Primul MiG 35 aproape de livrare catre Egipt

MiG 35D

Se pare ca intradevar egiptenii vor aduce acasa curand primul aparat MiG 35, din cele 46 comandate, daca ne luam dupa stirile care vin din Rusia. Mai exact pe 31 martie un MiG 35D (dubla-comanda), vopsit in culorile fortelor aeriene egiptene, a fost fotografiat pe aerodromul Ramenskoye, langa Moscova.

Contractul cu Egiptul este primul export pentru MiG 35, in acelasi timp Egiptul a primit si cea dea treia transa din cele 24 de Rafale (8 simpla-EM si 16 dubla-comanda-DM) comandate catre Dassault (in total 9 aparate), tara africana investind puternic in aparare, mai aminitm aici si de achizitia celor doua nave port-elicoptere Mistral plus cele 50 de elicoptere Ka 52 rusesti, fregate FREMM, corvete Gowind etc…

GeorgeGMT

74 de comentarii:

  1. Sa nu ne trezim ca, dupa achizitia Mig-35 (48 bucati), Egiptul se trezeste ca n-are bani asa ca face un barter cu Rusia, dandu-i la schimb ……. Mistralurile.

    • Loool, nu m-am gandit la asta. Nice catch…

    • ma indoiesc…, cred ca ii sanctioneaza pe egipteni pentru asa ceva

    • Pacat ca FARo a renuntat asa de repede la MIG-29. Cu o flota de 24 de MiG-29 AB SnipeR si 36 F-16 ABM Falcon Romania ar fi avut o f buna inzestrare. S-ar mai fi putut adauga 24 IAR-99 B SoiM si 36 IAR-93 ABM Vultur. Pe IAR-uri se puteau pune motoare Honeywell TFE 731-60 (poate si cu post-combustie), avionica Elbit si sisteme de armament moderne.

      • Stailinistit ca nu erau cine stie ce avioanele noastre Mig 29. Cele are rep Moldova, da erau bune… Ale noastre aveu resursa expirata când le-au retras…

    • nu e posibil asa ceva. prin contractul de vanzare se prevad clauze care exclud orice revanzare catre un tert fara acordul producatorului (si al statului francez in cazul acesta). Ca exemplu portughezii au avut acordul USA ca sa ne revanda F-urile

  2. nu-l prind bine culorile astea.

    • Intr-adevar niste culori de gri estompat l-ar prinde mult mai bine, dar la o tara araba…sau nordafricana pare ca e la mare cautare diversitatea, inclusiv la culorile de camuflaj pentru aviatie.
      Daca ma uit la F16 I Soufa insa nu mai sunt asa de ciudate culorile astea.

  3. Egypt: pib nominAl de 330 de mld $ la o pop de 93 de mil.
    Romania: pib nominal de 200mld la o pop de 19 mil.
    Armata egipteana: inarmata pana n dinti cu cele mai moderne sisteme militare.
    Armata romana: inarmata undeva la nivelul unui muzeu militar sovietic dintr o regiune mai saraca a Rusiei…sa zicem Premoskovskjie

    • suez,hidrocarburi,orientul mijlociu,mediterana,etc.?

      • Populatie mult mai tanara, sisteme sociale primitive….

        • bre, aia nu beau acolo, nu ii lasa religiia. Ajutorul social le ajunge pentru paine….la mai ramane si de aparare cate cava. 🙂

          • Nush cum e cu religia, dar cu bautura poti sta linistit…. Mai beau 🙂

          • @cezar
            Nu exista ajutor social in egypt.infiintase fratia musulmana niste brutarii care ofereau paine si falafel gratis insa s au inchis dupa ce a venit al sisi….sauditi mai aveau nuste brutarii prin 2014, cand am fost ultima oara insa cica s ar fi inchis!o lipie costa 20 de piastrii,o falafel 40!un euro era pe atinci cotat la 14 lire egyptene!puteai deci cumpara in jur de 70 de lipii…o falafel in centrul cairo ajunsese sa coste 5 lire in 2014, fata de 1, 25 in 2009!..deh, inflatia…..per total, fata de aceasi perioada din 2009 cand cistiga cam 100$,salariul unui sofer de autobuz scazuse undeva la 60 de $ in 2014….salariul unui ofiter de politie era cu toate astea undeva la 120$, aceasi valoare nominala ca si in 2009…

            • Oricum, Egiptul are mari probleme cu suprapopularea….

            • Achizitia de grau este subventionata de stat in egipt. Si ca entitate personala nu ai dreptul sa cumperi grau. O agentie de stat se ocupa cu asta, care vinde graul mai departe la un pret subventionat catre centre de morarit si panificatie.

      • Plus aproape 2 miliarde USD, anul de la SUA si posibil, diverse sponsorizari de la tarile bogate arabe.

      • @psycho
        Ukraina,marea neagra, hidrocarburi, Erdogan, Balcani.

    • hai sa zicem ca nu vrei sa beneficiezi de infrastructura lor si de sistemul lor de sanatate..poate fi mult mai rau comparativ cu ce avem noi aici

    • Si ajutoare militare de la US Ei nu noi!

    • Probabil baga 97% din pib in armata. Dar ca orice tara de genul asta, in ciuda faptului ca au tehnica de calitate si in numar mare, personalul care o deserveste nu prea se ridica la inaltimea tehnicii.

    • … Probabil au o economie neagra destul de competitiva

    • Egipetul are inamici externi seriosi Israelul si Sudanul. Despre Israel nu comentez iar despre Sudan vezi triunghiul Bir Tawil. Sudanul a zis cand e termina cu razboiul civil vine randul Egipetului. Apoi de curand au cedat niste insule la Arabia Saudita. Daca aia vor mai mult? In Libia e razboi civil. Daca aia din Libia vin in Egipet si incearca sa organizeze unul acolo?

  4. asa mai traieste si mig.

  5. Desi sint pe linga subiectul articolului , pun si eu o intrebare ; Coreea de Nord ce sistem de interceptare a rachetelor utilizeaza? Sa inteleg ca se bazeaza doar pe atac?

  6. De admirat ca se preocupa de apărarea lor, dar mi se pare ca o iau pe urmele indienilor. Au o gramada de tipuri de avioane: franțuzești ( mirage 2000, 5, Rafale) , americane F16, sovietice /rusești ( Mig 21, 35), chinezești (chengdu 7, k-8e) cehoslovace L59. Mă gândesc ca vor mai retrage din ele totuși.

    • Pe de o parte felicit producatorul rus ca reuseste sa vanda, bravo MiG, pe de alta parte nu pot sa nu remarc duplicitatea celor de la Cairo, adica americanii l-au debarcat pe Mubarak iar Cairo isi permite aroganta sa cumpere arme de la altii. Ma mir ca americanii nu intervin pentru a opri afacerile egiptenilor cu europenii.

      Abia astept sa aflu cate ore de zbor vor avea pilotii egipteni cu Rafale si Mig-35 si cat va costa intretinerea aparatelor.

      • Ehhh … doar nu o fac pe banii lor. Aramata egipteana si cea pakistaneze sunt cei doi pumni ai familiei Saud.

      • Americanii l’au debarcat pe Mubarak din culise, dar nu l-au pus pe Sissi ci pe islamistul Morsi. Sistaserà de altfel ajutorul militar, suspendaserà livrarea a 10 elicoptere Apache comandate, etc. Cam greu sà intervii în conditiile acestea.

        • Cu alte cuvinte SUA a luat teapa.

          • Teapa au luat pentru ca sunt si au fost naivi … au crezut ca democratia functioneaza in orientu mijlociu unde politica tribala ese baza.

            • Au crezut pe naiba sa ii ia!

              Motane eu nu credeam in „democratia” araba. Sau mai precisintr-un transpnat de democratie american style in zona araba . Io un neica nimeni, cu cvea reviste frantzusesti citite si ceva carti din Ediura Meriaiane seria Civilizatii …
              Si atuncinu imi zi ca aia care aveau agenti in zona, ca aia care aveau studii mai vechi si mai noi, acces la infor,atii cacademice, puteau intreba profesori sefi de catedre „de studii arabe” , care puteau doscuta la o cafea cu elevii ofuteri „hai ma Hassan acum cinstit tie cum ti se pare aici in Hamerlocia? Ca io cadn am fots im Gehipet mi-ati parut zau ciudati! asa ca cum iti [par eu ciudat ?” nu stoiau? Stiam io de Fratia Musulmana si CIA, si Strafor, si nu mai stiu cine nu stiau ca Fratia l-a gaurit pe Sadat ?

              Sigur ca George Bifallo din Bufallo statu NY credea cestia cu primavara iasomiei insa sa crezi ca Departamentu de Stat (functionarimea) si CIA, si N Institute de Cerceatri Stategice gen RAND nyu stiua ce su cum ..

  7. Gogu' de la cazane

    Foarte ciudata inarmarea asta a Egiptenilor. Cu Israelul au tratat de pace, Sudanul are problemele lui, iar Libia nu prea conteaza la ora actuala…. O parte din arme par a fi mai degraba ofensive (poate mai putin MiG 35, care inteleg ca are o raza mai mare de actiune totusi). Ce (ni) se pregateste? Pare un plan cu bataie lunga…

    • Care arme sunt ofensive? Tancurile? Evident. Avioanele? Desigur. Ca doar o armata nu exista doar pentru aparare ci si pentru atac.

    • Posibil sa fie Iranul destinatarul acestei inarmari. in caz de bubuiala, sa ii ajute pe sauditi sa se apere de persani. Banuiesc!

      • Tinta principala a Iranului este Israelul nu Arabia Saudita. Teheranul va cauta, in caz de razboi, sa stearga de pe harta Israelul.

        • Cam greu sa șteargă Israelul de pe harta. Cred ca Iranul este conștient ca Israelul ” is not to be touch” pentru ca ar fi un atac sinucigaș. Sa nu uitam ca Israelul este putere nucleara.
          Pe de alta parte șiiți cu sunitii se bat ca descreierați pe unde apuca spre satisfacția Israelului. Tare complicata zona aia și cred ca o sa rămână așa mult timp

            • Iranienii și evreii latră mult unu la altul. Teritoriul lor de cafteală este Libanul, America de Sud, poate oleacă prin NE Africii.
              Iranienii nu o să se atingă de Israel. Au 100.000 de rachete pitite de către Hezbolllah în Beeka Valey. Niciun sistem activ de protecție nu poate face față la un așa baraj de rachete tras. Este descurajare mutuală.
              Latră unii la alții. Din ce știu eu, granița de nord a Israelului este foarte liniștită de 10 ani de zile, după al doilea război al Libanului.
              Hezbollah și Iran sunt prinși până pe după urechi în Siria, Yemen, Irak.
              Se mai hârjonesc ocazional: unii 2 rachete in Israel, alții 4 rachete în convoaie militare.
              Hezbollah la rândul lor știu, că Israelul o să trimită Beirutu în epoca de piatră și o să le paralizeze toată infrastructura națională.
              Problema mare a Iranului este Arabia Saudită. Saudiții ciuhabi au 10% populație șiită, asuprită, considerați cetățeni de mâna a treia de către abdulahi.
              Populația asta este situată chiar în SE, pe malul Ormuzului, unde sunt și cele mai importante câmpuri petroliere saudite, la o lățime de strâmtoare de rachetele și bateriile de coastă Iranieni, gâdilate de către IRCG.
              Iranienii profită de asta și-i șicanează pe saudiți în zona aia, afectându-le infrastructura de transport petrolier.
              Saudiții au prestat jalnic împotriva unor desculți în Yemen, dotați cu camionete, mitraliere chinezești și praștii.
              Israel, egipt, turcia, iran, o să fie polii de stabilitate pe zona OM.

    • Cum adica ce se pregateste ?! Nu e nimic ciudat. Zona aia e un butoi de pulbere si sunt (prea) multi care se joaca cu focul (SUA, Rusia, Israel, Iran-Hezbollah, Turcia, Sauditii – Qatar). Iar tratatele, azi sunt, maine nu mai sunt. Vezi exemplul Turciei care de atata pendulat nici ea nu cred ca mai stie daca e cu NATO sau cu Rusia. Saptamana asta e cu americanii. Acum 2-3 saptamani era cu rusii. Sa vedem ce va fi saptamana viitoare 🙂
      Strict cu privire la Egipt, pariez ca vor trece cu tot calabalacul, inclusiv Mistralurile in tabara rusilor. Astfel, rusii castiga de 2 ori, isi fac o armata in zona pe banii egiptenilor. Rusii nu aveau nevoie de Mistraluri in Marea Neagra, Marea Nordului, Pacific, etc., ci exact in marea in care se afla ele acusica. Asta inseamna sa fii stat smecher mafiot ! 😉 Deci sa nu ii invidiem pe egipteni, decat asa, mai bine ca noi.

      • de ce ar face Egiptul asta? Rusia e falita, Egiptul va merge mereu unde sunt banii, si aia nu-s la Rusia, ci la arabi si USA

        • Sincer, cunostintele mele sunt prea putine ca sa stiu dedesubturile. Nu imi dau seama cu ce ii atrage Putin. E mai mult un feeling, dupa cum se misca lucrurile dupa vizita lui la Cairo de anul trecut. Daca e sa ma iau dupa teoria mea ca totul e un joc de sah in care doar piesele mici sunt inamice, iar regii isi dau mana pe sub masa, poate asa a fost prevazut sa se formeze taberele 🙂
          Cu Mistralurile mi-am dat seama imediat ca au ajuns in sfera de control a Rusiei prin proxy-ul Egipt.

          • Mai corect, un joc de sah in care aceeasi mana muta piesele din ambele tabere. Regii stiu ca acea singura mana face jocul. Poate si regina si turele. Celelalte piese mai mici, nu.

          • Dane, nu te supara, dar ti-ai dat seama gresit. Mistralurile alea nu sunt pt Rusia, in nici un caz. Nu au cum sa ajunga la Rusia, am explicat mai sus de ce
            Egiptul e o tara suprapopulata, care nu se descurca de una singura. Ei depind financiar de sauditi, emirate si americani. Relatiile cu America s-au racit din cauza lui Hussein, care l-a sustinut pe Morsi cand Egiptul a incercat democratia a la Iran, cu Fratii Musulmani la putere. Armata a intervenit rapid, si sustinuta de o parte a populatiei i-a matrasit destul de rapid. Din cauza asta noul lider egiptean, fost sef al armatei Al-Sisi e sucarit pe USA. De aici si ceva achizitii de la rusi. Cum Egiptul nu poate plati decat partial pt achiztiile sale militare, iar rusii au nevoie de devize forte, aceasta dragoste va fi pe termen scurt.
            Eu cred ca egipteniis e vor impaca rapid cu USA, mai ales acum cu republicanii la putere. Egiptul se va pozitiona mereu de partea celor tari si cu bani (mai ales). Iar Rusia nu e puternica in zona, si nici nu are bani

  8. Comanda asta i se datoreaza lui Obama, care a reusit sa impinga Egiptul spre Rusia. Mult va trage USA pana va lichida mostenirea paguboasa a lui Hussein

  9. Inchiderea stramtorilor turcesti ar reprezenta o problema regionala, pe cand inchiderea Suez-ului ar reprezenta o mare problema mondiala. Astfel ca, fiecare putere incearca sa cumpere influenta „cu fiare” in Egipt, nu pe banii egiptenilor, pentru ca nu exista. In plan secund, este statul (a se citi proxy) care poate interveni in haosul creat in fosta „jamahirie”… parerea mea de nespecialist.
    PS Bine v-am gasit! E primul meu comentariu, dar va citesc de ceva timp.

  10. Ziua buna
    Egiptul se inarmeaza pe banii altora .Ca altfel nu au bani din „resurse” proprii .
    Recapitulind :
    -din 1979 incoace , Egiptul a avut 79 miliarde dolari de la USA . Moca , gratis si fara nici o obligatie de rambursare . Jumatate din suma a fost folosita pentru cumparat armament „made in USA” .
    – Un alt finantiator al Egiptului e Arabia Saudita. Un mizilic de 16 miliarde dolari ajutor nerambursabil din care 5 miliarde expres specificate pentru cumpararea de arme , tehnologiemilitara din Franta si Rusia .
    (si Libanul a primit 3 miliarde de dolari de la sauditi pentru a cumpara armament francez )
    Al Sisi , generalul care conduce Egiptul a „donat” sauditilor doua insule din Marea Rosie . Respectiv Tiran si Sanafir .
    Cine controleaza insulele , poate bloca accesul la golful Akaba .
    Cind egiptienii au blocat acest golf (in trecut ) au avut parte de faimosul razboi de 6 zile care a avut protagonisti Israel contra toata lumea araba . Evreii au castigat .

    • „din 1979 incoace , Egiptul a avut 79 miliarde dolari de la USA”
      Io am auzit la tv ca romanica e partenerul strategic al SUA. Daca e asa, Egiptul a fost al 52-lea stat american ?!
      Ca in vorba aia de ne-o spuneam noi cand eram mici : „Daca tu ai p–a, tac-tu ce are, stalp de telegraf ?!
      Dar la noi merge cel mai bine asta : „Prostul nu e prost destul, pana nu e si fudul”

      • Eu nu ptre citesc presa romaneasca. E calitativ foarte slaba. In domeniul militar a fost o efectiva spalare de creiere pentru a ascunde halul catastrofal de inzestrare.
        Legat de USA, om fi noi aleati dar „strategici” doar in mintea unora. Strategica e legatura cu Israel pentru americani. Cu cele 42 miliarde dolari ajutor in doar 3 ani se pricepe de ce israelienii pot cumpara ultimele ragnete militare la jumatate de pret iar Romania cumpara 12 vechituri F-16 la a treia mana de la portughezi cu secretizarea partii financiare a contractului ?

      • Ai auzit bine. Noi suntem partenrul lor.
        Ei sunt partenerii altora!

  11. Pana la urma a ajuns sa fie cumparat la export MIG35.In urma cu cativa ani era un coleg pe acest forum, RomaniaInedit, parca, foarte incantat de MIG35.Nu era topic despre aviatie sa nu aminteasca MIG 35.E, a venit si vremea lui MIG35.
    Calitativ vorbind ma intreb unde se pozitioneaza un MIG35 fata de un F16 block 52+

    • La nivel de design se afla pe ultimul loc asta e sigur

      • Desi se spune ca MIG 35 e un MIG 29 cu update, pare mai urat decat vechiul MIG de l-am zburat inclusiv noi, romanii! Ramane da vazut ce stie sa faca pasaroiul ala! 🙂

      • Depinde in ce culori il privesti si din ce unghiuri sunt facute pozele, ambele sunt avioane superbe!
        Mie unul mi-ar place sa vad intr-o zi un MIG 35 cu EJ 200 de pe Typhoon dar stiu xa este doar un vis…cine stie pe viitor poate in Ukraina -MIG 29 o sa fie occidentalizat

  12. Cam nasoala schema de camuflaj intr-adevar …albastrul ala rusesc pusca ca nuca-n perete cu ocrurile de pe intrados ,dar mai ales plasarea cocarzii pe cocoasa si a nr. de inmatriculare pe admisiile motoarelor strica totul . Ar fi trebuit sa fie invers sa mai arate cat de cat

  13. Off topic: ce se intampla cu Moldova? https://www.youtube.com/watch?v=_EJWK7lexQI Se pare ca igor face jocul rusilor.

  14. Care enigma ? Turcia si-a jucat cartea odata cu asa zisa criza de la Incirlik.Si a pierdut.Un nou stat modelat de americani de la 0 e mult mai ok.Erdogan in nebunia lui a crezut ca reprezinta ceva in zona,cred ca acum a realizat ca nu e cazul.

  15. MiG 35 o mizerie ruseasca, Lada.

  16. Părerea mea este ca Egiptul joaca dur in estul mediteranei chiar.

    Aici nu mai este vorb de Nord-Estul Africii. Eu cred ca egiptenii astia intentioneaza sa aibă un cuvânt de zis in Mediterana. Aici mă gandesc la cele 2 nave Mistral si….sa vedem ce vor pune pe ele.
    Acum…. Daca pui pe nave niste licoptere KA52 si niste rachete măcar s-300 si mai ai la sol Mig 35 si rafale, inte fiile sunt clare, mai ales când privesti problemele fff grave din mediterana de est.

    Regiunea si partenerii lor stapanesc in aer. Rusia stapaneste aproape toata Mediterana de est. Grecia si Turcia prieteni cu rusii, coasta siriana este de fapt sub stăpânirea Rusiei, Egiptul acum e si el cu rusii. Eu vad un Israel in zona din ce in ce mai izolat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *