In timp ce noi suntem incremeniti la episodul PKM „clasic” si „vintage” (pacat ca nu se vinde ca arma civila in SUA 🙂 )… rusii au introdus prin 2001 PKP „Pecheneg”, acum inclusiv in versiunea bullpup, mai compacta si mai usoara decat PKP, la doar 8,2kg fara bipod si 8,7kg cu acesta (PKM cantareste 7,5kg cu „cracan”):
Munitia a ramas clasica 7,62x54mmR alimentata pe banda, diferenta majora fiind teava racita radial fortat, fara a fi insa interschimbabila ca la PKM, deci un avantaj pe de-o parte, dar si un dezavantaj pe de alta parte.
Bulgarii au mai imbunatatit si ei al lor PKM… pe unde au mai putut, prin hibridizare rezultand MG1M in calibrul 7,62x51mm NATO, dar pastrand alimentarea cu banda:
iar polonezii au scos UKM-2000, pe standard NATO, cu versiunea P/2015 in pregatire…
Sarbii au in productie si o versiune cal . 5.56x45mm NATO, denumita Zastava M09. Mitraliera sarbeasca are 1,25m lungime, cantareste doar 6,5 kg cu tot cu cracan, avand o viteza la gura tevii de 890m/s si o cadenta de 700 lovituri pe minut.
Optiunile noastre de cumparaturi sunt numeroase, insa deocamdata, in lipsa banilor, se reduc la una singura: pastrarea PKM, in paralel cu lotul redus (doar 215 bucati) de Denel/Vektor SS77 sudafricane din achizitia de acum cativa ani. Partea si mai interesanta este ca sud-africanii au anuntat in 2016 ca vor inlocui SS-77 cu DMG-5, un derivat imbunatatit al SS-77.
O comparatie mai pe larg a mitralierelor usoare a fost facuta deja aici (de unde am preluat tabelul de mai jos), insa imi pare importanta pastrarea masei reduse, la putin peste 7kg, ceea ce depaseste 8kg fiind probabil incadrabil mai degraba la mitraliere „medii” de uz general, mai greu portabile si destinate in special vehiculelor.
Model | Calibru (mm) | Greutate (kg) | Cadenta tragere (rpm) |
PKM | 7,62×54 | 7,5 | 650-750 |
FN Minimi 7,62 | 7,62×51 | 8,2 | 660-760 |
FN MAG | 7,62×51 | 11,8 | 650-1000 |
IMI Negev NG7 | 7,62×51 | 7,6 | 850-1050 |
SS77 | 7,62×51 | 9,6 | 650-850 |
HK121 | 7,62×51 | 10,8 | 600-800 |
MG-3 | 7,62×51 | 10,5 | 1000-1200 |
De aceea mi-am permis sa adaug si MG 3 a celor de la Rheinmetall in comparatie (imediat dupa inlocuitorul sau HK121), care se detaseaza prin cadenta uluitoare (depasita de evolutia sa MG45, capabila de 1390 lovituri/minut si de derivatul MG-60, capabila de 1800 lovituri/minut si avand calibru NATO, 7,62x51mm), chiar si la mai bine de 70 de ani de la aparitia stramosului sau, MG-42. Interesant este ca MG-3 poate folosi atat munitie pe banda cat si standard NATO, inter-legata, cu dezintegrare.
MG3 KWS
Video MG3:
https://www.youtube.com/watch?v=D4en4UizhTE
In fine, MG-3 este inca o mitraliera adecvata folosirii pe vehicule, dar si ca si mitraliera de uz general, chiar si in versiunea cea mai usoara, de 9kg, neputand rivaliza insa cu PKM si derivatii sai la capitolul portabilitate. Ultima versiunea a MG-3 este MG 3KWS (“Kampfwertsteigerung”), introdusa de Rheinmetall ca si stop-gap pana la completarea inzestrarii Bundeswehr cu HK121. Este vorba de fapt de un kit de accesorizare cu sine Picatinny, pat ajustabil, manere imbunatatite (manerul de carat rabatabil si transformabil in maner de prindere la tragere) dar era in pregatire si un mecansim de ajustare a cadentei.
Video HK121:
Un concurent in aceeasi clasa de masa cu PKM dar cu cadenta superioara este IWI Negev-ul israelian, din pacate insuficient de populara pe la noi prin ograda…
In concluzie, Dumnezeu cu mila la acest capitol, bugetul de achizitii al MApN urmand a fi serios afectat in urmatorii 5 ani de achiztia de Patriot, Himars, Piranha V, alte 32 de F-16, elicoptere si alte echipamente mai prioritare, inclusiv pentru marina…
Poate intre timp se dezmeticeste Cugirul si ne ofera o versiune NATO a PKM-ului…
Marius Zgureanu
Infara de faptul ca au 50 de ani si nu mai sunt la moda de ce le-am schimba? Sunt cele mai usoare din tabel, sunt fiabile( la jdemii de boabe trase nu am avut decat u singur incident, cu teava rosie stramba de o vedeai cu ochiu’ liber, care de altfel in 5 min si-a revenit singura) la cadenta sunt pe-acolo, nitel sub… asa ca de ce? Mai devraba bagata optica zi-noapte pe ele si un rk minutios, tave noi unde e cazu’ si foc de voie.
calibru NATO, de-aia
Ar fi simplu de trecut pe 7,62/51
se pare ca nu e asa simplu… polonezii se chinuie de ceva timp, primul rezultat nefiind prea bun
La. Naiba in anii 30 a fost trecut chuchaut de la 8 mm francez la 7,92 germnn
nu este atat de simplu.
Problema de calibru este cea mai mica problema.
Problema este ca se trece de la sistemul cu cartus cu rama 7,62x54R la altceva fara rama.
Practic afectezi doua din cele mai importante mecanisme ale mitralierei:
1)incarcarea munitiei in teava
2)ejectarea tuburilor
mama! „Altceva”!
Adica in 1930, Romania care isi importa armele (sau de bia incepuse fabricaea) a putut sa „recalibreze” pistile mitraliera Cauchaut Gladiator care utiliza 8mm Lebel (8x50mm R) ca sa foloseasca 7.92×57mm Mauser … insa in 2017 Romania care exporta arme (inca) care a avut o industrie de armamnet nu mai poate? BUUuuuna! ? Apopos bulgarii9 cum au putut?!
Scuze insa nu red ca este chiar asa de greu ca sa uncerci om munite mai scurta cu 7 mm … Invers da ar fi mai nasol..
Si ar mai fi ceva legat de pct 2. Sa stii ca este vorba despr4e mitraluera Kalasnikov b… care mecanic cam este un AK (ma rog piese mai mari …) Deci se [poa copia extractorul de pe AK… A am uita sa iti zic AKM u foloseste si el munite fara .. cum ii zici tu? Rama.
Ghita, problema este ca trebuie facut un nou sistem de incarcare si descarcare.
Practic faci doua mecanisme complet noi dar la care esti limitat deja de spatiul existent.
Actualul sistem de incarcare smulge cartusul din banda il muta mai jos si pe urma il introduce in camera cartusului.
La sistemul fara rama de regula cartusul este impins direct in camera cartusului.
Cu alte cuvinte, o sa fie nevoie de un mecanism incarcare-descarcare nou (practic mecanismul care iti da fiabilitatea mitralierei), un inchizator nou si un extractor nou.
Practic, tot ce este in cutia mecanismelor mai putin piston de gaze.
In afara de problema tehnica, care nu este insurmontabila :), mai este si o problema de tehnologie.
Trebuie schimbate si o caruta de echipamente si masini unelte. Daca MApN ar plati nu cred ca ar fi o problema sa se adapteze ceva.
Mai degraba ar face o mitraliera de la zero inspirandu-se din ce exista deja in dotare.
Numai sa plateasca cineva si dezvoltarea sau macar sa cumpere licenta de la Vektor SS-77.
La ce ai mentionat tu este simplu: schimbi teava sau prelucrezi camera cartusului daca calibrul ramane similar si adaptezi inchizatorul si extractorul pe noul tub de cartus (mai lung/scurt si marit/micsorat diametrul inchizatorului si raza ghearei extractoare). Nu prea ai ce sa mai dezvolti ci doar adaptezi.
Insa de la rama la fara rama sunt doua chestii mult mai diferite.
La PSL s-au descurcat
singura chestie care seamana cu adevarat intre un AKM si un PKM este doar inchizatorul, restul este alta plachie de peste.
Iti recomand o prezentare facuta de Ian (chiar este academic tipul):
https://www.youtube.com/watch?v=zeFMXtnCMyI
romani nu au recalibrat CSRG-ul ci polonezii( ,De la sfarsitul anilor 20 s-a incercat inlocuirea acestuia .Dupa esecul cu francezii de la Manufacture d’Armes de Châtelleraultdin 1926 , s-au orientat pentru dezvoltarea in colaborare cu cehoslovacii a unei versiuni imbunataite al lui ZB26. Rezulatul a fost ZB30 care ulterior s-a fabricat si in Romania la CMC
nu chiar , in 1928 au trecut la versiunea lor de BAR
sunteam incremeniti in timp si neputinta.
mapn-ul asteapta companiile sa vina la el cu produse noi,industria de resort nu face nimic ca nu are solicitari de la mapn.
te-ai gandi ca puscoce si chistolete am putea fabrica si noi asa amarati cum suntem…frectie.
nu o sa se intample nimic in stilul asta, pentru ca apar doua chestii care se exclud una pe alta:
1) MAPN vrea un produs nou si matur
2) un produs matur inseamna ca a trecut de „bolile copilariei” si de problemele de fabricatie, ceea ce inseamna ca a fost dezvoltata complet linia de fabricatie.
Numai firmele care au dat faliment au bagat bani in linii de fabricatie dedicate pentru produse care nu s-au vandut sau nu au avut contract ferm.
F bune, comentarii, Lucian! Daca nici artileristii nu cunosc balistica…
„Poate intre timp se dezmeticeste Cugirul si ne ofera o versiune NATO a PKM-ului…”
In 15 ani …
si o sa fie mai hidoasa decat isi poate cineva imagina
poate cea cu pat retractabil
” teava racita radial fortat” eu nu am vazut asa ceva la Pecheneg, poate cineva sa explice?
Mi-am pus mai demult problema racirii fortate a tevii de mitraliera si toate solutiile imaginate de mine aveau un radiator si un ventilator care sufla spre gura tevii prin radiator (de diverse forme). Dar am ajuns la concluzia ca e prea complicat si nepractic, tot racirea cu apa ar fi mai buna.
In alta ordine de idei, la lista de mitraliere de mai sus ati putea adauga Textron LSAT cu munitie telescopata (inclusiv cea de 6.5 mm).
este traducere google :).
Teava este de fapt intr-un manson si are nervuri/lamele radiale si nu longitudinale. Aerul este impins prin spatiul dintre teava si manson cam cum este la Lewis.
vezi deschiderile si nervurile in deschiderile din mansonul de sub maner.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pecheneg_machine_gun#/media/File:PKP_Pecheneg_Conscript_day_in_Moscow_2011.jpg
da, si din cauza asta teava este mai grea, sporind si masa armei si nici nu poate fi schimbata in teren…
@lucian74: multumesc pentru explicatie, deci radiatorul (cu o suprafata mica) este ascuns de manson. Eu ma gandisem la ceva mai voluminos si cu o suprafata de disipare mult mai mare. 🙂
nervurile alea de pe teava pot sa dubleze suprafata prin care se disipa caldura iar la asta se mai adauga si grosimea marita a tevii.
Sincer sa fiu, as fi multumit si daca Cugir ar face macar o modernizare care sa duca PKM la nivelul PKP.
Si rupti in tur si cu coada in sus. Sincer nu inteleg de ce nu ne putem asocia cu alti amarasteni gen bulgari sau polonezi daca banii nu ne dau afara din casa.
De ce nu s-a continuat si extins colaborarea inceputa de Cugir pe pistoale cu IWI? Daca ne este teama sa iesim din „mecanica kalasnicoveana” si nu vrem sa modificam dramatic celebrele „linii de productie” de ce nu mergem pe mana IWI cu ACE si NEGEV? Au aproape toate versiunile de calibre si lungimi de teava visate de noi. Nu cred ca am tusi de niste ACE N-21/22 & ACE 52 + ACE GL 40, NEGEV NG7 SF eventual chiar si GALIL Sniper SA. Nu sunt foarte departe de ce stim noi sa facem iar IWI are feedback la prima mana din partea IDF care le-au frecat in razboaie adevarate nu prin poligoane.
Cred ca nu mai avem nevoie de o alta afacere „SKODA”…
Skoda? Cam prafuita! Motorola, Puma, EADS ce au?
https://ro.wikipedia.org/wiki/Corup%C8%9Bia_%C3%AEn_Armata_Rom%C3%A2n%C4%83
Sa inteleg ca solutia ca sa nu cada niscaiva politicieni si generali in mrejele ademenitoare ale mitei e sa stam noi frumos acasa, sa nu colaboram cu nimeni si sa facem lucrurile pe genunchi asa cum stim noi din mosi stramosi. In stilul asta eram si acum echipati stramoseste cu falx, sica, scut de lemn si piele si caciula de lana da’ macar mita nu iese din tara la dusmanu’ capitalist ci ramane la ai nostri.
Ma refeream la faptul ca achizitiile sa fie transparente si pertinente, tocmai ca sa u se intample in continuare aceleasi lucruri, nu sa cumparam P5 „chel” la 4,7 mil. cand putem lua Box. „ne-chel” ca lituanienii la 4,4 mil.
Bugetul MAPN nu va fi blocat in anii urmator de achizitiile pe care le viseaza lumea pe bloguri,ci de cheltuielile cu personalul si cu spagi. Alea vor inghiti toti banii,banii aia nereturnati traditional la rectificari noiembriste, asa ca si la anul pe vremea asta tot despre viitoarele carele urmeaza sigur a se lua,da nu stim cand,poate peste o miue de ani, Patriot,Piranda V,Agilis si curvete,Venom si Viper om discuta.
De aia n-om avea metralere,ca urmeaza sa luam belescoptere.
Cel mai bine ar fi cuparate licenta de la un fabricant west pt arme ushoare si grele de infanterie preferatul meu fiind https://robinsonarmament.com/ iar pt mitraliere light si havy unele din cele afisate in acest articol si https://barrett.net/firearms/240lw/ .