Prima fregata din clasa FDI a fost lansata la apa

Pe 7 noiembrie prima nava din clasa FDI – Frégate de Défense et d’Intervention a fost lansata la apa in santierul naval din Lorient (Naval Group). “Amiral Ronarc’h” este prima din cele cinci fregate de talie intermediara comandate de Marina Franceza, iar urmatoarele patru ar trebui sa fie gata pana in 2030.

In privinta acestei prime nave din clasa, anul viitor vor incepe testele pe mare, iar in 2024 fregata va fi predata fortelor navale.

Pe langa cele cinci unitati comandate de Paris, Grecia are si ea o comanda ferma pentru trei astfel de nave cu o optiune pentru inca una. Lucrul la prima fregata greceasca a inceput de ceva timp iar pe 21 octombrie primul bloc constructiv al navei a fost asezat intr-un doc uscat al aceluiasi santier naval francez.

FDI este o nava frumoasa, ma refer aici mai ales la arhitectura cumva retro aleasa de arhitectii navali francezi, arhitectura ce aduce aminte de navale de lupta de la sfarsitul secolului XIX, perioada in care navele militare chiar aratau impozant, a nave de lupta. In rest nava este capabila sa duca lupta in toate cele trei medii, poate sustine un elicopter mediu de zece tone, lansatoare verticale Sylver A 50 pentru Aster 15/30, rachete anti-nava Exocet Block 3C si este, conform Naval Group, prima nava franceza care este special proiectata sa rezista atacurilor IT.

In Marina Franceza FDI va inlocui navale clasei “La Fayette”. Mai multe detalii despre programul “FDI” gasiti AICI.

De remarcat ca nava are din constructie o rezerva de spatiu suficienta incat sa sustina transformari importante fara mari batai de cap. Un exemplu aici ar fi diferenta de inarmare intre fregatele destinate Frantei si cele dorite de Grecia. Astfel, Franta va avea la bordul navelor sale doua lansatoare verticale (a cate opt tuburi per lansator) Sylver A 50 pentru rachete Aster15/30, in timp ce grecii vor dispune de patru Sylver A 50 – 32 de tuburi de lansare.

Primele doua nave grecesti vor fi la acelasi standard cu cele franceze (urmand ca in viitor sa fie modificate), iar urmatoarele doua vor fi diferite, aici intrand pe langa cele doua A 50 suplimentare si un sistem anti-racheta SeaRAM.

Ca specificatii generale, fregatele FDI au un deplasament de 4500 tone, o lungime de 122 metri, viteza maxima 27Nd, autonomie 45 de zile si un echipaj format din 125 de marinari, plus posibilitatea de a ambarca inca 28 de pasageri.

FDI ar fi cea de-a doua nava “digitala” dupa “Zumwalt”ul US Navy.

Si ca de obicei, cand vorbim de navele altora, nu putem sa nu ne aducem aminte, pentru ca asa se cuvine, si de mortii nostri: cele patru corvete moarte inca inainte de nastere si cele doua fregate Type 22, lovite in continuare de o dura dizabilitate totala.

Dar sa fim optimisti, rusii sunt vai steaua lor, desculti, prosti si totul inepti, turcii sunt aliatii nostri, bulgarii la fel, ungurii hat departe in pusta lor, asa ca cine sa ne atace pe noi pe la Marea Neagra?! Iar pentru o astfel de eventualitate (sa recunoastem, cu totul absurda) vom avea doua elicoptere anti-nava. Dedicate anti-nava, nu elicoptere multirol precum au altii si care pot duce si lupta anti-nava. Nu! Ale noastre, cand vor fi, vor fi doar anti-nava, lucru cu adevarat nemaivazut si nemaintalnit atat in Marea Neagra cat si in Mediterana, Baltica, Marea Nordului sau Oceanul Atlantic de la nord de ecuator…

PS Intrebare retorica. Oare noua ne-ar prinde bine patru astfel de fregate in loc de patru corvete, trei fregate etc?! Poate ne-ar prinde da” cine sa gandeasca la asa ceva?! Cui sa-i pese?!

GeorgeGMT

36 de comentarii:

  1. Carena de tip tumblehome. Conceputa tot de francezi initial – cuirasatul Jaureguiberry.

    9
  2. https://www.youtube.com/watch?v=YALnxikAbGI FDI class frigate
    Bune ar fi la casa omului dar cine sa gandeasca la asa ceva …Cred ca pana o sa construim noi corvetele alea , daca o sa le mai construim , o sa fie depasite moral.si o sa le luam la mana a doua de la frantuji…

    3
  3. Astea ar fi vis pentru noi, dar haideti sa deschidem ochii ca apoi ne apasa greu e suflet si nu este bine deloc!

  4. Marea Neagra e ca un lac.
    Deci ce tip de nave avem nevoie?
    Evident multirol. AA, ASW , AN.
    Să ai cu ce controla/ apară zona economică exclusivă și frontiera maritimă .
    Că e fregata sau corveta , e o problema de nuanță.
    Unii au fregate numite corvete, alții și corvete numite fregate.
    Ca atare noi nu ne mai batem capul.
    Nici corvete, nici fregate.
    ( alea doua engleze sunt bune doar de paradă. Aia românească e cu tehnica sovietică de acum mai bine de 32 de ani.)
    Și că tot batem toba cu zona exclusivă, extracție de gaz și petrol, nu se mișcă nimic acolo.
    Deci cine dracu sa ne atace că nu au ce distruge . ???
    NATO ne apără când
    noi mâncăm semințe așteptănd eroic 1 decembrie.

    PS.
    Banii de corvete au fost cheltuiți pe alte chestii . De actualul prim ministru când era ministrul apărării.
    Basca trebuie mărite pensile cu 15 %
    Toate. Inclus cea mai mare la plata de 41.000 lei . Cifra e lunara nu anuala.

    Nu mai tot visați la utopia numita „program corvete.”

    Poate distrugătoare de lemn cu vâsle ar fi mai realist .
    Inarmate cu catapulte romane. Că bolovani avem peste tot. Inclus in minister și parlament.??

    24
  5. Interesant articol. L-am inceput cu cafeaua aromata de dimineata care s-a transformat in „nechezol” cand am ajuns la „…mortii nostri: cele patru corvete moarte …”
    Am comparat si echipajul cu cel de pe „fregatele” noatre gol-golute.

    3
  6. Că tot întrebai dacă ne-ar prinde bine, m-aș mulțumi și cu La Fayette, sunt nave foarte capabile. Asta la nivel mondial, că fata de ce avem noi sunt din Star Trek. Noi la capitolul naval stam excelent la fluviu, unde avem o forță solida, bine dotata-monitoare, vb, dragoare- , dar foarte slab la mare, doar 4 nave cu rachete antinava depășite – Mărășești, 3 Tarantule-, in rest 2 pseudo-fregate. Apărare AA străvezie, ak 630 ce e ok, in rest o singura instalație dubla tip manpads pe Mărășești restul navelor se bazează pe tunuri și la apărare AA . De submarine nu mai spun, al nostru e tras la mal de mult timp. S-au văzut în Ucraina importanta unei baterii de coastă cu rachete AN moderne. Noi doar 3 instalații vechi. La ce mai mișcăm – lupta antisubmarin și puitoare/ dragoste mine.

    5
  7. Ar trebui reamintit Naval Group că are ceva de semnat în Românica. Dacă nu, să plece și să ne lase.

    13
  8. Ar trebui să punem responsabil la achiziții un grec. Uite ce putere de convingere au: le-au dat francezii Rafale din resursa lor iar prima fregata va fi gata înainte să mai semnam noi vreo scrisoare de intentie sau acord de cooperare…

    5
  9. Grecii, oameni intelepti, au pus un C-Ram, nu se lasa numai pe Aster sau tunul de 76 (care oricum nu acopera 360 grade).

    Si eu sunt de parere ca ar trebui regandita compunerea flotei. Personal nu cred ca cele 3 fregate (Marasesti + celelalte doua) mai merita upgrade, mi se pare prea tarziu. Idem pentru tarantule

    Asa ca 4 corvete noi sau ideea cu La Fayette (dar cu C-RAM) expusa aici mi se par mai fezabile, mai ales daca vrem si submarine si probabil ca NATO sa doreasca sa avem submarine in MN tinand cont de politica tot mai divergenta a Turciei, Grecia si Romania urmand sa fie pilonii in sud.

    Cu fondurile ramase m-as orienta spre ceva gen Visby, elicoptere, drone de supraveghere maritima si m-as uita f serios la rachetele AN lansate din C-130.

    4
    • Visby nu cred că se vinde.

    • pui in ograda 4 corveto-fregate noi cu rol principal ASW
      te uiti serios la C130 cu rachete AN pentru ASuW si cel mai probabil bagi maruntul care ti-a ramas in pregatirea elicopterelor navalizate pentru ASW

      de ce mai vrem submarine atunci? ca Turcia a inceput sa treaca pe galben e prea subtire argument.
      cat timp/galbeni consumam de la pdful inital pana la pregatirea a macar 1 echipaj pentru vanatoarea ASW din submarin? zeci de ani?

      1
      • de ce ne mai trebuie submarine? pai trebuie sa se pregateasca si corvetele alea cu ceva 🙂

        in plus, banuiesc ca NATO isi doreste capabilitatea asta permanent in MN pentru intelligence/colectare info etc.

        Nu in ultimul rand, Scorpene va putea folosi Exocet si cine stie, candva si Scalp va fi adaptata pentru lansare din submarin.

        4
        • Scalp-ul în versiunea navalà este deja operational pe submarin.
          Se numeste missile de croisière naval (MdCN) si a fost lansat cu succes prima datà în 2020 de la bordul submarinului nuclear de atac Suffren.

          4
  10. Mai sunteti 5…7 pe site.

    1
    • Herr Von Renn Weg

      @vris
      Suntem multi, dar ce naiba sa mai spui… de nu s-a blestemat de 100.000 de ori peste masura, in cazul situatiei marinei si tot nu se schimba nimic! Mai mult de atat ar fi doar sa protestezi la fanfaronada de ziua marinei! Alt ceva ar fi deja in afara legii.

      6
  11. Un clip cu FDI
    https://www.youtube.com/watch?v=Vgo7T2fLFbA&t=104s
    Incep si eu, ca Eroul Bula, ce mi-ar fi placut sa vad pe FDI-ul romanesc.
    Nu stiu daca e posibil, dar de dragul discutiei:
    ESSM
    NSM
    SeaRAM (ca la greci)
    HELLFIRE !? (ca se spune ca e pregaita pt razboi asimetric)
    Dar e ok si asa cum este prezentata.
    E o nava moderna si 4+2 bucati ne-ar sta bine.

    2
  12. FDI nostru ar trebui sa fie Sigma 11515…. sunt tare curios ce au în cap cei din MApN. Nimic… ?

    5
      • mda, debordare de optimism la inceput de 2022…

        Programe/contracte în derulare

        Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare HSAM – PATRIOT;
        Transportor blindat pentru trupe Piranha V (TBT 8X8);
        Sistem MLRS – HIMARS (Multiple Launch Rocket System);
        Avion multirol al Forţelor Aeriene;
        Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă (SIML);
        Platforme de transport auto, multifuncţionale pe roţi;
        Revitalizarea și modernizarea aeronavelor IAR-99;
        Programe în curs de semnare sau inițiate

        Corveta multifuncțională;
        Sisteme UAS tactic operativ – clasa II;
        Programe aprobate şi care urmează a fi iniţiate în perioada 2022-2025

        Autovehicule tactice blindate tip uşor – ATBTU;
        Sisteme C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR;
        Maşină de luptă a infanteriei, pe şenile – MLI;
        Sistem de securitate şi apărare cibernetică;
        Sisteme UAS tactice – clasa I;
        Sistem de război electronic mobil – SREM;
        Sistem de rachete antiaeriene cu rază foarte scurtă de acţiune, portabil – MANPAD;
        Sistem integrat de arme SHORAD/VSHORAD;
        Sistem de armament individual tip NATO;
        Aparatură optică şi optoelectronică (Etapa I);
        Echipamente CBRN;
        Modernizarea sistemului de artilerie antiaeriană OERLIKON Model GDF 103 la standardul de sistem de artilerie antiaeriană cu capacități CRAM;
        Continuarea dotării Forţelor Aeriene cu avioane multirol, prin achiziția a unui pachet de 32 de avioane F-16 în configurație M6.5.2.

        6
        • Știi cum e cu programele, Marius. Singurele ocazii când ne-am înzestrat serios a fost în anii 90 cu ajutorul Israelului în principal și acum că au insistat americanii. Trăgând linie Flota navala e zero, cea fluvială e foarte ok. Aviația e destul de anemica. Forțele terestre- tancuri, artilerie autoprop ioc, rachete AT ok, logistica binișor, , armă de asalt ioc. Transmisiuni ok. Un înlocuitor pt stoc 241, 343 nu se vede la orizont, vamtac și Hummer sunt puține la câte ar fi necesare. Duster ar fi o varianta, dar cu modificări majore.

          3
  13. Păi vom cumpăra ceva sisteme informatice de comanda , + 4 centre de comandă ,ne vom alinia cică aliaților , voii vreți multe , toate într-un an ?:) Răbdare , am auzit că armata e pumnul tari ,lancea care vorbește și lovește în dușmani , acum modernizăm spitalele militare . Nu vedeți ies in stradă , polițiști , magistrați , diferiți funcționari publici că vor salari mai mari ? De eficienta nu vorbește nimeni de lege și de stat , respectul față de stat e 0, suntem o societate bolnavâ ce se minte singură.Anul marinei a trecut copii 🙂 gata. E râsul plânsul , toți oamenii din sistemul de apărare vorbesc că avem cu ce și cu cine ne apăra . Avem Ak47 , avem t55, avem tetalurile , avem migurile , deci o super armie și avem generali domnule câți vrem. Trupa nu avem nevoie , o scoatem pe Sosoaca la înaintare , numai vă stresati , ganditi-vă cei care sunt in sistemul public că va vor crește salariile ? , pe spatele fraierilor care lucrează și sunt impozitați cu 45 sută .

    11
  14. E lac, dar ai Dunărea. Și dacă am fi isteți am face niste nave cu capabilități atât în MN cât și pe Dunăre. Tonaj scăzut, tunuri, rachete AN, AA. In așa fel încât să se descurce și pe mare in zone costiere și pe Dunăre. Ca și racheta turcii de la Rockestan produc una AT care poate fi folosita și în rol AN.Pt că așa am avea libertate de manevra. Bineînțeles că între o navă pt apa dulce și una pt sărată sunt mari diferențe, incepand de la pescaj. Suedezii, norvegienii, finlandezii au niste unități interesante care pot acționa și pe mare și pe lacuri, râuri.

    3
    • @Xv
      la mintea mea, Dunarea si MN sunt medii profund diferite,
      cu necesar de nave militare profund diferite,

      sansele de a naviga prin MN in furtuna cu un monitor fluvial sunt cam reduse,

      in MN pot fi furtuni cu valuri destul de mari si vanturi puternice,
      pe Dunare cine sa faca valuri,

      e complicat,
      tb sa ai militari care sa stie care sunt cerintele actuale pt razboiu de maine,
      si militari care sa stie sa aplice strategia de maine,

      omu sfinteste locu

      2
  15. Romania ar trebui sa se alature programului European Patrol Corvette din care fac parte Franta, Spania, Grecia, Italia-coordoneaza proiectul, Portugalia-ca observator, Norvegia si Danemarca si sunt implicate firmele Fincantieri, Naval Group si Navantia.
    https://en.wikipedia.org/wiki/European_Patrol_Corvette
    https://www-edrmagazine-eu.translate.goog/european-patrol-corvette-preliminary-consortium-agreement-signed?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=ro&_x_tr_pto=sc

    6
  16. Deci bai iohanisilor si voi ma ciucilor si voi ciolacilor si talvari ce sunteti , ba deci vreo 4 corvete Damen si 3 fregate de la Naval grup urjent in batatura la Constanta so’ -nteles tovarasi ?

  17. Speaking of ships… „A ship-mounted version of the Iron Dome air defense system has been declared operational following a recent test, the Defense Ministry and the Israeli Navy announced Thursday. In a joint statement, the ministry and military said the advanced model of the Iron Dome, known as C-Dome, underwent a successful test last month aboard the Sa’ar 6-class corvette INS „Oz”, simulating threats the system is likely to face at sea.” Video: https://www.timesofisrael.com/israeli-navy-declares-ship-mounted-version-of-iron-dome-operational/

  18. Când a cumpărat Romania armament de ultima generație sau a participat la vreun proiect de dezvoltare a vreunei arme (tanc, transportor blindat,nave militare, etc.)? . FDI Belharra e un vis pentru noi. Noi cumpărăm armament dezvoltat cu minim 20 de ani în urma. Dar n ar trebui sa fim triști, nici triburile din Amazon n au cine știe ce echipamente militare.

    1
    • Recent. Patriot, Spike. Și avem acces la Global Hawk, alaturi de aliați. Piranha, ultima varianta. Armament de infanterie… M82 e ok? Steyr ssg? Tikka?Le avem. Și sunt mult mai multe

      • si ce mai aveti ?

        2
        • Destul armament depășit. Prea mult. Un pm63 își face treabă, chiar daca e decalibrat, când știi să tragi. Însă un aparat de zbor vechi, chiar intrat în Rk…are o anvelopa de siguranță. E și tehnică modernă, nu suficientă însă. Și mai e problema cu muniția.Altfel, apreciez sarcasmul tau.

          1
    • Contracts For Sept. 29, 2022

      ARMY

      Lockheed Martin Corporation, Grand Prairie, Texas, was awarded a $272,984,000 modification (P00060) to contract W31P4Q-20-C-0023 for services, hardware, facilities, equipment, and all technical, planning, management, manufacturing, and testing efforts to produce Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target Advanced Capability-3 missiles. Work will be performed in Lake Mary, Florida; Huntsville, Alabama; Lincoln, Nebraska; Rocket Center, West Virginia; Foothill Ranch, California; Joplin, Missouri; Clearwater, Florida; Pinellas Park, Florida; Kirkland, Washington; Camden, Arkansas; Chelmsford, Massachusetts; Grand Prairie, Texas; Lufkin, Texas; and Ocala, Florida, with an estimated completion date of Dec. 31, 2027. Fiscal 2022 missile procurement, Army and fiscal 2022 Foreign Military Sales (Bahrain, Germany, Kuwait, Netherlands, Poland, Qatar, Romania, Saudi Arabia and South Korea) funds in the amount of $133,762,160 were obligated at the time of the award. U.S. Army Contracting Command, Redstone Arsenal, Alabama, is the contracting activity.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *