Polonia a ales HIMARS

In detrimentul  IMI Lynx si al Roketsan, am adauga noi.

Ministrul polonez al apararii, Antoni Macierewicz, a anuntat ca programul polonez de dotare cu rachete tactice sol-sol – Homar – va fi, cel mai probabil, derulat cu compania americana Lockheed Martin, adica vor merge pe mana sistemului HIMARS.

Astfel sistemul de artilerie reactiva ce va fi fabricat de constructorul polonez PGZ (Polska Grupa Zbrojeniowa S.A) va avea la baza sistemul de lansare al americanilor, sistem bazat pe un camion 6×6 de mare mobilitate. High Mobility Artillery Rocket System ( HIMARS) este proiectat sa poata lansa rapid rachetele tactice si apoi sa paraseasca zona pentru a nu fi surprins de focul la contra-baterie inamic.

In configuratia clasica, HIMARS are in dotare un set de sase rachete sol-sol calibrul 227mm sau o singura racheta ATACMS (calibrul 610mm) si un echipaj format din trei membri. Raza rachetelor este de +150km, dar poate folosi si rachete cu o raza de 300km…

Rachetele din familia ATACMS folosesc ghidajul inertial si GPS si pot transporta catre zona-tinta o gama larga de munitii, inclusiv munitie de tip BAT (Brilliant Anti-Tank). Cat de folositoare sunt rachetele tactice cu raza mare dotate cu sub-munitii anti tanc nu mai are rost sa spun – mai ales in contextul nostru care ne-am putea candva confrunta cu un inamic care dispune de un numar mare de tancuri.

Nu mai discutam despre sub-munitia anti tanc tocmai pentru ca am discutat deja prea mult, este solutia  cea mai evidenta pentru noi, poate fi folosita atat de artilerie cat si de aviatie, dar din motive cu totul necunoscute mie noi nu ne gandim deloc la asa ceva.

In conditiile in care noi nu prea avem tancuri, iar sansa ca un MLI 84M sa se apropie suficient de mult de o unitate mecanizata inamica si sa lanseze Spike-ul este redusa sau suicidala, sub-munitia ar fi alegerea logica. Logica in general, nu si pentru noi, noi tot cu tunul AT calibrul 100mm…

Dar avem si noi intentii clare, intentii dovedite printr-o LofR (letter of request) pentru un sistem de rachete tactice cu raza de 150km, doar ca deocamdata nu ne-am ales cu nimic pe motiv ca la noi LofR nu este nimic altceva decat un pdf in clasa a doua, nimic mai mult.

Despre obuziere autopropulsate, MLRS-uri si tancuri

Iar banii, conform deja penibilului „Program de guvernare” ar fi, ca avem pe hartie alocati 2% din PIB pe 2017, astfel ca am putea comanda usor 54 de piese de artilerie reactive, doar ca in realitate – am aflat la ultimul CSAT – nu avem banii respectivi disponibili, totul fiind doar o alta minciuna psdista…

Sedinta CSAT de astazi

Revenind la polonezi, acestia au avut de ales intre HIMARSul americanilor, Lynxul israelienilor de la IMI si Rockestanul turcilor, in final oferta cea mai avantajoasa a fost cea a americanilor. Insa si aici trebuie sa facem o diferenta: polonezii nu au mers pe criteriul celui mai mic pret – asa cum mergem noi ca idiotii – ci pe cel mai bun raport calitate-pret…

In fine noi suntem noi, polonezii cu cateva clase mai sus.

Iar polonezii pot sa „urce” si mai mult in raza de lovire, Lockheed avand deja in dezvoltare un sistem MLRS cu o raza de 500km.

Rachete de precizie cu raza extinsa: LRPF

GeorgeGMT

67 de comentarii:

  1. Eu cred ca nu mai are rost sa ne mai comparam cu polonezii . Oamenii joaca deja in alta liga . Noi trebuie sa ne comparam cu Camerunul sau Bangladeshul si nici acolo nu cred ca am fi mai sus decat tarile respective.

  2. Polacii nu se dezmint. Doar ei conteaza in zona asta, restul…Noi ca de obicei, doar gargara?M-am obisnuit cu imbecilitatea, minciuna si ineficienta tuturor structurilor si a guvernului, ma-ntreb oare, pe cei de la varful Armatei nu-i racaie deloc pe suflet cand vad ca fac si unde sunt polonezii si altiu? Chiar nu-i doare prostia si ineficienta? Lasati naibii hartogaraia si mai faceti si lucruri concrete,chiar nu vedeti ca dotarea-i praf! Ma mint singur,stiu ca rad copios de frustrarile noastre,de dorintele noastre,popirul e rabdator si usor de fraierit,nu-i asa? De lingai si aplaudaci nu duceti lipsa, cainii latra ursul merge…

    • am mai scris,te uiti in jurul nostru si mai toti apar periodic cu una sau cu alta…chiar sa nu ai putin ambitie si orgoliu?!canci,cand suntem condusi de specimene care au au fentat responsabilitatea si profesionalismul.
      polonezii cu programe stelare noi cu drone ciocanite pe nicovala,noua uniforma si vesta pentru femei,trei miltraliere cu luneta,cateva barci pneumatice si antifonare-grunduire la marina.

    • pai dragnea si ai lui au ajuns la guvern prin vot, nu prin lovitura de stat…asta am ales, asta avem…si suferim consecintele…inclusiv pe plan militar unde am ajuns de rasul curcilor…
      din pacate, votul universal mi se pare tot mai mult o prostie…daca nu esti in stare sa dovedesti cumva macar un minim de realizare in viata/educatie, atunci votul ar trebui sa iti fie ponderat…pana la urma un academician si tata leanta la care ia dat banditul de teleorman o sticla de ulei cantaresc la fel la numaratoare…si asta nu cred ca e ok

      1
    • Este strigator la cer si dovada de super indiferenta si nepasare ca Armata romana sa nu aiba in dotare la 13 ani de la aderarea la NATO : un tip de tun obuzier de 155 mm , de preferinta autopropulsat, rachete de artilerie reactive de peste 200 mm calibrul, despre ROT ce sa mai vrbm, ca pe tancurile AR sa nu fie tunuri de 105 si 120 mm. La fel este de condamnat ca FMRo nu au inca in dotarea majoritatii trupelor arme calibre west 5,56×45 mm si 7,62×51 mm (proiectul pt viitoarele pusca de asalt, carabina, mitralierele grea si usoara, pusca cu luneta calibre NATO), un nou tip de aruncator de grenade reactive de calibrul minim 90 mm, noi rachete AT si AA.
      Toate proiecte de modernizare si achizitii de tehnica militara pt AR stagneaza ,TBT 8×8, 6×6 si 4×4, nave pt FNRo, elicoptere si avioane de toate tipurile pt FARo.
      Bine ce sa mai miram ca la sfarsitul anilor 90 si inceputul anilor 2000 multa tehnica inca buna si modernizabila a Armatei romane a fost ditrusa deliberat si redusa capacitatea Romaniei de a se apara pt , cica, asa ar fi impus NATO, ca Romania sa intre in structurile Aliantei nord-atlantice.
      In toata chestia asta vina au guvernantii Romaniei din 19990 pana azi, dar si cei din Armata romana au partea lor de vina, pt ca se multumesc decat sa-si ia salariile si avantajele, si nu le pasa de cum este dotata Armata tzarii pe care o servesc!!!
      Ar fi de acord personalul Armatei romane sa li se inghete salariile si avantajele pt 5 ani iar din surplusul de bani sa se cumpere, cu off-set , tehnica militara noua pt Fortele Militare ale Romaniei…??? Personal nu cred ca cei din FMRo ar acepta asa ceva.

      • ai dreptate… rahatul cu distrugerea si limitarea armatei l am halit prin politrukul ilici care ne a bagat in k kat mai ceva ca ceasca… acum nu mai avem industrie, armanent, avem multi, multi generali si colonei de carton. sunt curios cand o veni ivan, stiu astia sa stea in front? probabil la fel ca aia a lui prigoana, a lui micula, fetele lui dan voiculescu si becali, patriotul ghita si dragnea etc. cred ca nici un roman nu s ar oferi voluntar cu asa lepre care s au pipi pe popor atatia ani…. sorry dar nu cred sa se mai auda vreodata treceti batalioane romane carpatii! putem lua armament garla. soldatul roman nu va lupta pt ca bogatanii si politicul s au pipi pe ei de atatia ani. ce sa apere? viloaiele de 10000 mp ale astora imbogatiti? nu creeed…

  3. In ritmul asta Polonia chiar o sa ajunga unde vrea. Pilon de stabilitate pe flancul estic al Nato si estul europei…. o tara care va avea un cuvant greu de spus in negocierile din zona…
    Noi ca de obicei…

    1
  4. Noi nici nu mai punem problema.
    Inca putin si polonezii se pun singuri cu rusii.
    Noi inca modernizam fregate si cumparam corvete:)

    Caca maca

  5. Comparatiile cu polonezii nu-si au rostul. Ei sunt 40 mil si noi vreo 17 mil in tara.

    Iar ca politic si PIB ce sa mai vorbim.

  6. Inca o data polonezii au facut alegerea buna. Interesant este ca si vor produce lansatorul. Oare vor produce si munitia? Ar fi foarte tare (pentru ei).
    Legat de raza ATACMS, din cate spun pe wiki, block IV este limitata la 300 km doar din cauza MTCR si nu datorita constrangerilor tehnice. Asa ca nu cred ca polonezilor le va fi greu sa creasca raza de actiune dincolo de cei 300 km.
    Cand ma gandesc la ce se intampla la noi, ma apuca o stare de greata.

    • Iti poti doar inchipui ce ar insemna o salva de 10 rachete ATACMS dotate cu submunitie AT asupra unui regiment de tancuri…
      IN acest moment armta AT mai eficienta si mai usor de livrat decat submunitia nu cred sa existe.

      • Eventual o salva combinată, unele rachete cu BAT iar altele cu M77, M84.
        Primele vânează după zgomotul motoarelor obligându-i să oprească, iar celelalte le curg în cap după ce s-au oprit.
        Eventual, 1-2 rachete cu submunitii-mina, tot pentru blocarea deplasării.

      • Cam de la ce calibru în sus rachetele pot purta submunitie AT? Mă gândesc la LAROM, are o raza de actiune maricica cu racheta de 160 mm.

        • Daca te referi la submunitiile M84 sau M77, israelienii le produc pentru calibre de la 105mm in sus, est si vest.
          SmArt 155 si Bonus 155 ar putea incapea in lovitura de 160mm LAROM dar nu stiu daca a facut cineva asa ceva (israelienii?)
          In rest, ar fi vorba despre adaptari pe care nu le-a incercat nimeni. De ex. BAT ar putea fi cuplat, ca incarcatura de lupta, cu lovitura 160mm LAROM dar nu a incercat nimeni asa ceva inca.

      • Cu conditia ca acel regiment sa fie grupat.

  7. LRPF este compatibil cu platformele HIMARS si MLRS.
    LRPF bate pana la … Sevastopol, daca e sa luam un exemplu la intamplare 🙂

  8. În condițiile astea chiar ca tancurile nu pot fi prioritatea noastră numărul 1. E clar ca tancul nu si-a spus ultimul cuvânt, dar cost effective este sa ai astfel de arme antitanc în primul rand.
    Chiar dacă nu e în tema, este sa zicem pe aproape. Oferta MBDA pentru AA http://m.hotnews.ro/stire/21877703 . Interesanta și cred ca la ora actuala sistemul MBDA este mult mai performant.

    • Cica Cuca al nostru si compania s-au hotarat Gata,cumpara Abrams. Nici nu au americanii in parcuri si in dotare cate vor ei sa cumpere.Despre fabrica ,clar nu pot satisface cerintele lui Ciuca..:)))

    • Părerea mea personala este ca o combinație Mistral, Mica și Aster ar fi excelentă, și poate la data actuala chiar mai eficienta decât Patriot, NASAMS și Stinger. Oricum ar fi pentru noi pare doar o amăgire momentan

    • Singura problema vizibila la SAMP/T este ca in acest moment racheta dedicata anti-balistica se afla inca in dezvoltare, in rest chiar nu stiu ce sa spun, doar ca toata lumea a cumparat Patriot, chiar si europenii cu exceptia Frantei, Italiei si britanicilor din Royal Navy.

      • Nu credeti ca lansatoarele astea de rachete la 80km si chiar si cele la 300 km mergeau adapatate pe Dac,urile noastre 6×6 daca se dorea asta? Blindau mai bine cabina aia,care mie personal imi place ca forma si Romania avea numai de castigat din asta,basca costuri mai mici de achizitie,deci mai multe lansatoare. Zic si eu. N-us un expert in domeniu. Polonezi pot asta ,pentru ca vor.Daca am vrea si noi,cu siguranta am putea.

  9. Care e ratiunea pentru care s-ar alege, dpdv tactic, MLRS-uri pe roti cand exista si posibilitatea alegerii celor pe senile? Chiar sunt curios, poate-mi explica cineva, eu nu-mi dau seama.

    In opinia mea, cele pe senile au mai multe guri de foc (dublu) si mobilitatea in teren accidentat este mai mare deci ar fi preferabile intr-o zona fara o retea de drumuri dezvoltata (adica la noi).

    • Cum adica „mai multe guri de foc”?! Gura de foc este obuzierul si ambele variante au unul singur.
      Varianta pe roti este mai usoara, mai ieftina si mai usor de intretinut, la un grad de mobilitate suficient de bun. Avantajul senilei tine doar de mobilitate si de gradul de protectie ceva mai ridicat pt echipaj.

      • Guri de foc = tevi; ce-o fi asa greu , nu e si asta artilerie?

        HIMARS 6 x 227 mm sau 1 x ATCAMS
        M270 12 x 227 mm sau 2 x ATCAMS

        Da, cred ca partea cu podurile face diferenta in mod clar, in rest nu cred ca-s concludente pentru noi. Poate si intretinerea, desi sa facem sa functioneze un sasiu pe senile cred ca ne pricepem si noi.

        • Mea Culpa eram setat pe obuziere autopropulsate pe roti/senile. Containerul pe care-l pui n-are nici o treaba cu platforma. In rest logica rotii este cea prezentata mai sus.

          • Cand m-am gandit la M270 m-am gandit la faptul ca situatia noastra nu permite o folosinta „cavalereasca”, eleganta, ci una tip baros, deci mai multe rachete intr-o salva, cu atat mai bine.

            Apoi, sunt mare fan senile pentru mobilitate in teren accidentat; la noi e noroi o mare parte a anului. Dar argumentul cu podurile e unul greu de combatut, mai ales ca tre’ sa le misti repede.

    • Cristian IONITA

      Sunt arme cu raza mare de actiune …. prin urmare pot fi folosite de pe drumuri amenajate pentru a ataca tine pe coclauri
      In Romania, cu infrastructura asa de inapoiata totusi nu cred ca exista multe locuri la mai mult de 15 km de un drum asfaltat.
      In plus …. pe roti = mai rapid si mai usor …. pot aborda trasee in care vehiculele pe senile ar fi mai complicat (afectarea asfalt, poduri subdimensionate, etc).

    • Tot ce este pe senile implica o logistica stufoasa.nu poti muta unitati de mbt,ifv senilate sau obuziere si mlrs senilate la distante medii sau mari decat pe trailere auto speciale sau cu garnituri cf.asta necesita zeci sau sute de trailere si tractoare de mare putere,o retea de cf bine pusa la punct si o caruta de timp si bani.

  10. Exista vreo sansa sa luam ceva pana se termina deceniul asta? pe bune. fac draq icter cand tot vad la cum se misca polacii…da, stiu ca nu trebuie sa compar merele cu pere dar macar un sfert din ce fac astia nu putem face si noi?
    btw astia de prin mapn chiar sunt atat de pampalaii de se lasa toti calariti de cleptomanii care sunt pe la butoane? sunt draq destule variante de a pune presiune pe politic atunci cand chiar se vrea ceva…

    • De unde stii ca NU exista asa ceva?
      Nu e greu sa pui presiune pe politic! A facut-o generalul Croitoru acum cativa ani buni.
      Ciorogarla iti suna cunoscut?
      parerea mea, hic…

      • Daca ar fi sa incerc sa „citesc printre randuri” as spune ca tocmai ai facut o afirmatie foarte grava, ce vreau sa spun e destul de evident, „citeste si tu printre randuri”! 🙂

        Altfel, si romilitary poate avea o mica contributie la pusu’ de presiune pe politic, nu ca votantilor clasici de fsn resuscitat si reinterpretat le-ar pasa de asta. Dar, din fericire, mai sunt si alti oameni inca prin tara.

        Parerea mea, si, cu voia ta, hic 🙂

        • Pe bune???? S-a tot discutat despre asta pe aici, atunci cind s-a intimplat
          ” regretabilul incident”. 😉
          Sau pe atunci nu erai prin zona?
          parerea mea, hic…

        • Au incercat si baietii George si Marius, acum cativa ani, au organizat niste seminarii, au facut niste petitii, niste scrisori deschise. Rezultatul banuiesc ca il intuiesti.
          Tot parerea mea, si tot hic…

          • Exista o vorba: repetitio mater studiorum est… 🙂
            Altceva n-avem de facut, decat sa scriem pe subiect, de cand cu Ucraina exista ceva mai mult interes pentru aspectele astea decat in trecut.
            Ai putea spune ca e cooperativa munca in zadar, eu, fara a supraestima rolul siteului, cred ca pur si simplu trebuie sa continuam sa „taxam” cand e cazul sau sa „laudam”, iarasi cand e cazul.
            Eu apreciez mult interventiile si rabdarea celor ca tine, karadeniz, buruic s.a., imi cer scuze ca nu-i enumar pe toti acuma, nu vreau sa para pomelnic… 🙂 Si-apoi, chiar si discutiile in contradictoriu, purtate civilizat, imbogatesc cunostintele tuturor celor interesati.
            Daca insasi institutia armatei ar comunica asa, ca voi, ar fi de-a dreptul superb… Din pacate, nu intotdeauna se intampla asta. Imi aduc aminte ca atunci cand a fost marsul cavaleriei americane prin Romania, a aparut la un moment dat o Dacie 1310 de la PM, conducea coloana, sau cam asa ceva. O imagine care face cat o mie de cuvinte…
            Aniuei, is cam obosit si poate incoerent, scuze…

            • @Nicolae
              Multumesc mult pentru aprecieri.
              In trecut au fost mai multi baieti pe aici, unii mult mai meseriasi decit mine, dar cu timpul s-au lasat pagubasi. I-am enumerat eu ieri, sau alaltaieri, nu mai tin minte exact.
              In ce priveste Dacia aceea, inca mai exista cazuri de gen, din fericire au inceput sa se miste lucrurile, din pacate nu asa de repede cum ne-ar place noua, sau nu asa la vedere, dar important e ca se misca. Directia e buna, dar drumul e lung si anevoios. important e ca incet-incet, incep sa se schimbe mentalitati, se spune lucrurilor pe nume, nu ne mai ascundem dupa deget, dar mai sunt si piedici.
              In defintiv, Armata e oglinda societatzii din care provine.
              In orice caz, daca se mentine directia pe care am pornit, o sa avem parte de citeva surprize placute.
              parerea mea, hic…

  11. Acuma, pentru rachete tactice cu raza peste 150km, varianta standard (echivalentul M270) ar fi pe sasiu 6×6, eventual alungit, pe care sa pui:
    – 2x6X227mm sau 2x ATACMS, pentru furnizor american
    sau
    – 2x4x Imi Extra sau 2x LORA, pentru furnizor israelian.

    Pentru HIMARS vad doua variante care pot merge si in paralel:
    – solutia americana, cu un camion de 10 tone cu 1x6x227 mm sau 1 ATACMS, desi as prefera un simplu erector si sistemul de autoincarcare in locul turelei (pentru reducerea masei). Asta ar asigura mobilitate foarte mare si capacitate sporita de transport aerian. Ceva in stilul LIMAWS(R) britanic, cu cabina joasa si masa sub 10 tone, sa-l poti baga in Spartan sau 2 in Hercules.
    – solutia SAUR2 (aici ar fi de discutat daca nu e suficienta o solutie 6×6 in loc de 8×8. Varianta ar permite mobilitate crescuta in special in zona Baragan-Dobrogea, plus traversarea de rauri oriunde in tara plus capacitate sporita de deplasare in Delta Dunarii (asta e musai, daca iti iei rachete cu raza de lovire de 3-400km). In varianta asta, blocul de lansare ar sta in cutia blindata, ridicandu-se odata cu plafonul sau deschizand obloanele in stil Iskander.

    • Si crezi ca tbt ul mai este amfibiu dupa ce pui pe el rampa si grasana aia de racheta(numai purcica are vreo 2 tone)?

      • A fost testat la apa cu incarcare de 4 tone.
        Purcica are 1.6-1.8tone, mai pui si erectorul si ce mai vrei si nu cred ca sare de 3.5 tone.

  12. Momentan nu trebuie sa cumparam armament suntem in NATOOOOOOOOOOOO!

  13. Wow….ce cor de bocete. Chiar de la primul comentariu.
    Treaba cu drobul de sare era o pilda a cum sa nu actionezi, nu o strategie a cum sa actionezi 🙂 .
    Cat despre polaci…succes. Sper sa nu ramana fara dinero.

  14. Dupa apararea AA, MLRS-ul este cea mai importanta arma. Dotat si uitilizat corect devine marele egalizator oferind sanse unei tari mai mici sa reziste in fata unui adversar mai numeros sau mai bine echipat. Combinarea cu drone, alti senzori si calculator balistic devine moartea mecanizatelor (inclusiv a tancurilor).

    Cum s-a vazut si in Ucraina in cateva minute (max. 3) poti pierde un batalion mecanizat datorita lor. Dar pt. asta trebuie sa:
    -ai capabilitati de a descoperii/identifica tintele;
    -multe lansatoare si rachete deci sa le produci, in functie de model, cel putin munitia;
    -lansatoarele trebuie sa fie cat mai mobile si rapide atat in a putea angaja tintele cat si sa plece dupa ce a lansat. Consecinta este necesitatea unui lant logistic relativ redus.

    Pt sub 40km, Grad este MLRS-ul care indeplineste cele mai multe din aceste cerinte: munitia nu costa foarte mult (in jur de 1000 dolari/racheta – 20km), este mobil (se deplaseaza rapid si poate intra in multe locuri), intra iasa rapid (d)in pozitie de tragere.
    Are intradevar cam putin exploziv dar im majoritatea cazurilor este ok. Il complectezi cu 160mm si ai rezolvat problema.

    La capitol MLRS nu trebuie “pecupetit nici un efort” in ce priveste dotarea, deoarece nu avem o alta carte de jucat impotriva rusilor.

    Prioritatile dupa mine ar fi:
    Prima faza:
    -dotarea artileriei cu drone, alti senzori si sisteme de comunicatii performante. In aceasta faza dotarea trebuie sa ajunga pana la baterie, drone produse in tara pt. ca se pot pierde usor si trebuie multe (probabil un quadcopter, in prima faza, acelasi cu cel care sa doteze navele – raza 50km; altitudine – +3km; greutate utila min. 10kg -senzori utili artileriei, ghidare laser sau detectie/localizare emisi radio inamice. Se poate face ceva modular in varianta de baza sa detecteze doar radio, evantajul este ca fiind mai usor si consumand mai putin poate fi utilizat de drone sau infanterie. Se poate aduga detectie/localizare laser); anduranta 3-4h, acumulator care sa fie schimbat foarte usor, pui unul incarcat si drona este gata de zbor.
    Inceperea dotarii cu mijloace, cat mai compacte, capabile sa detecteze si localizeze emisile electomagnetice inamice (radio si laser sau macar radio daca laser ar fi prea greu. Ca si dronele este esential, trebuie produs in tara si sa fie (ajunga) “la baterie”, cred ca se poate realiza ceva suficient de usor incat sa fie inclusiv atasat pe un quad) si cu radare antibaterie.
    Senzori optoelectronici de detectie.
    -infiintarea unui nou “batalion Larom”;
    -folosirea unui calculator balistic care sa poata primi si date de la senzori;
    -foarte important datorita pretului si consumului mare de munitie producerea muntiilor pt. 122mm/40km si o varianta HEAT-HE (20-40km), (sub)muntiilor LAR-160, o varianta autohtona 160mm cu bataie marita (50-60km) chiar daca mai putin exploziv, termobarica macar pt. 122mm. Inceperea produceri munitiei ghidate laser (capabilitate in tara).

    Faza a doua:
    -dotarea cu rachete de un calibru si cu o raza mai mare, cerinta fiind incercarea de a obtine producerea unora din munitii in tara;
    -incheirea dotarii cu radare antibaterie si complectarea dotarii cu drone mai performate (MALE) din import (acestea pot fi separat de baterie) si dotarea, la baterie, cu si cu o drona complementara tip avion (mai rapida). Dotarea cu mijloce capabile sa detecteze si localizeze emisile electomagnetice inamice “in afara bateriei”;
    -infanteria trebuie sa inceapa primirea de echipamentelor de radiogoniometrie ca sa poata comunica artileriei coordonatele;
    -extinderea dotarii cu Apra/Larom atat ca mutiplicator al puterii de foc cat si pt. saturarea tintei la “bateriile de obuziere”;
    -producerea de rachete 122mm dar mai ales 160mm ghidate (termobarica 160mm daca nu se produce) prin alte mijloace decat laser (IR/UV, in nr redus GPS). Submuntii in special AT (mine);
    -dotarea cu ceva obuziere;

    Faza a 3-a:
    -extinderea dotarii cu obuziere probabil o varinata senile este necesara dar in nr. mai redus;
    -Apra/Larom si pe langa infaterie;
    -se incheie dotarea cu mijloace de radiogoniometrie.

    Drona si senzorii pot fi puse pe un camion Roman 26.410 DFAEG (6X6) usor blindat pe care se pune un container (usor blindat. Quadul poate ateriza/decola inclusiv pe el).

    Dupa ce ai suficient MLRS si capacitati detectie/localizare devine foarte riscat pt. inamic sa isi maseze toate fortele pt. un atac tip blitzkrieg, daca este decoperit si atacat poate fi o catastrofa pt. el. Razboiul se incheie inainte de a incepe.

    Lipsa MLRS-ului poate fi un galop de sanatate pt. inmic. aviatia este posibil sau nu sa faca acelasi lucru in functie de capacitatile AA ale inamicului dar si cate avioane ai si de unde le zbori, asa ca tot mai “sigur” este MLRS-ul.

    • Cateva complectari
      *Dupa apararea AA, MLRS-ul + dronele sunt cea mai importanta arma (sinergia concretului le face o singura arma).

      Dotarea cu munitie de mortier ghidata GPS si raza extinsa, daca poate fi produsa, ar trebui cumparata (poate nu in nr. foarte mare dar momentan tot nu prea avem nimic ghidat) (faza 1).

      STAR80L sa fie cumparata (faza 1) si integrata inclusiv pe o drona de atac produsa in tara. Varianta cu raza extinsa de actiune la 8km (faza 2) (cele cu raza mai scurta vor fi folosite pt. drona).

      ATGM este si artileriea ghidata a soldatului deci obtinerea capacitatii de productie a unei variante mai ieftine si usoare de transportat care sa fie data infanteriei (600mm RHAe dupa ERA si raza 3km). Malyutka este foarte ieftina cu un cap de lupta dual HEAT-HE poate fi o solutie pt. tinte statice dar parca ceva mai performant ar de preferat (faza a 2-a caci ar cere ceva timp productia);

      (Re)dobandirea capacitatii de a produce tevi de obuzier, (probabil 155mm), motier 120mm si tunulete 30, 35 si 57mm (faza a 3-a).

      Dotarea unor unitati de infanterie cu radare antibaterie (faza a 3-a).

  15. Smecheri polonezii!sub pretextul pregatirii in eventualitatea unui atac rusesc(ca aia sunt tampiti sa isi puna tot nato in cap ptr ei) baietii isi pun la punct o super armata cu care probabil vor incerca refacerea poloniei din peroada interbelica.sa nu uitam ca dupa ww2au pierdut cam 30% din teritoriu in favoarea ukrainei si belarus.nu zic ca nu le ar face cu ochiul si kaliningradul dar nu vor ajunge vreodata sa joace in liga in care joaca rusii.sunt curios pe cine vor ataca intai: belarus sau ukraina.desi logica spune belarus(acolo e grosul teritoriilor)personal cred ca primii vor fi fraierii de ukraineni.parca vad ca dupa aia bucovina de nord si tinutul herta vor face parte din polonia.

    • Este contra strategiilor germane si turcesti … 🙂 .

      • Li se falfaie lor de nemti si ….turci???au o armata comparabila cu a germaniei si atat timp cat il au pe unchiul sam in spate e ok.crezi ca pe americani ii deranjeaza sa fie granita poloniei cu vreo 200 km mai aproape de moscova?eu cred ca nu.

    • Aiurea. Nu mai traiesc polonezi in teritoriile alea. Ce sa faca cu ele? Ce profit le-ar iesi dupa eforturile masive de a-l recaptura?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *