Posibilitati de inarmare pentru Romania. ATROM si VL MICA (III)

 

ATROM foloseste sasiul camionului ROMAN 26.360 DFAEG 6×6, motorizat cu un diesel MAN 28866 LF 24, de 360 CP. Vehiculul de 26 de tone, aerotransportabil cu C130 Hercules, are un blindaj usor ce poate rezista la proiectile de 7,62 si schije, iar cabina si sistemul de management al luptei sunt similare si compatibile cu cele ale LAROM. Platforma deschisa a armei are un incarcator automatizat pentru tunul  Soltam calibrul 155mm/52, capabil sa sustina rate de foc de 3 lovituri/15secunde, 15 lovituri/3minute sau 75 in 60 de minute, la distante de 41km cu munitie standard sau chiar 51km cu munitie inteligenta reactiva, rezerva de proiectile la bord fiind de 24 de proiectile.

Marius Zgureanu

 

Nu stiu daca sistemul s-ar fi produs la noi in totalitate sau numai sasiul, dar Romania a mai pierdut o super arma.

 

Personal sunt fan al acestui sistem (si imi place mai mult sasiul original), prezinta o mobilitate buna, pentru greutatea si dimensiunile sale, cabina este blindata ceea ce inseamna protectie pentru echipaj impotriva armelor usoare si a grenadelor in timpul deplasarii, iar o baterie se formeaza din 5 unitati.

Fiecare unitate foloseste sistem de navigare inertial, muzzle velocity radar,  sistem de comanda si control, capacitatea de a transporta si munitia, generator auxiliar de energie, incarcator semi-automat (mentiunile facute se refera doar la sasiul original ATMOS 2000, nu stiu daca si ATROM are aceleasi caracteristici).

Romania ar fi avut capacitatea sa produca munitii si sa asigure mentenanta pentru acest produs.

Obuzierul folosit este Soltam M-71. Controversa cu privire la M-71 in presa Israeliana este ca Iranul ar fi folosit spioni pentru a fura planurile fapt ce a dus la clonarea acestuia in mainile inamicului.

 

 

 

Problema cu ATROM ar fi aceea ca este foarte vulnerabil impotriva atacurilor aerine, dar Romania a gasit o solutie in 2009.

Solutia ar fi fost VL MICA, o racheta conceputa pentru protectia navelor maritime, dar exista si o versiune pentru fortele terestre.

Racheta cantareste 112kg, focos 12kg, acoperire 360 grade, raza 9.000m.

Din pacate Romania nu a stiut/putut sa profite de solutie si VL MICA a ramas doar in stadiul de vis.

 

Situatia ATROM, din cate cunoastem astazi, este ca avem trei masini de lupta, in doua versiuni diferite. Cel putin cabina este in doua versiuni. In ceea ce priveste VL MICA si Mistral, la un moment dat a existat o hotarare de guvern pentru cumpararea acestor rachete. Suma alocata in jur de 200 de milioane de euro.

Numai ca imediat a inceput o campanie sustinuta de presa impotriva contractului, iar acesta a fost anulat. Poate ca erau prea scumpe, poate ca erau pe spaga, insa am fi avut ceva modern si de foarte buna calitate, numai ca presa si cand spun presa, ma refer ca cei care fac bani din asta, a zdrobit un contract de achizitie care ar fi avut beneficii importante pentru siguranta nationala a Romaniei. Sa-i multumim cu totii domnului SRS…sa fie de capul lui.

 NeroFlash

30 de comentarii:

  1. Imi vine greu sa cred ca o nenorocita de campanie de presa a reusit sa opreasca un asemenea contract.

  2. Normal ca au sarit cretinii de cur ca vai tu ar trebui sa cheltuim banii pe altceva, cum ar fi, ajutoare sociale si alte tampenii.
    La sapa gunoaielor.
    Propunere, adica, referendum:
    Ori punem armata pe picioare ori o desfiintam.

    Sa-i vad atunci pe toti jegosii care nu vor sa ajunga nici un cent la armata, tot pentru ei sa nu cumva sa se murdareasca sa mearga la munca, cum invata rusa sau ungureste suspinand.

    Deaia nu face nici un guvern nimic, ca ii e frica sa nu le sara toti comunistii si leprele in cap ca vai tu cum sa dam atatia bani la armata („atatia bani” insemnand cateva milioane…)

  3. Fraților, am o întrebare pentru cei mai în cunoștință. Cât ar fi prețul estimat al sistemului ATROM? Nu am prea găsit sume să coincidă și presupun că știe careva mai bine.
    Atât ATROM cât și LAROM, care există ca sistem operațional în armie (în număr insuficient, dar este) sunt necesare și din perspectiva mea foarte bune (moderne, parțial implică industria și ce mai avem în acest sens).

  4. @Enzo: Pe asta cu frica de narod nici eu nu o cred, sa fim seriosi, doar ai cunoastem. Cel mai probabil au sarit alti sacali(de la putere sau din opozitie, sau si unii si altii) care erau la coada la robinetul cu banii publici.

    @MC: La noi Armata se desfiinteaza fara referendum. Mai intai aviatia. Dupa aia incet incet si restul. E timp.

    @Flogger: Am gasit pe net ceva la genu’: Atmos 2000 155mm SPH: $4.5-5 million, ATMOS fiind varianta israeliana, deci cam pe acolo. Dar daca te invarti in lumea selecta 🙂 ar trebui sa poti sa intrebi pe unde trebuie. Ca sunt necesare, da, sunt, dar e si campanie electorala 🙂

    • Păi nu știam ce să cred, am primit cifre total diferite – foarte diferite, deci am ajuns să vă întreb pe dvs specialiști pasionați. Ceva îmi spune că diferențele însemnează prețuri pentru versiuni diferite… dar atât de diferite?? O las așa. Oricum iese mai ieftin decât Atmos/155.
      Muniția aceea deșteaptă iar nu e tare ieftină, dar presupun că își face banii.
      Enervant și cât de puține sisteme LAROM s-au concretizat în dotare, pentru că am auzit lucruri foarte bune de capacitățile de foc și precizie. Cu PRND-ul israelian raza era mai mult decât suficientă…

  5. Flogger,
    ATROM trebuie sa aiba un pret similar cu ATMOS-ul israelian si, ce este cel mai important, este interoperabil cu LAROM la nivel de comunicatii si planificarea luptei.
    Daca si Camerun a avut bani sa cumpere 18 ATMOS iar mai nou Caesar-ul francez are comenzi de export, nu cred ca ar fi sfarsitul lumii pentru o productie similara ca numar cu LAROM-ul.
    http://www.rumaniamilitary.ro/perspectivele-artileriei-autopropulsate-romanestifata-in-fata-cu-proiecte-similare-straine

    http://www.telegraphindia.com/1080209/jsp/frontpage/story_8881405.jsp

    Posibil pret al ATMOs 2000: 155mm Self-Propelled Artillery System
    Price: $1.4 Million USD
    http://forum.nationstates.net/viewtopic.php?p=85091

    Asta avand in vedere ca un M777A1 155 mm Howitzer Price: $1.2 Million USD

    In fine, nu prea stiu ce sa spun despre sursa… pare un joc si nu cred ca preturile sunt neaparat corelate cu realitatea.

    Nexter Caesar e pe la CAESAR reportedly $2.27 mil bucata iar un ATROM cred ca e undeva 0,5 si 2/3 din pretul asta:
    http://www.forecastinternational.com/samples/F653_CompleteSample.pdf

    • Mulțumesc, am uitat că s-a tratat aici. Și eu aveam știre de prețuri mai mici, nu știu dacă sunt de actualitate – 5 mil $ e scump.

  6. @George GMT iar te joci la taste!

    cine e domnul SRS?

    Nici eu nu cred in faza cu presa. Daca le era frica de presa nu mai furau atatia bani publici (mai ales base si ai lui).

    Articolul original se opreste la cuvatul ,,vis”

  7. ATROM cred ca e putin depasit, acum varful de lance in domeniu este reprezentat de Archer. Tunul se pare ca e cel mai bun tun autopropulsat din lume la ora actuala, 8-9 lovituri/minut, in schimb sasiul pare ceva mai lent ca cel pt ATROM, si anume 340 CP la 30 t fata de 360 CP la 26 t. Armata parca avea plan de 48 de vehicule.

    Sunt multe lucruri care se pot face cu bani putini dar care ar insemna foarte, foarte mult la nivel militar. Fiindca da, sumele vehiculate aici sunt bani putini. Chiar si la un pret exagerat de 3 milioane euro (nu dolari) pe vehicul, cu doar 150 de milioane te dotezi cu o arma redutabila. VL MICA la 200 de milioane, de asemenea.

    Parca si contractul pentru o baterie Aster la Deveselu fusese aprobat si apoi anulat in secret de catre guvernul Boc valora 250 de milioane.

    Cum spun antevorbitorii mei, bine ca sunt bani pentru ajutoare sociale. Va plati poporul asta pentru prostia lui, si va plati bine.

    PS: s-au vandut frecvente de peste 700 de milioane acum vreo luna sau doua, fostul proprietar al frecventelor din cate am inteles era MApN si nu STS sau MAI. Cati din acei 700 de milioane vor reveni MApN-ului pentru inzestrare ? Zero. Cumulati asta cu stirile din ultima saptamana, cum ca vor sa reintroduca ajutoare taiate de fostele guvernari si de asemenea, locuri de munca la stat desfiintate de fostele guvernari. Republica Rac.

  8. Mariuse, muuuult prea mici scorurile alea: pt Archer (http://www.army-guide.com/eng/product2819.html)- average Unit Cost: $4,166,667. CHILE ar fi comandat 24 M109A5 pt $275.000.000 in May 2010 adica $11,458,333 bucata(include munitie si tot ce mai misca?).
    Pt Caesar(http://www.army-guide.com/eng/product1470.html) Average Unit Cost: $5,425,197: 18 units DENMARK $120.000.000 Sep 2012(Jan 2014) $6,666,667
    37 units INDONESIA $170.000.000 Jul 2012 (Dec 2014) $4,594,595
    72 units FRANCE $399.000.000 Dec 2004 (Dec 2010) $5,541,667
    Alte contracte: http://www.army-guide.com/eng/contracts.php
    Asa ca sa visam…tunurile raman alea ale lui Ceasca pt cel putin inca 20 de ani, si dupa aia ficioru lu Nastase sau al altuia va trage un tun gen Afacerea Skoda Reloaded, ca romulanii au mintea scurta.

  9. Deci nu.
    Romania nu mai are in momentul de fata nici o posibilitate de inarmare.Astea sunt povesti de adormit copii.Noi nu am putut practiuc ca omologam ATROM-ul si acum luam MICA ?:)

    Nu , imposibil si irealist.

  10. Legat de inzestrare , m-am lamurit ca si presa joaca un rol important , ideea e ca sunt tare „aburitori” tot pe langa subiect sunt , doar gargara si minciuni, am vazut zilele trecute un reportaj la Guran, vorbea de scandalul de la EADS, in tot filmuletul si documentarul erau Gripenuri , ce legatura avea reportajul cu EADS ( scandalul cu asutrieci ) si cu Gripenul din prezentare ?!?! ……

  11. Alta situatie „absurda”, l-am vazut pe paitoiu la antena 3 , TU STII CE VOCAL SI ARTAGOS ERA ?!?!? – ca Basecu asa si ailalti pe dincolo, da cand e vorba de problemele armatei si inzestrare tace ca „c….in cucuruz ” , m-am minunat cand l-am vazut …..

  12. Pai cred ca ATROM nu trece de 1,6 mil$. Deja la 5 mil$ o fi un tanc sau PZH-2000…

    • Da, dar stii cum se fac preturile la noi… uita-te doar la preturile LAROM-ului, a fost un articol chiar aici pe blog. La MLI la fel. Nu zic ca n-a fost nevoie de ele, Doamne-Fereste, insa asa e la noi, ce n-are cum sa treaca de 1,6 mil dolari ajunge la 3 milioane de euro 🙂 Daca nu vor umfla atat de mult pretul atunci cu atat mai bine, inseamna ca la 80 milioane de dolari (60 mil euro, rotund) le luam pe toate. Avand in vedere bugetul de 100 mil/an la achizitii de pana acum, asta inseamna ca cu 12 mil/an le luam pe toate in 5 ani. Realizabil.

      Din pacate din cate am inteles bugetul pe anul viitor va fi mai mic decat cel de pana acum, deci se va reduce drastic pana si acea suma de 100 milioane pe an. Asa mai bine desfintam armata de tot, cum spunea cineva mai sus… Ca si la fortele aeriene, cu 12 F-16A/B la mana a treia nu faci nimic, nu vei avea nici aviatie de vanatoare si nici macar o politie aeriana serioasa (dotata si antrenata), atunci inseamna ca banii aia sunt dati pe degeaba. Mai bine s-ar plati de la bugetul central pt politie aeriana la straini iar milioanele alea (de la MApN) date pe folosirea a 12 F-16A/B mana a treia sa fie alocate altundeva, gen ATROM, VM, SF, elicoptere…

  13. Flogger, extras din articolul mai vechi – eu vad ATROM-ul doar ca unul dintre beneficiarii unei productii in serie mai mare a unui tun calibru 155mm in tara (ex.: M777A1 sau Haubits), fabricat in cea mai mare parte in versiunea clasica, tractata – doar astfel ar merita productia ATROM – introducand acelasi calibru pe scara mare:

    „tunul respectiv poate fi adaptat si altor mijloace de transport, putand exista pe langa versiunile de mai sus si una simplificata, cu tractor/camion de remorcare si incarcare manuala sau partial automata (vezi ansamblul obuzier 155mm Haubits FH77 – camion SBA111 Scania-TGB 40), ducand numarul de bucati ale tunului Soltam calibrul 155mm/52 la ordinul sutelor, ceea ce ar rentabiliza productia sa integrala, sub licenta, in tara.”

  14. Sorin2, la articolele indigene preturile nu se umfla chiar asa, asta putand fi una dintre explicatiile de ce nu se mai comanda in tara… Un TR-85M1 modernizat nu trece de 2 mil.$ (nu trecea cand s-a produs). Upgrade MIG-21 Lancer a costat 500mil.$ 110 bucati=> sub 10mil$/bucata.
    Acum e posibil ca anumite componente israeliene sa fie mai scumpe, dar nu poate depasi un Caesar ca si pret.

  15. No amu’!
    unde s-o putea… daca e vorba de sute de bucati, si pentru varianta „clasica” de artilerie, ar merita negociata o productie sub licenta. Daca e vorba de doar 100-200, cred ca mai bine s-ar cumpara de la unul dintre producatorii mentionati in comentariile mele.

  16. Cred ca 45 de ATROM-uri, adica 9 baterii ar fi suficiente pt Romania + LAROM

    Si VL MICA poate fi inlocuita cu Spyder la standardul Georgiei, daca am obtine si o licenta pt Python IV, Romania ar scuti o gramada de bani si s-ar inarma bine!

    http://www.rumaniamilitary.ro/posibilitati-de-inarmare-pentru-romania-ghimpele-si-paianjenul-i

  17. Posibil, Nero…
    Insa cred ca tunul respectiv ar trebui adoptat, in timp, la scara de fortele terestre, in versiunea neautomatizata, facandu-se trecerea de la 152 la standardul de 155mm.

    E pacat ca mai multe proiecte finalizate, cum a fost si MIG-29 Sniper, cum e si Saur2, etc, nu au fost transpuse in productie de serie desi cererea din partea armatei exista si acum, nefiind vorba de inchiderea proiectului in urma alegerii unui proiect concurent.

  18. Pe http://www.porcisme.ro s-a ajuns la 27.772.182.763 euro .
    Banii ajung chiar si pentru furat si pentru inzestrare in acelasi timp.
    Trageti singuri concluzia .

  19. in serbia se ceva similar se cheama nora puteti vedea pe you tube.

  20. pardon se produce nora.

  21. „Guvernul dă 10.000.000 lei din Fondul de rezervă pentru lucrări la biserici”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *