125 metri beneficiaza de o clasa superioara de senzori, protectie NBC si armament, semnaturi acustice, magnetice si infrarosii reduse, profil radar redus, alaturi de o rezistenta si supravietuire crescute.
Nava poate fi configurata diferit datorita calei multimisiuni si zonei pentru containere de misiune, configuratiile majore fiind cea multirol si cea anti-submarin.
O varianta a Vard-115 a fost oferita Canadei in configuratia OPV „Vigilance” …
… sau poate alternativa un pic mai compacta (lungime de doar 98 de metri) Damen OPV 2600?
Ca tot il construira la noi pentru Pakistan… si care dispune si el de un lansator vertical cu 6 celule si capacitate de configurare cu 5 module de misiune: ASW (sonar cu scanare laterala), MCM, UAV/USV, controlul poluarii, spital, vas de scafandri. Nava este in aceeasi categorie cu OPV-90/Sigma si FlexPatrol 98 NG despre care am mai scris…
Mai compacte de atat, in clasa pana la 80 de metri lungime / 1500 de tone sunt Gowind1000 Naval Group, Combattante CL-65s/FS-65 respectiv Combattante BR-71/MKII ale CMN, sau Corveta/OPV75 al SwiftShips USA, toate prezentate deja pe RomaniaMilitary.
Va fi interesant de vazut in ce forma va fi finalizat designul noilor OPV-uri daneze, in curs de elaborare de cei de la K/S. Am vazut deja aici ce a oferit BAE Systems ca nava de patrulare costiera pentru Marea Britanie.
Daca vrem sa cumulam un cost relativ scazut cu capacitati potrivite pentru Marea Neagra, probabil va trebui sa ne uitam nu doar la operatorii oceanici, ci la cei din zone marine mai reduse, cu densitate mare de amenintari… adica cam catre ce ar trebui sa se indrepte si israelienii (sa ne reamintim Sa’ar S72, sau mai noua Reshef/ Sa’ar S-80).
Nave mai compacte, dar nicidecum mai slab echipate, insa cu dezavantajul unei capacitati de incasare si al unei autonomii mai reduse.
Marius Zgureanu
In interviul de aseara de pa A3 , Ministrul Apararii nu a facut absolut nicio referire la vreun program al FNR…deci slabe sperante sa vedem ceva pentru Marina..
https://www.libertatea.ro/stiri/general-virgil-balaceanu-critica-esec-achizitie-corvete-iohannis-propus-solutie-macron-5148622
Nimic de tilvar care tot cu decizie politica nu a gasit bani sa dea contractul la damen
Sper ca lectiile din Marea neagra au fost invatata si orice nava noua va avea statii automate de arme suficiente pt apararea impotriva dronelor maritime si FPV. Ajungem iar la situatia din ww2 cand navele au fost supraincarcate cu artilerie AA
In mod normal anul acesta trebuie sa semnam pentru cele 2 OPV-uri, modernizarea fregatelor si a NPR-urilor. Documentatia celor de la FNR e gata din ce inteleg, deci urmeaza aprobarea politica si negocierea contractelor.
Navele prezentate numiai OPV-uri nu sunt – cat mai corvete iar noile medele de corvete cat mai fregate iar fregatele aproape de tonajul si armamntul + senzorii distrugatoarelor, cam asta este tendinta generala in acest moment.
Pe de alta parte ca sa numesc OPV-uri sau Corvete nu prea conteaza atata timp cat o sa fie bine inarmate pentru misiunile viitoare.
Sunt tare curios si ce este scris in caietul de sarcini pe care FNR il pregateste pentru cele 2 OPV-uri….
„Pe de alta parte ca sa numesc OPV-uri sau Corvete nu prea conteaza atata timp cat o sa fie bine inarmate pentru misiunile viitoare.”
Nu vor fi deloc bine inarmate tocmai asta e problema. Sunt nave de patrula de coasta cu un pic de extra autonomie si un pic de extra capabilitati de lupta.
Nu sunt nave menite sa lupte in linia 1. Iar intr-un scenariu de intensitate mare nu pot nici macar sa se apere pe ele daramite convoaie sau porturi.
Orice flota care vrea sa lupte in larg se incepe cu o umbrela AA si pentru asa ceva ai nevoie de senzori capabili si multe tuburi pentru rachete altfel sunt usor de saturat. Mai ales in MN unde aviatia are picioare suficient de lungi cat sa le gaseasca si sa le angajeze capabilitatile AA sunt si mai necesare.
2 OPV-uri vor fi = 0 barat.
Rusii cu o flota semnificativa, unele dintre nave erau moderne si n-au facut 2 cepe degerate in MN.
Uitativa la turci cate nave au si ce capabilitati au. Asta e nivelul de investitie necesar sa lupti in MN cu nave. Orice altceva e pierdere de bani si timp.
Ori o faci capabila sa lupte ori nu o faci deloc. Pana la urma care e rolul marinei, doar sa existe ?
Planul original cu 4 corvete in prima faza era mult mai ok, asta cu 2 opv-uri e o mare ….
Nu mai spun de resaparea fregatelor aflate la 40 de ani…alta mare prostie.
Daca nu au bani atunci mai bine nu fac nimic cu marina si dupa ce termina cu terestrii si aviatia sa se apuce de marina calumea decat sa carpeasca inutil niste rable.
@Robi -te-ai uitat de curios la articol, ai vazut cu au si lansatoare vrticale si SeaRAM + rachete AN + module de torpile antisubmarin? De asta am scris ca tendinta este ca OPV-urile actuale sa ajunga cum erau corvetele acum 10 ani ca nu mai vrea nimeni OPV-uri pentru show of flag in acest moment cand e clar ca un conflict poate aparea oricand.
Si daca Romania le spune OPV-uri si ele de fapt sunt corvete eu nu am nimic impotriva.
Fregatele alea ale noastre Type 22 sunt exact OPV-uri acum ca nu sunt capabile sa se apere singure. Deci sunt 2 optiuni – le dotam cu ceva care poate fi in 10 ani transferat pe alte nave sau le scoatem din inventar si gata ramnem cu apararea costiera.
Scuze, dar cine ti a adus idea ca OPV nu poate sa
se apere singur ? Nu esti convins ca armatorul e acela
care decide integratia armamentelor pe vas ?
Si daca chiar zici asta, care sunt sistemele care lipsesc?
@ Dov – te-ai uitat de curios de la ce a pornit postarea si de unde se trage replica mea? Uita-te si cisteste rogu-te cu atentie ceea ce am scris mai sus si ce a scris Robi.
Eu inteleg foarte bine, scrie acolo si asta
„Nava poate fi configurata diferit datorita calei multimisiuni si zonei pentru containere de misiune, configuratiile majore fiind cea multirol si cea anti-submarin.”
Vasazica modulara, de asta am scris.
In alte cazuri, comandamentul trimite mai multe
nave, fiecare cu misiunea ei.
Afara de asta, o asemenea platforma are loc de mai
multe sisteme.
Mecanicu- ai rămas printre puținii care știu ce vorbesc, din blogosfera Și incaai ai răbdare să explici „atotstiutorilor” paraleli, ți-a plăcut metodica.
@ XV – multumesc pentru compliment acum nu stiu cat de bine sau rau explic dar ce vreau sa transmt este moderatia si o oarecare constanta in principiile mele de a evalua lucrurile cat se poate de temeinic. Unele dintre temerile mele s-au adeverit, altele nu asa de mult, toti gresim cate-o data. In ceea ce priveste metodica nu prea am inghitit-o in facultate, mi se parea prea mult despicarea firului in 16 apoi dupa aia a devenit un defect profesional cand am vazut in viata reala ce batai de cap pot sa dea niste mici amanunte si cum si cat de repede poti sa ai o linie de productie blocata complet de greseli monore sau lipsa atentiei la detalii.
De asta incerc sa analizez problemele cat pot de in amanunt si tot de asta consider ca avem nevoie de o strategie in domeniul apararii speciifca Romaniei si nu doctrine importate din alte parti care nu ni se vor potrivi.
@Mecanicu
Ti se pare ca 16 mk41 sunt suficiente ?
USS Ship Downs 14 UAVs Against a Saturation Attack
https://turdef.com/article/uss-ship-downs-14-ua-vs-against-a-saturation-attack
A multiple-missile attack by Yemen’s Houthi rebels on two US warships has been thwarted, the Pentagon has said.
At least eight drones, five anti-ship ballistic missiles and three anti-ship cruise missiles were aimed at the USS Stockdale and the USS Spruance on Monday.
https://www.bbc.com/news/articles/c1knpnlp1leo
Si asta e contra unora fara aviatie sau cine stie ce posibilitati.
Tine cont la 2 nave inseamna ca doar 1 e in larg. Deci care e armamentul ala la care ar trebui sa ma uit ? Torpile ? Contra cui tragi cu astea ? Singura forta care va fi un pericol la MN e aviatia rusa si dronele din toate cele 3 medii.
p.s. Cu RAM nu protejezi convoaie, instalatii petroliere sau porturi. E un CIWS
navele prezentate sunt nivelul de intrare la clasa corvete, sau clasa superioara la OPV-uri… adica mai compacte, cu ceva armament, dar cu un pic de spatiu de crestere la mai mult.
Daca doresc fabricarea locala, sper sa-i duca bidonu’ sa puna in caietul de sarcini cerinta „santierul ofertant a fabricat cel putin un produs din aceasta categorie (sau similara) in ultimii 5 ani”. Sa nu se mai piarda timp cu transferuri tehnologice sau diverse proiecte experimentale.
Dar la cat de pornit e Trump, e fff posibil sa luam de la ei ceva aflat pe stoc.
Оcean OPV is a fine ship! But „frigate” for the rest and the speed is 23 knots, hm… The result is wasted money and wasted time. IMHO.
Show me a frigate with max speed of 23kn ?
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Monitor_(nav%C4%83)
Care i legatura de OPV ?
VARD 7 -125 NGOPV – 23 kn… https://vardmarine.com/gallery/vard-7-125-ngopv/
This vessel can t reach a container ship in order to
identify it. Nobody will acquire it as characterized.
It needs an extra power pack as gas turbine in order
to reach at least 35kn. 🙂
Mie mi se pare ca se discuta destul de mult despre FNR si dotare fara sa fi clarificat in prealabil care este rolul ei si ce tip de operatiuni trebuie sa indeplineasca pe tot spectrul – de suprafata, submarin, aerian.
Clar nici eu nu stiu si nu ma voi preface ca ar fi altfel, dar las cateva idei/intrebari.
– Cum ar arata un conflict de intensitate mare pe termen scurt, mediu, lung si ce capacitati are inamicul? Evident, inamicul ar fi FR, dar atat marina cat si aviatia lor nu au excelat in conflictul din Ucraina deci mie mi-e greu sa spun cat le-ar lua sa isi refaca fortele si cum s-ar desfasura operatiunile.
– Ce operatiuni de tip hibrid ar desfasura inamicul si de ce capacitati ai nevoie pt a le combate? Aici vedem deja cum taie cablurile, este implicata si Romania intr-un proiect pt un cablu subacvatic dinspre Azerbaijan/Georgia, urmeaza sa incepem si exploatarea gazului, dar nu vad sincer cum poti asigura securitatea unui cablu de 1000km impotriva ruperii lui cu ancora de catre un vas comercial.
– Care este impactul dronelor pe termen lung si daca se intrevad tehnologii care sa le contracareze eficient? Aici nu ma pricep chiar deloc si cel mai probabil vor fi folosite in moduri tot mai ingenioase.
– Suntem capabili sau vrem sa avem sea control sau ne multumim sa impunem doar sea denial? Ucraienienii au impus destul de eficient sea denial doar cu drone si baterii costale, ca sa ajungi sa detii sea control diferenta de cost este imensa.
– Vrem ca navele FNR sa contribuie la umbrela antiaeriana? Asta mi se pare un subiect interesant, in Dobrogea avem Constanta, portul, centrala nucleara. Apararea AA este bine sa fie stratificata, iar 3 fregate cu Aster-30 sau ceva similar cred ca pot avea un impact semnificativ.
– Ce impact ar avea pierderea capacitatii de a asigura transportul in siguranta pe mare? Pentru Ucraina de ex era important sa poata exporta grane, care ar fi efectul asupra noastra dpdv al exporturilor, importurilor, primirea materialelor de razboi, etc.
Ar mai fi multe subiecte precum costuri, asigurarea numarului de marinari, cum esti privit de catre aliati cand tu nu ai o nava capabila sa se deplaseze pana la un cablu rupt sau drona prabusita, etc.
Cred ca abia dupa ce sunt clarificate astfel de topicuri s-ar putea discuta de cate fregate avem nevoie sau cat de mari, daca sunt suficiente corvete, OPV-uri, daca avem nevoie de submarine sau nu, avioane de patrulare samd.
Consider ca principalul factor este cel financiar – si uite ca asa cum vezi suntem la fundul sacului si bani nu prea se mai gasesc de primit impurumuturi ieftine asa ca orice discutie despre cat de zmei la Marea Neagra vrem sa fim este amanata pe mai incolo cand o sa avem PIB mai mare si bani cheltuiti mai bine de catre acest stat incapabil.
Astea fiind zise trebuie ca strategie generala folosit logica ce poate sa imi asigure maximul de capacitati cu minimul de investitii la marea Neagra in asa fel incat sa nu ajungem si mai datori si mai rupti in fund.
In acest context o sa realizam ca poate ideea sa crestem gradual competentele este mai buna decat sa ne aruncam la investitii majore mai ales acum in era dronelor si a noilor strategii navale – Jeune Ecole 2.0 daca vrei in care navele torpiloare sunt inlocuite cu drone navale.
Acum dacă nemții se mufează la gazul nostru, ar putea să arate un pic de bun simț și să contribuie cu 2 fregate și 2 submarine in zonă, că bețivanii se arată tare neatenți cu ancorele, manevrele etc.
N-am nimic cu tine, da e plina Romania de oameni care se cred asa virtuosi, incat toata lumea e datoare sa le dea de pomana.
In mod straniu, exact asta e categoria de populatie pe care o exploateaza rusii si politicienii populisti.
Presupunand ca Romania ar primi toate dotarile din lume de pomana, electoratul pe care il reprezinti le-ar face cadou rusilor la primele alegeri, sau chiar mai repede.
Si de ce sa nu ridicati PIBul, 18 milioane de cetateni?
In cazul asta si procentajul apararii creste, nu ?
Viceamiralul olandez speră că Belgia va urma inițiativa olandeză și va comanda fregate ASW suplimentare
El subliniază că Shortfin-Barracuda va permite să se facă un salt calitativ în ceea ce privește loviturile în adâncime și desfășurarea de forțe speciale.
El subliniază, de asemenea, că marina română este interesată de noile nave de luptă împotriva minelor și de „toolbox” și că România participă deja industrial la program (de la 5:45) (a fost la Șantierul naval românesc)
https://www.youtube.com/watch?v=HiUYvk1BDe8
Io rămân la părerea că avem nevoie de corvete pe „steroizi”, de tonaj mai mare și bine înarmate, mai spre fregata, decât opv-uri, fie ele mai spre corvetă….
Ca să mă explic….
nu avem mare unde să ai nevoie să patrulezi suprafețe mari, avem MAI pt asta, dacă vor neapărat corvete poate le mai ia la MAI 2-3 nave gen Stefan cel Mare, poate cu posibilitatea de a fi dotate la nevoie cu ceva containere pt alte misiuni mai „războinice”
Marina Militară… ori are nave capabile să se protejeze pe ele sau alte nave civile, și să îi facă pe unii să se gândească de 2 ori dacă e bine sau nu să îi zgândăre, ori rămâne cum e și bagi banii în aviație și baterii de rachete de coasta…
Doar zic….