Petru Bogatu: Kremlinului ii este scris sa fie un paria in politica mondiala

Descoperirea jafului de un miliard de dolari, manifestatiile pentru Unire sau expulzarea lui George Simion sunt doar cateva dintre evenimentele recente care au aratat ca cetatenii moldoveni devin tot mai activi si hotarati sa ceara socoteala politicienilor pentru neregulile din tara vecina.

Analistul Petru Bogatu, un fin observator al vietii politice de la Chisinau, Moscova si Bucuresti, a explicat, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca „revolta populara creste exponential si are capacitatea sa se transforme intr-un tsunami care va matura scena politica moldoveneasca”.

Divizati in continuare intre Romania si Rusia, intre Est si Vest, moldovenii lasa deoparte astfel de divergente si se unesc in cauze ce tin de viitorul tarii lor. Iar adeptii curentului unionist sunt tot mai multi, „sentimentele nationale fiind intarite de experienta europeana a multor cetateni”, a mai remarcat analistul.

Petru Bogatu este jurnalist, analist politic, scriitor si profesor universitar. Alaturi de alti sase experti din Romania, Olandasi Republica Moldova, a scris „Revolutia Twitter, episodul intai: Republica Moldova” – o sinteza a protestelor anticomuniste din aprilie 2009.

Mai multe manifestatii stradale importante au avut loc in Republica Moldova in ultima perioada. Ce ii nemultumeste pe moldoveni?

Cand e vorba de cetatenii Republicii Moldova, trebuie sa nuantam lucrurile. Societatea de la rasarit de Prut e divizata pregnant pe linia de fractura geopolitica Est – Vest. Toata lumea, chiar prin forta lucrurilor, este pusa in situatia sa aleaga intre Europa si Asia, Intre Romania si Rusia. Pana si cei care par lipsiti de constiinta politica sau de o elementara preocupare politica se vad siliti sa parieze pe una din cele doua optiuni. Iata de ce si nemultumirile sunt diferite.

Totusi, la finele anului trecut, s-a intamplat ceva care a legat segmente adverse ale societatii. Jaful de miliarde din banci a avut efectul unei case incendiate si cuprinse de flacari sau al unui cutremur devastator care ii obliga pana si pe oamenii care se dusmanesc de o viata sa se uneasca pentru a supravietui. Impresia mea e ca autoritatile subestimeaza valul protestatar pe care l-a starnit aceasta talharie. Revolta populara creste exponential si are capacitatea sa se transforme intr-un tsunami care va matura scena politica moldoveneasca.

Deseori s-a strigat Unire, iar acum ceva timp a avut loc cel mai mare mars unionist din ultimii ani, poate chiar de la infiintarea ca si stat. Cum ar trebui sa interpreteze aceste mesaj autoritatile de la Bucuresti? Dar partenerii europeni?

Problemele interne, dar si pericolul extern accentueaza tot mai presant nevoia unei schimbari cuprinzatoare si substantiale. Este limpede ca oamenii, in aceste conditii, cauta modele demne de urmat. Cum, de la un timp incoace, exemplul Romaniei devine tot mai atractiv, acest fapt aduce curentul unionist din sfera viselor frumoase in terenul actiunilor politice concrete. Sentimentele nationale sunt intarite de experienta europeana a multor cetateni.

Ca sa nu mai spun ca si educatia isi spune cuvantul, toate statisticile demonstrand ca procentajul unionistilor creste in progresie geometrica in straturile mai scolite ale societatii. Nu e de mirare, deci, ca la 16 mai a avut loc una dintre cele mai mari manifestatii unioniste din ultimele doua decenii. Acest eveniment mai are o semnificatie care le scapa observatorilor politici. Miscarea unionista a iesit de sub pulpana partidelor politice. Inregimentarea partinica de pana acum, pretentia unor formatiuni de a monopoliza ideea romaneasca a fost extrem de nociva, deoarece a fisurat si a marginalizat curentul unionist.

Cum vad politicienii moldoveni evenimentele stradale din ultima perioada? Tine clasa politica cont de votul si cererile cetatenilor?

Nu incape indoiala ca puterea s-a speriat. Ultimele doua mari manifestatii din centrul Chisinaului au reunit preponderent proeuropenii. Politicienii de la guvernare au putut urmari din Casa Guvernului cum sunt contestati chiar de fostii lor alegatori. La orizont s-a intrezarit astfel falimentul politic si poate de aceea, in disperare de cauza, autoritatile au recurs la actiuni stupide precum expulzarea lui George Simion.

Fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu a strigat de la Cotroceni „Unire”, anuntand un nou proiect de tara. Este oare acesta raspunsul de la Chisinau sau sa ne uitam spre clasa politica?

Meritul lui Traian Basescu a fost acela de a aduce imperativul Unirii pe agenda politica dupa mai multi ani de tabuizare. De buna seama, din acest punct de vedere, Unirea a devenit un proiect de tara. Desi nu imbraca forma unui document politic oficial, el exista in mintile si inimile oamenilor. Toate sondajele arata ca majoritatea romanilor de la vest de Prut vor Basarabia inapoi. Iar acest fapt va dicta, in consecinta, si un comportament unionist al clasei politice de la Bucuresti. Se prefigureaza astfel o noua paradigma unionista care treptat va trece tot mai mult Prutul, ajungand la Chisinau.

Ziarele din Rusia acuza Romania ca este implicata in aceste manifestatii si prin care incearca destabilizarea Republicii Moldova. Cum trebuie sa vedem aceste afirmatii si are Rusia dreptul moral de a vorbi de independenta si suveranitatea celui de al doilea stat romanesc?

Intrebarea este retorica. Ar fi ilar sa vorbim de moralitatea unei foste puteri coloniale care tine cu tot dinadinsul sa se revanseze pentru a-si recastiga maretia de altadata. Moscova actioneaza in nota obisnuita. Regimul Putin sufera de sindromul postimperialist, URSS a disparut, iar toate reflexele ei au ramas. E un lucru pe care il intelege deja Occidentul, iar Romania nu face exceptie.

Cu o astfel de mentalitate, Kremlinului ii este scris sa fie un paria in politica mondiala. Romania trebuie sa-si vada de treaba si sa-si urmareasca interese vitale, indiferent de speculatiile Moscovei, care nu mai sunt luate in serios de nimeni pe glob.

15% din economia nationala s-a evaporat printr-un jaf de proportii chiar si pentru tarile puternice. Are Republica Moldova capacitatea de a-si reveni?

Talharia n-a facut altceva decat sa demonstreze o data in plus ca proiectul Republica Moldova a fost expresia unei conjuncturi istorice care s-a epuizat demult. Orice tergiversare a unirii cu Romania va conduce la degradarea abrupta a acestui stat. Parintii fondatori ai Republicii Moldova, prin Declaratia de Independenta, au lasat sa se intrevada ca obiectivul ei final este realizarea reintregirii nationale romanesti. Doar unirea cu Romania confera sens celui de-al doilea stat romanesc.

Un activist pentru unire a fost expulzat de autoritati. Se poate pune semnul de egalitate intre actiunile acestuia si cele ale separatistilor transnistreni ce se plimba liberi prin Chisinau?

La ceea ce am spus deja despre acest incident pot sa adaug doar ca expulzarea lui George Simion arata ca partida proeuropeana de la guvernare si-a pierdut sirul. Isi taie craca de sub picioare. Este cea mai mare nerozie comisa de aceasta de la 2009 incoace.

La Bucuresti s-a format in Parlament un grup informal numit Prietenii Unirii. Ne putem astepta la o reactie similara de la Chisinau?

Am certitudinea ca acest lucru se va intampla si la Chisinau. Poate chiar pe durata actualei legislaturi. In Parlamentul din stanga Prutului sunt destui unionisti care deocamdata nu ies in fata doar din cauza unor strategii politice desuete ale partidelor din care fac parte.

S-a lansat Pactul pentru Unire, Pactul pentru Europa. Prezinta interes pentru candidatii la alegerile locale un astfel de discurs?

Din acest Pact cred ca se va naste o noua clasa politica la Chisinau. Lupta pentru Europa este doar eufemismul luptei pentru unire si acest fapt devine tot mai evident. Nu am niciun dubiu ca cei aproximativ 40 la suta din cetatenii Republicii Moldova, care spun ca ar vota la un eventual referendum pentru UE, au in minte reunirea cu Romania. Procentul unionistilor pare mai mic, desigur, decat cel din Romania, dar daca il raportam la situatia de acum 10 ani, cresterea este impresionanta.

Exista voci in Romania care critica implicarea prea scazuta in lupta politica din Republica Moldova, lucru care face ca Europa sa piarda teren in fata Rusiei. Cum se vede ajutorul Romaniei la Chisinau?

Nu cred ca Europa sau Romania pierd teren in fata Rusiei din cauza Bruxelles-ului sau Bucurestiului. Toate problemele sunt la Chisinau. Mediocritatea si rapacitatea clasei politice au facut ca multe din sansele istorice pe care le-a avut in ultimii sase ani Republica Moldova sa fie ratate.

Jumatate de moldoveni au luat cetatenia romana. Ce isi doresc cu adevarat moldovenii de la Romania?

Moldovenii din stanga Prutului doresc fara doar si poate ca Romania sa fie in sfarsit si tara lor, iar numarul acestora, dupa cum am aratat mai devreme, creste.

Are societatea civila de pe cele doua maluri ale Prutului forta de a impune o schimbare importanta in regiune?

In Republica Moldova adevarata societate civila de abia acum se naste, chit ca de vreo doua decenii exista o puzderie de organizatii nonguvernamentale. Vorba aceea, mai bine mai tarziu decat niciodata.

Interviu realizat pentru Ziare.com de Platforma Unionista Actiunea 2012

24 de comentarii:

    • Ghita Bizonu'

      Dar tu ai citit articolul ?

      Potrivit mass-media din Kosovo, Ponta a declarat că țara sa va lua în considerare recunoașterea Kosovo, „deoarece multe lucruri s-au schimbat în Kosovo din 2008”.

      Potrivit ziarului Epoka E Re, citat de B92, Victor Ponta „a subliniat faptul că unul dintre principalele motive este că Kosovo și Serbia își desfășoară dialogul cu succes”.

      Albanian newspapers Albanian: „Epoka e Re”

      Epoka e Re (English New Age) is a daily newspaper published in Pristina since 1999. Thought to be close to the Democratic Party of Kosovo, but the newspaper is known for its criticism of all political parties, including the PDK. Founder and managing editor of Epoka e Re is Mavraj Muhamet, activist and former head of the Pristina University students during student protests of 1997.[1]

      Da si sa mai cautam : a fost un „summit” la Tirana in cadrul SEECP (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, R. Macedonia, R. Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia, precum și Kosovo)
      Deci premierul Romaniei (tara NATO, UE, destul de mare cel putin in Balcani, fara problemele Greciei – care iar se agita ca da faliment ) zice o cestie atat de grea si nu este auzita decat de cine? televiziunea Klan Kosova din Priștina?!
      Scuze dar asta ar fi o store cam ptr televiziunile oficiale , pentru agentiile de stiri mari , o cestie sa faca c aazi guvernele din Balcani sa intre in sedinte frutinoase, samd
      Da nu … un post de TV (cam .. ) din Serbia zice ca niste labanezi zic ca ..
      Scuze. Nu cumpar . E ca si stirea aia ucraineana cum ca ardem d enerabdare s aluam AG urie in dinti si s asarim in ajutorul lor ..

      A da, Insa ciudat .. Nimci despre ce au dioscutata cu adevaratt . Ca cestia cea mai grava sunt niste batai prin Macedonia. Albania ar vrea. Bulgarii au facut al doilea rezbel balcanic . Grecia face 13-14 si poa ar vinde si Perthenonu ca sa aiba bani de razboi …ca vrea si ea …

      A

      • Romania sa recunoasca un stat ce s-a rupt unilateral de tara mama ?
        De ce sa nu ne taiem singuri scula si sa o dam ungurilor pe tava cadou ?

        E o problema incredibil de grava daca va face handicapatul ala asa ceva.

        • O asa decizie nu o ia Primul ministru, ci parlamentul dupa aprobarea in CSAT. De asemenea presedentia si ministerul de esterne cantaresc decizia pe care o va aproba parlamentul. Se analizeaza intai in comisiile de de politica externa din cadrul parlamentului si tot asa. E mai greu sa iti impui dorinta in fata unei tari, decat sa-ti dai cu parerea prin presa ca popandaul. Tipic Ponta….mai instabil ca vremea. Azi zice una, maine face alta! Nu va apuca el ziua aia in calitate de PM. Poate nici macar liber nu va fi. Stati sa-l lege pe Sova si fac pariu ca nu mai sta nici el prea mult timp liber! Politica externa a tarii e constanta si nu esta facuta de papagali care urmaresc sa capete capital politic si de imagine, in functie de locurile unde acestia se duc. Daca era la Belgrad, afirma contrariul. Mai bine se preocupa de soarta aromanilor din Albania si-i sa faca pe dracu in patru sa-i oblige pe amaratii aia de albanezi sa-i recunoasca ca si minoritate etnica, nu culturala, ca nu-s o ramura a albanezilor. Daca nici pe aia nu suntem in stare le fortam mana, atunci pe cine? La fel cu etnicii romani/vlahi din Timoc. Sa nu uite falsii nostri conducatori, ca noi suntm tara membra a UE care poate pune presiune si conditii, iar ei candidatii. daca nu profitam acum, vom ajunge sa avem parte de reactii precum cele ale grecilor si bulgarilor, care cauta cu toata puterea sa asimileze ceea ce inca a mai ramas din romanitatea sud-dunareana. Noi sunteam cat toti balcanii la un loc, nu invers. E odios sa vezi ca nu-ti poti impune vointa in fata unora mici si pricajiti, mai ales ca se au intre ei precum Cain si Avel. Pleava conducatoare a romnilor nu reuseste niciodata sa profite de pe urma neintelegerii altora sau sa propriei puteri. Poate ca trebuie sa plecam ochii mai mult la darjenia popoarelor sud-dunarene, ca avem ce invata. daca eram noi mai infipti, acum stapaneam noi pamanturile alea, nu altii. Asa romanii au ramas pastori prin munti, nu slavii, ilirii sau grecoteii. Cand Moscopole a ajuns centrul vietii si culturii balcanice, riscand sa creeze premizele renasterii romanitatii din balcani, inca neasimilata in procentul de astazi si sa nasca ideea unui stat roman pe propriile teritorii, turcii si albanezii au tras cu plugul….iar noi visam in timpul ala sa fim gazde primitoare, ca asa se procedeaza cu oaspetii de-ti calca pragul casei. Asa procedam si astazi, din rau in mai rau. In ritmul asta, in 100 si ceva de ani, nema romani in balcani. Cand te gandesti ca sufletul romanitatii, protoromanismul a pornit din Tracia balcanica, mai ca te ia cu capul! Aluat moale, mamaliga vesnic neexplodata. Pacat…

        • Ghita Bizonu'

          Ma tu chiar intelegi ce citesti?!
          Tocmai ti-am atras atentia asupra unor , sa zicem , „nepotriviri” . Din alea de genu gaina care naste pui vii samd . „Sursele” sunt de tit rahatu .. si prea interresate – kosovare adica. Adica fara confirmari – surse serioase – nu sunt nici de luat in discutie .
          Hai sa explic ca ptr leti cu 3 clase promare si cam tampitei. AIA NU ESTE STIRE!!!
          E ca si cum eu ti-as zice ca am auzit de la Georgel care a auzit de la Gicu ca sotia lu Fane Cutiaru e prostituata. Gicu se cam stie a fots „crstat” nitel. Tu ce faci? te duci sa il intrebi pe Fane cat sa ii dai ptr o partida cu nevasta lui?! Sau iti zici ca sunt un barfitor de nimic ?!
          (varianta a 2 a – nu se intanpla nimic. Varianta prima – zici mersi daca ala se multumeste sa iti cresteze obrazul … )

          Iti repet : o astfle de pozitie a uneui oficial roman ar afce senzatie in Balcani! Noi suntem, dupa Rusia si Spania suntem cea mai importanta tara europeana care nu recunoaste Kossovo. In UE si NATO noi si Spania. Iti dai seama ca asta ar fi o cestie sa afac agomot in capitalele balcanice?! Si nu un post cam .. din Serbia ar fi zis ceva ci nepar fi injurat postul sarb oficial!!!

  1. Ghita Bizonu'

    Mda .. insa haiu sa fac o comparatie plastica da cam vulgara ….

    Pe strada trece una bunutza rau .. da mia sunt vreo 4 hadralui, 2 caralii plus altii.
    Daca fluier duopa ea, i zic ceva, sa nu zic ca pun laba pe ea .. risc o amenda, un bulan samd.
    Daca insa ea imi zice ‘;hai ba ca vreau sa ne uinim!” ceilati nu vor putea zice „huliganism” „acostare” sau mai stiu eu ce . caraliul isi va inghiti carnetu de amnei samd . Si eu voi percuta pronto „da iubito! la ordinele tale!!!” .. ca deh masculinmiatea mea ma obliga nu?!

    Asa si cu „unionistii” astia care tit zic ca noi de pe malul de vest al Prutului. Ce dracu dioreau? Sa trcem Prutul sapducem prin ame si scut samd..? O faeam su oe asta .. daca jandari mondiali nu ereau xcu cohii pe noi ca pe butelie „ba fascistilor care suntei fascisti cum facirati voi un holcaust de 350.000 maca-va-ma bugetu !”

    • Cred ca baietii cu ochi ablastri de la rasarit, le-au pus acolo pentru zile negre sau poate niste fanatici ceva pentru destabilizare. Urmarim evolutiile viitore. interesant…

    • Ghita Bizonu'

      Da cica de la 9 mai incao sunt in oifensova nu?!

      • @ Ghita Bizonu’

        Nea Bizoane … bre , ai si matale rabdare pina se incinge situatia ceva mai tare … deocamdata ” separatistii ” bombardeaza cu „Grad ” -uri …. pina la ” Uragan ” mai trece o luna …. stii doara fenomenu … caldura verii dilata tevile de lansare astfel incit la un moment dat incape un calibru superior 😉

        ” Militants shelled Ukrainian soldiers with „Grads” near Mar’inka, – the speaker of the ATO ”

        https://twitter.com/24todaynetua/status/604233310433316864

        1 militar mort si 6 raniti in ultimele 24 h , ieri au fost 3 civili morti si insemnate pagube materiale

        Iaca ce planuiesc in continuare ” separatistii ” :

        „” „DNR” plans to capture Slavyansk, Konstantinovka and Krasnoarmeysk „” …..

        https://twitter.com/zn_ua/status/604074668694335488

        … adicatelea ruta dintre Debaltseve si Harkiv …. adica sa deschida un front la N de zonele cucerite pt a descongestiona ruta Mariopol – Melitopol ( podul terestru spre Crimea )

  2. „Petru Bogatu: Kremlinului ii este scris sa fie un paria in politica mondiala”

    Da, sigur! De aia l-au pupat Merkel si Hollande in posterior pe Putin dupa invadarea Crimeii si Donbasului, de paria ce e Putin. Dubla masura: cand Milosevici a facut pe viteazul prin Kosovo, NATO a bombardat Serbia, cand Putin a facut pe viteazul prin Ucraina, NATO doar a strambat din nas.

    Petru Bogatu: „Toate problemele sunt la Chisinau. Mediocritatea si rapacitatea clasei politice au facut ca multe din sansele istorice pe care le-a avut in ultimii sase ani Republica Moldova sa fie ratate.”

    Bingo! Luati-le averile si expulzatii in Congo pe politicienii moldoveni. 🙂

  3. Singura sansa a Moldovei cred ca este alaturi de noi. Ca stat „independent” am vazut ce poate face in ultimele doua decenii, nici de acum incolo lucrurile nu se vor schimba, rusii tot vor avea o influenta covarsitoare, iar clasa politica isi va pastra valoarea de doi lei.
    Nici noi nu suntem prea rasariti, dar in comparatie cu ei este altceva.
    Problema unirii este una singura in schimb, moldovenii inca nu vor asta in proportie majoritara, foarte multi sunt sceptici si au inca nostalgii de pe vremea vechiului sistem. Atat timp cat isi vor pastra scepticismul cu privire la o unire cu Romania va fi foarte greu de infaptuit. Daca pe viitor isi vor schimba parerea si vor intelege ca suntem acelasi neam si ca uniti le va fi mai bine, pana la unire nu va fi decat un pas. Oricat ar incerca clasa politica moldoveana sau rusii sa se impotriveasca, cu 70-75 % din populatie pro-unire va fi in zadar.

    • In 10-15 ani sovieticii inraiti vor fi in mormant.

    • E interesant de urmarit o afirmatie a lui Talpes(fost sef al SIE), unde afirma ca dupa 2020 -2025, granitele Romaniei se pot schimba, cu acordul prealabil al marilor puteri. Desi nu a spus-o raspicat, a lasat sa se inteleaga ca in calitate se sef al SIE a fost informat de aceasta decizie chiar de liderii celorlalte servicii externe occidentale. Decizia a fost luata deja si este un fel de plan cu bataie lunga in ceea ce priveste Romania si rolul acesteia in contextul politico-economic al contructiei europene actuale. Erau expuse inclusiv motivari de ordin economic si al fortei de munca, pensii e.t.c. Eu zic ca e destul de clar…Basarabia a fost prinsa in acordul de aderare la EU/NATO, dar cu bataie pe termen lung! Pana atunci(2025) cred ca vor disparea si nostalgicii sovietici. Eu am mai afirmat ca in astrograma Romaniei este mentionat anul 2024 ca imlinire si afirmare, cu ascendent in casa mostenirii, la fel ca in 1918. Atunci stim ce s-a petrecut! 🙂 Doamne ajuta!

      Uitati aici emisiunea…catre a II-a parte gasiti si afirmatia aia.

      http://adevarul.ro/news/eveniment/adevarul-live-ora-1600-afla-romania-harta-putere-lumiim-1_555f164bcfbe376e3578efb9/index.html

  4. @ Ghita Bizonu

    Pe tema asta cu Kosovo as vrea sa deschid o discutie cat de cat obiectiva , civilizata, bazata pe argumente solide, deoarece o consider o tema spinoasa pt politica externa romaneasca.
    Sa incepem: Sarbii spun ca ei au venit in sec VI d.c. ( ma refer la ramura slavilor din care au rasarit sarbii si croatii) in Kosovo, ca nu era nimic pe-acolo , ca si-au intemeiat statul , vatra lor, Kossovopolje, mandrie nationala etc.) In problema Kosovo Romania a sprijinit Yugoslavia apoi Serbia, implicit a sprijinit versiunea istorica a lor. Curios sau nu ungurii sustin ca in momentul in care au ajuns in Transilvania( sec.IX-X d.c.) acolo nu au gasit pe nimeni( intotdeauna astia care cotropesc teritorii nu gasesc pe nimeni). Romania , pe buna dreptate, respinge aceasta idee ca fiind nerealista si istoric gresita.Numai ca Romania sustine o chestie intr-o problema si chestia taman opusa intr-o problema identica cu prima.Descoperirile arheologice au aratat ca departe de a fi teren viran in Kosovo exista o droaie de populatii: yliri( stramosii albanezilor), populatii grecesti sau macedonene romanizate,traci, aromani, unii spun ca si daci.De asta zic ca diplomatia romaneasca trebuie sa navigheze cu atentie in aceasta problema si sa nu-i mai ia pe sarbi in brate care ne erau prieteni atata vreme cat subiectul vlahilor din Serbia nu se discuta.Astept argumente pro si contra fara injuraturi si tiganisme.

    • Adevarul e undeva la mijloc in aceasta problema. Normal sa slavii au gasit populatie acolo, dar ei exclud ca erau albanezi. In cel mai bun caz, doar o mica parte formata din Ilirii tarzii (a nu se citi neaparat ca si protoalbanezi). Problema rezida in incertitudinea originii albanezilor si a sortii ilirilor dupa romanizarea zonei. Pur si simplu nu sunt dovezi clare, nici macar arheologice cum ca albanezii sunt continuatorii vechilor iliri. Albanezii sunt mentionati ca atare de abia cu cativa zeci de ani inainte de marea schisma de la 1054, ca fiind mercenari sositi din Italia(zona Bari), unde se vorbeste si astazi un vechi dialect albanez. Eu inclin sa cred ca albanezii chiar se trag din vechii iliri, dar nu intr-u totul. Posibil si o emigrare a unei parti a ilirilor in peninsula italiaca si apoi intoarcea lor cu numele dat de localnici, pe care acestia si l-au insusit(pe modelul romanilor numiti vlahi de germanici si slavi). Nume care a dainuit si a acaparat mentalul populatiei. S-a intamplat si la noi, in Dacia si Tracia deopotriva. Romani si Armani in loc de daci si traci…acelasi neam, aceeasi limba, mai multe dialecte. O ulterioara evolutie a limbii prin amestecul vechii limbi ilire, a romanizarii partiale ulterioere si a imicstiunii slave, grecesti, turcesti e.t.c. care au dus la ce stim noi azi formand limba albaneza si dialectele ei. Problema rezida in intinderea ilira care nu a ajuns niciodata oficial in Kosovo, ci doar la periferia lui(maxim). Bizantinii au dat voie ilirilor sa se mute unde vor in imperiu, doar dupa navalirea slava. Acolo cam se vorbea o limba latina, in principiu, incluzand o parte latinizata complet a ilirilor periferici, amestecati cu traci, greci si alte etnii antice. Asta inseamna ca au ajuns sa populeze Kosovo oarecum in acceasi perioada, dar slavii s-au impus, chiar si prin asimilare sau fortarea indirecta a parasirii unor albano-iliri?. Ceea ce confirma teza albaneza…dar nu o infirma pe cea sarba. Cautati harta Iliriei si veti vedea miscarile populatiei ilire in zona de-a lungulistoriei+ articole despre Albanezi si Sarbi pe Wiki si zona etnica a balcanilor in general. Cronicile romane afirma romanizarea comlpeta a ilirilor, mult mai devreme decat neamurile daco-trace. Deci de unde o limba albaneza non latina la baza? Plus ca ilirii si tracii erau cam rude, atat etnic cat si dpdv al limbii vorbite. Am scris toate astea, tocmai pentru a arata cat de greu este de interpretat acest subiect. sarbii afirma ca albanezii au venit, si cam asa e, adusi de turci, concentrati, dupa Kosovopolije, pentru a slabii puterea sarba. Au acceptat privilegii si chiar, mai tarziu, abandonarea crestinismului. Parerea mea e ca provincia aia e si va fi a cui o va stapani in viitor, cine va avea sporul demografic mai mare, cine va expulza cealalta populatie e.t.c. E mult mai complicat decat la romani si unguri. Poate ca undeva la Vatican exista inca documentele referitoare la Iliri/albanezi, dar sunt ascunse ca si cele despre daci, din N motive. Cert este ca provincia aia reprezinta atat centru poporului sarb cat si a celui albanez, mai ales ca principiu in cazul acestora din urma. Asta-i firea omului in general. Sarbii au ajuns tarziu in Banat si Timoc, dar asta nu-i impiedica nici sa afirme ca e al lor si nici sa le stapaneasca. DPDV etnic si cultural, suntem mai apropiati de albanezi, dar slavii sarbi cea mai mare apropiere fata de romani, poate si prin proximitatea geografica. Noi suntem intre ciocan si nicovala…..si din dezinteres si din lipsa de motivare istorica. Doar interesele geopolitice actuale conteazapentru noi, nu dreptatea istorica incerta. repet….Kosovo o sa fie vesnic a celor care il vor stapani. sarbii sunt incapatanati si infipti, iar albanezii sunt rai si infipti. La urmatorul mare conflict, o sa iasa un hardcore de toata frumusetea in balcani, dar mai ales in Kosovo! PEACE……. 🙂

      • PS
        In cazul in care se va reusi intr-un fel anume sa se demonstreze apartenenta albanezilor la etnia ilira, chiar si prin stapanirea periferica asupra unei parti din Kosovo, nu cred ca mai poate sa incape vre un dubiu asupra apartenentei primare a Kosovo. Tot niciun fel de dubiu nu poate sa incapa asupra faptului ca sarbii nu vor renunta in vecii vecilor la acea provincie, indiferent ca ii va contrazice istorie cu acte in regula. Va fi un fel de evreii in Palestina; ati plecat…shalom! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *