Ploaie de meteoriţi în centrul Rusiei. Exploziile violente au provocat răniţi. Mai multe clădiri au fost evacuate

O ploaie de meteoriţi a provocat, vineri, explozii violente în stratul inferior al atmosferei deasupra regiunii Urali şi unor regiuni din centrul Rusiei. Suflul exploziilor a spart ferestrele unor imobile, iar mai multe persoane au fost rănite.

A fost o ploaie de meteoriţi, dar fără ca fragmente să ajungă pe sol. Un meteorit a explodat deasupra regiunii Celiabinsk. Suflul exploziei a spart ferestre în mai multe localităţi”, a anunţat un purtător de cuvânt al filialei locale a Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă pentru Interfax.

 

Ministerul de Interne, citat de aceeaşi agenţie, a anunţat că unele persoane au fost rănite de cioburi de geam, într-o şcoală din Celiabinsk.

 

Ploaia de meteoriţi a avariat numeroase clădiri, iar sistemul de comunicaţii s-a oprit. Mai mult de atât, martorii au povestit că exploziile au fost foarte puternice. Alţii au spus că au văzut obiecte în flăcări în timp ce se îndreptau spre pământ. Deflagraţiile au spart geamurile mai multor imobile, iar numeroase persoane au fost rănite.

 

Autorităţile sunt în alertă şi au evacuat mai multe clădiri. Totodată, poliţiştii i-au sfătuit pe oameni să rămână în locuinţe. Ministerul pentru situaţii de urgenţă a spus că fenomenul este o ploaie de meteoriţi, însă unii localnici cred că, de fapt, s-a prăbuşit un avion militar sau a explodat o rachetă.

 

Într-un videoclip încărcat pe Youtube se poate auzi o explozie puternică în momentul în care un meteorit se apropie de pământ.

 

 

 

 

Russia Today si Romania TV

 

Acest incident imi aduce aminte de faimosul metorit Tunguska!

50 de comentarii:

  1. un alt detaliu culoarea trenei de condens. fîşii dubios de închise la culoare : http://www.youtube.com/watch?v=EhaYFFUs-uU

    seamănă cu combustibilul de rachetă ars :
    http://www.telegraph.co.uk/science/science-video/8225049/Indian-rocket-explodes-after-take-off.html

    • „seamănă cu combustibilul de rachetă ars ”

      Omule tu ai nevoie de ajutor , punem o cheta si te ajutam cunosc eu un „ciocanar” bun la doage , noi stim frica de Dumnezeu nu ca altii

      Tovarase , am inteles intentia dumneavoastra dar nu tine , nu cantati la masa buna

      Faza aia cu tot zicem ca poate pica ceva prosti in plasa nu tine, aici nu sunt penzausii aia care se uita la antena 3 si a doua zi sa fie convertiti , nu nu
      chiar nu se observa ca majoritatea celor de aici sunt oameni care stiu ce zic , au argumente puternice si surse serioase ?!?!

      • Domnule Vasilescu , e posibil de data asta sa fi inteles gresit eu ceva .
        Imi cer scuze pentru postarea anterioara , de data aceasta e neindreptatita

  2. Citesc pe un portal de stiri ca meteoritul ar fi fost interceptat de o racheta….

  3. Vad pe mai multe site-uri si la tv ca meteoritul ar fi fost interceptat de o unitate de aparare antiaeriana de la „Urzhumka”.. voi ce credeti?

    • Eu am vazut la tv ca racheta a fost trasa de pe un avion, acu’…fiecare cu versiunea lui..

    • Urzhumka este periferia estică a localităţii Zlatoust ( 70 km vest de Celiabinsk ). Nu ştiu ce mai e acolo acum, dar acolo a fost dispusă odată Brigada 139 rachete AAT cu 10 divizioane de lansare. Didi74 are dreptate, rachetei aer-aer de pe avion îi trebuie asigurate condiţii de lansare ( una din ele este viteza de apropiere, sesizată de capul de dirijare, care în cazul unui meteorit lipseşte ).

  4. Cum pana mea sa interceptezi meteoritul cu racheta trasa de avion? La cati km inaltime a explodat? Cat de mare era ca sa conteze ca-l lovesti cu o racheta?

  5. http://www.youtube.com/watch?v=7c-0iwBEswE

    Din imagini nu rezulta ca meteoritul ar fi fost „interceptat”.

  6. Viteza unui metorit depaseste 10-20 kilometri pe secunda!!!!!! Poateatinge si 60-70! Daca imi spuneti ce tip de racheta ar fi capabila sa localizeze si sa fixeze ceva la aceasta viteza, sunt numai urechi.
    La aceasta viteza pana il vede radarul, pana lanseaza racheta…iar la zeci de kilometri pe secunda viteza nu cred ca avem tehnologia necesara pentru al intercepta. In plus masa unui astfel de corp atinge cateva sute de kg, capul inert al rachetei are cateva zeci de kilograme. daca mai adaugam si viteza colosala a meteoritului rezulta o forta de inertie care va tine meteorul pe traiectoria lui indiferent de rachetele trase spre el.

    • Din clipuri se poate vedea ca nu are o viteza tocmai mare, ai timp sa il urmaresti lejer cum coboara pe cer, probabil a incetinit extrem de mult din cauza atmosferei.. daca i-se calculeaza corect traiectoria poate fi interceptat de o racheta care este lansata pe aceeasi traiectorie chiar si fara sistem de ghidare, pur si simplu se produce impactul in momentul intersectarii. Eu cred ca o racheta ar fi capabila sa il faramiteze considerand faptul ca meteoritul devine incandescent si atinge temperaturi uriase, orice forta exterioara ii poate produce o reactie interna, detonandu-l.. zic si eu, nu sunt expert :))

      • Viteza e foarte mare pana cand explodeaza – 30 de km/s zice Roscosmos aici

        http://www.federalspace.ru/main.php?id=2&nid=19895
        Tot ei zic ca nu a fost detectat pana cand nu a explodat in aer

        dupa ce explodeaza si mai disipa din energia aia cinetica uriasa de o are, bucatile nu cad pe sol cu viteza foarte mare
        si teoria cu tunguska e ca a explodat in aer, mai jos decat cei 20 de km care spune roscosmos ca au fost acuma

        Ma indoiesc ca au interceptat rusii asa ceva – e aproape complexul Mayak, foarte probabil ca au s400 sau ce au ei mai recent
        ce am gasit pe net la s400 la racheta „mare”
        http://www.deagel.com/Anti-Ballistic-Missiles/9M96E_a000991001.aspx
        max max 5km/secunda

        Apropo de ce zice domnul Vasilescu, de culoarea de la trena (care nu e de condens, ca dupa ardere nu sunt vapori de apa), pot fi o gramada de minerale in el, sunt sigur ca au recuperat rusii la greu fragmente si o sa il analizeze si faca tot public ca nu e nici un secret

      • E vorba de viteza unghiulara, care te pacaleste grav, desi el evolueza la viteze enorme, datorita distantei, pare ca se misca incet. La fel atunci cand te utiti la avion in zbor la mare inaltime…

    • Pai nu tu ai facut mai demult un articol despre un sistem de racheta rusesc capabil sa alimine focoasele nucleare pe ultima parte a traiectoriei lor balistice…..? Rachete capabile de vreo 10 mach cu focoase nucleare….dar care pot fi echipate si cu explozibili conventionali…..o astfel de unitate e dispusa in jurul Moscovei cealalta…etc cam atat imi mai amintesc din articol.

      • A mai a dracu’ ICBM nu sare de 4-5 km/s, iar in cazul unei rachete sti dinainte pe unde intra, pt ca in principiu o detectezi imediat la lansare, iar sistemele tale defensive ii calculeaza imediat orbita si traiectoria la reintrarea in atmosfera. Astfel sistemul defensiv are la dispozitie 15-25 de minute sa intre in alerta si oricum asteapta racheta pe o traiectorie cunoscuta.
        Un metorit are viteza de zece ori mai mare, sau chiar mai mult, nu sti cand vine, iar timpul dintre detectie si atingerea solului se masoara in zeci de secunde. Practic pana vezi pe radar obiectul si dai comada, esti deja lovit, pentru ca pe timp de pace sistemel anti-ICBM nu sunt puse pe automat si chiar daca ar fi tot au nevoie de cateva minute intre detectie si lansare, basca racheta care are si ea nevoie de ceva timp pentru atingerea unei altitudini respectabile, ca daca il interceptezi sub 10km, o cam faci degeaba.
        Si ca ultim amanunt SM-3 americane devin operationale de la 80km in sus si presupun ca si alea rusesti au la baza cam aceleasi principii. Oricum masa capului de lupta este insignifianta fata de masa si forta data de viteza metoritului. Cel mai probabil nu l-ar afecta prea mult.

        Pe de alta parte, daca se dovedeste ca o racheta ruseasca l-ar fi interceptat…ar fi foarte rau pentru restul lumii, pt ca ar arata ca rusii au o tehnologie cu mult peste ceilalti, dar nu prea cred.

    • Bine zici George. Singura solutie de a sparge asa ceva era o racheta intercontinentala capabila sa care focos nuclear. Dar si aia trebuia pregatita din timp si traiectoria meteoritului calculata intr-un timp de cateva secunde. Deci cam imposibil. Dar cica au spart astia zvonurile alea cu racheta.

  7. auzi si la ala cum sa interceptezi un meteorit, tipul a ramas in ani 70′ ,ft simplu cand ai tehnologie avansata. Lumea nu stie exact ce tehnologi au americani sau rusi sau chiar chinezi ,nu isi arata baeti cartile pe fata 😉 ganditi-va daca R-36 Satan tehnic cea mai rapida racheta balistica ajunge la o viteza de 7,9km/s meteoritul in cadere libera avea undeva la 20km/s dupa spusele specialistilor rusi dei la viteza aia teoretic era in grupa ”re-entry” undeva la Mach 55-60 si sa zicem ca ar fi interceptat cun o racheta balistica R-36 care doar in picaj ajunge la 7,9km/s adica undeva la mach 24-25 cam greu de crezut ,e clar ca dispun si rusi lafel ca si americani de o tehnologie avansata de care noi nu vom stii doar peste un anumit timp cand ei vor excela.

    • 🙂 Da bre se poate…am auzit, pe surse, ca cica si in Rusia ar trai marmote dalea destepte, da la rusi nu invelesc ciocolata, ci intercepteaza meteoriti, numai la viteze de peste 10km/s. Pentru viteze mai mari Patriarhia Rusa are o linie telefonica fierbinte cu rugaciuni si alte acatiste, speciale pentru tinte cu viteze de peste 10km/s sa nu moara ivanii neimpartasiti!
      Bre scuze, da nu m-am putut abtine. 🙂 🙂 Ce dracu motor poate dezvolta, in ATMOSFERA, o astfel de viteza?! Naveta spatiala americana accelera abia-abia, iar aia folosea sute de tone de hidrogen si oxigen. „Amarata” de Stan abia atinge in PICAJ Prima Viteza spatiala.

  8. Oficiali rusi au negat interceptarea meteoritului de catre rachete rusesti. Acesta a explodat in atmosfera.

  9. Stimaţi răspîndaci al noii direcţii de propagandă NATO preluată de la Consiliul Politic Superior al Armatei condus pe vremuri de gen. Ilie Ceauşescu. Păi v-am dat degeaba direcţia de intrare în atmosfera terestră a meteoritului ? Cam 240 de grade după capul meu. Prelungiţi-o şi vedeţi dacă survolează teritoriul Ro. Nu se ştie niciodată… Cu scutul antibalistic al SUA de la Deveselu sau fără, tot aia e.

    • Noi aveam HAWK, asa ca ne scoteam, iar daca trecea de HAWK aveam Volhov, iar daca trecea si de ala, puneam GDF-ul003 pe el, daia s-a dus la rusi… 🙂 🙂 🙂
      Pai Deveselu n-are saracu’ nici in clin nici in maneca cu meteoriti, daia ii zice, citez: „anti-balistic”! Nu ca ar avea ceva de a face cu ICMB-urile rusesti, da nu este anti pietroaie spatiale, atat tot.

  10. Si daca ii da din fata lovitura? Nici nu trebuie sa il atinga. Il destabilizeaza doar …. la temperatura si viteza aia tensiunile mecanice sunt enorme si un mic branci face enorm. Ba daca mai pui si cresterea de temperatura datorata exploziei ai reteta completa. Au lovit la intalnire ….. balistic.

    • Ce zici tu e fals. E ca si cum ai spune ca daca te pisi in tsunami o sa ii deviezi directia.

      • Nu este exemplul cel mai bun. De ce o bomba face un crater imens? Daca ai energie suficienta si o racheta care loveste cu un focos de cca 24 -150 kg cam are iar daca sunt vreo doua atunci sigur si probabilitatea sa loveasca si efectul este naucitor. Ce este asa greu de imaginat o salva de 10 bucati care acopera un spatiu imens si sigur loveste ceva. Lovea Flackul german la foc de baraj tinte care manevrau la limita … avioane de vanatoare dar ce sa vb de o tinta pe traiectorie rectilinie.
        http://en.wikipedia.org/wiki/S-400_%28SAM%29 si
        http://www.ausairpower.net/APA-S-400-Triumf.html#mozTocId239351

        • Meteoritul a fost estimat ca avand o masa (in repaos) cuprinsa intre 10-40 tone, iar daca inmultim masa cu viteza estimata de 30km/s obtinem o forta de inertie, care ar fi tinut meteoritul pe traiectorie, fabuloasa. In plus intregul meteorit era inconjurat de unda de soc foarte puternica, pe care nu cred ca un cap de lupta ar fi reusit s-o strapunga. Explozia a avut loc la aproximativ 50km altitudine. Chiar daca radarele l-ar fi detectat la marginea extrema a razei lor, undeva la 400km altitunide, desi nu cred ca radarele cauta ceva acolo, ar fi avut la dispozitie maximum 11-12 secunde sa-i calculeze traiectoria si dea semnalul de lansare. Rachete respectiva, in trepte, avea nevoie de mai mult decat cateva secunde pentru a ajunge la o altitudine de +50km pentru al intercepta.

          • eu cred ca a fost un test …. toti urmareau celalalt meteorit si rusii l-au vazut pe asta. Au tras salva de interceptie si au provocat tensiuni suplimentare in masa sa ca nu era destul de multa energie sa il distruga … asta daca nu cumva au tras cu proiectil nuclear tactic si atunci nu conteaza daca au nimerit sau au dat langa. Ganditi-va la o centrifuga care daca nu este echilibrata de pe la 1000 rpm face ca dracu si daca a fost proiectil tactic a creat inca cateva grade in plus … vreo 4-7000 care topesc si metalul si roca si …. tot.

            • Cica satelitii militari americani au fost „intamplator” in zona si au fotografii. Oare de ce totul este intamplator? Deci toti stiau si asteptau … unii sa vada cum merge scula lor …. altii cum merge a altora.

  11. Meteoritul din 15.02.2013, a avut viteza de intrare în atmosferă de 15-20 km/s ( estimată după întîrzierea bangului sonic, dar este posibil să fi fost pînă la urmă de 7 km/s ), un unghi foarte mic faţă de orizontală, masa de până la 7 tone, diametrul sub 15 m, densitatea de 4 g/cm cubi ( ceva de mărimea ultimei trepte a unei rachete, cu densitatea între bolovan şi aliaj metalic !!! ). Structura a fost compactă, a conţinut oxid de fier, oxid de siliciu, oxid de sulf şi probabil gheaţă. Globul de foc a apărut la 20 km altitudine, cînd s-a înregistrat o frînare uriaşă pînă la viteză subsonică care a condus la încălzirea meteoritului, volatilizarea unor compuşi şi spargerea sa. Strălucirea intensă a fost dată de volatilizarea aliajului de nichel-fier continut de meteorit sau ce o fi fost. La Miass şi Zlatoust (90 şi 110 km vest de Chelyabinsk ) nimeni nu a auzit unda de şoc ( !!!). În epicentru – unda de şoc a spart geamurile blocurilor dar nu s-au găsit cratere, singurul fragment recuperat avînd diametrul sub 1 cm. Un meteorit bine educat, parcă ar fi fost un ICBM …Spre deosebire de el, meteoritul Sikhote-Alin, a avut masa iniţială de 70 – 100 t, din care 23 t au luat contactul cu solul, sub forma mai multor fragmente, viteza de intrare a fost de 14 km/s. Au rezultat 100 de cratere şi o pădure doborîtă şi incendiată. Bangul sonic a fost auzit de la 300 km distanţă, vizual meteoritul a fost observat de la Vladivostok, aflat la 450 km distanţă.

    http://cs6081.userapi.com/v6081385/508f/hhp8_8Hlg7g.jpg

  12. … de-ar fi unul din aur care sa pice pe parlament intr-o zi de sesiune extraordinara… iar fragmentele sa atinga si alte „obiective”: niste Antene, casa lui gigi… 😛

    • Yap, am avea si noi noroc odata! Si scapati de papitoi, si imbogatiti peste nopate! Idea este buna, acum trebuie doar sa ne rugam. 🙂

      • Buna idee fratilor, da’ amu cui sa ne rugam? Lu’ Budha, lui Vishnu, lui Iahve, lui Jesus, lui Sfantu Asteapta!? Io ma angajez deja sa donez partea mea de aur din chetroiul ala la bugetul apararii, poate iese de-un Typhoon nou. Acu’ daca pe cioloveci pica chetroaie ii vointa Divina nu!!?? O fi sosit ziua scadentei pentru tot raul produs altora mai mici ca ei, da’ io cum sunt credincios da nu mai pot, deja sunt in genunchi de cand o venit bolovanul…Batut matanii- poate-si schimba directia spre Cotrococeni, da’ n-avui noroc. Mai incerc insa!

  13. Off topic:Cunoaste cineva cauza evenimentului Tunguska?

  14. What was if meteorite falls in US or Syria:
    http://tinyurl.com/bvof77s

  15. Am gasit ceva interesant. Daca nu este contrafacuta imaginea ce poate fi ca doar nu ce sugereaza cel care a deschis topicul.
    http://forum.softpedia.com/topic/911085-un-ozn-salveaza-rusii-de-meteorit/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *