Redam mai jos aspecte din interviul cu ministrul apararii, dl. Mihnea Motoc, interviu publicat de Hotnews.ro. Pentru interviul integral, cuprinzand inregistrarile video si aspectele legate de summitul NATO de la Varsovia, flota comuna de la M. Neagra, strategiile NATO si forta de reactie UE, va rugam sa vizitati site-ul sursa!
Romania vrea ca NATO sa aprobe la summitul din iulie din Varsovia o prezenţă rotaţională in Romania de nivel brigadă multinaţională, precum si o flota aliata comuna la Marea Neagra (numita insa din ratiuni diplomatice „cooperare întărită”) la care sa participe si nave ucrainene ori georgiene, a spus intr-un interviu pentru HotNews.ro ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc. Motoc a anuntat si inceperea unor noi programe de inzestrare a armatei cu transportoare blindate (primele ar putea fi cumparate chiar in 2016), corvete multifunctionale pentru fortele navale si o noua escadrila de avioane F16.
Citeste in articol interviul integral si vezi VIDEO cu cele mai importante declaratii
Ministrul Motoc a explicat in interviu si mizele pentru Romania ale Summitului NATO din iulie, unde Bucurestiul spera sa fie adoptata si „o strategie la nivel aliat de prevenire şi contracarare a ameninţărilor hibride”, precum si trecerea NATO de la actuala politică de asigurare-reasigurare la o politică de adaptare strategică pe termen lung atât la ameninţările şi riscurile de la est, cât şi la cele de la sud.
Cele mai importante idei:
- Armata va demara cumpararea de transportoare blindate 8×8, de vehicule 4×4 fie pe roţi, fie pe şenile, şi de platforme multifuncţionale de transport (camioane cu diverse destinaţii pentru uzul armatei). Prima transa de transportoare blindate – in 2016
- Armata are un proiect de completare a capacităţilor de comunicaţii şi informatică (achiziţionare de sisteme moderne şi compatibile)
- Fregatele vor fi modernizate in santiere navale din Romania. Prima fregată modernizată ar trebui să fie gata în 2018, iar cea de-a doua în 2020.
- Submarinul Delfinul: Este o capacitate pe care ar trebui să o revitalizăm
- Ne gândim la opţiunile pentru achiziţionarea unor corvete multifuncţionale
- 2016 este consacrat pregătirii procedurilor necesare lansării, atribuirii unei achiziţii pentru cea de-a doua escadrilă de avioane F16 în cursul anului viitor
- Flota NATO la Marea Neagra va fi deschisă şi unor riverani care nu sunt aliaţi, dar sunt parteneri, cum ar fi Ucraina sau Georgia. Sperăm să fie posibil ca la Summit-ul de la Varşovia să poată fi anunţată o iniţiativă suficient de articulată la Marea Neagră.
- La Summit-ul de la Varşovia asteptam şi o strategie la nivel aliat de prevenire şi contracarare a ameninţărilor hibride.
- Mizele principale pentru România de la Summit-ul de la Varşovia sunt, în primul rând, trecerea Alianţei de la o politică de asigurare-reasigurare, cea decisă şi implementată de la Summit-ul din Ţara Galilor din 2014 până la zi, la o politică de adaptare strategică, pe termen lung, a Alianţei, atât la ameninţările şi riscurile de la est, cât şi la cele de la sud.
- În sfera terestră, ceea ce avem în vedere este o prezenţă de nivel brigadă multinaţională, aşezată pe un pilier românesc, pe o contribuţie românească, posibil şi pe o postură de naţiune-cadru, pe care ar exercita-o România, la care s-ar adăuga contribuţii din partea unor aliaţi care deja sunt prezenţi de manieră persistentă la exerciţiile intensificate din ultima vreme.
Despre inzestrarea armatei: achizitii pentru fortele terestre, navale si aeriene
Rep.: Inzestrarea Armatei. Aţi spus în februarie că vă doriţi colaborări cu producători de armament din ţări precum SUA, Turcia, Marea Britanie, care să producă in Romania în colaborare cu producătorii de armament români. S-a finalizat ceva din aceste discuţii?
Mihnea Motoc: Am demarat discuţiile pe care le evocam în luna februarie cu aproape toţi producătorii, am cuprins aproape toţi producătorii de renume, cu care dorim să implementăm una dintre coordonatele strategice pe linie de înzestrare pe care ne-am propus să o urmăm, anume o parte importantă a achiziţiilor să se facă de o manieră care generează efecte în economia românească, efecte în industria noastră de apărare. Deci căutăm soluţii cu preluarea, în cea mai mare măsură posibilă şi convenabilă pentru aceşti producători a fabricaţiei, a producţiei – în ţară.
Aceasta este o abordare care trebuie văzută în cuplaj şi cu un alt principiu de care încercăm să ne ţinem în materia achiziţiilor în anul acesta şi cei ce vin, anume o abordare un pic mai strategică, un pic mai de termen lung, privilegierea unor acorduri-cadru, de pildă, de achiziţie pe perioade până la 10 ani, de exemplu. De ce? Avem o previzibilitate şi o credibilitate mai mare în plan bugetar, în condiţiile existenţei nu numai a acordului politic transpartinic pentru alocarea de anul viitor a 2% din PIB pentru apărăre şi menţinerea pe 10 ani, dar avem şi instrumente mai bune de proiecţie bugetar-fiscală multianuală. Am gândit în acest spirit structura bugetului pentru anul în curs şi proiecţia multianuală, proiecţia bugetar-fiscală care se face acum, pe următorii 3 ani.
Rep.: Daţi-mi un exemplu de astfel de acord multianual. Un acord-cadru.
Mihnea Motoc: Încercăm să divizăm resursele bugetare pentru o achiziţie echilibrată între toate cele trei categorii de forţe. Există o nevoie profundă resimţiţă de achiziţionare a unei game largi de vehicule pentru forţele terestre. La forţele terestre avem acest necesar care trebuie completat şi care se pretează foarte bine, atât la ideea de abordare contractuală pe termen lung, cât şi la ideea de preluare a soluţiilor de fabricaţie, în bună măsură, în ţară.
Vorbim aici de transportoare blindate 8×8, de vehicule 4×4 fie pe roţi, fie pe şenile, şi de ceea ce se numesc tehnic platforme multifuncţionale de transport – sunt camioane cu diverse destinaţii pentru uzul armatei, aici vorbim de circa 25 de profile diferite. În plus faţă de aceasta, tot la nivelul forţelor terestre, avem un proiect tot de completare a capacităţilor de comunicaţii şi informatică, deci achiziţionare de sisteme moderne, dar şi compatibile între ele. Să dezvoltăm acest lucru la nivelul forţelor terestre, pornind de la o soluţie tehnică dezvoltată în România şi cu producţie ulterioară implantată, în cea mai mare măsură a posibilului – evident, depinde şi de planurile şi analizele acestor investitori – unde, cum şi cât vor dori să aibă o detaşare a producţiei în România.
Feed-back-ul din mediile de specialitate este că această dorinţă şi aşteptare a noastră este nu numai cunoscută de către partenerii care vin la dialog, dar este şi integrată în potenţialele oferte pe care le pregătesc. Le vom alege, desigur, pe cele mai bune prin prisma acestor parametri.
Rep.: Când aşteptăm lansarea licitaţiei?
Mihnea Motoc: Practic, la transportoarele blindate 8×8, orizontul este scurt. Pentru identificarea unor oferte care se pliază pe aceste cerinţe, dorim ca, la modul ideal, să contractăm acest tip de achiziţii, să înceapă investiţiile anul acesta şi dacă este posibil, şi să finanţăm, să zic, o primă tranşă de asemenea vehicule anul acesta.
Rep.: Cât ar însemna o primă tranşă?
Mihnea Motoc: Este destul de greu de estimat, noi avem nişte proiecţii pe etape mai lungi, în raport de nevoile de înzestrare la nivel de batalioane din Forţele Terestre. Proiecţia merge, cum spuneam, până în 2026. Proiecţia se verifică în măsura în care reuşim – şi trebuie să reuşim – să contractăm, să încheiem aceste acorduri-cadru încă din anul 2016. Practic, la nivelul lunii viitoare ar trebui să putem vedea degajându-se nişte soluţii mai concrete.
Rep.: Deci, ca să înţeleg, va fi vorba de un contract-cadru pe un termen mai lung, cu o primă etapă în 2016 – posibil – pentru transportoare blindate care vor fi achiziţionate de la o companie străină, probabil, un partener străin şi vor putea fi fabricate în totalitate sau în parte în România.
Mihnea Motoc: Înţelegeţi bine. Există foarte multe combinaţii posibile şi nu aş pre-judeca soluţiile la care ne vom opri. Există şi posibilitatea – sunt producători de anvergură, care au posibilitatea să vină cu oferte poate şi mai atractive la toate categoriile de vehicule pe care le-am zis, nu numai la transportoarele blindate 8×8. Sunt câteva companii care fabrică produse din cel puţin două din aceste trei categorii, dacă nu chiar unele care acoperă întreaga gamă de produse.
Practic, de aceea ne raportăm la producători de renume mondial, pentru că ei au capabilităţile acestea. În ce priveşte industria de apărare naţională, există o serie de posibilităţi pe diverse secvenţe din acest portofoliu de nevoie de înzestrare cu vehicule. Binenţeles că va depinde foarte mult de opţiunea partenerului selectat asupra modului de realizare a investiţiei în România…
Rep.: ...a off-set-ului, pentru că vorbim de nişte contracte tip offset.
Mihnea Motoc: A off-set-ului, da.
Rep.: Forţele Navale, a doua categorie de forţe care vor primi înzestrare nouă. Aţi lansat licitaţia pentru modernizarea fregatelor. Au început să apară ofertele?
Mihnea Motoc: Este încă prima etapă. Am lansat în SEAP anunţul, ne aşteptăm să apară expresii de interes. În această primă etapă se va realiza o anumită selecţie. Suntem într-o procedură de licitaţie restrânsă în care dorim să concureze acei producători care au forţa economico-financiară presupusă de asemenea operaţiuni, precum şi expertiză în ceea ce priveşte producerea de sisteme de comandă şi control pentru forţele navale, respectiv de sisteme de integrare a acestora în cadrul conceptului de luptă navală.
Deci sunt mai multe pre-condiţii care trebuiesc îndeplinite, în urma cărora va rezulta, în continuare concurenţial, un număr de companii care în etapa a doua vor putea să viziteze navele, să vadă documentaţia de atribuire şi, în final, sigur, oferta cea mai bună va fi reţinută, conform prevederilor legale.
Cu o precizare importantă: condiţia majoră impusă din start de partea română este ca lucrarile de modernizare să se realizeze în România, ceea ce înseamnă posibilităţi mai mari de antrenare a unor operatori economici de la noi, a unor integratori – să zicem, intermediari, posibil şantiere navale – şi, sigur, raţiunea-primă pentru impunerea acestei condiţii este o raţiune de securitate, ideea de a păstra în disponibilitate operaţională aceste nave.
Rep.: Când estimaţi că vor fi gata fregatele modernizate?
Mihnea Motoc: Va fi o finalizare diferenţiată a lucrărilor de modernizare, dacă memoria mă serveşte, prima fregată modernizată ar trebui să fie gata în 2018, iar cea de-a doua în 2020.
Rep.: Pentru Forţele Navale luaţi în calcul şi alte achiziţii? Poate un submarin?
Mihnea Motoc: În ce priveşte perspectiva pentru Forţele Navale, aici ar trebui să precizez că un alt principiu pe care-l urmăm este acela al asigurării unui echilibru între programele începute şi lansarea altora noi. Foarte puţine programe de achiziţii majore sau strategice în domeniul militar se cuprind înăuntrul unui an. Ele se rulează de la an la an ca regulă şi sigur, produsele achiziţionate, echipamentele achiziţionate devin, intră, efectiv, în dotare la un interval chiar şi mai mare de timp, pentru că nu sunt produse care se găsesc în rafturi.
Deci, anul acesta, în domeniul naval, ne gândim la opţiunile pentru achiziţionarea unor corvete multifuncţionale, în perspectiva anilor ce vin. Acest tip de înzestrare este prins în programul „Armata României 2027” şi, probabil, în 2016 ne vom concentra pe studierea opţiunilor disponibile, a tipului de contract care ne-ar servi cel mai bine şi vom degaja nişte soluţii spre finalul anului.
În privinţa submarinului trebuie să ne gândim, în primul rând, la submarinul pe care îl avem, la „Delfinul”, unde nu putem porni cu o cale de acţiune înainte să ne lămurim, printr-un studiu pe care îl avem în vedere, cu privire la starea sa actuală. Este o capacitate pe care o avem şi pe care ar trebui să o revitalizăm.
Rep.: Aţi anunţat şi o altă achiziţie de avioane F16. Care e calendarul de achiziţie pentru ele?
Mihnea Motoc: Conform etapizării stabilite prin programul avion multirol şi pe un plan mai de perspectivă, concepţia de realizare a capabilităţii aeriene, anul acesta, ce ar urma să se întâmple, ar fi intrarea în dotarea Forţelor Aeriene Române a primelor aparate F16, care vor fi aduse în septembrie o parte şi altele spre sfârşitul anului.
În acelaşi timp, 2016 este consacrat pregătirii procedurilor necesare lansării, atribuirii unei achiziţii pentru cea de-a doua escadrilă de avioane F16 în cursul anului viitor. Sunt necesare o serie de proceduri, de aprobări interne, este necesară, în primul rând, identificarea disponibilului de noi aparate, din dotarea forţelor aliaţilor noştri, în primul rând. Ştim că e un context în care cererea e mare şi o escadrilă disponibilă nu este chiar aşa de la îndemână
În prezent suntem în aşteptarea unor răspunsuri la o scrisoare pe care am trimis-o circular pentru informaţii despre disponibilul de asemenea aparate, după care, sigur, sunt o serie de acorduri ce trebuie încheiate, în primul rând cu SUA, care deţine o parte importantă din pachetul informatic, din serviciile necesare operării aparatelor F16, şi apoi acordurile necesare cu acel aliat, cu acel partener care este dispus şi are posibilitatea să ofere următoarele aparate pentru forţele noastre aeriene. Deci în acest domeniu, ne uităm la anul 2017, la finalul lui, pentru a putea parcurge toate aceste proceduri.
Import transportor = tradare a intereselor nationale (ca si alte la fel de simpatice importuri ale armatei).
Este o consecinta a ce s-ar fi semnat in 2013?.
Interesat ca tot in acel an in CSAT s-a decis lichidarea industriei de aparare, tot o consecinta?.
Evident sunt intrebari „fara raspuns”.
Incepe sa fie din ce in ce mai clar, cu cat o sa ne facem „temele” mai putin cu atat o sa ne fie mai rau in viitor. Asta avand in vedere mai ales evolutia din SUA in cursa prezidentiala. Prezenta de trupe NATO si tehnica din vest pe teritoriul nostru, care sa nu faca parte din armata americana, este o naivitate completa in cazul in care Trump ajunge la conducere si incepe sa se tina de implementarea ideilor sale ( oricat de bizare ar fi unele… insa semanate si cu idei bazate pe afirmatii greu de combatut) Suna populist dar este de efect, cand o sa tot ii repete americanului de rand ca banii cheltuiti de SUA sa apere Europa de Rusia pot sa se duca in sistemul lor de sanatate sau scoli…mai da un exemplu de scoli facute de SUA in orient si distruse in lupte la scurta perioada…sunt teme care prind)
Noi tot timpul o sa zicem ca mai avem timp sa vedem ce si cum… Pana atunci in scenariul cel mai negru… vine primavara, valurile de emigranti incep sa apara pe ruta bulgaria, romania…, pe mare in italia.., pe unde vad/ spera la orice posibilitate or sa vina. Turcia se face ca se opune.. ( pe termen lung, intra in UE si da cetatenie turca la toti imigrantii gazduiti pana atunci ca sa scape de ei, or sa intre dupa asta cu acte in regula in UE..sau ce o sa mai fie din ea), langa noi.. rusii incep iar prin Ucraina sa faca „turism”… posibil si prin Moldova.. sa vezi atunci penibilul situatiei la noi, doar o sa latram si cam atat. Practic sa fiu cinstit, nici nu stiu ce am putea face in situatia care incepe sa se arate. Drepturile omului, integritatea teritoriala..incep sa devina bla, bla-uri.Peste toate astea, SUA se retrage din este si din vest, lasand Europa se se apere asa cum stie ea mai bine.. :), sunt specialisti mari la Bruxelles pentru asemena situatii de criza asta.
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Alegeri+SUA+2016/Donald+Trump+critica+NATO+Vrea+ca+unii+aliati+sa+fie+dati+afara+
@Chibitul:
Integritatea teritoriala devine bla bla. La fel ca posteritate, natiune, cultura. In schimb, drepturile omului, in special ale migrantului si ale minoritatilor de tot felul, sunt supreme si depasesc in importanta oricare alt drept explicit sau implicit, atata timp cat partea vatamata este un european si nu o clasa protejata. Mai avem si o inflatie a acestor drepturi, in care se tot descopera unele noi care necesita o redistributie de avutie, nu doar o neinterferenta benigna. De-aia oricine poate fi refugiat. Partile interesate reinterpreteaza legislatia si cutumele internationale cum le convine.
PS Nu cred ca Romania e vizata de retorica lui Trump legata de aspecte financiare. Ar fi vizata de o eventuala politica de appeasement fata de Putin. Pe partea financiara, oful americanilor este legat de tarile din Vest care fac free riding pe prezenta masiva a americanilor si pe bugetul acestora de aparare. Secretarul de Stat Dean Acheson vroia in anii 1970 sa someze Europa sa contribuie mai mult la apararea sa, altfel va aduce toate trupele americane acasa. Eisenhower declara in 1951 ca, daca nu se vor intoarce soldatii americani din Europa acasa dupa 10 ani, atunci NATO va fi devenit un esec. S-a permanentizat o situatie temporara, in care un singur aliat NATO este cel care contribuie efectiv la securitatea comuna prin garnizoane, deployments etc. Grosul prezentei americane e la V de Berlin. In acest conditii, ma gandesc ca americanilor li s-ar putea da mare parte din ceea ce doresc printr-un drawdown al efectivelor americane din vest, concomitent cu intarirea americanilor in Estul Europei, rezultand un aranjament care produce mai multa securitate, dar cu mai putine eforturi financiare. Nu?
Center for European Policy Analysis Washington
http://cepa.org/sites/default/files/The%20Case%20for%20Strengthening%20NATOs%20Eastern%20Defenses-%20%282%29.pdf
The result (despite official quibbles), is a de facto two-tiered strategic reality:
• Of a combined NATO strength of around 3 million troops, including 1.5 million in Europe, less than 10 percent (around 300,000) are located in CEE.7 [See Figure 1.]
• Of a total of 28 NATO installations, 23 (including all major bases) are located in Western Europe; only 5 are located in CEE member states.8 [See Figure 2.]
• Of 66,217 U.S. forces in Europe, 66,081 are located in Western Europe and 136 are located in CEE member states. There are more U.S. forces in the Netherlands than in all CEE nations combined.9
• Of the nearly 200 non-strategic nuclear weapons in Europe, none are located in CEE states.
Asta era in 2014. Situatia s-a mai schimbat, dar nu cu mult.
„In schimb, drepturile omului, in special ale migrantului si ale minoritatilor de tot felul, sunt supreme si depasesc in importanta oricare alt drept explicit sau implicit, atata timp cat partea vatamata este un european si nu o clasa protejata. ”
Mă întreb cum vor interacționa migranții „sirieni” cu minoritățile sexuale europene…
Ale cui drepturi vor fi atunci „mai” supreme?
Asa este, dar eu o vad ca pe o ierarhie. La fund, sunt barbatii indigeni de clasa joasa. Drepturile oricui sunt mai sus decat ale lor, mai ales intr-un conflict. Mai sus, sunt femeile si minoritatile sexuale. Undeva tot acolo, sunt refugiatii, dar se pare ca au un statut mai mare avand in vedere pedepsele penibile pt violuri pe care le-au primit cei pusi sub acuzare (cateva luni de community service in unele cazuri).
http://www.ibtimes.co.uk/migrant-crisis-germany-spend-160m-fighting-sexual-assault-refugee-centres-1552623
Daca persoana care face parte din minoritatea sexuala este european, faci un audit victimologic si vezi daca e mai presus in statut decat un refugiat in functie de caracteristicile lui. Gen nimic nu bate un copil refugiat in drept (chiar si un copil de 25 de ani), desi in fapt sunt mereu cazuri de violuri si brutalitate in azil contra lor.
Pt ca nu mai exista egalitate in fapt, trebuie sa facem calcule complicate de statut ca sa determinam cine este victima mai mare (a colonialismului, a patriarhiei) si, implicit, este scuzata de la responsabilitatea pt faptele sale. Cam ca in societatile acelea unde este ok sa bati sau sa schingiuiesti oameni care sunt sub tine in statut.
De aceea, germanii vor introduce vagoane separate pt femei. Pt ca dreptul la miscare in siguranta cu care s-au obisnuit si pe care il considera normal este mai putin important decat dreptul migrantilor de a fi acomodati in Germania, indiferent de efectul asupra ordinii publice. Eu imi amintesc de cazurile astea citate si le caut pe google, sunt cu zecile. Inclusiv fete carora li se spune sa faca ora de sport inauntru cand e cald pentru a nu-i provoca pe refugiati. Sau sa mearga pe drumul mai lung catre scoala, ca sa nu treaca pe langa azil. Intr-un orasel din Suedia, au anulat Earth Day, pt ca era prea periculos sa inchida luminile orasului vreme de o ora seara. Google it. In multe orase, femeile sau fetele la scoala sunt avertizate sa nu umble seara singure, sa nu se imbrace provocator (un standard arbitrar de provocator, cat de provocator sa fi fost imbracate pe 1 ianuarie femeile din piata din koln?). Cand au fost ficki fickiurile din Koln, feministele au iesit in strada nu sa protesteze politica de refugiati a lui Merkel, ci comportamentul barbatilor in general si al celor germani in particular. Si-au reafirmat sprijinul fata de refugiati.
http://www.breitbart.com/london/2016/01/07/feminists-blame-german-born-men-for-mass-sex-attacks-apease-migrants/
http://www.ibtimes.co.uk/migrant-crisis-germany-spend-160m-fighting-sexual-assault-refugee-centres-1552623
http://newobserveronline.com/germany-invaders-law/
http://www.amren.com/features/2016/03/confessions-of-a-german-police-chief/ (un review la o carte interesanta, pe care nu ai vedea-o in NYT)
PS Deja s-a vazut ca migrantii sunt mai tari in drepturi decat gayii. Refugiati minori din Maroc… nu vor fi deportati si nu vor fi pedepsiti sever.
http://www.jihadwatch.org/2015/12/sweden-muslim-migrants-slaughter-gay-man-wrap-snake-around-his-neck
@jorj
Cu permisiunea ta (pe care al luat-o by default) o sa postez pe facebookul meu comentariul tau, ca e bine de cunoscut cum sta treaba cu ierarhia
Sigur ca da. Imi face placere sa fiu util.
Uite o dezbatere interesanta pe tema refugiatilor, intre Mark Steyn (comentator politic care scrie foarte bine, fondator The Independent in UK) si Nigel Farage (de la UKIP) de partea anti, si Simon Schama si una pe care nu o stiu de partea pro.
http://www.steynonline.com/7503/live-in-toronto-steyn-farage-vs-arbour-schama
Azi o vad, dar au atins multe dintre notele din comentariul meu, legat de drepturi. Imi pare rau ca nu avem asemenea dezbateri in Romania pe orice subiect.
PS Si nu uita ca totul afecteaza calculele de statut in plus sau in minus – sex, etnie, religie, avere, educatie, origine, genealogie. De aceea, multi incearca sa avanseze sau sa se redefineasca catre ceva care le amplifica statutul. Spre exemplu, in SUA, au existat cazurile Rachel Dolezal si Shaun King – albi albi care se dau drept negri si sunt activisti negri. King poate sa aiba niste afro-americani in background, dar Dolezal e pur CEE, cu stramosi din Cehia. Elizabeth Warren, judecator si prof al Harvard (chiar potential Judecator Suprem) o femeie blonda cu ochi albastri, a cautat sa devina mai competitiva in statut decat ii permitea statutul de femeie alba (nu mai inseamna ce era pe vremuri, la cate minoritati sunt in sistemul juridic si educational) dezgropand o legenda familiala ca ar avea un strastrastrabunic Cherokee si, prin urmare, ar fi 1/32 native american. Pac, prima femeie native american prof la Harvard. Fostul sef al NAACP, principala organizatie pt drepturile negrilor, Benjamin Jealous, era mai alb decat multi romani la fata, fiind doar 5/32 negru si aproape imposibil sa zici ca e negru. Toti barbatii aceia dementi, autoginefili, ca olimpicul Bruce Jenner, care isi fac operatie de schimbare de sex sa ii felicite lumea pt curaj, desi raman la fel de masculini ca inainte, si de fapt sunt niste narcisisti. Ei o fac tot pt statut, pe langa boala lor mintala. Cea mai bine platita femeie CEO din SUA a fost un barbat (Martin Rothblatt), ambii frati Wachowski (cu Matrix) au devenit femei. O fata este luata de la familia adoptiva care a crescut-o toata viata ei ca sa fie returnata familiei sale pentru ca e 1/64 indianca si e o lege care spune ca se prioritizeaza cresterea in mediul sau cultural natural. Un comentator american ii critica pe acestia ca, in goana lor dupa definirea oricarui avantaj catusi de mic pentru a se declara parte dintr-o minoritate oprimata (adica 70% din populatie, cu exceptia barbatilor albi), au ajuns sa aplice un „cuantum de sange” mai sever decat aplicau nazistii pentru a determina impuritatea rasiala.
http://takimag.com/article/bring_lexi_home_gavin_mcinnes
http://takimag.com/article/the_flight_from_white_steve_sailer/print#axzz44rk1m3cA
Asa @Jorj… baga tare, direct la temelie… poate asa reusesti si tu sa faci plinu’ pentru luna asta….
Deci… americanii ie* prosti, ar fi cazul sa nu mai fim aliati cu astia ca sunt mai rai decat nazistii…
EXACT ASTA LASI SA SE INTELEAGA!
In nici un caz si nu am zic nimic in genul. Sunt americanofil, desi sunt in primul rand roman, de-aia ma intereseaza ce se intampla acolo si urmaresc lucrurile, in masura in care am timp. Multe dintre aceste prostii au inceput de la ei si s-au transmis catre Europa, de unde au ajuns sau vor ajunge la noi (desi am vazut filmul acela pe Youtube cu unul Yuri Bezmenov care spunea ca URSS a incurajat multe miscari in interiorul SUA). E efect secundar al dominatiei lor media. Dar, din cate vad si citesc, cei mai buni si mai elocventi oponenti ai degradarii politice si sociale care are loc in SUA sunt tot americani, in particular, si vestici in general. Si tot ei au cele mai mari sanse sa o combata. Deci salvarea nu vine de la est, desi exista un trend ciudat prin dreapta dizidenta americana sa il scoata pe Putin drept simbol al luptei impotriva multiculturalismului, musulmanilor, pro-rasa alba etc.
Si un americanofil posteaza toata ziua contra SUA /UE? Cauta tu singur toate postarile tale din ultima luna si vezi ce ai scris… si mai ales ce ai lasat sa se inteleaga…
Normal, daca nu sunt de acord cu ce se intampla. Sa inteleg ca toti americanii aia pe care ii citez anti-migratie sau anti-razboi in MENA sau X sau Y nu sunt patrioti? Nici tu nu esti (sau altii de aici), dupa criteriile acestea, la cat de mult critici clasa noastra politica, politicile sale, oportunitatile pierdute si degradarea tarii fata de o stare mai buna din trecut. Daca m-ai urmarit cu atentie, atunci ai observat genul de articole la care postez. Ce reiese din comentariile mele este ca mie imi placeau mai mult SUA si tarile europene cum erau pe vremuri (o imagine idealizata, desigur, sunt prea tanar sa stiu la prima mana cum erau pe vremuri, dar statisticile si principiile raman), si mi se pare un pacat ce isi fac astazi, si o tragedie ca noi sa ii urmam in prostiile lor. Asta nu inseamna ca vreau sa ma dau uta cu Rusia, ci ca vreau sa imitam politicile Vestului pre-prostire, nu cele pe care le prezinta astazi drept cheia succesului (diversitate, free markets, globalizare etc). Nu cred ca discutia era avansata intr-un fel daca ma lansam intr-o expunere a tuturor motivelor pt care vesticii sunt mai buni decat noi si au dus-o mai bine decat noi. Toata lumea percepe asta intr-un fel sau altul si atunci as fi devenit pe site sluga natanga a Vestului sau un fel de Captain Obvious. Si s-a vazut inclusiv admiratia mea pentru fondatorii SUA si filozofia lor, si pt altii. Atunci cand m-ai acuzat ca ma dau cult. Am inceput cu Federalistul si am tot citit. Problema cand citesti si citesti si citesti este ca dai piept cu realitatea curenta intr-o zi si iti dai seama ca nu se ridica la inaltimea trecutului. Pentru mine, trezirea a venit abia cand a inceput criza refugiatilor in Mediterana. Aveam niste idei ca ceva era deja in neregula, dar atunci am inceput sa ma documentez serios si de-aia cartile pe care le citez sau le recomand imi sunt proaspete in minte. Dar, spre deosebire de cei care au un fel de prejudecata in favoarea trecutului, eu am si un diagnostic sau doua legate de ce nu imi place la prezent sau de ce lucrurile, in mod evident, o iau pe aratura, si risca sa ne ia si pe noi cu ei. Theodore Dalrymple, un doctor britanic, scria ca a vizita Londra moderna este de natura sa vindece pe un anglofil de simpatiile sale. Am vizitat-o pentru prima oara acum cateva luni si nu mi-a lasat o impresie foarte buna. Caramizile erau ok, biomasa ma deranja. Deci, o sa continui sa critic Vestul, pentru ca nu este „sub orice critica”, ca alti actori.
nu se retrage deloc au marit bugetul de 4 ori or sa aduca armament greu inclusiv in Romania.Trump e un fanfaron un demagog SUA nu-si permite sa piarda sprijinul UE.
Mascariciul asta, chiar daca ipotetic va ajunge presedinte, nu va pune in aplicare nimic din prostiile pe care le spune. Pt ca nu este dupa el…
Scuze, era comentariul la articolul postat de Vlad88 (*editat, e vorba de postarea urmatoare, mai jos)
de comentat la articolul cu pricina
@Chibitul
Putin off-topic, dar oricum am deviat de la discutie
http://www.breitbart.com/2016-presidential-race/2016/04/03/miss-america-gop-bigwig-alex-castellanos-claims-house-speaker-delegates-really-want/
Se pare ca i se coace lui Trump un Sf. Bartolomeu. Cica establishmentul a inceput sa il sustina puternic pe Cruz ca sa spliteze votul dizident (protectionist, anti-migratie, nationalist etc pe care il tapeaza si Trump si Cruz) astfel incat Trump sa nu obtina o majoritate a delegatilor republicani pana la Conventia din Cleveland, care i-ar da aproape automat nominalizarea. Daca il impiedica pe Trump sa ia nominalizarea, planul este sa faca negocieri politice cu delegatii (care nu sunt obligati, in mare majoritate, sa voteze cum a votat populatia decat la prima strigare) astfel incat sa iasa nu Trump si nici Cruz, ci un third party, chiar si unul care nu a candidat (si nu respecta regula nescrisa de a fi castigat macar 8 state ca sa devina candidat) sau a iesit timpuriu din cursa. Si el sa devina candidatul. Cica aceasta persoana ar fi Paul Ryan, desi se poate schimba. In teorie, ar putea fi si Jeb Bush, sau oricine altcineva.
http://www.cnbc.com/2016/03/16/we-choose-the-nominee-not-the-voters-senior-gop-official.html
Cine stie ce se va intampla daca se va ajunge la asta. Poate ca rebeliunea se va calma, la fel ca Tea Party sau varianta sa stangista, Occupy X. Sau poate ca se va sparge partidul in doua. Cine stie. Oricum, sunt f curios. Si se vede ca si Trump e stresat, la cate stangacii a facut recent.
„Multe, multe dintre cele 28 de state membre, cele mai multe dintre ele, nu contribuie pe cât ar trebui. Asta înseamnă că noi îi protejăm şi că primesc protecţie militară şi alte lucruri. Înşală Statele Unite şi vă înşală pe voi, cetăţenii. Nu-mi pasă, nu mai vreau să fac asta! Ori plătesc, inclusiv pentru deficienţele din trecut, ori trebuie să plece. Şi dacă asta destramă NATO, aşa să fie!”, a declarat Donald Trump.
..fiecare stat membru se obligă să aloce cel puţin 2 la sută din PIB pentru apărare. Dar pe lângă SUA, doar alte patru ţări fac asta: Polonia, Grecia, Marea Britanie şi Estonia.
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Alegeri+SUA+2016/Donald+Trump+critica+NATO+Vrea+ca+unii+aliati+sa+fie+dati+afara+
Dar 2% al nostru nu e totuna cu 2% al Germaniei, care a fost si este beneficiara principala a subventiei de securitate a SUA.
asa e !si cu toate acestea germania nu are o forta aeriana credibila(disponibilitatea avioanelor eurofighter si restrictiile avioanelor tornado) la fel si spania, croatii s au ars cu ucrainienii, noi cumparam doar second hand uri in canitati suficiente pentru o parada,franta a suferit atacuri teroriste si nu e in stare de o replica pe masura,bulgarii nu sunt in stare sa inceapa un program de inarmare sau s al duca pana la capat.
De-aia ce spune Trump despre NATO va avea rezonanta printre americani, cum a tot avut in ultimele decenii acest subiect desi consensul politic american a fost sa nu faca tamtam de campanie pe subiect. Intrebarea este daca, in contextul unei dezangajari americane in Europa, eventual prezentata drept continuare a pivotului catre Asia, noi nu vom fi o dauna colaterala? Adica se ia umbrela de securitate de pe vesticii bogati dar care si-au neglijat indatoririle militare, dar se ia concomitent si putinul adapost pe care il aveam noi din 2004. As vrea sa cred ca americanii ar putea face, daca totusi iese Trump, o miscare mai subtila, si sa dea poporului ce vrea relativ la prezenta in Vest, dar sa isi intareasca pozitia la noi. Sa iesim cu totii pe plus.
@ Jorj Alocutiunea ta e valabila in conditiile presupunerii ca cel care iese presedinte este neconditionat autorul directivelor militaro-politice interne si externe! Din experienta ta, crezi asta? In sensul ca ce se proclama in campanie ,se aplica dupa? Strict cazul american,fara trimiteri la autohtonii nostri te rog! 🙂
Nu am „experienta”, deci imi dau cu presupusul. Ai dreptate, nu cred ca Presedintele+autoritatile legitime (Congresul) sunt in control total asupra directivelor, mai ales daca nu exista o comunicare si o cooperare buna intre cele doua ramuri (cazul unui Pres. Trump). Sau au control asupra directivelor, dar nu asupra modului lor de implementare la nivel granular, unde entitati gen CIA, dar si Pentagonul, au foarte multa latitudine in implementarea directivelor sau in „managing expectations” legat de ce ar trebui sa se intample. Sau dezechilibrul puterii politice americane rezultat din sporirea fortelor speciale si a operatiunilor care au loc fara aprobarea Congresului, dar la directia Presedintelui pentru ca nu s-a cerut o declaratie de razboi.
http://www.unz.com/tengelhardt/william-astore-americas-post-democratic-military/
https://www.globalpolicy.org/component/content/article/153/26119.html
http://www.tomdispatch.com/blog/176043/tomgram%3A_david_vine,_our_base_nation/
http://www.unz.com/article/does-eleven-plus-one-equal-sixty/
Dar sunt deja prea multe variabile sa imi dau cu parerea. Cred ca liniile mari relativ la dispozitia trupelor conventionale pot fi decise legitim. Dar cand vine vorba de psyops, razboi hibrid si alte minunatii, nu stiu ce se va intampla cu noi. Pe blogul lui Tom Kratman, care e un militar american care scrie fictiune militara (de-aia ii mai verific blogul din cand in cand, ca mi-au placut cartile lui), i-a raspuns unui tip care l-a intrebat de declaratia Dir. CIA Hayden care a zis ca armata ar putea sa nu asculte de Pres. Trump si sugera chiar o lovitura de stat. E in comentarii.
http://www.everyjoe.com/2016/02/29/politics/conscription-not-analogous-enslavement/#1
„Did he? It’s not really on point to the column, but, what the hell? There’s obey and then there’s _obey_. Trump is a babe in the woods as far as the frankly Byzantine bureaucracy of the five sided puzzle palace goes. They can delay, obfuscate, misreport, misdirect, and just flat lie. One example of this that I find telling: About 20 years ago, I think it was, Congress mandated that the A-10s be given by the Air Force to the Army. If you look on line, you will find it very difficult indeed to find an A-10 in Army markings. IOW, it never happened, the uniformed bureaucrats were able to defy the United States Congress.
„Mr. President, we’re trying to move the 101st Airborne and 3rd Infantry Divisions to a port, but there’s a terrible shortage of widgets caused by your predecessor’s malfeasance and, as we are sure you learned in your grueling years at a junior military school, no wheeled vehicles can run without widgets. Moreover, since your predecessor turned half of the combat arms command slots over to women, none of whom were competent or qualified, only half the battalions are combat ready. We predict terrible things to your polling numbers if you make us do this thing you want against our advice. Why we’ve even heard rumors of highly respected but anonymous officers being set to leak…” You get the idea. And if you think they’re bad, the CIA has its own fucking foreign policy, and thinks nothing of undermining and mutinying against a President whenever said President goes against the Harvard-Yale-Columbia-Etc. tranzi/Wilsonian consensus, their fantasies of the way the world ought to work and be. I don’t think Trump has the first clue of what he’s facing. I don’t think any of them that think they’re going to change DC or DoD or CIA have a clue. And none of them are remotely prepared to do what’s needed, which is to say put the Old Guard to use shooting bureaucrats.”
Scrie niste lucruri interesante, cel putin pt ochiul neformat al unui civil obisnuit mai mult sa citeasca analisti si diplomati http://www.everyjoe.com/2016/02/01/politics/our-gallant-allies-the-kurds-other-fairy-tales/#1
Ultimul punct, si acesta este al meu, personal, neabsorbit de undeva, este ca te poti intelege cu complexul militar-industrial daca ii dai ceea ce vrea. Si Trump e cunoscut pt the art of the deal. Pentagonul are nevoie, in perpetuitate, de un inamic fioros care sa justifice mentinerea cheltuielilor militare, a fortelor armate, a cercetarii si sa ii dea un fel de scop. Asa a evoluat in ultimele decenii. Daca Trump le prezinta un compromis in care Rusia ramane inamicul, dar trebuie redefinite pozitiile lor in Europa astfel incat o reducere a efectivelor sa multumeasca populatia SUA, dar o redispunere a celor ramase sa le dea oportunitatea creerii unei noi infrastructuri si ce isi vor mai dori, atunci poate ca ar accepta. Imi inchipui ca la nivelul la care interactioneaza Pres. cu Armata, militarii respectivi sunt mai mult politicieni si administratori decat militari.
„Armata va demara cumpararea de transportoare blindate 8×8, de vehicule 4×4 fie pe roţi, fie pe şenile […] Prima transa de transportoare blindate – in 2016”
E clar, vor fi de import.
Vehicule 4×4 pe senile… adica se misca toate cele 4 senile? Concomitent? In aceeasi directie? 😉
Daca in 2017 vin celelalte F-16, e clar ca vor fi si alea second-hand. Ultima speranta pt ceva nou a murit si acolo.
Asadar, 2018 prima fregata si 2020 a doua, mi se parea mie ca 3 ani jumate e cam mult, vor fi deci sub 2 ani per nava, asa e mai realist. Totusi, la banii aia, ce vor pune pe ele nu va fi suficient.
„Submarinul Delfinul: Este o capacitate pe care ar trebui să o revitalizăm”
Asta o tot auzim de 15 ani, la cat a stat submarinul ala saracu’ in doc sincer nici nu stiu daca ar mai trebui sa bagam bani in el, cateva zeci de milioane nu sunt de ajuns, vor trebui ani de zile pt pregatirea serioasa a echipajelor, pot aparea zgomote in timpul operarii (structura veche) iar in ziua de azi cel mai mic neajuns te da de gol in lupta asta etc…
Mai bine s-ar baga banii aia in AA, suntem complet descoperiti pe partea de AA iar in caz de razboi adevarat tot ce cumparam acum (camioane, TAB-uri, F-16 etc) vor putea fi distruse la foc de voie de catre un inamic pe care nu-l putem dobori. De asemenea, avioane F-16 sunt dezarmate iar armamentul pentru ele costa…
Nu stiu ce sa zic… daca anunturile astea erau facute in 2013 poate ma entuziasmam, acum in 2016 a intrat in mine o nemultumire cronica… cu o floare nu se face primavara, am cam pierdul trenul asta al inarmarii.
Porcu’ nu se ingrasa niciodata in ajun, dar se pare ca poporul roman nu se prinde chiar daca a mai esuat cu incercarea asta si in trecut.
…dar sa ne mai descretim fruntile cu ce zice acest expert cozmin pe hotnews:
„Cu miliardele de dolari cheltuite pe vechiturile F16 pot fi produse Iar-uri romanesti. Ele sunt oricum de generatie mai noua si mai performante decat F16-urile si in loc de 5-10 vechituri ar putea fi produse sute de Iar-uri noi cu acesti bani. Daca ar fi si exportate s-ar incasa si foarte multi bani. Putine tari au capacitatea inginereasca de a produce astfel de avioane.”
Deci cu banii de 5 sau 10 F-16 second-hand putem produce in tara sute de avioane supersonice romanesti, de tip IAR 🙂
Sute !!
apoi acolo se vede cum se inghesuie postacii rusi. mai erau cativa care bateau toba pe alocatii , ce ne trebuie noua armament samd
mare e gradina Domnului…
Corect…..
„Mai bine s-ar baga banii aia in AA….”
Pai asta este ideea orice disponibilitate financiara trebuie „securizata” atat acum cat si in viitor astfel incat sa nu fie bani pt. AA deoarce orice ai cumpara cat timp nu ai AA utilitatea lui este redusa si poate fi neutralizata in cateva ore de o tara ca Rusia. Este ca si cum nu ai cumprat nimic.
La fel ca si artificiile cumparate de ucrainieni in loc sa cumpere armament.
Nu cu transportoare sau camioane de import opresti sau rezisti contra rusilor ci in primul rand cu AA, drone, mine si artilerie or se vede preocuparea de a nu face nimic pe aceasta directie ci de a „ingropa” banii pe termen cat mai lung in ceva relativ nefolositor.
De asta imi e si mie frica, ca e totul un show directionat, la TV se pare ca facem si dregem, in realitate pe campul de lupta suntem zero barat cat timp ne lipseste fix ce e mai important…
Simon says: sabotage !
Cum Romania uita sa produca de la un an la altul muntie obisnuita 7.65mm si trebuie sa importe. Nu cred ca mira pe nimeni ca uita si de la si prin cine sa nu importe…
Dar pt. ce ne trebuie noua munitii produse in tara, ce nu mai sunt pietre?.
Si dupa ce s-au mai scobit in nas, guvernantii nostri se gandesc sa revitalizeze, sa achizitioneze, sa sa …pana in 2027. Tati ministru…pana atunci intru la pensie si incep sa ma gansesc si eu atunci la pensia mea…..Glumesc si nu prea.
oricum, stati calmi ca vin alegerile… nu cred ca vom avea noi in viitorul apropiat macar ceva care SA SEMENE a inzestrare tehnica cat de cat…
vezi Turcia: acuma ca s-au pus la punct ( si nu singuri) deja devin o piesa „suparatoare” pe tabla de sah… au agenda lor, ( ca au cu ce s-o apere). credeti ca se va repeta greseala? Polonezii nu deranjeaza asa mult ca si noi, pentru ca sunt tamponul Germaniei… dar noi? deranjam probabil pe tabla jocurilor v europei – rusia si probabil ca nu trebuie sa deranjam te tabla relatiilor sua rusia. asa ca… vom fi din nou si f… si cu banii luati, ma refer in special la TBT 8×8
Eu am retinut urmatoarea fraza:
sunt producători de anvergură, care au posibilitatea să vină cu oferte poate şi mai atractive la toate categoriile de vehicule pe care le-am zis, nu numai la transportoarele blindate 8×8. Sunt câteva companii care fabrică produse din cel puţin două din aceste trei categorii, dacă nu chiar unele care acoperă întreaga gamă de produse.
Cine au fost cei care ne-au vizitat ?
General Dynamics si KMW (KMW-Nexter acum).
Oshkosh. Nu face APC-uri /IFV-uri clasice dar face toata gama de platforme de transport, blindate si neblindate, si, cine stie, poate le vine vreo idee cu Moreniul………..
Glumeam, nu se vor baga peste General Dynamics, pe segmentul de transportoare 8X8.
Eroule, cu Oshkosh nu e de glumit, JLTV ar fi fost o solutie interesanta de integrat la noi, care am fi putut deveni producatori pentru Europa de est.
Decat 100 de 8×8 importate la 4 mln euro bucata, mai bine 1000 de JLTV la 400k euro bucata, exceptand capacitatea amfibie.
Pe la Biziday se zvonea ca General Dynamics le vor produce la Moreni. Macar sa mai ‘fure’ si ai nostri ceva de acolo si sa puna pe un nou model se SAUR. Cu blindajul ala nou deja testat, cu medelele lor deja omologate SAUR 1/2 si ce mai asimileaza de aici, sa iasa cu SAUR 3, un blindat lowcost si bunicel pentru pietele africane, sud americane si arabe.
PS Eu as vrea sa vad UTI out din acest joc. Sa nu primeasca nici macar paza sau curatenia in fabrica! 🙂 Poate mai multe vizite pe la DNA le-ar umple timpul mai cu folos! 🙂
Ai uitat de IVECO, eu tot sper sa nu fie macaronarii … am asa un sentiment de tzeapa cu ei. Si cand te gandesti ca noi romanii asa lesinati si parliti cum suntem am reusit prin cei de la ACCTM sa facem solutia aia de protectie la IED-uri cu semi-alveole pe burta TBT-ului la care le-au sticlit ochii si nemtilor si italienilor … deja te apuca sila. Chair putea sa iasa ceva din TBT-ul ala.
Istoria e un proces continuu. In tara asta aia care au dat tepe au inceput sa intre la bulau la 10 ani dupa ce au comis infractiunea, si sunt convins ca si astia care azi cumpara la nimereala tot felul de tehnica de lupta o sa ajunga la puscarie.
Traim si vedem, ca avem viata lunga…
Rusia are contracte cu Iveco deci mari sanse sa ajunga in Romania.
Faza tare este c-am bestelit-o pe fetisoara care a scris in Romania Libera prostia cu 4×4 pe roti sau pe senile si, de fapt, prostia a spus-o dom’ ministru 🙂 )))))
Faza cu prima fregata gata in 2018 si a doua in 2020 ar putea intari banuiala ca finantarea de 200 milioane Euro este doar pentru prima fregata dar nu as baga mana in foc.
Tot ministrul, la ceremonia pentru aniversarea intrarii in NATO, a zis ca se vor lua tunuri pentru apararea antiracheta a fregatelor …… adica un cacat de Phalanx sau un cacat de Goalkeeper ……. Eh, mai punem si Sea Sparrow si am facut cacatul praf, asa cum si banuiam.
http://www.seaforces.org/wpnsys/SURFACE/Oto-Melara-76mm-compact-super-rapid.htm
The Oto-Melara / Oto-Breda 76/62SR 76mm (3-inches) 62-caliber Super Rapid gun is a lightweight, automatic loading, rapid fire naval gun system used against shore, sea and air targets.
Manufacturer: 1963-2001 Oto-Melara / 2001- OtoBreda
Produced: Compact: 1963- / Super Rapid: 1988-
Technical data:
Caliber: 3 inches / 76,2 mm
Barrel lenght: 186 inches / 4,72 meters (= 62 caliber)
Weight: 7900kg, empty (Super Rapid)
Shell: 76 x 900 mm / 12,34 kilograms
Elevation: – 15° to + 85°
Traverse: 360°
Rate of fire: Compact: 85 rpm / Super Rapid: selectable from single shot up to 120 rpm
Muzzle Velocity: 925 m/s (1100 m/s – DART)
Magazine: Compact: 80 rounds / SR: 85 rounds
Range:
16 kilometers with standard ammunition
20 km with extended range ammunition
up to 40 km with VULCANO ammunition
Evolution:
– Compact
– Super Rapid
– Stealth casing
– DAVIDE/STRALES radio frequency guidance system for DART guided ammunition
Ammunition:
– HE (high explosive) – 6,296kg / Range 16km / effective range 8km (4km vs. air targets at elev. 85°)
– MOM (multi-role OTO munition)
– PFF (pre-formed fragmentation) – anti-missile ammunition
– SAPOM (semi-armored piercing OTO munition) – 6,35kg / Range 16km
– SAPOMER (semi-armored piercing OTO munition, extended range) – Range 20km
– DART (driven ammunition reduced time of flight) – sub-calibre guided ammunition against multiple targets
(missiles and maneuvering targets at sea) 4,2kg in barrel / 3,5kg in flight / 660mm lenght / effective range >8km
– VULCANO (76mm unguided and guided extended range ammunition) – under development
Mai au si o varianta usoara, fara penetrarea puntii, cu cca 6tone masa. Varianta terestra a fost instalata pe sasiul Centauro, sub denumirea Draco.
eu m-am oprit cand am citit de submarinul deflinul. ala e dincolo de orice revitalizare, mai ieftin e sa cumperi unu nou.
un sub nou costa spre 100mil euro modernizare ar costa vreo 30mil unul second costa vreo 50 mil euro partea nasoala e ca ar trebui sa facem modernizarea la rusi dar putem sa le punem conditii pt bani le vor indeplini ca altfel l-am repara in alta parte.
Despre ce submarine noi de 100 milioane $ vorbesti?
Sper ca ai glumit cu modernizarea la rusi …….
Poate se gandea la mini-submarine, ca unul type 214 nou e cam 500 mln euro.
Se poate moderniza cu nemtii si suedezii. se poate repune in functiune si cu polonezii, dar fara modificari prea mari! 🙂 Nu doar rusii constituie provocarea pentru un Delfin modern si functional!
Exact!
nu am glumit asta spunea fostul comandant al Delfinului am citit ca s-ar putea face si in Olanda dar mai scump,rusii pt bani vor pune ce le cerem ca altfel il vom moderniza altundeva poate mai bine.un submarin similar cu Delfinul clasa Kilo atat face spre 100 mil euro (nou)
@gogu: daca asta spunea, ma tem ca nu avea habar… sau dezinforma…
Submarine Kilo+ ( 636-M asemanatoare cu cele rusesti 636.3 din balta neagra) vandute Vietnamului, inclusiv torpile si alte echipamente, sunt pe la 350 mln euro bucata.
Cred ca te referi la un videoclip mai vechi, de acum vreo 10 ani (cel putin), in care se vorbeste strict despre inlocuirea bateriilor.
Chiar admitand prin absurd ca partea mecanica, electrica, hidraulica si de armamente merge perfect, tot vei avea nevoie sa-i modernizezi radarul, sistemele de comunicatii, sa-i upgradezi sonarele. Probabil ai nevoie de vreo 100 milioane $ ca sa-l readuci in stare de functionare, cu baterii schimbate si senzori+sisteme de comunicatii modernizate.
Numai zic daca vrei sa-l faci sa traga cu rachete prin tuburi.
Eu cred ca sunt sperante fara fond, orice varianta de a avea un submarin care sa ofere o certa valoare in fata inamicului. In primul rand nu cred ca or sa existe fonduri pentru asa ceva, in al doilea rand, daca doar carpim ceva care sa fie detectat si scufundat la cateva minute dupa inceperea unui conflict.. Parerea mea…dupa cum zicea un ilustru personaj de pe la noi 🙂
P.S. referitor de modernizarea la rusi… chiar daca se ofera ei frateste, ar trebui sa spunem nu. Sigur ar pune ceva in el sa faca „poc!” la prima necesitate de utilizare.
E de ajuns un emitator de semnal care sa fie pornit de la distanta doar si doar in caz de razboi si e sufiecient. Il face practic nul! 🙂 Nu cu rusii, nimic de la ei azi ca azi. Odata era altceva, acum nu mai e cazul! 🙂
Deci… doamnelor si domnilor!
Asa cum ziceam acum ceva timp pe vremea #Colectiv se apropie vremea sa strigati in coor „Capu’ lu’ Motoc vrem!”… 🙂
1ª-@GMT-ule… ai 8servat bre ca vin unii pe aici sa-si faca „nume” cu cateva zeci de comentarii neutre in prima faza si dupa aia ataca la greu taman la temelie ? Cine? @techies… Mai mult ataca si membri vechi ai acestui forum… Poate reusesti sa ne spui si noua sub cate nickuri a postat / posteaza individu’… Mai mult, patentu’ este imprumutat pana la virgula si liniuta taman de la un alt „forumist” cu cateva zeci de comentarii neutre care la vremea lui a facut exact acelasi lucru, la fel de inofensiv la prima vedere dar plin de otrava… Sa le dea Dumnezeu atita otrava exact cat varsa ei pe nari si pe gura impotriva Romaniei….
2ª-Cum bine zicea un comentator pe aici foarte recent, la romani porcu’ se ingrasa cu …bile de plumb in ajun de Craciun… Mai o bila de la UTI… o alta bila care sa rupa in doua catzeaua astora care viseaza avioane militare construite in RO…
3ª Nu stiu bre ce pretentii aveti voi de la politicieni, da’ io* crez ca trebuie sa incepem cu exemple la nivel mic… Concret, am trimis propuneri pentru imbunatatirea discutiilor pe forum, da’ ori ploua cu galeata in gmailu’ ala al vostru si din cauza asta emailurile sunt necitibile, ori….
4ª-Nu cred ca @neamtu tiganu merita un astfel de tratament din partea unor useri… Io* zic sa va mai ganditi… O fi mai importanta parerea unora care sunt politruci de meserie decat parerea unuia care a muncit pentru RO din greu?????
Techies = Timeshift = Buzzz = Buzz-ul = resiteanu
(a nu se confunda cu „buzu”)
Cam mulți reșițeni pe-aici.
Adica găzaru’ asta otravit care semneaza @techies are personalitati multiple?
Pai si matale de ce il lasi bre? Ca acum vreo cateva minute posta la articolu’ ala in care jigneste tot ce prinde…
Cam dubioasa treaba asta cu personalitatile multiple. Sa nu se intample ca in Secret Window, ca o mierlim si ajungem toti sa contribuim la buna crestere a porumbului rusesc! 🙂 lol
Si „resiteanu”? Ala de zicea ca e fost cadru militar si ne tinea lectii pe aici acum cativa ani? Ori a decazut in asa hal ca sa-si mai completeze pensia, ori e doar o mizerie de om. In orice caz tot postac se numeste. Urata modalitate de a castiga niste bani.
Relativ versatil totusi, daca stai sa compari cele doua stiluri „resiteanu” vs „techies”. Pe atunci simula patriotismul, deplangand situatia actuala in care nu mai producem mai nimic in industria de aparare, avand totusi grija sa inoculeze discret ca nu are rost sa ne opunem rusilor in asa conditii.
Pe atunci avea discursul si limbajul unui om pe la 50 de ani. Acum vorbeste ca o hipsterita usor isterica in tura de noapte pe uscat.
Problema este ca fiecare poate posta cu nickuri „culese” chiar de pe blog….
Cat despre „…sa inoculeze discret” sunt destui in acest moment pe post de comentatori care incearca sa-si faca un nume prin comentarii neutre, iar cand mama lor Rusia va avea nevoie ghici ce vor face… Ca sa mai pun gaz pe foc… sunt unii care chiar pun botul la vrajeala destul de usor… chiar din comentatorii vechi….
Iar unii cred ca daca il punem la colt pe @neamtu tiganu se rezolva toate in tara asta…
@neamtu tiganu a zis practic sa nu punem botu’ la vrajeala ieftina cu emigranti… imigranti … migranti si migratii… fiecare in Europa isi face jocul asa cum stie in functie de interese… iar babulanii de romani deja se gandesc la forme de extremism….dovada ca sunt destui pe aici capabili sa scoata sabia sa-i articuleze pe ciuhabi in conditiile in care aia au venit in numar mic… dar deh … babuinu’ romanesc inmulteste cu 100 fiecare emigrant… Si uite asa cresc in sondaje partidele extremiste finantate discret sau nu de oamenii lui Putin… practic babuinu’ romanesc cu quru’ rosu face exact jocul lui Putin instigat taman de postacii pro Rusia…
Poate si de asta cresc in sondaje partidele extremiste:
„Prezența jihadiștilor germani alături de cei tunisieni, afgani, pakistanezi, saudiți, libieni, ceceni, irakieni sau algerieni nu este deloc întâmplătoare, ea fiind consecința propagandei influentelor organizații salafiste și a convingătoarelor predici ținute de imamii germani. În urmă cu câțiva ani, marele imam din Hamburg le spunea credincioșilor săi, cu subiect și predicat, fără să se ascundă: „Necredincioșii ne sunt dușmani. Tăierea capetelor este o grozăvie, dar asta e prea puțin pentru dușmanii noștri”. Azi, imamul din Bonn, mai discret dar la fel de persuasiv, îi sfătuiește pe tinerii săi discipoli să se antreneze tăind capetele găinilor fiindcă, prezice el, „va veni vremea când va trebui să le tăiați capetele evreilor”. Disciplinați, hotărâți, eficienți, nemții și-au asumat până la capăt denazificarea Germaniei. Acum, la fel de motivați și inflexibili, se ocupă de islamizarea ei.
”
http://inliniedreapta.net/allah-ich-liebe-dich/
Ia de aici bre @Hannibal
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/EXODUL/RUSIA+RUTA+ARCTICA+REFUGIATI+STRATEGIE
Observi cumva ca UE incepe sa se trezeasca si vede cine este faptasul in criza imi / emigrantilor?
Exact ce zic eu de cateva luni pe aici … Adica Putin trimite sub toate formele emigranti pe capul europenilor pentru a obtine „beneficii geopolitice”
Cum au inchis astia partea sudica cu Grecia… hai cu aia prin nord… vezi ce zice un fost ministru finladez Ilkka Kanerva… Si daca nici asta nu stie ce vorbeste….
Iar voi in masa adoptati exact ce vrea Putin… extremism si violenta… Normal ca-i convine lui Putin cu o Europa dezbinata, xenofoba si usor manipulabila…
In ce priveste articolul poti incerca si varianta in engleza pusa de mine la Contact – 4 aprilie 2016 at 13:40.
In media si pana acum au aparut informati si indicii ca Rusia, Germania, Franta (in prima etapa- acum s-a linisti), Grecia, Turcia, Italia, etc (nu mai intru la ONG-uri ca doar ale lui Soros are prea multe) sunt implicate, direct sau indirect, in aducerea imigrantilor. Cum nu prea este nici un secret cine a facut presiuni ca Italia sa isi anuleze legea privind traficul de persoane care ar fi permis arestarea echipajelor si sechestrarea navelor implicate „in trafic” (ca doar nu crezi ca +1mil au veni doar cu barcute). Ce crezi ca s-a intamplat dupa cu nr. de imigranti?.
Ce este totusi interesat este unde a aparut acum info.
Da, Rusia ajuta la aducerea de imigrati pt. ca ea castiga oricum dar cel mai mult din (semi)islamizarea Europei pt. ca asta aduce cu sine la un sentiment antiamerican (cel putin reduce influenta US), anti-Israel, intoleranta religioasa, contesta autoritatea statului, creaza o stare de tensiune intre stat si minoritatea religoasa precum si intre crestini si musulmani numai bune de exploatat.
Vedeti, aproape ideologic, doar o parte a pericolului (extremism /islamofobie) in schimb nu constientizati pericolul islamului radical (Wahhabit, Salafist, etc), este gresala facuta de occident pana acum de a nu combate extremismul religios (primul pas in a rezolva o problema este sa poti sa o definesti). A fost nevoie in Franta de atentatele de la Charlie Hebdo ca autoritatile sa inceapa sa actioneze impotriva lor. A invata ceva Belgia din acele antentate?. Nu, a trebuit sa aiba parte de proprii morti ca sa se gandeasca sa ii combata (ca nu mai scriu de stirile inventate sau manipulatorii, care au aparut dupa atentate, privind femei musulmane atacate de extrema dreapta – o prelegere aplicata privind islamofobia…). Sper ca Romania sa nu ajunga in aceeasi situatie si sa fi invatat ceva despre multiculturalism, CP si extremism religios desi sunt semne ca nu prea…. (legea lui Dragnea si alte mici semne).
Exagerand poate baza terorismului islamic extremist este un imam extremist.
Sa facem cativa pasi in istorie, un mare ipocrit numit Charles de Gaulle cauta o modalitate de anihila sau macar reduce influenta US in Europa. Raspunsul gasit de el a fost islamul si o uniune intre statele europene si cele din arabe (evident petrolul avea si el rolul lui).
De ce islamul, sa speculam :
-FUNDAMENTAL PT. CA NU ESTE DOAR O RELIGIE EL TINE LOC DE IDEOLOGIE, LEGE, CULTURA, RELIGIE, DREPTURI SI LIBERTATI, toate acestea trebuie sa se „supuna” lui. Acesta este unul din motivele pt. care nu se reuseste integrarea comunitatilor unde influenta islamului este mare. De aceea s-a reusit o mai buna integrare a parintilor dar se esueaza lamentabil in cazul copiilor in randul carora fundamentalismul pur si simplu a explodat peste tot in Europa. Parintii, in vasta majoritate, au trait in state „laice” unde dictatorii au inteles pericolul islamului radical cu privire la autoritatea statului si a lor (atentie islamul tine loc si de lege iar judecator” este autoritatea religioasa nu mai este autoritatea statului) si cand cineva incalca o anumita limita disparea. Intr-un astfel de mediu relativ ferit de islamul radical au trait parintii, copiii in schimb traiesc intr-un mediu in care cei care indraznesc sa ii critice pe extremistii religiosi sunt considerati extremisiti. Rezultatul se vede fundamentalism religios in crestere veritiginoasa care este exploatat de diversi si care pune in pericol autoritatea statului in anumite zone (no-go).
De aceea nu este mare mirare (mai sunt cateva detalii dar rationamentul are valoare lui) ca sunt tari occidentale unde criminalii din ISIS sunt mai bine vazuti de utilizatorii retelelor de socializare decat in tari islamice: Belgia 31%; UK 24%, Spania 21%, Franta 20% in timp ce in Arabia Saudita 20%, Irak 20%, Iordania 19%, Libia 25%;
„In the Netherlands, a survey conducted by Motivaction shows that the 80% of Dutch Turks see „nothing wrong” in ISIS.”
http://www.gatestoneinstitute.org/7764/isis-europe
-este diferit si ar rupe legaturile culturale intre o Europa islamizata si US crestin.
Pericolul „doctrinar” al islamofobiei exista dar este mult mai usor de controlat si ofera posibilitati de exploatare mult mai reduse decat cel oferit de islamul extremist. Evident daca statul este suficient de inteligent sa nu adopte legi gen a „Tolerantiei” a lui Dragnea, care ar forta o buna parte din populatia care nu ar mai putea fi reprezentata de partide si discutii antiimigratie sa se alature organizatiilor antiimigratie extremiste ilegale care ar fi sustinute de Rusia. In Germania datorita perceptiei de cenzura din media cu privire la imigranti, parte din populatie a inceput sa vizioneze media din Rusia care stim prea bine ce propaganda face, dar este perceputa mai obiectiva in privinta imigratiei. Acest pericol exista si la noi daca legea aceea se adopta, este tipul de lege care sustine extremismul si interesele Rusiei.
Atat extremismul „doctrinar” cat si cel religios trebuie combatut dar la modul inteligent, nu cu parul (decat inchisoarea – expulzarea mai eficienta; nu interzice – combate si anihileaza, lasa puscaria ca ultima solutie, etc) tot timpul.
Franta:
FRENCH POLICE ENTER MUSLIM NO GO ZONE 25 JUNE 2015
https://www.youtube.com/watch?v=EZzwJ_GbG5U
PDF din care rezulta diferentele dintre parinti si copii cu privire la islam:
„The project of a „French Islam” has failed abysmally. Already in 2011 a 2,200-page report,”Banlieue de la Republique” (Suburbs of the Republic), commissioned by the influential French think tank L’Institut Montaigne – directed by Gilles Kepel, a well-known political scientist and specialist in the Muslim world – concluded that Muslim immigrants in France were increasingly rejecting French values and identity, and instead immersing themselves in Islam. The report also warned that Islamic sharia law was rapidly displacing French civil law in many parts of suburban Paris.”
http://www.gatestoneinstitute.org/7520/moderate-european-islam
Probleme care se vor acutiza daca nu se actioneaza acum:
France: Jihad Infecting Army, Police
„Some police officers have openly refused to protect synagogues or to observe a minute of silence to commemorate the deaths of victims of terrorist attacks.”
http://www.gatestoneinstitute.org/7624/france-jihad-contaminating-army-police
„French Prime Minister Manuel Valls said extreme forms of Islam were winning the propaganda war for hearts and minds, warning the veil was being used as a political symbol for the “enslavement of women”.
The Salafists must represent one percent of the Muslims in our country today, but their message — their messages on social networks — is the only one we end up hearing,” he said.
There have been fears of an Islamophobic backlash, however, and France’s women’s rights minister sparked a storm last month when she compared women who wear headscarves to “Negroes who supported slavery”.
Her comments were a response to the growth of fashion tailored for the Muslim market, as a wave of big fashion chains including Dolce & Gabbana have launched lines of hajib headscarves and “burqini” all-body swimming costumes.
”
http://www.breitbart.com/london/2016/04/05/extreme-islam-winning-ideological-cultural-battle-prime-minister/
Probabil maine US si ceva mai aplicat (zi importanta pt. Trump) din lipsa de timp astazi sunt doar cateva idei.
Din lipsa de timp o sa fiu foarte succint:
American Muslims Stone Christian Preachers In Dearborn, MI.
https://www.youtube.com/watch?v=HOL_ommK3qg
Acest clip este destul de exemplificator (ar mai fi unele si mai aplicate pe ce scriu dar nu le am acum la indemna) cu privire la efectele imigratiei musulmane. Cat timp ei au fost intr-un nr. mic crestinii si-au putut tine „marsurile” cand nr. musulmanilor a devenit semnificativ au inceput problemele.
Prima reactie a autoritatilor a fost de a musamaliza incidentul au confiscatat inregistrarile ba chiar au incercat sa ii acuze pe cei atacati. Aproape ca putem spune ca tot ce tine de administratie, justitie si respectarea unor drepturi garantate de constitutie au fost anihilate acei oameni nu si-au putu gasi dreptatea decat dupa ce au apelat la judecatori din afara acelei „zone”.
Asta s-a perecut in US nu intr-o tara islamica.
Cum a fost posibil ca in US unde dreptul la libertate religioasa este garantat de constutie si unde exista toleranta intre diferitele religii sa se ajunga la asemena scene?.
De ce intr-o tara ca US unde exista respect fata de lege, o cultura a aplicari ei si a drepturilor fundamentale, politia, justitia si administratia au ajuns sa fie anihilate, iar cei atacati sa nu isi gaseasca dreptate decat in „exterior”?.
O posibila explicatie ar fi ca islamul tine loc si de lege si de religie si de cultura, totul se subordoneaza lui. Din pacate, pana acum, singurul model care ca a avut succes in al impiedeca sa fie tot ce am scris este o mana forte care sa i se opuna. Legea laica, cultura, drepturile omului nu au reusit, cel putin eu nu stiu un ex. care sa dureze si sa nu duca la/spre islamizare, sa ii se opuna cand nr. musulmanilor este semnificativ.
Istoria este interesanta de aceea este „urata”:
„Muhammad was once a refugee taken in by the Jewish City of Medina. Within 5 yrs, he had driven out, executed, or enslaved every jew there.
Allah’s Messenger (ﷺ) said, ” I have been made victorious with terror.”
– Sahih al-Bukhari 2977, (on Jihaad), Book 56, Hadith 186
”
//
Ce se intampla cand islamul intalneste un mediu in care ar trebuii sa fie foarte sever, inchisoarea: in majoritatea cazurilor converteste, atat de „puternic” este si de slaba „cultura” occidentala chiar si cea mai restrictiva forma a ei :
„Non-Muslim inmates at the high-security Long Lartin jail have been forced by the gangs to stop playing „Western” music and take down pictures of women from their cells, according to one former prison officer there. Prisoners at the jail, although allowed to cook their own food, are not allowed to prepare pork for fear of offending the Muslim inmates, the officer said.
The officer, speaking to Radio Five Live’s Donal Macintyre show, told how younger prisoners were targeted for forced conversion to Islam by the gangs.
”
http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/law-and-order/7428933/Muslim-gangs-imposing-sharia-law-in-British-prisons.html
Si consecinta:
„Muslim extremists at a Leicestershire jail have turned part of the prison into a “no-go zone” for non-Muslims, and are running an entire block under Sharia law, prison union leaders have claimed.
”
http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/law-and-order/7428933/Muslim-gangs-imposing-sharia-law-in-British-prisons.html
parca totusi articolul la care comentam este despre prioritati MApN in 2016….
Daca un IP (altul decat cele care incep cu 213.233.abc.fgh – care stim sigur ca-s vrajeli) apare la mai multe persoane (mai ales ca acele persoane folosesc foarte multe IP-uri)…concluzia este ca acele persoane sunt una si aceeasi (sau folosesc acelasi ”pisic”).
Pot exista exceptii, dar de regula, cam asta e riscul cand iti setezi (chiar si din greseala) routerul ”sa topaie” printre IP-uri sau folosesti alte metode cu acelasi scop de ascundere a ”adresei”.
”Techies” sustine ca nu este ”resiteanu”…dar mie chiar nu-mi pasa, repet, asta e riscul cand te dai rotund cu multe IP-uri (e cazul al ambii) sau alte date de identificare pe care le schimbi des…
Sfatul meu a ramas acelasi pentru toata lumea: folosirea unui singur nickname si atentie la celelalte date personale (pe care noi nu le dam publicitatii dar care pot duce la unele ”asocieri” foarte smechere/neasteptate daca sunt prea simpliste/comune).
IP-ul iti salta daca lucrezi pe proxi-uri, din reteaua unei companii de obicei. Pe mine ma identifica in SUA, alteori in Germania, cand folosesc acele proxy…
🙂 Printre alte lucruri…oricum din cand in cand le mai pun in lista si pe ale tale &friends, nu de alta, dar a existat un cand am depistat la altcineva un IP al unui admim…
Rep.: Inzestrarea Armatei.S-A FINALIZAT CEVA din aceste discuţii?
Mihnea Motoc: Am demarat discuţiile..bla bla..dorim să implementăm..bla bla..Deci căutăm soluţii…bla bla..este o abordare care trebuie văzută în cuplaj..bla bla.. încercăm să ne ţinem în materia achiziţiilor în anul acesta şi cei ce vin…bla bla..un pic mai de termen lung…bla bla…
–Traducere >SUNTEM SI VOM RAMANE IN POP0UL GOL
Rep.: DATI-MI UN EXEMPLU de astfel de acord multianual. Un acord-cadru.
Mihnea Motoc: Încercăm să … bla bla.. Există o nevoie profundă… bla bla.. trebuie completat, în cea mai mare măsură a posibilului .. bla bla..Le vom alege bla bla…
Rep.: CAND aşteptăm lansarea licitaţiei?
Mihnea Motoc:dorim ca.. bla bla.. LA MODUL IDEAL..bla bla.. o primă tranşă de asemenea vehicule anul acesta.. bla bla
–Traducere> VIN ALEGERILE > PA! SI MI-A PARUT BINE 😉
Rep.:CAT ar însemna o primă tranşă?
Mihnea Motoc: Este DESTUL DE GREU de estimat..bla bla.. Proiecţia merge…bla bla..cum spuneam..bla bla..PANA IN 2026 .. bla bla…
–Traducere> nu mai e nevoie de nici o traducere:))
Rep.: Forţele Navale.AU INCEPUT să apară ofertele?
Mihnea Motoc: Va rezulta..bla bla..vor putea.. bla bla.. în final…BLA BLA…
Rep.: CAND estimaţi că vor fi gata fregatele modernizate?
Mihnea Motoc: Cam circa aproximativ probabil…bla bla..Va fi o finalizare diferenţiată… bla bla…dacă memoria mă serveşte ..bla bla..ar trebui ..bla blaa..
c-o fi c-o pati..
Rep.:Care e calendarul de achiziţie pentru F16?
Mihnea Motoc: Ar urma să se întâmple….bla bla.. ar fi… bla bla..Sunt necesare o serie de proceduri..bla bla…suntem în aşteptarea unor răspunsuri..bla bla…ne uităm la anul 2017, la finalul lui..bla bla..
Ce-ai cu viata mea de-mi pui intrebari dinastea pe bune bla bla..
Concluzii:
1. Felicitari reporterului care a adresat intrebari concise,clare si precise la care a primit niste raspunsuri aburitoare.
2.Inalta Tradare?
@Bucifer: acum vreo luna am postat ca ministrul asta „a inlocuit limba de lemn cu cea de plastic”, dar nimeni nu s-a sesizat…
Limba de lemn / plastic… el provine din nomenclatura de rang 3 – 4, a urmat o cariera de diplomat, asa ca nu te poti astepta la raspunsuri la obiect.
@ Bucifer 🙂 exact asta am simtit si eu cand am citit 🙂 Oricum asta are mai multa fantezie , ”are vorbele la el” ! Alt nivel dom’le , deh ,tehnocrat, nu cap de pluta de politician!
Sper doar ca cei de la Moreni sa prinda ‘surubareala’ transportoarelor, nu de alata, dar orice alta solutie inseamna inchiderea fabricii si pierderea unei facilitati greu de refacut in cazul in care Romania isi revine in simturi pe viitor si vrea si ea in lumea reala pe viitor.
Despre camioane si Roman Brasov nicio vorba, nici macar surubareli, montare de pralata sau vopseli. Astia au crucea pusa demult la cap. Stia Basescu ce stia cand afirma ca Renault va asambla la Mizil camioane si masini blindate.
Nimic despre tancuri, cred ca UMB-ul inca mai poate opune rezistenta si le e teama sa nu cumva sa le strice jocurile, asa ca mai asteapa si actioneaza, probabil, dupa 2020, sperand ca pana atunci si astia sa intre in coma, macar sau vre un speculator imobiliar sa puna mana pe cladiri si terenuri…cine stie!
Despre fregata usoara care sa inlocuisasca Marasestiul iarasi nimic. Probabil va ramane activa si dupa 2020, undeva peste anul 2025 si apoi mai vedem. Aici sa nu va fie teama, ca nu o retrag astia din uz, ca enspe maresali de primesc salariul de pe urma ei ce or sa faca? 🙂
Nimic nici despre noua arma de asalt, traiasca AKM-ul, ca daca nu era el trageam cu arcul!
Avioane…or mai gasi ei 12 rable pe undeva in schimbul unui comision generos. Nimic despre antiaeriana, nimic despre ‘soldatul viitorului’ sau altele de interes. Doar o vrajeala despre Delfin, asa cum au mintit si ailalti dinaintea lui.
Concluzia:
Astia 2% din PIB sunt numai buni pentru ingropat si ce a mai ramas din industria nationala de aparare si de facut niste comisioane si spagi babane! Cred ca de abia asteapta partidele politice sa ajunga iarasila butoane.
Minte-ma, minte-ma frumos! 🙂 _I_
Multe spuse sa vedem cate se vor face . Eu sper ca macar :
1 transportorul blindat se va fabrica in tara in parteneriat , neparteneriat cum or vrea , dar in tara .
2 sper sa aiba mintea cea de pe urma si sa achizitioneze macar corvetele alea la prima mana adica noi .
3 trebuie neaparat sa facem ceva cu submarinul, ori revitalizat ori cumparat altul sau altele in contextul in care MN colcaie de sub-uri rusesti iar aici doar turcii mai au submarine active.
Si acum cireasa de pe tort : Sa nu uitam ca la sfarsitul anului vom avea ALT GUVERN, ALT PARLAMENT asa ca tot ce si-au propus astia se poate duce dracului si sa nu ne alegem cu nimic , nici macar cu promisiuni .
Peace .
Ce hanalist precis fui…
Predicțiile se adeveresc: supraveghere radio-electronică, frecate înarmate mai serios, escadrila de F-16 (și armament suplimentar), logistică. Mi-am câștigat berile de la GMT 😉
Nu mi-i clar cu corvetele, personal am rețineri.
De urmărit meciul cu transportoarele blindate. Numărul, platforma, fabricate unde, cât de mare e componenta locală în mixul de producție, serviciile post-garanție unde, offset industrial sau economic etc.
„frecate inarmate mai serios” ??!! relativ la ce au acum, vrei sa spui? 🙂
Ce bere?!
avand in vedere ca:
http://www.zf.ro/eveniment/discriminati-acasa-catre-statul-roman-companiilor-straine-intinde-covorul-timp-antreprenorii-romani-aruncati-caini-ani-zile-facem-profit-iar-multinationalele-raporteaza-numai-pierderi-nimeni-le-15195142
va dati seama care e shpilu’ nu?
„Ioan Simion, principalul acţionar al Confind Câmpina, o firmă care face echipamente pentru industria petrolieră, cu afaceri de 213 milioane de lei la nivelul lui 2014, spunea cu ciudă la conferinţă că pentru statul român firmele private româneşti nu există. „Suntem o companie privată românească, avem 1.300 de angajaţi, plătim impozite la stat de 25 de ani, nu am întârziat o zi. Încercăm să intrăm la Romarm, să vedem dacă putem deveni furnizor al armatei, să facem şi noi proiectile. Până acum nu ne-au băgat în seamă.“
Romarm este o regie autonomă producătoare de armament deţinută de stat.”
Din articolul tau 🙂
Prin „optimizari fiscale” multinationalele scot din Romania circa 3 – 4 miliarde de euro anual. Daca te atingi de ei tipa unii de la Bruxelles si Washington. Iar DNAul, care primeste directive de la Bruxelles, se spala pe maini, cica doar politicienii sunt de vina.
Nu-i vorba doar de optimizari fiscale (care oricum sunt enorme) ci si de faptul ca firmele straine sifoneaza profitul alimentandu-se (in functie de profil) cu marfuri, piese de schimb, echipamente, consumabile etc livrate de firmele-mama sau de alte firme din acelasi grup/holding de firme. Plus faza cu „consultanta” facturata de firmele-mama, consultanta care nu se regaseste nicaieri.
Ehhhhheeeeeee nenea Bula, draga @Eroula, dar si noi trebuia sa avem capitalul nostru autohton, multinationale romanesti care sa aduca capital in tara si sa-l pastreze pe al nostru, sa-l inmulteasca, sa-l miste si sa-l faca mai dinamic pentru economie. Dar am esuat total crezand ca banii securitatii lasati pe mana lui Voiculescu, Patriciu, Niculae&CO ne vor aduce fericirea. Ca astia mari oameni de afaceri romani get beget daco-romani vor dinamiza o economie privata nationala si vor crea locuri de munca aici s.a.m.d. Astia nu au stiut decat sa darame ce au construit predecesorii lor, sa fure, sa minta si sa exporte capitalul prin offshor-uri, prin banci elvetiene si alte locuri dubioase.
Stii proverbul ala de periferie……Din asfalt nu faci gradina, nici din c**** gospodina! 🙂
Pai cum sa dam noi inainte cu domniile lor, cand ei nu au auzit de termene precum politicaly corect sau de situatia win-win in business, raport de colaborare cu statul si societatea e.t.c.
La ei a fost icoana de inchinat vorba aia evreiasca veche despre afaceri:
Jupoaie-l si de pielea de pe el, numai nu-i lua viata, ca nu i-ai dat-o tu! 🙂
Asa si cu statul&poporul…i-ai tot, numai nu-l destrama, ca nu l-ai creat tu.
Si mai e un termen practic si autohton…..anume ala ca daca-ti moare vaca de tot, nu mai ai ce mulge. Asa ca tine-o cat de schiloada, ca tot oi lua tu ceva de pe ea!
-Iar tatucul si promotorul tuturor acestor nenorociri, Ilici bolsevicul, ne rade ostentativ in nas si ne spune sa nu ne mai plangem mortii de la revolutie, ca nu e bine sa tii prea mult doliu, ca viata e scurta si ramanem cu friptura si micii pe gratar neconsumati. Fix aia de i-am castigat dupa lovitura lui de stat, odata cu dreptul la ajutor social si cu inchiderea fabricilor tarii!
De plans, nu de ras…..insa adevarat! 🙁
Cu asemenea cumparaturi, soarta nu prea ne zambeste.
In caz de conflict, rusii vor putea sa se antreneze pe viu cu achizitiile nostre, inainte sa intalneasca adavaratele forte NATO. Vor avea TBT-uri pe care sa-si incerce rachetele AT trase din Kamovuri si Hinduri. Vor testa cat de usor repereaza Su-27 un F-16 romanesc si cat de repede il doboara cu o racheta cu raza medie. Fregatele nostre vor fi niste excelente tinte atat pentru torpile, cat si pentru rachetle de croaziera rusesti instalate pe bombardierele strategice.
Rusii ne vor multumi pentru minunatele noatre achizitii si pentru training-ul gratuit in conditii reale de lupta. Training care nu va dura mai mult de 24 de ore.
Asa ai fost invatat sa reciti aici? 🙂
Baga @asare… direct la temelie…
Ma, dany………am impresia ca astia au intrat in lipsa de inspiratie si alta nu. Sau cine le face script-ul astora a primit leafa mai mica de ceva timp incoace, ca se vede o acuta lipsa de inspiratie si ceva profesionalism mai de pe la Balti asa!
Oare cat o mai costa intretinerea la Cahul sau Tighina? O fi job-ul doar part time? Dracu stie, ca nici tarie nu mai au sa o tina constant! 🙂
Ehe…..nici trolii nu mai sunt ce au fost odata, cred ca au plecat pe la Udrea unii, altii pe la economic si pe Adevarul.ro 🙂
Inainte ma amuzau, acum ma plictisesc!
Si sa acuzi des/continuu pe altii ca sunt „postaci” (pentru te miri ce)…poate fi considerata o forma de „postaceala”, nu? 🙂
Hai, bre….ca asta prea macane! 🙂
„How do you like them apples?” …wink wink…
Bah da voi vreti sa luati oamenilor painea de la gura? Daca la politrucii nostrii nu trebuie sa se chinuie prea tare ca aia ne vand pe nimica macar aici la „ultra nationalisti” cum zicea baiatul ala mai deunazi sa faca si ei un ban cinstit …
Pe modelul Vadim se incearca compromiterea unor subiecte prin preluarea lor… astfel subiectele nu mai sunt dezbatute…
Articolul prezent este o scurta analiza la organizatia care a produs urmatorul articol/document – New strategy center ( http://newstrategycenter.ro/ ) publicat aici: http://adevarul.ro/news/politica/aparare-industrie-romania-nu-actor-regional-relevant-armata-moderna-industrie-securitate-puternica-partea-ii-1_56fa572d5ab6550cb8595d29/index.html
Inainte sa analizam documentul in sine, trebuie sa ne uitam pe scurt si la oamenii care l-au creat si pus pe piata. Luati intr-o ordine aleatoare:
1. Iulian Fota – (http://newstrategycenter.ro/wp-content/uploads/2015/09/Iulian-FOTA.pdf) fost consilier prezidential. Urmatoarele interviuri referitoare la unirea ROmaniei cu R. Moldova sunt edificatoare:
http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/interviu-cu-iulian-fota–fost-consilier-prezidential–%E2%80%9Erusia-a-obtinut-drept-de-veto-asupra-r–moldova%E2%80%9C-379471
http://ziarulnational.md/interviu-ex-consilierul-prezidential-iulian-fota/
2. Corina Alexandrina GATEJ – (http://newstrategycenter.ro/wp-content/uploads/2015/09/Alexandra-GATEJ.pdf) decorata cu Steaua Romaniei in 2009 in urmatoarele conditii:
Presedinte la Unilever pana prin 2009 si imediat este cooptata pe post de Consilier al Președintelui României pentru Mediul de Afaceri Intern și Internațional rang de Ministru. Steaua Romaniei in rang de cavaler nu poate fi obtinuta de cineva care se ocupa cu afacerile si marketingul ceea ce inseamna ca a desfasurat activitati extra pentru ceva sau cineva pe langa alea prevazute in fisa postului la Unilever. Se spune clar in ce conditii poate fi obtinuta Steaua Romaniei aici: http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/02/10/premii-medalii-distinctii-ordinul-national-steaua-romaniei-in-grad-de-cavaler-17-03-54
Cateva intrebari pe care Unilever ar trebui sa si le puna: Oare aceasta doamna ce a facut ca sa merite aceasta decoratie? Presupunand ca a facut ceva extra (si aici nu ne referim la sex) a fost facut in interesul companiei sau in interesul vreunui serviciu secret? Nu implicam absolut de loc ca distinsa doamna a fost agent SRI sau (mai probabil SIE) dar un spion sau informator cand este deja decorat in public, automat este retras pentru a nu provoca pagube propriilor interese. Presupunand prin absurd ca ar fi agent atunci ne putem gandi ca doamna respectiva posibil sa fie reactivata. Inca odata, toate aceste sunt doar presupuneri, nu avem nici o dovada referitor la vreo implicare.
3. FRUNZETI TEODOR – (http://newstrategycenter.ro/wp-content/uploads/2015/09/Teodor-FRUNZETI.pdf) Scrie chiar in cv-ul lui ca a fost trimis la DLEN(armata constructii sau munci agricole pe timpul lui Ceausescu) desi avea academia terminata (cei cu academia nu erau trimisi acolo decat daca aveau probleme). Brusc in martie ’90 ajunge foarte rapid Ofiter de stat major Sectia de Operatii in cadrul Comandamentului Armatei 1, Bucuresti Romania. Asta inseamna o oarecare conectare politica fiind un salt mare pentru acele vremuri. Este posibil sa fi fost unul din pupilele lui Militaru, ajungand foarte rapid la Academie pe post de profesor.
4. Sergiu Celac – (http://newstrategycenter.ro/wp-content/uploads/2015/09/Sergiu-CELAC.pdf) Primul ministru de afaceri externe dupa revolutie. Ce declara chiar el aici: http://jurnalul.ro/special-jurnalul/interviuri/sergiu-celac-i-am-spus-lui-iliescu-ca-n-am-incredere-in-glasnost-599211.html „Am fost si la Revolutie, unde am facut pe soferul lui Pino Caramitru, am trecut pe la CC si TVR, dar nu cred ca asta a contat. Aveam o biografie politica oarecum spalata. De 11 ani fusesem „exilat” ca redactor la Editura Stiintica si Enciclopedica. In plus, eram totusi considerat un profesionist, cu vechime in diplomatie. Cu Ion Iliescu, si el „marginalizat” la Editura Tehnica, aveam conversatii destul de des, ne desparteau doar trei etaje din Casa Scinteii. Il cunosteam de aproape si pe Silviu Brucan. Am fost ultimul om, cred, care l-a vizitat pe Brucan inainte de a fi trimis in domiciliu obligatoriu la Damaroaia, chiar in preziua arestarii. Nu eram o entitate necunoscuta. ” Nici nu cred ca mai trebuie sa comentam cata vreme legitimitatea sa era data de Iliescu si Brucan.
5. Teodor Melescanu – (http://newstrategycenter.ro/wp-content/uploads/2015/10/Teodor-MELESCANU.pdf) În 27 februarie 2012 președintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Teodor Meleșcanu drept director al Serviciului de Informații Externe. A fost validat în funcție de Parlamentul României în data de 28 februarie 2012. Pe 22 septembrie 2014 a demisionat din funcție și și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2014.
Nota 1: http://www.gandul.info/stiri/teodor-melescanu-a-demisionat-de-la-sie-colonelul-dogaru-s-au-strans-toate-semnaturile-probabil-maine-isi-depune-candidatura-13321806 – Dogaru fiind un cunoscut pro-rus ii strange semnaturile pentru a candida la presedentie. Evident, Rusia nu are nici o legatura cu candidatura lui, nu exista nici o legatura intre el si Ponta, intre Ponta si rusi samd.
Nota 2: In plus dnul Melescanu a fost acuzat de Basescu ca a facut o „manevra” (cel mai potrivit termen) semi-legala ca sa nu spuna daca Ponta a fost sau nu agent SIE
6. Dan Dima – (http://newstrategycenter.ro/wp-content/uploads/2015/09/Dan-DIMA.pdf) Recomandabil este ca in CV sa se evite expresia „activitati specifice” referitoare la munca in domeniul … media deoarece duce cu gandul la alte „activitati specifice”.
7. Mircea Dumitru – (http://newstrategycenter.ro/wp-content/uploads/2016/02/Mircea-DUMITRU.pdf) – de meserie filosof. O oaie intr-o haita de lupi…sau nu ?
Mai sunt si alti membri ai New Strategy Center care fac parte din mediul universitar. Evident mai este si dnul Dungaciu care este expert in R.Moldova.
Toti acesti oameni au in comun ceva cu … Rusia :). Iulian Fota la momentul crucial are un delir halucinant impotriva unirii noastre cu R. Moldova, dnul Dungaciu expert in R.Moldova de asemenea, Melescanu se coordoneaza cu Ponta, care se duce la Baku si in plus il trimite si pe Dusa in China (nici in ziua de azi nu exista o explicatie plauzibila pentru aceasta vizita).
Nu stiu de ceilalti, sunt putin neinformat cand vine vorba de trecuturile politicienilor de astazi, dar eu stiam ca Sergiu Celac a fost Amb in UK si nu le are cu Rusia, ci e considerat expert in probleme vestice si in aceasta capacitate e invitat sa vorbeasca pe la evenimente. Iar Gatej e mai degraba agent al Vestului, pt ca e acum la o companie de lobby si consultanta, Maldon & Wat. Bine, razboiul hibrid implica si exercitarea influentei prin terti, asa ca faptul ca lucreaza pt un lobbyist vestic poate sa insemne multe lucruri.
Documentul imi pare ok, in masura in care inteleg nuantele subiectului. Plus ca organizatia asta a pus la cale si intalnirea aceea cu polonezii care a fost raportata de site acum cateva saptamani. Deci, ceva par sa faca cum trebuie. Paranoia justificata nu a fost niciodata punctul meu forte, asa ca se poate sa ma insel.
O fi Celac expert in probleme vestice, dar Melescanu, Fota si Dungaciu nu par foarte pro-romani si pro-unire. Plus ca daca luam la puricat toate cvurile alea, presupun ca o sa sara o caruta de monstri, mult mai mult decat am descoperit eu asa la o privire sumara.
Pot sa spun ca Dogaru, Melescanu si Ponta par sa se fi coordonat 🙂 si ca Ponta a avut pozitii pro-ruse accentuate. Nici nu stiu cum sa o pun, te-ai astepta de la oamenii astia sa fie profesionisti, adica daca faci o chestie periculoasa, macar iti bati capul sa nu fii descoperit citind 3 articole pe net si punand cap la cap niste informatii de genul – ala a facut aia pentru celalalt si celalalt a avut pozitia asta si se vede ca toti se coordoneaza si ca mare majoritate au o anumita pozitie samd.
Marota prin care agentii ruso/ungari (preluata din pacate si de oameni de buna credinta) au incercat si incearca sa distruga industria de aparare este: „economie de piata si concurenta” „uitand” sa spuna ca tot oameni de bine nu dau aprobare pt. vanzare cand vine clientul strain (vezi SAUR2 si TR-ul) sau directioneaza putinii bani catre alte firme decat cele romanesti (candva s-au pus drept conditie de participare la licitatei niste cifre de afaceri care nu puteau fi indeplinite de producatorii nostri).
Dupa vin si ne spun domele nu sunt profitabile, trebuie restructurate (oarecum finalitatea „afacerii Ciurel”).
Asa cum am scris in primul post importul de trasportoare si camioane=tradare. Poate sa nu mai fie nevoiti ca in 91 sa se joace.
Bravo @asar. Ai pus punctul pe i, ca sa zic asa. Asta e realitatea, nu recital. Daca eram noi in locul Ucrainei aveau rusii granita cu ungurii si sarbii la ora asta. Norocul lor a fost ca au o industrie de armament cum noi nu am avut niciodata, si stocuri de armament importante. Aia nu au taiat la fier vechi nimic. Vopsit si vandut eventual. Chiar citeam ca au pe stoc 300 de an32 si an26. Au luat frumos ce aveau prin ograda, revizuit, imbunatatit, vopsit si trimis pe front.
Noi ce trimitem? Pe Basescu? Oprea? Dusa? Sau haitele de burtosi pe care ii vad la fiecare parada militara defiland. Suntem caz unicat. Toate tarile au la parade soldati unu si unu. La noi pe la mijlocul randului vezi niste ex de pleznesc vestele anti-glont pe ei. Vreo 3 unitati mai rasarite avem si noi, alea care le-au tot plimbat prin desert, „scorpioni” de toate culorile. Restul dezastru. Maxim.nu se respecta nici un standard minim de conditie fizica. Asta una la mana. Iar tehnic despre ce vb? Nu mai exista industrie care sa faca piese pt transpoartoare si tancuri. In cel mai bun caz 11 buc pe an ca francezii cu Rafale-ul lor. Avioane reparate si tot e bine. Elicoptere ceva tot e ok. Trebuie da acceptam realitatea nu sa tot visam care mai de care.
La second-hand si donatii am avea nevoie de 10 miliarde sa ajungem la o dotare acceptabila. La nou nu are sens sa deschidem discutia cred. Aici ma refer la un minim de 48 avione vanatoare, elicoptere sau avion tip tucano pentru CAS vreo 20 minim, elicoptere de transport vreo 40, 300 tancuri functionale, camioane, jeep, sistem integrat de control, unul anti-aerian pe 3 nivele, etc. Aia cu fregate si distrugatoare puteti sa o uitati. Au rusii prea multe, si balta e prea mica. Vreo 5 submarine, cu ceva nave rapide de atac ar pica mai bine. Si asta e o utopie, dar mai realista.
Acceptati realitatea si basta. Da, doare. Dar numai pe noi. Restul viseaza blocuri la umgb, roabe la moreni, si din astea. Iar pe forum cum zice unul o realitate, cum e rus, prorus, platit, sau mai stiu eu ce. Anti-roman bineinteles. Calm. Acceptati si opinii diferite de a voastra. Vag intamplator si reale dealtfel.
Avem si noi de alea destul de multe 🙂
Si pana la urma care @Alex esti? Nu de alta dar nu bate cu ce avem noi pe inventar….
Este ALEXandrovic! 🙂
Alex, iti recomandam sa iti schimbi alias-ul, adaugand ceva la el, deoarece mai avem Alex pe aici si e cam greu de diferentiat!
pana la multinationale oculte mai avem de ”taiat” o carca de romanasi de-ai nostri.strainul jongleaza in limitele impuse de gazda,daca esti fraier te face cu zambetul pe buze pana ramai in izmene si-i mai si multumesti din inima.
piedica romaniei este chiar aparatul de stat roman nereformat,corupt,lacom..o piedica continua la nou si schimbare .
Exact asa gandesc si eu. Pana la Dumnezeu te mananca sfintii! 🙂
Gata. Am respectat regulile si am schimbat numele. Chiar mi-a placut sugestia :). Si ca sa ma incadrez mai bine in noua mea origine ii dau dreptate lui @psycho, cu mentiunea ca aparatul asta de stat poate fi f eficient. Cu o singura conditie. Sa ii dea cineva suturi in posterior. Constant. Din experienta mea de viata am constatat ca interpretarea asta de „democratie” la romani strica. A iesit ce se vede dealtfel. Din nefericire la stilul asta de popor e nevoie de o structura de comanda scurta, gen dictatura sau „tatic iubitor” cu parlament de model. Si daca avem noroc nimerim unul inteligent, daca nu nimerim ce am avut pana acum.
poate fi eficient si culmea in numar mult mai mic decat acum.
eu de acolo as incepe relansarea romaniei,eu acolo vad primul pas cu pas ca tot place cuiva formula.
I-auzi cine si-a aratat primul interesul pentru modernizarea corvetelor:
http://www.evz.ro/consortiu-turco-roman-sustinut-de-ministerul-apararii-din-turcia-interesat-de-modernizarea-fregatelor.html
Ei la astia chiar nu ma asteptam! 🙂 Tocmai vroiam sa zic ce naiba stiu astia sa faca si-mi adusei aminte de GENESIS, CMS-ul dezvoltat de ei pentru Milgem si OHP-urile lor.
Nici Ada alea nu-s de lepadat desi sunt cam sub-inarmate pentru gustul tau, Eroule! 🙂
Dar la 260 milioane bucata sunt mai ieftine decat Gowind-urile spre exemplu si, in plus, turcii s-ar putea sa fie mai dispusi la offset decat altii… N-am uitat nici vizita lor la Craiova nici interesul manifestat de Turkish Airlines pentru Tarom.
Ce-nseamna sa arunci o suma clara la bataie pentru modernizare! Sa vedem cine se mai anunta! Cu cat mai multi, cu atat mai bine! 🙂
Problema sta in asociata romaneasca CSR-Centrul de Servicii de Radiocomunicatii care apartine porcului (la propriu si la figurat) de Bogdan Chirieac, „marele” jurnalist, ziarist, expert in materie, afecerist si bine inteles si santajist pe deasupra. Un parteneriat de vis.
Parfum ……
Turcii stiu si ei cum merg treburile prin Romania ca nu degeaba bacsis vine din turca. Din ce am vazut asa, la o prima vedere, societatea asta romaneasca a avut o cifra de afaceri de 31.275.701 lei si un profit brut de 727.620. Dau de lucru la vreo 80 de oameni, banuiesc inalt calificati. Nu auzisem de ei pana sa-mi spui tu asa ca am facut un research rapid! 🙂
Pe Bogdan Chirieac l-au scos din actionariat dar nici ala ramas nu pare mai breaz…
Vezi mai jos date de la ONRC:
MINISTERUL JUSTIŢIEI
OFICIUL NAŢIONAL AL REGISTRULUI COMERŢULUI
Adresa: Bucureşti, Bd. Unirii nr. 74, Bl. J3B, sector 3; Telefon: (+40-21) 3160804, Fax: (+40-21) 3160803; Cod poştal: 030837
Website: http://www.onrc.ro; E-mail: onrc@onrc.ro;Cod de Identificare Fiscala: 14942091;
Nr.: 624010
Furnizare informatii de baza
CENTRUL PENTRU SERVICII DE RADIOCOMUNICATII SRL
INFORMAŢII DE IDENTIFICARE
Sediu social: Bucureşti Sectorul 1, B-dul POLIGRAFIEI, Nr. 3A, Etaj 1 Contacte sediu social Fax 0213116853, telefon: 0213116850
Numar de ordine in Registrul Comertului: J40/7237/1994, atribuit in data de 14.04.1994
Stare firma: funcţiune
Forma de organizare: societate cu raspundere limitata
Cod unic de inregistrare: 5573351 atribuit in data de 28.04.1994
Certificat de inregistrare: B1126717, emis pe data de 07.02.2008 si eliberat la data 11.02.2008
Data ultimei inregistrari in registrul comertului: 29.12.2015
Durată: nelimitată;
Contacte firma Fax 0213116853, telefon: 0213116850
Act constitutiv actualizat prin mentiunea nr. 209532 din 11.06.2014
SEDIU SOCIAL
Act sediu: Act aditional din data 14.12.2015 la contract de închiriere, nr. 100 din data 18.12.2007
Data de început a valabilităţii pentru dovada de sediu: 18.12.2007.
Data expirării dovezii de sediu: 31.12.2016.
Durata: 9 ani 13 zile.
CAPITAL SOCIAL
Capital social subscris: 300000 RON , integral vărsat
Număr părţi sociale: 300
Valoarea unei părţi sociale: 1000 RON
ASOCIAŢI PERSOANE JURIDICE
Nu există înregistrări.
ASOCIAŢI PERSOANE FIZICE
CALIN STEFAN CATALIN RADU
Calitate: asociat unic
Cetăţenie: română
Data şi locul naşterii: 17.09.1953, MAGURENI, PRAHOVA
Sex: masculin
Aport la capital: 300000 RON
Aport vărsat total: 300000 RON
Aport vărsat în RON : 300000 RON
Număr parţi sociale: 300
Cota de participare la beneficii şi pierderi: 100% / 100%
ASOCIATI LISTA
Nu există înregistrări.
PERSOANE IMPUTERNICITE
DORU BANCU
Calitate: administrator
Cetăţenie: română
Sex: masculin
Data şi locul naşterii: 21.08.1955, Municipiul Bucureşti, Bucureşti, România
Data numirii: 31.12.2012
Durată mandat: neprecizată
Dată depunere specimen semnătură: 21.12.2012
Temei legal: conf. Legii nr.31/1990
DOMENII DE ACTIVITATE
Activitatea principală: conform codificarii (Ordin 337/2007) Rev. Caen (2)
6120 – Activităţi de telecomunicaţii prin reţele fără cablu (exclusiv prin satelit)
Acu’ sa mor daca ma intereseaza ce-au facut inainte atat timp cat fac treaba buna… Nici programul Milgem nu a fost scutit de probleme in Turcia, acuzatii de coruptie si practici neconcurentiale.
Pa mine ma intereseaza daca GENESIS-ul ala e bun de ceva sau nu si daca Ada class alea, care BTW seamana binisor cu LCS-urile lui Lockhead Martin sunt bune de ceva si daca ar fi o afacere buna pentru Romania.
Ce parere aveti?
Sa-ti pui un om de paie in fata nu este mare lucru. Astia oricum sunt abonati la contracte cu statul, si din cand in cand si la contracte care au fost atribuite fara o competitie/licitatie corespunzatoare. Incidental, izbutitii astia sunt cei prin care Romania si-a achizitionat masinutele alea blindate de teren Panhard. Te gandesti, care este comisionul (valoarea adaugata perceputa de ei) la aceasta mica afacere. Tare greu o fi fost sa negociezi tu direct cu furnizorul pentru un ciuruc de genul asta.
De acord, cu mentiunea ca omul de paie este de fapt o pramatie la randul lui…
Dar ce parere ai de GENESIS si de Milgem?
Habar nu am, dar presupun ca este un sistem destul de stabil. Havelsan are capabiliteatea sa „scrie” software la SEI CMMI Level 3 (Software Engineering Institute – Capability Maturity Model Integration), deci cel putin in principiu ar fi OK. Au mai avut si ajutor de la Raytheon in dezvoltarea sistemului. Banii mei sunt pe Thales TACTICOS. Lockheed Martin COMBATSS-21 este partial bazat pe Aegis, dar nu cred ca poti justifica pretul cerut pe ei pentru o anumita functionalitate care nu aduce prea multe imbunatari fata de TACTICOS.
Adica:
1.Fortele terestre: Importam transportoare la cheie.
2.Fortele navale: „Modernizam” doua „fregate” aka inarmam si noi alea doua tinichele pe care le avem…si asta cu finalizare in 2020, pana atunci mai in curul gol decat acum.
3.Fortele aeriene: Ne mai vine o escadrila de F-16, probabil la fel de vechi, daca nu chiar mai vechi decat astea de la portughezi… si astea tot prin 2020.
Si programul se cheama „Armata Romaniei 2027″…2027 bre, nu 2020…deci sa inteleg ca astea sunt planurile lor de modernizare pentru urmatorii zece ani?
Ceva armament pentru frecate(ca pana acum nu aveau cu ce sa traga dupa rusi), inca o escadrila de F-16 obosite si niste transportoare la cheie din import.
Adica fix pix in caz de razboi. Pana in 2027 tot volhovul o sa fie baza apararii AA. Nimic despre larom cu 150km. Nimic despre tancuri. Nimic despre o noua arma de asalt.
GJ tehnocratii lui peste.
E .. noua arma de asalt…
E destul de limpede ca nu prea aven talent la a proiecta asa ceva (ca latfle faceam).
As avea i idee cam uschita ” o licenta de la chinezi ptr QBZ (bullpup cu mecanism intern de AKM)
@vioniribu
Nu că i-aș bănui de prea multă cinste pe ăştia de la achiziţii dar Motoc e ministrul apărării care cumpăra echipamentele pentru că nu le produce el, uzinele fiind în parohia Ministerului economiei. Pe scurt, armata cumpăra, indiferent de sursă.
@eroul
Asa, ca idee, nu ar fi mai logic sa treaca uzinele de importanta pentru securitatea armatei in subordinea mapn?
Nu cred că apartenenţa la un minister sau altul e problema ci incapacitatea / lipsa de voinţa a guvernelor dr a pune pe roţi industria de apare, coroborată cu ticăloşia smecherisera de la achiziţii câte se uită după comisioane.
FARO= Abandon all hope all those who enter.
Eu nu mai sper la nimic,situatia e clara.
Totul depinde de reactia populatiei, nimeni nu poate rezista daca presiunea este suficienta si este sustenabila.
Daca pierd batalia media vor renunta, riscul este prea mare, dar asta inseamna organizare pe bloguri, retele sociale, forumuri, etc.
Nmic nu este pierdut decat daca se renunta.
http://www.enational.ro/dezvaluiri/%E2%80%9C-cupola-generalilor%E2%80%9D-de-la-mapn-merge-pe-burta-530041.html/#ixzz44sJMmfj6
noa’
Nu inteleg ce cauta acest personaj, Motoc, in postura de ministru al apararii.
Ca membru al unui guvern zis „tehnocrat”, ar fi trebuit sa vina cu date clare si termene precise cu privire la cheltuielile militare pe 2016 SI ATAT. Pentru ca el are mandat doar pentru acest an.
Aflam de exemplu, ca trebuie revitalizat submarinul. Un raspuns evaziv, in linia predecesorilor sai.
Ar fi trebuit sa spuna clar: am trimis o comisie in ianuarie pentru a intocmi planul de punere in functiune in acest an, sau achizitionarea componentelor necesare pentru punerea in functiune in 2017.
Sau: am decis sa fie trimis la muzeu. Sau: il vindem pe bucati, nu mai suntem interesati sa-l punem pe linia de plutire.
„Tehnocratul” Motoc nu ne spune de fapt nimic.
Aflam ca vom lua transportoare blindate. AMFIBII sau GRELE ? Pai Motoc nu stie. Depinde de cine ne face oferta mai buna 🙂
In fine, mai bolboroseste ceva despre camioane. Tot prin 2017 🙂
La final de mandat, s-ar putea ca cineva sa strige: Capul lui Motoc vrem !
Nu merita osteneala. E umbra unui om.
Si as mai avea o intrebare: a luat in considerare ministrul Motoc situatia in care nu va primi nicio oferta ?
Ca de … multe se intampla … 🙂
@ Gabriel eu propun alt scenariu, ala folosit mereu : totu e aranjat la neoficial, numa ca trebuie sa ne prefacem pentru platitoru de taxe ca totu e transparent si legal. E ca la lucrari,in civilie, se afla din timp cine vrea ,cat pune la bataie si incep manevrele pana se ajunge la o intelegere.Apoi se face dansul actelor, declaratiilor incepe totul sa aiba alura oficiala, o sa fie si carcotasii, aia care se supara ca n-au avut loc la masa, dar asta e ,viata merge inainte cu cine trebuie!
Pe principiul..toata ziua scriem articole ca nu avem si suntem praf…
dar daca nu invingem rusia..esti postac :)))
Esti rau intentionat.
Se scriu articole ca nu avem si ca suntem praf fiindca asa e, ai prefera sa se scrie laude fara sens si sa dormim linistiti aparati de baterii SA-2, tancuri T-55 si ARO-uri ?
Scopul nu e sa invingem Rusia, maxim 2 tari din lume pot face asta, ci sa avem o aparare adecvata astfel incat Rusia sa vada ca pierde prea mult daca ne ataca militar si nu merita.
Aceste articole arata cu date si cifre ca se pot face lucruri, dar suntem sabotati din interior de catre prosti si tradatori, nu vreau sa fiu rau asa ca n-o sa fac aluzii cu privire la care din cele doua categorii apartin cativa carcotasi de serviciu.
Am inteles asta, dar uneori si eu am opinii diferite fata de ce se posteaza in comentariile de pe acest forum. De aceea am decis sa postez foarte rar,si de obicei doar cand am o nelamurire.
Nu ma intelege gresit, apreciez enorm munca celor care scriu articolele si chiar a celor care si posteaza cu informatii de completare sau pareri.
Si da, unii de aici probabil isi iau salariul in ruble… tradatori cu nume romanesti, ca aceeia de au venit pe cocotati pe tancurile rusesti in 45…
Dar, asta nu inseamna ca daca ai o opinie diferita la unele articole sau evenimente, te face automat postac.
OK. Pai din pacate asta este realitatea, ca totul e praf si ca nu avem, din moment ce presa tace iar oficialitatile se lauda, ramane blogul asta sa mai spuna realitatea.
Stiu ca e un peisaj trist si poate enervant, dar astea sunt vremurile pe care le traim…
Poti posta opinii diferite, de-aia e sectiune de comentarii, si nu, nu putem invinge Rusia in razboi ca nu suntem SUA, insa asta e argumentul folosit de cei care spun ca nu are rost sa ne inarmam, iar defetismul asta e foarte periculos si nu trebuie lasat sa creasca. Trebuie sa ne inarmam pentru a putea produce pagube indeajuns de mari rusilor incat sa nu le mai renteze un atac sau o invazie.
Atata tot…
Off topic
Oare sunt si romani acolo? Are cineva rabdare sa caute prin date?
Massive leak exposes how the wealthy and powerful hide their money
http://www.mcclatchydc.com/news/nation-world/national/article69729112.html
Twelve current and former world leaders maintain offshore shell companies. Close friends of Russian leader Vladimir Putin have funneled as much as $2 billion through banks and offshore companies.
Those exposed in the leak include the prime ministers of Iceland and Pakistan, an alleged bagman for Syrian President Bashar Assad, a close pal of Mexican President Enrique Peña Nieto and companies linked to the family of Chinese President Xi Jinping.
Add to those the monarchs of Saudi Arabia and Morocco, enough Middle Eastern royalty to fill a palace, honchos in the troubled body known as FIFA that controls international soccer and 29 billionaires featured in Forbes Magazine’s list of the world’s 500 richest people.
Also mentioned are 61 relatives and associates of current country leaders, and another 128 current or former politicians and public officials.
Several McClatchy journalists joined more than 370 journalists from 78 countries in the largest media collaboration ever undertaken following a leak.
….
The document archive is massive at 2.6 terabytes. It would take a desktop computer at least 24 hours to download it at average internet speeds.
…..
The most extraordinary allegations in the archive revolve around Putin’s closest associates, including Sergey Roldugin (pronounced Roll-DOO-gen), a close friend since the late 1970s when Putin was a young KGB agent.
Roldugin is a classical cellist for the St. Petersburg orchestra, yet his name appears as the owner of offshore companies that have rights to loans worth hundreds of millions of dollars. A Russian news service report in 2010 disclosed that he owned at least 3 percent of Bank Rossiya, Russia’s most important bank.
….
When Mossack Fonseca helped open a bank account in Switzerland on behalf of Roldugin, the application form asked if he had “any relation to PEPs (politically exposed persons) or VIPs.”
The one-word answer was “no.” Yet, Roldugin is godfather to Putin’s daughter Mariya.
…..
Documents also show how the law firm wrestled with what to do when it discovered that among its longtime customers was Rami Makhlouf, now targeted with sanctions by both Europe and the United States. He’s a cousin and close associate of Syrian dictator Bashar Assad.
As early as February 2008, the U.S. Treasury Department called Makhlouf a “regime insider” who “improperly benefits from and aids the public corruption of Syrian regime officials.” The agency froze Makhlouf’s U.S. assets and banned U.S. companies or people from working with him.
………….
Even after Mossack Fonseca’s head of compliance sought to drop Makhlouf abruptly, one of its partners argued against losing business. Chris Zollinger asserted in an email to colleagues that “there are allegations (rumors), but not any facts or pending investigations or indictments.”
Zollinger lost the internal discussion at the law firm, but not before citing an earlier conversation with officials of the global bank HSBC, which served as Mahklouf’s financial manager. HSBC offices in Geneva and London, he argued, “know about Mr. Makhlouf” and “they are comfortable with him.”
Hai alivoar si sa speram ca ivanii stau cuminti
Nu de lata dar de vehicule 4×4 fie pe roţi, fie pe şenile, şi de ceea ce se numesc tehnic platforme multifuncţionale de transport imi indica o oaresce confuzie mintala .
D-ale MApN-ului…
http://www.mapn.ro/cpresa/15081_Preciz%C4%83ri-M.Ap.N.
Efectivul de personal feminin din M.Ap.N. este de 17 la sută, peste 5 la sută fiind personal militar.
http://www.cugetliber.ro/stiri-eveniment-armata-romana-face-angajari-din-randul-rezervistilor-si-din-sursa-externa-civili-vor-fi-incadrati-in-corpul-ofiterilor-iata-conditiile-de-selectie-285501
MApN a lansat în dezbatere publică Ordinul pentru aprobarea condiţiilor metodologiei privind chemarea / rechemarea în activitate în corpul ofiţerilor, în vederea ocupării posturilor de: MEDIC, MEDIC DENTIST, FARMACIST, BIOLOG, BIOCHIMIST ŞI CHIMIST, în unităţile şi structurile sanitare din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale.
Priorități ?!?! În MApN sunt o serie de reprezentanți ai marilor concerne de armament care cumpără armament de mâna a doua de la aceștia, armament aflat în depozite de zeci de ani. Să nu mai vorbim. Ce se întâmplă cu dotarea armatei este o trădare de țară.