Patriot departe de pensie

pict00562lf

PAC-2

Armata Americana a aprobat o re-certificare pentru sistemele sale antiaeriene cu raza lunga/medie Patriot, in urma careia rachetele ar putea fi mentinute stocate pana la 45 de ani de la data fabricatiei. Asa cum stim orice tip de munitie are o anumita perioada de viata, perioada in care respectiva munitie trebuie tinuta conform cu anumite cerinte, fiind gata de folosire. Spre exemplu, rachetele HAWK au o durata de viata de 30 de ani, iar motoarele lor de 20 de ani.

Pentru prelungirea duratei de viata sunt necesare anumite operatii de mentenenta si inlocuirea anumitor componente, iar peste toate aceastea, pentru a-i pastra si eficienta, sunt necesare si cateva modernizari. Bineinteles ca pretul mentinerii operative a unor tipuri de arme/munitii mai vechi este mult mai mic dacat dezvoltarea unei noi clase de arme.

Revenind la sistemul Patriot, acesta a fost intodus in armata Americana in 1981, cu o durata de viata pentru rachete de 15 ani. Cand rachetele s-au apropiat de sfarsitul acestei perioda, ele au fost recertificate pentru inca 15 ani de serviciu prin modernizarea sau doar inlocuirea anumitor componente mai sensibile cum ar fi motoarele, bateriile si majoritatea electronicii.

Componentele cele mai expuse riscului degradarii morale sunt bineinteles cele electronice, asadar prin inlocuirea lor cu componente moderne se reuseste mentinerea in stare de operationalitate a vechilor rachete AA. Bineinteles ca imensa majoritate a acestor rachete nu vor fi lansate niciodata, ele ajungand treptat sa fie retrase si folosite pentru piese de schimb sau distruse pur si simplu.

Patriot_Missile_launcher_PAC3_wiki_US Army

PAC-3

Din numarul total de aproximativ 100 de mii de rachete Patriot construite pana acum, aproximativ 5% au fost folosite in exercitii si sub o suta de bucati au fost trase in actiuni reale din lupta. In acest moment, pe langa Statele Unite, alte 12 natiuni au in dotare sisteme Patriot.

Pretul curent al unei rachete pentru sistemul MIM-104E, PAC 2, este 2 milioane de dolari si poate fi folosita atat impotriva avioanelor, cat si impotriva rachetelor. MIM-104F, PAC 3este mai compact, iar pretul unei rachete este de 3 milioane de dolari, aceasta varianta fiind mai speciliazata pentru respingerea atacurilor aeriene.

In Armata Americana exista astazi 10 batalioane echipate cu sistemul Patriot, fiecare batalion dispunand de 12-24 de lansatoare, grupate in 3-6 baterii. La randul ei, fiecare baterie este deservita de aproximativ 100 de militari, radarul si patru lansatoare. Varianta PAC-3 poate lansa 16 rachete, fata de varianta PAC-2 (greutatea rachetei o tona) care poate lansa doar patru, datorita dimensiunilor mai mici a rachetei PAC-3 (masa rachetei 350kg). In privinta razei, PAC-3 se duce spre 20 de kilometri fata de PAC-2 70 de kilometri.

 

Sursa: strategypage

GeorgeGMT

4 comentarii:

  1. O comparatie intre Patriot si echivalentul rusesc stie cineva? Ce sistem folosesc rusii in rolul patriot sau au o alta strategie….

    • In principiu omologul rusesc al sistemului Patriot este S-300/S 400, desi S400 este un pic altceva. Raza sistemelor rusesti este mai mare, dar in cazul S-400 acesta foloseste trei tipuri de rachete, pentru diferite situatii, fiind intr-un sens cam „trei in unu'”. S 400 poate fi folsoit si impotriva rachetelor balistice, in timp ce S-500 este dedicat anti-racheta, fiind echivalentul THAAD-ului american, sau rachetelor SM-2/3 AEGIS.

  2. singurii care folosec S-300 si Pariot sun grecii…si se pot gasi date pe net-cu ceva timp in urma citisem o astfel de comparatie intre cele doua sisteme(vis a vis de experienta grecilor)-ce sa spun…S-300 era considerat a fi superior sistemului Patriot

  3. este superior 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *