Dr. Călin Georgescu este unul dintre cei mai importanţi experţi români în dezvoltare, şi anume în dezvoltarea durabilă. Între 1997 şi 2013 a fost director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă din România, iar din anul 2013 este preşedintele Clubului de la Roma (Centrul European de Cercetare din Viena, Austria). Clubul de la Roma este o denumire simbolică pentru o organizaţie al cărei scop este să supună atenţiei întregii lumi diverse aspecte referitoare la viitorul planetei. Acuzat că urmăreşte regionalizarea şi unificarea întregii lumi, în realitate Clubul s-a răzvrătit împotriva „ignoranţei sinucigaşe” a omenirii cu privire la adevărata ei condiţie. Dr. Călin Georgescu, deşi deţine o funcţie internaţională atât de înaltă, nu a uitat că e român, şi încă unul dedicat cauzei naţionale. A elaborat strategia de dezvoltare durabilă a României pe următorii 30 de ani. Strategie din care nu s-a pus în operă nici măcar un paragraf. Nu întâmplător, d-l Georgescu a fost propus, la începutul lui 2012, să-l înlocuiască pe Emil Boc în fruntea guvernului României, dar interese obscure s-au opus. A fost o şansă pierdută de toţi românii. Reproducem, în cele ce urmează, pledoaria de tip clasic, „prin noi înşine”, a domnului Georgescu, pentru schimbarea României.
„Acum, în România, omul devine «resursă umană»”
Aţi detectat, în scrierile dv., „războiul nevăzut“ din lume şi din România. Cum arată acest război?
Criza actuală oferă unei umanităţi îngenuncheate de atâtea rele prilejul de a medita asupra propriei supravieţuiri, pe unica sa planetă. După ce a „îmblânzit“ natura, omul este supus acum manipulărilor de tot felul, spre profitul celor care stau la cârma şi, mai ales, în spatele marilor corporaţii. Nu se poate fura fără a controla mintea victimei. Discutăm azi de un război dus la nivelul minţii. Este purtat de marile corporaţii şi de politica neoliberală care au creat şi menţin în continuare criza. Lăcomia marii finanţe a produs actuala instabilitate economică şi socială. Marile corporaţii nu au nevoie de minţi libere, ci de roboţei care, motivaţi doar de cucerirea unei poziţii în ierarhie şi de avantajele unei vieţi luxoase, se înclină obedient la preceptele „politicilor corecte“. Personal, sfidez corectitudinea politică de toate culorile.
Spre exemplu, Nestlé controlează peste 70% din apa îmbuteliată din lume, printre care Périer, San Pelegrino, Vittel. Este o acţiune neoliberală şi postcolonială care atentează la un drept fundamental al omului – accesul primar la apă. Poate fi un drept uman transformat în marfă, cu etichetă şi preţ?! Se pare că da… În România, ca şi în alte ţări eliberate de comunism, cetăţeanul este stăpânit prin frică. Ne este frică pentru că nu mai avem credinţă adevărată. Când ne rugăm şi cerem ca Dumnezeu să ne „dea“ miracole, confundăm credinţa cu magia. Fără muncă asiduă şi jertfă, nu-ţi poţi lua zborul către orizontul demnităţii. Pasărea născută în colivie crede că a zbura este o boală! De acest fapt s-a profitat după ’89 şi aşa s-a perpetuat mentalitatea că, atât timp cât ai ce consuma, e bine. Burta plină stă mai presus de libertate! Spun încă o dată: acum, în România, se trăieşte sub imperiul fricii. Când nu rămâi ferm în credinţa creştinească, se naşte un gol prin care pătrunde groaza de moarte. Şi atunci omul devine „resursă umană“ – un individ manipulat, fabricat prin înrobirea minţii. Alimentele procesate industrial conţin substanţe care acţionează subtil asupra sistemului nervos, imitând efectul drogurilor. Omul care mănâncă produse concentrate artificial devine dependent: în căutarea plăcerii, mănâncă tot timpul, fără să se hrănească. Mintea, sufletul şi inima îi devin captive. Sistemul educaţionalde statcontribuie şi el din plin la încătuşarea minţii şi a spiritului. După ce sunt şcoliţi conform prejudecăţilor cultivate de adulţi, denumite eufemistic „programe naţionale”, elevii devin de-a dreptul incapabili să gândească sau să acţioneze în alt mod decât cel pe care l-au impus formatorii lor… Eu, în aceşti 25 de ani, am văzut în România doar promovarea malignă a incompetenţei. O perioadă în care sufletul românesc a fost trecut prin sabie. De aceea, cred că se impune urgent reprofesionalizarea României şi restabilirea valorilor morale ireproşabile, de care, în istoria sa, poporul nostru a făcut dovadă prin fapte.
Aţi identificat „reţeta” şi „cheia” succesului României: micul producător, ţăranul. Pe ce vă bazaţi în acest scenariu?
A te baza pe micul producător, pe ţăranul care a dat identitatea românilor, înseamnă să contracarezi asediul corporaţiilor, care îţi dictează ce să mănânci, ce să bei, cu ce să te îmbraci, ba chiar şi cum să gândeşti. Ţăranul îşi organizează singur propria producţie. Te salvezi tu, ca ţară, şi îi mai ajuţi şi pe alţii care vor să o facă şi nu mai au cum. Micul producător contribuie la însănătoşirea României. Graţie lui vom rezolva, în cea mai mare parte, problema şomajului. Toată lumea va avea ceva de făcut. Dacă ştii să faci ceva cu mâna ta, nu depinzi de nimeni, eşti autonom. Acum, românii bat drumurile Occidentului, slugărind prin străini, în loc să muncească şi să prospere în ţara lor. Tot ce ar trebui să facem, ca guvern naţional, ar fi să promovăm micul întreprinzător, breslele şi meseriile larg răspândite, ajutate de o industrie performantă şi nepoluantă. Acţiuni precise, nu bătut apa în piuă pe marginea unor generalităţi. Micul producător ne oferă, prin urmare, definiţia succesului.
„Cei ce conduc România sunt făcuţi, nu născuţi. Sunt nişte mutanţi, o altă specie”
Ce „definiţie” ne oferă politicienii care au condus ţara în ultimii 25 de ani?
Prădătorii care au condus şi conduc ţara ignoră viitorul şi nu ne pregătesc pentru el; pe ei nu-i interesează decât prezentul, să poată fura acum, când mintea poporului este încă înrobită. Cei ce conduc România sunt făcuţi, nu născuţi. Ei sunt omul nou, creat înainte de ’89. Sunt nişte mutanţi, o altă specie! Din păcate, asistăm la o disoluţie totală a ţării. Iar intelectualii păstrează o tăcere complice. Rar găseşti un intelectual integru. Mare parte dintre cetăţenii României pot fi comparaţi cu robii care servesc unui sistem mafiot. Politicienii, ca şi intelectualii, caută „să vorbească frumos“, ca să nu „deranjeze”, toţi vor să fie politic corecţi. Oameni buni, nu mai priviţi la culoarea cenuşie ca la un simbol al cuminţeniei, este timpul să ne trezim! Totul s-a transformat într-un imens crematoriu unde sunt incinerate libertatea şi viitorul neamului românesc. Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
Dar „Ion” şi „Gheorghe” sunt ignoraţi, statul român ascultă de alte „glasuri”… Care este contextul internaţional în care România ar putea să-şi folosească atuurile proprii, naturale?
Se recunoaşte la nivel european că toate modelele de până acum au erodat capitalul natural. Singura soluţie este dezvoltarea durabilă sau, mai corect spus, sustenabilă, pentru că vorbim de obiective pe termen lung. Dezvoltarea nu trebuie să se facă prin epuizarea resurselor, ci la niveluri şi în ritmuri care să permită regenerarea acestora. Criza actuală este o criză de sistem, ea va continua mult timp de acum înainte, până la schimbarea profundă a paradigmei economice mondiale. Consumul de resurse este problema pe termen scurt şi lung a omenirii. Mare parte a ecosistemelor planetei sunt distruse. Unul din trei alimente pe care le avem pe masă se datorează contribuţiei albinelor. Dispariţia acestor mici vietăţi poate duce la stingerea vieţii. Polenizarea artificială se practică deja în China, prima ţară unde aceste insecte excepţionale aproape că au dispărut. Pe acest fond se duce o luptă aprigă pentru ceea ce numim resurse strategice, adică apa şi hrana, dar şi energia verde. Or, România mai deţine încă posibilităţi importante de utilizare a acestor resurse. Ştim ce urmează; întrebarea este dacă suntem pregătiţi să întâmpinăm acest val al schimbării. Din păcate, în politica românească postdecembristă, lipseşte cu desăvârşire o viziune pe termen lung. Lipseşte harta viitorului. Dacă România ar înţelege ce şansă uriaşă are în plină criză, ar face un salt gigantic, nu doar pentru refacerea ei, ci şi pentru a ocupa o poziţie de lider imbatabil, cel puţin în zona balcanică. Am putea restaura dreptatea socială, apăra suveranitatea ţării şi conserva tradiţiile neamului românesc. Să nu uităm că România nu este o ţară oarecare. Noi, românii, suntem o civilizaţie. De aceea, necesităţile politicii externe ale României sunt, mai ales, păstrarea identităţii statului în faţa atacului entităţilor non-statale, adică a corporaţiilor şi „investitorilor strategici“ de genul fondurilor speculative. România are nevoie de un stat care îşi serveşte cu abnegaţie cetăţenii, şi nu de unul care slugăreşte capitalul internaţional. Consolidarea şi dezvoltarea statului naţional unitar modern trebuie să fie deviza noastră, aşa cum a fost a înaintaşilor noştri. Întărirea statului este esenţială în vremurile pe care le trăim. Binomul stat-cetăţean este cel pe care a funcţionat mare parte din istoria omenirii; dacă un stat colapsează, se produce şi o prăbuşire a societăţii, cetăţeanul fiind confruntat cu o situaţie de anarhie ca cea din Somalia. Statul român nu trebuie să se îndepărteze sub nici un motiv de rădăcinile sale şi de istoria neamului. Când statul serveşte „corectitudinea politică“ şi trimite jandarmii să-i bată pe truditorii pământului care-şi apără dreptul la apă şi hrană – cum se întâmplă la Pungeşti –, ne aflăm deja în faţa unei trădări de ţară. Poporul nu mai poate rămâne indiferent!
„200 de companii multinaţionale sunt mai puternice decât 150 de state la un loc”
Românii din Pungeşti şi din alte localităţi se luptă cu una sau mai multe corporaţii. Acolo s-a ajuns deja la dictatură. Ce rol joacă politicul în acest context?
Corporaţiile dictează la ora actuală politicului în cea mai mare parte a lumii. Urmărind doar propriul profit, ele ascund realitatea, subminând viitorul generaţiilor tinere şi privând naţiunile de lideri autentici şi de patrioţi. 200 de multinaţionale sunt mai puternice decât 150 de state la un loc! Domeniul economic este condus de FMI, Banca Mondială şi Organizaţia Mondială a Comerţului. Troica aceasta a dus la prăbuşirea economică şi la dezastru ecologic în multe locuri din lume. În loc de politici economice serioase, românilor li se oferă pâine şi circ: să cumperi marfa altora şi să crezi că trăieşti bine. Aceasta, pe un fond de sărăcie şi decădere morală fără precedent. Cantitatea de pâine vândută a scăzut cu 25% faţă de 1990, iar numărul cărţilor, cu 85%. Sunt cifre care vorbesc de la sine despre starea precară şi lipsa de viitor a României în actuala situaţie. România are nevoie de o conducere capabilă să se opună proiectelor geopolitice care vizează distrugerea statelor naţionale şi transformarea ţării într-un teren de vânătoare economică (masacrarea faunei, vânătorile cu acte mai mult sau mai puţin în regulă sunt un capitol la fel de trist). România trebuie să găsească o poziţie de echilibru între forţele geopolitice globale şi să înveţe să negocieze cu puterile lumii, având ca ancoră doar interesul naţional. Putem să spunem, fără teama de a greşi, că destabilizarea prezentă a Ucrainei, prin proteste violente dirijate, este pe punctul de a declanşa un nou Război Rece între Rusia şi SUA. Un „război ascuns“ mocneşte deja în Asia, între China şi principalul aliat din Asia al SUA, Japonia. În acest nou context, extrem de tensionat, România, în loc să fie un factor de stabilitate, apare, prin scandalurile politice la zi, ca un no man’s land, un fel de tărâm al nimănui care poate oricând exploda, aruncând în aer întreaga regiune sud-estică a Europei. Iată de ce, mai mult ca oricând, avem nevoie de lideri respectaţi pe plan internaţional, capabili să întărească statalitatea României şi să găsească alte surse de finanţare decât vânzarea pe nimic a bogăţiilor naturale şi activelor naţiei. În prezent, ţara se află într-o situaţie atât de jalnică, încât sunt aplaudate chiar şi investiţiile „europene“ în gropi de gunoi, pompos numite „sistem integrat de management al deşeurilor“, amenajate în satele cele mai pitoreşti şi cu mare potenţial agro-turistic (vezi cazul comunei Fărcaşa din judeţul Maramureş). Practic, România se află sub asediul marilor corporaţii. Acţiunea de la Pungeşti este relevantă. Statul apără o corporaţie împotriva propriilor săi cetăţeni. Oamenii sunt bătuţi în curtea lor. Este mai rău decât într-un război împotriva unei puteri străine! De câteva luni, statul îşi terorizează cetăţenii care nu se pleacă în faţa interesului celor fără de ţară. A luat cumva UE poziţie faţă de această încălcare flagrantă a celor mai importante drepturi ale omului, faţă de o acţiune criminală fără precedent?
„România este o ţară prea bogată, cu un pământ prea fertil, ca să fie păstrată fără luptă!”
Unde se află astăzi ţara noastră pe harta financiară şi economică a lumii?
România are nevoie de un sistem financiar care să-i aparţină, de o politică monetară care să răspundă nevoilor specifice şi de o politică fiscală dictată de realităţile noastre. În ţara noastră bătrânii sunt umiliţi, copiii nu au viitor, pământul este vândut străinilor, iar credinţa strămoşească este călcată în picioare – iată realitatea! Dezastrul este băgat sub preş. Se dau cifre, care de care mai umflate. Una sunt cifrele, alta economia reală. De pildă, se tot scrie că am ieşit din criză. Cum să iasă din criză statul român, când cheltuielile cu bunurile şi serviciile au atins, în 2013, nivelul din 2008, anul în care se arunca cu bani în stânga şi în dreapta?! Cheltuielile bugetului general consolidat, cu bunuri şi servicii, au atins în 2013 nivelul de 6,2% din PIB, apropiate de cele din 2008, când au însemnat 6,5% din PIB. Se impune o simplă constatare: România nu va prospera decât prin introducerea disciplinei financiare. Astăzi, România este o ţară în faliment, care trăieşte pe datorie.
Ce fel de stat este statul român de azi? Care sunt deciziile pe care le poate lua, cu privire la propria dezvoltare?
Statul român actual este un stat slab. Acţionează conform unor mituri şi prejudecăţi, ia decizii importante pe bază de wishful thinking (gândirea deziderativă ce distorsionează realitatea în funcţie de propriile dorinţe). Societatea românească diferă de economiile mature din Europa, în sensul că, dacă în Europa se schimbă un guvern, nu se întâmplă nimic grav, economia merge înainte, structura instituţională funcţionează. Pe când în România nu avem management performant, iar managementul înseamnă viziune, perspectivă. Statul român actual nu mai există, pentru că nu mai funcţionează instituţional. Accidentul aviatic din Munţii Apuseni este o dovadă a inexistenţei statului.
Aţi afirmat că redresarea statului nu se poate face decât prin patriotism în limitele adevărului, reluând formula interbelică „prin noi înşine“. Mai putem invoca acest concept în epoca globalizării?
Totul ne este permis, dar nu totul ne este şi de folos, spunea Sfântul Apostol Pavel. Şi mai spunea că omul întreg, puternic, chiar dacă totul îi este permis, nu se va lăsa stăpânit de tot ceea ce-i este îngăduit. Totul, dar absolut totul se face doar semănând dragoste, nu ură şi trădare. Lucrurile au mers prea departe din cauza modului total inadecvat de conducere a ţării în ultimii 25 de ani. Cei care au deţinut puterea au urmărit doar interesele lor, personale şi de grup, şi nu cele ale ţării. Or, nu ai cum să fii de folos ţării tale dacă nu o iubeşti şi dacă nu-i vrei binele! Formula „prin noi înşine“ nu poate fi transpusă în practică de către cei care duşmănesc România. Sunt ţări importante care, în ultimii 20 de ani, s-au dezvoltat spectaculos pe baza modelului „prin noi înşine“. În anii ’70, Finlanda era la coada ţărilor scandinave, acum este în fruntea lor. La mijlocul anilor ’90, economia Rusiei a fost aproape ruinată de globalişti, cu reţetele lor neoliberale, dar şi-a revenit spectaculos când ţara a adoptat modelul „prin noi înşine“. Japonia, Norvegia, Polonia, Ungaria sunt alte exemple grăitoare de ţări care nu au cedat presiunilor „terminatorilor“ internaţionali şi au reuşit să prospere economic. A ne dezvolta prin noi înşine înseamnă în primul rând a investi în om. Or, aceasta a lipsit cu desăvârşire. Românul trebuie lăsat să facă ce poate el mai bine, nu ce cred de cuviinţă nişte funcţionari de la Bucureşti sau Bruxelles, şi atunci toată ţara va înflori. De ce oare românii sunt foarte apreciaţi în multe locuri importante din lume, iar în ţara lor nu au un loc de muncă? În acest sens, exemplul istoric paşoptist ne stă la îndemână. Este greu, dar se poate! Insuflă-i tânărului mândria pentru istoria neamului său! Când ne vorbea profesorul la şcoală de Mihai Viteazul, de Ştefan cel Sfânt, intram în pielea lor ca eroi şi doream, noi, copiii, să facem la fel pentru ţara noastră. Numai aşa va deveni tânărul responsabil. Din păcate, istoria este minimalizată; pur şi simplu s-a tăiat panglica istoriei, s-a întrerupt legătura cu eroii şi martirii neamului, uitându-se că fiecare generaţie făureşte istoria celor următoare.
„Capitalul gigantic al României este dat de resursele naturale”
Vorbiţi, alături de mulţi alţi futurologi, de marea criză alimentară şi a apei. Dar Chevron forează pentru gaze de şist în Dobrogea, unde există un fluviu subteran de apă dulce, cât Dunărea. Nu va fi pusă această resursă în pericol?
Criza apei şi a hranei, din zona anilor 2020, va fi mult mai serioasă şi mai devastatoare decât criza economico-financiară de acum. Suntem pregătiţi să o întâmpinăm? Aceasta este întrebarea. Aurul României nu este cel mineral, îngropat sub munte, ci stratul subţire de sol fertil, la care se adaugă apa şi condiţiile geomorfologice excepţionale ale ţării noastre. Politic vorbind, e nevoie să ştii să cânţi la orgă, adică pe mai multe claviaturi simultan, ca să poţi conduce o ţară. Pentru că o decizie greşită se poate răsfrânge negativ în alte locuri. Prevenţia, anticiparea ne stau la îndemână. Cunosc resursa uriaşă de apă din Dobrogea. Sigur că poate să fie afectată, şi încă grav, dacă se permite această afacere a Chevron, extrem de nocivă, adevărat atentat la adresa vieţii. Este un exemplu tipic de acţiune de-a dreptul criminală a unei corporaţii. Wall Street-ul este numai minciună, lipsit de strategie şi de viziune, un uriaş cu picioare de lut. Exemplul Californiei este grăitor în acest sens: deşi, în ultimii doi ani, în toată California, persistă o secetă devastatoare, politicul a permis demararea forărilor pentru gaze de şist.
În context economic global, cu ce valori naturale vine România în concertul naţiunilor?
România este o ţară prea bogată, cu un pământ prea fertil, ca să fie păstrată fără luptă! Ştiinţific, din 9 regiuni bio-geografice ale Terrei, România deţine 5, având cea mai importantă eco-regiune la nivel global. Mai mult de jumătate din Carpaţi, cei mai sălbatici ca natură, sunt în ţara noastră. Peste jumătate din carnivorele mari ale Europei sunt în România. Avem apoi Delta Dunării, zonele umede şi pădurile – un tezaur. Capitalul gigantic al României este dat de resursele naturale. Şi, în special, de baza genetică pură pe care o are, fiind printre foarte puţinele ţări din Europa care deţin aşa ceva. Dacă numesc doar cele 220.000 de ha de pădure virgină, apoi cernoziomul ciocolatiu, cel mai productiv dintre toate tipurile de sol, aflat cu predilecţie în Dobrogea, se poate vedea capacitatea sigură de a dezvolta durabil ţara. Nu poţi avea dezvoltare durabilă fără fundamentul dat de resursele naturale pure. Sub acest aspect, România se înscrie în zona marilor negociatori, fiind un potenţial multiplicator genetic pentru ţările care au doar resurse financiare, dar nu şi pe cele naturale. Sau au pădure, dar nu au codru. Lumea occidentală este disperată să aibă hrană şi apă de foarte bună calitate pentru cetăţenii ei. Doar astfel îşi asigură continuitatea ca neam. Toţi sunt conştienţi de pericolul alimentaţiei industriale, plină de E-uri şi aducătoare de boli pe care medicina actuală nu le poate trata.
„Ţăranul român reprezintă nu doar şansa redresării României, ci însăşi speranţa renaşterii lumii occidentale”
Între factorii care subminează identitatea românească şi viitorul naţiunii române aţi numit distrugerea ţărănimii. Ce mai reprezintă ţăranii? Mai sunt ei un element identitar al românilor?
Ţăranul român reprezintă gena autentică a civilizaţiei mileniului actual. El reprezintă nu doar şansa redresării României, ci însăşi speranţa renaşterii lumii occidentale, care încearcă cu disperare să-şi îndrepte nesăbuinţele trecutului. Ţăranul român a fost în mare parte distrus de febra consumistă şi de supermarketurile care s-au înmulţit enorm la nivelul întregii ţări. Apoi a fost redus la tăcere, fiindu-i atacat cadrul natural, de care depinde existenţa sa. A fost jefuit orbeşte, s-a vândut pe nimic resursa naturală primară. Prin urmare, eu nu aş promova industria alimentelor bio, ci gospodăria ţărănească tradiţională. Prin ea am ajunge la bio în mod natural. România, ţară bio! Cu ea aş cuceri lumea toată! Roşia românească – cultivă această roşie în Germania. Pune-l pe neamţ să o facă! Ei bine, nu poate, cu toată tehnologia lui, pentru că nu are pământul ţării noastre, care este cel mai roditor. Şi, peste asta, este un pământ sfânt. Dacă se pune la punct agricultura ţărănească tradiţională, exporturile de grâne româneşti se vor face nu pe bani, ci contra aur.
În acest caz, de ce nu sprijină băncile din România ţărănimea?
Cum să sprijine băncile esenţa dezvoltării noastre, când peste 80% din ele sunt străine? Nu au nici un interes să o facă. Decapitalizarea băncilor româneşti s-a făcut cu bună ştiinţă. Dezbaterea politică cea mai frecventă din societatea românească este cea legată de putere. Problema este că, atunci când deţii puterea şi nu ştii ce să faci cu ea sau nu ai cu cine să faci ceea ce ţi-ai propus, intri în impas. Ieşirea din această dilemă nu poate fi dată decât prin cultivarea profesionalismului autentic. Acelaşi lucru este valabil şi în cadrul sistemului bancar. România este poligon de încercări pentru sistemul bancar internaţional. La filialele din ţara noastră, băncile-mamă trimit cadre de conducere slab pregătite profesional, dispuse la experimente, care duc o politică de jecmănire a populaţiei, şi nu de dezvoltare. S-a ajuns la situaţii absurde: dacă „economiseşti” la o bancă, ajungi să retragi, la sfârşit, mai puţin decât ai depus! România ar trebui să aibă o instituţie de credit agricol, aşa cum a propus Take Ionescu în documentul „România în anul 3000“, încă din 1920. Ce oameni, ce viziune, ce dăruire faţă de ţară!
Se ştie că aţi elaborat Strategia de dezvoltare durabilă a României. Cum ar trebui să fie şi ce puncte ar trebui să alcătuiască această strategie?
În primul rând, trebuie să gândeşti Adevărul, să spui Adevărul şi să iubeşti Adevărul. Cheia succesului în dezvoltarea ţării stă în dragoste, unire, întărirea familiei şi micul producător. Restul sunt detalii. Strategia ţării se poartă în inimă şi are câteva puncte, care încap pe o pagină: 1. Întărirea legislativă şi constituţională a statului. Legi administrate eficient de funcţionari în a căror autoritate populaţia să aibă încredere. 2. Lansarea cercetării şi dezvoltării cu implicarea universităţilor. 3. Politici monetare şi fiscale ferme. Nivelul taxelor să fie scăzut. Păstrarea monedei naţionale este un mare atu, care nu trebuie neglijat. Şi sub nici o formă nu trebuie aderat la moneda euro! 4. Dezvoltarea căilor de transport. 5. O politică externă regională şi globală de promovare a concilierii. 6. Transformarea unui handicap în avantaj de nişă economică: agricultura românească. Protecţia pădurilor şi conservarea mediului. Dezvoltarea durabilă – concept naţional. 7. Securitatea persoanei: strategia de sănătate bazată pe prevenţie, hrană sănătoasă, educaţie prin mişcare, politică demografică stabilă. România deţine Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă (SNDD) încă din 2008, dar nu s-a pus în practică nici o propoziţie din acest document. SNDD este un pas spre civilizaţie, este strategia interesului comun, care ar trebui să primeze asupra confruntărilor politice şi momentelor electorale. SNDD stabileşte cadrul de manifestare a ambiţiei de dezvoltare, care nu poate fi programată şi garantată decât pe termen lung. Dificultăţile în elaborarea documentului nu au constat în introducerea de idei noi, ci în efortul de a scăpa de cele vechi. Un ultim aspect esenţial este politica demografică, neglijată total de toate forţele politice din ţară. Pierderea demografică a însumat, între 1990 şi 2014, peste 3 milioane de oameni. Aceasta a făcut să avem 19 milioane de cetăţeni acum, iar consecinţele pe viitor, dacă nu se iau măsuri imediate, vor fi dramatice.
„Laşitatea conduce România! Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!”
V-aţi opus economiei extractive. Guvernanţii actuali se grăbesc să demareze o serie de proiecte miniere, crezând că asta va genera dezvoltare şi locuri de muncă. Ce propuneţi în schimb?
Pe plan economic, avem nevoie de măsuri pentru a pune în valoare avantajele competitive reale de care mai dispune România, prin consolidarea capitalului naţional, întărirea regimului proprietăţii şi încurajarea iniţiativei antreprenoriale. Aceasta înseamnă o economie civică, moleculară, care ţine cont de faptul că prosperitatea unei naţiuni depinde de prosperitatea fiecărui individ în parte. Cu alte cuvinte, nu am nevoie de 5 latifundiari în agricultură, ci de 500.000 de ţărani viguroşi care să dezvolte o ţară întreagă. Nu am nevoie de o economie extractivă cum este acum, în care doar se vând resursele naturale şi activele existente. Dacă îţi vinzi tot ce ai în casă, unde ajungi, cum mai trăieşti? Este nevoie să produci, deci întrebarea care ar trebui pusă fiecărui român este: ce ştii să faci? Un proiect minier sănătos nu înseamnă să vindem resursele pe nimic, ci să folosim noi resursele – asta înseamnă proiect valabil. Prin noi înşine! Mina de la Roşia Montană se poate deschide şi exploata numai de către România, apelând la tehnologia clasică şi prietenoasă cu mediul, dând de lucru la toată lumea printr-o investiţie de numai 100 de milioane de euro. Dar se vrea aşa ceva? S-a vorbit mult despre reforma statului, a clasei politice. După 25 de ani, există impresia că se urmăreşte doar o redistribuire a puterii şi dobândirea de avantaje pentru cei care o deţin. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de un dialog real, de o conciliere naţională.
V-aţi declarat îngrijorat că statul român s-a privatizat. Ce presupune această privatizare?
După 1990, statul român s-a privatizat şi nu mai poate răspunde corpului social, pentru că nu mai are ce vorbi cu el decât atunci când îi cere voturile. Cine deţinea, înainte de 1989, controlul informativ al obiectivelor economice a trecut din barca comunistă în cea a capitalismului extractiv, însuşindu-şi, prin „privatizare“, ceea ce deţinea sub control în comunism. Şi nimeni nu spune nimic. Laşitatea conduce România! Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!
„România este un vultur închis într-o colivie”
Astăzi, toţi politicienii noştri sunt profesori, de regulă la universităţi private. Ce părere aveţi despre nivelul ştiinţific al acestor universităţi?
Conducătorii vremelnici ai României au distrus ţara. Iar puţinii profesori adevăraţi pe care îi mai avem au mâinile legate. Şcoala românească actuală este în suferinţă. Dacă vrei să înrobeşti o ţară, îi distrugi educaţia. Aşa s-a şi întâmplat. Dacă ai educaţie performantă, eşti, ca popor, liber. România este un vultur închis într-o colivie, din care nu poate să-şi întindă aripile, să zboare. Universităţile particulare ar trebui desfiinţate, fără excepţie. Sunt doar o industrie de diplome fără acoperire, urmărind doar profitul şi spălarea creierelor. Au fost viciate, evident, şi universităţile de stat. La Medicină, înainte de ’89, se tragea linia sub ultimul intrat la 9,80. Acum se intră şi cu 4. Cum să mai comentezi aşa ceva? Manuale alternative? O samavolnicie! Istoria poporului român este cumva alternativă? Geografia ţării este cumva alternativă? Mama ta este alternativă? Avem cumva alternative sau dileme cu privire la adevărurile morale? Mai toţi politicienii noştri, da, sunt „profesori“ – nu de gimnaziu, nu de liceu, ci profesori universitari. De unde până unde? Pe vremea lui Spiru Haret, ca să obţii titlul de profesor, treceai prin examene foarte dure, trebuia să înveţi pedagogie, iar la final numirea era semnată de Rege. Astăzi, învăţământul superior din România scoate pe bandă rulantă absolvenţi interesaţi doar de diplomă. Se citeşte foarte puţin. 1,5% din adolescenţi citesc cel mult 2 cărţi pe an. Camera Deputaţilor a votat 28 de milioane de euro pentru cumpărarea de stick-uri de memorie pentru calculatoarele şcolare, în condiţiile în care 50% din şcoli nu au apă caldă şi căldură. Totul este absurd în România!
Analizând sfertul de veac de când suntem liberi, ce puteţi spune? Am câştigat sau nu libertatea? Am ajuns să iubim competiţia între valori, şansa de a alege?
Competiţia minţilor din Occident a fost transformată în România într-o cursă nebună după profit. Societatea s-a transformat într-una de consum, supusă unei manipulări masive. S-a înlocuit ştiinţa cu miturile şi s-a pledat pentru libertate fără responsabilitate, spre a acoperi fraudele. Sub toga câtorva profeţi din ţara asta se ascund frauda şi manipularea cea mare. România nu este o ţară liberă atâta timp cât presa, în cea mai mare parte, este dirijată. Mulţi şi-au vândut, pentru 30 de arginţi, şi sufletul, şi ţara. Dacă vrei să-i înveţi pe oameni să fie liberi, învaţă-i o meserie. Or, în România nu mai sunt meseriaşi, sunt doar afacerişti.
„Roşia Montană şi gazele de şist nu sunt proiecte, ci afaceri murdare, antinaţionale şi jefuitoare de suflete”
La capitolul „realizări“, în cei 25 de ani de democraţie, consemnăm alarmaţi retrocedările de proprietăţi, făcute pe baza legii restitutio in integrum. Cât şi cum s-a retrocedat?
„În mintea strâmbă şi lucrul drept se strâmbă”, spunea părintele Arsenie Boca. Pentru pământul ţării, eroii neamului şi-au dat viaţa, iar contemporanii noştri îşi vând sufletul pentru un pumn de arginţi. Instituţia proprietăţii este dinamitată în România. Democraţie fără proprietate privată nu există, iar proprietatea privată fără instituţia care să o înregistreze şi să o apere, şi anume cadastrul general, nu există nici ea. De 25 de ani, nu a fost pusă ordine în cadastrul general, pentru că este nevoie de haos. Unde este haos este şi interes, pentru că, în toţi aceşti ani, statul a retrocedat păduri, terenuri, ape, clădiri, în valoare de peste 60 de miliarde de euro! Legea 247 şi Legea 1 din 2000 au distrus pădurile ţării. Încă mai sunt valabile ordonanţe ale lui Horthy, din 1940.
În acest context, cum vor ajuta proiectele Roşia Montană şi gazele de şist, în caz de realizare, economia românească?
În primul rând, nu sunt proiecte, ci afaceri murdare ale celor de la Gold Corporation şi Chevron, în strânsă legătură cu clasa politică românească ticăloasă. Iar Chevron este unul din cei mai mari poluatori privaţi din istorie, urmat de Exxon şi British Petroleum. Sunt afaceri antinaţionale şi jefuitoare de suflete, pentru că i-au aruncat pe oameni în război, român contra român, în propria lor ţară. Nu au nici o substanţă ştiinţifică şi sunt total non-ecologice şi distrugătoare de vieţi prin consecinţele ulterioare. S-a scris mult pe tema asta, dar eu vă spun un lucru: aceste intenţii nu se vor pune în aplicare. Punct. Şi Roşia Montană, şi Pungeşti sunt pământ românesc şi aşa vor rămâne! Iar cei ce le apără sunt eroi. Nu vorbesc de ecologie aici, n-am ce vorbi, eu discut despre pământul meu, care nu este al generaţiei mele, ci al urmaşilor mei şi al urmaşilor urmaşilor mei, în veacul vecilor! Cea mai jalnică este prestaţia clasei politice. Pe 2 decembrie trecut, la Pungeşti, se loveau românii pe români cu ciomegele, dar în Bucureşti era bal cu toalete de mii de euro, purtate de cocotele politice şi corporatiste. Este greţos! Şi un ultim aspect: unde este poziţia BOR faţă de situaţia de la Pungeşti? Cum au fost susţinuţi cei câţiva preoţi şi monahi care s-au opus cu mare curaj fărădelegilor? Din păcate, la noi, românii, tăcerea este un nărav vechi al clerului.
Este pământul ţării de vânzare? Se pare că politicienii şi unii proprietari români nu au nimic împotriva vânzării pământului către străini.
Pământul ţării este sfânt prin eroii, martirii şi sfinţii pe care îi adăposteşte în adânc, spunea părintele Iustin Pârvu. Nu este de vânzare nimănui şi nicicând. Cu toate acestea, de la 1 ianuarie, politicienii români au dat drumul să se vândă! Dacă nu iubesc glia străbună şi nu au lucrat niciodată pământul, cum să-l apere? La fel este şi cu oamenii: îţi dai afară copiii din casă? Este o luptă teribilă pentru putere. Or, o ţară care are 12% analfabeţi şi încă până la 20% analfabeţi ştiinţific, persoane care citesc, dar nu înţeleg nimic, este uşor de manipulat. Guvernanţii au nevoie de o masă amorfă, care să pună ştampila pe buletinul de vot; în acest scop, populaţia este instrumentată să răspundă pavlovian la pomeni electorale gen ulei, zahăr şi pui.
Ce aţi dorit să spuneţi prin afirmaţia făcută într-o conferinţă: „românii au uitat să trăiască vertical“?
Ne-am uitat tradiţiile şi de unde am venit. Suntem vânduţi corporaţiilor, care vor doar să cheltuieşti, fără să înţelegi de ce. Oamenii nu mai au exemple tari de virtute, şi atunci îşi iau lumea în cap. Nu există un proiect comun, ci doar planuri individuale. Fiecare pentru el. Pierderea verticalităţii vine din lipsa noastră de dragoste faţă de pământul nostru şi de înţelegere a rostului neamului românesc. Spre exemplu, SUA au transmis de curând că investitorii americani vor veni în România numai dacă se va semna un nou acord cu FMI şi va fi votată o legislaţie permisivă pentru exploatarea gazelor de şist. Cât tupeu trebuie să ai, ca să faci o asemenea declaraţie? Şi câtă slugărnicie ca să o accepţi? Dar „brazii se frâng, nu se îndoiesc“, spunea un erou al neamului, Ion Gavrilă Ogoranu. Eu zic că românii nu vor sta îndărătul gratiilor, până ce bătrâneţea şi rutina vor pune stăpânire pe ei, iar vitejia va rămâne amintire şi dorinţă neîmplinită. Pentru menţinerea verticalităţii, familia este de bază. Şi aici s-a săpat adânc, pentru distrugerea ei. Peste 2 milioane de români lucrează în afara ţării şi trimit bani acasă. Dar acasă au rămas familii distruse, divorţurile s-au înmulţit peste măsură, ca şi copiii abandonaţi şi oamenii bolnavi sufleteşte şi moraliceşte.
„Conştiinţa poporului român nu suportă politica publică a trădării şi înrobirii”
De ce credeţi că România este o ţară „condamnată la neputinţă”?
Statul nu pune în practică ce spune sau ce spune legea. Prin urmare, încrederea în instituţiile statului este zero. Dacă ai o lege, îţi mai trebuie una care să o pună în aplicare. Cum să ai încredere în cineva care te fură şi te umileşte permanent? Politicul în România stăpâneşte bine arta manipulării şi a dezinformării, pentru a se menţine la putere. Se schimbă doar politicienii, ei între ei, pentru că în spate au acelaşi scop anticreştin. Iar efectele se văd nu doar în sărăcia şi umilinţa trăite de români în ţară, ci şi în afara ţării. De multă vreme, „român“ este în Occident un calificativ depreciativ, şi nu denumirea unui neam demn de stimă. Supremaţia politicului este în România un semn de pierdere a orientării creştine. Omul a pierdut nădejdea mântuirii, iar politica a devenit un fel de mântuire socială. Compromisul în gândire şi vorbă, nepăsarea în faptă au deschis drum liber absurdului în societatea românească.
Ce nădejde aveţi în refacerea României? Cum vedeţi viitorul ei?
Sunt oameni pregătiţi în această ţară să facă istorie, şi nu spectacol ieftin. La ora actuală, în România este un soi de văicăreală cronicizată. Trebuie făcută diferenţa între văicăreală şi atitudine. Toţi se văicăresc că nu au bani, se plâng de ticăloşia clasei politice, dar nu ies în stradă pentru unire şi schimbare. Nu puneţi, ne îndeamnă Mântuitorul, petic de postav nou la haina veche, pentru că se rupe, şi nici vin nou în burduf vechi, pentru că se crapă. Schimbarea, ca să fie efectivă, trebuie să fie totală. Conştiinţa poporului român nu suportă politica publică a trădării şi înrobirii. Să luăm aminte, vremea refacerii se apropie! Speranţa este mare numai pentru cel ce are credinţa mare. Chiar dacă hoţii şi impostura par astăzi de neînvins, greu de înlăturat, chiar dacă par că sporesc zilnic în putere, chiar dacă avem impresia că a dispărut credinţa, viitorul României va fi demn şi luminos, pentru că pe dedesubtul viiturii rău mirositoare de acum curge fluviul credinţei strămoşeşti. Trebuie doar să îndrăznim!
http://www.realitatea.net/scenariu-halucinant-pentru-romania-alegerile-pentru-cotroceni-sub-semnul-blatului_1495933.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb
Pai eu ce tot spuneam ca Johannis e mana moarta? Va intra in turul doi si va tacea ca pestele, lasandul pe copy-paste sa castige.
Cam asta simt si eu zi de zi dar se cam exagereaza cu teza crestina. Si asta este un lucru de care trebuie sa scapam in secolul XXI.
In acest interviu domnul Georgescu face doar constatari dar nici el nu are o solutie pentru indepartarea acestor capuse. Sa iesim in strada pentru ce? Sa-l sprijinim pe Ponta impotriva lui Basescu? Pe basescu impotriva lui Ponta? Deocamdata asa se gandeste si pana nu o sa intelegem ca trebuie sa iesim in strada sa-i aruncam pe toti in Dambovita aceste masnifestatii nu au nici un rost. Sa nu uitam ca nici voturile nu conteaza, avem exemplele ultimilor 2 alegeri prezindentiale si referendumul.
Privind mizeria actuala incep sa ma gandesc din ce in ce mai mult la Gheorghiu Dej cu nostalgie.
Intr-adevar teza crestina nu este superioara altor teze. Este doar una dintre ele, iar crestinismul a raspuns unor probleme de acum 2000 de ani cand violenta si lacomia distrugeau rasa umana in Europa. Acum suntem mult mai avansati si tehnologic si avem o experienta net superioara care ne permite sa nu ne mai repezim aiurea dupa zvonuri si manipulari. In rest omul are perfecta dreptate in legatura cu sanatatea, mediu, dar ele nu sunt apanajul doar al crestinismului ci al tuturor sistemelor crare privesc dezvoltarea. Chiar as spune ca teza crestina trebuie modifiata cel putin intr-o privinta: mergeti si inmultitiva. Nu credeti ca trebuie stearsa cel putin pina scade populatia la jumatate macar ca acum 50 de ani? 🙂
Pacat ca nu dati si pozitia avuta de dl Georgescu privind Transnistria aparuta in ziare acum vre-o doua luni (cotidianu).
Spunea sa o lasam la rusi adica ne transmitea vorbele lui Putin.
Din pacate nu mai gasesc textul .
ce face nenea asta se numeste arta cu tendinta .
se vede usor cine inspira .
va mai amintiti de „familia nucleul societatii” ?
nu ca ar fi fost ceva rau .
dar scoasa acum de la naftalina da de gandit
pardon „celula”
Patrie Munca famile Iti suna cunoscut? Petain draga Vitalie.
Sau ia de aici alta :
Nu e comunist te asigur!!
🙂 buna asta ! Touche!
Pai asa a fost din totdeauna. Asa suntem si noi organic si toata natura. Probabil cel care a zis-o prima oara a realizat acest lucru uitandu-se cum apare si se dezvolta viata in animale si plante. 🙂
http://deschide.md/ro/news/externe/3797/Germania-a-blocat-COOPERAREA-MILITAR%C4%82-cu-Rusia.htm
As fi curios sa citesc strategia de dezvoltare durabila pe care zice ca a elaborat-o.
Altfel, o infinita lista cu probleme pe care le stim si noi si foarte putine solutii, unele aiuristice.
Pentru ca s-au dezvoltat fabricile de diplome te apuci sa interzici universitatile private. O idiotenie de la cap la coada, mai ales cand si universitatile de stat, prin locurile cu taxa, practica acelasi sistem de emitere de diplome la kilogram.
Reglementezi strict accesul in invatamantul superior, doar dupa ce se ia bacul, nu alte aberatii cu dai admitere si promiti ca iei bacul la anul.
Reintroduci sistemul de clasificare a universitatilor, cu comisie internationala, asiguri finantare in functie de performanta, si le inchizi pe cele clasate la coada, indiferent daca sunt de stat sau private.
Nu ai nevoie de 5 latifundiari ci de 500.000 tarani vigurosi …… unde-i gasesti pe astia, frate, ca daca te duci la tara gasesti numai batrani si 2-3 mai de varsta medie, analfabeti, beti ranga, pisati pe ei, dormind in santul din fata carciumii.
P’astia ii faci tu fermieri vanjosi care vor fi in stare sa-si impuna produsele pe rafturile hipermarketurilor.
A enumerat el cateva puncte dar ar fi interesant de citit in detaliu SNDD despre care vorbeste.
Legat de sat… eu am scris asta acum cativa ani si sunt intru totul de acord ca satul romanesc ar putea reprezenta unul dintre cele mai importante ingrediente in renasterea noastra ca tara si neam:
http://rumaniaeconomic.wordpress.com/tag/satul-romanesc/
Aici un interviu mai vechi si strategia lui Georgescu si altii:
http://www.ziuaveche.ro/exclusiv-zv/intalnirile-zv/intalnirile-ziuavechero-clin-georgescu-sunt-oameni-pregtii-s-i-dedice-viaa-reconstruirii-acestei-ri-7933.html
Centrul National pentru Dezvoltare Durabila (CNDD) a fost creat in anul 1997, sub egida Academiei Romane, ca agentie a Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Din 2001 s-a transformat intr-o fundatie independenta, extinzandu-si activitatea.
http://www.sdnp.ro/
http://www.sdnp.ro/documents/media_room/o_solutie_pentru_iesirea_din_criza_dezvoltarea_durabila.pdf
E-mail: office@ncsd.ro
EurActiv.ro reflecta intregul proces de consultare care va conduce la forma finala a Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila in cadrul unei sectiuni speciale „Dezvoltare Durabila”.
http://www.euractiv.ro/
Executivul a aprobat Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila 2013-2030 – Publicat: 14 Noiembrie 2008
Guvernul a aprobat Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila la orizontul anilor 2013-2020-2030. Documentul urmeaza prescriptiile metodologice ale Comisiei Europene si reprezinta un proiect comun al executivului, prin Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, si al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, prin Centrul National pentru Dezvoltare Durabila.
Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila
http://www.euractiv.ro//download.php?file=articleFiles/SNDD-12%20noiembrie%202008_11181327.doc
The National Strategy for Sustainable Development
http://www.euractiv.ro//download.php?file=articleFiles/NSDS-Eng%2012nov_11181327.doc
http://strategia.ncsd.ro/
Ce sa ii fai frate daca la asta a dus politica de pina acum. E clar ca este falimentara. Deci trebuie sa facem invers sau ma insel?
gresesti dl bula!de cand nu ai fost la tara?sa vezi oameni care muncesc si fac bani din agricultura?
Daca o luam iar cu idealizarea taranului roman, n-am facut nimic.
La europarlamentarele din acest an media votantilor din mediul urban a fost depasita de aceea din mediul rural.
Si atunci despre ce vorbim ?
Traiasca si infloreasca galeata cu faina si ulei 🙂
Pai atunci este bine. Ca nu mai avem oricum tarani deloc. Sunt doar pensionari la tara. Si atunci ia zi care este cauza crizei asteia ca nu mai raman decat aia de la oras…..cand o sa ii eradicam si pe astia cred ca o sa fie liniste ca nu mai au mult:)
Situatia asta o stiu eu si voi inainte sa vina sa ne spuna acest domn. Ideea este ce facem? Daca toate deciziile astea sunt deja luate…ce facem? Basescu era ptr. Rosia Montana si gazele de sist pana acum 1 an…apoi a dat-o cotita. Domnilor….Ghadafi si Ceausescu au fost inlaturati ptr. ca doreau sa fie independenti. Si ei aveau servicii secrete….noi? Nici macar o baioneta nu ma lasa sa am in casa…nu am zis ca nu sunt pregatit dar legal…eu nu am voie nici un cutit de bucatarie. Tot ce bem, mancam, gandim e controlat. Si atunci? Bazele de date cu noi sunt vandute ca la piata, ne vindem singuri informatiile despre noi in facebook si twitter de buna voie. CE NE FACEM?
Ce am vazut noi in filme SF va deveni realitate…ne vom ascunde prin canale, vom lupta ca trupe de rezistenta etc. File ca Time, Special Report, Demolition Man, Cloud Atlas vor deveni realitate. Impotriva unor companii care controleaza guverne, armate private etc ne vom lupta. Ne vom alia cu oameni de alte religii si concepte doar ptr. a salva specia umana.
@ radu …..
toate acestea dupa WW3 …… dupa etapa militara cind marile armate ale lumii se vor anhila reciproc iar jumatate din omenire va pieri din multiple cauze , va urma etapa ideologica in care se va urmari prin globalizarea fortata transformarea umanitatii supravietuitoare in sclavi lipsiti de gindire proprie !!!!!!!
cum a fost dupa WW2 cind ideologia bolsevica atee a fost implementata fortat in tarile satelit ale comunistilor asa va fi si dupa WW3 cind se va implementa la scara globala conducerea unica , moneda unica , ideologia unica , controlul total al informatiilor , controlul totalal al comertului si indivizilor , forta de represiune unica , justitie unica , alimentatie pe cartela , etc
atunci , cei care vor supravietui vor constata ca viata bate filmul … cu mult mai mult decit isi poate imagina cineva acum !!!!!!!!!
si vecine , bine zici …… oamenii se vor uni si vor lupta impotriva ideii de control total ……. vor lupta impotriva dezumanizarii individului ………..
adevarata lupta a neamului romanesc se va duce dupa WW3 ….
multe grupuri de romani , caracterizat iprin indaratnicia lor istorica si genetica impotriva injectarilor ideologice , vor juca un rol important in lupta impotriva sclaviei moderne supertehnologizate …..
bineinteles ca aceta teroare la scara planetara va dura cel mult o generatie , poate si mai putin , insa ca intensitate nu va fi existat nimic similar in trecut
etapa militara a WW3 nu este decit o etapa pregatitoare pentru implementarea unui regim sclavagist modern !!!
bineinteles ca pe masura ce ne apropiem de evenimentele respective , informatiile transcendentale vor fi mai multe si mai clare
Informatia de Sus este puterea care va ghida rezistenta unama printre valurile sociale care vor matura planeta …
„bineinteles ca pe masura ce ne apropiem de evenimentele respective , informatiile transcendentale vor fi mai multe si mai clare”
Bre asa de curiozitate… Pe aceeasi cale ai aflat ca rusii si chinezii au crima in sange?!
@ watcher
bre vecine , ai fixisme de mi-ai replicat o fraza dintr-un comentariu mai vechi de-al meu ?
vecine , ai inceput de luni cu taria ?
ce intrebare stupida mai este si asta ?
esti in limba dupa comunisti de sari ca ars de fiecare data cind cineva ii arde la ideologie ?
ai ceva cu Transcendentalul? …
era prea multa liniste pe blog si te mincau degetele pe tastatura de ai pus de-un troling …..
sau ti se pare ca au fost kilariti prea putin si vrei mai multi ca sa fii satisfacut partial de orgasmul matemetic al statisticii
Totalui de ucisi in cele doua tari Rusia si China din 1945 incoace trece de 140 milioane !!!!!
bag de seama ca ai memoria scurta de vrei confirmari repetate
bre matale acuzi natiuni cand de fapt ar trebui sa acuzi sisteme de guvernare… care pana la urma pot fi schimbate
Cand acuzi natiuni si dai verdicte atat de radicale cam e cazul sa trecem la exterminarea lor… ca cam sunt defecte ca sa zic asa..
M-ai facut curios ca am vazut ca citezi din Arsenie Boca, Justin Parvu, Paisie Aghioritu si apoi ai trecut la transcendental… 🙂
buzu nu te supara dar bre nu o mai da cu bolsevici si ateii ca asa pot zice si eu de Hitler sau Mussolini
ce e asa de rau la o moneda unica cel putin in Europa ai dovezii pentru macar jumatate din ce ai zis ar fi cat de cat rau
Domnul Georgescu spune foarte bine ceea ce spune, pentru mine chiar surprinzator de bine dat fiind pozitia pe care o ocupa dupa cum spune articolul (si ce teorii mai umbla despre Clubul de la Roma).
Multe din ideile si conceptele prezentate in articol ar trebui sa faca parte din planurile si programele oricarui guvern roman, indiferent din ce partide e format.
Cateva lucruri trebuie sa fie ca niste linii neschimbate in dezvoltarea (sau ridicarea) Tarii.
asa o sa ajungem
Domnilor …va scriu acest Decalog de indobitocire: (decalogul lui Chomsky)
1. Poporul trebuie sa aiba mereu mintea ocupata cu nimicuri
2. Poporul trebuie sa perceapa conducatorii ca salvatori
3. Poporul trebuie pregatit ptr. mai rau ca sa se obisnuiasca cu idea
4. Poporul trebuie sa creada ca traind mai rau e spre binele populatiei
5. Poporul nu trebuie sa sesizeze legatura dintre cauza efect
6. Poporul trebuie sa actioneze sub imperiul emotiilor
7.Poporul trebuie obisnuit cu satisfactii ieftine si facile
8. Poprul nu trebuie sa aiba acces la informatiecorecta si completa sub nici o forma
9. Poporul trebuie sa aiba spirit de turma
10. Poprul nu trebuie sa creada in existenta strategiilor de manipulare
radu
tot ce ai postat matale se face de catre toate guvernele
concluzie santem transformati in roboti
@ radu ….
interesant vecine
merita putin detaliat :
Preluare adaptată din mediul internet
Avram Noam Chomsky (n. 1924) este un reputat lingvist american, profesor emerit la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
În afara mediilor academice, Chomsky este mult mai cunoscut în lumea întreagă pentru activitatea sa politică, îndeosebi în ceea ce priveşte critica vitriolantă la adresa politicii externe a Statelor Unite, dar şi a guvernelor altor mari puteri. Drept care este considerat şi o personalitate marcantă a stângii politice din Statele Unite.
Noam Chomsky a identificat şi a explicat, într-o formulare pe înţelesul tuturor, regulile de bază ale manipulării pe care se bazează puterea politică în criza de legimitate şi pe care el le numeşte strategii ale diversiunii. Ele au fost sintetizate în ceea ce poate fi numit “Decalogul Chomsky”.
Decalogul Chomsky
1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate
Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.
2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii
Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile.
Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice.
3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău
Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.
4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său
Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.
5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte
Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.
6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor
Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.
7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare
Pentru aceasta: Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tine cetăţenii în ignoranţă şi a manipula opiniile colective după bunul-plac.
8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă
Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.
9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei
Pentru aceasta: Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turmă şi sunt uşor de controlat.
10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare
Pentru aceasta: Să apelezi la toate cuceririle ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.
sursa :
http://www.cotidianul.ro/secretele-puterii-politice-dupa-an-chomsky-193621/
Macar de ar fi ai nostri asa destepti sa invete sa manipuleze dar daca te uiti la campania electorala a lui ponta nu poti decat sa razi cu un ochi si cu celalalt sa plangi.
In viata mea nu am crezut ca o sa vad o astfel de campanie decat in coreea de nord…lipsesc poemele inchinate lui mikey ponta mouse dar e timp si pentru ele..
@Eroul
Ai dreptate, multe vorbe putine solutii,spune lucruri generale fara a veni cu solutii concrete. Aia 500 000 de tarani cu ce vor lucra pamantul,cu plugul cu boi? unde vor depozita recolta? cum isi vor finanta lucrarile?
Din pacate am impresia ca a inceput campania electorala…
Suna bine „prin noi insine” , dar nu ni se potriveste. ..
nu prea ai fost pe la tara amice!Sa vezi cum se lucreaza cu tractoare si ce silozuri sunt!
amice… cred ca stau mai mult pe la tara decat tine, tractoare vechi de pe vremea lu impuscatu? ma faci sa rad sunt si utilaje mai noi,dar foarte putine, cat despre silozuri, cu o floare nu se face primavara. revin la ce am spus mai sus. De unde bani pentru tarani?
Si ale cui sunt?
ale taranilor?!
AM intrat in posesia unei carti formidabile pe care v-o recomand. „APUSUL AGOREI” scrisa de un fost SIE pe nume Aurel Rogoja. Va explica tot ce vreti sa stiti in legatura cu Romania, Ucraina, ISIS, Siria, Iraq…apropo ptr. cei care cred ca Romania fiind in NATO e „acoperita”. Dupa acest autor si da si dovezi iata concluzia: ” Distrugerea Romaniei este o cauza nobila” – ca sa citez ce spune o concluzie trasa la o intalnire secreta un reprezentant UDMR cu unu agent secret rus aflat la Tiraspol.
Tovarasi! 🙂
Sincer… eu nu am incredere in organizatii care au in componenta experti din atit de multe state… mai ales ca nu sunt clare sursele de finantare ale acestei organizatii…
Pe de alta parte mai stim noi pe unul care a plecat cu geamantanul de valuta la Bruxelles ca sa fie primit si el intr-o loja din asta…iar mai apoi a incercat sa se sinucida cu fularul din dotare… 🙂
In rest domnul Georgescu le zice bine… chiar mai bine decat ne asteptam noi…vorba ceea zisul nu costa nimic!
Spune-i prostului ce vrea sa auda si al tau este!
PS- Faptele dau valoare fiintei umane nu vorbele!
Stati departe de minciuna
Calin Georgescu, speranta masonica a LIGII DISTRIBUTISTE, face propaganda CLUBULUI DE LA ROMA. Adunarea Generala a Clubului tocmai a avut loc in Romania, co-organizator fiind BNR si guvernatorul Mugur Isarescu
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/category/noua-ordine-mondiala-2/masonerie-noua-ordine-mondiala-2/
Clubul de la Roma este un cunoscut think-tank masonic globalist care promoveaza ideea unei guvernari globale pentru rezolvarea problemelor omenirii:
Clubul de la Roma: FARA UN GUVERN GLOBAL OMENIREA VA DISPAREA. Adunarea Generala a Clubului va avea loc in Bucuresti (octombrie 2012)
Adunarea Clubului tocmai isi incheie lucrarile organizate anul acesta in Romania:
iegzact!bine punctat, Dacule:)
@ Dacul dd ……
ok,ok, vecine ….dar pune si tu un macar un link , ca sa citim si noi astialalti ceva mai multe detalii …. nu le pastra doar pentru tine 😉
http://www.cotidianul.ro/fara-un-guvern-global-omenirea-va-disparea-182069/
Post Time 4 august 2014 la 14:35
Pe la sfarsitul paginii este si articolul
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/category/noua-ordine-mondiala-2/masonerie-noua-ordine-mondiala-2/
Despre Clubul de Roma…
https://www.youtube.com/watch?v=fEu9GFJIw8g
Acest Călin Georgescu este o băşinică umflată în laboratoarele băşiniste de la Cotroceni.
http://www.rbnpress.info/wp/azi-se-implinesc-95-de-ani-de-cand-opinca-romaneasca-a-eliberat-budapesta-de-ciuma-rosie-bolsevica/
Victor Ponta, primit în Harghita ca un oficial străin în Ținutul Secuiesc, cu imnul Ungariei
http://www.napocanews.ro/2014/08/victor-ponta-primit-in-harghita-ca-un-oficial-strain-in-tinutul-secuiesc-cu-imnul-ungariei.html
daca tradatorul asta ajunge presedinte vom fi la fel ca si
in anul 1940 vom pierde Ardealul !!!
va ajunge cu siguranta ca asa vor americanii!
Wesley Clark, CNN 1999 :
„Let’s not forget what the origin of the problem is. There is no place in modern Europe for ethnically pure states. That’s a 19th century idea and we are trying to transition into the 21st century, and we are going to do it with multi-ethnic states.”
Absolut incredibil! 🙂
Calin Georgescu ne insira o serie de „solutii” care nu vor fi niciodata puse in aplicare.
De ce?
Pentru ca arat timp cat tara este condusa de mafioti, demni urmasi ai comunistilor, nimic bun nu se va concretiza.
Oare ne va oferi domnul Calin Georgescu si solutia eliminarii mafiotilor de la conducerea Romaniei? Probabil ca va spune ca trebuie sa-i pedepsim la vot 🙂
Musoiu
spune tot daca vrei sa spui ceva concret si nu maniupula, nu numai comunisti si urmasi lor au distrus Romania dar si capitalismul ce a facut si ce face in continuare
PREDA PAUL
Ma acuzi de manipulare? 🙂
Dupa 1989 Romania a fost orice dar nu tara capitalista. Toti comunistii si securistii au ramas la putere. Ei s-au transformat in „milionari de carton” si au falimentat tara, cu largul concurs al populatiei indobitocite.
Ce e aia tara capitlaista ?
Adica cumva Haiti este / a fots tara „comunista” ?
Vedeti domnule „capitalist” este un cuvant . Atat. O notiune. Ca sa va explic ce e aia notiune sa zicem „caine”. Ce e aia un „caine”? Ca caine e si mastifu, ciobanescu anatolian (fiare de 100 de kile!) si pechinezu. Dar si maidanezu (fara valoare comerciala daca nu il faci manusi!) e tot „caine”.
La fel si stat „capitalist” a fost Guatemala in anii 80-90 (razboiul murdar impis spre genocidul indeinilor maya) , Haitei cu famelia Duvalier la putoare, Argentina din nou in faliment. Tot capitalista era si Spania lui Franco si este Spania sub regele Felipe azi. Capitalista este si SUA dar si Elvetia …
Si cand zici „capitalist” nu are importanta daca noii capitalisti sunt vechii comunisti (de fapt cativa dintre ei..de ex Basescu ori Putin) ci daca propretatea privata se extinde si la principalele mijloace de productie (uzine samd) ca se poa imagian si un stat „socialist” in care sa fie permise micile intyreprinderi particulare sa zicem cu pana la 20 angajati si in care coopweratia care nu este neaprat „comunista”) sa detian alte proprietati comerciale
@Ghita Bizonu’
De ce mai pui intrebari daca stii deja raspunsurile?
Da-mi voie sa te invat eu ce inseamna capitalism.
Daca te intereseaza vreo definitie stiintifica atunci capitalismul este un sistem economic bazat pe productie,piata libera,antrepenoriat si domeniu privat unde agentii economici opereaza pentru profit.
Daca te intereseaza ce inseamna democratie si capitalismul liberal (blamat doar din lipsa de cunoastere aici pe site) iti spun eu. Inseamna dezvoltare si antrepenoriat care duce la concurenta ce implicit duce la preturi mai mici si calitate mai buna (de aia made in china e o mizerie si made in SUA are o alta valoare). Capitalismul este un sistem bazat pe meritocratie. Daca esti capabil faci, daca nu nu.
Democratie inseamna LEGI si respectarea lor. Democratia inseamna egalitate in drepturi (atentie egalitatea in drepturi nu intre oameni). Democratie inseamna libertate si ca sa dau o fraza celebra „libertatea mea se opreste unde incepe libertatea ta”.
Altfel spus ghita tu scri acum pe un produs al capitalismului ,internetul, cu un alt produs al capitalismului ,calculatorul, si poti sa scri ce vrea muschiu tau (in limita regulilor site-ului) din cauza democratiei.
Sper ca ai inteles explicatia asta si ai iesit din miturile astea urbane precum „vai ce bine era pe vremea lu impuscatu ca aveai tv 2 ore”.
Ai putea sa traiesti fara CORA,Carrefour,Coca Cola, Nike etc etc. ? Absolut toate sunt produse ale capitalismului. Pana si Dacia Logan e un produs capitalist.
Sa iti aduc aminte gama variata de produse pe vremea comunistilor ? Pana si atunci marfa de calitate Kent si Pepsi erau facute de capitalisti…
Ghita Bizonu’
O tara condusa de mafiti, in care coruptia este generalizata, nu este o tara capitalista. Este o tara mafiota, in care poporul doarme si mafiotii isi fac de cap.
Domnu’ Musoiu… 🙂
Cineva „drag” noua….. capitalism de cumetrie… 🙂
Atunci dupa dvoastra ce e aia „capitalist”?!
dany
Bine zis!
Ca sa ii intarasc punctul de vedere al domnului Musoiu va sugerez sa cititi T. Jefferson care avertizeaza pericolul constant in care traiesc democratiile si cum ele pot deveni tiranii atunci cand „legea devine injustitie”.
Pana si unul din parintii fondatori ai SUA acum cateva sute de ani stia ca democratia inseamna respectarea legilor si a regulilor. Romanii inca nu au aflat asta in 2014.
Cand clasa conducatoare fura de stinge nu poti numi stat democratic.
Cand clasa conducatoare fura de stinge nu poti numi stat democratic.
Pana la un stat democratic nu suntem nici macar stat de drept…
Solutia eliminarii mafiotilor de la conducerea Romaniei este VOTUL.
Vox populi, vox dei .
Simplu.
Solutia eliminarii mafiotilor de la conducerea Romaniei este SPONSORIZARE ZERO
Si atunci dispar mariomnetele mafiei.
Gabriel
Exact 🙂 Trebuie sa-i pedepsim la vot 🙂 si sa ne multumim cu punga de faina si ulei 🙂
Cei care ne conduc reprezinta oglinda majoritatii (a celor care au votat).
Asta este, cu faina si ulei, sau mai nou, cu pantofi.
Consecinta unei saracii generalizate si al unui nivel educational din ce in ce mai scazut.
Cine-i de vina ? Eu cred ca sunt destui care stau pe margine si privesc.
Pe scurt, lipsa simtului civic.
@Gabriel…
„Cei care ne conduc reprezinta oglinda majoritatii (a celor care au votat)”–>> cunosc destui romani demni de lauda care muncesc in strainate cat si in RO… Daca acesti oameni voteaza pe X care este un patriot iar aia lenesi si puturosi invatati la punga cu ulei voteaza pe Y care doar promite ca nu-l doare gura … Nu inteleg de ce acesti oameni valorosi care gandesc si muncesc trebuie sa se supuna unei majoritati formate din capete pline de alcool si burti inghesuite cu mici… Nu cumva in sistemul romanesc se perpetueaza cultivarea prostiei, lipsei de educatie si nemunca???? Nu cumva aceste masuri sociale doar perpetueaza hotia, prostia, nepotismul si nemunca? Nu cumva aceste masuri sociale chiar ajuta pe unii care vor sa ajunga la putere?
@dany
Asa este in democratie, minoritatea se supune majoritatii. Ca ne place sau nu, acestea sunt regulile.
Pe de alta parte, nu pot sa nu observ ca la vot se prezinta cam 30%. Ce fac ceilalti 70% ? Oferta politica nu este multumitoare ? Atunci de ce nu se organizeaza sa ofere o alternativa ?
In utlima vreme au aparut cateva initiative. Mare mi-a fost dezamagirea cand am vazut ca erau „tot ei”, dar cu alte stampile pe fund.
Si atunci vin si intreb si eu ca tot romanul, „Să-mi spui d-ta, pentru cine votez. Iaca mai e un sfert de ceas şi se închide alegerea… Eu… pentru cine votez?” 🙂 🙂
Cat despre educatie … eh… Ca de obicei, nu sunt bani. Si ca o opinie personala, nivelul in scoala a scazut foarte mult … Cam de pe la inceputul anilor ’80.
Deci cu alte cuvinte @Gabriel nu conteaza cine esti, ce poti, cat ai studiat si cat ai muncit… trebuie sa te supui gandirii unora care toata viata s-au visat cu burta plina de bere si mititei… care toata viata lor au sters biroul sefului cu limba…
Poti sa-i scoti tu pe aia 70% din case cu arcanu’ ca la oaste 🙂 si tot va castiga cine trebuie… Sigur vor vota si aia din cimitirele din TR…tot ca sa ne faca noua in ciuda…
@dany
In ’47 au venit unii care au spus ca stiu ei mai bine ce trebuie poporului roman.
Era o minoritate cu un „inalt simt politic, spirit revolutionar si inarmata cu lupta de clasa”.
Vreme de 50 de ani „au gandit in locul nostru” pentru ei aveau „radacini sanatoase” si nu erau virusati de „intelectualism”. Ba ne-au mai pus si un „tatuc” pe un model verificat de Mao Zedong.
Nici eu nu sunt multumit cum e acum, dar democratia, asa cum e, e de preferat.
Gabriel
Nu doar lipsa simtului civic este problema. Noi nu avem o justitie dreapta cu legi neinterpretabile. Mafiotii sunt complici cu politaii si magistratii. Coruptia este generalizata si populatie se trezeste greu, daca se mai trezeste.
Cred ca acum multi politisti si magistrati sunt oameni corecti de frica lui Baserscu.
Dar inainte cunosc multi care si-au facut vile si lor si la copii.
din 89 incoace ia zi ce este Romania nu tara capitalista unde poti sa cumperi si sa vinzi orice
Daca Romania era cu adevarat o tara capitalista, cu o economie de piata, condusa de profesionisti si patrioti atunci Romania ar fi fost departe, mult mai mult decat ceea ce a fost in anii interbelici.
In schimb am ramas blocatii cu fii si nepotii PCR-ului.
In nici o tara capitalista nu poti sa cumperi si sa vinzi orice. De exmemplu nu poti ca cumperi ptr tine o mitraliera. Sa nju mai zic de tun sau baomba atomica. Da nici sclavi . Si nici heroina sau LSD. Dinamita este supauisa unoer restirictii (trebe sa ai activiate incariere samd)
A da Stiu. Uneori in unele state unii reusesc sa detina tancuri. DEZARMATE!!
Daca Romania era capitalista si democrata pe bune nu doar pe hartie atunci eram Polonia azi…
In statele capitaliste se vinde si se cumpara absolut orice pe baza reglementarilor in vigoare… Ca nu ajunge la tot mocofanul o mitraliera sau un tanc este cu totul altceva… 🙂 Ca de aia sunt reguli si legi scrise…
In capitalismul de cumetrie avem legi scrise care sunt respectate din cand in cand de powlime, iar aia care sunt motzul powlimii cer celorlalti sa le respecte … nicidecum ei…
Nu eu am afirmat din 89 incoace ia zi ce este Romania nu tara capitalista unde poti sa cumperi si sa vinzi orice
Daca reglementarile in vigoare zic ca nu ai voie sa ai mitralera atunci nu ai voie sa cumperi si sa vinzi orice!!
Sa cumperi si sa vinzi orice inseamna chiar orice : sclavi , heroina, plutoniu sau sau mitraliere, animale din specii protejate samd
Nu se permit in nici o tara din lume!! Sau macar in cele civilizate.
Deci dupa tine ce inseamna orice?!
@Nea Ghita..
Imi calc pe inima si iti raspund desi nu prea ma indeamna inima avand in vedere limbajul pe care il folosesti…
M-am referit strict la diferenta RO -state capitaliste dezvoltate…
Esenta este asta: la capitalistii aia adevarati legile si regulile scrise sunt respectate in proportie foarte mare, in schimb in RO (desi avem legi si reguli in conformitate cu UE), aceste legi sunt respectate foarte putin si in majoritatea cazurilor se cauta o varianta ocolitoare…. Iar sarea si piperul la toata chestia asta o dau tocmai aia care sunt in frunte…
Iar aia din frunte fac pe dracu’ in patru ca si restul poporului sa faca exact ca ei… De aia am ajuns sa facem autostrazi la pret dublu fata de alte state din Vest… de aia avem o armata subdotata si plina de coruptie… de aia economia duduie de parca sta…
In esenta, capitalismul de cumetrie a prins radacini solide in RO…
Uitasem! In momentul cand ai incalcat legea in Vest fii sigur ca executi si pedeapsa… in schimb in RO … mai scrii o carte…. mai „prestezi” servicii la firma lu’ finu’… etc
Bun..meseriasii vor salva tara..Ipotetic eu sunt soldat, stiu bine sa ucid, e deja o rutina si o fac bine.Eu cum pot sa prosper? Pe cine sa ucid?daca vine altu mai bun si ucide mai bine si mai repede ca mine ce ma fac? Taran..
Da 🙂 Dar trebuie sa ai tractor si cel putin 500 de ha de pamant. Vei fi mosier.
in occident o ferma cu 50 de h de pamant-Germania -produce un venit anual de 150 000 de euro!Nu trebuie sa ai 500 de h dar 50 sunt de ajuns!Totul e sa nu vinzi productia din camp! Sa cresti animale,pasari si sa vinzi produsele lor!
Cred ca gresiti.Daca faceti un calcul cat costa kg de grau sau porumb sa zicem un leu maxim si o gaina mananca cinci kg de grau pe luna si ca sa creasca un an consuma 60 kg adica sase sute de mii gaina care strainii o dau cu doua sute mii lei vechi. Motivul pentru ca nu o hraneste cu grau sau porumb ci cu faina de oase, de peste alterat, calciu , fosfati , si putine tarte de cereale.Mancam o gaina umflata cu chimicale si noi romanii care crestem natural dam faliment.
Rentabil e sa faci din cereale faina sau produse paste, macaroane, biscuiti, alcol, bere etc.
Dar lumea nu are bani si de aceea zic ca statul sa-i sprijine cu proiecte si sa adune mai multi tarani intr-o firma mixta stat particular. Si dupa untimp cand treaba merge statu sa se retraga. Da noi ne dam in barci sau ne plimbam cu elena din troia.
capraru
tocmai ca Germania are unde sa-si vanda productia au piete de desfacere
vezi si in magazinele din Romania unde nu mai vezi
aproape nici un produs romanesc toate sant din import
Eroul Bula , Gabriel , radu
Traiasca si infloreasca galeata cu faina si ulei
Pai da dintai au fots adusi la sapa de lemn sau mai putin
Radu Nici macar o baioneta nu ma lasa sa am in casa…nu am zis ca nu sunt pregatit dar legal…eu nu am voie nici un cutit de bucatarie. Chiar asa? Adica eu am cutir de bucatarei indispretu legii? A da baioneta.. din pacate am „ratat” momentul si mi-au „scapat” 2 baionete
@Ghita
Am trait vremuri cand am fost mai sarac cu mult decat acum si la fel si profesorii mei.
Asta nu i-a impiedicat sa-si respecte statul de profesor si sa ma invete carte, iar eu nu mi-am permis sa nu-i salut atunci cand ii intalneam. Si le port respect si azi, chiar daca unii au trecut in nefiinta.
Asta-i.
Ce intelegeti prin sarac?!
Ca aia care se burcura la kilu de zahar .. au niste prbleme. Zaharul ala chiar conteaza!!
Si in comparatrie cu ce ste acu un profesor in 70 era bogat!!
Ghita are dreptate: trebuie sa ajungem ca Elvetia si US – cei cu stagiu militar facut sa plece cu mitrailera acasa (in US nu cred ca se intampla, dar in Elvetia am citit cu ochii mei ca da)
Gabriel, corect si la tine… moralul a fost pus jos in mod sistematic de televiziunile post-decembriste cu emisiuni care nu ar trece de comitetele de cenzura din nici un stat capitalist ce se respecta (G7). Avem si noi pretarii nostrii… si nu-s putini cei carora le sclipesc ochisorii la bogatiile patriei
deci solutiile sunt 3:
– schimbat numele Romaniei in Dacia si predat o noua istorie care sa ne indrepte un pic mai mult
– mutat capitala politica la Alba Iulia (ca coruptia e clar ca merge in mana cu banii din centrul economic)… si lasat Bucurestiul ca New Yorkuè
– toti tinerii cu stagiu militar facut sa plece acasa cu mitrailiera din dotare (nu cred ca justitia va mai fi o problema in acel moment)
si sa vezi tu ce liniste si pace si frumusete de Elvetie o sa facem din Romania in nici 20 de ani de o sa isi ia notite tot grupul G7
hai noroc !
@ghtr
Am vazut si eu un video cu elvetienii cu arma in casa din tata in fiu, merg la trageri etc.
in legatura cu solutii
schimbarea numelui este un lucru absolut necesar, impreuna cu schimbarea imnului si eliminarea „stemelor” „regionale” „Transilvania” „Moldova” „Tara Romaneasca” etc, noi am fost/suntem o raritate in Europa.
La noi nu au existat „regiuni”, ele au aparut cand s-au maronit treburile si am fost separati, suntem aceeasi natie, aceeasi limba fara dialecte si alte chestii precum in unele tari din vestul Europei…
Capitala daca este mutata la Alba Iulia s-ar putea ca tot ce e peste Carpati, la sud, sa ajunga ca partea de est…adica saracie…din motive romanesti…….
+ ce am observat, daca te uiti la Bucuresti si la celelalte capitale din jurul nostru, sunt asezate ca si cum fug una de cealalta intr-un cerc (ma refer la distante) 🙂
In legatura cu armele acasa, pana nu se clarifica treaba cu mongoloizii nu prea ar fi recomandat…
noroc si tie
1. nu stiu cine-s mongoloizii. si daca sunt aia ce au venit calare si vor bucata aia cu aur si munti atunci o rezolvam si pe aia tot in stil elvetian. adica la inceput sa nu dam mitrailiera decat la cei din trupele super speciale si cei de la informatii – sa doarma si ei linistiti in casele lor in timp ce rezolva aceasta problema moscovita
2. oricine sau orice problema ar fi ea se poate rezolva doar prin „empowering” poporul… si asta URGENT. pana mai avem un popor… nu de alta
restu-s de acord.
baftoc
Am un bun prieten meserias in tamplarie, mobila si alte acareturi si castiga binisor platind din mana la casa de pensii.Cu toate astea fura de rupe pe oricare om apeleaza la serviciile sale, dar o face finut si nici nu realizeaza lumea ce s-a intamplat ci pleaca de la el cu impresia ca ramai cumva dator meseriasului pentru „nimic”.. poate asta e reteta succesului
Daca prietenul dumneavoastra este meserias si lumea continua sa apeleze la el chiar daca „fura de rupe”, inseamna ca vina nu este a lui, ci a clientilor prosti.
@Gabriel citez”Nici eu nu sunt multumit cum e acum, dar democratia, asa cum e, e de preferat.”
Si eu zic la fel dar trebuie sa perfectionam democratia adica sa facem adevarata democratie .In ziua de azi cine are banu castiga alegerile .Hai ca statu sa dea suma fixa la partide funtie de numarul de alegatori si sa fie interzisa sponsorizarea. Atunci oameni cu bani nu mai au nici-o putere si va fi adevarata democratie.
O sa castige ideile politice nu banul.
sa stii ca nu am gresit cand am spus ca se pot face bani din agricultura!ai dreptate cu pastele cu faina!Asa fac nemtii dar sa stii ca o gaine -de 1,5-2 kg crescuta natural cu floarea soarelui ,orz,grau ,porumb te duce la 50-60 de lei!Un curcan de 12 kg -s-a vandut de sarbatori cu 250-300 lei!Sunt oameni care au inceput sa dea bani pe hrana cat de cat naturala!Si mitul ca romanii sunt saraci -are o mica doza de falsitate!Vezi cat e valoarea economiilor populatiei in banci si te-ar pune un pic pe ganduri!Vezi cum pleaca cu cosurile pline din magazine!Sunt multe pradoxuri in aceasta tara izvorate din lipsa de educatie si din lipsa de interes!
Mai demult circula un banc : Capitalismul inseamna exploatarea omului de catre om ! In comunism e exact invers …
Eu ma gandesc la o alta abordare a sintagmei [poate cam utopica deocamdata ], conducator – popor sintetizate fiind necesitatile primare societatii ca tara in primul rand , majoritatii secundar , plus planul de asteptari pe perioada determinata iar apoi se poate elabora un program care trebuie IMPUS ! conducatorilor ,astia trebuind [si ] sa jure pe cand o dau cu biblia la respectarea punctelor sau demisia de urgenta dupa o perioada stabilita [ poate si oaresce racorica la nevoie fiind controlabili usor ca persoane publice , slujbasi ] daca nu-l respecta . Adica nu prea mai merge cu nevoile si neamu ‘ la per general …piramidal cata vreme ala de sus e mai mediocru decat baza
Avand problema data , cine o poate rezolva cel mai eficient pe durata determinata , ala are prioritate ,la vot , pe explicarea rezolvarii .Sunt cativa buni la o tema anume , aia se ocupa de tema iar al mai bun coordonator , de ei .La sfarsit ul perioadei date si asumate ,socoteala si scadenta , anchetarea evolutiei si plata in demisii anisori sau verzisori
Cu alte cuvinte , PLATFORMA PROGRAM TRE FACUTA SI IMPUSA conducatorului ,DE CATRE SOCIETATE ! ca oricum ala n-o sa-o faca veci ., o fac aia de la fmi &licurici si p.r. ca-i mai comod .la burdihan .Si cam in primul rand asta ar trebui votata , apoi omu care ar face cat mai mult din ea.
Lucrurile se simplifica cu atat mai mult cu cat punctele sunt clare pe nevoi si actiuni ,fara a lasa loc de manelisme electorale .si smiorcaieli prin targ .
eu as propune eliminarea totala a partidelor si votat fiecare individual……
ce vrea toata lumea nu o sa se intample niciodata, decat cu paru’….
la fiecare 6 luni referendum pentru presedinte si parlament/guvern
sa bifam ce au promis, daca le-au facut, daca lipseste una, mars la groapa, pentru lovitura de stat (asta pentru ca a ajuns in functie pe baza de minciuni si fals)
sunt o multime de variante care ar fi logice din punct de vedere uman, de bun simt…da’ cine sa o faca? doar unu calare pe tanc gata sa se arunce in streang cu nepasare, daca o da in bara…si daca o sa apara unu ca ala, idiotii o sa stea la tv indignati ca „democratia” e in pericol si apoi plang cand o iau prin toate orificiile la fiecare alegeri….
M.C
afirmatile tale, bravo !!!
M.C
am asa o intrebare pt tine din ce judet esti ?
Calarasi
MC, nu erai din HR ?
@ M.C. Hm , desfintarea partidelor ca entitate statala , n-as vedea-o ca solutie , ele au idei si doctrine bunicele , sociale la baza ,[ se pot imbunatatii categoric ] create de oameni destoinici , problema e de vanturat viermii care si le-au insusit abuziv pt. a le decredibiliza , oamenii fac si valoarea si praduiala .
Ar fi fain sa vina unu calare pe tanc , da io-s cam satul de persoane providentiale , mai degraba tre coalizat , bagat fainosag la net , facut fiecare cate o picatura , de acolo l-or prelua si media ”de bransa ” ca n-au ce face [, mde ,ratingul ,] si creat curent de opinie , cu cat mai multi se baga , cu atat mai bine toata treaba e ca lucrurile sa devina miscare de masa cu posibilitate de manifestare in strada masiva ca aia-i sperie de fapt cel mai mult pe mameluci .
1 singura persoana tinde clar spre dictatura , e controlabila si anihilabila , dar cu o echipa ,care poate strange valori din varii domenii ,pe efectul bulgarelui de zapada incet, incet se poate incropi cate ceva , odata ce astia dispar .Poate ca ar trebui o infuzie de technocrati in toate domeniile politic-decizionar-legislativ-administrativ , nu numa asa la varf ca cireasa pe rahat .
Inceputul ar trebui oricum facut chiar daca saovaielnic la start , ca cu astia burtosi de le transpira palmele la primul partz a licuriciului, e clar de mai rau in urmatorii ani .
Pana la urma caracterul si plasarea la locul potrivit poate face diferenta . Pt. ca in definitiv ceea ce e important in treaba asta e ”doar ” onestitatea in primul rand . Nu mai poate unu , lasa pe altul , esaloanele , odata ce stiu ce au de facut , merg si singure , chiar daca conducerea se schimba . Asa-i de altfel si la nemti sau japonezi , societatea merge ca stiu ce program bazic au , si asta-i pregatit pe ani , nu pe 2 luni de campanie .
Anunt Important :
Deja avem o celula la Nana .
Mai avem nevoie de 499 :))