Conform celor de la Defense News, compania texană Saronic Technologies a anunțat pe 18 februarie 2025 că a strâns 600 de milioane de dolari din fonduri private pentru a construi un șantier naval autonom botezat de ei Port Alpha.
Compania intenționează să utilizeze acest șantier pentru a-și mări flota de ambarcațiuni autonome de clasă medie și mare, pe fondul cererii Pentagonului pentru mai multe drone de toate tipurile, inclusiv navale.
Va fi cel mai avansat șantier naval din lume, a declarat reporterilor directorul general Dino Mavrookas. Îl vom construi chiar aici, în America. Îl vom construi de la zero.
Compania cu nume de golf, Saronic, nu a ales încă un amplasament pentru Port Alpha, dar este în discuții cu guvernul statului Texas și cu cele ale statelor americane din Golful Mexic pentru a găsi locul potrivit.
Saronic a refuzat să ofere detalii cu privire la costurile proiectului, spunând doar că intenționează să direcționeze „miliarde și miliarde de dolari” către acest efort pe parcursul ciclului său de viață. Mavrookas nu s-a angajat să precizeze când își va deschide porțile noul șantier autonom, dar a spus că se așteaptă ca acesta să fie funcțional „în termen de cinci ani”.
Nu este ceva la care doar ne gândim, a spus Mavrookas. Scopul nostru este să o deschidem cât mai repede posibil cu linii de producție pentru construcția de nave autonome.
Fondată în 2022, Saronic a strâns peste 850 de milioane de dolari (runde de finanțare din fonduri private provenite de la diverși investitori privați fără a se lista pe bursă, metodă de finanțare despre puteți citi mai multe aici) și este evaluată la 4 miliarde de dolari. În doar trei ani, firma a dezvoltat trei nave fără echipaj: Spyglass, Cutlass și Corsair – o ambarcațiune de 24 de picioare (7,3 m) pe care a prezentat-o în octombrie 2024.
US Navy a prezentat planurile sale de extindere a flotei, iar ultimul plan prezentat se întinde pe 30 de ani și prevede 381 de nave – o creștere față de flota actuală de 295 – și încă 134 de nave fără echipaj în aceeași perioadă, inclusiv 40 de nave de dimensiuni mari.
Având în vedere planurile US Navy, Saronic se poziționează pentru startul campaniei de construcție a navelor autonome, fără echipaj la bord, iar șantierul naval botezat Port Alpha poate reprezenta o soluție inovatoare, unde îmi imaginez că mare parte din forța de muncă va fi înlocuită de roboți industriali, imprimante 3D și orice alte noutăți ne va mai oferi viitorul apropiat. Despre printarea 3D a ambarcațiunilor am mai vorbit cu ocazia unui articol mai vechi pe care îl puteți reciti aici.
În ultima vreme, șantierele navale „tradiționale” se străduiesc și nu prea reușesc să respecte cerințele marinei SUA privind costurile și calendarul de livrări. Foarte multe programe au întârzieri de ani de zile din cauza unor factori precum forța de muncă sau aprovizionarea cu subansamble și componente. Întrebat dacă se așteaptă ca Port Alpha să pună presiune suplimentară pe această bază, Rob Lehman, directorul comercial al Saronic, a declarat că navele autonome pe care le construiește compania nu se vor baza pe aceleași tehnici de fabricație, hardware și forță de muncă pe care le folosesc constructorii de nave „tradiționali” care dezvoltă platforme cu echipaj.
Avem în vedere o nouă clasă de nave cu un nou mod de a le construi, fără a fi împovărați de unele dintre constrângerile de care este împiedicată baza industrială actuală a construcției de nave, a declarat Rob Lehman. Intenționăm să abordăm Marina cu idei, concepte și capacități, mai degrabă decât să așteptăm să ni se spună ce să facem.
Mai multe detalii despre ambarcațiunile autonome dezvoltate de Saronic Technologies găsiți aici. Cea de 7,3 m are următoarele caracteristici tehnice: o viteză de peste 35 Nd (65 km/h), autonomia de 1000 Mm (1852 km) și o sarcină utilă de aprox. 450 kg.
Ambarcațiunea în sine nu este extraordinar de spectaculoasă, nu e ceva ce nu s-a mai făcut. În opinia mea, ceea ce este cu adevărat inovator în cazul Saronic Technologies este șantierul naval autonom, Port Alpha. Mărturisesc că sper să reușească și sunt foarte curios cum va arăta, ce capacitate de producție va avea și, nu în ultimul rând, ce costuri de producție va avea.
Ca să vă faceți o idee, mai jos un videoclip despre ce înseamnă construcția unei ambarcațiuni din aluminiu. Bineînțeles, piesele pot fi tăiate cu ajutorul unor roboți industriali, în videoclip ele sunt tăiate manual.
Multe din ambarcațiunile fără echipaj folosite în prezent au dimensiuni similare cu cea din videoclipul de mai sus. Motiv pentru care orice șantier de ambarcațiuni de agrement poate fi reconfigurat sau utilizat la construcția de drone navale.
Pina una alta isi fac coreenii de sud santier :
https://www.maritime-executive.com/article/south-korea-s-hd-hyundai-qualifies-to-compete-for-u-s-navy-repair-work
Unde exista cerere apare si oferta. Se discuta mult in State despre baza industriala navala. Atat doar ca sud coreenii nu aduc nimic nou. Vor baga o gramada de bani, vor plati acelasi taxe ca santierele americane si se vor lupta cu ele pentru aceeasi baza de muncitori. In conditiile astea sunt foarte curios ce succes vor avea. In plus, sud coreenii urmaresc sa intre pe piata „navelor conventionale”. Astia din articol (cred ca-s ceva greci pe acolo) au sesizat o cerere care inca nu exista dar care se intrevede in viitorul apropiat si vor sa vina cu ceva nou pentru a „rupe” piata. Automatizare inseamna autonomie raportat la piata fortei de munca, o resursa care este ceva mai greu de administrat decat o linie robotizata de productie si, in plus, mai face si greva cand ti-e lumea mai draga…
Or sa faca cel mult nave civile, daca nu ajung sa fie expropriati. SUA trece pas-cu-pas de partea Coreei de Nord. Cearta de ieri cu Zelensky e tipping-point.
Rusii or sa primeasca electronica americana sa-si faca arme inclusiv pt export iar de acolo implicit si Coreea de Nord.
Stau si ma intreb, ce a vrut sa zica poetul?… Asta-i ce-ai inteles tu din „articolas”?
Comentariul tau mi se pare inutil, chiar offtopic.
E vb despre santierul Hyunday din replica lui Karino.
Alte aricole de-ale tale au fost interesante si oportune. In contextul actual, din asta de acum inteleg doar „babele se piaptana”. Prin inchiderea bazei de la Alexandroupolis SUA si-au inceput retragerea din Europa de Est si din Dobrogea implicit.
Nu-i exclus ca in urmatorii 3-4 ani dat dronele din articol sa devina un pericol pt. securitatea Romaniei.
Daca vrei sa-i raspunzi lui Karino, atunci apasa butonul „raspunde” de sub comentariul acestuia.
Da’ unde „arde”, moncher? Nu mai scriu pe subiecte de „geopolitica” pentru ca (i) nu sunt citite (cu atentie), sunt adeseori (ii) gresit intelese si, (iii) oricum, dupa cum am vazut zilele astea pe site, avem numerosi experti in materie, asa ca opinia mea pur si simplu nu este necesara.
In rest, ca de obicei, n-ai inteles mare lucru nici din acest „articolas”… Oportun si „interesant” tocmai in contextul aparentei dezangajari a SUA din Europa si al situatiei din Marea Neagra.
Multumesc, simpatia e reciproca 😇
Corecție..este Golful Americii nu Golful Mexic..
..sau Golful Cubei?
Cel mai bine Golful Unio Trium Nationum..și suferă exact proprietarii golfului..peștii și balenele..pe ei nu-i întreabă cum sa se numească ce e casa lor..
Nu ma surprinde santierul la americani: In WWII
americanii au initiat in domeniul marinei in razboi
vasele Liberty care au fost fabricate pe banda rulanta.
Daca vrea Europa sau nu, e vazuta cam slabuta fata
de potentialul american. Ei spun „Don t fuck with US”
cu litere mici dar in special cu mari 😉
https://en.wikipedia.org/wiki/Liberty_ship
Da, cu Liberty au revolutionat constructiile navale. Chiar am vrut sa scriu un articol despre ele… Dar am atins partial subiectul aici, pentru ca SUA a produs si portavioane pe banda rulanta: https://www.rumaniamilitary.ro/nave-celebre-navele-care-au-castigat-al-doilea-razboi-mondial-portavioanele-de-escorta