Ucraina – 1 an de razboi; Polonia va cumpara 486 de lansatoare HIMARS

486 – HIMARS

Si, in plus, 9000 de rachete. Intregul pachet se duce spre 10 miliarde de dolari.

In esenta, vor fi achizitionate rachetele, 18 masini-lansatoare HIMARS si 468 de kit-uri de lansare care vor fi montate pe camioane Jelecz. Va fi folosit sistemul de comanda si control polonez “Topaz” iar vehiculele de comanda si control, transport etc vor fi poloneze.

Ne mai aducem aminte ca odata cu contractul semnat de Varsovia cu Coreea de Sud pentru tancuri si rachete tactice, Polonia va achizitiona 288 de lansatoare de rachete sol-sol K239 Chunmoo, adica 16 divizioane de artilerie.

Daca mai adaugam si cele 486 de lansatoare HIMARS ajungem la un total de 43 de divizioane de artilerie reactiva (16 – K239, 27 – HIMARS), ceea ce reprezinta, oricum am privi problema, un numar cu adevarat monstruos de mare, creator de foarte mari emotii pentru orice posibil atacator…

Evidet ca polonezii stiu ce fac, dar cu toate acestea numarul este imens, genereaza probleme logistice enorme si costuri fabuloase atat pentru achizitie cat si pentru intretinere, depozitare, pregatire.

288-K239 Chunmoo

Daca mai adaugam si numarul de tancuri avut in vedere de polonezi, lucrurile par ca au cam luat-o razna la Varsovia si cineva cumpara in nestire, fara sa-si faca un calcul simplu: cum va sustine financiar o tara precum Polonia 774 de lansatoare de rachete sol-sol (plus alte sisteme de artilerie reactiva avute deja in dotare), peste 600 de tancuri (Abrams 250+116, Leopard 2 aproximativ 250 de unitati), la care se adauga cele 180 de K2 Black Panther.

S-ar putea ca o parte din sistemele de artilerie si tancuri sa fie tinute in rezerva, dar chiar si asa costurile sunt enorme.

Cu toate acestea, Polonia n-ar fi singura tara care ar detine stocuri foarte mari de armament fata de bugetul sau de aparare, Grecia fiind cel mai cunoscut exemplu, dar de-a lungul timpului au mai fost si alte natiuni care cu fonduri nu foarte impresionante detineau un sistem de aparare impresionant: Suedia, Finlanda etc.

Asadar, se poate, cu toate acestea lista de cumparaturi a polonezilor este un pic naucitoare, macar din punctul de vedere al unui cetatean al unei tari care in 30 de ani n-a reusit sa-si cumpere macar 3 divizioane de artilerie auto-propulsata.

PS Si unii dintre noi credeam ca odata cu semnarea contractului cu coreenii, polonezii vor reduce achizitia de HIMARS proportional. Nici vorba de asa ceva, raman aproape de 500 de lansatoare…

PPS Intre timp nici noi nu stam cu mainile in san, de curand a fost semnata o scrisoare de intentie intre coreenii de la Hanhwa Aerospace si romanii de la Romarm, cu privire la o posibila colaborare privind chestii importante: obuzierul K 9 Thunder, rachete tactice sol-sol K239 Chunmoo, masina de lupta a infanteriei AS21 Redback, poate chiar tancuri K 2 Black Panther.

De asemenea o alta scrisoare de intentie a fost semnata cu compania coreeana LIG Nex1.

Asadar, fiecare face ce-a facut mereu, polonezii semneaza contracte de achizitie, romanii memorandumuri si scrisori de intentie.

GeorgeGMT

192 de comentarii:

  1. Bineinteles, insa exista o maaare diferenta intre ei si noi! Ce fac ei are valoare, ce facem noi, nu! Scrisori si hartii bune doar de praf in ochi…Polacii chiar stiu ce fac si ce vor, ei sunt noua forta militara a Europei, si asta vor! Noi suntem copii de mingi….jucam cum ni se spune. Asa politicieni, asa tara! Lalaitul, amanatul, discutatul si planificatul e stilul nostru de a ne da interesanti fara a face nimic! Bravo Polonia!

    44
  2. Buna dimineața. Si iată cum Polonia va deține cea mai puternica artilerie din Europa. Bravo lor!. Daca o fi sa dăm de greu o sa mizăm pe sprijinul lor că doar suntem aliați,nu-i așa? Noi mai cumpărăm ceva, așa mai repejor????

    13
  3. Ce fraieri polonezii astia. Ei cumpara arme, nu isi dau pensii si angajeaza neamurile in sistem. Ce papagali….

    64
  4. Salut. Noi?. Ca Brazii.

    20
  5. Am spus-o si la PSR cheltuielile cu munitia vor avea proportii cosmice. Cele 9000 de rachete cumparate asigura cam 6 salve pe lansator. Ma rog sigur au calculele lor totusi vorbim de un sistem reactiv csre nu-i facut sa traga la hectar.

    11
    • 6 salve pe lansator la cate lansatoare? 500? in caz de pocpoc vreau sa vad eu armata aia care face faza la 6 salve din 500 de himars. glavaciocii sigur nu. ei nu fac fata nici la lovituri de mortier lua-i-ar dracu de natângi!

      17
      • Multe armate ar rezista. Pot fi dezvoltate tactici de diminuare a impactului, elementare ar fi la cat ma duce pe mine capul dispersia, tinte false, inducere in eroare prin dezinformare etc.Evident combinate cu contralovituri cu drone, aviatie, sisteme similare. Repet ce am spus asta nu-i sistem sa tragi cu el la hectar. Dar multe depind nu doar de performanta tehnicii, conteaza si factorul uman cat de pregatit si inventiv este. Si intr-o parte si in alta. Multi dintre cei ce comenteaza sici se lasa dusi de val si tind sa vada in anumite categorii de arme cate o ” arma suprema”. Ori nu-i chiar asa, toate armele au limitarile lor. Conteaza cat de bine stiu unii sa le ascunda sau cat de bine stiu sa le exploateze ceilalti.

        23
      • Acum rusii sunt in corzi. Totusi sa nu-i consideram prostii planetei. Ce te faci daca dupa razboiul asta trag invatamintele corecte si dezvolta si ei armament de precizie, arme stand off mai bune, mai eficace si mai numeroase decat cele pe care le folosesc in Ucraina? Plus un alt sistem de recrutare si pregatire a trupelor care sa le ofere si numar si calitate. Hai sa punem un pic si raul inainte sa ne pregatim si pentru el.

        29
        • poate dupa razboiul asta se dezintegreaza. Doamne-ajuta!

          19
          • Povestea cu dezintegrarea Rusiei poate fi periculoase, chiar si doar din cauza ca au un arsenal nuclear suficient sa distruga planeta. Pe mana cui va ajunge?

            8
            • Vash the Stampede

              Nu cred ca asa ceva, ar fi lasat pe mainile unora de-al de Kadirov si care or mai fi… Occidentul va forma echipe militare de izolare & extractie a focoaselor!

              11
              • Tu ai idee câte focoase sunt pe-acolo? Și în câte baze militare și depozite?

                2
                • Vash the Stampede

                  Nu numarul lor este relevant… indoim-as ca toate sunt in stare optima si gata sa fie utilizate, ci mai degraba locatia lor si cat de rapid se poate interveni sa fie sechestrate…

                  2
                  • Singura misiune asemănătoare, nu identica, a fost în Irak, când cu Furtuna in desert, fos americane și engleze nu au reușit să localizeze și distrugă toate scudurile. Genul asta de misiuni e irealizabil.

                    • Vash the Stampede

                      Scudurile ca scudurile… dar in eventualitatea unei dezintegrari totale & bruste, a Fed. Russistaneze, prioritatea de extractie a focoaselor nuculare, este absolut de cea mai mare importanta!

                      Nu cred ca mai este loc de joaca ca prin Irak, de data aceasta… efectiv fierul incins sfaraie sub buci! La propriu!

                      2
        • Vash the Stampede

          Subestimarea inamicului, este intotdeauna cea mai mare prostie! Dar chiar si asa, ceea ce sugerezi tu, va dura ani intregi de zile si munca asidua, ca sa se indeplineasca… in nici intr-un caz in 5 sau 10 ani…

          11
        • cat tim exista coruptia care este larg raspandita pe acolo nu vor face mare branza.

          2
    • Stai sa vezi cum isi fac polacii munitia lor.Ce e asa greu sa mai traga o licenta din Coreea de Sud care au rachetele compatibile cu Himars (alea de pe Chunmoo)? Si iacata cum iti impulsionezi si economia, creezi si mentii locuri de munca,basca ca o sa ai si locuri de munca cu valoare adaugata mare.Numa’ la noi striga toti analfabetii „Vrem paceeeeeee”.Pe zi ce trece ii dau dreptate lui Petre Tutea cand a spus ca a facut puscarie degeaba pentru un neam de idioti.

      25
    • Am gresit la calcule. Vin 18 salve de lansator. Daca vorbim de rachete M31.

      1
  6. Felicitări Poloniei. Atâta timp cât razboiul continuă, riscul de escaladare rămâne. Ieri a apărut zvonuri despre China care se gândește să susțină Rusia.
    Iranul e pe punctul să afle ce se întâmplă daca se joacă cu uraniul la 84%.
    Deci dacă te uiți în jur planul de achiziții al Poloniei nu mai pare fără logică. Cred ca o parte din artilerie va fi donată Ucrainiei. Comparația între Romania si Polonia este ca de obicei fără rost. Sa spus de n-ori pe site de ce avem nevoie, ce se poate face. Speranța mea rămâne ca alții sa vină cu lista de achizitii și noi vom doar semna.
    P.S. Un weekend liniștit tuturor.

    25
  7. Romanii ca de obicei..stam pe margine spectatori si barfim ca tatzele..nu sunt bani fratilor,avem probleme mai urgente..spitale scoli autostrazi,pensii speciale..comentariu ironic bineinteles.
    Intre timp aflam ca si delta..usor usor dispare .Oricum ne bateam joc de ea..cica.
    Somn usor ..dormiti linistiti..ca altii vegheaza?

    19
  8. Suntem atat de mult in urma polonezilor ca si mentalitate. Parca si vad comentariile ) ce o sa faca cu atatea ? cum o sa le plateasca ? tancuri, autopropulsate, reactiva, avioane etc, etc.
    Cam asa arata un program de inzestrare pe 20 de ani…Chiar daca sparg pusculita si intra in rezervele valutare tot se lovesc de capacitatea industriei de a produce. Uitati-va la programul Patria/Rosomak de cat timp e in derulare, cate bucati au si inca nu e complet.
    Discutam de termene lungi si de realizarea, spre deosebire de ai nostrii, ca tehnica sovietica trebuie scoasa din uz incet incet. Ce au comandat e ce vor sa aibe ramas in inzestrare in 20 de ani.
    Spre deosebire ,Romania nu a atins nici acum 2% din pib pt armata. Tot sistemul legal cu privire la inzestrare e varza, nu avem nici macar optiunea ca fondurile bugetare alocate sa fie blocate anual daca nu sunt utilizate si varsate intr-un fond pt inzestrare.
    Situatia polonezilor e cu mult diferita de a romanilor, si nu ma refer doar la relieful complet deschis ci mai ales la faptul ca spre deosebire de Romania, Polonia chiar are granita comuna cu Rusia si dovezile de prietenie si buna vecinatate pe care Rusia i le arata acum Ucrainei sunt suficiente sa le cam dea fiori
    Am lucrat ceva vreme alaturi de polonezi, tineri, batrani, nu e nici o diferenta, sunt rusofobi pana la refuz si nici nu e greu sa intelegi de ce, mai toti si-au amintit de o stire ajunsa in presa acum cativa ani cum ca armata poloneza nu ar rezista prea mult in fata Rusiei si erau absolut revoltati, nu-si aduceau aminte detaliile dar tineau minte stirea si reactia pe care au avut-o , cu injuraturile de rigoare ) Populatia e dispusa sa investeasca in aparare.

    41
    • Este vorba de un wargaming facut la inceputul anului 2021 conform caruia rusii ar ajunge in 5 zile la portile Varsoviei. In acel an au decis sa dubleze fortele armate, iar programul de inzestrare se pliaza pe noile structuri.
      Plus ca este an electoral, si cum ai spus si tu polonezii nu mai vor sa fie invadati niciodata.

      26
      • Chiar si la inceputul anului 2022 lumea facea wargaming luand in serios opereta militara a Rusiei, super impresionanta pt show-uri si social media.

        Oricat am fi noi de paranoici, tot nu mai ia nimeni in serios in 2023 un scenariu in care rusii ajung in 7 zile (nu in 5) la Varsovia.

        Dar totusi, in timp, rusii pot sa isi rezolve problemele si sa-si imbunatateasca armata. Au mai facut-o si cu alte ocazii asa ca paza buna trece primejdia rea.

        1
  9. E posibil sa fie sustinuti financiar de SUA. Care vor sa aiba un pilon (d-ala adevarat nu de paie) de securitate in calea Rusiei pentru ca ei sa se concentreze pe China. Sa nu se bazeze pe binom. In plus am inteles ca polonezii, dupa ce au re-vazut de ce sunt in stare rusii, au schimbat strategia de aparare: nu se mai apara pe Vistula, ci pe teritoriul inamicului. Iar cand inamicul e cine e, iti trebuie o bata mai mare ca sa poti face acest lucru. Nu e exclus ca din aceste echipamente sa fie imprumutate si la ucrainieni in cadrul acordului lor militar.

    19
    • Cred ca nicio tara sanatoasa la cap ar mai utiliza operatii de intarziere (Delay Operations) asa cum sunt ele prevazute in doctrinele NATO, sa dai la schimb teritorii ca sa castigi timp, urmand ca mai apoi, cu sprijinul intregii aliante sa-ti recuperezi teritoriile.
      Nu dupa ce s-a intamplat la Bucha.

      18
      • Ukr nu e in NATO.

        9
      • Asta este o doctrina de kkt in ceea ce ne priveste. Ar insemna sa ne retragem din Moldova si Dobrogea si pe urma se vezi ce ne vom apara pe Carpati. Sau nu. Trebuie revizuita cooperarea noastra militara cu America, nu cu NATO, ca pana la activarea Art. 5 (Olanda are o durere de masele, Spania este umpic stresata, si tot asa…) ajungem sa ne rugam de Doamne-Doamne. Trebuie ca America sa disloce in Romania vreo doua divizii cu tot acaretul aerian si naval, iar noi sa ne modificam doctrina pentru revenirea la ‘razboiul intregului popor’ si la o armata profesionista de 200k militari super antrenati. Nu mai trebuie sa avem armata doar pentru a mari cifra de afaceri a lui GD, Lockheed, Boeing si restul pentru a nu risipi banii destinati astora pe racanii nostri, si la o adica sa nu avem voie sa tragem in rusi la o distanta mai mare de 50 km ca ‘sa nu escaladam’.

        10
        • Vash the Stampede

          Armata de 200k, super antrenati & echipati?! Vise taica… vise!? Ne-ar trebui o economie de cel putin 500 miliarde de $, pentru asa ceva! Adica, aproape dublu fata de cei 300 miliarde $, pe care ii avem in prezent!

          6
          • Aplici regula de trei simplă. Dar nu merge așa când este vorba de inarmare. Iei miliardele din alte părți. Intreaba-l pe Budăi. ?

            7
            • Vash the Stampede

              Mai este vorba si de intretinere & plata salariilor si pensiilor, nu numai de achizitia de echipament si angajatul de oameni!

              3
              • Desigur, dar trecând in retragere și degradând pe toți generali ii și coloneii trădători care se uită bălind la Kremlin, facem o mare economie la pensiile militare.

                11
                • Vash the Stampede

                  Ok, bun… suna bine! Cum anume implementam asa ceva…?! Cine, cand, cum si cu ce mijloace / metode / cai, etc., o sa deie buzna in MApN si o zica(impuna), tu geberal cutare si tu colconel cutare… „stiu eu absolut sigur” ca v-ati obtinut inaintarea in grad „pe nemeritate”… si datorita acestui fapt(la pachet cu dovezile de rigoare)… meritati sa fiti complet destituit din structura armatei, la pachet cu confiscarea tuturor drepturilor materiale, ce parvin statutului!

                  4
  10. Cum mai spuneam si la PSR , se intreaba unii de ce a mers Biden de 2 ori in Polonia si nicioadata i Romania . La 10 mld de parai cred ca se muta si la Varsovia, Basca ce o sa mai cheltuiasca pe tancuri si alte acareturi de la americani
    PS . stiu ca ai nostrii erau interesati de la coreeni de k9 , IFV -ul si K239 nu si de tancuri . Se aude prin targ ca la tancuri ne-am uita spre Abrams .Sper sa nu ramanem doar cu uitatul…Si hai cu ceva si pentru Marina ca acolo chiar suntem in kkt pana la gat . Miscati in puii mei ceva..Hai dom general misca ceva ca ai cam facut gusa decand ai dat-o pe politichie !!!!???

    26
    • Si noi am pus banul jos 3.9 mld $ pentru Patriot. Alte 1mld $ pentru transportoare, Harris/JLTV inca jumatate de mld, radare mai pune 1 mld $, munitie.

      Probabil ne lipseste „leadership” si mai mult tupeu/coloana in politica externa de unde si pisatul cu bolta al Austriei si lipsa vizita din partea lui Biden in Romania de la inceputul razboiului din Ucraina.

      20
  11. Celebrul complex de inferioritate fata de polonezi reloaded. Aștept și eu un comentariu de la cineva care îi cunoaște și pe polonezi și armata lor. Și care ne compara realist cu ei, buget, dotare, domenii în care îi întrecem, domenii în care ne întrec

    18
    • Chiar sunt curios, unde le suntem superiori, problema este că ne despart secole de civilizatie

      14
      • Hai pe rand: in 1989 ce tancuri și câte aveam noi și ce tancuri și cate ei, apoi artilerie- apr, rachete t-o, rachete AT-, tab/mli, elicoptere, avioane -de lupta, cercetare/patrulare și în fine, nave. Și ce produceam noi și ce produceau ei în materie de tehnica de lupta, de la pistoale la nave. După aia pe plan de organizare, și în fine, misiuni externe, experiența de lupta, nr militari, pib. Decalajul era destul de mare de atunci, însă în anumite domenii eram peste ei. Și decalajul a continuat după 90 pt că economia lor a fost superioara. Și încă este.Totusi ii depășim în câteva domenii.

        2
        • economia poloneza dupa 1990 a profitat de anularea datoriei externe si de infuzii de investitii de la Germania de langa…
          La noi nu a fost cazul.

          17
          • Vash the Stampede

            Pai noi nu aveam nici o datorie in 1990, in ’88 Ceasca le-a rezolvat pe toate!

            9
            • da, doar ca noi am facut efort sa platim datoria, saracind, pe cand polonezii erau cu buzunarele pline si li s-a sters cu buretele datoria.

              25
              • Helsingør Habitans

                Ce investitor serios sa vina in Romania dupa faza cu mineriadele? Si „nu ne vindem tara”? La noi multi ani nu s-a dorit sa vina investitori! Ca dupa ne-am schimbat cumva opinia, este un alt subiect! Dar am stagnat ani intregi pana sa ne hotaram pentru NATO/UE.

                11
                • n-am zis de ce, ci doar care a fost rezultatul. Cand tragi linie azi si compari, de ce-ul ala de acum 30 de ani se pierde in ceata.

                  3
                • Lasă că nu a ținut numai de noi, noi am vrut în NATO din 1997 de la Summit-ul de la Madrid (că doar unii dintre noi își mai amintesc) dar n-a mers.
                  De-aia și avem tratatul cu Ucraina așa cum e.
                  A trebuit să vină războiul din Iugoslavia (Kosovo) din 1999 și apoi 9/11 ca să se schimbe situația.

                  6
                  • A fost o dezamăgire mare atunci. Pe de altă parte comunismul încă era la butoane la noi. Ăla mai rebranduit, mai uman.Modelul suedez și alte baliverne. Noi și Suedia…Fix ca la suedezi era clasa politică, nu alta.

                    2
          • Da, s-a devalorizat foarte mult zlotul, dar găseai cam orice acolo. Noi îi depășeam la anumite proiecte- iar99, tr125,monitoare și vburi, taburi, obuziere- dar după o vreme au recuperat

            5
          • Corect…Din pacate noi am avut investitii de la turci in blugi Pyramid..

            8
          • Polonia e vândută la mp. Evreii americani le-au anulat datoriile in contrapartidă cu ceea ce a devenit acum. La fel si Ucraina. US&Israel au doi câini de război in coasta Rusiei dar si a Europei…

            2
          • Datoria lor sa anulat pentru ca aveau un Zbigniew Brze zinski, si un Walesa care stia sa asculte! Impreuna, au dezvoltat o strategie de dezvoltare. Si Romania a avut un Coposu, pe care ne-am pisat, la fel si cu familia regala, si i-am trimis la plimbare. Se vede rezultatul…

            13
            • Foarte bine .
              Coposu era implicat în afacerea Skoda , încă înainte de WW2 .
              Comuiștii l-au găsit în pușcărie , acolo l-au lăsat .

              3
        • Vash the Stampede

          Faza cea mare, este ca in tari precum Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, nu s-a „demolat in draci”, pe parcursul anilor ’90 si 2000, cum s-a procedat la noi!

          Nu ma intelegeti gresit… nu spun ca nu s-a demolat absolut deloc, dar mult mai putin, comparativ cu noi! Cel mai probabil din patriotism autentic, s-a salvat tot ce a putut fi salvat… rezultatul il vedem in diferenta dintre economiile noastre… nu este un raport covarsitor! Dar o mica-mare diferenta tot este vizibila!

          Bravo lor toti, ca sunt mult mai patrioti ca noi… asta e!

          8
        • Domnule hai sa o luam pe rand

          Te respect profund, cand spui matale ceva ma uit ca la tanar si nelinistit

          Inainte de ’89 este cam irelevant, totul depindea de rusi

          Noi aveam S75 ei S200, noi T55 si TR-uri, ei T72 noi artilerie tractata, ei autopropulsata

          Exemplele pot continua

          Polacii sunt un popor darz, rezistenta lor din munti sa incheiat la inceputul anilor ’60, a noastra la sfarsitul anilor ’50

          Nu degeaba a spus Stalin, sa faci comunism in Polonia e ca si cum ai pune saua pe o vaca

          Legat de UA am vazut si eu ca multi pensionari militari romani sperau la o infrangere rapida a Ucrainei si o invecinare cu Rusia, in Polonia oamenii (nu militarii sau ex-militarii) isi doreau o victorie a UA, chiar daca Polonia a avut mult mai mult de suferit de pe urma ‘”Miscarii Nationale Uncrainene” din WW2, care a ras sate intregi de polonezi

          Un biet exemplu de civilizatie

          In facultate am avut un coleg polonez, pasionat de evul mediu romanesc, bietul de el a invatta lb.romana

          A plecat de aici cu un gust amar, nu intelegea de ce studentii romani isi pun talpile pe peretii proaspat zugraviti si ii lasa cu urme de talpi

          Baiatul a mai facut un master la Roma, si asa ceva nu a mai vazut

          27
          • Vash the Stampede

            „A plecat de aici cu un gust amar, nu intelegea de ce studentii romani isi pun talpile pe peretii proaspat zugraviti si ii lasa cu urme de talpi”

            He he he… nice try! ?
            Stai „lenishtit”, au si ei obiceiurile lor „mai putin onorabile”… nu te teme!
            In nici intr-un caz nu-s perfecti…

            4
            • @ Vash the Stampede

              Boss, a plecat de dezamagit de ignoranta studentilor romani

              De debandada din Bucuresti, gunoie peste tot etc

              Corul de claxoane

              Si mai alex ca putini studenti romani de la Facultatea de Istorie aveau habar de istoria tarii lor, spre deosebire de Polonia

              Nu spun ca aia sunt perfecti, dar se simtea o diferenta majora de civilizatie

              1
      • Secole nu …Chestia este ca ei au cojones si noi nu. Uitati-va ce tare striga vis a vis de cat au ajutat Ukr, ce vor sa faca si ii baga in masa pe rusi de fiecare data . Noi tacem ca porcul in papusoi chiar daca i-am ajutat si noi pe ucrainieni .Si sunt sigur ca i-am ajutat cu tot ce au avut nevoie…Cum spuneam , chestie de cojones.si bineinteles de viziune

        4
    • pai ia scrie tu un articol. sunt convins ca baietii ti-l publica, pentru ca ar fi material fierbinte. eu unul nu imi ddau seama unde ii intrecem noi pe polobezi. poate la artilerie tractata?! ?

      8
    • Vash the Stampede

      „Celebrul complex de inferioritate fata de polonezi reloaded.”

      Nu doresc sa fiu / par a fi „nepoliticos” iarasi(chiar am capacitatea sa devin „extrem de nepolicos”, atunci cand este necesar…), dar totusi, am sa va rog frumos, sa o lasati putin mai moale cu chestii de genul… „complex de inferioritate” fata de indiferent cine sau orice si cu „superioritatea caftolicismului” fata de „ortodoxism”! Nu de alta dar ambele religii au si partile lor pozitive, cat si pe cele mai putin pozitive!

      Si nu de alta, dar sa stiti ca cunosc foarte bine din ce aluat esti dumneata(inclusiv „potaile” ce va insotesc in suita de comentarii) defapt si de drept… si nu cumva sa va inchipuiti ca n-am stiut deloc sau ca am uitat complet comentariile dvs. din trecut! ?

      3
  12. Intra-adevar achizitiie poloneze par excesive & irationale, indicand intentia de la lupta (si) in afara umbrelei NATO (la fel ca in cazul grecilor)…
    Achizitiile militare supradimensionate (si nu numai) au facut ca grecii sa intre intr-o capcana a datoriilor din care nu vor iesi prea curand (cel mai probabil nu in timpul vietii noastre) lucru pe care il risca si polonezii destul de mult…
    Daca la greci e vorba de supravietuire (pot intelege asta), la polonezi pare sa fie legata mai mult de faptul ca inca viseaza la teritoriile istorice din est (jumate din Belarus si un sfert din Ucraina, poate chiar mai mult)…acuma sa visezi nu e rau, mai rau e daca visezi si dupa ce te-ai trezit…dar mai stii ?

    Memorandumuri…se pare ca autoritatile noastre foarte competente semneaza cu toti furnizorii potentiali…vom avea o medie de 1 contract semnat la 4-5 memorandumuri 🙂 …e si asta o varianta de lucru…nu foarte minunata as zice…

    Legat de orice comparatie cu Polonia trebuie sa avem in vedere 3-4 aspecte:
    – populatie dubla, PIB dublu;
    – evolutia economiei/societatii poloneze dupa 90 a fost favorizata de aderarea mai devreme la UE & NATO, as zice ca sunt cu 5-10 ani in fata noastra;
    – mentalitatea: noi cu greu am reusit sa supravietuim la confluenta imperiilor, ei au fost aproape imperiu la un moment dat;
    – in plus, strict militar – relieful;
    Daca tinem cont de toate astea situatia pare mult mai echilibrata…chiar si asa, indrazensc sa afirm ca la finalul acestor programe de inarmare e foarte probabil ca societatea, economia si nivelul de trai al romanilor sa fie peste cel al polonezilor 😉

    32
    • PIBB dublu, dar da-o dreq ca tu nici 100 de tancuri n-ai luat fata de 600 ale lor. etc. etc. cate AT aicumparat tu in ultima vreme?! 0! deci aia cu dubla cam schiopateaza.

      12
      • Vin si tancurile, ai rabdare 😉 AT – daca te referi la misile AT uite aici:
        https://en.wikipedia.org/wiki/Spike_(missile)#Operators

        Poland
        Total 2,675 Spike-LR missiles (with 263 launchers and training systems) ordered in 2003 with deliveries completed by 2013, for use on Rosomak IFVs.[31] A follow-up order of 1,000 Spike-LR missiles was placed in 2015 with deliveries beginning in 2017 to be completed by 2020.[31]

        Romania
        Total 3,000 missiles, breakdown being 2,000 Spike-LR (for use on MLI-84M IFVs) with the remaining 1,000 being Spike-ER (for use on IAR 330 SOCAT attack helicopters).[31]

        10
        • nu. scuzele mele: AT ma refeream la auto-tunuri sa artilerie autopropulsata. Da, rachete anti tanc stiu ca am luat. Pacat ca P5 nu are parte de ele, pacat ca elicooterele navale nu au NLOS, dar avem.

          4
    • Diferenta mare intre Grecia si Polonia dpdv economic. Grecia e o adunatura de plaje si locurile frumoase, o flota comerciala mare si niste porturi, totul stropit cu mult ulei de masline. Sunt chintesenta balcanilor iar modul asta de a trai pe datorie e cronic. Polonia e un powerhorse economic, proximitatea fata de Germania isi spune cuvantul, la fel numarul populatiei, relieful si suprafata. Relieful e dezavantajos militar dar foarte avantajos economic, dpdv al infraastructurii de comunicatie.
      Nu cred ca viseaza la niciun teritoriu in est, Stalin i-a compensat cu bucati din Germania. Poate cel mult Kaliningadul care le sta ca un cui in talpa acolo.
      Motivul pentru care se inarmeaza pana in dinti sub obladuirea unchiului Sam e simplu: ce incredere sa ai in Vestul Europei cand Germania e dependenta de gazele rusesti iar Macronul nu vrea sa-i umileasca pe rusi si vrea sa reia cat mai repede afacerile cu ei.
      Polonia vrea sa fie in continuare (si este) la mana ei, liderul blocului estic si isi va crea in continuare un cordon sanitar de aliati in zona de est si nord est, Ucraina plus tarile baltice pe care le va sustine militar si tarile scandinave care ii vor acoperi flancul de nord si nu trebuie sustinute cu armament pentruc a se descurca singure si cu care isi va spori legaturile economice

      18
  13. polonezi au inca conducere,
    iar succesurile pactului ribentrop molotov si ale ocupatiei militare rusesti din perioada comunista nu au apus inca in constiinta coleciva,
    Katyn, etc.

    noi stam cu mainile in sân, deși si noi am avut ocupatie si batjocura rusa,
    si progromuri masive ale populatiei romanesti din Basarabia si Bucovina de Nord,
    sau poate stăm cu mâinile pe sâni, cum spunea un fost prefect udemereu,
    pt ca asta este educatia, pregatirea si capacitatea noastra intelectuala,
    la noi nu ne place istoria, de aia nu invatam nimik din greselile trecutului,
    si se fura foarte mult cu ajutoru autoritati judecatoresti, cecere, ceseme, etece,
    ajuta mult si biserica noastra nationala care ne spune ce sfinti sunt rusii si conducatori lor, si care face jocu bisericii criminale ruse,

    la 1940 cedarile de teritorii au venit dupa penetrarea totala a conducerii tarii,
    legile rasiale ale guvernului Goga, etc.
    inzestrare deficitara la arma aviatie de lupta la momentu 1940 – oricum mult mai buna decat avem azi,

    adevaru e simplu,
    consumam cu mult mai mult decat producem, datoria publica creste galopant,
    si n avem nici un interes sa reducem risipa
    n-avem nici cea mai mica consideratie pt ce care vin dupa noi si viitoru lor,
    burta plina acum si aia e,

    de aia pensiile speciale sunt speciale ca nicaieri,
    la 40-45 de ani la pensie,
    stiu io mai multi militieni la care li s-a desfiintat postu, si aia e la pensie imedfat dupa 40 de ani,
    ca ne permitem,
    un ministru de intern copy paste si un prim minister nu foarte departe,
    s-a mai discuta pe aici de batalia inexistenta, iar despre plagiat a scris presa,

    avansarile sa vina si productia de generali si gradele echivalente de la marina si aviatie

    lucru bine facut prin somn,

    populatia va santiona cumva incopetenta partidelor,
    ascensiunea legionara a fost in principal rezultatul incompetentei partidelor istorice:
    iar azi ascensiunmea haur este cumva ceva apropiat,

    istoria este ciclica, ca asa a fost dintodeuna,

    21
    • Vash the Stampede

      BRAVO! APLAUZE!??????????????????☕??????????????

      4
    • Pai eu habar nu am ce o sa faca maciuca ,ca in caz de razboi baiatu cu 4 stele o sa fie general sau prim-ministru cam da cu virgula sau merge si asa si asa ,sau il face tatucu lui direct Maresal.

      4
    • Armata de ocupație din România în și după WW2 era preponderent ucrainiană , nicidecum rusă .
      Ucrainienii sunt responsabili de violurile și jafurile săvârșite în România , crimele din Moldova , Fântâna Albă la fel ca în prezent cu Insula Șerpilor și canalul Bîstroe .
      https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Masacrul_de_la_F%C3%A2nt%C3%A2na_Alb%C4%83

      Mai citește…

      1
      • Fără supărare, cred ca greșești
        Elementar, după epurările masive făcută in armata sovietica, epurări făcute la ordinul lui Stalin nu exista capacitate de inițiativa la nivelul trupelor, cum s-a văzut foarte ușor la începutul Barbarosa

        Linkul tău spune clar ca principalii implicați in crimele săvârșite asupra populației românești sunt jegurile de la nkvd
        Aceleași jeguri care au săvârșit si alte crime la Katyn etc etc
        Altfel, pe raționamentul tău bielorușii au săvârșit masacrul de la Katyn
        Ori, adevaru e un pic diferit: Katyn e rezultatul bolilor mintale ale conducatorului rusilor si ale lui beria, boli ridicate la etalonu de nivel maxim de înțelepciune de mândra natiune rusa

        Nu face confuzie între nkvd si populatia ucraineana
        Nu zic ca nu ar fi fost posibile excese ale populației ucrainiene
        Dar adevaru nu e tocmai ce spui tu

        E adevărat partidu haur vede doar ucrainieni
        Ca așa vine ordinu de la moskva
        Totuși rusii si conducătorii lor ne-a adus multă nefericire in ultimii 200 de ani

        stalin si poporu rus fericire n-a adus decât pt cei msi săraci cu duhu

        2
        • ” Katyn e rezultatul bolilor mintale ale conducatorului rusilor si ale lui beria”
          – Beria s-a născut în satul Merheuli, lângă Suhumi, în Abhazia (Georgia)
          – În 1926, Beria a fost avansat în funcția de șef suprem al OGPU-ului georgian și ulterior a devenit un apropiat al conaționalului său georgian Stalin
          – Kirov era din Azerbaidjan
          – Ghenrih Grigorievici Iagoda, a fost un revoluționar bolșevic de origine evreiască

          Problema majora era mai degraba educatia ruseasca si nu etnia…

          3
  14. Noi? Atât s-a putut…

    10
  15. O nedumerire am totusi…noi parca am luat cate 2 sau 3 masini de transport munitie pt fiecare lansator HIMARS…valorile astea se refera strict la lansatoare ?

    Ca daca ar fi vb cu tot cu masini transport munitie totalurile ar fi mult mai rationale…

    2
  16. Am si eu o curiozitate. Poate sunt unii dintre voi mai priceputi in a ma lamuri… Tehnic vorbind, se poate renunta la turela de pe T-55 si transformarea platformei intr-una lansatoare de rachete anti-tanc?

    2
  17. Cu siguranță știu polonezii ce fac. Dar pentru mine e un pic surprinzător, Himars este foarte mobil și reîncărcarea se face destul de rapid. Teoretic, nu este arma de cantitate, ci calitate. Se asteapta la pierderi mari in peimele momente ale unui posibil razboi?
    Mai vad ca polonezii investesc în artilerie autopropulsata și nu cea tractata. De gandit

    7
    • Exact! Orcum in cazul unui conflict artileria are un grad de uzura mai mic decat blindatele sau infanteria, actionand de la cel putin cativa km de linia frontului. Reiau ce am spus la PSR:
      „Deci Ucrainenii i-au pus la respect pe rusi (cu o armata de sute de mii de soldati, printre cele mai mari din lume, si cel mai puternic potential adversar al Poloniei) cu 38 HIMARS si 15 M270, si se pare ca numarul e suficient pentru razboiul din Ucraina pentru ca nu am mai auzit de vreo intentie de livrari suplimentare de cateva luni.
      Polonezii se doteaza cu circa 800!!!! de HIMARS si K239 Chunmoo…..
      Bre, chiar mi se pare overkill numarul asta, atat in ceea ce priveste nr. de sisteme, cat mai ales cand ma gandesc cata munitie e nevoie pentru a le folosi intens. Sincer, cred ca o sa fie o risipa de resurse. Mai bine luau doar 400 de lansatoare si restul de bani ii investeau in munitie.”
      Ar fi interesant de aproximat cate rachete au lansat ucrainenii de pe HIMARS si M270 in decursul conflictului, de pe cele 53 de lansatoare ale lor (adica cam 3 divizioane/batalioane).

      5
  18. Anunț imobiliar: pilon de stabilitate în estul Europei, construit solid cu fier beton și ciment pentru baraje de acumulare, sta de paza la granița estică, priveliște deosebita spre păduri dese și sumbre, cu atmosfera minunata oferita de învecinarea cu Mordor.
    Iar altă opțiune, pilon de stabilitate în SE Europei, făcut cu cea mai șmecheră sarma turceasca, peturi la interior și un pic de spoiala de ciment făcut din 99%nisip și 1% praf. Priveliște minunată la o Băltoacă neagra, cluburi de top îți ocupa priveliștea spre apa, muzica bubuie la maxim, doar fluturi benjamins pe geam și ai parte de tot ceea ce-ți dorește inimioara – chiar și la propriu, servicii de top oferite de „urmașii lui Dumnezeu” pe pământ, care pot să-ți livreze inima cuiva pe tava, protecție pentru avere oferita de cei mai speciali dintre speciali luptători și legal acoperit pentru orice ai vrea sa faci.
    Prețul? Pentru varianta 1 ne dai din proprietatea ta intelectuala și ai bonus la achiziționare iar în varianta 2, se aplica „boss, dar mie ce-mi iese pentru semnătura?” aplicabil de la vlădica până la opinca.

    Acesta este un pamflet, he,She,they,IT să nu se inflameze până nu parcurg integral.

    11
  19. Ca sa fiu avocatul diavolului, 486 kituri nu sunt totuna cu sistemele HIMARS americane.

    Kiturile alea trebuie integrate cu masina poloneza, masina de comanda si sistemul topaz, nu mai sunt chiar HIMARS americane, multe pot sa nu mearga ca in brosura, pot sa treaca ani pana sunt integrate si functionale, testate, fara buguri etc

    Pe de alta parte isi dezvolta anumite capacitati/know how industrial facand integrarea aia cu sistemele poloneze, bravo lor.

    Eu as zice ca la sisteme Himars ne-am miscat chiar bine, avem 54 de lansatoare, avem ATACMS pe palierul rachete tactice as zice ca suntem acoperiti pentru nevoile Romaniei.

    Pe partea de lansatoare Larom as insista. Cooperarea cu Elbit/IMI pentru producerea de rachete local/modernizarea Larom sau chiar producerea de noi lansatoare sub o configuratie Larom2 superioara.

    23
    • La LAROM 2 as merge pe ELBIT PULS cu rachete IMI EXTRA (150 km raza) si Predator Hawk (300 km). Bineinteles si Accular da’ nu ala de 122 mm ci ala de 160 mm cu raza de pana la 40 de km.

      9
    • nu prea avem stocuri de munitii sufieciente dar se pot acumula in timp. din pacate nu stiu cat se va si intampla asta avand in vedere intarzierile din alte programe.

      4
  20. La toate sistemele astea ale lor, atat HiMARS, cat si cele coreene, noi nu am fi in stare sa producem in timp util nici camioanele, in cazul in care s-ar merge pe mana celor de la Roman Brasov ca si continuitate pe platforma cu sistemele Larom. Cred ca nici IVECO nu are specialistii necesari la atelierul ala al lor din Dambovita, pentru a face o asemenea integrare.

    Ce fac polonezii si ce facem noi, arata cat de iresponsabili sunt cei din clasa politica romaneasca de dupa 1990, dar si generalii MAPN. Si lor le sta gandul mai mult la lefuri si pensii, decat la dotari. Se pare ca au lipsit la lectia de istorie, atunci cand pierzi un razboi, tu ca sef sau general al armatei, ajungi ori spanzurat ori mori in puscarie!

    21
  21. Ăștia vor satse bată cu rușii singuri….

    8
    • Io red ca vor sa se bata cu toti vecinii simultan, nu doar cu rusii 🙂

      17
      • Poate vor să testeze pe propria piele dacă funcționează sau nu , triada nucleară…

        3
      • Eu cred ca atacarea Ucrainei de catre Rusia a trezit in polonezi o crunta dorinta de razbunare, mai cu seama dupa evenimentele similare din WW2. Daca o tin tot asa, polonezii o dau lejer parte in parte cu rusii peste 10 – 15 ani. Lasand la oparte cantitatea, la nivelul calitatii armelor achizitionate precum ai al antrenamentului soldatilor, ii bat polonezii pe rusi de ii asculta cu urechea! 🙂

        Nici noi nu cred ca am face o figura prea urata cu rusii prin Transnistria, in cazul in care am avea armele alea pentru care am semnat recent scrisori de intentie.

        PS Pana sa isi testeze rusii triada nucleara, cred ca ii paste falimentul!!!

        16
      • Doar asa ca fantezie: dupa ce au patit in al doilea razboi mondial, cand stiu ca invazia Rusiei in Ucraina se datoreaza in buna masura atitudinii Germaniei, cand vad cum reactioneaza Germania la invazie rusa e posibil sa ia in calcul o aparare impotriva ambelor tari.

  22. parca aveti antena de telepatie. exact la asta ma gandeam cand citeam ieri ca au semnat ptr. 500 de HIMARS. S-or numara printre ele si de-alea gonflabile din Cehia… sau, nu, de-alea luam noi vreo 2000 sa moara „dujmanii”

    1
  23. E posibil sa se gandeasca ca vor avea un vecin extrem de bine inarmat si cu experienta unui razboi (Ucraina), cand se termina toata povestea cu Rusia.

    18
    • Asa este. Ucraina va avea, daca castiga razboiul, cea mai puternica armata terestra din Europa.
      Oare ce gandeste Germania despre vecinul Polonia care se inarmeaza asa de mult?

    • O da , are Ucraina tupeu sa atace o tara NATO cand sunt datori pana peste cap (financiar dar si moral) polonezilor si NATO. O da, o sa fie Ucraina o tara bine inarmata dupa razboi. Cu ce? Cu Himars fara munitie ca dupa razboi nu le mai da nici dracu gratis? Cu o mana de tancuri si MLI-uri vestice hartanite de razboi? Cu ce-i mai ramane din Javellin, Gustaf si alte cele? Cu o armata epuizata de razboi? Bai voi ganditi cand scoateti asa perle?

      4
  24. Ba baetz….seful meu a fost in Polonia pe cand lucra la o firma unde am lucrat si eu pentru niste statii de sudura BIW (Body in White) la automobile….sa caute furnizori….a ajuns la unu’ cu o firma care se ocupa cu asa ceva….seful meu a vazut cateva CNC-uri dar nu a fost impresionat fiindca de obicei astea se fac pe CNC-uri mari de 50 de tone cu mese de 2 m lungime….ce avea asta erau din astea mai mici…zice „da unde o sa fabrici tu ce iti cer eu? ” Zice polonezu’ „Hai cu mine”….si a mers din poarta in poarta la zeci de IMM-uri din parculetu’ ala industrial care avea scule de scule.Sau alt exemplu AICI: (https://bemil.chosun.com/nbrd/bbs/view.html?b_bbs_id=10044&num=173116 ) niste hale din prefabricate+placi sandwich de otel undeva in Coreea de Sud cu retrofitul obuzierelor M109….mese de sudura rotative,freze portal unde frezau turelele+sasiul etc. Pai noi cum naiba sa ajungem asa cand ne kkm pe noi sa sudam monococa la Piranha? Apropo,se stie unde se sudeaza aia? Am auzit odata ca era vorba sa se sudeze la Damen. Acum unde se sudeaza? Ma indoiesc ca la UMB.Vreau sa vad odata niste poze din interiorul UMB cu ce scule au,nu de alta da’ nu este secret in pana mea, se gasesc poze pe net ( https://twitter.com/DPMHAUS1/status/865094708883795969 ). Problema este de know-how ca bani avem sa luam si noi niste scule din astea.Unde lucrez eu se iese in pensie in prostie,avem noroc ca unii pensionari mai raman un an, doi ca altfel ar fi vai de pl noastra.Dar putem sa multumim Abramburicai ca a desfiintat scolile profesionale si tuturor patronilor zgarie branza care n-ar da un leu dar vor treaba facuta.Chiar ieri ma uitam la un job de inginer de mentenanta echipamente medicale in Oradea…4000 de lei net…..si bonuri de masa de 20 de lei in conditiile in care multi dau de 30 de lei.Pai ala e salariu de inginer mai ales in domeniul asta de nisa? Nu va suparati dar atunci ce motivatia p>>ii sa ai sa inveti cand un shaormar din Bucuresti are sanse sa ia salariu mai mare ca tine?

    42
    • @Silviu. Acum cativa ani un politician din Polonia a spus { Vom mari salariul minim ca polonezii sa nu devina chinezii Europei sa munceasca pe bani putini} Unul din scopurile urmarite era sa creasca nivelul de trai si al doilea sa nu le mai plece specialistii. Si la ei s a plecat la greu in UK,Irlanda,Scotia,Germania…. La noi cum mai pui un ban la salariu, sar firmele,ca nu mai e rentabil si ca pleaca din Romania…..Cum sa avem oameni pregatiti, cand noi,vorba lu” polonez” suntem chinezii Europei? Dupa noi bulgarii….

      18
      • „Si la ei s a plecat la greu in UK,Irlanda,Scotia,Germania…” am vazut o mema amuzanta pe tema asta, romanii s-au inteles cu polonezii : voi (adica polonezii luati nordul) , noi luam sudul cu o harta frumos colorata despre muncitorii emigranti din tarile UE si unde Spania, Italia etc erau dominate de romani iar Germania, Olanda erau dominate de polonezi.

  25. Helsingør Habitans

    Imi voi da si eu cu parerea.
    Numarul unu, ideea ca Polonia viseaza la teritorii este doar o progaganda rusnaca. Sovieticii ii banuiesc pe toti de ceea ce ei viseaza! Ei inca sunt in evul mediu! Si in epoca imperiilor colonialiste!
    Polonia viseaza, si bravo lor ca fac asta, la o sfera de influenta politico-economica! Si asta este normal si legitim! Bravo lor! Soft power! Dar nu poti avea acest lucru fara o armata respectabila in spate care sa asigure securitatea investitiilor si influentei!
    Deci aceasta inarmare este o invetitie economica pe termen lung care sa atraga investitori strategici in teritoriile unde isi vor proiecta influenta!
    Intre rusi si nemti (nemtii cam duplicitari) si cu un relief in cea mai mare parte de campie, este clar ca au nevoie de un alt fel de armata decat noi. Deci nevoile lor sunt oricum mai mari.
    Chiar daca listele de cumparaturi sunt imense si vor fi realizate in timp, ei, spre deosebire de noi, au deja o industrie de aparare functionabila, deci vor integra masiv in propria industrie maximul cat vor putea. Deci o mare parte din aceste investitii se vor reintoarce in economia lor! Noi suntem doar la inceputul unei asemenea idei, foarte departe de posibilitatea producerii reale pe plan intern a unor echipamente complexe de care chiar avem nevoie.
    Polonezii au ambitii si demnitate nationala. Nu sunt alunecosi si tradatori cum e clasa politica romaneasca, din pacate.
    Polonezii si-au dat afara din administratia publica si structurile de forta toate persoanele banuite de simpatii filosovietice sau cu studii la rasarit. Noi nu am facut asta, din contra!
    Polonezi au o viziune in care securitatea militara este integrata cu securitatea energetica. La noi dantuiesc liberi si in nestire Gazprom, Lukoil, OMV. Chiar si KMG din spatele Rompetrol are ceva influente ruse iar MOL la fel. Deci la noi sectorul energetic a fost in mod voit predat de statul roman Moscovei! Si vad ca statul roman chiar si dupa acest razboi, inceput acum multi ani cu Crimeea si Donbas, tot nu i-a dat afara pe sovietici din energie! Deci noi nu meritam sa fim lideri regionali pentru ca nu ne facem temele si aliatii nu pot avea incredere in noi cu adevarat!
    Pe tema de mai sus, polonezii nu doar ca nu si-au vandut energia rusilor, dar nici macar altora din vest, acum au fuzionat Orlen, Lotos, Energa si PIGNiG creand cea mai mare firma din Europa Centrala si de Est si unul din actorii de top europeni din sectorul energiei! Dominand sau fiind influenti pe pietele energetice din multe alte tari! Noi, cum spuneam mai sus, am vandut pe spagi si trei lei multe firme din acest sector tocmai sovieticilor!
    In concluzie, polonezii, chiar daca mai exagereaza si nu isi vor duce la virgula la indeplinire planurile, totusi si-au facut planuri de a isi asigura securitatea militara, energetica si economica atat lor cat si vecinilor, planuri pe termen lung, cu programe multianuale care sa le genereze nu doar securitate dar si dezvoltare economica sustenabila!
    Noi dam din buze, semnam scrisori, mai facem cate o achizitie la cheie obligati, fara nicio integrare in industria de aparare, mai ne facem ca integram ceva dar producem chestii castrate, apropo de transportoare fara rachete, promitem loialitate aliatilor dar ii promovam pe sovietici atat in functii politice sau in structuri de forta cat si cu mare drag la dam sectorul energetic sa faca ce vor ei cu securitatea Romaniei! Adica suntem niste amatori oportunisti iubitori de spagi! Zero viziune politico-militara! Zero viziune economica! Sau aproape zero pentru ca se putea mai rau! Adica totusi suntem peste Serbia si cred ca anul asta vom depasi sau am depasit Ungaria. Oricum suntem la ani lumina de potentialul acestei tari! Polonia nu are resursele Romaniei! La cate resurse avem noi, cu o clasa politica responsabila, am fi fost economic peste Polonia si am fi avut deja o armata respectabila!

    31
    • Vash the Stampede

      „cred ca anul asta vom depasi sau am depasit Ungaria.”

      Cum anume, pe ce plan, vom depasi Ungarea?!

      „Polonia nu are resursele Romaniei! La cate resurse avem noi, cu o clasa politica responsabila, am fi fost economic peste Polonia si am fi avut deja o armata respectabila!”

      Ma bucur ca ai scris treaba asta, chiar asteptam oportunitatea sa dezvolt o asemenea tema, m-am gandit putin la asa ceva si am ajuns la concluzia, ca noi ca Romani, nu posedam acest tip de caracter „aprig la manie” dupa cum il descria Neagu Djuvara, caracterul „aprins” si manios al slavilor, la modul general, nu ca ar fi neaparat un dezavantaj major, dar ne dezavantajeaza totusi putin… de ce?!

      Una la mana propaga lasitatea(in toate) in randurile populatiei, la modul general, a doua la mana, da impresia in fata celor din exterior(strainii) ca suntem o adunatura de zelmozei flegmatici, adica propaga impresia ca „pe astia, trebuie doar sa-i sperii asa putin” si se „inmoaie ei” dupa cum se doreste…

      Ca ne convine sau nu, este totusi un mic dezavantaj… acum, nu ma intelegeti gresit, nu sunt adeptul sa le copiam felul de a fi, „ca sa fim si noi barbati adevarati ca ei”, dar totusi ar trebui sa invatam sa ne reglam caracterul national, incat sa devenim cel putin imuni „la presiune”(la amenintari… la „sperietoare”)…

      Acum sa ne adancim putin in cauzele exacte, cum anume s-a ajuns in aceasta situatie…

      Cum s-a ajuns aici… de ce avem acest tip de caracter atat de delasator si de flegmatic inradacinat in noi, pai oarecum simplu… pamanturile Romaniei au fost in permanenta roditoare, in Romania… tara laptelui, a mierii si a vinului bun, dintotdeauna „a fost”… a existat rod bun si imbelsugat!

      Spre deosebire de maniosii slavi ce ne inconjoara… la ei mai dintotdeauna, foametea si lipsurile erau predominante! Si in multe parti din nordul-estul European inca asa este! De aici tragi concluzia ca, foametea & lipsurile materiale, cu trecerea miilor de ani, i-au „indrumat” incet, dar sigur, spre un „zbucium”(lupta pentru resurse de supravietuire) in interiorul propriei populatii, care incetul cu incetul, le-a insuflat acest tip de caracter „aprig la manie”…

      10
  26. Nu se pot face comparații Polonia- Romania.
    Noi am contractat 54 lansatoare cu 81 rachete încărcătură unitară + 81 rachete cu încărcătură alternativa ( bănuiesc submunitie tip bombițe) și 27 ATACMS.

    Deci 81+ 81 = 162 rachete. Exact dotarea a 27 lansatoare. Fără nici o rezerva.
    Alte 27 lansatoare au cite 1 racheta ATACMS fiecare și cu asta am terminat toată muniția contractata.
    Polonezii au 6 încărcături suplimentare pe fiecare lansator. . Deci au cu ce trage.
    Noi, mai cu moț.
    Tragem o salva cu toată dotare și după aia fumăm că am terminat muniția.
    Ce dracu tot comparam ?
    E de ras sau de plâns, la alegere.

    17
    • Nope, alea sund pod-uri nu bucati…au cumparat 4 plinuri de munitie din care 1 plin de ATACMS: 81+81+54 si 3 masini cu munitie pt fiecare lansator (nu mai stiam sigur daca 2 sau 3)

      (iii) Description: On August 18, 2017, Congress was notified by Congressional certification transmittal number 17-36 of the possible sale under Section 36(b)(1) of the Arms Export Control Act of 54 High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) Launchers, 81 Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M31A1-Unitary, 81 GMLRS M30A1-Alternative Warhead, 54 Army Tactical Missile Systems (ATACMS) M57 Unitary, 24 Advanced Field Artillery Tactical Data Systems (AFATDS), 15 High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicles (HMMWV), Utility-Armored, M1151A1 and 15 HMMWVs, Armor Ready 2-Man, M1151A1. Included: 54 each M1084A1P2 HIMARS Resupply Vehicles (RSVs), 54 M1095 MTV Cargo Trailer with RSV kit, and 10 each M1089A1P2 FMTV Wreckers, 30 Low Cost Reduced Range (LCRR) practice rockets. Also included repair parts, training and U.S. Government support. The estimated total cost was $1.25 billion. Major Defense Equipment (MDE) constituted $900 million of this total.
      On March 12, 2019, 19-0B notified the addition of: forty-eight (48) Advanced Field Artillery Tactical Data Systems (AFATDS) (MDE); forty-five (45) M1152A1 HMMWVs—Armor Ready 2-Man (MDE); fifty-four (54) M1084A1P2 HIMARS Resupply Vehicles (MDE); and support and communications equipment, spare and repair parts, test sets, batteries, laptop computers, publications and technical data, facility design, personnel training and equipment, systems integration support, Quality Assurance Teams and a Technical Assistance Fielding Team, United States Government and contractor engineering and logistics personnel services. (non-MDE). The additional MDE items were valued at $24.42 million, resulting in a new MDE value of $924.42 million, and additional non-MDE items were valued at $225.574 million, resulting in a total program increase of $250 million. The total case value increased to $1.5 billion.

      13
      • Ce scrieți dvs. e o INFORMARE A CONGRESULUI ( care aprobă sau nu. In cazul nostru , au aprobat . )
        Pentru de se cere aprobarea ?
        Pai daca engleza mea învățată în copilărie e încă valabilă, in tot articolul sunt specificate 81+ 81 + 27 rachete.
        Plus 30 rachete de instructie .( adică fara încărcătură exploziva și cu bătaie redusa. ) Atât.

        PS. 1
        – Daca dvs credeți că camioanele de aprovizionare livrate sunt cu rachete pe ele , noroc . ?
        – Oriunde vinde USA ceva aleatilor, se cere aprobarea congresului ( exact ce reproduceți dvs.)
        Și că se face o excepție pt Romania, NESPECIFICAND NUMARUL DE RACHETE , e ca” laserul romanesc care a tăiat tancurile sovietice pe Prut in 1968.”

        Deci rachetele de lupta sunt 81+ 81+ 27+ 30 ( astea ultimele de instrucție).

        PS 2
        Mai studiați cu atenție ce e scris in informarea congresului.
        Între 2017 ( contractul POSIBIL inițial) și 2019 ( contractul suplimentar POSIBIL) NU APAR rachete în plus.
        Dar apar niste chestii curioase.

        Se repeta dorința de achiziție a unor accesorii . Identice in ambii ani.
        Gen :
        – tactical data system.
        – M1152A1 HMMWV.
        – 54 M1084A1P2 HIMARS Resupply Vehicles (MDE) ( se vând fara rachetele de schimb pe ele că rachetele sunt voce separată)
        – ceva camioane militare cu macara.
        – accesorii , piese de schimb, etc.

        Dacă credeți că guvernul USA NU informează congresul privind numărul de rachete vândute clienților, succes. ?

        PS 3.
        In 2017 Romania a contractat HIMARS fara chestiile suplimentare.
        In 2019 a cerut și computerele necesare, niste Humvee blindate și dedicate, noi camioane cu macara și CULMEA, 54 camioane dedicate de transport rachete. ( căutați pe net, fiecare codificare scule din articol se găsește punctual și explicată la ce servește ” scula ” respectivă. )

        DECI.
        Am platit UN avans din întregul contract.
        Ulterior, cineva de dincolo de ocean a telefonat și a zis: ” bai , sculele astea nu sunt de paradă”.
        Și am cumpărat si restul necesar. Pină la 1,5 miliarde dolari valoarea întregului contract. ( nu am habar daca e tot achitat sau mai e de platit ceva . )

        Dar numărul de rachete a rămas strict același.

        1 salva complecta pe fiecare lansator ( 27 lansatoare cu cite 6 rachete și 27 cu cite un ATACMS și gata ) Alea de instrucție ( 30) nu le număr.

        Camioanele de transport rachete sunt goale. Că dacă se contractau alte zeci (sau sute) de rachete suplimentare ca rezervă, tot congresul trebuia să aprobe .
        Și se publică imediat.

        Deci cate rachete are Romania pentru 54 HIMARS ? ?

        Oricare suplimentare de rachete , chiar daca ” ai noștri” o țin la secret, va apărea imediat pe site Pentagon.

        Cumva suntem în același trombon instituțional in care ne lăudăm că cumpărăm rachete antinava in 2018.
        Plata eșalonată , in rate, pină in 2023. Se zicea atunci.
        Doar că prima rata a fost plătită abia la sfârșitul 2022.
        Cu 4 ani întârziere.

        Dar între timp TOTI credeau că a fost deja achitat tot.
        Noroc că USA nu e ” democrație originala'”. Au publicat imediat ce au primit banii , contractul către producătorul rachetelor.
        Pină in 2028 mai avem de așteptat. Că doar atunci contractul va fi în scădere, terminat.

        Mult chestii curioase in RO.
        Realitatea e diferită de teorie și propaganda.

        O seara buna tuturor.

        3
        • Eu zic ca e destul de clar: 54 lansatoare cu 54 masini de munitie si 54 trailere in 2017 si inca 54 masini de munitie frara trailer in 2019.
          Munitia zice clar: „81 Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M31A1-Unitary, 81 GMLRS M30A1-Alternative Warhead, 54 Army Tactical Missile Systems (ATACMS) M57 Unitary”

          Arata mi tu unde scrie 27 ATACMS, sau explica mi de ce ar cumpara cineva masini de munitie fara munitie.
          Eu zic ca se refera la pods nu unitati caz in care ar fi exact un plin pt nr de lansatoare si masini de munitie 😉 1 ready to fire, 3 pe masinile de munitie…

          Acuma cate is livrate azi asta nu am de ende sa stiu.

          1
          • Toate pod-urile (162 Gmlrs si 54 Atacms) incap pe primele 54 de masini de reincarcare. celelalte 54 masini de reincarcare si 54 de trailere isi asteapta munitia. Probabil M31 A2 si M30 A2 cu raza extinsa plus inca 54 Atacams.

            1
          • @Anonimus
            Nu-ți mai bate capul cu @stefan60.
            În 90% din cazuri e pe lângă, dar e foarte hotărât.
            Părerea mea, hâc…

            4
    • Ajunge 1 ATACAMS/lansator, nu ne trebuie mai multe, sa fie ce arata la defilare de ziua nationala

      3
      • @paul
        Ai idee ce poți face cu 54 de ATACMS, sau care e doctrina de folosire a lor?
        Ucrainenii nu au primit niciuna, și tot au făcut ravagii în spatele frontului rusesc, cu un număr oarecum similar de instalații.
        Mai gândim și noi când dăm cu degetele în tastatură?
        Părerea mea, hâc…

        11
    • Cum spuneam mai jos, acum PL nu poate face nici o tragere ca are zero !!! Noi avem macar o tragere.

      1
  27. Helsingør Habitans

    Apropo de inarmare in Polonia, stire recenta: https://www.defenseromania.ro/industria-poloneza-de-aparare-a-dat-lovitura-un-posibil-contract-pentru-1000-de-vehicule-blindate-borsuk-asteapta-sa-fie-semnat_621338.html Deci 1000 de IFV uri senilate produse local!!! Deci acesti bani vor ramane in Polonia! Noi suntem capabili sa producem 30% din acest numar, adica 300 IFVuri la standard NATO pe plan local? Avem nevoie de o industrie de aparare capabila sa produca echipamente de secol XXI, ceea ce inseamna si salarii adecvate evident. Fara specialisti nu faci nimic. Oricum am intoarce-o, ideea este aceiasi, polonezii fac achizitii potrivit unui plan care sa aduca plus valoare si propriei industrii, noi facem carpeli. Si Romania poate face ce face Polonia daca ar exista vointa politica! Adica dezvoltarea industriei de aparare, un plan strategic multianual de inzestrare si integrarea securitatii militare cu securitatea economica si energetica! Adica o viziune comuna! Aceste lucruri se sustin reciproc! Cand dai la armata 4% din PIB pe timp de razboi la vecini, aceasta suma poate reprezenta un impuls dat economiei, prin integrarea high tech necesar pentru producderea echipamentelor si dezvoltarea pe orizontala a firmelor conectate, plus securizarea intereselor economice si energetice! Deci sunt bani investiti care vor aduce bani din care sa construiesti alte lucruri, nu sunt bani luati altor sectoare! Asta este treaba si cu HIMARS-urile, sunt o bucata dintr-un puzzle.

    10
    • Vash the Stampede

      „Cand dai la armata 4% din PIB”

      Pai daca s-ar da 4% din P.I.B. pentru Armata, in cazul nostru, pur si simplu ar exploda promovarile la grad de amiral-geberal, urmata de suita de promovari & angajari de neamuri in Armata, ca sa inlocuiesti fostii colconei, maiori, capitani etc. ???

      Deci, eu zic ca mai bine nu…

      22
  28. Toate aceste decizii și altele care au fost admirate pe aici sunt rezultatul guvernării unui partid de dreapta PiS (care este pe bune de dreapta, un pic euro-sceptic, nationalist, creștin)
    La noi, orice urmă de naționalism este taxată, orice urmă de creștinism în spațiul public este ridiculizată, orice urmă de euro-scepticism este taxată ca putinism.

    Polonezii sunt unde sunt pt că au pus Polonia pe primul loc, la nivel strategic, militar, economic, cultural si religios. Abia pe locul 2-3 sunt puse dorințele de la Bruxelles sau Berlin.
    Vrem rezultate ca ei, trebuie să facem și noi ceva asemănător: România pe primul loc, UE și partenerul strategic pe locul 2.
    Toate deciziile dacă ar fi luate în așa fel încât interesele strategice ale României sunt satisfăcute (fără a leza prea mult dorințele celor de pe locul 2), atunci poate am avea și noi mai multe și mai bune.
    Până una alta, realitatea este că țara noastră dragă este reprezentată la nivel diplomatic de unii cu mentalitate de chelner.

    15
    • Helsingør Habitans

      Noi nu avem un partid ca PIS! Ar fi fost PNTCD un echivalent ,dar a fost confiscat si distrus de nu conteaza cine! PIS nu este antioccidental, ci fiind conservator este anti stanga marxista si unele politici de la Bruxelles. Dar ei vor Polonia in UE si NATO dar nu sluga in UE si NATO. La noi AUR este pro sovietic! PNTCD practic nu mai exista! Iar crestinismul ortodox este lasat in mod voit in sfera de influenta moscovita. Deci in Romania, in momentul actual, nu este posibila dezvoltarea unei politici crestin-conservatoare pro-occidentale. Conservatorii polonezi sunt conectati cu conservatorii din USA , si cu alti conservatori europeni care nu sunt pro sovietici. Ca noi sa avem un partid similar, ar insemna sa avem o miscare conservatoare anti Moscovita! Nu avem asa ceva. De regula la noi multi politicieni conservatori au simpatii ruse. Deci este greu. Nu ai cu cine! Chiar si multi politicieni de stanga neomarxista, cum sunt in USR multi, sunt simpatizanti de austrieci, deci tot de moscoviti! Asta este si problema la noi, nu avem o orientare clara! In Polonia si daca castiga opozitia alegerile, tot anti moscoviti raman! Doar ca opozitia va fi mai apropiata de politicile UE. Deci oricum ei vor cade in picioare, indiferent cine ii va conduce!

      10
      • Nu va mai vaicariti ca PNTCD… Au fost o adunatura de decrepiti incompetenti cei mai multi, multi spagari si la ei, una peste alta niste impotenti politic. Ce lideri PNTCD visati sa fi condus Romania? Diaconescu, Coposu( stiu a suferit, dar asta nu il facea in vreun fel competemt sa conduca), Barbu Pitigoi :), … ?

        13
      • Vash the Stampede

        Spunea foarte bine Dinu Patriciu, pe timpurile cand inca dadea interviuri la tembelizor… imi aduc aminte inca, cred ca mai bine de 20 ani… noi ca sfera de influenta politica suntem, mult mai conectati la U.E. decat la cea din S.U.A…. asta e! Astia suntem, atata putem!

        5
  29. Cineva ii plangea pe bietii polonezi ca au sa ajunga cu PIB-ul si nivelul de trai sub cel „foarte ridicat al romanilor” (ridicat nu a celor de fata ci al celor care fac scrisori de intentii si memoranduri si iau pensii speciale). Cu nivelul de trai e treaba cu „un cal si un pui” !
    Cred ca un contract de 3-10 miliarde nu se semneaza in 3-4 luni ! Si nici derularea nu se face in 1-2 ani ! Contractele au fost pregatite probabil inainte de 24 febr 2022 si se vor derula inca vreo 3-4-5 sau 6 ani, tocmai bine ca ca industria si economia poloneza sa le poata sustine.
    Pai daca s-a simtit si se simte ca Rusia va ingloba si Belarusul, ce-i ramanea de facut Poloniei la o frontiera directa cu Rusia ?! Pana in sept ’22 inca nu se cunostea valoarea actuala a armatei rusesti. Dar oricum se stie ca sistemul autoritar rusesc poate reface capacitatea armatei in 5-10 ani, de la zero(+China?)
    S-o lasam pe aia ca vor sa se bata cu toti vecinii Dar pana vin aliatii in ajutor trec 2-3 saptamani (mai ales pt c.f si soselele noastre)
    Polonezii nu mai vor dezmembrari sau Katyn+Siberia ! De aceea iau masuri. La noi NU desi am avut 1812, 1832-35, 1854, 1877-78, 1917-18, 1940, Canalul ….. Poate sunt si deosebiri culturale la nivelul celor alesi de partide ..
    Polonia e un camp unde doar o artilerie f puternica ( Hymaris, autotunuri si tancuri) poate opri valuri de mii de blindate si nu vor 5-6 Bucha si razboi pe propiul teritoriu ! Plata se face pe masura livrarilor ca sa nu mai punem la socoteala implicarea propriei forte de munca !

    13
  30. Cred că ar fi necesar să lămuriți ce înseamnă kit de lansare. Adică au cumpărat doar 18 mașini lansatoare de la americani iar ei urmează să producă mai exact câte pentru cele 468 de kituri de lansare? Nu de alta dar lumea își imaginează 468 de sisteme Himars ceea ce este, așa cum ați mai scris, exagerat.
    Așadar câte mașini lansatoare mai construiesc polonezii pe lângă cele 18 cumparate? 70-100, sau câte? Câte kituri de lansare/mașină ar fi nevoie sau ar fi eficiente? De aici pleacă discuția.

    3
  31. Bravo polonezilor ! Ce altceva putem spune.
    Doar parerea mea dar la o prima vedere neavizata totsi par cam exagerate achizitiile lor, presupun insa cale fac avand mult mult mai multe date decat noi cei care comentam pe aici.

    Referitor la noi si la ce facem noi dupa parerea mea aceasta stare de fapt din Romania are ca si cauze:
    – perpetuarea in politica romaneasca a esaloanelor 2, 3 si 4 din fosta nomenclatura comunista (90% din ea vanduta rusilor) si mai noi a copiilor lor; daca taicasu a fost o viata vandut rusilor de ce ar fi fiul altfel ?
    – ingerinta serviciilor secrete romanesti in viata politica si economica.
    – distrugerea si neglijarea educatiei (cu largul nostru concurs)
    – prostul obicei romanesc LASA CA MERGE SI ASA (genetica ce sa ii faci)
    – lipsa de implicare civica a cetatenilor acestei tari (tot genetica bato vina e vinovata de asta)

    Din pacate NU nu merge si asa ! Daca vrei sa obtii ceva trebuie sa muncesti din greu.

    Ce am putea face ca sa schimbam toate acestea ?
    – sa iesim la vot (peste 75%)
    – sa ne educam copii mai bine, acasa in familie.
    – sa protestam atunci cand ceva servit pe tava de politicieni ni se pare nedrept s-au incorect
    – sa condamnam vehement reprezentantii nostri alesi cand calca stramb (de ex plagiatori, hoti, spagari etc)
    – sa avem reguli si legi SIMPLE SI USOR APLICABILE

    In rest sa auzim numai de bine, ca de rau suntem satui 🙂

    7
  32. Inginer Proiectant

    Nu ini trebuie multe lansatoare, ucraina a facut prapad cu 28 jimars si cateva mlrs si nu a fost distrus niciunul.. dar iti trebuie multa munitie

    Sper sa luam Chumnoo si productie de rachete, macar cat sa inlocuiasca LAROM si APRA 40

    Ceea ce fac polonezii cu achizitia asta e Deterrence (Descurajare).. adica sa ai un par asa de mare la usa ca nimeni nu vrea sa iti intre in curte

    Cand te uiti la americani precum generalul ben hodges, el vorbeste mereu ca riscul de razboi cu china creste daca ei nu tin un par foarte mare in pacific.. pe asta e logica. Cand nu mai ai cu ce sa descurajezi adversarul devine un razboi pericolul

    Apai cu ce descurajam noi?

    In primul rand suntem ca taiwanul ca dimensiune, dar ei au sute de F-16 si o mare intre ei si china si o marina respectabila

    Noi cred ca ne bazam descurajarea pe articolul 5 si cam atat, poate fi geografia complexa greu de invadat pt o tara din europa dar totusi moldova nu e protejata de munti si nu stiu cati ar fi de acord o pace in care sa o cedam

    Asa ca decidentii dar si noi am putea sta pe ganduri, sa analizam cu ce am putea descuraja

    Grecia descurajeaza cu 1300 tancuri occidentale, aviatie militara cu 600 aeronave, o marina conturata si ea

    Pe vremea lui ceausescu descurajarea era doctrina razboiului intregului popor

    Israelul are descurajare prin cateva coifuri de plutoniu (armata lor nu e wow.. mare parte e fix MLI jderul si Puma Socat adica echipament depasit adus la standarde pt 2000 si nici numerele nu exceleaza pt ca au app cat echipament ca grecia)

    Noi.. 3 escadrile de F-35 tot putine, 3 submarine sunt tot un minim… cat vom sta cu minimul nu cred ca vom descuraja.. dar tb sa nu uitam si ca tara are nevoie si de investitii masive, nu poate merge totul in aparare

    Merita si un articol poate despre descurajare si ce strategie ar tbi sa adoptam noi

    Eu cred ca noi ne bazam pe nasul fin, ca sa facem echilibristica intre bugetul pt dezvoltare si cel de aparare. Daca rusii se scaldau acum in dunare cred ca prioritatile erau altfel.. asa ca sa nu judecam

    Oare cu ce arme, strategii, cantitati etc am putea descuraja noi?

    10
    • Vash the Stampede

      Hmm, nu-i tocmai rau ce scrii, chiar pe mine nu m-a trasnit ideea, cu inlocuitul LAROM-ului si APRA 40 cu Chunmoo… chiar se merita sa luam licenta pentru Chunmoo, macar ca poate ne revitalizam productia de cameoane miltare la Roman Brasov si pentru faptul ca rachetele de 227mm, ar putea fi produse sub licenta la Ploiesti si le-am putea modifica / configura, dupa necesitatile noastre(fie sa le extindem raza de actiune sau sa pastram incarcatura exploziva generoasa)!

      Cat despre „cedatul restului Moldovei”… nu stiu cat mai are rost in ziua de azi, sa te mai complici cu asa ceva… daca tot invadeaza, folosesti deluroasa si impadurita Moldova, ca sa-i incetinesti pe cat de mult posibil! Nici intr-un caz sa o abandonezi asa dintr-o data… nu vad rostul deloc!

      4
  33. articolul 5: ar fi un mare fas;
    descurajarea era doctrina razboiului intregului popor: asa ar trebui sa fie si acum:
    Israelul are descurajare prin cateva coifuri de plutoniu (armata lor nu e wow..): asta chiar ca este tare…

    6
  34. Adevarul pe care nu multi indraznesc sa il afieme este urmatorul: exista legi internationale pentru tarile fara arme nucleare pe care acestea trebuie sa le urmeze, si exista tarile cu arme nucleare care nu pot sa fie si nu sunt supuse nicunei legi internationale. Deci pana nu ne dotam si noi cu rachete cu focoase nucleare, degeaba…

    7
  35. Omul Romaniei: Dorin Umbrarescu. Cand domnul Umbrarescu va termina autostrada Bucuresti Suceava, ii vom putea fte in gura pe austrieci si unguri si vom iesi in Europa de Vest si de Nord prin Lvov si Cracovia, asa cum am mai facut pe vremuri. Asa ca polonezii sunt fratii nostri.
    Domnul Umbrarescu merita sa primeasa gradul de general cu trei stele. Pe bune. Stiti pe un general al Armatei Romaniei care sa fi fost capabil sa mobilizeze atat de eficient mii si mii de oameni si multe sute de utilaje si echipamente? Nu de Napoleoni este nevoie astazi, ci de Eisenhoweri.

    35
  36. Buna ziua , o intrebare off topic , stie cineva / are date /info daca a fost predat un catre MAPN , un nou lot de PIRANHIA 5 , si ce nr efectiv de unitati ? Multumesc

    1
  37. Apropo de polonezi, se pare ca o sa semneze o comanda – pentru industria locala – pentru 1000 de IFV AMFIBII Borsuk, pe senile :

    „IFV-ul amfibiu Borsuk este echipat cu o stație de arme telecomandată de la distanță ZSSW-30, dezvoltată în comun de companiile poloneze WB Electronics și HSW în cadrul programului ”ZSSW-30 remote-controlled turret system (RCTS)”. Armamentul principal al acestei turele constă dintr-un tun automat Mk44 BUSHMASTER ÎI de 30 mm, o mitralieră coaxială de 7,62 mm model UKM-2000 și două lansatoare de rachete antitanc SPIKE-LR montate pe partea dreaptă a turelei. ”

    Deci: turela teleoperata, tun automat 30mm, mitraliera 7.62mm, 2 x rachete Spike-LR.
    Senile + amfibie; 3+6 oameni

    Se aude la baietii care surubaresc la P5 ?
    Mai puneti si voi pe ele ceva, sau cumparati de-a gata altele, de la altii ?
    Ca de produs …. canci.

    Mey-Ciuca, uite asa se intorc banii in industrie, si ai si industrie de aparare, sa-ti faci tu ce ai nevoie, nu sa tot cumperi cu tiriita.
    Plus locuri de munca.

    Da noi NUUU… mai bine dam ajutoare sociale decit sa-i punem la munca.
    Popor de asistati sociali si milogi … asta o sa ajungem in curind.
    Munca e pentru prosti … cine poate bisnitz face …
    In citeva judete din RO deja populatia care nu munceste este intre 30 si 50% …

    Sursa: https://m.defenseromania.ro/industria-poloneza-de-aparare-a-dat-lovitura-un-posibil-contract-pentru-1000-de-vehicule-blindate-borsuk-asteapta-sa-fie-semnat_621338.html

    Polonezii chiar denota seriozitate in achizitii si productie de armament si echipamnete militare.
    Noi… tot pe loc, pe loc… noroc ca ne mai impung unii de la spate sa mai cumparam ceva … ca alfel se sifoneaza toti banii alocati apararii.

    Tov ciuca, mai lasati pdf-urile si bunele intentii, ca nu tin de foame sau de echiparea trupelor, si da-ti drumul odata la achizitii pe bune, chair sintem in fundul gol naval si terestru, la o adica.

    4
  38. E ușor să scuipi adevărul fără să-l mesteci.
    Nu suntem ultimii, așa cum nu suntem nici primii la nivel de Europă, dar trebuie să știm de unde venim.
    Singurele țări comuniste în care ”s-a întâmplat ceva” au fost chiar Cehia, Ungaria și Polonia.Coincidența istoriei (sau mai degrabă nu) a fost că după 90 ei au intrat primii în NATO și UE. Acolo au început să curgă investițiile din Vest, în timp ce noi ”nu ne vindeam Țara” .
    Așadar, am plecat târziu fraților de pe linia de start !

    Acum zbierăm că vrem bani la Armată (mulți tare, dar necesari), vrem spitale, autostrăzi, digitalizare, salarii ca afară pe muncă la jumate, etc etc. Vrem ce n-am avut cu bani pe care nu prea îi producem, din cauză de corupție, lene, prostie, indolență. Ori, pe gratis, bun și mult nu se poate. Se poate pe bani împrumutați, dar cineva trebuie să-i dea înapoi cu dobândă.
    Și-atunci cum faci când junimea pleacă, zic ei pentru că ”nu ai ce face în țara asta”, când natalitatea e în cap și toate putorile visează bani de pe net ?
    Cum cumperi cu miliarde grele arme pe care alții le cumpără de parcă nu ar mai veni mâine și în același timp să faci în doar câțiva ani ceea ce alții fac de mult ??
    Cum e asta ?
    Eu vreau o armată puternică cu soldați profesioniști, vreau poliție așa cum trebuie, vrau ordine și lege, dar (ca plătitor de taxe de 30 de ani încoace) nu vreau să trăiesc într-o țară militarizată sau polițienească doar pentru că niște idioți de la butoane miros bani. Am trăit 20 de ani așa, până în 89 !

    Vreau și autostrăzi, și spitale moderne, și salarii bune, vreau oameni pe stradă și copii mulți în landouri, dar înțeleg că e nevoie de TIMP, EFORT și un pic de RĂBDARE.
    Deocamdată e bine că avem și noi ciomag, nu e cine știe ce, dar avem prieteni cu ciomege mari.

    Polonezii au ales să se înarmeze până în dinți. Treaba lor, nu o fac pe banii noștri. Ne sunt prieteni și asta e de ajuns !
    Eu unul nu vreau să dea România mea niște zeci de miliarde grămadă acum doar pentru orgoliul de a fi forță regională. Pot fi pilon de stabilitate fără să mă bag în datorii imense și mă refer la stabilitate politică, legi bune și aplicate tuturor, taxe să le pot plăti, locuri de muncă și tineret în țară, nu afară!
    Am observat de când hălăduiesc prin lumea asta că cei mai vulnerabili la orice și primii care se pierd sunt cei care își pierd capul, nu la modul fizic, evident.

    28
    • Da, toti vrem autostrazi si spitale si locuri de munca. Dar cred ca n-am ales bine. Alesii care se laudau ca vor face: 8 spitale regionale, mii de km de sosele si 2000 se gradinite nu le-au facut si nici inzestrarea armatei n-au facut-o ! Unde’s banii ca si imprumuturile au crescut vertiginos si avem „datorii imense” fara sa avem aparare? Avem cea mai stufoasa si aglomerata administratie si birocratie (cca1,4 milioane) cu venituri, din salarii si sporuri necuvenite, mai mari decat presedintele ! Avem miliarde in pensii speciale si alte miliarde in pensii sociale in loc sa platim salarii bune celor care muncesc, sa nu-si mai caute viitorul in occident ! Dar poate alegem mai bine data viitoare altfel degeaba hălăduim prin lumea asta romaneasca cu economia, invatamantul, sanatatea si apararea la pamant In multi ani banii putini de inzestrarea cu armament, s-au intors la buget s-au au fost folositi la altceva,

      3
  39. Polacii vor deschide in EST ul Europei centre „HIMARS RENT” pentru fraieri care au dormit in papusoi.
    Rentam Himarsu la saptamina , luna sau an. Functie de cerinte.Daca e la an , avem free si 2 Abrams .
    Asa e in tenis.

    7
  40. Cam prea negativisti sunteti… Da ,Polonia cumpara mult, dar stiti cate Himars are acum PL ? Zero! Stiti cate sistwme Patriot au ? Corect, tot zero. Cand in 2021 a sosit primul Himars in portul CT ziceam ce fraieri suntem… Acum vad ca totusi s-a cumparat ce trebuie si nu a fost nevoie sa inceapa razboiul ca sa cumparam dupa ca inecatii. O sa ziceti ca unchuil Sam ne-a invatat. Asa e, dar unchiul Sam le-a zis si polacilor sa ia Patriot, dar cum Pl sunt, cred, cea mai incapatanata natie au zis ca nu iau, ca vor Transfer de tehnologie… Asa ca mai incet cu lauda lor ca au si ei destule bube

    19
  41. „Sunt sigur că le-ar plăcea să facă ceva la Chișinău. Dacă nu ar fi opriți, dacă ar fi avut succes împotriva Ucrainei, sunt sigur că ar vrea să cucerească și Moldova. Sunt sigur că ar vrea să ia și Georgia. Belarus este și el în „meniu”. Este parte a eforturilor Rusiei. Dar cred că și ei știu că dacă ajung în Moldova, atunci riscul unei probleme cu România, ceea ce înseamnă tot NATO, ar fi devastator pentru Rusia. România a făcut o treabă foarte bună să fie în stare de alertă, să fie atentă. Statul Major General al României s-a pregătit foarte bine. ” Ben Hodges

    O realitate!

    Polonia este situata geografic intro zona mai sigura.N-are Ungaria la frontiera ,Austria nu-i poate bloca dezvoltarea….slugile lu’Putin /China…
    Aproopo: ce cauta China aici?!?!

    Achizitiile polonezilor merg intr-o unica directie ,DESCURAJAREA unui potencial agresor….de aici bara deschisa, poti face orice miscare si o vor face….

    Unii se auto insufletesc spunand: Rusia va dezvolta si ea arme de precisión, vor invata….
    Pana dezvolta rusii ,americanii nu stau pe loc.
    Ceea ce au trimis in UKRAINA dpdv tehnologic ,este 5% ca performanta fata de ceea ce detin.Arma informatie ne indica cu adevarat decalajul tehnologic dintre USA si Rusia…
    Rusii n-au „bruiat” nimic in ciuda faptului ca teritoriul nu le-a fost atacat.

    Rusia se destrama si „vai” ce se intampla cu armele nucleare spun propagandistii Kremlinului…
    Au trecut de la amenintarile cu „OGIVILII” care ne cadeau in cap, UE inghetzata de frig, victoria in 3 zile asupra Kievului ,ocuparea Romaniei in 24 de h si alte masturbarii intelectuale, ce au succes in Tiraspol….la „bai da ce facem cu armele nucleare” daca se destrama Rusia…..

    Hopaaa, stop aici !

    Sa se destrame linistita si o vom reconstruii bucata cu bucata!
    La noi veti gasii un pat cald /mancare din belsug si veti primii viza de intrare in UE si bani f multi bani pt fiecare arma nucleara pe care o vindeti aliantei „libertatii si prosperitatii”,NATO… Fiecare locatie /amplasament divulgat va fi recompensat géneros.

    Veti primii si alte beneficii, unice :
    Schimbatea de sex la fiecare 6 luni, va veti putea transforma parintii in ingrasaminat,copii vor primii educatie sexuala/pro LGBT incepand cu varsta de 4 ani , veti manca gandaci, veti fi si vom fi ,vaccinati cu doza 666….

    Cu alte cuvinte: dupa incheierea razboiului ne va imbratisa draqul cu f f mare forta….

    1
  42. Marea problema a Romaniei e ca nu are capacitate de a urmari o strategie pe termen lung, deficit de atentie mai rau ca la un copil de 2 ani.
    Si discutiile astea cu ne apara NATO fac enorm de mult rau.
    Orice atac viitor posibil asupra Romaniei nu se mai poate realiza prin surprindere, sunt prea multi sateliti, prea multe telefoane smart, au trecut de mult vremurile in care the ascundeai in padure si asteptai dusmanul sa treaca pe langa tine si sa-l prinzi din flanc.
    Asta inseamna ca toti aliatii NATO o sa aibe suficient timp la dispozitie sa-si dea seama daca are rost sa ramana aici, daca trupele lor o sa fie macelarite pt ca Romania nu are ceva care sa se poate numi armata. Sau pur si simplu e mai simplu sa se replieze pe un aliniament mai puternic. Ce ma sperie e infrastuctura noastra de transport absolut deplorabila si legaturile pe care le avem cu restul aliantei. Mai crede cineva ca Ungaria lui Orban e un aliat ? si ca nu o sa inchida singurul culoar terestru cu restul aliatilor ?
    Si mai rau se face comparatia cu momentul 1940 ca sa aratam cat de bine stam, adevarul e ca din punct de vedere militar inclusiv din punctul de vedere al industriei in 40 stateam mult mai bine decat acum, produceam tot de la avioane pana la tunuri AA si antitanc inclusiv munitia pt toate categoriile de armament in uz in acel moment. Problema a fost de cantitate si pe masura ce anii treceau a devenit si una de calitate datorita avansurilor tehnologite rapide la care nu am mai facut fata. IAR 80 era chiar bun in 1939, nu mai era la fel de bun in 44. Dar deja trecusem la productia de Me 109 cu cateva iesite pe poarta fabricii pana la distrugerea ei . In 40 problema a fost politica
    Acum suntem o tara care militar are putine, nu producem mai nimic, nu vrem mai nimic. Politic mergem pe tactica strutului. Probabil ca restul aliatilor se uita la noi ca la urs dar cui ii pasa ?

    11
  43. Achiziile polonezilor sun naucitoare!
    Nu stiu cum vor sustine achizitia, daramite operarea si mentenata (chiar daca spera la reparatii din partea germaniei, nu cred ca vor vedea banii respective, asa ca bugetul lor va fi ferfenita pa nii ce vor urma)
    Cred ca polonezii au cateva temeri unele fundamentate in istoria lor, altele bazate pe analize proprii si ale celorlati aliati, insa cred ca expunerea lor (nu doar prin granita comuna cu Rusia in zona enclave si vulnerabilitatea pasului suwalki) ipoteteica este in zona granite commune cu Bielorusia
    Nu stii cand/daca Lukashenko va trece cu arme si bagaje in cadrul federatiei, sau “cade”de la fereastra si urmatorul in linie la conducerea tarii va accepta asimilarea in federatia rusa a Bielorusiei
    In acest caz, vor avea un front larg de aparat, si ei sunt in prima linie
    Clar ca actualmente rusii nu au capacitatea de a pune in pericol integritatea Poloniei, insa rusii vor invata din acest conflict si pe termen lung / foarte lung ar putea sa reprezinte un risc sporit, asa ca mai bine se pregatesc de razboi ca in viitor sa aiba pace

    5
  44. Respectul e reciproc.
    Da, erau una dintre armatele care ar fi trebuit să lupte contra americanilor, nemților, englezilor, francezilor etc spre deosebire de noi care teoretic eram pe direcția sud și practic mai degrabă neutri de fapt. De aici și marile diferențe în materie de dotare chiar daca și noi începusem o serie de proiecte de calitate.
    Apoi și diferența de mentalitate, aici catolicismul a avut rolul lui, polonezii sunt foarte credincioși.
    Pe langa astea, noi nu aveam o clasă politică comparabilă, nici sindicate ca Solidaritatea. Ei au vrut capitalism pe bune, noi am lalait-o până a plecat nea Nelu. Lumea mult mai deschisa la nou că la noi, ei se săturaseră de comunism de multă vreme.
    Economic, diplomatic au fost superiori, o țară evoluată.
    Seriozitatea și tenacitatea i-au dus la nivelul din ziua de azi, la capitolele astea mai avem de învățat de la ei.
    Ce am avut noi in plus? Probabil versatilitatea, noi suntem mai descurcăreți in general.
    In 90 era un moment când puteam fi mai performanți ca ei în anumite specialitati, erau domenii militare în care îi depășeam, dar ei au continuat investițiile serioase, noi ne-am mulțumit cu un comunism in stil bizantin.
    Ce e ironic, e că unii polonezi, și nu putini, ne apreciază mai mult decât ne apreciem noi.

    22
    • @Xv un comentariu de bun simt. ar trebui sa comentezi mai des ca ai ce spune

      5
    • Corect comentariul, PL ne laudau ca am luat in fata lor Himars si Patriot. Ai uitat sa amintesti bariera naturala-Carpatii, care nu sunt asa de usor de traversat. Polonia e doar o mare campie…

      3
    • * … Ce e ironic, e că unii polonezi, și nu putini, ne apreciază mai mult decât ne apreciem noi. … *. Subscriu. De fapt, citind multe din comentarii, noi în general avem o părere mult prea proastă despre noi, atât de proastă încât ne facem rău singuri.
      Nu suntem mai deștepți, dar nici cu mult mai tălâmbi decât polonezii (ei ar avea un mic ascendent datorită micului plus de civilizație care i-a făcut să fie mai atenți la alimentația și creșterea copiilor), nu suntem mai muncitori dar deloc mai leneși decât polonezii, suntem cam egali cu ei și la voință, și la capacitate de muncă. Ei stau mult mai bine decât noi, dar nu cu o diferență catastrofală sau insurmontabilă, la nivelul educației – mai adaptată climatului socio-economic, mai bine implementată, în special la nivelul generațiilor tinere – generațiile post-Z.
      Diferența majoră o constituie sistemul de management public și într-o măsură mai mică sistemul de management privat. Și la ei e corupție și nepotism cât casa, dar la ei corupția nu a afectat absolut deloc sistemul de selecție și promovare în funcții cheie. Și cred că de-asta statul polonez e incomparabil mai performant ca cel român, sau cel puțin atât timp cât statul român va rămâne în paralizia de acum.
      Acum cinci ani eram în Polonia să le-arăt celor de-acolo ce deștept sunt eu, ba mai și primeam bani frumoși pentru asta și în plus l-am primit pe post de valet pe odrasla șefului ăl mare – doctor tânăr, cu mult bun-simț, chiar inteligent, și în mod cert muncitor, dar evident ajuns în spital prin omniprezența lu’ don’ profesor. Evident că l-am tras de limbă să înțeleg cum și când va moșteni titlul de profesor de la tăticu’ , obișnuit fiind cu buna tradiție românească. Am rămas perplex să aud că el știe că n-are nici o șansă să ajungă în învățământ, și că se gândește să plece în Germania sau în domeniul privat la terminarea rezidențiatului – chiar nu înțelegeam – până mi-a zis că un favor major făcut de tăticu’ ar echivala cu oprobiul clar exprimat la adresa lui tăticu’ de ceilalți colegi profesori și care s-ar finaliza cert cu șutuirea lu’ tăticu’ … Hmmm … Dar am uitat să vă zic de polonezi – sunt răi unii cu alții în sensul că dacă te văd căzut la pământ, da, te-ajută, dar dacă te văd tremurând din toate încheieturile în timp ce cari o piatră grea în cârcă, se uită la tine și te lasă să-ți duci povara … diferențe …
      Era demult un film prost despre o lume post-apocaliptică în care un trib naviga cu un petrolier ruginit dotat cu vâsle (film SF prost, am mai zis) și șeful le ține supușilor un discurs motivațional după care toți pleacă în urale către locurile de vâslit iar șeful zice unui apropiat * … un discurs ca ăsta le ajunge să vâslească o lună … *. Buba noastră e că noi nu avem în structura noastră socială rolul de Predicator, adică personajul care mobilizează și moralizează gloata, pe când polonezii, asemeni celorlalte nații catolice și protestante, îl au – inițial definit și impus la nivel social prin rolul preotului, și din cauza asta caută un asemenea rol – la ședința de protecția muncii de dimineață muncitorii ascultă discursul motivațional al șefului nu pentru că sunt obligați, ci pentru că vor să țină cineva un asemenea discurs care să le-aducă aminte de rugăciunea rostită de tată înaintea meselor din copilărie. Noi … nu prea avem un asemenea rol societal … Diferențe …

      7
      • Helsingør Habitans

        Ok. Hai să zic doar trei diferente (dintre multe altele) dintre noi și polonezi: numărul unu este că țara este curata. Chiar pe sate vezi zero mizerie aruncata! Și asta tine de educație pt că primăriile nu pot strânge tot gunoiul aruncat de o populație needucata cum vezi din plin in Balcani (exceptie Croația și Slovenia). Deci curățenia și îngrijirea caselor, curților, străzilor, tine de educatie. Oricine merge la noi prin Valea Prahovei sau spre Cracovia dinspre Slovacia prin Novy Târg, langa Zakopanye poate să vadă diferența asta enorma! Ei sunt la un alt nivel. Noi mizerabili. Doi la mana in Romania părinții visează să aibă bani și să își țina plozii in puf fara sa lucreze, le dau totul moca și cu cât sunt mai bogați, cu atât plozii mai paraziti! In Polonia copii sunt învățat ii de mici cu munca! Mă refer la munca cinstita! Tei la mana la noi in mare parte tineretul este format din cocalari plini de lanțuri și pițipoance botoxate maneliste, iubitori de muzica indiana! Nu vei vedea așa ceva în Polonia! Nu vei vedea prostul gust și casele haurite de la Strehaia! Kitchul in toată splendoarea lui nu îl vei vedea în Polonia! Sa fi realist in autocritica nu înseamnă să ai o părere proasta despre tine! Înseamnă să ai simțul măsurii! Polonezii sunt cu minim 10 ani, daca nu 20 înaintea noastră! Prin meritul lor! Totuși Romania are un potențial mai mare! Avem o diversitate de resurse și culturala mai mare, deci daca ar fi voința politică am putea ajunge la nivelul lor! Nu exista o competiție în acest sens! Exista doar faptul că dacă pe lângă o Poloniei puternica, ar exista și o Românie puternică, asta ar însemna un câștig real nu doar pt noi, dar și pt NATO, UE și USA. Chiar is pt Polonia! Ar avea un partener de nădejde în Balcani! Dar dacă vrem să creștem trebuie să înțelegem realist de unde plecăm și unde vrem sa ajungem, nu sa ne îmbătăm cu apa rece că am fi cei mai „viteji si mai drepți dintre traci.”.

        11
    • Vash the Stampede

      „Apoi și diferența de mentalitate, aici catolicismul a avut rolul lui, polonezii sunt foarte credincioși.”

      „Economic, diplomatic au fost superiori, o țară evoluată.”

      V-am dat o inimioara, ca sa nu ziceti ca sunt prea afurisit & rau… si inclusiv din motivul ca aveti putina(partial +50%) dreptate…!!!

      Dar chiar si asa… tot este destul de vizibil cum va straduiti, sa ne insuflati intr-un mod perfid si subtil, un anumit „complex de inferioritate” fata de terti… in cazul acesta, fata de „Polonezii, ce-i caftolici, evoluati si mai buni(superiori)” decat noi „Romanii cei balcanici, mici si negriciosi, spargatori de seminte si cu mentalitate de spagari, de sorginte Turco-Bizantina”

      Tisk, tisk, tisk… cum isi schimba lupul paru’, da’ naravul ba… ?

      Mai bajeti, eu va sugerez prieteneste sa va dati batuti odata! Ati pus ochii pe pamanturile cui nu le puteti rapi, duceti-va si va incercati norocul in alta parte! ?

      6
      • Accept critici de la orice, nu e problema. Când e o critica inteligenta, bazată pe argumente, am de învățat. Că sa evoluam avem de învățat de la oameni care au opinii diferite, nu de la „yes-meni”.

        2
  45. Pffff….800 de lansatoare? Mai bine isi luau un Death-Star si terminau povestea.

    3
  46. Cred ca nu prea mai trebuie sa ne comparam cu polonezii. Dacă păstram proporția de la Himars de 1:10 tot e bine. La avioane ei iau f35 noi poate luam f16 noi și de ce nu, f15. Ceva ani in urma cineva propunea ,,dronizarea” lui MIG 21 intr un eventual conflict. Dacă tot a fost ținut atâta vreme, nu ar fi cazul sa fie trimise Ucrainei sa le folosească ea in acest fel? Pentru piloți nu ar fi bune dar cu carlinga plină de explozibil ar crea ceva impresie.

    6
  47. Mie chiar nu mi se pare ca stiu ce fac
    Toata povestea este o mare idiotenie
    Cumperi 43 divizioane artilerie reactiva si 7 baterii Patriot, asta da acoperire AA
    In alta ordine de ideei ai in dotare pt 91,leo 2 ,k2 si mai cumperi si Abrams.
    Chiveci ! mai penibili ca si indienii

    3
    • La mintea mea, nu ai dreptate
      In spatele achizițiilor poloneze sunt nevoi strategice
      Si frica care tb sa păzească bostănăria
      Plus o suprafața mare de aparat
      Sunt calcule multe
      Strategii făcute

      Si probabil au si ceva informații legate de boala la care a ajuns conducatoru rusilor – care se visează ivan cel groaznic, petru cel mare si ecaterina rusilor

      Noi ca la 1940
      Pe barosaneala, furăciune, chefuri, distracție si muzica indiana

      Nu exista termen de comparație
      Vezi la modul de lucru cu fondurile evropene
      Investiții publice

      In 2002 polonezii au ales F16 c/d bl 52
      Iar in 2003 au semnat contractul cu offset adevărat
      Noi încă n-am ajuns la standardul asta
      Si au trecut numai 20 de ani
      Ei au semnat pt F 35
      Pe care le vor si primii

      Noi cu F 16 norvegiene
      Atâta putem
      Si in plus afacerea noastră a fost mult mai buna – nu stim exact pt cine a fist atât de buna afacerea

      La noi, unu sociolog la aparare descoperise ca nu are rost sa luam aviatie de vârf F 35
      Ca e devreme încă
      E mult mai bun ceva fier vechi
      Avioanele astea noi nu s-ar fi integrat in peisaj

      La fel corvetele care sunt pe planu doi, trei sau cât vrei
      La fel NSM in cantitate ochiometrica
      Ca acuma cu tezele de doctorat e problema care trebuie rezolvată
      Si cu drepturile pt infractori
      Ca nu se poate ca orice amărăștean sa conteste incapacitatea intelectuala a conducerii

      O fi de la zodiac ?
      O fi de la religie ?
      O fi de educatie ?

      N-are cum sa fie de la conducerea armatei si de la politicieni
      Cum stim ca la 1940 nu politicienii nostrii erau de vina

      La 1940 încă puteam construi IAR 80/81 in număr mare

      Astăzi am rămas la modernizarea șoimului

      4
      • Nevoile alea strategice trebuie stabilite de specialisti,nu de politicieni si ziaristi.
        Prima data iti asiguri o aparare AA ,altfel primul val de rachete balistice si croaziera iti distruge infrastructura.
        La un teritoriu de 312,696 km2 au o artilerie AA cu raza medie si lunga mai slaba ca si a noastra.
        Iar la fortele terestre pe langa ghiveciul de tancuri au reusit sa mai faca unul si la artileria autopropulsata unde au Dana,Krab.Garoafa si k9
        Deci impresia mea este ca achizitiile in Polonia se fac pompieristic fara o evaluare serioasa a prioritatilor si costurilor.
        Aaaa… era sa uit marina unde sunt la fel de penibili ca si noi sau aviatia unde chiar nu reusesc sa inteleg de ce au mai pastrat in dotare MIG29 si SU22 odata ce au inceput in urma cu 20de ani dotarea cu f16(la noi 21 a zburat pana acum deoarece nu exista alternativa)

        1
  48. Helsingør Habitans

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26105020-dosarul-revolutiei-poveste-fara-sfarsit-instanta-suprema-trimite-curtea-apel-bucuresti-invocand-nu-are-competenta-pentru-atunci-ion-iliescu-nu-era-presedinte.htm deci dupa 33 de ani o alta amanare. In 33 de ani Romania nu a fost in stare sa condamne un lider sovietic protejat de Moscova! Asta este inca un argument, pe langa exemplul cu energia si inarmarea, ca in Romania sovieticii sunt inca la butoane in multe locuri! Si atunci ne mai miram ca polonezii fac ceva in plus fata de noi! Pai in Polonia nu ai fi vazut ca omul Moscovei sa fie protejat o viata intreaga! Mie imi este clar ca la noi nu este vorba doar de incompetenta sau coruptie, or fi si astea, dar evident ca statul nostru „esuat” este inca penetrat de sovietici! De aici toate diferentele fata de polonezi! Ei cum, necum, chiar daca mai exagereaza, si-au invatat lectiile istoriei! Noi nu! Intr-un fel sau altul, chiar daca va dura si 10 ani, ei isi vor duce la capat achizitiile astea mamut, iar cea mai mare parte va fi produsa de ei in tara lor! Noi o sa ramanem cu protejarea sovieticilor, a firmelor sovietice si a intereselor lui Putin in Romania! In timp ce vom mima ca suntem pro occidentali! Altceva nu stim!

    25
    • Vă dați seama cât au muncit completele alea, sau cum le-or zice? Ăia chiar își merită salariile și pensiile speciale. O viață dedicată, răsplată pe măsură. Vă mulțumim!

      14
  49. Si eu zic Bravo Polonezilor ! Asa trebuie sa procedeze o tara careia rusii ii sufla in ceafa . Cu orcii nu poti discuta decat daca mergi la intimidare armata . Nu-i nicidecum un numar impresionant daca stam sa ne gandim cu cine avem de-a face in est ,Asa cum sunt puse la conservare in America , se pot pune si in balcani la conservare bine ,mersi toate armamentele necesare unei autoaparari adegvate
    La noi mai degraba ar trebuii sa votam , sa cultivam sau daca nu avem , sa importam niste politicieni care au invatat de mici ce inseamna patriotismul , ca astia de acu n-or invatat decat ciordeala si pupatul in fund a rusilor Astia de acu , in proportie de 90 la suta tre aruncati la fier vechi ca-s facuti pe vremea lui ceasca si-s defecti , si apoi mai discutam de achizitii

    5
  50. Hop si aurolacu la brazda. (e cu z de la daci 🙂 sau de la draci, cine mai stie)
    Dupa ultimele articole am avut niste revelatii si niste bashini ezoterice in timp ce cantam nasol in curu’ gol la dus.
    1. Napoleon a fost un mare mincinos cand a spus ca in ranita oricarui racan se afla un baston de maresal sau cam asa ceva. Nu se afla, a mintit fiindca avea interes sa minta. Ii trebuiau pifani care sa lupte pentru el sperand sarmanii ca o sa umfle potu’ cel mare, undeva candva. Aviz amatorilor. Racanu’ ramane tot racan.
    2. Corolar la punctul 1. Dolfi, Nea’ mustata cu chipiu, 1Q xI, Rasputin si altii ca ei sunt doar niste smecheri psihopati care au inteles repede ca po-pulimea e multi si prosti, prosti da al naibii de multi. Asa au reusit sa arunce in aer o intreaga planeta ca in bancu’ cu tziganu ce a gasit trei grenade si a inceput sa le taie cu bomfaier’u sa le duca la fier vechi. Un nebun arunca o piatra si toti inteleptii din lumea asta trebuie sa sara in foc sa o scoata. Si uite asa mor bestial oameni, copii , tineri, batrani, altii iau drumu’ pribegiei si se face vanzoleala si un haos de nedescris si totul se duce naibii, economia , politica, progresul, relatiile umane s.am.d. Fiecare behaie tare ca niste capre raioase . Cu cat capra e mai raioasa cu atat behaie mai tare si da mai tare din coada si din copite si mai ales impunge cu coarnele.
    3. Felicitari celor care au reusit sa se mentina on topic la articolul de mai sus, au un pic de viziune si nu bat campii cu gratie de ce se inarmeaza Polonia (sau Germania) si nu, nu vor sa se bata intre ei (cu toate frecusurile istorice ca interesu’ poarta fesu’ de ambele parti), sau cum vor mentine economic asemenea armate. Aviz amatorilor vedeti punctul 1 – Napoleon a fost un mincinos din interes la faza cu bastonu’.
    4. Vreau sa dau cateva capuri in gura si niste suturi in OO (vreau sa-i vad pe aia care au curaju’ sa ma contrazica). Inteleptilor de internet, ati facut varza (cu z de la daci sau de la draci) cel mai bun articol din ultima vreme, ala a lui Nicolae cu interesele strategice in zona Marii Negre si in alte zone ale globului. Bine v-au facut ca v-au inchis comentariile ca aveati o diaree verbala de ma durea memoria. Nici macar nu v-ati cerut scuze. Unul sa fie macar de forma sau din bun simt de la autore sau macar de la RoMil care va suporta cu stoicism (ca si pe mine dealfel). Din pacate si in cazul asta se aplica punctul 1 din revelatii : Napoleon a fost un mincinos. Din racan nu faci geostrateg (oups pardon maresal). Iarta-i Nicolae si RuMil ca nu stiu ce fac sau pur si simplu nu stiu ce sa zica. E poate peste puterile lor. Cel mai corect cand nu stii ce sa zici mai bine taci. Si tacutul e o arta. Mie mi s-au confirmat neste lucruri :
    – Rumanii sufera in masa de ADD. Nu pot ramane concentrati nici macar un minut.
    – Napoleon a fost mincinos.
    – Cand habar nu avem despre ce e vorba, vorbim totusi sa ne aflam in treaba si sa facem vant cu gura deschisa (asa ca mine si nu, nu sunt politician, senator, deputat sau ministru).
    – Orice prilej e bun sa ne vomam frustarile si neralizarile personale, de grup sau nationale ca la psihiatru. Macar atunci sa cotizam si sa punem mana de la mana sa finantam situ’ daca tot ne vidam pe aici toate intelepciunile.
    Eu unul mi-am taiat venele cu masina electrica de barbierit, am dat in depresie, si in bilbicuteala dupa ce am citit comentariile.
    5. Asta e cea mai importanta revelatie din cartea revelatiilor lu’ Tavi aurolacu’ bashinosu’ ezotericus. De ce nu are Romania nevoie de armata si nu trebuie sa se apere de rusi (la fel ca Polonia si alte tari) si de altii ca ei? Pai e simplu, nu va mai intrebati atata. Ai dreacu’ rusi sunt rumanii. Rusii nu au nevoie sa vina la Bucuresti. Ei sunt deja acolo de multa vreme, fix unde trebe (cu minim de efort maxim de rezultat). De fapt si de drept nu au plecat niciodata, e doar o iluzie. Cand au plecat fizic nu au plecat de viteji ce am fost ci de spaima sa nu se molipseasca de la noi sa nu se intoxice si sa se prosteasca de tot. Suntem atat de rusi de nici macar nu a trebuit sa mai piarda vremea pe aici. Suntem in cuget, in inimi si-n nesimtiri. (aici aveti voie sa ma contraziceti daca va tin puterile si aveti argumente solide ca eu m-am saturat sa ma contrazic singur, eu pe mine. O sa ma interneze vecinii la Balaceanca daca ma mai vad vorbind singur).
    Na ca am avut si eu dizinterie verbala.
    V-am pupat pe portofel si un sfarsit de saptamana cat mai placut.
    Saru’mana.

    14
  51. Călugărul Sofronie

    Că veni vorba de Romarm, lui Piţi cât i-ar ieşi din afacerea cu coreenii?

    5
  52. Am sa fiu iara un pic de Gica Contra in fata „corului bocitoarelor” (desi si eu cred ca multe critici aduse aici sunt perfect valabile si de luat in seama si rezolvat cat mai se poate).

    Umbland hai hui pe tarlaua netului am gasit si niscai opinii ale unor polonezi care nu sunt chiar deloc magulitoare la cum se desfasoara treburile la ei.

    Pe de o parte se plang de „trupa”, de faptul ca personalul e prost platit si multi parasesc sistemul, personal imbatranit (inclusiv cu metehne vechi ori infumurati), recrutii noi nu prea se inghesuie si ajung sa primeasca pe aproape oricine, chiar daca nu prea e in standarde samd.

    Asta pe de o parte, pe de alta, exista problema mentionata si aici, si anume costurile cu exploatarea si cat de viabile sunt astfel de achiziti imasive, daca pot fi suportate de buget si de personalul disponibil. Omul zicea ca Leo-2 pe care le au au fost tinute undeva in camp deschis pana acu un an jumate, cand au facut niste remize pentru ele, de ex.

    Ca exista si acolo nepotisme si coruptie, si ca cei de la putere isi iau partea din toate contractele astea mari. Altii ziceau de colaborarile foarte trambitate dar care de fapt nu ar avea mari sanse de realizare ori nu prea sunt cum se zice oficial.

    Cazul in discutie era tancul K2 coreean, care ar avea inca probleme de rezolvat iar coreenii nu prea le-au dat multe detalii tehnice despre el si e posibil ca productia locala sa nu se mai materializeze de fapt (de asta ar fi cumparat Abrams).

    Ca fapt divers imi amintesc ce am citit acum destul de mult timp ce zicea un coreean despre K2. Anume ca a fost un proiect de fitze, mai mult o vanitate, si in plus dadea o lista de probleme tehnice. Practic au vrut sa ia niste bani de la buget cu un produs nou dar care nu era neaparat necesar si care s-a vrut sa fie plin de chestii cool dar a avut (aparent inca are chiar si acum) inca lucruri de rezolvat si nu e chiar ce apare in clipurile de prezentare.

    Ce spun e ca de multe ori realitatea e nitel diferita de imaginea publica ori propaganda si ca totul trebuie luat cu un graunte de sare si gandit un pic la rece. Vezi cazul rusnacilor, la care nimeni nu se astepta sa nu ocupe Ucraina (ori macar jumatea estica) in scurt timp si care au dat chix in stil mare, au dovedit ca sunt varza tactic si chiar strategic dpdv militar, tehnica lor s-a dovedit inferioara reclamelor si propagandei samd, desi vocal erau cei mai tari, cei mai buni, cei mai puternici, cei mai destepti, cei mai iscusiti, cei mai duri, cei mai pregatiti. cei mai instruiti.

    A nu se intelege ca sunt de acord cu lalaiala alor nostri si cu intarzierile masive la dotare, licente, productie locala etc. ori cu slabiciunile din politica externa (nu mai zic de prostiile din politica interna).

    16
    • Pune și tu niste linkuri, nu fi egoist!

      4
      • Asta e unul de care-mi amintesc acum, trebuie citite comentariile pana mai jos sa vezi ce zic unii polonezi mai cinici, sa zic asa

        https://old.reddit.com/r/europe/comments/11alinv/poland_is_on_a_quest_to_have_europes_strongest/

        Din pacate am citit acu ceva ani ce a zis coreeanul despre K2, cred ca pe un site militar dar nu-mi amintesc exact unde insa am retinut ce a zis pentru ca mi s-a parut cumva diferit, adica toata lumea lauda tancul si chiar un coreean a venit sa zica ceva nu chiar de bine de el. Ma rog, si acum are probleme cu transmisia si coreeni folosesc tot una germana din cate inteleg.

        E posibil sa fi fost pe forumul alade la World of Tanks (unde am inteles ca la un moment dat au fost militari activi care au dezvaluit secrete tehnice ale unor tancuri doar pentru a demonstra un pct de vedere ori a contrazice ceva (un exemplu cred ca a fost legat de Challenger 2 daca-mi amintesc bine).

        Acolo am citit si niste chestii interesante despre Type 10 japonez de ex, care ar avea un nou tip de proiectil sageata superior a ce exista acum (nu stiu sigur daca si fata de ultimul american, sageata de uraniu) desi e tras dintr-un tun mai scurt,L44

        E posibil ca totusi coreenii sa fi rezolvat unele probleme, dar am vazut ca atat norvegienii cat si polonezii ar vrea sa faca ceva modificari pentru ce ar cumpara (nu mai e cazul la norvegieni).

        Nu cred ca e un tanc rau, daca ii rezolva toate problemele poate fi unul din cele mai bune din lume de fapt. Ramane de vazut totusi, mai ales legat de transferul tehnologicde care se plange polonezu

        6
    • @radu2

      nu stiu ce ai citit tu despre polonezi sau Polonia insa in realitate (adica chestii pe care toti le putem vedea cu ochii nostri, chestiile reale ce conteaza) eu si multi altii vedem ca Polonia are orase impecabile, ca are o retea de drumuri nationale cum noi nici nu putem visa, ca are autostrazi, vedem indicatorii economici, vedem care este imaginea Poloniei, vedem ce politicieni are Polonia, vedem o coeziune nationala a Poloniei, vedem ce planuri au, vedem cum trateaza dansii armata lor, vedem ce contracte au incheiat.

      Vedem, vedem si iar vedem.

      In schimb vii tu pe aici cu chestii vagi, chestii imaginare pana la urma prin care ne povestesti tu cum chestiile astea de le vedem la Polonia nu sunt ‘chiar asa’.

      Deci cu alte cuvinte exista nepotisme si la ei, ba chiar si coruptie.

      Or fi avand si ei parte de coruptii lor insa ei raman cu autostrazile lor, cu K2 urile lor, cu artileria lor auto-propulsata, cu Himars urile lor, cu F-35 urile lor, cu orasele lor superbe.

      Noi in afara de secaturile noastre cu ce ramanem ?

      Autostrazi cate 20 KM pe an, regiunea Moldova izolataa, Naval = 0 (zero), tancuri zero, artilerie zero, drone zero, APC uri zero, IFV uri zero, avioane zero, alea 48 cate o sa avem peste cativa ani sunt tot zero dpmdv, la suprafata tarii noastre 48 de avioane e zero, e nimic.

      6
      • @camino
        Nu știu ce, și cât ai înțeles tu din ce a vrut să spună @Radu2, din câte se vede nu prea multe.
        Nu cred că erai prin zonă când comenta pe aici un băiat din Polonia care, în mare, confirma ce zice @Radu2, și culmea, ne mai și lăuda.
        L-au gonit dacii liberi și patrioții de net cu vocalizele lor. Păcat, aducea informații prețioase.
        Revenind la coomentul lui Radu2:
        – corupție și nepotisme există peste tot, nu numai la noi. Vezi întâia familie a planetei, cel mai celebru caz. Că la alții se mai și mișcă lucrurile e meritul lor, că știu să facă. Noi cu Miorița, cu furatul căciulii, cu cățeluș cu părul creț, d-astea ancestrale, ăsta e poporul, nu ai de unde mai mult.
        – din experiență proprie și personală, plus ce am mai citit, și ce a mai demonstrat războiul ăsta, și altele dinaintea lui, nici un produs militar nu a performat vreodată la nivelul reclamei și/sau publicității făcute. Eu aștept să intre Abramsurile, Challengerurile, Leclercurile și Leoparzii în luptă, și să bubuie rușii câteva( e inevitabil), și să vezi pe urmă corul bocitoarelor de aici cum încep să plângă că ăla nu e bun, că ăla nu corespunde, că ăla nu știu ce…
        În concluzie, că m-am întins cam mult, învață să mai citești și printre rânduri, și nu mai fi așa pesimist. Face rău la sănătate.
        Părerea mea, hâc…

        27
        • Helsingør Habitans

          Cunosc destui polonezi și am vizitat de mai multe ori aceasta tara. Ei mi-au spus că au și ei corupție, doar că atunci când vine vorba de interesul național, oricât de corupți și divizați politic ar fi, reușesc cumva sa își construiască o unitate! Asta noua ne lipsește!

          9
      • Haha, scuze, m-a distrat faza cu „eu si multi altii”. Fii barbat si asuma-ti opinia fara sa recurgi la „apelul la mase”.

        Apoi, eu nu am negat problemele noastre evidente, venite in special din interior, de la „sistem”, un sistem partial corupt (inclusiv pana la tradare), partial incompetent ori incapabil.

        Ce am criticat eu sunt excesele aiuristice (dela autoflaglarea oarba la cazutul in dos de admiratie fata de orice chestie reala ori inchipuita din „afara”) si jelaniile fara rezolvare.

        Legat de Polonia, da, din destule pct de vedere e mai dezvoltata decat Romania, nu neaga nimeni asta. Populatie mai mare, PIB mai mare, n-au trebuit sa plateasca datoria externa in 1990, sunt peste gard de nemti, care i-au preluat rapid in sfera lor economica, au o emigratie cel putin la fel de mare ca a noastra si care a adus beneficii mai apoi (bani trimisi acasa, experienta din vest).

        In rest insa, nu stiu ce vrei sa spui? Au militari mai bine instruiti decat ai nostri? Ce marina au ei de fapt? Alea 48 de F-16 si cateva Mig-29 downgradate (scuze de romgleza) sunt suficiente?

        N-au inca nici Himars nici Patriot (pe care noi le avem deja in batatura cu personal deja instruit pentru ele) si comenzile vor veni peste cati ani la astea? Sigur, la banii aia (repet,nu stiu cat de fezabile sunt toate comenzile astea) sigur ca i-a vizitat Biden

        Si nu te mai lua dupa autostrazi, Olanda de ex are si mai multe si mai bune si cu toate astea nu mai repet ce a zis un general american despre ei dupa ce s-a intamplat la Sarajevo atunci, ori faptul ca din cate am inteles Apachurile olandeze nu zburau sub o anume altitudine in Afganistan, de frica sa nu-i atinga talibanii cu 14,5 sau ceva de genu.

        Din nou, asta nu inseamna ca nu avem probleme majore la interior (si o politca foarte slaba la exterior,probabil ca si consecinta) si ca nu suntem ramasi mult in urma la inzestrare, apararea (armata dar includ aici si industria de aparare) a fost aproape tot timpul neglijata, voit sau indirect

        19
        • @radu2

          Ce vreau sa spun e ca m-am saturat sa tot aud exemple cum ca si altii au parte de coruptie cand acei altii au o infrastructura mai buna si un nivel superior de trai decat avem noi.

          Parca am incerca sa invinovatim pe altii si ne tot ascundem dupa deget.

          Am impresia ca am incerca sa ascundem gunoiul sub pres iar la capitolul asumare suntem deficitari rau.

          Chestia asta ma scoate din sarite.

          Olanda nu a excelat niciodata la capitolul razboi sau pregatire militara asa ca pe mine nu m-a surprins capitolul Sarajevo.

          Au fost si sunt buni la capitolul ‘business’.

          Poate sunt buni si pe partea de partizanat, am citit candva niste povesti despre partizanii olandezi in timpul oocupatiei naziste din Olanda in al 2RM.

          In rest, sunt de acord cu tine si iti multumesc pentru raspuns, recunosc ca am fost mai acid decat trebuia in raspunsul meu.

          8
  53. Ai de mine ce de comentarii aici ? , vivat România dolofană că Ciucă e rotunjior de-a binelea . Polonia are clasă politică și cu curaj ,care își apără interesele și care doresc să facă din Polonia o fortă a NATO. Noii nu avem nici un interes crescut pentru tara ,noi dăm din gura doar , ne luăm de rușii acum ,garantam securitatea altui stat ,întreținem din banii noștri ,mirat că MAE e mai preocupată de alți decât de românii și interesele naționale.Ucraina a incălcat toate tratatele dintre noi și ei ,și noi tăcem. 2,5 din pib și nu avem o ideie ce vom cumpăra anul acesta ,corupția care o avem în societate ne acaparează totul ,vorbim de Ucraina de ajutor dar de proprii cetățeni români uitam , ne punem cetățeni români în containere că nu au banii sa le ofere un bloc social ,cazul Aninoasa,2,5 milioane de cetățeni ucraineni am ajutat prin banii noștri și Ucraina nici măcar nu ne respectă. Președintele nostru ,diplomația noastră sare cu gura pe rușii ,ne dăm banii să susținem oligarhii din RM și pe cei care sunt rușii acolo ,nu pe românii , solidari cu Ucraina da noii nu facem nimic pentru tara , armata , economie , pentru cetățeni români. Eu cetățean român plătesc taxe , impozite ,și alți studiază gratuit pe banii mei ,și eu nu primesc nimic gratuit , o rețetă medicala o plătești desi îți plătești cei 42,3 sută din salariul și ăla vai de el .Nu dorim sa facem nimic pentru armată ,suntem doar niste cătelusi care latră și apărăm oligarhii românii. Ucraina nu apară democratia sau lumea liberă că ei nu respectă drepturile omului ,vezi bine situația minorităților etnice,ei își apără doar tara. Agresiunea rusă sper să se infrângă odată , sa nu uitam că rușii au fost mereu dușmani externi ai noștri și ne-au luat teritoriul național.Polonia va avea o armata wow ,nu știu cât de economic vor putea susține că au intenția și de avioane F35 , pe lânga toate jucăriile care le cumpără acum și vedem că produc pentru ei , industria de apărare e dezvoltată exemplu mașina de infanterie Borsuk , in număr mare 1000 de bucăți

    4
    • „2,5 milioane de cetățeni ucraineni am ajutat prin banii noștri ”
      Daca iti zic ca nu pre e asa iar imi zice robi ca le car apa.

      3
  54. Ne tot invirtim in cerc. Atunci in 1989 dupa „evenimente” trebuia aplicata legea lustrației cerută de Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara.
    Culoarea gri disparea si totul se rezuma la alb si negru.
    Inainte erau cadrele PCR , acum sunt oligarhii politici adunati la ciolanul afumat din oala de fasole care fierbe pe aragaz inca din 1990. Marile dosare de coruptie se achita , statul RO nu isi recupereaza banii , justitia e doar o sperietoare si influentata politic , legi strimbe cu dedicatie , emigratie non stop , politie corupta , educatie la pamint , armata stim cu totii se straduieste.Singura este Biserica care o duce bine , omu moare si se naste de e pace de e razbel.

    14
  55. Leoparzii nu au blindaj aditional vor fi eficienti noaptea
    https://twitter.com/PiotrMuller/status/1629147398558687232/photo/1
    Drone 1
    https://www.thedrive.com/the-war-zone/ukraine-gets-huge-boost-in-deadly-drone-capabilities-from-u-s
    Drone 2
    https://www.armadainternational.com/2023/02/edge-launches-11-new-breakthrough-autonomous-and-unmanned-solutions-at-idex-2023/
    PS Ukrainian company developed and produced a glove for drone operators to keep their hands warm even during frosty weather

    1
  56. 500 lansatoare sunt bune considerand ca poti sa ai distruse cateva pe zi intr-un război si e bine sa ia stoc.

    Dar rachetele alea se fac doar in SUA la o singura fabrica, daca Polonezi nunisi fac munitia 100% si nunnici stocuri de munitie si de componenete , lansatoarele alea o sa traga doar remorci cu altceva si nu o sa traga rachete.

    Apoi daca mentenanta cu piese de schimb in stoc cacalau nu este in Polonia, iar nu stiu cat din cele 500 mai pot sa teaga dupa un an de război cu rusii.

    3
  57. Românii ar putea pune măcar lansatoarele alea în locul ălora de pe vasele fluviale care sunt ridicole, eventual să schimbe și turelele alea de tanc cu ceva mai naval, că se găsesc destule, eventual ceva AA, poate alea de pe Ghepard de 35

    2
  58. Lansatoare Himars, mai ales ATACMS pe monitoare fluviale? Cu raza de 300 km le plimbi pe toată Dunărea și acoperă 2/3 din România. In plus fata de cele de pe camioane.

    5
    • monitoarele erau la Sulina ultima dată (sau măcar unul)! oare ce impact ar avea un lansator Himars acolo în situația în care nu există rachete navale prea grozave pentru Marina Română?!

    • și probabil că și pe vedete și pe monitoare ar fi mai utile și niște aruncătoare, cel puțin pe zona canalelor din Deltă

  59. Gata cade si Bahmut-ul. Ucraina are in jur de 15 – 20 de mii de soldati la Bahmut-ul dar au avut pierderi uriase. Este pericolul sa fie incercuiti complet si sa aibe sute de prizonieri.

    1
    • „Gata” cade si Bahmutul? Inca n-a cazut. De cand se screm rusii sa-l ia? Concret care sunt pierderile „uriase” ucrainene? Ale rusilor sunt nesemnificative?

      9
    • @Radu Un link , ceva ?

    • Vash the Stampede

      Asa si daca cade ce mare branza…?! Gata vine mareatza victorie?! In sfarsit…!!!

      S-au chinuit timp de mai bine de 4-5 luni sa-l cucereasca utilizand tactica valului uman! Au irosit zeci de mii de vieti omenesti pe un singur orasel amarat… big deal… ?

      6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *