Polonezii merg pe CAMM

Nimic surprinzator aici, discutiile pentru achizitia rachetelor CAMM (CAMM ER) sunt destul de vechi, dar lucrurile s-au materializat acum printr-un contract ferm.

Astfel, sistemul de aparare anti-aerian si anti-racheta polonez prinde contur si are in centrul sau sistemul Patriot si IBCS (programul Wisla), pentru raza medie polonezii au ales racheta CAMM ER – MBDA UK (programul NAREW), iar pe zona apararii cu raza scurta spre medie (programul PILICA+).

Pentru PILCA + armata poloneza are in vedere ca sistemul sa fie unul in trei straturi: CAMM – raza 25km, racheta MANPADS “Piorun” si tunuri AA rapide. Cu alte cuvinte, programul PILCA implica racheta CAMM si sistemul PSR-A Pilca (contract separat in valoare de 653 milioane de euro, cu consortiul PGZ-PILCA +) bazat pe doua tunuri AA calibrul 23mm (ZU-23-2) sau pe rachete AA Piorun.

Asa cum scriam mai sus, contractul, in valoare de 1,9 miliarde de lire sterline, a fost semnat si are in vedere achizitia a 22 de baterii PILCA +. O baterie PILCA + inseamna doua masini de lansare pentru rachete CAMM.

Cand programul isi va atinge maturitatea operationala, o baterie va consta dintr-un un radar cu raza medie, sase vehicule de lupta, tractoare de artilerie, masini de munitie, comunicatii.

Evident ca Varsovia incearca sa-si omogenizeze apararea anti-aeriana si se stie deja ca acelasi tip de racheta va fi folosit si pe fregatele clasei Miecznik.

Dar in acest caz, al sistemului de aparare anti-aeriana stratificat, polonezii nu sunt usa de biserica, au tras de timp foarte mult, Polonia hotarandu-se pentru rachete CAMM abia din 2021.

Din partea MBDA vor veni rachetele si lansatoarele, radarele si sistemul de comanda si control vor fi poloneze, un lucru cu totul deosebit daca stam si judecam drept.

In cazul Romaniei, lucrurile nu stau chiar atat de rau desi si noi am tot lalait-o cu sistemele SHORAD/VSHORAD si inca nu stim ce sistem MANPADS vom avea, dar stam relativ bine pe partea cu Patriot si speram ca o decizie in cazul SHORAD/VSHORAD sa fie luata cat mai curand, de preferat fara competitie ci prin atribuire directa.

Cat de importanta este apararea anti-aeriana si anti-racheta putem observa pe viu in Ucraina, acolo unde rachetele rusesti fac prapad ori de cate ori scapa de anti-aeriana ucraineana.

GeorgeGMT

25 de comentarii:

  1. Rachetele vor fi produse la ei?

    1
  2. https://defence24.com/armed-forces/poland-concludes-a-massive-shorad-contracts-with-camm-missiles

    Each of the iLaunchers uses 8 CAMM effectors with a range exceeding 25 kilometres, and weighing 99 kilograms. These missiles utilize a cold launch method and feature an active RF seeker. They can be used against fixed- and rotary-wing aircraft, UAVs, and cruise missiles. The CAMM family also includes the CAMM-ER effector developed in collaboration with the Italians, with a range exceeding 45 kilometres.

    In the future, missiles of even better performance may join that family, as an effector as such is expected to be developed jointly by the British and Polish industries. The CAMM family effectors have been designated as the preferred solution for the Narew SHORAD system. Meanwhile, the Pilica+ system is to act as a complementary gap filler between the MRAD systems (Wisła Patriot/IBCS), and Narew, and to protect the Patriot sites.

    Viitorul va arăta dacă industria poloneză va fi implicată în dezvoltarea rachetelor antiaeriene, obiectivul e foarte ambițios.

    5
  3. Cum se compara astea cu Sky Ceptor de se zice ca va fi produs la noi (ma rog,in ce procent nu stiu) si care presupun ca va si intra in dotarea noastra?

    Mie mi se pare ca ai nostri au facut alegerea mai buna aici (daca e pe bune ca se va fabrica la noi, macar si in buna parte si nu suta la suta), mai ales ca se integreaza mult mai bine cu Patriot.

    Daca semneaza cu coreenii pentru Chiron (in cadrul unui pachet mai mare de achizitii de la ei) pe post de Vshorad/Manpads chiar as fi foarte multumit de apararea AA (mai ales daca pun Chiroane pe ceva mobil care are si tun AA si un radar si sist termic de detectie)

    3
    • CAMM și SkyCeptor sunt mere și pere. SkyCeptor sunt făcute să înlocuiască Patrioatele Israelului, dar pot fi integrate în sisteme Patriot existente (sau cel puțin așa se dau mari Raytheon). Au o rază de acțiune de câteva sute de kilometri, peste 200. CAMM are vreo 25, CAMM-ER având vreo 40. Sunt mai asemănătoare cu NASAMS, IRIS-T SLM sau VL MICA.

      7
      • Hmm, cred ca ai citit ceva gresit sau ai inteles gresit ceva. Racheta interceptoare, Stunner, intercepteaza tinte precum rachete balistice cu raza de actiune de 300km. Adica alea au raza de 300km, nu Stunner, cel putin eu asa am inteles. Stunner le intercepteaza undeva pe traiectorie, nu zboara ea 300km pana la tinta

        4
        • Uhhhhhhh okay so, cineva a mai postat un link cu Stunner care a interceptat o rachetă Black Sparrow ce simula o rachetă balistică cu raza de 700 de kilometri. Știu la ce te referi și într-adevăr e confuz modul în care evreii își publică specificațiile rachetelor. Ideea este că Stunner are o rază mai mare decât PAC-3. În același timp, știm că PAC-3 poate intercepta și rachete balistice cu rază mult mai mare de 300 de kilometri, exemplu marele Kinzhal doborât de către ucraineni. Mai mult, PAC-3 are o rază (din câte știm noi) de vreo 100 de kilometri împotriva țintelor convenționale, adică avioane și rachete de croazieră. Mai mult, israelienii s-au dat mari că o singură baterie David’s Sling poate acoperi întreg teritoriul Israelului. Astfel, știind că PAC-3 are o rază convențională de 100 de kilometri, știind că poate intercepta rachete balistice cu rază de sute de kilometri și știind faptul că Stunner are performanțe cinematice superioare lui PAC-3, cred că putem spune că Stunner/SkyCeptor are o rază de peste 200 de kilometri.

          5
          • Google translations from Hebrew can be incomprehensible. Аnd could be interpreted in the opposite way… (Evreii își publică specificațiile rachetelor cu o cenzură dură) Regards.

            5
            • I get that, but I was referring to the way Israel states the range of their SAM’s. For example, they don’t say „oh yeah Iron Dome has this range and can reach these many kilometres”, they say „it can intercept rockets with a range of up to 70 km”. What does this actually mean? Well that’s the fun part. This is what @radu2 was referring to in the comment above mine. In an early test, David’s Sling had intercepted a simulated short range ballistic missile with a range of 300km (so something like ATACMS or Scud-B’s), which some people took as „okay so this is the missile’s capabilities”, only a few years ago they intercepted a simulated ballistic missile with a range of 700 km- actually hold on you’re the one I got this information from (https://www.rumaniamilitary.ro/davids-sling#comment-533393).

              So in short we still don’t know what Stunner/SkyCeptor is capable of but I think it’s fair to assume it’s a highly advanced missile.

              5
              • Censorship. „…ballistic missile with a range of 700 km”, and only. Line of interception, hm… He had far too much sensitive information up there. Only one thing:- outside the country.

        • Stunner (SkyCeptor cand este vandut direct de Raytheon) a inceput ca si PAAC-4 unde A-ul in plus venea de la affordability adica un inlocuitor mai ieftin pentru PAC-3-ul celor de la LM. Intre timp PAC-3 a evoluat MSE, ce am luat si noi o data cu Patriot. A existat si din partea LM un raspuns prin PAC-3 CRI (cost reduction initiative), un fel de low-cost al PAC-3 dar in continuare extrem de capabil. Revenind la SkyCeptor, poti avea un numar mai mare de vectori fata de MSE in acelasi buget, si numarul face diferenta cand stii ca daca vrei o rata de succes de 80% dai cu 2 vectori pe tinta, te cam arde la buzunar, asta daca nu esti Arabia Saudita dar si aia cu toti banii lor nu-si pot reface stocurile peste noapte.
          Asa si cum spune si @Mow_Dog cred ca CAMM-ER joaca in liga usor inferioara cu AMRAAM-ER (sau ESSM Block 2) integrat pe NASAMS si IRIS-T SLM.
          Pe mine m-ar interesa daca poate face cineva o comparatie la zi intre NASAMS 3 si IRIS-T SLM, amandoua sunt testate live in Ucraina, astia cred ca vor fi competitorii la noi, m-as mira sa prinda ceva MBDA cu MICA.

          7
  4. Frumoasă discuție Vorbesțe cineva despre costuri? Gen 2 CAMM << 1 Sidewindewer, 3 CAMM + 2 CAMM ER < 1 AMRAAM? Cîți interceptori vrei? Ucraina avea peste 5000 SAM în februarie 2022.

    1
  5. probabil nu sunt fonduri pt atribuiri directe la americani,asa ca mai asteptam la aparare AA la completare, ca doar integratorul in ASOC este Lockheed-Martin,principalul colaborator al LM este Raytheon iar pt Raytheon in Europa este KDA,iar pt insotire trupe un im-shorad mai eftin poate pe baza de elbit , nu stiu daca ne permitem Leonardo DRS

    2
  6. La noi Mapn e in om si pomul in aer cind e vorba de aparare aeriana!Behaie Iohanus si Ciuca despre F35 ca magarul in ceata,undeva dupa 2035 ca prinde la public in schimb nu se aude nimic de SHORAD/VSHORAD etc in schimb polonezii produc la ei acasa cel mai capabil Manpads,Piorun,de care noi avem neaparat nevoie si nici un incapabil cu stele pe umar nu se intereseaza cind mai nou rusoflocii se sparg in figuri prin aer peste Marea Neagra la 30 mile de granita de est!Trist…

    11
  7. Sincer – Oricare dintre sistemele cu raza medie- scurta spre medie NASAMS, CAMM, IRIS-T SL/SLS, MICA VL, Spyder pot sa faca fata cu brio si pentru ceea ce au aratat rachetele de croaziera rusesti si aviatia rusa.
    Evident ca pentru mine ar prima cat de repede se poate achizitiona si ce trasfer de tehnologie se face dar la fel de mult mi-as dori sa vina firma de la care cumparam si sa faca aici in Romania o facilitate de asamblare si intretinere cel putin daca nu chiar racheta / rachetele intregi.
    Oricare dintre sisteme vor fi usor integrabile cu Patriot-ul si radarele acestuia dar au nevoie de sitemele proprii de descoprire IR/ Radar/ Optic etc.
    M-as bucura la o decizie luata bazat pe negocierea directa sau un caiet de sarcini transparent cu punctaje clare.

    4
    • MBDA and Northrop Grumman have also integrated CAMM with the US Integrated Air and Missile Defense (IAMD) Battle Command System (IBCS), the first non-US missile to do so.
      pe minus: e cea mai ieftină și prevede transfer de tehnologie

      2
  8. במהלך המטח שנורה לעבר גוש דן מוקדם יותר היום בוצע יירוט מוצלח במערכת ״קלע דוד״. המערכת הינה חלק ממערך ההגנה האווירית הרב-שכבתית הכוללת. (google) „During the shooting at Gush Dan earlier today, a successful interception was made of the David Slingshot system. The system is part of the overall multi-layered air defense system”.
    The sound was deep and high at the same time. My niece on the beach… (smiley)

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *