Patriot si Piranha V in linie dreapta

MApN a elaborat proiectele de lege privind achizitia produselor si serviciilor conexe aferente primei etape a programului de inzestrare aprobat; astfel in programul ”Transportor blindat penru trupe 8×8” se va aproba achizitia celor 227 de TABuri Piranha V, de la General Dynamics – Mowag, cu primele cinci transportoare sosite in Romania in 2017, 30 de bucati in 2018, restul urmand sa fie asamblate aici – nu se cunoaste deocamdata graficul de livrari, stim doar ca toate cele 227 de transportoare ar trebui sa fie in dotare in 2026, conform declaratiilor ministrului apararii.

Deocamdata nu s-au anuntat costurile achizitiei celor 227 de transportoare, inclusiv derivate pe platforma Piranha V.

Patriot. Programul HSAM va demara si el tot in acest an, prima plata – in valoare de 764,78 milioane dolari – urmand sa fie efectuata in 2017. Din textul legii se intelege ca vom avea un contract-cadru pentru toate cele sapte sisteme. Nu avem inca un grafic de achizitie.

Se asteapta acum ca ambele proiecte de lege sa fie adoptate de guvern in urmatoarea sedinta, probabil saptamana viitoare.

Din pacate se discuta doar despre Piranha V, nimic despre Agilis.

Mai multe amanunte gasiti pe evz.ro

GeorgeGMT

72 de comentarii:

  1. 227 bucati pana in 2026 ….Forta fie cu noi ! Poate se concretizeaza ceva cu Agilis desi sunt sceptic.

  2. Ce inseamna 1 sistem..cate lansatoare radare etc…?

    • o baterrie

    • Pe limba romana un sistem/baterie Patriot ar insemna patru lansatoare si un radar, plus alte chestii conexe.

      • 4 lansatoare intr-o baterie, ? Credeam ca sunt 16 lansatoare montate pe acelasi truck. Sau sunt 4 truckuri de 16 in fiecare sistem? Si cate MIM-uri sunt pe ele ?

        Fiecare sistem vine cu Engagement Control Station, sau ai nevoie de gen 1 ECS pentru mai multe baterii ?

        Toate detaliile astea pe care le caut difera de la sursa la sursa.

        • MIM-ul e….Hawk….

          • MIM inseamna „Mobile Interceptor Missile” si mai multe sisteme de rachete sol-aer americane au avut in denumire indicativul MIM. Denumirile complete sunt MIM-23 Hawk si MIM-104 Patriot. Inainte de Hawk au fost MIM-14 Nike Hercules si MIM-3 Nike Ajax. A mai fost si MIM-72 Chaparral care folosea rachetele Sidewinder.

        • Pe lansator sunt 4 pac2, 16 pac3 sau 12 mse.sau combinatie cum vrem noi: 2 pac2 si 6mse.

  3. Din viteza ati sarit un „t”

  4. Sunt absolut sigur ca nu le vom avea secolul asta in ograda noastra pe toate daca penalmentul nu va vota pentru toate cele 7 sisteme.

    Polacii cica ar obtine si offset…noi chiar nimic nu vom avea? daca prin absurd asa vor sta lucrurile…chiar ne putem numi o tara bananiera asa oficial.

    • Polacii vor avea offset
      Un pret mai mare necesar pt transferu de tehnologie
      Si alt radar ce urmeaza a bate 360 grade

      Noi nu avem gretzuri legate de radare depasite
      Oricum fata de ce avem este un plus

      Speram ca in momentu in care apare radaru nou sau rachete mai performante sa ajungem si noi la un upgrade

      Iar daca dupa upgrade tragem linie si iesim mai scump ca polonejii
      Inseamna ca, la fel ca in toata istoria noastra,
      Nu ne am descurcat …
      Cred ca Funeriu este de vina
      Norok cu actualu ministres al invatamantului
      Luam toti doctoratu direct de la gradinita odata cu lansarea programului de studii pt politicieni si conducerea armatei : cresa la seral

  5. Eu nu cred textele pe care ni le servesc astia mereu. Sa mai vina cu pdf-uri si vorbe doar dupa ce vad primul Patriot operational.

  6. Dar despre iubitul nostru submarin Delfinul , nu se mai gândește nimeni l el ? Cu un astfel de submarin modernizat și operațional , altfel stau cărțile în zona marii negre

    • Cum ar sta cartile cu el operational?poate uiti ca e facut de rusi acum vreo 30de ani.il descopera imediat cum iese din port.navele asw rusesti se antreneaza de vreo 5-6ani cu varianta improved kilo care e mult mai buna ca al nostru.nava muzeu scrie pe delfinul.

      • Și T55 e făcut de Ruși acum vreo 50 de ani. Asta nu înseamnă că dacă îl ții în tufiș cu 3 proiectile sageata (nu tot de acum 50 de ani) nu dă gaura în T90.

        Problema cu Delfinul e voința și banii. Poate fi operaționalizat și poate reprezenta un factor de descurajare mai mare decât fregatele

        • Daca tii t55(ce gluma buna) in tufis si rusii din t90 sunt beti manga si singuri cuc pe campiile patriei poate ii dai gaura.poate.dar nu cred.un sub construit acum 30 de ani de rusi ptr export(performante mult mai slabe) nu are vreo sansa in fata a 6sub uri de ultima generatie, vreo 20de nave asw antrenate sa descopere alea 6sub uri si cateva zeci de avioane si elicoptere asw.basca senzorii hidroacustici cu care au impanzit rusii marea neagra.in cel mai bun caz ne alegem cu 52 de eroi cazuti la datorie.

          • Un contra-exemplu: dacă lupți în defensivă cu Delfinul nu trebuie să te deplasezi: șansele cele mai mari e să detecteze un sub rusesc în miscare.
            Iar o operationalizare în cazul Delfinul nu mai poate demult să însemne doar baterii noi, ar însemna senzori noi și sisteme de armament noi. Asta înseamnă că legat de ce e mai important (relevant) deja Rusii nu mai știu nimic.

            • Si te costa cat nu face.clar:nava muzeu si daca fac rost de bani altul\altele.safaci un ghiveci dintr un vechi sub rusesc cu armament si senzori noi din vest e o tampenie.la fel cum ar fi modernizarea tarantulelor cu acelasi armament +senzori moderni.

              • Navele militare (și civile) sunt gândite din proiectare să facă față unor viitoare modernizări. Gândirea asta, cum ca submarinul e un fel de Dacia Solenza mai mare și ca dacă ii pui volan de BMW a ieșit ghiveci e complet greșită.
                Legat de costuri, estimarea ca vor fi cat nu face e greu de susținut de la nivelul discuției de aici. Dar ca idee un sistem de senzori mai modern poți să îi pui cu siguranță și va costa mai puțin decât un sub nou și un sistem de senzori. Polonezii au un kilo în dotare, nu as putea să vă de senzori dar sigur nu mai trage cu torpile sovietice. Ce să zic… avantajul nostru în fata lor e că te avem pe tine să ne spui ca nu se poate sau costă ca altfel era și al nostru operativ.

                • Tocmai ca nu e solenza sa ii pui volan de bmw.fara documentatia unei arme nu prea poti sa faci modificari ca la o masina in spatele blocului.au modernizat mig21 si nu 23 ul(din care aveau 40 mai noi decat 21)ptr ca la 21 aveau documentatia si faceau loco inclusiv rk uri.polonezii mai au orzel ul operational ca au fost destepti si nu au rupt legaturile cu rusii dupa ’90.de aia mai au operationale mig29,su22 sau sub ul.

      • De ce l-ar descoperi doar pentru că e facut acum 30 de ani. Când iese din port orice submarin, se stie căci navigă la suprafață. După ce intră în imersiune s-a cam terminat cu informațiile despre el. Descoperirea cu nave antisubmarin, elicopere dotate cu hidrolocator, geamanduri radiohidroacustice ori hidrofoane fixe imersate sau submarine se face doar dacă intri in raza lor de acțiune, care e destul de redusă. Nimeni nu are forțe și mijloace care să acopere toată Marea Neagră, acestea sunt concentrate in zona litoralului propriu ba chiar si acolo supravegherea antisubmarin se face doar episodic căci este o activitate costisitoare. In flota mondiala sunt zeci de submarine mai slabe calitativ ca al nostru . Dacă stă la imersiune in regim de ascultare la cateva zeci de mile de Sevastopol nu-l descoperă nimeni decât dacă intră in raza de acțiune a unui hidrolacator activ, adică pe deasupra lui să treacă o navă ori foarte aproape să fie un subarin inamic.
        Rușii care știu ce submarine au riveranii din Mare Neagră se agită ceva doar cand iese in larg câte un submarin turc. Un submarin este un pericol potențial nu doar pentru pagubele pe care le poate produce navelor adversarului cât și prin informațiile pe care le poate culege din imediata apropiere a litoralului inamic.

        • Ptr ca e vechi,ptr ca rusii il facura si ii stiu semnatura hidroacustica,ptr ca e facut ptr export deci mai galagios decat ale lor.ptr ca e unul singur si ei au vreo 7(cu tot cu alrosa)..plus o grupare asw(nave si avioane si elicoptere) mai mare decat toata marina si aviatia Romaniei.de aia nu are sanse.

          • Nu trebuie sa aiba sanse. Este excelent pt, mentinerea capacitatii submarinistilor. NU mergi cu panarama aia la razbel. Daca il tracteaza remorcherele prin port de sfanta Maricica, nu se cheama ca ai submarin. Sa-l faca dreacu sa se scufunde si sa mai si iasa la suprafata ca de aia platesc. PLM!

  7. La nivel declarativ, lucrurile sunt pozitive ca si intentia de a se face mentenanta la F-16 la noi in tara. Sa vedem daca se si vor pune in practica.
    De pe site-ul Raytheon:
    „România face un pas important către Patriot
    Românii vor contribui la producerea și mentenanța fiecărui sistem Patriot livrat către țară”
    https://www.raytheon.com/news/feature/aerostar_partnership.html
    Extras din text:
    „Posibilele căi de colaborare pe care le analizează Raytheon și Aerostar includ:
    Producția de componente și subansamble;
    – Producția, repararea și retehnologizarea ansamblurilor electrice și de comandă;
    – Servicii Servicii de mentenanță pentru sistemele Patriot din România, precum furnizarea de piese de schimb, asistență tehnică, modernizări ale sistemelor și întreținerea periodică a acestora.”

    • Dotari la pirande? Le luam APC-uri chelute ca danezii sau IFV-uri cu ceva turela mai suparata? Sa le luam ca APC neamfibiu ar fi o mare … si risipa.
      Ce inseamna asamblat la UMB? Se va face o linie, vor trimite oameni la specializare, or sa ciocaneasca si specialistii nostri la table sau doar le vor pune rotile si le vor umfla. La danezi firma care trebuia sa le asambleze tocmai a intrat in insolventa.
      Conform declaratiilor ministrului economiei exista o perspectiva si dupa achizitionarea celor 277 de bucati: firma mixta, alte comenzi, samd. Dinspre Moreni se mai aude ceva sau RIP Agilis?

  8. Daca partile din proiectul de lege prezentate de evz sunt corecte atunci:
    in privinta Patriot: …pentru achizitonare, incepand cu 2017, a 7 (sapte) sisteme de rachete sol-aer „PATRIOT…” deci vor fi 7, unul cumparat anul asta
    in privinat AGILIS: „(2) Interesul esential de securitate prevazut la allin(1) nu poate fi protejat decat prin acihizitionarea de transportoare blindate pentru trupe 8×8 si derivate pe platfoirma PIRANHA 5…” Deci o mare cruce peste AGILIS.

  9. Piranha V este un produs existent care va intra acum in dotare. In legatura cu AGILIS, trebuie primita finantare ca sa se poata demara dezvoltarea proiectului si realizarea prototipului.

    • Daca tot vor avea aproape 300 de piranha(6 batalioane) din care 3/4 produse in tara de ce sa se mai lege la cap cu un alt tbt luat de la zero?

    • Faza cu alegerea Piranha V in loc de Agilis este, parerea mea, ca ori au ales un APC 8×8 deja testat si verificat ori a fost faza cu influenta/presiunea USA la guvernantii romani. Cu luat de shpagi sau comisioane ascunse supozitia e discutabila dar nu de neglijat.
      Ideea este sa nu se renunte la UM Moreni sui experienta ei plus locurile de munca de acolo si in final sa se produca si acolo ceva blindate pt Armata romana.
      Mai este si problema ca fara corvete fabricate cu olandezii si poate in final Agilis si/sau Lynx cu Rheinmetall nu cred ca avem mari shanse sa fim primiti in spatiul Schengen.
      Sper ca dupa sau in paralel cu productia de Piranha V la Faur Bucuresti GDELS sa conceapa si sa fabrice pt ArmRo noul TR-20YZ si ASCOD-Ajax la UM Mizil iar la ARO Campulung si Roman Brasov sa se faca JLTV respectiv MRAP 4×4 plus 6×6 pt Armata Romaniei.

      • Nu vrei si f22 la avioane craiova? mizilul mai are vreo doua hale iar aro campulung este bye bye demult.si ce vrei sa faci cu mrap urile?

      • Pai la UM Mizil nu vot moderniza 48 de MLI-84? Ok ARO e by-by dar poate fi revigorata cu investitii si clarificat statutul juridic al acelei fabrici.
        Unii de aci de pe site vreti ca Armata romana si industria romaneasca de aparare sa fie de milogi carpiti si saracii peticite pt ca nu ar fi bani in Romania? Bani in Romania sunt dar trb recuperati si bine gospodariti de catre statul roman.
        F-22 Raptor sigur nu se va face la Avioane Craoiva pt ca acest tip de avion nu-l dau SUA la export, dar se poate face intretinerea si modernizarea la F-15 Eagle daca se va vrea impreuna cu fabricarea IAR-99 B SoiM, iar la Aerostar Bacau intretinerea si modernizarea pt F-16 Falcon daca se va dori de catre guvernantii romani !

  10. „MApN a elaborat proiectele de lege…”

    Poate nu sunt prea curent cu subtilitàtile politicii române, dar într-o democratie de tip occidental, cel putin în teorie, puterea executivà (guvernul) este separatà de puterea legislativà (parlamentul) si nu poate sà emità „proiecte de legi”, si cu atât mai putin sà le aprobe…

  11. Ba da, se poate, au dreptul acesta constitutional. E cumva si normal ca o lege care priveste strict un anumit domeniu sa vina de la ministerul de resort, fiind cel mai in masura sa stie ce se vrea in acel domeniu prin acea lege . Dupa care este trimis in Parlament pentru a fi discutat in comisia domeniului respectiv si dup-aia discutat in plen si votat de cele doua camere. Procedura e buna, oamenii care o aplica sunt proști ?

    • Cum am spus, nu sunt la curent cu procesul legislativ român. În Franta, existà numai douà cài, „propunerea de lege”, care emanà de la un membru al parlamentului, si „proiectul de lege” care emanà exclusiv de la primul ministru (alte ministere nu au dreptul).

  12. Proiectele de lege vin analizate , dezbatute, aprobate de parlament . Ulterior merg la presedinte pentru promulgare si vin publicate in Monitorul Oficial.
    Odata publicate , devin legi efective.
    Prima rata pentru Patriot inseamna 1 baterie completa + instructia personalului de exploatare si separat a tehnicienilor de intretinere.
    Dar vreau sa vad de unde scot banii. Elementul fundamental.

  13. Foarte curioasa achizitia asta de Piranha.
    Nu specifica nimeni in ce varianta va intra in dotare.
    -Turela automatizata , stabilizata cu mitraliera de 30 mm sau 12,7 mm. ?
    – lansatoare Spike ?
    – turela deschisa cu mitraliera AA ca cele in dotare ?
    – Punct de comanda si cite ?
    – aruncator de bombe calibru 120 mm?
    – ambulanta blindata ?
    – automacara de interventie , reparatie ?

    Nu pricep pt. care motiv nu se specifica acestea. Din moment ce la polonezi nu e secreta dotarea cu transportoare si in ce variante , nu gasesc logica pentru cate in RO e ocolita transparenta.

  14. Cand spuneam la inceputul anului ca tbt ul o sa fie tot piranha si nu ipoteticul agilis eram injurat si blocat la greu.la fel cand am afirmat ca 90% din armamentul achizitionat in aceasta legislatura o sa fie american.debarcarea lui tutuianu a survenit dupa declaratiile respectivului apropo de rheimetall, corvetele damen si asa zisele colaborari cu frantujii.a suparat pe cineva la „inalta poarta” si a fost trimis la plimbare.

  15. Eu cred ca va urma si contractul cu Agilis.
    Cu cateva sute de bucati mai ieftine decat Piranda 5 , amfibii ..contract intins si lălăit pina in 2034 .
    Nu e nici o grabă.
    O sa avem di toate , aveți răbdare..

  16. Nu neapărat împotriva rușilor îl putem folosii, noua ne trebuiesc cel puțin 20 ani de investiții masive ca sa reprezentam și noi ceva in zona de est a Europei ( asta pe cont propriu nu pe barba americanilor) îl puteam folosii împotriva turcilor, Bulgariei, Ucrainei.. viitorul nu ne poate garanta că nu există posibilitatea izbucnirii unui război între noi și o tara (oarecare) riverană marii negre

    • Eu bag mina in foc ca in urmatorii 10 -20 de ani vom avea dispute serioase cu Ucraina..
      Eii dupa 91 vedeau pericol dinspre Romania .. sper ca nu se vir calma spiritele in Donbas, si le doresc sa faca rusii podul peste Kerchi..
      Altfel oricum vor arhnca mereu strambe la adresa României.
      Iar pozitia noastră in NATO se va întări dwci pe viitor Romania va acea de spus un cuvânt mai greu in relațiile cu Ucraina..
      Chiar daca ce e legat de ape teritoriale , canalul bistroie si delta Dunării e o problema ce se rezolva prin instante internaționale,
      Pai ce tine de minorități aici e problema dureroasă , aici Romania trebuie sa apese puternic

  17. Probabilitatea de a avea „di tati”, tancuri, avioane, submarine, etc, e destul de mare numai ca atunci cand vor fi nu o sa ne mai trebuiasca, nu vor fi chiar ale noastre si nici nu vor fi operate de armata romana ci de armata rusa iar Румыния va fi gubernie.

    • Dupa razboiul rudo turc din 1812 au avut ocazia sa ne faca gubernie(la trativele de pace marile puteri ne oferisera pe tava en gross). La cel din 1877 la fel(tara era plina de trupe rusesti).dupa ww2 ,dupa un razboi dezastruos ptr noi puteau sa ne transforme in rss Romania.mai ales ca aveau si ce lua.de ce ar face o acum cand suntem vai mama noastra?

      • Raspunsul la treaba cu gubernia e mai jos (pt. Serghey).
        Despre apetitul Rusiei, fie ea tarista, comunista sau „capitalista”, pentru noi teritorii mai are rost sa discutam cand la un moment dat se intindea pe trei continente?
        In 1812 au luat Basarabia. Sa nu uitam ca erau vecini cu Austro-Ungaria si Turcia si nu puteau face chiar ce voiau. Invaziile din 1828, 1853, guvernoratul si regulamentele organice mai trebuie sa le amintim? Daca nu ar fi fost presiunea externa nu s-ar fi dat dusi cum nu se da dus cainele de la macelarie. Rusii nu erau manati in lupta doar de testementul tarului Petru I ci si de foame.
        In 1877-78 aveau o armata cam de 280.000 de soldati, destul de prost echipati, imprastiata prin Balcani iar Romania mobilizase 130.000 de soldati asa ca nu prea aveau interesul sa se ia la hara cu noi, mai ales dupa victoriile din campanie. Cu toate astea ne-au insfacat Basarabia de sud si „ne-au dat in compensatie Dobrogea”, ca doar nu era de la ei. Sincer, miscarea nu a fost chiar proasta pentru noi.
        Dupa ww2 rusificarea unei tari cu o populatie profund ostila si impotriva intelegerilor cu fostii aliati ar fi fost contraproductiva, un cosmar chiar. Au preferat sa-si planteze marionetele, sa deporteze, sa spolieze dupa care s-au retras in 1958. In plus au avut intotdeauna in doctrina militara chestia asta cu tarile/teritoriile tampon.
        Alte teritorii ocupate in si dupa WW2:
        https://en.wikipedia.org/wiki/Military_occupations_by_the_Soviet_Union
        Cat despre „vai de mama noastra” eu sunt ceva mai optimist. Rabdare ca o sa rasara soarele si pe ulita noastra! Trebuie doar incredere si sa punem osul nu sa ne vaitam tot timpul.

  18. Bata-te peste gura cu gubernia ta!!!…..vezi că mai sunt și unii în țară asta care sunt în stare să moară cu ei de gat!

    • Am scuipat si in san cand am scris ce am scris dar nu am vrut decat, prin putina-multa exagerare, sa spun ca lalaiala asta cu inzestrarea armatei se poate termina si prost. Se pare ca unii nu au invatat mare branza din cele doua razboaie mondiale.
      Multi (votanti ai …) isi inchipuie ca rachetele alea de la Deveselu ne apara de toti si de toate si ca in caz de conflict americanii se vor teleporta la MK sa ne apere in timp ce ei vor urmari ostilitatile ca revolutia, la televizor spargand seminte.
      Faptul ca problema inzestrarii pare sa fie luata dupa atata timp din nou in serios nu poate decat sa ne bucure dar modul brusc, parca in pripa, in care se petrece te poate pune putin pe ganduri.
      Pana una alta, Patrioate, Piranhii, Himarsuri, Falconi si Vipere sa fie primite, sa vina!

  19. Vreo idee pe unde o sa fie amplasate patriot? Ma gandesc ca primul va fi la portul constanta, dar restul?

    • La gheazeul parlamentului. Cei mai iubiti fii ai poporului si papica lor tre’ protejate.
      Nu asa zicea nenea Tericeanu: „O naţiune îşi poate pierde teritoriul, populaţia, capitala şi armata, dar rămâne vie şi trează atâta timp cât continuă să fie întrupată de Parlament”
      Un alt amplasament bun ar fi si insula aia care cica nu mai e insula, Belina.

  20. Prima baterie va fi amplasata la paradă si dupava fi scoas doar la exercițiile mari NATO..
    Poze , rachete , impresii , presa multa si reportaje jmekere la TiVe

  21. daca nu au tunuri de macar 25mm aceste pirania sunt cam degeaba, mi se pare inutil in ifv pe roti cu auto weapon system de 7.62

  22. programu pirania intra in linie dreapta,
    numai ca linia drepta este mai ocolita sau poate fi chiar cu curba dubla la stanga, curba dubla la dreapta si tot asa
    anuntu demarari programului s-a dat anterior aprobarii in palavrament,
    nu mai vorbesc de o eventuala competitie, ca astea-s detalii
    a fost zdragnea, fifor si restu la o undita prin Dunare, le-a iesit ca fluviu national este un fel de parau ce trece prin curtea teldrum iar in carlig pirania 5
    https://www.juridice.ro/542397/achizitia-produselor-din-programul-de-inzestrare-transportor-blindat-pentru-trupe-8×8-i-proiect.html

    iubesc tradarea dar urasc pe tradator

  23. Boeing AH-64 Apache vs Bell AH-1Z Viper

    Care ar fi cel mai bun si cel mai potrivit pentru fortele aeriene romane ?
    Cei mai multi l-ar prefera pe primul ?

    https://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_AH-64_Apache
    https://en.wikipedia.org/wiki/Bell_AH-1Z_Viper

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *