Portretul României interbelice și cetățile lui Ștefan

Portretul României interbelice este numele unui proiect foarte interesant, la care s-a muncit foarte mult și care cuprinde multe informații utile.

Site-ul poate fi accesat de aici. Cuprinde harta României Mari, cu toate județele sale. Dând un click pe fiecare județ în parte puteți afla informații istorice, economice sau culturale despre respectivul județ.

Este o imagine a României Mari, așa cum arăta ea în perioada interbelică. Ceea ce m-a dus cu gândul la una din excursiile pe care îmi doresc demult să o fac: un tur al cetăților lui Ștefan cel Mare, prin Moldova lui Ștefan cel Mare.

cetati moldova

Sursa foto: internet

Începem cu Cetatea Crăciuna, multă vreme un subiect de dezbatere printre arheologi care, inițial, au localizat-o în apropierea Odobeștiului, într-un loc denumit „la cetățuie”. Ulterior, arheologul dr. Victor Bobi, alături de muzeografii Aurel Nicodei și Aurora Emilia Apostu, a susținut, pe baza cercetărilor arheologice efectuate în anul 2004, că cetatea Crăciuna ar fi localizată în Florești (Cîmpeneanca), lângă Focșani.

Continuăm cu cetatea Roman, pe care n-am mai vizitat-o demult și care era în paragină, urcăm către cetatea Neamț, aflată într-o stare mult mai bună sfârșind prima parte a călătoriei la cetatea de scaun, Suceava.

Drumul cetăților Moldovei ne poartă mai apoi prin Ucraina, la cetatea Hotin, care este restaurată și poate fi vizitată. Este considerată una din „minunile” Ucrainei. Ironic, nu? Mai multe informații puteți găsi aici. Drumul ne poartă mai apoi prin Moldova, până la cetatea Soroca, clădită din lemn și pământ de către Ștefan cel Mare în anul 1499, ulterior reconstruită în piatră pe vremea lui Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea (1543-1546). Și ea poate fi vizitată, fiind restaurată recent. Mai multe informații aici.

Vă invit la un tur virtual!

Următoarea pe listă este cetatea Orhei, astăzi în ruine. Cei curajoși pot merge să viziteze cetatea Bender-Tighina, care înțeleg că este restaurată și despre care puteți citi mai multe informații aici.

cetati moldova

Cetatea Albă Sursa foto: internet

Turul se încheie cu Cetatea Albă și Chilia, perlele Moldovei lui Ștefan cel Mare, amândouă pierdute în 1484, cu consecințe destul de grave asupra vistieriei țării. Cetatea Albă poate fi vizitată, cei interesați pot găsi mai multe informații aici. Chilia, nu.

Ideea turului am preluat-o de pe hailaplimbare.ro, acolo puteți găsi mai multe detalii, și cred că merită o săptămână din concediul nostru, mai ales in această perioadă în care excursiile „exotice” au devenit atât de nesigure.

Drumuri bune! 🙂

Nicolae

12 comentarii:

  1. O astfel de excursie chiar merita facuta.
    In privinta Hotinului n-ai la ce sa te astepti, ucrainenii neavand istorie proprie se lauda cu istoria altora…

    21
  2. Hotin ….

    Pe bune era un monstru! Sus la coronament zidul nu are „deact” cam 1,5 metri grosime!!!!
    La baza ?! Naiba stie!
    Si partea dinstre Nistru .. zidul are o inaltiome de cca 30 metri (ochiometric) ..
    Ca pe partea aia e mai inalt – castelul (ca doar castelul mai este in picioare) a fo0ts contruit pe o bucata de stanca,, neregulata. De aici si inlatime avairabila a zidului – de la cca 10-12 metri la poarta la 30 netri catre Nistru ….

    Cettea Alba a rams mai mult. Dar zau asa… te cam pufneste rasul cand iti aduci aminte de Hotin!

    Ada. Aproximativ in apropiere de Hotin (apropae azi cu autibuz si sosea asfaltata) este cetatea Camenitei (Kamesck Podolsk) . M-a apucat hlizeala „pai normal ca turcaletii au luat-o ! Ce dracu au asteptat insa pana pe la 1700 ?” (cu vreo spatama inainte vazusem Hotinul … Da trebe sa recunosc ca la cetatea Camenitei am baut unica cafea acceptabila in spatiul exsovietic)

    1
    • Cetatea Alba actuala este de fapt cea turceasca. Dupa cucerire au extins fortificatiile mult in afara cetatii moldovenesti care era mai mica decat cetatea pastrata pana acum.

      1
  3. Cetatea Albă și Chilia, perlele Moldovei lui Ștefan cel Mare, amândouă pierdute în 1484, cu consecințe destul de grave asupra vistieriei țării.

    Destul de grave ?

    Cucerirea acestir 2 cetati a fost catstrofala! Fara ele , adica fara bani , Moldova s-a scufundat usurel, usurel ….

    De fpat perderea cetatilor de la Dunare si a Cetatii Albe si a Chiliei a facut ca Munbtenia si Mildova sa decada in sec XVI … pana la inisgnifianta din sec XVIII.

    Asa la mica brafa .. Inainte de 1500 se pare ca iobagia nu prea era raspundaita in Moldova si Muntenia. Si atunci de unde bani ptr boieri?
    pai de la Domnie care platea pesin serviciile militare (boierii erau nobili de sabie, adica militari de cariera ) ca avea de unde! Din vami! Care in gnl erau scoase din orasele porturi!!!
    Na …. Basarab I ul incearca sa isi cimpere netarnarea cu nu stiu ce suma ..extravaganbta in epoca. Regele ungar nu vrea bani asa ca …. stiti vibra iai si cu banii luati!
    Alexandru cel Bun primeste zalog Pocutia ptr 2000 de marci ….

    In sec XIV ,, in Trara Romaneasca unu Dan 2 cica a comandat si platit genovezilor ptr 10.000 de echipamente de lupta (zale, coif, spada …ca minim) adica o suma nebuneasca!

    tot acest banet venea din vami.

    Perzand porasele pituri…mde. Si incepe cumpratu de mosi pe grosi si iobagirea taranilor liberi …

    5
  4. si acum suntem bogati,uite un exemplu-acum vreo 2 saptamani un cetatean si-a permis sa piarda intr-un supermarket de constanta 10000 euro.Fix.Mi-am permis si eu niste comentarii pe site-ul unui ziar local.Si ce credeti? O gramada de alti cetateni m-au luat la misto ptr. ca in opinia mea 10000 de euro e o suma mare…
    Cetateni ie bogati vericule mi-am zis, Atunci si tara e bogata.Poate tara isi va permite barcutele alea ale lui tudose.Ca cetati renovate n-am prea vazut.Daca ma apuc sa le enumar pe alea din dobrogea oboseste tastatura

    • @mihai, putin e orice pe care nu il pretuiesti. Altfel si 1 leu este mult. Imi explica un dealer auto ca s-a speriat ce masini cumpara angajatii la stat on rate, vin cu adeverinte de venit (nu salariu) cu niste sume de l-au bagat in depresie. Nu era vanzator, ci era proprietarul! Contabil la primarie 6000, sofer pe ambulanta 8500 etc. Sefi si sefuleti +8000 pana la 15.000 .
      Media da vina pe IT-sti ca au ridicat pretul la imobiliare..gresit, imi explica un dezvoltator ca inchiriaza preponderent la bugetari pe baza de contract pentru decontare, iar la vanzare in rate tot catre bugetari se dau marea majoritate. Pretul a crescut in 3 ani de la 1000 la 1300 pe mp construit, in varianta in care materialele si nu au crescut decat max 10%. Nu acuza nimeni ca cineva merita un venit corect, dar cand un sofer de Raba de la MI iese la pensie cu 6000 la 50 de ani iar un inginer cu 2500 la 65 de ani, in varianta in care inginerul avea salariu mult mai mare deci si cotizatia pe masura …. te gandesti putin, nu cumva statul asta pur si simplu ne fura banii din taxe si ii canalizeaza la o clica de favoriti, fix ca inainte de ’90??
      Dragnea &co au dublat bugetul de venituri catre bugetari si asta a generat inflatie. Sa vedeti cand o sa dam banii aia inapoi ….

      4
  5. Frumoasă idee…
    Am văzut acum câțiva ani niște poze cu Hotinul. Mi-au mers direct la suflet, mai ales că persoana care le publicase vorbea o românească perfectă.
    Pe ‘Am fost acolo’ au mai pus și alții cum au ajuns la cele 7 cetăți de dincolo de Nistru.
    Și pentru mine e un proiect în așteptare, în mod special Hotinul și Cetatea-Albă, doar că nu am reușit să ajung in zonă.

    2
  6. Până la cetățile lui Ștefan sau alți domnitori, aflate în conservare și punere în valoare de către moldoveni, ruși sau ucraineni, mai bine ne uităm în curtea noastră, aici în Românica. Anul trecut am fost la Sighișoara ( un dezastru, deși au primăria în cetate), castelul baronului Brukenthal (altă paragină), multe biserici fortificate aproape de autodemolare între Sovata și Sibiu (unde mâna lui Joianis, recunosc, se cunoaște). Astea, tovarăși politruci, aduc bani la buget dacă le îngrijești și le pui în valoare. Nu bisericile alea noi, făcute în fața sau lângă aceste cetăți, exemple de kitsch popesc. Dar, când mergi pe principiul orice absolvent de teologie să aibă loc de muncă, asta primești.

    5
  7. Extraordinar Nicoale, multumim. Nici nu stiam de acest proiect spre rusinea mea.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *