În cadrul vizitei oficiale în Israel, prim ministrul Ludovic Orban s-a întâlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. In cadrul vizitei, delegației României i-au fost prezentate tehnologii avansate din domeniul apărării ale Elbit Systems, inclusiv UAS-ul (sistemul aerian fără pilot/drona) Hermes 450.
Amintim ca Elbit Systems a anuntat ca va deschide o linie de asamblare de drone in Romania dupa ce in mai 2020, Avioane Craiova, Romaero si Elbit Systems au semnat un memorandum de colaborare pentru a produce drone in Romania. Partile componente ale dronelor ar fi produse la Elmet Bacau (subsidiara Elbit Systems in Romania) si asamblate in totalitate in Romania. Elbit Systems are deja patru capacitati de productie in România:
o Simultec (Măgurele) – Produce simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, dezvoltă programe software și integrare hardware.
o A/E Electronics (Bacău) – Produce și testează subansamble electronice, cu destinație militară și civilă
o Elmet (Bacău) – Produce sisteme și subsisteme electromecanice , printre care drone și turele cu echipaj și telecomandate (12,7mm/25mm/30mm)
o Elmet Măgurele – Unitate de producție pentru sisteme terestre care va funcționa ca centru de producție și integrare pentru turelele și stațiile de luptă contractate de Elbit Systems în cadrul unor programe locale, dar și ca hub regional conceput să acopere cererea de astfel de sisteme pentru alte țări.
Elbit Systems operează în România de 27 de ani, fiind un furnizor tradițional al Ministerului Apărării Naționale, în strânsă colaborare cu companii din industria locală către care a facut transfer de tehnologie.
Elbit Systems a participat ca furnizor principal la programe majore de modernizare a armatei române: pentru forțele aeriene – (MIG-21 Lancer, PUMA-Socat, IAR-99 Șoim, EW-C130), pentru forțele terestre (LAROM, Pirahna), pentru forțele navale (Puma-Naval și simulatoare navale), etc.
In anul 2020, Avioane Craiova, Romaero si Elbit Systems au semnat un memorandum de colaborare pentru a produce drone in Romania.
Pentru a onora contractele încheiate cu Ministerul Apărării Naționale, Elbit Systems, în calitate de acționar unic a pus bazele a patru unități de producție românești:
o Simultec (Măgurele) – Produce simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, dezvoltă programe software și integrare hardware.
o A/E Electronics (Bacău) – Produce și testează subansamble electronice, cu destinație militară și civilă
o Elmet (Bacău) – Produce sisteme și subsisteme electromecanice , printre care și turele cu echipaj și telecomandate (12,7mm/25mm/30mm)
o Elmet Măgurele Unitate de producție pentru sisteme terestre care va funcționa ca centru de producție și integrare pentru turelele și stațiile de luptă contractate de Elbit Systems în cadrul unor programe locale, dar și ca hub regional conceput să acopere cererea de astfel de sisteme pentru alte țări.
Cele patru fabrici, în care muncesc sute de ingineri, generează anual o cifră de afaceri cumulată de zeci de milioane de dolari, majoritatea contractelor fiind destinate exportului. Astfel, Elbit Systems este una dintre cele mai importante companii din industria română de apărare care derulează exporturi semnificative.
Elbit Systems
Salut.Macar de ar semna,sa vedem ceva pasarele in curte si usor,usor si industria noastra sa poata participa la asemenea programe.
Eu as paria pe Hermes 450 contract de tip G2G.
Există șanse să fie și înarmate dronele astea hermes 450 ? Vorbesc de noi nu de ce s-a făcut pe la alții…
Sarcina utila cam prea mica…
odata ce ai in curte linia de productie, te poti gandi si la o drona mai mare, pe care sa atarni niste Spike. Avem ce face si cu actuala 450
pentru sarcina utila mai serioasa e nevoie de Hermes 900.
Hermes 450 are sarcina utila 180kg, din care 105 kg e doar combustibilul, restul de 75kg fiind pentru senzori. Israelienii se pare ca l-au folosit cu HEllfire, insa asta vine in detrimentul razei de actiune sau senzorilor.
Hermes 450 e o platforma cam batraioara deja, chiar daca a fost cat de cat modernizata. Are la activ mai multe doborari.
Și 2-4 bombe ghidate mi-ar conveni… nu neapărat rachete.
Hermes 900 nimic nimic? Vor doar drone de spraveghere nu si de atac? Vedem in NC eficienta lor si la ce aviatie avem nu ar strica deloc!
dronele de supraveghere sunt la Himars in RFI ca o sa cumpere pt mai multe activitati nu numai pt dirijarea artileriei la 300 km si o sa le foloseasca in functie de necesitati e alta treaba
Eu nu as paria de loc. Wiki dezvaluie carente mari de securitate provocate chiar de Izrael.” The drones data link codes were given to Russia by Israel in exchange for the codes for Tor-M1 missile defense systems that Russia sold Iran.”
Ideea cu acest Hermes 450 octogenar e urmatoarea .. Daca intram in acesta colaborare Bou si iesim Vaca nu am facut nimic, cu alte cuvinte cred ca menirea principala a acestei colaborari cu Israelul in materie de drone este sa punem piatra de temelie a unei industrii de profil … Sunt convins ca H 450 reprezinta doar inceputul unei colaborari care va fi nu numai de durata dar si de succes. Intr-un interval de timp nu foarte indepartat vom putea produce si drone veritabile de atac cum ar fi H 950 si de ce nu una de conceptie pur romaneasca. Daca e sa urmarim evolutia turcilor la capitolul drone constatam ca inceputurile au cam fost asemanatoare, mai intai au produs drone cu sarcina utila mai mica ca mai apoi sa-si diversifice productia pana la drone veritabile de atac …
Au pus drona pe butuci sa para mai mare.
Este o rusine ca o tara de marimea Romaniei si cu iun trecut destul de important sa nu mai poata produce un aeromodel din asta.
Este o batie de joc din care nu avem cum sa iesim ok.
Asta vreau. Uite știri din astea aș citi toată ziua.
Sincer mi-as fi dorit Hermes 900 si nu Hermes 450 si asta din cauza ca la noi cum se cumpara un sistem cam asa raman in 10-15 ani daca o sa zboare noi tot cu alea vom ramne in timp ce altii o sa mai cumpere 2 generatii noi.
Nu stiu daca H 450 are suficienta sarcina utila sa existe si varianta UCAV cu macar 4 x Spike adica 2 bucati per aripa. In plus la Hermes 900 exista varianta de supraveghere maritima acolo unde pe noi ne doare ca nu avem multe chestii si nici sistem de dirijare a rachetelor antinava dincolo de linia orizontului.
Israelienii au folosit Hellfire pe H450, insa probabil cu penalizari la autonomie sau senzori, ca sa se incadreze in cele 180kg sarcina utila cu tot cu combustibilul (105kg)
Eu nu pariez pe nimic. E vizită de curtoazie,, interesul e înțelegerea politică, în spatele ușilor. Ce discută, doar Orban și Joianis știu. Oricum, poate au liber la cumpărături din Israel, vizita fiind anunțată înainte de a merge la D. C. În Washington au primit : ori liber să semneze pentru ceva cu evreii, ori „mergeți, vedeți, mângâiați, veniți la anul cu bujetu’ și semnați pentru Reaper, Predator, alte bunătăți. Uite asta e linia punctata, deasupra va scrie tot Orban Ludovic”
150 mil un Reaper!!!
150mil.$ sistemul!
Am mai scris aici:
https://www.rumaniamilitary.ro/mq-9-reaper-la-campia-turzii
https://www.rumaniamilitary.ro/planuri-la-pontul-euxin
MQ-9 Reaper cu capacitati de patrulare marina (Sea Guardian) – pe olandezi i-a costat 123 milioane $ un astfel de sistem la pachet cuprinzand: 4 aeronave, 4 statii la sol, 6 motoare, radar cu apertura sintetica pentru cautari maritime pe suprafete mari (“Maritime Wide Area Search”) General Atomics’ Lynx, sisteme de tintire si echiament de sprijin, impreuna cu formare, piese de schimb si mentenanta care asigura 3400 ore de zbor pe 3 ani. In timp, o astfel de capacitate poate fi dublata sau triplata ca numar de aeronave si statii la sol, formand ceea ce am putea numi o escadrila. Deci doua astfel de sisteme ar costa in jur de 250 mil. $.
Am citit aici, o fi gresit, mai cercetez. https://m.defenseromania.ro/in-ciuda-amenin-arilor-chinei-sua-vor-vinde-drone-mq-9-reaper-catre-taiwan_606175.html.
Ala e pretul maxim, aprobat de administratia SUA pentru tranzactie, in cazul in care adauga mentenanta si piese si alte chestii care sunt variabile in functie de client.
Probabil pretul final va fi pe la jumatate sau sub… dar trebuie vazut exact ce au cerut taiwanezii…
Avem EW- C 130 in dotare ?
Ca din ce zice Elbit io asa inteleg….
buna intrebare…
Mâine-poimâine poate aflăm că vin din US și niște F 16CJ…..să fie lângă ew c 130 ăla…
vrabia mălai visează….
nu ai pachetul de EW corespunde pt aparare proxima contra rachetelor aeriene care sunt trase catre avion ,probabil lansare automata decoy si poate bruiere radar rachete ,nu ai ce avea bula in cap adica avioane,tractorase si masinute
My bad….
Am incurcat avioanele….
am facut confuzie cu EC 130 ….
„România vrea să-și modernizeze în plus avioanele de vânătoare F-16, achiziționate de la Portugalia și modernizate la standardul MLU cu sprijinul SUA. Pe masa Congresului american va ajunge o notificare a Agenției de Cooperare în Securitate și Apărare (DSCA) prin care se solicită aprobarea vânzării pentru România de echipamente pentru modernizarea F-16 în valoare de 175,4 milioane de dolari. Achiziția face parte din programul de circa 280 de milioane de euro prin care țara noastră a achiziționat încă 5 aeronave din Portugalia și care presupune modernizarea întregii flote de F-16 în România.”
https://www.hotnews.ro/stiri-defense-24396247-romania-vrea-modernizeze-plus-toate-avioanele-16-din-flota-echipamente-peste-175-milioane-dolari-cumparate-din-sua-integrate-romania.htm
* Mai trebuie IAI Harop (or IAI Harpy 2) respectiv IAI Harpy /SEAD 🙂
https://www.israeldefense.co.il/en/content/elbit-announces-new-skystriker-loitering-munition
** Unde greseste artilerie trebuie sa „corecteze ” drona 🙂
[Armenii stiu de ce 🙂 ]
http://en.c4defence.com/MagazineNews/uvision-the-israeli-loitering-munitions-specialist/8342/2
La ce prapad face Bayraktar 2 in prietenii mei armeni, as face clar achizitie de drona de atac. Sigur, cand ai HIMARS pot funcționa si astea foarte bine – doar localizează GPS tinta si baietii cu rachetele fac „the dirty job”. Totusi, poate dupa cele de recunoaștere integrăm si un model de atac. Sau macar unul cu capacitati anti – drona, ca se pare ca asta va fi viitoarea luptă aeriana. Drona vs drona.
„Un alt subiect abordat a fost cooperarea bilaterală în domeniile apărării şi medicinei, în special în segmentul tehnico-militar. În context, partea română a adresat omologilor istraelieni invitația oficială de a participa la o nouă ediție a expoziției internaționale Black Sea Defence &Aerospace – BSDA 2021, dedicată industriei de apărare, securitate și aeronautică.”
Lol, sper sa nu ne ducem dracu pana atunci, intreaga planeta. 🙂 e inca 2020, asteroidul mai lipseste (bat in lemn).
https://www.mapn.ro/cpresa/16793_intalnirea-ministrului-roman-al-apararii-nationale-cu-omologul-israelian
PS- azi auzii Soimu’ de la CCIZ Craiova de vreo 2-3 ori bazaind.
Ala de e modificat ca fiind demonstrator tehnologic pentru XT? Pana la urma a zburat sau nu, ca e vorba de prin 2018 ca va zbura!
DT, nu XT
DT….stii ceva legat de zborul acestui prototip? Era anunta pentru 2018, avionul intrand cu mult inainte la modificat. Exista macar o informatie pe tema asta, voi o stiti?
m-ar mira sa fie in stare sa zboare…
https://youtu.be/cDMkftDFLb0
Si ceva Hermes 900, sunt necesare. In videoclip se vede cat sunt de eficiente dronele de atac.
* Cam asta e trendul :-))) sincer ma intreb la ce se asteptau armenii 🙁
https://www.youtube.com/watch?v=bSh5tm2Hmn0
Cum spuneam … astea-s ispravile marca Bayraktar. Armenii efectiv nu au soluții sa le anihileze. Da… au dormit pe ei, clar. Cam ca MAPN-ul mostru, da intr-o situatie mult mai periculoasă.
An interesting fact about reconnaissance on the Black Sea ,also..
https://theaviationist.com/2020/11/12/u-s-mq-9-reaper-drones-stationed-in-poland-spotted-with-new-sigint-wing-mounted-pod/?fbclid=IwAR350FuoVDxs79hVq6bsI8baQ_FPJ6rQxZOUQLjaWZiT6bKGPKHIwwo2z1M