Polonia isi va moderniza flota de F 16

Astfel toate cele 48 de aparate F 16 C/D Block 52+ vor fi aduse practic la standardul F 16 Block 70, lista de achizitii asociate programului de modernizare (Midlife Upgrade) fiind destul de impresionanta.

Dar si mai impresionat este pretul solicitat in prima instanta de americani: 7,3 miliarde de dolari. Sa te ia cu ameteala…

Avioanele poloneze au inceput sa soseasca in tara in 2006, iar in 2009 ultimul F 16 polonez a ajuns acasa. De atunci si pana acum polonezii au fost feriti de accidente, nici un aparat F 16 nefiind pierdut, ceea ce este lucru mare.

Ce solicita Varsovia sa cumpere, lista completa o gasiti AICI, dar ramane totusi problema pretului enorm. Nu discutam despre achizitia de noi avioane, nici macar de vreun pachet de armament, polonezii cumpara doar cele necesare pentru modernizarea flotei de F 16 si am senzatia ca anumite sisteme vor fi montate si pe cateva avioane FA-50 sud-coreene, dar in principiu, chiar daca suma finala va fi mai mica, tot avem in fata o caravana de carute cu bani. Conform unor surse din presa poloneza, s-ar putea ca modernizarea sa vizeze si cresterea resursei de ore de zbor. Se stie deja ca F 16 C/D Block 50/52  vine din fabrica cu opt mii de ore, dar in cadrul operatiunilor de Midlife Upgrade, resursa poate creste la zece mii de ore, sau chiar mai mult.

In acest context, suma de 6,5 miliarde de dolari pentru 32 de F 35A pare ceva mai rezonabila, chiar daca pe lista noastra nu sunt (repet acest lucru) anumite sisteme absolut necesare. Poate ca sunt pe vreo lista secreta, poate, dar ramane un fapt ca preturile la armament au sarit pur si simplu in aer, odata cu cresterea masiva a cererii.

Macar din acest punct de vedere, americanii si europenii care au de-a face cu industria de aparare ii pot multumi sincer piticului-dictator de la rasarit, ca si pasnicilor conducatori ai Chinei.

Intr-o ordine de idei paralela, constatam ca in cazul Poloniei nu se vede inca fundul sacului si Varsovia continua sa faca achizitii scumpe si foarte consistente fara a da semne de oboseala.

In cazul nostru, asteptam cu nerabdarea semnarea contractului pentru cele 32 de F 35A.

Viitorul fortelor aeriene poloneze arata cam asa: F 16 Block 70/72 – 48 de aparate, FA-50 Golden Eagle” – 48 de unitati, 32 de F 35A si inca 32 de avioane de superioritate aeriana cu doua motoare, cel mai probabil Boeing F-15EX Eagle II.

Si ca lucrurile sa fie si mai simple, Varsovia se gandeste foarte serios sa cumpere si elicoptere grele de transport, discutia fiind in jurul CH-47F Chinook de la Boeing, desi polonezii opereaza deja elicoptere grele AW 101. Nu cred ca mai trebuie amintit aici de cele 96 de elicoptere de atac AH-64E Apache proaspat comandate pentru aproximativ 10 miliarde de dolari.

GeorgeGMT

147 de comentarii:

  1. Sincer, nu prea văd logica. F-16, chiar în varianta block 70, va fi depășit în curând. Singurul avantaj este că nu așteaptă după ele, le au deja în curte și le modernizează treptat.
    Însă de banii ăia luau lejer încă 32 de F-35, cu toate avantajele, avioane stealth de generația V, uniformizarea flotei…
    Polonezii vor avea patru tipuri de avioane de luptă, fiecare în cantități mici. Asta înseamnă o logistică complicată, patru centre de pregătire a piloților, deci patru escadrile cam ocupate cu asta, mentenanța înfiorătoare.
    Germanii, englezii, italienii, spaniolii merg pe varianta cu câte două tipuri de avioane în înzestrare.
    Mă rog, banii lor, distracția lor…

    22
    • O alta treaba nasoala pentru Polonia esta ca majoritatea acestor contracte de inzestrare sunt facute cu imprumuturi de la americani si coreeni si multa lume pe aici nu stie asta…… O sa plateasca polonezii si peste 2,3 generati pentru imprumuturile astea.

      10
      • Da, asta-i nasol! Unii se imprumuta pentru a se apara de expansionismul rusesc, altii pentru pensii si salarii. Asta e, fiecare cat si cum poate/vrea!

        64
        • Nu ne împrumutăm pentru pensii și salarii, asta este o marota 🙂 gradul de îndatorare al României este mic, acum ne împrumutăm pentru cofinantarea proiectelor majore de infrastructură, pentru investiții în energie, care sunt la fel de importante ca cele în înzestrare

          13
            • Dacă ați ști cum funcționează un buget, chestii elementare, nu ați mai rostogoli toate tâmpeniile. Orice stat se împrumută pentru funcționarea curentă a statului, pentru că o parte din venituri sunt încasate lunar, altele la alte intervale, de până la un an. Arată-mi un singur stat cu economie de piață care nu recurge la imprumuturi

              8
              • Pai uitate care e structura bugetului si care e cel mai finantat minister ca sigur nu sunt alea care aduc plus din investitii

                1
                • Ministerul Transporturilor, pentru cofinanțarea proiectelor cu fonduri UE

                  5
                  • Actual 60 din PIB reprezinta o datorie MARE pentru a tine politicienii la putere si a mentine aparatul guvernamental functional precum si angajatii la stat – vontantii celor de la putere. Si aceasta datorie creste, guvernul se imprumuta la dobinzi din ce in ce mai mari, si ca si polonezii, noi si urmasii nostrii vor trebui sa ramburseze imprumuturile si dobinzile aferente …
                    Fata de greci, care au vindut insule, RO nu prea are ce vinde sau pune amanet, cel mult terenurile…
                    Bugetul nu mai e de mult ce trebuie, a fost rectificat aproape lunar in ultimele luni, inainte de alegeri, cind guvernul a trecut de fundul sacului…tot impartind in stinga si in dreapta fonduri pentru re-alegeri…
                    Trebuie sa tii cont ca doar PRIVATII produc plus-valoare, angajatii la stat nu produc nimic, ei sint trecuti la CHELTUIELI mereu. Ask an account, care chiar stie cu ce se maninca contabilitatea adevarata.
                    Normal ca fiecare stat se imprumuta, dar ca sa fie eficient, imprumutul trebuie sa se vada in ceva palpabil – autostrazi, irigatii, crestere numarul de business-uri noi, crestere cu adevarat a nivelului de trai, etc – nu doar pe hirtie. Fiscul de la noi nu e in stare sa treaca de 50% rata de incasari la buget… deci despre ce vorbim ?
                    Cind ai impozitarea muncii cu minim 47%, cind ai impozit pe pensia medie, cind munca este supra-taxata, cum crezi ca se poate ca economia neagra sa nu prospere ?
                    Ineficienta statului roman a tot crescut in ultimii 35 de ani… aparatul de stat s-a tot marit nejustificat, plus-valoarea a scazut odata cu migrarea fortei de munca de la privat la stat, odata cu cresterea nejustificata a salariilor la stat, fara a tine cont de realitatile economice.
                    Orice om normal poate vedea in farfurie ce-i ramine sau ce mai poate cumpara, deci de unde atitea cresteri la infrastructura, pina acum nu au fost bani pentru infrastructura ? Nu s-au folosit, le-a ajuns cutitul la os cu PNRR si alte imprumuturi din EU, prin fonduri europene. Au tinut pina in ultima clipa fondurile nefolosite, sa dea bine acum la alageri, ca uite ce am demarat … in loc sa se treaca la munca de acum 2-3 ani, cind se putea. E usor sa zici ca „NOI am facut aia si aia, din PNRR, chiar daca nu am scris noi in PNRR obiectivele – ca erau altii la putere atunci – acum inainte de alegeri.
                    Numai dupa spaga si spertz, asta stiu cei de la putere. Nu iese nimic, nu se face.
                    Vezi navele care nu s-au construit, vezi dotarile armatei – lisa lor, mai exact – vezi metroul din Cluj, vezi soselele neconstruite pina acum – desi bani erau, s-au tinut la sertar pina la alegeri, etc.
                    Statistica spune ca la acest moment fiecare roman e dator catre UE peste 15000-20000 Euro, si datoria creste pe zi ce trece, functie de ce se mai imprumuta guvernul, cit inca mai gaseste o institutie care sa il imprumute – deja dobinda nu mai conteaza … ca doar nu o sa o plateasca guvernantii…
                    Datoria RO nu e a mea, nici a voastra, ci a urmasilor vostrii si a urmasilor-urmasilor vostrii … Cam asta este realitatea. Doar ca cei de la putere nu vor sa stie de ea … doar nu o sa o plateasca ei. Tot de la popor o sa vina banii, ca de obicei.
                    Atita timp cit guvernul isi face propriul buget, la fel si parlamentarii, cum sa nu cheltuiasca si ceeace nu au ? De incasat nu incaseaza, de cheltuit banii cu cap nu stiu, de gindit in perspectiva – nici atit – deci sa sa cerem ?
                    Am ajusn dupa 35 de ani sa avem de ales iar intre mai multe rele … nici o perspectiva cu adevarat BUNA. Mai pierdem iar 4-5 ani … ajungem in 2030 si tot nu urcam ca tara. Asta fac ajutoarele sociale, munca la stat, lipsa educatiei, pomenile electorale, taxarea excesiva a muncii, lipsa de viziune pe termen mediu si lung, etc. Cine lucreaza la privat si cine a plecat afara la munca, stie ce eforturi trebuie sa depui si ce trebuie sa faci, cum sa-ti dramuiesti bugetul si cit trebuie sa muncesti ca sa realizezi ceva.
                    Referitor la ceeace fac polonezii, bravo lor. Noi nu sintem in stare, politrucii fara visiune care ne conduc habar nu au de ceeace trebuie armatei, nu au coloana vertebrala si in general nu-i intereseaza de soarta armatei sau a populatiei Romaniei. Dupa noi potopul… si nici macar nu sintem un imperiu, ca sa ai ce jefui.

                    6
                    • Câte tâmpenii poți să debitezi pă motiv că matale aduci „plus valoare”!! Fără Ministerul sănătății(spitale, medicină de familie,smurd, ambulanță) sau de interne(poliție,pompieri, armată) ce faci Eroule?? Nu mai zic că fără astea îți mai vine sulea să facă afaceri in țară. Unde să te angajezi tu să „aduci plus valoare”!!

                      6
                  • Nu, minsterul muncii si agentiile subordonate

              • Ce spui tu străine ? Ești picat din lună ? Ia vezi tu structura cheltuielilor bugetare si vezi unde se duc grosul cheltuielilor cand se duc . Cat despre „orice stat se împrumută” ia vezi tu cate state funcționează cu deficit bugetar de 8% ? Cam câtă rabdare crezi tu ca mai au ăia care dau banii pt cum ne facem noi că colectam impozite si cheltuim pentru „dreptate socială” si pentru că ” ni se cuvine ” . Nu e chiar așa departe momentul , cum cred unii , când o să fim chemați la referendum ( ca grecii in 2015 ) ca să dam un șut in bot lu’ UE și „marii finanțe internaționale” pt că aceștia vor vrea sa ne impună niște măsuri de austeritate injuste si nedemne . Iar a doua zi după referendum conducatorii nostrii vor impune niște masuri patriotice un pic mai dure decât ce va fi zicând „marea finanță” . Cam asa a fost și cu Ceaușescu cu deosebirea ca a socotit ca referendumul a fost el însuși

              • @George
                Tocmai… ca stiu.
                Lasa propaganda de alegeri, vericule!
                Mai jigneste-mi tu inteligenta (basca faza cu „tampeniile”)… si ai sa vezi cum zbori!

        • Cine se imprumuta pentru pensi si salarii???? De unde scoateti toate bazaconiile astea??? In loc sa pierdeti vremea pe Latrina3 mai bine ati citii niste carti ceva….

      • Călugărul Sofronie

        Mda, nasol că vor plăti 2-3 generaţii împrumuturile alea, dar şi mai nasol e să petreacă 2-3 generaţii sub Rusia. Au avut parte de experienţa asta suficiente generaţii, spune multe că sunt dispuşi să-şi bage până şi nepoţii în datorii numai să nu mai aibă parte de-un Katyn.

        Din păcate pentru ei, toate astea nu înseamnă nimic fără o umbrelă nucleară. Deci singura soluţie logică tot aia e.

        14
    • „Singurul avantaj” e de fapt unul foarte mare si nu e singur. Polonia are nevoie de o forta de descurajare serioasa in urmatorii ani, care se anunta foarte periculosi. Polonia e o tara care a experimentat ocupatia ruseasca si nu mai vrea vreodata asa ceva.

      Tot din acest motiv polonezii s-au dus in Coreea sa ia tot ce au aia prin curte – artilerie de toate felurile, avioane, etc. Treaba e groasa.

      In alta ordine de idei Block 70 e din alta era, ca electronica. Pai cum arata un computer in anul 2000, ce putere avea si ce putere are acum, telefonul meu e de mii de ori mai puternic ca procesor decat computerul de bord actual. Acum vorbim de glass cockpit, situational awareness mai bun, fuziunea senzorilor, nu te uiti pe 10 cadrane sa iti dai seama ce se intampla.

      Un mare plus e si radarul AESA, mult mai puternic si precis, si in plus unul care se dubleaza si ca mijloc de atac electronic.

      2
  2. Au și pachet de armament. JASSM uri și alte rachetute. 56 de radare AESA,tot atâtea suite AEW și conducere a focului parcă. Oricum,prețul este imens. 150 meleoane per orătanie 🐓🐓. No problem mai bagă nește datorii la catastif. Că cam așa intri in elita G7. Ai datorii dă trilioane, ești eligibil.

    9
    • Călugărul Sofronie

      Și cam ce trebuie să faci ca să fii eligibil să intri în elita BRICS?

      În cazul polonezilor, mă gândesc că ar fi Kaczinski lider pe viață, pe Tusk să-l tragă curentul când trece pe lângă geamul deschis, reducerea măcar cu 50-60% a nivelului de trai al polonezilor de rând că na, e rău să se obişnuiască cu binele, legea agenţilor străini, ceva revendicări teritoriale (numai spre vest, fireşte) cât mai multă „suveranitate” şi legarea strânsă la gazul rusesc.

      Mi-a scăpat ceva?

      15
      • Dă BRICS mi se rupe!! Atâta știu că din total 305 trilioane💰 datorie mondială,țările G7 au 65. Adică peste 20%!!Peste jumate la my friends muricanii Și cam toate(excepție Teutonia) au datorii mai mari decât PIB ul. Adică,se cam joacă pe marginea prăpastiei in caz de o criză majoră. Care cam prinde contur de la Guvid19 încoace !!

        3
    • A apărut lătrăul de serviciu

      12
  3. Aoleu, avuseși dreptate. JASSM urile alea sunt 3 și sunt dă exercițiu. Și bombițele 8 și tot dă exercițiu. Pe bune,ăștia se țăcăniră complet? Mămică,cât va costa peste douajdeani mlu izarea F35?? Un sfert de meleard păsăroiul??

    7
  4. You have to see the forest, not the individual trees…

    1. A coherent, complementary system is being built, using machines that are already owned or purchased and are being delivered. I mean the F-16, FA-50PL or F-35A.

    2. The cost of the F-16 modernization package includes an investment in the Polish defense industry as part of the offset.

    3. The final price will be much lower, I estimate it at 60% of the initial price.

    4. As part of the work being carried out, all these machines will complement each other, allowing for the optimization of operating and training costs in peacetime.

    A few links:

    https://dziennikzbrojny.pl/aktualnosci/news,1,12086,aktualnosci-z-polski,zgoda-na-modernizacje-mlu-polskich-f-16

    https://defence24.pl/sily-zbrojne/fa-50-z-czesciami-i-uzbrojeniem-od-f-16-analiza

    https://defence24.pl/sily-zbrojne/fa-50-naprowadza-himarsy

    https://defence24.pl/sily-zbrojne/fa-50-gap-filler-wyzwanie-ktore-bylo-potrzebne-analiza

    30
    • Your money, you show…
      But:
      1. you’ll have 4 types of aircraft, in small amounts (2-3 squadrons each), you’ll need 4 training centers (with one squadron for each center), 4 maintenance facilities, 4 logistical centers, 4 different type of ground teams in your air bases.
      2. US didn’t offer to much in industrial offset, see your country, dozens of billions spent on US weapons, very little offset.
      3. The final price will be more than 100 million US$/aircraft, for a 4th generation aircraft.
      4. Germany, UK, Spain, Italy are going on no more than two type of aircrafts, France with one. Only US can really afford to use multiple types of aircrafts, but even them are thinking to to simplify the aircraft fleet in their three components, USAF, US Navy, US Marine Corps.
      But as I sad, your money, your show 🙂

      10
    • What’s the reason to have F16 and FA 50? Logistic costs are ignored. Polish decisions makers are a bit ( at least ) coocoo. No offense. You buy coreean stuff just because you got a credit line from SK?

      2
      • Asa e…. majoritatea acestor contracte de inzestrare sunt facute cu imprumuturi de la americani si coreeni si multa lume pe aici nu stie asta…… O sa plateasca polonezii si peste 2,3 generati pentru imprumuturile astea.

        2
    • They will have Swarowski crystals around displays? Maybe Alcantara leather in seat? 7,3 billions for 48 fighters is 150 millions /plane. This is insane

      2
    • It looks like a transplant of an important American force 🙂

  5. Stau sa ma gandesc cat costa sa operezi o asemenea flota…Baietii cred ca au gasit pestera lui Alibaba…In sfarsit…tara mai mare , dublu populatiei decat noi, dublu si la PIB , oameni seriosi pusi pe treaba . Si sa nu uitam banii cheltuiti pe fortele terestre plus ca au comandat 3 sau 4 fregate la englezi daca nu ma insel….

    19
    • Majoritatea acestor contracte de inzestrare sunt facute cu imprumuturi de la americani si coreeni si multa lume pe aici nu stie asta…… O sa plateasca polonezii si peste 2,3 generati pentru imprumuturile astea.

      2
  6. „de banii ăia luau lejer încă 32 de F-35”

    Posibil, dar de ce ? E mult prea riscant, pt ca daca suplimentezi, deja te duci cu livrarile spre 2040.
    Poate ca ne scapa niste amanunte esentiale.
    Cum ar fi ca se intrevede o prabusire a Ucrainei, un Trump care e posibil sa puna umarul la dezintegrarea NATO sau macar la slabirea lui, si ca polonezii se asteapta la un scenariu extrem de grav in urmatorii 5 ani si nu peste inca 15. Poate s-au prins ca nu mai e timp.
    Toata lumea se fixeaza ca sunt 48 de kit-uri pt 160 mil bucata.
    De fapt sunt 60, care dupa ceva luare in calcul a ce mai e pe acolo, plus o reducere de pret, obisnuita cand discutam de un pret maxim. Si discutam totusi de Polonia. Tot ce se poate ca pe langa reducerea normala, sa mai primeasca inca o reducere doar pt comenzile facute deja in State si ceva compensare pt livrarile catre Ucraina.
    Mai aproape de adevar ar fi cam 100 mil pt 1 kit. O suma insa suficient de mare incat putem sa fim siguri ca cele 12 kit-uri suplimentare nu sunt pt tinut in depozite sau pt montare pe bucatele pe FA 50. Ci mai mult ca sigur ca baietii sunt deja in discutii sa mai cumpere ceva avioane second hand pe care sa le aduca la acest standard. Si discutam deja de un orizont spre 2030 in care or sa aibe 60 de F16 plus 32 F35. Probabil si cu livrarea terminata la cele 48 FA 50.

    F15 nu cred. Dureaza prea mult sa primesti ceva asa de rapid. Dar pe restul poti pune baza.
    Si chiar cred ca o sa iasa cu cafteala in viitorul nu foarte indepartat.

    https://www.contributors.ro/de-ce-n-a-ocupat-armata-ucraineana-transnistria-pana-acum/
    Am mai postat acest link, dar de data asta un comentariu care mi-a atras atentia si care ar putea sa explice destul de bine ce se intampla pe la noi si diferenta de mentalitate intre noi si polonezi. Atat la varf cat si in populatie.

    20
    • „Romania nu va lovi niciodata militar. Aici trebuia incheiata propozitia. ” Fara aprobarea NATO ” – in afara de faptul ca e in plus, e si comica. Romania nu loveste, ea se loveste. Romania furata este la pamint din punct de vedere militar. Cum sa atace ? Cu ce sa atace ? Pe cine sa atace ea si de ce? Pe unde sa o ia si incotro ? Ceea ce vedem in Ucraina este razboi adevarat; Ucraina, consiliata si pregatita de la pierderea Crimeei a avut la dispozitie 7-8 ani sa isi faca cit de cit temele; pregatita, cu 40 de milioane de oameni si doldora de arme, de abia face fata. In Romania, alianta politico-interlopa a desteptilor de partid si de stat post 90, cocotata in fruntea tarii ca paduchele, a sifonat miliarde de euro, a distrus infrastructura economica si militara, a dus la emigrarea a 5 milioane de oameni , a indatorat Romania pina in vecii vecilor si asteapta cu speranta vremuri cel putin la fel de bune, indiferent ca pupa costumul englezesc sau rubasca rusa. Cu Vestul sau cu Estul, baietii o vor aduce din condei, ca se pricep. Si avem si istoric. Ucrainienii au folosit 7 ani ca sa se pregateasca militar, ai nostri ii vor folosi ca sa o dam cotita. Ca vor sti sa stirneasca flacari nationaliste care sa ne scoata din UE ( dupa ce mai papa niste bani din PNRR ) , ca vor umple toate haznalele lor media de patriotism revolutionar care sa ne scoata din „ghearele imperialistilor”, ca vor declansa vinatori de vrajitoare si vor ” stigmatiza ” abaterile ” tefeliste si useriste, asta deja se vede. ” Dusmanul ” este deja ales si la indemina. Alegerile nu vor face decit sa confirme gradul mare de incultura al populatiei, care pune cu incredere si constant umarul la esuarea propriului sau stat. Incultura si miopia romanului simplu care se lasa laudat, mintit si capusat, sint adevaratele noastre vulnerabilitati si sint evidente. Ingrijite si mentinute (cu dragoste de popor) de catre alesii natiei, daca sint aduse in discutie sint considerate ofense la adresa neamului. Laudele si impaunarile insa, aranjate frumos pe tichia de margaritar, cuplate cu un discurs pozitiv, jovial si linistitor- iliescian, sint reteta sigura si verificata. La ce s-or mai chinui unii sa mai spuna adevarul de atita vreme si degeaba, asta nici dracu nu stie.”

      Comentariul de care ziceam.

      44
      • Daca nu iti place in Romania breee, mai bine te duci tu frumos in Germanistan, Francistan, Anglistan, Belgistan, Swedistan etc si ne scutesti de prostia ta…. Tu probabil esti alt culegator de sparanghel in Germanistan sau portocale in Spanistan.

        6
        • Scurtă lecție de interpretare a limbajului scris: textul aflat între ghilimele poate reprezenta un citat (cum e cazul aici) care nu reflectă întotdeauna părerea persoanei ce l-a reprodus.

          În plus, indignarea alimentată de un fior naționalist e ușor penibilă când e îndreptată împotriva unor critici valide. Păstrează-ți entuziasmul pentru trădătorii ce trag de timp în privința înzestrării armatei, pentru cei ce au determinat un exod imens de populație ce a refuzat perspectiva pauperizării, pentru cozile de topor ce flutură teza autonomiei în secuime sau a filorusismului, și alții asemenea.

          21
          • Nu te-am intrebat nimic pe tine nea opinca…. daca eu sunt nationalist, tu mirosi a marxist/comunist si prin monitor… Tu mai bine bine iti vezi de treaba ta si lasa virtue signalling ca sunt satul de laturi bolsevice…. sau ai primit ordin de la Tel Aviv???

            • Nea opincă? Om fi păscut oile pe același tăpșan, mai știi? Tel Aviv? Vezi că mă confunzi cu Dov. Marxist, comunist, bolșevic? Nu cred că știi diferențele între astea (și oricum, nu e cazul). Mă îndoiesc chiar că ai prins „Epoca de Aur”. Probabil un pui de cuc aurist care bâguie despre ocultă, conspirații, tuneluri dacice, și oricine nu-i de acord cu el e neomarxist/ bolșevic/ alte cele. Uite, bonus, că mi-a plăcut vituperarea cu „nea opincă”, mai înveți două cuvinte, să le folosești când te mai cerți pe internet: „troțkist” (dacă vrei să pari mai cultivat și răsărit printre colegii de cuib) și „lumpenproletar” (când te supără rău de tot unul, de ajungi să miroși monitorul). Acuma te las, că ajung să mi se răzlețească oile dacă stau la taifas cu toți berbecii.

              9
        • vocea patriotului care nu mananca icre cu lingura

          1
    • Acum să nu crezi că modernizarea unui F-16, cu prelungirea resursei de zbor, se face peste noapte…va dura mulți, foarte mulți ani, cam cât livrarea unui avion nou.
      Avantajul este că le zboară deja, au piloți pregătiți, scot câte unul-două din serviciu și le modernizează câteva luni. Asta este partea plină a paharului.
      Partea goală este următoarea:
      1. F-16, cu o amprentă radar mare, va fi depășit în deceniul care urmează.
      2. Polonezii au F-16, FA-50, vor avea F-35 și caută un bimotor, deci patru tipuri diferite de aeronave, patru centre de pregătire a piloților, patru centre de mentenanță, patru echipe diferite de tehniciceni la sol, patru lanțuri logistice pentru motoare și piese de schimb.
      3. Mă îndoiesc sincer că aceste kituri de upgrade la F-16 block 70/72 se potrivesc la FA-50. Ar trebui reproiectat avionul și nu se merită investiția pentru 48 de avioane.
      4. Dacă cumpără încă o escadrilă de F-16 în uz, go to punctul 1.

      3
      • 4 tipuri de avioane intretinere nu i problema pentru Polonia, tara destul de tehnocrata si motivata. Ei tiu bine minte de WWII.

        8
        • este o problemă, ai patru tipuri de avioane în câte 2 sau 3 escadrile, deci cantități mici.

          Pentru asta ai nevoie de patru centre de pregătire a piloților, deci scoți din uz 4 din 10 escadrile, câte plănuiesc, ai nevoie de patru tipuri de tehnicieni la sol, ai nevoie de patru centre de mentenanță, patru tipuri de lanțuri logistice (motoare, piese de schimb, stocuri…).

          În plus, trecerea la Block 70/72 se face în acele țări care nu au acces la F-35, gen Taiwan, sau luate de noi de țări care, la fel, nu pupă bilet pentru F-35. Bulgaria și Slovacia sunt excepții, sincer nu știu ce a fost în capul lor…

          Restul aliaților care au acces la F-35, gen Norvegia, Olanda, Danemarca, Israel, Belgia, scot din uz F-16 și îl înlocuiesc treptat cu F-35, nu mai stau să bage bani într-un avion depășit.

          2
          • Nu numai Polonia este supusa la
            procese din felul asta si ramane intacta.
            E mai greu dar nu imposibil.

            4
          • Polonia va comprima alea 4 intr-un singur produs local, indiferent daca mai e timp sau nu. E obligata sa o faca. Altfel generatiile viitoare le vor cere socoteala. Dar nu e cazul. Oamenii astia vor sa supravietuiasca.

            3
      • Nu peste noapte, dar muult mai rapid decat sa mai astepti inca 32 de F 35 cand inca nu au inceput livrarile pt primele.
        Plus ca se merge exact pe intentia americanlor de a moderniza si ei F16 mai vechi pe care le au. Asta vine la pachet cu o crestere a capacitatilor de productie.
        Multe din ce fac polonezii au sens daca presupui ca se pregatesc de razboi. Si inca in viitorul destul de apropiat.
        Cu bimotorul, nu e exclus sa traga frana de mana. Deja au 3 tipuri, nu cred ca se vor arunca la inca unul. Deocamdrata nu e nici un contract si ce discutii sunt, sunt mai mult la stadiul de intentie si nu la ceva concret.

        3
        • De unde ai scos tampenia ca vor americani sa isi modernizeze flota de F16???? Ai visat cred…..

          2
        • Timpul de livrare a unui F-35 a scăzut la 4 ani pe linia de fabricație din Forth Worth și își îmbunătățesc acest timp. Timpul de livrare a unui F-16 Block 70/72 a ajuns la 7 ani și în mod cert nu este o prioritate.
          Americanii nu vor prioritiza livrările de radare pentru F-16 block 70/72 în detrimentul F-35, asta e clar.
          Decizia este logică pentru că bagi mulți bani într-un avion care este deja perimat.
          Toți aliații apropiați schimbă F-16 cu F-35.
          F-16 block 70/72 a apărut exact pentru țările care nu au acces la F-35, Taiwan, posibil India, țări din Golf, alde Indonezia.
          Israel, Norvegia, Olanda, Belgia, Danemarca retrag F-16 și îl înlocuiesc cu F-35.

          2
          • decizia logica e sa dai pilotilor ce e mai bun pe piata, ca sa vezi primul adversarul. AESA

            normal ca iti modernizezi flota daca esti o tara serioasa

            se vis pacem, …

    • articolul asta e cu directie spre electoratul moldovenesc acum inainte de turul 2, e fix un fel de „Ba pe-a mă-tii!” la propaganda ruseasca, uite ce se intampla daca castiga un pro rus, o sa aveti razboi. e mai putin realist in rest

      acum, concret, cam care ar fi castigul Romaniei daca ar ocupa Transnistria, la ce ne foloseste noua sau Moldovei? mai ales ca aia stau cuminti acolo, nu misca in front, doar gagauzii fac scandal dar tinand cont de ce inseamna numele lor in romana nu ma mir, atat pot ei, sunt ca un caine de ala poșetar care latra cat il tii in brate, daca-l pui jos se pune cu roatele-n sus

      ce sa facem noi in Transnistria, de ce sa escaladam conflictul aiurea? Chiar crezi ca armata romana nu s-ar putea ocupa de rusii pacificatori de acolo si nistrenii aciuati pe langa ei? ar fi o chestiune de zile, hai o saptamana, mai ales cu ucrainienii in spate

      16
      • Stiu. Aratam doar acel comentariu.

        2
      • transnistria poate fi schimbata cu bugeacul si hertza si ce mai sunt sate romanesti.

        le scot ukr gargaunii din cap

        problema ar fi ca rectificare de frontiera ar deschide cutia pandorei si nu ne-ar sprijini nimeni la asa o mutare

        deocamdata sa supravietuiasca Ukraina alegerile in usa

        3
        • in Bucovina sunt prea putini romani pe langa granite si acolo ar fi un teritoriu similar ca marime cu Transnistria.

          Bugeacul nu-l vor ceda ucrainienii , nu prea se justifica in nici un fel un astfel de gets si oricum schimbari de frontierea nu spijina nimeni.

          Noi trebuie sa sprijinim romanii de acolo si sa-i ajutam sa-si mentina limba si sa fie o legatura cu Ucraina, sa nu mai ajungem in situatii de a fi adversari, acum ca avem un dusman comun.

          despre alegerile din US, vad ca Trump Media e in picaj la bursa, mai opresc tranzactionarea, mai ii dau drumul iar, tot pica

          1
    • Articolul ala e plin de fantezie, ca si multe dintre comentarii. Daca iese Stoianoglo vom avea parte de un moment Dodon 2 si atat. N-o sa atace Ucraina Transnistria, n-o sa intre Romania sau NATO cu trupe in republica Moldova ca sa il dea jos pe gagauz. Oricum nu cred ca iese Stoianoglu – pentru ca omul cheie va fi din nou ca si data trecuta Renato Usatii, alunecos rau individul si in combinatii cu multe servicii dar care din nou s-a pozitionat spre Maia, chiar daca un pic mai discret ca in 2020.
      Privitor la atacarea Belarusului de catre Polonia – vorbim de o fantezie si mai si. Polonezii se pregatesc pentru ce va urma dupa incheierea lucrurilor in Ucraina, e adevarat. Logic ca nu vor sa ramana cu fundul gol in astfel de vremuri si ca vor sa traga cat se poate in primul rand vrabia din mana in loc sa astepte dupa cioara de pe gard.
      Sunt 2 scenarii posibile in zona lor care vor destabiliza situatia: un atac hibrid in Tarile Baltice sau „Anschlussul” Belarusului de catre Rusia. Pentru primul e necesara o interventie directa acolo, pentru cel de-al doilea avem tambalaul clasic de granita cu Ivan, printre care si sicanele din spatiu aerian unde nu ai nevoie si nici nu este indicat sa faci du-te vino cu dotarile de lux gen F35 pentru a raspunde la toate provocarile.

      10
    • De ce ar vrea Trump dezintegrarea NATO cand in NATO isi vinde USA cele mai multe arme made in USA?

      Trump este un businessman, mai bine faci bau-bau, bad putin, 2gdp NATO countries si intorci banii cu lopata vezi 7.3 mld pt kituri f16, rad aia de la lockheed de ii doare burta de sumele estimate si fraierii care le platesc, ce sa ii faci daca te-ai prins in hora, marchezi banul.

      8
      • Cum zicea nenea ala : „you sweet summer child”.

        „De ce ar vrea Trump dezintegrarea NATO” ? – ca asa vrea muschii lu Vlad si Xi, care ii sponsorizeaza campania electorala.

        11
        • ți-a spus hamala ?!

          15
          • Kumala the Cameleon hahahah

            2
          • Nu, a lătrat orangutanul direct și prin interpuși. De la „să atace rușii pe cine vor dacă nu cotizează cât am chef” la un plan de pace pentru Ucraina care-i copiat după pretențiile Kremlinului. Sunt curios dacă unii dintre Martorii lui Trump (în special din Estul Europei, că la ăia din State n-ai pretenții multe legate de istorie sau geopolitică) vor ieși din disonanța cognitivă creată de susținerea pentru Ucraina și pentru Trump simultan atunci când idolul lor va face exact ce mugește din 2022 încoace și nu ce interpretează ei că ar face… Nu că ar mai conta în acel moment.

            De zoaiele woke scapi prin pârghii economice, și se vede deja asta. De un dictator sau de ruși, scapi prin război și mult sânge.

            10
            • Planul lui Trump e sa inghete razboiul ,ceea ce este cel mai bun lucru pt toata lumea la momentul actual.Era o idee proasta primavara trecuta,dar din septembrie 2023 sa pui stop joc e cursul optim de actiune.

              Armata UA are nevoie de o pauza pt refacerea capacitatii de lupta si pt a veni cu o doctrina si dotare in masura sa strapunga apararea rusa si a recuceri teritoriile pierdute.
              Rusia nu devine mai puternica dupa risipa din UA.
              Dependenta de China e posibil sa activeze 2 neuroni in capetele alora cu apartamente la Londra,pt ca ceainizii sunt niste mizerabili.Cand ii vor umili se poate sa se prinda ca culoarea pielii conteaza pt asiaticii aia.

              Sutele de mii de traumatizati pe front vor face probleme,inclusiv politice.

              De un an si un pic razboiul asta nu are vreun scop ce poate fi atins prin arta operationala,fiind in esenta o remiza.Dar una in care mor oameni de pomana.
              Valabil pt ambele tabere.

              Zelenski nu stiu daca crede in ce spune,cu victoria finala,dar el e prins in capcana.Pe de o parte trebuie sa sustina in fata poporului lupta cu orice pret.Iar pe de alta parte trebuie sa balanseze cu realitatea strategica si operationala.

              Daca Trump cel rau face ce spune,Zele si UA isi salveaza obrazul.Ei ar fi luptat,dar Trump le trage presul.
              Ok,ca nu e moralmente corect sa nu fie incatusati la Haga Putin si toti criminalii incompetenti care au provocat tragedia,asta e.

              Daca e vreun plan mai bun ,dar unul realist,sa fie autorul sau capitanul nostru,sa duca ceata de haiduci si cazaci la izbanda

              15
              • Un plan în care Rusia păstrează ce a cucerit, iar Ucraina rămâne în plop este o victorie a Rusiei. Plătită scump, dar o victorie. Pionii ruși din Vest (și Est) vor presa politic pentru dezghețarea relațiilor cu Moscova, ajutoarele către Ucraina vor deveni simbolice, rușii capătă timp să răsufle și să se pregătească pentru repriza a doua. În paralel, în Ucraina va crește sentimentul unei trădări din partea Vestului (nu tocmai nefondat), ceea ce ar putea duce la o schimbare a atitudinii. Iar repriza a doua, fără sprijin vestic sau dorința de a lupta va fi ceea ce plănuia inițial Putin. Și să nu uităm ce cereau rușii când erau pe cai mari, retragerea NATO și alte pretenții ridicole atunci, dar mai puțin ridicole în cazul unui lider ca Trump. Și nu intrăm în detalii ce ar însemna imaginea unui Occident fragil și incapabil de a ajuta aliații în Asia, de exemplu. Sau o operațiune militară specială în baltice, că-s mici și neimportante pentru cultul noului președinte american. Sau…

                Sprijinul logistic pentru Ucraina fără limite și „linii roșii” ar fi un bun început pentru un plan care să ducă nu la o izbândă, cât la absența unei victorii ruse. Nu e vorba de Putin la Haga, că asta nu se va întâmpla, e vorba să nu avem Armata Roșie pe Prut. Sau mai rău, în perspectivă. Modelele german sau coreean nu sunt relevante, un președinte dispus să cedeze pretențiilor rusești nu va trimite trupe occidentale să apere o anumită linie rezultată din tratate care durează până mănâncă rușii ceva stricat.

                8
                • Orice in afara de intreaga UA e un dezastru pt rusi.

                  Tot circul a inceput pt ca RU nu putea redeveni imperiu decat unind teritoriile foste rusesti si aducand in stare de dependenta cat mai mult din fostul URSS.Asta marea populatia RU la vreo 200 milioane,basca resursele,plus pozitia de mare putere.

                  Amu,tot sudul fost dependent de RU le da cu flit,nu musai de placere ci pt ca trec de nevoie in tabara Chinei.Unirea rusilor e adios pt generatii,daca nu pt totdeauna.
                  Iar marea putere e vasala chinezilor,cosmarul rusilor de 800 de ani incoace.
                  Ce era pe plan intern in 2022 s-a spulberat.

                  Sa crezi ca Bahmut si Vuhledar sunt o victorie a Rusiei inseamna sa nu vezi padurea uscata pt ca ai gasit o frunza verde.

                  9
                  • Rusii considera ca au nevoie cam de 80% din Ucraina (exclusiv partea de vest) si minim de nordul Kazahstanului pentru a ramane relevanti pe termen lung…

                    1
                • armata roșie pe Prut înseamnă încălțarea moldovenilor cu bocanci de luptă
                  România șah-mat

                  2
              • toti oamenii seriosi care au lucrat pt trump l-au declarat unfit

                Mattis si care or mai fi

                basca ca se trage de bracinari cu orban

                5
            • Tataie, tu in loc sa vomiti pe aici bazaconiile tale din razboiul rece, mai bine te duci la somn…

        • Slabut rationament…

          Back to basics, Trump afacerist, bani

          US face mai mult $ cu NATO decat fara NATO + zeci sute mii locuri de munca pt americanos care vand kituri de mld $$$

          Numa na, ai NATO si vanzari oferi si protectie alde Romania, Polonia, Grecia…win-win

          3
      • Posibil sa ne lamurim destul de curand. Chit ca vrem sau ca nu.
        E stransa rau si desi nu vreu sa castige maimutoiul, un Trump la WH combinat cu un covrigar la Cotroceni si un gagauz prin Chisinau, nu arata deloc bine. Mai ales pt unii care au bagat 1.6% in aparare anul trecut.
        Sper sa iesim cu bine la mal, dar nu prea vad cum, daca intram cu adevarat pe scenariul asta.
        Inarmarea asta poloneza mi-ar fi sunat tare bine si pe la noi.
        Chestia care ma irita cu adevarat e ca cu tot puhoiul asta de achizitii al polonezilor, tot noi suntem aia cu deficitul mai mare. Ai nostri zici ca se pregatesc sa spele putina.

        14
        • dar cu o americă dominată economic de china ce faci?

          7
          • dar cu o americă dominată economic si politic de rusia si china ce faci?

            10
          • hai sa terminam cu tampenia asta ca US va fi dominata economic de China si Trump e ala in stare sa schimbe situatia, sunt pur si simplu fantezii dpdv economic chiar si pentru viitor, nu neaparat numai pe termen mediu sau lung; problema Chinei e ca are cash si n-are ce face cu el si atunci subventioneza produse ieftine..care insa sunt ieftine si proaste, deja nu mai vorbeste nimeni de Temu ca avand vreo sansa vreodata sa se apropie de Amazon…si ce euforie era acu cateva luni cu magazinele astea online chinezesti; firmele private de acolo nu se pot credita decat de la statul chinez, desi ei ar vrea si altfel dar deocamdata nu se poate;

            scenariul de cosmar e ala in care China e in criza si recurge la un razboi ca sa justifice intern situatia precara dpdv economic si criza demografica.

            despre alegerile americane da, sunt foarte stranse, nu-s vreun fan al democratilor dar Trump ar insemna inca 4 ani de scandal si stagnare; sper insa ca erorile din ultimele zile (ultima e cu Musk taietor de joburi de la stat) sa duca la iesirea acestui clown din viata politica.

            nu-s vreun fan Harris dar mi se par usor infantile reactiile astea cu pocire de nume sau etichetare facila

            16
            • Pe vremea lui Trump n-a mișcat nimeni in front, spre deosebire de liniile roși trase inutil de Obama în Siria, ocuparea Crimei, sau retragerea catastrofală a lui Biden cel senil din Afganistan și culminând cu invazia Ucrainei.

              15
            • Nu-mi place obezul ala portocaliu. Dar e mai bine de inca 4 ani unde toate dictaturile criminale isi fac de cap in lume pentru ca democratii sunt fricosi? Democratii imi amintesc mult de conducerea britanica inainte de Churchill, le tremurau chilotii si nu faceau nimic de frica sa nu-l supere pe Hitler, ca doar Doamne fereste sa escaladeze ceva. Abordarea lor in Israel si Ucraina sunt ambele la fel, nu-i lasa pe ucrainieni si evrei sa castige dar nici sa piarda. Iranul isi face de cap, orezarii flamanzi de la nord lupta in Ucraina, ce fac democratii? Nimic. Orezarii si persienii ar avea grija mai mare cand fac ceva, stiind ca portocaliul e nebun si e in stare sa vina la bataie daca il superi.

              8
        • https://www.righto.com/2024/10/wealth-distribution-in-united-states.html

          pentru noi e irelevant cine ajunge presedinte. Optiunea politica in „democratiile capitaliste” nu se mai face la urna ci la magazin – cui ii cumperi produsele e cel care ajunge sa faca jocurile.
          Cine detine capital nu are alt scop decat sa-l mareasca, sprijinind politicile si politicienii care-l avantajeaza si sabotandu-le pe celelalte.

          Daca Musk, Bezos si Wichserberg trag intr-o parte, e imposibil chiar daca ar obtine democratii toata sustinerea pentru presedinte sa se intample reformele de termen lung de care au nevoie SUA si lumea larga.

      • Vasile Băcăuanul

        Trump nu pare să urmeze altă linie politică decât bunul sau plac. Deci nu se pricepe dar vrea și face, asta e deviza. Periculos de liber in exprimări, dar mai ales nesimțit. Singurul expresedinte care nu a predat ștafeta, parcă. Golan, curvar și atoateștiutor. Periculos!

        6
  7. Hmm, ef-urile poloneze au deja minim 15 ani și probabil si-au consumat jumătate din resursa. Acum eu ca un habarnist în aviație socotesc cam asa: își tuneaza un vehicul sh cu 160 de milioane de coco. Bulgarii pe care îi socotesc mulți cei mai fraieri din parcare primesc pentru 200 de milioane platforme noi la ultimul standard. Oare ce ar spune un samsar auto despre cele doua afaceri?🤔

    11
  8. „Intr-o ordine de idei paralela, constatam ca in cazul Poloniei nu se vede inca fundul sacului si Varsovia continua sa faca achizitii scumpe si foarte consistente fara a da semne de oboseala.”

    Second $2 Billion U.S.-Poland Foreign Military Financing Direct Loan Strengthens NATO
    https://www.state.gov/second-2-billion-u-s-poland-foreign-military-financing-direct-loan-strengthens-nato/

    South Korea lining up banks to help finance $22 billion arms sale to Poland
    https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/south-korea-lining-up-banks-help-finance-22-billion-arms-sale-poland-2023-11-03/

    Poland on track to face ‘explosion’ of public debt, Commission, expert warn
    https://www.euractiv.com/section/politics/news/poland-on-track-to-face-explosion-of-public-debt-commission-expert-warn/

    Poland leads NATO on defence spend – but can it afford it?
    https://www.reuters.com/world/europe/poland-leads-nato-defence-spend-can-it-afford-it-2024-10-23/

    5
    • Sa speram ca sunt cativa finantisti prin guvernarea poloneza care si au facut bine calculele, pt noi ar fi nasol din punct de vedere geopolitic ca polonezii (aliatii nostri naturali) sa colapseze economic, chiar daca pe motiv de inarmare…

      5
    • Bingo, uite un baiat destept, informat…..

      2
    • Citat dintr-unul din articole..

      For every $1 spent on buying F-35 aircraft, another $3.575 in sustainment costs will occur over the lifetime of the U.S. fleet based on Reuters calculations

      Wow!..ce ne așteaptă..

      3
  9. Când vezi lista polonezilor, nu poți decât sa ii apreciezi și să speri și tu la mai bine. Poate după alegeri…poate vreodată!

    6
    • ești sigur că este de apreciat? pare mai mult o bulimie
      1. trei tipuri de tancuri grele
      2. un număr enorm de lansatoare de rachete, vreo 600 de HIMARS (nici măcar americanii nu au atâtea), plus 300 de lansatoare sud-coreene, cu alte rachete
      3. patru tipuri de avioane
      de celelalte nu mai zic…
      Păi numai la Himars trebuie să înființeze 12 brigăzi și o singură salvă îi costă 360 de milioane de dolari, asta în condițiile ideale în care au tot timpul 3.600 de ținte de lovit (asta dacă nu le folosești pe post de katiușe, ceea ce ar fi o tâmpenie)

      10
      • Nu la modul in care fac achizitiile ma refeream, ci la faptul ca pun intr-adevar osul la bataie si portofelul pe tava pentu tot ce-i ma bun. Clar achizitiile par intr-un fel de Indian Style asa….multe si pestrite, dar macat vor ce-i mai bun. Problema pe langa cele expuse de tine, tine si de economie. Pare ca se duc spre razboiul rece ca procent din PIB cheltuit pentru aparare, dar poate vor sa se faca vecini cu RPC pe viitor! 🙂

        Ca-n bancul ala cu Ceausescu si Judetul Argentina! 🙂

        3
      • 600 HIMARS…. aia e doar propaganda electorala, nu o sa vada ei 600 himaras nici cand o face plopu mere….. nici nu aere locked martin cum sa livreze atatea himars, ei nu produc nici 100 pe an, iar polonezi sunt printre ultimii din Europa care au cumparat himars. Noi am cumparat in 2018 si nici pana acum nu aveam toate cel 3 batalioane si mai sunt foarte multe tari inainte Poloniei care au semnat pentru himars. Locked Martin pur si simplu nu au capacitate de productie, plus ca aramata americana are prioritate la achiziti iar americani au solocitat cateva sute de himars sa inlocuiasca pe cele donate Ucrainei si sa isi mareasa nr de batalioane pentru o posibila confruntare cu China. Polonezi o sa fie norocosi daca o sa vada primul himars din contract in 2040 si chiar si 2040 e foarte optimist….

        3
        • tocmai au anunțat ieri că reduc la 100 de HIMARS, ceea ce este mai realist.

          4
        • Cred ca polonezii prefera ca, copiii lor sa plateasca imprumuturile facute acum pt a cumpara armament si a avea cu ce s-ashi apere tzara de vecinul hulpav, diliu si paranoic de la est decat sa fie masacratzi copii polonezi de acum intr-un ipotetic viitor sumbru precum strabunicii lor la Katyn si ca tzara lor sa nu fie sfartecata cum a fosat parca de 3 ori de-a lungul timpului. Acum polonezii sufla si in iaurtul congelat si sincer ii intzaleg avand in vedere cum am spus istoria lor.
          Bine ca faza cu 600 HIMARS chiar este dileala. Poate or sa aiba maxim 600 MLRS in total cu HIMARS, BM-21 Grad (diferite variante), K-239 Chunmoo si poate PULS+LORA de la israelieni(acestea ultimele nu le au in plan sa le achizitioneze…inca dar la ce frica au never say never). In orice caz polonezii si Polonia sunt un exemplu de urmat pt Romania dtpdv!

          1
          • Polonia are populatia cea mai omogena din Europa si nu au nici o deschidere catre diversificare. Asta e un dezavantaj economic pe termen lung, nu un exemplu de urmat pentru o tara care se vrea competitiva in economia dupa model SUA. Nationalismele europene sunt contraproductive economic si foarte discutabile etic in secolul asta.

      • Cred ca se trage de la politicienii nostri si de la toate rahaturile cu care se tot lauda.
        Incapacitatea asta de a face diferentierea dintre un memorandum sau un acord cadru si un contract semnat si parafat.
        Polonezii au acorduri-cadru pt Himars si pt lansatorul coreean. Acorduri, nu contracte. Fara contracte acordurile nu inseamna decat o intentie.
        Ce au semnat e un contract pt 72 de K239, din care deja au inceput livrarile si de abia acum au inceput sa apara zvonuri ca sunt in negocieri pt 100 de Himars.
        https://www.reuters.com/world/europe/poland-prepares-talks-buying-over-100-himars-rocket-launchers-2024-10-31/

        Negociaza si semneaza pe masura ce fac rost de bani.
        Sunt contracte subsecvente la un acord cadru prin care au o intelegere in linii mari.
        Valabil si la acordurile pt K2 sau pt sutele de K9. Urmarti contractele, nu acordurile.

        5
      • Polacii dupa ce au suferit de-a lungul istoriei acum sufla si in iaurtu congelat. Prefera sa bage bani multi in aparare ca sa nu se mai repete istoria tragica cu ei, mai ales vecinilor dilii, paranoici si hulpavi de la est. Sunt cam un exemplu de urmat pt Romania dar cam cu atentie la bani si pe ce se cheltiuesc.
        Poate FA-50 Golden Eagle vor sa il foloseasca si ca avion de antrenament impreuna cu M-346.
        Ce-mi place la ei este ca vor 32 F-15 EX Eagle 2.
        Pt FARo ar fi bune 40 F-15 E Strike Eagle sh modernizabile achizitionate pe modelul celor 32 F-16 AB MLU Block 6.5 Falcon din Norvegia. Si ar fi miracol o astfel de achizitie pt FARo. Pt ca asta si-ar permite MAPN.Ro ca bani din bugetul aloct lui de GuvRo. Daca la viitoarele F-16 si F-15 ale ArmRo li se vor face mentenantza si modernizarea in Romania, asta chiar va fi minue.
        ArmRo/FARo trebuie sa traga de F-16 ABM Falcon pana vor veni cele 32 poate chiar 40 F-35 A Lightining 2. Si ar fi ok ca FARo la orizontul anilor 2030 sa aiba in dotare 40 F-15 E Strike Eagle sh modernizate si 40 F-35 A Lightning 2. 80 de avslmr ca cele mentionate mai innainte cred ca ar fi super ok si necesarul ca numar de avslmr pt ArmRo…..deoarece si ca asta shi-ar permite Romania ca bani.
        Faza cu 48 de avslmr pt FARo sunt MINIMUL de avslmr pe care Romania s-a angajat sa le aiba in dotare cand a aderat la NATO in 2004.
        Intrebarea este cu ce se va inlocui in timp IAR-99 B SoiM? Cu KAI T-50 GE, cu Alenia M-346 Master, cu Boeing T-7 Red Hawk? Va ramane de vazut.

        2
  10. Seamănă mai mult a panica. 4 tipuri de avioane. Dintre care trei tipuri au același rol. FA 50 este un castrat F16 din toate punctele de vedere.
    Ori știe Varșovia ceva ce nu știm noi. Oare poate socot mai real posibilă încercare a Rusiei sa taie un coridor spre Kaliningrad?
    Mă mai întreb, oare cînd vom opera și noi niste bimotoare de cucerire a supremației in aer. Și cînd ne vom dota flota cu radare zburătoare că sa folosim pe deplin toate atuurile lui F 35?

    14
  11. foarte bine fac polonezii, un Viper va continua sa fie competitiv si relevant multi ani de acum incolo; unde ramane in urma e vectorul BVR cu raza lunga, AMRAAM -ul s-ar putea sa pierda teren in urmatorii ani iar JATM din cate stiu nu e preconizata sa fie folosita si pe F-16.

    rusii nu cred ca au ceva de nivelul PL-15 sau nu au inca, asta fiind amenintarea pentru care e dezvoltat JATM-ul

    AMRAAM-ul va ramane relevant mai degraba pentru angajamentele mid range unde un radar AESA iti da un avantaj sa tragi primul, cam asta cred ca e gandirea din spatele deciziei polonezilor

    ramane insa problema duelurilor de la distanta mare unde deocamdata doar Meteor si PL-15 sunt campionii; cele rusesti ori sunt prea mari (R-37 pt tinte tip AWACS) ori nu-s inca in productie (K-77)

    Meteor ramane unica prin propulsia ramjet si are avantajul unic al reglarii puterii motorului, dandu-i o flexibilitate tactica cam peste orice altceva si pare sa aiba cel mai mare no escape zone (60km)

    De aia cred ca polonezii se vor uita atent si la propunerea Eurofighter pentru avion de superioritate aeriana

    10
  12. Dubios rău. De ce ai moderniza Block 50 la preturile astea, când ai pe conducta F-35?
    Din câte știu eu USAF nu modernizeaza F-16, se uita doar spre viitor.

    2
    • „de ce ai moderniza Block 50 la preturile astea”
      Nu stii ce intra in pretul asta. Lista aia contine doar informatiile publice, nu tot pachetul.
      Nu vor sa astepte 15 ani pana cand F35-urile incept sa ajunga si dupa aia inca niste ani pana cand toata flota e oprationala.
      E bine sa ai un mix de avioane, nu tragi aiurea de F35, daca nu ai neaparat nevoie.
      Nu stim ce contine offsetul la afacerea asta.

      4
      • durata medie de livrare a unui F-35 de pe linia din Forth Worth este de 4 ani, nu 15 ani.
        iar din experiența contractelor din ultimii ani, americanii nu oferă nimic la offset, doar mentenanță. poate ceva implicare industrială, minoră, la comenzi uriașe, de peste 10 miliarde de dolari…

        5
        • Daca tu faptul ca realizezi singur in baza unui offset turela pt rosomak si borsuk cu sisteme optice si stabilizare electrica raytheon sub licenta e nimic cam te inseli

          4
          • Păi hai să luăm contractele…
            6 miliarde pentru F-35
            5 miliarde pentru Abrams
            9 miliarde pentru AH-64 Apache
            2,5 miliarde pentru IBCS
            5 miliarde pentru Patriot
            Plus alte mărunțișuri, se duc lejer în 30 de miliarde de dolari.
            Eh, dacă le-ai dat licențe pentru sisteme optice și stabilizatoare e ceva, compensează la greu cele 30 de miliarde de dolari

            4
            • da compenseaza pt 1000 de borsuk si 2000 de rosomak ca tu iei de la ELBIT si nu moca astia au achizitionat acu 10 ani 5000 de tevi de tun de 30mm de la orbital ATK asa ca mai usor cu mancatu de rahat,nu pun botu eu la multe dar la anumite lucruri sunt destepti fata de covrigarii nostri care iau ultimele gioarse pe spaga si cacat mult mancat la televizor si fapte reale p..a ca integrarea locala e doar din gura ca nu costa

              8
              • măi nene, ești dus cu pluta, zău. păi ăia fac comenzi de cel puțin 30 de miliarde de dolari din State și compensează fabricarea în Polonia a unor stabilizatoare pentru tunurile de 30 de milimetri? Tu ești ok la căpuț? ăsta este un deal avantajos?
                La noi Elbit face turele de la zero, nu a trebuit să dăm comenzi de 30 de miliarde ca să producem niște stabilizatoare sub licență, ce draq

                3
                • Esti gramada, ala nu e singurul offset ,ala e doar pt contractul existent pt Patriot ,dar propagandisti antiamericani ce sa stie ca e doar un exemplu la un singur contract si da compenseaza pt ca altfel cumparau mli de la hawnha cu elbit pe ele asa si le fac singuri si numai trebuie sa plateasca pe altii sa modifice flota de rosomak si o sa imi zici ca si contractul de patriot si ibcs e mare,dar la ei cuprinde si dezvoltarea pt ei special LTAMDS,dar tu troleaza incontinuare catde hoti e americanii si cum altii ne fac un bine ca ne transfera tehnologie aproape degeaba

                  2
            • Paia astea nu sunt nici 10% din contracte….. ei viseaza la

              *700 lansatoare pt aparare aeriana NAREW ala cu rachete CAMM de la MBDA

              *1400 IFV Borsuk + cel putin pe atat o alta varianta de Borsuk mai blindata care nu e amfibie
              *600 vehicule 4×4 cu rachete antitanc Brimstone
              *32 de F15 EX
              *1000 K2
              *600 K9
              *vreo 300 Krab
              *vor sa dezvolte alt APC sa inlocuiasca Patria Rosomak si vor si dalea cateva mii..
              *cateva zeci de elicoptere CH-47 Chinook
              *3 fregate
              *cel putin 3 submarine, sunt zvonuri ca anumiti oficiali din armata viseaza la submarine cu propulsie nucleara, astea costa doar 1 singur cam 3-4 miliarde bucata si asta doar submarinu….
              *2 avioane AWACS
              *2 nave SIGINT
              *sateliti militari
              *mii de lansatoare MANPADS
              *500 HIMARS (cand o face plopu mere)
              *aproape 300 CHUNMOO
              *sunt cu ochi si pe K21 Boramae
              si mai sunt multe care nu imi vin acum in minte, ma rog ei viseaza oua in tigaie…

              2
    • au frontiera cu belarus, deci cu trupele rusesti.
      o sa avem si noi daca cade Moldova

      1
  13. Arsenie Breahnă

    Costul poate fi mai mic, acesta e un contract-cadru; în plus, așa cum s-a mai spus, nu știm exact ce include pachetul. Dar da, judecând strict contabilicește, chiar și 60% din valoarea vehiculată e mult – însă față de ce anume e mult? Polonezii sunt pățiți grav de prea multe ori ca să se joace cu focul de la est, așa că dacă o cheltuială oricât de intensă îi va salva, orice cost e mic.

    Ar fi grozav „ai noștri” să ia lecții de îndată de la decidenții polonezi – și mă refer în general la planificarea militară, nu doar la modernizările F16.

    Așadar, nu i-a păcălit nimeni pe polonezi așa cum unii insinuează. Polonezi sunt oameni serioși, am toată încrederea că decizia lor este corectă, inclusiv financiar. Dar… libertatea costă! Am vizitat puțin Polonia și am rămas cu amintiri foarte bune. O parte din ele, însoțite de imagini, le puteți parcurge aici:

    https://calatoriifestinalente.wordpress.com/2019/11/13/europa-centrala-partea-intai/

    11
    • multumesc pt link, f interesant

      2
      • Arsenie Breahnă

        Eu îți mulțumesc pentru lectură, Steppenwolf. Proiectul meu inițial a fost să vizitez și cimitirele militare românești din Slovacia si cât mai multe locuri emblematice din Europa Centrală având legătură cu ai noștri în campania WW2 din vest. Am avut o vreme potrivnică iar cu motocicleta trebuie să te supui naturii și lui Dumnezeu… dar cu voia acestuia, trag nădejde ca în viitor să pot vizita în întregime ce mi-am propus.

        Privind polonezii – ca imagine generală a țării cât și privind comportamentul, am admirație și respect. Și am simțit aceeași atitudine din partealr.

        11
        • Ha! am si eu proiectul asta, sa merg pe urmele bunicului meu in Ungaria si Slovacia, plecand de la Ineu, de unde a inceput pentru el campania in vest; am traseul facut, mai ramane sa o conving pe nevasta-mea care vrea, cat mai suntem tineri, sa mergem pe alte continente. pentru est, mai greu…ar fi si acolo un drum. succes cu planul tau!

          3
        • @Arsenie&steppewolf
          Legat de vizitarea cimitirelor militare românești, anul ăsta a avut loc o activitate de genul acesta, prima după foarte mulți ani, din câte știu eu.
          Aruncați o privire aici, vă rog:
          https://www.facebook.com/share/p/fZZ661P4tsBPzKaU/
          Părerea mea, hâc…

          6
          • da stiu ca s-a mai facut cate ceva. urmaresc si un grup de renactment de slovaci (printre altele) si stiu ca s-au mai facut ceva vizite si evenimente

            2
        • Vizitează după ce pleci in citybreak pe afara și cimitirele militare din Romania. Că pe afară se ocupa niste străini și niste unii/unele de la un biro de pupeze, mai o diurna, mai un shopping. Pe la noi…Dumnezeu cu mila.

          2
  14. Suma e enorma, grecii si taiwanezii si-au modernizat avioanele la vreo 25-30milioane dolari/bucata. Realistic, ar trebui sa se invarta la 1,6-18 miliarde.

    2
  15. Politica de înarmare poloneză derivă cu siguranță din niste modele generate de politică lor externă legata, cel mai probabil, de idealurile lor naționale.
    Să nu uităm că WWII a început cu Polonia într-un rol foarte nefericit și chiar înfrângerea Germaniei nu a putut rezolva suferință Poloniei. Harta Poloniei stă „hăis” peste cea Europeană, are ca vecini chiar pe Belarus și pe Puțin (prin enclava Kaliningrad), vecinătatea unei Lituanii modeste că forța militară… plus un nedorit colaps al UA.
    Fără o forță militară semnificativă nici o țara nu poate juca în liga mare a politicii externe.

    5
  16. ce dau jos polonezi de pe f16 ale lor, cumpara mapn second hand ,pentru ale noastre f16,tot sunt peste ale noastre.asta e diferenta dintre doua tari una condusa de vechea securitate (russia) si una care a facut curatenie …

    4
  17. Nu vedeti ce se intampla aici?

    De ce au 4 tipuri de MBT (Leopard, Abrams, Black Panther, T72).. pe langa al lor PT-91..idem si la avioane.. si la UAV-uri..?

    In schimb la restul armelor au concepte proprii (Borsuk, Krab) sau licente (Patria-Rosomak etc)..doar 1 model..

    Polonia doreste sa-si dezvolte propria industrie de armament..cu concepte proprii..sa intre in liga celor mari..sa vanda si ei cu plus valoare mare cum face acum SUA/Lockheed..de umfla preturile pe fondul cererii foarte mari..

    Ei vad FCAS..GCAP..vor si ei sa fie parteneri cu drepturi egale..au asimilat tehnologie la chestii mai usurele gen MLI, SPH.. dar la MBT jet fightere altfel sta treaba..numai avand toate produsele de varf de pe piata si operandu le pt ani de a lungul intelegi exigentele unui sistem..

    Mie mi se pare prea mare coincidenta..

    Iar pe termen scurt probabil si-au facut un calcul pragmatic.. Degeaba cumperi ultimul racnet daca ai timp de asteptare foarte lung fara sa includem intarzierile de rigoare horror inerente.. Asa ca nu se leaga de cap cu un singur furnizor.. Se gandesc ca in caz de nevoie e riscant sa stai doar in Lockheed..sa ai si Boeing.. Hanwha..

    Timpul va demonstra daca am dreptate..parca vad ca nu se opresc la Apache-uri la elicoptere de atac..tot asa mai comanda un tip.. (am citit de tatonari sau interes pt AW-249 Phoenix)..

    Si sa ne punem putin in papucii lor.. Nu inteleg ce ne impresioneaza atat de mult tari precum Polonia care baga cu carul bani in inzestrare?

    Orice tara o poate face.. In loc de the usual 1-2 % din buget, strangi cureaua si aloci 5..6..etc..fiecare dupa cum reuseste sa-si controleze contribuabilii..si ca sa-i faci sa accepte le oferi niste pomeni electorale.. Sa observati ca merg mana n mana.. Nu poti mari bugetul la aparare daca nu umfli si niste pensii..salarii de bugetari..

    A facut-o Grecia si a intrat in criza..se stie..

    Cum bine a postat Robi link urile ca si in Polonia se pregateste de ceva..

    Dar adevarata smecherie e sa vinzi tu altora.. Sa obtii plus valoare.. Ar fi interesant o statistica daca SUA mai mult vinde armament sau mai mult cumpara..

    In orice caz cand vinzi iti amortizezi costurile.. Polonezii inteleg ca nu pot sustine acelasi ritm mult timp.. Ca la fotbal cu Fair Play ul financiar.. Cumperi sezoane la randul de sute de milioane cei mai scumpi jucatori (vezi Barca.. PSG.. Man City.. Juventus etc).. dar vine si nota de plata si UEFA zice ca tre sa mai si vinzi ca sa ai balanta ok..altfel intri in criza..s a vazut la Barcelona..

    Asa si pe armament.. Ca sa eviti o astfel de criza.. Polonia se gandeste la partea de amortizare.. aspira la a deveni producator.. Cele mai stabile cluburi de fotbal pe plan financiar nu sunt cele care castiga trofee tot timpul.. Alea au o groaza de „gauri”.. datorii (vezi combinatiile lui Juventus)..ci cele care vand jucatori sa-si echilibreze bugetul (vezi balantele la Atalanta, Brighton)

    E doar o conjunctura asta cu situatia actuala..pe termen lung trebuie sa sustii toate investitiile facute anii astia cu razboi..altfel vine nota de plata.. Polonia isi face calcule..tre sa si vanda..

    Au deja incercari.. vezi Borsuk ul..si le trebuie calitate.. Sunt foarte departe la alte categorii de arme dar primul pas asta e..sa intelegi ce face un MBT lider de piata..sau un jet fighter..cum functioneaza.. P

    Emblematic este si contra exemplul.. Noi.. Romania.. Azi se implinesc 50 de ani de la primul zbor IAR-93 Vultur.. concept propriu..

    Si Romania a mai avut..si Bizonul.. Si Jderul.. Dar se poate spune ca au fost programe de succes? Cine a mai cumparat aceste arme in afara de noi? (in conditiile in care Romania lui Ceausescu avea piata de desfacere in Africa.. Asia etc).. Nici aia n au vrut armele noastre.. Pt ca nu erau de nivel de export..si nici noi nu se poate spune ca am fost multumiti..ce rata de operabilitate au avut? Au fost casate avioane cu 0 ore de zbor..

    Noi visam sa facem MBT uri sau avioane de vanatoare in conditiile in care NU STIAM CE INSEAMNA UN MBT SAU UN AVION DE LUPTA!

    Pt ca rusii ne taiasera de la produse moderne si ne dadeau doar de generatie depasita..pe fondul politicii se stie.. a lui Ceausescu..

    Idem licente..am facut reverse engineering la multe chestii.. Tractorul Universal.. Tramvaiele VxA.. Dar dupa? Am mai stiut sa facem ceva cu ele? Au ramas incremenite in copii..modernizare din parti ca n am inteles cum functioneaza..iti iese o data..copy paste-ul.. Apoi mai greu.. In anii 90 incercam sa vindem acelasi tractor copiat in anii 50..

    Parerea mea ca nu poti avea industrie daca sari niste etape.. Polonezii o iau incet..vor sa inteleaga si F-16..si F-15..pana sa aiba pretentia sa aspire in viitor la un loc in FCAS.. GCAP.. Eurotank u..chestia asta dureaza decenii.. Vezi Coreea de Sud.. Cumpara de la americani de zeci de ani dar abia recent au dezvoltat produse comparabile..

    Noi am sarit sa facem OZNuri dar aveam avioane cu elice.. Cam asa ceva.. Tre sa rumegi pana sa inghiti..altfel te ineci.. Cand ne-au dat rusii MIG-29 n am stiut ce sa facem cu ele.. erau prea avansate pt noi.. Ceilalti din blocul CAER le aveau de ceva ani.. Ai sarit de la bicicleta la TIR sau masina de curse.. Evident ca nu ne a iesit IAR-95 Spey ul in conditiile astea..iar MIG-29 le-am tras pe dreapta.. A fost emblematic..

    Polonezii impusca mai multi iepuri cu varietatea asta.. Ai tehnologie de la mai multe firme..se poate traduce prin retehnologizare de linii de productie..mentenanta etc.. (a se vedea ca au F-16 si cu motoare F100 Pratt&Whitney si F-110 de la GE).. Nu depinzi de un singur furnizor in caz ca urgenta.. Poti compara sistemele ca sa stii pt produsul tau ce e mai bine in viitor.. Cumperi de la cat mai multe state (SUA, Coreea, Germania, Italia etc) ca sa poti influenta si relatiile cu aceste tari (economic..diplomatic).. Personalul devine mai performant..se obisnuiesc sa lucreze cu mai multe sisteme.. E dovedit ca mai multe tipuri de operatiuni impulsioneaza crrativitatea.. E win-win-win..la infinit..

    In fata acestor castiguri paleste faza cu costurile de mentenanta mai mari daca ai opera 1 singur tip de avion..tanc etc

    Nu in ultimul rand ce mai cred eu.. Polonia bate fierul cat e cald.. O data ce se termina razboaiele va fi mult mai greu sa aplice toate planurile astea..cum s-a intamplat la sfarsitul Razboiului Rece de s-au inchis atatea fabrici de armament..s au cancelat programe de inzestrare.. Se stie c a fost o cadere imensa..

    In pace (si pana la urma se vor termina si razboaiele astea) iti vine contribuabilul si iti cere „unt”.. spitale scoli etc..nu va mai accepta asa usor miliardele astea date doar pe modernizare..

    Ei acumuleaza acum cat mai mult ca nu stiu cand mai „pupa”.. Credeti ca SUA dadea atatea din casa daca nu era razboiul? Americanii sunt constienti ca trebuie sa isi intareasca aliatii..si ofera multe.. Offset..transfer de tehnologie pana la un punct.. Poate tineti minte cum se anulau programele de inzestrare din anii 90..motivatiile Congresului: relatiile cu dusmanii s-au imbunatatit si ne vedem pusi in fata unei noi realitati..aliatii ne concureaza la inovatie..URSS u picase si tarile din NATO scoteau armament pe banda rulanta ca pierdusera monopolul pietei interne si incercau sa supravietuiasca sa vanda altora..export..si isi pastrau armele pt ei americanii..vezi F22..Patriot u multi ani l au tinut doar pt ei..

    Pt mine nu e surpriza ca Polonia vrea varietate si nu cantitate..si pe alte domenii sunt forta..uitati va in Romania.. Orice vrei sa cumperi ai si alternativa poloneza.. Eu am renovat si evident am incercat sa cumpar ceva mai bun (suntem prea saraci sa cumparam ieftin).. si cei de la magazinele de bricolaj imi recomandau la greu produse poloneze..calitate comparabila cu Germania.. Italia..dar la pret mai scazut.. Logica abordarea! Si pe armament ar putea gasi o nisa pe pret ca articolul bine spune ca scorurile au explodat..un F16 Block 70/72 low cost credeti ca n-ar avea cerere? Urmasul lui F22 se anunta un monstru ca pret.. 300 mil $ de bucata.. Cine vine cu tehnologie cat de cat comparabila la pret mai mic da lovitura..

    O sa ziceti ca sunt vise ca cei mici sa se ia la tranta cu colosii.. Dar uitati va ce schimbari in ultimele decenii..sa luam pe jet fightere..

    In timpul Razboiului rece aveai 3-4 de unde alege.. SUA, Rusia/URSS ma rog.. Franta si UK.. Omit altii care faceau preponderent doar pt piata interna gen Suedia, Italia, China..

    Azi ai cel putin dublu..Turcia, Coreea de Sud, China, India, Pakistan (JF-17)..se pregatesc posibil Brazilia, Indonezia (parteneri in Boramae), Arabia Saudita, nu e exclus un nou Lavi la Israel.. Japonia, Italia, Spania au si ei pretentii.. Citeam de Spania ca in programele astea comune de inzestrare (gen Eurofighter, Eurocopter) nu aveau partener ce sa propuna.. Nu aveau cercetare.. Intre timp au pe toate palierele.. Indra pe electronica/avionica/radar, ITP Aero pe motoare.. Se stie de Escribano.. Uro Vamtac etc.. Companii fara mare istoric..Spania nu insemna mare lucru pe defence.. mult timp consumator ca si noi si polonezii (de la Franta, Germania, SUA etc).. Dar uitati acum: partener probabil cu drepturi egale in FCAS..M-10 Booker e pe platforma de Ascod.. Polonezii de ce ar fi mai prejos?

    Adio vremuri cu bipolarism SUA vs URSS..

    Acum Polonia..totusi tara mica.. Sa devina big player si ei.. Cine ar fi crezut si de Turcia? Si de ce nu sa inverseze rolurile.. Uitati SUA ce masiv cumpara de la altii..daca iei toate tenderele/programele de inzestrare e plin de tehnologie din afara: urmatorul SPH, MLI, chiar MBT.. Polonia spera sa vanda intr o zi SUA.. poate parea fantezista teoria dar e doar primul pas.. Timpul va demonstra…la ei au politicieni care chiar inteleg ce inseamna asta cu „primul pas” ..nu k la noi doar slogan.. de urmarit in anii ce vin concepte poloneze pe armament.. Parerea mea ca vom vedea tot mai multe si pe arme tot mai complexe.. Pt ca vor „rumega” toata tehnologia asta „state of the art” si o vor intelege..

    Si sa ramanem in oglinda.. Parca vad ca noi facem cu F-35 urile cum am facut cu MIG-29 urile..vor sta mai mult prin hangare ca nu ne vom putea permite costurile de mentenanta operare..o sa gasim scuze ca de obicei.. Ca la footbal..n am avut centre de juniori..cum zice Hagi hahaha.. Nu am avut scoli de piloti..piese de schimb..hangare dedicate.. Idem. Abrams-urile..la noi se prabusesc podurile sau nici nu avem infrastructura..dar cumparam tanc cu 15 tone mai greu decat actulul! Nici la parada de 1 Dec nu o sa ne putem lauda cu ele ca se strica asfaltul de pe strazile asfaltate k podul de la Braila de „prieteni” sau cumetrii ai partidului..

    .. in concluzie.. Orice fraier poate cu noroc sa-si cumpere Ferrari sau yaht..dar putini isi permit sa si le foloseasca cum trebuie.. Operabilitate optima.. Asa sa le tinem sa facem selfie ruginesc in garaj.. Si mai putini sunt cei care cumpara sa emuleze tehnologia sa aspire sa rivalizeze ei cu Ferrari.. Cam asa vad eu pe termen lung diferenta dintre Polonia si Romania..polonezii cumpara dar si vor dezvolta arme proprii (sau vor participa la programe pan-statale gen FCAS etc..de pe pozitii EGALE sau importante)..ca sa si amortizeze investiiile..noi doar consumeristi..piata de desfacere pt altii si maxim sa ne laudam de 1 dec sa mai obtinem voturi ca „ia uite ce investitii s au facut in mandatul lui X sau Y”.. De folosit mai putin..ca se strica si nu dau bine la parada..

    Parerea mea.. (si scuzati de postarea lunga..dar chiar sunt de invidiat polonezii..)

    23
  18. Toată epopeea asta inventata cu Polonia e doar un complex de inferioritate care deja trece în sfera patologicului. O obsesie
    Telenovela a fost băgată in „news” inițial de un istoric militar propășit pe acolo și cum la noi nu prea a avut nimeni curiozitatea să meargă la fata locului, că nu e loc de citybreak și shopping, se bazează pe auzite și citite in presă și uichi.
    De cunoscut Armata Poloneza înainte de 89 nu vorbesc, că tot uichi e baza.
    Nu mai spun că unul dintre șefii lor FOS a fost agent rus, ca bineînțeles stie altcineva de aici mai bine, chiar daca n-a auzit niciodată de caz.
    Macar mai citiți de Jaruzelski, aia găsiți pe uichi. Și de băiatul ăla picat cu aeroplanul, ca și acolo au infrant.

    6
  19. Noi tot zicem ca Polonia cumpara 4 tipuri de motoare, ca dau bani prea multi si intra in faliment. Din toate astea ei vor invata, mentenanta la diferite tipuri de avioane/motoare, apoi cu sklutile astea pot sa si dezvolte propriile avioane/motoare in viitor.
    Noi? Ce facem? Am un sentiment negativ ca F-35 va fi intarziat inca 6 luni minim, de IFV nu se mai aude nimic, de K2 nimic, arma de asalt de origine interna sau externa iar nimic. Singura zona care merge este cea aeriana.

    3
    • Hai să fim serioși, o țară ca Polonia nu are baza industrială și tehnologică să fabrice tancuri de ultimă generație, avioane multirol sau elicoptere.

      4
      • Intrebare de baraj: cum crezi ca a ajuns Ucraina sa proiecteze si sa produca Bogdana?

        A primit cateva modele NATO. Toate testate pe front. Au vazut la fiecare plusurile si minusurile. Stii care e avantajul? Un produs nou, mai bun, cu multe plusuri si mai putine minusuri. Cu ce au avut in curte si cu ce au putut produce local. O arma care li se potriveste ca o manusa. Pentru care produc si piese de schimb, si munitie.

        Acum, compara cu Polonia. Nu este exact la fel, dar e pe acolo pe aproape, mai ales ca au produse trimise pe frontul Ucrainei. Si daca nu le-au nimerit din prima, au avantajul ca acum pot ajusta. Si cresc plusurile si scad minusurile. Produsul lor. Apoi deschid proiecte noi, ridica stacheta treptat. Si asa mai departe.

        Noi nu am facut decat sa mai pierdem la comanda inca o oportunitate. Coreenii sunt ultima noastra sansa serioasa – ei inca nu stiu ca noi nu suntem. Sau poate sunt mai optimisti ca noi, poate isi spun ca asa ceva nu se poate, asa ca trag de noi sa ne scoata din amorteala.

        6
        • Pai facem ceva din chiron ca daca nu contractele sunt la cheie deci mai usor cu reclama

          1
        • nope, nu e chiar asa simplu.
          Fiecare din produse au fost proiectate cu aanumite caracteristici pentru anumite carnete de sarcini.
          Ca sa faci un produs cu toate caracteristicile la superlativ iti iese un pret astronomic.
          Intotdeauna este un compromis, ceva trebuie sacrificat ca sa ai altceva.
          In plus, ca sa obtii anumite performante iti trebuie anumite materiale si tehnologii de fabricare, la care nu ai acces chiar daca ai produsul si te holbezi la el. Si alea au in spate patente de milioane multe de $ pe care companiile private nu sunt proaste sa le dea gratis, ca e painea lor.

          Cam asta era la un moment dat boala unora dintre cerintele MApN: luau doar caracteristicile cele mai bune din pliantele diverselor produse si adaugau un pret redus… si ramaneau cu cerintele in brate ca nu ii oferta nimeni.

          6
        • Bohdana era in stadiu de prototip anterior invaziei din 2022.
          Exemplarul prototip il poti vedea in clipurile cand lovea Insula Serpilor, exista chiar si un interviu al artileristilor care nu erau deloc multumiti de el spunand ca se strica des, „dupa cateva trageri trebuia sa asteptam sa se raceasca”, „stabilitatea sasiului era slaba ceea ce ducea la imprecizie tir”. In schimb laudau Caesar pentru pecizie si fiabilitate in exploatare, avand conditia folosirii proiectilelor originale, altfel precizia avea de suferit.
          Probabil ca intre timp ca au primit ceva ajutor la partea de aliaje, ceva CNC-uri sa le permita tolerante mici si un nou sasiu mai robust de la cehi.
          Dar fa te rog o diferenta:
          – Bohdana este are incarcare full manuala
          – Caesar are incarcare semiautomata (tb sa puna cineva proiectilul si trotilul pe jgheab)
          – Archer este full automat.
          Cat timp Bohdana trage un foc, Casesar trage 2-3 iar Archer se caleaza, ia tinta, trage 4 proiectile si e deja pe drum. Bohdana si Caesar au in continuare problema expunerii echipajului si munitiei in fata dronelor mici.
          Intre Bohdana si Archer e diferenta dintre un T72 Ural si un K2 Black Panther.

          5
      • Cum sa nu, si ei si noi putem. Vine coreea de sud si face 5 ani productie la tine, lucrezi cu coreea de sud la un proiect de arma noua facuta pentru necesitatile tale. In iteratia 3 adica in 10 ani poti sa ti faci si singur urmatorul model. Diferenta este ca ei vor si noi nu. Capacitatile se dobandesc repede daca vrei.

        1
  20. Parca amu oleaca de timp , Zele plingea ca polacii nu au livrat MIG-29 promise , 28 bucati. Zgirciti polonezii.

  21. Poate ca polonezii au facut calculele pe indelete si au au vazut ca modernizarea si operarea a 48 de buc. F16 pe durata de viata e mult, mult mai ieftina decit operarea a 48 F35.
    Poate ca polonezii cred ca le este de folos un camion zburator care cara 8 tone
    Poate ca vine cineva la Casa Alba care spune: Ba baieti, programul asta F35 e cam frauda, ia taiati costurile de operare pt.noi , o sa recuperati banutii de la partenerii europeni si partenerii europeni o sa accepte bucurosi , doar au 600 de bucati

    3
  22. Productia de kituri de modernizare ptr F16 nu este atat de incarcata cu comenzi cum este incarcata productia de F35 – asta inseamna ca modernizarea unui numar de n F16 se va face mult mai repede decat achizitia de n F35.
    Polonezii au, sau urmeaza sa aiba, un numar destul de mare de F35 pe care sa le dubleze cu un numar la fel de mare de weapon trucks, cu o capacitate mai mare de incarcare cu munitie.
    Chiar si dupa modernizare, ora de zbor la F16 va costa mult mai putin decat cea a F35.

    5
  23. Clisee preluate si rostogolite de unii pe aici:
    1. Polonezii se vor impovara pe generatii:
    Polonia a investit ~ 30 mld EUR in armament, Romania are deficit bugetar de 7% din PIB, adica ~18 mld EUR, daca luam un deficit „acceptat de 2.5-3%” => ca Romania cheltuie pe datorie cam 10 mld EUR/ an!
    Polonezii se inarmeaza de 3 ani, ia uite ca suntem fix in situatia lor ca si cheltuieli, numai ca avem un venit la 1/2 si impuimuturi mai scumpe => copii si nepotii nostrii vor fi minim X2 indatorati fata cei ai polonezilor !!!!!!
    Ca vin alegerile, in dimineata cu pricina, sa va ganditi la copii si nepoti vostrii cum vor plati taxe si impozite pentru banii furati azi de primari si toata gasca lor de bugetari si acoliti plini de bani.
    2. Ghiveci in inzestrare:
    Au 3 modele de tancuri si 3(4) modele de avioane.
    Leopard2A4 sunt modele vechi (un cosmar al mentenantei) si dupa ce primesc loturile comandate la coreeni, vor fi trimise in Ucraina. Deci in final vor ramane cu 2 modele, la asemenea flota uriasa este buna redundanta celor 2 producatori. Daca aveau 2 modele si cate 50 din fiecare era o prostie. Pe modelul asta grecii au avut/au Mirage/Rafale si F16 in paralel.
    Au 3(4) modele de avioane. pai sa o luam la rand:
    – un trainer coreean modern (3 escadrile), cu un grad mare de compatibilitate fata de modelele superioare
    – o flota consistenta de F16 pentru „misiunile zilnice” (3 escadrile). A se vedea ca si israelienii folosesc F16 dupa ce F35 le deschide calea
    – o flota de F35(2 escadrile), un striker cu reale capacitati stealth
    – mai vor un „weapon truck” aerian gen F15 (2 escadrile), ce poate cara singur cat toata escadrila RoAF de Mig 21.
    Deci vor avea 10 escadrile ~ 170 de aparate:
    La o disponibilitate de 2 piloti/aparat => 340 piloti, deci pe an au nevoie de 2 clase, pentru improspatare echipa.
    Decizia de a prelungi viata F16 este matura, F35 este foarte bun (dovedit) pentru scopul sau de striker, daca ii agati de piloni bombe glisante l-ai transformat in F16 dublu la pret si intretinere. O sa vedeti ca si RoAF vor pastra minim o escadrila de F16.

    3. Legat de folclorul cu F35, avion cu probleme, imatur ca nu e prea stealth…. groh, groh,groh…vedeti ca acum 1 saptamana 2 aparate au survolat Teheranul si au lovit locatii din oras (se barfeste ca au fost bunker buster), asta dupa ce alte aparatele din escadrila au distrus radarele de raza lunga si toate „vestitele” baterii de S300. Cu 2 escadrile de F35, in nici 4 ore Iranul (top 10 putere militara) a ramas fara alertarea si apararea AA de raza lunga si trageau la nimereala cu proiectile AA fix ca in Bagdad sau Belgrad. Dupa care au venit F15/F16 si game over (pe multe luni de acum).
    Si inca ceva, daca au facut asta israelienii, faceti X20 si o sa aflati ce pot face americanii.

    25

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *