Si MApNul reuseste sa ne pacaleasca, asta pentru ca noi am mizat pe ScanEgale, cu atat mai mult cu cat acest sistem de supraveghere se afla deja in dotarea armatei (l-ati vazut la parada de 1 Decembrie de anul acesta).
ScanEagle in timpul paradei militare cu ocazia Zilei Nationale, decembrie 2016 (sursa TVR)
La mijloc de august, MApN a deschis licitatia pentru achizitia «Sistem avion fara pilot (UAV) de nivel tactic » suma asteptata urcand la 250 mil. lei fara TVA (55 mil. euro) pentru 6 sisteme (9 mil. euro/sistem) ce urmeaza a fi livrate in maxim 38 de luni de la atribuirea contractului. Procedura a fost lansata prin intermediul « Anunt de participare numarul 169155/18.08.2016 » al Companiei Nationale Romtehnica. Potrivit Romtehnica, dronele au destinatie: „misiuni de supraveghere, recunoastere, identificare tinte si sprijin al conducerii tragerilor, evaluare distrugeri de lupta, cautare-salvare si protectia fortei”.
Cerintele sunt destul de clare, fiind foarte apropiate de ale sistemului deja existent in operarea Fortelor Terestre Romane, si anume Scan Eagle (de fapt un UAS) al Insitu Boeing: „Dizpozitivele UAV vor trebuie sa aiba o constructie modulara, sa poata fi lansate si recuperate atat manual, cat si automat, cu sau fara rulaj, atat pe pista amenajata, cat si pe suprafete dure, plane, orizontale, amenajate sumar. Raza de actiune, data de distanta sigura a legaturii de date/radio, trebuie sa fie de minim 80 km, sa aiba plafonul minim de zbor la 4.500 m, greutatea maxima la decolare sa fie de 37 kg si sa aiba o autonomie de zbor de 12 ore.” Ora de zbor nu ar trebui sa depaseasca 150 de euro. Alaturi de drone, contractul include si elementele de logistica necesare operarii: statii de lucru terestre, incinte climatizate mobile, terminale terestre de date, containere mobile de transport, simulator pentru antrenament, formarea personalului ce va opera dronele.
Orbiter 4
Iar acum aflam ca israelienii de la Aeronautics Defense Systems se declara castigatori prin vocea directorului lor general-adjunct, Dany Eshchar, care ne spune ca sistemul construit de compania sa –Orbiter 4 – indeplineste perfect cerintele Armatei Romane si ca MApN ar fi ales Orbiter 4 pentru dotare.
Tot de la Dany Eshchar aflam ca in competitie ar mai fi fost inca doua companii israeliene: BlueBird Aero Systems cu BlueBird ThunderB si Israel Aerospace Industries BirdEye 650D. Tot Eshchar spune ca cele doua companii israeliene ar fi contestat alegerea facuta de MApN dar, spune Dany Eschar: “”It is a top of the line system, and any attempt to reverse the selection is out of any context,the same system has been selected by two other foreign clients.”
BirdEye 650D respectiv BlueBird ThunderB
Asadar, Orbiter 4 poate zbura peste 24 de ore, poate fi dotata simultan cu doua sisteme diferite pentru culegerea de informatii, ambele operabile in acelasi timp – un sistem opto-electronic de ultima generatie, capabila sa faca si desemnarea tintelor si un sistem de comunicatii, printre alte chesti. UAVul are o masa maxima la decolare de circa 50kg, un plafon de zbor operational de aproximativ 5500 metri si o raza maxima (fata de operator) de 250km.
Orbiter 4 este o dezvoltare a sistemului precedent – Orbiter 3 si va deveni operational in prima parte a acestui an, Romania fiind, probabil, primul client, astfel ca putem presupune ca vom cumpara cam ce-i mai nou si bun pe piata in acest moment.
Cam asta stie sa faca Orbiter 4 si singura diferenta fata de cerintele armatei ar fi masa UAV-ului, armata a cerut o masa maxia de 37kg, Orbiter 4 poate ajunge chiar si la 60 kg, in rest performantele dronei exced cerintelor MApN.
GeorgeGMT & Nicolae
misto! soldatii romani vor avea date despre inamic,vor urmari miscarile lui dar, din pacate, nu vor avea cu ce sa il atace.cam la fel cu cei de la apararea a-a.radare au,”vad” avioanele inamice,dar rachete sa le dea jos,canci.
Sa nu uitam ca baietii produc si Orbiter k1, mini-loitering munition:
https://www.youtube.com/watch?v=zYKmVEWzkxo&list=PLzIlvJuatnOInj830k-7X5O22D5ebTZ4P
NU am gasit prea multe informatii dar le bate pe celelalte doua la raza de dirijare (250km) si la plafon.
Nu stiu ce incarcatura utila poate duce (cate kile).
Contestatia celorlalti doi ar putea fi admisa daca pot demonstra ca au in dotare drone cu masa in jurul a 50kile si cu parametri de zbor similari Orbiter 4 dar ca au participat la procedura cu variante care se incadreaza in masa maxima de 37kg.
Ce e inclus in cadrul unui sistem? Ajunge o drona de supraveghere sa coste cat un F-16. 🙂
De obicei sistemul cuprinde mai multe drone plus statia de dirijare plus echipamentele de deservire de la sol.
La astea se adauga costurile cu instruirea personalului.
Trebuie vazut cate aparate intra la un sistem.
In competitie nu era si un producator roman?
Ba da, este vorba de Team System.
O veste foarte buna. La cat mai multe.
Problema este ca si rusii sunt clienti ai firmei si au cumparat drone inca din 2012.
http://www.unmannedsystemstechnology.com/2012/06/russia-to-buy-aeronautics-orbiter-mini-uav-systems/
Bine, si IAI le-a vandut rusilor Bird Eye 400, dupa razboiul din Georgia.
Scan Eagle era la fel de bun. Mai bine am fi continuat pe aceeasi platforma.
mda..si ce sa facem cu datele culese de aceste drone?!se uita jeneralii la ele ca filmele mute si o sa ceara popcorn.
cum ce facem ?
mai primeste Dragnea o decoratie de la Kantor ..
Buna seara
La licitatie a participat si firma fugarului sebastian ghita .
http://www.profit.ro/stiri/cinci-ofertanti-pentru-dronele-romtehnica-printre-acestia-si-o-firma-din-grupul-creat-de-deputatul-sebastian-ghita-15574612
O fi plata pentru cei ce l-au consiliat pe Dragnea
pana la urma..cate am comandat..si cate vom primii..?stie cineva?
Două întrebări :
1) ” capabil sa facă și desemnarea țintelor” inseamna ca are un laser designator de iluminare a țintelor pentru proiectile ghidate gen STAR 80???
2) în urma cărui calcul fantastic a ajuns MAPN-UL la cifra magica de 37kg a dronei? De ce nu 36 sau nu 38?
Oricum UAV-urile sunt aparate demontabile, care se asamblează pe dispozitivul de lansare sau în apropierea acestuia. Când se pun limitări de genul asta se dau tolerante – intre 35 și 40, sau nu mai mult de 40kg, sau alta cifra rotundă. Asa pare ca e pusa specificația asta pentru un anume produs – deci nasol!
O fi performante jucăriile astea, dar atita timp cât nu le facem la noi -măcar partial- nu ma pot bucura prea tare. Mai ales la ce scoruri au…
Intrebarea 1, poate face nu stiu daca cu laser.
Intrebarea 2. Habarnuam, probabil ca au niste calcule de gabarit, dar sistemul Orbiter 4 (la fel ca si Scan Eagle) se foloseste cu ajutorul unei catapulte montate pe un vehicule.
Este un sistem UAV tactic, de la nivel de batalion in sus.
Drona lu’ Ghita o fi cantarit 37 kg…. A cazut Ghita, a cazut si drona!
Ușor, ușor o sa avem o dotare la fel de pestriță ca a indienilor….
Poi dar suntem in UE – unitate prin diversitate!
Cu aceste drone ne putem supraveghea eficient si spatiul maritim.
Nu critic calitățile dronei,doar faptul ca se cumpără în cantități mici de la diverși furnizori, ce duce la un coșmar logistic.
Intradevar, doar ca de aceasta data au cumparat ceva mai multe.
Oricum, ar fi bune, la raza de actiune-dirijare, sa descopere tinte inclusiv pentru Extra, cand le-om cumpara (si daca….)
Mai sunt si alte intrebari referitoare la datele tehnice, printre care enumar eu cateva:
-Viteza de deplasare.
-Viteza ascensionala.
-Detectabilitatea radar.
-Eficienta sistemelor de comunicatii si (folosesc GPS?) incadrarea tintelor.
Mai sunt multe de aflat, dar toate la timpul lor. Probabil Extra e cap de lista, insa si reapropierea de Israel si industria sa de aparare arata anumite tendinte in materie de geopolitica. Credeam ca dupa episodul F 16 MLU(in defavoarea modernizarii lor cu Elbit/IAI) au abandonat pista israeliana, insa se pare ca toate au un sens al lor, efect si contraefect. Iar dependenta de un singur mare furnizor extern iti poate da usor dureri de cap intr-un eventual conflict. Probabil ca desfasurarea scurtului razboi Rusia-Georgia si devualarea codurilor sursa catre rusi, i-a facut pe ai nostri sa dea inapoi la momentul respectiv. De atunci s-au mai schimbat ceva lucruri, iar evreii sunt iarasi ‘fregventabili’ pentru noi. Poate ca ceilalti au devenit si mai de neancredere decat ei. 🙂 Dracu stie ce mai e si pe acolo, prin fundatura celor din inteligence!
Evreii sunt seriosi, exclus ca rusii sa poata deturna dronele noastre, chiar daca au in dotare modele de la aceasi firma. va dati seama ce ar insemna asta pt credibilitatea firmei respective in caz ca se intampla? Practic dispare de pe piata pt ca nimeni nu va mai avea incredere in ei. Nici sa nu va ganditi la asa ceva
Softul nu ar putea fi,,surubarit” de armata pentru a preintampina orice transmitere de coduri care vulnerabilizeaza sistemul?
Bineinteles ca vor fi „codate” de romani.
Scuze de offtopic, insa uitati o veste interesanta si putin asteptata pentru romanii in general, si pentru cinefilii pasionati de istorie si triller in particular:
http://www.serialgeti.ro/
In martie va fi lansat primul serial despre daci si razboaiele purtate de acestia. Trailer-ul este absolut demential. 🙂 Grafica, sunet, actori, costumatii si locatii…..nici prin cap nu-mi trecea ca putem face asa ceva, ca cineva mai are un interes in asta!
Splendid……recomand cu toata caldura sa accesati site-ul oficial pentru mai multe informatii. 🙂
Wooow, arata bine. Chiar ma plangeam ca nu mai vrea nimeni sa faca filme si seriale cu tenta istorica. Ma rog, e din categoria Vikings, dar nu ma plang.
cate masinute va cumpara Romania?
cate 2-3 pentru fiecare batalion de cercetare?
Operational se potriveste f bine cu cerintele noastre. Singurele hibe sunt pretul putin cam piperat (desi pare sa compenseze cu un cost per ora de zbor mic pt clasa sa) si numarul redus. Ar fi genial daca vreo parte a procesului de productie ar fi asimilata in Romania. Dronele de genul asta se pierd repede in caz de conflict, e bine sa ai ceva mai multe in stoc. Totusi, nu e o achizitie proasta.
jucarii pentru copii din polisatiren expandat. cu 500 dolari fac si eu unu