Primele F 16 au ajuns in Ucraina

Presedintele Volodimir Zelenski a anuntat ca Ucraina a primit livrarea lotului sau initial de avioane de lupta F-16 pe 4 august 2024. „F-16 sunt acum în Ucraina. Am facut-o”, a proclamat el in timpul unei ceremonii desfasurate intr-un  loc confidential, cu aeronava pozitionată alaturi de el si o alta pereche zburand deasupra capului. Nu este clar cate aeronave au fost livrate pana acum, in afara de cele patru vazute la ceremonia de bun venit.

Zelenski a mentionat lipsa de piloti instruiti si aeronave, dar a ramas optimist, mentionand ca mai multe F-16 si personal instruit sunt asteptate in curand.

Conform celor de la Wall Street americanii au inceput si livrarile de armament pentru avioane si aici – fara sa stim prea mult – putem discuta despre rachete aer-aer ca si despre bombe/rachete ghidate aer-sol. De altfel, imaginile difuzate de Fortele Aeriene Ucrainene prezinta arenonavele inarmate cu AIM-120 AMRAAM si AIM-9 Sidewinder AAM (rachete aer-aer) in timpul operatiunilor de taxi la sol si zbor.

Deocamdata insa numarul mic de avioane nu va permite ucrainenilor sa faca prea multe cu ele si in nici un caz nu cred ca le vor scoate la lupta aer-aer impotriva avioanelor rusesti. Ca sa faca acest lucru au nevoie de mai multe avioane, de multi piloti si de o baza tehnica stabila si bine pusa la punct la sol.

In presa au aparut diverse comentarii ale unor fosti piloti de F 16 americani care explica ca este o mare schimbare pentru ucraineni cand vor trece de la aparate sovietice (MiG si Suhoi) la cele americane F 16 atat din punctul de vedere al folosirii lor in lupta directa cat si al intretinerii acestora la sol.

Cand F 16 MLU a venit in Romania a fost un imens soc cultural si tehnologic pentru pilotii nostri, F 16 este un avion foarte diferit de MiG 21 Lancer, MiG 29 sau Su 27. Necesita mai multa pregatire, foarte multa seriozitate, respectarea stricta a protocoalelor de zbor si de intretinere, lucru obisnuit in cazul tuturor avioanelor de lupta occidentale.

Sovieticii aveau o atitudine mai relaxata, o disciplina mai laxa, lucruri care acum trebuie inlocuite cu o seriozitate germana, iar mentalitatea se schimba in ani de zile.

Revenind la posibilitatea ca F 16MLU ucrainene sa intre in lupta, presa occidentala scrie ca deocamdata doar sase piloti ucraineni ar fi fost scoliti, iar pentru anul 2024 se asteapta la un total de maximum 10 F 16MLU care sa ajunga in Ucraina.

Problema pilotilor este una enorma, trecerea de pe un avion pe altul se face in sase luni, dar de aici si pana a avea un pilot apt de lupta pentru linia I, lucrurile sunt mult mai complicate si dureaza mult mai mult. Nu putem decat sa ne uitam la Romania si modul in care F 16 a fost introdus la noi, asta in conditiile in care pilotii romani sunt toti vorbitori de engleza (lucru extrem de rar la ucraineni), iar MiG 21 Lancer avea o avionica prietenoasa cu pilotii in vederea trecerii pe F 16 si cu toate acestea lucrurile merg incet, pentru ca in aviatie scurtaturile se platesc cu viata.

Si, bineinteles, ca mai avem si problema bazelor aeriene ucrainene. Acestea sunt construite pentru folosirea avioanelor sovietice nu pentru F 16. Stim, cazul nostru, ca atunci cand F 16 au sosit, bazele aeriene au trebuit sa fie modernizate radical. Adevarat ca nu numai din cauza de F 16 ci si din cauza ca investitiile in aceste baze nu se mai facusera de mult timp, dar una peste alta desi F 16 poate opera fara problema si de pe piste betonate si baze aeriene de campanie, tot are nevoie de ceva mai mult decat un Su 27 / MiG 29, iar pentru rusi nu va fi mare probelma sa atace bazele – pistele – aeriene care vor gazdui avioanele americane.

Acum se pune problema daca ucrainenii vor fi in stare sa-si protejeze aceste baze aeriene si cel mai probabil ca vor face tot posibilul, dar nu trebuie uitat ca F 16 este un avion proiectat de americani pentru americani si care poate face prapad daca lupta in ecosistemul pentru care a fost proiectat.

Ramane acum de vazut, si va fi extrem de interesant, cum se vor descurca ucrainenii cu aceste avioane in conditiile lor specifice si daca vor avea “obraznicia” sa-si trimita F 16MLU la lupta aer-aer impotriva rusilor.

Evident ca pentru ca lupta aer-aer intre Su 30/35S si F 16MLU sa se produca mai este nevoie ca si rusii s-o accepte, dar daca Moscova isi va tine avioanele sub umbrela sistemelor sale anti-aeriene cu raza lunga s-ar putea sa nu vedem mare lucru.

Calcul hartiei arata ca rusii ar trebui sa-si lase pilotii la vanatoare libera pentru ca este o destul de importanta diferenta tehnologica intre F 16MLU si Suhoi Su-35S, rusii n-ar trebui, macar teoretic, sa aiba mari emotii. Avion mult mai nou, radar performant, rachete aer-aer cu raza mai lunga – evident totul pe hartie, si teoretic ar trebui sa dea de pamant cu F 16MLU.

Intrebarea cu adevarat importanta este ce vor face rusii daca situatia va fi inversa si F 16MLU, un avion vechi de 30 de ani, va face fata atat Su 30/35S cat si S 300/S 400? Ce vor invoca atunci rusii in apararea lor?!

PS Din punctul Romaniei de vedere lucrurile vor fi foarte interesante si multe lucruri de invatat vom avea. Se va putea cuantifica daca F 16MLU au fost o investitie decenta pentru noi, daca tehnologia lor mai este relevanta astazi si daca fac fata unui razboi aerian in care vor fi in inferioritate numerica si (teoretic) tehnologica.

GeorgeGMT

60 de comentarii:

  1. Nu cred că SUA ar fi dat OK-ul pentru livrarea avioanelor dacă nu ar fi avut. cât de cât, convingerea că, folosite cum trebuie, acestea vor face față aviației ruse. Nu le-ar fi trimis să fie ținte facile , combustibil pentru propaganda orcilor.
    PS Sper să nu auzim că le-au impus restricții în utilizarea lor, de genul „ nu se vor apropia la mai puțin de 100 km de front”.

    27
  2. Evident ca F16 MLU a fost o investitie benéfica pt noi!
    Alternativa: mai tineam Mig 21 , 50 de ani….ca F35 e prea „scump” si noi vrem sa ne aparam dintre daramaturi , in poarta focsanilor.

    Nord-estul tarii il dam deja ca pierdut….il recuperamos in ofensiva
    din toamna , la fel cum si-au recuperat ukrainienii teritoriul….

    Off, ce strategii „marete” , ne miram cand militarii parasesc sistemul si nu gasim recruti….

    15
    • Intreaba-l pe ala de la Budapesta, din Kurwaria… care viseaza la Transcarpatia / Zakarpatia.

      24
    • Ce facem Romanii? Ce faci, te duci
      la istorie si vezi ca Rusia provine din Ukraina si nu invers. Chestie
      de gaina si ou.

      34
      • @Dov
        Nu e chiar așa.
        Rus’ (chiar dacă etimologic e o denumire varegă) era denumită de contemporani Rus’kaia zemlia (țara rusilor – nu a ruȘilor) și era statul slavilor orientali. Chiar dacă s-a numit și „Rusia Kieviană”, majoritatea teritoriului său era în frontierele Rusiei actuale, urmată de Bielorusia și, aproape la egalitate, de nordul Ucrainei și vestul Poloniei (inclusiv teritoriile încorporate Ucrainei actuale).

        5
    • asa, zi-le frate popoi! zi-le astora ca se stie si ca acolo se termina marginea pamantului plat, decat nu recunoaste ei!

      11
    • Boss, zi sincer, ai semnat contractul cu Semeon’ pentru casa de 35000 EUR?
      Legat de statul artificial, întregul URSS era un stat artificial fiind același lagăr imperial dar condus de un proletar nu de un tar.

      39
    • Ce facem, noi, românii? Ajutăm Ucraina cât se poate ca să trimită la lada de gunoi cât mai mulți ruși și cât mai multă tehnologie muscală. În ideea ca defuncta URSS să rămână defunctă și să nu se strecoare din nou pe scena istoriei sub un alt nume. Cu plăcere.

      51
    • Călugărul Sofronie

      Ce facem noi, românii? Păi în primul rând curățenie la noi în ogradă, rezolvăm coloana a cincea rusească. După aia mai vedem. Sunt curios dacă o să vină toată fala cea vestită a întregului răsărit să-și scape cozile de topor. Tu ce zici?

      26
    • Saracie mare la Tiraspol.

      1
    • E zi de salariu, s-au activat trolii.

      8
    • Pai ne-a mai ramas o singura obtiune si tot mai stam pe ganduri!

      Obtiunea este aceasta : INZESTRAREA ARMATEI ROMANE PT A DESCURAJA UN EVENTUAL AGRESOR+ dezvoltare economica …

      Tu abandoneaza steguletele, linsul, oda …etc
      Rusii au pierit cu miile si vor razbunare….la pierderile lor am contribuit si noi NATO….
      Daca castiga in Ukraina,nu vor ataca Germania , GB orí América….

      1
    • Oare tu de unde ai aparut? Apreciem efortul dar esti cam intarziat cu ideile din Pravda.

      11
    • Ii ajutam pe ucrainieni sa le-o traga la rusi….simplu. Ce , ai dubii ??

      20
    • La cate reply-uri are un troll nu e de mirare că mesaje de genul o să apară tot timpul.

      Incercati să ignorați

      4
    • Posibil ca d-l Popoiu să fie un troll și vă arată pisica.

      Dar țin să amintesc că :

      – Rusia „kieviană” este leagănul a trei popoare (rus, ucrainian și bielorus) cu origine comună și nici-unul nu poate să revendice unicitatea originii.
      – Ucrainia statala nu a fost un stat independent decât puțini ani, dacă excludem Hetmanatul căzăcesc care și el nu a durat decât puțin mai mult decât un secol.
      – Făcând abstracție de adjectivul „artificial”, Ucraina actuală este în adevăr o creație a URSS-ului, cu teritorii acaparate care reprezintă cel puțin o treime din suprafață ei, inclusiv teritorii românești :
      https://fr.wikipedia.org/wiki/Ukraine#/media/Fichier:Ukraine-growth-fr.png

      11
  3. Călugărul Sofronie

    Doar o întrebare: apocalipsa nucleară se dezlănțuie azi sau mâine? Că parcă așa promitea răspicat Rusia dacă primesc ucrainenii F-16. Întreb pentru că mi-am făcut rezervare la Deadpool 3 pentru marți seară, să știu dacă să o anulez sau nu.

    32
  4. Cand vor incepe sa fie folosite intens in mod sigur vor fi si pierderi. Sa vedeti atunci ofensiva trogloditilor pe site.

    21
  5. Su-urile rusești lansează bombele de la 40-80 km (în funcție de greutate). Tot ce vor ei e – AIM-120 AMRAAM care teoretic bate la 180 km. Nu au ucrainenii nevoie să se ia la la bătaie cu avioanele de vânătoare rusești. E suficient să-i oprească pe ăia să lanseze bombe ca în Siria.

    9
  6. Atât timp cât nu exista riscul unor Fox 3 cu rază lungă de acțiune din partea avioanelor ucrainene, MiG-31 erau suficiente pentru a face treaba de interceptare în condiții de siguranță (poate chiar mai bune decât Su-35S datorită puterii radarului lor și vitezei, care favorizează o apropiere rapidă de o poziție de tragere).

    Acum că AMRAAM-ER sunt susceptibile de a fi în aer, ar fi mai bine să aibă o aeronavă cu un set de autoprotecție mai bun.

    Su-35S este din ce în ce mai mult însărcinat cu interceptarea, deoarece aeronavele desfășurate sunt echipate cu un combinare RVV-AE/R-37M (două rachete lansate din partea ventrală).

    7
    • „Atât timp cât nu exista riscul unor Fox 3 cu rază lungă de acțiune din partea avioanelor ucrainene, MiG-31 erau suficiente pentru a face treaba de interceptare în condiții de siguranță (poate chiar mai bune decât Su-35S datorită puterii radarului lor și vitezei, care favorizează o apropiere rapidă de o poziție de tragere).”

      Racheta aia cu raza lunga e menita sa traga in tinte lente (awacs, tankers). Nu este menita sa traga dupa avioane de vanatoare.
      Iar visele astea cu raze maxime pe hartie le-am mai vazut si cu s400 care oprea tot ce e pe cer in raza aia maxima. Realitate e mai complexa.

      20
    • MIG-31 nu vede bine tintele care zboara foarte jos, fiind utilizat de obicei la altitudini medii spre inalte, de aia nu prea a avut succes nici impotriva zborurilor ucrainene pana acum.

      16
  7. Rușii se laudă ca au identificat baza ca fiind cea de la Vasilikov, identificând și bateria de Patriot PAC-3 și radarul P-18 și promit bombardarea.

    Alte surse dau ca locație Ivano-Frankivsk.

    După umila mea părere, ceremonia a avut loc mult mai înainte de difuzare și F-16 sunt dispersate pe altă (sau alte) baze.

    13
    • Daca au cativa neuroni functionali ar trebui sa impanzeasca aeroportul de la Vasilikov cu machete in timp ce F16 sa le tina prin alte zone.

      4
  8. Toate bine si frumoase , problema e ca coruptia in Ukr e tot mai mare, societatea e tot mai apasatà de taxe . Vor avea nevoie de banii pentru a sustine efortul de razboi tot mai mare . Zelinski e un bufon acum , care cerşeste la nesfársit . La un moment dat se va sista ajutorul având in vedere ca baieti destepti se imbogatesc in mod fraudulos.Problema corupției va afecta in timp capacitate de luptà. Ar fi bine sa fie cat mai multe F16 sa de-a de pãmânt cu aviatia ,armata ,cu orcile rusesti. Speram sa fie pusi cu botul pe labe rusii si sa fie pace.

    3
  9. Pana la urma nu e clar ce vor face cu ele. Dacă la vor folosi doar pentru misiuni aer aer, chiar și în preajma frontului, riscul de pierderi e minim. În fapt e riscul mai mare sa fie distruse la sol, având în vedere ca posibilele baze de operare sunt cunoscute de rusi.

    4
    • Au containere ew si au harm nativ si tot ce aveau europenii si americanii pt ele,deci munitia numai e limitata ca sursa, deci cand vor fi suficiente vor elibera crimeea.
      Si americanii au pierdut avioane in razboaie, de ce credeti ca nu vor fi pierderi,doar f 16 nu e arma suprema,acu depinde doar de ucrainieni cum le zboara si intretin,iar de restu cum livreaza piese si munitie

      4
      • le trebuie trupe la sol sa elibereze Crimeea, si resursa pentru recrutari s-a cam terminat la ucraineni, cu legislatia actuala.
        In Donbas rusii ii macina incet cu o ofensiva lenta, si nu reusesc sa ii opreasca. Macar asta daca ar reusi sa faca F-16, sa stabilizeze frontul.

        13
        • MZ e si mult fum pe front, uiti ca ucraina trebuia sa capituleze in 3 zile,in razboi capacitatile reale ale combatantilor nici peste 50 de ani dupa terminarea lui nu prea le afli decat daca sunt infranti de tot,eu zic ca pur si simplu ucrainienii au fost sfatuiti sa conserve fortele si sa nu le mai arunce in lupte aiurea daca nu au nici o sansa pt avansuri majore ,iar deocamdata doar reactioneaza la ce arunca rusii in lupta ,desigur unii sunt extaziati ca castiga aia 3-4 satuce in 3-4 luni de ofensiva,dar om trai si om vedea,eu zic ca ucrainienii sunt la capitolul acumulari de forte pt o ofensiva majora ,ca va fi la sfarsitul anului asta inainte de zloata pt ca cu zloata sa stabilizeze frontul rezultat sau prin primavara viitoare, depinde ce au acumulat si ce se considera necesar pt indeplinirea obiectivelor unei ofensive majore

          13
          • nu e chestie de extaziere, dar se cam aliniaza si cu ultimele declarati ale lui Zelensky legate de negocierile de pace.
            Nu mai au de unde sa recruteze si pregateasca in timp util militari de calitate. Asta e problema.
            Multi dintre cei apti au fugit din tara, iar acum au inceput revolte contra centrelor de recrutare.
            A aparut si o uzura psihologica la nivelul populatiei, care s-a cam saturat de razboi… si asta nu le mai sufla in panze lui Zelensky si alor lui.

            11
            • Cand esti puternic prexfate slab

              3
              • cred ca ii banuiesti pe unii de fineturi care nu exista in modul lor de viata 🙂

                5
                • Eu nu stiu si nu banuiesc nimic,dar de anu trecut ucrainienii nu au ma dat gherle in ofensive cu care sa se laude rusii,si nu tre sa fie ei mari strategi are cine sa le dea indicatii pretioase ,ei tre sa le respecte, ca unii se plageau pe aici ca o sa isi piarda aia zeci de mii de soldati in ofensive inutile cand a intervenit o schimbare, se pare ca a fost schimbat ala care le stia el pe toate

                  5
                  • pai au vazut dupa gherla aia ai serioasa ca nu au ce cauta in ofensiva cu pregatirea si echiparea pe care o aveau… si de atunci rusii au cam preluat initiativa, cu pierderile mari pe care le au.

                    1
            • Corect! Probabil se va ajunge la un modus vivendi pe model patentat in peninsula Coreeana. Important e ce vor face rusii dupa ce se repun pe picioare, precum si ce vom face noi in perioada asta. Pensii, salarii si apnselute, sau vom continua modernizarea armatei si a industriei de aparate?!

              Nu am niciun dubiu ca Ivan will be back!

              5
  10. Eu ma aștept sa fie folosite pentru contracararea atacurilor rusești cu bombe planate. Axa reușesc sa doboare 5-10 avioane lansatoare, pufff, iar dispare aviatia rusa de pe front

    6
  11. „Din punctul Romaniei de vedere lucrurile vor fi foarte interesante si multe lucruri de invatat vom avea. Se va putea cuantifica daca F 16MLU au fost o investitie decenta pentru noi, daca tehnologia lor mai este relevanta astazi si daca fac fata unui razboi aerian in care vor fi in inferioritate numerica si (teoretic) tehnologica.”

    Pana la un anumit punct. Situatiile sunt diferite, noi nu suntem la granita cu ei si nici nu suntem singuri.

    12
  12. cer senin și spor la vânătoare !!

    10
  13. O poză, nedatată, dar fiind prezentată ca fiind rezultatul distrugerii unui depozit de muniție de pe baza rusească Morozovsk de către o dronă ucrainiene.
    https://x.com/Osinttechnical/status/1820459759402627304

    Surse care spun că au văzut imagini satelit (eu nu le-am văzut) povestesc că cel puțin un Su-34 ar fi fost distrus.

    3
    • Ca faceau contrabanda cu Egiptul era clar de mult, ceea ce lipseste e o demonstratie ca Turcia a sprijinit Hamas-ul sa atace Israelul cu ajutorul Fratiei Musulmane din Egipt.
      Daca se poate demonstra, sper sa se intample inainte sa semneze astia vre-un contract pentru tinichelele militare turcesti.

      4
    • capatul satului

      lasa ca nici conducerea israeliana nu se incurca cu 2 milioane de refugiati,
      https://ziare.com/razboi-gaza-israel/infometare-palestinieni-ministru-cabinet-netanyahu-1886651
      nu a trecut mult timp de cand un conducator israelian descoperise ca pt populatia din Gaza cel mai bine ar fi sa mearga in sudu Gaza pt ca ulterior sudu sa fie teatru de razboi pt armata israeliana,

      istoria holocaustului e buna numai cand se iau bani din toate tarile Evropei, inclusiv de la noi,
      bani care se platesc de Romania lunar urmasilor victimelor,

      oricum Romania plateste lunar sume inclusiv urmasilor unora care au facut parte din armatele agresorilor Romaniei,
      gandire cu premeditare,

  14. capatu satului

    F 16 ucrainiene ar trebui sa zboare fără probleme pe teritoriu ucrainean si sa elimine toate amenințările pe care le pot doborî
    Capacitatea radarului de pe F16 nu prea contează așa mult, când se zboară doar pe teritoriul ucrainean, pt ca ucrainienii au puzderie de radare diferite care pot avertiza piloții ucrainieni despre apropierea avioanelor rusești sau a rachetelor rusilor

    Problema va fi capacitatea de lupta a F16 pe teritoriu rus
    Pt ca acolo, pe lângă bruiaju rusesc, scade capacitatea de urmărire si identificare a amenințărilor, ma refer la capacitatea radarelor terestre ucrainiene
    La mintea mea, cu cât creste distanța fata de teritoriu ucrainean se reduce raza de de acțiune a radarelor terestre ucrainiene, de la un anumit punct ești in afara acțiunii radarelor terestre ucrainiene si acolo F16 mlu cu radaru de pe el nu are prea mari șanse in fata rusilor pt ca nu poți sa vezi amenintarile care vin spre F16 ucrainean

    Totuși numărul avioanelor F16 ucrainiene si chiar al celor pe care le avem noi, este total insuficient pt a produce rezultate serioase si asta ar trebui sa fie un semn de întrebare pt factoru inuman de la conducerea noastră

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *