Portughezii nu mai au încredere în americani

F 16MLU portughez

Datorită modului impredictibil în care Casa Albă își duce politica odată cu revenirea lui Trump, ministrul apărării portughez, Nuno Melo, a declarat într-un interviu pentru “Publico” – pe 13 martie, că țara sa nu mai are de gând să cumpere F 35A datorită neîncrederii în americani, sau mai exact, datorită impredictibilității actualei administrații.

Declarațiile presedintelui american cu privire la faptul că Statele Unite s-ar putea să nu sară în ajutorul unui membru NATO dacă Trump consideră că acel membru nu cheltuie suficient pentru apărare (iar portughezii nu prea cheltuie), divergențele tot mai mari între europeni și guvernul american, oprirea bruscă a ajutorului mlitar pentru Ucraina după deja celebra ceartă între Trump&Vence și Zelensky, ca mai apoi acest ajutor să fie reluat etc, face că guvernele europene să nu mai aibă încrederea granitică de altă dată în politica americană.

“We cannot ignore the geopolitical environment în our choices. The recent position of the United States, în the context of NATO … must make us think about the best options, because the predictability of our allies is a greater asset to take into account”, a declarat Nuno Melo, în condițiile în care Portugalia se pregătea să comande F 35A.

Și cum Donald Trump a blocat ajutorul militar și informațional către Ucraina – o țară aflată sub atacul rusesc – pe baza de orgoliu personal, evident că portughezii se gândesc că și ei ar putea ajunge într-o astfel de situație, astfel încât Lisabona are acum în vedere achiziția unor avioane de lupta băștinașe.

Oficialul portughez și-a argumentat poziția: “The world has changed … and this ally of ours … could bring limitations to use, maintenance, components, and everything that has to do with ensuring that aircraft will be operațional and used în all types of scenarios.”

Deocamdată portughezii nu au anunțat un plan de achiziție și nici nu și-au manifestat vreo preferință, dar știm că în aprilie 2024, Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Portugheze, generalul João Cartaxo Alves, discutâd despre F 35A, spunea că programul ar costa undeva în jurul a 5,5 miliarde de euro, totul indicând că țara iberică era gata să lanseze o comandă fermă.

Dacă Portugalia va repudia F 35A în favoarea Rafale, Gripen sau Eurofighter rămâne de văzut, cert este că modul cu totul impredictibil în care noul președinte american face politică are rezultate, și de la politică economică, cu tarife vamale care vor duce la creșterea inflației în Statele Unite și frecușuri importante cu aliații, până la balbaielile în politică externă, fac ca lucrurile să ducă la astfel de decizii.

În privința României, cu Trump sau fără, F 35A este singura noastră soluție ca și păstrarea unei relații cât mai apropiate cu actuala administrație. Nu avem altă variantă și putem doar spera că în patru ani nu vor apărea dezastre geopolitice.

Mai trebuie spus și că geografia este de partea portughezilor, țara lor fiind la foarte mare depărtare de frontiera estică a UE/NATO, astfel încât F 35A cu costurile sale mari de operare s-ar putea să fie un avion de care Portugalia se va putea lipsi și ar putea achiziționa ceva mai ieftin de zburat.

 

GeorgeGMT

123 de comentarii:

  1. Se alatura programului Tempest. Numai sa se faca odata.

    2
    • Cred ca pana la urma Tempest si FCAS se vor uni.

      Proritatea acum ar trebui sa fie dronele tip „Loyal Wingman” care fac parte din programele astea si care ar putea sa augmenteze flotele de Rafale, Eurofighter si Gripen pana apare avionul nou.

      6
    • nah, UK nu e in UE

      malaiu UE stays in UE

      0
  2. Arsenie Breahnă

    De ce crezi că „în privința României, cu Trump sau fără, F 35A este singura noastră soluție”? La ce te gândești când spui asta? Dacă portughezii nu mai au încredere în americani, noi oare pe baza căror argumente am avea?

    (Nici nu-mi vine să cred că am ajuns să ne punem asemenea probleme, ce până nu demult erau strict apanajul șerpos al ălora de ne vâră bățul prin gard)…

    20
    • Nu avem alta alternativa, portughezii nu au granita cu rusii.

      20
    • Pe baza faptului ca noi nu permitem sa facem gat ca portughezii care nu au practic nicio grija din cauza geografiei. Va trebui sa stam in continuare lipiti de Marele Licurici si sa nu-l starnim mai mult decat o facem cu politica noastra externa anti-Kremlin. Poate trece totusi furtuna intre timp, nu noi trebuie sa ne lepadam de americani ci eventual americanii de noi; nu trebuie in niciun caz sa le dam pretexte suplimentare ca sa o faca.

      11
      • Cred că relația cu americanii nu depinde de noi, ține de ruși și de americani, și pare că decizia a fost luată. Gargara asta debitată de papagalii ăia sunt convins că e o justificare pentru publicul lor, nu îi interesează de noi. Trebuie să le dea un fel de explicație, pentru că americanul (care auzise de România) ne percepea ca pe o țară prietenă, plus că am și plătit, cum zice Trump.
        Am văzut că acum Bolojan l-a pus consilier pentru parteneriate strategice pe Cioloș, ceea ce probabil are o legătură cu Franța. Se pare că ne reorientăm, dar nu putem să o spunem în gura mare.
        Mă gândesc că dacă până acum am cotizat la americani, de acum vom cotiza la francezi.

        25
        • Sa vedem, pana la urma Bolojan nu participa la alegeri deci Ciolos e din nou temporar in schema. Nu sunt asa sigur ca ne-au vandut deja, mai degraba cred ca au vrut sa se asigure ca alegerile noastre le aduc pe cineva din gasca lor, ca dupa sa aiba spatiu de manevra. Si i-a iritat la maxim ca le-am stricat combinatia cu CG-ul. Cred ca intai vor sa finalizeze cu Ucraina si dupa vor trece si la noi, sper sa am dreptate. Momentul adevarului va fi dupa alegeri – daca nu iese Simion si nu cred ca iese – ce vor face, daca isi iau cadabalicu de la MK si Deveselu si se cara e clara treaba.
          Trebuie avut grija maxima cu magatii astia, toata treaba asta cu mutatul trupelor in Ungaria imi da o stare de anxietate mai mare decat eventuala prezenta a lui Ivan in Odesa. Pentru ca oricand se poate forta un scenariu tip Kosovo bazat pe o operatiune false flag a la Tg. Mures ’90 si sa ne trezim cu american GIs prin Transilvania in slujba lui Orban. Paranoia, vis urat, distopie? In zilele astea pare ca orice e posibil, maghiarii au lobby bun la maga si sunt in pat cu rusii iar majoritatea „pamanturilor rare” romanesti nu stiu daca stiati dar se gasesc in Ardeal 🙂

          14
          • Mă rog, eu încă sper să mă înșel și să nu fie dracul atât de negru. Dar combinația cu cg nu a fost atât a americanilor cât a rușilor. Adică ce combinații aveau americanii nevoie aici, când ei ziceau „pîrț”, noi ziceam „auz”, ne-am luat lumina de la licurici până acum. Și asta mi se pare problema, că ei susțin combinația rușilor.
            Într-adevăr, chestia aia cu mutatul în Ungaria e de groază, singura speranță e că este complicat și durează mult, poate la următoarele alegeri în state să se schimbe lucrurile.
            Dar, cum ziceam, să sperăm că dracul nu e atât de negru pe cât pare, deși…

            4
            • Combinatia cu CG a fost a rusilor dar a fost preluata din zbor de Maga, mai ales de Musk care s-a implicat direct prin acolitul lui Mario Nauwfal ala. Pentru ca Musk prospecteaza faza asta cu mineralele de multa vreme pe mai multe tari si continente. Un CG + un guvern suveranist ar fi fost flexibili in aceasta privinta si i-ar fi lasat sa-si faca de cap. In plus Trump, Vance&co ne-ar putea monetiza in dealul cu rusii, iar aici un CG ar fi picat iarasi bine pentru ei ca s-ar fi pus pres la asa ceva.
              O alta problema e ca anularea alegerilor din decembrie a fost aprobata 100% de administratia democrata de atunci, un alt afront pentru magati care sunt razbunatori la fazele astea, s-a vazut cum i-au bagat batul in ochi lui Zele penru o simpla vizita la o fabrica de armament organizata de democrati.

              9
          • nu si-au luat ei bombele de la incirlik , desi erau cam asediati.
            kogalniceanu e o baza de folosit pt ei, whatever valah e pe la cotroceni
            asta nu inseamnaca washingtonu are ceva respect, amicitie sau mila pt noi

            5
      • finlandezii au luat-o in mana big time
        au tot cumparat de la americani, ba f18, ba event f35
        intra in nato si cand colo americanii aleg pe t rump

        interesant ce au de gand sa faca
        sunt inca si mai in galeata decat noi

        6
    • N-o sa avem nici un F35. Lumea vorbeste de Trump, dar uita de Simion.

      3
  3. Salut. Comportamentu celui de la casa alba ar trebui sa fie un sut sdravan in fundu europei, sa inceapa sa investeasca in aparare si sa lase ciondaneala Intre state la o parte.

    5
  4. Daniel Sihastru

    Să dai pe apa sâmbetei tot ce sa construit in 80 de ani. Mare, da mare bou tre sa fii. Ultima nădejde sunt institutele democratice de contra putere și opinia publică.

    28
  5. S-a sfărâmat granitica încredere că americanii vor suporta cheltuielile securității fără a deranja dolcele far niente european.

    7
    • Nu-i vorba de asta.
      Statele Unite sunt conduse de Krasnov – agent KGB, supranumit trump, ratoiu-donald. Ce credeai ca se va intampla?!

      Europenii trebuie sa inteleaga ca industria de aparare e necesara, ca grin-dilu nu e necesar, ca armata e necesara, ca acceptarea imigrantilor analfabeti nu e necesara.
      Chestii simple, de bun simt.

      PS: irelevant cat cheltuie statul X ca procent din PIB

      28
      • Tu chiar crezi ca ajungea presedinte, daca era ” spion, ” agent „, racolat? Il terminau intr-un fel sau altul. Omul vrea sa castige Rusia de partea sa, impotriva Chinei. Strategia Nixon inversata. Si cum cu totii stim de unde provine numele de Europa, il inteleg ca se pisa cu bolta pe noi, ” marea ” Europa care se pupa de dimineata pana seara cu rusii si chinezii si uraste americanii. Sunt in Austria momentan. Astia au un love story cu rusii, cand aud de Putin, au orgasm… Despre ce vorbim?

        19
        • Nu conteaza daca „este” sau „nu este”. Lumea vorbeste… Iar deciziile lui sunt cam impotriva americanilor, indiferent ca sunt cei bogati sau cei saraci….MAGA nu insemana sa puna pe americani deasupra tuturor ci „America” lui pa persoana fizica.

          Important e ca n-ar avea nici un sens sa castige „Rusia de partea sa” cata vreme Rusia nu conteaza economic sau militar, nu-si respecta nici un angajament international si are sanctiuni imense iar China e a doua putere a lumii din toate punctele de vedere.

          Daca ar avea nevoie de un aliat impotriva Chinei, ala e Europa, unde China cauta piata de desfacere pentru produsele sale, mai ales alea scumpe.

          8
        • Asta cu Nixon inversata e o mare gogorita. In primul rand chinezii erau atunci la cutite cu rusii, incidente si provocari la granita comuna, etc, nu ca acum cand sunt bine imbarligati. Iar strategia lui Nixon nu a presupus aruncarea la gunoi a relatiei cu Europa, a fost ceva in plus obtinut fata de ce aveau deja. Trump vrea sa dea vrabia din mana pe cioara de pe gard, nu ca Nixon.
          Iar Europa in majoritate nu se pupa in bot cu chinezii si rusii, au existat anumite state deviante gen Ungaria, Slovacia, Austria care au fost infestate din timp si continuu de catre rusi (le-a si placut, mai ales la austro-ungari care tanjesc si acum dupa gloria Imperiului Habsburgic de alta data). Restul Europei a fost servila relatiei nord-atlantice, a mers in razboaiele unchiului, l-a sustinut in toate damblalele, a facut front comun contra Kremlinului pe chestiunea Ucrainei.
          Asta era contractul: unchiu’ e seful, europa junior partener, relatie asimetrica. Unde e normal ca americanii sa vina si sa asigure grosul securitatii ca sa aiba parte de celelalte beneficii (hegemonie, contracte militare, sustinere diplomatica, parteneriat comercial strans etc.)

          17
      • din pacate parlamentele europene sunt impanate de papagali care au facut cariera cu green deal si nu pot sa o dea la intors peste noapte

        8
    • Alea cca 6 miliarde cheltuieli pe contractul portughez de achizitie F35 le suportau tot americanii? Sau veneau din buzunarele dolce far niente-ului?

      15
    • Magarismele astea ar fi putut fi credibile daca jivina portocalie n-ar fi amenintat aliati cu invazia, suflat in pupa Rusiei, batut joc de Ucraina si, in general, urmarit cu fidelitate agenda Moscovei. Nu e cazul, asa ca poate vii cu texte mai convingatoare.

      23
    • Cheltuielile OCUPATIEI. De ce crezi ca au astat amerlocii in Germania pana acum? Asta cu ” de aia n-aveti voi Universal Healthcare ca tre’ sa-i aparam pe bogatii europeni” e o minciuna pentru amarastenii aia de americani de rand, justificare pentru CEO de companii de asigurari de sanatate care se lafaie in lux.Si europenii au fost delasatori cumparand armament american dar totul are si un sfarsit. Sa ia cu paine americanii acum !

      7
  6. Se aude ca rusii au cam profitat de oprirea ajutorului american in Kursk. Poate nu a fost (doar) orgoliu personal dar si „o dovada de bunavointa americana” negociata in secret.

    11
  7. F 35 e bun azi. Israeliții sunt cei mai câștigați cu scula asta, pentru că e proaspăt și îl folosesc. Doar că viitorul va arăta altfel, gen drone AI multe și ieftine. Să ai în 10-20 de ani F 35 ai arăta ca noi, cu F 16 MLU, când toată lumea bună are scule cu 2 clase peste. E un fel de airacobra, bun, dar conceptul e fundătură. Merge la amărășteni.

    Portughezii și restul fraierilor ar trebui să comande niște chengdu, să rămână muscalii și muricanii să și-o șlefuiască între ei.

    8
  8. Foarte bine ca apar astfel de pozitii. Lobby-ul LM la Washington este unul serios, au contribuit ca donori in campania lui Trump si au HQ-ul si fabrica principala in Texas care e stat republican. Sa creasca presiunea un pic pe asseturile KGB de la Casa Alba. Daca Putin pricepe numai limbajul fortei – Trump pricepe numai limbajul banilor si daca astfel de pozitii se inmultesc e posibil sa mai dea inapoi din avantul asta proletar de a distruge toate legaturile cu europenii.

    12
  9. Având în vedere ca Portugalia se învecinează cu Spania și oceanul Atlantic își permit sa-si asigure apararea cu o lotca și doua drone DJI.
    Asa ca pot sa tina lecții de politica externa. E bine ca cineva le arata trumpistilor ce înseamnă „America alone”

    11
  10. A dat ministrul ala o vorba in presa, poate negociaza ceva mai bun, si voi deja va inghesuiti la scenarite apocaliptice….Nici aia, nici canadienii si nici noi nu avem alternativa la un avion cu capabilitatile F 35. Industria aviatica militara europeana daca, si e un mare daca, prin nu stiu ce miracol va face un avion comparabil va dura cel putin 10 ani. Relax baieti si urlati sa puna astia banii de contract pentru momentul asta si bagati metanii sa inceapa europenii sa investeasca in aparare, pana acum doar pdfuri, ca sa fie alternative peste 20 de ani.
    PS. Nu va mai isterizati la orice panic porn din presa, plm, parca aveti 5 ani

    15
    • portughezii o cam au cu templierii din evu mediu, nu degeaba au fost ei primii pe oceane.
      overrepresented in tot felul de comitete si comitii
      stiu ca pamantu nu e plat, da ceva masonerie tre sa fie la mijloc

      s-ar putea sa fie o strangere de mana pt omu oranj care umbla la manarii si la propriu si la figurat

      1
  11. F 35 e singurul avion care e capabil sa-i bage o bomba lui Putin in sufrageria din Kremlin fara ca acesta sa afle ce s-a intimplat. Deci F 35 e un muss.
    Cine e impotriva F 35 e putinist 🙂 ca tot se arunca zilele astea cu stampile.

    https://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2024/12/f-35-forta-destinului.html#comment-form

    19
    • @neamtu tiganu

      Nu zice nimeni că F-35 e rău (cel puțin eu nu zic asta). Întrebarea cea mare e dacă te vor lăsa americanii să duci bomba la Kremlin cu un F-35 dacă va veni acel moment.

      12
      • „Întrebarea cea mare e dacă”… intrebari sunt multe, dar:

        1. Simpla existenta a lui F 35, despre care Putin stie precis ca l-ar putea lovi in crestet, e deja de mare importanta.
        2. E adevarat ca toata flota F 35 e monitorizata, dar asta nu-nseamna ca in caz de urgenta, de viata si de moarte, ar putea fi impiedicat un avion, sau mai multe, sa-si duca la capat o misiune importanta.
        3. F 35 nu e avionul potrivit pt o actiune militara de durata, intr-un razboi de uzura, ci e ca la fotbal, acel Harry Kane, care nu face nimic tot meciul, dar baga acel gol care duce la cistig.
        4. Nu-mi place sa ma amestec in speculatii politice, mai ales pe aceasta platforma pe care, cel putin din acest pct. nu o apreciez cine stie ce, dar am alta parere despre Trump.

        16
        • Când a câștigat Anglia vreo com0etitie importanta de când îl au pe Kane în echipa?
          Cu o floare nu se face primăvara. Dacă Putin nu e în birou sau magaistii ii sufla ca bomba e pe drum, s-a fasait toată operațiunea.
          Fără nucleare nu-l sperii pe Putin. Iar nucleara i. RO e ca balele dupa Jenna Jameson când era tânără.
          La 9.2% deficit bugetar cred ca nici ață de cusut nu mai achiziționează ăștia anul asta la Mapn.
          Mai vb. în vara după alegeri.
          Mai bine ar întinde Ro covorul rosu pt FMI, Banca Mondiala

          4
    • …degeaba e „capabil” daca decizia de a arunca bomba e la kremlin via ratoiu-donald prin starlinku lu muska tzetze.

      12
    • @neamtu tiganu
      Intrebare: nu cumva F-35 e si cel mai „pregatit” pentru orice program care presupune coechipieri zburatori (asa zisul „loyal wingman”) fara pilot la bord?
      Sunt curios cat de usor ar putea avioanele europene sa preia sarcina asta. Citeam la un moment dat ca francezii lucreaza la asta pentru Rafale.

      3
    • Cu sau fara update-uri, logistica si interconexiunile cu SUA ?

      E asa important sa nu afle cand si-o fura?

      Daca apararea antiaeriana a rusilor nu poate fi depasita fara F35, inseamna ca europenii care au comandat tarziu sau deloc avionul asta sunt „putinisti”?

      Ucrainenii cum reusesc sa bombardeze Moscova?

      4
  12. I agreed!

    1
  13. Asa cum am mai comentat pe aceasta tema, prefer o intelegere cu sud-coreenii pt KF-21 Boramae. Deja s-a trecut la Block 20. E o platforma modulara de generatie 4,5. Daca o fabricam in tara, nu mai depindem de toanele debilului. E o greseala sa ne punem toate ouale intr-un singur cos.
    Typhoon-ul e scump pt noi din toate punctele de vedere, iar faptul ca ne trebuie acordul mai multor tari, e un dezavantaj. Daca o rotita din consortiu scartaie, ne-am lins pe bot, fiindca vor aparea probleme pe toate palierele: mentenanta, munitie, update/upgrade si mai ales modul in care-l vei folosi, adica in ce conditii si-mpotriva cui.
    Rafale-ul este si el foarte scump.
    Saab-ul e legat ombilical de decizia americanilor.
    Nu ne ramane decat varianta coreeana si turceasca, pentru o independenta completa in folosire.
    Deunazi, Trump a zis pe social media ca pe langa cele 4 provincii si desigur, Crimeea (pe care-l considera teritoriu rusesc de drept), se gandeste sa-i dea voie lui Putin sa puna laba si pe Odessa. Ce inseamna asta? Simplu: vom ajunge sa ne scuipam direct cu votkarii peste parleaz. Iar daca noi maraim cand betivanii ne sicaneaza, vine coafatul si ne zice: Pas! Treceti inapoi in hangare si lustruiti pasaroaiele! Nu-mi suparati amicul cu care fac business!

    14
    • Cu cine vrei sa faci Boramae in tara? Tu cred ca nu cunosti industria din Romania care e plina de pensionari. Domnul care imi este coleg la laboratorul de masurari tridimensionale unde lucrez are 68 de ani! Sa vezi la prelucrari ce e, aia care stiu face ceva sunt peste 50 de ani restu’ ” green button man”. As fi visat si eu la asta dar realitatea crunta din Romania ma loveste in fiecare zi.

      14
      • In Romania, cand zici strungar, zici dobitoc betiv. Sculer-matriter e direct vorba de ocara. E mai onorabil sa cari saorme cu trotineta.

        6
        • Nu stiu de ce e vorba de ocara, un sculer matriter la noi in fabrica ia 4500 de lei net+800 bonuri…In Oradea asta nu e un salariu jegos. Sa cari sharoma nu e meserie, imi pare rau sa te dezamagesc.

          5
          • Ia spune la o fata ca esti sculer-matriter, sa vezi cum se uita la tine :). Chestia asta cu prestigiul social al muncii e o chestie mai importanta decit pare. Da un ochi pe PracticalMachinist sa vezi ca e si in America, chiar daca plata e destul de buna.

    • „Asa cum am mai comentat pe aceasta tema, prefer o intelegere cu sud-coreenii pt KF-21 Boramae. Deja s-a trecut la Block 20. E o platforma modulara de generatie 4,5. Daca o fabricam in tara, nu mai depindem de toanele debilului.”

      Lasand la o parte „fabricatia in tara”, tu te-ai uitat ce motoare propulseaza vanatorul coreean?

      11
    • banii de la UE stau in UE
      coreea nu e

      3
  14. Nuca in perete

    https://breakingdefense.com/2025/03/no-theres-no-kill-switch-pentagon-tries-to-reassure-international-f-35-partners/

    „[It] isn’t an electronic kill switch. The US also cannot remotely take control of the F-35,” Stacie Pettyjohn, the director of the defense program at the Center for a New American Security, told Breaking Defense. “But by severing maintenance support, shipments of spare parts, and cutting foreign F-35s off from U.S. computer networks, the aircraft would quickly be hobbled.

    “Without these software updates, F-35s could fly, but would be much more likely to be shot down by enemy air defenses. Also without U.S. maintainers and spare parts, it would be difficult to keep the aircraft flying for long, as it is an incredibly complex weapons system,” she said.”

    Uff..ne-am liniștit..

    9
  15. Nuca in perete

    Portugalia are această opinie de pe o poziție de forță..

    .. tocmai ce au comandat Super Tucano:

    https://www.flightglobal.com/fixed-wing/embraer-secures-first-european-order-for-super-tucanos-with-12-aircraft-buy-from-portugal/161132.article

    Embraer secures first European order for Super Tucanos with 12 aircraft buy from Portugal.

    Deci se poate spune că au deja stealth..că zboară sub altitudinea radarelor..haha..ce atâția bani aruncați aiurea?

    Pacea e pace!

    5
  16. Cred ca portughezii vor sa facă economie, alea câteva miliarde nu sunt de colea pentru ei. Americanii nu se reduc la Trumpet, digei vance sau boul moscat.
    Prin 2030 și ceva când o sa primim noi primele F35 ăștia vor fi demult istorie.

    3
  17. Vom area F35 fiti calmi , vorbim de niste milliarde de dolari in Joc, plus prestigiul Americi . Lantul economic se strange in jurul SUA multi contracte anulate , multa incertitudine, inflatie,soma mare , multi Tari vor fi contra SUA . E demagogie doar , sa vezi ce va area de tras noul presedinte al SUA dupa mosul Trump si ai lui clovni. Azi totul e despre bani si comenzi . Incă efectul politicilor Trump nu au inceput . El e afacerist vrea sa vândă dar nu să cumpere. Taxe impuse , inflation mare , Tari ce vor intoarce spatele Comercial SUA. Efectele se vor vedea in timp. E o miscare logica ce face Portugalia . Sa nu uitam ca Brazilia e fratele portughezilor si oricand 🇵🇹 va fi acoperita cred ca si suedezi abia asteapta comenzi ,daca nu si europeni au propiul lor Avion. Daca au ajuns sa IL Vanda Turciei

    1
    • usa a ajuns sa aiba un sistem politic disfunctional

      au o datorie enorma, si nu au hiperinflatie doar din cauza ca $ e moneda mondiala.

      euroiu si sistemul brics reduc importanta dolarului. deja dobanda la case e mai ridicata in state decat pin evropa pe unde stau eu

      deci tre sa faca reforme majore , si nu-s in stare pt ca au un sistem care a avut ultima oaraa o convulsie pe la 1865 cand cu secesiunea.
      tot invoca tot felul de amendamente de pe vremea cand se incarca pusca pe la gura tevii
      deci nu are sens sa cumperi un sistem scump doar pt ca e american, pt ca america nu te mai protejeaza pt ca ai luat de la ei. in schimb sistemul respectiv e hipervulnerabil, fiind candit pt militaria americana, nu pt daciada noastra.
      mai dam cu ochiu pe la finlandezi, suedezi. chestii care le ascunzi pin padure , nu le concentrezi pe 2-3 aerodroame care sunt praf din prima noapte de razoi.

      si cumparaturile de magaoaie sudcoreene cand nu ai drone si anti drone sunt bani aruncati si risti vietile amarastenilor care ar urma sa umble cu ele

      2
      • @noairbag
        Guess what, finlandezii au cumpărat și ei F-35, K-9 de la sud-coreeni și Leo2A6 de la germani. Oare ce fac cu ele, acum? Le aruncă, sau le ascund prin păduri?
        Părerea mea, hâc…

        4
        • de mirare intr-adevar de k9, dar le-or fi luat inainte sa se inventeze chestia asta cu dronele. au foarte multe paduri, poate le pot ascunde mai usor si daca o iei pe coclauri doar senilele te ajuta
          era un documentar cu nemtii in ww2 cum au incercat sa strapunga din norvegia spre murmansk si n-a mers de loc din cauza ca nu existau drumuri si s-o iei deapulea pin tiharai nu a functionat. nici finlandezii nu au pus umarul, si stalin a fost recunoscator

          sa nu uitam ca au luat-o in mana big time cu nokia
          de unde erau nr1 in lume la mobile, au ajuns sa produca niste androide pin india.
          au o cultura unde deciziile se iau la sauna, intre finlandezi
          baza de selectie pt genii e totusi redusa, desi mentalitatea e ok

          1
  18. Autismul nu face bine la perceptia realitatii.
    Trump si Vance au dat semnale suficiente referitor la faptul ca, daca vrei alianta cu USA trebuie sa ai aceleasi valori cu USA. In traducere, lasati globalismul si neomarxismul si treceti pe suveranism si valori morale religioase asa cum isi doreste poporul.
    In al doilea rand, aceiasi Trump si Vance au dat semnale suficiente ca USA nu mai vrea sa plateasca nejusitificat pentru apararea Europei si sa accepte balante comerciale in defavoarea americanilor.
    Sumarizand, pentru ca autistii sa poate intelege: suveranism si valori morale religioase asa cum vrea poporul, platiti-va partea corecta din apararea comuna si acceptati produsele americane asa cum vi le acceptam si noi pe ale voastre.
    In plus, Trump si Vance doresc ca toti sa accepte noua versiune a doctrinei Kissinger. Adica, Rusia trebuie sa aiba loc legitim intre marile puteri si sa i se recunoasca interesele legitime de securitate. O Rusia antagonizata si unita sub presiunea NATO in interese cu China devine mortala pentru toata civilizatia occidentala.
    Ca si opinie personala, daca USA nu a permis rachete sovietice in Cuba pe motiv de securitate nationala si Israelul considera (legitim zic eu) ca posesia inaltimilor Golan este esentiala pentru securitatea lor nationala, atunci si rusii sunt legitmi sa considere ca prezenta infrastructurii NATO in Ucraina este un pericol mortal pentru securitatea lor nationala.
    Restul spectacolului generat de Trump este doar prestidigitatie politica manipulativa. Nu are de gand sa recupereze Canalul Panama si sa blocheze trupe americane in zona, dar a dorit scoaterea chinezilor de acolo si scoaterea guvernului panamez din initiativele zonale chineze. Bravo!
    Nu are de gand sa invadeze Groenlanda, dar vrea sa le arate pisica danezilor care si-au cam bagat picioarele in securizarea militara a zonei, lasand America vulnerabila pe acel flanc. Mesajul este: ori securizati voi zona, ori o preluam noi si va aratam cum se face. Bravo din nou!
    Cat despre Canada, aceasta este o vulnerabilitate pentru USA atat timp cat globalistii neomarxisti sunt la putere acolo. Ma indoiesc ca, Canada va fi invadata militar, dar exista o bun procent din canadieni satui de globalismul-neomarxist care ar vota cu amandoua mainile ca sa devina stat component USA. Acolo nu ai nevoie de prezenta militara, ci este suficient sa arati pisica pro USA establishment-ului canadian ca acestia sa devina muuult mai cooperanti.
    La faza cu securizarea frontierelor sudice si nordice ale USA sper ca nimeni nu-l face nebun pe Trump. Sper…dar cu autistii nu se stie
    Revenind la dementa europenilor de a se desprinde de USA invocand fictiuni autistice. In secunda in care Europa accepta ceea ce vrea Trump (cele aratate mai sus) Europa o sa aiba in America cel mai bun si de incredere aliat. Doua razboaie mondiale stau marturie.
    Toata gargara propagandei europene care vrea sa o arda neomarxist si globalist pana la pastile cailor este autism dictatorial care ignora ce vreau natiunile europene.

    18
    • Serios ?
      Natiunile europene vor autism dictatorial ca in State ?
      Vezi ca suveranism si valori morale religioase ai si in Rusia si Iran, iar strabunicul suveranismului e la Phenian. Si tot valori religioase si puternice au si ei, doar ca pe Dumnezeul lor il cheama Kim.

      Cu F35 corect ca nu avem alternativa, dar chiar ne trebuie avioane cu livrare dupa 2030 ?
      Daca Trump pierde parida, si dupa ce tampenii face intern si el si republicanii, 2029 are sansele sa fie cap de linie pt nebunia asta maga. Daca nu cumva reuseste sa se transforme pana atunci intr-o dictatura pe fata.
      Dar mergand pe premisa unei schimbari de administratie in 2029, 2028 promite sa fie un an absolut fierbinte, fiind cam ultima sansa pt Rusia de a incerca ceva, inainte sa intre altcineva in WH si sa le strice complet planurile.

      Si daca se intampla asa, avione cu livrare dupa 2030 nu ne incalzesc cu nimic.
      Nici sa renuntam la contractul semnat nu da bine, pt ca am, apucat sa-l semnam, poate ca ar fi mai bine ca americanii sa-l incalce ei, si noi sa folosi banii pe ceva cu livrare mai rapida Oricum avem mai multe gauri decat bani, macar sa ne axam pe ceva ce primim mai repede.
      La ce prapad e acum pe plan international, 2030 pare extrem de departe.

      Si daca gresim si nu se intampla nimic, nu vine nici un razboi, putem relua oricand contractul dupa ce se schimba administratia. Ceva imi spune ca nu o sa mai fie nici asa de mare coada la produsee americane dupa 4 ani de Trump dand cu capul de toate mesele.

      21
    • mey, ai citit pe marx de ne aburesti cu neomarxismu?

      zii si de autism ca e cauzat de vaccine si ai bifat formularu de membru la sosocari

      17
    • …maaama, cate ineptii poti sa spui!

      Singura afirmatie mai-de bun-simt, e aia cu Rusia care trebuie sa aibe un loc legitim intre marile puteri. Asa e: o tara cat 2 continente trebuie sa aiba un loc intre marile puteri. Legitim!

      Numai ca Rusia nu e in stare sa stea pe „locul” ei, „legitim”. Vrea si locurile altora!

      E absurd sa consideri ca esti „amenintat mortal” de NATO cand ocupi un teritoriu imens, intins pe 2 continente, si ai cele mai multe arme nucleare din lume, pe care nu eziti sa le fluturi pe la nasul europenilor. Cum poti sa spui asa ceva cand ai o populatie de numai 140 mil. care ar putea supravietui oricarui atac nuclear din partea occidentalilor, avand la dispozitie un teritoriu galactic comparativ cu Israelul, la care faci referire.

      Apoi, mai exista tratate, care te apara in cazul unor violente externe. Exista ONU. Exista conferinta G9 unde Rusia era membru. Exista Consiliu de securitate.
      Ce pana mea mai voia?!

      Lumea moderna se aseaza la masa si negociaza. Asa a facut si Romania in dsputa terioriala cu Ucraina cu privire la zona maritima exclusiva din Marea Neagra. Nu-ti mai convin frontierele?! Te adresezi unei instante internationale recunoscute si negociezi. Nu pornesti „operatiuni militare speciale” de revendicare teritoriala cu forta, ca nu mai suntem in Evul Mediu.

      Cat despre cererea de alocare a unui procent din PIB pentru aparare (nu conteaza cat), e o uriasa ineptie. Daca voia sa se „echilibreze efortul” cu spui matale, trebuia sa negocieze rolul SUA in NATO, rolul fiecarui stat membru, sa stabileasca clar ce drepturi si ce responsabilitati are fiecare, ca asa e corect. Sa vina si sa spuna : eu protejez spatiul aerian de acolo-pana-acolo, voi cheltuiti pentru aia, pentru ailalta, astfel incat „alianta” sa poata functiona eficient in caz ca suntem atacati. Restu-i gargara. Nu poti sa spui ca vrei Groenlanda ca sa „securizezi zona”. Spune-i ca acolo trebuie facute cutare si cutare si ca Danemarca sa-si bugeteze acele lucruri.

      Acuma intreb pentru un prieten: banii cheltuiti de SUA pentru aparare, nu au adus inapoi nici un ban din vanzarea protectiei militare si din industria de aparare?! Dar banii cheltuiti in cercetarea militara nu cumva s-au intors inzecit inapoi la ei. Vedem cheltuielile (efectiv uriase), dar nu cautam un pic si veniturile aferente generate?!
      Intreb, numa’.

      20
      • ” Rusia care trebuie sa aibe un loc legitim intre marile puteri” – De ce , doar ca e mare ca suprafata ?
        Asta se poate rezolva, cateva nucleare pe centrele mari de populatie si dezmembrarea tarii. Nimic nu e batut in cuie, nici o granita nu e vesnica.

        Oricum, China va lua Siberia, e doar o chestiune de timp.

        3
    • „o bun procent din canadieni satui de globalismul-neomarxist care ar vota cu amandoua mainile ca sa devina stat component USA”

      Scatofagie de înaltă clasă. 10%, în cele mai bune estimări, e departe de „procent bun”. În rest, ai învățat un cuvânt, „autiști” pe care-l mesteci, fără să fi ajuns și la definițiile sale, ai mai auzit două lozinci propagandistice cu termeni cheie scoși din joben, și-n rest ai lingamul lui Trump atât de înfipt adânc în esofag, că aproape nu mai e loc pentru cel al lui Putin .Toată șandramaua ta de discurs (de care aparent ești foarte mândru și ai impresia că ar fi greu de înțeles) se bazează pe faptul că Rusia trebuie pupată pe creștet și ignoră complet dorințele Rusiei de expansiune, militară sau politică, ce nu se opresc la Ucraina. Opinie de 3 la 10 copeici de care te împiedici pe canale media de mare angajament, de la Twix la RT. Pentru o țară aflată în prima linie de contact cu muscalii, (dacă Ucraina, prin sforăriile jegului portocaliu, e vândută) așa ceva e apanajul trădătorilor.

      18
    • Folosesti mult termenele de autism si autisti la fel ca „Veorica” Dancila.
      Suveranism asa cum vrea poporul? Nu zau? In Romania suveranistii au luat sub 35%, in Germania in jur de 30%, in UK dupa marele brexit sunt ca si inexistenti, in Franta tot sub 35%. Sigur asta vrea tot boboru’ sau Europa = Ungaria mai nou?
      Deci prezenta NATO in Ucraina e un pericol mortal pentru Rusia, ok. Atunci ce mama dracului face Rusia cu prezenta in Kaliningrad si Transnistria? Nu ameninta mortal Europa care deocamdata inca se afla sub umbrela SUA? De ce ataca hibrid Occidentul, de ce taie cabluri prin Baltica, de ce submineaza alte state? Multe din astea cu mult inainte de treaba cu Ucraina. Pana unde merge asta cu pericolul si cu „interesele legitime”? Ca Rusia cere de fapt revenirea NATO la granitele din anii ’90 si pretinde sfera de influenta a URSS. Iar euromaidanul in Ucraina a pornit de la dorinta populatiei de a interactiona cu UE nu cu CIS. Oamenii au vrut cu Europa de bine ce le era in Ruskii Mir. Nu e vina rusilor ca nu pot fi competitivi economic astfel incat lumea sa vrea sa se imbarlige cu ei? Daca lumea nu vrea cu ei de buna voie sa li se dea dreptul sa tina fortat populatii sub bocancul lor doar pentru ca asa considera Kissinger?
      Nu exista chinezi care controleaza canalul Panama, e o mare minciuna invartita de Trump. Porturile apartin in majoritate lui BlackRock. Nu vine chinezu’ din cealalta emisfera sa puna laba pe Panama si n-are de ce, pe chinezi ii intereseaza stramtoarea Mallaca pentru a accesa Europa, Indianul si Atlanticul iar spre Pacific au cale directa. America are deja baza militara in Groenlanda de zeci de ani si poate sa ceara cate doreste in plus. E o alta minciuna asta cu danezii care nu presteaza la securitate atata timp cat americanii au mana libera acolo, de fapt interesul lui Trump e pentru resurse si ZEE-ul de langa.
      Canadienii aspira sa devina stat in SUA doar ca sa imparta „valorile” maga? :))) Adica sa renunte la tara lor suverana, la patria lor doar de dragul unui c..t de ideologie? Bre ce ipocrit e suveranismul asta, se aplica numai in cazul unora, ceilalti sunt niste sclaveti care trebuie sa migreze ori spre SUA ori spre Rusia, n-au dreptul la propriile state suverane.
      Dementa europenilor de a se desprinde de USA? Nu cumva e fix invers – adica un nebunache care scuipa tarife cand deschide gura, ameninta din toate pozitiile, mesteca toata propaganda Kremlinului mai ceva ca Peskov sau Lavrov si zbiara din toti rarunchii ca UE a fost conceputa special ca sa fraiereasca Statele Unite?

      17
    • Procentul ala de canadieni e mai mic decat procentul de germani care au votat AFD. Cam la jumatate asa. La fel ca Trump si Musk cand vine vorba de fact check ai un fail total.

      8
    • Babaiatule….
      Imi fac cruce ca la moaste dupa ce am citit delirul asta al tau.
      Ma mir ca ai avut rabdare sa scrii textul asta lung si prost, si ma frustreaza ca am pierdut eu timp sa-l citesc.
      De unde mama dracului apăreti mai, ca va inmultiti ca ciupercile dupa ploaie, dar stiu…mama prostilor, mereu gravida.

      17
      • Stai linistit, nu l-a scris el. E facute pe ChatGPT, ca toate discursurile Georgiste.

        „Hey, ChatGPT, fa o aberatie de discurs suveranist pro-trump cu ceva autism aruncat pe-acolo.”

        5
    • Moama ce gargara. Ce inseamna globalism? Ce inseamna neomarxism? De ce le pui impreuna? Trumpf per ansamblu e praf acum. Iar republicanii, daca nu se dezic de el, o vornlua la vale. Deja au inceput. A beneficiat in prima presedentie de oameni capabili pe langa el. Acum e jale, doar dobitoci din ce vad.

      14
    • eu te întreb ceva scurt, știi ce înseamnă Globalism si cum definesti un globalist?

      5
      • @ADR:
        Globalism/Globalist = InterNazism/InterNazist

        InterNazist (international-socialist, comunist, global-marxis, social-fascist-„democrat” .. apropo, comunistii ii considerau fascisti pe social-democrati) de al lui Soros / Schwab, care aspira la o „natiune” globala, deja nelimitata in timp si spatiu, lucru dovedit de cele peste 100 de milioane de oameni ucisi „sistematizat” de ei in secolul XX

        Si de acesti nenorociti nu ne vor salva…

        Nazistii (national-socialistii, „iliberalii”, falsi-conservatori) ai lui Putin, V.Orban, Meloni, Weidel, LePen… limitati in timp si spatiu la ” o natie”… „nationala”… si care au, istoric vorbind… „doar” peste 10 milioane de oameni ucisi sistematizat in secolul XX.
        ____
        Doua Stangi nu fac o Dreapta

        Adica doua idei ateist-dictatoriale de tipul „numai partidul nostru trebuie sa castige” (idee de tipul „garantam victoria cu orice pret, oricat ar costa”)… nu fac cat un Pluralism/Pluripartidism (Conservatorism/Democratie/Crestinism.. idee de tipul „mai castigi dar mai si pierzi, atata timp cat totul e fair play”)
        ____
        QED

        5
        • Pai, si ce ne facem cu cooperarea internationla? Cu institutiile internationale? Cu raspunsurile comune la probleme globale? Ce nenfacem cu interesele statelor, care tot globale sunt? Pe ce paliere vor merge, pe ce canale se vor concretiza? Ce punem in loc?
          Lucrurile nu sunt atat de simple.

          4
          • Confuzi cooperarea internationala, civilizatia… cu global-marxism, distrugerea intentionata, „by design” a statelor natiune.
            Natiunea este dusmanul Internatiunii. Apa e uda.

            3
          • De ce global-marxistii distrug intentionat „mostenirea Europeana” (Democratia, Crestinismul, Familia, Natia)? Pentru ca este e un succes evolutiv bazat pe Introspectie (identificarea unei probleme, expunerea in public si solutionalizarea).

            La fel cum am vazut de ceva vreme ca s-au apucat sa atace si Japonia, pe aceeasi idee, cum au reusit deja in Suedia: distruge succesul pentru ca altfel ideologia de Stanga nu poate concura cu asa ceva.
            ___
            La momentul actual, nu exista lider din Europa mai scarbos, mai tradator fata de propriul popor decat PM-ul UK, Keir Starmer. Da, ma repet.
            Am scapat de national-comunismul lui Ceausescu (combinatia de nazism si comunism) ca sa dam de dracu mUE, mult mai subtil si subversiv.
            ___
            Si totusi, de ce tocmai nazismul (ambalat in fals-conservatorism) e ideologia actuala care se opune cel mai „cu succes” globalismului asta fortat?
            Pt. ca nazismul, ca si comuismul, nu da doi bani pe regulile civilizatiei de care vorbesti. Conservatorismul „este mai ncet” pentru ca are pretentia intai ca institutiile sa-si faca datoria „legala/contractuala”, in timp ce stanga (nazista, comunista) nu are aceste flebeturi. Stanga n-a fost, nu este si nu va fi niciodata „democratica”, este intotdeauna dictatoriala. Nu intelege rolul „fair-play” al esecului decizional si „learning curve”, promite doar victora cu orice pret (orice cost), repetand aceleasi greseli fara pic de raspundere/”accountability”.

            3
        • Aberatiile astea de la cine-s citire ?

          1
          • Pai iti spun daca-mi spui si tu unde te incadrezi dintre astea doua… stii tu, pentru ca ai empatie si tii cu ala micu’, opresatu’ si oropsitu’.
            Ca intotdeauna, voi astia de stanga (nazisti sau comuisti) confundati scopul declarat, intentia, ideea (de a face lumea mai buna) cu… metoda, executia ideii.

            Pe scurt, voi credeti ca scopul vostru nobil (apropo, Dreapta tot scopul ala – declarat – il are, ca si stanga) justifica mijloacele:
            https://www.youtube.com/watch?v=iDBlatl0C5Y

            3
            • Ma intreb oare, cati oameni inteleg ce mana cereasca e Trump in al doilea mandat… pentru globalisti.
              Bineinteles, e un terchea-berchea, un spin in coasta lor… dar el este si – in sfarsit! – Dusmanul asteptat, scuza suprema care sa justifice actiunele globaliste, in special in mUE.

              Nu vorbesc numai de preconizatele investitii in industria militara europeana, ci de constructia SUE (Statele Unite ale Europei), care, desi unii oameni bine-intentionati mai trag nadejde, nu va fi „Europa Natiunilor” ci tocmai opusul.

              3
              • Unde cad Rusia si Ucraina in toata chestia asta?

                Pai Rusia este asemenea scuza folosita de ambele tabere de Stanga:

                – pentru InterNazisti (globalisti), Rusia nazistoida a lui Putin e cea care se impotriveste constructiei (inter)continentale „de la Brest la Vladivostok”, care e doar un pas spre globalismul total, deci Ucraina trebuie sustinuta de globalisti (vedeti insistenta lui Macron si Keir Starmer) cu orice pret. Nu dou ei 2 bani pe Ucraina – si pe tragedia sa!… („flag of Ukraine in bio/avatar”) dar atata timp cat Ucraina se opune Rusiei prin razboi de uzura, mUE/globalismul castiga.

                – pentru Nazisti, Rusia este de asemenea scuza puturoseniei. Am spus ca puterea cea mai mare a mostenirii europene a fost si va fi mereu aceasta Introspectie, capacitate Democratica, Crestina, Capitalista… de a-ti corecta erorile (si nu „Razbunarea” socialista/islamo-semitica).
                Dar ce te faci cand nu vrei sa te inhami la aceste greutati inauntrul mUE? Simplu: astepti sa-si rezolve altcineva problemele: Rusia.
                De ce? Pentru ca e cea mai mare „alternativa” demografica (145 de milioane) la UE (450 de milioane fara UK) in vecinatate. Din cauza asta hAURistii nazisti de la noi, CGistii, Sosocarii, MAGA, ce vrei, etc, iubesc la nebunie Rusia! Cica… „ii salveaza”.. tocmai pentru ca ei nu vor sa depuna efortul necesar – cum ar fi in cazul „EUropei Natiunilor”.

                6
              • Acceptă acceleraționismul. Doare mai tare dar va dura mai puțin.

                Poate prindem reconstrucția templului, venirea lui mesia, venirea lui Mesia.

                • Răzvan Mihaeanu

                  @Elias
                  Hehehe!
                  Bre, io m-am saturat de rahatul ăsta, de chinezăria asta a mUE, numită „comuism cu față umană”.
                  Nu vreau sa fiu „salvat” nici de FSN, nici de USR!

                  3
    • Zi-o si pe aia cu pusca si cureaua lata.

      1
  19. Eu personal nu consider f35 singura solutie pentru Romania.

    La fel cum lipsa de garantii sau parasirea NATO de catre US ar trebui sa implice in cazul nostru „finger” f35 si redirectionarea mld euro/dolari spre avioane europene.

    9
  20. europenisme…

    5
  21. iar și din nou crapă prin implozie amerika,de data asta e rândul portughejilor să se isterizeze la beție…

    6
  22. Situația a devenit foarte complicata de când a ajuns Trump președinte …
    In acest moment se poate considera fără mari riscuri de a greși , ca sistemul de conducere al Americii este infiltrat de elemente rusesti …
    F35 este un avion extraodinar – cel mai bun avion de lupta care se poate cumpara , dar este un avion de nisa …
    Un pilot de F15 spunea ca F22 și F35 nu pot sa facă ce poate F15 și bineînțeles nici F15 nu poate face ce pot F22 și F35 …
    Noi cu 48 F16 și 32 F35 in forțele aeriene am cam deveni o nuca tare , mai ales cu cele 7 sisteme Patriot …
    Noi nu putem abandona parteneriatul american , la fel cum nicio țara occidentala nu o face – cu siguranța și francezii și britanicii au văzut multe și au înțeles și mai multe , dar nu au spus niciun cuvânt înspre abandonarea parteneriatului cu americanii ci doar au acționat, iar primirea cu mare fast al lui Zelenski la Londra de către europeni după întâlnirea de la Washington a fost o palma data lui Trump și un semnal ca Europa își urmează propriul drum …
    Legat de – kill switch – eu nu pot sa cred ca americanii nu au capacitatea sa indisponibilizeze echipamentele cu tehnologie de vârf pe care ei le comercializează – cum fac acest lucru , nu știu , dar am toată încrederea ca într-un fel sau altul , daca Trump nu vrea vărsare de sânge , nu am avea capacitatea sa folosim aceste avioane …
    România nu va anula acest contract de achiziție și bine face , încă nu am operaționalizat toate F16 cumparate , ce sa vorbim de F35 …
    Sa avem și un avion de producție european in acest moment este o fantezie , nici nu are rost sa vorbim despre așa ceva …
    Vom vedea ce ne va aduce viitorul , probabil mașina de lupta a infanteriei va fi de producție europeană …

    13
    • ucraina e o tara lunga pe dir estvest deci cata de cat poate ascunde niste avioane pe undeva

      Ro e rotunda si inconjurata de potentiali inamici si deci assets trebuie ascunse si dispersate, altfel te rad aia din primele 24 de ore

      fara discutie gripen era de cumparat. nu putem apara 3 baze aeriene de capu nostru, singura sansa era sa fie baze americane si sa le apere ei.

      ok, nu le mai apara, atunci cumperi ceva care poate fi dispersat si decoleaza de pe drumu judetean

      3
      • Vom vedea cum va reacționa sistemul administrativ american la Trump , ca pana la urma , o miza uriașă au și americanii …
        Exista o perioada la începutul mandatului unui președinte american , când e lăsat de sistemul administrativ sa își facă de cap , astfel și sistemul afla ce fel de mandat vrea președintele sa aibă – perioada asta se numește “luna de miere “ …
        Sistemul financiar american a dat un răspuns , nu foarte agresiv deocamdată …

        5
    • Ce să înțelegem prin ,,dacă Trump nu vrea vărsare de sânge “?!! , eu pot sa înțelege doar ca ,,dacă Trump nu-ți permite să te aperi !”” , deci in concluzie orice operațiune militară în care vei utiliza F35 și prin extensie Himars, Patriot va trebui să aibă acordul USA pt utilizare , chiar dacă e vb de defensiva, păi în condițiile astea la ce dreaq mai dăm bani pe ele?!…in fine eu personal prefer armament european , măcar susțin industria tarilor din grupul confederat din care fac parte nu pe unii care ne vând dușmanului, nu mă respectă ( vezi Visa Waver!) și-mi impun taxe vamale .

      2
  23. No, se treziră și yankeii la realitate și negară existența butonulu
    https://x.com/LockheedMartin/status/1902121271032188961

    https://x.com/thef35/status/1902117234039992683
    ‘There is no kill switch’—The F-35 ‘kill switch’ rumor has been debunked.
    “After weeks of speculation, the Pentagon formally denies having the ability to remotely disable @LockheedMartin’s F-35 fighter jets.”

    1
  24. I don’t know how others, but F35I „Adir” Elbit- Helmet Gen.3/4 (!), it is interactive –
    temperature, pressure, pulse, vision… (тhe color image is corrected by moving the eyeball left and right in 1mm increments.) In case of the pilot incapacity, remote control is possible and aircraft return. With the helmet on… Аccording to unconfirmed reports. (smiley)

    2
  25. „Nu există un kill switch”: Pentagonul neagă zvonurile F-35, în timp ce apelurile cresc pentru a abandona produsele de apărare americane
    După câteva săptămâni de speculații sălbatice, Pentagonul neagă oficial că are capacitatea de a dezactiva de la distanță avioanele de luptă Lockheed Martin F-35.

    Numit „interruptor de ucidere”, conceptul a început aparent ca un zvon nefondat pe rețelele sociale. A câștigat suficientă tracțiune pentru a primi acoperire de știri în Europa și America de Nord.

    „Nu există un kill switch”, a declarat Biroul pentru Programul Comun F-35 (JPO) al Pentagonului pe 18 martie. „Programul funcționează în baza unor acorduri bine stabilite care asigură că toți operatorii F-35 au capacitățile necesare pentru a-și susține și opera aeronavele în mod eficient.”

    JPO supraveghează negocierile contractelor, livrările de avioane și susținerea pentru toți operatorii globali ai avionului cu un singur motor. Douăzeci de țări s-au aderat la programul multinațional de luptă, 10 dintre acestea operează deja F-35 pe pământ, potrivit Lockheed.

    În ianuarie, aviatorul a raportat un stoc de comenzi F-35 de 408 avioane.
    Lockheed a adoptat o abordare mai puțin directă în a respinge afirmațiile nebuloase privind comutatorul de ucidere, arătând în schimb declarațiile oficialilor apărării din Belgia și Elveția – ambii clienți F-35 – care resping ideea de oprire de la distanță.

    „Nu avem niciun indiciu că acest lucru este posibil”, a declarat șeful apărării din Belgia pentru Derniere Heure . „F-35 nu este o aeronavă controlată de la distanță.”

    Deși ar putea fi așa, potențialii operatori și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Washington ar putea refuza sprijinul necesar pentru susținere pentru a-și menține aeronavele în zbor, inclusiv piese de schimb, servicii de revizie și upgrade-uri pe ciclul de viață.

    JPO neagă, de asemenea, acest lucru, spunând că rămâne angajat să ofere tuturor utilizatorilor F-35 „funcționalitatea și suportul complet de care au nevoie” pentru a satisface nevoile operaționale.

    1
  26. Trump seama cu un fost coleg, dupa ce l-au pus sef s-a ridicat puful pe el si s-a certat cu toți 2 luni.
    După care a observat ca fara echipa si colegialitate nu face nimic si risca sa fie dat afara.
    Asa si cu Trump, crede ca e o super economie și armata, dar uita ca industria chineza e net superioara.
    In timp va realiza ca fara aliați nu poate rezista.

    12
  27. Nu stiu daca exista sau nu exista un „kill switch”. Personal nu cred ca exista.

    DAR, depinzi de logistica de inlocuire a pieselor. Care acum merge obiectiv, dar nu zice nimeni ca presendintele american nu poate scoate pe cineva din acel sistem. Deci tu ramai cu avionul, dar nu mai ai piese de schimb.

    Si al doilea punct, abilitatea de actualiza software-ul… la fel. Poate fi oprita din server, dar tu din avion nu ai cum sa opresti sa nu mai trimiti date.

    Practic, avionul se bazeaza pe multe sisteme digitale la care noi nu avem access de nici un fel. Si in timp ce poate nu poti sa opresti avionul, poti sa opresti bine mersi orice altceva. GPS, comunicatii, etc. Dar din nou, e unidirectional. Serverul poate sa primeasca datele in continuare de la avion. Avionul nu cred (nu imi imaginez) ca are o optiune sa foloseasca alti sateliti. Alte servere. Deci el saracu trimite in continuare ce date are. Dar de primit… ciu-ciu.

    Nu stiu daca e cea mai fericita solutie.

    1
  28. lol

    https://www.youtube.com/watch?v=Yz0rklJXHy8

    omu le are si in franceza
    discuta si avioane

    1
  29. „Rasmus Jarlov
    @RasmusJarlov
    Nu știu dacă există un kill switch în F35 sau nu. Evident, nu vă putem crede pe cuvânt.

    Ca unul dintre factorii de decizie din spatele achiziției de F35 de către Danemarca, regret acest lucru.

    SUA pot dezactiva cu siguranță avioanele prin simpla oprire a furnizării de piese de schimb. SUA doresc să întărească Rusia și să slăbească Europa și arată că sunt dispuse să provoace pagube uriașe unor aliați pașnici și loiali precum Canada doar pentru că insistă să existe ca țară.

    Îmi pot imagina cu ușurință o situație în care SUA vor cere Groenlanda de la Danemarca și vor amenința că ne vor dezactiva armele și vor lăsa Rusia să ne atace în cazul în care vom refuza (ceea ce vom face chiar și în această situație).

    Prin urmare, achiziționarea de arme americane reprezintă un risc de securitate pe care nu îl putem risca. Vom face investiții enorme în apărarea aeriană, avioane de luptă, artilerie și alte arme în următorii ani și trebuie să evităm armele americane dacă este posibil.

    Îi încurajez pe aliații și prietenii noștri să facă la fel.”

    Translated with DeepL.com (free version)
    https://x.com/RasmusJarlov/status/1902389277423509877

    Luciditatea târzie a cumpărătorilor de F-35 este ceva ce am așteptat de aproape 20 de ani. Cu excepția faptului că mă așteptam ca aceasta să provină din evaluarea fiabilității și a costurilor de exploatare ale avionului și nicidecum din vreo acțiune a unui guvern american care își practică politica de găină fără cap… În ceea ce privește Danemarca în special, ca o amintire (mi-ar fi plăcut ca Rasmus Jarlov să ne (re)spună despre asta…) :

    „SUA au spionat pentru a obține informații privind programul de achiziții de avioane de luptă

    Rapoartele din presa daneză susțin că SUA au spionat guvernul și industria de apărare a țării, precum și alte companii europene din domeniul apărării, pentru a obține informații despre programul său de achiziții de avioane de luptă. Dezvăluirile, publicate online de radiodifuzorul danez DR, se referă la pregătirile pentru concursul de vânzări de avioane de luptă care a fost câștigat în cele din urmă de avionul de luptă invizibil Lockheed Martin F-35, fabricat în SUA.

    Raportul citează surse anonime care sugerează că Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA) a vizat Ministerul danez al Finanțelor, Ministerul Afacerilor Externe și compania de apărare Terma, care contribuie, de asemenea, la programul F-35 Joint Strike Fighter.

    Se crede că NSA a încercat să utilizeze acordul de partajare a informațiilor (detaliat mai sus) dintre cele două țări pentru a-și desfășura operațiunile de spionaj.

    Acest tip de schimb de date confidențiale nu este atât de neobișnuit în cadrul comunității de informații, unde se știe că NSA face schimb de informații la nivel înalt cu agenții similare din cadrul alianței Five Eyes (Australia, Canada, Noua Zeelandă, Regatul Unit și SUA), precum și cu alți aliați apropiați, precum Germania și Japonia, de exemplu.”

    Translated with DeepL.com (free version)
    https://www.developpez.com/actu/310768/La-NSA-aurait-espionne-le-Danemark-pour-obtenir-des-informations-sur-son-programme-d-acquisition-de-chasseurs-abusant-d-un-accord-sur-le-partage-des-donnees-entre-les-deux-pays/

    4
    • „prin simpla oprire a furnizării de piese de schimb” Astea-s prostii spuse un idiot, ce Franta n-ar putea lasa fara de piese de schimb orice client Rafale?
      „SUA au spionat guvernul și industria de apărare a țării” , doar americanii fac sta? Toata lumea spoineaza pe toata lumea, inca odata astea sunt stiri anti-americane de joasa speta, nu lucruri serioase.

      15
      • Pai e probabil că la iPhone vs. orice telefon Android. Schimbi bateria/ecranul la un telefon Android de unul singur sau la un service neautorizat? Nu-i problema. Schimbi bateria/ecranul la un iPhone de unul singur sau la un service neautorizat? Pierzi din funcționalitate pentru că așa a fost ‘hard-coded’ de Apple. Cu siguranță F-35 are niște limite impuse pentru a preveni o situație similară cu F-14 iraniene, care încă zboară și sunt întreținute prin forțe proprii de 50+ de ani. Nu degeaba au făcut israelienii atât de mult lobbying pentru a primi acces la codul sursă al F-35 iar apoi și-au integrat propriul sistem de operare peste cel american.
        Oricum, faptul că F-35 e constant conectat la ODIN și Link-16 îl face cu siguranță vulnerabil. Chiar dacă nu are un killswitch, asta nu înseamnă că nu poate fi ulterior strecurat printr-un backdoor.

        3
  30. Nu o sa fac nici o polemica aici (nu intentionata).
    In calitate de fost jurist m-am lamurit 101% despre realitatea procentelor la vot in tarile controlate de globalisti. Toti fostii mei colegi imi scriu ca, Constitutia a devenit hartie igienica in Romania. Si nu doar Constitutia… Iar multi din ei nici nu vor sa auda de Trump.
    Subliniez doar un aspect strategic pentru Romania.
    In caz de razboi pe cine vrem sa ne bazam?
    In domeniul informatiilor vreti sa ne bazam pe europeni (cu cativa sateliti pe care Rusia ii va da repede jos) sau pe USA, care are si sateliti si are si cu ce sa-i apere? S-a vazut la Kursk ce inseamna sa nu ai informatii americane. In plus, pe cine credeti voi ca au penetrat informational Rusii, Iranienii si Chinezii? Pe Americani sau pe Europeni?
    Care industrie credeti voi ca o sa se epuizeze si o sa fie distrusa mai repede? A Europenilor sau a Americanilor? Daca vrei munitie si piese de schimb cat de cat la timp, mai bine te bazezi pe americani.
    In afara de declaratii pompoase si de un fanatism globalisto-neomarxist egal cu SS style, Europa e divizata (si, pariez ca daca se pun cu adevarat rau cu americanii vor fi si mai divizati), iar adevaratele superputeri mondiale ii vor pune la punct, macar pentru faptul ca multi au amintiri nu prea placute despre perioada in care Europenii erau cu adevarat stapani pe planeta.
    Vorba aia: ”ai grija pe cine scuipi la urcare ca o sa-l intalnesti la coborare”.
    Am fost pro american chiar si in perioada Obama-Binden. Acum sunt si mai pro american. Cred sincer ca este in interesul strategic al Romaniei sa avem ca aliati strategici America si Israelul. Am convingerea ferma ca mergand cu America suntem mai in siguranta.
    In rest, toti aia care ati sarit pe mine aveti perfecta dreptate…pana la proba contrarie.
    Pax!

    10
    • Ești prost sau rău intentionat. Nu contează pe cine vrei tu sa te bazazi.
      Contează pe cine poți sa te bazezi. Iar Trump tocmai ne vinde la bucata lui Putin.
      Iar constituția României e acolo unde trebuie. Faptul ca încerci sa invoci ceva de genul… arata pe cine susții de fapt.

      6
    • dov e fost jurist
      shalom

      3
      • Zici jurist = hedonism, egoism, narcisism – nu neaparat in aceasta ordine.

        Faptul ca ei au preluat pe nerasuflate si fara a gandi critic ca hegemonia este buna cu orcie pret si ei trebuie sa cante in struna omului puternic lasand deoparte orice gand la etica si moralitate si esti condus doar de religia ” In Benjamin we trust!” duce la concluzia de mai sus.

        3
    • @drasius
      …mai „penetrata” de rusi si chinezi a fost America nu Europa (asta a fost „penetrata” de America, mai mult). Simplul fapt ca ratusca donald sta bot-in-bot cu ursu-putler e cea mai buna dovada ca …proba contrarie e anulata de probele existente.

      Romania trebuie sa fie de partea buna a istoriei ca altfel ne asteapta dark age forever

      1
  31. Portughezi au probleme financiare mari.Asa ca protejati cum sunt,scuza asta cu Trump le-a picat perfect ca sa mai economiseasca niste bani.O sa zboare portughezi cu avioane cu elice si o sa isi apere coasta cu barci gonflabile.Toate tarile europene care si-au permis au luat F35.

    1
  32. Sincer – nu prea vad optiunile Portugaliei in acest moment – 2 erocanarduri bimotor rafale sau Typhoon foarte bune si potente dar care au un cost de operare destul de maricel.
    Mai au posibilitatea sa traga de F 16 MLU pe care le au, culcandu-se pe o ureche ca si asa este destul de departe orice conflict de ei.
    Gripen E/F-ul are in un fel sens ca Brazilia il are si cam atat

    2
    • Le vindem noi F16MLU cu resursa refacuta la Bacau. Si cu up-grade de soft. Si cu formarea pilotilor la centrul multinational de la Fetesti.

      2
  33. Bre, astia cu nume luate din istorie, care probabil va si identificati cu respectivii si stati toata ziua la povesti cu Trump, Putin, Vance, de stiti tot ce pun ei la cale, sunt non-stop ocupate bancutele alea pt pensionari din Cismigiu, de perorati pe alte teme decat topicul?
    Ai de plm ce mare e gradina pixelului de la o vreme, Pricina, Strainu si Corut mai lipsesc pe aici.

    6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *