Personalităţi: Nicolae Dimitrescu Maican

Nicolae Dimitrescu Maican

Nicolae Dimitrescu Maican Sursa: wikipedia

Observ deseori la concetăţenii mei şi chiar şi la propria-mi persoană, obiceiul de a considera că în vremurile de demult era mai bine, că politicienii erau mai buni şi/sau mai patrioţi ş.a.m.d. Într-adevăr, sunt oameni politici care au avut realizări şi împliniri semnificative pentru istoria acestui popor: unirea Principatelor, Războiul de Independenţă sau România Mare, al cărei Centenar îl aniversăm anul acesta.

Natura umană este însă… natură umană şi, chiar şi personalităţile care au avut mari realizări într-un domeniu sau altul, dovedesc la un moment dat că sunt simpli oameni.

În opinia mea, o astfel de personalitate controversată a fost şi Nicolae Dimitrescu Maican, un om căruia i s-a mai spus şi „ctitorul marinei militare române”.

Ştiu, articolul are un iz de can-can, dar consider că se constituie într-o frescă elocventă a societăţii româneşti, dintotdeauna. Dar despre realizările sale şi despre un scandal care a dus la demisia unui guvern (da, pe atunci politicienii încă mai făceau asta) puteţi citi pe Romanian Navy Historic Ships (rnhs.info).

Nicolae Hariuc

P.S. Vă recomand şi lectura ziarelor din articol, cu menţiunea că este recomandabil să le citiţi de pe un ecran ceva mai mare decât cel al telefonului.

3 comentarii:

  1. Salut. Degradat, pai Oprea generalul de carton pentru toate magariile facute va fi degradat.

  2. la mintea mea, se vede din articol, in afara de lupta dusa de ctitoru maicanu, in special din paginile de ziar, maretia rejelui carolu, care fata de ofiterii care practicau vanzarea de furnituri armatei, mulsu din bujetu de stat, etc. si existau probe in acest sens, considera ofiterii nevinovati,

    ma gandesc si io ca un nepriceput ca pt marele carolu doar ofiterii superiori erau nevinovati,
    taranii de la 1907 erau din start vinovati, asa ca in mod corect au fost multi lichidati,

    fara istorie si fara trecut nu poate exista prezent si viitor,

    merita toti nume de bulevarde la capitala,
    sau poate astia or fi calatori prin timp, spre deosebire de plebea si cei care au facut ceva pt aceasta tara, care au fost si sunt doar calatori pe acest pamant,

    aia care au facut efectiv ceva pt armata, sunt probabil la detalii nesemnificative, iar timpu le-a sters numele,
    felicitari pt articolele legate de dotarea cu vedete, submarine si restu, care au scos la lumina numele unora, care altfel, ar fi disparut in negura timpului, si am fi crezut, ca la noi, doar astia cu laudele si nume de bulevarde, au facut totu

    efortu de cauta ziarele vechi si a le aduce la lumina, este, de asemenea, de laudat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *