După o întrerupere de mai bine de doi ani, am revenit cu revista noastră, mai experimentați, mai hotărâți și mai deciși în ceea ce privește misiunea noastră asumată, de a reda cititorilor români aspecte mai puțin cunoscute din istoria noastră militară. Să fiți siguri, multe din cele scrise în această revistă nu le veți găsi în altă parte, decât cu greu și după multe căutări, iar autorii noștri au efectuat aceste căutări și cercetări. Dar nu putem singuri, depinde de cititorii noștri ca această revistă să își continue existența, iar cea mai bună (și singura) modalitate ca să vă asigurați de apariția ei este să o cumpărați și să o recomandați, deoarece publicarea unei astfel de reviste de colecție, în condiții grafice deosebite, necesită un efort financiar deloc de neglijat.
Acest număr ar fi trebuit să apară la mijlocul lui 2016, la centenarul intrării României în războiul mondial, dar situația nu a fost favorabilă. Cu toate acestea, credem că acest număr acoperă o mare parte din necunoscutele și temele rămase neabordate asupra acestui eveniment, inițierea războiului nostru din 1916 acoperind tema principală a revistei actuale. Nu numai considerentele politice, militare, strategice și de altă natură sunt abordate aici, ci și alte aspecte de importanță crucială asupra momentului nostru august 1916. Putea fi un moment mai favorabil? Am salvat Verdunul prin intervenția noastră? Ne-au trădat rușii cu bună știință în 1916? Ce făcea armata de Salonic în acest timp? Care erau dotările noaste comparabile cu cele ale armatelor adverse, inclusiv la nivel de batalion?
Publicăm aici inclusiv convențiile politice și militare încheiate înainte de intrarea în război, cu comentariile asupra modului în care acestea au fost îndeplinite de către aliații noștri. Mergând mai departe, publicăm scrierile unor contemporani, analiști militari români de seamă care au luptat în acest război, care fac o sinteză foarte aprofundată asupra momentului 1916, asupra planului de război român și asupra manevrei strategice a Antantei, cu criticile și aprecierile lor, la cald, la câțiva ani după război, analize greu de găsit în alte publicații pentru publicul larg. Analize aprofundate despre cum Puterile Centrale au renunțat prin ordinul Kaiserului la toate manevrele ofensive pentru a îndrepta toate forțele disponibile împotriva României, patruzeci și trei de divizii dintre care opt de cavalerie fiind aruncate contra României, care se vedea atacată astfel pe două fronturi divergente mai lungi decât frontul de est sau cel de vest, în timp ce aliatul rus refuza să se implice în lupte. Unul din marile mistere ale primului război mondial, așa a fost numit acest caz de către analiștii militari occidentali.
Primul ofițer mort în războiul reîntregirii, eveniment inclus și de romancierul Camil Petrescu, el însuși combatant și erou în acest război, în unul din romanele sale. Apoi, o listă cu ofițeri francezi din Misiunea Militară Franceză căzuți pe frontul român, cu data și modul în care au dat jertfa supremă pentru patria lor și pentru a noastră.
Din cuprinsul revistei nu putea lipsi capitolul despre războiul modern, aici aplecându-ne asupra unui aspect mai puțin mediatizat în istoria recentă a războaielor, anume la cel informatic. Un aspect esențial în contextul negocierilor SUA cu Iranul, despre dezvoltarea armei atomice de acesta din urmă, cum un atac informatic, respectiv virusul Stuxnet, a dat înapoi cercetările iraniene, urmat de asasinările unor importanți oameni de știință și coordonatori ai acestui program. Exemplificări ale operațiunilor militare israeliene contra Irakului în 1981 și Siriei în 2007 pentru a le împiedica accesul la tehnologia nucleară. Analiză foarte importantă în contextul situației complicate din Coreea de Nord la ora actuală.
Revista poate fi comandat aici: Editura Marist
Continuarea pe cristiannegrea.ro
Felicitări! La mai multe! Avem nevoie
Felicitari echipei !
Bravo si felicitari echipei
puteti publica aici conturi pentru donatii ? in vederea sustinerii proiectului
Felicitari echipei si la cat mai multe numere ale revistei!
m-am uitat pe niste standuri de ziare si e inflatie de reviste si carti cu teme istorice si tehnico militare.multe repeta subiectele in mod ciclic dar un pasionat gaseste lecturi care sa-i astampere setea.
ca si observatie cei care le rasfoiesc pe loc sunt persoane in jur de 35-40 de ani si mai mult,scolarii si liceenii nici nu le vad…trist.
Incearca sa utilizezi si litera mare la inceput de propozitie, fraza.
Nu cred ca trebuie sa-ti spun de ce si nici sa insist pe tema asta !