Rusii dezvolta deja o versiune navalizata a sistemului antiaerian si anti-racheta Pantisr S-1, versiune care se doreste a intra in dotare in anul 2015, iar in 2016 se asteapta ca o noua varianta a sistemului, compatibila cu folosirea atat pe nave de lupta cat si pe sasiu de camion sa intre in teste. Aceasta up-gradare, ne referim la cea prefigurata pentru 2016, ar fi sa aiba imbunatatiri majore mai ales pe zona de interceptie anti-racheta.
Actualul Pantsir S-1 este o dezvoltare a mai vechiului sistem sovietic, 2K22 (SA-19), intrat in serviciu in 1970 ca inlocuitor pentru tunurile calibrul 23mm si era folosit de catre Armata Rosie pentru protectie impotriva tintelor la joasa altitudine.
Pantsir S-1 este montat atat pe camioane cat si pe senilate, dispune de propriul sau radar, de doua tunuri rapide de 30mm si de 12 rachete cu raza scurta Tunguska (9K22), necesitand un echipaj format din trei oameni. Pantsir-ul este un sistem foarte mobil si descris de rusii ca eficient atat impotriva avioanelor cat si impotriva rachetelor de croaziere, fiind creditat cu doborarea unui F-4F Phantom turcesc in urma cu aproximativ un an.
Sistemele de armament de care Pantsir dispune ii confera o raza de 3200 de metri cu tunurile si de aproximativ 9 kilometri cu rachetele Tunguska, radarul avand o raza de 30 de kilometri, totul la un pret de 15 milioane de dolari per bucata. Revenind acum la varianta navalizata a sistemului, acesta va fi in esenta o turela care in loc sa fie montat pe un vehicul va fi fixata la bordul navelor de lupta. Singura diferenta majora va fi data de modul in care sistemul va fi aprovizionat cu munitie, pe nave acest lucru facandu-se in mod automat.
Se au in vedere pentru dotarea cu Pantsir nave de lupta mici si medii, iar sistemul isi va primi datele necesare luptei cel mai probabil de la radarul navei, fiind totodata integrat intr-un sistem central de control al focului.
In dotarea armatei de uscat sistemul este organizat in baterii, fiecare dintre ele dispunand de cate sase vehicule de lupta, trei de reaprovizionare, patru pentru mentenanta si piese de schimb si un vehicul care este dotat cu un simulator.
Orice Pantisr S-1 poate lupta individual sau in grup si de asemenea este compatibil cu sistemule S-300/400, aceste putand fi toate subordonate unui centru de control al focului centralizat. De asemenea poate fi folosit prin control direct sau pe automat, in functie de necesitatile situatiei operative. Este descris ca fiind foarte rezistent la bruiaj si extrem de eficient cand lupta in baterie.
Pantsir S-1 este in esenta un “point defense” clasic, destinat sa protejeze locatii de mare valoare sau poate fi folosit ca protectie mobila pentru coloanele de vehicule aflate in mars, avand un foarte ridicat grad de mobilitate si flexibilitate, tunurile putand fi folosite in mod direct si impotriva vehiculelor inamice sau chiar a infanteriei.
GeorgeGMT
Salutare. Tizule am mai atras atentia de vreo doua ori la denumirea aia a rachetelor ca nu e Tunguska . Nume pe pe care il are de fapt sistemul precursor sistemului Pantsir S 1.
Si dupa ce ca au DOUA sisteme pt marina din care doar unul ce este instalat pe nave acela, Kashtan si mai au inca unul mai nou ca si concurenta cel numit Palma/ Palash hop sa cheltuie rusii acuma cu integrarea acestui sistem pe nave desii exista deja altele. Dar nu e exclus ca si la ei cam si prin Romanica cine stie sa paseze paraindaratu castiga ceva contracte si dupa aia behaie aia asa zis beneficiari respectiv marinerii ca iar au probleme de genul celor intalnite la clasa de corvete derivate din clasa Steregushchy.
Nu pricep Pantsir nu e de fapt un Kashtan cu performante mai proaste???? Adica folosesc aceaiasi racheta dar pantsir are doua tunuri clasice iar Kashtan are doua tunuri rotative cu cadenta de vreo 10 ori mai mare???
E o vorba seamana da nu rasare . Nu e mai prost Pantsiru mai ales ca daca cauti difera si la rachete nu numai la tunuri. Kashtanul foloseste aceleasi rachete folosite de sistemul Tunguska care are tunuri tot de 35 numai ca acolo alea sunt prevazute pt aparare aa si antirachete au niste chestii diferite datorita conceptului de folosire pe cand Kashtanul este sistem CIWS pe nave unde principala misiune este apararea antiracheta antinava sau de croaziera. Ca pe Pantsir folosesc tunurile sau rachetele si pt astfel de aparare asta e , dar la fel este folosit mai mult pe post de aparare aa si probabil in acest caz au impacat capra ,varza si …ursul.