Fierul ca fierul aurul de scump la cumparat, dar in zilele acestea de probleme demografice in Europa, parca mai greu e sa gasesti pe cineva care sa vrea sa urce in fieratanii. Iar pana sa urce, mai trebuie sa poti sa il si formezi corespunzator si apoi sa il motivezi sa nu plece din sistem.
Chiar daca in Romania guvernantii marseaza tot mai mult pe ideea serviciului militar obligatoriu, acest demers singur doar va creste costurile cu personalul fara a il putea si pregati sau echipa corect si nu va rezolva majoritatea problemelor acute de personal cu care ne confruntam.
Mult mai important este cum este structurat programul de pregatire, presupunand ca faza de recrutare este trecuta cu succes, in fine, in multe cazuri cu bareme mai coborate daca nu se prea inghesuie lumea.
Daca ne uitam si la ce se intampla in Ucraina, pe timp de razboi este greu de transformat rapid simpli recruti in militari cu o calitate acceptabila de pregatire si deci sanse de supravietuire pe front, iar o astfel de transformare ia mai mult de o luna in cazul infanteristului de rand. Este vorba mai degraba de o durata de 3 – 6 luni (4 luni este cazul pregatirii de baza in cadrul legiunii straine franceze) in conditiile unui sistem de formare deja functional, gata pregatit sa scoata pe banda rulanta militari la nevoie si sa te poti baza pe acel sistem sa-si faca treaba in continuare. Dar, daca abia la primul cartus se pun bazele acestui sistem, inseamna un decalaj de aproximativ un an pentru a obtine ceva calitativ, alternativa fiind de a produce oameni cu pregatire precara de la inceput si apoi carpeala din mers, cu rezultate dezastruoase.
Blocajele in materie de recrutare si formare dovedite de ani de zile de ministerele noastre cu atributii indica imposibilitatea unor programe modulare de pregatire mai devreme de schimbarea unei intregi garnituri de militari cu functii decizionale la nivel de ministere. Este uman imposibil de explicat de ce au avut nevoie de 8 ani ca sa implementeze programul rezervistilor voluntari!
Pentru operarea de echipamente mai complexe, formarea poate lua alte cateva luni, ajungand la cel putin un an pentru piloti de aeronave (cu toate fazele de pregatire, academie si specializari, se poate ajunge la 4-5 ani, si la acest capitol inca existand si o diferenta de calitate a pregatirii din Romania fata de alte tari, cum ar fi Polonia).
{In materie de complexitate din pacate nu exista scurtaturi, din acest motiv necesitatea existentei deja a unui program de formare pentru unele specialitati militare este stringenta. Aici ar putea fi folosit un tertip ce a existat in Legea 80/1995- Statutul cadrelor militare – respectiv formarea unor specialisti civili in mediul militar care pot fi activati la nevoie. A fost cazul unor piloti civili si a unor marinari civili formati in Academiile militare insa la finalizarea studiilor li se acorda gradul in rezerva. Tot in acest sens ar fi necesara si o optiune inversa respectiv formarea in rezerva a unor specialisti civili. Din pacate aici discutam doar teoretic, nu exista scoli de subofiteri sau maistrii in rezerva si nici scoli de ofiteri de rezerva, practici pe care Romania le-a avut insa in trecut.
Trecerea la mobilizarea de razboi presupune a avea personal pregatit pentru a forma unitati suplimentare, presupunand ca acestea au echipamentul necesar, de a inlocui atritia in unitatile de pe linia frontului dar si de a creste numarul de echipaje de schimb pentru a le roti pe anumite tipuri de echipamente militare (rotire necesara in conflictul de durat si de inalta intensitate).
Si asta pentru ca, spre exemplu, in ultimele razboaie, in aviatie principalul ucigas dincolo de lipsa constientei situationale a fost oboseala fizica si psihica data de frecventa numarului de misiuni, ceea ce a creat chiar si pilotilor experimentati viziune de tunel si scaderea capacitatii de a estima situatia tactica precum si supraestimarea propriilor capacitati.
Sa continuam sa disecam putin subiectul aviatiei, o arma complexa…
Acum cativa ani in USAF erau in medie cam 1,5 piloti / aparat iar daca luam in considerare disponibilitatea tehnica a aparatelor erodata de diverse probleme, putem spune ca a fi aproape 2 piloti/ aeronava operationala. Ca exercitiu de imaginatie, presupunand ca am atinge candva cifra de 70 aeronave de lupta, la o disponibilitate operationala de 70% ar insemna cam 49 de aeronave, deci un necesar de aproximativ 100 de piloti.
Pentru a mentine un astfel de efectiv, este nevoie ca la baza piramidei sa existe capacitatea de a forma si mentine un numar de piloti pe palierele formare de baza zbor/ turboprop, capacitati de baza de utilizare armament, bazele luptei aeriene, formarea pe avioane reactive, capacitati avansate de lupta aeriana, urmand ca cireasa de pe tort sa fie un pilot capabil de lupta pe supersonic la standard NATO (minim 180 de ore de zbor pe an). Ca termen de comparatie, in anii 1960 pilotii francezi ai fortei de disuasiune nucleara zburand pe Mirage IV aveau 300-330 ore de zbor/an plus ore de simulator (evident, simulatorul de atunci nu se compara cu cel de acum, zborul era mai solicitant insa complexitatea echipamentelor era mai redusa). Cei de la baza piramidei ar putea fi mentinuti ca „pepiniera” sau rezerva, la un cost semnificativ mai mic decat pilotii la standard NATO, operationali.
Ca o noua paranteza, In fortele aeriene franceze majoritatea pilotilor de lupta sunt la standard NATO (chiar daca actualmente zboara mai degraba spre 150 in loc de 180 ore pe an) dar se pare ca mai exista pana de curand si o categorie mai restransa de piloti cu mai putine ore de zbor anual pe supersonic, mentinuti in principal pe subsonicul Alpha Jet (astazi doar 53 inca active din inventarul de 80 si un total de 176 produse, incluzand Patrouille de France si rolul de „agresor”, precum si scoala de arme avansate pe versiunea NG, pentru un total cumulat in jur de 200 aparate Mirage 2000 si Rafale)… Dincolo de cadetii care se pregateau pe ele, mai erau si instructorii dar si alti piloti (cum e cazul agresorilor), care puteau fi adusi relativ repede la standardul NATO, cu o perioada mai scurta de pregatire intensa si nu ani de zile. Recunosc, nu am detalii care sa ne lamureasca asupra eficientei unui astfel de organizari, situatia de mai sus fiind mai degraba un rezultat conjunctural al subfinantarii.
Inca un lucru care conteaza este complexitatea sau genul de misiuni efectuate in cadrul orelor de zbor anuale, diferentele de capacitate operationala putand exista la acelasi numar de ore de zbor dar cu profil diferit.
Sa nu uitam ca formarea de baza pentru zbor se aplica si pilotilor de transport si de elicoptere si ar fi de dorit si pentru pilotii de drone tactice (unii fosti piloti militari), astfel ca mentinerea unei capacitati mai extinse pentru scoala pe avioane cu elice (nu doar militare, ci si in cadrul aerocluburilor) ar putea asigura o supapa de siguranta pentru efectivul de personal militar.
Revenind la formarea de baza...
Fie ca vorbim de rezervisti, fie de noi recruti, cel putin doua sau trei luni ar fi necesare pentru baza pregatirii (cursul de antrenament de baza in legiunea straina dureaza 4 luni). Aici ar trebui formate gesturile de baza ale pregatirii militare, care sa includa si cateva module complementare, la alegere, in functie de specializare.
Astfel, se poate porni cu bazele organizarii, comunicarii eficiente, manipularea si intretinerea armamentului usor din dotare, orientare in teren, gesturi de prim ajutor, supravietuire, camuflaj, pregatirea adaposturilor si saparea transeelor, in paralel cu dezvoltarea si evaluarea capacitatilor fizice si psihice si a limitelor acestora pentru fiecare: marsuri, deplasare rapida in teren, paza, antrenamente, inclusiv de noapte.
Ar urma apoi, probabil o luna suplimentara, module de pregatire ceva mai specializate, la alegere, de genul: conducerea de vehicule in teren accidentat, manuirea de sisteme portabile de arme, conducerea de camioane si vehicule blindate, formare sanitar, tragator de elita, etc.
Aceasta formare de baza ar putea fi obiectul unui stagiu militar cu durata redusa, de cateva luni, ca e recrutare obligatorie sau pe baza de voluntariat. Si la fel ca in alte tari, aceasta pregatire initiala ar oferi optiuni ulterioare catre o cariera activa in armata profesionista, la rezervisti si unitatile teritoriale, sau in alte structuri (MAI, etc).
Esential este ca omul trebuie sa vada si sa perceapa armata langa el, insa de ani buni de zile responsabili din ministere au facut eforturi magistrale sa indeparteze omul de rand de uniforma creeand tot felul de ierarhii de parca atunci cand va fi o problema nu vom fi obligati cu totii sa punem umarul la aparare. Vis-a-vis de proximitatea atat psihologica cat si fizica, marele avantaj il are MAI-ul, structura ,care are inspectorate la nivel de judet pentru doua arme inca militarizate. In acest context si in parteneriat cu ministerul apararii s-ar putea face inclusiv pregatire premilitara cu elevii de clasa a 12-a, da generatia tiktok, ca alta nu avem, insa o generatie careia trebuie sa-i oferi ceva concret dupa acel modul de pregatire: o diploma, o calificare si niste bani. Mai departe, competitie si pregatire sportiva disponibila gratuit oricarui tanar doritor in cadrul acestor unitati poate insemna o baza de selectie pe mai departe intr-un modul de pregatire militara generala finalizat cu acordarea unui grad militar. Si cel mai important – o modularizare reala conexa unui plan evolutiv in cariera militara ca rezervist, deoarece in acesta situatie noi vorbim strict de ceea ce se poate mobiliza pe langa cei activi. Din pacate, in prezent orice vizita la centrul militar judetean se lasa cu o nebuloasa pe care nici cei care lucreaza sau au lucrat in sistem nu o mai pot adresa. Practic regasim greseala fundamentala a statului blocat in 1980 cu politica de resurse umane, in loc sa ofere ceva concret acestor tineri, care in caz de conflict vor imparti transeea cu militarii activi.
Am putea spera astfel la premisele unei baze mai sanatoase pentru pregatirea militara, atat calitativ cat si cantitativ, pregatirea pentru sistemele de arme moderne fiind tot mai scumpa si mai complexa.
Marius Zgureanu & LtRez
P.S.
Dincolo de planul de rezilienta al personalului militar discutat mai sus, pentru NATO, planul de rezilienta include urmatoarele aspecte:
Seven NATO Baseline Requirements for National Resilience
- Assured continuity of government and critical government services: for instance the ability to make decisions, communicate them and enforce them in a crisis;
- Resilient energy supplies: back-up plans and power grids, internally and across borders;
- Ability to deal effectively with uncontrolled movement of people, and to de-conflict these movements from NATO’s military deployments;
- Resilient food and water resources: ensuring these supplies are safe from disruption or sabotage;
- Ability to deal with mass casualties and disruptive health crises: ensuring that civilian health systems can cope and that sufficient medical supplies are stocked and secure;
- Resilient civil communications systems: ensuring that telecommunications and cyber networks function even under crisis conditions, with sufficient back-up capacity;
- Resilient transport systems: ensuring that NATO forces can move across Alliance territory rapidly and that civilian services can rely on transportation networks, even in a crisis.
Source: Language from “Resilience, civil preparedness and Article 3,” NATO, September 20, 2022, https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_132722.htm.
Voi vă bateți capul cu pregătirea rezerviștilor și nu vedeți ( nu vreți să vedeți) starea deplorabilă a pregătirii profesioniștilor din armata română.
Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică
https://www.smcis.ro/#
NU SE DĂ ADMITERE, SE INTRĂ PE BAZA MEDIEI DE BACALAUREAT
Primul criteriu de departajare in caz de medii egale este nota obținută la proba scrisă de la ROMÂNĂ de la bacalaureat.
Armă eminamente tehnica și un criteriu important la admitere e nota la română.
Spre comparație, subofițerii de la pompieri dau examen de admitere la MATEMATICA, li se cere să rezolve probleme cu logaritmi.
Și ăștia de la MApN nu cer la admitere o problemă de matematica sau informatica pentru maiștri militari de comunicații, tehnologia informației și apărare cibernetică.
Ce pretenții să ai de la asemenea maiștri militari?
Ăia nu se prind că armata n are de unde să scoată specialiști veritabil?
Ce pretenție sa ai de la un maistru militar pe care l selectezi după nota la română, nu de la matematica sau informatica?
Asta e situația reală în Armata Română, doar că ne facem ( unii dintre noi) că nu o vedem și vorbim de cai verzi pe pereți. Dacă nu ai competenta la militarii activi, n ai cum sa ai competență la rezerviști.
„Voi vă bateți capul cu pregătirea rezerviștilor și nu vedeți ( nu vreți să vedeți) starea deplorabilă a pregătirii profesioniștilor din armata română.”
De ce crezi ca nu vedem? aici ai avut o pozitie ca gen. Danila. Si el spunea ca sunt prea putine resurse pentru cei activi, daramite pentru rezerva. Din pacate razboiul nu tine cont de neajunsurile noastre, iar faptul ca unei armate de conscripti nu i s-apus nimic in loc, apreciez ca este una cu tradarea prin ajutarea inamicului.
Da, la toate scolile se masitrii si subofiteri s-a scos admiterea, nu doar la SMCIS. Si da, este importanta limba romana. Nu pot sa public un raspuns primit de la MAI, serviciul arme intr-o situatie pentru mine sa vezi cate greseli gramaticale au facut si cum este posibil sa iasa asa ceva dintr-o instutie de stat. Zici ca a scris-o Garcea in persoana.
Evident ca ai dreptate, important este si componenta tehnica, sau daca vine elevul macar de la un profil tehnic si nu unul uman. Dar daca bagi mai multe criterii de selectie/evaluare, ramai cu ochii in soare si pustiu pe platou.
aloou domnu´apevist in rezerva, pai se poate, cind ti ´am bagat slang de bucale end of ´99 ai zis ca nu le am cu conjugarile…te doare mucii(mai glumim si noi)
Aloo, fa un mare efort si contureaza ideea astfel incat sa putem intelege si noi.
Elevul de ,,profil tehnic” foarte probabil nu stie diferenta intre mm. si dm. si are mari probleme cu CITIREA unui enunt in care sunt simboluri matemetice. O adimitere pe baza notei de la bac. la romana nu poate fi decit o scuza pe viitor ,, atit s-a putut”
Raspunsul SRI la pb recrutarii personalului de specialitate in securitate cibernetica este concursul „UNBREAKABLE” https://unbreakable.ro/
SRI are rezervate 2 locuri din 180 de subofițeri la SCMIS.
SRI, STS , SIE , MAI, ANP au rezervate împreună 24 de locuri din 135 la maiștri militari SCMIS
SRI angajaza direct daca ai suficienta experienta. Sunt posturi permanent deschise la ei pe site pe IT -> Cybersec/DevOps/ITSupport/BA/PM
@Caudillo
Newsflash: de cel puțin 10 ani, maiștrii de com și info care ies din școala aia nu mai știu să repare nimic. Știu doar să întocmească acte de constatare, și să trimită tehnica la reparat, în bazele de reparații.
Dacă au noroc, prind unul bătrân și fură/învață meserie de la ăla. Dacă nu…ajung într-un birou și fac hârtii.
Am mai spus asta pe aici, mai demult, dar tu nu erai prin zonă, atunci.
Părerea mea, hâc…
@Sharky,
după lupte seculare care au durat 30 de ani, te ai hotărât să conversezi cu mine.
Mai spune ce ai spus, poate cititorii vor înțelege că trebuie ridicate standardele și atrași oamenii capabili in armata.
Avem nevoie de militari competenți, nu de militari care să nu conteze in luptă, mai ales că armamentul e din ce în ce mai sofisticat
@ Caudillo
Comentez când am ceva de spus, nu pentru o anumită persoană.
Am tot spus chestiile astea, dar nu s-au lipit. Cei care au înțeles ce am avut de spus sunt puțini, îi poți număra pe degete. Ceilalți preferă să fie ignoranți, și să aibă pe cine înjura, ca să refuleze complexele de inferioritate și să se simtă împliniți, că au combătut ei dușmanul de clasă. De asta nici nu prea mai comentez pe aici, calitatea site-ului decade din ce în ce mai mult.
Părerea mea, hâc…
Daca eu am scris seria Puterea si adevarul si consider ca au fost comentarii majoritar decente, calitatea site ului nu a decazut foarte mult.Desigur , se pot imbunatati multe.Mi-a spus cineva de curand ca si daca o persoana dintr-o mie intelege ce am scris , tot e un lucru bun.
Acu’ toti avem zile mai proaste, odata mi-ai scris
@Caudillo
Felicitări pentru articol! Bună lectură!
Chapeau!
Părerea mea, hâc…
altadata
Hmmmmm…slab, dun ce în ce mai slab.
Scade nivelul, grav…
Părerea mea, hâc…
Poate nici eu n-am fost suficient de atent la ce am scris, poate ai exagerat tu, dar „chestiile astea” trebuiesc spuse de mai multe ori, se vor lipi pana la urma
Din păcate suntem foarte departe de a fi capabili de o mobilizare decenta ,nu avem educația necesara și ma îndoiesc ca și armele necesare de a rezista(degeaba plec cu un ak în mana când dușmanul îmi da în cap cu o drona pentru ca statul roman nu a fost în stare 30 de ani sa se înarmeze și a pus pe butuci industria ,sau ce mai era din ea.
Trăiască România.
Abia acum ne dăm seama că fără NATO in spatele nostru suntem „mâncați”.
Dar nici NATO nu prea vrea un conflict direct cu Rusia si ne vor pune pe noi si Polonia in „mica Alianță” să preluăm rolul Ucrainei după ce va inceta să mai existe.
Oricum o dai , Rusia este o mare putere nucleară si in final se vor si folosi de aceste arme. Nimeni in lumea asta nu poate ataca Rusia fără să rămână nepedepsit.
„ne vor pune pe noi si Polonia in „mica Alianță” să preluăm rolul Ucrainei după ce va inceta să mai existe.
Oricum o dai , Rusia este o mare putere nucleară si in final se vor si folosi de aceste arme. Nimeni in lumea asta nu poate ataca Rusia fără să rămână nepedepsit.”
Noroc că Rusia e singura mare putere nucleară și poate face ce vrea, fără s-o pedepsească nimeni. Doar că dacă n-a dispărut Ucraina în februarie 2022, s-ar putea să mai existe nițeluș. Și un sfat prietenesc: vezi că respectabilii tăi colegi de idei ce se exprimă în limba engleză sunt o țâră mai inventivi (nu mult, că de unde nu e, nici țarul nu cere…), poate te mai inspiri, poate te mai ajută și ChatGPT, că nu scoți de-o cașă bună colportând doar ideile din primăvara anului trecut.
inamicii României sunt în România
ăia mari nu își bat capul cu problemele voastre, ei știu bine ce au de făcut
ați văzut la vecini, cu 48 de ore înainte de atac, s-a înegrit cerul de private jet și vămile erau pline de gipuri cu metri cubi de benjamini
poporul ar trebui mai degrabă pregătit pentru lupte de gherilă și război civil
Vrânceanu și Ungureanu știe asta, de aceea MAI e mai dotat ca MApN
problemele noastre nu sunt peste gard
bingo!
Aia cu M.A.I. e mai dotat ca M.Ap.N. de unde ai scos-o? M.A.I. e varză la dotari. Sau crezi ca niste pistoale si 5 elicoptere noi cautare/salvare e mai mult decat transportoarele Piranha, Himmars, Patriot, Watchkeeper etc
poi ce treaba are MAI ? doar sa gazeze cetatenii romaniei daca le-o cere politrucul in scaun, gen dragnea la 10 august
sa mai dea niste pulane la galeriile de fotbal
si asta e rolul lor, sunt foarte multi, foarte bine dotati pentru chestiile astea, foarte „speciali”, foarte pensionati prematuri ca au obosit comandand shaorme in duba la intrarea in herastrau, frustrati cand le stropseste lumea pe vanzatoarele de la rotiseria lui kaufland, de ce nu fac a doua coada cu bonul dupa ce au platit ca restul lumii, si le aduce la casa de marcat comanda etc
asta e statul degeaba, sunt viteji cand nu e cazul, la 42 de ani penzie „speciala” si burta si pa
bă, da’ ***
” inamicii României sunt în România” – total de acord – coruptia, incompetenta, partidele de tip „grup infractional organizat” – care au ca singur scop sa adune bani pentru membrii lui – sunt terenul propice pentru tradare. Cred ca Rusia inca are spioni bine infipti in statul roman. Uita-te doar la cate licitatii s-au ametit. Anularea contractului pentru corvete ? Fregatele pacii ? Si multe altele 🙁 !
„poporul ar trebui mai degrabă pregătit pentru lupte de gherilă și război civil Vrânceanu și Ungureanu știe asta, de aceea MAI e mai dotat ca MApN” – aici nu mai sunt de acord. Din punctul meu de vedere MAI are inca o gramada de reminiscente comuniste. De la doctrina la modul de organizare. Politicienii nostri se tem mai mult de o rascoala si de aceea intaresc in primul rand „trupele interne”.
O sa imi spuneti ca MAI nu sunt trupe interne. Oare asa sa fie ?! Hai sa vedem, de exemplu cum s-au comportat jandarmii in 10 august. Hai sa vedem, cum se comporta politia in cazul Filimon ? Sunt sau nu in slujba potentatilor zilei si executa fara sa cracneasca ?
Cum ne pregatim mai bine pentru ziua aceea nefericita cand o sa fim in razboi ? Nu stiu, dar imi inchipui ca ar trebui sa incepem cu noi – liderii pe care ii alegem, daca mergem la alegeri sau nu – astia sunt primii pasi. Cei pe care ii alegem vor face diferenta in cazul unui razboi. Ar fi supravietuit Ucraina daca Zelenski pleca la primul semn de invazie in directia Kiev ? Ar ramane liderii nostrii pe loc intr-un caz similar ?
Just my 2 cents
@H ….macar sa ne pregatim la tir sportiv, inot, arte martiale si eventual sah si tot ar fi ceva daca o facem de mici!
Buna remarca
Aviatia cred ca e situatia cea mai complicata (probabil dupa submarine) din ce-ar putea avea Romania in dotare si cred c-ar trebui lasata ultima spre analiza.
Pana una alta, eu as fi bucuros daca as sti ca lumea stie ce are de facut atat in caz de razboi cat si in caz de dezastru civil, natural, samd. Adica ce facem la locul de munca, unde ne adunam, pe unde parasim orasul daca e cazul, cum ne comportam ca oamenii si nu ca animalele daca apare pericolul, cum acordam un prim ajutor de baza, samd.
Ca veni vba de aviatie, am facut uneori un exercitiu de imaginatie pt ce-ar putea fi pt training.
1) Situatia de acum cu aeroclubul de stat care pregateste gratuit piloti si parasutisti fara sa existe dupa aia nici un fel de angajament al acestora pt o cariera in aviatie mi se pare cam ciudata. Nu vad finalitatea sau e una cu randament fff mic. De exp. din grupa mea (11 oameni la planorism, 1995) nu s-a dus decat unul spre aviatia practicata profesionist si ala la Tarom vreo cativa ani si dupa aia pe la o companie nordica. Deci pierdut si ala din pct de vedere a investitiei.
2) La av militara nici nu stiu de unde sa incep…nici macar rusii nu mai folosesc daradaica aia de Yak-52…consum mare si bun sa te antrenezi pt. show-uri de warbirds. Dupa aia se continua cu IAR-99 care combina cumva nefericit costurile mari de operare ale unui jet cu dar fara sa aibe performantele unui avion trainer modern „high energy”.
3) mai departe..F_16, samd.
La helicoptere cam la fel, se incepe ab-initio cu Alouette, greu, mare consumator de gaz si intretinere si se continua direct cu elicopterul bun la toate, Puma. Nu-i de mirare ca se fac greu orele de zbor.
Asa ca din pct meu de vedere pt aripa fixa:
1) formare ab initio Diamond DA-20 sau echivalent
2) navigatie si multiengine Diamond DA-42 sau echivalent
3) Cazuri speciale si proficiency pe anumite proceduri – MDM Fox, da, e planor (acrobatic), analiza incidentelor/accidentelor de zbor a aratat ca pilotii familiarizati cu planorismul au un avantaj fata de cei care nu au asa ceva in CV in cazul incidentelor cu probleme la motor si nu numai
Primele 3 ar putea fi externalizate competitiv spre aerocluburi private sau Aeroclubul Romaniei.
4) Trainer tactic, sprijin usor si lupta impotrive dronelor MALE: EMB-314 Super Tucano sau echivalent (Turbo Orlik, Pilatus PC-21, etc)
Dupa care urmeaza avioanele de lupta propriu-zise pe care s-a tot dezbatut si redezbatut.
@stelian
„Aviatia cred ca e situatia cea mai complicata (probabil dupa submarine)”
Aici m-am oprit din citit comentariul dumitale….
1. Care submarine ?!
2. situația pare complicată oriunde îți arunci ochii
@dan, Marina Romana a avut submarine (Delfinul, Marsuinul, Rechinul si iar Delfinul) si si-a exprimat dorinta de a avea in viitor. Din pct. meu de vedere submarinul e cea mai complexa masinarie pe care a operat-o vreodata RoArmy si o va putea opera in vreun viitor previzibil. D’aia am pus submarinele pe post de comparatie. Nu vad in globul meu de cristal arme nucleare sau rachete balistice intercontinentale sau constelatii proprii de sateliti.
Ala/aia care a inventat cuvantul „rezilienta” …trebuie aruncat(a) intr-o Oubliette.
hahaha 🙂
facusi rezistenta materialelor? aia materie! 🙂
„resilire / resilio”
antilatinule dacopat 🙂
apropos, da la gubern citire
https://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2021/10/facada6fdd5c00de72eecd8ab49da550.pdf
Da, de la programul ala mi se trage.
Un cuvant – din multe altele – incepand cu celebra particula „Re”, creat in laboratoarele comunistopate al mUE pentru a ne da un sentiment de continua criza, de insailare, de subrezeala, prin care putem trece doar cu ajutorul netarmurit al tatucilor si mamucilor, pen’ca noi, masele, estem prosti, muica.
De aia urasc si cuvantul „Reforma”, cand apare in numele unui minister sau program.
„Rezilienta” impotriva cui, la ce, manca-v-as?
Impotriva noastra, noua insine:)
Asta e diferenta majora fata de vechiul program „prin noi insine” ?
Va recomand cartea Antifragil de Nassim Nicolas Taleb, libanez crestin ortodox, intlectual finut si cam troll. Face o ierarhie: fragil, robust (nici nu zice rezilient) si anti-fragil, adica ceva care devine mai puternic de la socuri, nu doar rezista ca cel robust. Mai are una, Black Swan inainte, faina si ea dar nu e necesara.
https://e-arc.ro/ a inventat-o ciuca, el a inventat „institutia” asta
„Misiunea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență”, as mai cita dar va umplu site-ul de rumegush de lemn
excelent articolul,bine documentat,DAR,ca de obicei uitati cel mai important element din ecuatie : FACTORUL UMAN !! nici dracu nu isi mai baga pielea in saramura(mai ales cu un conflict la granita care poate oricand sa ne includa) ptr un salariu DE MIZERIE si o viata plina de privatiuni. se bate apa in piua cu programul rezervistilor.faza naspa este ca nu se baga vreunul,sau daca se baga vrea post de ofiter (eventual pe baza unei diplome de kko gen spiru haret).cat despre mobilizare,globalizarea a adus cu ea o alta problema:: cum dracu ii aduni pe aia incorporabili(intre 18 si 35 de ani conform constitutiei) de prin toata lumea???si daca ii gasesti si nu vor sa vina(mai mult ca sigur) cam ce le faci ??eu unul cred ca asta este inceputul sfarsitului in armia romana.odata ce vor fi reglementate si pensiile speciale(dupa indicatiile pretioase ale ursulei) ne vom trezi cu un exod de cadre din armata de toata frumusetea.plus o reorientare a pustanilor care visau o cariera militara.un inginer mecanic debutant intr o multinationala ia salariu cat un sublocotenent(sau chiar mai mult).
OFF Topic:
https://defence-blog.com/us-state-department-approves-amphibious-vehicles-sale-to-romania/
Mariusee
Daca ai apucat sa printezi mizeria aia de PNRR rupta de realitate…
Doneaz’o la wc ul unei scoli de pe dealuri…
Ca rezervist de arma geniu (Scoala de Ofiteri de GEniu PAnait Donici VAlcea) pe bune cu chemare in pandemie cu reanprospatare ce si cum militara ca reflexe si arme, plus ce si cum cu noile echipamente corturi, generatoare retele, spital campanie sigilat.. etc… Recunosc ca acei cretini s-au miscat… chiar bine…. Am mai invatat cate ceva …
In rest burtosii gradati radeau de noi (in combinezoanele militare de izolare, etc ) de imi venea sa le dau covid intentionat sau un glont direct…
Atat … Dupa … liniste si pace … Nu trageri, alta pregatire , ca tot ne deranjasera …
NU exista si nu o sa fie vreodata mobilizare … decat pentru morti.. Atat …
O varza generala la nivel de societate, institutii, armata, etc..
*editat – ti-am taiat 8 randuri de Caps Lock; nu mai zbiera!..ca doar nu ma apuc „sa ti le corectez”
Ce pretentii sa am de la sistem, sau invers cand astia nu au facut un leu plusvaloare prin munca proprie ca papagalii de noi in privat sau cateva uzine bugetare …
„Fie ca vorbim de rezervisti, fie de noi recruti, cel putin doua sau trei luni ar fi necesare pentru baza pregatirii (cursul de antrenament de baza in legiunea straina dureaza 4 luni). Aici ar trebui formate gesturile de baza ale pregatirii militare, care sa includa si cateva module complementare, la alegere, in functie de specializare.”
Am mai spus-o si in anii trecuti…
USMC = 13 saptamani de Boot Camp; fix 91 de zile, un anotimp, trimestru.
Problema, cum o pot deslusi eu, e cumva similara cu situatia din Rusia (si chiar Ucraina), la noi s-a perpetuat un sistem social cumva similar celui din Rusia, sprijinit cel mai probabil si de legaturile ramase intre cei care au acaparat Romania dupa 1989 si fostii sefi ai lor de la Moscova.
La varf ai tot „partidu” (partidele) si „secu” (revenita la butoane dupa 1990 si tot mai mult dupa, ultimul ex cazul Ursu), avand in legatura si control elemente de baza din „organe” (MAI, justitie), oligarhii locali (facuti de secu si partid,ori direct parte a lor) si eventual ceva clanuri interlope folosite sa „colecteze” bani la „buget” ori sa satisfaca cerintele „bosilor” prin activitati mai murdare (precum trafic de carne vie etc).
Ca si la rusi (cu efectele devastatoare, din fericire pentru noi, observate in Ucraina), Armata se incearca sa fie subordonata si slabita cat mai tare. E vazuta ca un rival (si ca forta propriuzisa si ca imagine publica), i se pun la varf tot felu de paiate numite politic (inclusiv cu grade) si cei care vor sa faca ceva rareori reusesc, sunt de obicei blocati.
Finantarea si dotarea armatei sunt desconsiderate masiv, inclusiv in situatia de azi. Adica nu e posibil ca un SGV, care sa zicem are printre activitati si atributii folosirea armelor de foc, folosirea explozivilor, alpinismul, parasutismul, conducerea unui tanc, are eventual si ceva misiuni in afara in zone de conflict si in caz de razboi e in prima linie, sa fie platit mai putin decat un neica nimeni de la politia locala care patruleaza alene parcurile si pietele primariei locale (cred ca poate ceva subofiter cu ceva vechime se apropie de nivelul alora ca salariu, ceea ce e la fel de rusinos). Ori decat un jandarm (fara sa incerc neaparat sa-i dispretuiesc ori desconsider pe jandarmi la modul general) care pazeste o institutie publica sau cel mult da cu gaze si se bate in bastoane (de multe ori in superioritate numerica si bine protejat) cu niste protestatari dezbracati ori cativa suporteri de la fotbal, singurii protestatari mai duri (lasand la o parte foarte rarele cazuri de interventii in situatii deosebite).
Fara sa mai spun ca acel SGV nu prea are sanse sa prinda nicio pensie militara si nu beneficiaza de nici un avantaj ca lucreaza (ori a lucrat) in armata. Practic,inafara de cineva caruia ii place mult armata si vrea sa aiba cat de cat legatura cu armele pentru o anumita perioada, nu prea exista mare lucru care sa atraga pe cineva in Armata. Care Armata e cenusareasa „sistemului”, impinsa in pozitia asta incet incet incepand din 1990, dupa ce si-a permis sa-si faca de cap si sa fraternizeze cu poporu, in detrimentul „sistemului” (partidu plus organele/secu)
Dar astia sunt paznicii „sistemului” iar „sistemul” vrea sa conduca si sa fie pazit de probleme, care in primul rand sunt interne, pot veni in primul rand din interior. Pentru probleme externe exista spaga, tributul, taxa de protectie, cum se platea inainte in evul mediu la otomani. Azi e la fel, platesc (pe banii si spatele tarii si poporului) taxa de protectie ca sa nu fie deranjati din afara, isi tin paza interna cat mai puternica si incearca sa slabeasca orice posibila interventie si ridicare interna in timp ce iau biruri si se destrabaleaza pe spatele „prostimii”.
Astia erau aia de ii tragea in teapa Vlad ori ii „taia” Stefan sau Ion Voda cel Cumplit si care tradau cu prima ocazie.
Fii domle serios. Sgv-ul trebuie sa presteze din vocație și spirit patriotic nu ca agentul ăla, pt bani și alte beneficii.
„Problema, cum o pot deslusi eu, e cumva similara cu situatia din Rusia (si chiar Ucraina), la noi s-a perpetuat un sistem social cumva similar celui din Rusia, sprijinit cel mai probabil si de legaturile ramase intre cei care au acaparat Romania dupa 1989 si fostii sefi ai lor de la Moscova.”
Vezi https://spotmedia.ro/stiri/politica/thierry-wolton-romania-e-singura-tara-in-care-planul-croit-de-kgb-a-reusit-romania-a-suferit-cel-mai-mult-sufera-si-acum-video > „Revoluția română a fost deturnată de cei interesați, l-au lichidat sumar pe Ceaușescu și au luat puterea. Și în alte țări ex-comuniste – dar în România efectul a fost mai puternic – s-a ezitat mult în a face lustrație profundă, lucru care a permis multor foști comuniști să se reconvertească, mai întâi de toate ca social-democrați…………”
invatamantul tehnic militar trebuie redefinit spre desfințat,resurse financiare irosite .
invatamtul public civil scoate absolventi tehnici,specializat de producator-furnizor si ai obtinut personalul de mentenanța necesar .
M ai făcut să râd copios
„1.000 de euro pe lună la debut, cu cât rămâne mai mult în şcoală, face şi masterat. Şefii de promotie au plecat in primul job cu 4.000 de euro in acest an. Avem nevoie de peste 600.000 de ingineri in urmatorii 10 ani”, a adăugat rectorul Mihnea Costoiu.
https://www.romaniatv.net/bobocii-de-anul-acesta-vor-sa-primeasca-salariu-de-4-000-de-euro-la-finalul-facultatii-unde-vor-sa-lucreze-majortiatea-tinerilor-romani_7628271.html
Cum să se angajeze în armată un inginer care găsește oferte de 1000- 4000 de euro în civilie, imediat după terminarea facultății?
Poate să fie prost ca noaptea, să nu se priceapă la nimic.
Bre, nu poti sa-l angajezi, degeba faci cruciada asta aici impotriva socitatii si pro-devarsarii unui ocean de bani in minister. Si cu oceanul ala nu rezolvi nimic daca ministerul se comporta idem.
https://www.recrutaremapn.ro/plan.php De la 13. in jos, filiera indirecta sunt locurile marcate cu:
„Candidaţii pot proveni din rândul maiştrilor militari şi subofiţerilor în activitate sau în rezervă, al SGP în activitate sau în rezervă şi din rândul civililor din cadrul şi din afara MApN”
Deci cate locuri sunt pentru ingineri, cursuri de ofiteri? Ha? Zero.
Pui problema gresit, ala nu vine in armata ca civilul ii da mai multi bani. Cat vrei sa ia un slt in Romania, mai mult ca un colonel francez? Ala si daca vrea sa vina nu ii ofera nimic sistemul, decat sgp eventual subofiter daca are noroc si se scot locuri in anul respectiv.
Si titlul de la romaniatv este o mizerie in sine, dar de la gorapa aia de dejectii nu ma astept la nimic. 4000 de euro are copilul ala ca poate chiar este un geniu, banii aia ia cineva genial de-a dreptul, si ala-i unu nici macar 5 intr-o generatie.Iar efectiv suma aia ti-o da google si inca doua companii. Atat. Sumele de la care incept absolventii sunt 5000 6000(RON!). Daca a lucrat din timpul facultatii si stie mersul trenurilor in business, ia 7000 8000. Ceea ce este nromal si nu putem compara cu statul.
Stai linstit, nu trebuie sa imi raspunzi, eu scriu ca trebuie sa existe un contrabalans pentru cititorii nostrii la niste informatii eronate. Cum am zis, este eronat sa afirmi ca inginerul nu vrea strict din cauza banilor. Nu vrea ca nici macar nu sunt locuri pentru inginerie calculatoare autom sau telecomunicatii. Uite, daca eu iti aduc maine de mana un inginer sa se inscrie la un concurs la armata, cum o face neexistand nici un loc?
Dar vezi ca ce vrei tu, AiTistul, ala nu-l faci la politehnica, ala il faci la facultatea de informatica, 3 ani specializarea, nu 4.
Si asa arata acolo unde treaba se misca: https://talent.army.mil/direct-commissioning/
https://www.goarmy.com/careers-and-jobs/specialty-careers/army-cyber.html
si pe aia ii tii cu bonus anual acolo, bonsul care daca il dai la noi iti sare in cap toata unitatea militara, cap. Gigel Gigescu va zice, pai cum boss, imi dau demisia ca si eu sunt itst, uite pronesc calculatorul lu’ doamna maior de la financiar in fiecare dimineata. Doamna maior zice, pai, finantista sunt dar „bat” la calculator zilnic, si eu vreau bonus, ca tot aitista sunt. Si tot asa, pana si cainele din unitate ti-l cere.
Nu se poate dupa 25 de ani de haina sa nu sti methnele astea si unde trebuie intervenit cel mai „in forta” si asta nu se va intampla in timpul vietii noastre.
Să ne gândim că uite, eu sunt un absolvent recent de politehnică, mă apropii de 40 de ani. Experiență pe niște meserii, cunoștințe de soft, electrică, sisteme industriale, procese, cu muncă la activ pe afară, cu un job decent si beneficii in sistemul privat.
De ce ar veni unul ca mine, alții ca mine, in armată?
Să fie umiliți? Să treacă prin ”botezul” umilinței și să primească ordine de la un idiot cu 10 clase ajuns pe funcție după 25 de ani de armată?
Ce bani oferă armata? Ce beneficii oferă pentru a merita să-și pună cineva cu școală si minte luminată pielea la bătaie pentru politicienii care se tratează medical in afară și-și trimit copiii la școli in Occident?
Cu ce vine armata să atragă talente și oameni capabili să opereze echipamentele alea scumpe, să invețe diferite meserii specifice armatei, să se transforme in niște soldați utili pentru diferite arme?
Armata este un angajator, este un furnizor de servicii pentru stat și societate și au nevoie de oameni deștepți. Cum atragi oamenii , fiind la concurență cu societățile private sau alte domenii de stat unde este nevoie si sunt mai bine plătite, fără restricțiile specifice?
Poate am imbătrânit eu și nu ințeleg cum funcționează lucrurile.
Deci? De ce să lase cineva civilia și viața bună pentru a veni inginer/specialist in armată, pe bani puțini, restrictii de viață, dat cu subsemnatul, nu ai voie să comentezi, ești mereu la cheremul sistemului sau vreun șefuleț care tre să arate el cum e defapt in sistem.
Acum 15 ani am renunțat la a mai veni subofițer in armată, pentru că am ajuns la CMJ din județ la ora 2.30 si unu din băeții de serviciu era foartre ofensat că trebuia să facă niște formalități, iar la 3 se incheia programul si venisem târziu.
Ori dacă cu atitudinea asta de vătafi vor să atragă tineretul și primul contact pe care-l au sunt cu niște imbecili aroganți și plini de ei, vă asigur eu că cei mai mulți tineri se gândesc de 3 ori dacă vor să fie colegi cu niște indivizi ca ăia.
Și nu, nu vorbim de faptul că armata n-are nevoie de panseluțe. Dacă sunt luați pe sus imediat cum pășesc intr-un CMJ, ce-o fi după ce se duc mai adânc in sistem?
Să își schimbe armata atitudinea față de soldați și apoi mai vedem dacă civilii sunt atrași de viața de câine de lux, cu epoleți pe umăr.
Ar putea antrena rezervisti inca din liceu pe terenul de paintball 🙂 S-ar inghesui adolescentii pentru antrenament…
se inghesuie pe naiba!! eu pe timpul lui ceasca la orele de PTAP ,am facut antrenamente cu ofiteri/subofiteri si chiar vreo 3 trageri reale cu munitie de razboi(in a12a dupa ce am implinit 18 ani).doua cu arme calibru redus 5,56mm si una cu ZB uri din ww2 de 7,92mm.si ce sa vezi,din toata promotia mea unul singur s a orientat spre o cariera militara.
Inca mai e cum mai e. Sa vezi ce idioți (licența din Idiocracy) vor veni in continuare in sistem. Pai ce prezenta George in Puterea și Adevarul 2 nu are legătura cu sistemul? Sa vezi inteligenți care nu știu sa țină pixul sau pușca in mâna sau le țin invers. Vor veni tot felul de tampiti in liceele militare așa cum intra și in celelalte, analfabeți functionali dar lumea va fi mulțumită ca ,, măcar vin și ăștia” . Tabla înmulțirii, ceva împărțire in clasa a 9a și cam atât .
Așa ca ce sa vorbim de rezerviști …
Mda….eu zic să fiți un pic mai optimiști. Se pierd unele abilități, se dezvoltă altele. Nu o mai fi știind să scrie unii, dar poate că știu să butoneze și după cum se observă în Ucraina, e important să știi a butona deștept. Da, în sens strict puștanii se descurcă mai dificil cu unele lucruri cu care ne descurcăm noi mai bine, dar și noi ne descurcăm mai greu, când trebuie să ne adaptăm la provocările societății informaționale.
Într-o lume digitalizată, s-ar putea ca noi să fim handicapații, pe bune….
https://www.nzz.ch/english/why-the-world-needs-more-optimists-and-fewer-doomsayers-ld.1745139
Motive de optimism sunt reale,după cum motive de pesimism sunt reale.
Doar ca articolul asta,ca de altfel un întreg curent social și politicl cam da pe langa.Motivele de optimism au cauza tehnologica.Motivele de pesimism au cauze politice,economice, sociale si eventual geopolitice.
Nu e lupta între aia optimiști și aia pesimisti(deci teza articolului e anulata) pt ca poți fi simultan încrezător ca netul va merge mai bine în urmatorii 5 ani,dar sa îți dai palme în cap ca îți dau marocanii foc la mașină.
Amu niște ani vb ca esențial intr-un război cu rusii va fi sa ai la îndemână târnăcop și lopată. Desigur,aia strategii erau cu cyber în sus și jos.Evident zboară toți cu drone se bruiază la greu,treburi de oameni cu ceva doxa,dar fără tranșee toți ăștia erau morți pana acum.
Legat de ce zice nea Steve Pinker cu reducerea violenței e corect,dar incomplet.In toate civilizațiile apariția ordinii a fost urmata de reducerea violenței.Doar ca sistemele politice și sociale care permit ordinea sunt dependente de multe cauze,care cu cât sunt mai multe conduc la un sistem mai instabil.Iar când sistemul pica din multele sale vulnerabilități,atunci sa vezi violenta sa ii iasa umanitatii pe gat liniștea precedenta.
Articolul respectiv este un argument pentru faptul că pesimismul nu e singura variantă. Evident, ceea ce spune articolul respectiv trebuie adaptat la realitățile concrete militare ale lumii de azi.
BTW există, ca să parafrazez, și motive de optimism politice, economice, sociale și eventual geopolitice, nu numai tehnologice. Ideea, pe scurt, este că modelul Casandrei nu este unicul valabil, ci doar unul din Marea Schemă.
Iar ideea asta că noile generații sunt catastrofe este o idee vânturată și folosită în mod excesiv ca argument, de când lumea. Pe „vremea tinereții mele” aveai numai „gărgăuni și nimic în cap” pe motiv că frecai cinematografele și ascultai muzică rock. Ei, uite că rockerii ăia au împânzit lumea, au dezvoltat-o și au inițiat tranziția la era postindustrială, dar, când au îmbătrânit au început să gândească la fel ca părinții lor… :)).
Take a break man, cred că singurul lucru constant în treaba asta e că îmbătrânim și că ajungem să avem senzația că, dacă lumea nu se mai învârte după regulile noastre, totul se duce de râpă. Asta e de fapt în bună parte expresia reducerii normale a capacității de adaptare la evoluție, inerentă odată cu îmbătrânirea biologică.
Man,dacă vreau sa transmit ceva e ca nu trebuie căzut în extreme.Nici cu înainte era mai bine(orice vizita la dentist în anii 90 nu se compara cu una de azi).Dar nici ca gata,lumea trăiește în virtual.
Un studiu făcut pe prizonieri de război în Vietnam a arătat ca sansele de supraviețuire fizica și mentala ale pesimistilor le depășeau pe ale optimistilor.Pesimismul nu e depresie sau chef de sinucidere.Pur și simplu pun în față ce e mai rău și se pregătesc,măcar mental,pt asta.
Când se întoarce roata și e bine,cu atât mai fain.
Lumea nu se duce de râpă, decât rareori.Scopul vieții este continuitatea ei peste generații.No,pt momentele când se duce naibii tot,e bine sa fii pregătit pt ca urmașii și urmașii lor sa aibă condiții sa vadă lumina din partea cealaltă.
Amu,experienta de vreo câteva zeci de mii de ani spune ca pt a mari șansele trebuie sa fii puternic,iar asta înseamnă un grup cât mai mare și cât mai unit.
Ceea ce se cheamă grupul numit romani nu e egal cu ce sunt de fapt romanii.Pt ca avem multe diviziuni.
Răspunsul la stresul ce va sa vina nu îl poate anticipa cineva.Fie grupul asta se va prăbuși și va fi lichidat fizic sau integrat în alte grupuri,mai coerente.Fie se va reface prin depășirea adversitatilor.
As miza pe varianta 2.
P.S. Într-o altă perspectivă, de exemplu, ăia care nu mai vor să lupte și se duc pe salarii bune generează în societate plusvaloare, care, poate finanța sistemul. Ori, ai fără bani armament performant ciuciu și n-ai nici măcar pifani dispuși să lupte, că nu ai de unde scoate bani să-i plătești, iar o societate care nu crează plusvaloare nu are cum să sprijine un efort militar.
Se poate deci, gândi și altfel. Ideea e să nu ne turnăm cenușă în cap mai mult decât trebuie și nici să privim lumea prin ochelari roz mai mult decât e util.
Ura dinspre sistemul civil îndreptată spre sistemul militar din Romania cred că a fost cea mai reușită operațiune psihologică a serviciilor ruse din toată istoria lor în regiune. Că de acolo a plecat, acum vreo trei decenii.
Practic au reușit să afecteze (probabil iremediabil) capacitatea de apărare a unei țări măricele din vecini.
Asemenea discuții care se poartă în România de ani de zile nu se mai poartă nicăieri în Europa.
Fenomenal e ideea următoare: majoritatea oamenilor știu că avem nevoie de o apărare puternică (cu barbarii langa noi), majoritatea știu că salariile din sistemul militar sunt mici și foarte mici (să ating un pic subiectul articolului) drept dovada locurile în școlile militare rămân pe jumătate neocupate chiar și fără examen de admitere sau faptul că nimeni nu prea mai vine la încadrări din sursă externă (aceste bazine de resursă umană ar trebui sa vină dintre cei din sistemul civil, că nu există vreo fabrica de militari pe undeva). Nu știu pentru că știu că salariile sunt mici si beneficiile aproape că nu există.
Și ch toate acestea se vorbește toată despre așa zise beneficii (inexistente) ale celor din sistemul militar pentru că așa dă bine. Asta înseamnă că 30 de ani de propaganda împotriva armatei a spălat creiere, la propriu. Pentru că lumea știe că e rău financiar (drept dovadă că nu se înghesuie mai nimeni) dar cu toate acestea se înjură beneficii inexistente de cele mai multe ori plecând de la generalizări manipulatoare (gen pensia lui x-ulescu, de parcă toți ar fi x-ulescu).
Rușii au mai avut o operațiune asemănătoare în partea de est a Ucrainei, dar îndreptată către un altfel de dușman de clasă: guvernul central (de la Kiev). Rezultatul s-a văzut în 2014.
Pentru că place sau nu, este aceiași veche teorie manipulatoare a dihoniei care nu da greș: dușmanul de clasă. De 30 de ani e faza sistemul civil vs sistemul militar. Această manipulare a avut ca scop precis de a scădea reziliența (sa folosesc expresia din titlu) militară a țării. Și continuă cu un aplomb mai mare, deja din inerție, are viață proprie, dintre cei care o propagă acum 99% nici măcar nu sunt ticăloși sunt doar …utili.
Drept dovadă, suntem pe un blog cu tematica militară, teoretic unde ar trebui sa fie pasionați (și probabil sunt majoritatea) și cu toate acestea peste 90% dintre reacții (comentarii) sunt împotriva militarilor (ca oameni) și împotriva sistemului militar. Iar articolele pro-militari le numeri pe degetele de la o mână. Pentru că această ură, inițial indusă, a devenit parte din societate. Iar societatea noastră este in mai mare măsură decât altele în căutare de un țap ispășitor de serviciu sau dușman de clasă. Probabil de asta a și reușit în halul în care a reușit represiunea comunistă din anii ’50, cu toate că cu câțiva ani înainte partidul comunist român avea câteva sute de membri: poporului sărăcit după război li s-a servit un țap ispășitor (numit oficial în epocă și dușman de clasă): oamenii înstăriți și/sau intelectualii.
@Cronos
Cel mai bun comment de până acum, legat de temă! Chapeau!
Părerea mea, hâc…
Gargara miorlaitoare, auto-victimizanta, la modul pasiv…. chestii pe care le tot aud de peste 3 decenii. „Nu se poate, nu se vrea…de cineva anume din Romania, din Rusia, din Vest…”cineva” nu ne lasa…bla-bla-bla”…
Ce rai suntem domne, pe site,…
„Drept dovadă, suntem pe un blog cu tematica militară, teoretic unde ar trebui sa fie pasionați (și probabil sunt majoritatea) și cu toate acestea peste 90% dintre reacții (comentarii) sunt împotriva militarilor (ca oameni) și împotriva sistemului militar. Iar articolele pro-militari le numeri pe degetele de la o mână.”
Prostii re-re-re-rumegate….cu 90-99%.
Platitudini. Apa e uda.
Pur si simplu asa e peste tot, dar p’aci, prin fostul bloc sovietic ne cam place sa credem ca inainte de ’89 era „altceva, muuult mai bine, oamenii, caracterul, institutiile… erau altfel domne”.
Asa patesti cand stai 45 de ani sub propaganda inchistata,… si inca nu pricepi ca in democratie „bolile” astea (depistarea, expunerea si solutionarea lor) sunt regula, nicidecum exceptia. Dar na, „noi”, la vremuri noi… tot cu „visele” de ce era inainte de ’89.
A dracu’ de mentalitate…
@RM,
Te rog să mă scuzi că nu merg cu turma și nu dau cate un comentariu „de tip flegmă” spre sistemul militar pentru 30 de inimioare. Și, nu, nu sunt militar.
In orice caz, tine minte: „Ura e marfa care se vinde cel mai tare!”
@timisoso,
În afară de a copia de-a dreptul (plagiatorule!) o expresie de la Răzvan, ai reciclat comentariul lui cu mici variațiuni. Dar el măcar e original.
In rest, arunci teme false „corupție” (fata de restul societății, în sistemul militar au fost cele mai puține cazuri de corupție în ultimii 30 de ani) și „averi” („dușmanul de clasă”, cum zic). Unde dracu vezi tu „averi” numai tu știi că atât câte cunoștințe mai am și eu din sistemul militar o duc foarte rău cu banii (și majoritatea sunt in căutare de joburi in străinătate). La un moment dat o sa rămâneți numai voi și o să inventați un nou dușman de clasă: o sa va mâncați între voi.
Și, in orice caz, salariile mari din mediul privat și investițiile din țara noastră sunt și o consecință a mediului de securitate stabil. Vezi mai la est nițel o țară unde până în 2014 a fost o prăpastie imensa in societate și acum e distrusă în proporție de 90%. Satul fără câini e o invitație către barbari să vina să distrugă, sa violeze, să ucidă și să jefuiască. Și noi avem lângă noi cel mai mare barbar al lumii moderne.
În rest nu mai am nimic de zis despre subiect. A fost o părere personală și chiar nu caut sa fiu popular 🙂
Corupția distruge inclusiv relațiile inter-umane…
Cum altfel decât din interes ar fi putut vota 42% dintre votanți pe veorika dăncilă?!
Tot așa și la nivel micro…
Se tot ‘miorlăe’ @Cris P pe aici, ca a fost în sistem și a fost batjocorit…
Un sistem strâmb va fi mumă pentru unii, iar pentru alții ciumă!
Ca să exemplific… TVR… Ar 10k angajați, dar la oră de vârf difuzează clipuri funny de pe YouTube…
Toată armata aia de mătuși și netoți nu sunt în stare să realizeze ceva difuzabil… Dar își iau salariile…
Așa și la … speciali…
Am văzut aceleași Pume în 1987 la Bordușani. MIG-urile, Tr-urile, vedetele fluviale, MLI-urile, TAB-urile… Am văzut Toată, repet, toată tehnica militară la aplicațiile de atunci.
Am făcut serviciul militar obligatoriu, o facultate, lucrez ca inginer în privat de 29 de ani…
În timpul ăsta… militarii au alte fețe, în aceleași gioarse!
Toate generațiile de militari s-au pregătit pentru a putea apăra țara pe aceeași tehnică!
Ca și cum eu aș proiecta și acum cu rigla de calcul și compasul…
Înțelegeți că 35 de ani mapn a înghițit doar salarii și carnea de tun?! La cât am cotizat la buget, aveam dreptul la ceva mai bun, mai nou, mai modern! Mă refer numai ca tehnică…
S-a văzut în Ucraina cât valorează casta piloților ruși…
Nici noi nu suntem departe… Doamne ferește de necaz.. Apeviștii ar trimite rezerviștii la tocat, apoi ar semna orice îi avantajează, cum se întâmplă în Donbas in timp ce povestim! Pentru ca 35 de ani au supraviețuit cu tehnica din dotare!
Tot asa cum se plângeau în 1987, ca trebuie să facă munci agricole… Atâta știau atunci, probabil că mulți de acum știu cam tot atât.. Erau buni numai pentru diribau, chiar dacă aveau uniformă de ofițeri…
Sistemul nu s-a schimbat, doar fețele!
Am putea avea cea mai recentă tehnică din lume! Niște militari aleg, în cele din urmă… Avem aceleași putea, tr, tab, mai, vedete, exact ca în 1987!
Nici măcar fețele nu le îs schimbate, domnul meu. Au aceleași fețe abrutizate de băutură și cu mutrele alea primitive și agresive, care îți inspira scârba.
Agresive imbecil, nu agresive cu inamicul.
Ce sa zic,comentariile educatilor,competentilor și băuturilor de apa plata cu lămâie sunt ciclotrimetilentrinitramină.
Ma rog, exista critica aia buna, constructiva, si exista troleala si miorlaielile idiotilor utili, care servesc taman invers interesului real (si in mod ironic si contra a ceea ce vor ei sa afirme).
Din pacate Arsene tu nu te incadrezi in prima categorie, deci ce te mana pe tine in lupta?
” salariile mari din mediul privat”
Nu sunt mari… De unde mama naibii le scoti? Vezi comentariul cu generalizarile. Cu exceptia catorva, salariile sunt al naibii de mici si al naibii de mancate de impozit.
„Satul fără câini e o invitație către barbari să vina să distrugă, sa violeze, să ucidă și să jefuiască. Și noi avem lângă noi cel mai mare barbar al lumii moderne.”
Si ce-or sa faca rusii? Tu observi ca voi din sistem va este frica sa le spuneti numele de-a dreptul? Rusi. Sunt rusi. Statul lor e Rusia. Si momentan, si probabil pentru viitorul previzibil, s-au auto-distrus suficient de mult cat sa fie mai periculosi prin vodca de contrabanda decat prin tancuri.
” La un moment dat o sa rămâneți numai voi și o să inventați un nou dușman de clasă: o sa va mâncați între voi.”
Nu cred ca au emigrat 6 milioane de militari. Mai probabil e ca o sa ramaneti voi bugetarii. Ca nici copii vostrii nu va sufera.
De acord!
Într-un sistem corupt, în care scara valorilor este strâmbă, nu poți doar pretinde respect. Trebuie să și oferi ceva!
Miorlăituri?! Ia vedeți declarațiile de avere și interese din orice UM din țară asta… Listele au două-trei nume. Tot natul este angajat în sistem. Acum, dacă ăștia activi se pensionează la 48, doar nu ați vrea ca nefasta și netoții de șapte spițe să stea ca proștii, până la 65…
Măcar să bombăne cât de prost au stat cu dotarea de la 48!! Doar nu îndrăznim să bombănim din sistemul de pile, cunoștințe, relații!
L.E. Există unii, putini, care merită tot respectul, în orice domeniu! La stat, în spatele a câtorva buni, se cocoață două-trei generații coprofage, până bagă în mormânt ce a funcționat bine! Indiferent de domeniu!
Mai ales dacă are cuvântul „Română” în titulatură!
Felicitări Poliția Română, cu noua anchetă Recorder!
Armiei Române pentru achiziții…
SRI pentru nimica…
Justiției… inclusiv pentru pensiile speciale ale celorlalți!
Castele rubedeniilor nu aduc competență, nici progres!
Am zis că nu mai zic nimic, dar vreau sa explic de ce cred eu că a fost o operațiune de tip psyops (și încă una reușită, care a prins) și o voi face prin câteva paralele prin simpla comparație. Poate găsiți asemănări.
In general *dușmanul de clasă* trebuie identificat simplu, printr-o expresie/cuvânt cheie care sa prindă la mase și să rămână lipit ca o etichetă de clasa socială respectivă.
Două operațiuni ruse de succes în decursul istoriei:
– anii ’50: *chiaburul*. Orice dușman al regimului era „chiabur”. Chiaburul trebuia exterminat. Nu contează că acel chiabur nu era foarte bogat, de multe ori era intelectual sau doar un țăran mai înstărit (prin munca lui și chiar de asta nu voia să se lase colectivizat), el era dușmanul poporului. Și era arestat, deportat, dus la canal sau executat pe marginea străzii (în anii ’50 timpurii) în aplauzele poporului care era nechiabur.
*Trebuia să deie, dom’le și al altul, ce a strâns ca un guzgan* – zicea poporul mulțumit că *s-a făcut dreptate*.
Abia după 50 de ani ne-am dat seama că sub acoperirea expresiei *chiaburul* ne-am exterminat o întreagă elită economică – intelectuală – politică. Și ce am pus în loc? Nechiaburi! Cizmari, muncitori CFR, strungari, bețivul statului, putoarea satului. A fost mai bine? Nu!
– Ucraina pre-2014: *nazistul de la Kiev* sau cu mici variațiuni*nazistul*. Adică orice funcționar public, militar, polițist care se subordona guvernului de la Kiev. Și oamenii din estul Ucrainei au crezut. Înainte de 2014, după Kiev, cele mai prospere regiuni ale Ucrainei erau Donețk și Luhansk. Oamenii o duceau bine. Dar voiau să scape de *nazist*, că le-a zis rusul că o vor duce și mai bine. Ce au primit în schimb? Prima dată război civil și sărăcie, acum război total, distrugere și moarte. Donețk și Luhansk sunt două regiuni aproape depopulate, distruse. A fost mai bine? Nu!
Romania in ultimii 30 de ani *specialul*. Specialul este dușmanul poporului. Poporului i se spune (și crede cu toată ființa sa) că dacă dispare *specialul* toate problemele țării se vor rezolva. Vom avea 3000 de kilometri de autostradă, salariile se vor dubla instant, inflația va scădea peste noapte, vom avea spitale, scoli, creșe, grădinițe. Într-un cuvânt, vom fi un paradis. Doar un singur cuvânt sta între noi și acest paradis: *specialul*.
Nu contează că statului cheltuie pe pensiile *specialului* 0,7% din PIB (am cunoscut oameni care erau convinși că de fapt sunt 7% din PIB), dacă *specialul* dispare toate problemele se vor rezolva. Nu contează că fără o armată puternică (iar armata înseamnă în primul rând oameni) rusul ar putea veni și ar face la noi ce a făcut și în Ucraina. Nu contează că fără o poliție profesionista n-am putea ieși noaptea din casa. Nu contează că fără pompieri profesioniști nu ar avea cine ne salva din diferite situații de urgență. Important este să dispară *specialul* și vom fi prosperi și fericiți.
Și dacă mâine pensia și salariul militarului vor fi plafonate la 100 de euro, el va rămâne tot *specialul* pentru că expresia a prins absolut fabulos. Pentru că poporul va spune: *Da, dar totuși, ar putea face și ei un gest și să lucreze fără salariu sau drept de pensie, din pasiune și patriotism*
Va fi mai bine? Nu!
Cam asta e narativul, eu doar l-am pus în context cu alte operațiuni psihologice pornite dinspre est.
„Nu contează că fără o armată puternică (iar armata înseamnă în primul rând oameni) rusul ar putea veni și ar face la noi ce a făcut și în Ucraina. Nu contează că fără o poliție profesionista n-am putea ieși noaptea din casa. Nu contează că fără pompieri profesioniști nu ar avea cine ne salva din diferite situații de urgență. Important este să dispară *specialul* și vom fi prosperi și fericiți.”
Corect, în principiu. Și apoi dai cu capul de pragul practicii. Vezi cum factori de decizie își bat joc de achizițiile de tehnică militară, de gestionarea resursei umane și cum, cu un război pe graniță, rămân, cu unele excepții, inconștienți până în punctul în care te întrebi intereselor cărui stat servesc ( subiecte discutate aici din când în când ). Vezi poliția la braț cu interlopii, cazuri de abuz sau incompetență ce în mod normal se lăsau cu demiteri, sau vezi jandarmeria cu funcție primară de braț armat al cleptocrației (iar, subiecte abordate pe aici). Până și la pompieri există chestii de reproșat, legate de eșecurile unor intervenții, dar nimeni nu-i perfect, prin comparație stau bine.
Nimeni de bună credință nu cere desființarea sau slăbirea instituțiilor menționate, că nu suntem descreierații cu ”defund the police”. Nimeni de bună credință nu ar nega însă necesitatea reformării reale și eficientizării lor. Inclusiv în modul de utilizare al resurselor financiare.
„Nimeni de bună credință nu cere desființarea sau slăbirea instituțiilor menționate, că nu suntem descreierații cu ”defund the police”. Nimeni de bună credință nu ar nega însă necesitatea reformării reale și eficientizării lor. Inclusiv în modul de utilizare al resurselor financiare.”
Iar singurii care pot sa ceara asta si sa implementeze asta sunt militarii, politistii si pompierii. Ca nu poate nimeni din afara sa taie itele astea, pt ca nu cunoaste relatiile de putere. Un nou venit nu va sti ca ar fi cazul sa o dea afara pe secretara de la 3, care nu face nimic si a fost angajata cu pile acum 15 ani. Numai un om al locului poate face asta. Si nimeni nu o face, desi lupta pt reforma merita si foame si frica. Toti se complac. Ei bine, oamenii care se complac imi fac rau la stomac.
Uite o idee revoluționară.Ce ar fi ca tu și alte câteva milioane sa va votați singuri care sunt prioritățile, cum sa împărțiți banii și cum sa facă și sa dreagă administrația statului.Cam o data la 6 luni.Eventual sa aveți drept de veto pt orice lege sau OG.
Sa ai pretenții de la orice birocratie sa se reformeze singura înseamnă naivitate în faza terminală.
„Uite o idee revoluționară.Ce ar fi ca tu și alte câteva milioane sa va votați singuri care sunt prioritățile, cum sa împărțiți banii și cum sa facă și sa dreagă administrația statului.”
Eu sunt de acord. S-ar putea să nu-ți placă, însă:)).
Ba da.Pt ca prima data ar fi un car de prostii.Dupa care se prind ca-s boi.La momentul asta poți sa începi sa explici catinel ca apa e uda.Si are cine sa te asculte,pt ca răspunderea e subit la el,nu la ceva abstract și depărtat.
Deci,cu binecuvântarea mea,ai un scop în viata.Sa organizezi o schimbare constituțională.Ia toți cetățenii revoltați,faceți un grup,întruniri,dezbateri,apoi convingeți un partid sa va susțină cauza sau va faceți voi unul.
Cuprindeti pe toți aici și stânga și dreapta și religiosii și lgbteii,toți cred și chiar au de castigat.Pare mai distractiv decât un weekend la Mall.Succes!
PS.Cand îți vor face statuie de mare om de stat ,spune sa treacă în paranteza „inspirat de Mihais „,data și ora.Multam în avans. ?
Sunt curios a cui opinii crezi că reprezint…
Eu nu cred că sistemul e reformabil din exterior pt că e opac, secretizat și cu relații informale de putere care sunt imposibil de deslușit dacă nu le trăiești zi de zi în interiorul sistemului. Orice lege sau care vine din exterior va fi denaturată, ignorată sau subminată, și singura cale de a opri asta e să identifici cine face dubminarea/denaturarea/ignorarea din interior. Un outsider nu poate, nici președinte sau ministru să fie.
Iar oamenii din interior nu vor să se sacrifice făcând asta. Eu din exterior nu pot lua măsuri complicate, dosr bugetare pot face. Sau desființări.
Nu ma intereseaza cine esti si ce reprezinti.Pt mine esti un pseudonim pe net,care are niste argumente .
Cred ca ai dreptate cu increngaturile,dar nu ai dreptate cu privire la originea schimbarii.Nu exista un om in sistem cu putere care sa faca reforma.Pur si simplu nu ajunge la stampila un asemenea om.Administratia se schimba cand e silita sa faca asta,cu un obiectiv foarte specific si cu amenintari la fel de specifice si imediate.
Gen ”aveti 180 zile sa faceti o baza de date unificata,sau toti directorii din toate departamentele zboara in ziua 181”.
Un politician nu va face vreodata asta,pt ca indiferent de intentii,depinde de aceasi birocratie sa-i implementeze vointa.Astia vor zice frumos ”da,d-le ministru”,dupa care vor veni cu un text care spune ca au devenit mai eficienti.Nu mai emit o hartie in 30 de zile,ci in o luna.1 e mai mic decat 30,deci uite scurtare radicala. Politrucul va fi umplut de hartii si cat ar fi de harnic dupa o saptamana isi da seama ca nu poate face fata fizic si va lua sinteza realizata de birocrati.Care vor sintetiza ca 1<30.
Puterea de a face reformele astea nu o are decat masa,prin vot.Dar nu votand un politruc sa o reprezinte in general,ci direct si punctual.Daca spui ca nu se poate un asa sistem,realitatea altora te contrazice.
Ce ma dezgusta sunt cetatenii revoltati.Genul ala de idiot care spune ca el e grozav si face si drege, care habar nu are ce vrea si in final abandoneaza ce isi propusese.Eventual dupa ce urla la o functionara ca e proasta si sistemul e idiot,de parca aia decide ceva.
Editat.
–––––––
Bre, tu daca o cauti cu lumanarea o gasesti, e a doua oara cand ma acuzi ca mint, si asta e ultima.
Ai mintit ordinar:
1. Cand ai afirmat ca se angajaza fara licenta in sistem(ofiteri), neavnd nici ce mai mica intelegere a textului statutului cadrelor(80/1995), si nu stiai ca acele disipozitii se aplica strict pentru medicina militara.
2. Ai mintit cand ai afirmat ca nu vine nimeni in sistem din cauza banilor, inducand idea ca exista acesta optiune pentru specilisti, ori ti-am demonstrat cu locurile pe anul acesta ca nu exista 1 loc dipsonibil(ofiteri, IT) scos la concurs.
Ti-am spus ca ai gresit, nu ai cerut nici o corectura.
Sa am o discut si cu George ca vad ca oricat bun simt ti-am aratat tot batut in cap ai ramas.
@Cronos
Big like…
Dar trupa lui Dogaru@CO pe unde ai incadra-o ?
Sindicatele din MAI ?
Doar niște idioți utili ?
Că ei urlă prin spatiul public cu mult înainte de discuția asta despre „speciali”….și urlă doar de banii lor, nu ȘI despre ce au nevoie să își facă treaba mai bine…
Pur și simplu au dat apa la moară retoricii care separă societatea românească acum…
Cu părere de rău o spun, milițienii transformați în polițiști(ăia de stradă, rutieră, ordine publică) din final de anii 90 inceput de 2000, băteau la cur pe polițiștii ăștia dați cu gel la relaționarea cu oamenii pe stradă….”miroseau” golanii de la o posta, și erau tratați ca atare, acum cetățenii „fraieri” „beneficiază” de asprimea legii, golanii au „spate”….
Nu toți polițiștii sunt la fel, dar și cand dai de un „Garcea” de ăsta tânăr, te apucă „mândria ” de a trăi si a plati taxele în RO…
Polițiștii buni sunt ca vinul,
devin buni în timp….și dacă au radacinile puse în solul care trebuie….
Și militarii la fel….
Ai nevoie de un amestec eterogen de vârstă/ experiență, tinerețe/ entuziasm, și spirit de corp, să zic așa, care să trieze neaveniții, și/ sau să aduca o parte din ei de „partea bună a forței”….
Pe lângă bani, pensii, beneficii…
Hai că le-am „amestecat” destul…sper să fi fost cât de cât coerent…
@ Cronos
Tati, adevărul are un mare defect! SUPĂRĂ!
Se vede după calitatea răspunsurilor că ai lovit direct la țintă, și mulți s-au simțit deranjați de cele spuse de tine!
Keep up the good work!
Părerea mea, hâc…
Treaba nu are leac.De aia nu ma stresez și cu problema asta.Pe de o parte sistemul militar suferă de partea lui de prostie pe parte de resurse umane ras-stiuta și discutata.Pe de alta,domnii contribuabili care știu una și buna își închipuie ca victoriile sunt un serviciu precum Glovo.Marci banul și îți aduce la ușă. Eventual dai un review și câteva stele livratorului respectiv.
Doar ca,ce sa vezi,a fi cetățean presupune sa ai o proprietate,eventual sa și trăiești de pe urma ei,sa ai un rol activ în treburile publice și sa pui mana pe arma la ora H.Fara astea dacă toată calitatea ta e ca plătești ,nu ești cetățean,ești doar un sclav sau iobag.Nu te oprește nimeni sa ai gânduri și sa vorbești, eventual sa înjuri boierii,dar nici nu te aștepta să te bage în seama careva.
Rămâne cum am stabilit,când va veni criza ca lumea,va fi o treaba la care vor avea un rol câștigător câteva zeci de mii de oameni,care vor improviza cum se vor pricepe.
„Rămâne cum am stabilit,când va veni criza ca lumea,va fi o treaba la care vor avea un rol câștigător câteva zeci de mii de oameni,care vor improviza cum se vor pricepe.”
In Ucraina câți crezi că au pus mâna pe ceva și au improvizat cum au putut și ei și au murit cu rușii de gât și acum pot zice că au o țară? Tot câteva zeci de mii: militarii profesioniști (care după un an de razboi au murit cam toți, de asta nu mai merge ofensiva cum trebuie cu toate că armele sunt mult mai bune decât erau decât anul trecut) și câteva mii de voluntari. Restul nu știau cum sa fugă sau sa se ascundă. Ai impresia că la noi va fi altfel? Cu gura mare sunt fix „cetățenii” care au blocat serverul la programări pașapoarte in februarie -martie 2022 sau cum vedeam eu un comentariu pe Fb (și omul era mândru de el): „Eu oricum lucrez remote, cu un laptop pot lucra de oriunde in lume”. Dar omul avea păreri prețioase despre treburile cetății.
Mai era un prețios din asta pe aici care se lăuda că el are „mereu rezervorul plin”.
@noii mei „prieteni”:
Faptul că ați sărit în haită înseamnă că am dreptate, mulțumesc!
Dar, bai băieți, puteți avea păreri dar nu-mi cereți să fiu de acord cu voi sau să-mi însușesc adevărul vostru. Voi aveți „adevărul vostru”, deformat cumva cum sa va convingă și să vă valideze angoasa. Va dau o veste proastă: adevărul e unul și nu tine cont de ideologii sau angoase personale.
ai pe dracu ,cu dreptatea de asta să vă țineți voi țara pentru voi.
noi în haită ,voi pe schimburi.
@sharky
Cu tot respectul ptr tine si profesia in care ai activat.
@Cronos a facut doua fente verbale si ..toti sa fuga dupa codita soricelului(aka specialul) …sau nu.
Realitatea e una.
Inechitatea sistemului de pensii.
Daca nu ar exista aceasta inechitate …nu ar exista specialul.
E simplu.
Fara N formule savante de puncte de pensii si altfel de formule ..de la bugetul de pensii(ii spun asa simplu) ar trebui sa se plateasca pensii ..sa ii spunem de la o scara de 1 la opt(din burta).
Cu 85 la suta din salariul pe ultimul an , sau o formula similara(nu ca acum , cu unii care depasesc salariul ..cand ies la pensie ..o aberatie).
Aici s-ar desfiinta „ciclul specialilor” si alte chestii relationate.
Dar , daca , orice institutie din tara asta , firma , vrea sa isi rasplateasca angajatii , atunci cand ies la pensie , sa isi fidelizeze personalul ..nimeni nu ii opreste sa apeleze la fonduri de pensii private.
Ca atunci , cand iesi la pensie , pe langa pensia de serviciu(de la stat) sa ai si o a „doua” pensie , sau supliment , in functie de ce ai cotizat(sau a cotizat firma la care ai lucrat).
Valabil si ptr sanatate.
Se aplica doua principii foarte corecte ptr o societate.
-principiul voluntaritatii(adica , in ceea ce decizi sa investesti voluntar , aia primesti).
-cel al echitatii/contributivitatii. Cu ce ai contribuit fizic la un fond , aia primesti inapoi , in aceeasi proportie cu altul de pe o alta activitate(nu am auzit sa li se „planga de mila” unora de prin constructii , sau alte domenii , care saracii sunt „terminati” fizic la 45 de ani si pana ies la pensie e un chin ptr ei …in schimb cunosc destui de prin sistemele astea ale statului ..care de pe la 55 de ani plateste statul ptr ei , desi sunt perfecti apti).
Principala regula de baza a unei societati democratice e acordul intre membri.
Cand nu exista acest „imperiu” al vointei populare , orice forma de exercitare a puterii …e echivalentul unei tiranii , chiar daca nu e exercitata puterea de catre un singur individ.
Ori …romanii s-au pronuntat clar in favoarea echitatii privind pensionarea.
Restul , tine de fiecare institutie in parte , cum decide sa isi atraga si mentine personalul(cum am mentionat mai sus).
@ Niko
Vezi că și tu ești plecat după fentă.
85% spune legea. Dar vine o ordonanță de urgență, publicată de @Robi acum câteva zile, ( și pe care, ca de obicei, nimeni nu s-a obosit să o citească)care limitează la media soldei nete. Care e cam 60% din solda brută. Dar cotizația se oprește după lege. ?
Înțelegi hoția statului român? Și cum picați voi de guțani când țipați aiurea, fără să aveți habar, doar pentru că așa vă spune presa și politicul.
Părerea mea, hâc…
Noi nu tipam aiurea.
Fara sa fie ceva specific militarilor …”specialul mentionat”.
Specialul mentionat mai sus …ca „lupta de clasa” ..e fenta ptr cei care „intortocheaza” cu diferite chestii punctuale(si acele OUG-uri care nu ar trebui sa fie un „obiect” de legiferare al guvernului ptr a „ocoli” parlamentul …ca deh…na , obiceiurile proaste mor greu) si „invaluiesc” opinia publica ..pana la confuzie.
Si cum poti lua o decizie ..intr-un grup si asa prin natura sa eterogen , care e „omogen” ..punctual , pe anumite chestii(o societate , grup , trib , whatever)??
O foarte fina aplicare de divide et impera.
In schimb numerele nu mint.
Cati pensionari ies anual din randurile militarilor????
Cati angajati are MAI spre exemplu???
De vreo 3 ori ai ceva cat voi.
Min justitiei????
Unde sunt politistii de frontiera??? Nu pe la voi. Parca pe la MAI.
Nu mai vorbim de politicieni etc.
Chiar daca in proportie , pensiile „specialilor” nu reprezinta o povara mare …”rupe” baza societatii.
Nu e corect.
Cand fondul de pensii e unul singur , cum e si fondul ptr sanatate , de acolo trebuie sa „iasa” o baza cat mai echitativa , aplicabila unui numar cat mai mare de indivizi.
Indivizi contribuienti ce formeaza societatea respectiva.
Asa ca aici nu au ce cauta specialii , pensiile speciale samd.
Baza trebuie sa fie echitativa intre membri , bazata pe principiul exclusiv al contributivitatii. Nu sa permita interpretari ..ca un judecator sa iasa cu pensie de 7000 eur , cand pensia de baza e 250 eur.
Asta e o aberatie.
Vor sa isi rasplateasca angajatii , sa si-i tina motivati???
Fonduri private , unde cotizezi cat vrei.
Asigurari de sanatate private etc.
Poti sa le platesti si studii.
Nimeni nu te opreste cu nimic.
Si asa fiecare se duce unde ii convine .
Fiecare e rasplatit cu ce a ales.
Chiar asa orb esti, @Cronos?
„generalizări manipulatoare (gen pensia lui x-ulescu, de parcă toți ar fi x-ulescu)”
Corect. Hai sa-ti dau un alt exemplu de generalizare manipulatoare:
„salariile din sistemul militar sunt mici și foarte mici”
Iti tai singur craca.
jenibil.
Hai sa disecam un pic ce spui:
De unde apare deductia suntem „antimilitari”? Eu personal consider ca ceea ce ar fi trebuit sa fie ce mai mare victorie a Revolutiei este trecuta cu vederea, adica extriparea din viata publica dictonului lui Pauker, concept care a ajuns pansonat in ADN-ul nostru: „Mai bine sa gresesti cu partidul decat sa ai dreptate impotriva partidului.” Inlocuim partid cu instutie unde se poate desigur. In rest ramane partid. Respectiv orice magarie trebuie ascunsa sub pres, orice situatie inacceptabila trebuie sa devina usor-usor aceptabila si tratata drept o exceptie. Faptul ca ne permitem sa criticam este o exercitare a dempocratiei.
Cred ca blogul a fost unul din cele mai echilibrate din media romanesca, pentru ca atunci cand armata si-a dat cel mai brav fiu al ei pentru prim ministru, am inceput si noi, dar si societatea sa isi puna mainile in cap. Este inacceptabil sa gasim mai multe trasaturi commune cu Viroica Dancila decat cu oricare alt prim ministru. Find militar, as fi acceptat si unul care imi aducea a Antonescu decat unul care abia de furca in a lega 6 cuvinte si mai apoi sa-si taie craca professional cu plagiatul.
Pe de alta-alta parte, tot blogul nu conteneste in a-l lauda pe gen(r) Virgil Balaceanu pentru discurs, coerenta si expertiza.La fel si gen(r) Grecu, si mai pot eu sa adug inca 2 cu care am avut personal placerea si onoarea de a lucra. Tot blogul l-a aplaudat pe gen Berdila pentru limba engleza fara cusur vorbita si abilitatea excelenta de comunicare in doua limbi, cu toate ca eu, asa hâtru in suflet cum ma stie lumea m-am luat de dansul cand si-a brodat doua stele pe masca medicala.
Manipulativ mi se pare sa-i punem pe toti in aceeasi oala.
Capacitatea de aparare a Romaniei nu cred ca a scazut, asta ar fi presupus sa fi fost candva in top. Lasand la o parte mitologia comunista in care armata agricola cu 3/4 trageri per ciclu ar fi rupt domle orice nu am fost o mare putere niciodata. Poate intr-o istorie contrafactuala in care in 45 lidershipul Romaniei ar fi ramas tot acelasi am fi fost ceva similar Spaniei. Asadar si din acest punct daca este sa vedem o scadere nu vad nicio maiestrie a PsyOps-ului rusesc ci vad o casa daramata din interior.
Lipsa de atractivitate a serviciului militar este pusa doar pe criteriul financiar si impinsa teoria asta fara fundament pana in panzele albe. In nici un sector bugetar in care s-a lovit cu zicerea “salarile mai mari atrag expertiza” acea expertiza nu a venit ci numarul sinecurilor au crescut. Am demonstrat in reptate randuri opacitatea sistemului in a atrage expertiza, si faptul ca acum, cand vorbim noi, nu au locuri pentru specialitati tehnice “la liber” dovedeste apsat ceea ce spun. Sigur, ma refer la filiera indirecta aici, insa sunt sufiecient da batran incat sa imi aduc aminte anul 2007 pe care l-am prins activ, si cum filiera indirecta a fost folosita in mod abuziv pentru a baga in sistem un grad ridicol de rude. Noi, cu scoli si/sau academii bateam pasul pe loc si veneau dupa 3 luni unii cu grad de capitan direct si voi tine minte cat traiesc eu cu m-am trezit cu nepoata unui general in birou, proaspat locotenent fara a trece prin gradul de slt, fara academie, scoala de aplicatie de arma etc numai ceva curs fantoma de 3 luni… si nu stia gradele militare. A vazut un coleg maistru militar si nu stia ce-i ala.
Bun astea pot fi in istorie insa acest sistem cladit pe inechitate ti-a indepartat lumea de idealul militar.
Pensile lui generalul x-ulescu nu s-au pus in discutie niciodata. Si aici mi se pare incorect sa amestecam oalele. S-au pus in discutie daca ala, care a lucrat o viata in tot felul de structuri centrale in minister dar a comandat ultima data o companie ar fi trebui sau nu sa ajunga general. Am comentat de ce sifinte Dumnezeule Ilie Nastase si Ontanu sunt generali si cum e posibil ca Oprea sa aiba 4 stele, find ofiter de justie militara, teoretic specilistii putand sa ajunga maixmal pana la 3 stele.
Am comentat de asemnea numarul enorm de structuri cu statut militar, problema serioasa, care a permis sa ajungem la cotele acelea inexplicabile(pentru necunoscatori) din pib. Am intrebat de asemnea daca toti inspectorii-sefi de jandarmerie trebuie sa fie generali de brigada cand efectivele lor sunt pe la un batalion hai regiment pe alocuri. Idem pompieri. Am intrebat daca echivalarea gradelor din politie(frontiera, penitenciar) cu grade militare este normala si echitabila mai ai ales ca gradele profesionale se dau pe alte criterii decat esalonul pe care il comanzi. AM intrebat daca este normal sa fi chestor la 38 de ani si pensionat la 42. Ca tot numai exceptii gasim, dar cand le adunam pe toate, sunt cam multe al naibii. Repet intrebarea obsesiva, este normal ca un plt. adj. (r) parasutist sa aiba pensie mai mica decat un agent de politie de la sat?
Poate tocmai pasionati find si exercitand zilnic democratia ne-ar gadila placut sa vedem mai multi militari de tipologia lui Ciolponea decat cea a lui Ciuca, o reducere a institutilor cu statut militar si mai ales o echitate care sa aiba in centru militarul si specialitatea sa, acceptand toti ca un m.m pr.(r) scafandrul ar trebui sa aiba mai mult decat un colonel de la financiar contabil si ca un militar cu irak, afg, si alte misiuni in spatele sau trebuie sa aiba ai mult decat poate chiar un comisar-sef de politie.
Asta nu au legatura cu lupta de clasa ci cu asezarea sistemului pe valori europene, sau macar pe niste valori pe care le-am avut candva. In interbelic am avut un numar de 10 generali de armata, generali pe care azi i-am echivala cu cei cu 4 stele. In Romania comunista, un umar de 5. In Romania postdecembrista, tineti-va bine: 70, si nu sunt sigur ca ii avem listati pe toti.
Nu s-a facut multa vorbire despre generalul x sa-i spunem. Despre agentul z, e bine?
https://mosalecu.blogspot.com/2020/06/binele-prin-ocolirea-legilor.html?m=1
agent-sef principal – 8752, 49 de ani.
iar refuzi sa intelegi si sa cuprinzi paradisul promis.
dusman public,element reactionar ( iar ”re”-ul lui mihaeanu),aservit agenturilor straine ce esti tu…mai raule !!
Sunt malefic recunosc… si refuzul e pansonat in ADN-ul meu.
„Eu sunt Mefisto…” 🙂
Exact astea sunt problemele.
Numai ca multi nu vad cortina/cortinele de fum , exact ca si in comentariul lui @sharky(care prin simla asociere a cuvantului „special” , nu mai vad diferenta intre cei ce ridica „firewall-uri” ptr a isi mentine privilegiile).
Adica , dai un numar mic de privilegii marunte , unora de prin institutiile de forta ale statului si automat se vor simti atacati , cand cineva va incerca sa „atace” privilegiile celor mici , dar cu autoritate.
Ptr ca N „speciali” , care se simt ofensati , nu sunt asa „speciali” prin rasplata finala(ceea ce vor primi la finalul carierei) , decat prin „asocierea” cu „specialii adevarati”.
Numai ca , ptr cine vrea sa vada de la distanta , vede.
Numerele nu mint.
Daca unul la baza piramidei de pensii ia 1000 ron , unul la varful piramidei prin toate formulele de calcul posibile , nu ar trebui sa treaca de 8000(relativ , pus de mine , orientativ).
Acum , nu spune nimeni , ca din surse externe(fonduri private/alternative) nu are voie sa se duca spre 80000.
Problema lui si a institutiei/firmei . Cat timp e pe „bugetarea” lor voluntara.
Se tot invoca ideea de ca un „special” nu are voie sa isi exercite anumite „drepturi”. Drepturi pe care civilii le au.
Numai ca „renuntarea” la aceste drepturi , in ziua de azi , se face voluntar. Nu te obliga nimeni.
Renunti voluntar la ele.
La fel si un sudor de la Damen , renunta la N drepturi , daca alege sa faca scolarizarea cu ei , ptr o perioada determinata.
Si nu le mai plange nimeni de mila.
Nici nu invoca chestia ptr N „drepturi”.
Asa ca… „specialii” adevarati , cei putini si de la varf isi asigura „cortina de foc” in jurul lor , tocmai in modul cel mai „feudal” posibil(oferind mici privilegii multor de prin institutiilor de forta).
Cum , pe vremuri , iti rasplateai sustinatorii directi.
Daca nu ar fi legati la ochi ar vedea ca ei sunt cei manipulati.
Ca nu exista si nu se doreste formarea unei societati omogene , lipsite de privilegii „publice” ptr unii.
Se plang ca au lipsa de personal.
Cati militari , politisti , pot fi mentinuti pe posturi ce nu mai necesita baremuri fizice/etc , care sufera de lipsa de personal??
Cati ar putea inca activa in multe din institutiile de forta ale statului , schimband institutia(de exemplu sa treaca de la Mapn la politia de frontiera , pe baza unui curs/etc , in loc sa fie pensionati la 45 , sau cand le expira contracteie)?
Evident , nu obligat , dar voluntar , in baza unor stimulente(de genul marirea in procentaj a unui cuantum ptr calcularea pensiei , daca candidatului in cauza i se ofera posibilitatea ramanerii in activitate si alege asta).
Sunt N formule de bun simt , ptr a aduce acea echitate dorita in sistemul de pensii.
Si care sa nu fie „alterabila” momentan prin OUG-uri , dupa cum serveste electoralist fiecarui guvernant de rand.
Ca omul sa aiba si o stabilitate si predictibilitate si sa nu mai fie usor manipulabil.
Dar , parerea e ca prin fumigenele aruncate si prin teoriile astea conspirationiste , ce prind bine la noi , nu se doreste altceva decat divizarea si mascarea , cat sa nu priceapa multi.
Bre Cronos hai ca m-am enervat. Cine a zis bre ca nu merita salarii mari tot sistemul asta de-l aperi matale.
Dar ia hai sa luam la bani marunti ce zici tu.
Ti se pare normal ca pensia sa fie mai mare decat salariul. Principiul contributivitatii ti se pare corect ? Pai si unde este aplicat asta la toata clasa de „speciali”
Care armata puternica bre ? Profesionistii sunt putini si se imputineaza vertiginos. Multitudinea de generali latra dupa dotare abia dupa ce primesc pensioara, pana atunci pozitia ghiocelului. Sa mai zic si de ala de a furat din fondurile operative si a scapat basma curata ?
Politie profesionista? Bai ma lesi ? Caracal, Onesti, Filimon si inca n-am insirat tot ce s-a intamplat in perioada recenta. In ce tara civilizata ai mai vazut tu sa stea seful politiei la negocieri cu interlopii noaptaea in biserica ?
Pompieri profesionisti. Mda, nu stiu ce sa zic. Sa zic de aia de la Constanta care nu stiau sa porneasca barca ? De aia din Apuseni sa mai zic ceva ?
Da prietene, suntem de acord sa va dam salarii mari. Eu sunt de acord sa fiti platiti ca in IT la privat. 3000-4000 euro pe luna subofiterii.
Dar voi sunteti pregatiti sa raspundeti pentru actiunile voastre ? Adica ala de i-a raspuns Alexandrei Macesan sa fie dat afara din politie si sa mearga la parnaie?
Ala de era tragator fara certificat si seful lui care l-a angajat tragator fara certificat si fara arma conforma sa fie dati afara si sa mearga la parnaie ?
Ala de sta ghiocel si dupa ce iese la pensie si latra dupa dotari dupa ce are pensionara sa piarda pensioara si sa fie trimis la munca ?
Cum plm poti sa-i pui egal intre marlanii astia si un FOS care a facut 2-3 ani in Afganistan sau mai stiu ce vagauna. Ala e SPECIAL. Pregatire, executie, raspundere. Nimic din toate astea nu le vad la astia enumerati de tine.
Ca tot dai incoace si incolo cu ce merita specialii dar de raspundere nimic. Tipic specialului
Macar Caudillo a recunoscut ca trebuie si raspundere.
+1 bine spus.
„Dorele” ai luat o rau pe aratura.
„Ca tot dai incoace si incolo cu ce merita specialii dar de raspundere nimic. Tipic specialului
Macar Caudillo a recunoscut ca trebuie si raspundere.”
Nu a zis nimeni ca nu trebuie raspundere. Trebuie raspundere pe fiecare banut cheltuit de la buget. Eu pot sa-mi justific fiecare banut din pensie.
„Profesionistii sunt putini si se imputineaza vertiginos. ”
Se imputineaza si din cauza salariilor mici si a campaniei de discreditare.
„Eu sunt de acord sa fiti platiti ca in IT la privat. 3000-4000 euro pe luna subofiterii.”
Hai ca treci in cealalta extrema. Iti spun eu , niste salarii mai mari si o pensie militara corecta e suficient. N a zis nimeni de bonusuri de 50000 , 100000, 200000 AUD cum e la australieni
„Principiul contributivitatii ti se pare corect ? Pai si unde este aplicat asta la toata clasa de „speciali” ”
Pensia militara e diferita de pensia civila in orice stat civilizat. La restul pensiilor speciale , trebuie analiza pe fiecare caz, nu amesteca pensiile din magistratura cu pensiile militare
Faptul ca imi raspunzi mie intr-un comentariu e fix pix. Ia scrie un articol in care ceri pensii si salarii dar arati si ce poate oferi ca si raspundere orice special ? Eventual separi armata de restul. Atunci o sa cred ca n-a zis nimeni ca nu trebuie raspundere.
Pana acum n-am vazut nicarieri in sistemul de stat un mod prin care sa fie implicata raspunderea pentru actiunile unui individ. Armata, politie, medici, magistrati etc. Arata mie un mod prin care raspunderea prezenta in mediul de stat.
Pai nu ii discrediteaza nimeni mai. Pai tu crezi ca eu sunt singurul din cladirile alea de birouri de la AFI care i-a vazut pe aia de la regimentul de garda jucand tenis de picior. Bai cladirea are vreo 20 etaje, pline cu oameni. Eu am prins stagiul militar obligatoriu unde am vazut si militari profesionisti in adevaratul sens al cuvantului dar si betivi ordinari cu aere. Inca mai pot face diferenta in profesionisti si maciuci. Astia tineri care lucreaza in cladire cu mine ce impresie isi fac cand ei baga ca mig-ul si aia joaca tenis de picior ? Sau cand ii vad pe aia de la politie dormind in masini la ultimul etaj al parcarii ?
Nu trec in nici o extrema. Vreau oameni bine platiti in tot ce inseamna interventie rapida pentru salvarea unora sau mai multor persoane. Doar ca ma astept ca aia sa si presteze de banii aia. Pentru ca nu poti lasa genul asta de interventii pe mana unor limacsi, s-a vazut clar rezultatul atunci cand faci asta. De ce trec in extrema cealalta ? Ti se pare mult 3000 euro pe luna ? Bai am juniori in echipa care iau 2000 euro cu 1 an experienta. Dar oamenii baga nu joaca tenis de picior toata ziua.
Stii cat cere un junior din IT in SUA ? 300k brut pe an, atat mi-a cerut saptamana trecuta la interviu. Stii cam cat inseamna asta net pe luna ? Vreo 10-12 pe una in functie de statul unde isi are rezidenta, acolo am inteles ca difera taxele in functie de stat. Asta ca sa nu ti se mai para mult 3000k. Nu stiu exact cat au aia din armata americana dar avem in divizie un tip cu 7 ani serviciu pe submarin nuclear. El a spus ca salariile sunt mai mici decat la privat.
V-ati invatat cu putin. Vezi tu, privatii astia au invatat ca se poate mai mult si vor mai mult. De asta au pretentii, au pretentii la servicii publice de calitate, au pretentii la salarii.
Pensie militara ? Explica putin termenul ca iar bagi la gramada un FOS cu muzica militara sau cu militaresele de le zicea cineva mai sus ? Esti de acord ca trebuie sa difere clar conditiile de pensionare intre astia ?
Pensionarii militari au impresia că dacă au ieșit ei din „sistem” se dărâmă șandramaua. Cât au fost activi au tăcut pentru că era perfect. Acum au descoperit că apa e udă.
Frustrări de pensionari care regretă vremea când mai aveau cui da ordine. „Vin puțoi ăștia, nu știu logaritmi, nu au răbdat, etc”
Uite că șontâc, șontâc armata merge înainte.
Când o să se curețe armata de toți „indispensabilii” o sa fie mai bine.
„perioada cuprinsă între anii 1888-1908 este caracterizată printr-o „indiferenţă aproape totală a celor care aveau frânele conducerii şi, deci, şi datoria de a supraveghea progresele forţei noastre armate”. Şi Tătărescu era convins, întocmai ca I.G. Duca, că semnarea la Viena a Tratatului de alianţă româno-austro-ungar, la care a aderat şi Germania (octombrie 1883), a oferit o „impresie de siguranţă” care a făcut ca preocupările guvernelor ce s-au succedat la conducerea statului „să se îndrepte spre alte orizonturi decât spre acelea ale câmpurilor de instrucţie”. Chiar şi modestele realizări constituiau „un minimum necesar fără de care orice armată ar fi socotită ca inexistentă”.
Analizând criza corpului ofiţeresc, Gh. Tătărescu ajungea la concluzia că salariile necorespunzătoare şi desconsiderarea faţă de cariera militară fac din aceasta o „carieră de al doilea ordin”. Situaţia materială a tinerilor sublocotenenţi era destul de dificilă, de vreme ce ei primeau„un salariu mai redus decât acela al unui zidar, plătit cu 9-10 franci pe zi”, datoriile contractate fiind „o molimă care bântuie cu furie”;percepţia corpului de ofiţeri în societate nu era tocmai măgulitoare, căci, spune Tătărescu, ei sunt „nişte «brute» pentru intelectuali, nişte «târâie-sabie» pentru burghezi şi nişte «inutilităţi necesare» pentru restul societăţii”.La toate acestea, se adăuga ceea ce omul politic liberal aprecia a fi „procesul de descompunere sufletească” întâlnit la aceia care, deşi porneau cu entuziasm în cariera militară, constatau că „uneori se reuşeşte şi altfel decât graţie muncii şi jertfelor şi că, în societate, se pricopseşte lumea fără osteneală şi fără ideal”.De ce ne-ar mai mira atunci că însuşi liderul Partidului Naţional Liberal, Dimitrie A. Sturdza, obişnuia să spună că „armata nu rentează”? ”
Credeti ca se vad ceva paralele dupa mai bine de 100 de ani ?
https://historia.ro/sectiune/general/al-doilea-razboi-balcanic-un-preludiu-victorios-576743.html
Cred că e defazata cerința meapene de a își umple școlile de maiștri și subofițeri cu aspirațiile tinerilor. Orice absolvent cu bacalaureat merge la facultate sau la școli de ofițeri. Nu mai vrea să fie în subordinea unuia pe care îl consideră mai prost ca el. Un altul care nu s-a prins e chiar Andreica de le Europol care se plângea că la Câmpina erau trei locuri pentru un candidat. Și că din cauza salariilor, discuțiilor despre pensii, ar fi situația asta. Nu tovarăși, revalorizati meseria de subofițer, așa zisa coloană vertebrală a armiețâi. Cât timp o hârtie de la facultatea din Băile Herculane te poate propulsa comisar șef, din agent (vezi lângă Joianis asta), de ce nu aș alege din prima să fiu ofițer, și mândru că am făcut facultatea pe bune?
Pe scurt…
” Cu Steagu Rosu in frunte, am avut Succese multe”
Patria o sa ne fie recunoscatoare pentru eternitate…
Statuie de biodegradabil pentru tot si toate…
Ultimul sa stiga lumina ..!
Pentru cei care se simt lezati (si nu cred ca e vreun general pe aici printre noi) de criticile privind sistemul militar din Ro, nimeni nu cred ca s-a referit la locotenenti si capitani sau chiar maiori si echivalenti. In armata(jandarmerie,etc) se executa ordinele sefilor ! Daca armata este prost inarmata, pregatita si educata se datoreaza sefilor ! Acestia pot sa-si expuna parerile privind apararea(arme, incadrare, salarizare) politicienilor decidenti daca vor si daca se respecta ! „Multitudinea de generali latra dupa dotare abia dupa ce primesc pensioara” – acestia NU se respecta !
DA, specialii sunt daunatori ! Sa echivalezi un FOS cu un politist, un functionar la comisariat sector, cu un muzicant sau o fusta mlitara care n-a auzit un glont care loveste pamantul pe aproape este …un fel de tradare. Nu sunt misogin dar inainte de pensionare treceam dimineata prin fata intrarii MApN si ma miram unde se duc si ce e fac atatea ….militarese.
Salarizarea ?! Ramane cum am vorbit, un loc de munca cu posibilitati de promovare si sigur pana la 65 de ani. Nu-ti cere nimeni sa „alergi cu mitraliera in brate” la 50 da ani dar sa iei pensie (buna dupa standardele locale) la 45, cand mai ai de 20 de ani de munca normala. mai ales neciuruit de gloante prin Irak… . Sunt locuri de munca in armata in locul atator pile si fuste. Un ofiter disciplinat si educat este util oriunde si in civilia detestata.
Oricum numarul de sefi, colonei si generali(si echivalenti) este muuult prea mare
lezarile emotionale ale sectorului public produc leziuni la propriu si la figurat tarii si romanilor.
se dezinformeaza,distorsioneaza,manipuleaza realitati de catre acesti cetateni ai sistemului de au ajuns sa ne gaseasca pe noi vinovati de tarele lor…si se face asta asumat,cerebral si constient.planul lor merge inainte.dusmanul de clasa este acelasi,noi.
ce nu vor sa inteleaga este ca timpul lor trece,mai greu dar trece chiar si asa sub aceste auspicii favorabile create de ei si politrucii lor.
Nu chiar O/T
‘GENTLEMEN, THE MONEY HAS RUN OUT. IT IS NOW TIME WE START USING OUR BRAINS.’ – WINSTON CHURCHILL, NOV 1939
07/28/a-post-digital-british-military-the-new-influencing-arm-of-the-state/?ut
Link https://wavellroom.com/2023/07/28/a-post-digital-british-military-the-new-influencing-arm-of-the-state/?utm_content=bufferd41d5&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campai
În România, țara eșuată, totul trebuie reconstruit de la zero. Şi primul care trebuie reconstruit e omul, un om eșuat, un spectru egoist și izolat în automatismele unei vieți în care comoditatea, confortul și succesul sunt singurele valori unanim recunoscute și respectate.Dacă nu, trebuie să ne reconfortăm cu ideea că am eșuat și că vom dispărea. Ca stat. Ca țară. Ca neam. Ca oameni! De fiecare dintre noi depinde soarta noastră individuală și colectivă! După aia putem să abordăm și subiectul forța activă și rezerva armatei.
„Luatul de la zero” a fost si va fi mereu principala crima, principalul pacat al socialistilor (fie ei national-socialisti… sau international-socialisti).
Rezilienta, Reforma, Reconstructie, Restartare, Reeducare…Revolutie…”Revenge”…
Reset.
Re…etc.
Repetarea acelorasi erori, la nesfarsit.
Fuck „Re”!
__________
Introspectia crestina/capitalista/democratica e solutia:
– identifici problema,
– expui problema,
– solutionezi problema.
Asa „cresti”, asa „construiesti”, corectand erorile anterioare institutionale… nu cu Reconstruirea de la zero, cum zici matale.
Reconstructia e doar Reascunderea sub pres.
Fuck eu ceva pe „Reconstructie”!
„Re-ul” socialist este mentalitatea putzoilor infantili pana in 25 de ani, care se tem de viata pt. ca nu au ce le trebuie pentru a supravietui… si a basinosilor pensionari, dupa 65 de ani, care se tem de moarte pentru ca nu mai au ce le trebuie pentru a supravietui.
Toti cei intre 25 si 65 de ani (care pun mancarea pe masa, grosul, majoritatea cetatenilor) trebuie sa fie obligatoriu capitalisti. Anti „Re”.
am citit cometariile tale cu ”re”…nu le inteleg pe deplin,recunosc.admit ca poate fi o ciorba REincalzita acest ”re” dar consider ca cele trei principii enunatate mai sus si cu care rezonez pe plan personal se aplica mai mult unui organism nou ,necontaminat.e plecarea de la zero cu setarile de fabrica.
noi avem un mort viu in manifestare numit romania care supura puroi pe la toate incheieturile dar si umbla in transa dupa carne vie(imprumuturi).
eu tot sper ca dupa multi ”re” pasnici vom putea ajunge la un moment t zero de unde vom putea aplica cele trei principii perfect valide .cam acolo vad eu ca trebuia sa fie revolutia din ’89 care a fost un ”re” violent. …si care fara ”re” e de fapt evolutie,din pacate ne-am ratat sansa.
I’m a simple man, I see conservatism (forms of), I click like.
Doar ca re-zilienta as baga-o in alta categorie, un element component-ideologic al conservatorismului. Adica abilitatea unei institutii de a rezista unui soc, social, economic chiar militar.
Dar asta ar presupune sa avem institutii puternice definite de legislatie predictibila, ierarhie sociala bazata pe un grad de meritocratie, cata meritocratie punem pune noi pe masa, latini find, balcanici find.
Probleme sunt și la case mai mari, sigur nu se compară cu ale noastre, dar oricum pare că ăsta e trendul.
https://warontherocks.com/2023/03/addressing-the-u-s-military-recruiting-crisis/#:~:text=How%20bad%20is%20the%20recruiting,likely%20to%20be%20even%20worse.
„Tot in acest sens ar fi necesara si o optiune inversa respectiv formarea in rezerva a unor specialisti civili.” Chiar aveam o cunostinta in Finlanda care imi spunea ca in cadrul serviciului militar obligatoriu puteai sa alegi sa faci scoala de soferi pentru camioane si la implinirea stagiului iti dadeau si un permis auto civil, pe care puteai sa il folosesti sa lucrezi pe tir daca doreai…