Asa cel putin se scrie, dar Slovacia nu cred ca are de unde sa scoata 13 aparate, atat timp cat in august 2022, cand MiG-ul 29 a fost retras oficial din dotarea fortelor aeriene, slovacii mai aveau 11 aparate cu resursa de zbor, nu se stie daca toate erau si in stare de lupta. Cel mai probabil ca nu erau…
La despartirea de Cehia, Bratislava a mostenit 24 de aeronave MiG 29 si macar din acest punct de vedere ar putea exista un stoc de piese de schimb care sa readuca la viata 13 aparate, dar in acest moment pare foarte greu de crezut ca slovacii vor putea trimite in Ucraina 13 aparate gata de zbor in, sa spunem, 1-2 luni. Seful Statului Major General slovac, generalul Daniek Zemeko, a spus pentru presa ca nu stie inca cate aparate sunt apte de zbor si cate vor fi folosite doar pentru piese de schimb. Inginerii ucraineni ar fi inspectat deja avioanele MiG 29 slovace.
A mai declarat generalul Zemeko ca mare afacere cu MiG-urile 29 n-ar fi fost nici inainte de a fi retrase de la zbor, flota de 29-uri inregistra cate o defectiune la fiecare 43 de minute de zbor, iar maximul de avioane gata de zbor era de patru aparate. De unde vor scoate ei 13 unitati apte de lupta?!
Pe langa cele 13 MiG 29, slovacii mai doneaza Ucrainei si doua lansatoare KUB, ceva munitie, piese de schimb, desi termenul de “donatie” nu se aplica aici cu intreaga sa putere, Slovacia urmand sa primeasca compensatii in valoare totala de 900 de milioane de euro in contrapartida cu… donatia si cum este evident ca nimeni pe lumea asta nu ar cumpara 13 MiG 29 uzate si doua lansatoare KUB, afacerea slovacilor este demna de toata lauda, au reusit sa faca rost de bani frumosi pentru o marfa pe care oricum nimeni n-ar fi cumparat-o. Ca sa nu mai spunem ca avioanele trebuiau casate, dezmembrate, munitia de origine sovietica delaborata ceea ce inseamna alte costuri… Pentru ca daca adunam toate donatiile facute de Slovacia Ucrainei, ajungem probabil la o valoare de piata de sub 100 de milioane de euro, asadar o afacere cu totul exceptionala.
In cazul Poloniei, patru aparate gata de zbor sunt o certitudine.
Dar cat vor conta aceste batrane MiG 29, cam o escadrila in varianta optimista, in apararea anti-aeriana ucraineana? In lupta aer-aer BVR (raza lunga) nu cred sa conteze prea mult, dar nici nu cred ca Kievul pentru asta le-ar folosi.
MiG-ul 29 este un aparat foarte rapid si care evolueaza destul de bine la altitudini mici fiind din acest punct de vedere un posibil aparator impotriva rachetelor rusesti de croaziera, dar si impotriva elicopterelor sau aparatelor Su 24.
Nu par sa aiba prea multe sanse in fata unui Su 30 modernizat sau a unui Su 35S si intrebarea care se pune este daca ucrainenii mai au suficienti piloti care sa-l zboare. Chiar daca presa poloneza speculeaza despre o posibila intregrare a rachetelor BVR AIM-120 AMRAAM pe MiG-urile 29 donate ramane problema radarului original care nici sa-l pici cu ceara nu cred ca poate sustine racheta la o distanta suficient de mare inca sa ajunga la paritate cu radarele de la bordul Su 30SM/Su 35S.
De fapt, ca radarul original al MiG 29 sa comunice cu o AMRAAM ar fi un lucru foarte dificil de facut, nu imposibil dpdv tehnic, dar foarte complicat. In acelasi timp, AMRAAM poate fi folosita si fara radarul avionului, radarul rachetei putand sa achizitioneze tinta desi racheta este inca pe sina de lansare. Raza radarului de la bodul AIM-120 se duce spre 20 km, ceea ce nu-i putin lucru, iar AMRAAM este semnificativ mai eficienta in cazul in care avionul inamic fuge, decat rachetele rusesti.
Pe de alta parte, la lansare, AMRAAM poate fi orientata pe o anumita directie cu ajutorul colimatorului avionului, fara legatura cu radarul, iar daca in zona se afla un avion rusesc pentru razboi electronic, iar sistemele sunt active si bruiaza zona, AMRAAM poate fi lansata auto-ghidandu-se direct catre respectivul avion. Sansele sa-l loveasca nu sunt grozave dar ele exista si sunt suficient de bune pentru a incerca o astfel de manevra.
Acum, daca facem o paralela intre T 72 si MiG 29, am putea presupune ca batranul MiG 29 (care apropo nu este nici pe departe chiar atat de batran, ci doar nemodernizat) ar fi doar avangarda, tot asa cum T 72 poloneze, cehesti si slovace s-au dovedit doar o avangarda pentru Leopard 2.
Daca asa va fi ramane sa asteptam ca F 16/Eurofighter/Mirage sa-si gaseasca drumul spre Ucraina, cert este ca 17 aparate destul de vechiute si fara arme moderne in dotare nu vor rasturna balanta frontului din Ucraina, dar 3 escadrile de F 16, chiar si A/B, s-ar putea s-o faca…
GeorgeGMT
cam toată secțiunea aeriană a acestui război a fost trecută în rol secundar si asta în timpuri unde asigurarea suprematiei aeriene face parte din abecedarul razboiului modern.
o fi specificul acestui conflict si al combatantilor….sau spatiul aerian e saturat cu contramasuri si capabilitati AA de ambele părți.
..sau n-au cu ce?
Nu e așa sigur cu Mig urile poloneze
Guvernul Germaniei a avertizat Polonia că ar putea avea nevoie de aprobarea Berlinului pentru a livra avioane de vânătoare MIG-29 Ucrainei, în contextul în care unele aeronave ar putea proveni din foste stocuri germane.
Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, a declarat vineri, conform site-ului Tagesschau.de, că în cazul în care Polonia intenţionează să trimită în Ucraina avioane de tip MIG-29 provenind din Germania, va trebui să depună o cerere de autorizare a transferului de către Berlin.
„Noi aşteptăm depunerea unei cereri”, a afirmat Steffen Hebestreit.
Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a afirmat, potrivit CNN, că unele dintre avioanele de vânătoare MIG-29 provin din fosta Republică Democrată Germană (RDG). Deocamdată, Varşovia nu a formulat nicio cerere de autorizare adresată Germaniei.
https://www.tagesschau.de/newsticker/liveblog-ukraine-freitag-239.html#Bundesregierung-zurueckhaltend-zu-Kampfjet-Lieferung-aus-Polen
https://spotmedia.ro/stiri/eveniment/germania-atentioneaza-polonia-mig-urile-pentru-ucraina-ar-putea-avea-nevoie-de-aprobarea-berlinului
Slovacii au livrat mult armamanet sovietic ucrainienilor dar cred ca au avut, supliementar fata de altii, si un interes geopolitic major: vecinul viky. De asta au fost mai curajosi/hotarati in livrari decat multe state europene. Ca daca pentru noi (mai putin mr. dincu) ar fi grav sa avem din nou granita cu rusii pe Prut, pentru slovaci (dar si pentru noi) ar fi un dezastru daca sovieticii din ziua de azi ar avea din nou granita terestra cu ungurii in Transcarpatia. Fratii lu viky locuiesc compact in zona de frontiera comuna (zona de campie) si la fel ca cei de la noi sufera de complexe de superioritate si de vise umede. In plus, fata de slovaci, viky sta relativ bine din punct de vedere demografic, economic, militar, deci ar fi mai tentat sa incerce ceva acolo, decat la noi…
Slovacii sunt conștienți de pericolul ungar și nu se sfiesc să afirme public asta.
Slovakian Minister of Foreign and European Affairs Rastislav Káčer appeared on local television channel Markíza where he made stunning statements about Hungary.
Káčer told the interviewer that ‘had Vladimir Putin succeeded in Ukraine, Hungary would have already made territorial claims against Slovakia’. He also added that ‘this topic is already relevant, that is why it is especially important for Slovakia that Putin fails in Ukraine.’
He was also asked a question about the the ‘incident’ of Prime Minister Orbán wearing a scarf with a picture of the historical Greater Hungary map, while bidding farewell to all-time most capped Hungarian footballer Balázs Dzsudzsák retiring from the national team. In response, Káčer said that based on ‘a thick stack of intelligence files in his vault’ and the fact that he had lived in Hungary for five years between 2013 and 2018 as Slovakia’s ambassador, he is confident that ‘serious strategic issues’ were manifested in PM Orbán’s particular scarf.
On this very same TV show, Speaker of the National Council Boris Kollár had expressed similar sentiments. Appearing there in April 2022, he claimed that Hungary may be after Slovakian territories if Putin’s invasion of Ukraine sufficiently destabilises Europe. He had previously also praised the Trianon treaty as having freed Slovaks from under ‘Hungarian oppression’.
https://www.hungarianconservative.com/articles/current/hungary_slovakia_territorial_claims_greater/
Spre deosebire de unii papă lapte de prin spațiul carpato- danubiano-pontic care nu doresc sa-i supere pe vecinii care consideră Dunărea canal navigabil interior.
Oare in NATO e vreun plan de o noua Operaiune Margarethe? Sa-i ocupe repede pe unguri inainte sa faca nazbatii.
https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Margarethe
Nu știu dacă e vreun plan pentru o nouă Operation Margarethe în NATO, in NATO sunt și germanii și francezii, sper să existe așa ceva în USA, sunt mai de încredere.
Daca castiga Trump in SUA in Noiembrie 2024 putem sa ne cantam prohodul si nou si slovacilor.Ala parca vad ca intrerupe ajutorul dat ucrainienilor(aporopo, vezi scandalul Haas Automation care si acum cica vinde CNC-uri rusilor( https://www.youtube.com/watch?v=MhuIGLV97Kw) iar europenii nici ei nu sunt toti pe acceasi lungime de unda ba chiar unii daca le-ar fi data ocazia ar face iar afaceri cu rusii.Eu as fi luat de la slovaci ceva obuziere autopropulsate ZUZANA 2,chiar mi s-ar parea un add-on util la cele senilate care cica le vom cumpara intr-un orizont nedefinit.Plus poate facem ceva colaborare pe partea de fabricatie tunuri, au un range de produse interesant aia de la ZTS Špeciál ( https://www.ztsspecial.sk/sites/default/files/imce/images/barrels_production_programme.pdf )
Da . da …ce o mai dau de gard si nemtii astia…singurii la care ar trebui sa ceara voie polonezii sunt rusii .Ei sunt producatorul … ca le-ai avut tu odata in compunerea fortelor aeriene e frectie …Nu esti tu producatorul si nici nu ai piese fabricate de tine in componenta avionului . Norvegienii cand ne-au vandut alea 32 de F 16 au cerut voie la americani ca ei sunt producatorul avionului . Daca americanii ziceau nu adio 32 de f16 . Vezi cazul Slovaciei daca nu ma insel cand au vrut sa cumpere F16 second hand din Israel si americanii nu si-au dat acordul . Nemtii papa caca la faza asta…
Croația a vrut să cumpere F 16 de la Israel și americanii n au fost de acord, au cerut că F 16 să fie vândute fără upgradarile israeliene.
Defense Ministry chief apologizes after deal to provide 12 fighter jets for $500m vetoed by Americans, who reportedly demanded Israeli upgrades be rolled back
https://www.timesofisrael.com/israel-confirms-f-16-sale-to-croatia-nixed-over-washingtons-objections/
Also it cannot return back to initial state once upgraded, this won’t fly…
It was a diplomatic veto
Yes. They deprived them of very advanced aircraft a ACE-program. In spanish and photo cocpit: https://www.defensa.com/otan-y-europa/israel-ofrece-croacia-aviones-combate-f-16-modernizados-estandar
https://www.rumaniamilitary.ro/ace-o-solutie-mai-buna-pentru-romania-in-locul-mlu
https://www.rumaniamilitary.ro/un-viitor-program-lancer-pentru-f16-baza-a-parteneriatului-strategic-romano-israelian
ACE o fi fost o soluție mai bună, dar când a cumpărat Ponta F16 și le a făcut MLU în Portugalia era în plină desfășurare suspendarea dubioasă a lui Băsescu și Barroso era președintele Comisiei Europene.
Croatia , nu Slovacia stiam ca este o incurcatura pe undeva…
A fost un episod foarte bizar. Mă întreb nu cumva e legat și de faptul că Zagrebul încă mai are multi filo-rusi prin guvern?
Toată istoria Croației după 1990 e bizară.
https://www.rumaniamilitary.ro/s-300-pentru-croatia-o-afacere-incalcita
Cred că a fost vorba de un interes comercial american, existând și o ofertă americană.
US and Greece had offered some used F-16s as well.
https://www.f-16.net/f-16-news-article5112.html
Actually Washington is upset that Israel added advanced Israeli-made electronic systems to the F-16s, giving Jerusalem an edge over American planes and therefore unfairly profiting from the deal, according to a report by Israel’s Channel 10, which quoted unnamed Israeli officials.
https://theaviationgeekclub.com/us-could-block-israelis-f-16-sale-to-croatia/
crescut de mic la tv in epoca razboaielor din golf si afganistan de rit nou foarte putină expunere pe razboiul aerian observ…
MiG-urile Slovace și poloneze considerate aduse la norme NATO, dar asta implică numai IFF și sistemul de comunicație.
Ucrainienii au reușit să adapteze pe MiG-29 ale lor rachetele anti-radiație HARM americane, cine știe, poate șurubăresc și alte armamente vestice.
HARMul nu are nevoie de radar, se ghideaza singura dupa sursa radiatiei, dar chiar si fara radar o AMRAAM este foarte utila desi raza ii scade considerabil ca si conul de descoperire a tintei.
Trebuie măcar agățate de avion și să primească comanda de lansare. , chiar dacă se orientează ele singure duoă sursă.
Duoă informațiile mele, nu erau în standardul avioanelor sovietice/rusești.
trebuie preprogramate inainte de lansare/misiune, avionul avand doar adaptarea sinei si optiunea de lansare.
Maestre, ultima frază cu cele trei escadrile de F16 fie ele și A/B m-au făcut mândru. Mi s-au umflat mușchii în pieptul de aramă, vocea mi s-a îngroșat devenind bariton instant și parcă și barba mi-a crescut ca la un spartan. Deci după ce primim norvegienele devenim actor zonal de prim rang și îi subordonam pe orcii zburători și dacă vrem le udăm și canapeaua?
F 16 A/B are inca vlaga in el, un radar decent, dar ar avea nevoie de munitie suficienta si variata. daca vom avea cate doua AMRAAM si patru AIM-9 per avion, fara HARM, fara JDAM atunci le cumparam doar sa fie pe stoc.
La jdam creca avem nevoie doar de kit de conversie
„Zilele acestea,
trimitem spre Parlamentul
României, pentru aprobarea
prealabilă, achizițiile care se referă
la obuziere autopropulsate pe
șenile, trei batalioane. De asemenea,
mașina de luptă a infanteriei
pe șenile, sisteme de apărare
antiaeriană cu bătaie scurtă și
foarte scurtă și două tipuri de
rachete pentru F-16”
generalul Incicas in Observatorul militar Nr. 9 / 8 – 14 martie 2023
cum Amraam si Sidewinder deja au contracte in derulare prin FMS putem oare presupune ca este vorba de 2 tipuri noi de rachete pt fortele aeriene romane ?
Cel mai probabil AMRAAM și Sidewinder pt celelalte 2 escadrile de F16
Deja avem livrari pana in 2024-2025 la loturile in productie pt alea
E clar că ar fi un pas înainte,nu știm de ce avionică au disponibile fratili nostru Ucraina da e clar că au nevoie de avioane militare că sunt sovietice că sunt europene că sunt americane au nevoie de a avea ceva in mână și în dotare. Am putea dona și noi Mig 29 piese , motoare măcar de pe Mig noastre ,să donam ce avem în stocare măcar ca piese ,nu știu să ne mișcăm cu talent :)).
Stimate Georgel ( si ceilalti stimabili interesati )
Ma bucur ca te bucuri de cele 3 escadrile de F-16. Io crez ca am putea avea motive de bucurie si mai mari daca unii sefi de pe la noi ar fi pe faza si ar actiona la momentul oportun pe care il indica aceasta stire:https://www.defenseromania.ro/u-s-air-force-ar-urma-sa-renunte-la-sute-de-avioane-in-2024-pe-lisa-sunt-a-10-f-22-si-f-15_621653.html
Ce bine ne-ar sta cu vreo 20 de „Mistreti” in batatura, asa vulnerabili la man- pad – uri cum ii declara americanii. Despre ” Vulturi” ce sa mai zic. Ar fi buni 20 – 30 bucati. Dar parca vad ca majoritatea acestor zburatoare vor ateriza in ograda polonezilor ca garnitura la HIMARS si Abrams.
Ideea e alta , nimeni din cadrul forului decizional nu este interesat sa doteze armata romană cu cea mai buna tehnica , ci interesul este o dotare minimalista …
Așadar , orice oportunitate ar putea apărea , nu suntem interesați …
Cel mai mare interes al decidenților politici este conservarea privilegiilor sau eventual , înmulțirea lor , atât !
Oameni buni, eu am început deja să cred că nu e voie să ne dotam cu mai mult. Am spus-o și repet, forurile decizionale din România se supun ordinelor din afară, probabil de la Moscova. De aia sau din prostie extremă nu cumpărăm când avem ocazia nimic.
A number of F-15C / D (especially D) will be transferred to Israel for a complete restoration and modernization. There is an agreement…
Structurile de securitate ucrainiene sunt pline de conserve rusești. Nu vor primi prea curând arme de ultimă generație. Nici drone ,nici avioane.
Maxim ce pot obține este tehnologie de anii ’80, ’90.
Vă dați seama că orice F ,Rafale, EF modern ar ajunge , obiect de studiu la Moscova, Beijing și chiar Teheran.
Foarte discutabil – cu siguranța sistemul ucrainean de securitate este infiltrat de elemente ruse , dar dotarea cu F16 A\B nu cred ca reprezintă o mare amenintare din punct de vedere al tehnologiei pentru ruși …
In acest moment tehnologia Stealth reprezintă vârful , F16 , F15 și F18 sunt pe drumul către retragere …
F 16 a/b, așa vechi cum e, e peste ce au rușii ca zburatoare…
F 15 e OZN…
Mig-ul a mers din „victorie in victorie”… radarele de bord ruse sunt sub cele americane, MMC, motorul nu mai zic…
Su -urile indiene au dat dosul F-urilor paki….știu mai contează și rachetele (cele ruse nu sunt chiar ca în pliante)
dar vorbim totuși de crema aviației ruse…
Zic și io…
MIG 29 , la vremea lui a fost unul dintre cele mai bune avioane din lume – nu văd ce motive am avea sa credem ca MIG 35 este un avion slab – mai ales împotriva F16 A/B.
Avioanele rusesti cad in Ucraina pentru ca sunt date jos de echipamente antiaeriene – echipamente antiaeriene care la fel pot da jos și F16 sau F15
MiG-35 a rămas în stadiu de prototip iar după absorbirea biroului MiG de către Suhoi e pe linie moartă.
N-are nici un rost să faci comparații cu avioane care ar fi fost dacă să fie…
Mig 35 exista in dotarea Rusiei in cantitati farmaceutice. In aviatia rusa domina clar familia Suhoi. Cat de bune sau cat de pregatite sunt avioanele rusesti sau produse de rusi sa faca fata campului de lupta modern s-a vazut in meciurile recente India – Pakistan si in Ucraina. Ultramodernele Suhoi rusesti nu au reusit sa castige controlul spatiului aerian in fata unei aviatii ucrainene formate din Mig29 si Su27 cu echipare teoretic depasita fata de aviatia rusa.
„Ultramodernele Suhoi rusesti nu au reusit sa castige controlul spatiului aerian in fata unei apărări antiaeriene ucrainene echipată parţial cu echipament NATO”.
Here, fixed it for you.
În altă ordine de idei, 3 escadrile de F-16 ar putea ajuta Ucraina (folosite cu cap), dar în niciun caz nu ar răsturna situaţia.
Apararea AA ucraineana a primit echioament NATO dupa vara lui 2022 iar tinta sunt rachetele de croaziera rusesti. Aviatia rusa nu a reusit sa se impuna nici inainte de venirea celor cateva baterii AA NASAMS si IRIS T. Stinger si Piorun in ciuda mediatizarii au avut efecte mai ales asuora flotei rusesti de elicoptere. Rusii au esuat atat in campania tip SEAD cat si in cea de nimicire a aviatiei ucrainene. Asta arata atat ineficienta tacticilor rusesti cat si calitatea indoielnica a echioamentului rusesc.
Da, motiv pentru care am menţionat „parţial echipată”. Ideea era că aviaţia rusească a fost oprită de către apărarea antiaeriană ucraineană, nu de către aviaţie. Asta arată nu doar ineficienţa şi proasta calitate a aviaţiei ruseşti, ci şi dificultăţile aviaţiei împotriva unei apărări antiaeriene moderne cât de cât capabile. Iar în condiţiile astea, s-ar descurca mai bine câteva F-16 ucrainene folosite în scop ofensiv împotriva AA ruseşti? Sincer, mă-ndoiesc.
Nu asta era ideea ci faptul ca aviatia rusa nu poate impiedica aviatia ucraineana sa efectueze misiuni. Nu avem din partea rusilor ce se revendica ca a doua armata a lumii aceeasi capacitate de a domina spatiul aerian similar cu ce au reusit americanii in Irak si Iugoslavia. La inceputul razboiului aviatia ucraineana nu era deloc una foarte puternica, la fel si apararea AA. Unde mai pui ca toate sistemele AA erau de la ei din batatura deci ar fi trebuit sa le stie punctele slabe.
Iar cateva escadrile de F16 ar schimba ceva in favoarea ucrainenilor avand in vedere ca ei inca folosesc Su25 si MIG29. F16 in orice varianta este mai capabil decat ce au ucrainenii atat in misiuni aer-sol cat si aer-aer.
Iar ideea mea era că nu aviaţia rusească e problema, ci apărarea lor AA.
Americanii au dominat în Irak şi Iugoslavia nu doar datorită echipamentului şi pregătirii (ambele mult superioare şi ruşilor, şi adversarilor), cât mai ales datorită unei superiorităţi copleşitoare la toate nivelurile. Şi chiar şi aşa au avut pierderi.
Le-ar da F-16 o astfel de superioritate ucrainenilor încât să le permită operaţiuni ofensive importante, capabile să schimbe soarta războiului? Nici vorbă.
Ar reprezenta un ajutor limitat? Depinde cum sunt folosite. În clipa de faţă mult mai utile decât F-16 pentru Ucraina sunt rachetele şi proiectilele de artilerie, ideal nişte ATACMS.
@Adrian
Niciodata nu s-a pus problema ca Vestul sa trimita ce ai insirat acolo: Rafale, EF sau ultimele tehnologii din sectorul AA (desi deja au primit si operationalizat NASAMS si urmeaza sa primeasca PATRIOT, deja e stabilit).
Ca sa nu mai mentionez de Leopard urile deja ajunse in Ucraina in versiunile 2A4 ssi cele care urmeaza sa ajunga: 2A5 si 2A6.
Britanicii tocmai ce au terminat training ul cu ucrainienii pentru Challenger…
Asadar, uite ca usor usor Vestul trimite armament si tehnologii foarte capabile, foarte relevante.
=================================================
Referitor la partea: „Structurile de securitate ucrainiene sunt pline de conserve rusești. ”
Ucrainienii au lucrat intens in ultimii ani (mai ales de la inceputul invaziei) la depistarea tradatorilor si agentilor muscali din cadrul structurilor lor. Cu siguranta ca inca mai sunt infiltrati rusnacii prin tot felul de institutii, fara nici o indoiala.
Insa stiti ce mi-e frica ? Sa nu avem noi,Romania, mai multe conserve rusnace prin structurile noastre…
Faptul ca suntem unde suntem, dupa mai bine de 30 de ani de la Revolutie (nivel instrastructura, privatizari, domeniul energetic, stare Armata deficitara sa zicem, autostrazi lipsa) imi confirma temerea asta…..
Daca privesti in mod lucid realitatea din ultimii 30 de ani al Romanistanului,poti sa observi cu ochii larg deschisi ca sunt implicit muuuult mai multe conserve rusesti in politica,armata si servicii noastre decit exista in momentul de fata la ukrainieni!USListi+hauristi+orbanisti practic controleaza tot.
Intr-un potential conflict cu russii pe granita cu T55/Jder/Tab/Ak47 nu faci mare branza,tot armamentul asta este chiar mai vechi decit conservele cu care explodeaza mujicii putinisti prin stepa ukraineana.Polonezii fac treaba cu corenii K2,ungurii sunt dotati cu Lynx&Leo,romanii merg la razboi cu transportorul de trupe Piranha,dacia duster si multe flegme.Trist!
Asa este ! Pastrarea privilegiilor este obiectivul principal. Curat, murdar coane Fanica!
Este vizibil de pe luna ca vesticii ii ‘toaca’ marunt pe rusi. Le aplica un fel de picatura chinezeasca. Sa nu ii supere prea tara, insa nici sa nu ii lase sa isi faca de cap. Apoi pluseaza cand vine cazul, mai fac rusii gargara, apoi se apuca de ale lor. Cred ca timpul lucreaza in defavoarea rusilor. Daca ce vedem astazi este marea ofensiva rusesca de primavara, inseamna ca mult nu mai au cand pierd razboiul sau colapseaza statul imperial rus! Doamne ajuta!
Ai perfecta dreptate. Nu este un secret, ca rusii si-au epuizat 40% din stocul de obuziere, sau de 50 %, (altii vorbesc de 60 %) din stocul de rachete. Si asta in 12 luni. Daca rusii nu primesc ajutor militar de la chinezi, si nu se termina razboiul anul acestia, la anu, ii iau transpiratiile pe rusi. Productia militara nu face fata la necesitatea lunara…. Prelungirea razboiului nu este in favoarea Moscovei
Mai degrabă aș fi de părere că timpul lucrează în favoarea Europei decât împotriva rușilor. Să vinzi un conflict sistemic cu rușii europenilor și să ieși neșifonat prea mult din asta e o provocare. Ceea ce-i trebuie Europei este în primul rând timp pentru a se reorganiza, reforma și stabiliza pe o altă direcție decât cea care a fost valabilă și pentru asta îi trebuie să-i țină ucrainenii pe ruși, ocupați. Din păcate asta e…..
Zece avioane de vânătoare F-15D6 au fost livrate Forțelor Aeriene Israeliene de la Garda Națională Aeriană a SUA în 2016.Conversia unui F-15D6 american într-un „Baz” israelian implică mulți pași, inclusiv cartografierea aeronavei, îndepărtarea tuturor sistemelor americane până la nivelul trenului de rulare și fabricarea și instalarea de noi componente structurale ale fuzelajului. „Nu cunoșteam avioanele americane, așa că a trebuit să cartografiam avionul, să-i studiem componentele și să facem o fotografie de inginerie. Abia după aceea am trecut la etapa instalării sistemelor israeliene.170 de zile lucrătoare pe avion inclusiv repararea sau înlocuirea motoarelor”. (the licensed production Pratt & Whitney F100 upgraded by increasing power, including turbine blades) „Necessity is the mother of invention” but most importantly learn new skills. Regards…
FA 50 e de considerat o escadrila de 18 in 10 ani Pt ca Soimii nu pot duce inca 20 de ani , au 30 deja si resursa Se va termina in anii’30
Da, Slovacii o sa faca pe dracu in 4, ca sa „doneze” Mig29 … eventual mai cumpara de la nealiniati … ca isi doresc deal-ul cu Viper din US.
Link: https://m.defenseromania.ro/slovacia-primeste-un-bonus-serios-din-partea-sua-daca-va-trimite-mig-29-in-ucraina-contract-excelent-pentru-12-elicoptere-noi-bell-ah-1z-viper-si-500-de-rachete-agm-114-hellfire-ii_621794.html
„Statele Unite s-au oferit să vândă Slovaciei 12 elicoptere noi Bell AH-1Z Viper la o reducere de două treimi, după ce Bratislava a trimis în Ucraina avioanele de luptă retrase MiG-29, a declarat miercuri ministrul Apărării Jaroslav Nad.
Acordul este evaluat la puțin peste 1 miliard USD, din care guvernul slovac va plăti 340 milioane USD în 3-4 ani, restul fiind acoperit de schema de finanțare militară străină a SUA (FMF), a spus Nad într-o postare pe Facebook.
Acordul include piese, antrenament și peste 500 de rachete AGM-114 Hellfire II”
La 1/3 din pret … vrem si noi !!!
In rest, ucraineenii poate ca o sa foloseasca Mig29 si pentru atac la sol, anti-tancuri, sau chiar daca reusesc o integrare de racheta AN, si sa atace ce pluteste prin M.Neagra.
Chestia cu Amraam e OK, daca reusesc integrarea.
Oricum, ucraneenii vad ca primesc de toate, inclusiv Marder de la nemti si vehicule 4×4 blindate MRLPAT de la US.
Incet-incet se face gramada mare, vin si tancurile, vremea se incalzeste … numai bine de ofensiva de primavara-vara.
Si munitia cu uraniu saracit pentru Challenger .. o minune.
Sa asteptam sa vedem o lista mare ce primesc ucraneenii – macar aproximativ – si sa vedem cum vor evolua lucrurile.
Polonia deja a devenit o baza US operationala permanenta in Estul Europei, noi am cam ratat sansa .. dar mai avem sperante cu MK, poate-poate.
Vorba aia, hai ca se poate.
Doar francezii nu vor sa faca navele alea …calicii draq.
US mai retrage 2 „corvete-fregate” de coasta clasa Independence … dupa 10 ani. N-ar fi bune pt. noi, in loc de corvetele din PDF ale neamului ?? Sint gata echipate, par a avea arme OK pe ele … cam ce ne trebuie. Si le-am lua la 1/3-1/2 din pret … pentru inca 20 de ani…
Ca deja de 3 ani stam fara … si perspectiva e sumbra sa mai facem ceva cu corvetele … doar „sforaieli” de la capii MAPN si guvern.
2 x Independence de Romania, suna frumos, nu ?
I think the universal principle of „freedom of navigation in the region” to facilitate acquisition of loans from USA, It’s not even a conversation! For Romania everything should work on this principle – at sea, but on land and in the air. Unlike Poland. IMHO. Regards…
https://m.defenseromania.ro/slovacia-primeste-un-bonus-serios-din-partea-sua-daca-va-trimite-mig-29-in-ucraina-contract-excelent-pentru-12-elicoptere-noi-bell-ah-1z-viper-si-500-de-rachete-agm-114-hellfire-ii_621794.html
F buna afacere pt slovaci