Over the Horizon Cruise Missile Defense System

Marina Americană merge înainte cu dezvoltarea și testarea sistemului antiaerian și antirachetă cu bătaie dincolo de raza radarului de la bord, sistem numit – Naval Integrated Fire Control – Counter Air (NIFC-CA) și care are la bază rachete SM-6, despre care am mai vorbit în trecut și un radar aeropurtat care ghidează racheta dincolo de raza propriului radar al navei lansatoare.

 

 

John-Paul-Jones-490x350

USS John Paul Jones

Jim Sheridan, directorul AEGIS din partea Lockheed Martin, a declarat: “The NIFC-CA capability pushes out the engagement envelope that these ships have not had previously.  You are pushing the engagement envelope beyond the radar horizon, there’s an airborne sensor that’s involved. Once the missile leaves the ship you are actually firing it at something that the ship itself cannot see because the engagement takes place beyond the horizon.”

Primul test cu noul sistem și rachetele SM-6 a avut loc în august anul trecut la bordul crucișătorului USS Chancellorsville – CG62, iar anul acesta în iunie, urmeza să se desfășoare un al doilea test de la bordul USS John Paul Jones – DDG 53.

“This is the next step in the testing. Previously it was tested from a cruiser configuration and now we’re testing it in a destroyer configuration. Some of the parameters of the target and the flight profile are a little different. Let’s just characterize it as a more stressful test than the one on board the USS Chancellorsville,” a explicat Sheridan.

SM-6 folosește un ghidaj activ similar celui de pe AIM-120 AAMRAM, iar avantajul acestui sistem este că poate duce lupta foarte departe de nava/navele americane, interceptând atât avioanele cât și rachetele anti-navă inamice, la o distanță mai mare decât poate radarul navei proprii “sa vada” inamicul. NIFCA-CA va fi destul de repede operaționalizat, în anul 2015 nave dotate cu SM-6 vor apăra grupul de luptă din jurul portavionului “Roosevelt”.

Dezvoltarea unui sistem de aparare cu o rază atât de mare face parte din strategia US Navy  “Anti-Access/Area-Denial”, strategie care are ca scop combaterea rachetelor cu rază lungă dezvoltate de Rusia, China și chiar a celor balistice gândite ca arme anti-navă.

 RomaniaMilitary – Rachete SM-6

 

GeorgeGMT

 

 

16 comentarii:

  1. Ahaaa ! Ce va spunea tetea ? Radar EL/M 2032 pe drona EC 635 si tragi cu BARAK8, sau alte rachete cu raza lunga, pana la limita lor maxima de lovire, in loc sa angajezi skimmerele de la maximum 25km.

    • Sa nu uitam ca o drona poate sta si 5 ani in aer (mai trebuie sa se lucreze putin la capacitatea de incarcare). Cate posibilitati pot fi…

  2. F-35 „can’t turn, can’t …” Eh, face altele 🙂

    „Under the service’s forthcoming Naval Integrated Fire Control-Counter Air (NIFC-CA) network, Manazir said targets discovered by the F-35C’s advanced sensor suite would be passed back to a Northrop Grumman E-2D to be shared with the rest of the carrier strike group. Further, F-35Cs flying deep inside enemy territory would also play a key role in providing terminal guidance for long-range stand-off weapons launched by other platforms such as Boeing F/A-18E/F Super Hornet or a warship.”
    http://news.usni.org/2013/12/31/f-35c-will-eyes-ears-fleet

    • Mda…
      Asta daca F-35 supravietuieste sa ajunga deep inside enemy teritory.

      • Mde …
        Daca aia reusesc sa-l „vada” 🙂

      • F-35 nu e construit sa „deschida usa”.
        F-22 face aia.
        F-35 asigura suport pt coloanele de blindate si soldati.

        deci F-22 e cel ce deschide usa si intra adanc in teritoriu.
        F-35 e de suport.

        ambele costa tone de bani.
        de aceea tarile de mana 2-a cumpara F-35 ca avion de atac – in mod gresit, dar nu au bani de F-22 (triplul costul).

        sper ca e clar.

        • Americanii nu vor sa vanda f 22, doritorii sunt destui , stai linistit .

        • Usa este deschisa de B2 si de rachete de croaziera Tomahawk sau CALCM. F-22 este acolo pentru Combat Air Patrol si sa „danseze” cu activele aviatiei de vanatoare inamice nu sa suprime apararea antiaeriana. F-35 este ajutat sa patrunda adanc in terioriu de avioane de razboi electronic gen EA-6B si EA-18G si eventual de avioane „wild weasel” F-16CJ. Cam asta este doctrina USAF.

      • F 35 este concept sa distruga sistemele anti aeriane inamice si in plan secund pt lupta aeriana de la distanta.
        De asta nu are capacitate interna mare pt rachete sau bombe , poate cara doar atat cat ii trebuie sa distruga aa-ul cu raza lunga si radarele inamice , dupa aia incarca bombe si rachete pe piloni externi (unde capacitatea e cam la fel cu a celorlalte avioane ) si ajutat de avionica foarte performanta nu prea ar avea mari probleme contra aviatiei inamice, sa nu uitam ca f 35 nu e construid sa fie folosit singur ci intr-un sistem complex , in care alte avioane s-ar ocupa de dog-fight daca e nevoie.

  3. Sunt curios care este raza de actiune avuta in vedere. SM-3 are deja mai mult de 500km raza. SM-6 zic ei la 250km.

  4. George.miercuri m-ai rugat sa fac poze la F18,asa ca ieri am plecat spre aeroport sa vad ce pot face si era sa ma aleg cu esapamentu ciuruit,acum doi ani cind au venit americanii cu A10 am fost tot in zona aia,cind au fost cu F16 am fost iarasi,dar acum nu se poate,cu ocazia asta afla si Eroul Bula ca perimetrul e mult mai bine pazit,daca crede ca el poate mai mult sa mearga el in zona si daca vede ca i se plimba gindacii rosi pe piept sa nu mi-o ia in nume de rau.

  5. Japan sees the fifth-generation fighter ( F-35 ) as a key deterrent against the rising militancy of China.
    http://www.businessinsider.com/f-35s-give-japan-big-advantage-over-china-2014-5#ixzz31JHDMvt9
    Dar Arhanghel stie mai bine 🙂
    Mai bine decat contramiralul american Manazir, mai bine decat toti specialistii japonezi.
    Mda …

  6. Apocalipsa dupa Bill Sweetman sau
    New U.S. Stealth Jet Can’t Hide From Russian Radar 28 Apr 2014
    http://www.thedailybeast.com/articles/2014/04/28/new-u-s-stealth-jet-can-t-hide-from-russian-radar.html
    Subiectul l-am gasit pe snafu-solomon, preluat de el din „Racnetul Kremlinului” 🙂
    Sunt curios ce parere ai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *