Orgoliul naste monstri si pierde razboaie

1812

Cea mai puternica, mai bine echipata, mai experimentata si in mod neindoielnic mai bine comandata, armata din lume – la acea data, Marea Armata Franceza, intra in Rusia. Motivul este simplu, Tarul Alexadru al II-lea al Rusiei nu si-a respectat cuvantul. Mare surpriza, am spune noi astazi, obisnuti cu faptul ca Moscova n-are onoare…

Astfel, cea mai puternica armata a vremii sale, comandata de unul dintre cei mai mari generali din istoria umanitatii intra in lupta. Rezultatul il cunoastem cu totii, armata franceza practic nu are cu cine lupta, rusii s-au retras, ajunge la Moscova iar la final, Napoleon isi pierde armata, in fata iernii rusesti, si tronul. Franta este infranta fara lupta. Epoca Napoleoniana se incheie in Europa, toti regii si printisorii respira usurati. Cel mai probabil, orgoliul l-a impins pe Napoleon la aceasta greseala fara de margini.

2022

Vladimir Putin, fara nici un motiv aparent, ataca Ucraina, crezand-o prada usoara. Se impotmoleste, isi tradeaza slabiciunile structurale si deocamdata se chinuie sa limiteze pagubele. Si aici tot orgoliul pare sa fie de vina, diferenta constand doar in faptul ca Marea Armata Franceza a fost invinsa de iarna, armata rusa de propria sa neputina (a se citi coruptie).

In aceste zile putem vedea la stiri cum este sa ajungi dintr-o super-putere, a doua forta militara a lumii, de rasul tuturor. Si aflam la stiri ca toate tarile europene cauta sa-si creasca bugetele apararii, cu Germania in mare forma, comenzile pentru armament sunt asteptate sa curga garla, iar investitorii – salivand dupa profit – cumpara actiuni la marile companii care se ocupa cu producerea si comercializarea de fieratanii aducatoare de pace prin forta…

Oare chiar asa sa fie, sa fi intrat “Sfanta Spaima” in buricul europenilor (frica aia care-ti face stomacul sa simta fluturi)? Poate ca a intrat, dar daca stam oleaca linistiti, la o cana de ceai, si contemplam situatia din Ucraina, motive prea mari n-ar avea nimeni sa ia drumul codrului de spaima rusilor.

Ba dimpotriva, rusii par sa fi luat drumul infrangerii in razboiul lor cu ucrainenii si par a fi un exemplu de manual de forta armata buna de nimic.

Si atunci stai si cugeti, la ce sa cumpar eu – tara democratica, membra UE si NATO – maldare de armament, sa dau cu banii de pereti daca ivanii nu sunt in stare sa dea peste cap o forta militara ucraineana care este cumva atipica unei forte militare nationale.

Ucraina ii tine pe loc pe ivani cu ajutorul armamentului usor, nu ataca masiv cu corpuri de armata, rar foloseste tancurile sau aviatia, artileria din cand in cand si cu toate acestea reuseste sa tina frontul cu Javelin, NLAW, Stinger, pe baza unei mobilitati foarte bune a trupelor, a unei uimitoare unitati de comanda, a unei flexibilitati tactice de invidiat.

Ba rusii s-au facut de ras aratand ca exact acolo unde mama oricarei armate locuieste – logistica – narozii de ivani au uitat sa-si aduca mancare, combustibil, nici macar suficiente camioane de transport nu au si le fura taranilor ucraineni gainile de prin curte.

La nivel de electronica, ivanii iarasi si-au aratat limitele extrem de joase. Razboi electronic? Pai ei nu sunt in stare sa-si securizeze propriile comunicatii, daraminte sa le blocheze pe cele ucrainene. Rachete de croaziera? Vedem cate mai au de aruncat, deocamdata Kalibr nu da semne de foarte mare precizie, poate le-or bruia americanii GPSul?!

Una peste alta, de unde sa inceapa o noua cursa a inarmarilor in Europa? De ce ar cheltuii europenii bani pe armament cand este foarte clar ca si o tara precum Polonia, cu putina pregatire si ajutor logistic substantial, ar da probabil peste cap – de una singura – intregul corp expeditionar rusesc?

Pai daca mai adaugam Franta, Marea Britanie si inca vreo doua, europenii ar ajunge la Moscova fara mari batai de cap, excludem aici ultima optiune, cea nucleara.

Si atunci unde sa fi graba, de unde optimismul investitorilor, care urgenta si unde sa se vada marile contracte de armament aruncate de europeni pe piata? Poate germanii sa faca exceptie, dar acestia sunt oricum mult ramasi in urma si au mult de recuperat.

Armele rusesti, de temut pana acum o luna, s-au facut de ras, armatele rusesti chiar mai mult. Taranii ucraineni le-au furat tancurile, sistemele anti-aeriene si transportoarele cu ajutorul tractoarelor agricole, ziua in amiaza mare. Tancurile rusesti nu fac fata rachetelor AT vestice, iar batrana Stinger da jos cu voiosie elicoptere rusesti, desi ivanii ar trebui s-o cunoasca bine.

Practic armata rusa este un circ ambulant, populat cu soldati vai de mama lor, dotati ca-n anii “80 (inca folosesc rachete anti-radiatie vechi de aproape 50 de ani -KH-31P), iar ceea ce mai au dupa anii “80 se comporta la fel de bine ca inaintasele lor, adica chestii sovietice bune fix de nimic, care iau foc cu maxima eleganta de fiecare data.

Putin a fost pacalit, mintit, atat de armata cat si de servicile secrete (sau poate nu a dat crezare rapoartelor primite). I s-a spus ca totul este bine, trupele pregatite, ucrainenii abia asteapta sa fie eliberati. Dar coruptia loveste Rusia din toate unghiurile, soldatii sunt cu totul neinstruiti (pierderi mari par sa fi fost si in cadrul unitatilor de elita ale VDV sau Spetsnaz), comandati de incapabili, dotati in bataie de joc.

Radarele ruse nu par a face fata si, repet, sistemele lor de comunicatii si razboi electronic arata cat de jos este de fapt armata rusa la modul real.

Stiti care este diferenta intre un leu si o hiena? O leoaica isi prinde prada si o asfixiaza, o ucide relativ repede si fara dureri, hienele, in schimb, o haituiesc, o sfasie de vie, incep s-o manace inca inainte ca aceasta sa-si dea duhul.

Diferenta vine din forta, leoaica isi poate suprima prada foarte repede, hiena nu si atunci o chinuie indelung.

Cam asta face acum Rusia cu Ucraina (asta pare sa fie noua tactica), nu este nici pe departe in stare s-o invinga decisiv si repede si atunci o chinuie. Nu chinuie armata ucraineana (aici putem spune ca este exact pe dos) ci chinuie populatia, incearca sa-i faca pe ucraineni sa se predea distrugandu-le orasele, infrastructura civila, infometand populatia.

Razboiul a fost intotdeauna o afacere murdara, dar in cazul rusilor este si a fost mereu, una cu adevarat mizerabila. Rusia – tara care niciodata n-a avut onoare si nu-si respectat cuvantul. Rusia – tara mujicilor, a analfabetilor si a coruptiei cronice in stare de cangrena.

In aceste zile dezastrul incepe sa fie vizibil la intreaga sa magnitudine, rusii bat in retragere, nu au fost capabili sa ocupe Mariupolul, ba au inceput luptele si in Herson, oras ocupat de rusii fara lupta dar in care ucrainenii au inceput contra-atacul.

S-a putut vedea inca odata, de aceasta data cu ochiul liber (adica armata rusa in actiune) cum sistemele de armament vestice isi fac treaba fara probleme – aici pliantul si aici tancurile rusesti arzand – in timp ce tehnica de lupta rusa da rateuri peste rateuri. Doar 40% din rachetele de croaziera si-ar fi atins tinta, sustin americanii si chiar daca putem presupune ca propaganda se face simtita si de partea occidentala a frontului, chiar si un procent de doar 30% esec este enorm pentru zilele noastre si pentru aceasta categorie de arme, una extrem de scumpa.

Dar lasand la o parte rezultatul final al acestui razboi, dezastrul asupra Rusiei a venit si greu va mai pleca. Acesta ofensiva dementa a lui Vladimir Putin, fara nici un sens sau motiv real, isi va arata efectele mult timp de acum incolo, multe generatii. Ce a reusit Vladimir Putin cu adevarat? Vorbim aici de rezultatele concrete, de nediscutat, deja palpabile? Pai sa le luam pe rand:

  • Uniunea Europeana si Statele Unite au o relatie atat de apropiata (militar, politic si economic) incat Putin a reusit sa creeze un monstru cu doua capete. Toti aliniati in spatele NATO. Macron, bietul de el, cred ca-si blesteama consilierii care l-au pus sa declare public moartea cerebrala a NATO. Si poate mai rau, Moscova chiar l-a crezut. Evident ca nu este cazul, NATO n-a mai fost atat de unit de pe vremea crizei cubaneze. Bravo Putin, reusita absolut deplina;
  • Uniunea Europeana mai face cativa pasi importanti pe calea strangerii legaturii intre statele membre. Achizitia comuna de gaze naturale, un subiect extrem de controversat in Uniune, un subiect respins constant de tarile mari, dar sustinut de cele mai mici, a devenit acum litera de lege. Asa va fi de acum incolo;
  • Uniunea Europeana s-a hotarat in sfarsit sa puna banul jos pentru o forta militara de reactie rapida, a facut front cvasi-comun in fata Rusiei si a Chinei. Dizidenta Ungariei chiar nu conteaza;
  • Intarirea cu totul fara precedent a relatiilor economice intre cele doua maluri ale Atlanticului cu foarte puternice reverberatii pentru mult timp de acum incolo;
  • Rusia s-a ales, pe langa rezultatele directe din razboi: sanctiuni economice monstruoase, izolarea tehnologica si financiara pentru mult timp de acum incolo, cu o apocalipsa economica de proportii. Chiar daca maine – cu totul prin absurd – Vladimir Putin va fi inlaturat si noua conducere va incerca sa dreaga lucrurile, increderea in Moscova s-a dus dracului pentru generatii de acum incolo;
  • Miscarile politice pro-ruse din Europa si-a pierdut obiectul muncii, nimeni nu mai percepe Rusia ca pe un partener. Miliardele de dolari aruncati de rusi in propaganda de-a lungul timpului i-au cheltuit degeaba, Putin a sters toate eforturile de imbunatatire a imaginii Rusiei in lume;
  • Dar raul abia acum isi iteste capul. Uniunea Europeana s-a hotarat s-o rupa cu Rusia pe zona energiei. Indiferent cine va veni la Kremlin, indiferent de cat de docila ar putea deveni Moscova, prin absurd, Europa se rupe de gazul, petrolul si carbunele rusesc odata pentru totdeauna, dintr-un motiv extrem de simplu: lipsa oricarei increderi in Moscova. Iar odata ce infrastructura pentru GNL va fi definitivata si contractele pe termen lung semnate, sah mat pentru totdeauna la gazul rusesc;
  • Rusia va ramane o tara singura, fara aliati, fara contracte economice, fara clienti pentru resursele sale minerale. O tara izolata de fluxurile mondiale de capital si tehnologie, exclusa din piata mondiala, o Coreea de Nord supra-dimensionata, mult mai bogata dar tot izolata;
  • Dar pe plan politic si economic, Vladimir Putin a reusit – pentru prima data in istoria Rusiei – sa conduca tara spre o stare de vasalitate in fata Chinei. Beijingul va fi singura natiune care va sustine, intr-un fel sau altul, Rusia si de aici pana la subordonare politica si economica nu este decat un pas. Rusia poate face afaceri doar prin bancile chineze, se poate finanta doar prin China si tot catre China se vor indrepta in curand si exporturile de gaze si titei ale rusilor, Beijingul ramanand singurul client si in acelasi timp si singurul furnizor de tehnologie, frigidere sau cipuri pentru Moscova;
  • O astfel de relatie uni-directionala nu poate genera decat vasalitate si va duce la subordonarea fostei super-puteri (Imperiul Tarist/URSS/Rusia) in fata unei Chine ramase singurul punct de sprijin pentru Moscova.

Chiar daca maine Putin cade si la Moscova vine alt lider nu cred ca cineva mai crede ca Rusia ar putea deveni in cativa ani o tara normala, democratica, cu o societate libera si o presa deschisa, cu alegeri libere. Nu, acest lucru nu se va intampla, macar si pentru ca acel “cineva” care ar prelua puterea ar face-o pentru el si amicii lui, nu intru beneficiul poporului rus, care popor – lasat cu adevarat liber – nici nu stiu cat este de rus sau cat isi doreste sa mai fie. Sa nu uitam ca Rusia este o federatie compusa din foarte multe republici, multe dintre ele extrem de diferite cultural, religios si economic si de aici pana la fragmentarea Rusiei nu este decat un pas.

Dar trebuie sa-i recunoastem lui Vladimir Putin si meritele, atunci cand le are. A reusit sa creeze o legatura extrem de puternica in lumea occidentala, o legatura atat de puternica incat nici un analist politic nu banuia macar ca ar mai fi posibila. Dar s-a reusit si NATO/UE vor iesi mult mai intarite din aceasta criza, mult mai bine pregatite pentru viitor. Uniunea, mai ales, a mai facut cativa pasi foarte importanti catre crearea unei uniunii in adevatul sens al cuvantului. Mai intai pandemia, acum razboiul din Ucraina.

China pe de alta parte s-ar putea sa nu se bucure prea mult de decaderea Rusiei macar si pentru ca, ne aducem aminte, semnele unui mini-razboi economic intre UE/SUA si China erau vizibile de ceva timp, ori acum Beijingul are de infruntat un balaur cu doua capete care s-ar putea sa se comporte ca unul cu o singura minte. Una era sa discute Beijingul cu Washingtonul si 3-4 capitale europene, alta astazi cand ar putea ajunge sa discute cu unul singur, iar celalalt “vestic” sa fi acolo doar pentru a sustine cererile primului.

Aceasta “unire” intre cele doua maluri ale Atlanticului ar putea fi de scurta durata, dar semnele indicau spre acest lucru de indata ce Biden a preluat Casa Alba. Politica americana de pe vremea lui Trump a fost imediat aruncata la cos americanii au venit cu ramura de maslin catre europeni, iar acestia au raspuns foarte pozitiv, iar odata cu Ucraina lucrurile s-au aprofundat si mai mult.

Gazul american (si din Orientul Mijlociu) va curge catre UE, iar cele doua entitati occidentale vor deveni chiar mai interdependente decat erau inainte, toate aceste lucruri catre directul “beneficiu” al Moscovei si Beijingului.

Asadar, inca o data, n-a avut Occidentul in toata istoria sa un agent de influenta mai eficient decat Vladimir Putin, un om care printr-un singur gest sa aduca atat de multe beneficii pe termen mediu si lung Vestului si in acelasi timp sa-si distruga economia la un nivel de catastrofa naturala, ba mai mult decat atat, sa antameze viitorul Rusii lasand-o saraca si la mana Chinei.

GeorgeGMT

253 de comentarii:

  1. Ma batea gandul zilele astea, oare Brexitul poate fi cvasi-anulat? Boris Johnson compara Ucraina cu Brexitul si a fost luat la misto. Nu cu o readerare dar un acord ceva acolo sa impace si capra si varza. Ca tot s-a redescoperit unitatea si interese comune, sa ii scape de niste probleme. Merkel nu mai e cu bagajul ei, Scholz ca figura noua o poate lua de la 0.

    7
    • In UK nu s-a vrut Brexit cu adevarat, au fost nevoiti sa faca referendum dar au facut lobby impotriva Brexit. Din pacate referendumul a fost facut in era celui mai prost prim ministru ever David Cameron. La fel au facut si cu referendumul privind independent Scotiei si nimeni nu s-a asteptat ca scorul sa fie atat de strans 55 vs 45 % impotriva.
      De luni de zile UK se confrunta cu diferite crize , de ceva zile sunt proteste la P&O Ferries. Brexitul incepe sa si puna amprenta. Sa nu mai vorbim de statutul Irlandei de Nord . Este posibil ca in urmatorii ani imperiul sa se dezintegreze complet.
      Nu m asr mira sa vedem curand cerere de aderare la Ue din partea uk.
      Sper ca romanasii nostri sa invete o lectia privind apartenenta Romaniei la Ue. Cu toata birocratia si bubele din capul unor lideri Ue, nu exista alta alternativa ci doar sa dam ceasul inapoi cu 20 de ani si sa fim iarasi „Liberi”. Sa fim aici romani cu romani cum zicea mustaciosul cariat Dragnea. Sa nu ne dicteze altii.

      25
  2. Nu cred in varianta descrisa de @George GMT .
    E pe aproape cu unele amănunte legate de Franța imperială , dar Ucraina este învinsă prin distrugerea infrastructurii .
    Degeaba au informații în timp real de la SUA , drone , au avantaje in războiul informațional și știu sa-și prezinte ciocolata în poleiala sclipitoare , deoarece orice foaie de hârtie are doua fețe .
    Pana nu citim ceea ce e scris pe verso , după sfârșitul războiului , nimeni nu poate trage o concluzie pertinentă .
    În plus , se pare ca suntem abia la începutul fazei de angajare a ostilităților , rușii au evoluat mult fata de WW2 , iar asta nu o spun eu , ci un analist american celebru .

    https://www.facebook.com/100064993410944/posts/348849980624780/?app=fbl

    Ce contează?
    Doar numerele mari .
    Dacă ai rachete supersonice în cantitate suficientă pentru un atac de saturație , degeaba detectezi lansarea …
    Dronele sunt impotente în fata atacurilor cu rachete .
    Mai mult decât atât, eu suspectez un blat , care încearcă să titularizeze Rusia ca fiind numărul doi în lume , evident după anihilarea Ucrainei .
    Revenim la lumea bipolara , ca să i se taie macaroana Chinei …

    15
    • Ucraina va iesi hartanita rau din acest razboi, am scris despre asta cu ceva timp in urma. Orice ar face, ucrainenii vor avea pierderi mari. Rusia in schimb va avea necazuri mult mai serioase pe termn lung…

      56
      • Din pacate acest razboi i-a apropiat pe Rusi de Chinezi.
        Din punct de vedere economic lucrurile devin fff complicate pe termen lung. China va acea acces la resurse tot mai ieftine in timp ce UE va avea acces la resurse scumpe (gazul lichefiat are pretul dublu decat gazul rusesc).

        7
        • Pretul nu este mereu marea problema ci garantia aprovizionarii. Mai apoi se pot identifica ale surse de gaze, alte tehnologii etc.

          12
        • Dacă rușii vor sfârși în a avea China ca principal partener economic, abia atunci sunt în rahat pana în gât.

          16
          • esti sigur ca nu le dau si chinezilor vreo teapa epica si pe urma sa spuna senini ca ei sunt putere nucleara si li se rupe ?
            Acum fara caterinca, fratia asta nu are viata prea lunga, 2 masculi alfa nu se suporta prea mult in aceeasi zona, iar Xi tocmai ii spunea lui Biden acum 1 sapt ca „impreuna avem o responsabilitate de pace in lume”. Cam ce crezi ca va gandi Putler la schema asta?

            11
        • China si Rusia sunt la fel de buni aliati precum suntem noi cu Ungurii in Nato , sau Grecii cu Turcii,in timp ce facem antrenamente comune ne uitam ce are vecinul in curte doar ca sa il palim cat mai bine in moalele capului. Rachetele nuclear strategice fac umbra pamantului cu destinatia Beijing si mai putin Washington. Rusia si America au o istorie lunga a conflictelor fara ca lucrurile sa escaladeze , inafara de urlat in presa nu prea s-a intamplat mare lucru. Daca o sa existe razboi nuclear sau conventional de mari proportii ala o sa fie un razboi ruso-chinez. Mark my words
          Europa doar are de castigat pe termen lung , detasarea de gazul rusesc o sa faca bine Europei. Nici nu va dati seama cat de bine o sa iasa Europa din razboiul lui Putin si cat de prost va iesi Rusia.
          Tehnologia noua va inlocui si gazul si petrolul rusesc. Sper ca nemtii sa revina asupra deciziei de a inchide cele 6 centrale nucleare . Sper sa se contruiasca cat mai multe centrale in Europa. Sper sa se grabeasca lucrurile in a schimba gazul cu hidrogenul in industrie( nemtii deja au pregatit 150 de miliarde de euro ) . Sper ca electrificarea autostrazilor din Germania sa fie un succes si sa se aplice la nivel european. Etc sunt multe solutii. Tesla a scos prima masina la fabrica dinBerlin , nemtii renunta complet la fabricarea motorlui termic pentru masini mici din 2025 Putin nu a facut decat sa i scoata de nemti din letargie. Panourile solare si pompele schimbatoare de caldura se vand ca painea calda , chiar si in Romania ( la mine vin baietii abia peste 6 luni ) , au aparut chiar si pentru apartamente, o tehnologie noua din Japonia , costa 3000 de euro mizeria si face caldura iarna si rece vara.

          10
      • La vremea respectivă au râs de slăbiciunile armatei ruse și nefericiții care compun în prezent cele 85 de regiuni ale Federației !

        Remember: It Ain’t Over Till The Fat Lady Sings!

        11
      • Faptul ca Ucraina pierde niste teritorii nu are nici o semnifivatie pentru Nato atata timp cit nu se ajunge la granita comuna cu Rusia iar distrugerile provocate de rusi pot fi inlocuite rapid in urma unui plan masiv de ajutor financiar

        1
      • De acord cu analiza ta George, in special pe doua paliere anume:
        1 Rusia nu mai exista dpdv al increderii internationale (oricare ar fi domeniul de referinta (economic, contractual, al dreptului international, etc, etc)
        2. Relatia cu China; cand tantalaii isi vor da seama ca s-au pus singuri in genunchi in fata ciainizilor, va fi prea tarziu, iar dragonului ii cam place sa priveasca la intinderile nesfarsite de peste granita.
        Unde ar fi de discutat in materialul tau?
        1. Relatia transatlantica e foarte buna acum, numai ca vin alegerile si la ei si cine stie ce monstri se mai trezesc dincolo de balta mare. Donaldica cloceste el ceva si ca sa nu-i iasa, tre sa nergem la biserica sa dam acatiste.
        2. Armatele comune sunt bune, nu zic ba, grupurile de lupta sunt excelente, dar tre sa ne gandim intai sa ne intarim si modernizam armata noastra in primul rand. Camasa e mai aproape de pielicica decat haina deci daca dupa resbel nu se trezesc adormitii nostri si sa inceapa cu adevarat un proces de instructie si dotare pentru toate armele, adecvat secolului XXI, inseamna ca nu au priceput nimic nici acum.

        14
    • si eu sustin faptul ca Ucraina n uare cum sa castige acest razboi. la final vor accepta pierderea Dombasului si pierderea teritoriilor de SUD, pana la Nipru.

      Razboiul are etape si etape. se mai fac si erori de ambele parti dar unele lucruri se mai regleaza in timp, O armata (a Ucr,) care nu are capacitatea de a lovi in adancile pe teritoriul rusesc (macar in crimeea si in Belarus), depozitele de armament si depozitele de combustibil, nu poate castiga un razboi.
      Nu poti sa stai in defensiva si sa speri ca vei castiga razboiul. Mai ales ca Ucraina a pierdut controlul spatiului aerian si ca Rusia foloseste rachete cu raza mare de actiune lansate de pe teritoriul rusesc, din Belarus sau din Crimeea.
      in razboiul din Finlanda, Rusi s-au impiedicat la inceput dar in timp si-au revenit si si-au atins obiectivele.

      Ucraina se bazeaza pe crearea a cat mai multe victime rusiei dar orgoliul Moscovei este prea mare ca sa se opreasca la mijlocul drumului. Au un Obiectiv clar cuccerirea Dombasului si Cucerirea teritoriului dintre Nipru si Crimeea. cine ii va impiedica?
      O vor face chiar daca isi vor sacrifica fff multi militari!

      9
      • In Finlanda rusii nu si-au revenit, adica nu au devenit brusc o armata profesionista, bine condusa si bine pregatita, ca nu aveau cum. Finalndezii au ramas fara oameni si fara munitie.

        27
    • scott ritter ala a mai fost prins cu mata in sac ca dezinformeaza in favoarea rusilor

      https://mythdetector.ge/en/3-ukraine-related-disinformation-disseminated-by-russian-propaganda-platforms/

      15
      • Se mai înșală omu’ , dar logica ne îndeamnă să gândim cu creierul propriu .
        Orice vezi sau auzi poate fi manipulare , de aia au apărut tot felul de vorbe de duh :
        – Ești deștept daca înțelegi că doar o parte din ceea ce ți se spune e adevărat , dar ești inteligent dacă știi care parte este adevărată …
        – Daca crezi că nu poți fi manipulat , înseamnă că ai intrat pe mâna profesioniștilor in manipulare …
        Scott Ritter nu varsă tot ce are-n gușă , tipul e profesionist .
        Trebuie să analizăm picătură cu picătură și să ținem cont că aproape totul e manipulare .
        Întrebarea de baza pentru analiza fiecărei fraze a lui Scott Ritter este ” qui prodest ” , iar răspunsul corect arată întotdeauna una dintre părțile conflictului …
        După război , vom trage concluzii decente , în măsura în care adevărul ( despre raportul de forțe , tehnica folosita , modul de acțiune , planificari și improvizații etc ) va răsufla publicului larg , dincolo de analize , sinteze , prognoze și păreri personale gen Radu Tudor ??? .

        15
    • Vladimir Genialovici Putin

      Dupa infrangerea Rusiei in acest razboi (care infrangere se va produce, Rusia se confrunta in mod indirect cu economia occidentului si direct cu armata Ucrainei sustinuta de tot occidentul), va veni un val al reconstruirii Ucrainei cum nu s-a vazut de mult. Cu oportunitati economice uriase pentru cei care vor sti ce sa faca.
      Cu cat va dura mai mult razboiul, cu atat mai dura va fi infrangerea rusilor. Rusii trebuiau sa castige in trei zile, sau sa piarda. N-au castigat in trei zile…

      1
  3. Articol care atinge in mare parte ceea ce anticipez si eu. Europa a vazut ce bine e sa faci afaceri cu rușii, iarna s-a terminat, dar si prostia germană. Acum masina germana de razboi se pune in miscare, iar tarile asa zise neutre Suedia, Finlanda vor adera și ele. Serbia nu are încotro decât sa adere si ea iar toata ura balcanică se va stinge si ea.
    Putin chiar a adus o unitate in Nato/Eu la care nu visa nimeni. Am uitat de Moldova care va putea sa scape de jugul rusesc pt totdeauna.
    Poporul rus, unitate ne-a adus.

    31
  4. Sa-i dea Dumnezeu ‘sanatate’ lui Putler si sa o mai tina nitel asa, macar pana crapa de tot tara aia compusa din atatea rapturi teritoriale istorice!!!

    24
    • Sa-mi bag p’… tu vrei sa fi vecin cu rusii? Las-o dracu’ zona de tampon. Ca gaseste boul de putler niste harti mai vechi cu imperiul pana la gura Dunarii… Sa vezi atunci distractie.
      De unde va vin voua idei de genul, ca iesi tu in avantaj cumva daca face asta praf o tara cu argumentul ca-i compusa din conjuncturi istorice. Si asta justifica intr-un fel crimele de razboi?
      De la rusi nu am primit niciodata nimic decat suturi in cur, foame si intuneric.

      42
      • cred ca vb. de Rusia. L-ai injurat degeaba… 🙂

        17
        • Doamne fereste, nu l-am injurat pe om, nu injur ci ma uimesc de unii si de altii exclamand scriptic in scumpa si draga limba romana in varianta vulgus. Merge si in latina, adfigo(sau penetro) gladius!
          Din text deduc ca-i vorba de Ucraina, daca nu mea culpa, maxima culpa.
          Sunt oripilat de tot felul de oameni care sustin dezmembrarea teritoriala a Ucrainei de satârul rusesc. Inacceptabil pentru mine asa ceva pentru ca doar un debil mintal crede ca noi am primi ceva inapoi, iar daca i se permite asa ceva Rusiei de catre Occident, ne-am supt. Noi urmam, asta imi este mie clar, fara echivoc.
          Mai rau tot felul de mistici si purici si alti autohntonisto-putinisti vin si ne argumenteaza nonsalant ca razboiul si crimele contra umanitatii sunt ceva peste care poti trece intr-un anumit context. Niciodata nu pot accepta asa ceva, razboiul se duce intre militari combatanti. Punct.

          19
          • Rusia nu are prieteni, are doar interese! Iar noi nu facem parte nici macar din prima linie de interese a lor. Daca s-ar putea, mare placere le-ar face sa disparem ca tara si ca neam de pe Terra, fara noi in lumea asta, asa ca mai bine cu o Ucraina, fie ea si ostila, decat cu rusii sa ne sufle in ceafa!

            Chiar daca au fost complici si au beneficiat de ‘raptul’ unor pamanturi romanesti, stiu ca nu ei le-au luat din proprie initiativa, ci rusii insisi. Dupa cum spuneam, ei maxim au complotat, apoi s-au trezit cu panantul prins in noile hotare. Iar daca vor ajunge iarasi cu noi pe hotar, nu se vor multumii cu atat. Dupa ce digera Ucraine, vor dorii mai mult, ca doar Sudul Bucovinei merge alipit la Nord, si nu asa cum vrem noi. Idem Maramuresul si pe unde or mai fi etnici slavi prin Romania.

            Cat despre Moldova, acolo au deja pretextul sa o reuneasca, dar nu asa cum este firesc sa fie. Asa ca mai bine cu puii de ivani, decat cu javrele alea batrane de macelaresc civili prin est. Iar daca stim sa ne jucam bine cartea, la situatia in care este acum Ucraina, putem sa tragem jar pe turta noastra atunci cand vine vorba de etnicii romani din tara vecina si drepturile lor firesti.

            Zelinski stie ca reconstructia tarii fara sprijinul si accederea la UE este imposibil, asa ca va propune el insusi imblanzirea ‘ostililor’ propunand drepturile firesti minoritatilor din tara sa, inclusiv rusilor. Probabil se vor negocia aspectele astea odata cu pacea. Nici rusii nu vor ceda acceptand ca etnicii rusi din Ucraina sa ramana si fara acele putine drepturi pe care le au acum. Nu au de ce, mai ales ca acum se fac cel mai bine intelesi din punctul asta de vedere si la cat este de tragica situatia, pare un ‘compromis’ chiar rezonabil.

            8
            • Dap, si unul din motivele pentru care sunt oripilat de acesta idee care o aud vehiculata tot mai des. Problema minoritatilor din Ucriana va fi rezolvata intr-un mod sau altul, fie prin intrarea in UE fie prin anganjamentul pe care Zelenskiy a luat-o fata de romani, drept multumire.Oricum din februarie 2022 vom discuta pe veci altfel cu Ucraina si prin prisma faptului ca vom avea o infuzie de populatie minoritara ucraineana care vor deveni cetateni romani. Daca tara este dezembrata de rusia, sa ne gadim la doua aspecte cheie:
              1. Drepturile minoritatilor in genere in Rusia, si speta drepturile minoritatii romanesti in ce ar fi noul URSS. Imi este frica sa ma gandesc la asta, sunt sigur ca vor fi deportati in fundul Siberiei avand in vedere pozitia Romaniei din prezent si antecedentele istorice din Moldova de peste Prut.
              2. Vecini iarasi cu dementii astia, si ce ar insemna provocarile zilnice la care am fi supusi din partea lor.
              Nu mai discut de macroimplicatile unui asemenea proces de dezmebrare statala de factura ruseasca in conditiile actuale.
              Nu cred ca un roman normal ar putea dori sau accepta asa ceva

              21
              • Bună seara.
                Domnule Lt(rez) vă urmăresc cu interes intervențiile și vă consider unul dintre top contribuitorii acestui site.
                În completarea celor spuse de dumneavoastră în legătură cu chestiunea minorității românești din Ucraina vă propun spre reflecție și analiză multitudinea și recurența ieșită din tipare cu care anumite grupuri țintă sunt bombardate cu subiectul minorității românești care a suferit sub ucraineni.
                Departe de mine ideea că tema nu ar fi de actualitate însă am constatat capacitatea de inflamare și polarizare pe care le declanșează, după ce am purtat discuții cu oameni „simpli”. Pe scurt, alături de scandalizarea românilor simpli(majoritatea tăcută) declanșată de „puzderia beneficiilor” de care au parte ucrainenii în România se adaugă și această temă a minorității oropsite. Din nou, deși am prezentat situația oarecum tendențios, țin să menționez că după 3 discuții cu oameni din marea masă a celor „tăcuți” consider că propaganda rusească? a găsit un vector de propagare prin alimentarea unor frustrări (legitime ). Oamenii cu care am discutat nu au studii superioare, au job-uri din categoria blue collar și sunt unanim de acord că ce face statul român este un „show off”, în sensul că nu le pasa de români dar supralicitează când e vorba despre ucraineni pentru a își crea imagine și a-și face reclamă.
                Vă întreb pe dumneavoastră, oare cu cine credeți că votează rudele și prietenii mei?
                Vă mulțumesc.

                7
                • Locotenentul va raspunde si el probabil, eu doar doresc sa atrag atentia ca majoritatea efortului de sustinere a refugiatilor ucraineni care au intrat in Romania apartine, nu statului roman, ci romanilor simpli – asa cum ii caraterizati dumneavoastra.
                  Romanii s-au bulucit spre granite cu ajutoare, romanii i-au luat acasa pe refugiati. Statul a facut si el ce-a putut dar efortul principal apartine societatii civile romanesti, asa ca rudele si prietenii vor avea o dilema la vot…

                  Iar cei care se simt frustrati pt o farfurie cu mancare si o calatorie gratis cu CFRul ar trebui sa se gandeasca ca omenii aia sunt intr-o situatia extrem de nenorocita.
                  Ce-ar fi trebuit sa faca Romania, sa-i lase suferinzi pe treptele spitalelor, sa lase mame cu copii de mana sa doarma prin parcuri?!

                  22
                  • Salut George.

                    Având în vedere conceptul de echo chambers sau bule informaționale eu atrăgeam atenția și propuneam spre analiză faptul că există o multitudine de lumi virtuale, fiecare cu adepții ei și nepermeabile pentru altfel de informații decât cele care au funcționat ca agregator pentru coagularea grupului respectiv.
                    Mă număr printre cei care au contribuit (modest ) cu ajutor (no virtue signaling). Voiam să subliniez totuși că în ciuda faptului că în feed-ul de youtube am primit cele mai noi filmulețe de la Vice sau alti reporteri care relatau din Harkhov, Mariupol sau alte orașe distruse și am inteles dimensiunea catastrofei umanitare într-atât încât resping orice fel de argumente de ordin strategic sau geopolitic care ar „putea” argumenta barbaria Rusiei, am rămas șocat de mulții cunoscuți care nu au văzut acele filmulețe(nu au vrut?) și care invocă argumente de genul „E ceva putred la mijloc”; „Oricum au plecat aia cu bani” ; plus mulțimea de mizerii despre care am scris mai sus.
                    Pe scurt, cum comunicăm cu ăștia ?

                    8
                  • Imi iau si eu libertatea sa va raspuns. Vorbesc din experienta proprie, pe feed-ul de Facebook si TikTok mai nou al oamenilor cu 8 clase dar cu smartphone putem observa o poza cu presedintii americani Clinton, Bush Jr. si Obama cu mesajul ca acesti oameni au ucis 11 milioane in mai putin de 20 de ani; un clip superviralizat cu capitanul grec erou al neutralitatii si ortodoxiei Marinos Ritsoudis, poze cu masini scumpe cu numere de ucraina si mesajul ca scuipa din mers pe senvisurile stranse in vami de romanii prosti, N postari despre cum romanii din Ucraina(despre care habar n-aveau daca-i intrebai ceva acum 2 luni) sunt persecutati iar noi acum ca ultima colonie vestica ii ajutam, pozele cu marele patriot Putin care ne scapa de hoti sunt inca la locul lor, iar Zelenskyy trebuia sa stea cuminte ca si-a dus la dezastru tara ca nu a ascultat de poporul rus eliberator. Statul roman care nu le baga lor lei mai multi in buzunar, si romanii prosti care pentru alti romani nu au facut nimic niciodata dar pentru ucraineni de inghesuie(o spun ei care chiar nu facut un bine gratuit vreodata altora).
                    Daca situatia va este similara, cunoscutii dvs sper ca nu vor vota cu golanul, huligan, cocalar si mincinos(ca doar a fost agent imobiliar in Bucuresti) George Simion

                    10
                    • Bine spus Flo. Eterna mea obsesia Istoria, care ar trebui sa ne invete. A disparut dintre noi generatia care ne putea spune ce insemna „davai ceas, davai palton”, care ne putea spune fix cat de „eibleratori” sunt rusii, de fel. Ce inseamna rusul la tine in casa si cum tatii isi ascundeau ficele intre scandurile de la pod. Chair ieri la digi24 prof Parvulescu semnala un sir de violuri in Ucraina si uitandu-ma si al imagini mi-am adus aminte de bunicul meu, si cum mie imi vea aproape imposibil sa cred ceea ce imi povestea el despre 44 si venirea „marelui prieten”.
                      In lipsa acelei generatii, avem generatia tatilor nostrii si a noastra. Daca tatii nostrii au trait majoritatea vetii lor adulte in comunism si noi copilaria in comunism si viata adulta in democratie generatia lui tik tok s-a trezit brusc conectata si cu un profesor de la Harvard dar si cu Tzanca Uraganul, Alexandru Cumpanasu, Vulpita si Kim Kardashian ori Reghe(nu ma refer la Bob Marley) si Prodanca.
                      In acest amalgam, observ eu, creierul seteaza automat calea cea mai usoara (americanul are o vorba excelenta aici: path of least resistance ) si ajungem acolo unde descrii dumneata. Democratia ne da liberatea sa fim prosti din pacate.

                      14
                    • Va completez. Aspectele astea sunt si in alte tari (cu specificul local normal) si dau cateva exemple: comparatia Ucraina – Siria atat din punct de vedere al atacului unei tari de alta tara (dar se fac ca uita ca Rusia a atacat si ea in Siria ) cat si a refugiatilor (unde voit se face confuzia cu emigrantii economici africani), remarcile rasiste : refugiatii ucraineni au parte de tratament mai bun pentru ca sunt albi (banuiesc ca va dati seama in ce tara au aparut astfel de comentarii si cat de cretin suna pentru mine ca roman), comentariile „economice” prezente si la noi (avem datorie de nu stiu cat dar avem bani sa le dam si lor) si ultimul exemplu clar a celor ce nu cunosc istorie – e razboi intre „rusi” de ce trebuie sa ne bagam noi ?

                      P.S. un mic comentariu pentru dl Lt.: Ca pasionat de istorie nu ati observat ca rusii nu au atacat niciodata un alt stat? Ei doar au „eliberat”. De pe vremea imperiului tarist .

                      2
                  • Da, sa nu-i ajutam, ca asa e crestineste intr-o tara pretinsa crestina…

                    7
                • Am onoarea domnule Eugeniu, putem si sa ne tutuim fara probleme. Nici cu haina pe mine nu stateam eu prea mult in politeturi ci in pragmatism. Cu „baietii” eram „băbăieți” si ei cu mine pe nume. Am insistat eu sa fie asa. Atat au inteles unii superiori de-ai mei ca eu nu tin la disciplina, in mintea lor disciplina se rezuma la adresare si nu comportament. si rezultate.
                  Va multumesc pentru consideratie si incerc sa va raspund la intrebare ca mai apoi sa comentam substanta, deoarece ati atins niste puncte nevralgice.
                  Raspunsul este ca din ce ati scris nu pot sa imi dau seama expres partidul insa cred ca este un vot pentru intelectualitate. Nu mi-ati dat in text date cu privire la activitatea dvs, de acolo as putea sa trag anumite conculuzii, anteprenor/privat, la stat, etc. Prietenii dvs estimez a fi in aceeasi bransa de activitate sau similar ca aport intelectual deci votul ar merge cred eu intr-o directie intelectuala. Insa, da am avut si surpriza in grupul de prieteni sa gasesc oameni intelectuali care imi dadeau cu auriferisme in cap. Greu sa estimez asa ca voi da un verdict optimist – vreau sa cred ca preitenii dvs vor fi buni in continuare, crestini, si votul se va duce spre un partid cu valori democratice, inclusive si crestine. Nu nationaliste, antidemocratice si mistico-fundamentalisto-religioase.
                  Referitor la ceea ce spuneati, subscriu totalmente la ceea ce spun si distinșii colegi de redactie. Efortul apartine unor oameni simpli care sunt intradevar esenta aia buna a poporului roman, primitor, ospitalier.
                  Pe de alta parte eu sunt inca fascinat de cat de bine functioneaza masina de propaganda ruseasca si cred eu noi, toti de la forumisti la generali cu multe stele am confundat masinaria ruseasca de propaganda cu cea de razboi convetional. Le-am crezut la fel de bune. Uite ca de fapt au investit enorm in propaganda cu rezultate vizibile si mai putin in conventional tot cu rezultate vizibile. Spuneam de propaganda ca sa poti identifica puncte de nemultumire in societate si mai apoi sa le expoatezi este intradevar greu. La fel ca exploatare oricare frici incepe de la un sambure de adevar si care genereaza o teama minimala veridica insa rezultatele se obtin doar din amplificarea ei si manipularea acestor doua aspecte.
                  Aud si eu din ce in ce mai des „teza” supralicitarii ajutorului, insa eu am considerat-o simpla nesimtire specifica unor categorii sociale. Cu toate lipsurile democratiei, statul iti asigura destul de prost, dar iti asigura invatamant, siguranta cat de cat, locuri de munca in functie de situatie si un minim medical. Sa puna cineva lipsurile noastre langa oameni cu bebelasi pusi pe drumuri iarna de bombe si rachete, trebuie sa fim cel putin lipsiti de orice urma de umaitate. De regula individul ala se duce acasa, avand o casa, manaca ceva ieftin si prost, dar manaca, bea ceva si mai ieftin si mai prost, dar bea si apoi doarme in patul sau, si ala mizer, dar exista. Diferenta asta oricat se smiorcaie unii si alti nu vor sa o accepte obisnuiti find sa se planga incontinuu. In mimntea lor situatile sunt sensibil egale, gandire generata si de un egoism pe fondul unei saracii.
                  Nu ma intelegeti gresit, chiar ieri, la Cluj, orasul it, siliconu’ valley, creierul Transivaniei, orasu smart si bla-bla niste femei se plangeau ca au stat la urgenta in asteptare cu copii mici, bolnavi (ca de ce dracu mergi la urgenta) 7 ore. Eu spun doar ca aceste probleme exista si existau si inainte, lipsa noastra de ajutor data ucrainienilor nu rezolva aceste probleme structurale si prostia managmentului romanesc pe sectoare. Medical, militar, privat in anumite situatii etc… Nu poate fi conex faptul ca noi dam o supa calda si un pat, sau incadram in scoli copii ucrainieni cu numirea in functii de responsabilitate a unor oameni competenti. Aici deja propaganda mesteca borcanele.
                  Acum asta ar fi argumentarea pentru noi, sa nu o luam noi pe aratura insa dvs puneti inca o intrebare foarte buna, pe care sincer nu stiu sa o adresez. Cu atat mai mult sa va raspund: cum vorbim cu oamenii astia, bine ati sesizat, cam blue collar. Nu stiu, si nu pot sa inteleg prea bine nici atitudinea. Faptul ca ajutam niste nevoiasi nu ar trebui sa generezer frustrari. Lipsurile noastre sunt conexe alegerilor noastre si nu faptului ca suntem buni cu niste oameni care au pierdut totul. Aici este declicul meu logic in realtionarea cu acesti indivizi.
                  Inchei prin a spune, sunt mandru de atitudinea conationalilor mei. Bunatatea ma uimeste, valorile inclusive ma uimesc. Umanitatea ma uimeste.

                  11
                  • Buna ziua.

                    Vă mulțumesc că v-ați luat cel puțin 20 de minute din timp că să sondați, adunați și sintetizați informația din mintea dumneavoastră și să îmi răspundeți de-o maniera complexă.
                    Fac parte din categoria românilor tineri(30 de ani), născut în provincie și școlit la Bucuresti(Politehnica). Lucrez pentru o companie multinațională. Sunt recunoscător companiilor multinaționale pentru educația pe care mi/ne-au oferit-o și pentru că au pus umărul la ridicarea nivelului de trai din Romania. Fidel îndemnului marilor oameni către smerenie, am păstrat intacte și funcționale legăturile cu mare parte din oamenii/rudele mele din provincie , de aici autenticitatea celor relatate de mine in comentariile precedente.
                    Ați spus într-un alt articol că cei care ne-au integrat/băgat în lumea civilizată (NATO / UE) au fost acei „Excepționali” (FOS, diplomați , lobbyști , afaceristi) și că datorăm bunăstarea generala unei minorități conștiente și educate / profesioniste.
                    Având în vedere acea aserțiune a dumneavoastră care a dat măsura educației și cunoașterii naturii umane am îndrăznit să intru sa comentez pe acest site.
                    Acum, despre acești blue collar provinciali sau nu, pestriti ca și indivizi (șoferi de tir, electricieni, meșteri , bugetari ) pot sa va spun că sunt extrem de permeabili la propagandă, mai ales la cea care exacerbează sentimentul de inferioritate al românilor (noi suntem vai morții noștri dar le dam la aia bani și acces la spital ; Iohannis a fost la vama sa ii vadă pe ucraineni dar la o grădiniță din Romania a fost vreodată ? ; Romanii nu au de munca și / sau sunt plătiți foarte prost dar la ăștia le găsesc repede și bine ; sigur e ceva la mijloc ; etc).
                    Tot ce am pus între paranteze sunt afirmații auzite de mine, de la oameni apropiați mie, cunoștințe și rude.
                    Date fiind cele enunțate mai sus și în consonanță cu alți „comentatori” ai acestui blog, vă întreb , oare exista o bază reală și solida pe care se poate construi atunci când ai marea majoritate a românilor alienată și necooperanta? La ce bun că la Cluj și Bucuresti suntem câteva zeci de mii care facem parte din categoria „self-made man” și intelegem viața în complexitatea ei ?
                    Emigrarea oamenilor conștienți și autonomi a fost, este și va rămâne cea mai mare problema a acestui popor. Cum facem sa nu se mai întâmple ?
                    Sunt multe de zis și sunt greu de exprimat într-un singur comentariu.
                    Un aspect remarcat de mine și care vine sa infirme teoria cum că cei simpli sunt predispuși la a cădea în mrejele propagandei a fost observarea unor indivizi școliți și beneficiari ai bunăstării revărsate de industria IT care au preluat niste teme de sorginte istorico revanșardă (ungurii, ucrainenii , Europa – Rusia nu prea, pt că pt ei criminali au fost bolșevicii , atenție la nuanță )) și de-o maniera mai rafinată fac prozeliți in rândul multor categorii sociale.
                    Îmi place analiză la firul ierbii și culegerea datelor în teren așa că voi comenta doar acolo unde pot sa aduc informație veridică și de calitate.
                    Închei prin a spune că Romaniei la nivel de aparat de stat ii lipsește un mecanism/autoritate de propaganda profesionista și capabilă să răspundă adecvat provocărilor anului 2022.
                    Va mulțumesc.

                    10
                    • Daca mi se permite sa ma bag putin in discutie cu cele 3 surcele pe care le-am auzit.
                      Nu sunt ideile mele ce urmeaza ca nu ma duce capul asa departe.

                      „Acum, despre acești blue collar provinciali sau nu, pestriti ca și indivizi (șoferi de tir, electricieni, meșteri , bugetari ) pot sa va spun că sunt extrem de permeabili la propagandă, mai ales la cea care exacerbează sentimentul de inferioritate al românilor (noi suntem vai morții noștri dar le dam la aia bani și acces la spital ; Iohannis a fost la vama sa ii vadă pe ucraineni dar la o grădiniță din Romania a fost vreodată ? ; Romanii nu au de munca și / sau sunt plătiți foarte prost dar la ăștia le găsesc repede și bine ; sigur e ceva la mijloc ; etc).
                      Tot ce am pus între paranteze sunt afirmații auzite de mine, de la oameni apropiați mie, cunoștințe și rude.”

                      Raspunsul la astfel de afirmatii trebuie intotdeauna sa fie unul emotional. Trebuiesc evocate imagini legate de natura subiectiva a individului.
                      Subiectii trebuiesc convinsi exclusiv cu argumente emotionale care sa genereze emotii. Cand cineva are atasare emotionala fata de una sau mai multe subiecte nu poate fi convins cu argumente logice si incercarea de a il convinge cu argumente logice are efect opus ii inradacineaza si mai mult credintele oricat de irationale ar fi.

                      „Închei prin a spune că Romaniei la nivel de aparat de stat ii lipsește un mecanism/autoritate de propaganda profesionista și capabilă să răspundă adecvat provocărilor anului 2022.”

                      Este foarte dificil intr-o democratie sa faci asta dar sunt complet de acord.
                      Ar trebui sa existe niste mecanisme publice site-uri unde sa se demonteze stirile false si emisiuni tv(chiar pe tvr ar trebui), juridice care sa vizeze pe cei ce propaga stiri false in speta jurnalisti, blogerii etc. si apoi mecanisme nepublice si anume serviciile sa ii traga de maneca pe cei ce stiu ca sunt pe state de plata.

                      4
                    • Ma bucur sa aflu oameni care înțeleg viata în întreaga sa complexitate 🙂

                      Cred ca ma încadrez la guler albastru(ptiu drace,nu-s la MAI ) provincial.

                      Legat de propaganda.Pe persoana fizica nu prea am dat importanta fenomenului.Evident,observ schema încă dinainte de Pungesti, dar rămân la ideea ca e mai mare pierderea de vreme.Nu au rezultate practice care sa justifice circoteca(bifatul activității de către securiștii lor și ai noștri nu le consider realizari).

                      Opinia domnului blue collar,cea influențată de maretii securiști rusi nu ma interesează. Ce ma interesează e părerea minorității care ar lupta în caz de invazie.La acest capitol stau relax,exista destui care ar lupta.Ma mai interesează ca la nivel oficial sa nu câștige nici unul cu poziție fățiș moscovite.Iar nu e cazul,orice asociere reala sau inventata cu Rusia = pierdut alegeri.
                      Ce ma interesează e influenta prin diverși trepăduși în instituții,dar acolo e alta discuție,nu tine propaganda.

                      Cu cei mai morcoviti influențați și cu o minoritate de băieți hotărâți (deși câteva fete hotărâte ar face minuni) cred ca as reuși sa fac o treaba rezonabila în limitele abilităților domnilor muncitori,țărani și intelectuali posibil influențați și convinși (sa zicem) ca Rusia mănâncă fulgere și baseste tunete.

                      Si e simplu.Unica abilitate care ma interesează la marea masa e cea de a tine în mana un târnăcop și o lopata.Dorinta de a munci se găsește,pt ca la criza e suficient sa se teama de șef mai tare decât de inamic.Daca metode drastice se impun (și ar fi clar mulți indignați în primele 3 minute) e mai ușor sa ceri o grațiere după război decât sa le faci educație morala și patriotică. Dupa ce executa ce lucrări li se ordona sa facă,dpmdv sunt liberi sa se bage în pivnițe,sa se refugieze,sa facă orice doar sa nu-mi haleasca proviziile de orice fel.

                      Ce votează respectivii după război și câte frigidere as avea pline mi se fâlfâie,treaba ce ma interesează e strict alea câteva zile necesare sa se facă dintr-un oraș de provincie cu blocuri de beton,comuniste,un al n-spelea Slaviansk,Mariupol,Grozny,etc…

                      10
                    • Mă raliez la opinia dvs domnule Eugeniu, pentru că mă aflu fix în aceeași situație, la cât mai multe intervenții pe forum!
                      Iar @Mihais, oare câți dintre cei care-l văd odată la trei postări pe arhanghelul Simion George știu că acesta face jocul Kremlinului?

                      2
                    • Repet,ma doare la basca cati cred niște jocuri.Sa se joace ei.Imi plac lucrurile serioase.

                      Și sunt lucruri diferite.In timp de pace oamenii pot sa creadă vorbeasca și sa voteze ce și cu cine vor ei. Inclusiv cu comuniștii,Rusia sau klingonienii.Daca bagi pumnul în gura se cheamă ca nu le respecți dreptul la libertate.
                      Mai rău,dacă bagi pumnul în gura dovedești 2 lucruri:ca ei sunt niște cretini incapabili sa decidă ce vor(posibil) și ca tu ești un idiot incapabil sa ai și sa susții niște idei contrare lor intr-un mod coerent.Chiar și pe niște cretini,dacă îți pui mintea ii poți convinge.Daca nu accepți astea,nu ești cu democrația.
                      Comuniștii au avut partide în parlamentele unor tari vestice în vremea când URSS chiar era pe cai mari și nu s-a kkt nimeni în pampers.Au dovedit prin fapte ca sistemul lor e mai bun.Si s-au fasait și comuistii vestici și blocul socialist.

                      Faptul ca acum rusii profita de faliile existente iar reflexul e cenzura nu e semn ca actualul sistem vestic, inclusiv la noi,e sigur pe el și pe superioritatea sa.Si e simplu de ce e asa,ce era vestul în trecut e diferit mult de ce e acum.Iar la noi chiar e o problema cu faptul ca interesele castei ciorditoare și ale națiunii nu prea se intersectează.

                      Ori ne revenim la idei sănătoase,ori o sa o ardem cu steagul cur cu beu deasupra Kabulului.Si cu pdf-uri.

                      Dpdv al marii strategii, Rusia a ratat cu succes din 2014 încoace orice ocazie de a deveni ceva interesant și util sieși și altora.Pt ca statul rus nu e decât o adunătură de birocrați puși pe furat(ca și al nostru de altfel),prin urmare nu pot gândi ceva mai mult decât următoarea teapa.

                      Când statul romanesc cel mirific va creea condiții pt dezvoltarea sustenabila a națiunii,atunci vei vedea ca George Simion et co nu mai primesc voturi.Pana atunci,vor exista oameni ce ii vor asculta și pt ca astea sunt regulile minimei libertati găsesc mai util sa spui de ce ești tu bun și deștept,nu de ce e Simion rău și prost.

                      9
                    • Domnule Eugeniu, sa stiti ca asa zisa „intelectualitate” in realitate o pseudo intelectualitate in Romania este predispusa sa inghita pe nemestecate si pe neverificate propaganda. Motivul este unul simplu ce tine de psihologia maselor si de dorinta ‘elitelor” de a nu face parte din „turma”. Adica de a avea o opinie elitista in raport de trendul majoritar. Exemplul elocvent este Brexitul, majoritatea lorzilor englezi au votat pro brexit, in jobul meu am avut sansa de a lucra si a discuta cu spita veche. Insemnand genul de om care merge la pescuit si vanatoare de vulpi, are vila si iaht in paradis fiscal. Votul pro brexit a fost ca a ales sa nu fie cu trendul ci impotriva lui.
                      Trendul insemnand alegea fireasca, buna si corecta la momentul respectiv. Ulterior s-a plans ca nu a „vazut-o venind” din anumite relatari intelegand gresit ca pe parte contractuala, impozitare, fiscalitate UK va avea conditii mai bune decat UE(aduca anumite inchipuite avantaje pe care credea ca le va avea in plus post Brexit). S-a inselat.
                      Vorbim de o logica simpla si de o vanitate la fel de simpla.

                      A doua categorie identificata de mine sunt intelectualii pur sange acei soareci de biblioteca care citesc carti de istorie/politica/geopolitica si la care a discuta de etimologia cuvantului nu stiu care e floare la ureche. Sunt doxa de informatii diverse si au platitudinea si/sau plenitudinea de a face praf orice interlocutor chiar invatat. Mie mi s-a intamplat in medii academice sa avem discutii interesante pe diverse teme, dar in toate cazurile la un moment dat, nu ajungeam la nicio concluzie. Concluzia era ca mult cititul era castigatorul de moment dar in realitate acesta nu putea furniza nicio concluzie valida sau o rezolvare efectiva. Ceva de genul Putin e rau dar Biden e si mai rau ca face fiul lui nu stiu ce presupuse afaceri cu vise chimice prin Ucraina. Bun acceptand ca ambele afirmatii sunt corecte atunci care e rezolvarea si care ar fi preferinta nu din punct de vedere subiectiv ci obiectiv si uman?(dpdv umanitate ca valori recunoscute international)

                      Prin urmare, intelectualii(unde ma asez si eu) pot fi mai usor de manipulat pentru ca au tendinta sa contrazica pe toata lumea, in virtutea cunostintelor pe care le acumuleaza dar pe care nu le pot folosi rational pentru ca majoritatea sunt entuziasti intr-un domeniu si mai putin practicanti(profesionisti) in acel domeniu.

                      In al treilea rand in Romania educatia ar trebui sa aiba o materie obligatorie de invatat de la clasa intai in sus. Diseminarea informatiilor relevante in mediul informatic sau cum sa citim corect internetul. Asta trebuia facut de ieri si pe repede inainte.
                      Chestiunea asta tine de siguranta nationala si de un popor educat, pentru ca scoala trebuie sa ne invete sa alegem, in cunostinta de cauza si avand la baza argumente solide, verificabile si probate obiectiv.

                      De altfel, adevarul oricat ar fi de dureros trebuie sa ni-l asumam. Ceea ce vedem astazi este ca si daca te loveste adevarul fix in moalele capului, nu recunosti realitatea, nici lovitura si nici cine a dat-o.

                      Iar pentru restul care sunt in nicio categorie, exista teoriile conspiratiei care sunt fake newsuri grobiane bazate in linii mari aproximativ 25%adevar si 75% fals.

                      7
                    • @Mihais
                      Big chief, nu mai lipsi așa mult, că mă ia cu frezoane la corazon. Mai dă și tu un semn p-acilea, că de la câte coroane am depus în ultimul an, când văd că lipsește cineva la apel mai mult de 3 zile mă gândesc la prostii…
                      În altă ordine de idei, nu știu dacă ai observat, dar în ultimele zile se poartă un război deschis între lideri și tălpași, prin anumite medii de socializare. Era și înainte chestia asta, dar mai mascată. După incidentul de la Mamaia-sat, spiritele s-au inflamat rău, și unele capete luminate cu lanterna nu realizează ce potențial exploziv zace acolo, doar inflamează și mai mult prin diverse afirmații.
                      Ar trebui studiată de cineva tărășenia asta.
                      Părerea mea, hâc…

                      6
                    • Sharky,sarumana maitre.Momentan is dpdv medical aviator.Despre coroane,ma tem ca deciziile Comandantului Suprem nu le putem ști sau influenta. Dacă ne iese sa facem măcar umbra utila,e ok.

                      Criza de care zici ma tem ca nu are leac.Prea multă prostime se cheamă cel puțin „d-l colonel”.Prostul nu se deșteaptă,poți doar sa-l trimiți la pensie.
                      La nivel talpasi cine poate pleacă,cine e apv înghite în sec,își baga ceva în gând și merge în continuare,ca ratele trebuie plătite.

                      4
              • A fost nevoie de un razboi pentru promisiuni de rezolvare a problemelor minoritatilor.
                Cu Rusia langa noi e dezastru, dar nici cu Ucraina (mai ales dupa cresterea stimei de sine dupa rezistenta in fata Rusiei) nu ne va fi usor.

                1
                • Creste foametea mai repede ca stima! Reconstructia post razboi nu se poate face fara UE, iar fara drepturi depline nu se vede UE nici peste 50 de ani! Alegerea este a lor, nimic mai mult. Si depinde doar de ei, daca odata avand mingea la picior, prefera sa dea gol sau autogol!

                  5
                • @Mihais, nu sunt persoana publica, asa ca nu ma voi compara cu Simion. Aduc in discutie disputa sa o numesc frumos intre el si Virgil Popescu.
                  Tata, tu esti ales, al statului, la fel si el, nu mai faci parte din popor ci il servesti, nu mai ai dreptul sa ataci fizic sau cvasi-fizic pe nimeni, nici in parlament nici la hora unirii, nicaieri il luai frumos deoparte in birouri, pe holuri unde sunteti doar voi doi si ii spui, cumetre, ai furat, au baut, ai iubit, n-ai ce cauta aici eu sunt ales de popor sunt un baiat civilizat, de bune moravuri, nu am instrigat nu am agresat pe nimeni vreodata, nu am furat si nu voi fura, asa ca sunt un contrapunct al tau, te voi combate prin mijloacele pe care le am la dispozitie in calitatea mea de ales al neamului nu de lider de galerie si te voi destuii. El ce a facut, scandal de doi lei fara rezultat concret, dar a castigat imagine, la birt s-a vazut ca un baiat tanar si frumos proastat intrat in politica l-a luat de guler pe unul hatru si batran bagat cu nasu in banii statului. El stie foarte bine asta, aici joaca, si asta il face un speculant al saraciei si prostiei, nu e prost deloc.

                  Nu ar trebui sa existe in politica, promite marea cu sarea insa daca ne uitam pe programul lor de pe site-ul oficial nu vedem nimic, unirea cu moldova, meritocratie(=)))))) cand ii vad pe deputatii AUR iesiti ieri la vorbitor fix la meritocratie ma gandesc), nimic despre economie, relatii externe, in schimb populisme tata cat cuprinde, sa prinde la cei multi. Tot el a capitalizat faptul ca au fost scoase mastile, anuntate ca o mare victorie, postare care a stans vreo 50K likes si vreo 100k shares daca nu ma insel, sau invers, oricum abject de multe.
                  Ce legitimitate are un om care a intrat cu gloata in palatul parlamentului el fiind un deputat ales? Ce a dovedit prin asta, a schimbat ceva in bine, a reformat ceva, a adus vreun beneficiu tarii si cetatenilor?

                  Nu atunci, in anii 50-70 cand existau comunisti in Vest era pericolul mare, ci acum cand lumea are televizor si ziar in buzunar la orice ora, si este intoxicata cu propaganda, atunci luai ziarul stangii sau dreptei si votai in consecinta, acum nu mai merge asa, situatiile nu pot fi comparate. Nu a vazut Maica Rusie atata suport strain nici in timpul Marelui Razboi Patriotic de Aparare a Patriei.

                  Cu astea spuse stejarul dreptatii si vitejiei seculare reinviate dupa 30 de ani de hotie nu are ce cauta in politica.

                  Nu sunt left-ist, sau tefelist(apropos ultima zvoana, in Ucraina merge un razboi tefelist, vai mama noastra) nu am o orientare politica definita si sincer nu-mi doresc asta, deocamdata cel putin, intelectual? oarecum, in devenire daca-mi permiteti, am o varsta totusi frageda, tara trebuie sa faca ceva pentru educatie si nivel de trai, da asa este, insa deocamdata nu o face si ramanem cu alternativa adica sa le aducem la cunostinta celor multi punctul nostru de vedere, cine intelege sa inteleaga, cine nu, ce sa mai sanatos sa fie ca vin vremuri grele.

                  Nu mai continui daca nu va este cu suparare, aspectele sunt multe si marunte fiecare idee in parte are un argument si un contra-argument, sa cadem totusi de acord ca nu suntem intr-o situatie buna nici local nici international, si sa facem toti de aici sa fie bine pe termen scurt si lung, asa cum consideram.

                  4
                  • Va agitati prea tare pt niste lesinati, poporul asta roman prost si needucat intotdeauna cand a avut dreptul a cernut neghina

                    1
                  • 1.Nu ma interesează acțiunile electorale ale politicienilor zi nu am timp și chef sa ma oripilez la toate prostiile.Daca ii percuteaza X lui Y 2 peste ochi,ma uit la cum influențează imaginea de ansamblu,nu dau vreo valoare morala gestului în sine.
                    Dpmdv,sa se bata ca la UFC.

                    2.Daca vrei discuții despre probleme concrete nu știu ce cauți sa te uiți în programul vreunui partid.
                    Cauți opinia respectivilor în discuțiile pe subiectul respectiv.Conditia fiind sa te și pricepi la chestiunile alea.
                    De exemplu,cea mai buna și mai coerenta, dpmdv ,discuție publica pe probleme de mediu a fost organizata de AUR.Cred ca o sa găsești pe YouTube sau FB.

                    3.Da,am observat și eu ca oamenii citesc pe net.Ghici ce,acum 50 de ani citeau ziarul favorit dimineața.In total petreceau cam la fel de mult timp în bisericuță respectiva.Da,acum stau poate mai mult singuri pe net,dar în trecut mai stăteau cu prieteni,care ghici ce idei împărtășeau.
                    Asta e cel mai răspândit și mai jalnic pretext de cenzura vanturat prin societățile noastre libere.Ca viteza dezinformării a crescut Bine bre,creste și tu viteza răspândirii adevărului.Mare kkt.

                    7
      • Te grabesti ca fata mare la maritat. Eu m-am referit la Rusia!

        15
    • Bai da multa lumea batuta in cap frate.

      6
    • Nu reise clar din comentariu… Tara aia… E vb despre Rusia sau Ucraina? :))

      3
  5. Generalii rusi au adus trupe si echipament militar din extremul orient. Dinspre partea europeana nu au trimis decat ceva echipamente. Pentru populatia rusa din orasele mari, nu exista nici un razboi si nici o viata pierduta sau nimic semnificativ. Putin poate sa dea spectacole la Moscova sau in Sankt Petersburg lunar. Poate incheia razboiul cu Ucraina fara sa piarda mai nimic din manpower sau tehnica militara noua. Singura pierdere semnificativa e o nava de desant, restul sunt vechituri sau produse expirate, mai putin navele. Totusi a reusit sa niveleze cateva orase doar cu rezervele si sa ruineze industria. Rachetele cad si pot exploda chiar si daca nu-si ating tintele.
    Asta trebuie a fie explicatia pentru care UE doreste o aparare colectiva antiracheta si o mobilitate rapida a trupelor.
    Nu se discuta de reinarmarea Europei la nivel ofensiv.

    13
    • Si cam care e tehnica noua? Cateva T14 si T15?motivul pt care nu le a trimis este sa nu carecumva sa le vedem cat sunt de „bune” la intalnirea cu javelinul

      36
    • #Leo. Nu prea ai habar despre ce vorbesti, T 80U este un tanc vechi, T 90, Su 34, Ka 52, turpe aruncate in lupta sunt rezerve?

      54
    • Deci sa inteleg ca su 34, su 30, t90, ka 52, bmp3, blindatele typhoon etc. sunt vechituri?

      20
      • 3/4 din ce spui sunt proiecte sovietice resapate. Daca ne uitam la nivelul tehnologic al US, le poti pune pe toate ca vechi fiind uzate moral.
        PS. Tu ai vazut cumva vreun Apache in Irak sa dea cu PRDN uri sau un F15/16/18 sa dea cu bombe in argentinian style???
        Faceau asta prin Vietnam ….

        10
    • Din extremul orient adusese trupe in 2014; astea sunt din vestul federatiei ruse, moscova, sankt petersburg…

      11
    • chestia @Leo e ca cine a avut ochi sa vada a vazut inca din Siria ce probleme mari au rusii. americanii nu or fi nici ei chiar dobitoci. daca considerau ca Ucraina are nevoie de armament greu ca sa se apere, cred ca ii dadeau din vreme dinainte sa inceapa razboiul din tot felul de surse ale fostului pact de la varsovia. dar in siria s-a vazut cum ii bati. sistemele nu le merg ca pe la expozitii, ii atragi in ambuscade, armament usor, unitati mici, initiativa personala etc. Siria a fost pentru baietii destepti adevaratul manual ptr. ducerea razboiului in Ucraina.

      27
    • Hahaha . Bai nene, nici trollilor nu le vina sa creada ce umilinta si-a luat Ivan:)) de a ajuns sa faca spume la gura si ameninta cu arma nucleara , umilinta maxima la Kremlin, dar mai mare umilinta este la fabricile de trolli.
      George zice ca Ucraina va iesi rau, pe termen scurt da , normal. Dar generatii de ucrainieni o sa invete la istorie citàte precum „I don’t need a ride, I need ammunition ” sau „russian navy , go fuck yourself ” . Am fost o saptamana voluntar la Siret si absolut toti copii stateau pe telefoane sa vada cel mai nou video postat de Zelensky.
      Pe termen lung nu doar ca Ucraina va sterge urmele acestui razboi cum au facut-o nemtii sau polonezii , dar va iesi si o generatie unita si gata sa moara cu rusul de gat. Daca tot se mareste bugetul la 2,5% cred ca este mai rentabil sa le dam ucrainienilor 0,5% , iesim mai bine?. Si asa la noi nu se cheltuie banul, 2.5% prosteala pe hartie

      12
  6. Acum sa vedem câți dintre politicienii UE pro ruși vor mai rămâne la butoane in viitor. Dacă nu se face o curățenie cât mai profundă…

    10
  7. Banuiala mea este ca putler mirosea o schimbare a sa din interior, de aceea a precipitat ceea ce nu era decat o umflare a muschilor ( trupele pozitionate langa ucraina).

    Faptul ca NU a fost informat corect despre posibilitatea ca ucrainienii sa opuna o rezistenta feroce spune multe!

    Sa nu imi spuna nimeni ca aia de la svr si fsb au fost atat de cretini incat sa nu stie adevarata stare de spirit a ucrainienilor. N-are cum!

    Din pacate astfel de planuri nu tin cont de vietile civililor…

    De luat aminte!

    19
  8. Si cand te gandesti ce simplu era in teorie ..Belarus deja ocupata,Moldova cadea imediat dupa Ucraina,in Kazastan erau deja trupele rusilor,Georgia cam ca Moldova,Armenia vasala ..
    In mintea lui P. totul era asemeni unui efect domino care refacea imp. rus(sovietic) ..

    31
  9. Eu sunt putin mai pesimist, totusi 200K de rusi lupta impotriva a 200K ukr + 800,000 rezervisti, sustinuti informational de NATO, in deplasare, iar presa de la noi pune accent doar pe reusitele ukr si nereusitele rusilor…cred ca ar trebui sa fim mai rezervati, e destul de prematur sa tragem concluzia finala…bine ar fi sa fie toate asa cum zici…

    Dar e evident ca lucrurile au iesit mai prost pentru rusi decat se asteptau ei

    Poate ca investitorii (industria de aparare) sunt ceva mai bine informati ? si stiu ca defapt lucrurile nu stau chiar asa ?

    Pe mine personal m-au dezamagit dimensiunile new battlegroups NATO, adica inca 1000 in fiecare din cele 4 tari din SE ? Daca erau 10K la noi si cate 5K in celelalte 3 tari eram mult mai linistit…

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_United_States_military_bases

    24
    • @Anonimus

      Pe ce reușite al rușilor ar trebui să pună accent și nu pun?

      7
      • pana una alta au facut jonctiunea cu Crimeea in sud, au scos din lupta mare parte din tehnica ukr, au lovit aerodromuri, depozite de combustibil, munitii etc

        daca te iei dupa presa doar tancuri rus prajite, rsui care se predau fara numar, dar tancurile ukr unde sunt ? ele nu ard la fel cand le lovesc rusii ?
        inteleg ca NATO UE propaganda anti rus la modul oficial, dar noi ca cetateni putem fi obiectivi cat de cat…asta sa nu fim dezamagiti de rezultat final care poate fi altul decat il da presa ca „sigur”

        Toti promit ca vor reconstrui Mariupol…pe bune ? vor reconstrui Mariupol daca va deveni parte a federatiei ruse ? finanteaza vestul asa ceva ?

        14
        • Inca nu au facut jonctiune in sud, Mariupol n-a cazut, n-au reusit sa preia nici macar Harcovul, desi ambele orase sunt izolate de Ucraina si au fost atacate din doua parti.
          Au lovit aerodromuri, depozite de combustibil, blocuri de locuinte, dar Rusia detinea a doua armata a lumii, parca nu-i chiar asa mare scofala pana la urma…
          Ca unul care intra intr-o gradinita, bate niste copilasi dar restul rezista. Si Finlanda au invins-o dar cu ce pierderi?

          Iar ieri au pierdut Irpinul…

          43
        • @Anonimus, nu stiu sa fi dat cineva (Cat de cat credibil) in ultimele 30 de zile un rezultat final „sigur”. Poate ma lamuresti si pe mine, cu surse cu tot.
          De asemenea, autorul nu vorbeste despre faptul ca ala cu bata mai groasa a schilodit mai multe tancuri decat a pierdut, ci spune foarte clar ca pentru a 2-a bata a lumii ca grosime si duritate, nu-l poate pune jos pe unu cu o creanga. Deci despre ce vorbim? Orice comparatie aici se relativizeaza la asteptarile initiale.

          dezamagiti suntem ca e razboi vere, ca moare omu’ nevinovat, ca sunt lasati copii pe drumuri si civili ingropati in parcuri. Astia nu sunt nici civili rusi si nici militari ucraineni asa ca scuteste-ma cu „propaganda anti-rusa” a presei, te rog frumos. Sunt niste criminali cu mainile patate, o armata fara onoare, demna doar de dispretul si flegma intregii umanitati care crede in niste valori de baza.

          Nu cred ca Ucraina poate castiga acest razboi dar important e ca Rusia sa-l piarda. Si cu siguranta pana acum il pierde in numere, il pierde economic, moral l-a pierdut deja grav, il pierde si religios daca vrei.

          24
          • Cam toata presa sugereaza ca ukr ii vor invinge pe rusi si vor castiga razboiul. In democratie mi se pare nornal ca presa sa fie ceva mai obiectiva.

            Ai dreptate, raportat la asteptari rusii au fost slabi dar de aici si pana la faptul ca ukr ii bat pe rusi de ii rup e cale lunga.

            Nu se bucura nimeni de razboi sau de civili pusi pe drumuri, dar ma adtept ca la final zelenski da semneze ce au cerut rusii de la ibceput. Si atunci ma intreb nu era bine sa o faca fara razboi, fara mii de morti si tara distrusa ?
            Poate gresesc dar e razboiul din 1917-1921 reloaded

            7
            • Nu era mai bine ca putin sa nu inceapa.? Asra nu ai zis o niciodata

              11
            • Anon, tu chiar existi?

              Flotarile astea logice le vad de 3 saptamani. Plus modul de a expune problema. Nu stiu ce urmaresti si de ce.

              Daca ucrainienii semnau de la inceput ce a cerut Putler insemna ca redevin republica sovietica. Sau gubernie rusa. Si poate nu doreau asta.

              Exercitiu de gandire:
              1. Putler are aceleasi cerinte de la RM maine. Care e opinia ta? Sa semneze, nu?
              2. Putler are aceleasi cerinte de la Estonia poimaine. Care e opinia ta? Sa semneze, nu?
              3. Putler are aceleasi cerinte de la Romania raspoimaine. Care e opinia ta? Sa semnam, nu?

              17
              • Nu exist, sunt un soft generat de computer 😉

                1. RM e aprox deja in situatia solicitata, e neutra militar, dependenta energetic de ei, nu e atat de importanta pentru ei, sper
                2. Estonia e UE si NATO – sa nu semneze
                3. Sa nu semnam asa ceva, dar in ’40 am semnat si fratii nostrii „mitici” ne-au lasat pe mana ungurilor

                Am si eu o intrebare: e o problema sa nu impartasesc total opinia majoritatii ? sau ca nu imi place cand presa incearca sa-mi induca un punct de vedere ? sau daca imi pun intrebari sau incerc sa gandesc e o problema ? In practica de cele mai multe ori am dreptate cand estimez ceva…

                privesc din punct de vedere al ukr. precedentul presedinte ala de l-au dat jos in 2014 a fost pus in aceeasi situatie (amenintat de rus sa nu intre in UE), omul a dat atunci inapoi, a salvat (poate) tara de un potential razboi cu rusii

                din punctul nostru de vedere e foarte bine ca rusii ies prost din afacerea asta, cu conditia ca grnita lor sa ramana cat mai la est…ca degeaba is mai slabi dar ajung la Nistru sau Doamne fereste Prut…

                Zelenski s-a aruncat intr-un razboi pe care nu cred ca il poate castiga
                O sa vedem la final daca a facut bine sau nu, parerea mea e ca ar fi putut sa il evite in conditii mai bune decat risca sa obtina acum…poate gresesc…

                Nu discutam aici de moralitate sau de dreptul rusilor de a dicta altora ce sa fac (drept pe care evident nu il au) ci de ce se intampla, se poate intampla etc.

                Salutari de la Cluj !
                p.s. in cazul in care dreptul la o alta opinie deranjeaza rog adm sa ma blocheze pe viitor.

                7
                • Bine, sa plecam mai de la baza. Care e problema lui Putler? UE sau NATO? Daca ne uitam la 2014 si la miscarile de atunci vedem ca de fapt problema Rusiei e UE si nu NATO. Pentru ca Ucraina in UE, cu democratie functionala e un dusman de moarte al Rusiei. Pentru ca democratia e dusmanul de moarte al dictaturii.

                  In cazul in care nu stiai, in 2014 in Ucraina a fost oarecum razboi civil. Cam ce isi dorea PSD sa faca in 2018 august, dar nu a putut. Stii, cu Berkut, oameni impuscati si tot asa. Iar apoi Ianukovici a fugit in Rusia iar Berkut in Crimeea. A incercat sa salveze tara de aderarea la UE.

                  RM e o lula in situatia de care spui tu. Deja si-a depus candidatura la UE si reformele incepute in ultima vreme sunt exact in ciuda pretentiilor Rusiei. Deci sa semneze sau nu?

                  Vad in comentariul tau povestea propovaduita de rusi. Si anume ca trebuie sa existe URSS in vechile granite. Si cu zona tampon.

                  PS: faza cu dreptul la opinie si autovictimizarea cu apelul la dreptul la opinie e fumata. S-a folosit de tehnica asta URSS apoi Rusia incepand cu anii ’50 pentru a face praf increderea in democratie.

                  7
                  • Si UE si NATO sunt probleme mari pt Putin, UE la nivel de prosperitate, democratie NATO militar, ambele ii stau in gat, unde am zis ca nu ar fi asa ?

                    in 2014 in ukr a fost o mica revolutie portocalie, care, da, a avut un evident suport popular mai ales in capitala si vest, urmata de episoadele Crimea & Donbas, dar asta a fost dupa ce s-a schimbat puterea la Kiev, oricum nu se poate compara cu razboiul actual la nivel de victime distrugeri etc. Nu ca ce s-a intamplat atunci ar fi fost de dorit.

                    RM e candidata de cateva saptamani, am avut noroc cu situatia actuala altfel nu ii invita nimeni sa nu ii supere pe rusi. Daca sa semneze sau nu depinde de context.
                    Noi ce facem ? Ne bagam sau nu ? Daca ne bagam la modul serios sa nu semneze, daca ramanem spectatori…sincer nu stiu ce ar fi mai bine…poate stii tu…

                    Nu vreau nici un URSS, nici un roman/european sanatos la cap nu vrea asta
                    As vrea un singur stat romanesc, dezvoltat pe model SK sau Japan dar nu cred sa vad asa ceva in timpul vietii noastre, una e ce vrei alta ce se poate…

                    FYI in democratie ai dreptul inclusiv sa fii idiot daramite la alta opinie, la fel cum adm au dreptul sa ma cenzureze pe blogul lor daca considera nu vad nici o victimizare

                    Ma opresc aici
                    O zi buna !

                    1
                    • Dreptul la opinie nu inseamna ca numai tu ai dreptul la opinie, mai inseamna ca ceilalti au dreptul la o opinie diferita de a ta si ca te pot contrazice. Ai nimerit intr-o zona in care cvasitotalitatea comentatorilor au opinia diferita de a ta. Aratandu-te deranjat cand esti luat la intrebari arata ca de fapt tu negi altora acest drept. Cata vreme adminii nu ti-au cenzurat postarile acel drept nu ti l-a incalcat nimeni.La fel, cata vreme curentul de gandire de pe site este contrar ideilor promovate de tine obisnuieste-te sa fii bombardat de critici sau roiul, nu te mai miorlai ca-ti incalca cineva drepturile ca nu te tine nimeni cu forta pe aici.

                      17
                • @Anonymus „Salutari de la Cluj !”
                  Faci Clujul de râs, bă băiete! Molfăi o propagandă rusă nici măcar filtrată. Mănânci r… cu Ucraina &NATO, cu toate că ucrainienii erau conștienți că NATO nu este un obiectiv realist (chiar și dacă ar fi fost, care era problema? E o țară independentă care are dreptul să adere la orice alianță vrea).
                  Problema rușilor era UE. În Ucraina oricum omul de rand trăia mai bine decât rusul de rând. O Ucraină în UE cu o creștere precum (de exemplu) a României (adică dublarea pib-ul per capita într-un deceniu) ar fost coșmarul Kremlinului. Că ar fi arătat populației din Rusia că se poate și altfel decât cu dictatură. Cum se trăia la Cluj înainte de aderarea la UE și cum se trăiește acum? Nu ai cap să discerni?
                  În plus, lasă-mă naibii cu „neutralitatea” lui pește. Neutru in estul Europei = o invitație către ruși sa te cotropească (Georgia, Moldova, Ucraina). Sper să adere la UE în următorul deceniu și Ucraina, Georgia, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Albania, poate și Bosnia, să rămână doar rușii, bielorușii, armenii și sârbii în sărăcia lor.

                  2
                  • https://www.g4media.ro/cum-foloseste-occidentul-informatiile-clasificate-pentru-a-controla-narativul-despre-razboiul-din-ucraina-si-pentru-a-l-submina-pe-putin.html

                    cam asta zie si articol acesta, ca e propaganda de ambele parti…
                    dar in perioada aste obiectivitatea dauneaza grav reputatiei

                    nu e vb de propaganda, e vb de urmarile acestui razboi, in continuare cred ca Zelenski nu a luat cea mai buna decizie, politica/geopolitica nu e despre moralitate, drepturi, ci de spre putere, influenta, piete, bani etc.
                    propaganda de orice fel are urmatoarea problema: e o poveste, iar cand ajunge sa se confrunte cu realitatea lumea se mira cum a fost posibil asa ceva
                    asa cum „s-a spart” ppropaganda despre mareata armata rusilor asa o sa se sparga si ce nu e real in povestea ukr, but it will take some time…

                    poate nu m-am exprimat intotdeauna in cel mai fericit mod…anyway…pe aici de obicei sunt analize si dezbateri, prea putin propaganda, dar momentul nu e cel mai potrivit se pare…

                    nu fac Cluj de rusine stai tu linistit…

    • Nu trebuie sa fi dezamagit, americanii n-au nici un motiv sa aduca in prima linie tancurile, in caz de ceva, aviatia NATO va fi aici in cateva ore si va detine suprematia aeriana, ori daca NATO este stapanul cerului, rusii ce sa pot sa faca?!

      37
      • Pai si e normal sa tina tancuri in Germania si la noi nu ?

        OK, aviatia vine repede incoace, dar din ce se vede pe google maps cam putine hangare, au construit la Borcea si acum la Campia, dar ar trebui sa fie de 2-3 ori mai multe sa poti muta aviatie incoacem, si AA la modul serios pt bazele aeriene.

        Mi-ar placea sa vad macar ceva de genul Camp Darby la noi, armament prepozitionat sa zboare incoace doar personal cand e cazul

        8
        • Tancurile le tii acolo unde ai infrastructura pt ele, nu in camp. Ca sa aduci tancuri in Ro iti trebuie infrastructura, depozite etc. Bazele aeriene fac fata asa cum sunt, aviatia poate opera de pe bazele ei prin re-alimentare.
          Iar pe de alta parte, poate Ro nu este considerata in pericol iminent, deocamada cel putin pe unde sa vina rusii? Polonia si tarile baltice au granita directa cu Rusia si Belarus.

          26
          • Si mai ales ca relieful existent intre Rusia si Polonia -tarile baltice favorizeaza chiar o invazie motorizata si rapida. La noi cel mai bun ” vecin” Marea Neagra este totusi o piedica pentru orice invazie a poporului din stepa.

            5
            • Este valabil si invers, Napoleon si Hitler le-au explicat bine treaba asta. Din pacate pentru rusi, astazi tehnologia este alta, iernile sut mai blande iar pentru rusi nu mai sare nimeni in aparare cu nimic. Poate doar chinezii sa intre in Siberia, dar nu asa cum isi doresc rusii.

              16
        • Da e noirmal sa le tian in Germania. Asa ca sa nu inceopeapa nemtiii sa vizeze din nou ….

          8
  10. Acest articol pare scris de propaganda ucraineană. Făt-Frumos era mic copil față de Zelensky si armata sa.

    22
    • Mai victoras nu ti ai facut rublele pe ieri si ai inceput de dimineata? Sau acuma te plateste kremlinul in vodkă?

      56
      • Măi ochelarist mic. Ti-ai pus vreodată întrebarea ce înseamnă in bani câștigarea estului + Crimeea + neutralitatea Ucrainei ? Pe lângă resursele si avantajele militare binecunoscute mai adaugă si vrei 8 milioane de suflete ce vor hrăni Moscova de acum înainte.
        Zelensky este doar un Putin mai mic dar mai tânăr care este asigurat financiar pe veci si care a făcut jocul Rusiei lăsând Ucraina in ruine.
        Mai multă profunzime in gândire nu ar strica.

        13
        • Victorașe, du-te in Rusia să-ți cheltui rublele alea găurite pe care le primești pentru a polua forumurile și lasa-ne-n pace. Rusofil grețos!

          12
        • @Victor
          „Pe lângă resursele si avantajele militare binecunoscute mai adaugă si vrei 8 milioane de suflete ce vor hrăni Moscova de acum înainte.”
          Teoria e frumoasă, dar practica a demonstrat că e cam invers.
          Până o să ajungă să exploateze resursele, și să hrănească Moscova, o să cam trebuiască să pompeze Moscova bani să îi hrănească pe cei 8 milioane. Plus reconstrucția zonelor distruse de război.
          Vezi situația din Donbass și Crimeea după revenirea glorioasă la sânul patriei mumă, când Moscova plătea pensii și salarii, iar magazinele erau cam goale.
          Și banii o să cam lipsească Moscovei.
          Părerea mea, hâc…

          35
          • Un astfel de comentariu este acceptabil dar să nu ne mințim singuri. Moscova nu rămâne cu mâna goală. Într-adevăr dezvoltarea regiunilor pro-ruse lasă mult de dorit dar eu vorbeam strict dpdv pierderi/câștiguri vis-a-vis de intervenția in Ucraina.
            Nu sunt fan Rusia dar nici nu trebuie să ne transformăm in apostoli ai dreptăți când toți știm cine sunt ucrainienii. Niste ruși mai „de la țară” dar la fel de interlopi și aroganți.
            Că acum au mușcat momeala americanilor este o altă poveste..

            13
            • „Nu sunt fan Rusia..”
              Cum naiba poti sa spui asa ceva cand tot ce svrii aici este exact pe dos? In toate postarile nu faci decat apologia Rusiei, ii cauti scuze, ii bagatelizezi esecurile si te tot scremi sa-i scoti intr-o lumina pozitiva. Si ce motive bagi ca ucrainenii or fi si-or pati. Alo se aude? Pierzi din vedere tabloul general cu trupe rusesti trecute peste granitele recunoscute internațional ale unui stat suveran. Deci o tara stupida ataca o alta fara sa fie amenintata in vreun fel de aceasta, aceeasi tara stupida ameninta pe fata toate tarile din vecinatate si culmea intr-una din aceste posibile urmatoare victime se gasesc o liota de idioti care lacrimeaza de emotie la gandul sau speranta ca ei vor fi urmatorii denazificati.
              Dar altfel nu tu nu esti fanul Rusiei, poate doar al lui Putin.

              29
        • Putin voia oricum sa ia toata Ucraina. Bine ca nu a facut asta in 2014. Acum era articol scapat in presa lor cu planul adevarat de a anexa si integra toata Ucraina in Rusia. Zelensky stand in Kiev a tinut-o la respect si a demonstrat lumii ca e praf. In loc sa aiba 40+ milioane de ucraineni cu tot teritoriul in Rusia, o sa fie cam ca pana acum dar cu armata slabita mult si cu sanctiuni. Cat costa inlocuirea tancurilor, blindatelor, elicopterelor, avioanelor pierdute? Basca stocurile epuizate la arme de precizie.

          https://www.g4media.ro/exclusiv-un-articol-publicat-si-apoi-sters-al-agentiei-de-presa-oficiale-a-kremlinului-recunoaste-razboiul-de-cucerire-a-ucrainei-rusia-isi-restabileste-unitatea-cu-un-pret-mare-prin-evenime.html

          17
          • Fa si tu un calcul simplu. t72 sh undeva la 100k – 150k$ , alte blindate in jur de sau sub 100k$ , su-25 sh undeva la 2-3 milioane $ iar su27/34/35 sh undeva sub 25 milioane $. Oricum ai calcula pierderile militare ale rușilor nu depășesc 3 miliarde $ pe când Ucraina este turtită complet si dezmembrată definitiv.
            Este clar că armata rusă este cel mult mediocră dar se va pune pe picioare. Până atunci…cum spunea cineva ” cantitatea poate fi ea însăși o calitate”.

            12
            • Unul dintre cele mai tampite comentarii vazute vreodata de mine. Pai tu crezi ca razboiul e ceva similar cu pierderea la bursa: pierzi niste bani si cu asta basta?!
              Rusii si-au pierdut prestigiul militar si economic si nici macar nu mai incerc sa-ti explic cat de important este acest lucru…
              Pierderi colosale dpdv economic, pierderi enorme in viitor si tu stai si numeri tancurile pierdute? Pai tancurile alea pur si simplu nu conteaza in ecuatia castig/pierdere pt Rusia.
              Mai nene asa multi v-ati cumparat diploma de BAC?!

              49
              • Ar fi cea mai tampita natie de pe Terra daca incearca sa scape de vechituri trimitandu-si soldatii dsa moara in ele intr-un razboi.
                Ce vezi tu este armata rusa in toata splendoarea ei cu dotarea ei la momentul actual, adica T72B3, T90 la unitatile de tancuri si T80 cu variantele la unitatile de garda. Atat a putut Putin da diteze pana acum mareata ruskaia armia la capitolul tancuri. Mai tin minte articole de presa inainte si dupa conflictul din Donbas in care rusii anuntau triumfalist modernizarea tancurilor T72 la standardul B3 si cum acest standard aduce tehnica rusa la nivelul tancurilor vestice, cum T90 & variantele stergeau pe jos cu tehnica vestica iar pe aici intrau cate unii care încercau sa ne convinga ca tehnica rusa este aproape imbatabila. Si a venit 24 februarie si a sunat ceasul desteptator. Treziti din visul frumos cei ca tine dupa ce v-ati revenit din buimaceala ati schimbat placa. Acu o dati lautareste pe ideea ca sons of Putin au bagat la inaintare doar conservele vechi si au ei tinute pe post bibelou de sufragerie tehnica noua si nefolosita. Dar si cond or folosi-o cantati voi gajait. Doar ca ce sa vezi in Ucraina sunt conserve si noi ca ciocoii lui Filimon si toate au sfarsit la fel pentru ca ce sa vezi rachetele vestice primite de ucrainti sunt corecte din punct de vedere politic. Adica nu fac discriminari intre conservele rusesti vechi si cele noi. Nu mai vorbesc de avioane. Rusia a pierdut mai bine de echivalentul a 6 escadrile in 3 saptamani si tu zici ca-i o bagatela. Probabil ca iti place prea mult domn’ Semaca pentru care ciuruitul cu gloante este un fleac.
                Zici mai sus ca Ucraina iese rau ca-i distrusa. De fapt vrei sa zici ca trebuiau sa se predea in dimineata zilei de 24.02 si totul era bine. Asa, ticalosii au ales sa se apere iar denazificatorii rusi au ales s-o distruga. Deci aviz amatorilor care indrazniti sa va aparati de vreun agresor.

                28
              • Fiecare trăiește in filmul său. Nu-mi aduc aminte ca imperiul țarist sau URSS sau Federatia rusă să fi avut vreodată o intervenție chirurgicală pe vreundeva.
                In general, situația a stat in felul următor. Moscova se victimizează, uneori ia si bătaie după care se revarsă asupra părții adverse folosind alianțe sau forța brută.
                Nu se ține seama in mod deosebit de elementul uman.

                6
                • Vremea atacurilor banzai a trecut de mult. Nu mai sunt nici eficiente si nici rezerve umane de manat in lupta cu Naganul nu prea mai gasesti…

                  16
                  • Este ultimul meu mesaj pe acest subiect.
                    Armata rusă nu arată bine deloc dar
                    nu mai plângeți Ucraina. Este si a fost o machetă a Rusiei dar mai coruptă si un pic mai agresivă. Nu întâmplător așa-zisa mafie rusă din US ,defapt era controlată de boss-ul bosilor Semion Yudkovich Mogilevich, evreu-ucrainian născut si crescut in Odessa.
                    Ucraina este doar o mare familie mafiota care momentan primește na-na de la altă familie mafiota.

                    9
            • Nu stiu de unde scoti sumele astea, nici revitalizarea technician de lupta stocate nu are cum sa coste doar atat. Pune un ordin de marime in plus la vehicule terestre ( chiar si pt „clasicele” sovietice); la aviatie e conplicat, mai greu cu revitalizarea unor avioane stocate. Si, sub embargou tehnologic, nu mai primesc electronica vest, stau cu mana intinsa la domnu’ xi… despre anii/deceniile necesare pentru inlocuirea rachetelor balistice/de croaziera nici nu are rost sa discutam. By the way, pretul la export pt un su35 sarea de 100 de nilioane de dolari.

              9
            • @Victor
              „pierderile militare ale rușilor nu depășesc 3 miliarde $”
              Cifra asta o poti adauga ca rest , dupa virgula sumei totale.

              13
            • Ti a spus tie Simion asta

              6
        • „8 milioane de suflete ce vor hrăni Moscova de acum înainte”
          De unde se va hrani Moscova? Aaa.. din fabricile alea din Mauripol facute zob. Buun, probabil ca se trece la afacerea de fer’ vechi.
          Unde vor locui aia 8 milioane? Pai … le dam o bucata de teren pe camp sa-si faca un bordei ca in Baraganu anilor 50 cu deportatii de la Pelicanu.
          Cu ce vor trai aia 8 milioane? Aaa… cu mandria patriotica, lozinci si cu ce seamnana pe terenul dat in arenda.
          Ce vor face aia 8 milioane in conditiile astea? Aaa…. vor munci cu elan patriotic ca sa cladeasca un nou oras si fabrici cu mainile goale si cu tarnacopul vor construi un nou oras din chipici facuti din balega de cal, pamant si iarba adunate de pe terenul dat in arenda.
          Cum va reactiona populatia aia? Aaaa…vor merge zilnic la biserica sa se roage pentru rudele moarte si pe urma vor scoate din buzunar poza marelui carmaci sa ia energie de munca.
          Ba frate, te doare cand spui asa ceva? Ucrainienii le lasa zona aia de est facuta praf cu o populatie care ii uraste de moarte, ce afacere e asta? Ce spui tu mergea laser pe scenariul Crimea 2014 cand au luat la cheie totul, acum iau fix p..
          Ia mai intreaba bossi care-ti dau guidance ce sa scrii mai bine, ca te ia lumea la caterinca.

          48
          • Bun ADR, bun.
            Poate „holodomor” nu spune nimic multora si abilitatile rusesti de a hrani pe ucrainieni sau la scara larga pe oricine…

            21
            • Si tu faci aceeași greșeală. Oameni buni înțelegeți ca ucrainienii sunt doar un fel de ruși. Au aceeași mentalitate,aceeasi agresivitate (poate chiar mai răi) si dacă ar putea s-ar duce până la Moscova după care ar cuceri și toată Europa.
              Puneți mâna pe cărțile de istorie si lucrurile se vor limpezi. Acei asa-zisi sovietici care au făcut prăpăd în România anilor ’44-’50 erau majoritatea evrei ucrainieni/basarabeni sau ucrainieni, Ucrainienii (evrei sau slavi) au format unul dintre cele mai agresive și salbatice elemente ale armatei sovietice.

              13
              • Ești dus cu pluta. Ce istorie ai învățat tu? Vrei să ne demonstrezi cât de răi sunt ucraineni? Mă gândeam inițial sa îți adresez o înjurătură dar nici aia nu o meriți.
                Dute și nu mai vomita asemenea propagandă de cea mai joasă speță.

                11
              • @Victor frate, ce are p.. cu prefectura? Ai spus ca ii vor hrani pe muscali 8 mil de ucrainieni. Cand ai vazut ca socotesti ca la carciuma si cu data, ai bagat placa istorica de acum 70 de ani.
                Sef, hai sa-ti zic ceva, si noi urmasii dacilor si romabilor am facut multe kkaturi prin anii 41-44, rusinoase si jenante ca istorie. Asta nu inseamna ca azi noi astia care scriem aici mai gandim asa.
                Hai te rog eu mult, fa-ti curaj si vorbeste odata cu bossultanu sa-ti dea ceva bun de scris ca sa ne puna in kur.
                PS. daca el a zis treaba asta cu ucrainienii din anii ’50, zi-i din partea mea ca mai bine se duce la tara sa creasca pui, iar noi ramanem prieteni ?

                17
              • Ma Victore, daca s ar duce ucrainienii pana la moscova sa o ia, le as spune drum bun si bafta:) le tot intorci si le tot imbarligi. Nu suntem in 45 ce dracu. Rusia si putinel al tau au ramas acolo si viseaza cum recuceresc ei Europa. Mi a ramas in minte un segment din discursul lui putinel care spunea asa ‘imperiul minciunilor’ cu referire la US. Baiatul nu l a uitat pe Reagan cu ‘inperiul raului’. S a umflat orezul in tzar, a dat o in oglinda, istoric, a zis ca a venit vremea revansei. Foarte proaste calcule:) dejaba tot incerci sa dregi busuiocul, s au facut de cacao. Iar ucrainienii, au cale lunga pana la ue… Le doresc noroc.

                7
              • da’ nazistii care au facut prapad in 39-44 ce erau bosuica? germani cumva? am pus mana pe carti de istorie (probabil inainte sa te nasti matale) si asa am vazut! ca printre cei mai mari criminali ai secolului trecut au fost germanii si japonezii. deci, dupa logica ta aceste neamuri SI ACUM sunt niste criminali feroce de care trebuie sa ne ferim ca naiba.

                5
          • Evil Russia feeds on human souls!

    • Iar tu pari a fi un trol mic si frustrat.

      17
    • Iar esti prezent mai Victore? Iar esti gica contra? Da di ce mah? De ce iti place tie asa mult de rusi?

      14
  11. Eu nu as pune asa mare pret pe unitatea europeana . Cred ca este de conjunctura . Ungaria este out , doar fortata a luat cateva masuri si a acceptat militari NATO pe teritotoriul ei .. Macron a inceput sa bata iarasi campii cu armata lui europeana si desprinderea de USA din punct de vedere militar …iar o desprindere totala de gazul rusesc nu se va intampla , cu sau fara Putin la putere . Timpul va proba aceasta unitate care dupa parerea mea este coagulata de USA . Fara America aceasta unitate de acum nu se va fi implinit O bila alba pentru UK care a aplicat unele dintre cele mai drastice sanctiuni si s-a implicat militar suta la suta in sprijinirea Ucrainei si in NATO …Vom vedea in urmatoarele luni ..

    21
    • In discurusul lui Macron se vede deja o alta abordare in materie de armata europena, de aceasta data discutam despre una NATO.

      Unitatea europeana. Pai ursul nu joaca de buna voie, dar odata ce a invatat ca jaraticul frige, joaca si pe pamant. Marile acte de reforma se fac in general sub presiune.

      30
  12. Deja in diplomatie se discuta despre nivelul urmator.Pana unde poti lasa Rusia sa decada ?
    Pana la urma nimeni nu vrea ca Rusia sa intre pe termen lung in orbita Chinei.Nu vor nici rusii.
    Iata un interes comun.

    15
  13. Si eu as vrea sa fiu asa optimist dar experienta ne-a aratat in mod repetat ca lacomia trece peste onoare.
    Francezii le-au livrat echipamente sensibile, sa nu zic militare, chiar si dupa invazia din Crimeea si Donbas.
    Nemtii chiar nu cred ca vor lasa din brate importurile preferentiale de gaze.
    Vor face putin valuri, apoi vor târșâi sancțiunile, le vor dilua apoi se vor intoarce la business as usual.
    Marea crestere de buget al apararii germane e un balon de oxigen pentru industria de aparare europeana, nu i-ar ameninta rusii.
    In loc sa cumpere Patriot sau Thaad, s-au repezit sa cumpere Arrow 3, nu ca nu ar fi performant, dar clar vor sa se rupa de americani (pe cat va fi posibil)

    22
    • Pai importurile preferentiale de gaze s-ar putea sa fie istorie, daca UE va achizitiona gaze la nivel de bloc, la pret unic. O enorm de mare lovitura data amicilor rusilor din UE care primeau gaze la pret mic, vezi cazul Ungariei si al influetei ruse in Uniune.
      Contractele pt GNL sunt facute pe termen lung, asa au cerut cei din Qatar, pe motiv ca este nevoie de investitii serioase. Si UE va investi…
      Odata ce o marfa iese de piata in detrimentul alteia, greu sa-si mai reia cota de piata.

      Dupa un astfel de soc lucrurile nu mai revin niciodata la cum erau inainte.

      37
      • Pai este posibil sa cada si mai repede de atat, poate chiar luna viitoare, daca este sa dam crezare rusilor care astazi au amenintat ca sisteaza livrarile de gaze catre tarile care zic pas platii in ruble. Iar toti, inclusiv nemtii, au zis pas, iar comisarul UE pentru economie afirma astazi ca vom face fata fara un gram de gaz rusesc, grabing celelalte investitii. Noroc ca a venit primavara si economia rezista cu stocurile actuale. DPDV economic, Rusia continua sa isi sape propria groapa. Chinezii se freaca pe maini de bucurie.

        8
      • Hm, poate cand ii voi auzi pe nemti ca relanseaza energeia nucleara voi fi convins ca au schimbat macazul ptr ca e vorba de investitii f mari.
        Terminalele LNG costa si ele dar nu e un capat de tara ptr nemti sa le faca sa fie acolo.

        9
        • Votantul german DETESTA energia nucleara. Stiu, ca sunt militant pt energie nucleara de mult timp.
          De ce? Raspunsul e complicat.
          Idem pt austrieci. Si tot ce are legatura cu Greenpeace si WWF.

          1
      • Nenea Scholz pare ca are ouale la el. Nici un politician nu isi va asuma apropierea de Rusia indiferent de costuri, daca pana si nenea Orban si nenea Erdoğan au simtit miros de sange amestecat cu vodka, asta spune multe despre viitoarele relatii ale Vestului cu Rusia.
        Putin a gafat-o rau , dar nici nu avea incotro. Din discursul lui mie-mi pare ca a atacat fara absolut nici o justificare strategica, a atacat doar de ciuda , chiar el a spus-o „vreti sa stergeti relatia istorica cu Rusia?vreti sa stergeti trecutul sovietic comun ?bun asta vina ca o manusa Rusiei” .asa ca Putin s-a hotarat sa distruga ceea ce crede ca a fost un bun comun ruso-ucrainian din perioada sovietica.
        „Russia ready to show what true de-communization means for Ukraine –  Declaratia lui Putin din 21 Februarie.
        Pare aberrant, dar la fel de aberrant este sa distrugi doua orase mari ce aveau populatie rusofona peste 80% . Hranirea ego-ului unui sef de stat autoritar , a mai vazut asta la Ceausescu in anii 80 si nenea nu a sfarsit bine . Cred ca asa va sfarsit si Putin.

        6
    • Nemtii se simt cu musca pe caciula! La adresa lui Merkel se fac o gramda de reprosuri pe plan intern. Presa germana dezbate situatia in care a ajuns Germania si cocluziile lor nu sunt deloc blande cu cancelarii care au agatat energetic Germania de Rusia. Ministrul Energiei a anuntat clar ca pana la sfarsitul anului, 2022, dependenta Germaniei de importurile de energie ia sfarsit. Si asa va fi!!! La ce presiune au si pe plan intern, dar si extern…

      16
  14. Excelentă analiză, subscriu total și sper ca predicțiile să se împlinească.
    Aș adăuga faptul că occidentul a mai avut un agent de influență extrem de prețios și eficient, pe Gorbaciov. Sau cel puțin așa se zvonea prin târg.
    Putin acționează in acelasi sens ca și finalitate dar involuntar, efectele vor fi similare și nu va face decât să definitiveze implozia urss. Dar autorul are dreptate, depinde cine va urma la comandă…

    13
  15. Adiacent cu articolul: Ce a reusit Putin in materie de unitate NATO se chinuie Trudeau sa strice.

    „” narozii de ivani au uitat sa-si aduca mancare, combustibil, „” – pai au vandut carburantul pe alcool in Bielorusia. Parca imi aduce aminte de o alta armata. :))

    „Si aflam la stiri ca toate tarile europene cauta sa-si creasca bugetele apararii,…* multi (Germania in primul rand) au reactionat emotional , atacul direct si rapid asupra Ucrainei i-a trezit din dolce vita si in al doispelea ceas au pornit trenul inarmarilor. Tren pe care nu-l vor opri pentru ca pe langa Rusia mai este si China . Acum au vazut ca gigantii condusi de un singur om nu sunt de incredere cat de luminati si corecti ar fi ei (oricum nu era cazul lui Putin si ala chinez).

    Si da, Rusia va fi izolata chiar daca Putin va fi inlocuit. Chiar daca in Rusia sunt manifestari anti razboi lumea isi da seama ca daca nu ar fi fost Ucraina rusii ar fi fost mai belicosi si l-ar fi sustinut pe Putin mai abitir. De altfel asta e si unul dintre motivele pentru care toata lumea a deschis punga cu bani pentru armament, Rusia a atacat o tara considerata sora, ce retineri ar avea atunci sa atace o Germanie sau o Franta cand are chef.

    15
  16. Fara suportul de inteligenta militara si electronica avansata al Occidentului, Ucraina ar fi fost acum pamant. Este adevarat ca soldatii rusi au fost pozati recent cu Mosin Nagant(in weekend) si radar de contrabaterie din anii 80.
    Deci rata aia de lovire de 60% a inteligentelor rusesti a fost asa pentru ca da razboi electronic avansat. Si asta fara a neglija si S300 le ucrainean care pe surse la Lvov la sfarsitul saptamanii trecute se pare ca a dat jos din 50 de iskander, 42 dintre ele. In alea 8, una a lovit depozitul de carburant si alta o fabrica de reparatii tehnica militara.

    Nu contest caracterul ucrainienilor care au aratat curaj, demnitate si solidaritate. Rar intalnit in lumea civilizata.
    Dar pentru noi asta inseamna altceva. Sa ai o armata flexibila, bine pregatita si bine dotata, cu absolut orice modern dar in cantitate mare. Adica vase mici/vedete cu lansatoare antinava si vreo 2-3 submarine cu posibilitate de atac la sol. As renunta complet la corvetele vietii in schimbul unor submarine. La fel terestru si aerian.9mic, rapid, letal)
    Toate completate de un sistem integrat si mobil de razboi electronic. Era razboiului in cazarmi s-a dus.

    Si sa nu uitam ca din ceea ce vedem in pare ca Franta a fost cea mai putin dispusa sa furnizeze armament relevant catre Ucraina. Asta e un semn prost pentru o eventuala achizitie a ceva de la Francezi. Pare ca lentoarea Frantei este incompatibila cu repeziciunea unui conflict si consecintele acestuia. Daca acestia nu inteleg ca lumea e in continua schimbare, degeaba au industria pe care o au, atata timp cat nu o folosesc. Este un pliant la fel de grotesc de lung ca masa la care a stat Macron la Moscova.

    Iar pentru cei care conduc armata noastra, o aducere aminte, nu mai dormiti fratilor, dotarea este absolut necesar a fi permanent modernizata si adaptata. De ieri, nu de azi.
    Preventia e mama civilizatiei.

    35
    • @Mucea: „As renunta complet la corvetele vietii in schimbul unor submarine”
      Nope: Submarinele nu au ce cauta in ligheanul numit Marea Neagra. Sunt arme foarte scumpe si ineficiente in contextul dat, chiar daca au cel mai mare factor descurajator.
      In schimb 4 corvete si 2 fregate construite cu aparare stratificata corecta + vectori ofensivi seriosi, fac legea baltii…. pot transforma Sevastopolul intr-un mic Pearl harbor

      4
    • „As renunta complet la corvetele vietii in schimbul unor submarine.” – gresesti. Pe undeva ai dreptate , in caz de razboi total 3 submarine sunt de preferat dar in caz de razboi rece cum va fi corvetele sunt mult mai de folos. Sa presupunem ca rusii incep sa se plimbe cu barcutele prin zona economica si hartuiesc platformele sau nave civile. Cu ce iesi la intampinare ? Cu submarinele din imersiune? Nu poti sa le ei la tinta cu rachetele ca se interpreteaza ca actiune de razboi. Opinia mea.

      4
      • Pe rusi i-a omorat in primul rand ceea ce nu au vazut. Nu ceea ce au vazut. Si gandesc asta din perspectiva omului care considera ca nicio moarte nu are justificare in cazul de fata, opera unui sistem criminal ,fara minte. Genocidul trebuie analizat din punct de vedere al mortilor din ambele tabere. Revenind la problema, pentru intampinare ai fregatele dulap cu care se mandreste presedintele de Sf Maria si distrugatorul fara gheare si colti al marinei noastre. Pe type 22 ai ceva bun, printre golurile imense. Spatiu cat incape. Baga antinava/as/si naval-sol si ai rezolvat problema. Daca costa da. Dar trebuie. Restul de bani in submarine cu capabilitate antinava balistica. Ele se adapteaza si sol sol asa ca un tomahawk/nsm sau rbs e bunut acolo, in container vertical. Ce mai ramane niste micute imaginate de Nicolae sau niste saar-uri de buzunar, care sa fuga repede si sa reziste la lovituri improvizate. Cam cum a rezistat raptorul rusilor la lovituri antitanc. Le-as denumi in limbajul de lemn al nostru vedete purtatoare de rachete, styxurile secolului 21 gen.
        Conventionalul de astazi inseamna nimic la vedere. Si mult razboi electronic. De fapt cu asta trebuie inceput. Iar in lacul negru te vad foarte bine rusii chiar cu glonassul si agpsul lor. Nu ai tu atatea rachete aa pe dulapurile alea umblatoare cate iskandere iti arunca astia in cap in numele propagandei de stat. Deci daca mai pui patru in plus la ce te ajuta?
        Capacitatea de lovire in adancime si razboiul electronic sunt prioritare in opinia mea.

        9
        • @Mucea: submarinele alea se vad din satelit cum pleaca din port. Vreo 35 km fata de portul Constanta e platforma continentala cu ape putin adanci unde nu te poti ascunde in imersiune. Cam degeaba le ai. Iar cu Delfinul nostru ne-am cam fript ca nu i-am putut face revizia la producator, in gura lupului.
          Altceva daca vorbim de drone submarine…Sa fie facute de noi, proiectate de noi, operate tot de noi – de pe corvete sau fregate inarmate pana’n dinti cu bunaciuni vestice.

          Cu rusii nu prea merg fineturile. Pentru ei, cea mai importanta calitate e cantitatea. In WW2 nu au avut ei Tiger sau Panzer IV dar au dat cu ele de pamant cu T34 multe frate, multe.

          5
          • Vb prostii. Pai M. Baltica ce adancime are?

            2
            • Pfui, ce prostii! Cum naiba să nu fie utile submarinele? Nu știu unde ați învățat voi istorie, dar în WW2 doar submarinele românești (de fabricație italiană) au băgat spaima în flota URSS. Nu doar că avem nevoie de submarine ci avem nevoie de măcar 3-4. Și nu prostii din alea costiere cu două torpile. Ci din cele care pot sta mult în imersiune. Daca tu, ca flotă de suprafață, știi că pe undeva prin marea asta neagră și neguroasă in adâncuri sunt 2-3 submarine de top gata să te lovească, ai dispobiliza multe forțe peste tot aiurea.
              Cu trei bucăți de U216 noi în larg ții toată flota rusă din MN in porturi. Știu, sunt scumpe, dar fac toți banii.

              • A , da ?
                Erau 5 submarine ” italiene ” , aduse cu trenul din Olanda , asamblate la Galați .
                Nu cred că vreun submarin romanesc de fabricație italiană a avut misiuni de luptă propriu zisă .
                În rest , da , sovieticii erau crizați de mine marine și de submarinele germane și romanești .

    • Salut.

      În legāturā cu lentoarea Franței pot să confirm că mentalitatea lor, inclusiv în multinaționalele cu sedii în România este una de „bugetari”. Am lucrat cu americani, olandezi, francezi și germani și de departe cel mai neprofesionist mediu a fost cel cu conducere franțuzească.
      Inclusiv în mult lăudata companie de IT care furnizează soluțiile pentru industria de armament franceză lipsa profesionalismului este vizibilă.
      Mulțumesc.

      14
    • Nu ati invatat mare lucru din articolele lui @nicolae.
      Ai nevoie de submarine pt area denial. Dusmanii ezita sa intre in zona lor de actiune. Iar MN e buna pt submarine multumita haloclinei.

      Dar ai nevoie si de nave de suprafata pt razboi AA, dar si pt a arata steagul si a arata prezenta.

      6
  17. De fapt, dupa rezultatele din teren, stau si a gandesc daca Putin nu e cel mai tare agent american care a fost vreodata! Ce i-or fi promis sa rupa Rusiei gatul…viata vesnica, un loc de-a dreapta Tatalui? Ce nu credeam cat eram copil ca voi vedea comunismul infrant…s-a intamplat. Sa vad URSS dezmembrata ….un vis frumos la care nu speram. Acum sa vad ca de Rusia se alege prafu si cacatu ….. domnilor….traim vremuri glorioase!

    28
  18. Salut!

    Coeziunea NATO intradevar a crescut! Eficienta si increderea sunt la cote maxime!
    Biden totusi a fost luat de val si a ciripit in plus un pic…
    DA … Putin la revedere, vrem, trebuie…. O lume ramasa la anii 80 la Kremlin… din pacate.

    Rusii scapa de vechituri… Invata pe pielea lor…
    Treaba este ca au vazut si ce poate armamentul vestic si or sa ia masuri…
    Indiferent ce ar fi complexul industrial-militar trage invataminte…
    Or sa treaca rapid la Ermata, Kurganetz, etc… care nu sunt de ignorat.
    Plus ca au vazut deja ca au nevoie de armata de profesionisti…

    Nu cred ca tehnica a fost proasta… tactica si modul de operare total deficitar.
    NATO se poate integra mai eficient cu exercitii multe si cu cat mai multi …
    Antrenament cu tot ce inseamna armament comun…

    Atentie la Giorgia….
    Sper sa vina cat mai multe drone la noi.
    NU ignorati China, India, Iran, atentie Cuba si Venezuela…
    Om vedea…. Sper sa fie bine pentru Europa…

    9
    • Puteau sa vada de 20 de ani ce e cu armamentul lor
      Ca e depasit si ineficient.
      Oricum, ce au vazut acum, nu e ce are vestul mai nou…
      Ce va scoate rusia vor fi noi pdf-uri si filme pe youtube
      Ps:mai rasfiarati baieti, mai rasfirati…

      2
  19. Ukrainenii o să îi fie recunoscători lui Putin și la Măreața Armată Roșie eliberatoare în veci și pururi. Se zicea de Ukraina că nu e o țară, că nu e un popor, că nu are o limbă. După război, granițele vor fi foarte exacte, poporul va fi foarte mândru de el (sper să nu li se urce la cap), iar limba ukraineana chiar va fi folosită în locul celei ruse. Vor dori să intre în UE, atunci e cazul să li se pună în față dorințele României, când vor veni la București.

    22
  20. Pentru Rusia cea urbana inca nu au venit ororile grozaviei facute in Ucraina. Razboiul va continua pana cand Putin isi va atinge cel putin unul din obiectivele majore si anume coridor sigur terestru cu Crimeea. In ceea ce priveste caderea economica abia in cateva luni se va vedea aceasta pentru ca pana atunci efectele nu sunt atat de vizibile in nivelul de trai al populatiei urbane. Insist pe termenul de populatie urbana pentru ca doar nemultumirea acestora din marile orase poate avea influenta in societatea rusa. Mujicul din Siberia nu conteaza! Efectele economice din pacate vor fi atenuate in mare parte de China care asa cum subliniam inca de la inceputul conflictului va imbratisa Rusia cu dragostea unui anaconda! Ii va ademeni pe rusi cu drumul matasii, industrializarea Siberiei si a extremului orient, lucru pe care rusii o sa-l perceapa ca o contrabalansare a Japoniei si a lipsei de investitii nipone in tara lor. „Kurilele costa”! Si uite asa Rusia cu toata viteza si-a pierdut bruma de respect international dar si cea economica si politica. Procesul va dura dar este inevitabil! Si inca ceva sa nu cumva sa facem greseala de a crede ca schimbarea nebunului se va face cu altceva mai democrat! Rusii prin firea lor, a istoriei lor , a ce vreti dvs nu poate genera peste noapte un democrat autentic care sa reformeze intreaga clasa politica care in ultima faza sa-si piarda propriile privilegii. Si da,domnule George schimbarea in Europa dpv energetic va fi buna si culmea si in bine!

    19
  21. „Asadar, inca o data, n-a avut Occidentul in toata istoria sa un agent de influenta mai eficient decat Vladimir Putin, un om care printr-un singur gest sa aduca atat de multe beneficii pe termen mediu si lung Vestului si in acelasi timp sa-si distruga economia la un nivel de catastrofa naturala, ba mai mult decat atat, sa antameze viitorul Rusii lasand-o saraca si la mana Chinei.”

    Bine spus.

    „Armele rusesti, de temut pana acum o luna, s-au facut de ras, armatele rusesti chiar mai mult. Taranii ucraineni le-au furat tancurile, sistemele anti-aeriene si transportoarele cu ajutorul tractoarelor agricole, ziua in amiaza mare. Tancurile rusesti nu fac fata rachetelor AT vestice, iar batrana Stinger da jos cu voiosie elicoptere rusesti, desi ivanii ar trebui s-o cunoasca bine.”

    Ma contraziceam pe site cand vedeam pupatul de tehnica rusa pentru ca de multe ori erau exagerari cu cat de mirobolanta este dar trebuie sa recunosc ca n-am crezut ca sunt asa de pilaf in mod special aviatia si sistemele anti aeriene.
    Si nu doar tehnica ci oamenii de la militarii de rand pana la comandantii lor. Chiar am crezut ca rusii au o armata brici dar se pare ca era un brici din ala gasit prin pod ruginit de pe vremea lu pazvante chioru…

    Ne asteapta vremuri interesante.

    p.s. Sunt curios care va fi directia pe care va merge ucraina. pro europa si pro valori europene sau modelul ungaria/turcia. Sper ca prima varianta.

    21
  22. Sa vedem cum se aseaza la masa negocierilor lucrurile. Aici vad o mare problema:
    Ucrainenii sunt pe val, s-ar putea sa nu mai fie atat de doritori de un acord de pace imediat, acum ca au trecut la mici contra-ofensive, iar rusii sunt nemultumiti ca nu si-au atins inca nici obiectivele minimale. S-ar putea sa asistam la niste chestii urate de la Kremlinul disperat, ca sa-i aduca pe ucraineni la masa negocierilor. Sper totusi sa nu se intample.

    Cat despre UE si NATO… Mai multe tari din fost sfera sovietica si-au depus candidatura pentru UE, in sfarsit, chiar daca au inca conflicte inghetate pe teritoriul lor (acum ar fi momentul de pus pe masa in negocieri retragerea rusilor din Transnistria)… si 2 tari importante de pe flancul nordic al UE si neutre militar pana acum, cocheteaza cu ideea aderarii la NATO.
    Sunt sanse ca energetic si economic, relatiile UE-SUA sa se stranga din nou…

    19
    • Ucraineienii sunt pe val la nivel de natiune, imagine etc, la nivel de tara fiecare zi inseamna pierderi economice foarte mari, infrastructura distrusa.

      17
    • Marea problema pe care o vad eu e de natura tehnica ce se va transforma intr-una ….economica: tehnologiile superioare produse de UE+SUA presupun materii prime rare din Rusia. Degeaba ingenuchezi economic o tara daca numai ea iti poate asigura resursele necesare pentru a progresa tehnologic.

      Nici rusii nici americanii nu au reusit sa controleze Afganistanul pentru a accesa uriasele sale rezerve naturale iar acum, suparati fiind unii pe ceilalti, avem o problema …tehnica.

      Pe de alta parte, inca suntem o lume dependenta de petrol si gaze, mai ales „noi, astia occidentalii neprietenosi”. Nu am descoperit inca kriptonita care sa ne asigure independenta energetica. Oricate declaratii ar face Biden ca ne asigura el gazele, tot dependenti de rusi vom fi pana descoperim cum sa controlam corect sursele de energie alternativa. Pana atunci, ne place sau nu trebuie sa rabdam cum zice …putin.

      4
    • Cam aici e buba: Putin nu are o cale de iesire cu coada sus din razboi si toata lumea sanatoasa la minte se intreaba ce naiba va face? O oarecare raza se vede in faptul ca in comunicatele oficiale au carmit-o spre ipoteza ca obiectivele lor ar fi fost:
      1. Sa ingenuncheze nazistii din Ukraina / au indeplinit obiectivul dupa distrugerile provocate
      2. Sa pun mana pe tot ce inseamna Donbas si Lugansk si coridorul sudic pana la Crimeea / aici deja au anuntat ca isi concentreaza eforturile in directia asta.
      Partea nashpa e ca daca nu ii iese narativul nebunul va actiona ca un sobolan incoltit, va incerca sa muste si mai tare si Dumnezeu cu mila ce ii mai trece prin cap!
      Pe de alta parte cum am mai spus Ucraina nu trebuie pierduta, daca Putin obtine tot ce vrea Vestul va iesi mai sifonat decat Rusia.
      Altfel sunt curios ce a vrut sa zica Zelenski cu fraza: „România ştie ce este demnitatea şi va fi cu noi în momentul crucial”, doar la noi a bagat-o, la majoritatea a zis ori ca sunt cu Ucraina ori ca au ezitat si ii intelege ori cazul Ungariei…

      14
  23. Au probleme rușii ?
    Evident la toate nivelurile.
    Totuși . Să nu uităm.
    De la aventura Afganistan încoace, armata rusă a avut un singur război cu multe trupe , arme combinate.
    De fapt două în același loc. Cecenia. In primul au mâncat bătaie soră cu moartea. In al doilea au câștigat în stilul tipic sovietic. Ras tot , trupe de asalt băgate in foc și indiferent de pierderi. Adică ceceni și spetznast.
    Exact aceiași metoda folosesc acum la încercuita Mariupol.
    Și ținând cont că în întreaga lor istorie , rușii, sovieticii și din nou rușii , nu au dat doi bani pe viața propriilor militari , măcelul va continua.
    In Donbass și Mariupol sigur.
    Iar ucrainii nu au fost , nu sunt putere mondială. Și le dau totuși peste bot așa cum pot.
    In schimb sunt faimoși pentru lupta de partizani.
    Exact ce fac acum. Lovește și fugi. Baga frica in măreața armata roșie unde mai vezi încă soldați cu cizme de cauciuc și nu bocanci de lupta.
    Repet, locul luptelor teribile , crîncen și fără prizonieri , e la noul Stalingrad. Se cheamă Mariupol. Cecenii și spetznast in prima linie. Ca in Cecenia cindva.

    20
  24. si nu trebuie sa uitam de unde a pornit. de la spiritul de lupta al ucrainienilor si de la o IMPROVIZATIE: o armata regulata eficienta si dotata nu aveau. au apelat si ei la ce-au putut, la unitati mici, mobile si la arme de mana. Tot raul spre bine. Cred ca daca se bateau corpuri de armata parte in parte altfel era bataia. dar asa e istoria. iepurele sare de unde nu te astepti. asa cum Stalingrad a fost un iepure si Kiev in 2022 e tot un iepure. Bogdaproste, sa fie primit, NATO si UE bat matanii la icoana de multumire.

    PS. Amuzanta eficienta trolilor. Au atata vana in ei, cum au si trupele rusesti in Ucraina… suna mai mult schelalaiala. Vad ca lipseste seful lor, unde o fi?

    29
    • Cred ca aici trebuie sa băgăm la cap. Determinante au fost unitățile de apărare teritoriala care au dus și duc greul apărării orașelor, bineînțeles întărite cu mici detasamente din armata regulata, plus FOS. Asta a făcut ca ucrainienii sa fie foarte flexibili și sa nu își blocheze grosul armatei în doar doua trei puncte.
      Dacă cineva mai așteaptă trupele minune rusești care sa vina și sa cucerească Ucraina, se inseala. Cele mai bune trupe au fost aruncate în lupta chiar din primele momente, dar au suferit pierderi grele, mai ales VDV, ei neputând fi sprijiniți după desant, aproape niciodată.
      Eu susțin ca Putin a cazut in capcana lui Biden, pe care l-a crezut un bătrânel senil. Odata cu Rusia, Biden a pus la respect și China… Dar chiar, unde este discursul agresivo-virulent al chinezilor? Oricum, din partidul comunist chinez, cine a avut ochi și urechi, a inteles ce era de înțeles. Xi s-ar putea sa fie istorie.
      UE, aici sunt pesimist. Intr-o astfel de uniune toți vor când e vorba de ciolan, dar mai puțin când este vorba de reguli și unitate. Eu cred ca s-a extins mult prea mult, pentru modul în care funcționează acum.

      14
      • Sunt impulsuri datatoare de speranta ale Uniunii. Unul a fost deja nunit: aprovizionarea comuna cu gaz si petrol. Aici Romania va avea mukt de castigat daca nu e proasta, scuzati. Al doikea punct: zilele astea a fost decis la nivelul bancii centrale europene ca bitcoin si alte criptomonede (in special xrp pentru sistem integrat de tranzactii ultrarapide, care vor face uitat batranul SWIFT) sunt perfect legale si sunt de promovat sub anumite controale regulatorii. orice unitate, deci cea europeana incepe de la unificarea resurselor si a sistemului financiar si de plati. eu cred, si ma bucur, ca UE va avea un cuvant greu de spus. Mai ales dupa ce va disparea Macrou prajit.

        3
        • *Mai ales dupa ce va disparea Macrou prajit.*
          Macron este un idiot, de acord. Un idiot fricos și comod, care ar prefera mai degrabă să bea o cafea cu Putin decât să se lupte cu el. Imbecilitatea scoasă la un moment dat pe gură a fost epică *Putin mi-a ținut lecții de istorie*. Cam atât îl duce pe Macron capul, să numească propaganda revanșard-istorică a unui dement precum Putin *lecții de istorie*.
          Însă, din păcate, el e răul cel mai mic in politica franceză de azi. Alternativele sunt Zemour sau Le Penn, niște putiniști fanatici care au fost crescuți la sânul Rusiei (cu bani, mulți bani și susținerea mașinăriei de trollii).

          10
  25. Eu nu sunt surprins deloc de ceea ce se intampla. In o tara in care minciuna este politica de stat, in o tara in care oricine incalca dorinta unui om si a gastii sale este trimis sa planeze sau sa inghita ceva metal este perfect normal sa existe asa ceva. Sa ne amintim de ceasca al nostru, era atat de debusolat incat cand a ajuns la Targoviste cerea sa fie dus la munctorii „lui” sa-l apere de rusi, chiar a vrut sa iasa le geam din unitatea aia militara ca sa-l vada multimea. Omu’ era complet rupt de realitate si la fel ca si astia lua decizii brutale, ca aia cu tras in oameni si adus echipe de muncitori care sa bata la civili timisoreni.
    Spuneti de tehnica ruseasca ca e varza, iar nu sunt surprins, nu stau sa caut comentariile mele pe aici, dar inca de la exercitiul anterior cat unii pe aici aveau orgasm de ce carau rusii pe vagoane am spus ca este plina de Kamaz, Ural, Uaz, BMP, BTR, T-uri de pe vremea cand a facut tata armata, parea un Afganistan sau Cecenia reloaded. Nu cred ca ati vazut dar din tehnica aia capturata, multe sunt filmate cu capotele ridicate sau tractate, deci sunt avarii tehnice, vechituri nenorocite state prin remize de zeci de ani (fix ca ale nostre din armata de acum peste 20 de ani).
    Legat de tehnologia moderna, asa numitele arme de precizie si aici este de discutat, o tara care nu poate face un televizor, telefon mobil sau un motor de vehicul modern nu prea are cum sa faca asemenea tehnologie, iar daca o fac nu va fi productie de serie ci artizanala montand componente importate de pe la altii (China si Franta in special).
    Spuneti de Kalibr, unii aveau efectie numai cand auzeau acest nume (vad ca au disparut de pe aici acum), studiati putin sa vedeti ca sistemul de ghidare in faza finala este bazat pe geocode, asta e o mare vulnerabilitate pentru ca daca se bruiaza semnalul in zona tintelor de valoare racheta va lovi aiurea, chiar daca zboara pana in zona. Sculele lor de razboi electronic, fantastice pe youtube sau tehnologia ce comunicare criptata sunt o varza epica, dau ucrainienii la tv discutiile generalilor sau zboara cu drone de pe Amazon sau Aliexpress peste ei. Ca sa vedeti nivelul US, studiati putin atacul din Libia din anii ’80, Irak in 91 sau Kosovo si o sa vedeti ca aia erau complet orbi si surzi in comunicatii, radarele erau pline de tinte false iar comunicatiile erau bruiate (idem si la noi in decembrie ’89 cand nu a fost mana sovieticilor).
    Asta e realitatea, ma astept ca trolii sau idiotii utili sa ma injure acum, dar se vede de la un ocol de glob.
    In fata vesticilor rusii au un singur atu, armamentul neconventional atomic, chimic si biologic, problema asta este reala dar nu imposibila, US tocmai ce baga 24 mld in tehnologie spatiala de supraveghere, o sa le stie la perfectie si ce presiune au in anvelopele lansatoarelor mobile, in paralel o sa monteze scuturi antiracheta pe diferite paliere prin est si in paralel vor muta armamentul nuclear de descurajare in zona apropiata. Va urma o cursa a inarmarii hitech pe care rusia nu are resurse sa o sustina.
    Ma astept sa apara in NATO doctrina OPW, tarile NATO vor avea capacitati ofensive puternice, gen rachete cu raza scurta si medie ca si vectori iar la o adica sa poata primi de la puterile nucleare focoasele atomice. Asta va fi sah-mat pentru ivani pentru ca nu vor sti nicodata de unde poate veni lovitura. Nici macar nu este complicat de facut, tarile europene au tehnologia sa produca asa ceva, pana si Romania daca se chinuie si cu putin ajutor poate face o balistica decenta de 2500 km, pana la urma este tehnologie de anii 50.

    47
    • ” pana si Romania daca se chinuie si cu putin ajutor poate face o balistica decenta de 2500 km,…”
      Oameni buni, debordati de optimism (si cata as vrea sa aveti dreptate si asa sa se intample) ! Fraza anterioara m-a facut, sa va aduca aminte de muuulte lucruri.
      Rusia si poporul rus n-atrait cu sapun parfumat si trufe ! Suferinta i-a fost obisnuita deci are antrenament. Sanctiunile pana la deznazificare(!), trebuie sa dureze ani ca sa aiba efect intr-un popor needucat si neinformat (sau mintit). Aceasta tara habar n-are de democratie, 1an sau o luna ! Dupa 1856 Razboiul Crimeii a castigat in1878. Dupa 1917-18 a castigat in 1945. Dupa 1990 ameninta Europa si lumea civilizata cu bomba atomica. Sa speram ca acum va fi infranta datorita ucrainienilor(bravo !) si ajutorului vestic (nu si al nostru !). Daca nu se iau masuri serioase (de UE si USA) ne vom intoarce in 2020 sau si mai rau. Dar cine sa ia masuri ? Franta lui Mycron care alivrat si in 2020(poate si mai curand)componente Rusiei sau Germania blocata in jugul energetic facut Merkel-Putin care nici ea n-a livrat inca armament modern ca si Franta ?! Cele doua abia asteapta noi comenzi si energie chiar si pe credit ! Mie(nu la toti romanii) mi-e frica de rusi ca si polonezilor ! Suflu si in iaurt.
      „Romania daca se chinuie si cu putin ajutor poate face o balistica decenta de 2500 km, pana la urma este tehnologie de anii 50.” ZAU ! Dar clasa politica VREA ? Noi vrem dar nu si EI, clasa politica din Ro ! Tancuri, cateva, s-au modernizat la inceputul anilor ’90. Avianele romanesti au fost taiate iar Mig 29 lasate in ploaie sa cada de pe roti. Rachete, ce-s alea ? Ultima locomotiva Diesel-electrica in 1993. Resita, Targoviste, Cugir, etc zob. Camioane unde ? Corvetele’s cel mai bun exemplu ce vrea cl pol din Ro. Nimic ! Comparati cu tari asemanatoare ca PIB total si PIB/cap si vedeti ce fac si ce cumpara ! Transport . Autostrazi, la genunchiul Ungariei. CFR, vai mama lui. Constanta sugrumata de lipsa transportului. Sa fiu optimist ca ma apara Franta lui Mycron ? Mai bine cumparam un Kaczyński !

      22
      • vaicareala tipica romaneasca, asta ai scris. tara asta nu e facuta doar din bugetari si pensionari, mai sunt pe aici si oameni care vor si stiu sa produca ceva.
        Spui de armata si faptul ca s-a distrus tehnica in anii 90, stii cumva cate Mig 29 sau T72 aveau bulgarii, ungurii cehii? Ai idee cum arata armata maghiara/bulgara in 89 fata de noi? Sau ce flota aeriana aveau Uk sau Germania in anii 80? Stii cate vase avea Royal navy in anii 80? Stii cata siderurgie sau industrie grea a fost inchisa in occident? Stii cate blindate au taiat germanii atat din alea estice dar si vestice? Stii cate blindate au taiat rusii si ucrainienii?
        Multe rau, asta a fost mersul in acei ani, lumea intrase in o logica de pace cand nu mai se gandea nimeni ca vine un Putler si o luam de la capat.
        Vorbesti de drumuri si investitii, ia baga un ochi la bugetul tarii in ultimii 15 ani sa vezi cat a fost bugetul asigurarilor sociale si cat au fost investitiile sau dotarea militara. Nu ne distruge nimeni ci noi singuri, toata tara asta gandeste sa primeasca ceva, ajutor la caldura, compensare cartela metrou sau RATB, compensari la energie etc, ia vezi cat te costa viata in occident si pe urma mai vorbim. Ai idee ce procent de pensionari are Romania cu limita de varsta completa si cati sunt scosi pe caz de boala sau anticipat? Ai idee cati din pensionarii astia au si cotizat integral la buget in ultimii 20 de ani si mai ales cu ce sume?
        Daca nu ar fi fost banii europeni nici macar 50% din ce a fost facut nu exista. Atata timp cat constant cel mai mare partid este cel social, asta vrea poporul. Restul sunt povesti.
        Sabotaj a fost ca Romania singura tara din UE cu potential energetic a ajuns sa importe prin cai obscure gaz si energie de la rusi, asta o vad ca un atac la siguranta nationala si ar trebui dat pe mana SRI si DICOT.
        Si da, o balistica nu este o tehnologie imposibila pentru o tara ca Romania, important e sa dea proiectul unei firme private in parteneriat cu cineva cu experienta, nu de stat ca va fi fail garantat. Nici macar nuke nu este ceva imposibil, studiaza si ai sa vezi ca am fost mult timp pe lista de suspecti si pe buna dreptate.
        Eu sunt optimist din fire si cred ca macar de data asta fie ca au inteles ceva fie ca vor fi impinsi din spate dar guvernantii vor lua treaba asta in serios. Istoria nu ne ajuta cu nimic ce a fost s-a dus si gata.

        34
        • ADR, de acord! În România se fac mai multe decât se crede. În acest moment, din punct de vedere industrial, Romania produce cat nu a produs niciodată. Ah, că *nu se vede*, ca nu prea mai sunt uzine energofage cât un orășel mediu e una. Dar o fabrică cu câteva hale de câteva mii de metri pătrați vinde in €/$ cat o făcea IMGB. Pentru că: 1.) nimeni nu investește dacă nu are și unde vinde și nimeni nu produce pe stoc. Din contră de s-ar produce mai mult pentru că piață există; 2.) procesul de muncă a început să fie destul de automatizat, acum un muncitor calificat produce cat produceau 5-6 înainte de ’90.
          Dar mai este loc de creștere a producției industriale, mai ales în aceste momente în care Ucraina nu mai produce nimic. Și aici mă refer la oțel, de exemplu. Va urma o criza a otelului, Ucraina fiind înainte de război cel de-al 12-lea exportator la nivel mondial (noi doar al 38-lea).
          E o nișă care poate fi exploatată.
          Dacă ne uităm în jur, noi avem o industrie mult mai diversificată, cu potențial de creștere.
          Exemplul Ungariei: ei stau in două fabrici auto și în petrochimie (15-20% din PIB doar sectorul petrochimic). Care petrochimie este 100% dependentă de gaze și petrol de la ruși.
          Spre deosebire de noi ei sunt subdezvoltați în sectorul IT (și ucrainienii erau peste ei), sectorul serviciilor și construcțiilor cam scârțâie iar demografic stau chiar mai prost decât noi.

          9
          • sa stii ca ungurii nu sunt rai ca ca programatori. Intradevar nu am vazut prea multi dar la compania mea sunt si sunt ok.

            2
            • ADR, cunosc. Dar sunt puțini. Departe de a avea o întreagă industrie ca Romania, Polonia sau chiar Ucraina sau Belarus* (*Belarus ante *revoluție* , după care majoritatea programatorilor au fugit în Polonia , țările baltice și Ucraina).
              Cât despre ucrainieni, foarte educați, în special cei din centrele urbane (Kiev, Harkov, Odesa, Liov).

              2
          • M-da. Oare cine este Charles Simonyi? Referitor la articol cred că este departe de a se fi terminat. Iar discuțiile cu eliminarea dependenței energetice a Europei de Rusia înainte de 2024 îmi pare o glumă amară. O să fie o victorie a Europei ? Cu siguranță. Doar că o să fie o victorie a la Pirus. Iar unitatea europeană este o glumă – vezi cazul Bulgariei și al Ungariei.

            2
    • @ADR. De acord cu deficitul moral si tehnologic rusesc (mai puțin cu posibilitatea „mutualizarii” capetelor nucleare in NATO, chiar si a unora tactice, dar cine stie?).
      Altceva mi-a atras insa atentia: „idem si la noi in decembrie ’89 cand nu a fost mana sovieticilor”. A cui ai zice c-a fost? E oarecum contra-intuitiv, dar daca mergi pe principiul „cui prodest?”, ideea are merit.

      5
      • hai sa-ti spun legat de ’89, am avut o ruda care lucra in radiolocatie in zona de sud est a tarii. A trait pe viu acele momente. Erau pe radar formatii de elicoptere cu absolut toate caracteristicile azimut, viteza. La un moment dat apareau ca ar face aterizare pentru desant dupa care intra iar bruiajul de se umplea ecranul de tinte si iar reveneau. Alte statii din sud raportau acelasi lucru dinspre Bulgaria si MN. Totul parea absolut real.
        Ce-l intriga a fost ca prinsese o instruire cu sovieticii anterior evenimentelor cand pe la colturi sovieticii le spusesera ca se uitau fara sa poata face nimic cum statiile radar o luasera razna la libieni.
        De aici el era convins ca a fost cel putin un avion vestic care dadea tarcoale prin MN, ii stia pe sovietici ca nu aveau asemenea tehnologie. Imi povestea ce auzise de la un sarb cu privire la atacul asupra lor, radarele sarbe erau puse in retea si porneau statiile pe rand cateva rotatii sa ca obtina o harta, daca tineau aparatul mai mult il bruiau sau chiar il loveau.
        Cred ca asta e si acum in Ucraina, bruiajul ala vine de undeva si nu cred ca ucrainienii au tehnica asta.

        22
      • Interesanta informația. Auzisem ceva asemanator de la un tip care făcea armata la AA la Revoluție.

        3
  26. Cred ca stiau si ei foarte bine care e „nivelul” armatei rosii, dar se asteptau sa se termine treaba in 2-3 zile si doar pentru atata aveau mancare si motorina, deja sunt in a 33-a zi
    In delirul lor probabil desteptii de la Kremlin se asteptau sa ii astepte lumea cu flori nu cu NLAW si Stugna

    7
  27. Vinovatul cel mare e dementul de la kremlin complet rupt de realitate care a crezut ca o sa ii astepte lumea cu flori, nu cu NLAW si Stugna, cand o sa treaca tancurile „eliberatoare”, si ca treaba va dura 2-3 zile si planificatorii rusi si-au dimensionat logistica dupa durata asta – ce mi se pare criminal e ca in toate coloanele alea ale lor nu au deloc evacuare medicala – clar nu se asteptau sa lupte

    Chestiile gen Kalibr la fel sunt stiute – era si aici un articol despre Glonass, daca mai ai nevoie de sateliti ca sa il faci mai precis si in loc sa ii lansezi, te gandesti ca „furi semnal” gps de la altii, geaba iti ajung toate rachetele in zona de tinta ca pica „un pic pe langa”

    „Armele minune” rusesti, Kinjal de exemplu nu stiu cate sunt, dar MIG35 versiunea „K” singura care poate lansa racheta citisem ca sunt doar 9

    Ce sunt fara numar, smerch si grad din anii 80 cu care niveleaza orasele ucrainiene, de armament sovietic din anii 80 sunt plini din pacate si il folosesc haotic, o armata dezorganizata si care pierde teren e mult mai rea decat una cu focus pe obiective clare

    18
  28. „Una peste alta, de unde sa inceapa o noua cursa a inarmarilor in Europa? De ce ar cheltuii europenii bani pe armament cand este foarte clar ca si o tara precum Polonia, cu putina pregatire si ajutor logistic substantial, ar da probabil peste cap – de una singura – intregul corp expeditionar rusesc?”

    Cu partea asta nu sunt de acord.
    E un fel de traducere a curentului *facebookist* că *ce ne mai trebuie armată, dom’le?*
    Din punctul meu de vedere, ce se întâmplă în Ucraina dovedește că este nevoie. Și încă din plin. Rusia a prins tupeu și a atacat Ucraina (și ar fi făcut mari probleme în regiune dacă Ucraina ceda rapid) din cauza mai multor evenimente din ultimii ani:
    > Europenii s-au făcut de râs în Libia când au rămas fără rachete și bombe de precizie după câteva zile de razboi.
    > Rușii au fost lăsați să facă ce vor atât în Georgia 2008, Ucraina 2014, Siria, Libia, Mali, Republica Centrafricană. Au luat asta ca slăbiciune a occidentului.
    > Germania a mers înainte cu North Stream 2, în ciuda tuturor avertizărilor.
    > Din nu știu ce motiv, Franța mereu a făcut ochi dulci Rusiei, atât în mandatul Sarko cât și Macron (Macron și acum se consideră prieten la cataramă cu Putin).
    > Succesul rapid în Ucraina 2014, care avea o armată de tip sovietic, cu armament și echipamente din anii ’60-’80.
    > Influența rusă atât în referendumul pentru Brexit cât și în alegerea lui Trump. Trump care declara deja că Rusia nu mai este un pericol și Europa nu mai are nevoie de protectia SUA.
    > In estul Europei, poziția Serbiei și a Ungariei (și parțial a Bulgariei și Muntenegrului) care s-au orientat spre Rusia. Nu întâmplător, unul dintre ultimii lideri europeni care au vizitat Moscova înainte de invazie a fost Orban.

    Așa că mie mi se pare că Europa trebuie sa redevină puternica militar. În special țările din est. Doar așa poți descuraja Rusia. Pentru că dacă acum Ucraina a salvat estul Europei de la destabilizare cu prețul distrugerii aproape totale a țării, nimeni nu și-ar dori sa fie in acest rol data viitoare. Și asta se poate doar dacă arăți că ai o bâtă mare.

    28
  29. Din pacate nu pot fi asa de optimist:
    1. Infringerea lui Putin nu va fi atit de rasunatoare cum ne dorim, desigur nici victoria.
    2. Am mari indoieli in privinta unitatii occidentului, atita timp cit diferite tari sunt diferit influentate de noua situatie. USA e cistigatoare neta, atit economic cit si militar, iar Germania e in pragul colapsului. Declaratiile sforaitoare ale politicienilor germani nu sunt altceva decit un strigat de disperare. Pe total Europa pierde, pe masura ce pierde vor creste rivalitatile intre tari. Franta nu prea are nevoie de gaz rusesc, are centrale nucleare.
    3. Din NATO face parte si Turcia, cu o pozitie strategica si cu mult hulitul Erdogan care face jocul lui, nici vorba de solidaritate.
    4. Cei care trag sforile sunt chinezii, crima lui Putin i-a intarit enorm, spre supararea americanilor.

    18
  30. Să nu exagerăm că marea armată franceză a ajuns la Moscova fără opoziție. Bătălia de la Borodino a avut cea mai sângeroasă zi dintre toate luptele războaielor napoleoneene iar armata rusă a reușit să se retragă în ordine. Rușii întotdeauna au luptat bine in defensivă pe propriul teren, chiar și în 1941, mujicul de rând s-a ținut bine, a fost însă trădat de sistem că să zic așa.

    8
  31. Mă tem că marea majoritate a celor ce comentează aici au o perspectivă monocromatică asupra actorilor (Rusia 100% rea, Ucraina 100% bună, Franța 100% duplicitară, US 100% pragmatică, etc.). N-ar fi o problemă, dacă perspectiva n-ar fi și liniară în timp. Deși îmi este greu să găsesc fie și 0,01% bunătate în ce face Rusia acum, nu pot să neg că nu ar putea fi sau că nu ar putea deveni .
    Ce poate face Rusia acum bine pentru ea ? Superputere mondială nu mai e după ce-a rămas cu ochii-nvinețiți după un caft de cartier, credibilitate nu mai are, lideri bine intenționați sau măcar sinceri cu propriile lor proiecte – zero – Putin își distruge țara în scopul supraviețuirii politice, Kirill merită excomunicat de biserica ortodoxă rusă, Shoigu se ascunde cred că în primul rând de soldații săi trimiși la abator, Medvedev ar trebui să se uite-n cutia poștală după scrisori de amor de la CPI, Lavrov s-a discreditat total ca diplomat. Tot acum, ursul rusesc, înfometat de sancțiuni, după ce-a fost izgonit din pădurea europeană, pare condamnat la sufocare lentă de către dragonul chinezesc.
    Aparent, din lipsa altor opțiuni, Putin cred că va experimenta un conflict înghețat la temperatură înaltă – știe cum să țină unul la temperatură joasă – Transnistria, Abhazia, Nagorno-Karabach, etc. Nu are această opțiune în cadrul Ucrainei, care, în cadrul unui conflict înghețat *clasic*, n-ar precupeți nici un efort să-și ia înapoi teritoriile furate. Dar, dacă luptele se reduc la zero fără nici un sys-fire sau armistițiu, dacă frontul se stabilizează (cam asta ar fi ce numesc eu *conflict înghețat la cald*) și dacă Lavrov obține anularea parțială a sancțiunilor pe durata *negocierilor* de pace (și diplomația rusă e-n stare de așa ceva) – Putin nici nu va dori încheierea păcii, cel puțin cât e el la putere, pentru că nu-i pasă de rusul de rând caruia îi sunt de-ajuns pe zi o mână de făină, două kile de votcă, două sfeștanii de la popă și o abureală cu măreția Rusiei. În aceste condiții, multe din sancțiuni ar fi chiar în favoarea regimului politic și, deși ar afecta rusul de rând, ar fi acceptate de establishment tocmai pentru a menține ostilitatea față de vest.
    Ce-ar fi dacă într-o realitate paralelă Putin ar fi detronat rapid ? Nu contează cum – de Shoigu, de Kabaeva, de Navalnîi, cu noviciok, cu infarct, cu demonstrații … Noul țar ar trebui obligatoriu să fie cel puțin aparent diferit de cel dinainte, și ar primi ajutor de la FSB/GRU să-i spele de păcate, de la Occident să-i intre sub piele, de la popor în mod firesc. Ce va face ? Va da vina pentru tot pe Putin și câțiva acoliți în stilul discursului secret al lui Nikita Hrușciov, va face armistițiu cu Ucraina dar îl va ține pe Zelenski cu anii în negocieri până rămâne măcar cu Crimeea și jumătate de Kherson și până ajunge la despăgubiri simbolice, scapă de sancțiuni și se pupă pe gură cu alde Macron, chiar cu prețul unor transferuri de acțiuni de la oligarhi la marile multinaționale energetice. Mai de voie , mai de nevoie, va trebui să ia măsuri de democratizare (și trumpiștii și hipsterii din parlamentul european consideră că Rusia nu va mai fi o problemă dacă va fi democratică), iar pentru a-și menține stabilitate internă va trebui să accepte o alianță cu americanii cel puțin de contingentare a Chinei … Și uite așa, ne-am putea trezi în 15 ani cu Rusia membră UE (ca și contrapondere europeană la influența US). Membră UE, într-adevăr doar cu firme și bănci străine, dar cu rusul de rând cu blugi de firmă și mâncare pe masă. Cam asta aș numi eu evoluție non-liniară. Dar tot aici apare paradoxul personajelor lui Tolstoi – niciodată nu știi dacă un personaj a evoluat sau doar i s-au relevat noi caracteristici – nu știi dacă realitatea se schimbă sau percepția ta asupra realității, dar dacă se schimbă percepția atunci te schimbi tu, deci realitatea … eternul balans între Kant și Hegel … filozofenii ascetice … never mind …
    Până la Rusia provincie chinezească sau membră UE mai e mult … Până atunci, învățămintele acestui război pentru noi ar cam trebui să fie necesarul de :
    1. coeziune socială lideri-populație în cadrul unui proces de modernizare a statului pentru eficientizarea utilizării resurselor umane și financiare
    2. armată teritorială puternică (cu variante – sistem de rezervă activă, încorporare populație, miliții sub control militar, etc.) – dacă am avea o rezervă de 300000 ne taie imediat Putin de pe wishlist-ul lui
    3. dotare militară pentru auto-apărare prioritar față de necesarul de compatibilizare cu NATO
    4. menținerea unei atitudini pro-NATO, pro-vest reale, nu „trăiască NATO, trăiască UE” și dup-aia „Pfizer-u’ ne cipează cu vaccinu’ pentru 5G” sau „… oi fi tu NATO, da’ fă contract de motorină cu firma lu’ nașu-meu …”
    5. modernizarea sistemelor de forță prin eliminarea nepotismelor și imbecilităților actuale (meritocrație, digitalizare, etc, etc.) și restrângerea lor pentru a genera resurse pentru investiții în securitate

    21
  32. Problema e ca rusii sint imprevizibili daca sint incoltiti, exact ca un urs.
    Micile succese al ucrainienilor nu fac decit sa enerveze si mai tare politrucii din rusia.
    Cred ca putler e turbat acum … si nu prea stie cum sa iasa din aceasta situatie pe care el si clica din jurul lui si-au creat-o.
    UA va fi reconstruita de SUA + tarile mari din UE, inclusiv UK.
    Noi daca obtinem ca ucraineenii sa recunoasca limba romana si sa lase scolile in pace din regiunile de romani, ar fi super si cam maxim ce putem spera.
    O colaborare pe parte agricola cu UA ar fi benefica pentru noi.
    Tarile mari o sa-si ia partea leului, restul se va vedea.
    Problema mare este ca putler sa nu se apuce sa niveleze orasele sub asediu, pina de 9 mai, ca sa nu se mai poata face nimic pentru oamenii din ele.
    Ucrainienii au fost baieti destepti de si-au construit centrale nucleare, pe principalele riuri, asa au energie ieftina si deajuns pentru intreaga tara, asa ne-ar trebui si nou, citeva mini centrale nucleare, sa reducm la maxim impactul energiei asupra populatiei si industriei. Cu gazele, ar trebui sa ne descurcam cu ce vom scoate din MN si cu ce vom importa din grecia-turcia-bulgaria.
    Referitor la unitatea NATO si UE, poate ca 1000-5000 de soldati nu par mare lucru, dar sa nu uitam ca vor fi US si ar trebui sa mergem pe mina lor in privinta armamentului.
    Trebuie sa terminam cu amestecul politicului in dotarea armatei romane, coruptia a facut sa se intimple nenorocirea din Ucraina, de aia rusii sint asa de slabi…
    Tehnica trebuie mereu upgradata, chiar daca nu toata odata, din lipsa de fonduri, la fel si securizarea comunicatiilor, dotarea cu drone per grupa de lupta, rachete AT indestulatoare, nave de coasta cu rachete AA si AN, etc. Trebuie schimbata doctrina militara, grupele de lupta trebuie sa fie extrem de mobile si sa poata comunica excelent, deci ne trebuie linii de comunicatii noi, prin satelit, greu bruiabile, etc.
    Internetul a fost folosit de UA excelent, poti vedea tipurile de trupe si pe unde trec – de la camerele de la portile caselor, deci le-au pus online si urmaresc live ce se intimpla – super-informatii.
    Si nu in ultimul rind, strategia de aparare trebuie lasata profesionistilor, nu doar pdf …
    situatiile in razboi se schimba de la 1 ora la alta, trebuie sa actionezi decisivsi in cunosttinta de cauza.
    Vom vedea cum se va termina, sa speram ca cit mai repede.
    Reconstructia va fi de durata, 10 ani pe putin, sint f.multe de facut. Si fara un fel de plan Marshall, nu va merge, deci iar vor fi dicutii, negocieri, etc intre marile puteri UE.

    8
  33. Ma amuza trolii rusi de pe aici.
    Bah trolilor, doar dacă te uiți de la obiectivul „Ucraina nu e un stat și o națiune” , ieșit direct de pe gura preamaritului vostru în urma cu doar 35 de zile sepre marea victorie clamata de voi, un coridor între Crimeea și Dombas, deja vedeți în ce va bălăciti.
    Am spus-o eu, o sa ajungem (NATO) sa garantam integritatea teritoriala a Federației Ruse. Deja Azerbaijanul se… pe rusi in disputa din Nagorno Karabakh.

    17
    • Ma amuza trolii rusi de pe aici.

      Mi se pare exagerata ideea ca niste troli rusi ar misuna pe aici ca sa faca ce!? Hai sa fim seriosi, fiecare are o parere, uneori diferita de cea colectiva, si e bine ca e asa, asta nu inseamna ca unii sau altii ar fi troli, platiti, etc.

      Am patit-o si eu atunci cind am incercat sa nuantez anumite teme sa fiu atacat de patrioti de serviciu. Mesajul meu e sa ramine deschisi, sa analizam si pareri care, la prima vedere, nu sunt pe linie.

      22
      • Trolii erau mai sus, nu ma refeream la cei ce emit opinii echilibrate ci la cei ce incearca sa ne convinga ca ne vedem bine si ca Rusia tocmai obtine ce vrea.
        In privinta a ceea ce ai spus tu sunt in dezacord doar cu un singur punct: infrangerea lui Putin este categorica si cu urmari ireversibile pentru Rusia. De ce?
        Pai armata rosie, pardon rusa pe care am vazut-o acum este rezultatul eforturilor din ultimii 20 de ani, cu o societate stabila si o economie destul de infloritoare. Urmeaza cel putin 5-10 ani de criza si recesiune (pentru Rusia) urmare nu doar a sanctiunilor ci si a nesigurantei interne (capitalul e las si fuge primul).
        Iar restrictiile si abuzurile autoritatilor ruse (inchiderea buresi, interdicitia strainilor de a-si vinde actiunile, amenintarea cu confiscarea activelor companiilor care se retrag) nu vor face bine.
        Iar dupa urmeaza criza demografica, ce nu poate fi evitata dar poate fi accentuata de un eventual val de migratie al celor mai capabili dintre rusi.
        Cred ca am asistat un moment istoric, sfarsitul pretentilor Rusiei de superputere. Ma rog, Rusia va continua sa ridice pretentii doar ca n-o va mai lua nimeni in seama. Pentru cei ce sunt mai batrani va fi inchiderea unui ciclu: Uniunea Sovietica s-a prabusit econimic si social sub Gorbaciov si Eltin, dar si-a pastrat renumele de mare putere militara. Acum la 30 de ani distanta s-a prabusit si mitul militar.

        14
      • „Mi se pare exagerata ideea ca niste troli rusi ar misuna pe aici ca sa faca ce!?”

        The objective, in other words, was not to put the blame on any concrete political opponent. The interest was not in finding an actual assassin. The logic was to imbue the discussions with such contradiction and filth that any bona fide user felt disillusioned and despondent. This flooding effect deters the audience from taking anything seriously.

        Vitally, neutrollization plays on citizens’ own critical faculties by first drawing them in and then confusing them. It is not about merely pulling the wool over their eyes, and it has little to do with coercion or silencing. Instead, it exploits and twists the idea of self-expression and citizenry action in a way that leads to withdrawal from politics.

        Unlike the more common forms of propaganda – which see mass media encouraging support for the political system – neutrollization encourages cynicism. All the while trolls preserve the semblance of sincerity and authenticity by following instructions. They cannot be “convinced” as their task is to implode any meaningful conversation.

        https://theconversation.com/we-researched-russian-trolls-and-figured-out-exactly-how-they-neutralise-certain-news-100994

        What do troll factories produce?
        Products of troll factories include, among others:
        • fake social media profiles;
        • entire websites are created to support trolling operations;
        • posts published in social media as well as on websites, blogs etc.
        Troll factory employees not only create messages, but they also respond to comments and take part in
        online discussions. They can also simulate disputes in order to increase the impression of the reality of fake
        profiles through which they disseminate the content that they create.

        https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/2020/5/pdf/2005-deepportal2-troll-factories.pdf

        6
  34. Directorul Patromil, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, difuzată săptămânal de DefenseRomania în fiecare vineri de la 11:00, în ediția de acum două săptămâni, a vorbit despre avioanele MiG-29 ale României, în contextul în care făcea referire la situația din Ucraina și posibilitatea ca Polonia să trimită avioane MiG-29 în Ucraina, stat agresat de Federația Rusă. „Avioanele MiG-29 românești sunt avioane care au fost conservate și sunt cu resursă intactă” – Viorel Manole, director Patromil
    Viorel Manole a amintit de succesul programului LanceR, adică modernizarea MiG-21 și de faptul că s-a încercat și cu MiG-29 un program de modernizare.
    „Pe vremea când eram în Armată a fost programul de modernizare a MiG-21 LanceR și un program de modernizare a MiG-29 în care s-a realizat inclusiv o cabină cu avionică tot Elbit cu același tip de magistrală pe care am folosit-o la modernizarea IAR-330. Programul a fost sistat deoarece situația politico-militară a acestui tip de platformă e foarte complicată”, a adăugat directorul Patromil pentru DefenseRomania, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”. Întrebat câte aparate MiG-29 mai deține România și de ce nu se ia în clacul vânzarea lor, directorul Patromil a precizat că sunt aproximativ 18 avioane.
    Intrebare, daca cele 15-18 Mig29 acum, inca au resursa intacta, puteau fi aduse la standardul Sniper, modernizate si folosite inca 20 de ani pana achizitionam altceva , de ce s-au tras pe dreapta? Lasand tara fara posibilitatea de a-si asigura macar politia aeriana si folosind ,,jucarii,, din anii 1960? Si alta intrebare, IAR 93 avea la momentul scoaterii din uz resursa pentru cel putin 20-25 de ani, unele avioane erau aproape noi (1988) . Rolul lor de ground attack, recunoastere si observare aeriana si atac usor fiind preluat tot de anticele Mig 21. Echivalentele SOKO inca mai zboara, AMX braziliene si italiene , inca mai zboara, noi le-am casat. Oare cine si-a batut joc de tara asta?

    1
    • Viorel Manloe a mai aratat si cu alte ocazii ca efectiv nu stie despre ce vorbeste, cea mai recenta prostie este cea cu IAR 99 pentru … India. Doar indienii habarnaveau despre asa ceva, omul asta traieste intr-o realitate cu totul paralela cu noi astilalti.

      Romania a retras de la zbor aparatele MiG 29 atunci cand li s-a terminat resursa motoarelor, mai apoi le-a stocat in parcare, unde au putrezit cu mult succes. Nu mai pot fi aduse la stare de zbor decat poate cu ajutorul duhului din lampa. Polonezii ne-au intrebat cu ceva timp in urma de motoare, n-au avut ce cumpara, sunt terminate, cu resursa epuizata (inainte de retragere ar fi fost nevoie sa fie trimise in Rusia la reparatii capitale) si stocate pe MK s-au dus dracului de mult.
      MiG 29 romanesti asteapta doar sa fie taiate.

      Un alt reportaj „marcant” marca Defense…

      MiG-urile 21 aveau resursa suficienta, avem la dispozitie sute de aparate pentru piese de schimb si in plus faceam reparatii in tara. Ce dracu e asa de greu de inteles?!

      31
  35. https://twitter.com/kamilkazani un rus interesant. Merită săpat in postările lui, care pot lămuri multe din acțiunile rușilor.

    4
  36. Tot logistica deficitara i-a terminat si pe Francezi la 1812 (vorba vine Francezi, ca din vreo 600000 de insi in La Grande Armee, Francezi erau cam o treime). Iar caderea lui Napoleon in 1814 s-a datorat unui concurs de circumstante si acumularii de erori, campania din Rusia, desi importanta, nefiind suficienta ca sa darame Imperiul Francez.
    Armata rusa a fost mereu inferioara calitativ celor vestice ; diferenta a facut-o masa, docilitatea si spiritul de sacrificiu al populatiei, rezervele si teritoriul imense ale Statului Rus. Azi, cu toata inferioritatea tehnologica a Rusilor si facand abstractie de nuclear, n-ar ajunge NATO la Urali cum n-o s-ajunga Rusii la Odesa si din aceleasi cauze – nu are cum trece de 10 milioane de mujici cu Kalashuri si RPGuri pititi prin blocuri, izbe si paduri si care, oricat de rau o duc, se vor bate si morti pentru saracia lor. Cine a cunoscut Rusi stie ce spun, Napoleon insusi zicea : « pe un Rus nu e suficient sa-l omori, trebuie sa-l si impingi ca sa cada ». Altfel e relativ usor sa-i invingi pe Rusi, de cucerit e mai greu. (Apropos, in ’99 NATO a abandonat ideea interventiei la sol in Kosovo pe motive asemanatoare, castigand conflictul intr-un mod inteligent, cu aviatia).
    In Ucraina insuccesul Rusilor e in primul rand strategic, e clar ca au plecat pe informatii si premise false care au viciat fundamental planul de operatiuni, de-aia n-au avut forte suficiente, logistica, rezerve, s-au dispersat aiurea si au tintit prea multe obiective majore deodata. (Te intrebi cum dracu’, la cati agenti si codite de topor trebuia sa aiba in Ucraina, SMGul rus ar fi trebuit sa stie si cata slanina avusese in fasole ultimul recrut ucrainean pe 23 Februarie seara !). Aici e de fapt cheia acestui monumental fuck-up si dedesubturile probabil tot monumentale sunt.
    Cei care-si doresc destramarea Rusiei, cred eu, ar trebui sa se mai gandeasca, la asa arsenal nuclear si conventional, resurse naturale de tot felul, populatie foarte diversa, arierata si crescuta in brutalitate, crima organizata si slabiciune institutionala, te poti trezi rapid cu zeci de entitati statale sau fiefuri private, razboi civil, razmerite si dezorganizare civila, plus o piata neagra de armament care ar arunca in aer securitatea Europei si poate a lumii. (Caderea lui Gaddafi si spargerea depozitelor libiene in 2011 a inflamat Sahelul aproape instantaneu, iar efectele continua si azi). Iar o Rusie cu adevarat in rahat poate genera un dictator pe langa care Putin sa para democrat liberal.
    In opinia mea, saracirea si marginalizarea Rusiei nu vor produce efecte benefice ci din contra, vom sărăci si noi alaturi de ei (adevarat, la alta scara); o metoda ceva mai soft power de băț si morcov mi se pare mai eficace pe termen lung, paralel cu sprijinirea unei opozitii active si a unei diaspore puternice. Oricum, schimbari in bine la Rusi nu pot veni decat cu schimbari de generatie si asta ia timp.

    In ce ne priveste pe noi razboiul asta arata ca Romania ar trebui sa-si dezvolte masiv infrastructura aeroportuara civila si militara fiindca ajutorul aviatic ajunge cel mai rapid (iar superioritatea NATO in domeniu e absoluta) si sa dezvolte AA-ul la maxim, bagand tare pe Shorad/VShorad. La terestru accentul ar trebui pus pe infanteria usoara, atat calitativ (organizare, selectie, avansare, instructie, doctrina) cat si tehnic (comunicatii, drone usoare, armament – MANPADS si ATGM usoare moderne, arme usoare de infanterie, etc). Cum am mai spus pe aici, Romanul are o inclinatie naturala spre infanteria (si cavaleria) usoara prin prisma trasaturilor sale specifice (aptitudine la improvizatie, adaptare, oportunism, inventivitate). Ca vorbii de cavalerie usoara, decat doua sute de piranii fara rachete la un miliard de dolari, mai bine o mie de vehicule blindate usoare cu 4xSpike/Mistral/Stinger (JLTV sau Wiesel 2, de exemplu).

    22
  37. O alta invatatura ar fi ca daca investesti cu cap si ajungi potent militar, vezi Israel poti sa fi/nu fi in Nato si te doare in p… de rusia

    7
    • Nah, nu ne putem compara. Israelienii au niste puncte multe peste noi la IQ. Sunt mai speciali. Plus, e mai fain in gasca. Daca sare careva, poate nici nu apuci sa dai sut, un pumn, un ghiont ceva acolo, ca e imbulzeala mare pe ‘agresor’:). Las o asa, ca e bine cu NATO.

      6
      • Salut Vlad.

        În completarea răspunsului tau aș vrea să adaug că atunci când aveam în jur de 17 ani am citit o carte despre istoria multimilenară a poporului lui Israel. Am citit-o oarecum nedetașat, în sensul că eram tributar unor convingeri insuflate de bunicul care deși fusese găzduit de un „evreu” la Cetatea Alba in 1942 pe când făcea liceul acolo rămăsese convins că multe din ițele încurcate alte lumii duceau către evrei. Când am crescut am citit despre Mosad, mânat fiind de povestea de invincibilitate construită pe cerbicia și profesionalismul evreilor. Mi-a rămas în minte o frază a unuia dintre mulții șefi ai acestui serviciu de spionaj care zicea cam așa : „Noi nu am făcut nimic deosebit doar că am muncit mai mult decât toți ceilalți „.
        Aș vrea să spun că după perioada cuvenită de „antisemitism ” traversată în ținerețea mea am ajuns sa îi simpatizez și admir pe evrei, cu precădere pe israelieni.
        Dacă aveți timp, căutați detalii despre Planul Zosma, sper să fie corect ce zic, plan prin care au reușit să aducă companiile mari americane și să facă R&D în Israel. Un bun amic care a lucrat întru-un institut de cercetare din Ro pe vremea comuniștilor mi-a povestit că parte din codul care asigură funcționarea F22 a fost scris în Israel. (Un prieten de-al lui a lucrat acolo într-o facilitate de tip Los Alamos).
        Închei prin a spune că mi-aș dori sa devenim o destinație de vacanță pentru bătrâneii evrei care să își îmbăieze oasele pe la Călimănești și să bea apă sulfuroasă de Olănești și în schimb să facă lobby pe lângă industria de armament a Israelui astfel încât să dezvoltăm și noi componenta de R&D și să nu mai facem doar lohn.
        Mulțumesc și îmi cer scuze pentru digresiune.

        13
        • Bun comentariu. Nu judec. Si bunicul avea tendinta de a fi suspicios, fara insa a nutri ura fata de ei. Nu l judec nici pe el, istoria are multe nuante de gri si e chiar greu sa te ridici deasupra vremurilor in care traiesti. Unul dintre prietenii mei apropiati (am putini), este evreu. Bine… E evreu asa cum sunt eu ortodox:) dar isi cunoaste mostenirea bine. E muncitor si destept. Mi a propus sa facem o vizita ca baietii in Polonia pe la lagare, gropi comune sa imi arate numele neamurilor sale. Nu am apucat cu pandemia asta. In legatura cu turistii iti dau dreptate… Au fost in vizita la Calatele, Cluj, niste fosti colegi din partea unui unchi al sotiei, stabiliti prin Israel si cu familii acolo. Casa batraneasca e pe post de casa de vacanta pt noi vara. Filmau si faceau poze non stop, erau absolut vrajiti de locatie, de verdeata. La un moment dat ma simteam ciudat… Stingher. Astia nu au vazut un gratar, un ceaun, verdeata in viata lor? :)) mi am dat seama ca exista oportunitati nefructificate aici.

          5
        • Dorelul initial

          Hai sa-mi dau si eu cu parerea referitor la R&D in IT-ul romanesc. Lucrez in IT de vreo 20 anisori pe diverse pozitii de la palmas la mic consultant in momentul asta. IT-ul romanesc a progresat foarte mult in ultmii 20 de ani si cred ca poate livra niste proiecte de sta pisica in coada, sunt dobitoci aia de prin guvern ca nu profita de resursa asta pe care noi o avem ca sa digitalizam si noi administratia noastra macar la 50% din ceea ce au Estonia, Danemarca si alte tari avansate in domeniul asta.
          Avem programatori, manageri de proiect, arhitecti buni, chiar si management superior care incepe sa fie bun.

          DAR, avem prea putini oameni capabili sa faca R&D in domeniul asta. MULT prea putini.

          Eu lucrez pentru o corporatie intr-un departament ce face inginerie (engineering) si, prin natura jobului, mai interactionez cu cei care fac R&D in adevaratul sens al cuvantului. Multi israelieni printre ei, profi toti si foarte destepti.

          Este foarte mare diferenta intre inginerie, fie ea si foarte avansata, si R&D pur. Iti trebuie un alt IQ, o alta educatie si un alt tipar de gandire ca sa poti face asta.
          Sa iei una sau mai multe solutii, chiar si dintre cele mai noi, si sa le adaptezi la o anumite cerinta nu este R&D este inginerie. Inginerie avansata, unde iti trebuie oameni capabili sa gandeasca „outside the box” dar tot inginerie. Si nici din astia nu avem foarte multi dar avem totusi si trendul este crescator datorita educatiei pe care o primesc in mediul in care lucreaza nu educatiei primite in scoala.

          Parerea mea este ca romanii capabili sa faca R&D in IT abia se formeaza si nu vor fi educati la noi in tara indiferent cat se bat pe burta diverse fosile sau diversi CEO basinosi.

          Daca as avea putere de decizie eu as incerca sa atrag cat mai multe corporatii la noi care sa faca inginerie aici nu doar suport. Pentru ca daca ai un numar suficient de mare de ingineri pregatiti ai si mediul necesar sa sustii un mediu de cercetare de calitate. Degeaba ai departament de cercetare super bun daca nu poti implementa idea pe care a avut-o un cercetator. Pentru ca una-s conditiile din laborator si alta este practica de zi cu zi.

          13
          • cred ca te referi putin si la diferenta intre dezvoltator si arhitect de sistem. Era in mesajul lui Pambuccian acu’ vreo 10 ani discutia asta…

            1
            • Dorelul initial

              Clar exista o diferenta intre un dezvoltator si un arhitect de sistem. Ca si unul si altul pot face munca celuilalt intr-o anumita masura asta e alta discutie. Dar niciunul dintre ei nu va putea face munca celuilalt la un nivel inalt. Din pacate, asta este o alta problema pe care am vazut-o in firmele romanesti. Punem pe unul care poate face si altceva la un nivel ok sa faca ceva ce nu se afla in aria lui de expertiza. Pe termen scurt poate fi o solutie dar pe termen lung pierzi mult mai mult.

              Prin corporatii am vazut ce incet, incet se renunta la trendul asta. Sper sa inteleaga si firmele romanesti de ce trebuie sa lucrezi cu oameni dedicati nu folosind carpeli.

              4
            • Nu cred ca asta e problema dezvoltator si arhitect de sistem. Problema este ca noi facem outsource 80-90%. Iar in outsource trebuie sa fii billable pe proiect. Cand lucrezi toata cariera in mentalitatea de outsource nu prea mai poti sa faci R&D, pe langa asta facultatiile noastre tehnice nu fac R&D aplicat pe domeniul IT, putine startup uri care au colaborari cu ingineri/masteranzi/doctoranzi. Si multa lume nu vede chestia asta si „IT din Romania” ii miezul…nu ii deloc. Facem outsource la greu, castiga germanii si olandezii, noi primim salar si suntem multumiti cu putin.

              2
              • da, si asta cu outsource era pe lista.
                Si mai era si faptul ca Ucraina incepuse sa ne faca concurenta acu’ vreo 10 ani pe domeniul asta si nu numai.

              • Dorelul initial

                Sunt de acord cu tine doar la partea ca facem outsource la greu si castiga altii mult.
                DAR, daca nu ai incercat sa vinzi o solutie ca lumea in Romania nu stii ca la noi multi se zgarcesc la tarate. De asta facem mult outsourcing in afara, in Romania multi nu vor sa plateasca desi dispun de bugete.

                O sa-ti dau 2 exemple din experienta personala nu din auzite. Acum vreun an am ofertat o anumita solutie pentru filialele a doua banci de la noi. A strambat din nas ca suntem scumpi si a luat de la concurenta. In schimb, am vandut solutia catre alte 4 banci din afara (cu adaos-ul de rigoare) si in curand semnam contractul cu a 5-a.

                Acum vreo saptamana mi-a spus colegul de la vanzari ca l-a sunat cineva la una din filialele respective daca ar putea sa discutam despre un proiect bazat pe solutia noastra. Acum nu mai suntem scumpi ?

                Noi, ca si popor, inca nu am invatat toti ca suntem prea saraci ca sa ne cumparam lucruri ieftine. Sunt unele lucruri la care chiar nu poti face rabat de la calitate.

                Asta este unul dintre principalele motive pentru care facem mult outsourcing. Stiu o gramada de oameni care sunt prea scumpi pentru firmele romanesti iar aici vorbesc de o diferenta de 10-20% la salariu.

                5
          • Salut
            Bun comentariul.
            Într-adevăr, atâta timp cât absolvenții de Politehnică se „reped” către joburi(de nevoie) începând cu anul 4 iar masteratele si și doctoratele sunt făcute în timp ce lucrezi mai mult de 8 ore pe zi , clar nu vor exista mindset-ul și „lentoarea” specifice și necesare unui mediu de cercetare.
            Dar dacă in următorii 5 – 10 ani practica ownershipului de proict in Ro va fi adoptată pe scara largă, putem speră că se va forma o minoritate de oameni care să facă saltul calitativ către cercetare.
            Dat fiind că specificul blog-ului este unul militar vă propun spre analiză, în speranța că vom putea dezbate împreună, problema brain străinului dinspre instituțiile militare ale statului către corporațiile multinaționale. Chiar și eu am recomandat , recrutat, intervievat și angajat oameni foarte bine pregătiți din „Sistem”.
            Cu cine se implementează programul dronelor sau submarinelor samd ?

            7
            • Dorelul initial

              Personal nu cred ca vreo insititutie/minister a statului roman are suficienta expertiza IT de orice fel. Da, exista oameni bine pregatiti si la stat dar cred ca numarul lor este sub 10% daca nu chiar mai mic. Si spun asta cu toata raspunderea, am vazut atat de multe caiete de sarcini, cereri de oferta si implementari in ultimii ani incat cred ca aceasta este o cifra foarte apropiata de realitate.

              Nici nu mai stiu de cate ori a fost sunat managerul meu ca sa mearga cineva din echipa noastra la o implementare deoarece a bubuit ceva.
              Legat de calitatea oamenilor din aparatul de stat. In ultimii doi ani compania mea a tinut diverse workshop-uri pe tehnologii de ultima generatie la care eu am fost instructor (atatea cate s-au putut tine cu pandemia). Stiti cat de putini din oamenii invitati din instituiile de stat erau interesati de ce le spuneam eu ? Majoritatea plecau la prima pauza dupa cafea.

              Eu sunt foarte sceptic si cu privire la cloud-ul ala guvernamental. O sa iasa o mare ciorba, care v-a da rateuri ani de zile, asta daca va fi vreodata functional cum trebuie. Anul trecut a venit un partener la noi cu ceva documentatie referitoare la asta, intentiona sa participe la anumite licitatii. Cand am luat documentatia la puricat si i-am aratat cum sunt unele chestii facute cu dedicatie nu i-a venit sa creada. Proiectul asta de cloud guvernamental e o idee excelenta transformata gaselnita ca sa se imbogateasca niste baieti destepti. Si uite asa intr-o tara cu o industrie IT decenta un proiect care are potentialul sa dezvolte si mai mult companiile romanesti care fac implementari se va transforma intr-un mare fas.

              @lt(rez) si ADR

              Daca aveti cum, aruncati un ochi pe ce documentatie gasiti disponibila pe tema asta si dati-va si voi cu parerea. Eu fiind om tehnic la baza poate imi scapa nuantele dar unele chestii sareau in ochi.

              9
              • „Stiti cat de putini din oamenii invitati din instituiile de stat erau interesati de ce le spuneam eu ? Majoritatea plecau la prima pauza dupa cafea.”
                Una din multele consecinte ale coruptiei sistemului public. Nu sunt promovati si trimisi la astfel de actiuni oameni interesati de asa ceva si care isi doresc perfectionarea cu adevarat, cel mult este vorba doar de niste pile blazate interesate de un post caldut bine retribuit si atat. Din pacate.

                4
                • Dorelul initial

                  Cred ca ai dreptate aici. Din pacate noi ca si distribuitor de solutie nu avem nici un control aici. Aia sunt oamenii trimisi de ministere, agentii si cu aia lucram.

                  Imi spunea un programator de la ministerele astea de forta ca cica la ei in intern exista un fel de competitie intre ei. Daca un departament face ceva altul trebuie sa faca ceva mai smecher, cum sa ramana el mai prejos. Mi-am pus mainile in cap cand am auzit. In loc sa ii faci pe oameni sa lucreze in echipa si sa te bucuri ca ai cativa oameni pe care te poti baza tu faci rahaturi de genul asta? Mi-am jurat atunci ca, daca cumva printr-o minune dumnezeiasca ajung sa am influenta unde trebuie, sefii astora sunt primii pe care-i dau afara.

                  3
                  • „Mi-am jurat atunci ca, daca cumva printr-o minune dumnezeiasca ajung sa am influenta unde trebuie, sefii astora sunt primii pe care-i dau afara.”

                    Dream on.

                    P.S. Mai bine iti ocupi timpul si dedici energia cu altceva realizabil si cu tel de indeplinit pe timpul vietii tale. Nu se schimba sistemul din interior oricat wishful thinking ar avea o mana de oameni bine-intentionati.

                    Realitatea crunta este: fara un hard reset si pornit de la zero, cu implementare si gandire venita din afara si supraveghere draconica, tot din afara, nu poti schimba asa ceva in tara asta.
                    Nu mai continui ca iar voi fi facut extremist desi nu intentionez sa omor pe nimeni…doar sa concediez pe toti de la stat 🙂 (Irealizabil/ Imposibil/De neconceput de catre societatea romaneasca).

                    1
              • prafao pe toata linia dar cine sasa mai ceara acum reforme si restructurare cand cele doua ciume au batut palma sa conduca pe rand tara ?!
                noapte buna romania,nu uitati sa iesiti la vot.

                5
    • DinOradea – mirosi a troll. Cine ti-a zis ca daca Israelul nu e in NATO e de capul ei? Plimba URSS-ul….

      5
      • @Dan si cum mirosi tu un troll mai exact? Ce am voie si ce nu am voie sa zic dupa perceptia ta? Israelul era un exemplu, Italia, Spania, Grecia, Norvegia, Suedia comprende?

    • @Din Oradea, tu nu știi să scrii „fii” cu doi de „i” și vorbești geopolitică. Pfff! Rusky troll!

      4
  38. Popa din Las Fierbinți

    Ce vedem acum este rezultatul increderiii acordate unui stat cu ideologie mongoloidă (din perioada Ogotai), creat exclusiv pe cotropirea celor din jurul lor, pe furt, crime și minciuni. Cine a crezut vreodată în ei , nu ia schimbat deloc, și au murit tot proști , precum și-au tîrîit existența . Atît de tare îi mănîncă … dosul încît pînă la urmă au să-și găsească ce tot caută de cîteva sute de ani. Satîrul călăului se apropie tot mai repede de grumazul ortodocșilor mai ortodocși decît fundamentaliștii islamici ce se întind pînă la Pacific.

    12
  39. in rusia sunt doua partide, a lui putin si comunistii
    cand cel de sus il ia la el pe vova, partidul lui vova implodeaza si ghici cine ia puterea. dupa o vreme implodeaza toata rusia din cauza la demografie si retard tehnologic si se cere in nato
    nu sa apuc eu asta da nu conteaza

    6
  40. Citesc ca rusii au declarat ca si-au indeplinit obiectivele si reduc actiunea militara inspre Kiev si Cernihiv:))

    Au luat-o si ei peste bot, nu le-a ers cum au vrut si-au facut calculele si au realizat ca da cu minus. Vor proclama victoria evident. O sa ajunga cu ridicolul la nivelul Coreei de Nord, cel putin.

    Oricum, o veste buna.

    17
  41. hohoho a sau mai bine ca magaru : hi-ho hi-ho hi-ho of doamne :Uniunea Europeana s-a hotarat in sfarsit sa puna banul jos pentru o forta militara de reactie rapida asta e ca mireasa virgina dupa a 4a himenoplastie! (Himenoplastia reprezinta operatia chirurgicala prin care se poate realiza refacerea himenulului …)

    Candva , pe vrmea cand aveam inca ceva par si inca umblam drept (acum spondiloza .. nu mai intru in lunmea dreptilor!) si nu mai dau late amanunte libertare , pe vrmrea aia franco-germanii s-au hiratat sa creeze o forta militara europeana de reactie rapida si a iesit asta : https://en.wikipedia.org/wiki/Franco-German_Brigade
    Care a fost creata sa „faca politie in Balcanilacni” unde se anuntau „tulburari” …. Se anuntau in ce an? 89? 90? Minunata capacitate de clarviziune!!!
    Au facut brigada, care a participat la ceva parazi. Politie in B;lacani nu au facut .. si nici mavcat siproterii dezlandytuit di diverselor echie de fotbal care au devastata orase franco-germane nu a intimidsata zisa brigada !!

    Asa ca .. umreaza a 4? 7?a himenoplstie ….

    hi-ho hi-ho hi-ho !!!!!

    PS . Nu va simtiti cumva jigniti de rwactia mea… Eu in 87 aveam deja 35 de ani …. cunosciti aboinati la; reviste franceze, eu abonament la o alta, si avema bafta sa cunosc pe unul care cvunostea pe ala care „recicla” doivrse cestii de hatie aruncate de la amabsadele occidentale. De exemplu .. Jane’s Defence Weekly …. se cruxceau cu totii cati bani dadeam pe „prostii”
    Adica da dragii mei sub acest aspect am avut bafta

    6
    • Cu tot respectul domnule Ghita, va rog sa porniti la telefon functia de autocorectare. Toata lumea face cate o gafa insa comentariile dumneavoastra abia pot fi descifrate. Se pare ca aveti lucruri interesante de spus, dar nu le poate citi nici dracu. Va multumesc.

      19
  42. exact si lupul care intre in stana omoara mai mult decat are nevoie,instictul de animal isi face treaba.
    cat despre unitatea euro-atlantica castigata eu sunt mai circumspect,odata incheiat conflictul vor fi cel putin doua viteze in continuarea sau nu a sanctiunilor si revenirea sau nu la afacerile cu russia.
    vad diferennte de opinie transatlantice dar si intre tarile europene in privinta asta.

    8
  43. ,,La nivel de electronica, ivanii iarasi si-au aratat limitele extrem de joase. Razboi electronic? Pai ei nu sunt in stare sa-si securizeze propriile comunicatii, daraminte sa le blocheze pe cele ucrainene.”

    Mai tineti minte ce mâncau trolii rusi prin 2014 despre incidentul cu distrugatorul Donald Cook ? Cum a trecut samaliotul vodcar pe deasupra lui si i-a dezactivat tot sistemul de armament ? 🙂
    Si fara nici un container ECM acrosat sub aripi !

    ,,În replică, Rusia a trimis pentru survolarea distrugătorului american un avion Su-24, fără armament, însă, după cum consideră experţii, dotat cu un sistem ultramodern destinat luptei radioelectronice. Aegis a interceptat avionul Su-24, după care a răsunat semnalul de alarmă. Radarele americane au calculat apropierea ţintei şi, dintr-o dată, toate ecranele s-au stins. Aegis a încetat să mai funcţioneze. Su-24 a trecut deasupra punţii distrugătorului, s-a întors şi a imitat un atac cu rachete asupra ţintei. Apoi, s-a întors şi a repetat manevra. Şi aşa, de 12 ori. A reieşit că cel mai modern sistem Aegis nu a funcţionat la acţiunea sistemului de bruiaj de la bordul Su-24.” ..,gavareau rusnacii…
    ,,după acest incident Donald Cook a intrat de urgenţă în portul Constanţa. 27 de membri ai echipajului au depus cereri de demisie. Se spune că toţi cei 27 de membri ai echipajului au scris că nu vor să-şi rişte viaţa”

    Acum toata lumea poate realiza ce raspandit si activ era Agitprop-ul lor … din pacate ,nimeni nu tras la raspundere -macar moral- de ceea ce au postat ; pe aici nu prind prostiile astea dar cei neinformati (majoritatea poporului ) inghit cu lingura mare prostiile astea 🙁

    Toata presa din Ro a publicat stirea ca si cum ar fi dost adevarata , doar RM le-a dat UE:
    https://www.rumaniamilitary.ro/daca-vroiam-ii-bateam-de-i-ascultam-cu-urechea-par-sa-zica-rusii

    27
    • Cand am vazut stirea am fugit prin tot orasul sa mi schimb rublele adunate atatia ani. Le am zis bah, a crescut rubla, le am aratat stirea. Raspunsul primit peste tot: poti sa te stergi la cur cu ele. Noh, amu io ce fac?

      29
    • Scrie in articol de ce, firmele rusesti sunt obligate sa-si vanda valuta. Asta nu poate sa dureze prea mult, apoi va cadea ca un bolovan.
      Aia cu plata contractelor de gaz si petrol in ruble e fake news. In orice contract scrie foarte clar moneda in care se face plata, si nu e in ruble. Tot ce pot face e sa nu mai trimita gaze, dar asta ar fii o incalcare a contractelor in vigoare.

      11
  44. Helsingør Habitans

    Asta este gluma anului. Quod licet Iovi non licet bovi. Adică e normal că evreilor sa li se permită multe și să fie ajutați de toată lumea, inclusiv de americani și ruși, pentru că au o diaspora globală și o influență politică semnificativă peste tot la cel mai înalt nivel, explicabil din punct de vedere istoric, plus acel ajutor militar foarte important primit de la USA anual. Pe când noi nu avem cum sa fim in pozitia Israelului oricât am dori. Deci langa rus, singura șansă pentru noi este NATO.

    12
    • Da e bine la caldura, nu sunt anti NATO nici pe departe. Dar as prefera sa avem armata, sa nu stam noi flexati fara avioane, fara aa, fara, fara…in umbrela NATO. Israel era un exemplu, Grecia sau Italia alte exemple. Bag mana in foc ca fara NATO Italia nu are greturi cu rusia. Cel putin asta e concluzia mea personala, rusia fara nuke nu face fata la o tavaleala cu o tara potenta militar.

      2
  45. Oricum af fi Rusia a pierdut. Chiar daca maine Ucraiana s-ar preda.. Rsuia a pierdut cf vorbei aleia ca une e sa castigi razboiul l;ata e sa castigi victoria.
    Ma rog eu as zice dezinformare uriasa dar nu mai conteaza… Asa cum nu ar conta daca , sa zicem adica sa presupunem , se va aflka ca nu oti „ucrineneii” care au imiediocat pe rusi erau .. ucraineieni (asa cum grupul Wagner nu este orchestra de muzica simfonica!!!
    v https://www.youtube.com/watch?v=nZ_zNUmr8fM
    cavalcadsa Walkiriei)

    Orucum Putin sp-a dovedtit foarte „util” …. in ce o sa iasa de aici ?

    Oricum Rusia era marele perdant … si fara acest razboi (« C’est pire qu’un crime, c’est une faute. » )… Cu sau fara acest razboi Rusia ar fi trebuit sa accepte o „infuenta” ENORMA chineza in Siberia la E de Baikal (Siberia 3 locuitori pe km patrat) .. ce va iesi acum ….. si la Vest de Baikal?

    Ucraina ? Eu as zice ca Rsuia e satual de U .. d’aia o si distruge acum . Si cam ninemi nu va investi serios .. insa ar putea fi o „groapa” utila pe Drumul Matasiii …

    Dar … „Rusia va ramane o tara singura, fara aliati, fara contracte economice, fara clienti pentru resursele sale minerale. ” ???! Titi saliveaza dupa resurse ele alea. Si ca resursele energetice „eliberate” de cererea europeana pot servi si intereslor .. indiene !!! (Tigrul care nu se grabeste sa iasa din cusca!)
    Oricum nu plang eu de mila Rusiei … cum ma mai explicat Rusia muscaleasca , nascuta din dezastru, prospera prin dezastre …. dezastrele ei !!!!

    Europa de vest ? „vechea Europa” ? hm .. adunata in spatele lu mos Biden ca sa depuan sarutu omagial pe flescaietele-i buci … da . Acum 25 de ani se pretindea challanger si ca pana in 2030 trebuia sa fie prima piata, campioana tehnologiei si ca euro sa inlocuiasca $$$ in paltiule interntionale.. Azi cum ziceam aliniata sa depuna sarutu …

    5
    • Nu stiu ce sa zic, vad ca francezii tin cu dintii de investitiile facute in Rusia si nu vor sa le lase cu una cu doua. Chiar nu ma asteptam ca francezii sa fie cei care abandoneaza cel mai greu relatiile economice cu Rusia, ma asteptam Germania sa fie in pozitia asta. Eu cred ca sunt asa parsivi si francezii si germanii incat vor continua business as usual in Rusia dupa incetarea conflictului.

      5
      • exista o traditie zisa „galicana” (de la Galia) ca frantujii fac altfel …
        Si daca Francezii pastreaza pozitiile din Rusia si germania se retrage … cine castiga ?

        Este vorba despre BANI , beaucoup du pognon si INTERESE .
        La fel si cu Gemania ….

        2
  46. Helsingør Habitans

    Comentariul meu era pentru DinOradea care sugera ca putem sa nu fim in NATO si sa facem fata la rusi ca evreii. L-am posat din greseala aici.

    1
  47. Rusia își îngroapă armamentul vechi și soldații tineri. Cu ce rămâne? Cu babușchii: putin, lavrov, pescov, porcul de la agenția intergalactică și trolii.Nu e departe ziua când China va fi pana la Urali.

    15
  48. Cred ca ati pierdut esentialul, cel putin dupa umila mea parere… Cea mai mare dovada de prostie nu a venit de la kremlin. A venit de la aproape 6.000 de km distanta, ce este incredibil si nu are o explicatie logica sunt conditiile in care Rusia si Ucraina se claseaza printre cei mai mari producatori de bunuri alimentare si ingrasaminte din lume, cum un razboi intre cele doua te-ar avantaja vreodata tu fiind net importator de bunuri alimentare (china) si ai putea direct/indirect sa aprobi o asemenea manevra.
    Aici e mostra suprema de tampenie, in conditiile in care razboiul dintre cele doua pune pe butuci o buna parte din exportul global. Comert global fara de care China ar fi la jumatate din populatie si la reformele lui Mao inca.

    Acum vine inevitabila criza alimentara si cine sunt in topul exportatorilor?… SUA, Tarile din Europa si cateva tari din America de Sud (ironia ca America de Sud era printre cei mai mari importatori de ingrasaminte, deci practic s-a diminuat si oferta de acolo)

    Cine va fi printre cele mai afectate tari? Pe asta va miza si Rusia sa mai echilibreze relatia cu China.

    12
  49. Foarte bun articolul. Felicitari!

    1
  50. Un observator rezonabil

    Adevărul e că rușii au folosit ce aveau mai bun în acest război: T90 care a fost „întărit” cu saci de nisip în jurul turelei, Su 34, Su 35, Ka52, mult lăudata Kalibr și magnifica Kinjal. Și eu cred că, din păcate pentru ei și-au și epuizat în mare parte stocurile de rachete de croazieră (doar nu crede cineva că rușii au produs 5000 sau 10.000 de Kalibr, cu probabil undeva în jur de 1000+). Zicea cineva mai sus că un T72 e 100-150k de dolari, iar un blindat 100k. Sper că glumea, doar nu sunt autoturisme.. Un tank nou e între 4 și 7 milioane de dolari, unul sh probabil 1,5 – 2 milioane. Un Su 25 probabil 7-10 milioane, depinde de starea lui, iar un Su 34 40 – 60 de milioane. Un elicopter e între 5 și 25 de milioane. Un Ka 52 e în jur de 15 milioane. Rușii au pierdut inclusiv „piese rare” precum Tor M1 Pantsir, mai multe bucăți. Un transportor blindat pornește de pe la 400-500k până pe la 1,5 milioane. Pierderile rusești de tehnică au depășit deja 20 de miliarde de dolari. (și aici nu intră costul rachetelor Kalibr și Iskander care mai adaugă vreo 5-6 miliarde de dolari). Gândiți-vă cât e de dificil să înlocuiești 600 de tancuri sau 1700 de vehicule blindate, ori 100+ MRLS, cât timp tu depinzi de importul tehnologiilor sensibile care-ți sunt mult restricționate. Cine spune că rușii au trimis ‘vechiturile’ vinde gogoși. Din contră, au trimis tehnica lor militară de vârf, tocmai în ideea unui blietzkrieg de 48-72 de ore. Evident, au trimis și foartă multă tehnică veche și foarte veche, dar asta nu pentru a mwnaja tehnica de vârf, ci pentru că tehnica lor nouă e foarte limitată cantitativ, e mai mult de paradă. La un tanc T90 au mai trimis 10 T72/T80. Din cauză că Su 25, avionul lor clasic de atac la sol e foarte uzat, au trimis S 34 pentru atacuri la joasă altitudine, deși Su 34 nu e avion de atac la sol. În felul ăsta su forțat Su 34 să execute atacuri de la altitudini joase, 3000 – 4000 de metri, intrând inclusiv în raza de acțiune a Stinger (care ajunge la 3.300 metri altitudine) și, bineînțeles, în raza Strela și a tunurilor anti-aeriene clasice. Rusia a pierdut 130 de elicoptere, toată flota lor de elicoptere militare (cu tot cu cele de transport) era formată din 930 de elicoptere. Dacă Ucraina poate să-ți distrugă 1/7 din flota de elicoptere, cum te-ai descurca cu Nato? Lovitura de imagine e atât de puternică, încât, dacă prin minune, mâine rușii ar bate din palme și ar avea cea mai performantă armată din lume, tot nu-i va mai lua nimeni în serios. Kalibr are o prestație sub Tomahawk. Cu toate că în fișa de prezentare pare a avea acuratețe de 3 metri (așa o laudă rușii), realitatea a indicat 150 – 200 metri. Ăsta e standardul din anii ’70-80 când sistemul de ghidare se baza pe triangulația sateliților. Dacă bugetul apărării o fi și la ei tot ca la noi, 85% fiind dirijat către salariile și pensiile militare, e perfect explicabil, nu trec de 12-15 miliarde de dolari/an pentru tehnică, dintre care probabil 2/3 din sumă se consumă pentru întreținerea vechiturilor și mai rămân 4-5 miliarde pentru înzestrare.

    31
  51. capatu satului

    Se uita ceva
    In Rusia trăiesc vreo 4-5 milioane de ucrainieni declarați
    In realitate pot fi de câteva ori mai multi
    Apoi familii mixte între etnici ucrainieni si rusi pe teritoriu rusesc sunt probabil multe
    Famili întregi cu ascenti (strămoși) ucrainieni dar care s-au declarat rusi
    Rusii se bazează pe o anumită istorie comuna, pana la un punct

    Cumva putin a spus, printre alte aberații ca națiunea rusa si cea ucraineana sunt națiuni tovarashe si prietene

    Așa ca asta a fost motivu pt care armata rusa nu a intrat in Ucraina ca in branza
    Cum a intrat prin Cecenia, Georgia, etc etc
    Asta este motivu real pt care rusii refuza sa lupte
    Multi rusi nu ataca si nu aplica ordinu
    O grămada de generali rusi – parca 8 destituiți si trecuți in rezerva etc etc

    Mai ieri era o știre cum ca membrii si trupelor omon ale ministerului de intern rusesc au refuzat sa între in Ucraina

    Pr de alta parte Ucraina a demonstrat, spre deosebire de conducerea noastră de carton, ca are încă militari la comanda

    Putin a calculat eronat
    A considerat ca Ucraina va cădea ușor ca si Crimea si județele din estu Ucrainei ajutate de rusi cu visu de independența

    Rusii spera ca negocierile recente sa distragă atenția ucrainienilor si sa ocupe complet Mariupol
    Au mai făcut rusii ceva negocieri de astea dupa 2014
    Scopul era parca ocuparea Debalteve

    Populatia rusească încă visează gloria urss
    Așa ca o dau înainte cu denazificarea si linia partidului

    Putin e un criminal
    Cum a dovedit la scufundarea Kursk când si-a luat concediu
    La invazia in Georgia
    Etc etc
    Tocmai de aceea viața militarilor. rusi nu valorează mare lucru pt putin si conducerea armatei
    Nu contează aprovizionarea si restu

    Toată stima pt conducerea militara ucraineana si informațiile militare ucrainiene
    Cu resurse reduse încearcă si facă fata măreției armate rusești

    Noi tot la nivelu cresa la seral
    Dacă n-ar fi nivelu copy paste
    A zis ceva ieri ministru de domn ca peste 3 ani vor fi ceva drone si minisubmarine

    La mintea mea toți generalii nostrii care au aprobat renunțarea la IAR 93, MIG 29, ROT, t 55 etc etc , fără a avea înlocuitor la acel moment pt tehnica la care s-a renunțat trebuie degradati la nivelu de soldat
    Dar tb conducători pt chestia asta

    Oricum avem se pare resurse mari de generali
    Ca ne permitem

    9
    • Huh, unde a renuntat Romania la T55?

      2
      • capatu satului

        poate ma insel, s-a mai discutat pe aici de reducerea unor efective (carcase) de t55, prpbabil primele versiuni, care oricum nu erau aduse la standarde mai noi,

        totusi, in masura in care nu s-au adus alta tehnica noua in schimb siolutia e nefericita,

        1
        • S-a renuntat la TR580, o parte din TR85 iar la T55 nu tin minte sa se fi renuntat dimpotriva s-au mai adus dupa ‘ 90 din fosta RDG.

          5
          • Dupa sirul logic de „renuntat la IAR 93, Mig 29, ROT” as zice ca voia sa spuna fie T72, fie TR85 taiate, adica alea mai avansate in logica generala.

            1
          • capatu satului

            era vorba de ceea ce s-a intamplat dupa 90,
            atunci s-au taiat IAR 93,
            s-a renuntat la Mig 29,
            s-a renuntat la revitalizarea Delfinului,
            s-a renuntat la ROT,
            s-au aplaudat fregatele fara armament etc
            fara sa se puna nimik in loc,
            sau s-a pus in loc factoru uman avansat la general,

            despre tancuri exista pe pagina de wiki referitoare la TR 85 urmatoarele informatii
            În 1993, România avea în inventarul armatei 632 de tancuri TR-85. În 2008 erau în inventarul Armatei Române 613 de tancuri TR-85 [3]. Conform Institutului Internațional de Studii Strategice, în 2010 erau în uz 586 de tancuri TR-85 și 54 de tancuri TR-85M1 – sunt date susrsele pe wiki,

            apoi tot la wiki la
            https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_echipamente_ale_Armatei_Rom%C3%A2ne
            vezi efectivele de tancuri raportate de noi la ONU in 2014,
            la t55am si am2 iti ies peste 130 de bucati,
            tr 580 – 96 bucati,
            tr 85 – 235 bucati,
            tr 85m1 – 54 de bucati,
            total 515 bucati la anu 2014,
            cate mai sunt azi nu stiu,

            rezulta ca efectivele la tancuri s-au diminuat major din 90 pana in 2014,
            dupa 2014 nu mai exista date, sau io nu stiu de ele

            acum cat s-a redus in realitate si cat a ramas exact io nu stiu ca nu tin io evidenta tancurilor,

            ceea ce a am vrut sa scot in evidenta este faptul ca s-a renuntat la multa tehnica de lupta fara a avea inlocuitor pt. tancurile la care s-a renuntat si celelate,

            acuma e adevarat ca s-au luat peste 2000 de spike dar e vorba de alt capitol din inzestrare,

            6
  52. Cateodata ma intreb daca serviciile, „institutiile de forta” si toata liota de doctoranzi SRI au creier sau taratze. Cu mici exceptii, ce s-a perindat pe la TV-uri sau si-au dat cu parerea in public au spus ineptii… am si o mica satisfactie personala ca ca mi s-au confirmati niste intuitii in acest razboi …ma uit la ce zice Armand Gosu mai jos, ma gandesc si la povestea cu Maia Sandu si ma intreb daca pe oamenii astia nu-i ia la intrebari cineva din cand in cand, ce cauta ei acolo, cum isi justifica salariul/pozitia….evident bat campii, ma gandesc insa ca intr-o tara normala s-ar intampla asta.

    https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/armand-gosu-putin-cumpara-timp-ursul-e-ranit-si-cu-atat-mai-periculos-creste-riscul-unei-lovituri-de-stat-la-moscova-dar-va-urma-traversarea-desertului-romania-este-defazata-interviu

    „România este defazată, ca tot timpul în ultimii 30 de ani. Când se prăbușea URSS, România încheia cu ea tratat de prietenie. Mai recent, când Rusia anexa Crimeea, Guvernul Ponta pregătea relansarea relației cu Rusia și deschidea Centrul Cultural Rus la București, la 100 de metri de sediul Guvernului.

    Iar acum cu războiul declanșat de invazia lui Putin, elita politico-militară a României se pare că a pariat pe Rusia. Uitați-vă pe grupurile cu tineri pensionari din servicii, din Armată sau oameni de afaceri care provin din structurile militarizate. Majoritatea sunt admiratori ai lui Putin.

    De altfel, la nivelul MAE, SIE, SRI rușii sunt preferați ucrainenilor care sunt considerați mult mai periculoși. Este felul în care elita de securitate rezultată din aburii lui decembrie 1989 a înțeles să facă politică în fostul spațiu sovietic.”

    10
    • prin johanis oligarhia militar-securista a readus la butoane pesedeaua si a reasezat tabla politica cu doi ani inainte de alegeri.liberalii au acceptat sa devina o anexa mulgatoare de bani de la buget care mimeaza discursul de drepata iar pdsr-ul cu intreg sectorul public in spate plus ceva pensionari si asistati isi pregatesc ddomnia pentru multi ani de aici inainte.
      ce a inceput in 2012 a fost terminat in 2022.

      3
    • Iohanis și Ciucă sunt oameni responsabili și au optat pentru o conduită moderată în toată această criză. Ajutăm Ucraina, dar fără să băgăm bățul prin gard Rusiei. Noi nu avem datorii față de Ucraina ci o ajutăm cât putem ca buni vecini. Nu avem nici iluzii nostalgic-imperiale ca Polonia cu al său Intermarium – o fantomă a uniunii polono-lituaniene. La fel a făcut Maia Sandu – sunt cu toții oameni care mi-au redat încrederea în viitorul acestui popor.
      Liderii vedete și eroi sunt cele mai mari nenorociri care se pot întâmpla unui popor.
      Nu vàd o preferință pentru Rusia în detrimentul Ucrainei, care a fost ajutată. Văd doar o atitudine moderată, echilibrată, care cred că va fi apreciată pe termen lung chiar și pe plan extern, căci nimeni nu are nevoie de apucați și exaltați.

      1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *