Acesta este un nou sistem anti-submarin si anti-torpila dezvoltat de Marina Rusa, sistem care dupa ce a fost testat in Marea Baltica a fost declarat un succes de catre rusi.
Astfel corveta (stealth) Soobrazitelny pe post de “vanator”– cum dracu” or considera-o rusii stealth este un mister pentru mine – si submarinul din clasa Kilo “Varshavyanka”pe post de “vanat” au verificat “competenta” Paket NK si totul a mers bine, spun ivanii.
Noul sistem rusesc este proiectat sa distruga submarine inamice aflate in apropierea navei aflate in aparare sau a torpilelor care vin sprea ea. Sistemul poate duce lupta independent sau integrat cu sistemul ASW al navei.
Paket-NK are ca arme principale torpile de mici dimenisuni care se auto-ghideaza, mini-torpilele fiind lansate dupa indicatiile sonarului navei lansatoare care le indica exate coordonatele tintei (submarinului).
Mini-torpilele anti-torpila sunt de asemenea controlate de sonarul navei care le desemneza tinte in functie de viteza si distanta.
Practic sistemul de management al luptei gaseste – prin sonarul activ al anvei – tinte, le stabileste carateristicile dinamic, gradul de periculozitate si in functie de acesta din urma desemneaza prioritatea pentru sistem, incarca datele in unitatile de lansare si apoi da drumul mini-torpileor sa-si distruga tintele.
Arma in sine pare desteapta, insa totul tine de capacitatea sonarului de a detecta pana la urma tinetele si de posibilitatea de bruierea a acestuia.
In sine ideea nu este deloc noua si US Navy dispune de sisteme anti-torpila la bordul portavioanelor sale.
GeorgeGMT
Pentru a nu crea confuzii in „electorat” trebuie sa spunem ca atunci cand George spune „mini-torpile” trebuie sa va ganditi la mini-torpile in sensul rusesc al termenului.
Torpila este similara ca dimensiuni cu cele de 324 mm NATO (A244/S, Sting Ray, MU-90 etc) fiind ceva mai grea, spre 380kg.
Revenind la o discutie serioasa, rusii par sa fi produs o torpila antisubmarin de 324mm pe care o folosesc si impotriva torpilelor adverse.
Daca ne uitam la parametrii ei de functionare, cu raza de 20.000m, viteza de 30-50 Noduri ne dam seama ca nu ai nevoie nici de atata raza de actiune si nici de viteza atat de mare pentru a contracara o torpila care vine spre tine ci, mai degraba, de senzori buni si o manevrabilitate buna, dar nu ceva iesit din comun pentru ca incarcatura de 70kg echivalent TNT, detonata in apropierea torpilei adverse, de un senzor de proximitate, o distruge sau o avariaza suficient pentru a o neutraliza.
Fara a respinge total solutia ruseasca, ma intreb daca-ti convine sa folosesti torpile antisubmarin (1-1.2 milioane $ bucata) pentru a vana torpile adverse sau ar fi mai eficient dpdv economic sa utilizezi minitorpile de calibru mai mic, cu raza de actiune de 3-4km, mai agile si mai ieftine.
Sau, in cazul unora mai saracuti, precum noi, sa folosesti grenade reactive.
Cum functioneaza grenadele reactive? Eventual un link, pls
Vorbesc despre RBU-6000 pe care rusii le folosesc si pentru contracararea torpilelor, probabil cu ceva modificari la senzori.
Alta intrebare: cum poti contracara o racheta anti-nava low profile flight (sea-skimming)? Nu stii ca e lansata spre tine, zboara la 10 m deasupra marii si are profil RDS foarte mic. E lansata de la > 100 km distanta.
Ma gandesc ca inainte sa porneasca radarul pe modul activ, e practic invizibila. Dupa ce l-a pornit, la 20-30 km de tinta, timpul de reactie e foarte scurt pentru ca zbora cu 2,5 mach (P800 Oniks).
Impreunezi mainile si incerci sa termini TATAL NOSTRU in timp util :))
Depinde cat esti de integrat cu sistemele de supraveghere din satelit, cu radarele avioanelor de supraveghere, cu radarele de la mal, ce tipuri de radare ai la bord, ce tipuri de rachete si in ce cantitate, ce fire control system are nava si cate tinte poate angaja simultan.
Am gasit pe net niste discutii pe tema asta si se evalua ca pentru o nava moderma, bazandu-se pe propria detectie, binisor inarmata (32xEssm, 21xRAM, 1xOto Melara 76) , daca detecteaza rachetele de la 30-35km, ai nevoie de vreo 16 Onyx pentru a-i coplesi sistemul de aparare.
Daca are elicopter/drona de supraveghere, poate angaja rachetele de la 50-70 km dublandu-si speranta de viata.
Daca primeste date despre pozitia navei/navelor atacatoare, poate sa lanseze rachete asupra lor, obligandu-le sa manevreze si sa intarzie lansarea de rachete.
Onyx, in varianta de zbor sea skimmer, are o raza de cca 120km adica nava lansatoare intra bine de tot in raza de lovire a Harpoon / Exocet / NSM / RBS-15 etc.
In varianta de zbor pe traiectorie balistica Onyx are o raza de cca 300km dar o vezi de la distanta mult mai mare si ai mai mult timp s-o contracarezi.
@ Eroule- vezi ca si la Harpoon si NSM si RBS 15 este alta raza de actiune in cazul in care lovesti din start sea skinning si….trebuie sa o tragi al dracu de repede ca sa si parcurga distanta pana la nava dotata cu Onyx inainte ca asta sa riposteze.
E un joc mult mai complex sa reusesti sa tragi o NSM nedetectata si sa ii bagi mortu in casa unuia cu o nava de lupta dotata cu rachete supersonice….
Intra in raza Harpoon-ului cu exact 4 km,daca asta inseamna bine de tot,e relativ.
In schimb Onix-ul vine cu o viteza de 3000 de km/h,ceea ce iti da un timp de reactie dupa detectie de exact 4 Secunde cu rachetele si de 0,5 Secunde cu Phalanx-ul.
Daca se ajunge la aceste rachete este clar a inceput razboiul si cei care sunt vizati de racheta asta se presupune ca au AWACS in aer , sa fim seriosi rusii se chinuie sa faca un avion invizibil de foarte multa vreme racheta aia nu este invizibila deloc , se detecteaza si se distruge asta daca apuca , sunt diferite scenarii dar cam asta ar fi AWACS si detectare timpurie
Pe langa Tatal Nostru ar fi util sa ai si un CIWS performant, sau zona acoperita de un „radar zburator”.
Flotele care se respecta le au pe amnadoua, plus bruiaj activ.
La zburator ii apara fundul nava/navele din zona lui sau are capacitati de bruiaj prin care se apara singur?
Mersi.
Essm si RAM au raza de actiune foarte mica (cel putin cand vorbim de supersonice care vin spre ele) ceea ce inseamna ca trebuie sa loveasca aproape de 100 % ca nu mai ai timp de o a doua incercare. Chiar credeti ca din 16 onix nu scapa nici una? In afara de aegis nu vad ce alt sistem ar avea sanse reale contra unei salve de genul acesta, in nici un caz sisteme cu raza scurta precum ESSM si RAM
Problema nu este raza scurta a ESSM si RAM.
Problema consta in capacitatea limitata de detectie a rachetelor de tip sea skimmer de catre radarele navei: undeva intre 30-35km. Degeaba ai rachete Barak-8 (70km raza) daca tu nu poti detecta rachetele adverse decat de la 30-35km de nava.
Cel 16 rachete despre care am relatat erau considerate necesare pentru a fi sigur ca vor coplesi apararea navei. Cei care au discutat pe subiect au estimat un necesar mediu de 2 ESSM pentru a da jos un Onyx si 3 RAM pentru acelasi scop.
Sansele navei de a supravietui cresc daca dispune de un helicopter care sa aiba imbarcat un radar care sa permita dirijarea tirului rachetelor pana dincolo de cei 30-35km vizibili de catre radarul navei.
Daca avem AWACS sau supraveghere satelit, deja ai sanse sa lovesti navele lansatoare inainte sa ajunga la cei 120km necesari lansarii de rachete Onyx ( pentru traiectorie tip sea skimmer).
Care ar fi scenariul pentru dat jos un AWACS? Este posibil asa ceva?
Wiki despre P-500 Bazalt: The missiles were intended to be used in salvos; a submarine could launch eight in rapid succession, maintaining control of each through a separate datalink. In flight the group could co-ordinate their actions; one would fly to a higher altitude and use its active radar to search for targets, forwarding this data to the other missiles which remained at low altitude. The missiles were programmed so that half of a salvo would head for a carrier target, with the rest dividing between other ships.
Raza de actiune 550 km, 2,5 mach. Daca salva e lansata doar una din rachete e expusa si detectata. Practic nici nu stii exact ce se apropie de tine. Sa zicem ca racheta „spion” e detectata la 100 km. Timp de reactie 120 secunde. Ce face o nava ? Lanseaza 2 ESSM pentru interceptare la ~50 km. Indiferent de rezultat (sa zicem ca tinta a fost doborata), restul rachetelor sunt detectate la 40 km. 50 secunde pana la impact. RAM nu cred ca mai are timp sa fie lansat. Raman CIWS care actioneaza de la 3,5-4 km adica au timp fix 5 secunde.
Pe lmea asta nu exista doar AEGIS-ul mai uita-te si pe la europeni, Type 45 http://en.wikipedia.org/wiki/Type_45_destroyer si mai uite-te si la Sachsen Class http://en.wikipedia.org/wiki/Sachsen-class_frigate
Si la Horizon Class http://en.wikipedia.org/wiki/Horizon-class_frigate
Toate acestea sunt cel putin la fel de eficiente ca si AEGIS-ul american si ofera flotei protectie impotriva rachetelor de croaziera si antinava moderne.