Prezenţă NATO în România în perioada următoare!

nato comandamente

Astăzi, în cadrul Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, s-a aprobat înfiinţarea a două comandamente în perioada care urmează. Este al doilea moment important pentru România, după aderarea la NATO, din 2004.

Ministerul Apărării Naţionale împreună cu reprezentanţii noştri de la Cartierul General NATO urmează să implementeze măsurile care se impun pentru realizarea acestor capabilităţi militare.

Măsurile luate sunt pentru reasigurarea flancului estic şi sud-estic al Alianţei şi al Uniunii Europene.

Comunicat MApN

121 de comentarii:

  1. Din cate am auzit este vorba de un comandament de divizie in Bucuresti, operational 80% pana in 2016 si de vreo 40 de oameni la MK un fel de local operational HQ

  2. o sa aduca vreo 10 abrams, vreo 20 de bradley si alte componente terestre mai putin importante…eu unul sunt curios daca o sa aduca ceva AA sau niste avioane…ar fi ceva daca ar aduce o escadrila de F-16

    • Ideea ar fi sa aduca niste Abrams sa se poata da si tanchistii nostri cu ele …… pentru orice eventualitate.
      Ai vazut ce bine a fost ca au venit cu F-16 de atatea ori. Au plecat pilotii nostri la curs si repede-repede au iesit la zbor la simpla comanda.

      • americanii au peste 4000 de M1A1 stocate…sa ajunga vreo doua batalioane la noi nu ar fi rau…mai ales ca germania devine din ce in ce mai mofturoasa si stocurile de leopard 2 din ce in ce mai mici…asa stii ca americanii in caz de razboi iti dau abrams-uri si piese de schimb, ca au destule

    • Problema e ce pot face acele 10 Abrams si 20 de bradley in conditiile cvasi-inexistentei apararii antiaeriene?

      Orice lucru ar incepe americanii/NATO in Romania, trebuie sa se desfasoare sub umbrela unei aparari antiaeriene serioase. Altfel eu unul nu vad sensul…

  3. NATO este un lucru bun si util.
    Asigura stabilitatea zonei.

  4. poate o escadrilă de F 18 sau alea nu sunt pentru noi ??

  5. F18…uhhh..ar fi foarte tare!

  6. off topic

    Un scenariu stintifico-fantastic

    Rusia,din cauze de faliment sigur intr un an jumate maxim 2 invadeaza pana la sf lui martie Ukraina,tarile baltice si Romania!

    Cum? asa cum a spus Putin!Cu un milion de militari f bine echipati,capabili sa inainteze pana la frontiera cu Ungaria,Polonia,Bulgaria in 2 saptamani!Campania s-ar intinde pe cel mult 3 saptamani si ar costa Rusia in jur de 2 miliarde de dolari pe zi!Rusia ar evita confruntarea cu fortele nato(minuscule)din tarile baltice si Romania(kogalniceanu-de altfel izolate in baza) suprasaturand cu artilerie si aviatie orice impotrivire locala!Astfel ar avea capul de pod spre Ungaria,Bulgaria-Grecia-Serbia via Italia!Polonia se va evita pt ca-rezistenta va fi puternica-politic insa se va avea grija ca socialistii polonezi sa aiba un atu in plus in confruntarea de pe scena politica poloneza!

    Premise-1Obama nu va ataca Rusia:a) Din lipsa de timp;b)de frica-pana cand congresul il va demite situatia de facto in Europa se va fi stabilizat:)

    2.Nimeni in vest nu va plange dupa baltici,Romania,Bulgaria!

    3.Pretul petrolului si al energiei in general va exploda :)(„Putin„ spus) 😉

    PS:bineinteles ca Germania si Franta nu exista in scenariu pt ca politico-militar pur si simplu nu conteaza!

    Ei,ce spuneti,cat vi se pare de SF acest scenariu? 🙂

    PS-am luat act de opinia lui Zoro.i l rog sa retina ca eu NU sunt Buzu..

    • Bre @Mihule…
      Scenariul asta iti apartine?
      Nu de alta dar ceva asemanator a mai fost scris pe aici la comentarii acum cateva zile…

    • Ce-ai fumat, bro? Vreau si io…

    • De unde scoate rusia 1 milion de soldati bine.echipati si antrenati? La meleonul asta mai trebuie cam inca un meleon pentru logistica…fa un calcul cata mancare iti trebuie pe zi pentru milioanele astea… plus ca armata asta asta nu o poti ascunde asa usor. e sf rau..

      • E simplu….fiecare vine cu mancarea de acasa si musai o dusca de vodca. Iar celalat meleon pentru logistica vine din China, ca bonus. Pleaca rusii, vin chienezii…..si toata lumea e fericita! :))))

        • Corect … defapt un meleon de vodcari … si zece meleoane de orezari … care vor trece pe grau, ovaz, orz, etc. … sa behaie prin Yuropa … 10 beleoane de chinezi este egal fix … nimic … oricum in caz de razbel mondial … cade si economia lor … atunci mai bine mor in lupta decat de foame … contabilitate pura … ” Unul mananca doi pui si unul niciunul … in medie amandoi mananca cate unul” … va aduceti aminte … se cheama … cica … tot PIB …

    • Mai Buzule, le gandesti ca deobicei pana la jumatate.
      Deci Rusia ocupa in 2 sapt: Ukraina, Romania, Bulgaria grecia, Ungaria, etc.

      – Trecem peste faptul ca se cacaie de un an cu regiunea DonBass fara progrese deosebite (decat daca consideri victorie ocuparea in 6 luni a unui aeroport distrus)
      – Trecem peste faptul ca inainte sa te gandesti sa ocupi Rom sau Bulgaria trebuie sa STABILIZEZI si sa SECURIZEZI Ukraina (adica sa tii trupe ocupate acolo).
      – Trecem peste faptul ca Rusii nu au suficienti oameni pentru campania asta decat daca lasa descoperita complet Siberia. Si daca Chinezii o invadeaza ce faci ? Ca nu poti sa dai cu bomba nucleara in ei ca o sa o incasezi si tu.

      Uite, pentru tine trecem peste toate astea …
      Ok, felicitari. Ai ocupat toata Europa de Est.

      Si acum ce faci ? Ai un teritoriu imens care trebuie securizat si nu iti aduce nimic. Poate sa ocupe Rusia Europa de Est cum a ocupat SUA Afganistanul. Stateau in bazele lor militare kilometrice si ieseau doar noaptea. Nu poti securiza granitele. Problema e ca „insurgentii” Esti-Europeni spre deosebire de Talibani ar putea avea access la niste arme un pic mai sofisticate … deci sansele sa avem o mortalitatea destul de ridicata in randul ocupantului sunt destul de mari… Iar avantaje .. zero. Economic Rusia nu e UE sa aiba nevoie de spatiu de expansiune, iar strategic, in ziua de azi avem suficiente rachete intercontinentale sa nu trebuiasca sa vii langa Berlin ca fii o amenintare.

      iar premisele sunt stupide

      1.Obama nu va ataca Rusia. lol, in WW2 au asteptat ca germania sa ocupe Rusia si sa devina de neoprit sau au lovit-o cat era vulnerabila ? Tu crezi ca Obama o sa stea linistit ca Rusia sa ocupe toata Europa, sa se inarmeze ca sa vina peste ei dupa?. „ha ha ha. vai de mama ta”

      2.Nimeni in vest nu va plange dupa baltici,Romania,Bulgaria! Sigur ca nu. Tocmai de aia o sa ne inarmeze. Pentru ca luptele sa nu se duca in vest ci sa fie aici, departe, in est. Problema lor nu e materiala.

      3.Pretul petrolului si al energiei in general va exploda :)(„Putin„ spus) Pierzi din vedere esentialol. Totul e cerere si oferta. Pretul va creste daca exista multi cumpatori, nu automat daca e razboi.

      • Ma fratilor,una peste alta Putin tocmai a declarat ieri mobilizarea tuturor rezervistilor!In Rusia mobilizarea unui numar de rezervisti are loc anual insa nu se face prin decret presidential si nu pt toate armele:
        http://www.garant.ru/news/605541/

        Eu nu vb de ocuparea Bulgariei si Ungariei ci numai a Romaniei si statelor Baltice!Bulgaria si Ungaria sunt deja subt ocupatia politica a Rusiei!La fel Grecia!
        Uitati va ca de la Helsinki in 99 europenii sa dau de ceasu mortii sa creeze un corp rapid de interventie,dupa ce au fost luati prin surprindere de razboiul din Kossovo!Aceasta forta de interventie trebuia sa numere 60.000 de militari in..2003!!!!!!!!!Nato rapid reaction force nu are nici pana n momentul de fata o forta cu un comandament unitar,tehnica,etc!Cei 13.000 sunt doar pe hartie!!Nnu exista o baza logistica pt ei!!!
        Putin are destule resurse pt 3 saptamani de razboi-care nici nu va fi!Vva fi doar un mars fortat prin Ucraina si Romania-in scenariul meu SF!(un amestec de lucruri stiute si fictiune)
        China nu va ataca Rusia din motive clare-razboi nuclear!L ar pierde fara drept de apel!Intrebarea este:va risca America un razboi nuclear pt baltici si Romania?Va risca Franta,va risca Germania?Eu zic ca nu!!!Razboiul nuclear e bineniteles o succesiune a conflictului conventional cauzat sa zicem de teoretica incercare a NATO de eliberare a Romaniei si Balticilor(conf.art 5)-puneti mana si cititi acest articol,sa vedeti ce spune!veti fi surprinsi:)
        Raman la parerea ancorata in realul unei lumi in razboi ca pretul energiei va exploda necontrolat in cenariul meu SF!

        Si nu,nu am mai fumat iarba de ceva timp,am facut in iarna o pneumonie atipica de am stat 2 luni numa pe ceaiuri! O fi de la ceaiuri:)

        • Of of, Buzule. Ai pierdut atata amar de vreme pe forumul asta si tot n-ai priceput care e faza cu razboiul din Ukraina.

          Stii pe unde e Merkel si Hollande acum ? Negociaza o „transare” a conflictului.
          Evident cu 3 zile inainte au pregatit un pic terenul si au scapat catre UA ceva mai multa info poate si o racheta ca sa le simta rusu gustu. Drept urmare le-a cam strambat tablitzele la separatisti… Asta asa .. ca mesaj cam cum ar sta treaba daca se implica un pic mai mult. La fel cu mesajul lui Obama cu trimiterea de arme letale.
          Putin pe de alta parte se da si el cocos, ca mobilizeaza, ca face, ca drege. Si adevarul ca saracutul nu prea are de ales. Rusia fara Ukraina e kaput ca superputere. Nu exista. Complexul miliar Sovietic e impartit intre statele foste URSS. Rusii nu pot completa piesele lipsa. Ca exemplu, singurul portavion Rus (Amiral Ciocan) e facut fix in Ukraina. mare parte din rachetele URSS la fel. Avioane transport … Antonov e in Ukraina. Au facut ceva incercari sa il inlocuiasca dar nimic care s semene ca experienta si marime.

          De asta incerca mai fraierica sa ia DonBass-ul. Ca pe acolo e concetrata industria militara. Partea care spera ei – au sanse sa o ia. Mai departe de DonBass inca nu indraznesc sa priveasca. Ar mai fi si un level 2 – daca unesc Transnistria cu DonBass-ul si Ukraina ramane fara litoral devine neviabila economic si – spera ei – se intoarce singura in „URSS”. Da’ poti sa te relaxezi. Nu-i de nasu lor asta.

          Ocuparea Romaniei … ti-am mai spus. Problema cea mare e ce faci dupa. Ca Ungaria/Bulagria nu e chiar asa de in curtea Rusiei cum zici tu. Vezi cazul South-Stream. Economic sunt legati de UE. De acolo vin banii. ACOLO SE DUC EXPORTURILE LOR. Daca UE inchide robinetul iese lumea in strada de foame. Gazele nu tind e foame mai baietica. Sigur, incerca un joc de glezne poate mai pica ceva dar exista linii care nu se trec.

          • Ma omule,inca o data,eu nusunt buzu..tot respectu pt buzu..de acord cu tine ca rusia fara ucraina se duce dracului de tot…scenariul propus de mine e un sf dezbatut prin niste cercuri..l am propus spre dezbatere fiind pur si simplu interesat sa aflu ce cred uni dintre conationalii interesati de situatia din ukr.PS:controleaza ti atitudinea cu iesiri de genul:”fraerica”si „vai de mama ta”

            • „am propus spre dezbatere fiind pur si simplu interesat sa aflu ce cred uni dintre conationalii interesati de situatia din ukr”

              aaa, pai zi asa.

              Legat de situatia din Ukr, „conationalii crede ca” Vulturica-Presuvica a intrat cu bata peste Ursulica-Jigarica la el in vizuina si da cu bata in el ca burghezu’ (fara pic de mila socialista). Nu e chiar frumos ce face el, dar tinand cont de istoricul relatiilor din Lupul Dacic si Ursulica-Jigarica nu se poate baza pe compasiunea noastra crestin ortodoxa.

              Ursulica-Jigarica fiind pe vremuri destul de puternic si suficient de prostovanel-bolovanel cat sa nu il intereseze sa aiba relatii bune cu celelate vietuitoare ale padurii. Acum, fiind la ananghie, Ursulica-Jigarica si-ar dori ca vietuitoatele sa ii ia partea sau macar sa nu fie de partea Vulturului Presuv, insa e prea tarziu. Si incerca tot felul de trategii care nu fac decat sa il ingroape si mai rau: maraie la vecini – indepartandu-i astfel si mai mult.

              Ce am invatat copii astazi ? Ca in viata e bine sa avem si sa ne cultivam prieteni pe care sa ne bazam, indiferent cat de superputere suntem azi, pentru ca pritenii pe care tii faci cand esti puternic nu te uita si te pot ajuta cand esti slab. Amenintarile si bataia merg, pana se strang toate animalele padurii impotriva ta iar atunci poti sa fii tu si marele Leu ca tot nu rezisti, daramite un ursulica-Jigarica …

        • Ok.De dragul scenariului! Nu uitati ca orice razboi are o componenta militara si una politica.Razboiul este o continuare cu mijloace militare a politicii.Rusia va fi demonizata pe plan mondial ca stat agresor si se va face o mare coalitie aliata in contra ei.Konet film!

    • Putin a spus ‘daca as fi vrut’ ar fi etc etc.. Si nu stiu cine poate sa il contrazica ca poate sa faca ce a spus:) .Orice om cu mintea intreaga stie ca are dreptate. Chestia este ca se pare ca nu vrea.

  7. uk va veni cu 4 typhoon nu se stie exact unde dar avioanele alea sunt cele mai tari dupa f22 americane

  8. Asta e comandament de ocupatie pentru ca ei au impus taierea fabricilor de armament , scoaterea unitatilor la licitatie si epave F16 la mana a treia in timp ce rusii se pregateau de 20 de ani pentru razboiul din Ucraina. E la fel ca in 1989: americanii intra in Panama si sovieticii in Romania cu cei 35000 de turisti.

    • Parca am mai zis odata ca faci parte din categoria alora care nu au nicio treaba cu nimic dar sunt tari in gura… Incetul cu incetul iti arati adevarata fatza…
      @Razvane… poate ne spui si noua sub cate nume posteaza dumnealui…

      • Degeaba zici tu Dany, ca omu are drepate si nu se poate combate cu lozici ieftine ca stie orice prost cum s-a furat si taiat in tara asta fabrica dupa fabrica. Stim cu totii ce inseamna resursele si cum se obtin: Fundatia de Asimov este o lectie politica pentru orice fraier.

    • Durere mare pe rusofili 🙂 🙂 🙂

    • F 16 la mana a 3a nu cred ca a fost initiativa ametrloca..
      Ca ei „prefera” ca Romania sa ia F16 este altceva si de inteles. Ar plauda si mai tare daca me-ma comanda 48 de F 18 SuperHornet noi noute „cu de toate” .

      Insa rablele protugheze sunt plata si rasplata cuvenita lu Barosso pentr sorijinul acorfdat lu Basescu in vara lu 2012. De altfel firme protugheze au mai primit ceva contracte prin Romanistanu basisizat .. Si in combinatie era bagat si nelu Iordache ala care o plimba pe Udrea cu elicopteru. Undrea care era .. ehe ! Lenuta lu Baselu!!!
      Dar asa la mica barfa – Portugalia era ultima tara care sa … Nu ca am ceva cu ei – imi place Linda de Souza, Amalia Rodrigues , vinul de Porto cand (extrem de rar) am ocazia samd – insa saracii nu se comparau cu RSR sau Romania pana in 1997 . Adica in comparatie cu ei noi chiar eram tara industrializata

      • „Insa rablele protugheze sunt plata si rasplata cuvenita lu Barosso pentr sorijinul acorfdat lu Basescu in vara lu 2012”
        Epic! 🙂

        • Cam asta e adevarul, sunt rasplata pentru pirat. Iar astia de sunt la putere acum au inghitit galusca si au acceptat rablele de F-16 ca sa nu mai dea Barosso in ei. Intreaga clasa politica trebuie data jos, inlocuita.

          • de accord. Mama o vazui pe Udrea este neagra. Asta este tata cand furi cu sacosa. Vin vremuri negere. O sa tipe ca din gura de sarpe. De cand a vazut ca pierde Campania a inteles ce urmeaza.

    • @DF
      ce ii ala comandament de ocupatie ?
      de unde stii tu cifra exacta de 35 de mii de turisti din 89 ?
      ai stat sa-i numeri sau ai facut parte din ei ?

  9. Ieri se discuta despre prezenta a 5000 de oameni, numai britanicii anuntand ca trimit 1000 catre Polonia si Romania, asadar nu-i jucarie.

    • Acum sa-i vedem pe aia care sustineau cu „tarie” ca NATO nu trimite nimic in RO…
      Parerea mea este ca incetul cu incetul Forta de Reactie Rapida a NATO se muta in statele baltice, Polonia si Romania… Este nevoie sa punem si noi osul la treaba…

    • doar ca, daca am retinut bine, britanicii incep sa trimita de prin 2016-2017…

    • Diversi zairisti dau ciufre diferute .. de la 5.000 la 11.000.

      • Ti-am zis ca noul macho de la Realitatea, Rares Bogdan, acum 2 saptamani si ceva, zicea ca din primavara vin 11 mii de soldati nato cu arme si bagaje cu tot….el cita de pe ‘surse’! Vom trai si vom vedea! 🙂 Suna interesant oricum…

    • Pai azi la Tv spuneau ca astia 5000 nu vor fi dislocati in est, sa nu-i supere pe rusi. Eu stau tot in vest, dar ajung in 2 zile in caz de nasoleala. Tot pe noi cade sa rezistam 2 zile…cam greu in conditiile actuale! Cu omuleti verzi ne-om descurca noi, dar cu un atac direct si la putere maxima al Rusiei, nu stiu daca rezistam pana vin aia 5 mii. Sau daca rezistam, ne gasesc traumatizati vai mama noastra!

  10. Bre, comandamente comandamente, da’ sper ca nu ne alegem numa’ cu niste ofitzarani de stat-majori-pe-minore ca d’astia avem cacalau, ceva soldatzei cu tancuri, avioane, aparare AA, daca nu e cu suparare la moscova, se poate 🙂 ?

  11. http://www.publika.md/aplicatii-de-rutina-sau-se-pregateste-ceva-putin-mobilizeaza-rezervistii_2226601.html

    Aplicaţii de rutină sau se pregăteşte ceva? Putin mobilizează rezerviştii
    Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret cu privire la mobilizarea rezerviştilor pentru exerciţii de luptă în 2015, transmite ITAR-TASS.

    Responsabili de realizarea mobilizării sunt guvernul şi administraţiile locale.

    Sarcina prioritară a exerciţiilor cu rezervişti va consta în perfecţionarea abilităţilor şi cunoştinţelor militare, iar accentul se va pune pe dezvoltarea capacităţilor de mânuire a echipamentului modernizat.
    Suspecte actiunile lui Putler!

    • Se poarta negocieri de „pace” si cum rus+pro au suferit mari pierderi in ultimul timp este nevoie de noi „vluntari” pt. a putea sustine ofensiva si/sau presiunea mediatica cel putin pe durata lor.

      Au inceput sa fie aduse BM 27 cu avionele la granita cu Ucraina. Se pare ca „fortificatiile” facute de ucraineini le dau mari batai de cap fiind cam greu de distrus.

  12. Si uite asa adevarul incepe usor usor sa iasa la lumina (de ce avem nevoie de industrie de aparare si mai usor cu importurile si aliatii ne apara, sigur ca ne ajuta dar cand, cu cat si cum. Nu poti sa iti bazezi intreaga stategie de aparare pe: „lasa ca vni alti”):
    „Secretarul american al Apararii, Chuch Hagel, a exprimat preocupari, joi, in legatura cu riscul unei sciziuni nord-sud in cadrul NATO, in contextul in care unele tari membre pledeaza pentru contracararea actiunilor Rusiei, iar altele sunt ingrijorate de grupul terorist Stat Islamic, relateaza ABC.

    “Sunt foarte preocupat de sugestiile privind tratarea cu prioritate, de catre NATO, doar a uneia dintre problemele de securitate. Ma tem de o potentiala scindare nord-sud intre aliati”, a spus Hagel, aflat la final de mandat.

    In sudul Europei, tari precum Spania si Italia au exprimat ingrijorari privind expansiunea grupului terorist sunnit Stat Islamic, activ in Siria, Irak, dar si in nordul Africii.

    “Se contureaza un fel de clivaj intre statele din nordul si sudul Aliantei Nord-Atlantice”, a confirmat un alt oficial american, sub protectia anonimatului.”
    http://www.mondonews.ro/secretarul-american-al-apararii-exista-riscul-aparitiei-unui-clivaj-nord-sud-in-cadrul-nato/

    Sigur ca si geografia joaca un anumit rol dar sa nu uitam divizarea, pe sfere de influenta prin care s-a incercat „democratizarea/integrarea” Rusiei. Cand Europa s-a divizat in sfere de influenta (tot ce este la sud de Ungaria a revenit Rusiei) nu s-au asteptat la acest rezultat?. Era logic ca Rusia va cauta sa creeze si sa aprofundeze divergentele din cadrul NATO folosind tarile care sunt, preponderent, sub influenta ei.
    La aceste s-au mai aduagat si tari din nord pe masura ce influenta US scade.

    ///

    Explozii la Odesa si Ivano-Frankivs’k (in vestul Ucrainei).

    John McCain impreuna cu unii demcrati si republicani amenita pe Obama cu initierea unei legi’ care sa il oblige sa trimita armament in Ucraina.

    Germania si Franta incearca sa impuna o nou „pace” Ucrainei, dupa cea de a Minsk , evident rus+pro raman cu teritoriul nou cucerit (cam 1500 de km) cum si in „pacea” dinaintea ofensivei ramaneau cu teritoriul cucerit.

    Tancuri distruse si alte echipamente:
    https://www.youtube.com/watch?v=RsSdDfsqt7I&feature=youtu.be
    https://www.youtube.com/watch?v=BNgsETaMK9Q

  13. Observ că au apărut tot felul de scenarii, unele mai fanteziste decât altele, dar toate destul de interesante. Nu putem știi acum care sunt șansele de a se materializa unul din ele, sau dacă vom asista la o combinație de scenarii. Este dificil de estimat corect ce s-ar putea întâmpla în cazul unui conflict armat de amploare în zona balcanică între Europa (în special statele membre NATO) şi Federația Rusă (sau o alianță militară estică condusă de Moscova).
    Un lucru este clar. Dacă România nu întra în 2003 în NATO şi am fi rămas undeva pe „un drum al nostru” din punct de vedere geopolitic, acum cu siguranţă ne-ar fi fot incomparabil mai greu. Securitatea noastră naţională ar fi fost deosebit de incertă.
    Nivelul oarecare de securitate de care beneficiem acum ca şi membri NATO (chiar dacă aportul nostru militar la alianță şi investițiile în apărare ulterioare primirii ca membru, nu se află în capul listei celorlalți parteneri), prețul pe care l-am plătit a fost enorm – nu obligatoriu fiind un preț material. Imixtiunea cercurilor euro-atlantice în treburile noastre interne, precum şi cantitatea de suveranitate pe care am cedat-o către Vest, au fost de asemenea considerabile.
    Să ne ferească Dumnezeu de așa ceva, adică de un război cu Federația Rusă. Pentru că generațiile actuale au uitat sau nu prea au cum să știe cam cum e cu războiul, ce înseamnă un conflict armat de amploare şi ce s-ar putea întâmpla cu România ca stat, în cazul unei asemenea situații. Iar numărul posibil de victime este greu de estimat având în vedere puterea şi precizia capabilităților militare din prezent.
    De aceea, voi posta şi eu în continuare câteva scenarii militare, pe care unele dintre ele le-am scris în anul 2013, puțin înainte de începerea conflictului armat din Ucraina.

  14. Extras din scenariu 1:
    (18 martie 2014)
    „Undeva la sfârșitul lunii decembrie anul trecut, scriam un scurt material (articol) intitulat „Românie, mare atenție pe cine provoci…” [Anexa 1 la prezentul text]. De fapt, l-am elaborat cu ceva timp înainte, iar ceea ce a fost postat a constituit doar un rezumat provenit dintr-un text mai amplu. Cine l-a citit, l-a citit. Unii poate că l-au copiat. Cine nu, nu a pierdut ceva deosebit. A fost vorba mai mult o viziune scenaristică. (…) Îmi imaginam atunci o amplă confruntare armată între o Uniune Asiatică condusă de Federația Rusă de o parte și NATO de cealaltă, confruntare ce ar putea avea loc inclusiv pe teritoriul României. Sunt doar scenarii, cu un anumit grad de materializare – sper eu infim.
    Între timp, situația geopolitică reală din această zonă s-a precipitat în jurul Federației Ruse.
    De acum încolo, indiferent de finalitatea politică și militară a acestei expansiuni a unui fost imperiu, nu vom fi martorii decât a unor efecte negative asupra oamenilor de rând – desigur, nu doar din România. Mai mult de-atât, tind să cred că ceea ce s-a petrecut între Ucraina și Federația Rusă în ultima lună, va constituii un nou „11 septembrie”, dintr-o perspectivă diferită – geopolitică. Cu alte cuvinte, lumea (cel puțin Europa) nu va mai fi la fel. Estimez schimbări semnificative în multe arii de activitate – unele ireversibile.
    Voi explica pe scurt în cele ce urmează părerea mea despre cum s-a ajuns aici, de ce și mai ales care sunt posibilele scenarii pentru viitorul apropiat.
    Aveam mari pretenții legate atât de NATO cât și UE cu privire la asigurarea legitimității unor acțiuni geopolitice (aici: forțarea acțiunilor cu privire la atragerea Ucrainei spre vest). Ambele structuri au în componență servicii de informații specializate în anticipări strategice, care probabil au furnizat rapoarte și analize cu privire la riscuri (în principal, posibila provocare militară a Kremlinului). Cu toate acestea, s-a „reușit” deschiderea unei posibile Cutii a Pandorei.
    Probabil că există persoane în înaltele cercuri decizionale ce gândesc că lumea s-a cam plictisit de atâta pace. Păcat… deoarece întotdeauna în marile războaie, soldații mor și generalii petrec după încheierea păcii. Într-un război economic lucrurile sunt similare. Soldații sunt oamenii de rând, iar generalii clasa politică.
    Dacă Rusia nu ar fi dispus de rezerve naturale și energetice ample (utilizate frecvent ca armă politică), cu siguranță cercurile euroatlantice ar fi jucat cartea Ucrainei mult mai dur. Dar cum poți să joci dur și să încolțești o superputere (mai ales militară) care printre altele asigură cel puțin 30% din necesarul de gaze naturale utilizate de economiile celor mai emergente state membre ale UE (mai ales Germania).
    Având în vedere caracteristicile și modul de funcționare a industriei germane, chiar și o scădere cu 5% din aceste livrări energetice, ar provoca efecte greu de estimat. Să nu trecem cu vederea peste interdependența economică complexă dintre cele două state (schimburi de zeci de miliarde de euro anual). Germania este totuși, motorul economic al UE, motor alimentat parțial de Federația Rusă sau state din aria sa de influență.
    Cumva, ambele părți se au la mână cu câte ceva. De aceea, viitoarele sancțiuni vor fi simetrice și cu implicații complexe.”

  15. Extras din scenariu 3 – continuare:
    (18 martie 2014)
    „Este greu de crezut faptul că Federația Rusă se va opri doar la Crimeea. Până acum acțiunea de expansiune rusească a „mers ceas”. Mă refer la o expansiunea pacifistă (rece), culmea… similară cu demersurile Germaniei naziste din perioada 1936 – 1938. Începând cu toamna lui 1939, politica a tăcut pentru șase ani. Dar în același interval de timp, tot la „tăcere” au fost aduși peste 72.000.000 de oameni. Unii analiști istorici susțin faptul că unele evoluții și evenimente conflictuale de amploare, respectă anumite tipare. Sper din tot sufletul că omenirea nu este chiar atât de involuată moral încât, în situația în care tensiunile geopolitice în jurul dosarului Rusia-Ucraina s-ar precipita progresiv, să fim martorii unui nou război mondial. Un lucru este cert. După un posibil al Treilea Război Mondial vor fi puțini martori.
    Voi încerca să fiu succint, cu toate că aș avea multe de relatat.”

  16. „SCENARII POSIBILE
    Scenarii optimiste cu tentă „reallpolitik”:
    • Federația Rusă se va mulțumi doar cu anexarea peninsulei Crimeea, iar Occidentul va accepta resemnat acest fapt. Cu toate acestea, Kremlinul va câștiga un „cap de pod” de o importanță strategică incontestabilă și posibilități noi de proiectare a forței și influenței militare în zona extinsă a Mării Negre. Relațiile economice și politice între UE și Federația Rusă se vor răci semnificativ. Pe termen scurt, România va fi afectată, dar nu într-o măsură semnificativă;
    • Întreaga Ucraină se va separa în două state independente. Unul filorus, care în cele din urmă va fi asimilat de Federație și celălalt vestic ce va adera la UE. Transnistria va deveni de asemenea, parte integrală în Federația Rusă, iar restul Republicii Moldova va adera într-o primă etapă la UE (posibil și NATO), iar apoi se va uni administrativ și politic cu România (ca urmare a unor referendumuri ce vor avea loc pe ambele părți ale Prutului). OBSERVAȚIE: există o posibilitate ridicată ca însăși acea „Româna Mare” ce ar rezulta ca efect al fuziunii cu Republica Moldova, să dobândească până atunci un sistem de organizare de tip federație – mai ales ca urmare a tendințelor separatiste din zona Transilvaniei (tendințe care cu siguranță se vor amplifica prin sprijin și impact social în urma demersurilor din prezent ale Rusiei – inclusiv prin intermediul agendelor separate pe care Kremlinul le desfășoară în direcția Budapestei). Mă refer aici la un interval de timp de 10 – 15 ani;
    • Izolarea accentuată de natură economică şi diplomatică la care va fi supusă Federația Rusă de către comunitatea internațională, o va determina într-un final să renunțe la ambițiile sale imperialiste (scenariu puțin probabil).
    Este posibilă chiar și o combinație a acestor trei scenarii optimiste, fiind un optimism la scară europeană, nu și zonală sau etnică.”

  17. Extras din scenariu 5 – continuare:
    (18 martie 2014)
    „Scenarii Pesimiste:
    • Federația Rusă va proceda la anexarea forțată inclusiv a părții estice din Ucraina. Vor izbucni conflicte armate zonale ale forțelor ruse cu tabere susținute de partea occidentală de către UE și SUA (între armata rusă și diferite miliții/structuri paramilitare proeuropene). Un asemenea conflict va avea loc inclusiv în zona Transnistriei. Rezistența militară a Republicii Moldova va fi susținută de către NATO prin intermediul României. În scurt timp, România (împreună cu alte state membre UE) va rămâne fără livrările de gaze naturale din est. Astfel, vor fi accelerate demersurile (intereselor cercurilor din SUA) de exploatare a gazelor de șist, fapt ce va genera instabilitate socială (inclusiv în România) și posibile efecte negative asupra rezervelor strategice de apă. NOTĂ: într-un viitor îndepărtat, apa dulce va constituii cel mai important element strategic al puterii zonale a unor state printre care și România;
    • Odată cu intensificarea tensiunilor diplomatice şi militare dintre Ucraina şi Federația Rusă, va demara o cursă a înarmării pe flancul de est al NATO (alocarea unor capabilități puternic întărite în zona de est a Poloniei și Dobrogei în România. Între timp, Moscova va spori semnificativ prezența militară în Marea Neagră şi la granița de est a Ucrainei. Vor începe amenințări directe către Republica Moldova. Chișinăul va solicita imediat sprijinul României şi Occidentului. În Ucraina (zona Crimeea), forțe armate vor ataca trupele rusești din Crimeea, precum și unități militate ruse din zona de graniță (mă refer la forțe beligerante independente de armata ucraineană). Kremlinul va acuza direct NATO pentru responsabilitatea acestor acțiuni. Încep represaliile Rusiei şi ciocnirile armate migrează în teritoriul ucrainean pe direcție vest. Practic armata rusă invadează Ucraina. Un atac masiv cu rachete sol-sol cu rază medie asupra Poloniei și României (direcționate preponderent asupra obiectivelor strategice și militare) va arunca în stare de război întregul efectiv militar euroatlantic. Între timp, Bucureștiul își intensifică (cu sprijin NATO) dispozitivele de apărarea antiaeriană din zona de graniță cu Republica Moldova şi litoralul Mării Negre. O mare parte din rachete rusești vor fi interceptate de către sistemele de apărare ale NATO de pe teritoriul României. Cu toate acestea, vor fi lovite multe obiective la sol. Se înregistrează importante pierderi în rândul civililor. În cazul României, rețelele energetice, rutiere și feroviare de la est de Carpați vor fi paralizate. Să trecem cumva la un „timp prezent” al acestor posibile evenimente. Se înregistrează o primă ripostă a armatei române. Rachete lansate din România lovesc obiective militare rusești din peninsula Crimeea și din alte zone aflate adânc în teritoriul Federației Ruse (Sudul regiunii Lipețk). Între timp, pe teritoriul României și Poloniei, sunt dislocate importante efective şi capabilități militare ale NATO. Întreaga zonă de litoral este militarizată. Sunt bombardate intens cu rachete, orașe din estul României, inclusiv capitala. Au loc evacuări importante către Transilvania a populației civile din zonele expuse. Evenimente similare se produc în Bulgaria și zona de nord a Turciei. La scurt timp, NATO lansează un atac masiv (terestru și aerian) împotriva Rusiei prin Caucaz și dinspre Constanța pe Marea Neagră. Au loc confruntări aeriene și navale ample în aria Mării Negre. Rușii încearcă o debarcare pe litoralul din România și Bulgaria. Toate podurile de peste Dunăre din zona României, Serbiei și o parte din cele din Ungaria sunt distruse de către trupele NATO. Sunt luate astfel premisele unei posibile invazii terestre dinspre est. Podurile şi căile de comunicații din zona Strâmtorii Bosfor sunt bombardare de către armata Rusă pentru a izola Turcia de partenerii NATO europeni. (…). De aici încolo nu aș vrea să continui cu imaginația asupra ceea ce s-ar putea întâmpla.”

  18. Extras din scenariu 6:
    (13 decembrie 2013)
    „Rusia (împreună cu statele satelit ale acesteia) este și va fi pentru mult timp o foarte puternică forță armată. Dacă Occidentul va forța pește o anumită măsură „clivajul” Ucrainei, prin tendința de atragere a acesteia spre Vest, tensiunile geopolitice vor crește exponențial în perioada următoare, iar lucrurile ar putea „răbufni” imprevizibil. George FRIEDMAN prevede în cartea sa „Următorii 100 de ani”, o posibilă scindare în două a Ucrainei și chiar a Turciei (în mod similar), prima între ariile pro-europene și pro-ruse, iar cea de-a doua între curentul pro-occident și cel pro-islam. Dacă Ucraina se află prinsă între două arii de interese geopolitice, Turcia vibrează între două civilizații (cea Occidentală și cea Islamică), una aflată într-un declin demografic și moral accentuat, pe fondul unui progres tehnologic, material și informațional, iar cealaltă cu o creștere demografică și morală deloc de neglijat.
    Trebuie accentuată atenția asupra doua aspecte importante (printre altele): Rusia nu este singură. Rusia este imprevizibilă, mai ales atunci când este „încolțită”.
    De cealaltă parte, tendințele României de a reîngloba prin diferite forme Republica Moldova (acțiune de altfel benefică pentru NOI și justificată istoric pentru Poporul Român), cu siguranță va reaprinde conflictul transnistrean sub o dimensiune militară. Va fi un motiv în plus de a „provoca” Moscova. Nu contest anumite merite posibile de partea României. Dacă această „lucrare” va fi dusă la bun sfârșit (estimez cca. 20 – 25 de ani din prezent) și astfel într-un final, Republica Moldova va reintra în granițele României (desigur după UE), va fi probabil rezultatul a celei mai puternice, consecvente și bine coordonate acțiuni ale serviciilor de informații a vreunui stat european de după cel De-al Doilea Război Mondial. În anumite domenii nu contest că România ar fi rămas un „vârf” după 1990.
    Dar ceea ce mă îngrijorează sunt posibilele consecințe geopolitice și chiar militare. Nu îmi doresc materializarea unui scenariu în care cei care acum sunt în școala primară, să-și ducă mâine o mare parte din viață cu arma în mână. Împotriva cui… este greu de estimat. Din anumite puncte de vedere, România este destul de șubredă.
    Dacă toate aceste aspecte menționate anterior vor continua pe aceeași direcție, fiind forțată diplomația, există posibilitatea unei confruntări armate de amploare pe flancul estic al NATO. Emit aici ipoteze pentru termen mediu și lung. Un posibil atac, nu ar surveni doar din partea Rusiei. Mă refer exclusiv la scenarii cu un anumit grad de certitudine. Cu toate acestea, accept ideea conform căreia, cea mai mare certitudine în previziunile geopolitice și militare, este însăși incertitudinea.
    În contextul unui (posibil) masiv atac armat din partea unei alianțe de sorginte orientală (coordonată pe flancul de nord de către Rusia), România ar fi printre primele arii predispuse. Mă refer cu preponderență la Câmpia de Est (mai precis, Podișul Moldovei) și Dobrogea – apoi zona Bărăganului. Atacul ar fi direcționat în mare parte dinspre Marea Neagră cu înaintare spre Vest.
    Capabilitățile de apărare ale României din prezent, ar putea cel mult îngreuna înaintarea unei forțe armate semnificative al cărei vector ar porni din Marea Neagră sau/și prin înaintarea peste granița României cu Republica Moldova. A fost cât pe ce să pățim așa ceva în toamna lui 1968 – noroc de chinezi. În lipsa unei reacții militare și intervenții masive a NATO pentru sprijinul României (dislocarea unor importante efective de apărare și a unor forțe de reacție rapidă – mai ales sprijin aerian), Bucureștiul ar cădea în cel mult 10 zile din momentul în care primul blindat și-ar lăsa urmele șenilelor în nisipul țărmului Românesc. Cele mai moderne sisteme de artilerie de care dispune Rusia, ar putea lovi cu precizie capitala odată ajunse la Fetești. Desigur, Dunărea le-ar putea genera dificultăți, cât despre poduri peste Dunăre existente atunci nici nu putem discuta. Ar fi fost de mult bombardate în scop defensiv de către aviația NATO sau chiar de către Armata Română. Dar există sisteme de poduri din pontoane ușor de pus în operă, iar multe vehicule de transport blindate, sunt amfibii.
    Probabil că reacțiile NATO și ale SUA ar fi rapide și tenace, dar este un aspect discutabil. Dar în situația materializării acestei ipotetice invazii (revenind la tancuri), va avea loc cu siguranță o confruntare impresionantă (între forțele NATO și ale ACELEI ALIANȚE ESTICE), în zona Dobrogei și a Bărăganului. Nici nu vreau să-mi imaginez o imensă bătălie de tancuri și blindate (în zona Fetești – Ciulnița – Slobozia) între sute de T-90 venind dinspre Constanța (deja cucerită) și un număr impresionant de tancuri NATO (Leopard II, Abrams, T-85 românești, Leclerc etc.), pentru apărarea Bucureștiului – iar pe cerul de sud al tării noastre, bătălii aeriene impresionante în scopul sprijinirii ambilor beligeranți. Posibilitatea ca un asemenea scenariu să se materializeze este infim, dar nu inexistentă.”

    • tu esti vecin cu buzu?
      sau certat cu logica de clasa a III-a?

      nu de alta…dar kursk 2.0 la fetesti? 🙂 sute de tancuri debarcate la constanta? 🙂 rusii ar putea sa duca sute de tancuri la constanta doar daca ar trece moise de partea lor si ar despartii marea neagra in doua 🙂 si sincer e la fel de probabil ca restul scenariului

  19. Eu nu cred ca vom vedea picior de soldat NATO in viitorul apropiat.Intai procedurile pe urma trupetii.Asta este rolul acestui comandament.Sa spunem ca se vrea desfasurarea in teatrul de operatii a zece mii de soldati de pe teritoriul Romaniei.Tb asigurate spatii de depozitare pt. armament, munitie, alte echipamente, combustibil, alimente.Apoi ateliere de reparatii, asigurarea si fluidizarea transporurilor rutier,feroviar, fluvial si aerian.Crearea de centre regionale de comunicatii, asigurarea spatiilor de cazare, refacere , relaxare si locuri in spitale pt. trupeti.Dar cel mai important este realizarea coordonarii in teatrul de operatii intre Armata Romana si trupele NATO.Una este sa faci exercitii comune cu 3 batalioane si alta sa coordonezi la razboi mari unitati de lupta.Va trebui sa ne schimbam multe proceduri ca nu cred ca le vor schimba ei . Se vor schimba lanturile de comanda pt. o comanda eficienta in contextul unui plan de aparare sau atac sud-est sau est european.Abia atunci trupetii vor putea sa fie desfasurati rapid si eficient.Asta tb sa faca acest comandament si si-au dat termen 3 ani.Asa ca volens nolens va trebui sa iesim si noi din letargie.A, sa nu uit, se pare ca art.5 din tratatul NATO functioneaza in ciuda multor sceptici de pe aici.

    • Bune observatiile.

      „A, sa nu uit, se pare ca art.5 din tratatul NATO functioneaza in ciuda multor sceptici de pe aici.”

      Pe aceeasi logica se poate spune ca Art 5 o sa inceapa sa functioneze abia peste 3 ani, cand o sa fie gata procedurile, comanda, coordonarea, logistica, comunicatiile etc etc etc

      Deci pana acuma a fost doar asa, o notiune mai mult declarativa, dar in caz de criza majora si oarecum brusca era fara concretizare practica. Ca fara toate cele enumerate si care se vor pregati in urmatorii trei ani nu se puteau desfasura aici marile unitati sa lupte impreuna cu armata romana si atunci deci erau doar vorbe in vant…

      Si abia acum se pun bazele ca sa inceapa sa functioneze.

      Si nici daca bazele sunt puse nu-ti garanteaza nimeni ca nu se opune vaca aia sleampata din Jarmanica sau papitzoiul ala ofilit cu amante din FranciSTAN, plus ca pana se mai gandesc majoritatile cu proiectul de lege prin congres…

      Asa ca si scepticii aia aveau dreptatea lor…

  20. I-o apucat initiativa pe Merkel si Hollande, doar ca planul e al lui Putin:
    http://www.ziuaveche.ro/international/geopolitica/angela-merkel-si-francois-hollande-mesagerii-pacii-la-moscova-259103.html/

    Angela Merkel şi Francois Hollande au anunţat un plan diplomatic neaşteptat pentru a rezolva criza din Ucraina, cu vizite surpriză la Kiev şi Moscova. Cancelarul german şi preşedintele Franţei se întâlnesc astăzi cu liderul Rusiei ca să discute un plan de pace, după ce au stat de vorbă ieri cu preşedintele Petro Poroşenko.

    Potrivit mass-mediei ruse, președintele Franței și cancelarul Germaniei ar putea propune Kievului și Moscovei înghețarea conflictului din estul Ucrainei după modelul transnistrean. n privința planului propus de Vladimir Putin, jurnalista americană de origine ucraineană Miroslava Gongadze, care lucrează la postul de radio Vocea Americii, a declarat joi seara pentru canalul de televiziune ucrainean ‘Kanal 24′ că ‘oficialii americani au criticat dur planul trimis de Putin lui Hollande și Merkel’. ‘Putin ar fi amenințat că va face una cu pământul estul Ucrainei’, a spus jurnalista, citând, sub rezerva anonimatului oficiali și jurnaliști care l-au însoțit pe Kerry la Kiev.’Nu am văzut acest plan, dar se spune că este foarte mare și că ar conține amenințări că ei (rușii) vor face una cu pământul estul Ucrainei’, a declarat Miroslava Gongadze

    • Se duc sa-l urecheze pe Putler ca nu termina treaba mai repede ce dracu dureaza asa mult sa iei o Ucraina mai mult de jumatate Rusificata , sa-l ,mai pupe pe obraz si sa se asigure ca vor avea gaz mai ieftin ca ceilalti , se duc sa discute eventual unde se opreste Putler sa nu ajunga la Paris :)))) Mue astia sunt niste jucarii in mana lui Putler daca nu era Americanul se jucau rusii cu noi pana ne omorau , de ce oare ascultau americanii telefonul lui Angel Merkel ?? Oare era blat cu Putler ?

      • Nu am niciun dubiu ca ‘urata si piticul’ prefera sa cada la picioarele tarului, numai numai or castiga ceva de la rusi si s-or mai linisti apele prin zona aia, ca-i incaiera ‘aliatii’ mai mici din UE si NATO de frica rusilor. Multa lume ii uraste pe americani, poate au si dreptate in multe cazuri si argumente destule sa o faca, dara daca nu eru ei, odata cu caderea Germaniei naziste si disipirea puterii britanice si franceze de dupa ww2, SUA au ramas garantul securitatii batranului continent. Daca ei puneau botul la vrajeala lui Stalin si plecau imediat din Europa, acum Putin avea mosia in Lisabona si le facea cu mana la americani pe malul celalat al Atlanticului. Sa fim seriosi, rusul are frica doar de Uncle Sam, nu de parlitii astia de vest-europeni, cu aere de intelectuali politici obscuri! Tot ei vor fi cei care vor scoate tarile din Europa de sub bocancul rusesc, daca Putler va decide sa traga cu plugul prin batrana Europa!

    • Daca accepta respectivul plan, ucrainenii raman cu fundul gol, practic fara industrie grea. In scurt timp ar cadea cu totul in mana rusilor.

  21. Din ciclul „Lupta pt Pace”

    http://www.gandul.info/international/din-kiev-merkel-si-hollande-merg-azi-la-putin-cu-un-nou-plan-de-pace-in-ucraina-intrebarea-momentului-le-vor-da-americanii-arme-ucrainenilor-13807139

    Dupa cum zice Cristian Ghinea la sfarsit:

    „„Rusia se apropie de faliment. Faliment plus cadavre de soldaţi într-un război nedeclarat înseamnă că Putin se aşteaptă la nelinişti interne. Aşa că nu mai are timp, trebuie terminat planul: instalarea unui stat de facto în estul Ucrainei, pe model Transnistria”

    „Putin va trece la ofensivă pentru a putea spune apoi: ‘gata, rămânem cu ce am furat, hai să discutăm pacea’. ”

    In timp ce aia in State se gandesc mult si bine ca daca o fi sa dea un proiect de lege ca daca sa-i ajute pe ukrainieni cu niste acareturi gen drone si counter battery radars.

    Si in NATO se mobilizeaza asa incet o forta de reactie rapida, asa, pt 2016-2017, cand treaba e deja lamurita in Ukraina…

    Si noi o ne inarmam la greu tot incepand cu 2017…

    2017…2017…2017…cam multe converg spre data aia…

    Deci se pare ca treaba e oricum lamurita in Ukraina si astia accepta situatia, ca asta e, n-au ce sa-i faca nebunului…

    Respectiv nu se baga nimeni sa-i faca ceva nebunului…

    Vedem cu Transnistria daca are cu ce sa-si faca coridor, se pare ca nu trebuie decat sa vrea, ca tot asa, n-o sa se bage nimeni…

    Daca tot se merge pe politica faptului implinit de ce nu intra „NATO” sa pacifice Transnistria simultan cu inceperea ofensivei ruse in estul Ukrainei…

    Nu se poate, ca astia sunt cu comandamente, proceduri, consens … e bine sa fii nebun…ca te lasa lumea in pace….

    • @gsg
      Nebunu’ vrea…numai sa si poata…ca momentan mor rusnaci numberless in DonBass… si nu cred ca o sa suporte societatea la infinit asta pentru niste sate distruse…

      • Pai la rusii aia sunt just numbers si din pacate sunt destui…
        Ai leaga doi de o pusca si ai trimit la inaintare…nothing new…

        Societatea…care societate…aia in care se asasineaza ziaristii?
        Ce societate au astia…
        Cretinii aia l-au suportat pe Lenin, pe Stalin si alti dementzi care au omorat la ei cu milioanele…nu vezi ca e in vana lor sa suporte?

        Deocamdata vad initiative de pace cu creare de noi Transnistrii, initiative legislative prin Congres…nimic concret, nimic incisiv din partea asta….

        • hai bre ca si altii au suportat destule: regi nebuni si corciti in familii si cand nu au mai suportat au taiata capete pe banda rulanta de te apuca groza. Asta este cand inebunim, curge singe, si vina numai a noastra. Dobitoc este Putin ca nu se retrage, timpiti sunt Ucrainieni ca nu inteleg ca si alte nationalitati au drepturi. Asta este, ce trebuie sa se intample o sa se intample. Dar nu as vrea din cauza unor timpiti sa ma bat eu.

    • Eu consider ca Transnistria nu poate fi pacificata sau aceasta problema pusa in discutie pana nu este rezolvata problema UTA Gagauzia.
      Cata vreme gagauzii si bulgarii din sudul RM si ukrainei sunt pro-rusi iar acea granita dintre RM si ukraina este mai mult fictiva, nu se poate lua o initiativa serioasa impotriva Transnistriei.
      Ukraina daca va lupta cu Transnistria, gagauzzii si bulgarii din Bugeac care sunt pro-rusi, plus rusii din acea regiune care sunt a 2-a populatie dupa ukraineni, cu siguranta vor fi un ghimpe in coasta Odesei iar fortele ukrainene sa fie flancate de acestia.
      Daca ar aparea un alt conflict intre RM si Transnistria, RM de data asta s-ar putea sa stea mai prost in acest moment decat a stat in 91 in fata celor din stanga Nistrului, iar gagauzii si bulgarii pro-rusi pot initia un atac fulger din flanc asupra Chisinaului care se afla la o distanta mica de UTA Gagauzia.

      • @Raptor
        Pai le pacifici in bloc, simultan si pe alea…

        De ce nu intra omuleti verzi si din partea asta, cat nebunu se strofoaca prin partea ailalta, pana sa apuce sa ia nebunu initiativa si sa vina din partea ailalta incoa…

        Ca n-are cine, din pacate…
        In partea asta e criza de vopsea verde…
        Sau mai bine zis de oo…
        Pe bune ca nu ma intreb cateodata daca astia din partea asta nu-s cam prosti…
        Sa faci diplomatie si echilibre strategice si calcule si tratate cu indivizi d’astia care nu stiu decat de bata…pointless…

  22. Tu ce intelegi prin asta GSG-ule?

    „”Evoluţia neurologică a lui Putin a fost întreruptă în copilărie”, scrie Brenda Connors, expert la Naval War College din Newport. Analiza mişcărilor sale dezvăluie că „preşedintele rus are o anormalitate neurologică”, afirmă ea, prezentând „ipoteza că la începutul vieţii, poate chiar în uter, Putin a suferit un accident emisferic””

    • Ca e nebun stim, ca au spus-o mai multi 🙂
      Ca se spune cu voce tare o fi insemnand ceva.
      Relativ la „Analiza mişcărilor sale”, ala parca are niste Dan-i luatzi pe bune la judo 🙂

      Ceea ce ma intriga e ca astia nu-i dau la cap. Tocmai pt ca e imprevizibil si se probabil tem de reactii disproportionate. Hitler, Stalin, Putin…traiasca nebunii…

      • Cel mai bine ne poate lamuri Kabaeva…De abia astept sa isi scrie memoriile Kabaeva… Am inteles ca vrea sa-si schimbe numele si domiciliul…

      • Haideti sa facem un exercitiu de imagine si o paralela intre 1914/2014 si 1917/2017-2018…9 poate. Asa a inceput si atunci. Un razboi, foamete, revolutie, retragerea subita din razboi a rusilor…debandada si a venit 1918 si Romania Mare. Daca Putler o tine tot asa si nu se hotaraste ce vrea, sanctiunile economice curg, anii trec, nemultumirea populatiei devine tot mai mare…idem mogulii rusi ‘saraciti’, mamele soldatilor, rubla, petrolul, schizofrenia tarului e.t.c. Cat credeti ca o sa mai indure aia(mogulii rusi) pana o pun de o conspiratie cu ajutorul nemultumirii populatiei? Daca Putin nu se hotaraste odata, ca e alba ori ca neagra, ori e pace ori razboi pe fata, si lasa timpul sa treaba aiurea, am impresia ca o sa aibe soarta tarului din 1917 si iarasi se creaza un vid de putere si decizie la Moskova. Apoi sa vezi….Romania profita, se uneste cu Moldova, apoi sta linistita ca e totul ok pana apare alt pact Ribentrop-Molotov de ne iau rusii Basarabia inapoi, cu tot cu dobanda! Roata se invarte, iar cine isi ignora istoria risca sa o retraiasca!

    • desi nu sunt GSG
      io inteleg ca unii de prin USA isi gasesc scuze ca Putin nu actioneaza cf dorintelor lor. D’aia Putin este „imprevizibil” (ca era si greu de prevazut ca dupa ce cazu Ianucovici Putin nu va sta de lemn Tanase!) …. Ei au „prevazut” ca Rusia va da imediat faliment sau ca va abandona speriata de sanctiuni econinice – ete scartz lucrile se mai incing prin Ucraina! – si acu nu mai stiu ce sa prevada (nu au prevazut ,hai pe bune, deffectiunea ungureasca! Nici Sisrzia nici ca Bulgaria este premanet filorusa!) asa ca trebe sa gaseasca un motiv: „este nebun dom’le! poate chiar în uter, Putin a suferit un accident emisferic” Da dom’le si d;aia are dani nu stiu cati la judo, si d’aia s-a ajuns prezidel rus samd ca a avut un acident semisferic in burta ma-si!

      Ete scartz. Asta este cam ca dislexia lu George Walker Bush. Dislexic omu ce sa zic.. nu stie ce citeste , nu inteleg ce scrie ca nu il ajuta capul!!! Da dislexicul pilota avioane cu reactie! ba mai rau pres a a scris ca a pus un Viking pe un portavion …. Acu crez ca cam cu totii am vazut un panou comanda de avion cu reactie (poze, filme, muzee, expozitii) . Puzderia aia de cadrane si cadranute , duzini de comutataoare samd … Am acu o intreabre : cum un dislexic (adica unu care nu prea resuseste sa citeasca ce vede…) poate sa „citeasca” panoul ala ?! (imi zicea iodata un pilot ca cica la decolare juma din cadrane trebe privite mereu, un sfert rar si restu doar de vreo 2 ori pe secunda!!! Si asta fara sa scapi pista din ochi!)

      Da ma rog Putin poate o fi nebun Da in sensu „hai acasa tata ca aste e nebun!” „Cu nebunu nu te pui” sau ca ” nu e bun cu altii care nu ii fac pe plac” . Mai sigir e nebun ptr ca niste analisti din SUA sunt PROSTI!!!

  23. http://adevarul.ro/international/europa/fostul-sef-nato-vladimir-putin-putea-ataca-statele-baltice-testa-reactia-aliantei-nord-atlantice-1_54d3d29f448e03c0fd50bba8/index.html
    Ete ce spune fostul sef al NATO:
    Vladimir Putin ar putea lansa un atac asupra ţărilor Baltice cu scopul de testa capacitatea de mobilizare a Alianţei Nord-Atlantice, avertizează fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, potrivit „The Telegraph”.

    Ambiţiile lui Vladimir Putin sunt periculoase şi depăşesc Ucraina. Acesta este cel mai nou avertisment lansat de fostul şef al NATO, care consideră că Rusia ar putea desfăşura un atac-hibrid asupra ţărilor Baltice, doar pentru a testa solidaritatea Alianţei Nord-Atlantice. „În acest conflict, nu este vorba doar despre Ucraina. Există o probabilitate mare ca Vladimir Putin să demareze un atac în regiunea baltică, pentru a testa Articolul 5 al Alianţei (securitatea colectivă)”, a avertizat Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al NATO. „Vladimir Putin ştie că dacă va depăşi «linia roşie» şi va ataca un aliat NATO, el va fi învins. Trebuie să fim foarte clari asupra acestui aspect. Putin este însă un specialist în războiul hibrid”, a mai adăugat fostul oficial NATO. Cotidianul britanic „The Telegraph” scrie că ţarile Baltice precum Estonia sau Letonia, state în care există mari minorităţi ruse, s-ar putea confrunta cu un scenariu asemănător cu cel din Ucraina, acolo unde sute de soldaţi neidentificaţi au trecut graniţa şi au preluat controlul unor teritorii. Alianţa Nord-Atlantică a anunţat deja că şi-a sporit prezenţa militară în ţările Baltice şi Polonia. Mai mult decât atât, NATO a anunţat recent crearea unui centru de reacţie rapidă, care va cuprinde 5.000 de militari şi capacitatea de intervenţie în cel mult 48 de ore. Deşi situaţia rămâne una incertă pentru Ucraina, Angela Merkel şi Francois Hollande încearcă să propună un plan de pace după modelul aplicat în regiunea separatistă Transnistria. Încă un risc al Alianţei Nord-Atlantice ar putea veni chiar din interiorul ei, a anunţat secretarul american al Apărării, Chuch Hagel, care şi-a arătat de curând preocupările asupra unei posibile sciziuni nord-sud în cadrul NATO, în contextul în care unele ţări membre, din nord, pledează pentru contracararea acţiunilor Rusiei, iar altele (din sud) sunt îngrijorate mai degrabă de grupul terorist Statul Islamic.

    Nu cred ca omul asta vorbeste ca Vadim Tudor, doar ca sa deschide gura si sa simta bagat in seama. Undeva acolo, in birourile aliantei, se ia in calcul un asemena scenariu!

  24. Viorel
    6 februarie 2015 at 11:51

    Extras din scenariu 5 – continuare:
    ………………………………….
    Se înregistrează o primă ripostă a armatei române. Rachete lansate din România lovesc obiective militare rusești din peninsula Crimeea și din alte zone aflate adânc în teritoriul Federației Ruse (Sudul regiunii Lipețk).

    Vio, cu ce le dăm la meclă? Că săracele noastre ROT-uri sunt de mult reintegrate în ciclul etern al materiei…racheta Condor II a lui Ceau nu fu să fie iar pe ăștia nu-i văd să se doteze cu ceva SRBM-uri.
    Ceva gen J-600T Yıldırım III care ne-ar fi taaaareee bun…

    • Nu fu sda fier Condor findca asa ceru Marele Tata Alb din Cocioaba Varuita .. care Mate Tata Alb avea pe vremea aia un parteneriat strategic cu Boris cel Betiv

  25. Excursia lui Merkel si Hollande la Kiev si Moscova imi aminteste de excursia lui Daladier si Chamberlain la Munchen, in 1938, cand au sacrificat Cehoslovacia pentru a salva pacea. Cum au salvat pacea s-a vazut.
    Cred ca oferta va fi de genul : presiuni pe Kiev sa accepte o Transnistrie mare in tot Donbass-ul (nu doar ce detin rusii acum), obtinerea promisiunii lui Putin ca ia pauza 2-3 ani pana la urmatoarea anexare din Ucraina (sudul), timp in care sa digere / integreze bine Crimeea, nemtii sa ia gaz ieftin iar francezii sa-si vanda Mistralurile.

    • corect, asta le explicam si eu unor colegi la cafa de la masa de pranz 🙂

    • E posibil sa semene cu Muenchen 1938, dar vom sti doar dupa ce se termina „negocierile”. Cum Merkel are un dosarel stasi si Hollande e rosu, e o directie plauzibila.
      Pentru cei care nu stiau de Muenchen 1938, din Wiki:

      Hitler then informed Chamberlain that Germany was about to occupy the Sudetenland and that the Czechoslovaks had to move out. The Czechoslovaks rejected the demand, as did the British and the French. Mussolini persuaded Hitler to put the dispute to a four-power conference. Czechoslovakia was not to be a party to these talks. On 29 September 1938, Hitler, Chamberlain, Édouard Daladier (the French Prime Minister) and Mussolini met in Munich. They agreed that Germany would complete its occupation of the Sudetenland, but an international commission would consider other disputed areas. Czechoslovakia was told that if it did not submit, it would stand alone. At Chamberlain’s request, Hitler signed a peace treaty between the United Kingdom and Germany. Chamberlain returned to Britain promising „peace for our time”. After Munich, President Roosevelt sent a telegram reading „Good man” to Chamberlain, and told the American ambassador in Rome, „I am not a bit upset over the final result.”

    • Daca americani nu sunt de acord cu aranjamentul toata discutia cade.
      Fara USA ,Germania si Franta nu pot impune Ucrainei sa accepte incetarea focului.
      Porosenko este constient ca nu poate recupera regiunile pierdute fara un razboi lung de uzura care sa determine Rusia sa se retraga.Pentru a duce acest rasboi Ucraina are nevoie de bani si arme pe care spera sa le obtina de la americani

    • Seamana si nu prea seamana…pe atunci FRA era cea mai mare putere militara a lumii (pe hartie)…azi e alt jupan, si ala nu a participat acum la sedinta cu parintii.
      Merkel si Hollande s-au dus pe barba lor acolo, sunt si ei la randul lor presati de timp…au lalait-o nepermis.
      Putin are si el nevoie de un ragaz, lucrurile nu au mers cum dorea muschiu’ dumnealui, Rusia nu sta pe roze.
      Planu’ ala de pace e fix un pix, nici ei nu il cred. Daca US ia decizia sa-i sprijine cumva pe ucrainieni (fapte, nu povesti) s-a cam dus pe lupa planul asta.
      Amerikansky cre’ ca asteapta sa se atinga temperatura de fierbere si apoi vor da focu’ mai mic sa nu se verse oala cu bors rusesc.

  26. N-am citit nimic pana acuma despre personaj dar se pare ca suntem pe maini bune si pe partea de informatii, sau poate ca sunt astia de la ziua veche rai 🙂

    Nasi si neamuri, avansari politice si performante academice, ca a shutit din banii de rascumparare 🙂 etc

    „Florian Coldea a studiat un an şi jumătate la Institutul Politehnic din Timişoara, unde studia şi Gheorghe Falcă. A renunţat la Institutul Politehnic după ce a picat mai multe examene şi a urmat Facultatea de Psihosociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii, pe care a absolvit-o în anul 1996, dar nu a obţinut note de trecere la examenul de licenţă, pe care l-a trecut doar anul următor.”

    http://www.ziuaveche.ro/top-secret/servicii-secrete/fata-nevazuta-a-generalului-sri-florian-coldea-259127.html/

    • Dupa cum se vede este bun de gura…. si cam atit! Da’ culmea ironiei taman coleg cu Falca….Puncte… puncte… puncte…. Bah astia au glume in program cam multe… Chiar ma gandeam la piesele care lipsesc pe tabla….

  27. http://www.publika.md/orasul-donetk-a-fost-tinta-unui-atac-cu-o-arma-misterioasa-video_2227511.html
    Lucrurile devin si mai interesante in Ucraina. Incep sa se testeze arme noi…unele necunoscute. Are cineva idee despre ce este vorba in imaginele alea? 🙂 Zici ca sunt artificiile de revelio, numai ca raman prea mult pe cer!

    • Salut, erau artificii mai, nu te speria atat de repede.:) Acum lasand gluma la o parte, nu stiu ce ar putea fi. E oricum nasoala treaba. Rusii isi experimenteaza armele in Ucraina cum faceau americanii in Irak.

  28. Sunteti copii! Ati invatat o lectie si o redati constiincios. N-ati trait 89-90. N-ati vazut cu ochii vostri „omuletii verzi”. Aveti cunostinte dar nu le adaptati realitatii. Putinele „capabilitati” pe care le avem va dau, in unele cazuri, speranta ca am fi capabili sa rezistam…cateva zile. Cu 2 omuleti/unitate, tara e incapabila sa reactioneze. Ganditi-va la sistemul de alarmare si, ulterior…daca se mai ajunge, la mobilizare…Pune-te in locul inamicului, analizeaza situatia din zona vizata, precizeaza misiunea, stabileste fortele si ai sa vezi cat de usor va fi !!!

  29. are cineva mai multe info despre „aglomeratia” de aterizari de ieri, la MK?
    un amic, care locuieste in apropiere, zice, ca de la pranz, pana seara, la fiecare 15 minute ateriza cate un Hercules, iar elicopterele au survolat toata ziua zona.

  30. s-a inecat unu la „butoaie”…daca esti civil te inteleg, daca esti militar NU

  31. Trupe nu poate trimite NATO în România pentru că cheltuielile de întreținere a acestora sunt suportate de țara gazdă, iar România nu are bani. Tehnică militară măcar depozitată în România nu vrea NATO să trimită, pentru că este vorba de tehnologie pe care nu vor să o dea românilor, e clar. S-a creat atunci un comandament, adică s-a dat o lovitură de imagine. În fapt nu s-a făcut nimic, dar s-a dat impresia că uite cât ne ajută NATO. Se pregătește o forță de reacție de 5000 de oameni, care vor fi de fapt vreo 500, dar ce contează, sunt trupe NATO ! Că poporul este impresionat de acest nimic nu e de mirare, dar tot felul de generali și consilieri aberează pe posturi, ceea ce este înspăimântător. Să sperăm că în Marele Cartier General Român mai sunt măcar câțiva oameni sobrii cărora acest praf nu le-a intrat în ochi pentru a-i orbi.

    • „pentru că este vorba de tehnologie pe care nu vor să o dea românilor, e clar”
      Nu prea e clar. Uite aici declaratia lui Gabriel Oprea din 2010:
      „Romanian Defense Minister Gabriel Oprea confirmed April 20 in Bucharest that the United States had offered Romania participation in the F-35 program as part of its overall offer.”
      Ai nostri au declinat oferta, argumentand ca n-au bani.
      http://archive.defensenews.com/article/20100426/DEFFEAT04/4260308/Saab-Offers-Gripens-Used-F-16-Price

    • @double d Probabil nu esti deloc in tema dar ce se intampla e foarte firesc. Comandamentul insemna defapt coloana vertebrala a unei forte care se poate dezvolta rapid in caz de nevoie.

      Pe timp de pace, insemna in primul rand logistica si echipamente stocate. Practic sunt miliarii care daca se decide ca pana maine dimineata e nevoie de 5-7.000 de oameni in Romania stiu cum sa faca asta sa fie posibil. Stiu de unde sa rechizitioneze autobuze care sa preia militarii din avion, care stiu ce soldati trebuie sa ajunga unde. Tanchistii sa ajunga la tancuri, genistii la buldozere, etc

      Pe timp de razboi, o sa vezi un hecules aterizand la fiecare 5 minute. Asta insemna un flux de 95 soldati la fiecare 5 min adica 1140 soldati aterizati pe ora. Armamentul greu e deja aici. In ~6 ore au cei 7000 de soldati inarmati si risipiti deja in teritoriu.

      Intelgi care-i treaba cu cei 5000 care sunt defapt 500 ? Si din care majoritatea se ocupa doar cu pazirea depozitelor ?

      • DaCA MAI AU UNDE ATERIZA …

        Prezenta fizica a 5.000-11.000 ar insemna ca „la o adica” vor nu vior vor fi implicati.
        Ins adaca este vorba de „pana maine seara” asta inseamna ca 48 de ore sa rezisti singur. Naspha ca despre asta este vorba …

        • Desfasurarea de trupe nu se face DUPA ce debarca Rusu in Constanta, ci inainte pe fondul evolutiei situatiei.

          De informatii militare ai auzit ? Nu poate nimeni sa concetreze trupe suficiente pentru o debarcare si sa o faca fara sa afli din timp.
          Nu in epoca satelitilor militari care iti gasesc monedata de 25c pe strada …. O parte importanta a serviciilor de informatii militare cu asta se ocupa: monitorizarea miscarilor de trupe ale „inamicului”, a gradului de alerta, concentrarea de provizii.

          O debarcare nu e ca in filmele cu Rambo. A decolat avionul, a parasutat un super-erou si gata ai cucerit o tara. Pregatirile pentru asa ceva implica concentrari de trupe, mii de tone de provizii care sa aprovizioneze campania, trupe de backup pentru inlocuirea piederilor, campanie bombardamente pentru „fragezirea”apararii … un scenariu in defasurare pe care il vezi.

          Nu exista asa ceva ca surpriza. Exista o cursa intre campania pregatitoare pentru debarcare (in exemplul nostru) si cei care pregatesc „petrecerea” de primire. Care termina primii pornesc avantaj in primul set.

          Important e ca atunci cand il vezi sa stii ce sa faci. Nu sa incepi atunci sa te intrebi de unde iei trupe sa trimiti in Romania. Unde o sa aterizeze si ce o sa manance deseara. Asta e un plan de contingenta defapt insemna mult mai mult decat un plan (adica un portbagaj de hartii).

          • Bibicule fumos le mai harnesti!
            Da cu Crimmea cum stam?
            Stiu, stiu nu era in NATO. Insa au stat cu gura cascata intrebandu=se ce se intampla ,,,

            in plus daca tii m minte … Ungaria are o [pozitie sa zicem fragila. Fragila in ce priveste relatia cu Rusia,. Vulgaria idem. Grecia ?! Deci pe unde tu ?!

            Apopos la ce iti este buna o „campanie bombardamente pentru „fragezirea”apararii „ atunci cand apararea este sa zicem .. punctiforma ?! Nu de lata da cu cat avem noi … numa punctiforma poa sa fie.

            • Mai Ghita, daca tu nu stiai ca Rusii invadeaza Crimeea nu insemna ca nimeni nu stia. Ce puteau face ? Sa invadeze Ukraina ca sa apere Crimeea. Nu exista nici suport legal si nici al populatiei vest-europene de a lupta pentru a face ceva. In plus se pare ca decizia lor a fost ca pot rezolva mai „finutz” problema prin scanctiuni economice care sa puna pe butuci economia. Daca au avut sau nu dreptate urmeaza sa vedem. Pana acum sanctiunile isi fac treaba …

              Ungaria, Bulgaria, Grecia sunt detalii. Franta, un stat mult mai puternic si cu nasu mai pe sus decat ele a incasat-o cu Mistralu daca iti aduci aminte episodu. In prima faza ii explica lu’ Uncle Sam ca e problema ei cu Rusia si sa nu se bage. Episodul 2 incasasera niste amenzi financiare de prin state care cumulau de 2x afacerea Mistral. Api s-au dat pe brazda iar episodul cu amenzile, nu am auzit cum s-a continuat. Bulgaria la fel, probabil a constat ca e mai bine fara South-Stream decat cu fondurile europene taiate pe motiv de coruptie. Grecia nu stiu ce cauta pe lista ta. Nici macar nu a incercat ceva. I-a prostit ala pe grecotei ca daca iese el presedinte le taie datoria externa. Lol. A fost calmat repede, dupa primul turneu de luat mUE. Ungaria pana acum nu a fost troznita. Cei drept nici nu a calcat pe bec prea tare. Nu 10mld E invenstite intro dentrala atomica ii doare pe UE. Dar daca insista o incaseaza, fii fara griji. Asa bazandu-ma pe istorie.

              Acum, 2 la mana, dca tu crezi ca Americanu sau francezu trimite aici 5000 de trupe fara protectie AA corespunzatoare, sa faca „pipi” nenea Ivan pe ei de la inaltime si apoi sa constate ca nu prea au ce ii face decat daca se hotarasc sa pornesca un razboi nuclear …. treaba matale. Nu stau acum sa ne certam pe cat de inculti e ofiterii nato si cat de destoinic e soldatu sovietic.

            • Si ar mai fi un exemplu legat de informatii militare /monitorizarea trupelor. Te-ai intrebat cumva cum de s-au hotarat asa brusc Merkel si Hollande as se duca peste Putin si sa discute ? Ai facut cumva legatura cu mobilizarea rezervistilor in Rusia ? Sau cu niste concentrari de trupe in Crimeea de care s-a mai vorbit ?

  32. Comandamentul asta poate deveni inutil daca Rusia reuseste sa atraga Bulgaria de partea ei in sarabanda revendicarilor si cu un atac bulgar din sud nu mai poate fi justificat ajutorul NATO urmat de cateva echipe de omuleti verzi in Delta Dunarii . Rusia are nevoie de inca un pion ca sa treaca la anexari oficiale in Ucraina mai ales ca peisajul etnic din Buceac e foarte pestrit: bulgarii revendica Buceacul si rusii anexeaza regiunea Odesei. E doar un scenariu posibil.

    • Deci pana acum au fost anexari neoficiale din partea Rusiei.
      Bre, cum le nimeresti 🙂 🙂

    • Ti-ai gasit. Bulgaria face comandamenul Nato inutil. Cu cele 3 elicoptere care pe le au ??? ==) lol.

      Si presupuand prin absurd ca incerca. A 2-a zi exporturilor si importurile in/dinspre UE sunt pe zero. A 3-a zi sunt (iar) in faliment. Preia Rusia importurile si exporturile lor de economie conectata la UE?

    • PS: Si oricum – ca fapt divers – articolul 5 prevede ajutorul Nato daca o tara este atacata. Nu se precizeaza nicaieri un „exceptand celelate tari Nato”.

    • da, da, ai dreptate…atacu’ bulgar va porni de la nisipurile de aur…ne vor invada cu all-inclusive…

  33. Acu observai si eu ca si-or tras si ucrainenii ”occidental camo” pe sukhoaie

    https://www.youtube.com/watch?v=RNFMfvJrCAo

  34. Cineva sa afle e-mail lu Putin si sa-i trimita toata conversatia. O sa se gandeasca de doua ori daca ataca Romania, e plina de strategi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *