Planul Guvernului cu redevenţele petroliere este de un grav abuz în serviciu, de o rea-voinţă cu iz penal

Superficialitate, neglijenţă sau e mult mai grav de atât?”, se întreabă prim-vicepreşedintele Andreea Paul, în contextul în care termenul pentru stabilirea noilor redevenţe petroliere, „bătute în cuie” de Guvernul Năstase în urma cu mai bine de zeci ani, expiră la 31 decembrie 2014, iar Guvernul Ponta nu a supus dezbaterii publice un proiect privind redevenţele, altminteri una din sursele importante de venituri la buget.

harta-redevente.jpeg

 

„Termenul prevăzut de lege pentru stabilirea noilor redevenţe, blocate în anul 2004 de Guvernul Năstase, expiră luna viitoare. Guvernul Ponta a dat dovadă de lipsă totală de transparenţă – nu a pus nici până acum în dezbatere publică un proiect privind noul sistem de redevenţe petroliere, nu a prezentat nici alternativele cu consecinţele aferente în comisiile de specialitate sau explicaţii în Parlament”, a atras atenţia Andreea Paul.

Modul în care Guvernul Ponta a tergiversat un subiect atât de important până în ultima clipă” este îngrijorător în viziunea liderului PDL, în contextul în care se poate ajunge la „riscul trecerii sale pe sub preş”, fără nicio dezbatere, invocând urgenţa adoptării sale, precum şi la riscul pierderii de către economia românească a miliarde de lei.

„În situaţia în care ne confruntăm cu limitarea deficitului bugetar la 1,4% din PIB în anul 2015, e imposibil să nu ţinem cont de eventualele pierderi generate de superficialitate, neglijenţă, deşi cred că e mult mai grav de atât în Guvernul PSD. Sigur că e „pur întâmplătoare” transferarea directorului OMV Petrom în funcţia de ministru pentru energie a domnului Răzvan Nicolescu, exact în anul în care trebuie renegociate aceste redevenţe”, a mai evidenţiat Andreea Paul.

O ordonanţă incognito?

În ciuda faptului că Victor Ponta promitea în mai 2012, la scurt timp după ce a ajuns premier, că redevenţele petroliere urmau să fie recalculate şi aduse la nivelul mediei europene, lucrurile par să se fi schimbat între timp.

Potrivit HotNews, Guvernul pregăteşte pentru luna decembrie un proiect de ordonanţă de urgenţă vizând eliminarea redevenţelor şi înlocuirea acestora cu o taxă pe profitul obţinut din exploatarea resurselor petroliere. Mai mult, potrivit informaţiilor deţinute de sursa citată, Guvernul ar intenţiona şi să renunţe la o serie de alte taxe în vigoare aplicate companiilor petroliere, precum taxa pe stâlp şi taxarea cu 60% a veniturilor suplimentare obţinute de producătorii de gaze în urma liberalizării preţurilor.

„Într-adevăr impozitarea profitului şi eliminarea redevenţelor este una dintre variante pentru care înţeleg şi eu că se înclină să se opteze. Dar (Guvernul n.r.) nu zice nimic, cum arată, cât va fi, cum se va aplica … Când tu ştii că profitul este atât de volatil şi atât de uşor de scos din ţară… Gonim după cai verzi pe pereţi. N-am văzut nici măcar un draft de ordonanţă, nici măcar o banală consultare sau informare a comisiilor de specialitate din Parlament. Problema este modul în care se lucrează. O lasă până în ultima secundă ca apoi să ne vâre pe gât propunerea Guvernului PSD, argumentând că nu mai este timp şi că trebuie să o adoptăm. Dezbatere 0. Alternative 0. Explicaţii 0. Argumente 0. Asta este problema”, a declarat Andreea Paul pentru Epoch Times, comentând modul de „lucru” al Guvernului.

„Nu cred că este vorba doar de superficialitate şi de neglijenţă, chiar cred că este de un grav abuz în serviciu, de o rea-voinţă cu iz penal”, a concluzionat Andreea Paul.

La rândul său, Ana Otilia Nuţu, de la Expert Forum, catalogheză drept „inacceptabilă” aprobarea unei ordonanţe de urgenţă pentru ceva atât de important şi a cere o „lege transparentă, dezbătută public, şi cu studiu de impact.”

„O chestiune care mă îngrijorează e că nu discutăm impactul unei asemenea legii asupra companiilor care nu sunt integrate vertical. De pildă, mi-e neclar dacă o companie precum Petrom nu va fi tentată să-şi transfere profiturile pe operaţiune „downstream ” (producţie de curent electric din centrala pe gaz, benzine) pentru a înregistra profituri impozabile cât mai mici din operaţiunile de exploatare. Asta ar îngropa concurenţii Petrom care au doar extracţie de hidrocarburi, ex Amromco”, a precizat experta în domeniul energiei.

 Andrea Paul

 

53 de comentarii:

  1. Indiferent ca sunt doar idioti sau isi pregatesc niste canale imense de spaga, indivizii astia se incadreaza la subminarea economiei nationale.
    Am tot vorbit despre cazul GDF Suez, de acum vreo doi ani, cand, pentru a-si umfla costurile si a-si diminua profitul, au importat gaz de la firma-sora din Ungaria, la preturi chiar mai mari decat ale Gazpromului.
    In loc sa-i friga, sa le sara ochii, guvernantii nostri au considerat ca nu-i suficient ca doar impozitul pe profit sa poata fi pierdut, prin umflarea artificiala a costurilor, ci ar fi bine sa pierdem si banii din redevente prin aceeasi metoda.
    Argumentele celor de la Epoch Time si Expert Forum sunt de bun simt si, ce-i mai grav, sunt cunoscute pana si de buticarul de la colt. Doar guvernul pare sa nu le inteleaga.
    Va dati seama cam despre ce spagi ar putea fi vorba ?

  2. Hm .. si azu ,, ce vreti?

    Andreea Pual nascuta Vass blonda lu pitiBoc ? Mersi. E;poch times?! Mersoa…
    Ana Otilia Nuţu, de la Expert Forum ? Merosoa gran mersoa “O chestiune care mă îngrijorează e că nu discutăm impactul unei asemenea legii asupra companiilor care nu sunt integrate vertical. ….. Asta ar îngropa concurenţii Petrom care au doar extracţie de hidrocarburi, ex Amromco” PE ea nu o ingrijorewaza decat Amromco (care este sucarit ca nu se gransfera niste active) . Ca tot la Expert Forum este si o alta care este si bagata in seama de o afacere de PR ceha .. Candole Partners .. Adica care face lobby (varinalegalizata a a traficului de influenta) si care 4ste si f interesata de investitiile CZ in energie eoliana din Romania (curios in Cehia CZ este mai interesat de investuii nucleare!)

    Cum ziceam este clar cam, … ce doriti voi.
    Asta imi aduce aminte ca ceva ani in urma Tariceanu a zis ceva de trupel;e ropmane tinute cu bani grei in Irac. Imediat s-a nascut zvonu cu rusii, chnezi tradarea amerlociei. Desi noi – care nu suntem asa de bigati precum Belgia sau chiar Grecia !- tineam mia multyi soldtai in Irac decat latii mai bigati. Imediat sucar si urlete.
    Asa ca noi trebuie sa cunmpram avioane la mana a 3a de la portughezi (care le-ua primit cadou!) . nu am primt tancuri Abrams ca irachienii (ma rog acu le folosesc aia din ISIS!) si sa zicem mersi ca ne nopi cheltuim!

    Asa ci acu .. daca intradevar am lua masuri in aceasta porcarie imediat ati incepe cu acuzele de comunism samd . Asa cum d’;alde Bulishor tiot dau sfaturi .. da daca ma uit pe poza din artiocol .. a draculuio comunisti ce suntem! Avem impozite si redebente mai mici decat SUa sau Anglia, nu avem, taxa pe supraprofit da nici investiti straine .. Insa Gicu Friedamn vine si ne ameinta ca daca nu dam .. izolare ca pe vremea lu Ceasca!!

    A da.. ia mia vedeti si asta : http://adevarul.ro/moldova/politica/noul-rasism-anti-romanesc-1_5469d4d40d133766a8f5b773/index.html

    • Problema pusa de tipa pentru care ai o slabiciune a ridicat un subiect extrem de important. dar pe zi ce trece tu incepi sa semeni cu Dacul DD si distragi atentia de la topic!

    • „Cum ziceam este clar cam, … ce doriti voi.” Noi dorim accize la nivelul restului UE! E gresit?! E ok ca Ponta vrea sa scoata accizele cu totul si mearga pe impozitarea profitului? Pai nu-i bine ca profitul este foarte usor de ascuns, iar pe de alta parte nimeni in lumea asta mare nu face asa…
      Asadar ce vrem noi?!

  3. andreea paul vass !?? pai fatuca asta este cea mai mare catastrofa si voi va uitati in gura ei! eu lucrez int-un domeniu de care vass s-a ocupat in urma cu vreo 3-4 ani si credeti-ma ca a lasat un rahat cat casa dupa ea .

    • Ioane, stiu ca Vass n-a facut nicio branza cand a lucrat in guvern dar problema sesizata de ea e reala.
      In loc sa taxezi la cantitatea extrasa, un lucru care este foarte usor de controlat, te duci si taxezi la profit, o chestie care poate sa existe sau nu.
      Cand exista nenumarate cai de a creste artificial costurile pentru a reduce profitul doar niste inconstienti sau tradatori s-ar apuca sa lege redeventele de profit.

      • corect, metodele simple sunt si cel mai usor de incasat si verificat 🙂

        Daca s-ar reduce simtitor si numarul de taxe, cele ramase fiind bazate pe principii simple ca cel din exemplu, incasarea si controlul ar deveni exponential mai simple, reducandu-se automat si semnificativ evaziunea fiscala.

  4. Intrebare cine e de stanga si care e de dreapta? Psd-ul vrea taxe mai mici la firmele din energie iar pnl-ul vrea sa le mareasca? Asta e pt cine inca mai crede in ideologia partidelor ,votam dreapta dar putini inteleg …

    • Ce vor sa faca ei nu are legatura cu stanga sau dreapta ci cu Codul Penal. Se numeste subminarea economiei.

      • Gresit! Subminarea economiei nationale a fost scoasa din codul penal in timpul guvernului Tariceanu(ultima parte a guvernarii acestuia), fiind adoptata aproape cu maxim de voturi. Fiecare partid in parte a votat pentru eradicarea acestui articol din codul penal. Si-au pregatit baietii viitorul! DPDV legal, ei nu mai pot sa fie incriminati pentru asa ceva! se incadreaza in alt articol al legii, dar nu in acest fapt extrem de grav. Cat de ciudat e sa stii ca Ceausescu a fost impuscat pentru asa ceva, chiat ca el cladise economia aia ‘subminata’, dar cei ce au mostenit-o si distrus-o pas cu pas, nu mai pot sa fie incriminati pentru asa ceva! Unde esti, tu, Tepes, Doamne? 🙁

  5. Nu conteaza autorul articolului ci problematica ridicata. Cateodata gura pacatosului… Asa ca poate ar trebui sa citim cu atentie care va fi nivelul redeventelor in viitor, iar acest aspect n-are nimic a face cu Vlass.
    Am preluat articolul doar pentru ca aceasta situatia este prezentata destul de sintetic aici. Lasa-ti dracului stanga-dreapta si in incercati sa iesiti din transeele pro-unu’ sau anti-altul, aici este vorba de o chestiunue care transcede partidul.

  6. Faceam o remarca ironica despre liberalism, intrebarea e lasam mai multi bani firmelor pt investitii,salarii cu riscul de repatriere a profitului(aici poate fi bagata o lege sa-l impoziteze suplimentar) sau ia statul bani mai multi pt strazi inexistente,parcuri in camp,etc cu riscul ca firmele sa plece sa sa investeasca unde e mai profitabil si sa nu mai luam nici un ban

  7. Nu e bre nici o subminare… se cheama neoliberalism in forma cea mai curata. Profitul se face indiferent de costurile sociale sau de mediu. Invigatorii iau totul cei care pierd pierd totul… nu exista limite, coruperea, santajul, traficul de influenta la nivelul elitelor locale totul e permis in numele profitului.

    Daca nici redeventa aia de rahat nu mai vor sa o plateasca aia de la OMV va dati seama cat de slab e statul roman si cat respect mai poate impune el in raport cu actorii corporatisti.

    E o jungla globala iar noi Romania suntem printre cele mai plapande si inadaptabile animale din ea….

    Las ca mai iau un imprumut de la FMI si o mai lungim si la anu…
    Pe urma vine cresterea pretului la gaze cu inca 35% si FMI va cere privatizarea Romgaz ca e pacat sa se piarda atatia bani in mainile unui stat iresponsabil 😉

  8. Eu gasesc ingrijorator faptul ca si Iohannis doreste un sistem de impozitare normal pentru exploatarea resurselor subterane (ale Romaniei).
    Consider impropriu acest sistem deoarece:
    – Resursele subterane apartin cetatenilor ROMANI iar daca o firma oarecare doreste extragerea acelor bunuri (resurse epuizabile) trebuie sa plateasca parte proprietarilor (ROMANILOR), daca o oarecare firma vrea sa creeze/produca ceva si cumpara materie prima i.e. titei deja extras si il rafineaza in benzina atunci poate plati impozit ca orice alta firma caci extragerea titeiului a fost deja taxata prin redeventa.

    – Impozitul pe profit ori per total cifra afaceri nu este cea mai sigura sursa de colectate a taxelor mai ales atunci cand acea firma extrage resursele tarii ce apartin cetatenilor romani; firma in cauza poate cumpara inaintea terminarii anului fiscal automobile de premium de 50000 euro bucata iar peste un an le poate vinde angajatilor (directori de top) cu 10000 bucata, nu ii opreste nimeni si este absolut legal sa o faca… orice firma poate face acest lucru si probabil ca unele firme asa si fac…dar atunci cand iei ceva ce nu iti apartine trebuie sa platesti acel ceva( titei, gaze, aur, cupru etc.)acel ceva trebuie platit prin redeventa ca este bunul NOSTRU.

    -Un numar de firme mari merg pe minus in Romania dar nu inchid si nici nu pleaca de exemplu Alro, de fapt fac evaziune… cum pot fi recuperate daunele si pot fi recuperate in intregime? daca da cu ce costuri?, cat ii va costa pe contribuabili verificarile, anchetele, eventualele procese???

    Am votat cu Iohannis pt REDEVENTE DECENTE sa ajute tara sa prospere in mod natural si demn.
    Nu am votat cu Iohannis pt a anula redeventele si a incepe taxarea exploatarii resurselor naturale prin forme de impozitare normala ca atunci cand produci software cu mintea si abilitatea personala ori branza si lapte cu vitele detinute de proprietar ori oricare activitate ce nu necesita exploatarea resurselor comune subterane.

    Am mai votat cu noul presedinte pt. o schimbare a tarii pe trend vest european si justitie puternica, corecta, ceea ce se intampla in ultimii ani in opinia mea.

    Poate creeaza cineva cu notorietate publica, ziarist, tv ori media un blog cu idei similare si cei multi ori putini pot subscrie/vota acele idei si teme si domnul Iohannis isi va schimba parerea in legaura cu redeventele.

  9. Eu zica ca este mult mai grav de atat.Practic PSD si guvernul Ponta cu buna stiinta nu au mediatizat acest subiect de discutie, de interes vital pentru economia si societatea noastra.Practic din nou guvernul Ponta ne subestimeaza, la fel cum a facut in timpul campaniei electorale, inclusiv privind modul cum au fost organizate sectiile de votare in strainatate.
    Cand este vorba de bani multi, chiar daca prin absurd tu uiti, nu uita cel care acum se bucura de anumite beneficii si vrea in continuare sa beneficieze de ele.
    Este ca si la apropierea expirarii politiei RCA cand asiguratorul din timp te contacteaza si iti aminteste perioada cand iti expira aceasta polita.Tristul adevar este ca Romania este deja un stat mafiot.Este naiv cel care ii considera prosti pe factorii decizionali.Totul este cu dedicatie.Nimic nu se pierde.Totul se transforma in beneficii, doar pentru unii.
    Acuma daca este sa fim corecti, si asa ar trebui sa fim, ar trebui sa reamintim faptul ca in februarie 2012, cand guvernul MRU a fost mazilit, la noi se platea de 5 ori mai mult deszapezirea decat in Finlanda, aceste contracte fiind incheiate de reprezentantii PDL care se aflau la guvernare.

  10. Ce trebuie sa intelegem noi cu adevarat, este faptul ca Pinocchio Ponta este un om foarte dubios din punctul asta de vere. A demonstrat-o in cazul Rosia Montana si o arata si acum. Ori este exclusiv corupt pana in dinti, precum mentorul si predecesorul sau, Adrian Puscarias Nastase, ori si mai rau…..este SPIONUL altcuiva, nu al intereselor Romaniei. Ambele sunt oribile, dar pare-se ca tara noastra pierde iarasi si o face, din nou, pe mana PSD-ului! Ha… Nu mai bine impozitau direct cifra de afaceri a celor care usufruiesc de resursele naturale ale Romaniei, in loc de profitul volatil si deductibil pe mai te miri ce investitii obscure sau deturnari ilegale ale acestuia? Oricum ii pun in vadit avantaj fata de concurenti. Asta le mai trebuie, sa-i si impinga de la aspate, dupa ce ca au un mare avantaj. Oare s-au gandit domniile lor cum ara arata lucrul asta la un Lukoil care scoate petrol din Marea Neagra, il rafineaza la Ploiesti si sifoneaza tot profitul, asa cum au facut pana mai ieri? Ce mai impoziteaza Romania? Sau daca inchid Petrotelul si petrolul romanesc il trimit la Burgas, in Bulgaria? Cum procedam in situatia asta? Cate prostie si hotie are Ponta asta…..Antena 3, se aude? Nu se aude, ca aia sunt ocupati tot cu Basescu! _I_

  11. Ce-aveti bah, va doare capu ? Vreti revedente ? 🙂 🙂 🙂

    Eu cred ca revedentele alea ni se stabilesc probabil din afara 🙂 si sunt folosite de fanariotii locali ca marfa de negociere pt cine stie ce gheshefturi cu Inalta Poarta.

    Ca Domnia costa si daca nu platesti vine Gadele, acuma sub forma de vreo revolutie in strada cu vreun ONG sau vreo miscare separatista sau vreo rascoala a membrilor de partid. Si dupa ce ti-a zburat scaunul apare si DNAul cu satarul samd.

    Cum e criza acuma si la aia mai jmecherii probabil ca si o economie d’asta la niste revedente modice conteaza, oricum se ia de la aia mai prosti, asa ca ce s-a dat ieftin pana in 2014 acuma se poate da pe urmatorii 25 de ani si mai ieftin.

    In rest, de dat tot le-ati dat si vi le extrag si vi le vand altii, ca sa nu va stresati voi de problema asta, asa ca ce va mai stresati voi de revedente alea, sunteti prea mici si prea fraieri ca sa le duceti voi grija.

    Las ca are cine sa le duca grija 😉

    Bani de pensii aveti din imprumuturi si cand n-oti mai avea cu ce rostogoli imprumuturile, ca de platit nu e cazul, va scot ei din rahat luandu-va si ce a mai ramas.

    Aurul fizic care a fost al Romaniei e plecat si ala din tara in excursie si e depozitat tot pe la altii, ca iara nu e de nasu vostru marunt sa-i duceti grija 🙂
    Cica era scumpa paza 🙂 🙂 asa au spus…

    Voi trebe doar sa stati linistiti si sa munciti ca sa va platiti impozitele.

    Asa ca nu inteleg scopul articolului asta in conditiile in care voi practic nu mai aveti motive sa va mai faceti griji de nimica… cand au altii grija pt voi de tot ce aveti voi nevoie 🙂

    Doar agitatul asta de GMT vede numa conshpiratzii peste tot

    • Un Sancho Panza intr-o mare de Don Quijote…

    • Doar ca, dragule GSG9,
      Cand taxele si impozitele la populatie cresc vizibil de la an la an, iar salarul nu, iar astia nu sunt capabili sa colecteze pe nivelul existent de taxare si sa taxeze activitatile si resursele la nivelul in care taxeaza in restul lumii, de ce dracu’sa mai satu ca prostu’inca un an in tara sa vad ce taxa mai inventeaza pentru mine & fraierii inca activi in Romania, idiotii astia ?!

      Pa si pusi!

      • Lasa bre copulatia…populatia vreau sa zic…e ca-n bancul aia cu „Ioane, s-a scumpit bautura; Asta e Marie, o sa mananci mai putin”

        Copulatia…populatia vreau sa zic…mioritica va plati ce va putea, va face evaziune cat va putea si va astepta sa fie mai bine si sa creasca salariile, ca doar de aia a votat. Biserici aveti destule, desi am auzit ca-s cam scumpe 😉

        Din ce inteleg acuma nu se prea grabesc sa faca bugetul pt la anu 🙂

        N-ai idee ce taxe inventeaza si idiotii aia la care te vei duce sa lucri 🙂
        Per total tot cam pe acolo o sa iesi, doar ca o sa rulezi mai multi bani 🙂 Bafta!

        • Da, da, stim gasesti tu toate bubele si problemele care sunt stiute de mai toti si ne spui ca nu se poate face nimic…. doar sa alimentezi pesimismul si nepasarea.
          Daca ai o varsta la care nu mai speri si nu mai vrei sa lupti asta nu insemna ca toti sunt ca tine, stim si noi ca nu e bine dar trebuie sa gandim si actionam constructiv daca vrem progres, iar tu nu ajuti cu ninic, PACAT!
          Stand acasa si plangang cel mai probabil nu se schimba nimic, daca vociferam si demonstram legal si organizat in strada si in fata institutiilor lucrurile se schimba, dar trebuie sa FACEM ceva.

        • „N-ai idee ce taxe inventeaza si idiotii aia la care te vei duce sa lucri ”

          Fii linistit, am mai lucrat vreo 3 ani cumulat pe acolo si in una din sederile mele am si platit taxe acolo, ca am stat mai mult de 1 an. Amu’ sper sa nu mai fi adaugat prea multe de ultima oara cand am fost acolo, in 2008 🙂

    • sa ma bag si eu la comentarii politice un pic
      fara nume
      parerea mea e ca situatia e putin mai simpla si nu prea au legaturi cu marile sau micile porti
      cel putin direct
      indirect ,probabil au ceva
      problema e in modul in care inteleg ai nostri sa faca politica
      sau administrare
      ca nu e totuna
      se vede simplu dupa alegeri
      cum politicianul nostru are memoria scurta si intelesul ceva mai incurcat
      ce au inteles ei
      au inteles din interviul de aseara dat de un domn politician ca prioritatea ZERO a politicii romanesti in momentul de fata e „preluarea puterii”(ad literam)
      parca oamenii au votat preluarea puterii si un presedinte
      atunci daca la fiecare schimbare de guvern se vrea „preluarea puterii” si schimbarea presedintelui pe orice cai si la orice schimbare de presedinte tre’ un guvern de-al lui sa-l acompanieze……,stau si ma intreb ..-de ce nu votam grupat
      odata la 4 ani si parlamentare si presidentiale si restul??
      economisim resurse
      in loc sa inteleaga ca s-a votat ceva ptr ca lumea vrea sa vada o schimbare ,o responsabilitate ,…hai domnule s-a terminat circul electoral ,inapoi la treaba
      ei s-au apucat sa-si faca jocurile de culise ,sa schimmbe tabara ,sa se saboteze
      au uitat de prioritatile tarii
      ca se intra in iarna fara contracte de dezapezire semnate
      ptr parlament ,ca oamenii au cerut o lege sa nu mai stea sa se saboteze ei intre ei cui ii ridicam imunitatea ptr a fi cercetat ,cui nu …ci a lasa cale libera justitiei ,asa nu pot fi acuzati ca-si fac jocurile cu sau impotriva
      la fel sa inceapa un proiect ptr reducerea nr de parlamentari,etc
      tot aici intra si chestia cu redeventele
      in loc sa se puna la masa si opozitia si actualul partid la guvernare si sa ajunga la un compromis ptr o tema de interes national ,sa „scoata” o lege care sa nu mai lase de pe azi pe maine o chestie serioasa ….,ei „fac cartile”
      ptr ce
      ptr preluarea puterii
      parca eu(ca sunt votant mai de dreapta) sunt interesat sa fie la guvernare o gasca de o anumita culoare …ca suntem din aceeasi mare familie si „furam impreuna”
      nu au inteles ca se vrea o asanare a TUTUROR partidelor politice
      de asta redeventele mai stau si de asta pescarii(aia de peste hotare) pescuiesc mai usor in ape tulburi

    • E o prostie, nicaieri nu se intampla asta, pe motiv ca propietarul terenului nu are nici un merit ca are petrol…

    • Constitutia e baza in aceasta problema extrem de importanta, art 44 si 136:

      Dreptul de proprietate privată – ARTICOLUL 44
      (1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.
      (2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală.
      (3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.
      (4) Sunt interzise naţionalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită în proprietate publică a unor bunuri pe baza apartenenţei sociale, etnice, religioase, politice sau de altă natură discriminatorie a titularilor.
      (5) Pentru lucrări de interes general, autoritatea publică poate folosi subsolul oricărei proprietăţi imobiliare, cu obligaţia de a despăgubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantaţiilor sau construcţiilor, precum şi pentru alte daune imputabile autorităţii.
      (6) Despăgubirile prevăzute în alineatele (3) şi (5) se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, în caz de divergenţă, prin justiţie.

      (7) Dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.
      (8) Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.
      (9) Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiuni ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii.

      si

      Proprietatea – ARTICOLUL 136
      (1) Proprietatea este publică sau privată.
      (2) Proprietatea publică este garantată şi ocrotită prin lege şi aparţine statului sau unităţilor administrativ-teritoriale.
      (3) Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice.
      (4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.
      (5) Proprietatea privată este inviolabilă, în condiţiile legii organice.

  12. Taxa ar fi ceva colateral, si mai greu de colectat, daca se aplica pe profit… eventual pe cifra de afaceri. Redeventa se aplica direct pe zacamantul extras declarat.

    S-ar putea sa fie nevoie de redeventa noua, ajustata a media UE + taxa suplimentara pentru exploatarile in curs, daca e asa cum sustineti.

  13. Bah, da voo amaratilor astora de pe site 🙂 nu va sare ashe ceva nimicutza intre ochii aia mah?!

    Ce e inflatia asta de muheres care posteaza pe topicul asta bah?
    Si probabil numa d’astea tinere si fierbintzi 🙂

    Bre, voi astia de la RomaniaMilitary ati pornit vreo promotie ceva la tampoane medicinale or something 🙂 🙂 ?

    A pus GMTul niste poze pe site cu el cu peptzii dezgolitzi or something 🙂 ?
    Sau Zgureanu 🙂 ? Ca de Mihaeanu nici nu mai indraznesc sa pomenesc 🙂

    Pai e frumos 🙂 ?!

    • Bre GSG9, iar te-am scos din spam 🙂

      bag sama ca „da voo amaratilor astora de pe site” fu fraza cheie dupa care te-o ochit filtrul 🙂 Ce limbaj decadent si deochiat ai mataluta, nu ti-o fi rusine asa, macar putintel?
      Cat despre „peptzii dezgoliti”, aista-i limbaj obscen… XXX !

      RUSINE! 🙂

      • Nu mi-e rusine bre, de ce sa-mi fie 🙂

        „Cat despre “peptzii dezgoliti”, aista-i limbaj obscen”
        Cum sa fie obscen bre, ce matale n-ai vazut Tarzan cand erai mic, si ala-i film de copii 🙂 Ca sa nu mai zic de Hercules sau Conan 🙂
        D’aia nu ma lamuresc de ce se napustira muierile astea gramada pe voi 🙂
        Numa’ daca nu v-ati trimis nevestele sa posteze 🙂
        GMTul si-o fi trimis catzeaua 🙂

      • Are dreptate apar niste reclame ..ciudate pe prima pagina. ma rog la mine nu este cu „boobs” ci cu tratamente naturiste. Ati inchiriat spatiu publicitar? Daca da macar nu ne mai agitam.

        • Ce reclame Anla?! RoMilitary nu are reclame!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

          • Stai acum m-am uitat mai bine. Nu este o reclama, asa mi s-a parut la inceput cand am vazut-o cu coada ochiului.Este un banner cu nu stiu ce donatii pentru bla -bla cu ocazia Craciunului. Hospice Casa Sperantei??? Spune directioneaza 20% din profitul firmei pe care o detii…………………………….

    • Ne sare bre, sariti-ar tie irlandezele in cap, da ne place, ca in sfarsit vine lumea buna pe blogul nostru finutz nu numa dastia fara educatia cat tine ! 🙂 😉
      A pus ochiu’ spamu’ pe tine ca DNAu’ pe parlamentari 🙂 .

      Si nu, nu facem inca striptis dala pentru doamne, dar daca am face, vorba lu’ aia de la Carlsberg, am avea probabil a mai tare turpa de striperi, ca suntem si barbati bine, avem si talent, etc, etc…
      Nu ca tine 🙂 Dati-ar Cel de sus sa fi sechestrat vro sase zile intr-un container cu patru irlandeze si doua butoaie de bere, apoi o sa inveti ce-i ala respect pt niste domni ca noi. 🙂 )))))))))))

      Iar catelusa mea este o doamna si a latrat ca nu se coboara ea la asa nivel irlandez de discutie, apoi ti-a urat sa te ia hingherii 😉 !

      • 🙂 🙂 🙂
        Va place, ah 🙂 ?
        Veniti-ar Angela-Prezidenta inapoi aici pe blog 🙂 🙂 🙂 🙂

        Si ramane intre mine si catezelusha aia serioasa a lu matale, ca voi nu crez’ca va prindetzi 🙂 , da’ cine stie ce ofilit cocosat o fi postand de la supt toate presudonimele alea de fetitze dragalase 😉

        • 🙂 Sa fie de capul tau…Si hai sa pastram un ton amical fara amenintari perverse, las-o asadar pe Angela. 🙂 )))))))))))

          • Bre, ca tot o pomenii, fie-i amintirea prea binecuvantata 🙂 , in amintirea vremilor trecute mai da’damult am dat o raita pe la ea acolo pe siteul administratiei prezidentiabile 😉
            si-a umplut siteul de selfies 🙂 🙂
            disperare mare 🙂 presupun ca inca nu s-a dat si e, din pacate 🙂 , inca disponibila 😉

  14. Iar mi l-ati bagat in spam bre 🙂 … scoateti-l 🙂
    Aloooo….spaaaa-moooo 🙂

  15. Se pare ca pe zona discutiilor despre redevente exista deja un grup de lucru pe internet.
    Toate comentariile care au ca autor o „femeie” sunt generate automat, fiind comentarii prestabilite si postate automat. Daca am cauta pe net le-am gasi probabil si pe alte site-uri.
    Se pare ca cineva cu foarte multi bani doreste sa indrepte opiniile cititorilor catre o anumita directie.
    Asadar toate acele comentarii sunt o manarie 🙂 .

    • Manarie manarita in stil manaresc…iete ce-ti eggsplica je iestardei:
      „cine stie ce ofilit cocosat o fi postand de la supt toate presudonimele alea de fetitze dragalase 😉 ” asa ca asta o fi fost razbunarea lui R.I.

      Si matale ai care dat banii degeaba pe tuns si aranjat, plus ca ti-ai mai cumparat o camasa si un parfum degeaba 🙂 🙂

    • Cred ca si „Cezar” e bot…

  16. a vazut careva emisiunea de la realitatea aseara?

    aia 2 care incercau sa ne spuna ca beton sa stam capra pentru austrieci erau batuti in sfecla….probabil i-au luat la reducere…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *