Presa rusa, preluata de cea din Moldova, anunta ca Rusia are in vedere instalarea unui radar de tip Voronej in Transnistria. Acest gest ar fi un raspuns dual problemelor ridicate de vecinatatea Romaniei cu spatiul ex-sovietic si in particular cu Republica Moldova. Mai clar, motivele pentru care partea rusa ar lua in calcul un astfel de plan ar fi:
-scutul anti-racheta de la Deveselu
-bazele NATO din Romania
si probabil ar fi si un raspuns la reteaua radar de supraveghere pe care Romania(NATO) a edificato pe partea Aliantei de frontiera. Amintim aici radarele FPS-117 si cele doua radare maritime de tip HFSWR de curand instalate pe malul Marii Negre.
Mai exact rusii zic asa:
„Ţinând cont de vecinătatea regiunii cu o ţară NATO – România, în care se află deja patru baze NATO, iar procesele legate de Unirea Republicii Moldova cu România se intensifică, Rusia intenţionează să-şi menţină prezenţa militară în Transnistria, mai mult, propune instalarea unui radar Voronej”, afirmă sursele Nezavisimaia Gazeta.
Desi oficialii rusii neaga o astfel de intentie, in mod clar scurgerea de informatii ar putea fi si un semnal pentru Romania si NATO, asupra limitei de suportabilitate pe care Rusia este capabila s-o indure. Si asta in contextul in care rusii tocmai au anuntat, cu confeti si fanfara, montarea aceluiasi tip de radar in enclava Kaliningrad. Ar mai fi de amintit ca odata cu realegerea lui Vladimir Putin Presedinte al Rusiei, tonul acesteia s-a radicalizat destul de mult! In problema siriana au fost trimise nave de razboi la Tartus, trupe speciale la Damasc, iar in posibilul atac asupra Iranului, Rusia a inceput sa ridice vocea tot mai sus.
Pur si simplu Putin nu mai vrea sa accepte ca Occidentalii sa tot taie din felia sa de tort, iar el sa ramana cu protestele in gat si rezolutiile ONU in buzunare. Daca Rusia chiar are de gand sa monteze un radar Voronej la doi pasi de noi, nu putem fi siguri. Poate fi doar o urecheala, o stire de genul: „Beliti ochii la ce ar putea sa vi se intample! Asa ca ciocul mai mic!”
Nu stiu daca asta e ideea, insa ceea ce stiu este faptul ca presa moscovita nu vorbeste niciodata neintrebata, ci doar la ordin!
Stire reala sau doar testare a reactiei, poate mijloc de targuiala, clar este ca rusii maresc in mod constant presiunea pe toate fronturile, iar numirea lui Rogozin ca mediator in problema Transnistreana, ar putea sa ne onoreze, daca nu chiar sa ne faca sa ciulim bine urchile si sa belim extrem de bine ochii, la vecinii de peste Marea Neagra, nu de alta da sa nu ne trezim intr-o zi cu vecini cu ei peste Moldova…
Voronej este un radar de alerta timpurie, cu o raza de peste 4000 de km si capacitatea de a urmari simultan cateva sute de tinte. Pana acum sunt montate trei astfel de radare, in plan fiind, probabil, sase.
sursa: Ziuaveche
Multumiri domnilor Nero & Marius Z
This is more like a trial balloon than anything else, typical Russian bargaining technique: create an artificial issue and negotiate downward and if doesn’t work, what do you got to loose. If US and NATO will not fall for it and decide to play hard ball with the bear and bring to the table everything…. Including the kitchen sink, I can assure you that somebody will blink with intermittence. This ploy is for Romanian and Moldavian audience first and foremost and is intended to stir up the chicken coup.
You are right !
Daca „Ivan” e baiat destept va intelege ca pt. a avea prieteni pe romani singura solutie este sa repare macar partial nedreptatea istorica din 1940.Chiar nu ar avea nimic de pierdut pentru ca Romania nu-si va lega piatra de moara de gat ( Transnistria) ca sa se arunce in Nistru. Putin ar puncta in ochii romanilor pe deoparte iar pe dealta Federatia Rusa ar fi titulara de drept aTransnistriei …. bot in bot cu NATO … dar cu un NATO un pic mai putin ostil. Mai mult decat atat Ivan ar trebui sa garanteze printr-un tratat ca nu va mai ridica niciodata pretentii asupra ciotului de pamant romanesc ( ce a ramas din Basarabia) …. care e locuit dupa cum le place ivanilor sa zica de orthodox brothers. Cu mana pe inima pot sa afirm ca actuala stare de lucruri nu aduce nici cel mai mic folos Federatiei Ruse. Pentru prima data in istorie rusii pot demonstra ca pot conlucra pozitiv ( fara ganduri ascunse) cu romanii …. situatie in care nu vor avea decat de castigat. Altfel? Niciodata … nu se stie …. poti fi pe val sau sub el …
http://rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/5371-rusia-motivand-innoirea-armamentului-armatei-ruse-de-ocupatie-din-regiunea-transnistreana-inarmeaza-regimul-separatist-de-la-tirapol.html
O dezinformare tactica ruseasca facuta de Nezavisimaia Gazeta anunta ca Federaţia Rusa ar putea instala staţii radar de tip „Voronej” în regiunea separatista transnistreana, în replica la scutul antiracheta si ca raspuns la instalarea bazelor NATO în România, informaţie negata de Ministerul Rus al Apararii, scrie publicaţia ruseasca, care citeaza surse apropiate liderului de la Kremlin.
Pe de alta parte, Ministerul rus al Apararii, Anatoli Serdiukov, i-a declarat redactorului Publicatiei militare independente, Viktor Litovnik, ca nu intentioneaza sa desfasoare o statie radar Voronej-DM în Transnistria. O staţie radar de tip Voronej a fost istalata în luna noiembrie anul trecut în regiunea Kaliningrad, ca raspuns la elemente ale scutului antiracheta instalat în Polonia. Aceste radare au o raza de acţiune de pâna la 6 mii de kilometri.
Am si eu o intrebare, oare Republica Moldova nu poate merge pe calea justitiei si sa oblige rusia sa se retraga din transnistria? adica sa depuna o cerere la ONU si sa obtina o rezolutie ca rusia sa-si retraga fortele de ocupatie din Republica Moldova.Parca Boris Eltin a semnat prin 1998 ceva documente de retragere unilaterala din transnistria, pe baza acelor documente sa se depuna la ONU o cerere sa intervina in rezolvarea conflictului…nu stiu ce sanse de reusite sunt, cam asta ar fi calea de urmat, exclus ca transnistria sa fie recuperata militar din mana rusnacilor.
„Gîndirea voastra, zise, îmi pare minunata,
Si sentimentul vostru îl cinstesc, fratii mei.”
– „Noi, fratii tai? raspunse Samson plin de mînie,
Noi, fratii tai, potaie!
O sa-ti dam o bataie
Care s-o pomenesti.
Cunosti tu cine suntem, si ti se cade tie,
Lichea nerusinata, astfel sa ne vorbesti?”
– „Dar ziceati…” – „Si ce-ti pasa? Te-ntreb eu ce ziceam?
Adevarat vorbeam,
Ca nu iubesc mîndria si ca urasc pe lei,
Ca voi egalitate, dar nu pentru catei.”
Aceasta între noi adesea o vedem,
Si numai cu cei mari egalitate vrem.
Adica legile sunt facute sa fie respectate doar de cei slabi, dealtfel Rusia s-a angajat oficial prin 1999, la Istanbul sa-si retraga trupele din Transnistria. Ei si?!
pai intrebarea era daca pe baza angajamentelor asumate de rusia in 1999 la Instambul Republica Moldova sa depuna motiune, nu stiu daca asta ii termenul corect, la ONU care sa solicite retragerea din transnistria, ar fi singura posibilitate de urmat…in eventualitatea unui conflict ii cred in stare pe rusnaci sa dea cu bombe cu focos nuclear peste noi daca ar simtii ca pot pierde razboiul pt transnistria
Ei dupa ce au semnat Tratatul de la Istambul au transferat tehnica militara si domiciliile soldatilor rusi in Tiraspol, astfel ca „NU mai exista pacificatori rusi” in zona, iar resturile armatei 14( aprox 1200 de soldati) au rolul de apara depozitele de armament, adica un fel de cacialma ruseasca.
In 2008 NATO s-a adresat FR sa respecte ingajamentele de la Istambul din 1999, rezoltatele putandu-se vedea cu ochiul liber.
Care justitie si care rezolutie? Toate statele membre ONU daca se strang sa decalare ceva dar una din consiliul permanent de securitate zice nu e nu. Si Rusia e in consiliu. E una din creatorii lui.
Ar mai fi si actul final de la Helsinki care zice ca granitele tarilor dupa al doilea razboi mondial nu se schimba decat cu acordul partilor si Romania care a semnat actul, daca vrea unirea schimba granitele iar Rusia este mostenitoarea juridica a URSS si chiar daca ar fi de acord cu Romania ar schimba granitele. Si mai e si consiliul de securitate. Ala permanent. Asta e mai tare ca toata adunarea generala a ONU. Poate trece peste vointa intregii planete.
pai si cele doua Germanii cum s-au putut unii? nici macar n-au facut referendum…plus ca impotriva reunificarii Germanilor au fost Franta, Anglia, URSS/Rusia cam cei mai puternici din Europa si pt asta tot au reusit sa se uneasca, precedentul a fost creat, modelul asta trebuie sa-l urmam si noi
URSS-ul a fost de acord cu unirea celor doua Germanii, in schimbul anumitor compensatii financiare si nu numai. Germania a finantat contructia catorva mii de apartamente pt ofiterii rusii care au parasit RDG-ul si au mai fost si altele. Si Aliatii europenii au fost de acord.
Unirea Germaniei nu a fost ridicata la ONU in consiliu. Doar s-au facut aranjamentele ca URSSRusia sa recunoasca noul stat german. Lucrul asta era important pentru ca dupa razboi vestul a creat RFG cu capitala la Bonn, recunoscut de URSS si ulterior URSS a creat RDG nerecunoscut de vest. Era razboi rece. Vestul nu recunostea nici China nici RPD Vietnam, Cambodgia, Cuba sau statul socialist etiopian in schimb URSS nu recunostea Israel. Dar si atunci, Kohl nu era decat o marioneta. Gorbaciov care a fost artizanul unirii germanilor s-a impiedicat de Mitterand care nu vroia un continent dominat de rusi si nemti. Pana la urma a fost cum a vrut Gorbi.
Cat despre referendum, ce referendum? Consiliul permanent de securitate trece si peste referendum chiar daca e stipulat in carta ONU.
Prin urmare ca sa ne unim cu Basarabia, minus Transnistria trebuie sa fim recunoscuti de cei mari.
@George
Asa e George ! Cred ca ” ivanii” vor in schimbul Unirii … macar Oltchimul … incorporat TISE …Sper insa ca MRU fost Bond 007 sa nu cada in plasa lui Putin. Oricum Rusia nu mai are controlul in dreapta Nistrului iar ca sa cedeze Transnistria nici nu poate fi vorba …Unirea cu Basarabia ciuntita SE VA FACE … fie ca vor ivanii sau nu ….
Nu poate sa se adreseze ONU pentru ca Rusia (si statele membre permanente) este in Consiliul de Securitate ca membru permanent si deci are drept de VETO (asta a fost ideea lui Stalin) si poate sa zica intreaga lume ce vrea, daca nu vrea ursu ceva nu se face.
Acum sincer, voi chiar credeti ca avem noi capacitatea de a asimila politic, economic si social Moldova in conditiile in care este ea acum? Nu avem capacitatile economice ale Germaniei de Vest care a investit trilioane de marci germane si euro si tot este o disparitate sociala si economica importanta intre est si vest. Mie teama ca daca ne-am uni cu ei ar redeveni ce a fost intre 1918-1940, o provincie saraca uitata de capitala si unde se trimit nelegiuitii sistemului.
Daca vrem cu adevarat sa ne unim trebuie sa ne gandim de unde facem rost de 50 de miliarde de euro in urmatorii 20 de ani exclusiv pentru Moldova. Am avea nevoie de sprijinul UE, deci pentru a face unirea trebuie sa avem acordul Europei pentru a primi fonduri.
Adica spui ca e impobil sa coordonam administratia si internele in 3-4 judete , cat este suprafata si populatria RM la ora asta?
Eu zic ca nu e nici o problema.
ma bucur nespus de mult cand citesc ca rusii vad in sfarsit evidenta faptelor:
Ţinând cont de vecinătatea regiunii cu o ţară NATO – România, în care se află deja patru baze NATO, iar procesele legate de Unirea Republicii Moldova cu România se intensifică…pana si rusnacii isi cam dau seama ca Republica Moldova merge pe „drumul gresit” al integrarii in UE si Unirea cu Romania :)))))))))
http://rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/5372-joi-19-aprilie-consiliul-unirii-va-sustine-o-conferinta-de-presa-la-hanul-lui-manuc.html#Scene_1
Consiliul Unirii ii asteapta la eveniment pe ziaristii din cele doua stare romanesti, care, suntem convinsi, intr-un viitor apropiat, vor deveni un singur stat romanesc, puternic, intr-o Europa unita. Solicitam aderentilor la Consiliul Unirii din Romania sa sensibilizeze presa pentru a oglindi actiunea, ce va fi transmisa si on-line de portalul http://www.privesc.eu.
Nea Georgica am o rugaminte la tine, sa incerci sa mediatizezi acest eveniment,timpul ii destul de scurt, poate ai prieteni ziaristi interesati de acest subiect, poate scrii si pe alte saituri pe unde mai activezi…rugamintea ii si pentru ceilalti cititori ai forumului, eu am trimis linkul la cei din lista de mess, asa din „gura in gura” putem creste interesul pt un astfel de evenimet.
Voi publica maine ce mi-ai trimis. Din pacate nu absolut nici un contact printre ziaristi…
Aceasta este o tatonare, diferita de pozitia oficiala, ca sasondeze terenul si sa vada cam pana unde pot intinde coarda la negocieri pe subiectul Transnistriei.
Este si un avertisment, in cazul in care NATO sau UE ar forta putin nota si in acelasi timp pregateste opinia publica pentru faptul ca vor tine cu dintii de Transnistria, incercand sa impinga lucrurile pe calea „naturala” de reunificare cu Romania a sub 2/3 din ce au luat ei si cu ucrainenii in 1940 si din nou dupa 1944.
Nu stiu daca majoritatea celor de pe acest blog sunt constienti ca in acest moment Transnistria detine si teritorii la Vest de Prut (ex. Tighina/Bender)! Precum si faptul ca Basarabia est istoric vorbind Bugeacul, adica portiunea ramasa Ucrainei intre granita de S. a R.Moldova si Marea Neagra, Dunare si Nistru.
Si inca un lucru: Ucraina va fi foarte greu de acord cu asa ceva!
Pai in Bugeac mai sunt putini romani, daca chiar se doreste unirea si cu acea regiune trebuie organizat in zona una alta pentru a-si aduce aminte lumea de radacinile lor, pe de alta parte azi maine Ucraina intra in faliment, Crimeea vrea independenta, estul vrea cu Rusia, vestul vrea cu UE si ne bagam si noi in seama si luam ce ne trebuie. Divide et impera
Si in legatura cu Rusia si Transnistria, ei deja isi dau seama ca au pierdut razboiul si trec la negocieri.
Pai asta sugerez si eu, ca nu e momentul sa abandonam asa usor cand negocierile abia incep.
Din punctul de vedere al negocierilor pentru reintegrarea Transnistriei cu R. Moldova, situatia pe care o descrieti, inseamna esec total pt. R.Moldova, UE si SUA.
Rusia oficializeaza Transnistria ca stat independent si nu ofera nimic la schimb. R. Moldova este deja in afara controlului lor, rusii mai controland doar populatia rusofona si pro-comunistii, pe care ii platesc sa se agite cu maximul de efect, ca sa aiba forta de negociere pentru Tiraspol. Guvernul si statul moldovean merg clar catre Vest.
Cealalta varianta acceptabila pt. Rusia este pozitie egala pt. Tiraspol fata de Chisinau. Adica stat federal cu 2 capitale, poate chiar si 3 daca adaugam gagauzii cu Comrat. Adica toata r.Moldova intra sb influenta rusa, cum prevedeamemorandumul Kozak.
Ce rost mai are procesul de consultari pentru Transnistria atunci?
Adevarata negociere ar fi ca rusii sa-si retraga trupele conform acordului de la Istanbul si sa fie de acord cu reintregirea R.Moldova in contextul unor drepturi date rusofonilor. Eventual chiar unificarea cu Romania cu drepturi ale rusofonilor echivalente cu cele ale maghiarilor din Romania. De ce credeti ca au pompat rusii bani in Jobbik?
Sa se asigure si in varianta asta.
Asta e momentul in care apar iar niste postaci gen Micul bivol (si mai erau cativa), care de cate ori exista comentarii sau articole cu tema unionista, apar si ei sa argumenteze impotriva unirii. Doar atunci posteaza, de parca ar fi programati. Motiv pt care nici nu am mai postat pe blog la niciun topic.
Care postaci? Eu sunt pt. UNIRE, dar s-o facem cum trebuie, nu abandonand iar niste teritorii cu tot cu romanii de acolo ca sa ne alegem cu un ciot!
Serios ? E adevarat vorbeam de ” ciot ” fiindca pt.celelalte avem de „negociat” ( ase citi … luptat … si asta doar daca suntem condusi de patrioti cu sange in ei … miram-as!!!!) cu Ucraina si mai putin cu Rusia asa ca nu poate fi vorba de nici o renuntare … daca e sa ne referim la Transnistria … eu zic sa ne vedem de treaba …. si sa ne limitam la viziunea celor de la 1918. Ne place sau nu … nu suntem o superputere sa „anexam” / eliberam ( sa lasam aceasta onoare pentru „puternicul” ” ducat” al Lituaniei ) pana la Moscova. Pentru asta ar fi trebuit sa ne nastem ca si natiune undeva dincolo de Urali la frig unde creste doar ginsengul ca apoi sa ne incalzim pe undeva pe la izvoarele Dunarii … Asa ca vorba lui conu’ George … la clanta suntem toti buni … ce ne omoara insa e practica si lipsa de viziune. Ca si ultima constatare ! Romania ” dodoloata” din cioate a luat nastere … nu toate odata … unul cate unul … pana sa ” rotunjit” intregul …
Daca dai pe nimic Transnistria, crezand ca asa te lasa Rusia sa unesti cu Romania ce a ramas din R.Moldova, intri intr-o grava eroare.
Asta este exact jocul pe care Rusia il face.
Ramanem in brate cu problema R.Moldova, iar pentru N Bucovinei, Hotin sau Bugeac nu vom avea nici o propunere in contrapartida.
Romania dodoloata n-a existat niciodata, pentru ca s-a ratat partial ocazia de la 1918, Romania fiind prea mica inainte de declansarea primului razboi mondial pentru a evolua in cativa ani la un stat mai mare decat i s-a permis in final. La asta adaugam si greselile de negociere ale unor oameni politici ai vremii care au facut parte din delegatia de la Paris.
In plus, UE nu va fi de acord sa integreze, pe termen scurt, R.Moldova, chiar si prin unirea cu Romania. Aici Romania ar trebui sa mearga pe politica faptului implinit, chiar cu riscul de a i se suspenda, in cel mai bun caz temporar, calitatea de membru UE. Dar, in aceasta perspectiva, trebuie sa aiba macar 20 de miliarde de euro ca sa se descurce singura. La asta ar fi prins bine datoria Germaniei din WW2, germanii avand si o datorie morala catre Romania, atat din perspectiva reunificarii celor 2 Germanii dar si a pactului Ribbentrop-Molotov. Insa se pare ca nu o constientizeaza inca. Ar trebui ajutati sa o faca.
Fara bani insa Romania poate intra usor in situatia de dupa Marea Unire, in care a trebuit sa se imprumute masiv de pe pietele externe pentru a gestiona si investi in noul teritoriu, deoarece pierduse aproape toata rezerva financiara nationala din cauza efortului de razboi si a instrainarii tezaurului. Tocmai presiunile generate de acel capital strain au impiedicat o evolutie economica de succes intre cele 2 razboaie, precum si incoerenta si erorile de politica internationala ce au dus la prabusirea din 1940.
Romania este deja destul de dependenta de capitalul strain iar un imprumut de talia a 20-30mld $ sau mai mult ar agrava situatia.
In afara de situatiile de exceptie, de genul unui razboi in regiune sau secesiune, Unirea cu Basarabia trebui pregatita temeinic si negociata la milimetru astfel ca plecand de la un anumit moment, oricum s-ar arunca zarurile, rezultatul sa iasa invariabil acelasi.
Ori abandonarea Transnistriei in schimbul unor promisiuni si „sugestii binevoitoare” ale Moscovei nu vor duce deloc in aceasta directie.
Rezerva de valuta a Romaniei este 34.6 miliar de euro si 109 tone de aur, exact cat ale Poloniei si cele mai mari din estul Europei Centrale.
Va rog nu mai vorbiti de probleme monetare pentru readucerea Basarabiei la Tara Mama, chiar nu e cazul.
http://www.bnro.ro/Home.aspx
Rezerva monetara nu este acolo ca s-o cheltui in cativa ani. Iar o parte reprezinta imprumutul + dobanda de la FMI + BCE.
Pai daca abordam asa problema, de ce nu pune la bataie BNR-ul 10-15 mld. euro ca si cofinantare de 30% pentru proiecte cu bani de la UE si s-ar rezolva si problema locurilor de munca pe care Romania, dupa ultimele declaratii ale d-lui Presedinte, nu mai este in stare sa le creeze fara sprijin extern??!!
Si hai sa zicem ca ne punem sa cheltuim banii aia pentru integrarea Basarabiei. Dupa aceea urmeaza 5-10 ani duri in care toata lumea stie ca BNR a cam ramas fara rezerve, si atunci sa te tii bine ce atacuri speculative si inflatie vom avea, de isi vor blestema zilele toti romanii din cele 2 tari re-unificate… Totul are un pret!
Si mai este un aspect. Noi tot discutam daca vrem unirea cat mai repede sau nu. Raspunsul este DA.
Insa, asa cum sublinia si dl. Dungaciu, liderii politici moldoveni si o parte din populatie nu sunt pregatiti pentru desprinderea de Transnistria si indreptarea cu toate fortele catre UE deoarece simt ca mai exista o sansa si ca au datoria de a reface integritatea R.Moldova.
In Georgia e mai simplu, ei sunt hotarati pentru NATO si chiar UE, deoarece stiu ca Osetia si Abhazia sunt ca si pierdute si incearca sa le demonstreze acum separatistilor ce bine se descurca si se dezvolta tara.
R.Moldova inca n-a trecut de acel punct: probabil asteapta un rezultat macar partial al negocierilor, fie un eveniment de genul celui din Georgia, scenariu descris si de Dan Negrea in „Sange pe Nistru”, care tocmai a generat critici aprige pe la Moscova.
Rectificare cu scuzele de rigoare – Cristian Negrea si nu Dan.
uite si de ce n-avem bani de investitii:
http://www.napocanews.ro/2012/04/achizitiile-%e2%80%9eexotice-arata-unde-se-evapora-profiturile-companiilor-de-stat-din-energie.html
In loc sa investeasca in cercetare si in tehnologii si facilitati noi, marile companii de stat au cheltuieli exotice.
Toate astea se vor reflecta in curand in facturile la energie…
Asta este o dezinformare .
Reforma fortelor armate ruse prevede foarte clar ca radarele nu pot fi plasate decat pe teritoriul Rusiei sau in baze militare ruse instalate prin acorduri bilaterale .
Una calda, una rece. Tipic rusesc – jocul va continua pana ce anumite parti implicate in negociere nu vor mai sti ce sa ceara.
„Dmitri Rogozin a sfătuit politicienii de la Chişinău să se abțină de la declarații unioniste. Acestea nu sunt dorite și ar îngreuna misiunea sa”. Aceste lucruri le-ar fi spus viceprim-ministrul rus Dimitri Rogozin la întâlnirea cu oficialii din regiunea transnistreană a RM, relatează Vladimir Soloviov, corespondent al ziarului Kommersant Rusia, în cadrul unei emisiuni la Publika TV.
http://unimedia.md/?mod=news&id=46613
Va recomand un articol despre Letonia, al domnului Vlad Pohila: „Batalia pentru soare in Letonia”
http://www.romaniidinjurulromaniei.ro/articole-blog/1133/batalia-pentru-soare-in-letonia/
Despre cum a reusit o tara in care doar 52% din populatie erau bastinasi sa ocoleasca presiunile rusofonilor:
„Colonizarea masivă a Letoniei a făcut că, în ajunul destrămării URSS, populaţia băştinaşă risca să devină minoritară: dacă în 1940, când în ţările baltice au intrat tancurile cu stele roşii, letonii alcătuiau aproape 90 la sută din populaţia ţării lor, apoi în 1989 – doar 52 la sută, ceilalţi, 48 la sută, fiind ruşi, ucraineni, bieloruşi etc.”
” Pentru a evita pieirea ce li se părea iminentă, letonii au adoptat o legislaţie lingvistică extrem de dură, prin care limba rusă a fost scoasă „din pâine”: nici un fel de rol de comunicare interetnică, nici un fel de documentaţie în altă limbă decât letona; nici un fel de studii superioare în rusă etc. (Ah, de-ar trăi în Letonia sau în Georgia, vreun an-doi măcar, tot soiul de Klimenko, Mişini, Tkaciuci, Şornikovi de la noi, ar vedea ei cum pot fi puşi la punct „eroi” ca ei!…) La fel, Letonia nu a acceptat „opţiunea zero” la acordarea cetăţeniei, ci a pus condiţii drastice pentru naturalizarea imigranţilor, inclusiv examene la limba letonă, la istoria, geografia şi legislaţia Letoniei. Cu mici excepţii, şi cursurile de limba letonă, şi taxele pentru examene le plătesc cei interesaţi să obţină cetăţenia letonă. Iar de aceştia erau, la începutul anilor ’90 ai secolului trecut, circa 750 de mii, din 2,5 mln. locuitori, cât avea pe atunci Letonia. Conform ultimului recensământ, din 2010, în Letonia trăiau 2,2 mln., letonii formând circa 65 la sută, iar ruşii alcătuiau „numai” 27 la sută, iar împreună cu alte minorităţi etnice: poloni, bieloruşi, ucraineni, evrei… – circa 35 la sută. „
Interesant ce a spus Rogozin despre relatia ruso-moldava http://ro.stiri.yahoo.com/rogozin–%E2%80%9Echem%C4%83rile-spre-unirea-moldovei-cu-rom%C3%A2nia-denot%C4%83-o-%C3%AEnchipuire-distorsionat%C4%83-a-istoriei%E2%80%9D.html
Asta e nimic, uite aici tupeul maxim de rusnac, culmea tembelismului: „Rogozin: Moldova va fi nevoită să achite datoriile Transnistriei”!
🙂
http://www.jurnal.md/ro/news/rogozin-moldova-va-fi-nevoita-sa-achite-datoriile-transnistriei-218692/
Al draq Rogojina, cica Transnistria (adica Rep. Moldova) are de dat la Rusia 3…MILIARDE de DOLARI!
😀
Ciolovecul asta idiot a „uitat” sa mentioneze datoriile Transnistriei catre Moldova, inclusiv despagubirile de razboi, pe care l-au purtat cu ajutorul „dezinteresat” al mujicului rus, deghizat in soldatoi sprijinit ca-ntotdeauna de catre betivanii si tembelii aia de cazaci (scursurile, scursurilor -mama lor de nemernici!). Sa se duca-n aia masii, Rogozin (a) asta!
E imbecil, ce mai! De asta se sperie Romania si Moldova? 🙂 „Dar are Rusia in spate”…mi se falfaie, daca l-au trimis pe nebunu’ asta e clar ce disperare e la Moscova. Cu cat elucubratiile razboinice ale individului sunt mai deplasate, cu atat mai clara e panta descendenta a influentei rusesti in regiune. E dovada de slabiciune, categoric.
http://www.timpul.md/articol/ministrul-apararii-vitalie-marinuta-transnistria-nu-e-kaliningrad-33203.html
Ministrul Apărării este ferm convins că Federaţia Rusă, fiind parte componentă a relaţiilor internaţionale, va respecta suveranitatea şi independenţa R.Moldova și fără acordul acesteia nu va face nici un pas în domeniul dat. Totodată, Marinuța a menţionat că la momentul dat Moldova este o ţară neutră şi conform statutului de neutralitate, instalarea rachetelor în stânga Nistrului este ceva imposibil.
Aegish Ashore din Romania-Polonia & co. merge mai departe:
http://www.washingtontimes.com/news/2012/apr/18/inside-the-ring-aegis-ashore-moves-ahead/?page=1
http://www.defenseindustrydaily.com/Land-Based-SM-3s-for-Israel-04986/
http://www.youtube.com/watch?v=u9LGe4yY_cQ&feature=g-user-u&context=G25559ecUCGXQYbcTJ33ak_PU5tUpjU7Z6TwKjTi7763iQF4bfefo
Pentru desfasurarea Aegis Ashore in Romania, e nevoie de o puternica AA in trepte, cu raza foarte scurta (tunuri si rachete), scurta, medie si lunga. Plus o forta aeriana serioasa in spatiul aerian romanesc, nu doar 48 de avioane multirol. Si nu prea avem nimic din toate astea… doar posibilul program de modernizare SA-6 si SA-8 cu polonezii.
Termenul limita pentru desfasurarea in teren fiind 2015, ma intreb care va fi solutia pentru sistemele astea?
Nu-i vad pe americani sa-si expuna inutil investitia, daca nu exista posibilitati de protectie…
Deci oare ce se pregateste in domeniul protectiei aeriene pentru urmatorii 2 ani?
Cert este ca noi suntem cam in fundu gol iar rusii sunt 200km de Prut si agita apele.
Noi tot vorbim de unire dar pana una alta ne ducem de rapa pe zi ce trece. Si solutia ar fi asa de simpla, doar reducerea furturilor si a evaziunii fiscale la jumatate ar fi cam 2 mld E pe luna. Apoi proiecte mari de infrastructura ar da de lucru la oameni si ar aduce turisti garla caci au ce vedea.
Si dupa cum am mai spus, bunastarea este solutia tuturor problemelor, sa fie salariu minim de 1000 de E si s-ar inghesui cu totii la unire, rusi, ucrainieni, moldoveni, gagauzi, africani, si mongoli, o sa spuna cu totii ca-s cei mai buni romani.
corect!
Si iarasi Rogozin loveste! Omul sta are o veritabila incontinenta verbala, ca sa n-o numesc mai urat! Maratonul declaratiilor sale poate fi unul din punctele sale slabe, dar probabil denota si faptul ca Rusia e cam nelinistita, daca nu chiar panicata de evolutia situatiei de pe Nistru!
http://www.ziuaveche.ro/international/basarabia/vicepremierul-rus-dmitri-rogozin-ameninta-romania-si-r-moldova-88064.html
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin ameninţă România şi Republica Moldova într-un interviu acordat publicaţiei moscovite Kommersant.
“Dacă politicienii moldoveni sunt patrioţi ai Republicii Moldova, atunci are sens să discuţi cu ei despre posibilităţile de soluţionare a conflictului transnistrean. Dacă prioritatea lor este unirea cu România, atunci, cu toată dorinţa noastră de a-i ajuta să păstreze integritatea statului, acest lucru nu ne va reuşi. Nu doar Transnistria, dar şi posibil alte regiuni ale Republicii Moldova nu vor dori să facă parte din România şi eu declar asta foarte tranşant”, a spus Dmitri Rogozin. Acesta a menţionat, în context, că “declaraţii unioniste se aud la Chişinău”, dar şi că există “un şir de provocări care vin de la Bucureşti împotriva statalităţii Republicii Moldova“.
Întrebat fiind de jurnalistul de la Kommersant dacă Transnistria este considerată o monedă de schimb, de care Rusia are nevoie ca NATO să “nu înghită Republica Moldova“, Dmitri Rogozin a afirmat că “România este NATO. Baza americană de acolo este, se pare, baza sistemului de apărare antirachetă al NATO. Dacă pe teritoriul României se va construi o infrastructură militară, iar R Moldova se va uni cu România, situaţia se va schimba şi vor exista consecinţe. Deocamdată, aceasta nu s-a întâmplat şi sper că nu se va întâmpla niciodată”, a declarat vicepremierul rus.
“Iar cât timp la Chişinău se aud declaraţii despre unirea de urgenţă cu România, iar partea română recurge, totodată, la o serie de provocări împotriva statalităţii Republicii Moldova, nu se poate vorbi despre o soluţionare rapidă”, a adăugat Dmitri Rogozin, subliniind că “politicenii moldoveni trebuie să se decidă ce sunt: moldoveni sau români”. “Dacă sunt români, hotarele trebuie să fie altele, şi în acest caz declaraţiile mele făcute cu şase ani în urmă rămân în vigoare”, a întărit oficialul rus, cu referire la ce a spus în 2006, când susţinea că Transnistria trebuie să intre în componenţa Federaţiei Ruse.
“Noi respectăm principiul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, dar acest principiu trebuie să fie respectat şi de înşişi cetăţenii acestei ţări. Rusia este garantul securităţii şi este gata să accepte orice realitate pe care o vor elabora participanţii la negocieri. Ce trebuie să facă moldovenii pentru a avea garanţia unui stat comun? În primul rând să recunoască Transnistria ca parte egală a dialogului. Fără aceasta, nicio împăcare nu va fi posibilă (…). Apoi trebuie create condiţii economice normale pentru supravieţuirea locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, să recunoască rolul Rusiei ca unic stat care deţine autoritate politică şi forţă în această regiune. Şi să nu se joace de-a mâţa cu şoarecele, implicând în calitate de mediatori părţi care nu au nicio treabă cu această regiune”, a mai declarat Dmitri Rogozin.
Vicepremierul rus a mai afirmat că trebuie să se înţeleagă foarte clar că, pentru menţinerea integrităţii teritoriale, Republica Moldova trebuie să fie un stat este ‘format exclusiv pe baze federale sau confederale”.
rusnacii sunt de-a dreptul panicati, nu le vine sa creada ca romanilor(de pe ambele maluri ale Prutului) nu le mai este frica de ei si ca nu mai accepta sa le fie bagat pumnul in gura. Suntem in secolul 21, nu mai pot rogozina si putinica sa ne spuna ce e bine si ce e rau pt noi, cum sa ne traim viata, ce avem voie sa facem si ce nu, au trecut vremurile in care dreptul la opinie era asimilat cu lagarele comuniste…rogazina ii oripilata de „tupeul nemarginit” al „fascistilor” romani, ii foarte speriata ca romanii din Republica Moldova vor in Europa, vor sa munceasca si sa castige salarii decente pt a-si intretine familiile, vor sa circule liberi prin Europa, sa se urce in masina si sa se dea jos doar la Paris, ca nu mai bor sa fie batjocoriti in propria lor tara…stie probabil ca pana si rusnacii emigreaza in masa din R Moldova sau transnistria pt a-si cauta o viata mai buna.
Aici le-a cam zis-o sa se decida ce sunt moldoveni sau romani. Nu stiu, porcu-i porc, dar si astia sunt cu curu in 2 luntre.
🙂
…“politicenii moldoveni trebuie să se decidă ce sunt: moldoveni sau români”. “Dacă sunt români, hotarele TREBUIE să fie altele” (Transnistria, parte a Rusiei).
…ce tupeu are jegu’!
Dupa cum spuneam, Ucraina nu va accepta ofertele rusesti:
http://www.24h.md/ro/news/bomba-zilei-ucraina-ar-putea-accepta-pe-teritoriul-sau-scutul-antiracheta-american-drept-replica-la-politica-agresiva-a-rusiei-in-transnistria–69814/
BOMBA ZILEI! Ucraina ar putea accepta pe teritoriul său SCUTUL ANTIRACHETĂ american, drept replică la POLITICA AGRESIVĂ a Rusiei în Transnistria!
Drept replică la intenţia Moscovei de a amplasa un sistem radar tip Voronej în Transnistria, Ucraina ar putea accepta instalarea scutului american antirachetă pe teritoriul său, alături de Polonia şi România. Deputaţii Radei Supreme de la Kiev consideră că politica Rusiei la Nistru afectează securitatea naţională a Ucrainei.
„Ucraina are toate motivele să reacţioneze dur la respectiva iniţiativă a Kremlinului, deoarece aceasta nu are nicio legătură cu asigurarea păcii în regiune. Politica agresivă a Moscovei, inclusiv în Transnistria, demonstrează, odată în plus, necesitatea aderării Ucrainei la sistemul antirachetă al NATO”, a declarat Jaroslav_Dzhodzhik, deputat al Partidului Popular din Ucraina.
Reamintim că publicaţia Nezavisimaia Gazeta de la Moscova a scris zilele trecute că Federaţia Rusă intenţionează să instaleze un sistem anti-rachetă în regiunea transnistreană. Potrivit sursei citate, noua staţie radar de tipul „Voronej” urmează să fie construită la Tiraspol şi este un răspuns al Kremlinului la scutul de apărare antirachetă SUA, amplasat în România.
Chiar dacă Rusia ameninţă cu instalarea în Transnistria a radarului tip “Voronej”, Statele Unite ale Americii nu renunţă la amplasarea scutului antirachetă în Polonia şi România, a declarat, la rândul său, directorul Agenţiei de ApărareAntirachetă (MDA) a Pentagonului, locotenent-generalul Patrick O’Reilly.
În acelaşi timp, ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că fără consimţământul autorităţilor de la Chişinău Rusia nu poate instala sistemul anti-rachetă în regiunea transnistreană. “Republica Moldova este o ţară independentă, suverană, mai avem puţin până va fi şi integră, dar la moment este ţară independent şi suverană. Şi Rusia de asemenea respectă sau ar trebui să respecte integritatea şi suveranitatea noastră. De aceea, fără consimţământul Republicii Moldova, nici în regiunea transnistreană nu poate să se instaleze ceva de tipul radar sau altceva”, a precizat Marinuţa.
1. Nu cred ca Ucraina conteaza, iar faza cu scut pe teritoriul ei nu merge.
2.Rusia nu mai doarme noapte de ce crede Marinuta despre dreptul international.
George, SUA este printre principalii interesati de soarta Ucrainei, poate mai mult decat a Romaniei.
Faptul ca Ucraina n-a ajuns inca nici in incapacitate de plata si nici la scenariul Yugoslaviei in ultimii 22 de an, cui crezi ca se datoreaza, pe langa actiunile Rusiei?
Chiar daca nu se concretizeaza scutul ucrainean, este un atu in mizele din regiune, inclusiv in negocierea pentru Transnistria.
Rusii nu fac decat sa negocieze cu noi. Asa discuta ei, cu tancul la poarta, nimic deosebit pana aici.