Turela CT-CV 105mm reprezinta o arma low-recul compatibila cu Mowag Piranha III și IV (8×8), Steyr Pandur II, Patria AMV si VBCI. Proiectul a fost supus unui proces de dezvoltare rapida de firme din Elvetia si Marea Britanie, in perioada 2004-2005, pentru a satisface cerintele actuale si viitoare cand vine vorba de arme puternice si moderne.
CMI Defence avea sa prezinte produsul dupa o serie de succese in trecerea peste unele dintre cele mai riguroase teste. Turela este operata de 2 soldati si este compatibila cu toata munitia NATO de 105mm, dar proiectul a luat in calcul si proiectile ghidate prin laser.
Produsul a fost prezentat publicului in anul 2004 si a fost deja instalat pe mai multe blindate: Mowag Piranha III, Patria AMV si Steyr-Daimler-PuchPandur (toate 8×8).
Textron Marine & Land Systems a primit o licenta de comercializare si fabricare a CT-CV pentru a asigura cererile pe piata nord americana. Pana in 2008 nu a existat nici o vanzare a acestui produs.
CT-CV are o masa totala de 4t ceea ce permite vehiculului sa nu depaseasca 1725kg si il face trasportabil cu un C-130. Masina poate fi gata de lupta incepand cu momentul iesirii din avion si este capabil de observatie panoramica dupa 15 minute.
Capacitate de foc intre 6-8 batai pe minut.
Sursa: Armyrecognition
Falarick 105mm
Falarick 105 este un proiectil inteligent ce se gaseste in 2 versiuni 105 si 120mm. Raza maxima 5.000m, durata maxima de zbor 17 secunde, sistem de indrumare semi-automat cu laser, tandem hollow-charge, capacitatea de a penetra 550mm de armura in spatele ERA, greutate 25.2kg, lungime 1015mm, operational la temperaturi cuprinse intre -40 si 60 grade celsius.
Crotale NG
Crotale NG este produsa de catre francezii de la Thomson CSF Matra, aceasta racheta a intrat pe piata in 1990 si este considerata un model de noua generatie. Viteza mach 3.5, gama 11km, focos 13kg (8m kill-zone).
Toate sisteme enumerate mai sus ar putea reprezenta o solutie pentru viitorul industriei de armament romanesc si arsenalul national, in cazul adaptarii trasportoarelor Saur 1/2 sau TBT-ului.
Citeste si
Posibilitati de inarmare pentru Romania: „Ghimpele” si „Paianjenul” (I)
Posibilitati de inarmare pentru Romania: Eimos expal si Shmael-M (II)
Posibilitati de inarmare pentru Romania: ATROM si VL MICA (III)
NeroFlash
-Turela de 105mm pe TBTuri, or fi bune daca zic ei, doar ca, pe langa ca devine o platforma inalta cat turnul Eiffel, personal mi se pare ca le ingreuneaza, iese o struto-camila cu turela, fara mobilitatea si agilitatea TBTului si fara protectia tancului. Doar ca sunt aerotransportabile. Arma anti-insurgenta. Sau pt cine nu-si mai permite tancuri.
Alternative mult mai eficiente pe TBTuri mi se par turelele tip AMOS/NEMO.
Altfel mai bine le lasi cum le-a facut mama lor, cu turele de 30mm si AT missiles.
-Falaricku’ proiectilu’ intelighentu'(si altele, gen LAHAT): alta struto-camila, racheta lansata pe teava care sa compenseze puterea mai slaba de penetrare a anumitor tunuri/proiectile sau lipsa preciziei.
Numa’ ca astea au o problema, si anume doua:
viteza mica comparativ cu APDSFS
iluminarea continua pana la lovirea tintei
Asa ca daca vine unu’ suparat cu 120mm APDSFS si te angajeaza de la 3km in timp ce tu tragi cu rachetutza aia, APDSFSul ala vasleste cu mai mult de 1km/s prin aer si in 3 secunde te-a belit , adica cu mult inainte ca rachetutza ta sa-l loveasca; si la impact s-a dus si iluminarea si deci si racheta ta se duce dupa iepuri prin pajisti si poienite. Or fi si astea specializate impotriva TBTurilor sau altor tinte(jeepuri etc), or fi si mai ieftine decat un APDSFS(ca tungstenul si uraniul saracit nu-s chiar ieftine si in cantitati nelimitate). Impotriva tancurilor serioase, daca nu realizezi o ambuscada dupa vreun tufis si tunul de 120 al partenerului de discutie te-a vazut, te cam sinucizi cu ele.
-„Toate sisteme enumerate mai sus ar putea reprezenta o solutie pentru viitorul industriei de armament romanesc si arsenalul national, in cazul adaptarii trasportoarelor Saur 1/2 sau TBT-ului.”
Iar incepeti cu povestiri nemuritoare, ce bune ar fi toate in dotarea armatei romane.
Numai ca iegzasta o problema: nu se aloca bani decat pt plata pretziosilor din sistem.
Si mai iegzasta inca o problema, pretziosii aia din sistem n-au nevoie tunuri, rachete si TBTuri ca sa apere Tara. Pretziosii au nevoie de pensii si salarii.
Pt ca stie toata lumea, inclusiv pretziosii din sistem, ca in caz de ceva Tara or s-o apere tot boii care le-au platit pensiile si salariile; si or s-o faca cu pepturile goale, o sa atacati la baioneta ca pe dealul 60 la Galipoli.
Numa ca si aici mai iegzasta o problema 🙂
Au scapat cu fuga niste milioane d’aia mai tineri, asa ca or sa faca batalioane de pensionari.
Cateva divizii cu rromi, astea-s elita: Black Ops, nici nu mai trebuie sa le vopsesti fetzele 🙂
Si ai trimitzi la furat senilele de sub tancuri, rotile de pe TBTuri, tevile de pe Smerch si motorina pe pe Slava.
Transilvania o apara brigazile de unguri din Ardeal.
Iar la Galati bagati Divizia de Moldovence din Republica Moldova intoarse de la ‘lucru’ din Italia, Germania si Spania.
Haideti bre, ca v-ati scos 🙂
D’aia va dujmaneste dujmanii prin Europa 🙂
In rest, acum mai ramane sa vina lumea acum sa inceapa cu: IRIS-SL e mai buna. Ba mai bine Spyder. MICA-VL rules.
Si postari simpatice de genul ” eu as cumpara 40 de systeme Crotale NG VT1 Mk3 si 5 baterii de ASTER”. Armate pe blog.
Luati si de la mine: 8 baterii NASAMS si 4 baterii PAC3, patru U214 cu DM2A4, 300 Patria cu AMOS, 72 Tigre si la multiroale va las sa completati voi 🙂
Iar Saurienii aia 1/2/3 s-au nascut morti, vremea lor a apus acu’ sute de milioane de ani, cand a cazut meteoritul si s-a iradiat cu revolutia pe acolo.
Daca vor folosi turela asta sper sa le foloseasca doar la un numar de TBT-uri nu la toate,tunul de 105mm nu se compara cu cel de 30mm,turela de 30mm are foc automat si e destinat TBT-urilor datorita mobilitatii care un TBT ar trebui sa aiba,lupte in zone urbane,30mm are mai mare efect asupra infanteriei dar se pot folosi si pentru a distruge cladiri,blindate si daca e posibil sa tragi in elicopter cu ele atunci sigur le dobori etc.
Pingback:Eurosatory 2022 - capitolul 2 - Romania Military