Pakistanul cumpara submarine chinezesti

Pe 31 martie un ofiter superior pakistanez a informat parlamentul ca guvernul a aprobat achiztia a opt submarine noi din China. Nu se cunoaste insa pretul. Stirea in sine nu-i chiar foarte surprinzatoare atat timp cat se anuntase oficial ca cele doua tari sunt in discutii pe aceasta tema inca din 2011, atunci cand negocierile dintre Islamabad si Berlin pentru achizitia de submarine germane intrasera intr-un impas fatal.

Chinese_Type_093_submarine
Nu se cunoaste foarte sigur nici macar ce tip de nava au in vedere pakistanezii desi ministerul pakistanez de externe a spus celor de la Jean’s ca se discuta despre Type 041 (type 039A)“Yuan”, care este la origine un submarin diesel-electric de atac (SSK), posibil dotat cu sistemul AIP Stirling si inarmat cu rachete anti-nava YJ-2 si torpile Yu-4 (SAET-50) cu sistem de ghidare pasiv si Yu-3 (SET-65E) cu sistem de ghidare pasiv/active.
Type 041 ste o nava apreciata de China atat timp cat pana in 2004 14 astfel de submarine erau deja active iar planurile prevedeau constructia a 20 de submarine, nava avand un deplasament de 2300to in imersiune.

descărcare
La nivel de pret zvonurile din piata dau ca suma minima – per submarin – 500 de milioane de dolari si cum Pakistanul nu este chiar o tara bogata se pare ca navele vor fi achizitionate printr-un imprumut guvern-guvern, cu dobanda mica sau chiar zero.
In acest moment flota pakistaneza detine cinci submarine active, trei Agosta 90B si doua mai batrane Agosta 70.
Pakistanul are nevoie disperata de submarine atat timp cat India vecina si nu foarte prietena are un program foarte ambitios de achizitie/constructie de astfel de nave, atat diesel-electrice cat si nucleare.

Nu se stie insa foarte exact ce model de submarin vor primii pakistanezii atat timp cat Type 41 (Yuan-class) are in acest moment patru variante constructive: Type 039A, Type 039AG, Type 038B si Type o39C (ultima si cea mai moderna varianta). Desi Type 039A este un design chinezesc specialistii afirma ca influenta clasei Kilo este destul de vizibila, in plus fata de alte submarine produse in China aceasta clasa ar avea un nivel de zgomot foarte redus.

Iar India tocmai ce a lansat la apa primul Scorpene…
GeorgeGMT

7 comentarii:

  1. Interesanta situatie geopolitica in ASIA cu o China care creste atat militar cat si economic an de an, o Indie care face eforturi mari financiare pentru a nu ramane cu mult in urma Chinei si un Pakistan plin de ambitii si care cheltuieste mult peste cea ce poate in aceasta cursa a inarmarilor.Ori si cum alianta Chino-Pakistaneza este extrem de periculoasa pentru India

    • India este flancata de Pakistan si China iar China este flancata de India si Rusia care joaca deocamdata la ambele capete, adica este amica atat cu India cat si cu China, exclusiv din pragmatism economic si politic(tandemul Rusia-China versus SUA).

  2. Avem noi un delfin daca vor.

    • Ar fi grozav sa il putem vinde tiganilor din Pakistan la pachet cu cele trei fregate iar in locul acestora sa ne cumparam cateva corvete multirol de ultima generatie(eventual sa le realizam partial, dupa licenta, in santierele noastre navale).

  3. Off topic.
    Mândria paradei lui Putin, noul tanc „Armata,” s-a stricat de două ori în timpul repetiţiilor
    http://www.paginaderusia.ro/mandria-paradei-lui-putin-noul-tanc-armata-s-a-stricat-de-doua-ori-in-timpul-repetitiilor/

    • Din articolul postat de mine despre tancul Armata:
      ,,Expertul militar Viktor Murahovski a atras atenția asupra faptului că „Armata” va fi primul tanc din istorie care este trimis la parada înaintea finalizarii testelor oficiale. Potrivit lui, testarea T-14 nici măcar nu a început.

      Armata a fost dezvoltat la „Uralvagonzavod” în doar cinci ani. Turela tancului este fara echipaj, iar controlul – complet digital. Echipajul se afla într-o capsulă blindata speciala. Această caracteristică structurală rezolva problemele de siguranta a echipajului.”
      Graba strica treaba.Orice produs nou sufera de bolile copilariei care treptat sunt remediate.
      Cum ar fi ca pe data de 9 mai, la parada difuzata in direct de posturile TV, un tanc Armata sa se opreasca din motive tehnice?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *