Aflam lucruri noi si emotionante dinspre marele (aproape) vecin al nostru de est, adica de la Moscova.
In primul rand, lucrurile merg bine, Suhoi 57 va avea – in 2022 – in sfarsit motorul sau dedicat, motor de avion stealth de generatia a V-a, si nu va mai fi nevoit sa foloseasca motorul de pe Suhoi Su 35S – AL-41F1.
Rusii sunt foarte siguri pe ei si ne asigura ca anul viitor motorul va fi gata, dar trebuie sa ne aducem aminte ca motorul asta – Izdelie 30 – trebuia sa fie gata de dinainte de „reunirea pasnica” (pe cale de referendum) a Crimeei cu patria mama. Si inca nu este gata de montat pe airoplan…
Revenind la planurile marete aflam cum ca compania Suhoi (“mama” Suhoi 57, Suhoi 35S etc) are de gand sa proiecteze si sa construiasca un nou aparat de genertia a V-a dar de aceasta data un aparat cu un singur motor, pe model Gripen, F 16 sau al chinezescului J-10.
Noul aparat Suhoi (nu are inca un indicativ) va fi unul de generatia a V-a, stealth, super-manevrabil si va avea ca unic motor acelasi Izdelie 30, impartind practic motorizarea cu fratele sau mai mare Suhoi 57.
Ideea in sine este una logica si ne poate arata ca in sfarsit motorul Suhoi 57 ar fi aproape gata pentru ca este foarte dificil sa te apuci de un avion nou daca n-ai motorul.
In linii mari, “asta micu” va putea sa atinga o viteza de Mach 2, nu stim insa nimic despre raza, incarcatura de lupta si altele asemenea. Motivatia Suhoi este si ea una de bun simt si are legatura atat cu costul de produtie (vanzare) cat mai ales cu costurile de intretinere, care in mod evident sunt mai reduse in cazul unui aparat cu un singur motor decat in cazul unuia cu doua.
Dezavantajele ar fi raza si incarcatura de lupta, dar una peste alta are logica sa detii in flota si un aparat mai ieftin. Cel mai probabil ca rusii vor sa recreeze binomul Su 27- MiG 29 de pe vremea URSS si ar avea sens sa incerce asa ceva, necazurile vin insa de la fondurile disponibile, atat timp cat Rusia este angrenata in doua programe majore: Suhoi 57 si bombardierul strategic de generatia a V-a PAK DA.
Dezvoltarea simultana a inca unui proiect ar putea sa fie covarsitoare.
Iar lucrurile nu se opresc aici, prin 2018 TASS ne anunta ca Vladimir Putin a dat ordin pentru dezvoltarea unui avion multirol cu decolare-aterizare verticala VTOL, similar Harrier, F 35 sau a Yak 38. Nu stim multe lucruri doar ca presedintele Rusiei a dat ordin.
Noul aparat, urmas direct al Yak 141, nu are inca un indicativ dar se presupune ca dezvoltarea aparatului ar fi debutat inca din 2017 si se asteapta ca avionul sa fie gata undeva intre sapte si zece ani.
In privinta Yak 141 (Yak41/Yak 41M), acesta n-a depasit stadiul de prototip datorita prabusirii URSS, un total de doar patru aparate au fost construite.
Ori in acest context, cu doua programe oficiale aflate in derulare (Suhoi 57 si bombardierul strategic PAK DA), posibil inca un program aflat in mars de cel putin trei ani (VTOL), este foarte greu de crezut ca Suhoi ar mai avea resurse pentru inca unul, cu atat mai mult cu cat Rusia nu are foarte multa experienta cu avioane cu un singur motor, renuntand la idee dupa MiG 21 si MiG 23.
Dar daca va fi sa fie, cel mai probabil ca se vizeaza exportul si dotarea cu un aparat de generatia a V-a mai ieftin, de linia intai, in tandem cu mai marele Suhoi 57, tot asa cum URSSul s-a dotat cu MiG 29 – aparat mai usor, mai ieftin si cu raza scurta, proiectat pentru uzul in apropierea frontului in pereche cu Suhoi 27, avion de raza lunga, mult mai scump si mai avansat tehnologic, sau – daca vreti – F 15/F 16 in cazul US Air Forces.
PS Daca conceptul face pasi inainte am putea intelege si ca MiG 35 nu va avea prea multa viata in fortele aeriene ruse, oricum nu se inghesuie nimeni sa-l comande.
GeorgeGMT
Din 2010 incoace fortele aerospatiale rusesti trebuiau sa aiba deja 500-600 de pakfa in dotare ,au?
au o p…a (planta) ?
„Ori in acest context, cu doua programe oficiale aflate in derulare (Suhoi 57 si bombardierul strategic PAK DA), …”
Programele PAK sunt oficial trei.
Se face putin caz de PAK DP (Viitor sistem de avion de interceptie cu rasà lungà), chemat sà înlocuiascà MiG-31(BM).
Contracte de studii aerodinamice si de studii pentru armament au fost deja acordate. Vor avea încà probleme de motorizare, fiindcà Izd.30 e aproape de ceea ce au nevoie si nu prea.
Am stiri în mod regulat despre Su-57 si PAK-DA (àsta din urmà ar fi asamblat la sfârsitul anului 2021, cel putin unul din cele trei prototipuri prevàzute), dar nu am nicio informatie concretà despre vreun contract legat de un avion VTOL (si rusii au un sistem oficial de anunturi pentru contracte de stat si apeluri de oferte, consultabil on line, ca de exemplu àsta pentru PAK-DA) : https://zakupki.gov.ru/223/purchase/public/purchase/info/common-info.html?regNumber=32008909532
Pentru mine VTOL-ul rusesc sunt povesti, chiar dacà sunt publicate în presà.
stiri exista si despre rachete de croaziera cu motoare nucleare si despre portavioane nucleare.
intre timp singurul lor proiect care putem afirma ca ca exista su 57 e intarziat de 1 deceniu peste buget si nici acum n-are motoare.
„Se face putin caz de PAK DP (Viitor sistem de avion de interceptie cu rasà lungà), chemat sà înlocuiascà MiG-31(BM).”
proiectul asta se mai numea si mig 41 problema e ca mig e decedat.
imi amintesc motivul inchiderii mig ca veneau doar cu upgrade-uri la proiecte vechi deci cine proiecteaza avionul ala ?
declaratiile rusilor se cam bat cap in cap dar e bine ca dau drumu la „studii”. Contempleaza din 2016 mig 41 asta.
Denumirea MiG-41 este o inventie care nu face parte din nomenclatura ruseascà, numele definitive sunt atribuite dupà ce se îndeplinesc anumite criterii de fezabilitate si productie. Este vorba de codul proiectului Izd.41, care nu indicà numele definitiv (Tu-160 are/avea numele de proiect Izd.70 de exemplu).
Eu vorbesc de contractul de dezvoltare pe care l-a primit tocmai pentru Izd.41 în decembrie 2018 holdingul OAK (UAC Russia), deci nu defunctul MiG, din partea ministerului apàràrii rus.
Finantàrile actuale nu sunt decât pentru studiile preliminare. Mai e mult de la mânà pânà la gurà.
de ce nu scri un articol despre asta ca noi nu stim rusa si nu avem acces la site-urile lor
Nici eu nu stiu rusa si mà chinui cu traducàtoare automate.
Accesul este liber si public :
https://zakupki.gov.ru
Doar trebuie sà stii ce sà cauti si cum. Asta ia timp.
Ca de exemplu apelul de oferte atribuind lui Vympel lucràrile de cercetare în cadrul proiectului PAK-DP a unei rachete aer-aer cu capete multiple (IFRK-DP)
Haioși. Oare lor nu le spune nimeni că e aiurea sa te lauzi cu atâtea lucruri si să nu finalizezi la timp ,niciunul?
Alo, Moscova , împăratul e gol !!! Ma rog , are o blană pe el si cam atât.
Interesant e cum ca in perioada anilor 40-70 cam tot ceea ce fabricau astia era cat de cat comparabil cu ce fabricau vesticii in domeniul militar, incepand cu anii 80 decalajul era atat de evident si eforturile financiare atat de mari incat finalul nu a fost decat unul inbucurator pt al de noi si restul din cortina de fier, acum sunt aproape in aceeasi situatie a anilor 80 cel putin dpdv al accesului restrans la tehnoligie moderna, sper sa sfarseasca la fel ca data trecuta dar sa nu uitam de ce e in stare un urs infometat.
O colaborare cu chinezii ar fi extraordinara pt ei dar nu cred ca e o relatie mutuala , mai degraba ei au nevoie de chinezi pt asi vinde resursele….se vede diferenta intre o civilizatie de milenii si una care a incercat de la Piotr Veliki sa copie occidentul.
Desi la nivel individual nu am nimic impotriva rusilor la nivel de conducere si politica externa e clar ca pt noi astia-s cei mai mari dusmani, nu inteleg de ce mai sunt unii mai ales prin politica care-i vad pe rusi drept un fel de rezistenta impotriva occidentului..
Sa faca ce-or vrea rusii pe mine ma doare ca noi nu prea facem nimic, infrastructura n-avem, educatie n-avem, justitie n-avem, politicieni….populatie in imbatranire si exod masiv al tinerilor avem, rezultatul doar Dumnezeu i-l stie!
Apropos mai fac astia ceva cu IAR TD sau supersoim , se mai aude ceva de vreo arma de asalt, dar de vreun SAUR?!…de corvete si restul nu mai pimenim, e un silenzio stampa de n-ai pomenit!
Cam multe proiecte, cam multe de inlocuit, nu prea mai merge vopsirea și lustruirea armamentului sovietic. Economic și matematic e greu pentru Rusia, economia pur și simplu este subdezvoltata (fata de ce potential are) și totul se bazează pe exportul de hidrocarburi.
Acum fără ironie, are idee careva cum ar putea duce la bun sfârșit toate aceste proiecte? Și dacă face figurație, cât o sa mai merga? Ca răspunsuri de genul Rusia nu își dotează avioanele cu radare AESA pentru ca alea PESA ale ei sunt mai bune… nu mai țin.
am dat si eu o cautare pe net la PAK DP, ca nu stiam de el. LOL. La PDFuri si desene pe asfalt glavaciocii aproape ca ajung MAPN din urma :))))
@corral ai vazut si clipurile de pe youtube? Ne dau praf de la kilometri.
Mosul ala de la kremlin habar nu are probabil cat de praf e tara lui. Toata lumea ii zice probabil cat de bine merge totul si el mai da drumu la proiecte….
Stai linistit, stie exact ce face. Nu de prost l-au proptit in kremlin.
Toate prostiile astea sunt munite pentru postacii si idiotii utili din vest (imediat apare si postacul de serviciu sa ne dea niste date, sa vedem cum e mai bun ca f-35) si pentru votcarii lui, sa aiba de ce sa fie si ei mandri.
in dictaturi de obicei dictatorul afla ultimul vestile proaste
si dupa dispare dar cred ca rusnacii inca nu au pe cineva pregatit….scoala lor de cadre nu s-a adaptat vremurilor,someaza.
l-au avut pe medvedev cuma pregatit dar a cazut la proba de dans.
cu monomotorul asta puteau arunca si ei niste maruntis spre MiG dar vorba aia,mortul de la groapa nu se mai intoarce sau proiectul face parte oricum din categoria desene pe asfalt…sectiunea portavioane si avioane.pana la urma nu-i rau ca rasputin viseaza ,îi tine pe ai nostri ocupati si aliati pe aici.
Militar vorbind,armata Rusiei este preponderent hard,intr-o lume care devine militar tot mai mult soft.
Motorul ala de Su 57 e cu o generatie in fata tehnologiei rusesti,de aia problemele fara sfarsit ..Stiu si rusii ca au devenit subiect de gluma,pana si chinezii sprinteaza in directia asta cu succes,asa ca baga cica in dotare niste avioane ramase de fapt in stadiul de prototip.
Se zice ca peste 4-5 ani motoarele alea vor deveni performante.
Nu stiu daca vor deveni asa de performante in doar 5 ani..
Oare cei de la MIG nu pot realiza ei proiectul asta dac primesc finantare? Nu cred ca SU are atatia oameni sa se implice in atatea proiecte, indiferent cata finantare ar primi!
Pai cu ce sa fie mai buni aia de la MIG fata de cei de la Su ?
E vorba de aceeasi tehnologie.
Atunci cand a venit electronica rusii nu au mai putut tine pasul.Acum au mai recuperat,ba ai copiat,ba au cumparat.
Acum e vorba de IT,care iarasi i-a prins nepregatiti.Fara a fi expert in domeniu,zic ca Rusia e la o generatie distanta.Unii colegi zic ca e vorba de 2 generatii,adica daca rusii avanseaza,occidentalii avanseaza si ei.
Nu ma pronunt,dar zic ca e mare lucru sa fim si noi,macar o data in fata lor.
@treaba e mai complicata putin. Tehnologia nu e un fir pe care diversi indivizi sunt insirati ca margelelee pe atza. E mai degraba ca o padure prin care sunt diverse carari. Poti ajunge in acelasi loc pe o carare mai neteda sau mai abrupta, mai scurta sau mai lunga. Rusii in cel putin cateva randuri au recuperat rapid decalajul tehnologic pt. ca au ales tehnologii alternative sau pt. ca au avut un teoreticieni foarte buni. Au castigat razboiul cu panaramele alea de Yak-uri facute din placaj incleiat pe tzevi din otel sudate intr-o perioada cand aliatii si germanii utilizau cele mai smechere aliaje de aluminiu sau aluminiu-magneziu si incepusera sa foloseasca primele superaliaje. Au recuperat rapid decalajul la avioane cu reactie prin MiG-15 si Il-28 care prin comparatie cu F-86 sau Canberra erau construite ca la tzara. Deci trebuie prudenta.
Dealtfel chiar si in Vest de exemplu, Musk si-a dat seama ca designul de ultrainalta performanta si compozitele scumpe sunt o fundatura tehnologica si a facut silozul ala zburator numit Starship. Daca ala are succes, multi vor fi popiti. Deci in legatura cu rusii trebuie prudenta…
Mig 15 a fost o evolutie a lui Mig 9 care la randul lui era o clona dupa Messerschmitt P1101 capturat de la nemti. Motorul era o copie imbunatatita a celui britanic RR Nene cedat de englezi.
Racheta R7 care a lansat primul satelit era o evolutie a germanei V2 capturate. Motorul de T34 era derivat din un motor italian de avion. Camioanele, masinile de teren rusesti erau clone dupa cele americane. Lista poate continua mult…
Germanii au fost the best of, dupa razboi cam toti s-au hranit cu tehnologie de la ei. Diferenta este ca unii au evoluat mai mult iar altii mai putin.
Urss ca si Rusia de azi nu poate accede la o industrie militara de top mondial fara sa aibe o industrie civila de top. US &aliatii, chiar si China au o industrie civila de top din care evolueaza tehnologia militara.
@adr, nu ma pricep la tancuri dar in rest ce scrii acolo n-are nici o treaba cu realitatea.
MiG-15 n-are treaba cu MiG-15 ci a fost influentat de Ta-183. MiG-9 n-are nici o treaba cu P1101, X-5 american e derivat din P1101. R-7 n-are nimic in comun cu V2 decat ca sunt rachete cu combustibil lichid. Etc. Dar nu despre asta era vorba, partea industriala a razboiului nu e concurs de design original ci de cine reuseste sa-si asigure mai repede si mai eficient mijloacele necesare. Poti sa fii original sau poti sa copiezi 100%, important e sa ai masinariile pe camp sau cer in numar suficient. Deci cum spunea, as fi circumspect cu rusii. Chestia ca trebuie sa ai o ind civila de top din care sa se desprinda cea militara e doar o teorie, URSS a dovedit mereu contrariul. Important e sa ai un mediu competitiv ca sa scoti produse competitive. Ind militara sovietica (spre deosebire de cea civila) avea un mediu competitional intern destul de puternic si asta ii asigura competitivitatea.
R-7 folosea vreo 20 de motoare de V-2 in corpul principal și în 4 boostere pe post de primă treaptă. Cred că LOX si kerosen
SS 4 , ,,racheta lui Saddam,, avea unul singur
SA 75 cod NATO SA2 avea cam același motor
Cu unele îmbunătățiri, in primul rând combustibili stocabili, hipergolici.
„R-7 folosea vreo 20 de motoare de V-2 in corpul principal și în 4 boostere pe post de primă treaptă.” – nici pe departe. Nu prea au nimic in comun motoarele de pe R7 cu cel de V2. Smecheria e ca ceea ce par 4 motoare este de fapt un singur motor cu 4 camere de ardere alimentate de o singura turbopompa. Cele „vreo 20 de motoare” erau de fapt 5 motoare RD-107.
De fapt motorul ala e unul din cele mai bune exemple despre ce scriam in leg cu rusii. In anii 40-50 toata lumea avea probleme cu camerele de ardere si ajutajele de mari dimensiuni: turbioane, vibratii, rezonante, fabricatie f pretentioasa, samd. Si atunci careva s-a gandit sa cupleze 4 camere de ardere mai mici (mai usor de controlat in functionare si de fabricat) la o singura turbopompa, practic scurcircuitand problema. Este fix ce spuneam cu scurtaturile prin padure, acolo unde altii s-au batut cu problema ani si ani de zile, ei au ocolit-o. Dar si-au rezolvat problema cu primul om in spatiu si primul satelit.
Scud intr-adevar are la baza V2 – conceptual.
SA-2 n-are o treaba cu V2.
industria militara sovietica lua ce era mai bun in materie de creiere si partea leului la ruble,aia civila era o rusine….taman anapoda fata de o economie functionala.
@stelian, ai dreptate cu Mig 15, este o copie imbunatatita a FW Ta183, rusii au capturat planurile. P 1101 a ajuns la americani.
Planurile motorul de Mig 15 a fost dat de RR …cred ca si azi regreta asta. Au avut un start bun rusii din capturi si donatii.
Au mai copiat si un Tu 4 cu japca dupa cateva B29 aterizate pe la ei cand se luptau cu japonezii.
Legat de rachete, si motorul de V2, au obtinut tot din captura cateva rachete si schite de montaj de la un centru de testare.
Dar aici trebuie sa recunoastem cu totii valoarea lui Korolev in dezvoltarea ideii…cred ca a fost geniul lor.
Dar asta este un detaliu care nu schimba ceea ce am spus, castigatorii au impartit prada, au plecat ambii relativ din acelasi loc, diferenta este ca unii au progresat continuu pe toate planurile, ceilalti s-au dezvoltat un timp doar pe cel militar dar cam prin anii 80 au stagnat si aici.
Este diferenta de concept economic, nu poti avea o armata si o industrie de aparare fara o industrie civila in spate. Trebuie sa-ti formezi baza industriala si tehnologica, specialisti ca sa poti selecta pentru domenii de top.
Daca Rusia vrea sa faca un echipament electronic, de unde iau componentele? Le pot produce local ?
Industria militara este un derivat al celei civile, impart industria orizontala din spate. Nu poti avea o industrie doar pentru aparare, daca faci asta este clar ca trebuie sa scoti banii investiti din ceva, deci ori invadezi vecinii ca in 39, ori vinzi tehnica. Poate Rusia sustine o industrie doar cu exportul de armament ? Eu nu cred.
Spui de URSS ca a dovedit contrariu, te inseli, din cauza asta a subcombat, a bagat resurse in o industrie care facea arme ce umpleau depozitele + au bagat in ruina industria civila si nivelul de trai.
Banii aia pentru arme ori ii platesti din un excedent bugetar ori trebuie sa ii scoti de undeva.
@ADR,
1)Ta-183 a fost bunicul mai multor avioane din anii ’50, MiG-15, Saab J-29, F-86 si mai ales nepotul legitim IAe-33 Pulqui facut chiar de Kurt Tank in Argentina. Calitatea avioanelor a variat de la F-86 care era un Cadillac la MiG-15 care era un tractor. Totusi in Coreea nepotii lui Ta-183 s-au intalnit si MiG-ul a pus destule probl. F-ului 86, asa tractor cum era.
2) Nu sunt admiratorul modelului rusesc, nici nu cred ca ceea ce fac ei este sustenabil. Spun doar ca nu trebuie lasat pe ureche pt. ca pot rezerva surprize. Dictaturile au capacitatea de sprinturi economice pe termen scurt (10-20 ani) pt. ca deciziile nu-s cu dezbateri, samd. De aia iau pe ceilalti prin surprindere. Au facut-o Germania, URSS, incearca acum Turcia, Iranul, de China nu mai spun, samd. Cred c-ar fi o tema de articol in sine (economie de comanda vs economie de piata, etc).
Care Mig si care Su ? Ambele fac parte din aceeasi corporatie de stat.
pe numele de fata.
Yep… Chiar ma intrebam cat mai dureaza pana dau anunturile astea…
Motorul va fi cel putin egal cu cel de pe F-35 😉 iar invelisul stealth posibil mai avansat.
Vor avea și bani pe măsură ce vor fi terminate gazoductele (cererea de gaz a UE și RPC este cel puțin dublă față de capacitatea de transport actuală).
Asa,si ?
Banii astia vor intra la armata,nu in economie.
Pentru noi asta nu va schimba raportul de forte.
Dar pentru ei va fi inca un cui la cosciug ..
Rusii sunt cei mai tari! La propaganda, pe care nici ei nu o mai cred… Fapte, nu vorbe! Dar la ei, a ramas doar vorba, medievalismul si grosolania. Unde e T14, Armata? Din 2000 tancuri complete pana in 2020, au ramas cu o commandant de 100 si aia pt 2023, cica. ” Cel mai bun tanc din lume ” spuneau Soigu&Bondarev. Apoi, au cotit-o ca pe Don, caci cica din cauza, citez : ” Cresterea nivelului de patriotism a populatiei „…. au ramas fara. De fapt, productia unei singure unitati de T14 costa 3 mil $, fata de T90 care costa 1 mil aprox. Si uite asa, din cauza restrictiilor bugetare, nema Armata, dasvidania.
In fiecare an rușii ne spun că păsărica asta o să aibă motoare. Să le vedem. Acum ne spun că păsărica asta o să aibă o altă păsărică de companie cu același motor. S-o vedem. Între timp americanii scot generația VI. Dacă se întâmplă ca la defilare în piața roșie cum a fost cu armata, o să culeagă păsărica și pilotul cu lopata de pe jos.
Mig 41? Că zbura după specificații în tandem cu zircon (alta sperietoare de ciori).
Și ei pun coviltire high tech de uscat chiloți și șosete la t72….
lasand la o parte caterinca, este un pas logic ca in jurul unui motor si al avionicii sa creeze o structura mai simpla si ieftina.
Problema este aceeasi, motorul in sine este inca in faza de testare de o perioada foarte lunga, asta arata ca s-au ciocnit de lipsa materialelor speciale care sa sustina cerinta de masa/performanta/fiabilitate/consum specific.
Motoarele rusesti au avut mereu intervale de mentenanta foarte mici si un consum specific mare, asta spune multe despre controlul arderii si materialele folosite.
Legat de motoarele rusesti, am avut un coleg ce lucrase la IAR si-mi spunea ca diferenta dintre un motor de IAR 330 si unul de Kamov pentru care luasem licenta in ’89 era fix ca aia dintre o Husvarna si o Drujba ruseasca. Materialele si toleranta de la Ka erau din alta era tehnologica si asta era in perioada lor de glorie cand chipurile erau la acelasi nivel cu vesticii, unde or fi acum ?
Eu am mari semne de întrebare si față de triada nucleară rusească. Nu cred ca mai mult de jumătate din nuclearele lor ar atinge tinta fixată.
Ar fi păcat sa-i incalece China fără să poată riposta.
numeric stau mai bine decat toti…. la viteza de reactie si disponibilitate ma indoiesc .
de ce ti-ar parea rau daca nu le merg alea si intra chinezii peste ei?
Din păcate, dacă trec de ei vor intra si peste noi.
Cat timp tehnologia a fost hard,rusii au fost pe val,sa nu uitam ce arme bune au avut in WW2,tunuri,tancuri ..
Odata cu reactoarele URSS a inceput sa ramana in urma.Investind masiv in industria spatiala au reusit sa ramana in top vreo 30 de ani.Dar toate astea cu un cost urias.
Sa ne amintim de gluma aia,in spatiu era nevoie de un stilou care sa poata scrie in imponderabilitate,americanii au investit multe milioane in asta,iar rusii au folosit un pix.
Este un frumos exemplu de ingeniozitate,dar americanii au creat o noua tehnologie,cu aplicatii ulterioare.Rusii au ramas cu pixul ..
Noi nu intelegem baza redusa de tehnologie de la care a pornit URSS,aceeasi baza pe care o are acum Rusia.Asta le permite acum sa aiba acum o industrie militara performanta in cateva domenii,cu 5-6 % din PIB bagati in asta.
Pentru americani ind.militara este un domeniu conex la dezvoltarea industriala.Baza lor industriala este atat de imensa,incat ne vine greu sa credem cate mii si mii de avioane,tancuri si tunuri ar putea sa produca in fiecare an.
Incepand cu anii 50 rusii au inceput sa ramana in urma.Pana in anii 90 au furat,copiat si adaptat tehnologie occidentala.Dupa prabusirea URSS,Rusia incearca sa ne arate ca scula sa e la fel de lunga si aproape la fel de groasa ca si cea americana.
Amantele de ocazie pot depune marturie ca nu e asa ..
Nu poti face o comparatie intre ce ofera americanii si ce(nu) ofera rusii.
Iar cursa tehnologica accelereaza,Devine tot mai greu pentru toti sa tina pasul,chiar si pentru americani.Peste 10-15 ani rusii pot ajunge in postura irakienilor din 90,multi,cu tehnica excelenta,dar facuti praf de o armata cu o generatie in fata ..
„Sa ne amintim de gluma aia,in spatiu era nevoie de un stilou care sa poata scrie in imponderabilitate,americanii au investit multe milioane in asta,iar rusii au folosit un pix.”
De precizat cà au folosit un creion cu minà, nu cu pastà si bilà, fiindcà denumirea „pix” acoperà ambele modele.
De fapt realitatea este ca pixul a fost inventat de un ungur, Biro il chema parca iar RAF a cumparat patentul pentru ca avea nevoie de ceva cu care pilotii sa scrie , stiloul nu era utilizabil la altitudini mari unde diferentele de presiune faceau ca cerneala sa tasneasca din penita. Gluma este faina doar ca inutilitatea stiloului la altitudine a fost observata cam odata cu al doilea razboi mondial.
Ruși au folosit un creion in spațiu
@gabriel…creioane cerate pana in anii ’80. Creioanele propriu-zise erau complet interzise avand mina din grafit care e conductor electric. In imponderabilitate orice varf de grafit rupt ar fi fost un facator de scurt-circuite odata ajuns in instalatiile electrice/electronice de bord. Odata cu misiunea Soiuz-Apollo, sovieticii au facut cunostinta cu pixurile speciale dezvoltate de americani pt folosirea in spatiu (cele din legenda cu 10 mil $ pt dezvoltare) si au comandat din SUA cateva zeci de bucati fiind mult mai eficiente decat rudimentarele creioane cerate. Da, legenda pixului de 10 mil $ inlocuit de rusi cu un simplu creion e un exemplu tipic de propaganda ruseasca.
eee mai aveau un motor donat dupa razboi,un ajutor de la aliati care suplinea niste costuri in razboi,o nepasare de viata omului care i-a dus pana la berlin…
au scoala si omeni invatati fara doar si poate dar la cat au furat si spoliat cred si eu ca au avut fonduri de cercetare.
Rusii e morti..dujmani morrrr,dar nau vsloarea lor?..li-se canta ptohodul,priveghiul este in derulare,prezidat de Georgica cel atoate arhicunoscator,asistat de o gramada de pomanagii,experti in ale militariei rusesti….de prietenul kir Iamandi ce mai stiti?..
Rusii se bateau cu americanii pentru dominatie mondiala acu 40-50 de ani, si aveau influente pe aproape juma de planeta. Azi se bat cu Ucraina pentru juma de Donbas iar aliatii lor (mai mult de nevoie decat de voie, cum a fost de obicei cazu cu Rusia) sunt Belarus (din cauza de Lukasenko), Armenia (din cauza de Azerbaijan si Turcia, altfel ar fugi cu bratele deschise spre vest) si vreo doua trei tari cu „stan” in coada, cred.
China e un partener pe anumite interese comune, si unul din cei mai mari inamici pe termen lung. Nu stiu cat de mult merg rusii pe fenta chineza, cum ca SUA e dusmanul comun. China are nevoie de spatiu si resurse, tot mai mult si mai presant, iar locul ideal de unde le pot obtine a Siberia (rusii de fapt au luat niste halci marisoare de Siberia de la chinezi, atunci cand China era la pamant cu razboaiele opiului, iar aia evident ca nu au uitat, si chiar daca uitau nevoia ii impinge sa ia Siberia oricum).
Pentru oricine cu o viziune ceva mai larga a istoriei e clar ca imperiul rus e in cadere (si decadere), nu vad cum va mai exista foarte mult in forma actuala. Oricum nu mai dureaza mult si rachetele balistice vor deveni tot mai depasite si nu vor mai putea asigura nici efectul de descurajare si nici rezultatele dorite in caz de folosire reala.
Tehnologic rusii sunt tot mai depasiti de SUA si incet incet China vine tare din spate si ii va depasi si ea, deja ii depaseste in anumite domenii. Economic sunt deja surclasati masiv.
Frumos radu2.
Succint si la obiect ..
https://www.rumaniamilitary.ro/iulie-2021-permiteti-sa-raportez#comment-446803
Uite-l:
https://defence-blog.com/russias-newest-fighter-jet-spotted-near-moscow/
LOL!
https://twitter.com/Rostec_Russia/status/1415751863740375040
Mie mi se pare ca seamana foarte mult cu un f35. Sigur e pe bune poza?
O pozà cu o mai bunà definitie
https://aftershock.news/sites/default/files/u48433/Screenshot%202021-07-16%20at%2003-20-30%20Новый%20Однодвигательный%20Стелс%20.png
„Fleabag”…ok, asta a fost o rautate gratuita:
https://hushkit.net/2021/07/14/first-comments-on-new-single-engine-russian-fighter/